BYEN MIN Mosjøen

Page 1

MO

BYEN MIN SJ

ØE

N

ANNONSEM AG A SIN FR A

VEFSN NO/RESPONS


Byen Min Mosjøen ble tuftet på tømmeret. Byen innerst i Vefsnfjorden Var en naturlig plassering for et stort sagbruk. Året var 1866. Dette utløste den reneste klondyke-stemningen. Mosjøen ble en internasjonal smeltedigel. Her vandret engelske plankebaroner, skogbruksfolk fra Odalen, samiske fløtere, svenske fjellbønder på byttehandel og skreddere som kom med ferske impulser fra London og Paris. Det samme gjentok seg på mange måter i 1958. Da startet byggingen av aluminiumsverket. Billig kraft, havn og jernbane var de utslagsgivende faktorene. Dermed ble nye Mosjøen skapt i takt med at et helt nytt Norge ble gjenreist etter krigen. I dag fremstår Mosjøen som den perfekte blandingen av et industrielt senter som har beholdt trehusbyens tidløse sjarm, sjøgato. I dag er Mosjøen et boblende kraftsenter for kultur og kreative næringer. I dag er Mosjøen som er omkranset av et levende og sterkt landbruk. Arktisk mat og bærekraftig utvikling går hånd i hånd med digitale løsninger som kan danne grunnlag for nye arbeidsplasser, ny vekst. Dette magasinet er en hyllest til alle dere der ute, som hver dag står på for å skape vekst og trygge arbeidsplasser. Som ønsker å spre kunnskap og realisere drømmer.

For dette er BYEN MIN

Kjersti Krutnes

Vefsn No / Respons

Magasinet BYEN MIN er utgitt av Vefsn No / Respons Prosjektleder: Forsidefoto: Tekst & foto: Grafisk design: Trykk: Opplag:

2

BYEN MIN — MOSJØEN

Kjersti Krutnes Terje Rakke Mye i Media og Rune Nilsen/Bodø Nu Daesign AS v/David André Erichsen Polaris Trykk Harstad 8000

INNHOLD Vefsn Kommune

4

Sparebank 1 Helgeland

6

Møbleringen

8

Coop

9

ALCOA

10

MON

12

Norgesvinduet

15

Shmil

16

sjøsiden senter

18

Aktiv

21

Haaland

22

Gilles

26

MBBL

28

Intersport

30

Testpartner

34

Wang

36

Malerbua

38

Rede

40

Helgeland Bilberging

43


L I T N E M VELKOM

! N E Ø J S O LEVEN M

YX 7-E

Vi tilbyr våre kunder en døgnåpen stasjon som tilbyr alt fra bærekraftg bilvask, tilhengerutleie, og god mat. Hos oss får du alltid kjøpt ferskbrygget kaffe ferskbrygget kaffe, nystekte boller, varme retter, iskald drikke og mange andre fristelser. Våre serviceinnstilte ansatte skal sørge for at alle våre kunder får en positiv opplevelse av å besøke oss. Vi har også matbestilling hele døgnet. Ring oss på tlf. 751 71 023.

Følg oss på /YX711Mosjoen

Design: Bodø Nu

YX/7-eleven 7501 Tordenskjoldsgate 45, 8656 Mosjøen mosjoen.711no7501@7-eleven.no tlf. 751 71 023


– Vi må ikke grave oss ned i det som er negativt, men evne å se mulighetene som ligger i samfunnet vårt. Og ikke minst tørre å snakke om dem, sier Vefsn-ordfører Berit Hundåla.

– TROR VI SER BEGYNNELSEN PÅ

NOE STORT

Vefsn-ordfører Berit Hundåla (Sp) kjenner på en ny vind av positivitet i byen. Nå mener hun at momentet må utnyttes til å skape bolyst og arbeidsplasser. Vefsn kommune jobber med å klargjøre mer næringsareal for å legge til rette for nyetablering. De siste eksemplene på dette skjer i Holandsvika og Nesbruktomta. – Vi styrker Vefsn kommune og regionen vår som en base for industri og nye arbeidsplasser. Det er viktig at vi kan tilby et mangfold av arbeidsplasser jevnt fordelt mellom offentlig og privat sektor. I tillegg må vi legge til rette for kulturliv og muligheter for opplevelser som gjør at folk trives i kommunen vår. GRØNNE ARBEIDSPLASSER Det grønne skiftet gir en ny drakraft. Det er viktig å lykkes med å samle kunnskap i regionen for å få utnyttet grønn energi til å skape grønne arbeidsplasser. Nå må man få på plass en forskningsarena og utviklingsarena der nye typer bedrifter blir koblet opp mot både karbonfangst og hydrogen.

4

BYEN MIN — MOSJØEN

– Mosjøen og omegn næringsselskap har gjort en kjempejobb, det er veldig godt å se resultatene av et langsiktig godt håndverk fra dem. Det er utrolig mye innsats som er lagt ned og som har vært skjult fram til vi nå plutselig ser de fantastiske resultatene av den jobben de har gjort. Jeg føler at nå har det løsnet her i Vefsn og jeg tror at vi ser begynnelsen på noe stort. TURISME Vefsn er i ferd med å komme seg opp som en turistdestinasjon. Det som skjer i Mosjøen i forhold til turisme og tilrettelegging blir lagt merke til i andre deler av fylket og i andre deler av landet. – Man blir stolt når turistselskapet i Lofoten velger å dra frem Mosjøen som eksempel på en by som lykkes på Helgeland. Vi har jo alle sett at campingplassene var smekkfulle i sommer, hotellene like så. Jeg gleder meg allerede til neste sesong og håper at vi holder Covid under kontroll, jeg tror at 2022 virkelig kan bli det store året, og ser fram til realisering av mange spennende prosjekter HELGELANDSPENDELEN Det jobbes med å forbedre dagens kollektivtilbud. I sist møte i jernbaneforum ble det presentert et forslag om et togtilbud som enten starter helt sør i Nordland eller faktisk helt nede på Grong og som skal gå opp til Mo i Rana. – Vi ønsker oss en togrute med hyppige avganger, internt på Helgeland. Det kommer til å forenkle hverdagen til innbyggerne i hele regionen. Dette vil

gi et nytt tilbud til skoleungdom, arbeidspendlere, og alle andre som har behov for et godt kollektivtilbud. VÅPENREGISTER Hurdalsplattformen stadfester at våpenregisteret kommer: «Regjeringen ønsker å opprette et nasjonalt våpenregister som blir lagt til Brønnøysundregistrene og til Nordland politidistrikt med forvalting i Mosjøen» – Det synes jeg er veldig positivt. Så må vi sørge for at det igjen skaper ringvirkninger til andre type register koblet opp til våpenregisteret. Vi må utnytte mulighetene dette kan gi og at det kan åpne for relaterte virksomheter. FRAMSNAKKING – Til slutt har jeg har lyst å slå et slag for framsnakking. Vi må ikke grave oss ned i det som er negativt, men evne å se mulighetene som ligger i samfunnet vårt. Og ikke minst tørre å snakke om dem. Vefsn er en god oppvekstkommune, som ligger godt an i forhold til barnehager og skoler. Nå er det gode muligheter for å igjen få høyskoleutdanning gjennom Nesna. Det må sees på hvordan man skal tilrettelegge for at de unge ønsker å holde seg i regionen og ikke minst det å få dem til å flytte hjem igjen på et tidspunkt. – Selvfølgelig skal de unge reise ut for å skaffe seg en utdannelse og se verden, men vi ønsker å få dem og kompetansen deres hjem igjen. Det er utrolig viktig for Vefsn og da må vi være attraktive å etablere seg i.


Bli abonnent hos oss Få full tilgang til Vefsn No, nettavis med nyheter, reportasjer, sport, kultur og meninger. Vårt mål er å gi deg de gode historiene fra nærområdet.

VEFSN NO Få tilgang i dag på vefsnno.no

Det perfekte julebordet for kollegaer, venner og familie får du på Fru Haugans Hotel! Vi tilbyr julebuffet og julelunsj, en herlig julemeny i Restaurant Ellen og flotte festmenyer med juleinspirasjon i Vinterhagen og våre koselige stuer.

OBS!

Det begynner å bli mye booket allerede. Les mer om program på: fruhaugans.no/nyheter/Jul

MOSJØEN — BYEN MIN 5


– Som lokal bedrift er vi avhengig av tillit i markedet og en evne til å kunne levere på konkurransedyktige betingelser. Da er topp service og maksimal fleksibilitet sentrale elementer, sier daglig leder Tone-Berit Lintho i Paul Nygaard AS.

6

BYEN MIN — MOSJØEN


LEVERER ALT DU TRENGER

Fersk hummer, årgangsvin, palmer, hawaiiskjorter, spiselige blomster, oppvaskmiddel eller grønnsaker? Uansett hva bedriften din trenger, så kan Paul Nygaard i Mosjøen levere det. – Vi har et motto i bedriften, sier daglig leder Tone-Berit Lintho: «Ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid». MEGET STORT UTVALG Og slik har det vært siden firmaet så dagens lys helt tilbake i 1946, da det hele begynte med distribusjon av mel. I dag har selskapet til en hver tid 4.500 artikler på lageret i Mosjøen og en nettbutikk med 70.000 artikler. Kundene er storhusholdninger som omfatter alt fra kantiner til sykehjem, sykehus, hoteller, restauranter og private bedrifter. – Vi leverer fra Korgfjellet i nord til Sømna i sør, pluss båter og offshore, forteller Lintho. Det er med andre ord en omfattende logistikkoperasjon som fungere knirkefritt hver dag – året rundt. – Vi har merket en klar forbedring etter hvert som veinettet blir bedre. For eksempel var det jo en revolusjon da Toven-tunellen ble åpnet 2014. BEST PÅ SERVICE Med sine 15 medarbeidere er ikke Paul Nygaard AS en stor aktør, men de får veldig god drahjelp av å være med i den landsdekkende Servicegrossistene-gruppen. Så er det ingen selvfølge at selv om man ligger i Mosjøen, så får man kunder på Helgeland. – Derfor har vi bestemt oss for at det er én ting vi selv kan styre og være best på, og det er service, sier Lintho. Nærhet til markedet gjør også at de kan være meget fleksible. Ingen kunder er for små, ingen er for store. De leverer to brød til den ene barnehagen og er det «krise» på et hotell-kjøkken så rykker du ut på meget kort varsel for å skaffe til veie det som måtte mangle. LOKALE OG KREATIVE Et annet og viktig element er at Paul Nygaard AS bidrar til at kundene får tilgang til lokale råvarer og produkter: – Dette er noe som gjør at de kan sette sitt spesielle og lokale fingeravtrykk på ut mot sine kunder igjen. De går heller ikke av veien for å takle kreative utfordringer. Som da en rigg ute i havet skulle arrangere «beach-party».

Nye og bedre veier på Helgeland har betydd mye for en bedrift som hver dag skal få viktige varer ut til kundene. – Da leverte vi hawaii-skjorter, palmer, sand og en helt spesiell grønnfarge som skulle bruke på kulissene, forteller Lintho. LIVSVIKTIG SAMARBEID Som en bedrift som har store deler av Helgeland som nedslagsfelt er Paul Nygaard AS opptatt av å bidra til et best mulig samarbeid: – Det er viktig å heie på naboen, glede seg over andres suksess. Før var det nok litt med «Jantelov», men med alt det spennende som nå skjer i regionen vår, er det all grunn til å være optimist. Og det er også denne «lokalpatriotiske» holdningen som spiller inn når de skal velge bankforbindelse: – Vi synes det er flott med en lokal bank som til de grader viser engasjement og som støtter kultur og idrett. Det handler om å skape bolyst, noe vi trenger for at folk skal få lyst til å flytte hjem, mener Lintho. DEN GODE DIALOGEN Så må selvfølgelig banken kunne stille opp med konkurransedyktige betingelser, noe som blir lettere når Sparebank 1 Helgeland har skaffet seg større muskler og økt handelkraft. I tillegg til at det er positivt når man kan forholde seg til proaktive bedriftsrådgivere som følger selskapet ditt tett og selv kan komme opp med forslag og idéer til forbedringer. – I dag skjer ting i et stadig hurtigere tempo og da er tilgang til spisset kompetanse og god rådgiving en viktig ressurs, konkluderer daglig leder Tone-Berit Lintho i Paul Nygaard AS. MOSJØEN — BYEN MIN 7


– SKREDDERSY DITT EGET HJEM Fleksible løsninger og et vell av farger gjør at det bare er fantasien som setter grenser når du skal innrede boligen din. – Det spiller ingen rolle om det er en liten leilighet eller en stor enebolig, i dag finnes det tilbud som passer perfekt uansett størrelse, sier daglig leder hos Møbelringen i Mosjøen, Pål Eriksen. JUBILEUM I år feirer butikken 25-årsjubileum og Eriksen har vært med fra dag én. Det begynte i en by med knallhard konkurranse, men i dag er Møbelringen alene på markedet. Samtidig merker de godt konkurransen fra nettbutikkene. – Men sofaer, stoler og senger er jo noe du definitivt bør oppleve og teste personlig før du går til et kjøp. Derfor satser vi på å ha så bredt utvalg som mulig, sier Eriksen, BREDT UTVALG Og med en butikk på 1.700 kvadratmeter finner du da også alt du trenge til hjemmet. Enten det er en

8

BYEN MIN — MOSJØEN

gynge-sofa, stressless, seng, madrass, lamper eller små detaljer som puter, lysestaker, krukker og pyntegjenstander. Apropos stressless. Stolen som norske Ekornes satte i produksjon i 1971: – Den er fortsatt en av våre bestselgere. Dette er tydeligvis noe som aldri går av moten, sier Eriksen. REALISER DIN VISJON Det som har endret seg, er dine muligheter til å finne den perfekte løsningen i hjemmet ditt. For om du finner en modell du liker, kan du endre på ting som farger, armlener og føtter. Eller du kan velge en sofa som har elektrisk fjernkontroll for å regulere sete og rygg. Dermed får du også sjansen til å sette ditt unike fingeravtrykk på innredningen. Da Møbelringen startet for 25 år siden, jobbet det seks personer der. Det samme antallet som i dag. Det første året hadde de en netto omsetning på

Daglig leder hos Møbelringen i Mosjøen, Pål Eriksen, har lang fartstid i bransjen. – Det er kundene som er sjefen, det er de vi må tilby topp service og høy kompetanse.

10 millioner kroner. I år ligger tallet an til å bli 22 millioner kroner. BEST I TEST Til sjuende og sist er det kundene som avgjør hvor bra det går. Det er de som er den egentlige sjefen. Da sier det ikke så rent lite at Møbelringen ble kåret til best i bransjen i 2020 av Norsk Kundebaromenter med 74,9 av 100 poeng: – Veldig hyggelig å komme ut øverst på lista, for vi jobber knallhardt hver dag med å skape de gode handleopplevelsene, sier Eriksen. SERVICE I ALLE LEDD Det betyr også at hvis du selv ikke har mulighet til å frakte møblene hjem, så kan Møbelringen ordne dette mot et avtalt kjøretillegg. Og synes du det blir for vrient å montere selv, kan Møbelringen fikse dette også, mot et avtalt tillegg i prisen. Da tar de også med seg emballasjen, slik at du ikke trenger å tenke på dette. – Nordmenn har alltid brukt mye tid og krefter på boligen sin. Derfor er det en glede for oss å kunne være en lokal leverandør av kvalitet, nytte og hygge, sier Pål Eriksen.


Som stolt h

ovedpartn er til Kreftfore ningen donerte Co op i 2020

10,3

millioner kroner til R osa sløyfe-aksj onen.

– For oss handler det om at frukt- og grønt-avdelingen skal skinne hver time, hver dag. For dette er noe vi vet kundene setter pris på sier

DET LILLE EXTRA GJØR EN STOR FORSKJELL Nå kan du sikre deg fem om dagen, til rekordgunstige priser. – Vi vet at kundene våre verdsetter et stort utvalg av frukt og grønt. Derfor er vi stolte over å kunne tilby 11 prosent medlemsbonus på nettopp disse varene, sier Hege Romstad og Lill Heidi Kjærstad hos Extra Mosjøen. Det betyr at du for hver hundrelapp du bruker på fersk frukt og grønnsaker, får du 11 kroner tilbake. Det er ikke uvanlig for en familie å bruke opp til 1.000 kroner i måneden på frukt og grønt, noe som utgjør 12.000 kroner i året. Men din Coop-bonus sparer du dermed hele 1.300 kroner SUNT OG NÆRINGSRIKT Stadig flere blir opptatt av å lage en sunn og næringsrik meny. Da er tilgangen til gode råvarer helt avgjørende. Og på Extra får du nettopp det, det lille Extra. Du kan velge mellom prisgunstige produkter og den økologiske serien til Änglamark.

Sistnevnte stiller også med et komplett utvalg av urter. Medarbeiderne på Extra Mosjøen bruker mye tid på å sjekke at alt er ser bra ut i frukt- og grønt­ avdelingen. For dette blir på en måte litt av det visuelle hjertet i butikken. EGEN STRIKKE-KOLLEKSJON Men når du har et ekstra stor utvalg til ekstra lave priser, handler det også om gi kundene noe mer. Det er er Mjuk Garn kommer inn i bildet. Dette er Coops egen garn-kolleksjon. Butikksjef Hilde Lamo på Ekstra Halsøy er selv en ihuga strikkeentusiast og vet hvor mye det betyr at du kan få tak i det du trenger i ditt eget nærmiljø. – Vi har flere ulike garntyper i nøye utvalgte blends, slik at du kan finnet nettop det du selv ­trenger, sier Lamo. TRYGGE KJØP Garnet er produsert av merkevarehuset House of Yarn, som er en av Nordens største leverandører av kvalitetsgarn. – Derfor kan vi også garantere at garnet er

– Garnserien fra Mjuk har blitt veldig populær og så er den en stor bonus at du kan laste ned gratis strikkeoppskrifter, sier butikksjef Hilde Lamo på Ekstra Halsøy. ­ rodusert i henhold til nasjonale og internasjonale p lover for bruk av kjemikalier, understreker Lamo. House of Yarns samarbeidspartnere er dessuten medlem av Initiativ for Etisk Handel - IEH. Dette skaper en ekstra sikkerhet for deg som strikker og for dem som du strikker for. MOSJØEN — BYEN MIN 9


DRØMMEJOBB FOR FREMTIDEN En ny generasjon er på vei inn portene hos Alcoa. De er stolte over å få være med på den spennende reisen mot det grønne skiftet. – Jeg var på besøk her da jeg gikk på ungdomsskolen og ble forelsket ved første blikk, sier Kristine Amalie Mosheim. 17-åringen er i dag lærling og målet er et fagbrev som prosessoperatør: – Dette er en veldig spennende jobb, med variert hverdag og interessant utfordringer. EN TRYGG ARBEIDSPLASS På Alcoa har hun blitt tatt i mot med åpne armer: – Jeg følte meg i trygge hender fra dag én. Sikkerhet og arbeidsmiljø står hele tiden øverst på listen, understreker Mosheim. Og her er noe av det grunnleggende. Unge mennesker som trives på hjemplassen har oppdaget

10

BYEN MIN — MOSJØEN

at Alcoa gir dem muligheten til å utvikle seg som medarbeidere. I en bedrift hvor det alltid finnes nye muligheter. Hvor du kan få en interessant, godt betalt og fremtidsrettet jobb. Slik som Tiril Fossdal, en 17-åring fra Vestersio. Hun skal bli fagoperatør innen kjemisk prosessindustri. Tiril ble kjent med bedriften via et skolebesøk. Noe som fristet til å utforske Alcoa videre. EN DEL AV FAMILIEN – Jeg fikk først en sommerjobb som kranoperatør og nå er jeg på vei videre. Det som er ekstra gøy på Alcoa er at selv om du er ung og under opplæring, så blir du lyttet til hvis du har innspill eller idéer. Samme erfaring har Wilma Sætern fra Hattfjell-

dal gjort. 18-åringen som på fritiden elsker å ta vare på sin sølvfargede Skoda og strikke gensere, har i løpet av kort tid fått et tett forhold til Alcoa: – Når du kommer inn porten, så er det nesten som å bli del av en stor familie. Du føler at du blir sett og tatt vare på. Da er det også en unik mulighet at du kan finne en avansert industri-jobb i nærmiljøet. Disse tre unge kvinnene blir sentrale aktører når Alcoa skal fortsette å utvikle seg for å løse morgendagens utfordringer. Inn i en ny og spennende tid på lik linje med det som skjedde på 1950-tallet STADIG NYE EPOKER For det var så avgjort noe helt nytt som skjedde da Norge skulle gjenreises på 1950-tallet. En ny nasjon skulle skapes. I Mosjøen hadde de havn, jernbane og billig kraft. Det ble de utløsende faktorene for at Stortinget ga grønt lyst for aluminiumsverket som startet produksjonene i 1958. Ordfører Berit Hundåla er ikke i tvil om hvordan hun beskrive det som skjedde for 63 år siden:


– Vi er stolte over at det står Alcoa på arbeidsjakken vår, sier Tiril Fossdal, Wilma Sætern og Kristine Mosheim.

Etableringen av verket i Mosjøen ble et kvantesprang, hvor fokuset skiftet fra fiske og landbruk til høyteknologisk industri.

I dag er Aloca og Mosjøen i et harmonisk ekteskap hvor det er snakk om gjensidig tillit og stolthet.

Byggingen av aluminiumsfabrikken i Mosjøen skjedde i et høyt tempo. To år etter stortingsvedtaket var verket i drift.

– Der og da startet det en ny tidsregning for Vefsn og innbyggerne her. Vi gikk fra en kommune som i hovedsak var tuftet på handel, landbruk og fiske. Nå ble vi en spydspiss innen norsk industri. HARMONISK EKTESKAP I dag er Alcoa og Mosjøen blitt til en sømløs enhet som er gjensidig avhengig av hverandre. I følge Hundåla er det også blitt et meget lykkelig ekteskap: – Folk kommer jo hit fra verden rundt for å se hvordan vi produserer grønn aluminium. De blir også overrasket over at det er mulig å ha et stort verk «midt i byen» samtidig som dette ikke skaper gnissninger i hverdagen. Og nettopp hensynet til miljøet står helt sentral i Alcoas fremtidsplaner. Målet er like klart som det er ambisiøst – helt karbonfri og utslippsfri innen 2050. Da hjelper det at man har en organisasjon hvor omstilling er en del av hverdagen: JAKTER PÅ NYE LØSNINGER – Alcoa har nysgjerrighet i DNAet sitt. Vi søker og

ser hele tiden etter hvordan vi kan gjøre noe bedre, og bedre løsninger er akkurat det vi må ha for å løse klimakrisen vi står ovenfor, sier verkssjef Roy Hammer. I dette ligger også erkjennelsen av at avfall ikke er avfall. Det er råvarer, eller bi-produkter, på avveie. Løsningen her blir en sirkulær verdikjede og hos Alcoa er det en sterk vilje til å bidra til at man finner veien frem mot et slik bærekraftig mål. Alcoa Mosjøen står per i dag for 2,5 prosent av Norges totale strømforbruk. Dette viser hvor viktig det er å produsere aluminium der hovedkilden til elektrisk energi er fornybar og ikke karbonbasert. Det totale CO2-avtrykket på aluminiumen produsert i Norge er på kun 20 prosent sammenlignet med utslippene på verk basert på kullkraft. PERIFERIEN I SENTRUM Så er det ingen selvfølge at en internasjonal gigant som Alcoa skal sørge for over 520 arbeidsplasser i en liten, nordnorsk by. – Dette viser at Mosjøen faktisk er konkurranse-

dyktig. Hele Vefsn har fått et eierskap til verket, noe som igjen har sørget for motivert og kvalifisert arbeidskraft, sier daglig leder Espen Isaksen i Mosjøen og Omegn Næringsforening KF. – Alcoa er en helt sentral aktør med tanke på utvikling i regionen, understreker Isaksen. Og han er ikke i tvil om den avgjørende verdien av det som har skjedd: STOLTE LÆRLINGER – Alcoa har skapt en ledende industrarbeidsplass i regionen som nå tiltrekker seg nye industriarbeidsplasser. Det er i ferd med å danne seg en aldri så liten klynge i regionen bygd på det fundamentet som Alcoa har stått i spissen for. Og tilbake på Alcoa finner vi tre lærlinger som alle har livet foran seg. Som alle er dypt fascinert over at det er mulig å ha en rolle i et lokalt miljø som får global betydning: – Vi er stolte over å bo på Helgeland og vi er stolte over at det står Alcoa på arbeidsjakken vår. Vi vet at det vi gjør er viktig. Det blir ikke bedre enn det. MOSJØEN — BYEN MIN 11


Bildet viser ett av de tilgjengelige næringsarealene i Holandsvika, hvor Gen2 Energy har skrevet opsjon på tomt for sin produksjon av grønt hydrogen.

DET GRØNNE SKIFTET SKJER I MOSJØEN

Bedrifter som skal etablere ny grønn industri ser nordover, og veldig mange ser til vår kommune. Det er flere og flere i fylket som snakker om en «Klondyke-stemning», og Vefsn har i aller høyeste grad markert seg som en av kommunene som tiltrekker seg flest aktører, grunnet gode forutsetninger for etablering. Viktige suksesskriterier er strategisk, langsiktig arbeid og godt samarbeid lokalt. For konkurransen er hard. SER ETTER TRE TING Det er spesielt tre ting nye industriaktører ser etter: nok tilgjengelig areal, billig strøm og infrastruktur. I Mosjøen ligger det rundt 1000 dekar næringsareal ledig, og flere hundre dekar er ferdigregulert til industri. I Nordland er det et kraftoverskudd på ca. 7,5 TWH og strømmen er billig sammenlignet med andre regioner. I tillegg er all produksjonen av elektrisitet i fylket basert på fornybare kilder, noe som er relevant for de som skal etablere kraftintensiv industri. Med Nord-Norges største containerhavn og togstasjon kun et steinkast unna, er Mosjøen et logistikk-knutepunkt på Helgeland. E6-traseen

12

BYEN MIN — MOSJØEN

gjennom Helgeland er kraftig utbedret, og Mosjøen lufthavn ligger 10 minutter utenfor sentrum. Det går ukentlig større containerskip til Rotterdam og Island fra Mosjøen, og det satses sterkt på å bygge videre på dette for å møte fremtidens behov. DET GRØNNE SKIFTET SKJER LOKALT At to bedrifter med internasjonale ambisjoner og kundemasse nå har signert opsjonsavtaler i Vefsn er et godt bevis på at Mosjøen har det som trengs. MON har sammen med Gen2 Energy og Bergen Carbon Solutions (BCS) rigget opp to store grønne industriprosjekter, CNF Arena og Hydrogenknutepunkt Nordland. Prosjektet CNF Arena er et samarbeid mellom MON og BCS med mål med om bygge opp et fagmiljø på avansert karbon-nanofiber og utvikling av fremtidens grønne materialer i Mosjøen. Prosjektet er delfinansiert – I løpet av det neste året skal vi bygge en portefølje av prosjekter rettet mot materialutvikling, samt gjøre utrede strategier for rekruttering og markedsføring, sier prosjektleder i MON, Ida M. Larsen.

Sammen med Gen2 Energy har MON sikret støtte fra Enova SF knyttet til etablering av nasjonalt knutepunkt for grønt hydrogen, en del av regjeringens strategi for bruk av hydrogen mot maritime næringer. Prosjektet gjøres i samarbeid med lokale aktører som Alcoa, Helgeland Havn og Helgeland Kraft. STRATEGISK ARBEID Industriprosjektene er gode eksempler på den strategiske tilnærmingen som MON har knyttet til nye aktører, for å sikre at Mosjøen blir den foretrukne lokasjonen. Samarbeidet med andre etater i kommunen er også veldig viktig. Plan og utvikling er blant de som i størst grad bidrar til at interesserte bedrifter opplever å bli tatt på alvor i sine første møter med kommunen. I tillegg er det viktig for MON å ha et godt samarbeid med etablert industri, og både Alcoa og leverandørbedrifter åpner dørene når bedriftene kommer på besøk til byen. – Vi vil berømme Alcoa for deres innsats, det er ekstremt viktig for oss at de er med og ser potensialet i nye etableringer i byen, sier Isaksen. – Vi går en spennende tid i møte, og håper enda flere ser fordelene med å etablere seg i Mosjøen, sier Isaksen. Vi er klare for fremtidens etableringer, avslutter han.


N Hva er best med å bo i Mosjøen ? Jeg er best i M osjøen Hva skal du bli når du blir stor? Jeg skal kjøre lastebil Skal du jobb e i Mosjøen? Nei, Jeg skal kjøre lastebil i Bodø

EM M

Hva skal du bli når du blir stor? Jeg skal kjøre gravemaskin

Skal du jobb ei Mosjøen? Ja, jeg skal jo bbe i Mosjøen

AT

S Hva er best med å bo i Mosjøen ? Det er best å leke med venner Hva skal du bli når du blir stor? Jeg skal bli læ rer

Hva er best med å bo i Mosjøen ? Det som er be st er å være hjemme og se på Tv

N

AL D I

ALKOUT Hva er best med å bo i Mosjøen ? Fint å gå på tu ri Sjøgata

FARH

R

FL Ø T N E

A

Y

N

LI ES

RS

N GY TH I E T

PATRIC K S

KA

S E N LI E

SA N D

ER

PE

ER T T

Hva skal du bli når du blir stor? Jeg skal jobbe sammen med Christer og Lo tte Skal du jobb ei Mosjøen? Vi skal flytte, men jeg sier ik ke hvor, for det er en hemmelighet

Skal du jobb ei Mosjøen?

L

Hva er best med å bo i Mosjøen ? At jeg kan spille fotball på fotballbanen Hva skal du bli når du blir stor? Jeg skal jobbe sammen med pappaen min , han er elektriker Skal du jobb ei Mosjøen? Ja, skal jobbe i Mosjøen

VA

JOHA NS G E N

N

O

LF

S G R ANÅ R S O SOLVEIG S

TO B I A S

KV A

Ja, jeg skal jo bbe på Mosjøen skole

Hva er best med å bo i Mosjøen ? Det er så fint her

Hva skal du bli når du blir stor? Jeg vil jobbe på sykehuskiosk en

Skal du jobb ei Mosjøen? Ja, i Mosjøen

MOSJØEN — BYEN MIN 13


JAN KJØNNÅS AS ER ET ALLSIDIG FIRMA Vi har bred kompetanse og lang erfaring med både timearbeid og store og små prosjekter, og ønsker å formidle et godt og variert tilbud av tjenester. Våre tjenester: Rørinspeksjon, kosting, slamsuging, spyling, tining av sluker og rør hvor bilen kan produsere varmt vann for dette, ADR, oppsuging av masser som stein, sand, pukk, koks og støvsuging mm.

14

BYEN MIN — MOSJØEN

Industrivegen 3, 8657 MOSJØEN Tlf: 911 14 437 • ja-kjoen@online.no www.jankjønnås.no


Kombinasjonen av en topp moderne fabrikk og gamle tradisjoner gjør at Norgesvinduet Svenningdal har blitt en solid og suksessrik bedrift.

LOKAL SUKSESS MED HISTORISKE RØTTER Solide tradisjoner, tidløs kvalitet, dedikerte medarbeidere og moderne teknikk har skapt grunnlaget for at Norgesvinduet Svenningdal har blitt en suksess-bedrift.

– 2020 ble et bra år og så langt ser det ut til at 2021 kommer til å bli enda bedre, sier salg- og markedssjef Kurt Andersen. Norgesvinduet Svenningdal har alltid vært en lokal hjørnesteinsbedrift i Grane, med røtter helt tilbake til 1918. Da fikk Johan Lund Arntsberg og Sigurd Nilsen låne 25.000 kroner i Vefsn Sparebank. Et beløp som i dag tilsvarer 2,5 millioner kroner. Dette ble starten på en lang reise som så langt har kulminert i en bedrift med 115 årsverk. Vi ser at det råder en stor optimisme på Helgeland og for oss er det viktig å kunne være en positiv og offensiv aktør som kan skape lokale verdier og sikre arbeidsplasser. MEDARBEIDERNE BETYR ALT Så er det ingen selvfølge at en så stor bedrift må ligge en liten kommune på Helgeland, men i følge Andersen så har den lokale tilhørigheten vært avgjørende for selskapets suksess. Utfordringen er hele tiden å sikre seg de beste folkene. – Her har vi vært så heldige at vi også har klart å rekruttere veldige solide medarbeidere fra Litauen. Mange av dem har blitt til ekte helgelendinger og er i så måte med på å skaffe kommunen en tiltrengt vekst i befolkningen, poengterer Andersen.

Men vi har fortsatt behov for arbeidskraft, og er stadig på søken etter flere medarbeidere. Send gjerne en søknad sier salg og markedssjef Kurt Andersen. SOLID MERKEVARE Takket være et hardt fokus på kvalitet i alle ledd og konkurransedyktige priser, har Norgesvinduet i dag sikret seg et meget solid merkenavn. De har en bred portefølje av vinduer og balkongdører, i tillegg til at de tilbyr skreddersøm på mål. – Vinduer er på mange måter husets øyne, det gir boligen din særpreg og identitet. Og med vårt moderne produksjonsutstyr er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva som kan produseres. Norgesvinduet Svenningdal har sikret seg god lagerplass, hvilke betyr at de er i den unike posisjonen at de kan gå inn i en sesong med 7.000 til 9.000 enheter på plass. I tillegg har de et tett samarbeid med byggevaieforhandlerne som også er flinke til å ha et godt utvalg. TRADISJON OG TEKNIKK Norgesvinduet Svenningdal har en produksjon som kombinerer det beste av moderne teknikker kombinert med hevdvunne tradisjoner. Som det faktum

at alle vinduer leveres med utvendig kjerneved som standard. Dette betyr at veden er ferdig impregnert av naturen selv, basert på en flere hundre år gammel kunnskap. Det moderne innslaget er blant annet at morgendagens vindu har en utvendig aluminiumskledning med lufting bak. Dette skaper en tilnærmet vedlikeholdsfri løsning hvor du kun trenger en årlig innsats med noen få dråper olje til bevegelige deler og tørker over med en fuktig klut. Også når det gjelder valg av glass har du som kunde en rekke valgmuligheter hvor du kan ta hensyn til blant annet støy, energisparing, dekor og sikkerhet. DET NYE HELGELAND Som en bedrift på Helgeland er også Norgesvinduet Svenningdal avhengig av en effektiv infrastruktur når det gjelder transport. I dag går alt på vei og den radikale forbedringen av E6 har betydd mye for bedriften. – Vi ser at det råder en stor optimisme på Helgeland og for oss er det viktig å kunne være en positiv og offensiv aktør som kan skape lokale verdier og sikre arbeidsplasser, konkluderer salg- og markedssjef Kurt Andersen. MOSJØEN — BYEN MIN 15


Per Bjørn Ørjevatn, Toril Haltbrekken, Ruth Ane Grimsø, Ronny Aanes, Håkon Johansen, Heidi Eidet Eggen, Agnar Adolfsne og William Puntervold

Tom Roger Dahlmo, avdelingsleder Åremma følger med på produks

TENK BÆREKRA Hver fjerde handlepose med mat går rett i avfallet. Og ofte havner det også i feil pose. Det taper alle på. – For oss som skal gi alt avfall en merverdi, er det viktig at alle aktører tenker bærekraft, sier administrerende direktør Håkon N. Johansen i Søndre Helgeland Miljøverk IKS (SHMIL).

– Dette matavfallet alene kunne skaffet nok biogass til å sende en gassdrevet buss rundt jorda åtte ganger, sier kommunikasjonssjef Toril Forsmo i SHMIL.

TA DEG LITT TID

PLASTEN BLIR SORTERT UT

Det betyr at alt fra produsenter, butikker og forbrukere bør ta seg litt ekstra tid, enten det er snakk om bruk av emballasje, hvor mye du handler inn og hvordan du kvitter deg med avfallet. Faktum er et hver innbygger legger 30 kilo matavfall i restavfallet. I sum får dette store konsekvenser:

Så er det jo slik at det kanskje ikke er like fristende å fjerne den myke plasten fra en råtten agurk eller en brokkoli som er i ferd med å gå i oppløsning, selv om dette er klart å foretrekke. – Da er det faktisk bedre å kaste hele greia i matavfallet enn at det går i hvitposen. Plasten blir nemlig skilt ut på biogass-anlegget og går til forbrenning. Matavfallet omdannes til biodrivstoff, jord og gjødsel. Dog, det er veldig viktig at man ikke kaster glass og metall i matavfallet, sier Forsmo. DIN MILJØ-GARANTIST SHMIL er din garantist for at avfallet blir forsvarlig håndtert. Selskapet har i dag 17.500 abonnenter og 5.000 hytteabonnenter. Men det påhviler også deg, som forbruker, et klart ansvar for å legge til rette for at det kan skapes merverdier. Hvert år leveres det 3.500 tonn restavfall på selskapets gjenvinningsstasjoner. Over en tredjedel av dette kunne gått til materialgjenvinning. Blant det som blir funnet er:

Administrerende direktør i SHMIL, Håkon N. Johansen

16

BYEN MIN — MOSJØEN


Driftssjef Ronny Aanes jon i anlegget.

AFT

NÅR DU HANDLER OG KASTER

250 tonn tekstiler200 tonn papir200 tonn metall100 tonn pappNorge har forpliktet seg til å gjenvinne 60 prosent av husholdningsavfallet innen 2030. Så langt er prosentdelen i SHMIL-området nede i 40 prosent.

– Dette er selvfølgelig ikke godt nok. Her er det bare å brette opp ermene og skjerpe fokuset både under din egen kjøkkenbenk og hva du leverer på gjenvinningsstasjonen, konkluderer administrerende direktør Håkon N. Johansen.

MOSJØEN — BYEN MIN 17


Driftsleder Erik Ottesen sjekker status på lekebutikken som snart skal åpne. Driftsleder Erik Ottesen har kastet seg rundt og begynt å montere hyller for å få lekebutikken klar til åpning.

Nille har fått bedre plass.

ENDELIG SAMLET UNDER ETT TAK

Senterledelsen gleder seg til å få vise frem Sjøsiden i ny drakt. Etter en massiv oppussing skal alt innvendig være klart til åpningsfesthelg 18.–20. november. – Det føles som bursdag og juleaften på samme dag. Det er fantastisk godt at vi endelig har eiere i ryggen som velger å satse på Sjøsiden og Mosjøen. Vårt store mål er at man skal få en storbyfølelse på et mindre sted. Når du går inn på sentret vårt skal du kjenne en smak av at du er i en by, sier driftsleder Erik Ottesen. BER HELE BYEN PÅ ÅPNINGSFEST 18. November går startskuddet på en åpnings­ festhelg som varer 18.-20. November. For barna er det tilbud i fleng: Poppeloppane, Øisteins blyant, og nyttårsfyrverkeri som skytes opp

18

BYEN MIN — MOSJØEN

20:30. Det blir marsipankake til kundene, gavedryss, underholdning og på kvelden blir det egen DJ. – Det kommer til å bli en helt fantastisk handelsfest. Vi kjører på med 20-30 prosents tilbud på så og si alle butikker. Vi skal ha et eget fyrverkeri som blir en gave til hele byen. Det er faktisk minst like heftig som det som skytes opp på nyttårsaften, forteller en entusiastisk senter­leder Cecilie Bang. ETTERLENGTET LØFT – Dette er desidert det største som har skjedd siden senteret ble bygd i 1993 og utbygd i 1998. Både

utseendemessig og teknisk var senteret overmodent for en oppgradering, slår driftsleder Erik Ottesen fast. Det har vært mange planer og utarbeidede prosjekter som aldri har blitt realisert før Scala Eiendom kom inn i 2018. De har skreddersydd planene til et prosjekt som er gjennomførbart og i et format som passer til et senter i Mosjøen. Det bygges på med totalt 2600 kvadratmeter, 10 nye leietakere flytter inn og totalt vil senteret nå inneholde 35 butikker. – Målet er å få et utvidet tilbud slik at dette kan være hjertet i Mosjøen og det foretrukne handels­ stedet for alle som bor i nærheten. Det skal være et fint sted å møtes og oppholde seg, forteller Cecilie. SKRYTER AV DRIFTSLEDEREN – Det blir endelig en helhet, sentrene blir bygd sammen til et bygg. Det skal være et senter, ikke «gamle» og «nye», som de to byggene går under på folkemunne nå. At det kort og godt er Sjøsiden, det


Driftsleder Erik Ottesen viser stolt frem den nye julepynten.

Mosjøen har fått et urbant og moderne kjøpesenter.

Utsiden av Sjøsiden Senter skal pusses i løpet av 2022.

skal være likt med samme standard uansett hvor du går, skyter Erik inn. – Erik gjør en eksemplarisk jobb og han har knapt hatt fritid de tre siste månedene. Dette prosjektet ville ikke vært gjennomførbart på så kort tid uten han. Jeg er sikker på at han har opp mot 80 anrop i løpet av en dag, med små og store utfordringer som må løses. Det hender at det er så ille at jeg må fysisk ta tak i han å be om tid for å få snakke med han, ler Cecilie. Og at det har vært hektisk nikker han bekreftende til. – Det er knapt en middag med familien som ikke blir avbrutt uten at det kommer 2-3 jobb anrop. Det jobbes hele døgnet her på bygget, så oppfølgingen skjer jo nærmest døgnet rundt. På toppen av det hele er det drift her i helgene også, så det er lite fritid for øyeblikket. All ære til familien min som holder ut, jeg ser virkelig fram til at det roer seg. Erik har en lang fartstid på senteret, han har mer eller mindre vært involvert på Sjøsiden i 20 år. Fra han startet på Jack and Jones som tilkallingsvikar

når han gikk på videregående. Siden har han jobbet i flere firma som var leverandør av tjenester til senter­ et. Før han til slutt ble ansatt som driftsleder i 2014. TRAVEL OPPUSSINGSPERIODE

Fellesområdet har virkelig fått seg et løft etter oppussingen.

– Vi tjuvstartet jobben i påsken med opprydding og renovering i alle fellesareal. Alle nyetableringene har vi ikke hatt mulighet til å starte på før tilbygget åpnet. De siste tre månedene er jo de som har vært desidert mest hektisk. Både for kundene, leietakerne og oss, sier Erik. Senteret har benyttet lokal arbeidskraft så langt det har latt seg gjøre. Alt fra grunnarbeid, maling, ventilasjonsarbeid, snekker, elektriker og rørleggertjenester er utført av lokale bedrifter. – Jeg vil skryte av både butikkdrivere og kunder, de har virkelig vært svært tålmodige. Det er litt bygge­ plass her nå, men de forstår at det er for en god sak og at totalen på bygget får et fantastisk løft. Det gjorde seg virkelig å få malt veggene og det nye gulvet synes jeg er kjempelekkert, avslutter driftslederen. MOSJØEN — BYEN MIN 19


Helgelendingen

annonse

Onsdag 15. september 2021

HØST HOS

MOSJØEN

MOBILT BREDBÅND

TID FOR JAKT

Stort utvalg av jaktradioer og tilbehør

Vi har utvalget og setter opp ruteren for deg.

SJEKK UT VÅR HI-FI AVDELING med anerkjente merker som bl.a

Cambridge Evo 150. Testvinner EISA Kom innom for demo.

Åpent: Man-fre 9-18, lør 10-16. Tlf: 975 01 000. E-post: post@elektroland.as. Adr Nyrudvn 4

20

BYEN MIN — MOSJØEN

39


Merete Solvang Eiendomsmegler MNEF, Fagansvarlig

Rita Aanes Eiendomsmegler MNEF, daglig leder

HÅNDTERER BOLIGSALGET DITT

FRA A–Å

Aktiv Eiendomsmegling Helgeland har nøkkelen til at ditt boligsalg blir en suksess. Tilfredse kunder er det som driver dem. – Vi har omsorg for kundene våre, det handler om å se menneskene bak handelen. De skal ofte til å gjøre sin livs største investering eller sitt livs største salg. Da er det viktig å ivareta dem i trygge rammer, forklarer Merete Solvang. TRYGGHET FOR KUNDENE De to driftige damene har jobbet sammen siden meglerkontorene de var ansatt i ble slått sammen i 2005 og i 2013 ble de en del av Aktiv kjeden. – Vi har lang erfaring og strekker oss langt fordi vi ønsker det beste for kundene våre. Det er viktig for oss at alle parter skal føle seg godt i varetatt og trygge under handelen. Det er også derfor vi er så tilgjengelige som vi er. Det er ingenting som heter kontortid i denne bransjen, det er rett og slett en livsstil, forteller en engasjert Rita Aanes.

Som et ekstra tilbud til kundene har Aktiv et samarbeid med lokale firma som driver med boligstyling, slik at man kan få profesjonell hjelp før fotografering og visning. Et godt førsteinntrykk kan ha stor påvirkning på boligsalget. – Vi er utrolig heldige som får møte så mange fine folk, man blir veldig nær kunden gjennom salgsprosessen. Også er det mange kjente fjes som kommer tilbake når de etter hvert skal selge igjen og det synes vi selvfølgelig er kjempestas, forteller Merete.

det opp. Slik kan man få opp verdien på boligen underveis også. – Så er det par som skal kjøpe større, kanskje er det en familieforøkelse på gang. Foreldre der ungene har flyttet ut, slik at de vil ha et mindre hus eller en leilighet. Eldre som flytter mer sentrumsnært, slik at de kan klare seg uten bil. Kort sagt, det finnes noe for alle og ikke minst i prisklasser som treffer de aller fleste, forklarer Rita.

EGEN FOTOGRAF

– Vi ser helt klart en trend på at det er mange som velger å flytte tilbake til hjembyen sin nå, ofte fra større byer. Jeg tror at koronaperioden gjorde noe med dem, at de fikk mer behov for å komme nærmere venner og familie, forteller Merete. En fordel med å flytte tilbake til Helgeland fra større byer er at lavere boligpriser i regionen gir kjøperne mye bolig for pengene sammenlignet med i byene de forlater. Meglerne merker at kjøperne ofte vil tilbake til den bydelen de selv vokste opp og bosetter seg etter hvor de vil ha ungene på skole.

Det å ha en fotograf «in house» gir en unik mulighet til å levere ekstraservice til kundene, uten økte kostnader. Det gir også mer fleksibilitet, om været er fint kan fotografen dra for å ta utebildene selv om ikke innsiden er klar til fotografering. Slike små detaljer er med på å heve totalinntrykket på prospektet. – Bildene er så utrolig viktige i dag, de blåses opp på store skjermer og de er førsteinntrykket kundene får av boligen. Det er kanskje en av de største forskjellene fra før og nå. Om man går tilbake kanskje 15 år i tid, hadde vi seks bilder på et A4 ark som vi kopierte opp selv. Så det som natt og dag, ler Rita. VARIERT MARKED I Mosjøen finnes det boliger for alle. For de unge førstegangskjøperne er det mulig komme seg inn på markedet ved å kjøpe et relativt billig hus og pusse

FLYTTER HJEM IGJEN

SKAL DU SELGE BOLIG? Ta kontakt med Aktiv Eiendomsmegling Helgeland for en hyggelig og uforpliktende prat om boligsalget på tlf 75 17 77 70 eller send en e-post til: helgeland@aktiv.no. MOSJØEN — BYEN MIN 21


I lokalene på Øya har Haaland Mosjøen bygget opp et flott showrom som viser deg hvilke muligheter du har når du skal pusse opp badet.

På en enkel og inspirerende måte kan du velge blant ulike mål, farger, designuttrykk, materialer, funksjoner og ikke minst kombinasjoner. Resultatet blir en unik og personlig løsning tilpasset for nettopp ditt baderom. Ditt eget Epos. Skapt av dennorske kjendis-designeren Halvor Bakke, nå tilgjengelig hos Haaland Mosjøen.

22

BYEN MIN — MOSJØEN

Øyvind Helgå sørger for at du får tegnet badet ditt i 3D, ned til minste detalj. – Vi leder hele prosjektet, så slipper du å forholde deg til alle faggruppen som skal innom for å skape det perfekte badet, sier Helgå.


– I løpet av ett år har vi etablert oss som en slagkraftig bedrift og mottakelsen har vært overveldende, sier daglig leder Tore Stokmo hos Haaland Mosjøen.

ALT DU TRENGER

— PÅ ETT STED Haaland Mosjøen feirer ettårs-dag og har allerede etablert seg som en slagkraftig aktør på Sør-Helgeland.

romsserie i samarbeide med den norske kjendis-designeren Halvor Bakke. Da er dette produkter som du får tilgang hos Haaland Mosjøen. – Serien «Epos by Halvor Bakke» handler om design, men først og fremst om muligheter. På en enkel og inspirerende måte skal kunden kunne velge mellom ulike mål, farger, designuttrykk, materialer, funksjoner og kombinasjoner. Resultatet er en unik og personlig løsning som er tilpasset det enkelte bad, forteller Helgå. 10 ÅRS GARANTI

– Det har gått utrolig fort og mottakelsen har virkelig vært varmende, sier daglig leder Tore Stokmo. Den første kontakten ble opprett i mai i fjor og 4. juni var Haaland Mosjøen etablert – midt under starten på en pandemi. Så startet rekrutteringen og i løpet av høsten begynte de første oppdragene å tikke inn. EN KOMPLETT LEVERANDØR Dette skjedde parallelt med at de overtok og pusset opp de gamle Elkjøp-lokalene på Øya. I dag har bedriften 22 medarbeidere og Stokland ser ikke bort fra at de skal opp i rundt 30. Bedriften satser også tungt på lærlinger og får tre nye inn til høsten. – Vårt mål er en komplett leverandør av alle tekniske fag til kunder i privat- og bedriftsmarkedet, sier Stokmo. ElektroRørVarme og kjølVentilasjonPå prosjektsiden er Haaland Mosjøen inne hos Alcoa, de gjør en større jobb på Mosjøen stasjon og det nye legesenteret. DIN KOMPLETTE BADELYKKE Privatmarkedet utgjør per i dag rundt 60 prosent av omsetningen og Haaland har bygget et tiltalende showroom i lokalene på Øya, hvor kundene kan få et klart innblikk i hvilke valgmuligheter de har når de skal renovere badet. – Vi sørger for at alt blir gjort – fra A til Å, sier fagleder rør og prosjektleder Øyvind Helgå. Det betyr at han kan tegne badet ditt i 3D, slik at du får sett at alt kommer på rett plass – der du vil ha det. Og Haaland tar prosjektledelsen, slik at du slipper å forholde deg til de ulike fagfeltene. ET HAV AV MULIGHETER Haaland Mosjøen er en del Norges ledende fagkjede innen bad, nemlig Bademiljø. En kjede som omfatter 116 bedrifter, noe som gir en sterk slagkraft med tanke på priser, innkjøp og leveranser. Ett synlig eksempel på dette er når den tunge produsenten Svedbergs lanserer en helt nye bade-

Badet er ett av de viktigste rommene i huset ditt. Da er det også betryggende at hvis du får jobben gjort av fagfolkene til Haaland Mosjøen, så er du i trygge hender: – Bademiljøkjeden har 10 års tetthets-garanti. Og vi er en godkjent Bademiljø-bedrift. Dette betyr at du kan sove trygt om natten, vel vitende om at alt er dobbeltsjekket – helt ned til minste detalj, sier Helgå. HAR DET GØY PÅ JOBB Haalands visjon er «Fornøyde kunder gjennom motivert medarbeidere» og dette er noe som preger hverdagen hos den nye avdelingen i Mosjøen: – Vi har vært så heldige at vi har kunne håndplukke flinke folk og har nå fått satt sammen et team som alle gleder seg til å dra på jobb hver dag, understreker Stokmo. Han er også opptatt av at de som lokal bedrift, også skal handle lokalt. Derfor benytter de også lokale forhandlere når de skal sette opp bilparken. – Vi har også hatt god erfaring med å arrangere kundekvelder for ulike grupper innen næringslivet, da får vi en god anledning til å presentere oss og hvis frem den omfattende kompetansen som Haaland Mosjøen besitter, sier Stokmo. BÆREKRAFT-FOKUS Et annet viktig poeng er bærekraft. Haaland er Miljøfyrtårnsertifisert og har et sterkt fokus på å finne nye og smarte løsninger. – Vi har allerede begynt å planlegge hvordan vi kan skape egen strøm ved å montere solcellepanel på taket, sier Stokmo. Det samme gjelder en innfasing av elektriske biler, noe som blir stadig viktigere med tanke på at dette blir vektet i økende omfang når et anbud skal evalueres. Med andre ord, det er en vital og offensiv ett-åring som feirer bursdag. Og en ett-åring som i løpet av kort tid har klart å bli en etterspurt aktør i det lokale markedet. MOSJØEN — BYEN MIN 23


BERRE

KORTREIST KRAFT TIL ET LEVENDE HELGELAND Sammen gjør vi tradisjon til nye tanker.

helgelandkraft.no


ERLEND BJØRNÅ

LEANDER HJERPÅS

Hvor studerer du, og hva studerer du til ?

Hvor studerer du, og hva studerer du til ?

Jeg tar for tiden en mastergrad i utøvende musikk ved musikkonservatoriet i Tromsø/UiT. Hvem vet hva jeg blir til slutt? Men hvis jeg etter endt utdanning blir lærer blir vell arbeidstittelen lektor med tilleggsutdanning.

Jeg studerer utøvende rytmisk gitar ved Universitet i Agder og studerer til å bli utøvende musiker. Etter endt studie, kommer du til å søke jobb/ flytte til Mosjøen ? Nei, det har jeg ingen planer i om.

Etter endt studie, kommer du til å søke jobb/ flytte til Mosjøen ? Jeg har veldig lyst til å flytte til Mosjøen, men det avhenger av at jeg får en jobb som er relevant til utdanningen min, og at det er en jobb jeg ønsker meg. Disse jobbene vokser ikke akkurat på trær i Mosjøen. Det måtte vært musikklinja ved Mosjøen videregående skole, Toppen folkehøgskole, eller eventuelt andre jobber hvor man kunne undervist eller holdt på med musikk på høyere nivå. Jeg må jo også få med meg samboeren min.

Hva skal til for å gjør Mosjøen enda mer attraktiv?

Fra en musikers perspektiv, så er jo kulturlivet veldig viktig. Gode øvingslokaler og øvings­mulig­ heter, et godt musikkmiljø slik at folk blir engasjerte og inspirerte, gode støtteordninger til det lokale musikklivet og løfte opp unge -og lovende musikere i alle sjangere slik at de kan utnytte sitt potensiale og få like gode tilbud som andre fra større byer.

Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Jeg har et ønske om å være 100% lærer på et høyere nivå, og kombinere det med å utøve i helger og ferier. Jeg har inntrykk av at det ikke er publikumsgrunnlag nok i regionen til at det skal være så mye mer utøvende aktivitet der en det allerede er i dag. Dette tror jeg kommer av at det er en region hvor mange er etablert, oppdrar barn og har andre ting å ta seg til enn å gå på konsert, i motsetning til større byer med mange studenter og andre uetablerte. Jeg vet ikke om problemet ville vært løst, men jeg tror det kunne hjulpet hvis flere uteplasser med livemusikk åpnet opp for personer ned til 18 år. Jeg tror dette er en befolkningsgruppe som ikke er like etablert, og som gjerne vil ut på byen å oppleve livemusikk. Mosjøen er en litt vanskelig plass med tanke på reise. En festivalarrangør i Oslo betaler heller noen hundrelapper for å få en musiker flydd ned fra Trondheim, enn tusenlapper for en musiker fra Mosjøen. Så for meg personlig ville det vært heldig med billigere flybilletter.

ELISABETH NILSEN Hvor studerer du, og hva studerer du til ? I mai i år ble jeg ferdig med en bachelor i sykepleie. Jeg studerte ved Nord universitet i Levanger.

Etter endt studie, kommer du til å søke jobb/ flytte til Mosjøen ?

Jeg jobber nå på St.Olavs hospital. Per nå kunne jeg ikke tenkt meg å søke jobb i Mosjøen. Jeg ønsker å jobbe på sykehus, uten lang pendlevei og det vil ikke Mosjøen ha å tilby. Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Utenom jobb ville Mosjøen bli mer attraktiv med aktiviteter som er tilgjengelig for flere enn bare småbarnsfamilier, som for eksempel klatrepark. Mindre arrangementer som for eksempel paint and sip, padlekurs eller turlag for unge kunne også vært med å gjøre byen mer interessant. For meg som er utdannet innen helsesektoren vil det være viktig å bo i en by med sykehusdrift. Uten dette er det ikke så mye igjen for min del.

LIV ANDREA HAUGE TIRILL HOLAND Hvor studerer du, og hva studerer du til?

Jeg går nå sisteåret på bachelorstudiet for utøvende musikk ved musikkonservatoriet i Trondheim, med cello som hovedinstrument. Jeg studerer i tillegg PPU ved Institutt for lærerutdanning. Etter endt studie kan jeg endelig kalle meg profesjonell utøvende musiker og musikkpedagog. Etter endt studie, kommer du til å søke jobb/ flytte til Mosjøen?

Slik som situasjonen er nå er mitt største ønske å komme tilbake til Mosjøen for å kunne bidra til å videreutvikle kulturbyen Mosjøen. Jeg har for tiden en femtiprosent-stilling i byen som distriktsmusiker, og trives utrolig godt med spennende arbeidsoppgaver og flotte kollegaer. Tiden vil vise hvordan fremtiden min i Mosjøen ser ut, men jeg håper selvsagt å kunne etablere meg her og fortsette arbeidet som lærer og utøvende musiker i Vefsn. Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Jeg synes som sagt at Mosjøen er en flott og attraktiv by på alle måter allerede, men om Mosjøen skulle kunne bli enda mer attraktiv, så vil det å sikre rekruttering slik at unge voksne i min aldersgruppe ønsker å komme hjem igjen, være en vei å gå. Jeg vet at det er en del studenter, ikke nødvendigvis fra Mosjøen, som også ønsker å flytte tilbake til hjembyen etter endt studie. De sliter med samme problem; det er for få arbeidsplasser å gå til. Hvis Mosjøen ønsker å ha ungdommene som flytter fra byen tilbake igjen, burde Mosjøen legge enda mer til rette for at ungdommene har en jobb å gå til.

Hvor studerer du, og hva studerer du til ?

Jeg har studert jazzpiano og musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole, og var ferdig der med en bachelor i fjor. Etter endt studie, kommer du til å søke jobb/ flytte til Mosjøen ?

Jeg blir i Oslo iallfall noen år til. Jeg liker Mosjøen veldig godt, men det er nok ikke den enkleste byen å finne jobb som jazzmusiker. Det er egentlig kun Oslo, og kanskje Trondheim, som har nok konserter og ting som skjer til at man kan overleve som utøvende musiker. Samtidig vil jo alle musikere måtte reise mye, så hvis reiseforbindelsene er gode kan man nesten bo hvor som helst! Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Det fins allerede mange gode ordninger som støtter musikere som ønsker å bosette seg i Nord-Norge, så enda flere slike, vil jo gjøre det mye mer attraktivt for musikere å bosette seg i landsdelen. I Mosjøen er det jo allerede distriktmusikere som er fast ansatt som musikere - dette er en fantastisk løsning som må bestå, og være åpen for musikere i alle sjangre! Som komponist er det jo også mulig å bo nesten hvor som helst, men man må ha mulighet til å reise uten at det er altfor dyrt eller kronglete, når det er oppsetninger/ konserter man skal delta på. Personlig kunne jeg ønsket meg bedre og billigere togtilbud, og sovevogn som står fra kvelden av slik at man kan gå å legge seg i 23-tida. Mosjøen er en fantastisk kulturby, og jeg er så glad for at jeg har fått, og fortsatt får, spille så mye hjemme, så det må vi bare ta vare på.

MOSJØEN — BYEN MIN 25


– Det er helt topp å være i gang igjen, sier eier og daglig leder Roar Møller. En etasje opp fra kafeen og restauranten finner du musikkforretningen hos Gilles, Møller musikk. Her får du kjøpt instrumenter som gitarer, ukulele og tilbehør til disse, store lydanlegg og forsterkere.

Bodil Nystad og Merethe Lorentsen gleder seg over å kunne nyte en hyggelig lunsj på Gilles uten avstand og tomme stoler.

FULL FART IGJEN PÅ GILLES CAFÉ

Endelig er rytmen tilbake som du kjenner den på Gilles café og Restaurant: Buffeten og den faste morragjengen er på plass, og det samme gjelder konsertene. De kommer på rekke og rad mens du teller ned til nyttår. Norge er åpnet og det samme er Gilles. Det betyr at daglig leder Roar Møller endelig kan ha de jernene i ilden som han liker, i stedet for å styre med permitteringer og papirarbeid. Nå er kjøkkenet fyrt opp igjen, baren klargjort for trengsel og taket klart for både hæler og høy lyd. Igjen er det mat, gjester og musikk som gjelder. – Det er helt topp å være i gang igjen. De aller fleste gjestene er tilbake og folk er glade for å slippe å tenke på smittevern hele tiden, sier han. MAT OG MUSIKKFORRETNING Hos Gilles kan du nyte både mat, drikke og konsert i lokalet, som har plass til 150 gjester. Stedet er ideelt for en lunsj, forretningsmiddag, konsertopplevelse, feiring av en stor dag, eller ganske enkelt en koselig middag med venner og familie. Og for deg som ikke nøyer deg med å nyte maten eller musikken, kan du ta trappa opp i musikkforretningen hos Gilles, Møller musikk. Her får du kjøpt instrumenter som gitarer, ukulele og tilbehør til disse, store lydanlegg og forsterkere – Når folk tenker Gilles, tenker de arrangementer og konserter. Det er nok mange som ikke aner hvor mye mat vi faktisk selger, sier daglig leder Roar Møller. Fra November er den kjente lunsjbuffeten deres tilbake. – Det betyr tapas og sushi på onsdager. Det blir også julebuffet etter hvert. Vi får mye skryt for maten vår, særlig den Portugisiske bacalaoen. Om sommeren kommer turister som har spist bacalaoen vår på vei nordover gjerne innom igjen på returen for å spise den, forteller Møller Gilles legger vekt på å gi deg en matopplevelse av god kvalitet enten du spiser i restauranten eller bestiller takeaway. For de som sverger til an-

26

BYEN MIN — MOSJØEN

nen mat enn Bacalao, står også pizza, hamburger, biff, svinekjøtt og asiatisk mat på menyen. – Her skal det være noe for alle, sier Møller, som også understreker det med interiøret på Gilles. Ideen til interiøret er hentet fra forskjellige årstall. Her skal du få følelsen av at dette er en plass der alle passer inn. KONSERTER PÅ REKKE OG RAD Nå som Roar Møller kan gjøre det han liker best, står selvfølgelig også konserter på menyen. I snart en mannsalder har han vært initiativtaker og arrangør av attraktive konsertopplevelser i Mosjøen og omegn. 27. november kommer Oslo Gospel Choir til Mosjøhallen for å lage julestemning. Utover høsten kommer Granmoen storband til Gilles, det samme gjør Gilles Showband. med «We Want Stones» - en konsert med musikk fra Rolling Stones. I jula blir det tradisjonen tro Poparkivet og Julejam med HC som julevert. – Vi har ikke fått lagt ut alt ennå, så folk må følge med på hjemmesida vår og på Gilles events. Arrangementer og billetter legges ut fortløpende. TRENGER ANSATTE Nå er det bare én ting som mangler for at gjenåpningen på Gilles skal bli helt topp, og det er flere ansatte. – Jeg skulle gjerne hatt flere servitører, særlig inn mot julebordsesongen. De som kunne tenke seg å jobbe hos oss, kan kontakte meg, sier daglig leder og primus motor hos Gilles og Møller Musikk, Roar Møller. Hvis du er usikker på hva du vil oppleve hos Gilles, kan du ønske deg et gavekort derfra eller enda bedre: Kjøp et gavekort og gi bort til venn.


– Når folk tenker Gilles, tenker de arrangementer og konserter. Det er nok mange som ikke aner hvor mye mat vi faktisk selger, sier daglig leder Roar Møller. Her viser Derya Serbest fram en populær lunsjrett, omelett med tilbehør. Gilles er ideelt for lunsj, forretningsmiddag, eller en koselig middag med venner og familie.

Ausra Buciene er igjen klar for travle dager og kvelder, med trengsel foran baren på Gilles. MOSJØEN — BYEN MIN 27


Å gi bort et medlemskap hos MBBL i gave til et barnebarn eller en onkelunge, kan fort vise seg å bli avgjørende den dagen poden har blitt voksen og skal kjøpe sitt første, egne hjem.

INNGANGSBILLETT TI Du som er besteforelder, onkel eller nabo, gjør lurt i å gi bort et medlemskap hos Mosjøen og Omegn Boligbyggelag (MBBL). Det er rett og slett en smart start på livet å begynne å samle opp ansiennitet hos MBBL. – Vi anbefaler et medlemskap hos oss som julegave, dåpsgave eller konfirmasjonsgave. Det sier disponent Trond Arne Lund i MBBL og Aina Tangstad, som er forvaltningskonsulent med hovedansvar for medlemmer. Jo tidligere man starter medlemskapet det, jo lengre ansiennitet får man – en forkjøpsrett som kan vise seg å bli svært verdifullt den dagen man står på terskelen til både voksenlivet og sitt første hjem. For alle barn og unge er medlemsavgiften gratis frem til man fyller 18 år. Du som giver betaler kun en engangssum på 300 kroner for innmelding - en lav engangssum som altså får større verdi for hvert år som går. Her får du 3 andre gode grunner til være medlem i MBBL: LEIE FØR EIE – EN LUKRATIV VEI INN I BOLIGMARKEDET FOR UNGE VOKSNE Dette splitter nye boligkonseptet i Mosjøen ble en stor suksess tidligere i år. Unge voksne som er medlemmer i MBBL, men som mangler stor nok egenkapital til å kjøpe sitt første hjem, kan i stedet leie en leilighet hos MBBL. De samme leiligheten får de førsteretten til å kjøpe etter fem år, og verdistigningen som leiligheten har hatt regnes som medlemmets egenkapital. – 25 personer meldte sin interesse for de fem leilighetene vi har kjøpt

28

BYEN MIN — MOSJØEN


Nesten halvparten av leilig­ hetene som selges i Mosjøen i dag er andelsleiligheter, som her i Alfheimgata 37. For å kunne kjøpe en av disse, må man være medlem. MBBL ser for seg et stort press i boligmarkedet, nå som det er boligmangel og det samtidig er forventet rundt 150 nye arbeidsplasser i forbindelse med ny hydrogenfabrikk.

IL BOLIGDRØMMEN til dette formålet i Jordbærtoppen på Skog. Da var det nettopp ansiennitet som ble avgjørende når vi skulle fordele leilighetene, forteller Lund. Konseptet ble en såpass stor suksess at MBBL er interesserte i å få til samme ordning i sine kommende prosjekter. – Det hjelper utrolig godt på å få medlemskap som 15-åring. Det kan betyr fem års forsprang i ansiennitet på flere av dine konkurrenter til Leie før eie-leiligheter, sier Lund og foreslår med det å bort et medlemskap som konfirmasjonsgave. – Det var mange som ville inn på boligmarkedet som ble skuffet sist. Flere av disse tegnet medlemskap hos oss i håp om å få en fordel neste gang anledningen byr seg, forteller Lund og Tangstad. SPAR PENGER NÅR DU HANDLER Alle medlemmer som har fylt 15 år sparer penger gjennom bonusavtaler og rabatter når de handler hos utvalgte butikker og nettbutikker. – Vi har samarbeidsavtale med i overkant av ca. 40 lokale og nasjonale butikker og kjeder, blant annet Til Bords, Montér og Byggmakker, IF og Sport 1 Mosjøen, forteller Tangstad. Slik kan du fort tjene inn årsavgiften på medlemskapet ditt, tipser de to om. Et vanlig medlemskap koster 400 kroner i året, mens for barn og unge er medlemskapet gratis til de fyller 18 år. Da betaler man kun innmeldingsavgiften på 300 kroner én gang. Full oversikt over hvilke bedrifter som er med i samarbeidsavtalen og

hvilken spareordning som gjelder, finner du på hjemmesiden til Mosjøen og Omegn boligbyggelag: mbbl.no FORKJØPSRETT I ANDRE BYER Ved å være medlem i MBBL får du en fordel hvis du skal kjøpe borettslagsleilighet i en rekke andre byer i Norge. Kjekt å vite, dersom du skal flytte på grunn av studier, jobb eller kjæreste. Din ansiennitet gir deg forkjøpsrett i 23 andre boligbyggelag rundt om i Norge. Når du har funnet fram til en bolig du ønsker å kjøpe bør du ta kontakt med boligbyggelaget for å få opplysninger om hvordan du kjøper ny bolig eller benytter din forkjøpsrett. Du må melde deg inn i boligbyggelaget der du ønsker å bruke forkjøpsretten. BLI MEDLEM PÅ ETT MINUTT! – Det er fort gjort å bli medlem hos oss: Gå inn på hjemmesiden vår, registrer deg og betal med Vipps. Registreringen tar ett minutt og betaler du med Vipps er du medlem med én gang, forteller forvaltningskonsulent og medlemsansvarlig Aina Tangstad. – Det er lurt å gjøre for deg som tenker å kjøpe leilighet snart, eller for deg som vil gi en ung person du kjenner en enklere start på livet som eier av sitt eget hjem, sier disponent Trond Arne Lund i MBBL. – Vi ser fram til å få deg, ditt familiemedlem eller en annen du kjenner på laget vårt, avslutter de to. MOSJØEN — BYEN MIN 29


Hege sommerseth viser oss SkiSelector hvor du som er ute etter nye ski, bli matchet med riktig ski.

BREDT UTVALG, SPISSET

KOMPETANSE Hos Intersport Mosjøen kan du få spesial­tilpasset sportsutstyr, og du treffer alltid på en ansatt med god fagkunnskap om varene. Intersport Mosjøener en faghandel innen sportsutstyr. Det betyr at de har folk på jobb som kan faget sitt, at du finner produkter fra alle varegrupper du forventer å finne i en sportsbutikk, og at du finner det i alle prisklasser. – Her skal du finne vinterjakken som ungen din kan bruke på skolen, og du skal finne utstyret du trenger til en topptur, som for eksempel skredsøkere og godkjente skredspader. Det forteller daglig leder og eier, Kristian Kristiansen. Intersport Mosjøen har vært i familiens eie siden midten av 1980-tallet. I mange år var det faren hans som eide og drev forretningen, og etter hvert tok sønnen over. SKIVERKSTED OG GODE RÅD Nå er det vintersesongen som er godt i gang i butikken. Vegger, stativ og golv er proppet med alle typer ski med og uten feller, ski- og alpinsko, og vinterklær til voksen, junior og barn. – Det går i vatterte jakker, piggsko og varmt undertøy om dagen. Det er det kundene mest etterspør nå. Så vet vi at det kommer spørsmål og ski og akebrett med en gang bakken blir hvit. Uansett hva du er ute etter, får du gode råd om riktig utstyr fra innerst til ytterst. Intersport Mosjøen har også investert i flere maskiner for å kunne spesialtilpasse utstyr til kundene sine. – Med tilpassede såler og sko, reduseres faren for gnagsår betraktelig, forteller Kristiansen.

30

BYEN MIN — MOSJØEN

Flere leger og fysioterapeuter sender folk til Intersport Mosjøen for å få hjelp med å tilpasse såler. Med deres SkiSelector kan du som er ute etter nye ski, bli matchet med riktig ski. – Det er en maskin som nøyaktig analyserer spennkurven i skiene. Når skiene settes ut i butikken er de merket med relevant informasjon, som for eksempel spenn og vektklasse. Når kunden da kommer i butikken, kan vi enklere plukke ut riktige ski til han eller henne. Kunder som handler ski hos oss skal oppleve god gli og godt feste, uavhengig av om skiene er til trening eller fjelltur, slår Kristiansen fast. Skiverkstedet med sliperom og servicerom, kombinert med god kunnskap om preparering av ski, har ført til at kunder fra både Trøndelag og Island sender ski til dem for preparering: – En skiløper fra Island som skulle gå langløp i Italia, hadde kjenninger i Trøndelag som anbefalte oss. Til han ordnet vi stakeski som vi preppet og sendte av gårde til Italia, forteller Kristiansen om den litt uvanlige, men hyggelige henvendelsen. VARME SKISKO TIL BARN Når det gjelder skisko til barn, har Kristiansen i år valgt å kun ta inn de varmeste og mest romslige på markedet. – For barn er det kun én ting som gjelder når det kommer til skisko, og det er å ikke fryse. Tidligere har skisko til barn vært smale, noe som gjorde at de

1

ble trange og dermed ble ungene kalde, sier Kristiansen. Hos Intersport Mosjøen treffer du til enhver tid ansatte i butikken med god fagkompetanse De ansatte kurses jevnlig om varene fra leverandørene til Intersport Mosjøen, og så deles denne kunnskapen internt mellom ansatte og ekstrahjelpene. – Kundene våre skal få den samme gode hjelpen, uansett når på dagen de kommer hit, sier Kristiansen. TIPS TIL JULEGAVER Ta gjerne turen innom for å finne vinterutstyret til deg selv, eller for å finne årets julegaver. Daglig leder Kristian Kristiansen og hans kollegaer står klare til å hjelpe deg med både tips, kunnskap og til å plukke ut riktige varer. De lover til og med å pakke inn absolutt alle julegaver som handles i butikken, for de som ønsker det. Og for deg som er usikker på hva du skal ønske deg eller kjøpe til jul, selger Intersport Mosjøen gavekort.


1 2 3

BARN/JUNIOR: Vattert jakke, lue, gode skivotter eller langrennsski, er perfekt julegave til barn og ungdom. JULEGAVETIPS TIL DAME: Hva med en dunjakke fra Peak Performace, truger eller sokker fra Bridgedale i superundertøystoff. – Dette anbefaler vi å ha innerst i skisko, for å unngå fuktig hud og dermed gnagsår, sier daglig leder Kristian Kristiansen. JULEGAVETIPS TIL MANN: Komplett slalåmutstyr, inkludert hjelm og briller for trygg og optimal kjøring.

3 2 Daglig leder og eier, Kristian Kristiansen. I mange år var det faren hans som eide og drev forretningen, og etter hvert tok sønnen over. Kristiansen sender jevnlig ansatte på kurs. – Kundene våre skal få den samme gode hjelpen, uansett når på dagen de kommer hit, forteller Kristiansen. MOSJØEN — BYEN MIN 31


TOR MORTEN STRØM Nevn de 3 viktigste faktorene for at din bedrift har lyktes. Fagkunnskap — Høyt fokus på god kundeservice og godt renomé — Engasjerte, kompetente og fremoverlente ansatte.

Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Det jobbes med store og spennende ting i regionen, og personlig føler jeg at vi er i ferd med å bli en meget attraktiv og spennende by — både med tanke på næringsetableringer, reiseliv, turisme og tilflytting. Så svaret må bli å fortsette i den gode rytmen — og selvfølgelig holde husene nymalte. Synes du som bedrift at innbyggerne i Mosjøen er flinke til å bruke de aktører som finnes i Mosjøen?

Absolutt! Viktighet av å handle lokalt har jeg inntrykk av har forsterket seg de siste årene, og vi har utrolig mange dyktige forretningsdrivere i byen som vi bør støtte opp om.

KJELL ARNE ANTONSEN Nevn de 3 viktigste faktorene for at din bedrift har lyktes.

Vi har mange dyktige medarbeidere som gir veldig god trygghet for våre kunder. Vi har bygd oss sakte, men sikkert opp. Vi har mange ben å stå på (arbeidsområder). Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Få flere store arbeidsplasser til byen, og flere attraksjoner. Nå er det mange i Mosjøen som jobber akkurat med disse sakene og som gjør og har gjort en veldig god jobb, fortsett med det. Synes du som bedrift at innbyggerne i Mosjøen er flinke til å bruke de aktører som finnes i Mosjøen? Ja

OLAV HOFF PETERSEN

HILDE PRESTBAKK

MERETE KVANDAL

Nevn de 3 viktigste faktorene for at din bedrift har lyktes?

Nevn de 3 viktigste faktorene for at din bedrift har lyktes

Nevn de 3 viktigste faktorene for at din bedrift har lyktes.

Flinke ansatte og et godt arbeidsmiljø. Vi tilbyr nødvendig helsehjelp til befolkningen med fokus på høy kvalitet – pasientfokus. Vi mottar alle type pasienter og vi etterstreber at alle skal bli tatt godt imot og føle seg trygge. Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv? Arbeidsplasser og et miljø som gjør at unge vil etablerer seg.

Synes du som bedrift at innbyggerne i Mosjøen er flinke til å bruke de aktører som finnes i Mosjøen? Ja, det vil jeg si.

32

BYEN MIN — MOSJØEN

Lokalbefolkningen bruker oss. Vi har «flere føtter å stå på» som boligstyling og Konsulenttjenester. Nettbutikk. Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Bedre kommunikasjon mellom kommune og næringslivet, slik at vi sammen kan skape en spennende by med flere arbeidsplasser som trekker nye mennesker til byen , aktiviteter for ungdom, en levende by både på dagtid og kveldstid Synes du som bedrift at innbyggerne i Mosjøen er flinke til å bruke de aktører som finnes i Mosjøen Ja det mener jeg.

Innovasjon.Innsats.Vilje. Hva skal til for å gjøre Mosjøen enda mer attraktiv?

Det er så mange ting vi kan gjøre. Men kanskje markedsføre oss bedre og da må hele byen samarbeide for at Mosjøen skal bli et reisemål. Så er det viktig at vi tar ut potensialet vi har rundt Sjøgata. Synes du som bedrift at innbyggerne i Mosjøen er flinke til å bruke de aktører som finnes i Mosjøen

Ja! Mange er bevisste og stolte, de handler lokalt og er gode ambassadører. Heldigvis har vi ikke «brukt opp» alle enda, og gleder oss til å ta i mot flere gjester.


VELKOMMEN INNOM FOR EN BILPRAT OG ET EKSTRA GODT TILBUD!

VÅR BILVERKSTED TILBYR: Service | EU kontroll | Personlig mekaniker | Brukbiler Digital bestilling av verkstedtjenester

Hansens Bilverksted AS

Åpningstider:

Brugata 10, 8656 Mosjøen · tlf. 75 11 14 40 · mosjoen.volkswagen.no

07:30 – 15:30

Mandag - Fredag


FOREBYGGER

Skader og ulykker kan koste liv, helse, penger og omdømme. Da er det gull verdt å ha et inspeksjonsselskap som kan kontrollere alt i forkant og under drift. Testpartner AS er det større og best etablerte inspeksjonsselskapet i Nordland, og er lokalisert både i Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana. Vi har sertifisert personell som har lang erfaring fra ulike bransjer, sier daglig leder Robert Myrvang. Og bredden er virkelig stor: n Vind og vannkraftproduksjon n Olje og gass n Subsea n Maritim sektor n Havbruk n Landbasert og offshore infrastruktur n Prosessindustri BREDT SPEKTER - TOPP KVALITET – Vi kan tilby et bredt spekter innen all relevant kvalitetssikring, inspeksjon, testing og sertifisering sier Myrvang. Testpartner er NTO-registrert og har et kvalitetssystem i henhold til ISO 9001. Selskapet er en sakkyndig virksomhet og har godkjenning gjennom Arbeidstilsynets og Sjøfartsdirketoratets forordning. Jobber også nå med flere godkjenninger og akkrediteringer da de utvider tjenestetilbudet i disse dager. I en hektisk hverdag hvor tempoet stadig skrus opp, blir kravene til kvalitet og kontroll kontinuerlig skjerpet. Det er her Testpartner blir din garantist for at alt blir gjort i henhold til avtaler, krav, lover, forskrifter og spesifikasjoner. HAR KLARE PLANER I dag har selskapet 17 ansatte, men de regner med å være opp i 23 om ikke altfor lang tid. Selskapet utvider med nytt bygg på Øya i Mosjøen for å kunne levere til eksisterende kunder i området og det som kommer fremover. Det samme på Mo i Rana, her utvider vi ytterligere og overtar enda en virksomhet inne i industriparken innen materialtesting. Vi bygger et miljø innen test og inspeksjonsfaget og på Helgeland og vi skal sørge for at jobbene blir utført lokalt. Vi vet at mye inspeksjonsarbeid blir utført av selskaper fra andre steder i landet og at mye arbeid sendes sørover for service, maling og testing, dette gjelder særlig offshorebransjen, det er viktig at vi opprettholder kompetansen her i Nord-Norge. – Vi har flere planer for hvordan vi ønsker å vokse og få flere og større kunder, sier Myrvang.

34

BYEN MIN — MOSJØEN

De har allerede utført større oppdrag på Johan Castberg, Hod og Ærfugl samt Øyfjellet Vindpark og mange andre prosjekter på Helgeland. Testpartner har solid erfaring med Non-Destructive Testing (NDT). Dette er en måte å påvise feil eller svakheter ved selve byggeprosessen eller bruk over tid, uten at dette på noen måte reduserer de fysiske egenskapene til testobjektene. Dette er en teknikk som baserer seg på en rekke vitenskaper og teknologier som materialteknikk, fysikk, kjemi, elektronikk og mekanikk. EN TRYGG HVERDAG Gode kontroller og tester er nødvendig for å vite at kvaliteten holder det ønskede nivået, det er en forutsetning for å sikre økonomien i et prosjekt eller produksjon og det ivaretar kravet til kvalitet i alle ledd. Det skaper også sikkerhet for produsent og kunde. Testpartner har sikret seg topp kompetanse innen kontroll, inspeksjon og sertifisering av alle typer kraner, løfteutstyr og arbeidsmaskiner, et område de også vil komme til å utvide med flere ansatte, spesielt i Mosjøen. De er også blitt forhandler av HS-Marine Cranes. – Her handler det om å ha flest mulig bein å stå på, slik at vi hele tiden kan bistå et næringsliv som er i vekst innen mange sektorer, sier Myrvang. STÅLFOKUS PÅ HMS Et selskap som skal sikre at andre bedrifter leverer i henhold til standard og forskrifter, har nødvendigvis et knallhard fokus på det de selv driver med. Derfor har de utarbeidet følgende krav til sin egen HMS-politikk. Null skader er vårt mål.Skape tillit hos våre kunder, trygghet og trivsel hos våre ansatte.Følge lover, forskrifter og etiske retningslinjer.Alle er ansvarlige for egen og andres sikkerhet.Vi skal forebygge forurensing og redusere negativ miljøpåvirkning.– Dette oppnår vi ved kontinuerlig forbedring av våre prosesser og system som er etablert. Sammen med våre kunder og leverandører skal vi følge lovbestemte krav og hele tiden forbedre vår praksis og rutiner innen miljøstyring. Vi tror at et slikt engasjement vil resultere i kostnadsreduksjoner for våre kunder, og nye forretningsmuligheter for oss, sier daglig leder Robert Myrvang i Testpartner AS.


Med en bred kompetanse internt i bedrifter vet også medarbeiderne å trekke veksler på hverandres erfaring. Her drøfter Lars Tverå og Robert Myrvang en operasjon.

MOSJØEN — BYEN MIN 35


Medarbeiderne hos Wang AS fikser absolutt alt på alle typer dekk. Fra venstre avdelingsleder Herleik Benjaminsen, Aleksander Johnsen, Fredrik Aune Aanes, Geir Forbergskog. Bak Håkon Grønbech Nyland. Ikke tilstede Even Aanes.

Et komplett bil-tilbud Wang AS og Mekonomen sørger for et komplett tilbud, enten du trenger nye vindusviskere eller trenger gigantiske truck-dekk. – Vi jobber hardt for at du skal finne alt du trenger på ett sted, sier daglig leder i Wang AS, Siv Wang. For mannen og kvinnen i gata, er kanskje den velassorterte butikken i Øyfjellgata som er mest kjent. En butikk spekket med alt du trenger for å gjøre bil-livet enklere. FAGLIG RÅD – Vi legger stor vekt på at våre medarbeidere alltid er oppdatert på varer og utstyr, slik at du som kunde får gode og faglige råd hvis det er noe du lurer på, sier Siv. Hos Mekonomen finner du et bredt utvalg av reservedele og tilbehør av høy kvalitet - alt dette til rett pris. Her finner du barnestoler, bremseskiver, oppbevaringsløsninger, vaske og sikkerhetsprodukter, batterier, batteriladere, lastestropper og en lang rekke andre, nyttige produkter. BESTILLER DET DU TRENGER – Vi har drøyt 9.000 artikler på lager og da sier det seg selv at alt ikke får plass i butikken. Så hvis du ikke finner akkurat det du jakter på, sørger våre folk for at vi raskt kan bestille nettopp din vare, sier Siv. Mekonomen har flerre verksteder i Mosjøen som hjelper deg med mindre og større reparasjoner, service og vedlikehold. Verkstedene håndterer i prinsipp alle bilmerker, gamle som nye. Wang AS tilbyr ekspertise i alle typer dekk personbil, last, anlegg, men også små dekk til snøfres, trillebår o.l Firmaet lagerfører også et brett sortement av kjettinger og lastesurringer som er serfisert. Batterier, smørefett og olje til last, anlegg og landbruk.

36

BYEN MIN — MOSJØEN

– Vi merket tydelig dette når arbeidet med vindmølleparken startet. Da kom det stadig forespørsler dekk og utstyr i store dimensjoner, sier Siv. Wang AS tilbyr vulkanisering og reparasjon av dekke i alle størrelser. Som eneste firma i Nordland har de utstyr og eksperter som utfører oppretting av felger. Wang AS er også tunge innen ulike kjettingløsninger, fra privatbilder til store anleggsmaskiner. De tilbyr også et bredt utvalg av profesjonelle og sertifiserte lastestropper. Rykker også ut til kjøretøy som trenger hjelp med dekk, dette gjøres i samarbeid med bilbergingsfirma, LEIER UT LOKALER På toppen av dette leier Wang AS ut to selskapslokaler som du kan leie til konferanser, konfirmasjon eller bryllup. Det ene er på 200 kvadratmeter, det andre på 60 kvadratmeter. – Vi har også to ledig kontorlokale hvis noen skulle trenger å leie et slikt, sier Siv. Samarbeidet mellom Wang AS og Mekonomen har skapt en stor synergi-effekt hvor de to selskapene utfyller hverandre på en meget god måte. – Dette kommer jo til sjuende og siste kundene til gode. De trenger bare å dra ett sted og så får de alle den hjelpe eller de produktene de trenger. Enten det er for å skape en enklere hverdag hjemme eller det er snakk om utstyr du trenger for å få utført jobben dini forhold til bilen, konkluderer Siv.

Det er snakk om store dimensjoner når de ansatte hos Wang AS skal håndtere dekk til anleggsmaskiner. – Våre folk fikser alt, fra lite til stort, sier daglig leder Siv.


MOSJØEN — BYEN MIN 37


Hos Happy Homes Malerbua i Mosjøen får du alltid gode råd og innspill på høyt faglig nivå. – Vi skal skape en best mulig handleopplevelse sier f.v. Tor Morten Strøm, Anita Mikalsen og Per Arne Moe Jacobsen.

Hjelper deg å skape god hjemmefølelse Lang erfaring, tung kompetanse og spisset kunnskap sørger for at Happy Homes Malerbua er din garantist for å skape god hjemmefølelse i ditt hjem. – Vi har vært her siden 1958 og kjenner området veldig godt, sier Per Arne Moe Jacobsen. Etter rekordåret 2020 hvor oppussing ble den store vinneren i markedet, har 2021 fortsatt å gi gode tider for den moderne faghandelen Happy Homes Malerbua. – Mange forbinder oss naturligvis med maling, men som en moderne faghandler har vi alt man trenger for den perfekte oppussingsjobben. Vi har alt innen gulv, tekstiler, keramiske fliser, teppegulv, måltilpasset solskjerming, unike tapeter som finnes kun hos oss, samt alt tilbehør man trenger, sier Tor Morten Strøm. SOLIDE, VAKRE OG VARME GULV Og noe mange er opptatt av er gulv. I år bærer dette temaet preg av økt fokus på bærekraftig miljø, flere farger og mønster. – Dette gjelder alle typer gulv; parkett, laminat, tepper, belegg og malte gulv, sier Tor Morten Strøm. Den klare bestselgeren er korkvinyl. Dette er en bærekraftig løsning som kommer i flere forskjellige kvaliteter, størrelser og mønstre. De stille og lune MaxWear og MaxWood-gulvene fra svenske Golvabia er de variantene som Happy Homes selger mest av. MaxWood er nå også svanemerket. Butikken i Mosjøen er en av landets største på disse gulvene. KVALIFISERTE RÅD Som kunde er du opptatt av å få best mulig service, tips og råd når du kommer inn i butikken. Det er her Happy Homes Malerbua scorer høyt. For her finner du medarbeidere som virkelig vet hva de snakker om. Alle de ansatte går jevnlig gjennom kompetanseheving for å holde følge med tempoet på trender, moter og materialer. Her får du hele tiden kvalifi-

38

BYEN MIN — MOSJØEN

serte råd om hva som passer best for nettopp deg og din bolig. Slik som fargevalg. Dette er noe som påvirker romfølelsene: – Bruker du lyse farger vil veggene visuelt skyves ut i rommet. Motsatt vil mørke farger trekke veggene-inn, sier Anita Mikalsen. Hun anbefaler også at du i små rom bør holde deg til ton-i-ton farger fremfor kontrastfarger. Det gir et roligere uttrykk og får rommet til å virke større. MANGE HENSYN Å TA Varme farger er fremtredende i år. Etter et drøyt tiår med hvite og grå nyanser, lengter vi til varmere og lunere hjem. Den gode hjemmefølelsen er for mange farge på veggene i kombinasjon med møbler og tekstiler med forskjellige teksturer, sier Celina Båtstrand. Høsten er også høytid for op�pussing, og butikken i Skjervgata er godt rustet for å skape god hjemmefølelse i både hytte og hus. Nytt av året er at det tilbys et eksklusivt utvalg tekstiler. – Tekstiler har vært en varegruppe vi har manglet, men når vi fant en leverandør som var godt tilpasset vårt varesortimentet kastet vi oss ut i det og er i full gang med å lage nye utstillinger med tekstiler, forteller Båtstrand som allerede har mottatt vareprø-


– Vi er stolte over at vi har et bredt utvalg med kvalitets-tapet, sier Anita Mikalsen

– Hos oss finner du alltid akkurat den fargenyansen du trenger, både innen- og utendørs, sier Anita Mikalsen. ver på merkevarene Sanderson, Creation Baumann og Morris & co. Gjennom et spesialtilpasset interiørkurs gjennom NKI er flere av de ansatte i ferd med å spisse kompetansen sin på interiør, moodboard, farger og materialer slik at de i enda større grad kan guide deg i jungelen av valg når du skal innrede ditt hjem. – Fagkompetanse og service skal være vårt aller største konkurransefortrinn, og du skal ha høye forventinger når du kommer inn dørene hos oss. Når vi nå utdanner våre ansatte er det for å være godt rustet for stadig mer bevisste kunder, og vi ønsker også å møte kundene der de er – og tilbyr også hjemmebesøk for å hjelpe med farger og materialer, forteller Strøm. DET LILLE EKSTRA

– Korkgulvet Maxwear er vår bestselger når det gjelder gulv. Bærekraftig og enkelt å legge, sier Tor Morten Strøm.

Hos Happy Homes Malerbua er de opptatt av det lille ekstra som alltid skal ligge i bunn. De jobber hardt hver dag for å skape gode handleopplevelser. Som det faktum at de kjører varene hjem til deg kostnadsfritt! Skulle du være i beit for en god håndverker, så kan Malerbua også komme med anbefalinger om dyktige håndverkere du kan stole på! Alt dette for å skape en så god service som mulig for de som kommer innom. Det faktum at de vant Gullserviceprisen under Gullhanen i 2019 er et synlig bevis på at service ligger i blodet hos de ansatte. – Vi har veldig mange trofaste stamkunder, men også den yngre generasjonen setter pris på vår kompetanse, understreker Moe Jacobsen. Det faktum at de er med i Happy Homes, Nordens største faghandelskjede, betyr også at det har tilgang på markedets beste produkter til konkurransedyktige priser. MOSJØEN — BYEN MIN 39


ALLTID REDE OG TILSTEDE

Ledelse går som en rød tråd gjennom karrieren til Stig Magne Øie. Men det som virkelig betyr noe er laget. – Som sjef er du ingenting uten en gjeng med medarbeidere som er villige til å blø for drakta. Personer som vet hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det. Men aller viktigst; hvorfor de gjør det. Lytter du nøye kan du finne svake innslag av et nordnorsk tonefall. En helgelandsk vri her og der. Men det er fortsatt mye trønder der. Født og oppvokst på Høylandet, eller «Hålloin» som det uttales lokalt. Revybygda nord for Grong. – Jeg var faktisk med i åpningsnummeret på den første revyfestivalen, minnes Øie.

profil, fått nye lokaler og er en eiendomsmegler som ikke har bundet opp til en konkret bank. – Det har vært en lang og interessant reise. I dag kjenner jeg må en stor takknemlighet for alle de flinke folkene jeg har lært av, sier Øie. SJEFEN SOM BRYR SEG

ET STERKT SAMHOLD Han som i unge år drømte om å bli dyrlege. Han som var leder i 4H-klubben og som ble russepresident. Handelsskolen. Med andre ord, en blåruss. I Namsos. Tømmerbyen. Rockehovedstaden ved Namsens bredde. – Det var en utrolig fin tid. Samholdet blant oss elever var sterkt. Dette var byen hvor Åge og Terje var konger. Byen hvor det dukket opp et nytt band. «After Dark». Et band som skapte historisk stemning på Snåsa, Skogn og Grong. Lørdagskvelder på et lokalt samfunnshus. Et band som skulle bli til D.D.E. – Jeg tror vi skjønte at dette var en historisk periode. At disse gutta kom til å bli noe stort, sier Øie. ET TUNG ANSVAR Som fortsatte sin karriere i Forsvaret. Hærens befalsskole i Trondheim og deretter Brigade Nord på Skjold. Indre Troms. Det mange definerte som er mareritt i «Gokk». Et sted hvor Øie fant dyp mening i det å være sersjant og troppssjef. – På en vinterøvelse i minus 35 grader handler det faktisk om liv og død. Du har et stort og alvorlig ansvar for folkene dine. Dette er nok en tanke som har festet seg og fulgt meg resten av livet som leder. Et liv som tok ham innom Ørlandet Flystasjon og tilbake til Nord-Norge, på grensevakt mot Finnland. Torsdag 17. januar 1991. En mørk kveld hvor det kom to brutale beskjeder: – Kong Olav døde. Og Gulf-krigen startet. Jeg glemmer aldri denne dagen, jeg skjønte der og da at vi var vitne til noe som ville bli historisk. ET VIKTIG VALG Så gikk ting slag i slag. Øie måtte ta nye valg. Det sto mellom Poltihøgskolen og Handelshøgskolen. Han valgte politiet. En jobb som først sendte ham til Rognan, så Nesna og Mo i Rana. – Min første jobb på Rognan var husbråk. Hjem til folk jeg hadde pratet med tidligere denne

40

BYEN MIN — MOSJØEN

Daglig leder i Rede Stig Magne Øie. lørdagen. Det gjør noe med deg når det er barn inne i bildet. Plutselig får jobben et helt annet perspektiv. Øie gjorde karriere i politiet. Med ett var han en del av Utrykningsenheten (UEH). På vei mot en jobb hvor en bevæpnet mann utgjorde en stor trussel. – Vi trodde vi hadde kontroll. Kom rolig inn i området. Men ikke før hadde vi senket oss ned i terrenget, så kommer skuddet. Jeg hører lyden av kule som slår inn i bladverket over oss. Der og da gikk det opp for meg hvor lite som skiller mellom liv og død. Oppdraget fikk en rolig slutt. Øie ble etterhvert politistasjonssjef på Mo. Han skjønte at det var nødvendig å slippe tak i de operasjonelle detaljene og blir meg langsiktig. Strategisk. DE VIKTIGE UTFORDRINGENE Noe som igjen fikk stor verdi da han skiftet jobb og ble en del av NAV. Som leder for servicesenteret ble han i løpet av kort tid ansvarlig for 240 medarbeidere. Så stopper det ikke der. For i 2015 fikk Øie en forespørsel om han ville lede en fusjon som skulle blir til REDE Eiendomsmegling. Uredd som han alltid har vært, takket han ja. – Jeg ble fascinert av utfordringen. Det å gjøre noe helt nytt, i en helt annen bransje trigget konkurranseinstinktet mitt. Resten er historie. REDE har blitt Helgelands ledende eiendomsmegler, med base på Mo, i Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund. Nylig har de endret

Men når er de han som er sjefen. Det er han som har siste ord. Så skulle man tro at et langt liv i Forsvaret og politiet ville ha skapt en autoritær sjef. Men hvis du snakker med folk som jobber tett med Øie, får du til svar at han er en snill, omtenksom, inkluderende og empatisk sjef. – Ja, jeg kan godt være veldig tydelig. Jeg er en sterk tilhenger av å gripe tak i problemer så tidlig som mulig. Dette er likevel ikke hverdagen. Her hos REDE skal jeg lede en stab med meget kompetente og oppgående medarbeidere. Da handler det om å legge forholdene til rette slik at de kan skape gode resultater. For Øie har det alltid vært viktig å ha en åpen dør. Han vil være tilgjengelig for staben sin: – Hvis det går en dag hvor jeg ikke får tid til å prate med folkene mine, så er det en dårlig dag. For det er her tilliten skapes. De korte replikkene til og fra møter. Når noen stikker hodet inn døra og spør om du har fem minutter. Når du treffer folk litt uventet og sier: – Så flott at jeg traff deg, det var noe jeg ville snakke om. SMÅ ØYEBLIKK – STOR MAGI Igjen, hvis du snakker med folk som har jobbet tett opp mot Stig Magne Øie, så får du det samme svaret: – Han er en mann du kan stole på. Han vil deg vel. Ja, han stiller tydelige krav, men det skaper forutsigbarhet. Når du vet hva folk forventer, så skapes det samtidig en grunnleggende trygghet. Til sjuende og sist, hvem er egentlig Stig Magne Øie: – Jeg prøver alltid å være hundre prosent tilstede. Som sjef, som pappa, som familiemann. Jeg har fjernet e-posten fra mobilen for å skape mindre stress. Jeg har vært fotball- og skitrener. Jeg elsker å dra ut i den uforlignelige naturen på Helgeland. Så? Hvor er lykken? Den finnes i skjæringspunktet mellom jobb, familie og fritid: – Når en medarbeider lykkes, så kommer gåsehuden. Eller som den dagen ved Søndre Bjøllåvatn. Hvor en han kapret ei røyr på 2,6 kilo. Tatt på 3n 10 grams grå og sort Møre-sild. – Det er sånn livet er. Det er de små øyeblikkene, de små detaljene som i ettertid betyr så uendelig mye.


V E L KO M M E N T I L M O S J Ø E N S

K U LT U R E L L E S T O R S T U E

16. OG 17. DESEMBER «En time før jul»

6. NOVEMBER

12. NOVEMBER

19. NOVEMBER

30. NOVEMBER

3. DESEMBER

8. OG 9. DESEMBER

førpremiere på «Tre nøtter til Askepott»

Riksteatret – Detektivbyrå nr. 2

Norgespremiere på «Venom: Let there be carnage»

30 nov og 1 des: «Et juleeventyr – Vefsn Kulturskole»

«En julekonsert» med Chris Medina

Juledrøm – med store og må dansere fra Balance

LES MER OM ARRANGEMENTENE OG BESTILL BILLETTER PÅ

W W W. M O S J Ø E N K U LT U R H U S . N O


SPORT - TUR/FRILUFTSLIV - JAKT

MOSJØEN ÅPNINGSTIDER ONS 10-17 TORS 10-18 FRE 10-17 LØR 10-15 men m o k l e V elig g g y h til en el på hand ort p Nava s

VI HAR FÅTT INN EN MENGDE HØSTNYHTER!

VELKOMMEN TIL BYENS STØRSTE SPORTSBUTIKK!

Visste du at HTS Mosjøen har: Verksted

Service

EU-kontroll

Se www.hts-as.no for mer info!

Tlf.: 489 99 888 MOSJØEN 42

BYEN MIN — MOSJØEN

489 99 888

Industrivegen 10, 8657 MOSJØEN


Tove Lise Trælnes og Arne Harald Bruem i Helgeland Bilberging er ikke så rent stolte over at de har Norges eneste bergingsbil med trekk på åtte hjul og en roterende kran.

UNIKE FOLK HOS UNIK BILBERGER

Tove Lise Trælnes og folkene hennes har bygget opp Helgeland Bilberging til en solid bedrift med nærmere 4.000 oppdrag i året. – Fantastiske, flinke og lojale medarbeidere er grunnen til at vi har lykkes i markedet, sier Trælnes. Underveis har hun kjøpt opp de lokale avdelingene til Falck og Viking SOS. I dag er det seks faste medarbeidere og to ekstrahjelper i selskapet.

BISTÅR LOKALT NÆRINGSLIV I tillegg til berging av små og store kjøretøyer, tilbyr også Helgeland Bilberging transport og bistand til lokale bedrifter. Det betyr at både entreprenører og arrangører har kort vei til en profesjonell aktør som håndterer alt fra takstoler og grus til levering av platter og telt ved større arrangementer. Som bilbergere har de vakt 24/7, 365 dager i året. For når for eksempel E6 er stengt på grunn av en trailer i trøbbel, haster det med å få ryddet opp. – Dette er en spennende og veldig variert bransje og vi er stolte over å kunne tilby et så vidt bredt spekter av tjenester, sier Trælnes.

MONSTER-BERGEREN Lokalisert i Mosjøen er tungberging en viktig del av porteføljen og øverst på utstyrslista hos Helgeland Bilberging troner en Scania 730 8x8 med en Rotator 1140 kran. – Den eneste i Norge, den ble bygget som en terrenggående prototype for Forsvaret, men de gikk for et annet merke, sier Arne Harald Bruem. Med trekk på alle åtte hjulene, 730 h og en roterende kran som kan løfte inntil 36 tonn, er dette en monsterbil som gjør jobben betydelig enklere. Som da de skulle berge et 32-tonns vogntog som hadde havnet ute på et jorde. Da vare det bare å kjøre ut og løfte det inn. VETERAN-BERGEREN På den andre enden av skalaen har selskapet også en 1982-modell to-akslet Scania 112. En liten og

En annen suksessfaktor er at selskapet sitter med tung teknisk kompetanse. Blant annet med en mekaniker som har 18 års erfaring som lastebilmekaniker. Det betyr at selskapet kan gjøre det meste av vedlikehold og reparasjoner på egenhånd.

HENSYNSLØSE BILISTER – Ingen dag er lik og oppdragene varierer mellom smått og stort. Jeg stortrives her, sier Tomas Olsen hos Helgeland Bilberging. kompakt kranbil som kan kjøres rett ut i grøfta eller skogen når det handler om å få riktig trekkvinkel. Etterpå er det bare å trekke 112’n opp på veien igjen.

Jobben som bilberger er likevel ikke helt uten fare. For det er mange bilister som absolutt ikke tar hensyn til en pågående operasjon. – Jeg har selv ligger halvveis under et havarert vogntog for å feste kroken, mens bilistene raser forbi i 80 km/t, bare noen centimeter unna beina mine. Det er absolutt ingen hyggelig opplevelse, sier Bruem. MOSJØEN — BYEN MIN 43


MØLLER EVENTS & MUSIKK PRESENTERER:

OSLOGOSPELCHOIR “En stjerne skinner i natt”

Over 1000 konserter i inn- og utland!

Mer enn 2 millioner solgte album!

MOSJØHALLEN 27. november kl. 18:00 Book billetter i dag på: www.gilles.no VÅ R E S A M A R B E I D S P A R T N E R E :

Vefsn kommune

PROGRAM FOR JULEBYEN MOSJØEN KOMMER!