Page 1

H E L A

B O D E N S

M Ã… N A D S M A G A S I N

J U N I 20 16

R O TA R Y D E L A R UT STIPENDIUM

VARDAGS EKONOMI BYGG & BO I BODEN

Studenten 2016


14

BOKA DIN ANNONS I GUIDENS

stora Sommar16 nummer

33

Vill du synas i Bodens effektivaste

NÄSTA NUMMER AV GUIDEN BODEN UTGIVNING: 26 JUNI, MANUSSTOPP: 14 JUNI

4

magasin under hela sommaren, juli – augusti, och bara betala för en annons? Du når alla gäster på campingen och som vanligt går Guiden ut till alla hushåll och företag. Vi finns även i ställ på strategiskt viktiga platser runt omkring Boden.

Vi finns där folket finns! Conny Johansson conny@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 51

Johan Åström johan.astrom@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 52

ANSVARIG UTGIVARE

DISTRIBUTION

Adress: Kyrkgatan 41,

Upplaga: 19 500 ex.

Lisbeth Larsson

Plan 2, 961 35 Boden FÖRSTASIDESBILD: Petra Isaksson

2

BODENGUIDEN | JUNI 2016

Utökad upplaga:

24 500 ex

Bodenmail och SDR. Med reservation för ev tryckfel.

BOKA DIN ANNONS REDAN NU!

U TG I V N I N G : 26 J U N I


Nytt i sommar! Utebadet öppet hela sommarlovet! 17 juni-21 augusti 09.00-18.00

Minigolfbana och servicehus. Dessutom kanoter, trampbilar, lekparker, butik, restaurang och mycket mer.

Premiär för ny badattraktion Välkommen till en rolig sommarvärld med ett av Norrbottens varmaste utebad, barn- och bubbelpool. Här är det trivsamt oavsett om du myser på minisemester eller vill ha en fulländad familjesommar.

bodenscamping.se | 0921-138 50

25% vid köp av 2 valfria solprodukter.

Erbjudandet gäller även brun-utan-sol, Maxosol kosttillskott samt utvalda Apoliva duschgel och bodylotion. Gäller t o m 5/7 2016 eller så långt lagret räcker.

Apoteket Kungsgatan 42 (intill Coop) Mån-Fre 8-19, Lör 9-16, Sön 11-16 Telefon: 0771-450 450, apoteket.se

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

3


Estet blir vad du gör det till! Guiden Boden har hälsat på hos Estetiska programmet och träffat Anna Morin, lärare och programsamordnare, samt eleverna Maja Pekkari och Lukas Lindkvist som snart tar studenten, för ett samtal om Estetiska programmet och de blivande studenternas framtidsplaner.

4

BODENGUIDEN | JUNI 2016


TEXT JOHAN E. SKOGLUND FOTO PETRA ISAKSSON

erna att musicera på Brännastrand i Boden. Annat på programmet är den stora ”Bautakonserten” som eleverna själva anordnar bakom Björknäs innan avslutningen. Då kan ibland även tidigare elever medverka och det handlar bara om att ha roligt eftersom betygen redan är satta. På själva studentdagen kommer avgångseleverna även att sjunga i kören på Björknäsvallen. Någon tid att resa bort och festa inför den stundade stora dagen har de inte. De är fullt upptagna med att förbereda kommande konserter och slutuppgifter i alla kurser. Maja och Lukas betonar att studietiden har varit rolig men krävande och att de under dessa tre år har tillbringat mycket tid på skolan, även kvällar och helger. Eleverna har tillgång till övningsrum även utanför skoltid, något de tycker är mycket bra. ESTETISKA – MITT VAL

FRÅN RENT TILL MOTOWN

Vi slår oss ned i Annas rum och eleverna berättar om den Motown-produktion som är på gång. I slutet av utbildningen gör avgångsklassen en konsert och temat för årets examensproduktion är Motown. Guiden får se den affisch som Maja Pekkari gjort i ordning inför konserten. Treorna håller som bäst på att öva inför konserten som dock redan varit när du läser detta.   Musikgymnasiet sätter också upp ett större musikalprojekt vartannat år. Tanken är att varje årskull skall få delta minst en gång. Tidigare i vår uppfördes musikalen Rent, där samtliga elever från Musikgymnasiet deltog. För att få tillstånd att spela en musikal som Rent krävs rättigheter från förlaget. Det kontraktet fick eleverna gå igenom med sin lärare under lektionstid. Allt i en produktion går att baka in i undervisningen. I musikalen sjöng Maja en av huvudrollerna och Lukas var kapellmästare bakom sina trummor.   Under nationaldagen den 6 juni kommer elev-

På frågan om deras tidigare musikaliska bakgrund och varför de valt det estetiska programmet får jag två helt olika svar. – Mina systrar har gått Estet och jag hade egentligen bestämt mig för att inte följa i deras fotspår men till slut blev det så ändå, säger Maja Pekkari. Mormor och mamma har hon sjungit med i olika kyrkokörer hemma i Svartlå. Förutom sången spelar hon även piano och det var musikintresset som gjorde att hon i slutänden ändå valde Musikgymnasiet. –Jag har haft möjlighet att sy ihop en utbildning som passar mig väldigt bra, med mer matte och naturkunskap till exempel. Samtidigt gör musikämnena att man orkar med allt plugg! Hon tar nu examen med högre behörighet än om hon gått samhällsvetarprogrammet.   Lukas Lindkvist har ända sedan han som sexåring fick sitt första trumset, vetat att det är trummis inom rock/pop han vill bli. I ett av ensemblerummen på Musikgymnasiet har han fått flytta in sitt trumset, något han nu måste ta med sig hem igen. På hans pappas sida har det alltid spelats musik och från det han var liten har Lukas fått följa med på klubbar och konserter. – Farsan spelar gitarr

och behövde helt enkelt någon som kunde kompa honom på trummor. För mig var valet självklart. FRAMTIDSPLANER

När de två blivande studenterna berättar om sina framtidsplaner handlar mycket om att ta sig ut i världen. Maja har som sitt gymnasiearbete samlat in 150 000 kronor till en skola i Nepal, som hon även besökt. Efter avslutad utbildning vill hon åka ett år som au-pair till USA. Sedan är planen att läsa vidare inom internationella relationer, något hon gärna vill jobba med i framtiden. –Jag kommer alltid att ha glädje av musiken, som ju är ett gränslöst språk, säger Maja.   Lukas å sin sida vill fortsätta fokusera på musiken och trummorna och har sökt in till flera olika folkhögskolor runt om i Sverige. När vi ses har han nyss kommit tillbaka från provspelningar söderut och har redan fått positiva besked. Målet för Lukas är att kunna livnära sig som frilansade musiker på sitt trumspel: -Det vore verkligen en dröm, säger Lukas. För mig var valet självklart och jag har jobbat hårt under de här åren men det har inte känts jobbigt utan roligt och utvecklande. ETT BRETT PROGRAM

Estetiska programmet hör till de högskoleförberedande nationella programmen i gymnasieskolan och programmet ger eleverna mycket stora möjligheter att välja inriktning inom programmet. Vissa, som Lukas, fokuserar mest på musikkurser medan andra, likt Maja, fokuserar mer på andra högskoleförberedande ämnen som matematik och moderna språk.   Utbildningen håller hög kvalitet och eleverna får prova på olika musikstilar och genrer. Sammanhållningen mellan eleverna är något Maja och Lukas ofta återkommer till under vårt samtal. De har en Facebookgrupp för sin klass och hoppas kunna hålla kontakten även efter studenten. Ett välformulerat citat av Lukas får avsluta: ”Estet är vad du vill göra det till!”

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

5


EN BILD SÄGER MER ÄN TUSEN ORD Boka din tid på www.salongstil.se • Välkommen!

BESTÄLL STUDENTSKYLTEN HOS OSS! Prisex. komplett skylt 50x70 cm (inkl. design, pinne, skylt, regnskydd)

299 kr

Välj e tt färdig t försla komb g eller inera ett eg ihop et!

Vi har även nallar, dekorationer och ballonger!

Öppet: Mån-Ons 8-18 Tor 8-19 Fre 8-15 Tel: 0921-120 02 • Drottninggatan 18 Boka online på: www.salongstil.se

n se ho ig frisör d d ipp Kl bilda ut

VI FINNS PÅ

Öppet: Mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16 Drottninggatan 9 • 0921-198 12 www.gillabutiken.se

LK

D E D I C AT E D T O P E R F E C T I O N

OM M EN ! KAMPANJPRIS

1 598 kr Ord. pris 2 098 kr

ENTER GALLERIA BODEN

En galleria mitt i centrala Boden med något för alla åldrar.

Gilla oss på Facebook

entergalleria.se

6

BODENGUIDEN | JUNI 2016

ÖPPETTIDER Vardagar 10 - 18 Lördagar 10 - 16 Söndagar 12 - 16

Intill Enter Galleria

Drottninggatan 6, Boden Tel. 0921-138 80 Öppet: Mån-Fre 10-18. Lunch 13-14

Vi utför batteribyten på guldur.


3 2 FÖR

Gäller alla solskyddsprodukter från ACO, Eucerin, La Roche-Posay, Vichy, Hawaiian Tropic och kosttillskottet Maxosol. Blanda fritt. Billigaste på köpet.

Kronans Apotek Boden Kungsgatan 43 Öppettider Mån- fre 10:00-19:00 Lör 10:00-16:00 Tel nr 0921-489 220

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

7


TÄNKVÄRT

Kvalité och kunnande

Lång erfarenhet av odling och trädgårdsskötsel.

Mors dag

Var inte rädd att fråga oss om råd till din trädgård.

Jag har många barn, men ändå inte. Min man och jag är familjehem och många barn har kommit och gått genom åren. De har alla en speciell plats i mitt hjärta. Vissa har fått lämna oss fast de inte ville, andra har valt att gå.

Besök våra fem välfyllda växthus med stort utbud av kvalitetsväxter och blommor.

Jag gläder mig mycket över dem jag nu har, samtidigt som jag sörjer och saknar dem som inte finns hos mig. Ibland gör saknaden ont och jag önskar att de var här så jag kunde visa dem hur mycket jag älskar dem.

STUDENTDAX!

På samma sätt tror jag att Gud gläder sig över dem som väljer att umgås med honom och saknar dem som inte gör det. Alla har en speciell plats i Guds hjärta.

Beställ blommorna till studenten och examen.

Jenny, Ann-Christine, Lars, Bernte

och Susanne

Sommarblommor • Perenner • Buskar • Träd • Vattenväxter Häckplantor • Snittblommor • Kryddväxter • Jord från Hasselfors Erica Eriksson, församlingskonsulent erica.eriksson@svenskakyrkan.se 0921-500 55

Goldkuhls

Se fler aktuella erbjudanden på vår Facebooksida.

Trädgårdsväg 9 • Tel 0921-123 68 Vardagar 09.00–18.00, Lör-Sön 10.00–15.00

Sommarnytt! DAM

VI HAR SKORNA TILL SOMMARENS FESTER • EXAMEN • STUDENT

BARN

HERR

VÅRT RYKTE STÄMMER, VI ÄR BÄST PÅ INLÄGG I NORRBOTTEN!

HERR

DAM

BARN

www.boten.se | Drottninggatan 14, Boden | Tel. 0921-124 25 | Öppet: Mån-Fre 10-18 • Lördag 10-14 | Vi finns på Facebook och Instagram

8

BODENGUIDEN | JUNI 2016


KNALLFÄRG

Kanske ska du satsa på kanllfärger i år, fint till en nedtonad, neutral look och kul att blanda hejvilt.

Mohedatoffeln

Snö Of Sweden

Tiger of Sweden

Replay

METALLER

Skimmrande ytor och metalliceffekter passar lika bra till vardag som till fest. Marc Jacobs Watches Marc Jacobs

Michael Kors

Gucci

SVARTVITT Den enkla är det bästa. Vill du skapa kontrast med små medel är den svartvita skalan alltid chic. Michael Michael Kors

Pieces

Drömfångarna Fotograferna

Vi fångar er stora dag på bild och/eller film!

www.dromfangarna.se JUNI 2016 | BODENGUIDEN

9

New Era

MODE Detaljer


sola inför studenten Välkommen till oss...

Butiken för dig som gillar inredning & design

20% Gäller t.o.m. 18 juni

Hitta den perfekta presenten! KLASSISK DANSK DESIGN Gilla oss på Facebook!

Kungsgatan 53, Boden (Mitt emot gallerian) | Tel: 0921-123 35

BODEN: Lulevägen 19. Tel. 0921-194 00 | LuLEå: S. Smedjeg 9. Tel. 0920-138 88

bröllop - företagsuppdrag - porträtt

fotographic.se

mats engfors pontonjärvägen 10 070 677 88 10 info@fotographic.se

Din

Trädgård i Unbyn

Egen odling med annorlunda sortiment och ekologisk odling. • Sommarblommor, perenner, grönsaker, kryddor, äppel- och körsbärsträd, härdiga rosenbuskar. • Tomater, olika sorter (stora plantor) fr 39:• Mixa själv dina grönsaker: Tag 10 st för 110:• Zinnior i olika färger o höjder. • Frostsäkra unika betongfigurer • Glöm inte mor på morsdag 29/5. Vi har många fina presenter.

Efter midsommar flyttar Studio 53 till Heden och blir Studio 21 Välkommen alla gamla som nya kunder!

/ Lisa

Varmt välkomna!

SMARAGDVÄGEN 21 0921 - 10777 Öppet: Vardagar 11-18, lör-sön 11-15. Unbyn 313, Boden. 070-656 61 93. Ni hittar oss vid Unbyskola, sväng vä direkt efter skolan, skyltar finns. www.facebook.com/tradgardsalvan

10

BODENGUIDEN | JUNI 2016

FRISÖR

073 - 8301077


Marianne Stoltz representerade Bodens tre Rotaryklubbar, Good & green UF Miranda Hiltua, Linnea Engström, Hanna Hedberg, Günter Mårder Företagarna Sverige.

Rotary i Boden

delar ut stipendie till unga företagare 2016 Bodens tre Rotaryklubbar delade ut det traditionella stipendiet till årets ungaföretagare. Denna gång var det eleverna Linnea Engström, Hanna Hedberg och Miranda Hiltula med UF-företaget Good & Green UF som fick stipendiet på 5000 kronor.   Tjejerna har satsat på sälja torkade frukt och bärmixar i snygga förpackningar och att uppmuntra till en mer hälsosam och miljövänlig livsstil.

  Det är via Björknäsgymnasiet som eleverna får möjligheten att prova på att starta, driva och även avveckla sin verksamhet. Det är en bra inkörsport till att våga ta steget att bli egen företagare. Man får även vara med vid olika arrangemang, mässor och utställningar som gör att man skapar ett bra kontaktnät.  

Bodens tre Rotaryklubbar gör en stark insats i Boden med sina olika arangemang och möten för att samla in pengar både till lokala och större internationella insamlingar.   Under årets företagarlunch var Günter Mårder, VD för Företagarna Sverige, och föreläste om digitalisering i samhället, han fick även äran att dela ut årets stipendium till de tre glada tjejerna.

Studentmösseberlock

499:-

STUDENT TIPS!

1495:- (500:- rabatt)

NU

499:-

(200:- rabatt)

Daniel Wellington-klockan ”Dapper” Ord. pris 1995:-

NU

Thomas Sabo diamantarmband Ord. pris 699:-

Kungsgatan 38, Boden

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

11


Evenemang

Dans i Björknäsparken Bio: Teenage Mutant Ninja Turtles 2, Folkets Hus/Saga

Drängarna på Western Farm

29 maj Lions stora loppis, Ishallen Bio: Robinson Crusoe, Folkets Hus Boden Bio: Warcraft: The Beginning, Folkets Hus Boden Teater: Stigen, Mårängskolans gympasal Sävastön 31 maj–3 juni Kulturskolans Kulturvecka 2 juni CrossTraining, Kvarnängen 3 juni Företagsfrukost, Restaurang Garniz Dans till Framed, Björknäsparken 3–5 juni Bio: Teenage Mutant Ninja Turtles 2, Folkets Hus Boden

Vernissage: Havremagasinet

6 juni Vernissage, Havremagasinet Nationaldagsfirande, Försvarsmuseum 1-åsfirande, Rutt 616 9 juni CrossTraining, Kvarnängen 9 och 11 juni Bio: Money Monster, Folkets Hus Boden 10 juni Dans till Junix, Björknäsparken 10, 12 och 19 juni Bio: The Conjuring 2, Folkets Hus Boden 11 juni Haradsdagen, Harads 11–12 juni Bio: Den lille prinsen, Folkets hus Boden

Midsommarfirande

13 juni Sommargympa, Kvarnängen

20 juni Sommargympa, Kvarnängen

15 juni Dokumentärsfilmskväll Den Sista Generationen?, Havremagasinet

21 juni Midsommar med tårta, Brännbergs byxlokal

16 juni CrossTraining, Kvarnängen

22–23 juni Bio: Livet efter dig, Folkets Hus Boden

17 juni Dans till Jive, Björknäsparken

23 juni CrossTraining, Kvarnängen

17–18 juni Bio: The Dressmaker, Folkets Hus Boden 18 juni Midnattstrav V75, Bodentravet Säsongspremiär med Drängarna och Björn Rosenström, Western Farm

24 juni Midsommarfirande, Hembygdsområdet Midsommarfirande, Laxholmen 25 juni Midsommarfirande, Harads

Med reservation för ändringar! För mer information & fler evenemang - Se upplevboden.nu För att synas med ditt evenemang - Tipsa oss på upplevboden.nu!


Bodens framtid växer fram i dialog För ungefär två år sedan fastställde Bodens kommun en utvecklingsplan, där kommunen la fast en långsiktig handlingslinje. En av de grundläggande punkterna i den handlar om kommunikationen med medborgarna. Som en följd kommer Bodens kommun att genomföra ett stort samråd med invånarna under 2016. Samrådet består av flera delar. En av de största frågorna är samrådet om den nya översiktsplanen. Samtidigt behandlas även frågor som rör landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) och vindbruksplanen. Samrådet kommer att ske under perioden juni-augusti. För att så många som möjligt ska kunna ta del av planen och framföra synpunkter planerar kommunen en serie av lokala samrådsmöten i Harads, Gunnarsbyn, Unbyn och Sävast. Dessutom genomförs ett samråd i centrala Boden. Aktuella datum annonseras i början av juni.

Ett annat stort samråd är den så kallade Bodendialogen. Genom den inbjuds medborgarna att lämna synpunkter på kommunens verksamhet och vad som är viktigast inför framtiden. Kommunen arrangerar olika former av möten och aktiviteter under året. Dessutom finns möjlighet för föreningar, privatpersoner och företag att bjuda in kommunala representanter för att diskutera aktuella frågor.

Mer information För närmare information om översiktsplanen, besök kommunens hemsida www.boden.se/oversiktsplan. För information om Bodendialogen, besök boden.se/dialog2016. Du kan även skicka e-post: dialog2016@boden.se


ULLA ERIKSSON, SWEDBANK

VARDAGS EKONOMI Bankerna i Boden berättar om sina bästa placeringstips. Har du frågor eller funderingar? Skicka in till boden@guidenmedia.se så kanske just din fråga blir besvarad.

MÅNADENS FRÅGOR 1. Många får med sommarjobb sin första inkomst. Hur skall man tänka när pengarna bränner i fickan. Spara eller konsumera? 2. Om man har barn som bor hemma och har egen inkomst bör de betala för sig och i så fall hur mycket? 3. Studenten innebär för många första stegen ut i vuxenlivet. Hur kan ni på banken hjälpa till med detta? Kan man få rådgivning?

1 

Självklart ska man göra både och. Ett sparande ger frihet och trygghet men efter man har arbetat och gjort ett gott jobb tycker jag absolut att man ska få unna sig något. Som ung har man mindre ”måste-utgifter” varför det borde vara möjligt att både spara en slant och spendera en del. Det finns kanske framtida utgifter, en resa eller festival man vill åka på? Det är också ett tillfälle att spara för framtiden tex om man tänker studera vidare på högskola då det ibland är svårt att klara sig på endast studiemedel.   Hur mycket man ska spara är svårt att säga och beror givetvis på hur mycket man tjänar och vad man vill göra med pengarna. En gammal tumregel är att alltid spara minst tio procent av lönen, alltså 1 500 kr om du skulle tjäna 15 000 kr. Men när du sommarjobbar och inte har några ”måste-utgifter” kan du lätt spara mer.

2 

Föräldrar har skyldighet att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Men om barnet går i skolan är föräldrar skyldiga att försörja dem under skoltiden till dess de fyller 21 år. Många unga bor hemma även fast de börjat jobba. Bara en pytteliten andel betalar i närheten av vad det egentligen kostar. Enligt beräkningar från Swedbank Privatekonomi kosta det runt 4 070 kr i månaden för boende, mat hemma, del i tv, tidning, bredband, telefon och förbrukningsvaror. I den summan ingår inte lunch, kläder, skor, olycksfallsförsäkring, a-kassa, resor, sport eller nöjen. Att börja betala hemma är ett optimalt tillfälle att lära sig hushålla med sin inkomst.

3 

Självklart kan man få rådgivning. Våra produkter för unga och studenter ger möjlighet till större ansvar och bättre koll på ekonomin. Kom in på banken så hjälper vi dig!

Ta genvägen till banken. Banken i mobilen eller i din iPad.

Du kan: Följa dina favoritaktier. Skaka fram saldot. Betala dina räkningar. Föra över pengar smidiare. För iPhone och Android-telefonter. Ladda ner appen i App Store eller Google Play.

14

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN

Ladda ner appen!


ANNA JOHANSSON, HANDELSBANKEN

SOFIA STARK, NORDEA

1 

Att börja tjäna sina första egna pengar känns ofta som en stor frihet och när man själv börjar fundera på hur de skall användas ligger ofta konsumtionstankar närmare till hands än att öppna upp ett sparande. Väl värt att tänka på när man börjar tjäna pengar är att framtidsdrömmar som resor, bostad och bil går snabbare att uppnå om man börjar spara i tid. Att försöka spara cirka tio procent av sin lön varje månad är ett bra mål.   För att undvika att sommarens pengar är förbrukade redan innan sensommaren är över kan man sätta dem på ett sparkonto med en stående överföring till sitt Allkonto för att dryga ut studiebidraget lite varje månad och samtidigt vara säker på att inte alla pengar försvinner på en gång.

2 

Ja, att börja betala för sig när man bor hemma är en bra inkörsport till vad det kostar att ha ett eget boende. Har man en inkomst som varierar mycket mellan varje månad kan man kanske förhandla fram en procentsatts av sin lön att betala varje månad för att slippa allt för höga utgifter en månad när inkomsten blir lägre.

3 

Absolut! Tar man studenten och klivet ut i vuxenlivet är det också på tiden att ta ansvar för sin egen ekonomi. Boka en tid med en rådgivare för att få koll på hur mycket du borde kunna spara varje månad, vilka alternativ av sparande som passar dig och vad som krävs för att ta klivet in på bostadsmarknaden!

1 

Det är en härlig känsla när man får sin första lön! Börja med att skaffa bra banktjänster, som konto och kort, och ladda ner bankappen. Då blir det enkelt att hålla koll på pengarna. Många banker har banktjänster riktade mot ungdomar, fråga efter det! Sedan kan du helst dela upp lönen så att en del går till sparande och en del går till konsumtion. Självklart vill man spendera en del, och det finns kanske räkningar som väntar också. Dessa måste man betala först av allt.

2 

Det är en mycket viktig fråga. Undersökningar visar att ungdomarna egentligen förstår att de borde betala för sig, samtidigt som föräldrarna tvekar att ta upp frågan. Men självklart ska man betala för sig som ung vuxen i de här situationerna. Det kan vara som en slags hyra som täcker en del av mat, och allmänna driftskostnader. Konsumentverket har i sin broschyr ”Koll på pengarna” uppgifter om vad en ung vuxen kostar. Sedan måste varje familj komma överens om vad som är rimligt i just den egna familjen.

3 

Alla banker har tjänster som riktar sig till ungdomar och man kan självklart få rådgivning. Det är många frågor som dyker upp, och man kan ju undra över både lån och sparande och hur allting funkar! Det är ju det banken kan , så man ska inte tveka att ställa frågor och boka tid för rådgivning. Den kan man få både på nätet och i ett personligt möte.

www.handelsbanken.se/byggnadskredit

Marknadsföringsmaterial Marknadsföringsmaterial

Har du alla tjänster du behöver? Internettjänsten Internettjänsten Mobiltjänsten Mobiltjänsten

Bygga nytt

Onlinemöte – ett nytt sätt att möta banken.

eller

Onlinemöten är rådgivning på ett flexibelt sätt

bygga till?

Hos oss på Nordea har du möjlighet att boka ett onlinemöte och därmed ha mötet oavsett var du befinner dig. Vi ringer upp dig när du sitter vid en dator och visar bilder och annan information på din dator som är relevant för rådgivningen.

Telesvar Telesvar

Vi erbjuder möten var du vill och när du vill! Att bygga ett nytt hus är för de flesta ett stort och ansvarsfullt steg i livet.

Personlig Personlig service service

Det är en affär som handlar om mycket pengar och som påverkar familjens ekonomi under lång tid. Oavsett vilken husleverantör du väljer kan du ha din Byggnadskredit i Handelsbanken.

Kungsgatan 34, 0921-75280, BODEN www.handelsbanken.se/boden

Kontakta oss så berättar vi mer. Mån - Ons 08.00-16.30, Tors 08.00-18.00, Fre 08.00-15.00 Drop-in ärenden Kundtjänst Mån - Fre 10.00-15.00, Lunch 11.30-12.30

Gör det möjligt Boden Drottninggatan 2 0771-22 44 88 nordea.se

JUNI& 2016 | BODENGUIDEN BYGG BO I BODEN

15


TH

ER

ES

VI

D M

AN

Theres Vidman – Bodens Kommun Theres Vidman jobbar som mark- och exploateringsingenjör på Samhällsbyggnadskontorets mark- och planavdelning. Avdelningens uppdrag är bland annat markförvaltning och samhällsplanering, vilket tex kan innebära att identifiera en lämplig plats och tillskapa ett helt nytt bostadsområde. Som huvudansvarig för försäljning av villatomter är Theres ett givet val att lyfta fram de fördelar som finns med att bo och leva i Boden.

Theres berättar att det under senaste tiden har det varit en stor efterfrågan på alla typer av bostäder i Boden, framförallt lägenheter. Utbudet av lediga hyreslägenheter är för tillfället lågt och bostadsrätterna har ökat kraftigt i pris. Kommunen arbetar kontinuerligt med att skapa förutsättningar för nya bostäder genom att upprätta nya detaljplaner med byggrätter för olika typer av bostäder. Under de senaste åren har kommunen tagit fram områden både för flerbostadshus och småhus. I nuläget finns färdiga markområden som kan bebyggas med flerbostadshus. Småhustomter säljs kontinuerligt och i centrala Boden finns flera aktuella projekt för nybyggnation av lägenheter och radhus. Det intresse som finns och de satsningar som görs nu har vi inte haft i Boden på många år

- en jätterolig och spännande utveckling att följa, tycker Theres. Utmaningen ligger i att hitta aktörer som har muskler för att göra den investering och satsning som det innebär att bygga nyproducerade lägenheter, förklarar Therese. Efterfrågan på bostäder är stor, något som kommunen ser positivt på och Theres tolkar som att det är eftertraktat att bo här. FRAMTIDSTRO OCH POSITIV UTVECKLING

”Boden är en gemytlig småstad där det är nära till det som är viktigt i livet. Det finns med en framtidstro och en positiv utveckling, och jag tror att Boden blir ännu mer attraktivt framöver. Här har man möjligheten att bo väldigt bra till ett rimligt pris. Det de flesta har behov av i sitt vardagsliv

finns nära, och man kan njuta av alla årstider.”   Med de orden beskriver Theres fördelarna med att bo i Boden. De orden stämmer överens med den pågående trenden med nybyggnationer av villor och efterfrågan av nyproducerade lägenheter. Theres berättar att just nu är det många som är inne i planeringsskedet samt att bostadspriserna stigit snabbt. De ökande priserna gynnar nyproduktionen eftersom priset på begagnade hus närmar sig kostnaden för ett nyproducerat hus. Det har i sin tur lett till att antalet sålda villatomter inom Bodens kommun stigit den senaste tiden. Bygglovsavdelningen i kommunhuset är snabbast i Sverige på att besluta om bygglov vilket möjliggör att man snabbt kan komma igång med sitt projekt. En bidragande faktor till de många ny-

Välkommen till oss – Centerpartiet i Boden Peter Hjortberger, Lili-Marie Lundström, Johan Gröhn, Matilda Lundström, Eva-Britt Larsson Jan Enbom.

www.bodencentern.se 16

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN


TEXT & FOTO CECILIA EGEFJORD ÅGREN

N E DA N : B R Ä N N A N

produktionerna tror Theres kan ligga i det generellt ökade intresset för hem och inredning. Hon menar att allt fler ser fördelen i att designa sitt eget hus och utforma sitt hem efter tycke och smak. De stigande lägenhetspriserna tror hon också bidrar till nyproduktion av lägenheter. NYTT BOSTADSOMRÅDE

För kommunens del är det i nuläget mest aktuellt med det nya bostadsområdet Brännan beläget på Sävastön. Här släpps den första juni 44 nya strandnära tomter. Ett stort område som ska förbli naturmark, vilket innebär mark som ska vara tillgänglig för allmänheten och inte ska bebyggas. För Brännans del är detta ett skogsområde som har både strövstigar och mulleskog, samt en

lekplats som ska iordningställas inne på området. Inne på området har det även planerats för en lekplats och med exploateringen av området har kommunen avsatt medel för att utforma denna. MÖTA BEHOVET

På sikt hoppas Theres på en fortsatt stor efterfrågan av på bostäder i Boden. De ger staden möjlighet att fortsätta växa och därigenom nå det utsatta målet med 30 000 invånare till år 2025. Avslutningsvis säger hon att hon önskar en ökad produktion av nya bostäder, framförallt lägenheter, för att kunna möta det behov som finns, och bättre balansera utbudet med efterfrågan.

Vi säljer din bostad

BODEN 0921-567 77 • LULEÅ 0920-611 10 info@angelaget.se • www.angelaget.se JUNI& 2016 | BODENGUIDEN BYGG BO I BODEN

17


Dags att byta fönster! Vi har ia ållsfr d n u erh r som fönste varm, dig håller och du länge…gar över n får pe nnat! till a

s fönster Framtiden Framtidens fönster

& M U UTER R E G N O K L A B ALTANINGLASNINGAR MED ROT-AVDRAG

Med bra värmeisolering, snabba leveranser Med brapris! värmeisolering, snabba leveranser Till villan, hyreshuset, lågt och villan, hyreshuset, och lågt pris! Till Attefallshuset eller fabriken. Attefallshuset eller fabriken.

Framtidens fönster

ta oss Kontatakkta oss n √ Nytt: Aluminiumprofiler o K ice lig serv Nytt: Aluminiumprofiler lösningar till rätt pris √√Skräddarsydda Person ice lig serv Skräddarsydda lösningar till rätt pris Person U-värde leveranser √√Lågt Med bra värmeisolering, snabba Lågt U-värde av högsta kvalitet √√Underhållsfritt hyreshuset, och lågt pris! Till villan, Underhållsfritt av högsta kvalitet monteringar √√Kompletta Attefallshuset eller fabriken. √ Kompletta monteringar 44 55 Kontakta oss i dag! Tel: 073-986 a oss 44 55 Kontakta oss i dag! tTel: t073-986 Kon ak √ √Nytt: Aluminiumprofiler Underhållsfria PVC-fönster för kallt klimat ice Lågt U-värde lig serv √ √√Skräddarsydda lösningar till rätt pris Person Minimalt underhåll, stryktåliga CE-märkta Svartlå/Boden √ √Lågt U-värde Monteringshjälp med instruktionsvideo CE-märkta Garantier enligt EU-normer www.artwindows.se • info@artwindows.se av högsta kvalitet √ √Underhållsfritt √ Kompletta monteringar Svartlå/Boden • 073-986 44 55 Kontakta oss i dag! Tel: 073-986 44 55

Svartlå/Boden• •info@artwindows.se 073-986 44 55 www.artwindows.se www.artwindows.se • info@artwindows.se

Slipvägen 2 Boden Tel 0921-501 00 Vi byter bilrutor åt alla försäkringsbolag

CE-märkta

Svartlå/Boden • 073-986 44 55 www.artwindows.se • info@artwindows.se

Självrenande fasadfärg!

Bilden kommer från Myresjöhus.

Självrenande fasadfärg med extremt bra täckförmåga. One håller färgen i upp till 16 år.

18

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN

• Urgrävning och isolering, • Byte vatten och avlopp t.ex. garageinfart, • Grävmaskiner, Minigrävare, kantsten och plattytor. Traktorer och Lastbilar • Kompletta husgrunder • Materialleveranser

Långsiktiga lösningar!

One Super Tech

Välkommen in i butiken! Vi ser till att du får rätt produkter med dig hem.

markarbete med kvalité

Pär Larsson 070-525 09 85

BODEN: Ugglegatan 14. Tel: 0921-168 00. Öppet: Vard 9–18. Lör 10–14. www.nordsjoidedesign.se

kvalité

Mikael Hellgren 070-696 24 34

mark

Rotorvägen 7 • Telefon 0921-517 17


ww w.ro bu st by g g .se

OCH RUSKIGT PRISVÄRDA TAKBYTEN!

DAG AT T B S YT TA K ? A

Vill du få ett modernare och snyggare hus? Ett nytt fint plåttak gör inte bara att man sover tryggt och torrt, det gör även att ditt hus blir mer attraktivt och får ett högre värde. Vi på Robust Bygg använder oss av en egenutvecklad tak-på-tak-metod (TPT™) som gör takbytet enkelt, tryggt och framför allt mycket prisvärt. Kontakta oss för en offert på 070-597 52 25 eller kika in på vår nya webbplats där du även kan göra en prisberäkning för ditt takbyte: www.effektivatak.se

Hustaket på bilden är Plannja Royal. Läs mer på plannja.se

I SAMARBETE MED PLANNJA AB

JUNI& 2016 | BODENGUIDEN BYGG BO I BODEN

19


Nytt tak?

SÖK by gglov I goD T ID om D u TänKEr bygga I Somm ar

Du som går i byggtankar

www.björkmanstak.se • Tel 0921-102 02

E-tjänster • Bygglov kan du söka hemma vid köksbordet via kommunens E-tjänst ”Mitt-bygge” (Sökväg: E-tjänster - Leva och Bo - Bygga och Bo - Bygglov)

• Byggklara tomter kan du köpa via kommunens E-tjänst som nås via vår webbkarta. (Sökväg: Leva och Bo - Bygga och Bo - Byggklara tomter) All information om E-tjänsterna finns på kommunens hemsida www.boden.se Välkommen till...

Samhällsbyggnadskontoret Plan 5 i stadshuset. Ingång från Kyrkgatan Tel: 0921-620 98, 623 64

Er dröm

– vår utmaning

I 40 ÅRS TID HAR VI TAGIT MÄNNISKORS HUSDRÖMMAR TILL LOKALPRODUCERAD VERKLIGHET. och kunskapen att ge kunden valfrihet. Med gedigen kärlek till hantverket och Norrbotten, bygger vi hus anpassade efter vårt växlande klimat. Hållbara hus som står sig genom tid och årstid. Vi bygger ert hem.

HOS OSS FINNS ERFARENHETEN

Se vår nya reklamfilm på vittjarvshus.se

20

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN


IK

ST

ÉN

Åbergsleden 6

N DE

NI

S

W

Den 21 augusti 2015 brandskadades flerbostadshuset på Åbergsleden 6, ägt av Wiksténs Fastigheters så pass allvarligt att det som blev kvar av de gamla befälsbostäderna inte gick att bevara. Dennis Wikstén, VD på Wiksténs fastigheter berättar att deras målsättning hela tiden har varit att uppföra en ny byggnad. Under hösten har det pågått ett intensivt arbete med försäkringsbolag, projektering och upphandling av byggnaden och under våren 2017 kommer bygget att färdigställas. KULTURHISTORIA

Det forna huset tillsammans med de kringliggande fastigheterna är gamla militärfastigheter som byggdes i början av 1900-talet och är idag en del av Bodens kulturhistoria. Dennis berättar att det har ställts stora krav på hur arbetet ska utföras samt utseende på byggnaden. Där har dem tillsammans med samhällsbyggnadskontoret på Bodens kommun haft en löpande dialog i syfte att uppfylla de krav som ställs på återskapandet av byggnaden. Den nya byggnaden uppförs på den befintliga husgrunden och eftersom man vill bevara områdets historia kommer huset att få samma exteriöra uttryck som de befintliga befälsbostäderna. Invändigt i huset låter man de byggnadshistoriska elementen tonas ned och lägenheterna kommer att få mer moderna planlösningar och installationer. Nytt blir även att huset kom-

mer att förses med balkonger för att ge de boende möjligheten att njuta av solläget och utsikten över Luleå älv. I den nedbrunna byggnaden fanns höga takhöjder och stora fönster, detta är något som man även tar med sig till denna fastighet. Entreprenaden uppgår till 45 miljoner kronor och kommer att bestå av fyra bostadsvåningar samt en vind som innehåller installationsutrymmen och lägenhetsförråd. Den kommer att innehålla 19 lägenheter fördelat på 2:or, 3:or och 4:or där lägenheterna i första hand kommer att erbjudas till tidigare boende på Åbergsleden 6. BODENS STÖRSTA FASTIGHETSÄGARE

Sedan en tid har Boden en stor bostadsbrist och för Wiksténs fastigheter känns det viktigt att utöver utveckling av befintliga fastigheter, arbeta med nya projekt som tillför boendetillfällen och

TEXT & FOTO CECILIA EGEFJORD ÅGREN

utveckling för Boden. Dennis berättar hur han tycker det är viktigt att man arbetar tillsammans för att tillföra fler lägenheter samt övriga boendeformer.   – Vi som bolag har senaste åren lagt stort engagemang på utveckling av boende och handel i Boden. År 2013 färdigställdes 72 lägenheter i centrum samt kommersiella lokaler och år 2014 färdigställdes fastigheten där Willys driver sin verksamhet. Sammantaget med projektet Åbergsleden 6 har vi investerat närmare 350 miljoner i Boden på fyra år, säger han. Wikstén Fastigheter är idag en av Bodens största fastighetsägare har även flera projekt på gång i outnyttjade områden men projekten är i en sådan tidig fas att Dennis inte kan gå närmare in på dem.

JUNI& 2016 | BODENGUIDEN BYGG BO I BODEN

21


Vi levererar...

HIRENT- er maskinuthyrningspartner. Ett fullservice företag inom maskinuthyrning med ett brett sortiment av moderna och välservade maskiner Välkommen för en diskussion om vad vi kan erbjuda just dig!!

MASKIN- & TRANSPORTTJÄNSTER GRUSMATERIAL • SAND • MATJORD

www.hirent.se Tel: 0921-199 99

RING OSS! MASKINUTHYRNING Tel 0921-199 99, e-post: info@hirent.se Moråsvägen 5, 961 67 BODEN

Växel: 0921 - 792 70 | www.cliffton.se

NYA AVLOPP UTAN ATT BILA OCH BYTA När kvalité och pris avgör. HUR GÅR DET TILL? Relining är ett enklare alternativ till ett stambyte där vi gjuter ett nytt rör med det gamla röret som form.

STEG

1

STEG

2

STEG

3

STEG

4

Hela avloppet rensas med ett

Vi går in med en videokamera

Via rensluckor, och anslutning

När det sista lagret har härdat

roterande rensverktyg och med

för att inspektera avloppssys-

för kök, toalett, tvättställ och

kontrolleras kvalitén. Allting

vatten, därefter torkas rören.

temet från insidan. Är rören i

golvbrunnar går vi in och gjuter

dokumenteras med spårbarhet

dåligt skick har vi teknik för

nya rör inuti det gamla röret.

på film och kontrollplaner som

att kunna laga de allra flesta

Det nya röret gjuts med en poly-

sedan överlämnas till beställa-

skador.

esterplast i flera lager. Det nya

ren/fastighetsägaren.

röret får en tjocklek på ungefär tre millimeter.

Ring eller maila Thomas för offert! 070-333 07 38 / thomas@nmrnorr.se Smaragdvägen 15, Boden nmrnorr.se

22

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN

VILLAÄGARE

PASSA PÅ! Utnyttja ROT-avdraget!


TEXT & FOTO CECILIA EGEFJORD ÅGREN

T

M

Lundströms Fastigheter

D

S

LIN

A

LU

N

Året var 1950 då historien om Lundströms Fastigheter började sin bana i ett byggföretag. Intresset för utvecklingsfrågor har alltid varit en viktig faktor och genom expandering har företaget kunna bygga egna bostäder och köpa in bostadsfastigheter. Systrarna Jenny och Lina Lundström driver idag företaget och ser det otroligt inspirerande att jobba tillsammans. Deras uppväxt har på olika sätt präglas av sina föräldrars och farföräldrars verk. De har båda jobbat under olika perioder i livet med allt från fönsterputs till hyresadministration på Lundströms Fastigheter. Att driva företaget vidare i en ny generation tillsammans med en av sina systrar är något Lina känner sig stolt över. De är båda rörande överens om vikten med en mångfasetterad bostadsmarknad där Lundströms Fastigheter kan verka för bra privat boende i hyresrätter. UTVECKLAR VERKSAMHETEN

Lina Lundström arbetar idag utöver det operativa arbetet med att planera företagets miljöarbete och att hyresrätter ska finnas kvar som boendeform. Det råder en brist av hyresrätter i Boden vilket även märks på antalet intresseanmälningar som ökat markant de senaste åren, berättar Lina. Hon hade önskat att de haft fler lägenheter att erbjuda och därför sker ständigt ett arbete i att utveckla verksamheten och bli bättre på flera plan. Dessvärre har det varit svårt att få lönsamhet i

investering av nyproduktion av hyresrätter och Lundströms Fastigheter har då bedömt att risken varit för hög. OMTANKE I KVADRAT

Att leva i Boden är relativt billigt och närhetslivet ger mycket kvalitetstid med familjen. Bodens är en liten personlig stad med närhet till allt som arbete, sport, natur med mera och genom dessa fördelar tror Lina att intresset för Boden ökat. Att kunna erbjuda hyresgästerna ett bra boende och att vara aktiv i olika nätverk med mål att utveckla Boden är några värderingar Lundströms Fastigheter kontinuerligt arbetar för.   – Att låta ungdomar växa upp med en meningsfull fritid är en del i vårt projekt. Därför väljer vi att sponsra bland annat idrottsföreningar som vi anser bidra till en bra boendemiljö i vår stad, säger hon. Boden ligger henne varmt om hjärtat och värnar om dess framtid. Värdeorden omtanke i kvadrat genomsyrar Lundströms Fastigheters värdegrund och finns med i all de gör. Det orden

står som grund och är det viktigaste verktygen för att leda och styra verksamheten mot företaget vision och mål - omtänksam, yrkesstolthet och engagemang. ATT BO I HYRESRÄTT

Att bo i en hyresrätt har många fördelar och Lina beskriver några av dem så här: Det är en trygg boendeform som inte kräver någon finansiell insats eller engagemang. Hyresgästen slipper oroa sig för räntor och amorteringar på bolån. Det finns en frihet att kunna flytta när man vill. Kostnadsfri service om något går sönder eller inte fungerar i bostaden som till exempel trassliga spisar, trasiga vitvaror. Som hyresgäst slipper du även fundera på den gemensamma boendemiljön som trappstädning, snöröjning och gräsklippning. Det finns tid för annat helt enkelt. Har man dessutom bott länge har man förmånen att flytta till annan lägenhet inom beståndet om familjeförhållandena skulle ändras. JUNI& 2016 | BODENGUIDEN BYGG BO I BODEN

23


NYTT BOENDE I BODEN ÅBERGSLEDEN 6

Foto Niklas Granljung, a och d arkitektkontor

Sensommaren 2015 brandskadades Åbergsleden 6 så pass allvarligt att det inte gick att bevara. Det forna huset är i grunden en gammal militärfastighet som byggdes i början av 1900-talet och är en del av Bodens kulturhistoria. Den nya byggnaden uppförs på den befintliga husgrunden och med samma exteriöra utseende. • Stora moderna lägenheter med cirka 2,7 meters takhöjd med fina ljusinsläpp och väl tilltagna balkonger eller markterasser med utsikt mot älven. • Fiberuppkoppling till lägenheterna med TV och datautag i samtliga rum. • Tillgång till relax och bastu. • Lungt område med närhet till fiske och stora grönområden med grillplatser. Byggnaden får fyra bostadsvåningar och kommer att innehålla 19 lägenheter fördelat på 2:or, 3:or och 4:or och är planerad att färdigställas under våren 2017. Mer information inom kort via vår hemsida www.wikstens.se

Drottninggatan 15 • 961 35 Boden • www.wikstens.se Tel 0921-138 21 • Fax 0921-506 12 • info@wikstens.se

24

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN


TEXT & FOTO CECILIA EGEFJORD ÅGREN

Familjen Ekström Morin Guiden gästar Sävastön där Johan Ekström och Lina Ekström Morin tillsammans med barnen Alexandra och Alicia bygger hus. Beläget med utsikt ut över Luleå älv och unika detaljer i ger de sin deras syn på hur det är att bygga nytt hus i Boden. Vilka fördelar ser ni med att bo i Boden?

– Hela familjen trivs väldigt bra i Boden med närheten till aktiviteter, jobb, upplevelser, vänner, släkt och natur. Vad gjorde att valet föll i Sävast?

– Möjligheten att köpa vår drömtomt och närheten till allt. Vänner, älven, golfbanan, Boden och Luleå. Varför väljer ni nyproduktion?

– Möjligheten att utforma huset efter familjens egna önskemål. Låga driftkostnader och den höga prisnivån på begagnatmarknaden.

Ger gården möjlighet till att anlägga en trädgård och är det något ni kommer göra?

Är det något i huset ni är mer nöjd med av detaljplaneringen, finns det några unika detaljer?

– Mycket goda möjligheter och vi är i planeringsstadiet just nu för att så snart som möjligt påbörja uteplatser och trädgård.

– Hela huset är unikt anpassat för vår familj och tomten. Just nu jobbar vi med detaljerna invändigt.

Hur ser ni på områdets familjevänlighet, närhet till skolor och affärer?

– Mycket bra. Här finns allt, förutom någonstans att tanka bilen.

Har det hänt något roligt eller oförutsett efter vägen?

– Att fredag den trettonde montera ett komplicerat hus som detta och allt passade. Det är roligt!

Vad är det för typ av hus, enplans etc?

– 1 ½ plan i New England stil. Hur långt har ni kommit i nuläget och när beräknar ni vara inflyttningsklara?

– Vi har precis monterat väggar och tak på huset och planera att flytta in i oktober. Hur upplever ni att planeringsskedet har varit, har ni fått den hjälp ni behövt med bygglov etc?

– Bodens kommun har varit mycket hjälpsam med de frågor vi haft. Hur har er bostadssituation sett ut tidigare, kommer ni från lägenhet eller hus? Var det svårt att sälja?

– Vi kommer från ett hus som såldes direkt när det kom ut på marknaden. JUNI& 2016 | BODENGUIDEN BYGG BO I BODEN

25


UTERUM INGLASNING Med utsikten som focus.

Tjäna pengar på ditt skrot! Du behöver inte ha flera ton järnskrot för att det ska löna sig, alla metaller är värdefulla! Ring eller mejla för aktuellt pris på just DITT material.

Bra produkter till bra priser. Beställ direkt genom vår webbsida.

Vi hjälper dig hitta personliga, anpassade lösningar med olika glas och aluminium, varför inte härdat glas eller ett tonat alternativ.

Vi har lång erfarenhet hitta alternativ som både blir praktiska och estetiskt tilltalande.

Rostfria glasräcken.

www.nmkemi.com

Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden 07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00) Kontakt: Telefon 0921-175 10 / E-post: nordmarkab.david@gmail.com

Mejerigränd 2 • 0921-550 73 Öppet Mån-Tor 07-17, Fre 07-16, Lunch 12-12.45 • www.stadinsglas.se

Din lokala leverantör BDX erbjuder ett brett sortiment av grus, bergkross, hyttsten och matjord. Självklart av högsta kvalité. Vi har också containrar för alla behov och tar på ett effektivt sätt helhetsansvar för större och mindre maskin- och transporttjänster. Dessutom kan numera du som privatperson hämta material med släpvagn i Öberget, Måttsund.

BDX levererar helhetslösningar inom anläggning-, logistik- och industrisektorn. Vi arbetar över hela landet med norra Sverige som vår hemmamarknad. Vi är framtidsbyggare. Du hittar oss på bdx.se

26

BODENGUIDEN | JUNI 2016


Jabo

Easy House

Bygga

ATTEFALLSHUS

Du som har en- eller tvåbostadshus får förutom friggeboden på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra ett så kallat Attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till Byggnadsnämnden och få ett startbesked. Det är många som drömmer om att få bygga sitt eget Attefallshus och få det exakt som de vill ha det. Allt från val av hustyp och byggmaterial, till design och planlösning ska bestämmas. Men samtidigt som det här innebär en frihet är det många beslut som ska fattas.   Formellt kallas Attefallhusen för ”komplementbostadshus”, vilket är en träffande beskrivning med tanke på att 25 kvadratmeter ger betydligt större möjligheter till att bygga ett ”riktigt” litet hus jämfört med friggeboden som på sin höjd oftast fungerade som gäststuga. På 25 kvadratmeter är det utan problem möjligt att bygga in toalett, dusch och liten köksvrå. Den utökade höjden från mark till taknock till fyra meter gör

att man dessutom kan få plats med exempelvis en loftsäng. HÖGSTA NOCKHÖJD Nockhöjden är max 4 meter för ett komplementhus medan det är 3 meter som gäller för dagens friggebodar. BYGGSATS ELLER NYCKELFÄRDIGT Det finns flera leverantörer som säljer byggsatser till Attefallshus där du kan själv välja om du vill bygga ihop komponenterna eller anlita en byggfirma att göra jobbet. Att köpa ett nyckelfärdigt Attefallshus är också ett alternativ. Det lyfts på plats och är i princip färdigt att använda direkt.

BOKA DITT

TAKBYTE

Regler för attefallshus • Husen kan uppföras med kök, badrum och åretruntstandard. • Arean får maximalt uppgå till 25 kvadratmeter och den högsta nockhöjden är satt till 4 meter. Boytan ligger på ca 20 kvadratmeter. • Husen får byggas utan bygglov om de byggs 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen. • Bygget av ett komplementbostadshus måste anmälas till kommunen, även om det inte krävs något bygglov. • Ett krav för att få bygga ett komplementbostadshus är att det finns en huvudbyggnad på tomten.

t å l p m o n i t All Takläggning, Hängrännor, Takrasskydd ... med mera.

REDAN NU! Ring för offert!

070-632 70 88 • Gamla Lulevägen 4

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

27


ALLT I GLAS - BILGLAS

www.stadinsglas.se

0921-55525 Tvärgatan 2

Mejerigränd 2 Telefon 0921-550 73 Öppet Mån-Tor 07-17, Fre 07-16

Ring för offert! FÖNSTERBYTEN FASADBYTEN

TAKBYTEN BADRUM

Om du har byggplaner och inte vill ha ett standardhus: Vi skräddarsyr ditt hus för dig. Kontakta oss! Sören Brännström Anders Gyllencrantz

www.bodensmaleri.se Ring eller maila för info.

0921-50189, info@bodensmaleri.se

070 – 597 52 25 www.robustbygg.se info@robustbygg.se

070–657 94 87 073–816 78 70

VILLOR • STUGOR • GARAGE

Sälj skrot & tjäna pengar!

METALLÅTERVINNING

Kom in till Nordmarks metallåtervinning i Boden, vi värdesätter ditt metallskrot och ger kontant utbetalning för det!

Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden 07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00) Kontakt: Telefon 0921-175 10 , Fax 0921-135 15

vi hjälper dig med... • Trappor • Bänkskivor • Sprutmålning • Kök & butiksinredning • Bygg- & inredningssnickerier

Måleriarbeten • Tapetsering Mattläggning • Badrumsrenovering Golvslipning • Inläggning av Parkett- och laminatgolv 0921-156 50 • 070-339 24 03 info@smadec.se • www.smadec.se

www.byggochinredning.se Industrivägen 5B • 0921-611 38

Allt inom plåt

Vill du byta tak?

Hos oss kan du hyra! Jordfräsar • Minigrävare Vertikalskärare • Ställningar Sopmaskin • Minihjullastare

Allt inom plåt.

Kostnadsfri offert. Snöskottning. Kaminmontering

070-632 70 88 Gamla Lulevägen 4, Boden

Vi utför allt inom städ & lokalvård. Nyttja hushållsnära tjänster.

www.stadakuteninorr.se 070-297 33 03

28

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN

Gjutvägen 3, Boden

Telefon: 070-302 42 43 Mikael

Vill du synas här?

Se mer på: www.ltmaskin.se

Kontakta Boden Guiden boden@guidenmedia.se

GjutväGen 4B • 961 38 BODen • 0921-500 91 ltmaskin@egonet.se • www.ltmaskin.se


UTEMILJÖ Friggebodar, lekstugor, förråd, staket eller flaggor. Vi har allt för dina sommarprojekt. Du hittar alla våra utemiljöprodukter på beijerbygg.se

∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙

Stenläggning / plattsättning Hus- och garagegrunder Plintgrunder Dränering med senaste teknik Urgrävning av garageinfarter Byte av vatten och avlopp Infiltrationsanläggningar Gräsmattor Asfaltering Maskintjänster

TRALL

Nyttja dit t ROT-avd rag

Nord Entreprenad AB

RING OSS FÖR OFFERT! 0921-36 04 48

Industrivägen 6 Boden | 0921-36 04 48 | info@ajnord.se | www.ajnord.se

Prisex. 3 m från

Grön, 28x120, Finns i längder 3.60 m, 4,2 m, 4,8 m, 5,4 m.

11.95:-

/lpm

KOPPLINGSVÄGEN 12 TEL. 075-241 11 18 ÖPPETTIDER: MÅN - FRE: 07.00 - 18.00 LÖRDAG: 10.00 - 14.00

Inflyttningsfest till sommaren 2017? Från första spadtaget till nyckeln i din hand – vi följer dig hela vägen hem!

VÅR GREJ I KORTHET: Specialdesignat, arkitektritat och framför allt en bekväm resa från första spadtaget tills du har nyckeln i din hand. Vi tar ansvar för absolut allt i processen – allt från bygglovshandlingar, markarbeten och geoteknisk utredning till kök, bergvärme samt inomhusklimat. Vill du så kan vi även fixa uppfarten och gräsmattan! Med andra ord: Komplett och kundanpassat hela vägen. På riktigt alltså.

BONOR BYGG 0929 - 26 000 | info@bonorbygg.se | bonorbygg.se JUNI& 2016 | BODENGUIDEN BYGG BO I BODEN

29


KOMPAKT ALLT-I-ETT MED WIFI

Multifunktion Brother DCP-L2520DW

999:-

Knappast med Markresultats fjärrstyrda redskapsbärare som går i lutningar upp till 55 grader.

• Skrivare, skanner och kopiator, duplexutskrift • Utskriftshastighet på upp till 26 sidor/minut • Trådlös nätverksanslutning • 250 arks pappersmagasin • Toner: TN2310, högkapacitet TN2320 • Levereras med toner för ca 700 sidor • 3 års på platsen-garanti

Ring Peter för ett kostnadsförslag, tel 070-537 44 49.

Ord. pris 1.352:-

Svårt att komma åt stubbarna som ska bort?

+ moms

Art.nr DCPL2520DW Fredagen 27/5 håller vi stängt p.g.a. utbildning. Maila på order.boden@kontex.se om det är något akut inför helgen. PETER NYSTRÖM T E L : 070-537 44 49 | M A I L : peter@markresultat.se

Gilla oss på Facebook

Kopplingsvägen 8, BODEN 0921-551 70. Mån–Fre 07.30–17.00

www.kontex.se

Renovera kropp och själ! Från 1299:-/mån

Uppblåsbara spabad Uteduschar Pooltillbehör

Störst på ! spa i Sverigemed

flest butiker Colorama har t det och bredas lan la he i a sp s hittar du os s Ho t. en sortim eller att välja mer än 35 mod t lilla runda de n bland, allt frå till det p spabadet up at. stora swimsp

Lulevägen 35, Boden | 0921-513 00 | www.colorama.se | Öppet mån-fre 07.00–18.00, lör 10.00–14.00 30

BODENGUIDEN | JUNI 2016


GUIDENKRYSSET

HAR DU LÖSNINGEN?

ÄR DU EN VINNARE?

Skicka in ditt lösta korsord senast 14 juni tillsammans med ditt namn och adress till oss på Guiden. Du kan vinna badbiljetter till Nordpoolen.

ADRESS:

UTVÄNDIG

TVÄTT

300:-

Vinnare får biljetterna hemskickade. Namn:

Boden Mail bjuder våra vinnare på portot.

Guiden Boden, Kyrkgatan 41 Plan 2, 961 35 Boden.

Adress:

TVÄTT OCH VAX

800:-

presenteras av:

RECOND RECOND SMALL

1395:-

MEDIUM

Vi t ar h and om din bil!

1695:-

Besök vår kundmottagning för fler erbjudanden

Parkgatan 25 | 0921- 161 60 | 070-360 16 00 | www.recond.net

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

31


PARE P I L K S Ä R G STIGA RS! A D I V S O H FINNER DU Stiga Multiclip 47 AE 80V-batteri*.

Nu finns Roger Isaksson hos oss! Med sin långa erfarenhet och sitt stora kunnande hjälper han dig att hitta rätt klippare!

5.995:-

*Rekommenderas för gräsmattor upp till 800 m2.

NYHET!

Stiga Twinclip 50 S B

29.990:-

6.600:NYHET!

Stiga Park 220 Inklusive 95 cm quickflip-aggregat. Hydrostat. Elektroniskt höj- och sänkbart aggregat.

Stiga SGT 2220 A Elektrisk grästrimmer.

1.595:-

39.990:Stiga Multiclip 47 Ord.pris 3.295:-.

Stiga Park 420

2.995:-

Elektroniskt höj- och sänkbart aggregat 95 cm. Hydrostat.

Stiga Autoclip 225 S 1100 m2. s enda Vi är Boden verkstad e d ra se auktori a ig för St . 695:-. Service från r pris på fö s os Kontakta in. a just din m sk arna. el d rv Vi har rese

Stiga Multiclip Plus 50 SE B Elstart.

5.995:-

Vidars Radio & Tv 0921-126 61, 0921-153 00, info@vidars.se. Drottninggatan 17 Måndag–fredag 10–18, lördag 10–14, söndag stängt.

32

BODENGUIDEN 2016 BYGG & BO| JUNI I BODEN


Fordon som sticker ut

Udda & roliga!

Det finns en hel del udda och coola fordon som öppnar upp spännande möjligheter för dig som vill kunna ta dig runt på ett enkelt och miljövänligt sätt. Zbee

El bil Den ser ut som en liten mini-elbil men är egentligen en förklädd EU-moppe. Svenska Zbee kostar visserligen en rejäl slant i inköp, men du kör sedan extremt billigt. En vuxen och två hyfsat stora barn ryms i Zbee och det här tror vi är början på en trend som är väldigt intressant för den som bor i storstan.

Rynomotors

TrioBike

TrioBike Med sina 31,5 kg är trioBike mono den lättaste cykeln på marknaden. Det är både den säkraste och absolut mest testade cykeln på marknaden. Cykeln är lätt att serva någonstans i världen där du befinner dig. Den är uppbyggd av vanliga cykelkomponenter och är inte mer komplicerad än en vanlig 2-hjulig cykel.

Gyromotorcykel Vad är en Ryno? Tja, en eldriven motorcykel med ett hjul. Ett gyro ser till att den håller sig upprätt och det ska bara ta 20 minuter att lära sig behärska fordonet. Ser ut att vara ett fartmonster men toppar endast runt 16 km/h, så epitetet ”enhjulig moped” kanske är mer passande.

Ninebot One

Enhjuling för långturen

Rocketskates

Monty

En tur med barn

Unione kännetecknas av dess familjevänlighet. Ta en tur, med ditt barn och låt barnet delta i cyklingen med frihjulspedalerna som finns i främsta sätet.

Raketskridskor

Acton R Rocketskates är motordrivna skridskor som du trär över dina skor. Finns i tre olika versioner och det är räckvidden som skiljer dem åt. Runt 20 km/h ska de komma upp i.

Något att lasta

Monty

DPIE4 från Monty har en motor på 350W och klarar backar på upp till 7 procents lutning. Det inbyggda batteriet på 48V 12 Ah ger den en räckvidd på upp till 40 kilometer. Används bland annat på flygplatserna i Barcelona och Madrid, men går givetvis även att köpa och ratta privat.

När vi för första gången stötte på fenomenet eldriven enhjuling i form av en så kallad monowheel stod det ganska snart klart att detta bara var början på en ny trend. Ninebot One är ytterligare en i raden av nya modeller på marknaden. Har du väl lärt dig hantera fordon som denna är det riktigt roligt och framför allt ett smidigt sätt att ta sig fram på i stadsmiljö. Med Ninebotone kommer du upp i drygt 20 km/h och räckvidden är upp till 35 kilometer.

Scooter

Självbalanserande scooter som förenar nytta med nöje. Gyroway känner av var du har din tyngdpunkt. Lutar man sig framåt så åker den framåt, lutar man sig bakåt så åker den bakåt. Bara hoppa på och köra! Gyroway är enkel att lära sig och jättekul att köra. Den har en maxhastighet på 14 km/h och batteriet ger dig en räckvidd på upp till 25 km.

Gyroway JUNI 2016 | BODENGUIDEN

33


2016 2016

SPORTSMAN 570 SP SPORTSMAN Terrängregistrerad 570 SP

FREDRIK LUNDBERG Tekniker

JOHAN ÅSTRÖM Tekniker

MARTIN ENGLUND Tekniker

SERVICE

Terrängregistrerad

GÖR EN SERVICE AV DIN BIL INFÖR VÅREN/SOMMAREN

7

GODA SKÄL ATT BESÖKA OSS!

• Vi servar och reparerar samtliga bilmärken inklusive lätta lastbilar. • Vi ingår i MECA Car Service • Vi har mångårig erfarenhet och kunskap

TILLBEHÖRSTILLBEHÖRSPAKET PÅ KÖPET VINSCH + SLYSKYDD OCH BAK PAKET PÅFRAM KÖPET

• PRISGARANTI – Ring oss så berättar vi mer eller besök vår hemsida för ytterligare information • Vi innehar lånebil samt MECA Assistansservice • Kostnadsfri besiktningskontroll • Försäljning av däck - vi tillhanda-håller dom flesta däckfabrikaten, balansering av däck, reparerar och lagning av däck etc.

Kampanjen gäller t.o.m+30/6 2016 eller så långt lagret räcker. VINSCH SLYSKYDD FRAM OCH BAK

VÄLKOMMEN TILL Kampanjen gäller t.o.m 30/6OSS: 2016 eller så långt lagret räcker. VÄLKOMMEN TILL OSS:

Boka tid på bodensbilservice.se eller på telefon 0921-23 100 Öppettider Mån-Fre 07.00-16.00

Malmgatan 10 | 0921-102• 09 | www.sixtennilssons.com WWW.POLARISSVERIGE.COM FACEBOOK.COM/POLARISSWEDEN

Nylandsvägen 3 (Torpgärdans industriområde) johan@bodensbilservice.se | 0921-23 100 | 070-230 27 95

WWW.POLARISSVERIGE.COM • FACEBOOK.COM/POLARISSWEDEN

DIN DÄCKOCH BILVERKSTAD HJULINSTÄLLNINGAR × DÄCKFÖRVARING

FRÅN

850:-

DETTA GARANTERAR FULLSTÄNDIGT BYTE AV ALL MÄNGD OLJA I LÅDAN. HJULSKIFTE

MER INFO INOM KORT PÅ HEMSIDAN.

250:-

HAR DU REDAN KÖPT? INGA PROBLEM – KOM IN TILL OSS SÅ LÄGGER VI OM DÄCKEN ÅT DIG. DÄCKFÖRVARING INKL. SKIFTE

595:(1190:-/ÅR)

JAN

ELLINOR ROBERT RICKARD

PER

WWW.AUTOTECHIBODEN.SE • WWW.AUTOEXPERTEN.SE • BULLERLEDEN 5, BODEN • 0921-127 27 E-POST: INFO@AUTOTECHIBODEN.SE • ÖPPET: MÅN-TORS 7-16, FRED 7-14, LUNCHSTÄNGT 11-12 34

BODENGUIDEN | JUNI 2016

PRISERNA GÄLLER APRIL-AUG 16

HJULINSTÄLLNINGAR BIL & HUSBIL

KÖP DINA BIL & MC DÄCK HOS OSS!

NYHET! VI ANVÄNDER NU DEN SENASTE MASKINEN FÖR AUTOMATLÅDESKÖLJNING. DENNA MASKIN ÄR GODKÄND AV DE FLESTA BILTILLVERKARE SÅ SOM MERCEDES & BMW MED FLERA.


Håll dig på

kartan!

Att köpa en GPS är svårt. Det finns många alternativ att välja bland och kraven på modellerna ännu fler. Idag finns fyra kategorier av GPS:er - till bil, båt, motionärer och mobiltelefoner med inbyggd GPS. Viktigast i innehållet är vilka kartor som ingår, men också att få reda på hur länge du kan uppdatera dina kartor utan extra kostnad. Viktigt kan också vara om GPS:en har en TMCfunktion. Den ser till att du får uppdaterad information om trafikolyckor, vägarbeten eller andra hinder som köbildning.

TomTom Go 500 TomTom är en av de två ledande tillverkarna av GPS:er på marknaden. Denna ger dig mängder av möjligheter för smidig navigering och du håller dig enkelt uppdaterad med trafikinformation i realtid. Du kan också se dina rutter i 3D. TomTom erbjuder en livstids uppdatering av kartor, som du har tillgång till fyra gånger per år. Dagliga uppdateringar får du för ändrade fartgränser och avstängda vägar. Med hjälp av din smartphone kan du också ta emot information trafikuppdateringar från TomTom Traffic via bluetooth.

Garmin nuviCam 2797 LMT GPS Denna är perfekt för dig som vill ha en GPS med stor skärm och perfekt bildvisning av vägarna du kör på. Med möjlighet för både röststyrning och pekskärm blir den väldigt enkel att använda. Funktioner som Traffic Live, körfältsvägledning och många andra finesser hjälper dig att hitta rätt på kortast möjliga tid. Du får dessutom fri tillgång till uppdaterade kartor, fyra gånger om året, så länge du använder GPS:en. Garmin Digital Traffic uppdateringar var 30:e sekund. De visas vid sidan av kartan, med körkartan kvar på skärmen. Den har även en färdkamera som kontinuerligt spelar in körningen och automatiskt sparar filer vid en krock. Frontalkrocksvarning varnar om du kör för nära bilen framför dig. Du varnas också vid filbyte, om du viker av från vägen eller kör mot mötande trafik

Spionkoll Både Google och Microsoft använder sina karttjänster för att samla in information om oss surfare. Du som tycker att det känns obehagligt kan i stället använda Openstreetmap. Det är en icke kommersiell tjänst som inte spionerar på sina användare.

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

35


VERKSTAN’ Anlita din lokala specialist.

MOPED, GRÄSKLIPPAR OCH HYDROSTATSERVICE Vi servar & reparerar alla märken

erantör! svagns- & husbilslev

Norrlands största hu

Försäljning

Välkommen in!

RACINGKOMPANIET

• Tillbehör

• Service

Brogatan 32 (vid OKQ8) • Tel. 0921-144 90

Vi utför:

Service, Bildiagnos, Servicelampor, Felsökning, Kamremsbyten, Oljebyten, Stötdämpare, Hjulinställningar, Avgas, AC Bromsar, Släp, Hydraulslangar.

| Kopplingsvägen 9 | Brevid Däckcentrum | Tel: 0921-515 00 | passa på att nyttja rotavdraget!

Vi lagar och byter bilrutor till alla försäkringsbolag! Självrisk 0-200:-

vid lagning

Butiken fylld för sommarens tillbehör ar. gn sva hu h oc lar husbi Välkommen!

Slipvägen 2, Boden • 0921-501 00 • www.glasjouren.se

Gjutvägen 8, 961 38 Boden | Telefon: 0921-180 50 | www.bothniafritid.se Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14

Vi servar och repar alla märken!

Sturegatan 14 | 961 33 Boden | www.mofix.se | Tel: 0921 - 520 00 Öppet: Mån-Tors 7-16 | Lunch 11-12, Fre 7-14

Vill du synas här? Kontakta Bodenguiden på 0921-36 18 00

Outlander Outlander L 650 PRO Outlander 570 DPS Outlander L 650 PRO Outlander L 450 570 DPS R FÖR Outlander L 450 ILLBEHÖ T : R Å G IN FÖR Köp någon av dessa ATV:er från oss LBEHÖR IL T : R Å senast 30 juni så ingår valfria Can- ING Köp någon av dessa ATV:er från oss Am-tillbehör och/eller -kläder till senast 30 juni så ingår valfria Canett värde av 8.000:- inkl. moms*! Am-tillbehör och/eller -kläder till ett värde av 8.000:- inkl. moms*!

GÖR EN BRA AFFÄR! GÖR EN BRA AFFÄR!

:00 8..0 : 0 0 0 8

*KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN & KAMPANJER. Ev. MONtERINgS­ Malmgatan 10 | 0921-102 09 | www.sixtennilssons.com KOStNADER KAN tIllKOMMA. *KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN & KAMPANJER. Ev. MONtERINgS­ KOStNADER KAN tIllKOMMA.

36

BODENGUIDEN | JUNI 2016


Integration Bodens framtid! Integration förför Bodens framtid! Integration för Bodens framtid!

Integration for the future of Boden! Integration for the future Integration for the future of Boden!

of Bo

Integrationsenheten på Bodens kommun är servicepunkten för alla Integrationsenheten på Bodens kommun är servicepunkten för alla nyanlända. ViVi möter dagligen nyanlända och hjälper tillhjälper vid bland nyanlända. möter dagligen nyanlända och till vid bland Integrationsenheten på Bodens kommun servicepunkten församt alla annat hemutrustningslån, kontakt med ärförsäkringskassan annat hemutrustningslån, kontakt med försäkringskassan samt nyanlända. Vi möter dagligen nyanlända och hjälper till vid bland andra myndighetskontakter. The Integration office of Boden Municipality is the service-point for all recent annat hemutrustningslån, kontakt försäkringskassan samt andra myndighetskontakter. Therecent Integration Boden Municipality is the Du som har kontakt med oss möter med en kunnig och serviceinriktad arrivals. We meet arrivals onoffice a dailyof basis to help with many things, likeservice-point f andra myndighetskontakter. T he Integration officefinancing, of We Boden Municipality is the service-point forbasis all recent Du som harrespekterar kontakt med oss möter en kunnig och dina serviceinriktad arrivals. meet recent arrivals on a daily to help with many personal som dig och dina synpunkter. Vi bemöter consumer equipment contact with Försäkringskassan (Social Security), Du somom harhur kontakt med oss både möterinom en kunnig och serviceinriktad arrivals. meet recent arrivals on contact. a daily basis to help with many things, like frågor det fungerar, och synpunkter. utanför kommunen. contacts with government personal som respekterar dig och dina Vi bemöter and dinaotherWe consumer equipment financing, contact with Försäkringskassan (Soc personal som respekterar dig och dina synpunkter. Vi bemöter dina consumer financing, contact with Försäkringskassan (Social Security), Om dina behov inte fungerar, kan tillgodoses av integrationsenheten When youequipment comeand in contact with us, youwith will meet knowledgeable, service-minded frågor om hur det både inom och utanför kommunen. other contacts government contact. frågor om hur det fungerar, både inom och utanför kommunen. and other contacts with government contact. hänvisas du till rätt myndighet/organisation/handläggare för vidare personnel who respect you and your point of view. We address your questions Om dinabehov behov tillgodoses av integrationsenheten When you come in contact with us, you will meet knowledgeable, ser Om dina inteinte kan kan tillgodoses av integrationsenheten When how you come contact with us, you willthe meet knowledgeable, service-minded handläggning. about thingsinwork, both in and around municipality. If your needs cannot hänvisas dudu tilltill rätträtt myndighet/organisation/handläggare för vidare för vidare personnel who respect you and your point of view. We address your hänvisas myndighet/organisation/handläggare personnel who respect you and your point of questions view. be met by the Integration office, you will be referred to the appropriate office,We address yo handläggning. about how things work,how both things in and around municipality. If your the needs cannot handläggning. work,the both in and around municipality. If your n Bodens kommuns ansvarsområde är huvudsakligen barn- och organisation, orabout case-worker. be met by the Integration office, you will be referred to the appropriate office, ungdomar upp till 18 år samt personer över 65 år. be met by the Integration office, you will be referred to the approp Bodens kommuns ansvarsområde barn- och organisation, or case-worker. Välkommen till oss med dina frågor!är huvudsakligen is primarilyor responsible for children and youth up to 18 years Bodens kommuns ansvarsområde är år.huvudsakligen barn- Boden och Municipality organisation, case-worker. ungdomar upp till 18 år samt personer över 65 Christer Carlsson 0921-629 34 and for people over 65 years old. ungdomar tillmed 1872dina år samt personer över 65 år. Välkommen till oss frågor! Boden Municipality Evelina Harrupp 0921-782 Feel free to come to is usprimarily with yourresponsible questions. for children and youth up to 18 years Christer Carlsson and for people over 65 years old. Välkommen till0921-629 oss med34dina frågor! Boden Municipality is primarily for children and youth u Christer Carlsson 0921-629 34 Evelina Harr 0921-782 responsible 72 Evelina Harr 0921-782 72 Feel free to come to for us with your over questions. Christer Carlsson 0921-629 34 and people 65 years old. Christer Carlsson 0921-629 34 Evelina Harr 0921-782 72 Evelina Harr 0921-782 72 Feel free to come to us with your questions. !)Boden ‫منطقة بودان‬Harr ‫لصالح مستقبل‬ ‫ اإلدماج‬72 Christer Carlsson 0921-629 34 (Evelina 0921-782 ምውህሃድ ንናይ ቡደን መጻኢ!

ናይ ቡደን ክፍሊ ናይ ኣገልግሎት ኖቕጣ ንኹሎም ሓደሽቲ መጻእቲ እዩ። ንሓደሽቲ መጻእቲ መዓልታዊ ኢና !)Boden( ‫اإلدماج لصالح مستقبل منطقة بودان‬ ምውህሃድ ንናይምውህሃድ፣ ቡደን መጻኢ! ንረክብን ንሕግዝን፣ ንኣብነት ኣቕሑት ገዛ መግዝኢ ዝኸውን ኣብ ምልቃሕ፡ ርክብ ምስ ካሳ ውሕስነት ከምኡ’ውን ‫ فنحن نستقبل الوافدين الجدد كل‬.‫) هي مكتب الخدمات لجميع الوافدين الجدد‬Boden( ‫تعتبر وحدة اإلدماج في بلدية بودان‬ ርኽክባት ካልኦት ሰበ ስልጣናት ንሕግዝ።ኖቕጣ ንኹሎም ሓደሽቲ መጻእቲ እዩ። ንሓደሽቲ መጻእቲ መዓልታዊ ኢና ናይ ቡደን ምስ ክፍሊ ምውህሃድ፣ ናይ ኣገልግሎት ‫) و االتصال بصندوق‬hemutrustningslån( ‫يوم و نقوم بمساعدتهم في مختلف األشياء مثل قرض التجهيزات المنزلية‬ ንረክብን ንሕግዝን፣ ንኣብነት ኣቕሑት ገዛ መግዝኢ ዝኸውን ኣብ ምልቃሕ፡ ርክብ ምስ ካሳ ውሕስነት ከምኡ’ውን .‫األخرى‬ ‫بالسلطات‬ ‫لتأمينات‬ !)Boden ምውህሃድ ንናይ ቡደን መጻኢ! ‫ فنحن نستقبل الوافدين الجدد كل‬.‫) هي مكتب الخدمات لجميع الوافدين الجدد‬Boden ( ‫بودان‬ ‫أو بلدية‬ ‫االجتماعيةفي‬ ‫اإلدماج‬ ‫وحدة‬ ‫ستقبل منطقة بودان ا(تعتبر‬ ንስኻ ምሳና ርክብ ዘለካ፣ ሓደ ፈላጥን ናይ ኣገልግሎት ጽቡቕ ኣትኩሮ ዘለዎ፣ ነዓኻን ንርእይቶኻን ዘኽብር ሰራሕተኛ ርኽክባት ምስ ካልኦት ሰበ ስልጣናት ንሕግዝ። ‫) و االتصال بصندوق‬hemutrustningslån( ‫يوم و نقوم بمساعدتهم في مختلف األشياء مثل قرض التجهيزات المنزلية‬ ኢኻ ክትረክብ። ብዛዕባ ኣብ ውሽጥን ወጻኢ ካብዚ ኮሙንን ከመይ ከምዝሰርሕ፣ ዘለካ ሕቶታት ክንገጥሞም ኢና። .‫التأمينات االجتماعية أو بالسلطات األخرى‬ እንድሕር ነዓኻ ዘድልዩኻ ነገራት ካብ ክፍሊ ምውህሃድ ክማልኡልካ ናብ’ቲ ቅኑዕ በዓል ናይ ቡደን ክፍሊ ምውህሃድ፣ ናይ ኣገልግሎት ኖቕጣኣትኩሮ ንኹሎም ሓደሽቲ መጻእቲ እዩ። ንሓደሽቲ ንስኻ ምሳናእቶም ርክብ ዘለካ፣ ሓደ ፈላጥን ናይ ኣገልግሎት ጽቡቕ ዘለዎ፣ዘይክኢሎም ነዓኻን ንርእይቶኻን ዘኽብር ሰራሕተኛ መጻእቲ መዓልታዊ ኢና ‫يوجد في خدمتكم هنا موظفون يتمتعون بكفاءة كبيرة و يلتزمون بخدمة المواطنين بأفضل طريقة و احترام خلفياتهم و‬ ስልጣን/ማሕበር/በዓል ቀጻሊ ንኽእለ ኢኻ ክትረክብ። ብዛዕባመዚ ኣብ ውሽጥን ወጻኢነመሓላልፎ። ካብዚ ኮሙንን ከመይ ከምዝሰርሕ፣ ዘለካ ሕቶታት ክንገጥሞም ንረክብን ንሕግዝን፣ ንኣብነት ኣቕሑት ገዛ መግዝኢ ዝኸውን ኣብ ምልቃሕ፡ ርክብ ምስ ካሳኢና። ውሕስነት ከምኡ’ውን ‫الجدد‬ ‫نستقبل‬ ‫لجميع‬ ‫الخدمات‬ ‫ في حالة ما إذا‬.‫كلأو أمور خارج البلدية‬ ‫البلدية‬ ‫لوافدينأمور‬ ‫بأسئلةا تخض‬ ‫فنحناألمر‬ ‫ تعلق‬.‫الجدد‬ ‫الوافدينسواءا إذا‬ ‫على أسئلتكم‬ ‫نجيب‬ ‫مكتبنحن هنا ل‬ .‫) هيآراءهم‬Boden( ‫ي بلدية بودان‬ እንድሕር እቶም ዘድልዩኻ ነገራት ካብ ክፍሊ ምውህሃድ ክማልኡልካ ዘይክኢሎም ናብ’ቲ ቅኑዕ በዓል ርኽክባት ምስነዓኻ ካልኦት ሰበ ዓውዲ ስልጣናት ንሕግዝ። ‫المسئولين‬ ‫مكاتب‬ ‫المعنية أو‬ ‫المنظمات‬/‫السلطات‬ ‫بتوجيهكم‬ ‫أسئلتكم كنقوم‬ ‫اإلجابة عن‬ ‫اإلدماج‬ ‫عجزتفيوحدة‬ ናይ ቡደን ኮሙን ናይ ሓላፍነት ብዝያዳ ህጻናትን- ካስብ 18 ዝዕድመኦም መንእሰያትን ከምኡ’ውን ልዕሊ 65 ‫بصندوق‬ ‫) و‬hemutrustningslån (‫عن‬ ‫المنزلية‬ ‫التجهيزات‬ ‫في مختلف األشياء مثل قرض‬ ‫خلفياتهم و‬ ‫احترام‬ ‫طريقة و‬ ‫أفضل‬ ‫االتصالالمواطنين ب‬ ‫يلتزمونإلىبخدمة‬ ‫بيرة و‬ ‫يتمتعون بكفاءة‬ ‫موظفون‬ ‫خدمتكم هنا‬ ‫يوجد‬ ስልጣን/ማሕበር/በዓል መዚ ቀጻሊ ንኽእለ ነመሓላልፎ። ዝዕድመኦም ዝኾነ ሰባት እዩ። .‫قضيتكم‬ ‫معالجة‬ ‫أجل‬ ‫من‬ ‫المعنيين‬ ‫المعالجين‬ ‫ في حالة ما إذا‬.‫ نحن هنا لنجيب على أسئلتكم سواءا إذا تعلق األمر بأسئلة تخض أمور البلدية أو أمور خارج البلدية‬.‫آراءهم‬ .‫و بالسلطات األخرى‬ ንስኻ ምሳና ርክብ ዘለካ፣ ሓደ ፈላጥን ናይ ኣገልግሎት ጽቡቕ ኣትኩሮ ዘለዎ፣ ነዓኻን ንርእይቶኻን ዘኽብር ሰራሕተኛ ‫المنظمات المعنية أو مكاتب المسئولين‬/‫عجزت وحدة اإلدماج عن اإلجابة عن أسئلتكم نقوم بتوجيهكم إلى السلطات‬ ናይ ቡደን ኮሙን ናይ ሓላፍነት ዓውዲ ብዝያዳ ህጻናትን- ካስብ 18 ዝዕድመኦም መንእሰያትን ከምኡ’ውን ልዕሊ 65 ሕትቶትካ ንኸተቕርበልና ኣይትጠራጠር! ኢኻ ክትረክብ። ብዛዕባ ኣብ ውሽጥን ወጻኢ ካብዚ ኮሙንን ከመይ ከምዝሰርሕ፣ ዘለካ ሕቶታት ክንገጥሞም ኢና። ዝዕድመኦም ዝኾነ ሰባት እዩ። .‫المعالجين المعنيين من أجل معالجة قضيتكم‬

እንድሕር እቶም ነዓኻ ዘድልዩኻ ነገራት ካብ ክፍሊ ምውህሃድ ክማልኡልካ ዘይክኢሎም ናብ’ቲ ቅኑዕ በዓል

ክሪስተር ካርልስሶን 092-629 34 ሕትቶትካ ንኸተቕርበልና ኣይትጠራጠር! ስልጣን/ማሕበር/በዓል አቨሊና ሃር 0921-782 72 መዚ ቀጻሊ ንኽእለ ነመሓላልፎ። ክሪስተር ካርልስሶን 092-629 34 ናይ ቡደን ኮሙን ናይ አቨሊና ሃር 0921-782 72 ሓላፍነት ዓውዲ ብዝያዳ ህጻናትን-

ዝዕድመኦም ዝኾነ ሰባት እዩ።

ካስብ 18 ዝዕድመኦም መንእሰያትን ከምኡ’ውን

Is-dhexgalka ku salayasan aayaha ሕትቶትካ ንኸተቕርበልና ኣይትጠራጠር! dambe ee degmada Boden! Is-dhexgalka ku salayasan aayaha ክሪስተር ካርልስሶን 092-629 34 dambe ee degmada Boden! አቨሊና ሃር 0921-782 72 Waaxda ammuuraha is-dhexgalka ee degmada Boden, waa saldhigga

‫ سنة و المسنين فوق‬81 ‫إن مجال مسؤولية بلدية بودان يتمثل أساسا في شؤون األطفال و الشباب الذين ال يزيد عمرهم عن‬ ‫يلتزمون بخدمة المواطنين بأفضل طريقة و احترام خلفياتهم و‬ ‫بكفاءة كبيرة‬ .‫وسنة‬56

‫وظفون يتمتعون‬

‫يزيدإذا‬ ‫حالة ما‬ .‫البلدية‬ ‫شؤونخارج‬ ‫في أمور‬ ‫أساسا أو‬ ‫يتمثلالبلدية‬ ‫أمور‬ ‫تخض‬ ‫ سنة و المسنين فوق‬81 ‫عمرهم عن‬ ‫الشبابفيالذين ال‬ ‫األطفال و‬ ‫بودان‬ ‫بأسئلة بلدية‬ ‫األمرمسؤولية‬ ‫تعلق مجال‬ ‫ب على أسئلتكم سواءا إذا إن‬ .‫ سنة‬56‫عن اإلجابة عن أسئلتكم نقوم‬ ‫المنظمات المعنية أو مكاتب المسئولين‬/‫بتوجيهكم إلى السلطات‬ ልዕሊ 65 ! ‫مرحبا بكم إلينا بأسئلتكم‬ .‫أجل معالجة قضيتكم‬ ! ‫مرحبا بكم إلينا بأسئلتكم‬ 1628-526 43 ‫كريستار كارلسون‬

‫ سنة و المسنين فوق‬81 ‫ة بودان يتمثل أساسا في شؤون األطفال و الشباب الذين ال يزيد عمرهم عن‬ 1628-212 22 ‫إيفيلينا هار‬ 1628-526 43 ‫كريستار كارلسون‬

1628-212 22 ‫إيفيلينا هار‬ adeegyada loogu talagalay dadyoowga dhowaan dalka yimi. Maalin Waaxda ammuuraha is-dhexgalka degmada Boden, waa saldhigga kasta waxaan la kulannaa dadyoowee dhowaan dalka yimi, waxyaalaha ‫!داخل شدن در جامعه براي آينده بودن‬ !‫م‬ adeegyada loogu waxaa talagalay dadyoowga dhowaan dalka yimi. Maalin aan ka caawinno kamid ah codsashada aamaahda qalabaynta kasta waxaan la kulannaa dadyoow dhowaan dalka yimi, waxyaalaha ‫بودن‬ ‫آينده‬ ‫براي‬ ‫جامعه‬ ‫در‬ ‫شدن‬ ‫!داخل‬ guriga [hemutrustningslån], sida ay xiriir u la yeelan lahaayeen ‫ ما روزانه‬.‫بخش داخل جامعه شدن در كمون بودن نقطه خدمات است براي مهاجرين كه تازه آمده اند‬ aan ka caawinno waxaa kamid ah codsashada aamaahda Khasnadda caymiska bulshada [Försäkringskassan] iyo qalabaynta hey’adaha ،‫مهاجرين جديد را مالقات مينماييم و كمك ميكنيم براي قرض گرفتن پول جهت خريداري لوازم خانه‬ 1628-526 guriga [hemutrustningslån], sida ay xiriir u la yeelan lahaayeen ‫ ما روزانه‬.‫نقطه خدمات است براي مهاجرين كه تازه آمده اند‬ ‫دولتيبودن‬ ‫اداراتكمون‬ ‫شدن در‬ ‫جامعه‬ ‫بخش‬ kale ee dowliga ah. .‫ديگر‬ ‫بيمه و‬ ‫داخلدفتر‬ ‫ارتباط با‬ Khasnadda caymiska bulshada iyo hey’adaha ،‫مهاجرين جديد را مالقات مينماييم و كمك ميكنيم براي قرض گرفتن پول جهت خريداري لوازم خانه‬ Qofka adigoo kale ah oo nala[Försäkringskassan] xiriiri doono, waxaad la kulmi 1628 kale ee dowliga ah. ‫ادارات بادولتي‬ ‫بيمه و‬ doontaa hawlwadeneyaal karti-xirfadeedee leh, oo ixtiraam adiga iyo ‫ خود شما و نظريات تان را احترام‬،‫كه عالقه به خدمت دارند‬.‫ديگر‬ ‫كارمندان‬ ‫تماس است‬ ‫دفتر در‬ ‫ارتباطكهبا با ما‬ ‫كسي‬ Waaxda ammuuraha is-dhexgalka degmada Boden, waa saldhigga Qofka adigoo kale doono. ah oo Su’aalahaaga nala xiriiri doono, waxaad la kulmi aragtidaada u muujin ku saabsan hab-shaqaynta .‫ميكنند مالقات ميكنند‬ adeegyada loogu talagalay dadyoowga dhowaan dalkaiyo yimi. Maalin doontaaiyo hawlwadeneyaal karti-xirfadeed oo ixtiraam adiga ‫احترام‬ ‫كمونتان را‬ ‫نظريات‬ ‫خوددرشما و‬ ،‫داخلدارند‬ ‫خدمت‬ ‫عالقه به‬ ‫كارمندان كه‬ ‫است با‬ ‫ما در‬ ‫كسي كه‬ gudaha dibada degmada ba waan sooleh, dhowayn doonaa. Haddii ‫ اگر‬.‫هستيم‬ ‫خارج از‬ ‫كمون و‬ ‫است در‬ ‫چگونه‬ ‫راجع به اينكه‬ ‫تماستان‬ ‫سواالت‬ ‫جوابگوبا به‬ ‫ما‬ aragtidaada uaysan muujin doono. Su’aalahaaga ku saabsan hab-shaqaynta kasta waxaan la kulannaa dadyoow dhowaan dalka yimi,kawaxyaalaha .‫ميكنند‬ ‫مالقات‬ ‫بودن‬ baahidaada Waaxda ammuuraha is-dhexgalka waxba ‫شدن ضروريات تان را بر آورده كرده نتوانست شما را رهنمايي ميكنند به اداره‬ ‫جامعه‬ ‫ميكنندداخل‬ ‫ر جامعه براي آينده بخش‬ gudaha iyo dibada degmada ba waan soocodsashada dhowayn doonaa. Haddii qalabaynta ‫ اگر‬.‫داخل كمون و در خارج از كمون هستيم‬ ‫بتواند در‬ ‫چگونه است‬ ‫درستاينكه‬ ‫راجع به‬ ‫سواالت‬ ‫جوابگو به‬ ‫ما‬ aan kakarin, caawinno waxaa kamid ah aamaahda .‫شما را‬ ‫كمك كرده‬ ‫تانكه‬ ‫هندلگره‬ /‫سازمان‬ /‫دولتي‬ qaban waxaan kula xiriirin doonaa hey’adda/ururka/gacanbaahidaada aysanayWaaxda ammuuraha is-dhexgalka waxba ka ‫اداره‬ ‫به‬ ‫ميكنند‬ ‫رهنمايي‬ ‫را‬ ‫شما‬ ‫نتوانست‬ ‫كرده‬ ‫آورده‬ ‫بر‬ ‫را‬ ‫تان‬ ‫ضروريات‬ ‫شدن‬ ‫جامعه‬ ‫داخل‬ ‫بخش‬ hayeha arrintaada khuseeyso sidii wax looga qabto awgeed. guriga [hemutrustningslån], sida ay xiriir u la yeelan lahaayeen ‫ ما روزانه‬.‫بتواند تازه آمده اند‬ ‫مهاجرين كه‬ ‫است براي‬ ‫ نقطه خدمات‬/‫دولتي‬ ‫امعه شدن در كمون بودن‬ ‫كمكو كرده‬ ‫هندلگره كه‬ qaban karin, waxaan kula xiriirin doonaa hey’adda/ururka/gacan‫ باال هستند‬٥٦ ‫سالگي را و كساني كه از‬.‫را‬٨١‫شما‬ ‫جوانان تا سن‬ ‫درستاطفال‬ ‫مسؤوليت‬ ‫قدم اول‬/‫سازمان‬ ‫كمون بودن در‬ Khasnadda caymiska bulshada [Försäkringskassan] iyo hey’adaha ،‫خانه‬ ‫لوازم‬ ‫خريداري‬ ‫جهت‬ ‫پول‬ ‫گرفتن‬ ‫قرض‬ ‫براي‬ ‫ميكنيم‬ ‫كمك‬ ‫د را مالقات مينماييم و‬ hayeha arrintaada ay khuseeyso sidii wax looga qabto awgeed. .‫دارد‬ Dowladda hoose degmada Boden waxay guud ahaan mas’uul ka kale ee dowliga ah. ‫هستند‬ ‫باال‬ ٥٦ ‫از‬ ‫كه‬ ‫كساني‬ ‫و‬ ‫را‬ ‫سالگي‬ ٨١ ‫سن‬ ‫تا‬ ‫جوانان‬ ‫و‬ ‫اطفال‬ ‫مسؤوليت‬ ‫اول‬ ‫قدم‬ ‫در‬ ‫بودن‬ ‫كمون‬ .‫ديگر‬ ‫ر بيمه و ادارات دولتي‬ tahay carruurta iyo dhallinyarada aan weli 18 sano buuxsan iyo .‫دارد‬ Dowladda hoose degmada waxay guud ahaan mas’uul ka la kulmi Qofka adigoo kale ahBoden oo65 nala xiriiri doono, waxaad ‫!خوش آمديد نزد ما با سواالت تان‬ dadyoowga da’dooda ka wayn sano. tahay carruurta dhallinyarada aan weli 18 sano iyo adiga iyo doontaa hawlwadeneyaal karti-xirfadeed leh, buuxsan oo ixtiraam Soo-dhowoow, laiyo kaalay su’aalahaaga! ‫ خود شما و نظريات تان را احترام‬،‫دارند‬ ‫خدمت‬ ‫آمديد عالقه به‬ ‫كارمندان كه‬ ‫در تماس است با‬ ‫تان‬٤٢١٨٦١٢٩٠ ‫نزد ما با سواالت‬ ‫!خوش‬ dadyoowga da’dooda ka wayn 65 sano. ‫كريستر كارلسون‬ aragtidaada u muujin doono. Su’aalahaaga ku saabsan hab-shaqaynta .‫ت ميكنند‬ Soo-dhowoow, la 0921-629 kaalay su’aalahaaga! ٤٢١٨٩١١٩١ ‫اولينا هر‬ Christer Carlsson 34 gudaha iyo dibada degmada ba waan soo dhowayn doonaa. Haddii ‫ اگر‬.‫داخل كمون و در خارج از كمون هستيم‬ ‫كارلسون است در‬ ‫اينكه چگونه‬ ٤٢١٨٦١٢٩٠ ‫سواالت تان راجع بهكريستر‬ Evelina Harr 0921-782 72 ‫اولينا‬ baahidaada aysan Waaxda ammuuraha is-dhexgalka waxba ka ‫كرده نتوانست شما را رهنمايي ميكنند به اداره‬٤٢١٨٩١١٩١ ‫تانهررا بر آورده‬ ‫امعه شدن ضروريات‬ Christer Carlsson 0921-629 34 Evelina karin, Harr 0921-782 72kula xiriirin doonaa hey’adda/ururka/gacan.‫ هندلگره كه درست كمك كرده بتواند شما را‬/‫ن‬ qaban waxaan

Is-dhexgalka ku salayasan aayaha dambe ee degmada Boden!

hayeha arrintaada ay khuseeyso sidii wax looga qabto awgeed.

Dowladda hoose degmada Boden waxay guud ahaan mas’uul ka tahay carruurta iyo dhallinyarada aan weli 18 sano buuxsan iyo dadyoowga da’dooda ka wayn 65 sano. Soo-dhowoow, la kaalay su’aalahaaga! Christer Carlsson 0921-629 34 Evelina Harr 0921-782 72

‫ باال هستند‬٥٦ ‫ سالگي را و كساني كه از‬٨١ ‫ر قدم اول مسؤوليت اطفال و جوانان تا سن‬ ‫نزد ما با سواالت تان‬

٤٢١٨٦١٢٩٠ ‫سون‬ ٤٢١٨٩١١ JUNI 2016 | BODENGUIDEN

37


TEXT JOHAN E. SKOGLUND FOTO PETRA ISAKSSON

Boden United – laget där alla får spela

Första måndagen i maj besöker Boden Guiden konstgräsplanen bakom Björknäsvallen. Vi tittar på när Boden United tränar fotboll och får sedan en pratstund med både spelare och tränare.

D

et är något kylslaget i luften denna tidiga vårkväll men det bekommer inte spelarna i Boden United. Många av dem springer runt på planen i t-shirt och shorts. På frågan om de inte fryser blir svaret efteråt att träningen håller dem varma. Och det är verkligen en intensiv träning som pågår. De spelas fotboll i olika lag och planen är uppdelad i mindre planer med hjälp av koner. Någon som skadat en axel och inte kan vara med just idag står vid sidan av planen och följer de intensiva närkamperna. Det syns verkligen att den idrottsverksamhet Boden United bedriver är viktig för de asylsökande.   Något som bekräftas av spelarna Jwam, Samuel Fassil, Farzad och Muaz som efter träningen glatt berättar hur mycket detta betyder för dem. Här spelar det ingen roll var man kommer ifrån eller hur duktig man är. Vissa har tidigare spelat i lag andra har lirat med kompisar på gatan. Alla som 38

BODENGUIDEN | JUNI 2016

vill får vara med och träna och spela matcher med Boden United – även de som har rötterna här. Bänknötare är ett okänt begrepp för denna förening. – Vi har haft folk som kommit hit och spelat i skidpjäxor berättar tränaren, eldsjälen och årets Bodensare Marie-Louise Dahlberg. Alla, oavsett förutsättningar får delta.   Man sysslar även med många andra olika idrotter som basket, badminton men också magdans. I sommar kommer det anordnas en simskola på Nordpoolen för alla vuxna som inte kan simma och en fotbollsskola i sommar ihop med BBK och Trångfors IF för 120 flickor och pojkar. Snart drar man även igång med löpträning. Boden United har fått 20 startplatser av arrangören STIL till Luleå stadsmara. På Norrbottens Idrottsgala är man nominerade till årets lag. Så att säga att det är mycket på gång just nu i föreningen känns som en klar underdrift.

UNITED – EN RÖRELSE SOM SPRIDER SIG

Den här säsongen finns sex United-lag som skall spela i division sex. Två från Boden, ett vardera från Harads och Älvsbyn och två ifrån Luleå. Nyligen startade även Råneå United. Men hur började det hela egentligen? Det var när Marie-Louise Dahlberg jobbade på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden som hon såg behovet av en meningsfull fritid för de som väntar på uppehållstillstånd. Så hon engagerade sig i Boden United ihop med ett antal andra personer. Numera jobbar hon på SISU Idrottsutbildarna Norrbotten som idrottskonsulent, något hon har nytta av i sitt ideella arbete med Boden United. Hon bor i Luleå och har till de två veckoträningstillfällena även lyckats locka med sig sambon Robert Isaksson som också är tränare. De skall coacha varsitt lag som delas upp i yngre och äldre. Målvaktstränaren Mawhib är en alltiallo i föreningen.


Här finns spelare mellan 14 – 50 år från många olika länder. De Guiden pratar med kommer från Afghanistan, Eritrea och Syrien. Målet är att ha kul – inte bli någon ny Zlatan. Även om en av spelarna just nu håller på och läser hans bok och säger att det finns mycket i stjärnans uppväxt som han känner igen sig i. Det pratas många olika språk på träningen och de som kan flera hjälper till att tolka.   Träningen pågår året om, på vintern är man inomhus och på vår, sommar och höst tränar man ute. Fotbollen är populärast. När vi säger att det är mycket folk som tränar denna kväll konstaterar Marie-Louise att idag är det lite folk, det brukar vara ca 15 spelare till. Tidigare behövde man gå ut och informera på asylboendena om föreningen verksamhet men nu sprider det hela sig själv genom djungeltelegrafen. Förra veckan dök det upp tolv nya spelare på träningen och spelare kom-

mer regelbundet till och lämnar laget. Förutom fotbollen har man även haft team-building med korvgrillning på försvarsmaktens hinderbana. Den sociala biten är en viktig del. BRA STÖD FRÅN BODENS KOMMUN

Stödet från Bodens kommun har Boden United bara gott att säga om. Vaktmästarna på fritidsförvaltningen hjälper dem med träningstider och de har också ordnat så att föreningen kan låsa in sina grejer i ett förråd. Inne i omklädningsrummet kan spelarna duscha och byta om. De ansvarar själva för att ta hem och tvätta sina egna träningskläder. Också det en viktig del av träningsrutinerna.   Förenings nuvarande ordförande Evelina Harr arbetar som integrationshandläggare på Bodens kommun och hon har hjälpt många av spelarna vid exempelvis myndighetskontakter och att ordna med boende.

DE

N

S

MM

B

O

TILL

A

ANS I

  Det har börjat mörkna när vårt besök hos Boden United börjar lida mot sitt slut. Vad har man för planer inför framtiden? – Föreningen behöver mer resurser, säger Marie-Louise Dahlberg. Vi har sökt i princip alla bidrag som går, så en sponsor vore inte helt fel. Guiden önskar dem all lycka till i framtiden och tackar för en intressant inblick i en viktig verksamhet.

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

39


Bodens kommuns bildarkiv innehåller över 30 000 bilder. Nu är det snart studenttider och såhär såg det ut 1988 när Sören Häggroth som fotograf fångade dessa ungdomar på bild.

BOKA DIN ANNONS I GUIDENS

foto: gunilla foto:hallonsten/ikon gunilla hallonsten/ikon

Kontaktperson: Ginger Karström, kommunarkivarie på Bodens kommun. Telefonnr: 0921-621 20. E-post: ginger.karstrom@boden.se

stora Sommarnummer Du når alla gäster på campingen och som vanligt går Guiden ut till alla hushåll och företag samt finns i ställ på strategiskt viktiga platser runt omkring Boden. Conny Johansson conny@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 51

Johan Åström johan.astrom@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 52

svält drabbar barnen svält drabbar barnen först. även år 2016. först. även år 2016.

I östra och södra Afrika pågår en katastrof. Barnen drabbas först. Torka har tagit grödor och boskap. Det enda som växer är svälten. Och den växer snabbt. Just nu kämpar miljontals människor mot akut mat- och I östra och södra Afrika pågår en katastrof. Barnen drabbas först. Torka har tagit grödor och boskap. Det vattenbrist. Svenska kyrkans internationella arbete finns på plats i några av de värst drabbade områdena i enda som växer är svälten. Och den växer snabbt. Just nu kämpar miljontals människor mot akut mat- och Etiopien och Zimbabwe. Din hjälp behövs! vattenbrist. Svenska kyrkans internationella arbete finns på plats i några av de värst drabbade områdena i EtiopienTORKA och Zimbabwe. Dinoch hjälp SMS:a till 72905 gebehövs! 100 kr till mat, vatten och utsäde. SMS:a TORKA till 72905 och ge 100 kr till mat, vatten och utsäde.

Swisha valfritt belopp till 9001223, märk med TORKA PG 90 01 22-3 | BG 900-1223, märk med TORKA Swisha valfritt belopp till 9001223, märk med TORKA www.svenskakyrkan.se/akuttorka PG 90 01 22-3 | BG 900-1223, märk med TORKA www.svenskakyrkan.se/akuttorka

40

BODENGUIDEN | JUNI 2016


VINN EN

kommande bio på saga

BIOKVÄLL

FÖR TVÅ

månadens premiär

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES 2 110 kr

åldersgräns och längd ej klar.

Premiär Ordinarie Ordinarie

Fredag Lördag Söndag

3/6 4/6 5/6

19:00 19:00 19:00

MONEY MONSTER 110 kr

åldersgräns och längd ej klar.

Premiär Torsdag 9/6 Ordinarie Lördag 11/6

19:00 19:00

THE CONJURING 2 110 kr

längd ej klar. Från 15 år.

Premiär Fredag Ordinarie Söndag Ordinarie Söndag

10/6 12/6 19/6

21:00 19:00 19:00

THE DRESSMAKER 110 kr

Filmfrågan

längd 1 tim 58 min. Från 15 år.

Premiär Fredag Ordinarie Lördag

17/6 18/6

19:00 19:00

barnFilm

Teenage Mutant Ninja Turtles

DEN LILLE PRINSEN

MÅNADENS FRÅGA

110 kr

Vad heter de fyra gröna hjältarna?

längd 1 tim 47 min. Från 7 år.

Premiär Lördag Ordinarie Söndag

11/6 12/6

14:00 14:00 Nu har du chansen att tävla om en biokväll för två.

Fler Filmer i sommar

LIVET EFTER DIG 22–23 juni

SUICIDE SQUAD 3–8 augusti

Skicka in svaret till oss på Guiden Boden senast 14 juni 2016. Svar:

Märk kuvertet med ”Filmfrågan” Bodenguiden, Kyrkgatan 41 961 35 Boden Eller maila in svaret till boden@guidenmedia.se

Hemsida: boden.FH.se växel: 0921 - 185 50 mejl: inFo@boden.se

Ange namn, adress och telefonnummer.

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

41


NYHETER FRÅN:

GLASSBAREN HAR

ÖPPET!

Nationaldagen i Boden 2016

Päron

Oreo

Kladdkaka

Vanilj-Apelsin

Fira Nationaldagen måndag 6 juni på Kvarnängen! P ROG RAM

Samling Centrumtorget för barnkarnevalen och Kulturskolans Najs Nojs under ledning av Magnus Toresson. Ansiktsmålning och utdelning av ballonger. 13.00 Salut, Salutplatsen Kvarnängen. 13.15 Karnevalståget startar mot Kvarnängen. 13.45 Karnevalståget anländer till Kvarnängen. Presentatör Eivy Blomdahl, kommunfullmäktiges ordförande. Musik av Knatteorkestern under ledning av Louise Klestrup Röjezon. Nationalsången och Idas sommarvisa. 14.15 Art Dance Studio uppträder. 14.30 Välkomstceremoni för nya svenska medborgare, Kommunfullmäktiges presidium. Underhållning för barn. 15.30 Samling för militär och civil fanborg på Centrumtorget. Musik på Kvarnängen med Kulturskolans stråkensemble under ledning av Louise Klestrup Röjezon. 16.00 Fanborgen startar mot Kvarnängen. 16.15 Välkomsttal av Överste Johan Pekkari, regementschef A9. Högtidstal av Catharina Ask, kommunalråd. Musik med Kulturskolans blåsorkester under ledning av Birgitta Nylund. Körunderhållning med kören Chorisma under ledning av Magnus Toresson. Obs! Vid ihållande regn kommer arrangemanget att flyttas till Hildursborg. 17.30 Konsert på Örat, Musikgymnasiet Boden framför musik från Rent. 12.30

Arrangör: Bodens kommun i samverkan med Bodens Garnison.

Drottninggatan 27 • Tel. 0921 -161 06 • www.ronnbacks.com

6 JUNI - 25 SEPTEMBER 2016

DU SOM JAG — Internationell s a m t i d s ko n s t

G U I DA D T U R DA G L I G E N 1 3 .0 0

BODENGUIDEN | JUNI 2016

N o r r b o t t n i s ka ko n s t n ä r s m ö t e n

ONS - FRE 1 2 .0 0 - 1 7.0 0 LÖ R - S Ö N 1 2 .0 0 - 1 6 .0 0

42

PEN DAN G —

BRITA WEGLIN - DEN RÄTTA VÄGEN

SAG E V ER N IS 12 .0 0 I N JU 6

HAVRE M AGA S I N E T Länskonsthall Boden

BROR ZACKRISSON - HÖGMÄSSA (DETALJ)

Firande på Försvarsmuseum 11.00- P5:s kortege med militärhistoriska fordon 12.00 anländer. Underhållning av kören Chorisma. Nationalsång. Tal av Ulf Renlund, museichef. Försvarsmuseum bjuder på kaffe och tårta. 11.00- Fri entré till Försvarsmuseum. 16.00

Gilla oss på


Fläskfilé med pommes & pepparsås

Med baconlindad sparris.

Recept: Madelene Thunblom Foto: Peter Holmbom

Ingredienser FÖR 4 PERSONER 0,8 kg fläskfilé 600 g potatis GÖR SÅ HÄR:

5. Koka upp vatten och koka sparrisen mjuk.

Dagen innan gör jag en marinad till köttet där jag blandar olivolja, grillkrydda, salt, peppar och två vitlöksklyftor. Sen lägger jag köttet i en bunke med marinaden i och plastar över. Sedan låter jag de stå över natten.

6. Fyll en kastrull med frityrolja och förfritera potatisen för att snabbt kunna fritera dem när det är nära servering.

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Skär potatisarna i tunna stavar. Skölj stavarna i kallt vatten noggrant och lägg de sedan i en skål med varmt vatten. Detta gör så att du får ut all stärkelse ur potatisen. 2. Medans potatisen ligger i varmvattnet börjar du nu med pepparsåsen. Fräs all peppar i smör och tillsätt sedan crème fraiche, grädde, tomatpuré, buljongtärningen och kinesisk soja. Låter såsen stå på plattan och puttra tills du är färdig med allt annat för att få fram så mycket smak som möjligt. 3. Häll ut varmvattnet och lägg potatisarna på hushållspapper så potatisen är helt torr. 4. Stek fläskfilé i hög värme så den får en bra stekyta. Lägg sedan in den i ugnen på 175 grader i cirka 15-20 minuter.

7. Ta ut min fläskfilé ur ugnen och tittar så att köttet är genomstekt eftersom det är griskött. Snurra sedan folie runt köttbiten och låt den vila i cirka 10 minuter. 8. Lindar bacon runt sparrisen och steker dem i en stekpanna. 9. Stoppa in tallrikar i ugnen så de blir varma till servering. 10. Salta dina pommes och friter dem färdigt. Håll ett extra öga på dem eftersom det går väldigt snabbt när de är förfriterade. 11. Skär upp köttet i cirka två cm tjocka bitar. 12. Ta ut tallrikarna ur ugnen och lägg upp på tallrikarna. 13. Gör tallriken lite färgglad med timjan som sista touch.

Frityrolja En bunt sparris 1 packet bacon Timjan Marinad 1 dl olivolja Grillkrydda Salt och Peppar 2 vitlöksklyftor

Pepparsås 1 dl crème fraiche 3 dl vispgrädde Svartpeppar vitpeppar Grönpeppar Kryddpeppar Rosépeppar

Tomatpuré En köttbuljongstärning 1 msk smör kinesisk soja

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

43


Tider för studenten, Björknäsgymnasiet

AVSLUTNINGSDAGEN 17/6 2016 8.30

Studentfrukost för årskurs 3 med sina Mentorer.

9.00

Årskurs 1 och 2 samlas med sina mentorer.

10.00

Avslutningsceremoni på Björknäsvallen.

Ca.11.00 Åter till skolan. Ca.11.15 Utsläpp av studenterna på skolans baksida .

Björknäsgymnasiet

NATIONALDAGSFIRANDE PÅ FÖRSVARSMUSEUM Kl. 11.00-13.00 Kamratföreningen P5 och traditionsgruppen Pjäs & Fordon visar upp militärhistoriska fordon Kl. 11.15 Uppträdande med kören Chorisma Kl. 11.35 Tal museichef Ulf Renlund Kl. 11.45 10 meter Födelsedagstårta med saft och kaffe Museet håller öppet kl. 11.00-16.00. Fri entré Korv, hamburgare och våfflor finns till försäljning genom Soldathemmet.

Idrottsgatan 4 Tel: 0921-625 14

.

S N E D A N A M R E H C T A M BODEN ARENA Söndag 26/5 kl. 14.00 BBK FF - Sandvikens IF Söndag 19/6 Kl. 15.00 BBK FF - IFK Timrå

www.bbkfotboll.se Fotboll div 2

Granatvägen 2, 961 43 Boden • Tel. 0921-628 00 • www.forsvarsmuseum.se

44

BODENGUIDEN | JUNI 2016


EN DRUVA I SOLEN Bodens Riksteaterförening arrangerade uppsättningen En druva i solen med Kayo i en av huvudrollerna. En broadwayklassiker om en familjs dröm om ett bättre liv. Åtta skådespelare på scen och en häftig scenografi mötte besökarna VIMMLARE ANNICA JOHANSSON & MARITA FORSSGREN

MARITA BOSTRÖM OCH ARNE LÅNGSTRÖM

BIRGITTA BYBERG OCH EIJA BERGENSTRÅLE

JENNY LINDGREN

ÅSA LUNDMARK OCH ELISABETH LAX

CARINA ALASALMI

MARGARETA EKMAN OCH GUNILLA MARKLUND

MARTIN TANO OCH EWELINA ANDRÉN

HELENA OCH MARGARETA

EVA KÖHLER, GUNILLA NORDVALL OCH YVONNE LINDGREN

ANNA JOHANSSON OCH ANNA KARIN LILJESTRAND

NILS OCH MARISA PETERSSON

BRITT INGER KARLSSON OCH LENA MANNOLA EDSELJIUS

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

45


Månadens erbjudande TVÅRÄTTERS Laxfile med limesås inkl ett glas vitt vin Lingonparfait

199:-

Alkoholfritt alternativ 175:-

Boka bord! Restaurang

Pär & Mickes

EVENEMANG I LOBBYBAREN: 27/5 kl 20.00 Soffgruppen 17/6 kl 21.00 DJ Micke Arvidsson med musik från 80- och 90-talet 18/6 kl 21.00 The Recycle Häng med på en musikalisk resa med en blandning av blues, soul, rhythm & blues och rock’n’roll

Den 27/6 flyttar vi ner restaurangen till lobbybaren Casa Bodensia med spanska maträtter och spansk dryck. Vår kökschef Linda som har bott och jobbat som kock i Spanien i många år har komponerat ihop menyn.

Lunchrestaurangen har sommarstängt 27/6 öppnar igen den 22/8

Boka bord och få mer information om kommande evenemang på www.bodensia.se

46

BODENGUIDEN | JUNI 2016

KÖK

Öppet: Tis-Lör från 17.00 • Kungsgatan 20 0921-538 35 • Boka bord.


VÄLBESÖKT PREMIÄR Fredagen den 13 maj var det premiär för dansen vid Björknäsparken som BBK fotboll arrangerar. Premiärkvällen blev en succé med Claes Lövgrens på scenen och ett välfyllt dansgolv. Varje sommar arrangerar BBK fotboll runt 20 danskvällar med många av Sveriges bästa turnerande dansband. Höjdarbandet för i sommar kommer att vara Streaplers och de uppträder i Björknäsparken den 6 juli. Arrangemanget drivs ideellt för att bland annat samla in pengar till BBKs ungdomsverksamhet. Dansen höll på långt in i den vackra försommarnatten med många glada miner och skratt. VIMMLARE LINNÉA WALTER

JUNI 2016 | BODENGUIDEN

47


TRALL IMP

11 45 16 95 22 95 24 95 34 90 39

28x120 . . . . . . . . . . . . . . . .

TRYCKIMPREGNERAT VIRKE

REGEL IMP 45x95 . . . . . . . . . . . .

VÄLKOMMEN IN!

45x120 . . . . . . . . . . .

45x145 . . . . . . . . . . .

45x170 . . . . . . . . . . .

45x195 . . . . . . . . . . .

95 LPM

LPM

LPM

LPM

LPM

LPM

BEHOV VI HAR SKRUV FÖR ALLA

KAMPANJ PÅ TRALLSKRUV

KÖP

5

BETA

250.- 4 LA FÖ R

/ PAK ET

(500S

T)

TAK

YTTERPANEL

FIBERDUK

KARLSTAD REDSKAP

Beställ ditt plåttak under

Komplett sortiment av

N1, N2, N3 i stor rulle

Spadar

juni månad, få skruven på

grundmålad ytterpanel.

eller köp per m2.

Räfsor

köpet. Gäller vid beställ-

Både stående och

Skyfflar

ning av minst 150 m .

liggande.

Krattor

2

HITTA TILL OSS

INFART MOT ELON & GODISARENAN. TA SIKTE MOT FLYGLEDARTORNET.

flygfältsvägen 3, Boden • Johan tel. 070-640 09 91 • Kari tel. 070-364 11 07 • www.valaget.se

Bodenguiden Juni 2016  
Bodenguiden Juni 2016  
Advertisement