Page 1

H E L A

B O D E N S

M Å N A D S M A G A S I N

APR IL 2016

TILLSAMMANS I BODEN TRENDER I KÖKET GUID EN TA R PULSEN PÅ…

Hanna Olofsson


13 8

4

19

Behov av förändring? Lärcentrum i Boden erbjuder

YRKESFÖRARUTBILDNING BUSS

NÄSTA NUMMER AV GUIDEN BODEN UTGIVNING: 24 APRIL, MANUSSTOPP: 12 APRIL

Utbildningen startar 2 maj 2016. Sista ansökan 8 april. Utbildningen har riksintag och är CSN-berättigad. För mer information se: http://www.boden.se/bodens-kommun/ kommunen_arbetsmarknadsforvaltningen_ larcentrumvuxenutbildningen

Conny Johansson conny@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 51

Johan Åström johan.astrom@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 52

ANSVARIG UTGIVARE

DISTRIBUTION

Adress: Kyrkgatan 41,

Upplaga: 19 500 ex.

Lisbeth Larsson

Plan 2, 961 35 Boden FÖRSTASIDESBILD:

Cecilia Egefjord Ågren

2

BODENGUIDEN | APRIL 2016

Bodenmail och SDR. Med reservation för ev tryckfel.

Vill du ha hjälp med ansökan Kontakta Studie- och yrkesvägledare Märit Hemphälä 0921-627 31 marit.hemphala@edu.boden.se

Lärcentrum Garnisonsgatan 21 (fd Sandenskolan) Tel: 0921-627 52 E-post larcentrum@boden.se www.boden.se/larcentrum


Premiär för vår BARNSKOAVDELNING! 4/4–9/4 KÖR VI

BARNKALAS HELA VECKAN

ÖVERRASKNINGAR PRESENTER TILL BARNEN TÄVLINGAR

ERBJUDANDEN

o 35 /o Rabatt

på hela sortimentet från Mediroyal.

HERR & DAM AVDELNINGEN

Massor av vårnytt i butiken!

NYA TÄVLINGAR VARJE DAG!

UTLOTTNING AV SKOR!

NU BYTER VI NAMN FRÅN BEKVÄMA SKOR OCH BLIR ÄNNU BÄTTRE!

HERR

DAM

BARN

www.boten.se | Drottninggatan 14, Boden | Tel. 0921-124 25 | Öppet: Mån-Fre 10-18 • Lördag 10-14 APRIL 2016 | BODENGUIDEN

3


4

BODENGUIDEN | APRIL 2016


GUIDEN TAR PULSEN PÅ HANNA OLOFSSON TEXT & FOTO CECILIA EGEFJORD ÅGREN

Hon föddes rakt in i travsporten och idag tillhör hon den yttersta traveliten i Sverige. Guiden gästas av hemmatränaren som under fjolåret skrev travhistoria genom att som första kvinnliga kusk bli champion på Bodentravet.

Att komma som kvinna i travsporten är i nuläget väldigt populärt och många pratar om att det är tjejernas år. Hur ser du på detta och finns det några fördelar?   – Egentligen är det ett jobb där genus har noll betydelse. Hästsport generellt är sport där man och kvinna tävlar på lika villkor. Jag är bara glad att fler tjejer fått upp ögonen för det! Inblicken från mammas verksamhet har under tidiga år skapat en tajt arbetsrelation. Hur är det egentligen att jobba så nära sin familj?   – I det stora hela har det varit obeskrivligt mycket värt för min verksamhet. Men ju äldre man blir desto mer uppskattar jag att vara självständig. Min mamma och jag är i samma bransch vilket utgör ett utomordentligt bollplank när nya idéer ska prövas eller om man kört fast i något speciellt. Planen var att plocka ut proffslicensen 2010 men efter att kvalat in till lärlings-EM i Frankrike, fick proffslivet vänta ett år. Hanna var den lärling som vid anmälningstillfället hade flest segrar enligt kriterierna för att få delta i loppet. Därefter har hon representerat Stall Norrbotnia för rixtravet tillsammans med hästen Magic Tilly 2012. Känner du att hinner njuta av framgångarna och hur

undviker du att skapa press på dig själv?   – Jag njuter varje morgon jag åker till jobbet. Sen kommer jag förhoppningsvis kunna se tillbaka och uppskatta det på ett annat sätt än nu. Just nu är jag på min livs bästa karusell! 2014 köpte Hanna tillsammans med särbon och Solvallatränaren Claes Sjöström en hästgård i Råbäcken. Ett renoveringsprojekt som idag har åtta färdiga boxar, med planer att utöka med tio till. Hur ser ni på en långsiktig lösning? Kommer era verksamheter att slås ihop till en gemensam?   – Just nu finns inga planer på att han ska bo i Boden. Vi har två skilda verksamheter som fungerar och vi trivs med tillvaron. Fjolåret kan inte summeras med annat än succé. En gedigen meritlista där hon bland annat blev den mest vinstrikaste av landets kvinnliga tränare. På hemmaplan blev hon utsett till kvinnlig förebild och under Norrtravs gala fick hon hämta de tunga priserna som årets kusk, tränare och champion. Vad är det egentligen som ligger bakom succén och hur behåller man fotfästet?   – Kort och gott är det bra hästar, bra personal, bra hästägare, tur och en massa jobb!

Hanna har sedan några år tillbaka ett beroende att äta is. Nog finns det alltid sämre olater att skaffa sig men hur kommer det sig att man börjar med det? Hur mycket is äter du på en dag?   – Fick så mycket ilningar i tänderna att jag nästan varit tvungen att sluta. Med en familj med så stort intresse för travsporten blir man nyfiken på hur samtalet under en familjemiddag låter hemma hos er och vem är det som lagar maten?   – Jag lagar nästan aldrig mat, kanske 15 gånger per år. Vet inte om det är för att jag bor själv kanske, och framförallt för att jag är helt talanglös i köket. Men jag är bra på att äta mat! Så när det blir familjemiddag är jag bra på att rensa tallriken. Samtalen handlar givetvis mycket om hästar. Naturligt blir det så. Men vi löser även andra "världsproblem". På tal om familj, hur ser du på familjelivet?   – Jag är nöjd med var jag är idag. Världens bästa familj och mycket vänner.


Nu är vi laddade med dom senaste trenderna från visningar med Toni&Guy, Wella och Sebastian!! Välkommen!

n e r å v r a s l Vi hä

välkommen! Vi har lång erfarenhet av odling och trädgårdsskötsel. Var inte rädd fråga oss om råd. GILLA OSS PÅ

Trädgårdsväg 9 • tel 123 68 • www.fagernastradgard.com Vardagar 09 - 17.30, Lör 10 - 14 • Öppet året om!

VI FINNS PÅ

Öppet: Mån-Ons 8-18 Tor 8-19 Fre 8-17 Tel: 0921-120 02 • Drottninggatan 18 Boka online på: www.salongstil.se

n se ho ig frisör d d ipp Kl bilda ut

A REA E R A E A REA R E R A E AR REA RE

LK OM M

REA SLALOM SKIDOR

EN !

REA LÄNGD SKIDOR

REA R KLÄDE

ÖPPETTIDER Vardagar 10 - 18 Lördagar 10 - 16 Söndagar 12 - 16

ENTER GALLERIA BODEN

En galleria mitt i centrala Boden med något för alla åldrar. entergalleria.se

6

BODENGUIDEN | APRIL 2016

Kopplingsvägen 10A | 961 38 Boden | 0921 - 10808 Öppet: Mån-tors 14-18, Fre 14-17, Lör 10-13

REA AR HJÄLM

Gäller så långt lagret räcker. Dock längst tom 24/4.

A REA E R A E A REA R E R A E AR REA RE


25 %

VID KÖP AV 2 Gäller utvalda varumärken innom hudvård och hårvård. Blanda fritt!

VICHY Vichy Liftactiv – För fastare hud. 15-50 ml. Pris från 239:-. Neovadiol - Ger lyster, en jämnare hudton och hjälper mot fina linjer.Pris från 269:-. Idéalia - Ger jämnare hudton. Pris från 269:-. Vichy Homme – En vårdande och fuktgivande hudvårdsserie som stärker och skyddar huden varje dag. 75-200 ml. Pris från 109:-

A-DERMA A-Derma är den första hudvårdsserien med aktiva naturliga växtextrakt som lugnar irriterad och försvagad hud, samt skyddar och vårdar känslig, ömtålig hud. 40, 100 ml. Pris från 159:-

VI HJÄLPER DIG HITTA HUDVÅRD OCH MAKEUP SOM PASSAR JUST DIG

G R AT I S H U D A N A L Y S Onsdag 30 mars, måndag 11 april och och torsdag 14 april mellan 13.00-19.00 Kom in eller ring oss för att boka tid.

Kronans Apotek Boden Kungsgatan 43 Öppettider Mån- fre 10:00-19:00 Lör 10:00-16:00 Tel nr 0921-489 220

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

7


TEXT & FOTO PETRA ISAKSSON

Tillsammans i Boden Alla barn får lära sig att åka skridskor i skolan, men en del föräldrar vet inte hur det går till. Grunden till projektet är att alla ska få prova på och åka skridskor, säger Anders Olsson, Boden Hockey. Samarbetet mellan Boden Hockey och SFI's integrationsenhet startade efter jul. Det går ut på att man ska få testa åka skridskor och gå på en hockeymatch.   – Projektet är en succé, säger Anders och fortsätter. Det brukar medverka 30-40 personer vid varje tillfälle. De går tillsammans hela klasser från SFI och Boden Hockey lånar ut skridskor och hjälmar. Efter varje tillfälle avslutar de med att fika tillsammans. MUAZ TAMWA 22 ÅR, KURDISTAN Han tycker det är fantastiskt kul att man får prova på att åka skridskor och att ha en tränare.

– Det är kul när man inte har testat tidigare, han har sett det på tv men aldrig åkt själv. Det är svårt i början men det är roligt just därför också. Man får prata svenska och träffa alla, det är socialt.   Muaz spelar på fritiden fotboll med Boden United.

Vi säljer din bostad

BODEN 0921-567 77 • LULEÅ 0920-611 10 info@angelaget.se • www.angelaget.se

8

BODENGUIDEN | APRIL 2016

  – Jag är lagledare och tränar tjejerna. Det spelar ingen roll om det är tjejer eller killar, vi uppmuntrar alla träna. Bodens Kommun uppmuntrar och hjälper så man kan göra något bra och roligt på fritiden, så var det inte i mitt hemland, säger Muaz.


JWAN SHEKH MOHAMMAD 21 ÅR, SYRIEN Första gången han provar. Jwan spelar också fotboll i Boden united, som målvakt. Men det här var lite svårt, att hålla balansen.

PUREV JUDAMBA 54 ÅR, MONGOLIET

HELENE LINDSTRÖM LÄRARE SFI

Svårt men mycket roligt. Hon har åkt en gång tidigare i Mongoliet så det här är andra gången.   – Det går bra när man får stöd och det är kul att träffa andra.

– Det är kul att komma ut från klassrummet och de har så roligt tillsammans. Uppmuntrande att de ser nya saker man kan göra på fritiden, speciellt på vintern. Man kommer närmare sina elever.

Nytt märke i butiken!

Kungsgatan 38, Boden

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

9


d-vitamin Drop-in solarium för dig som kräver lite mer... Våra rör innehåller D-vitamin som gör dig piggare

KOWA KIKARE SV25-8, SV32-8, SV42-8-10, YF30-8

TUBKIKARE

Fyra modeller från Lotus & Focus Välkommen in!

Intill Enter Galleria

BODEN: Lulevägen 19. Tel. 0921-194 00 | LuLEå: S. Smedjeg 9. Tel. 0920-138 88

Drottninggatan 6, Boden Tel. 0921-138 80 Öppet: Mån-Fre 10-18. Lunchstängt 13-14. www.harryurmakare.se

Vi utför batteribyten på guldur.

ID- & körkortsfoto - företagsuppdrag - porträtt

fotographic.se

mats engfors pontonjärvägen 10 070 677 88 10 info@fotographic.se

HEMTEXTIL | ATELJÉ | NÄTBUTIK

VÅRNYTT

Gardiner, Lampor, Möbeltyg, Mattor

NU FLYTTAR KLONDYKE! Vi lämnar Prästholmen och fortsätter vår satsning på att hjälpa asylsökande nya bodensare in i samhället genom svenska och samhällsstudier i våra nya lokaler på Drottninggatan 43, på hörnan. Välkommen till oss! Öppet hus den 4 April kl 14.00 – 16.00 För frågor: e-post: info.boden@abf.se tel vxl: 0771-96 50 22

BYABODEN

Öppettider: Mån-Fre 10-18, Lör 10-15 | Kungsgatan 32, BODEN | 0921-557 89

10

BODENGUIDEN | APRIL 2016

| 070-660 55 89


En trygg framtid i Boden? Självklart. Eller? Bodens kommun har målsättningen att det ska finnas 30 000 bodensare inom tio år. De senaste åren har folkmängden ökat. Men hur ska resten av ökningen gå till? • Under de närmaste åren ökar antalet äldre över 80 kraftigt. Under samma tid går närmare 500 anställda inom vård och omsorg i pension. • De senaste 15 åren har den genomsnittlige bodensaren blivit 3 år äldre. Vi är nu i samma åldersnivå som Arjeplog för 20 år sedan. Våra nyfödda räcker inte till för att balansera åldrandet. • Inflyttningen till kommunen kommer främst från utlandet. Men många flyttar vidare efter något år i Boden. Ofta flyttar de närmare bekanta som kan hjälpa dem med jobb eller boende.

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

11


8 50 5 50 10 50 19

RÅSPONT 22X120

VÅREN NÄRMAR SIG!

50 / LPM

RÅSPONT

Vi har virket du behöver

17X95

VÄLKOMMEN IN!

REGEL 45X70

REGEL 45X145

/ LPM

/ LPM

/ LPM

NU HITTAR DU ÄVEN ARREDO3 HOS OSS!

TAK

ENSKILT AVLOPP

DÖRRAR & PORTAR

Vi har ett brett sortiment av enskilda avloppsanläggningar, slutna tankar, slamavskiljare med infiltration, reningsverk.

HITTA TILL OSS

INFART MOT ELON & GODISARENAN. TA SIKTE MOT FLYGLEDARTORNET.

Flygfältsvägen 3, Boden • Johan tel. 070-640 09 91 • Kari tel. 070-364 11 07 • www.valaget.se

12

BODENGUIDEN | APRIL 2016


Trender i

KÖKET! Ljusa träslag har letat sig in i köket igen. I en modern tappning ser vi massivt trä och askfaner med guld och koppar som accenter på kranar och fläktar. Nytt, snyggt och fräscht!

Kök är hemmets hjärta. Det är här vi lagar mat, umgås och njuter av livet. Det är kanske därför också utvecklingen gått mest framåt i köket. Från rinnande vatten till smarta och integrerade tekniska lösningar som förenklar köksarbetet.Trenden med naturmaterial har vuxit sig starkare under det senaste året. Sten, trä och glas som används i olika utformningar, liksom metall, lera, natursten och linne.   Trenden hjälper till att skapa den nu rådande naturnära stilen och materialen blir

ofta vackrare med tiden. Design blir också mer och mer avgörande vid val av vitvaror. Tidigare var det prestanda och pris som avgjorde, idag väger designen lika tungt. Färgmässigt i köksinredningen har trenden varit tydlig de senaste åren, från ljusgrått till peppargrått. I år kan vi troligen vänta oss ännu mörkare grå nyanser, även på väggarna liksom övriga naturfärger som brunt, beige och svart, samt brända toner, som orange med mycket svärta i.

IKEA

Bänkskivor

Läder

Bänkskivor i kök sätter en stor del av rummets karaktär. En

Trenden går mot allt min-

massiv tjock bänkskiva i trä skapar en rustik och välkom-

dre handtag. Nätta läder-

nande atmosfär, medan en bänkskiva i kompaktlaminat

stroppar eller urfrästa

fulländar en minimalistisk stram look och kan färgmatchas

handtag till både skåp

med lucka eller köksmaskiner.

och lådor gäller. De varma

77%

metallerna har även hittat till köket så beslag av mässing, koppar och guld finns i utbudet.

Je Beslag

av Svenskarna hävdar mat är en favoritsyssla

Glänsande Guld och koppar har slagit igenom stort i köket. Snygg detalj på diskbänken. Kombinera gärna med betong eller F&B Classic

stenskiva.

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

13


Nya fönster ii vår? Nya fönster vår? Nya fönster i Nya fönster i vår? vår? ALLT I GLAS - BILGLAS

www.stadinsglas.se

0921-55525 Tvärgatan 2

Mejerigränd 2 Telefon 0921-550 73 Öppet Mån-Tor 07-17, Fre 07-16

Ring för offert! FÖNSTERBYTEN FASADBYTEN

TAKBYTEN BADRUM

www.bodensmaleri.se Ring eller maila för info.

0921-50189, info@bodensmaleri.se

070 – 597 52 25 www.robustbygg.se info@robustbygg.se

Sälj skrot & tjäna pengar!

METALLÅTERVINNING

Kom in till Nordmarks metallåtervinning i Boden, vi värdesätter ditt metallskrot och ger kontant utbetalning för det!

Mycket god Mycket god ljudisoleranljudisoleranMycket de effektgod från Mycket god de effekt från ljudisoleran34 db som ljudisoleran34 db som de effekt från standard de34 effekt från standard db som 34 db som standard standard √ Nytt: Aluminiumpartier √ Aluminiumpartier √ Nytt: Skräddarsydda lösningar till rätt pris √ Skräddarsydda lösningar till rätt pris Aluminiumpartier √ Nytt: Lågt U-värde Nytt: Aluminiumpartier √ Lågt U-värde lösningar till rätt pris √ Skräddarsydda Underhållsfritt av högsta kvalitet Skräddarsydda lösningar till rätt pris √ av högsta kvalitet Lågt U-värde √ Underhållsfritt Kompletta monteringar √ Lågt U-värde Kompletta monteringar Underhållsfritt av högsta kvalitet Underhållsfritt av högsta kvalitet √ Kompletta monteringar Kontakta oss i dag! √ Kompletta monteringar Kontakta oss i dag! Kontakta oss i dag! Kontakta oss i dag!

Svartlå/Boden Svartlå/Boden www.artwindows.se • info@artwindows.se Svartlå/Boden www.artwindows.se • info@artwindows.se Svartlå/Boden www.artwindows.se • info@artwindows.se www.artwindows.se • info@artwindows.se 14

BODENGUIDEN | APRIL 2016

Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden 07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00) Kontakt: Telefon 0921-175 10 , Fax 0921-135 15

vi hjälper dig med... • Trappor • Bänkskivor • Sprutmålning • Kök & butiksinredning • Bygg- & inredningssnickerier

Måleriarbeten • Tapetsering Mattläggning • Badrumsrenovering Golvslipning • Inläggning av Parkett- och laminatgolv 0921-156 50 • 070-339 24 03 info@smadec.se • www.smadec.se

www.byggochinredning.se Industrivägen 5B • 0921-611 38

Allt inom plåt

Vill du byta tak? Allt inom plåt.

Kostnadsfri offert. Snöskottning. Kaminmontering

070-632 70 88 Kanslivägen 9, Boden

Vi utför allt inom städ & lokalvård. Nyttja hushållsnära tjänster.

www.stadakuteninorr.se 070-297 33 03

Gjutvägen 3, Boden

Telefon: 070-302 42 43 Mikael

Vill du synas här? Kontakta Boden Guiden boden@guidenmedia.se


10

Sätt att spara energi!

Uttrycket ”många bäckar små” är ganska utslitet, men när det gäller att spara energi i hemmet har det aldrig varit mer aktuellt. Förutom att byta värmesystem kan man med enkla medel ändra på elräkningen. Här kommer några tips.

1. Befria elementen

5. Vattenkokare

10. Dra ner på värmen

Det kan vara lockande och framför allt inredningssnyggt

En vattenkokare drar en tredjedel av

Testa med att dra ned temperaturen hemma. En grad

att möblera framför elementen, men tänk på att du

energi gämfört med en spis och ska du

lägre temperatur innebär fem procent minskad energi-

blockerar värmespridningen.

koka exempelvis pasta är det bäde

användning. Många tycker att det är lagom med 20-21

snabbare och smartare att låta

grader hemma. Du behöver inte ha lika varmt överallt.

vattnet koka upp i vattenkokaren

Dra ned temperaturen i hallen och andra utrymmen där

snarare än spisen.

du inte är så ofta. Lägre temperatur i sovrummet gör ofta att man sover bättre.

6. Tina i kylskåpet Mat som tinas i kylskåpet ger ”gratis” kyla till kylen, samtidigt som värmen behålls i rummet. Dessutom mår maten 2. Tvätta kallare

bättre av att få tina långsamt.

Kläder som inte är jättesmutsiga blir lika rena även om du sänker tvätttemeraturen med tio grader mot rekomenderat.

7. Fyll frysen En halvfylld frys behöver mer el än en full frys eftersom varorna kyler varandra. I brist på mat kan du faktiskt fylla

3. Dra för gardinerna

frysen med böcker.

Om du drar för gardinerna nattetid, särskilt på vintern när det är kallt, sparas energi eftersom värmeutstrålingen minskar. Kom ihåg att dra upp gardinerna på morgon och låt solen värma upp dummet på dagtid. 4. Locket på Lägger du locket på kastrullen när den används drar den en tredjedel mindre energi. Tänk även på att använda rätt storlek på kastrullen. Om plattan är en centimeter större i diameter än kastrullen, ökar energiförbrukningen med 20 procent.

8. Vädra effektivt Vädra med korsdrag i 5-10 minuter så att all luft byts ut, men utan att möblerna hinner kylas ner. 9. Utnyttja värmen Om du diskar för hand kan du låta vattnet vara kvar i diskhon tills det har kallnat och har du använt ugnen och är klar kan du låta lyckan stå öppen tills värmen tagit slut. Båda delarna värmer upp rummet ”gratis”.

BOKA DITT

TAKBYTE

t å l p m o n i t All Takläggning, Hängrännor, Takrasskydd ... med mera.

REDAN NU! Ring för offert!

070-632 70 88 • Kanslivägen 9, Boden

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

15


Evenemang

Messy Church ”Stökig kyrka”, Mariakyrkan.

En druva i solen, Folkets Hus Boden/Saga

27 mars Bio: Kung Fu Panda 3, Folkets Hus Boden/Saga Bio: Batman v Superman: Dawn of Justice, Folkets Hus Boden/Saga 30 mars Dagbio: Joy, Folkets Hus Boden/Saga

Barnteater: Beatrix Värld, Folkets Hus Boden/Saga

7 april Pianovår i Boden – Bodens Orkesterförening, Björksalen

19 april Föreläsning: En vandring på Svalbard, Edefors församlingshem

9, 10 & 20 april Bio: The Huntsman: Winters War, Folkets Hus Boden/Saga

20 april Dagbio: Suffragette, Folkets Hus Boden/Saga Naturskyddsföreningen: Vegetarisk matlagningskurs och grönsaksodling i stadsmiljö, Garvaregatan 5

1 april Företagsfrukost, Restaurang Garniz

12 april Författarbesök: Lilian Rydberg, Stadsbiblioteket

1 & 3 april Bio: Spotlight, Folkets Hus Boden/Saga

13 april Dagbio: 45 år, Folkets Hus Boden/Saga

2 april Livesänd opera: Madama Butterfly, Folkets Hus Boden/Saga

14 april Byacafé, Brännbergs byalokal

3 april Barnens Vasalopp, Gruvberget Kreativ söndag, Havremagasinet 3 & 10 april Bio: När Marnie var där, Folkets Hus Boden/Saga

15, 17 & 24 april Bio: Djungelboken, Folkets Hus Boden/Saga 16 april Pimpeltävling, Laxholmen Teater: En druva i solen, Folkets Hus Boden/Saga

22 april Messy Church ”Stökig kyrka”, Mariakyrkan 22, 23 & 24 april Bio: Mitt stora feta grekiska bröllop 2, Folkets Hus Boden/Saga 23 april Barnteater: Beatrix Värld, Folkets Hus Boden/Saga 24 april Chorisma – ”Vårprimörer, sånger ur den svenska myllan”, Björksalen

Med reservation för ändringar! För mer information & fler evenemang - Se upplevboden.nu För att synas med ditt evenemang - Tipsa oss på upplevboden.nu!


> Läs mer på närhetsliv.se

”För en bodensare är

Närhetsliv

det bästa som finns”.

Veronica Ruthberg är inte bara ny kommunikatör på Bodens kommun. Hon är också mamma, författare, yoga-entusiast och sociala medier-nörd. Och ansvarig för det nya platsvarumärket. Kombinationen av alla aktiviteter kan vara tidskrävande. Men Boden gör det enkelt. – Här är det nära till allt, oavsett vad jag och mina vänner vill göra. Hämta barn på dagis, träna och gå på restaurang – allt är möjligt under samma kväll. Det vet jag inte många städer som kan konkurrera med, säger Veronica Ruthberg, projektledare för Bodens nya platsvarumärke. Veronica vet hur mycket begreppet närhet betyder för bodensarna. Och hur viktigt det är för livskvalitén. – Det var enkelt att utveckla Bodens nya platsvarumärke från en grund som redan var förankrad i kommunen. Närheten till allt. I Boden har vi nära till allt som är viktigt och lite till. Närheten till vår familj, fritidsaktiviteter och andra städer sammanfattas med ett ord, som också fått symbolisera Bodens platsvarumärke: närhetsliv, säger Veronica. Varför behöver Boden ett platsvarumärke? – Boden konkurrerar med andra platser om tillväxt, besökare och invånare. För att lyckas krävs ett långsiktigt varumärkesarbete som bygger på en äkta grund. Det handlar om att lyfta fram Bodens bästa sidor, tillgångar som alla kan vara stolta över och berätta om, säger Veronica Ruthberg. – Därför är varumärkesplattformen ett bra verktyg. Den beskriver vilken position i omvärldens medvetande som eftersträvas och på vilket sätt man ska berätta om platsen. Ju större kännedom och positiva känslor för en plats som finns, desto större attraktionskraft. Med en gemensam vision - ett platsvarumärke – kan vi skapa tillväxt som är gynnsam för hela kommunen och hela regionen. Hur har ni jobbat? – Satsningen är omfattande. En stor fokusgrupp med representanter från företag, föreningsliv och kommun har på ett eller annat sätt deltagit i arbetet. Trots att vi är många som samarbetat kring platsvarumärket har vi ändå lyckats landa i ett starkt kommunikationskoncept som är tydligt, sätter Boden på kartan och fångar bodensarnas själ, säger Veronica Ruthberg. Vad händer härnäst? – Platsvarumärket togs fram i samverkan och så ska jobbet fortsätta. Vi ska göra det möjligt för alla bodensare som vill att delta i arbetet för att stärka utvecklingen i Boden, säger Veronica Rutberg.


FREDRIK LUNDBERG

JOHAN ÅSTRÖM

MARTIN ENGLUND

Tekniker

Tekniker

Tekniker

SERVICE GÖR EN SERVICE AV DIN BIL INFÖR VÅREN/SOMMAREN

Välkommen in!

DÄCKBYTARDAGS!

HJULINSTÄLLNINGAR FÖR

500 kr

VI TILLHANDAHÅLLER DE FLESTA MÄRKERNA.

VID KÖP AV 4 ST NYA SOMMARDÄCK

7GODA SKÄL ATT BESÖKA OSS! •

Vi servar och reparerar samtliga bilmärken

Vi innehar lånebil samt MECA Assistansservice

inklusive lätta lastbilar.

Kostnadsfri besiktningskontroll

Vi ingår i MECA Car Service

Försäljning av däck - vi tillhandahåller dom flesta

Vi har mångårig erfarenhet och kunskap

däckfabrikaten, balansering av däck, reparerar

PRISGARANTI – Ring oss så berättar vi mer

och lagning av däck etc.

eller besök vår hemsida för ytterligare information

Boka tid på bodensbilservice.se eller på telefon 0921-23 100 Öppettider Mån-Fre 07.00-16.00 Nylandsvägen 3 (Torpgärdans industriområde) johan@bodensbilservice.se | 0921-23 100 | 070-230 27 95

18

BODENGUIDEN | APRIL 2016


Håll bilen ren – och minska risken för rost

Att hålla bilen ren är inte bara för att den ska vara snygg, genom att tvätta den regelbundet ser du till att salt, smuts, olika fetter och insekter avlägsnas som kan skada bland annat lacken.

Tvätta bilen rätt!

Regelbunden tvättning är bäst. Gärna med högtryckstvätt och var noga med att spola bort all smuts. Bäst är att tvätta bilen själv eller lämna in den till en firma som sysslar med bilvård. Åker du till en biltvätt får du aldrig bilen lika ren och fin från smuts som om du tvättar den själv och gör det

√ Tvätta bilen minst två gånger i månaden. Tvätta

√ När bilen är fri från smuts kan du tvätta den med

grundligt. Under vår och sommar gäller det att hålla

inte bilen i direkt soljus och applicera inte avfettning

schampo och svamp. Använd alltid en ny svamp och

bilen fri från asfaltstänk och insekter som gör stor

på varma ytor.

alkaliskt vaxschampo. börja med taket och fortsätt

skada på lacken om de får sitta länge.

√ Starta med en petroleumbaserad kallavfettning

Om du nyss vaxat bilen eller lackförseglat den, ska

för att lösa tjära och asfalt. Låt den verka i cirka fem

du inte tvätta den förrän efter två veckor. Eftersom du annars riskerar att störa den härdningsprocess som pågår.

inte cirkelrörelser.

minuter. Sedan använder du alkalisk avfettning eller

√ Skölj därefter med vatten på lågt tryck eller med

mikroavfettning för att lösa resterande smuts. Låt

vattenslang. Använd rikligt med vatten.

också detta verka i cirka fem minuter.

Nya bilar har i allmänhet inte ett fullgott lackskydd,

nedåt och tvätta med svepande drag i bilens rikting,

en rejäl lackrengöring och förselgling är en bra inves-

√ Spola av bilen med högtryckstvätt. Börja nedifrån

tering för att minska risken för rostskador och få en bil

med horisontella rörelser och arbeta dig uppåt. Ta

som dessutom stöter ifrån sig smuts och blir enklare

taket sist.

√ Torka bilen ren med tryckluft eller använd ett fuktat rent sämskinn eller en mikrofiberduk. √ Klar att köra och glänsa i vårsolen.

att rengöra.

POLERING AV STRÅLKASTARE

TVÄTT &

ING

N DÄCKSKIFT

495:-

RECOND

1395:-

Vi t ar h and om din bil!

300:-

fr.

Besök vår kundmottagning för fler erbjudanden

Parkgatan 25 | 0921- 161 60 | 070-360 16 00 | www.recond.net

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

19


Ladda för skotersäsongen Helsyntetisk 2-takts olja

Batterier

Isrivare

Skoterremmar

Skoterbogserlina

Fotvärmare Handvärmare

Tändstift

Ståltermos Termosmugg

Smörgåsjärn

Boden: Hermelinsgatan 1. Tel. 0921-510 35 GÄLLIVARE | KIRUNA | LULEÅ | PAJALA | PITEÅ | SKELLEFTEÅ | UMEÅ

– ett självklart val

www.laitis.se

DIN DÄCKOCH BILVERKSTAD HJULINSTÄLLNINGAR × DÄCKFÖRVARING

FRÅN

850:-

HJULSKIFTE

250:-

HAR DU REDAN KÖPT? INGA PROBLEM – KOM IN TILL OSS SÅ LÄGGER VI OM DÄCKEN ÅT DIG. DÄCKFÖRVARING INKL. SKIFTE

595:(1190:-/ÅR)

JAN

ELLINOR ROBERT RICKARD

PER

WWW.AUTOTECHIBODEN.SE • WWW.AUTOEXPERTEN.SE • BULLERLEDEN 5, BODEN • 0921-127 27 E-POST: INFO@AUTOTECHIBODEN.SE • ÖPPET: MÅN-TORS 7-16, FRED 7-14, LUNCHSTÄNGT 11-12 20

BODENGUIDEN | APRIL 2016

PRISERNA GÄLLER MARS-AUG 16

HJULINSTÄLLNINGAR BIL & HUSBIL

KÖP DINA BIL & MC DÄCK HOS OSS!

JANNE ANSVARAR FÖR VÅR NYA TOPPMODERNA HJULINSTÄLLARE SAMT VÅRA DÄCKMASKINER FÖR BIL & MC DÄCK.


Fälgar Det är en utmaning att hålla bilens juveler rena men med bra medel och envishet blir resultatet bra. Fälgrengöring är en kraftig men ytterligt effektiv kemikalie. I sällsynta fall kan de missfärga lackerade fälgar och plast detaljer så som ventilgummin och täckkåpor/navkapslar, göra lackerade fälgar matta. Är du rädd om fälgarna prova först på en mindre yta eller på fälgens insida. Är det mycket tjära på fälgarna kan fälgrengöringen kompletteras med tjärlösande avfettningsmedel. En fälgborste är perfekt för att komma åt i fälgens ekrar men en vanlig diskborste fungerar i stort lika bra. För att få rent ekrarna använd en vanlig tvättsvamp, avsluta med att tvätta själva däcket. För att aluminiumfälgar ska hålla sig rena och vara lätt tvättade bör de vaxas, ju oftare ju bättre. Fälg- och biltillverkare rekommenderar som regel vaxning en gång i månaden.

4 kompletta hjul från 5.880:Omläggning och balansering ingår Delbetala 6 månader Ränte- och betalningsfritt

DEZENT TK-fälg 15” 795:15” Nankang 4 kompletta hjul

5880:-

DEZENT TK-fälg 16” 995:16” Nankang 4 kompletta hjul

7280:-

DEZENT TK-fälg 17” 1195:17” Nankang 4 kompletta hjul

9480:-

Lördagsöppet kl 10.00-14.00 från 2 april Finansiera däckköpet med

Nankang XR 611

Gislaved Continental Premium Ultra Speed Contact 5

Hela Sveriges däckkedja

Däckcentrum Kopplingsvägen 7 • Tel. 0921-515 80 APRIL 2016 | BODENGUIDEN

21


VERKSTAN’ Anlita din lokala specialist. SNÖSLUNGA & SKOTERSERVICE

Aktivt uteliv! Remmar • Olja Batterier • Skoterkarta

Vi servar & reparerar alla märken Välkommen till OKQ8 i Boden

Välkommen in!

Brogatan 32 • Tel. 0921-146 60

RACINGKOMPANIET

Brogatan 32 (vid OKQ8) • Tel. 0921-144 90

Vi utför:

Service, Bildiagnos, Servicelampor, Felsökning, Kamremsbyten, Oljebyten, Stötdämpare, Hjulinställningar, Avgas, AC Bromsar, Släp, Hydraulslangar.

ski-doo.se

| Kopplingsvägen 9 | Brevid Däckcentrum | Tel: 0921-515 00 | passa på att nyttja rotavdraget!

Vi lagar och byter bilrutor till alla försäkringsbolag!

SKOTER • RESERVDELAR • TRIMDELAR KLÄDER • TILLBEHÖR ski-doo.se

ski-doo.se

Självrisk 0-200:-

vid lagning

Slipvägen 2, Boden • 0921-501 00 • www.glasjouren.se

SKI-DOO – STÖRST I VÄRLDEN.

STÖRSTA NORRLANDS H OAC &OLLA KOM HIN GNS-K USV ski-doo.sevår nya buTiA SLEVER k!NTÖR! HUSBIL

Kasta inte bort metallskrot! Vill du synas här?

Kontakta Bodenguiden

Anläggningen 0921-36 har 18 00bedrivit metallåtervinning sedan 1975!

Du behöver inte ha flera ton järnskrot för att det ska löna sig, alla metaller är värdefulla! Ring eller kom in för aktuellt pris på just DITT material. Vi är även återförsäljare av NMK’s lokaltillverkade produkter. Vi har brett sortiment - alltid i lager. Titta även in på hemsidan www.nmkemi.com för att läsa mer.

Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden 07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00) Kontakt: Telefon 0921-175 10 , Fax 0921-135 15 22

BODENGUIDEN | APRIL 2016

Försäljning • Tillbehör • Service eranTör i norrland!

vagn och huSbilSlev

norrlandS STörSTa huS

Gjutvägen 8, 961 38 Boden Telefon: 0921-180 50 www.bothniafritid.se Öppet mån-fre 10-18 Lör 10-14


mofix-bilservice

Gilla & dela

GUIDENKRYSSET VI SERVAR ALLA BILMÄRKEN • Installationer • Service och reparation på alla bilmärken •Alltid assistansförsäkring vid service • Hjulinställningar

presenteras av:

HAR DU LÖSNINGEN?

Skicka in ditt lösta korsord senast 12 april tillsammans med ditt namn och adress till oss på Guiden. Du kan vinna badbiljetter till Nordpoolen.

ADRESS:

Guiden Boden, Kyrkgatan 41 Plan 2, 961 35 Boden.

www.mofix.se • 0921-520 00 Sturegatan 14, 961 33 Boden Öppet: Mån-tors 07-16, fre 07-14, lunch 11-13

ÄR DU EN VINNARE?

Vinnare får biljetterna hemskickade. Namn:

Boden Mail bjuder våra vinnare på portot.

Adress:

Ditt självklara val Gilla & dela

mofix-bilservice

VI SERVAR ALLA BILMÄRKEN • Installationer • Service och reparation på alla bilmärken •Alltid assistansförsäkring vid service • Hjulinställningar

www.mofix.se • 0921-520 00 Sturegatan 14, 961 33 Boden Öppet: Mån-tors 07-16, fre 07-14, lunch 11-13 APRIL 2016 | BODENGUIDEN

23


Av Bodensare för Bodensare! Vi fokuserar på att ge dig bra rådgivning och bra service. Marknadsför dig i Bodens hetaste månadsmagasin.

Conny Johansson conny@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 51

24

BODENGUIDEN | APRIL 2016

Johan Åström johan.astrom@guidenmedia.se Tel: 070-349 99 52


Bodens kommuns bildarkiv innehåller över 30 000 bilder. Travtävling på Torpgärdan och Bodens travbana. Fotografiet är taget sommaren 1961 men tyvärr av en okänd fotograf. Lägg märke till att både män och kvinnor bär hatt och att Boden var en jordbruksbygd, då flera lador syns i bakgrunden. Kontaktperson: Ginger Bromfalk, kommunarkivarie på Bodens kommun. Telefonnr: 0921-621 20. E-post: ginger. bromfalk@boden.se

TAC K! BODEN SAMTLIGA PUBLIK,

HOCKEY

TACK AR

SPEL ARE,

LEDARE,

SPONSORER

SA M ARBE TSPARTNERS SÄSONGEN

OCH FÖR

2 015/2 016 .

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

25


TÄNKVÄRT Är du vår nästa

Ska du åka utomlands? Du kanske inte vet det, men Svenska kyrkan finns inte bara i Sverige utan på drygt 40 platser runt om i världen. Till kyrkan kan du gå för att läsa svenska tidningar, fika, prata med andra svenskar eller om du behöver hjälp med något. Kyrkan har allt som vi har här hemma: barnverksamhet, körer, gudstjänster m.m.

vimmlare?

Men kyrkan får också vara det sociala skyddsnät som vi saknar när vi är utomlands. För många ungdomar som arbetar eller studerar utomlands blir kyrkan som ”ett andra hem”. Där finns det vuxna att prata med när mamma och pappa är långt borta, och de kan träffa nya kompisar. Både när livet känns bra eller när något tråkigt händer finns

Känner du att du vill testa göra vimmel, älskar att fotografera och träffa folk i farten. Hör av dig till oss!

kyrkan där för dig. Besök en utlandskyrka nästa gång du är ute och reser. Kanske i New York, Paris, London eller Bangkok. Läs mer på hemsidan www.svenskakyrkan.se/iutlandet

boden@guidenmedia.se Carina Westbrandt, församlingspedagog carina.westbrandt@svenskakyrkan.se 0921-775 83

.

S N E D A N A M MATCHER ”Gastkramande från första stund”

”Fortsättning följer...”

”Årtusendets kärlekshistoria”

B A S E R A D PÅ E N S A N N B E R ÄT T E L S E

TRE DAGAR SOM FÖRÄNDRADE VÄRLDEN SVEKET • MORDET • TRIUMFEN

SVENSKA KYRKAN I BODEN PRESENTERAR PÅSKEN 2016 ÖVERLULEÅ KYRKA • GUNNARSBYNS KYRKA • MARIAKYRKAN • RÖRVIKSKYRKAN MATTEUSKYRKAN • BREDÅKERS KYRKA • MIKAELSKYRKAN LÄS HELA PROGRAMMET FÖR PÅSK 2016 PÅ WWW.SVENSKAKYRKAN.SE/BODEN/PASK2016

26

BODENGUIDEN | APRIL 2016

BODEN ARENA Lördag 9/4 kl. 13.15 BBK FF - Valbo FF Lördag 23/4 kl. 13.00 BBK FF - Hudiksvalls Förenade FF

www.bbkfotboll.se Fotboll div 2


VINN EN

kommande bio på saga

BIOKVÄLL

FÖR TVÅ

månadens premiär

THE HUNTSMAN: WINTER’S WAR 110 kr

1 h 55 min, åldersgräns ej satt

Premiär Ordinarie Ordinarie

Lördag 9/4 Söndag 10/4 Onsdag 20/4

19:00 19:00 19:00

DJUNGELBOKEN 110 kr

1 h 40 min, åldersgräns ej satt

Premiär Fredag Ordinarie Söndag Ordinarie Söndag

15/4 17/4 24/4

19:00 19:00 14:00

CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR 110 kr

11 år

2 h 27 min

Premiär Onsdag 27/4 Ordinarie Torsdag 28/4 Ordinarie Fredag 29/4

19:00 19:00 19:00

Filmfrågan

barnFilm

The Huntsman: Winter's War

NÄR MARNIE VAR DÄR 110 kr

barntillåten

Premiär Söndag Ordinarie Söndag

1 tim 43 min

3/4 10/4

14:00 14:00

MÅNADENS FRÅGA The Huntsman: Winter's War är en uppföljare till

Fler Filmer i april

Snow White and the Huntsman som kom 2012,

SPOTLIGHT 110 kr

vem spelade då Snövit?

7 år

2 tim 9 min Nu har du chansen att tävla om en biokväll för två.

MITT STORA FETA GREKISKA BRÖLLOP 2 110 kr

7 år

1 tim 34 min

Händer i våra lokaler

Folkan Folkan Hemsida: boden.FH.se växel: 0921 - 185 50 mejl: inFo@boden.se

Folkan

Lördag 2/4 Lördag 16/4

12 april 2016. Svar:

TEDANS - DANS OCH FIKAFÖRSÄLJNING! Fritt inträde

Skicka in svaret till oss på Guiden Boden senast

2 tim

14:00 14:00

Märk kuvertet med ”Filmfrågan” Bodenguiden, Kyrkgatan 41 961 35 Boden Eller maila in svaret till boden@guidenmedia.se Ange namn, adress och telefonnummer.

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

27


FORMSMEDJAN.SE | MATS ENGFORS / FOTOGRAPHIC

R E T S I P , V O L K PÅS RKHÄNG! A P H OC

I SPO HELA UNDEROVET L K S Å P

16 -20) KL. 100 , 1 L I G R A P D E :E A LÅNGFR TILL 10 M R O A T G U A AR ALLA D 0 FREDAG , 0 2 ÖPPET ET TILL 20:0 P 0 P Ö 1 S L G L Ä A V RSD RSDAG K (SKÄRTO 24/3 SKÄRTO USBANDET H D E M I K S TER S STARS, AF S O R VARTLÅGAN IC S K S D E N E M T B IN IB L J BB EDAG STORK KHÄNG & GUPÅSKBORD R A P N O T F 25/3 LÅNGFR A 26/3 PÅSK RSKI & STORKLINTENS AFTE LOM FERENSSLA IF D S N A M L GEN POO 27/3 PÅSKDA 29/3 GB GLASS PULKARACE 31/3 GUNNARDS STÖRTLOPP 2/4 AFTERSKI MED ESBJÖRN HÄGGSTRÖM

0921-138 50 | storklinten.se Följ Storklinten på facebook för senaste nyheter och erbjudanden.

28

Y HOCSKPEEL SLUTRTEN

BODENGUIDEN | APRIL 2016

r ski, barnafterski Fullspäckat påskprogram med afte en! och generösa öppettider i restaurang as på storklinten.se Mer information och låt dig inspirer


Teriyakimarinerad kycklingfilé med råstekt potatis

Recept: Ronja Hertell Foto: Peter Holmbom

Ingredienser FÖR 4 PERSONER Kyckling 4 st kycklingfiléer 2 msk smör 8 msk teriyakisås Teriyakisås 2 msk strösocker 4 msk vatten 1 msk ingefära, finhackad färsk 1 dl japansk soja 1 st vitlöksklyfta, stor finhackad

TERIYAKISÅS 1. Blanda alltsammans i en kastrull. 2. Koka upp och låt såsen därefter kallna. 3. Sila. KYCKLING

1. Sätt ugnen på 150 °C. 2. Bryn kycklingen i smör runt om i en stekpanna på hög värme tills den fått färg. 3. Pensla filén med Teriyakisåsen och stek den därefter klar i ugnen tills innertemperaturen är 68 grader, ca 30 minuter. 4. Låt filén vila i folie cirka 10 minuter innan den skärs upp och serveras.

RÅSTEKT POTATIS

SPARRIS/SALLAD

1. Sätt ugnen på 175 grader.

1. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ett par minuter. Sparrisen ska bli lite mjuk på utsidan men hård på insidan. Häll sen av vattnet i ett durkslag.

2. Skölj potatisen och skär dom i tunna skivor. Lägg skivorna direkt i en bunke med vatten och låt potatisskivorna ligga där tills du skurit upp alla potatisar. Häll sen bort vattnet i ett durkslag. 3. Lägg en klick smör på en plåt och låt smälta i ugnen. 4. Värm upp en stekpanna med lite rapsolja och stek en näve potatisar i omgångar tills de får färg, lägg sen över potatisskivorna på plåten. 5. Pressa en vitlöksklyfta över potatisen och strö över flingsalt. Ställ in i ugnen i ca 25 min eller tills de ser klara ut.

2. Lägg en salladsbädd på grönsalladen på tallriken och lägg över sparrisen. Ringla över lite olivolja och hyvlad parmesanost. Strö sen över lite flingsalt. TZATZIKI

1. Riv gurkan grovt och lägg den på dubbelvikt hushållspapper. 2. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar.

2 tsk vinäger Råstekt potatis 12 potatisar En klick smör Rapsolja 1 vitlöksklyfta Flingsalt Sparris/sallad Sparris Blandad grönsallad Olivolja 100 g parmesanost Flingsalt Sparris/sallad 1⁄2 gurka 1⁄2 tsk salt 2 dl Turkisk yoghurt 1 stor pressad vitlöksklyfta 1⁄2 krm svartpeppar Flingsalt

APRIL 2016 | BODENGUIDEN

29


BODENS TEATERFÖRENING – EN DEL AV RIKSTEATERN

EN DRUVA I SOLEN

Lördag 16 april 19:00. Sagateatern. 2 h 40 min, 20 min paus. BILJETTER VIA NORRBOTTENONLINE.SE, TICKSTER.COM, TICKSTER KUNDTJÄNST 0771 - 47 70 70 OCH GENOM PERSONLIG SERVICE HOS TURISTCENTER I BODEN

DAGENS LUNCH Buffé inkl sallad, nybakat bröd, soppa, kaffe, kaka. Självklart har vi alltid Pitepalt.

Á LA CARTE Sätt guldkant på tillvaron – unna dig en god middag på Bodensia! Välj något gott ur vår á la carte-meny.

Månadens

Erbjudande Grillad kycklingfile med tomatsås och sallad med smak av Grekland. Inklusive en stor stark öl

149:-

Boka bord och få mer information om kommande

Alkoholfritt alternativ 125:-

evenemang på www.bodensia.se

Boka bord! Restaurang

Pär & Mickes KÖK

Öppet: Tis-Lör från 17.00. Kungsgatan 20 • 0921-538 35 • Boka bord.

30

BODENGUIDEN | APRIL 2016


TEXT & BILD MIMMIE STRANDKVIST

EN KVÄLL FYLLD AV IDÉRIKEDOM OCH ENERGI Enter Galleria gästades av lokala UF-företagare. Den övre våningen fylldes av sprudlande gymnasieelever som fick chansen att marknadsföra sina produkter och tjänster för besökarna. En spänningshöjare, i form av en tävling mellan UF-företagarna, ingick även under kvällen. Tävlingen resulterade i tre glada ungdomar som fick motta ett stipendium på 5000 kr.

Vinnare av kvällens tävling blev Always with you UF som säljer halsband med berlocker som smyckas av stjärntecken på latin. Ägarna Tilda, Emilia och Linnéa var mycket glada över vinsten.

Erik, Oskar och Axel, ägare av Safe grip UF, ville hitta något enkelt men samtidigt behövligt när de skulle uppfinna en produkt. Resultatet av dessa krav blev ett smidigt trähandtag för påsar.

Gloria UF:s ägare är Tanja och Björn, som säljer halsband och ringar till förmånliga priser. Priserna kan hållas låga eftersom de köper in smyckena från företag i Asien.

Amanda, Jessica, Carl och Elin, Bake it smart UF, gillar alla att baka men tycker att tiden inte räcker till — och så var en affärsidé född! Företaget säljer färdigmåttade recept, där endast vätska tillsätts.

Rio Tayong driver ett UF-företag där han säljer egenmålade tavlor. På bilden syns ett verk med namnet: ”monochromatic society”, som är målat med bland annat kaffe!

Oskar och Henriks, Crystal Clear Cleaning UF, säljer städprodukter som trasor och svampar och skänker 25 procent av priset till välgörande ändamål.

IMG Studios UF har skapat spelappen Super Dodge Rocket. Isak, Marcus och Gustav står som ägare till UF-företaget. Spelet fick de arbeta med i ett halvår innan det blev klart. APRIL 2016 | BODENGUIDEN

31


LULEÅ

999·

PARASOLL PÅ KÖPET T.O.M. 11 APRIL*

PAKETPRIS

900·/MÅN** 8.995· (9.595·) BORD + SOFFA

VISBY

499· SOLSTOL

349· (399·)

Finns i fler färger Solstol Beach i röd, svart, orange, vit eller turkos textilene med svart stålram, grå textilene med vit stålram 349· (399·)

Trädgårdsserie Davenport i natur/brun konstrotting, dynor i tyg antracit, bord med skiva i glas Trädgårdssoffa, B 198, L 198, D 78, H 86 cm 7.195· Trädgårdssoffbord, L 80, B 80, H 65 cm 2.400· Paketpris 8.995:- (9.595:-) Parasoll Luleå i grå polyester med hängstativ i aluminium och stål, B 300 cm 999· NYHET Kuddfodral Good things 129· NYHET Kuddfodral Florian 129· NYHET Kuddfodral Oval 199· Innerkudde fr. 39· Pläd Molly 129· Stickad pläd Karin 499· NYHET Vas Mairo 129· NYHET Bricka Konkret 159·

Mio Inredare: Vi hjälper dig och ger förslag på möbler som passar din uteplats, balkong eller oas.

RÄNTEFRITT 10 MÅNADER! RÄNTEFRI DELBETALNING I 10 MÅNADER VID KÖP FÖR MINST 3.000 KR, GÄLLER T.O.M. 2 MAJ. DU FÅR ÄVEN PARASOLL PÅ KÖPET OM DU HANDLAR UTEMÖBLER FÖR MINST 3.500 KR.

BORD + SOFFA + 2 FÅTÖLJER /MÅN** 10.995· (12.295·)

BORD + 6 STOLAR

1.100·

1.100·

FRÅN

/MÅN** 10.995· (12.165·)

279· (349·)

Trädgårdsserie Orlando i natur/brun konstrotting, dynor i tyg antracit, bord med skiva i glas Trädgårdssoffa, B 190, D 78, H 86 cm 4.600· Trädgårdsfåtölj, B 80, D 78, H 86 cm 2.700· Trädgårdsbord, L 140, B 80, H 62 cm 2.295· Paketpris 10.995· (12.295·) bord + soffa + 2 fåtöljer

NYHET Trädgårdsserie Malaga i grå konstrotting, bord med skiva i antracitfärgad träliknande kompositmaterial inkl. snurrplatta Trädgårdsbord, Ø 150, H 76 cm 4.995· Trädgårdsstol, B 57, D 60, H 108 cm 1.195·. Paketpris 10.995· (12.165·) bord + 6 stolar

BORD + SOFFA

BORD + SOFFA Plastmatta Majken, grå/vit, svart/vit med stjärnor och vändbar.

/MÅN** 5.995·

/MÅN** 8.995· (9.395·)

70x150 cm 279· (349·) 70x200 cm 359· (449·)

NYHET Trädgårdsserie Scottsdale i grå konstrotting, dynor i tyg antracit, bord med skiva i glas Trädgårdssoffa, B 210, L 210, D 80, H 86 cm 7.400· Trädgårdssoffbord, L 70, B 70, H 50 cm 1.995· Paketpris 8.995· (9.395·) bord + soffa

600·

RABATT PÅ ALLA PLASTMATTOR

600·

900·

BORD + 4 STOLAR

20%

Finns även i vitt

/MÅN** 5.995·

Trädgårdsgrupp Mölle i galvaniserad stål med skiva, sits och rygg i massiv teak, stol med svikt, bord, Ø 110 cm + 4 stolar, B 66, D 57, H 88 cm 5.995·

Stad. Läge. Väg 97, infart från Luleå. Mio Boden.

Trädgårdsgrupp Ibiza i grå konstrotting, bord med skiva i glas, L 55, B 55, H 37 cm, soffa med dyna i tyg antracit, B 185, D 76/141 H 81 cm 5.995·

HÖRNSOFFA

15%

/MÅN**

RABATT PÅ UTVALDA SOFFOR ***

1.851·

Hörnsoffa med schäslong Modern Living i tyg Troy grey med armstöd B, metallbeklädda ben, B 333, L 264, D 96/160, H 86 cm 18.513· (21.780·)

KONTINENTALSÄNG /MÅN**

600·

NYHET Kontinentalsäng Pisa i tyg Rocco grey inkl. bäddmadrass Pisa, huvudgavel Pisa och svarta träben, 160x200 cm 5.995· (7.990·), 180x200 cm 6.495· (8.790·)

Adress. Tel. XXX-XX XX 0921-140 XX. Mån-fre XX-XX. LörTis-Fre, XX-XX. Sön *Parasoll Visby, värde 499·, köpet vidpå köp av utemöbler för minst 3.500·. Parasoll värde Kopplingsvägen 6. Tel. 00. Mån 10-19, 10-18,XX-XX. Lör 10-15, Sön 11-15. *Parasoll Visby,på värde 499·, köpet vid köp av utemöbler för minst 3.500·.Luleå, Parasoll Luleå, 999·, köpet vid köp utemöbler för minst 7.000·. Parasollfot ingår ej.ej. Max Erbjudandetgäller gällernybeställningar nybeställningar t.o.m. värdepå 999·, på köpet vidav köp av utemöbler för minst 7.000·. Parasollfot ingår Maxettettparasoll parasollper perköp köpoch ochhushåll. hushåll. Erbjudandet t.o.m. 11/411/4 2016. 2016. **Helt räntefritt och inga övriga avgifter tillkommer om betalning sker i tid. Köpbeloppet delas upp på 10 månader och gäller på köp från 3.000·. Gäller **Helt räntefritt och inga övriga avgifter tillkommer om betalning sker i tid. Köpbeloppet delas upp på 10 månader och gäller på köp från 3.000·. Gäller 25/3-2/5. ***Gäller 25/3-2/5. ***Gäller Coffee, Modern Nordic, Focus och Eden. Gäller ej redan nedsattaförpriser. Reservation slutförsäljning och tryckfel. Mer info på mio.se Coffee, Modern Living, Nordic, FocusLiving, och Eden. Gäller ej redan nedsatta priser. Reservation slutförsäljning ochför ev tryckfel. Mer info påev mio.se

Bodenguiden April 2016  
Bodenguiden April 2016  
Advertisement