Page 1

2011

fi

Etel채-Pohjanmaa Pohjanmaa

2012

POHJANMA AN KAUTTA


Sisältö

Sisällysluettelo Johdanto .............................................3 Seinäjoki .............................................4-12 Seinäjoki ja Ilmajoki .............................13 Ilmajoki ...............................................14-15 Jalasjärvi .............................................16-17 Isojoki, Teuva ja Kurikka ......................18 Kurikka ................................................19 Kauhava ..............................................20-21 Lapua ..................................................22-23 Alavus, Kuortane, Töysä, Ähtäri .. .........24-25 Alajärvi, Soini ja Vimpeli ......................26-28 2

Kansikuvan on kuvannut Elina Fischer.

Lappajärvi ja Evijärvi ............................29 Kauhajoki ............................................30-31 Pohjanmaa ..........................................32-33 Vaasa ja Mustasaari .............................34-35 Vaasan seutu .......................................36-37 Isokyrö ................................................38 Vöyri ja 7 siltaa ....................................39 Maalahti ja Korsnäs .............................40 Närpiö .................................................41 Kaskinen .............................................42 Kristiinankaupunki ..............................43


Olipa kerran talvi Mannerjää syleili Merenkurkkua ja raastoi sen syville uurteille. Kun jäät jättivät, äitimaa hengähti ja merenpohja alkoi kohota – kupruineen kaikkineen. Vesi pakeni rannoilta ja jatkaa yhä tänään pakenemistaan. Luonto, jonka pakenevat vedet ovat paljastaneet, on ainutlaatuisuudessaan arvokasta maailman luonnonperintöä. Pohjanmaan rannikon ikiaikaiseen luonnonperintöön voit tutustua ottamalla osaa opastettuihin retkiin, mukavasti risteilyveneen kannelta tai vaikkapa kanootilla kivikkojen välissä pujotellen.

Kohta kun kevät koittaa Suuri luonnonnäytelmä koetaan joka kevät Kyrönjoen rannoilla, kun joki murtaa jääpadot ja nousee villisti virraten töyräilleen. Pian se kuitenkin asettuu jälleen uomaansa ja tarjoaa melojille kimmeltävän polun halki lakeuksien ja eteläpohjalaisen kulttuurimaiseman.

Kyrönjoesta nousee myös kalaa, jopa 60 eri lajia. Koukkuun voi tarttua vaikkapa purotaimen tai mahtihauki, joka lienee myös Merenkurkussa urheilukalastavien mieluisin saalis. Paikallisten matkailuyrittäjien sekä kalastus- ja eräoppaiden opastuksella pääsee aloittelijakin nopeasti kiinni kalastuksen saloihin. Myös välineitä on vuokrattavana.

Kesällä taas keikutaan Kesällä juroista pohjalaisista kuoriutuu uusi kansa. Pilke syttyy silmäkulmaan ja rytmi tarttuu tangojalkaan. Hurjat huvipuistot ja värikkäät viihde- ja ostoskeskukset kutsuvat. Rantaelämä on monipuolista, mutta hupia ja hemmottelua tarjoavat myös alueen useat kylpylät – säällä kuin säällä ja ympäri vuoden. Tapahtumakalenteriakin kannattaa vilkaista. On festivaaleja, perinnepäiviä, saaristolaismarkkinoita, kesäteatteria, ilmaiskonsertteja, lavatansseja… Jos ei aina omalla kylällä niin ihan krannissa kuitenkin.

Valtionkatu 1, Matkakeskus 60100 Seinäjoki Puh. 06 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Johdanto

Neljä vuodenaikaa Pohjanmaan kautta Syksy on sadonkorjuun aikaa Harmaiden hahmojen unenomainen baletti Söderfjärdenissä on jokavuotinen spektaakkeli. Tuhansia ja jälleen tuhansia kurkia laskeutuu Suomen kauneimman, 520 miljoonaa vuotta vanhan kraatterin pohjalle levähtämään. Alueella on myös observatorio, jossa voi tähyillä tähtiä lintujen lisäksi. Syksyllä on hauska myös seikkailla tai kokea jotain aivan uutta työ- tai ystäväporukalla. Tarjolla on esim. aikamatkoja, mönkijäsafareita, gourmetkokkausta, GPS-seikkailuja ja savusaunomista suonsilmäuinnilla. Pitenevät illat kutsuvat kulttuurin pariin ja hyvään ravintolaan nauttimaan syksyn sadosta. Valitse teatteripaketti, mene konserttiin, tutustu taiteeseen tai hemmottele itseäsi hotellissa. Lyhytkin lomanen Pohjanmaan kautta piristää ihmeesti arkea.

Raastuvankatu 30 65100 Vaasa Puh. 06 325 1125 office@botniatourist.com www.pohjanmaanmatkailu.fi

3


Seinäjoki

Tervetuloa viihtymään Etelä-Pohjanmaalle Matkailuneuvonta Vieraita tulossa – mitä voisin heille alueeltamme esitellä? Missä voisimme käydä ulkona syömässä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen matkailuneuvonnastamme. Meiltä voit mm. varata auktorisoidun oppaan tai hakea alueemme matkailuesitteitä.

Ryhmämatkapalvelut Olemme maakunnan oma matkailutoimisto, jonka kautta ryhmät saavat laaja-alaisesti tietoa eteläpohjalaisista matkakohteista. Laadimme ryhmällenne päiväretkiohjelman, ideoimme yrityksen virkistyspäivän ja saunaillan tai suunnittelemme lapsiryhmälle luokkaretken lähiseudulle. Sinun ei siis tarvitse koota esitepinoja ja soitella kymmeniä puheluita – soita myyntipalveluumme niin laitetaan yhdessä pyörät pyörimään!

Kokouspalvelutoimisto

Kokousmatkan ei välttämättä tarvitse olla ”pelkkä kokoustila, kahdet kahvit ja kokouslounas”. Meiltä kannattaa tiedustella kokouksen oheisohjelmia tai persoonallisia pohjalaisia ruokapaikkavaihtoehtoja. Suunnitteletko alueellemme isompaa tapahtumaa? Kokouspalvelutoimistomme hoitaa puolestasi vuosien ammattitaidolla mm. suurtapahtumien ilmoittautumiset, majoitusjärjestelyt, tarvittavat tarjoilut, oheisja vapaa-ajanohjelmat sekä laskutus- ja maksuliikenteen.

Valtakunnallinen ennakkolipunmyyntipiste Meiltä saat myös ennakkoliput kesäteatteriin, jokilaivaristeilylle tai valtakunnallisesti mihin tahansa Tiketissä, Piletissä ja NetTicketissä myynnissä olevaan tapahtumaan.

Lahjakortit Toimistoltamme saat jokilaivaristeily- ja kesäteatterilahjakortit heti mukaan! Lahjakortti on oiva valinta äitienpäivälahjaksi, syntymäpäivänä tai kun haluat piristää ystävääsi!

Tuotemyynti Toimistoltamme löydät myös vinkit lahjoihin ja tuliaisiin! Myymme mm. KOTO-, Seinäjoki- ja Pohjanmaan Valtias -tuotteita. Laajasta valikoimasta löytyy esimerkiksi pelejä, t-paitoja, uunikintaita, kasseja, makeisia ja kirjoja!

4

Valtionkatu 1, Matkakeskus 60100 Seinäjoki Puh. 06 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

”Etelä-Pohojanmaa ei oo korvaamatoon, mutta paras maharollinen!”


Seinäjoki

Seinäjoki – vetovoimainen kaupunki, vetovoimaiset tapahtumat 15.–17.6.2012 Provinssirock – Ihmisten Juhla .......................................................... 11.–15.7.2012 Seinäjoen Tangomarkkinat .......................................................... 27.–29.7.2012 Vauhtiajot Race & Rock Festival .......................................................... www.komiainfo.fi www.seinajoki.fi/tapahtumat

Tapahtumien aikaiset majoitusvaraukset ja lipunmyynti Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi 5


Seinäjoki

Viivähdä tai piipahda nykytaiteen parissa Seinäjoen taidehallilla! ...................................................................................................... Seinäjoen taidehalli tarjoaa monipuolisia nykytaiteen näyttelyitä, työpajoja ja tapahtumia. Seinäjoen taiteilijaseuran taidelainaamo toimii Taidehallin yhteydessä. Lainaamosta saa ammattitaiteilijoiden taidetta vuokralle tai osamaksulla omaksi. Tiloissa on esillä myös Seinäjoen taiteilijaseuran eteläpohjalaisen taiteen kokoelmanäyttely. Vietä erilainen kokouspäivä taiteen keskellä! Taidehallin tiloja vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön. Tarjolla on myös yhdistettyjä kokous- ja näyttelyvierailupaketteja. Ryhmille on tilauksesta opastuksia ja työpajoja. Taidehallilla palvelee myös kahvio. Taidehallin MUUSA-taidepajat lapsille ovat kertaluonteisia ja niissä on vaihtuvat teemat, tekniikat ja ohjaajat. Pikkutaidis on taidenäyttelyaika, joka on suunnattu vauvoille, pikkulapsille ja heidän vanhemmilleen. Aikuisille on taidekurssitoimintaa. Avoinna: ti, to 11-17, ke 11-19, pe-su 12-16 Pääsymaksu 3/2 €, keskiviikkoisin vapaa pääsy Upankatu 3, 60100 Seinäjoki Puh. 06 416 2390 taidehalli@seinajoki.fi, www.seinajoki.fi/taidehalli

Hotellimajoitusta ja ravintolapalveluita ........................................................... Sokos Hotel Lakeus on mukava kokoushotelli Seinäjoen keskustassa. Hotellissa on 150 huonetta, joista useassa on oma sauna. Hotellissa on erikokoisia kokoustiloja jopa 150 hengelle. Pihvipaikka Matadorin à la carte -listan mukana pääset ruokamatkalle espanjalaistyyliseen keittiöömme. Kesäaikana kaupungin aurinkoisin terassi löytyy Pub Wilsonista.

6

Sokos Hotel Lakeus Torikatu 2, Seinäjoki Puh. 010 764 8000 lakeus.seinajoki@sokoshotels.fi

Sokos Hotel Vaakuna on nykyaikainen hotelli kaupungin ydinkeskustassa. Hotellissa on 146 huonetta ja kolme ravintolaa. Fransmannissa nautitaan yrteiltä tuoksuvaa maalaisranskalaista ruokaa, Amarillossa tarjoillaan mausteista Tex Mex’iä ja Karmassa on bileet joka päivä aamuneljään asti. Sokos Hotel Vaakuna Kauppatori 3, Seinäjoki Puh. 010 764 7000 vaakuna.seinajoki@sokoshotels.fi Rossossa viihtyvät perheet sekä rennot porukat. Lastenlistalta löytyy takuuvarmat herkut ja viihdykettä tarjoaa lasten leikkinurkkaus. Coffee House tarjoaa erikoiskahveja sekä suolaisia ja makeita herkkuja moneen makuun.

Hospoda Korbel tuo Seinäjoelle tsekkitunnelmaa. Liikeideaan kuuluu laaja eurooppalainen olutvalikoima ja rehti pubiruoka. Hospoda Korbel, Keskuskatu 7, Seinäjoki Puh. 010 764 7130 Ravintolamaailmassa herkuttelet Presson kahvituotteilla, Buffan kotiruokalounaalla ja pizzalla sekä Hesburgerin tunnetuilla herkuilla. Ravintolamaailma Seinäjoen Prismassa Hyllykalliontie 2, Nurmo, Seinäjoki Puh. 010 764 7140 Ravintolamaailma Härmän Ässässä Saharavainiontie 1, Härmä Puh. 010 764 7150

Rosso & Coffee House Koulukatu 16, Epstori, Seinäjoki Puh. 010 764 7120 ....................................................................................................................................................................

www.sokoshotels.fi

www.eepeeravintolat.fi

Puhelun hinta yritysnumeroon 0,0828 € / puh + 0,1199 € / min


Joupiska palvelee ympäri vuoden .................................................................................................... Joupiska on erinomainen talviliikuntakeskus rinteineen ja latuineen, mutta se palvelee liikkujia myös muina vuodenaikoina. Joupiskan viihtyisät tilat ja ympäristön luonto tarjoavat loistavat puitteet järjestää yrityksen tyky-päiviä ja ne antavat myös hienot mahdollisuudet yritys- ja perhejuhlien viettämiseen. Ravintola Joupiskassa nautit kahvila- ja ravintolapalveluista ympäri vuoden A-oikeuksin. Ravintolassa toteutetaan toiveiden mukaan hää- ja perhejuhlat, lounas- ja kokous- sekä tyky- ja saunapalvelut. Jouppilanvuorentie 1, Seinäjoki Avoinna: ma 11-15, ti-to 11-21, pe-la 11-02, su 11-18 Ravintola puh. 06 429 6300 ravintola@joupiska.fi, info@joupiska.fi www.joupiska.fi

Seinäjoki

Pomppien ja junaillen Seinäjoella – paketti ....................................................................................................... Toiminnallinen päivä aloitetaan sisäleikkipuisto Pomppulassa, joka tarjoaa mahanpohjan kutkutusta virikkeellisessä ympäristössä; pomppulinna, pallomeri ja paljon muuta mukavaa. Leikkien jälkeen suunnataan pizza-buffettiin tankkaamaan lisäenergiaa kaupunkijunakierrosta varten. Alvari-kaupunkijunan kyydissä bongataan Seinäjoen parhaimmat nähtävyydet.

25

€ / hlö, Ryhmähinta kun ryhmässä vähintään 25 henkilöä. Lisämaksusta: Rooliopastus, jonka aikana junakissa kertoilee Seinäjoen kaupungin historiasta ja kulttuurista sekä laulattaa ja leikittää osallistujia. Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Sisäleikkipuisto Pomppula ........................................................................................ Pomppula on Hurjan hauska sisäleikkipuisto Seinäjoella. Pomppulassa lasten liikunnan riemua ei pilaa edes kylmä tai sateinen sää. Pomppulinna, akkuautorata, leikkiteline ja paljon muuta löytyy kätevästi sisätiloista. Kahviossa voi leikin lomassa nauttia vaikkapa pizzaa ja mehua. Aikuisille käytössä ilmainen langaton nettiyhteys. Rajaton leikkiaika lapset 12 €, alle 2 v. 6 € ja alle 1 v. sekä valvojat ilmaiseksi. Syntymäpäivät 15 €/lapsi, sisältää sisäänpääsyn, karkkilajitelman, sipsejä, limsaa ja mehua sekä juhlahuoneen käytön. Aukioloajat: ma suljettu, ti-pe 11-20, la 11-18, su 12-18. Kaarretie 2, Seinäjoki Puh. 044 058 5642 www.pomppula.fi

7


Seinäjoki

Käsityöelämyksiä Seinäjoella! ...................................................................... Pohjalainen käsityö elää vahvasti Kaarakan talossa Seinäjoella. Kaarakan taitokeskuksesta löytyy uusia ideoita ja materiaaleja käsityöhön, tekemispaketteja sekä ajankohtaisia näyttelyjä. Rustoopuori-myymälästä saa pohjalaisia lahja- ja sisustustuotteita sekä suositut KOTO-tuotteet. Ryhmille opastuskierros eteläpohjalaiseen käsityöhön ja Kaarakan talon historiaan. Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-14 tai sopimuksen mukaan. Sahalankatu 3, Seinäjoki Puh. 06 420 5800 taito@taitoep.net, www.taitoep.net

Vuokko ja Aale Siltasen omakotipuutarha ................................................................................................... on voittanut monia pihapalkintoja, mm. Seinäjoen kaupungin pihakilpailun mestariluokan kolmena vuonna peräkkäin sekä I- ja II-palkinnot koko maata käsittävässä pihakilpailussa. Omakotipuutarha kuuluu myös Puutarhaliiton valitsemiin Suomen parhaisiin puutarhakohteisiin. Siltasten omakotipuutarha on ollut kolme kertaa maatalousnäyttelyn retkikohteena, myös presidentti Halonen seurueineen on vieraillut puutarhassa. Kauniissa 1800 m2:n puutarhassa kasvaa useita kymmeniä havu- ja lehtipuusekä pensaslajeja, köynnöksiä, lukematon määrä perennoja, kivikkokasveja, liljoja ja sipulikasveja. Avoinna: 25.6.-16.9.2012 Vierailut sopimuksen mukaan. Pääsymaksu 3 €/hlö Riihikuja 2, Seinäjoki Puh. 06 423 4161 tai 0400 641 572

Parisuhteen piristysloma alk. 85 € / hlö .................................................................................................... Pariskunnille suunnattu rentouttava piristysloma sisältää: • kesäteatterilipun Häjyt-näytelmään Törnävän kesäteatterissa Näytökset 27.6.-5.8.2012 • majoituksen idyllisessä aitassa (2 hh) • romanttisen kynttiläillallisen • yllätyksen huoneeseen Lisämaksusta varattavissa majoitus hotellissa (+ 25 €/hlö) ja romanttisia lisämausteita lomaanne. Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

8


Seinäjoki Törnävän museoalue .....................................................................

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo Maakuntamuseo muodostuu monimuotoisesta ja laajasta museokokonaisuudesta, jonka keskuspaikkana on luonnonkaunis Törnävän museoalue noin kolmen kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Sen ympärillä leviää luonnonkaunis Östermyran kartanon puisto, suosittu virkistysalue. Museon toinen toimipiste, Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Törnävän museoalueen info ja vaihtuvien näyttelyiden tila, Vinttigalleria on kartanon entisessä kivinavetassa. Kivinavetan perusnäyttely Mihinä me ollahan? kertoo Etelä-Pohjanmaan maakunnan ja Seinäjoen kaupungin historiasta ja kehitysvaiheista. Näyttelyn kiehtovat kuvat, esineet ja filmiesitykset havainnollistavat seikkaperäistä tekstiä. Vuonna 2012 Vinttigalleriassa on esillä mm. arkkitehtuuria, valokuvia ja taidetta. Luontomuseon geonäyttely kertoo Etelä-Pohjanmaan geologisesta historiasta. Ulkomuseoalueelle on siirretty parisenkymmentä talonpoikaisrakennusta eri puolilta maakuntaa. Savutuvat, aittarakennukset ja kaksikerroksinen Liinamaan

talonpoikaistalo interiööreineen ja lukuisine piharakennuksineen antavat kuvan maakunnan talonpoikaisväestön elämästä 1600-luvulta 1930-luvulle. Museoalueen muissa kohteissa pääsee tutustumaan käsityöläisverstaisiin, maaseutuapteekkiin ja kauppapuoriin. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii keskellä kaupunkia, vastapäätä Torikeskuksen pysäköintialuetta, entisessä Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa. Talon on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto, ja museon kolmen rakennuksen ryhmä on yksi Aallon nuoruudentöistä. Museo on vapaaehtoisen maanpuolustustyön museo, jossa on esillä suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyt. Lisäksi eriaiheisia vaihtuvia näyttelyitä. Kivinavettaan ja Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon voi tutustua omatoimisesti aukioloaikoina. Museosta voi tilata opastuskierroksia eri teemoilla tai matkailupaketteja, joihin sisältyy opastuksen lisäksi kahvitarjoilu. Museokaupoissa on myynnissä lahjatavaroita ja kirjoja.

Törnäväntie 23, Seinäjoki Puh. 06 416 2642 epmaakuntamuseo@seinajoki.fi

Kivinavetta avoinna: 1.9. – 30.4. ke 12 – 18, to, pe ja su 12 – 16 1.5. – 31.8. ke 12 – 19, to – su 12 – 17 Muina aikoina sopimuksen mukaan. Museoalueen muut kohteet: 4.1., 7.3. ja 2.5. Opastuskierrokset ke 17.00 1.6. – 31.8. Opastuskierrokset ke – su 12.30, 14.00, 15.30 Ryhmille myös muina aikoina sopimuksen mukaan tilauksesta. 11.–12.8. Östermyrapäivät 12.12. Joulutapahtuma

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo .....................................................................

Kauppakatu 17, Seinäjoki Puh. 06 416 2734 suojeluskuntamuseo@seinajoki.fi

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo avoinna: 1.9. – 30.4. ke 12 – 18, to, pe ja su 12 – 16 1.5. – 31.8. ke 12 – 19, to – su 12 – 17 Muina aikoina sopimuksen mukaan tilauksesta.

www.seinajoki.fi/museo 9


Seinäjoki

Kaanaa Lines ......................................................................................... Tule jokilaivan kyytiin Seinäjoella. Lähde ainutlaatuiselle Kaanaa Linesin jokiristeilylle 30-paikkaisella Lakeuden Kutsu -laivalla Seinäjoella. Tutustu lakeuden kulttuurimaisemaan uudesta näkkulmasta. Tutustu myös kotisivuillamme kaupunkijuna Alvarin kiertoajeluihin. Laiva ja juna liikennöivät tilauksesta ja vakiovuoroilla. Lisätiedot ja varaukset:

Cumulus Seinäjoki on majapaikka, menopaikka, kokouspaikka, ruokapaikka – ja paljon muuta! ........................................................................................ Uudistettu Cumulus Seinäjoki on hyvien öiden hotelli, jossa on 135 mukavaa huonetta. Voit myös järjestää inspiroivia kokouksia jopa 150 hengelle, laittaa tanssijalalla koreasti kaupungin parhaassa aikuisten ihmisten illanviettopaikassa Soittolassa ja herkutella vatsan täydeltä ravintola Huviretkessä. Kaikki palvelut ja viihdykkeet löytyvät kätevästi saman katon alta aivan tangokaupungin ytimestä. Kauppakatu 10, Seinäjoki Puh. 06 418 6111 seinajoki.cumulus@restel.fi www.cumulus.fi

Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi www.kaanaalines.fi

Risteillen ja ruokaillen Seinäjoella .................................................................................................... Jokilaivaristeilyllä ryhmä tutustuu kaupunkialueen nähtävyyksiin hieman erilaisesta näkökulmasta. Esittelyssä mm. kaunis kampusranta, teknologia- ja innovaatiokeskus Frami sekä mielenkiintoisen historian omaava Rakuunapuisto. Risteily 30-paikkaisella Lakeuden Kutsu jokilaivalla sekä noutopöytäruokailu 1700-luvun talonpoikaistalossa. Ryhmähinta

39 € / hlö, kun ryhmässä vähintään 25 henkilöä.

Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Ravintola Fiini ........................................................................................

Marttilan Talli ........................................................................................ Marttilan Tallin ravintolapalvelut tarjoavat erinomaiset puitteet lounaalle, erilaisiin juhliin ja kokouksille. Ravintola Marttilan Talli 20-100 hlöä • Kivirikon juhlahuoneisto 20 -70 hlöä • Kampusravintola 170 hlöä • Cocktailtilaisuudet 350 hlöä.

10

Puskantie 38, Seinäjoki Puh. 06 420 4816 talli@marttilankortteeri.fi, www.marttilankortteeri.fi

Fiinin nuorekas ja moderni 156-paikkainen ravintola tarjoaa asiakkailleen maukkaan ja monipuolisen lounaan lisäksi kahvila- ja kokoustarjoilut. A-oikeuksin varustetussa ravintolassa on mahdollisuus järjestää iltaisin ja viikonloppuisin perhejuhlia, yritystilaisuuksia ja seminaareja vähintään yli 20 hengen ryhmille. Avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.00-15.00, lounas arkisin noutopöydästä klo 10.30-13.30. Ravintolan yhteydessä Frami D-osan kokoustilat Siru (16 hlöä), Bitti (10 hlöä), Lounge (10 hlöä) ja Mega (50 hlöä). Tiedekatu 2, Frami D-osa, Seinäjoki Puh. 06 420 4860 fiini@marttilankortteeri.fi, www.marttilankortteeri.fi


Seinäjoki

Hotelli Fooninki ........................................................... Hotelli Fooninki sijaitsee Hyllykalliolla, vain 3,5 kilometriä Seinäjoen keskustasta. Fooningista löytyy 28 tasokasta kahden hengen huonetta, kaksi suitea, suosittu ruokaravintola sekä pub (viikonloppuisin myös karaokea). Ilmainen, iso parkkipaikka. Sauna, takkakabinetti sekä kokoustiloja erikokoisille ryhmille. Kaarretie 4, Hyllykallio, Seinäjoki Puh. (06) 421 7700, myynti@hotellifooninki.com www.hotellifooninki.com

Kriikun mylly Ylistaron Kirkonkoskella ........................................................... Tunnelmallinen myllymiljöö odottaa kävijäänsä. • Entisöity, arvokas 1870-luvulta oleva wanha vesimylly; myllyn opastukset, jauhatusnäytökset tilauksesta. • Myllytupa-ravintola: maukasta kotiruokaa, juhlat, kokoukset, tyky-päivät. • Kyrönjoen myllyistä kertova näyttely • Sepän paja: taontaa ja opastusta; myös kurssit • Tunnelmallinen rantasauna ja poreileva palju • Kesäkahvila: 24.6-29.7 ti-su, elokuu: la-su avoinna klo 12-18 • Ryhmille palvelut tilauksesta ympäri vuoden. Kaukolanraitti 71, Ylistaro, Seinäjoki Puh. 050 599 7436 info@kriikunmylly.com www.kriikunmylly.com

Wanha Markki ............................................................................................................ Taiteilijakoti, jota isännöivät taidemaalari Heikki ja keraamikko Liisa-Cristiina Laaksonen. Talossa työtilojen lisäksi lahjatavaramyymälä ja pitopalvelu. Piharakennukset ovat pääosin Eläinten vanhainkodin käytössä ja kesäisin siellä toimii myös kahvio ja käsityöläismyymälä. Avoinna 15.6.-15.8.2012, ti-su klo 11-18 Kylänpääntie 114, Ylistaro, Seinäjoki Puh. 050 357 2432 www.wanhamarkki.fi

Maatilamatkailu Välimaa ........................................................... Maatilamatkailu Välimaa tarjoaa työhön, juhliin ja vapaa-aikaan majoitus-, juhla-, kokous-, ruokailu-, ohjelma- ja ravintolapalveluita. Välimaantie 65, Peräseinäjoki, Seinäjoki Puh. 0400 866 658 info@valimaa.fi www.valimaa.fi

Maatilamatkailu Ilomäki ........................................................... Majoitu mukavasti ympäri vuoden mökeissä tai maalaistalossa. Ilomäentie 52, Peräseinäjoki, Seinäjoki Puh. 040 574 0286 reijo.ilomaki@suomi24.fi www.ilomaki.info

Kalajärven lomakylä ........................................................... Puhtaassa ja luonnonkauniissa ympäristössä täydellisesti varustetut hirsimökit käytössäsi ympäri vuoden. Upea Itärannan Huvila myös kokous- tai juhlakäyttöön, johon ruokailut tilauksesta. Ojajärventie 97, Louko, Seinäjoki Ulla Manni Puh. 0400 664 543

11


Seinäjoki

Ei väkisin – vaan intohimosta ........................................................................................................................ ”Seinäjoella teatteria tehdään suurella syrämmellä” Vuoden 2012 kevätkausi on täynnä draamaa, musikaalia ja lastennäytelmää. Alvar-näyttämöllä 28. tammikuuta saa ensi-iltansa Ingmar Bergmanin rakastetuin tarina Fanny ja Alexander. Keski-Euroopassa kulttimusikaalin maineeseen noussut Dance of the Vampires -musikaali on tuonut katsojia ympäri maailmaa Seinäjoelle. Esitys on suursatsaus teatteriltamme ja yleisö on ollut hurmaantunut! Esitys jatkaa 24. maaliskuuta saakka. Koko perheen musiikkinäytelmä Kuningas Ei! saa ensi-iltansa 14. huhtikuuta. Teos on uhmakas juttu junioreille. Syyskaudella 2012 ensi-iltaan tulevat mm. perheenäitien ostolakosta kertova, Mikko Viherjuuren ohjaama Dario Fo’n kohelluskomedia Ei makseta! Ei makseta! sekä elokuvanakin monia liikuttanut romanttinen draama, Hiljaiset sillat. Nuorten oma teatteri, Verstas-teatteri, jatkaa nuorten omana kohtauspaikkana. Nuorille suunnattujen produktioiden estradilla ei tulla näkemään tavallista teatteria. Kaikkea muuta! Vuosi 2013 tulee olemaan juhlavuosi teatterillemme. Seinäjoenkaupunginteatteri täyttää 50 vuotta. Tervetuloa viihtymään!

Teatteripäivä Seinäjoella ........................................................................................................................... • teatterilippu valitsemaanne esitykseen • naulakkopalvelu • väliaikakahvit • ryhmälounas tai -päivällinen

48

Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

€/ hlö, kun Ryhmähinta alk. ryhmässä vähintään 25 henkilöä.

• Häjyjen esitykset ajalla 27.6.-5.8.2012 • Lippujen hinnat 15/19/22 ¤ • Kysy ryhmähintoja! Koko perheen näytelmänä nähdään paljon toivottu klassikko, joka ei esittelyä kaipaa: Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu. Näytelmän ohjaa Viivi Saarela ja Peppinä nähdään Nelli Ojapalo. Musiikkinäytelmässä esiintyy tietysti myös livebändi ja oikea hevonen. • Pepin esitykset ajalla 10.-31.7.2012 • Lippujen hinnat 10/12/14 ¤ ja perhelippu 42 ¤ (2 aikuista + 2 lasta / 1 aikuinen + 3 lasta)

Törnävän Kesäteatteri ...........................................................

12

Törnävän kesäteatteri tuottaa kesällä 2012 Törnävänsaaren suurelle ulkoilmanäyttämölle kaksi esitystä. Häjyt on 1990-luvun Kauhavalle sijoittuva tarina kahdesta yli-ikäisestä nuorisorikollisesta nimeltään Jussi Murikka (Jani

Johansson) ja Antti Karhu (Harri Huttunen). Vankilasta päästyään he palaavat kotikonnuilleen, mutta menneisyys ei jätä heitä rauhaan. Häjyt on tragikomedia veren perinnöstä, lyhyestä pinnasta ja Aku Ankan tuurista. Näytelmä perustuu Aleksi Bardyn samannimiseen elokuvakäsikirjoitukseen ja sen ohjaa ja sovittaa näyttämölle Sarianne Paasonen.

Törnävän kesäteatteri Törnävänsaari, 60200 Seinäjoki info@tornavankesateatteri.net www.tornavankesateatteri.net Lippuvaraukset ja tiedustelut: 050 523 1340 (kesäteatteri) 06 420 9090 (Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy)


Ryhmä tutustuu oopperapitäjän huimaan historiaan opastetulla kiertoajelulla sekä ruokailee kartanossa jokivarsimaisemassa. Päiväkahvit nautitaan idyllisessä Koskenkorva-museossa. Suositun talvisotaoopperan jälkeen suunnataan majoittumaan maakuntaan.

139

€ / hlö, Ryhmähinta alk. kun ryhmässä vähintään 25 henkilöä. Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

24.-26.8.2012 Seinäjoen Harrastajateatterikesä .......................................................... Festivaali on tärkeä kohtauspaikka harrastajateatterin tekijöille. Ryhmät tuovat täällä esityksensä uuteen tilaan ja luovat kontakteja muihin teatterintekijöihin. Yleisölle tarjotaan viikonlopun aikana laaja katsaus maan harrastajateatterikentän osaamiseen. Lisäksi järjestetään kaikille avoin keskustelutilaisuus, työpajoja sekä erilaista oheisohjelmaa, joista suureen osaan on vapaa pääsy. Pääjärjestäjänä toimii Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, Seinäjoen kaupunginteatterin ja muiden kulttuurialan liittojen kanssa.

Seinäjoki ja Ilmajoki

Taipaleenjoki-oopperamatka Ilmajoelle (1 yö) ...................................................................................

ESITYSPAIKAT: Verstas-näyttämö, Elissa-studio, Alvar-sali, Seinäjoen kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12 Nuorisokeskus, Puskantie 3 Lipunmyynti esityksiin 8/2012 alkaen Seinäjoen kaupunginteatterin myyntipalvelu 06 416 2600 Lisätietoja 09 406 432, sht@shtl.fi

kuvat: Ari Ijäs ja Jaana Ala-Huissi

www.harrastajateatterikesa.fi

7.-17.6.2012 Ilmajoen Musiikkijuhlat ........................................................... Menestysooppera Taipaleenjoki Ilmajoen Musiikkijuhlilla Ilkka Kuusiston ja Panu Rajalan yhteistyönä on syntynyt vaikuttava, suomalainen ooppera Taipaleenjoki. Se on tarina kahden runoilijan,vastapuolten komppanian päälliköiden tuntemuksista ja kokemuksista talvisodan taisteluissa. Yrjö Jylhän ja Jevgenij Dolmatovskin runot ovat saaneet taistelupaikakseen Taipaleenjoen. Niihin liittyy jotain mystistä Tuonelanjokeen viittaavaa. Aihe on kuin oopperaksi luotu, runot kalskahtavat toisiaan vasten. Talvisodan jälkeen

runot jäivät elämään ja saivat jylisevän sävellajin sekä ihanteellisen näyttämön avaran taivaan alla, Kyrönjoen Ooppera-areenalla. Taipaleenjoki-oopperaa on esitetty kaksi kesää täysille katsomoille. Ooppera jatkaa vielä tämän kesän 8.-9.6. ja 15.-16.6.2012. Taiteellinen toteutus: Musiikinjohto Mikk Murdvee, ohjaus Tuomas Parkkinen. Solisteina mm. Juha Kotilainen, Jyrki Anttila, Mari Palo, Tiina-Maija Koskela.

Ilmajoen Musiikkijuhlat Ilkantie 17, 60800 Ilmajoki Puh. 06 424 2900 toimisto@musiikkijuhlat.fi www.musiikkijuhlat.fi

“Kyrönjoen ainutlaatuisissa maisemissa Ilmajoella tehdään vaikuttavinta ja koskettavinta kansanoopperaa miesmuistiin” Aamulehti Harri Hautala

13


Ilmajoki

Aidosti pohjalainen Ilmajoki Ilmajoella voi aistia aitoa pohjalaista talonpoikaishenkeä. Ilmajoen Musiikkijuhlat on kiinteä osa suomalaista kulttuurikesää. Ilmajoella voit seikkailla vaikkapa nuijamiesten jalanjäljillä tai tutustua kansallisjuoman historiaan Koskenkorvalla. www.ilmajoki.fi

Namitupa ja Kyrönjoen risteilyt .......................................................................................................... Karamellitehdas aidosti vanhan ajan tapaan on Etelä-Pohjanmaan makein käyntikohde niin ryhmä- kuin perhematkailijallekin, tutustu karamellin valmistukseen ja sen historiaan myymälän lasiseinän läpi. Opastetut työnäytökset ryhmille varataan ennakkoon. Jaakko Ilkka on 52-paikkainen täysin katettu jokialus, joka tarjoaa erinomaiset puitteet elämysmatkalle Kyrönjoen maisemiin. Risteilyllä lautan henkilökunta kertoo maisemista ja historiasta. Tilauksesta kahvitarjoilua ja hanurimusiikkia. Myös teema-, ruoka-, yleisö- ja kohdematkaristeilyt. Uutena kokous-, luokkaretki- ja tykypaketit. Luxory on luksusvene kaikilla herkuilla. Vuokrattavissa maks. 12 hlön risteilyyn Kyrönjoen kauniissa luontomaisemassa pariksi tunniksi tai vaikka koko päiväksi. Upea kokemus kauniiseen kesäpäivään. Alukset tarjoavat upeat puitteet kokouksille, suku- ja perhejuhlille, polttareille, synttäreille, luokka- ym. retkille, tyky- ja virkistyspäiville... Esteetön pääsy myös liikuntarajoitteisille. Risteilykausi touko-syyskuu. Ohjelmapalveluita tarjoamme tyky-, polttari- ym. tapahtumiin. Omatoimiohjelmiin vuokrattavissa rantasaunaa, paintball-varusteita, vesikirppuja... Palvelemme ryhmiä isoista pieniin, eskarilaisista eläkeläisiin. Tervetuloa tekemään elämyksillä elämästä makeampaa! Kauppatie 25, Ilmajoki Puh. 06 424 1912 / 050 571 5671 namitupa@namitupa.fi, www.namitupa.fi

14

Lakeuden Luontopalvelut ........................................................................................ Jussin Jokisaunoilla voitte syödä, saunoa, kokoustaa, viettää perhejuhlia ja yritystilaisuuksia. Kokonaisuuteen kuuluu perinteinen alajokisauna, kylpemäsauna sekä hirsilato ruokailua ja kokoontumista varten. Ryhmille varauksesta n. 1.5.-31.9.2012. Tilauksesta ryhmille ohjelmalliset Zetor-kyyditykset. Juha Rinta-Röyskö Röyskölänkuja 20, Ilmajoki Puh. 040 512 0984 info@lakeudenluontopalvelut.fi www.lakeudenluontopalvelut.fi


Ilmajoki

Koskenkorvan Trahteeri ........................................................... Tarinoita ja historiaa sivuava ruokailuhetki Koskenkorvan kotona. Ruokailuun liitettävissä monin vaihtoehdoin liikuntaa, leikkejä ja saunomista perinteisissä suomalaisissa saunoissa altaineen tai modernissa kylpylässä hoitoineen. Kaksi kokoustilaa ”kaikin lisämaustein”. A-oikeudet. Avoinna tilauksesta ryhmille ympäri vuoden. Tervetuloa vieraaksemme! Trahteerintie 3, Koskenkorva, Ilmajoki Puh. 0400 719 392 koskenkorvan@trahteeri.com www.trahteeri.com

Nostalgiakauppa ........................................................... Ilmajoen keskustassa vanhan riippusillan kupeessa toimiva Nostalgiakauppa on aikamatka menneille vuosikymmenille. Perinnepukeutumiseen erikoistuneesta kaupasta löytyvät pussihousut, flanellipaidat, saappaat, aidot Jussi-paidat ja erilaiset lahjatavarat perinteen ystäville. Nostalgiakaupan omaan tuotantoon kuuluvat essut, riihipaidat, hameet ja korut. Liike valmistaa myös asukokonaisuuksia maaseutumatkailuyrityksille ja ravintoloille. Nostalgiakauppa on myös verkkokauppa. Ryhmien vierailuista pyydetään ilmoittamaan ennakkoon. Ilkantie 12, Ilmajoki Puh. 0500 972 945 asiakaspalvelu@nostalgiakauppa.fi www.nostalgiakauppa.fi

Herkoolin Herraskartano ........................................................... Herkoolin Herraskartano on 1893 rakennettu ja 1990 luvun vaihteessa täysin entisöity Herraskartano. Herkoolin Herraskartanossa vietät juhlat, koulutukset, kokoukset ja ruokailut ainutlaatuisessa miljöössä yli 20 vuoden kokemuksella. Herraskartano toimii tilausravintolana.Tervetuloa Herkoolin Herraskartanolle! Herkoolin Kartanot Könnintie 299, Ilmajoki Puh. 044 322 9998 044 322 9990 kartano@herkooli.fi www.herkooli.fi

Etelä-Pohjanmaan Opisto ...........................................................

Ilmajoen Museo ...........................................................

Etelä-Pohjanmaan Opisto on viihtyisä koulutus- ja kurssipaikka, jossa järjestät myös onnistuneet kokoukset ja juhlat. Perinteikäs tunnelma luonnonkauniissa ympäristössä luo onnistuneet puitteet yksilöllisille tilaisuuksille. Tapahtumat viimeistelee opiston ravintola Katajanmarjassa loihdittu maittava ruoka. Opistolla on myös mahdollista yöpyä edullisesti ympäri vuoden.

Ilmajoen museo on rakennettu 1914 paikkakunnan toisen, 1600-luvulta peräisin olleen kirkon piirustusten mukaan. Se kuuluu maamme vanhimpiin maaseutumuseoihin. Kokoelmat käsittävät noin 15 000 esinettä mm. talonpoikaisesineistä Könnin mestareiden työvälineisiin. Vuonna 1861 rakennettu siunauskappeli toimii erillisenä kirkkomuseona, jossa on uudistettu näyttely Ilmajoen kolme kirkkoa. Alueella on myös Aallon patteriston perinnetalo, markkina-aitta 1700-luvulta sekä vilja-aitta ja tuulimylly. Avoinna: kesäaikoina ti – su klo 12 - 17, muina aikoina sopimuksen mukaan.

Opistontie 111, 60800 Ilmajoki Puh. 06 425 6000 toimisto@epopisto.fi, www.epopisto.fi

Koskenkorvan Museo ........................................................... Teemana on Koskenkorva: kylänä, maatalouden mahtipitäjän osana, Viinatehtaan kotina ja Koskenkorva osana suomalaista juomakulttuuria ja -politiikkaa. Likietuusesti Altian Koskenkorvan tehtaan vieressä. Avoinna kesäaikaan arkisin 10-18 ja muutoin sopimuksen mukaan. Kahvio A-oikeuksin. Sopii erityisesti ryhmille, jotka tutustuvat Museon lisäksi Trahteerin monipuolisiin palveluihin sekä palkittuun rakennuskokonaisuuteen. Käyntikohteena verraton, sillä siihen voi tilauksesta lisätä myös ruokailun. Trahteerintie 3, Koskenkorva, Ilmajoki Puh. 050 371 0088 / Martti-isäntä koskenkorvan@trahteeri.com www.trahteeri.com

Ilkantie16, Ilmajoki Puh. 06 424 8474 www.ilmajoki.fi/k-reitti

Rakennuskulttuurikeskus Herrala ........................................................... Rakennuskulttuurikeskus Herrala toimii v. 1887 rakennetussa entisessä Herralan kansakoulussa, joka on osa kaunista ja historiallisista Kyrönjoen kulttuurimaisemaa. Kulttuurikeskus Herralan tiloja vuokrataan juhla-, koulutus- ja kokoustiloiksi. Könnintie 27 A, Ilmajoki Lisätiedot ja varaukset: Ilmajoen kunta Puh. 06 419 1293 044 419 1293

15


Jalasjärvi

Jalasjärvi Kun on aikaa elää... Jalasjärvi on ensimmäinen etappi Etelä-Pohjanmaalla Tampereen suunnasta saapuville. Meidän vahvuutemme ovat loistava sijainti valtateiden risteyksessä, Seinäjoen läheisyys sekä aktiiviset, yritteliäät jalasjärveläiset. Kun huomaat uusia ja vanhoja tuulimyllyjä 3-tien varressa, on aika hiljentää vauhtia. Täältä löydät tunnettuja brändiyrityksiä tehtaanmyymälöineen, monipuoliset palvelut kirkonkylässä ja pitäjän yhdeksällä oikeasti elinvoimaisella kyläkunnalla. Jalasjärvi on maan suurimpia maidontuottaja-alueita ja paikkakunnan juuret ovat edelleen vahvassa maaseudussa. Meiltä löydät myös avaraa lakeutta, pieniä järvenselkiä tai metsän halki kiemurtelevia kyläteitä – maiseman moneen makuun. Mystinen Pirunpesä saa uskalikot laskeutumaan 23 metriä syvään rapaumaan tai kiipeämään yhtä korkean matkan näkötorniin. Saarijärven kalastuslaiturilla kelpaa narrata lohikaloja ja nauttia elämänmenosta. Kesän lopulla paikkakunnalla kajahtaa Aukusti-festivaali. Mikä parasta, me olemme aivan matkasi varrella. Tervetuloa Jalasjärvelle! Poikkea tauolle. Tule ostoksille tai vain katsomaan, mitä Jalasjärvellä on Sinulle tarjottavanaan. Ajankohtaiset tapahtumat, tiedot käyntikohteista ja tärkeät yhteystiedot löydät mukavasti internetistä www.jalasjarvi.fi tai www.epmatkailu.fi.

Pirunpesä ...........................................................

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä ........................................................... Jokipiin kylässä Jalasjärvellä sijaitsevassa tehtaanmyymälässä on esillä runsaasti lahjapakkauksia, vaihtuvia tarjouksia ja iloisia kattaus- ja lahjavinkkejä kauden juhliin. Jokipiin Pellava sopii myös ryhmäkohteeksi. Opastettu kierros tuotantotiloissa ennakkovarauksella. Myymälän yhteydessä on kahvila.

16

Avoinna ma-pe klo 8-17 (kesälauantaisin klo 10-14). Pellavatehtaantie 35, Jokipii, Jalasjärvi Puh. myymälä 010 839 4516 Vaihde 010 839 4500 info@jokipiinpellava.fi www.jokipiinpellava.fi

Aukioloajat v. 2012 1.5.-14.6. la ja su klo 12-20 15.6.-15.8. joka päivä klo 12-20 16.8.-30.09. la ja su klo 10-18

Jalasjärven museo ........................................................... Valtatie 3:n varrella, Vanhankirkontie 2, sijaitseva Suomen laajin paikallismuseo, yli 30 rakennusta esineineen. Nähtävänä mm. upeita vanhoja tekstiileitä, poliisimuseo ja vanha paloauto. Avoinna kesäaikana ti–pe 11–16, su 12–17. Vanhankirkontie 2, Jalasjärvi Puh. 040 544 4614, museo kesäisin 06 456 0540 www.jalasjarvi.fi /museo

Muina aikoina ryhmille (vähintään 10 henkilöä) sopimuksen mukaan. Pääsymaksu: Verkkoaidan sisäpuolelle 5 €, 5-12 vuotiaat 3 € Ei aluemaksua Keijo Haanpää 050 544 5921 keijoh2@luukku.com Raili Ranto-Kurikka 040 727 1904 Puh. 06 457 2439 Ylivallin Nuorisoseura ry. Puh. 050 367 6514


Lennol Tehtaanmyymälä ...................................................................................................... Lennol Oy Tehtaanmyymälä Rantatie 22 61600 Jalasjärvi Puh. 0207 756 135 myymala@lennol.fi avoinna : ma-pe 10-18 la 9-14

Jalasjärvi

Lennol Oy:n tehtaanmyymälästä löytyy ylellisyyttä arkeen. Seija Ranttilan, Kaisi Koivumäen ja Jukka Rintalan suunnittelemissa mallistoissa on tarjolla laajat valikoimat tekstiilejä makuuhuoneen, olohuoneen ja keittiön sisustamiseen. Päiväpeittojen, koristetyynyjen, torkkupeittojen, verhojen ja kattausliinojen lisäksi myynnissä on runsaasti erilaisia verhokankaita ja ompelutarvikkeita. Myös Kylie Minoguen suunnitteleman Kylie at Home -malliston näyttävät liinavaatteet ja koristetyynyt ovat saatavilla Lennolin myymälästä. Lennol tehtaanmyymälä sijaitsee Jalasjärven keskustassa, ihan kolmostien varrella, motelli Valtatie 3:n pihapiirissä.

Pihlajan Kevari ........................................................................................ Pihlajan Kevari tarjoaa kotona valmistettua maukasta ruokaa pikkunälästä pitopöytään. Ryhmien ruokailut (maks. 120 henk.), perhejuhlat, kokoukset ym. yksilölliset palvelut onnistuvat yli 40 vuoden kokemuksella. Koskimäentie 46, Pentinmäki, Jalasjärvi Puh. 06 457 2829 pihlajan.kevari@netikka.fi

Jakk ....................................................................................................

Juustoportti ........................................................................................

JAKK Jalasjärvellä on hyvät puitteet järjestää erilaisia juhlia, koulutuspäiviä ja kokouksia. Vanhan Pappilan idyllisissä tiloissa voit järjestää pienelle ryhmälle kokouksen saunoineen. Ravintolassamme on arkipäivisin tarjolla maistuvaa ja edullista kotiruokaa. Hotelli- ja asuntolamajoitusta tarjoamme yksityisille henkilöille, perheille ja ryhmille. Majoitus-, ruokailu-, juhla-, kokous- ja koulutustilat sekä tietokoneluokat edullisesti.

Tervetuloa Juustoportin kahvila-ravintolaan valtatie 3:n varteen Jalasjärvelle. Ravintola tarjoaa maukasta ruokaa sekä herkulliset tuliaiset. Nälän pitävät loitolla à la carte -ruokalistan herkut, lounaspöytä ja maukkaat pizzat sekä hampurilaisateriat. Lisäksi kahvila-ravintolassamme on A-oikeudet. Kahvila-ravintolan tiloissa on Juustokellari tuotemaistiaisineen. Laadukkaine tuotteineen ovat mukana myös Pentik, Marimekko ja Topman. Näyttöjuustola ja lypsettävä Isabella-lehmä tarjoavat mielenkiintoista nähtävää pysähdyksen ajaksi. Tarjolla on myös viihtyisiä kokous- ja juhlatiloja. Otamme ilolla vastaan suuretkin ryhmät. Tervetuloa viihtymään!

JAKK Kurssitie 2, Jalasjärvi Puh. 0201 458 00 www.jakk.fi

Keisarintie 145, Pentinmäki, Jalasjärvi Puh. 06 456 6900 kahvila@juustoportti.fi www.juustoportti.fi , www.juustokellari.fi

17


Teuva, Isojoki ja Kurikka

Tervetuloa Teuvalle Tove Janssonin maalaama alttaritaulu Teuvan kirkossa on mielenkiintoinen nähtävyys. Lisää tietoa löytyy www.toveteuvalla.fi Talven riemua voit kokea Parran laskettelukeskus – Snowpark Parrassa, puh. 040 843 4247, www.parra.fi Kokous- ja juhlatilat sekä tilausravintola luonnon helmassa Luonto-Parrassa, puh. 040 - 152 1897, www.teuva.fi --> matkailu, lisätietoja: seija.hietaharju@suomi24.fi

Majoitu mukavasti Lauhassa Lauhansarven luontomatkailukeskus on nykyaikainen kokous-, juhla- ja vapaa-ajan viettopaikka. Tasokas ravintola ja kaikki palvelut ovat avoinna ympäri vuoden. Korkeatasoiset, saunalliset lomahuvilat muodostavat majoituksen perustan. Kangasjärven leirintäalue sijaitsee kirkasvetisen järven rannalla. Kangasjärveltä löytyy kesällä leirintämökkejä, vaunupaikkoja, veneitä sekä vastaanoton yhteydessä oleva kahvila ja hampurilaispiste.

Teuvalla tapahtuu • Ars Nova Botnica -taidenäyttely heinäkuussa 2012 • FIN 5 -suunnistustapahtumaviikko 9. – 14.7.2012 • Siirrettävien saunojen kokoontumisajot 4.8.2012

Lauhansarvi, luontomatkailukeskus Lauhanvuorentie 490, 64900 Isojoki Puh. 06 263 1258 lauhansarvi@lauha.fi, www.lauha.fi Kangasjärven leirintäalue Kangasjärventie 633, 64900 Isojoki Puh. 046 851 2732 kangasjarvi@lauha.fi, www.lauha.fi

Matkailupalvelupiste Teuva-Info Kulttuuritalo Orrelassa Porvarintie 51, Teuva Puh. 046 850 7702 Avoinna ma – to klo 9 – 15, pe klo 9 – 14

Täs on lakeuksien mahtavin lautapeli!


18

Siellä eteen avautuu mahtava Pohjanmaa täynnä kauniita maisemia, suuria haasteita ja valintoja, joissa sinä päätät mitä seuraavaksi tapahtuu.
Aloitatko matkasi rehtinä kansalaisena, jonka uurastus palkitaan päivän päätteeksi, vai lähdetkö kulkemaan häjyn polkua vallesmannit kannoillasi. Näin alkaa jännittävä seikkailusi Pohjanmaan Valtiaaksi. Tapaat monia hulvattoman hauskoja vastaantulijoita. Sinua saattaa tervehtiä suloinen alavutelainen maitotyttö tai kimppuusi voi hyökätä pesunkestävä härmäläinen puukkojunkkari. Pidä siis kirves lähelläsi, sillä sitä ei ikinä tiedä kenet tapaat ja saunan takana on aina tilaa. POHJANMAAN VALTIAS -lautapelissä

liikutaan hauskoilla liikkumiskorteilla, joissa tapaat pelin väkeä ja pääset tekemään valintoja heidän kanssaan. Puukkohipassa voit haastaa naapurisi taisteluun ja yrittää vallata hänen kaupunkinsa tai pitäjänsä.

Pohjalainen valta asuu Valtakorteissa, joiden yksi ominaisuus on räjäyttää kottikärryllinen dynamiittiä naapurin alueella, jotta koko kaupunki herää.
Ja paljon muuta!
Onko sinusta Pohjanmaan Valtiaaksi?! Aito ja alkuperäänen pohojalaanen lautapeli tuloo Kurikan Jurvasta!

www.pohjanmaanvaltias.com


Ihastu Kurikkaan Kurikka

Moni hieno asia on syntynyt Kurikassa! Rakkausfestivaali Haku Päällä ja monet muut Kurikan kesätapahtumat eivät jätä ketään kylmäksi! Katso lisää, ihastu ja innostu osoitteessa www.kurikka.fi

Botniaring moottorirata ........................................................... Botniaring Kurikan Jurvassa on yksi Suomen viidestä isosta moottoriradasta ja samalla alueen suurimpia matkailukohteita. Vuonna 1990 avatulla radalla on aktiivista toimintaa huhtikuusta lokakuuhun lähes jokaisena päivänä. Varikkoravintola on avoinna kesäaikoina päivittäin klo 10-21. Botniaringistä valmistui v. 2010 Master Plan -kehittämissuunnitelma, jonka avulla alueesta tullaan kehittämään lähivuosina kansainvälinen moottorirata (FIA grade 3), kansallinen ajoopetuskeskus sekä merkittävä elämyskeskus. Lisätietoja radasta ja tapahtumista www.botniaring.com.

Hotelli Pitkä-Jussi sijaitsee komeasti kauniissa jokimaisemassa Kurikassa. Monipuolisessa hotellissa onnistuvat kokoukset ja juhlat, sillä kokoustilat ja kabinetit muuntuvat asiakkaan toiveiden mukaan. Tanssiravintola sekä yökerho ovat ehdottomia kohtauspaikkoja perjantaisin ja lauantaisin.

Sisustuskeskus Sella ........................................................... Sisustuskeskus Sella on ainutlaatuinen paikka, josta löytyy nähtävää, ostettavaa ja koettavaa ympäri vuoden. Monimuotoinen puurakennus valmistui v. 2004. Se rakennettiin puu- ja huonekaluteollisuuden valtakunnalliseksi promootiokeskukseksi. Sella tekee tunnetuksi pohjalaista ja suomalaista sisustusalan osaamista. Sella-myymälästä löytyy pääasiassa lähiseudulla valmistettuja sisustustuotteita ja lahjatavaroita. Modernista pohjalaisesta elämyskahvilasta voit ostaa pientä suolapalaa ja paikallisen leipomon herkkuja. Sellan vaihtuvissa näyttelyissä esittäytyvät paikalliset yritykset, muotoilijat, taitelijat ja käsityöläiset. Sisustuskeskus Sella Veistokouluntie 2, Jurva, Kurikka Puh. 040 485 5771 info@sella.fi, www.sella.fi

Hotelli Pitkä-Jussi ...........................................................

Hovikatu 1, Kurikka Puh. 06 451 0500, fax 06 451 0555 myynti@hotellipitkajussi.fi www. hotellipitkajussi.fi

Mäntylän Tila ........................................................... Mäntylän Tila on historiallinen talonpoikaistalo Kurikassa. Gastro Botnia -maalaisravintolassa tarjoamme lähiruokaa alueen ruokaperinnettä kunnioittaen. Juhla- ja yritystilaisuudet saavat arvoisensa puitteet nostalgisessa ympäristössä, jossa tarinoilla on tärkeä osuus. Mukavat majoitushuoneet ovat Wähätuvassa ja Susipihan rakennuksissa. Tilalla on iso savusauna uima-altaineen. Auli ja Antero Mäntylä, Mäntylänkuja 43, Närvijoki, Kurikka Puh. 06 363 6126 tai 040 539 0145 postia@mantylantila.fi www.mantylantila.fi

Reinon Tupa ........................................................... Reinon Tupa sijaitsee Niinistönjärvellä Hirvivaarassa, keskellä kauneinta suomaisemaa. Tarjoamme korkealaatuisia kokous- ja saunapalveluja yrityksille, sekä juhlapalveluja yksityisille. Reinon Tupa kuuluu Botnia Events -verkostoon, jonka kautta voi varata kymmeniä eri sauna- ja kokouspaikkoja. Ohjelmapaketit suunnittelemme aina ryhmäkohtaisesti siten, että koko ryhmä kokee jutun omakseen! Niinistönjärvi, Kurikka Puh. 010 322 4242 myynti@reinontupa.fi www.reinontupa.fi www.botniaevents.fi

19


Kauhava

Lapsiperheen riemuksi huvipuisto Powerpark .................................................................................................... Koko perheen voimalla PowerParkiin; majoitus huoneistohotellissa tai maatilamatkailukohteessa Kauhavalla (1 yö), pääsyliput PowerParkin Huvipuistoon ja huvipuistorannekkeet lapsille.

169

€/perhe Hinta alkaen (2 aik. + 2 lasta alle 130 cm, lisälapset 59 €/hlö). Huom! Huvipuistorannekkeen lisämaksu yli 130 cm lapselle 10 €/lapsi. Alle 2 v. maksutta. Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Härmän Kylpylä -..................................................................... Keidas keskellä Lakeuksia! Härmän Kylpylä Etelä-Pohjanmaalla on uudistunut täysin! Kylpyläosasto on laajentunut täysimittaiseksi viihdekylpyläksi. Uusi neliratainen kuntouintiallas, lastenallas ja Kuuman Kiven Sauna täydentävät jo hyväksi koettua kylpyläkokonaisuutta. Täysin uutena elementtinä löytyy Suomen ensimmäinen kylpylässä sijaitseva sisähiekkaranta! Härmän Sunny Beach palvelee lapsiperheitä sekä työhyvinvointi- että kokousasiakkaita täysin uudella tavalla. Tule viihtymään Härmän Kylpylän Sunny Beachille. Allasosastollamme pääset tutustumaan uusiin vesiliikuntavaihtoehtoihin pelkällä kylpylämaksulla! Kylpylän lisäksi täysin uudistunut Wellness-osastomme kutsuu rentoutumaan kiireen keskellä. Miltä kuulostaa Aurinkokuninkaan suklaa-kahvihoito vartalolle tai

20

pariskunnille vaikkapa Jalokiviä vartalolle – romanttinen kokemus kahdelle –hoito? Duo-kylpyammeet sekä täysin uudistunut hoitomaailma tarjoavat kehoa ja mieltä rentouttavia elämyksiä. Käden taidot kunniaan! Härmän Kylpylä on kehittänyt Käden Taidot -konseptia, joka antaa luovuudelle ja kädentaidoille mahdollisuuden toteuttaa itseään. Härmän Kylpylän Taitopaja kutsuu askartelun ja kädentaitojen upeaan maailmaan! Kylpyläpalvelujen lisäksi Härmän Kylpylässä on tarjolla monipuolisesti työhyvinvointi-, tapahtuma- ja kokouspalveluja. Paikallisia raaka-aineita arvostava keittiö, Anssin Jussin Areenan liikuntapalvelut ja maakunnan suosituimmat tanssi-illat täydentävät upeata tarjontakokonaisuutta. Tervetuloa kylpylälomalle uudistettuun Härmän Kylpylään!

Perheloma 160 €/perhe (2 aik ja 1 – 3 lasta). Sis. majoitus tilavassa perhehuoneistossa, aamiaisen sekä kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä sisäänpääsy Sunny Beachille

Kylpyläloma alkaen 60 €/hlö Tiedustelut ja varaukset: Härmän Kylpylä Vaasantie 22 62375 Ylihärmä Puh. 06 483 1600 Fax 06 484 6703 myynti@harmankuntokeskus.fi www.harmankylpyla.fi


Kauhava Härmän häjyjen jalanjäljillä .............................................................

Lankatavaratalo Kauhavan Kangas-Aitta ........................................................... Tartu lankaan – tee itse! Myymälämme on käsillään tekijöiden runsaudensarvi, josta löytää oman materiaalinsa sekä tottunut tekijä että vasta käsityökärpäsen pureman saanut. Suosikkimateriaalit ovat Esito-lenkkimohair, josta kudotaan mm. lämpimiä huopia takkatulen ääreen sekä Lilli-ontelokude, josta syntyvät virkatut korit. Tervetuloa ostoksille! Kauppatie 91, Kauhava Puh. 06 434 5500 www.kangasaitta.fi Tarjoamme kahvit etukäteen ilmoittautuville ryhmille. Avoinna: arkisin 9-17, lauantaisin 9-13.

Hotelli Mäntylinna .......................................................... Uudistunut, edullinen majoituspalvelu huvipuisto PowerParkin läheisyydessä rauhallisella alueella. Myös asuntoauto- ja vaunupaikkoja. Lähialueelta löytyvät kylpylä ja golfkenttä. Hinnat alk. 55 €/2hh/vrk. Koivukuja 2, Alahärmä, Kauhava puh. 044 510 6161 info@mantylinna.fi www.mantylinna.fi

Opastetulla kiertoajelulla Kauhavan puukkopitäjässä kuullaan ”häjyjen ja häjyylyjen” historiasta sekä maankuulusta pohjalaisesta yrittäjyydestä. Legendaarisella Knuuttilan raitilla vieraillaan Isontalon Antin kotitalossa tai Juhani Palmun Galleriassa. Runsaan pohjalaisen lounaan jälkeen suunnataan Lapualle. Kävelykierroksella tutustutaan kulttuuri- ja yrityskeskukseksi peruskorjatun entisen patruunatehtaan alueeseen, sekä patruunatehtaan räjähdystä käsittelevään näyttelyyn.

30

€/hlö, kun ryhmäsRyhmähinta sä vähintään 25 henkilöä. Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

22.-23.6.2012 Lentäjien Juhannus ­ ........................................

Näe ja koe lakeuden juhannus Lentäjien juhannus Kauhavalla on tunnelmaltaan ainutlaatuinen juhannustapahtuma, joka sisältää ohjelmaa niin perheille, nuorisolle kuin aikuisille pariskunnille. Koe lentonäytösten vauhti ja tunnelma, näe huippuartistit, tutustu lentokoneisiin maassa ja viihdy Tivoli Sariolassa! Bussikuljetuksia maakunnasta, majoituspaketteja sekä non-stop-bussikuljetukset parkkialueilta ja karavaanariparkista. Sisätilaa tuhansille myös sateen sattuessa. www.lentajienjuhannus.fi

21


Lapua

Lapualla ilo elää! Lapua on riemukas ja henkevä ympäristö koko perheen loman viettoon. Kulttuuri kukkii tapahtumien, tanssin, taiteen ja teatterin voimin ympäri vuoden. Merkitse kalenteriisi: Vanhan Paukun Festivaali 3.-5.8., Hengellisen Musiikin Festivaali Vanhassa Paukussa kesällä, Simpsiön syyssoitto 7.-9.9. Larvateatterin ratkiriemukas maalaiskomedia Luhurikan kesäteatterissa 30.6.-11.8. Teatteri Lapuan ”Olen suomalainen” -musiikkikomedia urheilusta ja elämästä Lontoon olympiakesänä 2012. Talvella lasketellaan Simpsiöllä ja kesällä jännätään tietysti huipputasokasta naispesäpalloilua! Lapuan kaupungin matkailutoimisto Kustaa Tiitun tie 1, 62100 Lapua info@lapua.fi Puh. 06 438 4582

Lapuan Kankurit – tehtaanmyymälä ......................................................... Kodikas tehtaanmyymälämme löytyy kulttuurikeskus Vanhan Paukun tiiliseinien suojasta. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan pellava- ja villatekstiileihimme paikan päälle. Kauppamme on pullollaan toinen toistaan ihanampia sisustus- ja lahjaideoita, metritavaraa ja tarjoustuotteita edulliseen tehtaanmyymälähintaan. Verkkokauppassamme myös tarjolla koko valikoimamme. Avoinna ma-pe 11-18, ti sulj, la 10-15, muina aikoina sop. mukaan Kustaa Tiitun tie 1, 62100 Lapua Puh. 050 527 5728 myymala@lapuankankurit.fi www.lapuankankurit.fi

Tule kokemaan historia ja nykyisyys Vanhassa Paukussa! ...................................................... Tänä päivänä entinen patruunatehtaan alue eli kulttuurikeskus Vanha Paukku tarjoaa kävijälleen nähtävää ja koettavaa monilta kulttuurin osa-alueilta. Kulttuurikeskuksen tapahtumat, museot, jokilaivaristeilyt Vanhan Paukun satamalaiturista, museokaupat ja muut kädentaitomyymälät muodostavat yhdessä mahtavan yhdistelmän kulttuuria, elämyksiä ja elämää. Vanhassa Paukussa sijaitsevat seuraavat museot: Lapuan Taidemuseo, Lapuan patruunatehtaan museo, Lapuanliikkeen museo ja Pyhälahden Valokuvaamomuseo. Lisäksi näyttelytilat Patruunagalleria ja Pohjanmaan Valokuvakeskus. Alueella myös kahvila/tilausravintola A-oikeuksineen. Kulttuurikeskus Vanha Paukku on monipuolinen tapahtuma-areena. Lukuisten konserttien ja luentotilaisuuksien lisäksi voit nauttia esimerkiksi ympärivuotisesta teatteritarjonnasta. Suurimmat tapahtumat ovat Vanhan Paukun Festivaali elokuussa ja joulunavausmessut marraskuussa.

22

Kustaa Tiitun tie 1, 62100 Lapua Puh. 06 438 4582 www.vanhapaukku.fi

Jokilaakson matkailupuutarha ...................................................... Jokilaakson matkailupuutarha on upea ja suosittu puutarhamatkailukohde Lapuan kaupungin keskustassa. Puutarhasta löytyy ainutlaatuisia kasvikokoelmia ja ideoita myös oman pihan istutuksiin. Alue sijaitsee kauniissa koskimaisemassa Nurmonjoen rannalla. Alueelle on istutettu tuhansia erilaisia kasveja, joista osa on perinteisiä puutarhakasveja, mutta joukossa on myös uutuuksia ja harvinaisuuksia. Havukasvikokoelmassa on kymmenittäin erikoisia ja harvinaisia havukasveja. Mukana on myös harvemmin nähtyjä kotimaisia jalosteita. Matkailupuutarhan alueella voi tutustua myös erilaisiin kesäkukka- ja perennaistutuksiin, köynnöksiin, kivikkokasveihin jne. Pienten vieraiden ilona puutarhasta löytyy kotieläimiä. Kahvit ja jäätelöt voi nauttia kahvila Nukkeruusussa. Puutarha sopii koko perheen retkikohteeksi, ei sisäänpääsymaksua. Siiriläntie 3, 62100 Lapua Puh. 044 438 4612 www.jokilaaksonmatkailupuutarha.fi

Simpsiön hiihtokeskus .............................. Simpsiön hiihtokeskus, läntisen Suomen tasokkain ja suurin monirinteinen hiihtokeskus. Simpsiö tarjoaa parhaat palvelut viihtymiseen: huippukuntoiset laskettelurinteet, perheen pienimmille pulkkamäen sekä murtomaahiihtäjille valaistut korkealuokkaiset latuprofiilivaatimukset täyttävät murtomaahiihtoladut. Hyppyrimäki K55. Kesäisin alueella muun muassa viitoitetut luontopolut, kiintorastiverkosto ja näkötorni. Simpsiönrinteentie 30, 62100 Lapua lipunmyynti 06 438 8100 www.simpsio.com Ravintolavaraukset /-tiedustelut Tiia Pöntinen 040 170 3015 ravintolataivaanpankko@gmail.com Rinne- ja yleistiedustelut Martti Kivisaari 050 557 2636 martti.kivisaari@simpsio.com Mökkimajoitustiedustelut Penneli / Pentti Kokko 0500 367 876 kokko.penneli@gmail.com


Lapua Kotimainen villa ........................................................................................

Lintukoto ..................................................................................... Vanha navetta on saneerattu kauniiksi sisustusmyymäläksi. Oma keramiikkamallisto, sisustus- ja lasiesineitä sekä kodin tekstiilejä. Pihapuisto täynnä ideoita, joka on v. 2008 yrityssarjan palkintopiha. Avoinna ark 9-18 la 9-15, su 12-16 heinä- ja joulukuussa, ma suljettu tammi-huhtikuun. Kahvilapalvelut tilauksesta ryhmille.

L i ntukoto Vasunmäentie 351, 62100 Lapua Puh. 06 437 6936 tai 050 560 3079 www.lintukoto.fi Nähtävyysopasteet valtatie 19:ltä

VILLA – Annalan sisustuskangaskutomon idyllinen tehtaanmyymälä – sijaitsee kosken rannalla lähes satavuotiaassa tehdasrakennuksessa, jossa aikoinaan jalostettiin kotimaisesta lampaanvillasta huopikkaita. VILLA ei ole perinteinen sisustusmyymälä vaan ennemminkin koti, jossa kaikki on myytävänä ja joka muuttuu jokaisen ostoksen myötä. Koti täynnä tarinoita ja historiaa, joita kirjoitetaan niitä luettaessa. Kotimainen VILLA tarjoaa hetken ajatuksillesi, ideoita, kohtaamisia, ystäviä tai kupillisen kahvia tuoksuvan pullan kera. Tervetuloa! K&H ANNALA OY Lankilantie 90, 62100 Lapua Puh. 06 433 8043 www.annala.fi Avoinna: ke-pe 12-18, la 12-17, sesonkina myös su 12-17. Ryhmät sopimuksen mukaan.

Wanha Karhunmäki ...........................................................................................

Hotelli-ravintola Lapuahovi ................................................................................ Vuosina 2010-2011 uusittu hotelli-ravintola Lapuan keskustassa: 33 huonetta, 74 vuodepaikkaa, ruokaravintola, saunaosasto, pub, terassi, kokoustiloja. Alle 20 minuuttia Seinäjoelta, alle 30 minuuttia Powerparkista Puistotie 2, 62100 Lapua Puh. 06 433 7300 varaukset@lapuahovi.fi www.lapuahovi.fi

Idyllinen vapaa-ajankeskus leirien, perhejuhlien ja kokousten viettoon. Pohjalaista pitoruokaa tilauksesta ja majoituspaikat jopa 130 hengelle. Erikoisuutena majoitus- ja kokoustila vanhassa luttirakennuksessa sekä romanttinen Amor-aitta. • Pohjalaisiin tuotteisiin erikoistunut puoti • Suomalaista herännäisyyden historiaa ja nykypäivää esittelevä museo • Viihtyisä piha-alue ulkoliikuntaan ja sisäliikuntasali • Modernit sauna- ja pukutilat • Viihtyisä kota 30 hengelle sekä rantasauna lammen rannalla • Opastettu n. 5 km:n vaellusreitti Tohnin polku Simpsiölle Avoinna arkisin 9-15, viikonloppuisin sopimuksen mukaan. Kahvio auki tapahtumien yhteydessä sekä kesäisin. Etäisyydet: Lapua 8 km, Seinäjoki 25 km, Power Park / Kauhava 37 km. Wanha Karhunmäki Karhunmäentie 923, 62100 Lapua Puh. 06 437 7757 info@wanhakarhunmaki.fi www.wanhakarhunmaki.fi

23


Alavus, Kuortane, Töysä ja Ähtäri

samalla kartalla! amatka On miljoona hyvää syytä tehdä lom ortaneen elämyksellisen Alavuden kautta Ku vällä hy än ys Tö itä si aa tk ja ja n aa ilm aa liikuntam Monta ! iin är ht Ä an va ki en lis el m äi el a ill Tuur eelle! lomakohdetta lähekkäin koko perh Kuortaneen urheiluopisto

Kuortane

Ouran loma

Töysä

Alavus

Ähtäri

taidekeskus harri

www.ahtarinelainpuisto.fi | www.ahtari.fi | www.toysa.fi | www.tuuri.fi www.kuortane.com | www.kuortaneelle.fi | www.sportfun.fi | www.alavus.fi 24


Tutustuminen Eero Nelimarkan taiteeseen sekä elämänvaiheisiin Nelimarkka-museolla, Alajärvellä. Museolta siirrytään Alvar Aalto -keskuksen kautta pellavaostoksille tehtaanmyymälään. Lounas nautitaan koivujen katveessa sijaitsevalla tunnelmallisella Viinitilalla, jossa on mahdollisuus myös viiniostoksiin ja -maistiaisiin. Iltapäivällä nautitaan Soile Yli-Mäyryn värikkäästä taiteesta idyllisessä pohjalaisessa miljöössä Kuortaneella.

11.-12.8.2012 Toivo Kuula -laulukilpailu .................................................................. Toivo Kuula -laulukilpailu on 11.–12.8.2012 Alavudella järjestettävä valtakunnallinen laulukilpailu suomalaisille ja Suomessa toimiville laulajille. Toivo Kuula -laulukilpailun tarkoitus on nostaa esiin Kuulan kaunista ja vaikuttavaa musiikkia ja löytää uusia tulkitsijoita säveltäjän upealle tuotannolle. Laulukilpailu aloittaa samalla Toivo Kuulan syntymän 130-vuotisjuhlavuoden monipuolisten tapahtumien sarjan Alavudella. www.toivokuula.fi

32

€ / hlö, Ryhmähinta alk. kun ryhmässä vähintään 25 henkilöä.

Alavus, Kuortane, Töysä ja Ähtäri

Matka pohjalaiseen taiteeseen .............................................................

Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Sport & Fun -retkipaketti ..................................................................................................................................

Yli-Mäyryn taidehalli ..................................................................... Soile Yli-Mäyryn Taidehallissa on kesä-elokuussa nähtävillä taiteilijan maailmankuulua tuotantoa sisältäen uutuuksia. Yli-Mäyry on pitänyt yli 250 yksityisnäyttelyä 25 eri maassa. Tallikahvio palvelee näyttelyvieraita. Hynniläntie 18, Mäyry, Kuortane Puh. 06 525 7324 www.soileyli-mayry.com

Suosittu Sport & Fun-liikuntamaailma Kuortaneen Urheiluopistolla tarjoaa mahtavat puitteet liikunnalliseen retkipäivään säällä kuin säällä. Yli 40 erilaista laitetta, liukumäkeä, vehjettä, trampoliinia, vempainta ja temppupaikkaa innostavat liikkeelle koko kehon. Liikunnallisen 1,5 tuntia kestävän tuokion jälkeen ruokaillaan. Jälkiruualle suunnataan läheiselle maatilalle, jossa maistellaan tilalla valmistettua jäätelöä. Herkuttelen lisäksi tutustutaan jäätelön valmistukseen ja rapsutellaan maatalon pihapiirin asukkaita.

22

€ / hlö, kun ryhmässä vähintään 25 henkilöä Ryhmähinta alk. Samalla retkellä voi kokea myös arvoituksellisen labyrinttimaailman sokkelot ja tehdä tuliaisostokset Suomen Suurimmassa Kyläkaupassa Tuurissa. Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. 06 420 9093 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

25


Alajärvi, Soini ja Vimpeli

Viihdy ja viivy Järvi-Pohjanmaalla! Järvi-Pohjanmaan luonto tarjoaa upeita vaellusreitistöjä, unohtumattomia elämyksiä ja aitoa luonnon rauhaa. Jos olet onnekas, saatat nähdä vilauksen karhusta, metsäpeurasta tai uljaana liitelevästä kotkasta. Järvi-Pohjanmaalta löytyy nykyaikaisia liikunta- ja urheilupaikkoja, jotka mahdollistavat monipuolisen harrastamisen. Alueemme ominta antia on huippupesäpallo. Talvet ovat varsin lumivarmoja ja hiihtoreittimme ovat erittäin laajoja. Lakeaharjun ja Vuorenmaan rinnehiihtokeskuksissa laskettelet ja lumilautailet turvallisessa ympäristössä. Tervetuloa liikkumaan ja nauttimaan alueen tapahtumista!

Taideateljee Reijo Kivijärvi .................................................................... Taidemaalari on rakentanut rantteilleen noin 30 erilaista rakennusta käsittävän perinnekylän. Alueella on mm. sepän paja, 2 savusaunaa, aittoja, riihi, 4 pärehöylää. Taiteilijan omien töiden näyttely avoinna joka päivä 16.6. - 29.7.2012 klo 12 - 20. Kesäkahvila. Suuremmat ryhmät ennakkotilauksesta. Keskisentie 181, Soini Puh. 0400 164 166 reijo.kivijarvi@gmail.com www.reijokivijarvi.net

Alvariini ............................................................................ Tervetuloa Järvi-Pohjanmaan sydämeen HotelliRavintola-Keilahalli Alvariiniin. Meillä voit viettää rentouttavan hetken keilailun mukaansatempaavassa tunnelmassa. Saunojen löylyissä arkiset murheet unohtuvat ja virkistävän uinnin jälkeen voit nauttia maittavan à la carte -aterian viihtyisässä ravintolassa. Ilta-auringon puoleinen terassi antaa miellyttävät puitteet rupatteluhetkelle. Kauniisti sisustetut huoneet majoittavat isommankin ryhmän. Tule tutustumaan!

Paavolantie 1, Alajärvi Puh. 06 557 6688 myynti@alvariini.fi www.alvariini.fi

Tulivuorikeskus .....................................................................

Elämyskeskus Vuorenmaa ..................................................................... Elämyskeskus tarjoaa ryhmille majoitusta korkeatasoisissa huoneissa. Kokous- ja juhlapalvelut, tilausravintola, savusauna + ulkoporeallas (myös sisäsaunat). Erilaisia ryhmäaktiviteetteja niin ulkona upeassa luonnossa kuin sisätiloissakin. Avoinna tilauksesta.

26

Koskitie 30, Soini, Puh. 0400 190 935 info@elamyskeskus.fi www.elamyskeskus.fi

Näe ja koe erilaiset maakuortamme ravistelevat geologiset ilmiöt Tulivuorikeskuksessa Alajärvellä. Lähiavaruus, maanrepeämä, geysir, maanjäristys, luonnonmukainen kivinäyttely, ekolokero ja paljon muuta. Päärakennuksesta löytyvät kahvio, lahjatavara- ja matkamuistomyymälä sekä kivinäyttely. Katettu kesäterassi ja kokouspalvelut sekä ruokailumahdollisuus ryhmille tilauksesta. Avoinna ympäri vuoden. Tulivuorikierrokset ajalla 1.5.-30.9. tai sopimuksen mukaan. Lehtotie 15, Hoisko, Alajärvi Puh. 06 557 3950 gemsaa@japo.fi www.tulivuorikeskus.fi

Ysimatkat ................................................................ Ysimatkat palvelee sinua kaikissa matkaasioissa. Valmiiden matkapakettien lisäksi räätälöidyt palvelut sekä yksityisille että ryhmille. Matkat ystävällisellä palvelulla! Maxi kauppakeskus, Alajärvi Puh. 06 557 3327 info@ysimatkat.fi www.ysimatkat.fi


Alajärvi, Soini ja Vimpeli Punaisen Tuvan Viinitila .................................................................................................... Takana pitkä ajoputki, edessä toinen mokoma; jalat kaipaavat oikomista, vatsa pientä hellimistä. Anna mielen ja makuhermojen levähtää, pidä tauko aidon talonpoikaistilan hellässä hoidossa Alajärvellä. Asiakaspaikkoja 180, kesäterassi, viininmaistijaiset, kahvi- ja ruokailupalvelut yksilöllisesti tilauksesta ryhmäänne varten, juhlapalvelut, A-oikeudet, AV-laitteet. Viinimyymälä auki ympäri vuoden ma-su 10-18 (Kesäkautena kesä-elokuussa mape 10-20 ja la-su 10-18. Muina aikoina sopimuksen mukaan.) Koskenvarrentie 337, Alajärvi Puh. 06 557 4540 keijonen@japo.fi www.punaisentuvanviinitila.com

Soinin Vuorenmaa .................................................................... Lakeavaara ..................................................................... Koulutus Oy Siipipyörä avaa Lakeavaaran ovet keväällä 2012 Vimpelin Lakeaharjulla. Tarjoamme paikan, joka sijaitsee ainutlaatuisen maiseman ja monipuolisten liikuntamahdollisuuksien ympäröimänä mm. kokouksille, yritysjuhlille ja sauna- ja edustustilaisuuksille. Serpentiinitie 89, Vimpeli Tiina Koivuniemi 040 721 2545 tiina.koivuniemi@siippari.com www.siippari.com

Vuorenmaa on todellinen talviliikunnan keskus. Upea luonto ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet kutsuvat Vuorenmaahan! Rinnekahvio, suksivuokraamo, hiihtokoulu, hiihtoladut sekä asuntovaunupaikat luovat puitteet vaativammankin perheen laskettelutarpeille. Koskitie 25, Soini Puh. Rinne 0400 898 807 Antti Piipponen 040 502 1870 antti.piipponen@renkituotepiipponen.fi www.soininvuorenmaa.fi

Matkapeura ..................................................................... MatkaPeura on monipuolinen matkatoimistopalvelujen tarjoaja. Kauttamme mm. erilaiset ryhmämatkat ja tilausajot. Valmiiden matkapakettien lisäksi räätälöidyt palvelut sekä yksityisille että ryhmille. Pyrimme luomaan asiakkaillemme elämän mittaisia muistoja! Multiantie 20, Soini Puh. 06 521 2200 myynti@matkapeura.fi www.matkapeura.fi

27


Alajärvi, Soini ja Vimpeli

Ravintolat ja kahvilat Lounas-Grilli-Kahvio Lotta Alajärventie 3 63800 Soini Puh. 040 184 0227 Lounaskahvio-hotelli-tilausravintola Kanavan Kevari Myllykankaantie 5, Sissala, Alajärvi Puh. 06 557 4121 kanava@japo.fi Ruoka- ja tanssiravintola Sopupeli Patruunantie 8, 62800 Vimpeli Puh. 06 565 1215, 040 732 5622 www.sopupeli.com Grilli-Pizzeria Kir-Si Patruunantie 13, 62800 Vimpeli Puh. 06 565 2041 Nelimarkan Leipomo-Kahvila-Myymälä Opintie 4 A 62800 Vimpeli Puh. 06 565 1950 www.nelimarkanleipomo.fi Laskettelukeskus Lakis/ Ravintola Välilasku Lakeaharjuntie, 62800 Vimpeli Puh. 0400 569 350 tai 040 512 2359 www.lakis.fi

Majoitus Sillanpään Lomamökit Talvi- ja kesäasuttavia mökkejä Jokijärven rannalla. Korkeaperäntie 151, Soini Puh. 0400 962 198 tai 0400 521 414 Tammisen Mökit Serpentiinitie 26, 62800 Vimpeli Puh. 040 913 3626 www.lakis.fi Elämyksiä erämaassa ja Lappajärven rannalla Hirsimökit, laavusauna, näkötorni, uima- ja lohilampi, patikkapolut. Erämaa ja Rantalomat ”Järvi-Pohjanmaa Lappi” Rantakylätie 395, 62800 Vimpeli R. M. Toivola Puh. 0500 568 591, 044 261 0732

Etelä-pohjanmaan aluetaidemuseo Nelimarkka-museo ........................................................... Perusnäyttely ”Taiteen tien kulkija” Eero Nelimarkan teoksia ja elämää Vaihtuvat näyttelyt 15.1. – 26.2. Keskitalven uni – Kalevalaaiheisia nukketeatterinukkeja ja -lavasteita, lavastaja Johanna Latvala ja nukentekijä Iisa Tähtinen 9.3. – 15.4. grafiva! Pohjalaisen Taiteilijaliiton grafiikkaa 27.4. – 10.6. Nándor Mikolan 100-vuotisjuhlanäyttely, retrospektiivinen katsaus Mikolan tuotantoon 17.6. – 9.9. Found – founded – disappeared, Kyllikki Haavisto

Vimpelin Veto/Nuorisokuvat Patruunantie 12, Vimpeli Puh. 040 535 0430 Puh. 040 529 7677 www.vimpelinveto.fi

Käyntikohteet

28

Suomen Pesäpallomuseo/ Suksitehdasmuseo Kangastie 7, Vimpeli Puh. 044 465 9680 avoinna 19.6. - 12.8. ti-su klo 12 - 17 muulloin sopimuksesta.

Kahvila Café de Nelimarkka – Neljän markan putiikki – Konsertteja – Taiteilijatapaamisia Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Nelimarkka-museo Pekkolantie 123, 62900 Alajärvi Puh. 06 557 2129 info@nelimarkka-museo.fi www.nelimarkka-museo.fi ti-pe 11-17 la 12-16 su 12-17, ma suljettu

21. - 22.7.2012 Wanahan Ajan Päiwät Soinissa .................................................................... Jo 16. vuosi, kun Wanahan ajan päivät kutsuu ihmisiä siirtämään kelloja noin 100 vuotta taaksepäin. Ja kokemaan kunnon vanhan ajan kiireetöntä elämää, kun ei vielä tunnettu tietokoneita ja kännyköitä aikaansaamaan stressiä. Näe ja koe, kuinka ennen tehtiin kaikki hyvin ja oikein. Tervetuloa! Soinin Tapahtumat Osuuskunta myyntipaikat: Esa Herttuala, 050 576 6796 tiedustelut: Reijo Kivijärvi, 0400 164 166 lisätietoja: Antti Piipponen, 040 502 1870 www.vanhatpaivat.com

Isoniemen lomamökit Raili ja Veikko Isoniemi Isoniementie 612, Alajärvi Puh. 040 731 1998 tai 06 557 2940 www.isoniemenlomamokit.fi

Tapahtumat

• Näyttelyopastuksia ja rooliopastus: Tarjotinta kantava nainen • Tapahtumia: seurat Alaviitalan tapaan 11.3, museopäivä ja Eeron päivä 18.5, kesätapahtumia. • Taidetyöpajoja koululaisille ja aikuisille

22.6.-12.8.2012 Halkosaaren kesäteatteri 20-Vuotisjuhlanäytäntö ..................................................................... Ateljee Aution Tapolanvuoren elämyskeskus .................................................................. Tapolanvuorella sijaitseva elämyskeskus ei jätä ketään kylmäksi! Tule kokemaan Vuorenpeikon linna, Kalevalainen kalliomaalausluola, Kivikirkko sekä upea Näkötorni. Kohde avoinna sopimuksen mukaan. Savonkylä, Tapolanvuorentie 50, Lappajärvi Puh. 0400 662 241 www.ateljeeautio.com

Rauli Jokelinin ja Panu Raipian komedia LEKAA JA LEIVOKSIA vie katsojat nauruhermoja kutkuttavaan teatterielämykseen. Napakka vuorosanailu, hurjat juonenkäänteet ja hauskat henkilöhahmot takaavat kunnon naurut! Katettu katsomo. 120-paikkainen Kahvila-Ravintola A-oikeuksin. Esitykset ajalla 22.6.-11.8.2012 Liput 25/23¤/hlö Ryhmät 22 ¤/hlö Tiedustelut ja varaukset: Puh. 0400 869 359 www.halkosaarenkesateatteri.fi


Kivitippu – let´s go! .................................................................... Kylpylä Kivitippu Lappajärven kraatterijärven rannalla palvelee vain pyrähdyksen päässä maan vetovoimaisimmista matkailukohteista. Hurauta reissullasi vaikka Tuuriin tai Powerparkiin. Elämyksiä riittää ympäri vuoden ja tarjoamme aina edullisen majoituksen. • majoitus alk. hinta 59 ¤/henk/vrk • perhevuorokausi alk. 130 ¤/perhe • saunalliset Chalets-huoneistot isollekin porukalle.

Lappajärvi ja Evijärvi

Lappajärvi – Etelä-Pohjanmaan maakuntajärvi

Muista: • Halkosaaren kesäteatteri ja lavatanssit • Järviristeilyt • Uusi upea golfklubi Kylpylä Kivitippu Nykäläntie 137 62600 Lappajärvi Puh. 06 561 5000 kivitippu@kivitippu.fi www.kivitippu.fi

Uusi golfkeskus Nykälänniemelle ........................................................... Luonnonkaunis 18-reikäinen Nykälänniemen golfkenttä saa kesäksi uuden, mielenkiintoisen golfklubin. Toinen pelikentän erikoisuus on Herneslahden ylitys siipiratasalus ”Albatlossilla”. Tule tutustumaan! Nykälänniemi, Lappajärvi Puh. 044 566 1999 golf@jgs.fi www.jgs.fi

Lappajärven museo ja Lappajärven veikot 100 vuotta ........................................................... Kotiseutumuseossamme tutustut uuteen mielenkiintoiseen näyttelykokonaisuuteen: ”Liiku hyvässä seurassa”- Lappajärven Veikot 100 urheilun vuotta 18.6.- 5.8.2012. Museossa esillä lisäksi seurakunnan, sotien veteraanien ja kansakoululaitoksen historiaa. Museokauppa palvelee. Museo avoinna: 18.6.-5.8.2012 ma-pe klo 12-18 ja la-su klo 11-15. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Juhannuksena suljettu. Kotiahonkuja 9, Lappajärvi Puh. 044 566 1255 www.lappajarvi.fi

Järviseudun matkailun info-piste ........................................................... Järviseudun matkailun info-piste Kylpylä Kivitipun aula Nykäläntie 137, Lappajärvi Puh. 06 561 5000 www.lappajarvi.fi

Väinöntalo - Järviseudun museo Evijärvellä

...................................................................................................... Kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama Avoinna: 15.5.-31.5. arkisin klo 10-16, Väinöntalon museo esittelee järviseutulai- 1.6.-31.8. tiistaista sunnuntaihin klo 11-18, sen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, muulloin sopimuksen mukaan. Opastus suoentisajan kädentaitoja sekä pyynti- ja tapa- men, ruotsin tai englannin kielellä. Alueella kulttuuria. Museolla on 19 rakennusta ja n. palvelee myös Museokauppa Muorinpuoti ja 20.000 esinettä. Museokahvila Alperi.

Latukantie 99, 62500 Evijärvi Puh. 044 769 9113 paivi.lappinen@evijarvi.fi http://museo.evijarvi.fi

29


Kauhajoki

Kauhajoki tarjoaa liikuntaa, kulttuuria ja tapahtumia Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitseva Kauhajoki tarjoaa matkailijalle monipuolisia elämyksiä liikunnan, kulttuurin ja tapahtumien muodossa. Kahden kansallispuiston tarjoamat luontoretkeilymahdollisuudet sekä lukuisat vuotuiset tapahtumat saavat matkaajan viihtymään Kauhajoella.

Sanssinkartano ........................................................... Sanssinkartano on kiinnostava käyntikohde, joka on myös viihtyisä kokous-, kulttuuri- ja juhlatalo.

Botnia Golf ........................................................... Botnia Golfin 18-reikäinen kenttä on hintalaatusuhteeltaan Suomen kärkeä. Kentän yhteydessä myös tasokkaat ravintola- ja majoituspalvelut. Hermanninmäki 22, Päntäne, Kauhajoki Puh. 06 232 4663 www.botniagolf.fi

30

Ullantie 7, Kauhajoki Puh. 040 595 4000 www.sanssinkartano.fi

Eduskuntamuseo ........................................................... Eduskunta kokoontui Kauhajoella talvisodan aikana 1.12.1939 - 17.2.1940. Eduskunnankatu 5, Kauhajoki Puh. 040 595 4000 www.kauhajoki.fi/eduskuntamuseo

Sotkanrinteet ........................................................... Sotkassa on kolme rinnettä, joista yksi on pienoishissillä varustettu ilmainen harjoittelurinne. Alueelta löytyy myös tasokkaat latuverkostot. Puh. 040 731 4025 www.sotkanrinteet.fi


Kauhajoki Virkistysuimala-urheilutalo Virkku ........................................................... 31.8.-2.9.2012 Kauhajoen Ruokamessut ...........................................................

Talonpoikaiskartano Hämes-Havunen ...........................................................

Hämes-Havusen pohjalaistalo rakennuksineen ja näyttelytelttoineen kokoaa runsaat 150 näytteilleasettajaa 15 000 messuvierasta. Ruokamessut on Suomen merkittävin lähellä tuotetun ruoan vuosittainen esittelytilaisuus.

Kaksiumpipihainen miljöö tarjoaa ainutlaatuiset puitteet järjestää kokous-, kulttuurija juhlatilaisuuksia.

Puh. 040 501 8290 www.ruokamessut.fi

Kauhajoen Veteraanien Perinnetalo ........................................................... Kauhajoen maanpuolustushistoriasta kertova museo. Knuuttilantie 4, Kauhajoki Puh. 040 595 4000 www.perinnetalo.fi

Koskenkyläntie 312, Kauhajoki Puh. 0400 183 894 www.hames-havunen.fi

Luontoretkeily ........................................................... Lauhanvuoren kansallispuisto Pohjanmaan tasaisesta maastosta erottuu kohoava Lauhanvuori, jonka geologia ja kasvillisuus poikkeavat lähialueesta. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on maisemaltaan selkeästi kaksijakoinen. Maisemaa hallitsevat kuivan karut mäntyvaltaiset kankaat sekä lukuisat laajat ja avoimet nevat. www.luontoon.fi ->Retkikohteet

Koko perheen uimalassa on mukavuuksilla varustettuna kolme eri allasta. Urheilutalossa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Urheilutie 3, 61800 Kauhajoki Puh. 06 2413 2491 www.virkku.fi

Nummijärvi Camping*** ........................................................... Loma luonnonkauniissa järvimaisemassa, lähellä kansallispuistoja ja palveluita. Nummijärventie 591, Nummijärvi, Kauhajoki Puh. 045 267 0270 www.nummijarvicamping.com

Kauhajoen kaupunki ........................................................... Hallintoaukio, PL 500, 61800 Kauhajoki Puh. 06 2413 2000, fax. 06 2413 2009 kirjaamo@kauhajoki.fi etunimi.sukunimi@kauhajoki.fi www.kauhajoki.fi

31


Pohjanmaa

Pohjanmaa

Karun kaunis rannikko, maailmanperintösaaristo, rehevät jokilaaksot, kalaisat vedet, lakeudet, yritteliäät ihmiset sekä kaksikielisyys, siinä on Pohjanmaa pähkinänkuoressa! Tutustu Pohjamaan matkailutarjontaan ja lähde sinäkin lomailemaan monien mahdollisuuksien Pohjanmaalle.

32

Tilaa Merenkurkun melontaopas hintaan 10 € osoitteesta office@pohjanmaanmatkailu.fi


Pohjanmaa

www.pohjanmaanmatkailu.fi Pohjanmaan Matkailusta saat matkailuneuvontaa, räätälöidyt kiertomatkat ryhmille ja alueen matkailuesitteet.

Varaa suoraan kotisivuiltamme: • Hannelen Mökit Björköby, Mustasaari • Björkön Kestikartano, Björkö, Mustasaari • Saaristotila Varppi, Maksamaa, Vöyri • Akselin Lomamökit, Kauhajoki • Joutenhovi, Perho • Hotel Astor, Vaasa • Hotel Radisson Blu Royal Hotel Vaasa • Rantasipi Tropiclandia, Vaasa • Sokos Hotel Vaakuna, Vaasa • Top Camping Vaasa • Härmän Kylpylä, Ylihärmä, Kauhava • Wanha Tupa, Lapväärtti, Kristiinankaupunki

ONLINE VARAUS

Pohjanmaan Matkailu: Puh. 06 325 1125 office@botniatourist.com Raastuvankatu 30 65100 Vaasa

33


Vaasa ja Mustasaari

Luontoelämyksiä ja kaupunkilomaa Vaasan seudulla Vaasan ja Mustasaaren rannikolla Suomen ainoan maailman luonnonperintöarvon ansainnut kohde – karun kaunis saaristomme – tarjoaa kesäkauden upeimmat luontoelämykset. Ympärivuotiseen tarjontaamme kuuluvat mm. kylpylä- ja teatteripaketit sekä monet museot, taidegalleriat ja konsertit. Houkuttelevien liikkeiden ja ostoskeskusten määrä on kasvanut, ja shoppailun lomassa kannattaa levähtää hetki jossain viihtyisässä ravintolassa tai kahvilassa. Vieraillessasi Vaasan seudulla voit yöpyä korkeatasoisessa hotellissa, vaikkapa idyllisesti entisellä kasarmialueella tai kauniissa ja perheystävällisessä Top Camping Vaasassa, joka on vain kävelymatkan päässä Huvipuisto Wasalandiasta ja Tropiclandian kylpyläparatiisista.

Perhepaketti kylpylään Radisson Blu Royal Hotel Vaasa, asiakasomistajahintaan alkaen 124 € /perhe/vrk, 2hh + 1 lisävuode, aamiaiset sekä perhelippu 2+2 kylpylä Tropiclandiaan Kylpyläpaketteja tarjoavat myös: Sokos Hotel Vaakuna, Rantasipi Tropiclandia ja BW Hotel Vallonia. Lisätietoja: www.visitvaasa.fi

Tapahtumia 2012

Riemuloma koko perheelle alk. 120 €/ perhe/vrk Yhden vuorokauden perhemajoitus (2 aikuista + 1-2 lasta) 2-hengen huoneessa plus lisävuode. Aamiainen ja rannekkeet huvipuisto Wasalandiaan. Huom! Kun varaat perheellesi 2 vrk:n Riemulomapaketin, saatte lisäksi rannekkeet vesipuisto Tropiclandiaan ja näin lomanne on taattu! www.wasalandia.fi

21.-22.4. Pohjanmaan Suurmessut/ Vaasan kirjamessut 16.-20.5. Vaasa XX Kuorofestivaali, kansainvälinen musiikkitapahtuma 28.6.-1.7. Wasa Football Cup 30.6. Postisoutu - perinnetapahtuma 1.-8.8. Korsholman musiikkijuhlat 6.-12.8. Sinne-viikko 9.8. Taiteiden Yö 10.-12.8. Vaasan Marssi -kävelytapahtuma 1.9. XXVlll Vaasa-maraton 26.-28.10. Vasara, Pohjanmaan rakennusmessut 13.-16.11. 5. Kansainvälinen Jorma Panula Kapellimestarikilpailu 21.-22.11. KnowHow-messut

Etuvinkkejä kulttuurinnälkäisille • Pohjanmaan Museo ja Merenkurkun luontokeskus Terranova, keskiviikkoisin klo 12-20 vapaa pääsy • Kuntsin Modernin Taiteen Museo ja Tikanojan Taidekoti, samana päivänä yhteishintaan 6 ¤ • Kesäaikana keskiviikkoisin ilmaiskonsertti Vaasan kirkossa klo 19.30

Opastettuja kierroksia

34

· Historian havinaa · Terveisiä avaruudesta · Aaveiden Vaasa · Saariston kultajyvät · Monipuolinen maailmanperintö · Ilmaisia Hautausmaakierroksia heinäkuussa tiistaisin klo 18.


Teatteripaketteja tarjoavat: Hotel Astor, Hotel Kantarellis, Sokos Hotel Vaakuna, Radisson Blu Royal Hotel Vaasa, BW Hotelli Vallonia ja Rantasipi Tropiclandia Kylpylähotelli. Kysy myös ryhmähintoja teatteriin! Lisätietoja: www.visitvaasa.fi Alkaen 58 €/hlö/vrk, 2hh, Sokos Hotel Vaakuna Voimassa näytöspäivinä viikonloppuisin pe-la. Sis. majoituksen, aamiaisen, iltasaunan, teatterilipun, käsiohjelman sekä naulakkopalvelun teatterissa. EASY-Paketti alkaen 99 €/hlö/vrk, 2hh, Hotelli Astor Sis. majoituksen, lipun teatterin puhenäytelmään, Il Bancon teatterimenun.

Maailmanperintöristeilyt (Risteilyissä säävaraus) • Valassaarille ti, to ja la 23.6-11.8. Lähtö klo 11 Björköbyn Svedjehamnista, kesto 4,5 tuntia. www.kvarkenturer.fi • M/S Corina Raippaluodon sillalta to,la ja su 1.7.-12.8. Lähtö klo 14 Ravintola Bernyn laiturista, kesto 2 tuntia. www.berny.fi • Vaasan sisäsaaristossa joka päivä 23.6.-21.8. Lähtö klo 12 ja klo 15.30 Vaasan Sisäsatamasta, kesto n. 3 tuntia. Kuusisaaressa noin tunnin pysähdys, jossa on mahdollisuus ruokailuun. www.jannensaluuna.com

Näe, koe enemmän! Vaella.

Teatteripaketit voimassa 31.5.2012 asti.

• Öjbergetin vaellusreitti ja näköalatorni • Öjenin ikimetsä • Bodvattnetin kierros ja näköalatorni Björköbyssä • Saaristovaellus Björköby-Panike • Valassaarten kävelyreitti

Lapsille ja lapsenmielisille

Euroopan kaunein meteoriittikraatteri Söderfjärden

· Wasalandian huvipuisto · Tropiclandian kylpyläparatiisi · Lilliputti-kiertoajelut · Stundarsin Museo ja kulttuurikeskus · Kysy Merirosvoristeilyjä!

Vaasa ja Mustasaari

Edullisia teatteripaketteja

Tutustumiskeskus Meteoriihessä dramaattinen multimediaesitysmeteoriitin syöksystä nykypäivään. Tähtitieteellinen observatorio ja lintutorni keskellä Suomen tärkeintä kurkien levähdyspaikkaa. Avoinna 20.5-30.9. su 14-20 ja ke klo 18-20. www.meteoria.fi

35

www.visitvaasa.fi

www.mustasaari.fi


Vaasan seutu Tervetuloa Stundarsiin! ........................................................... Koe vuosi 1903 joka päivä 25.6.-15.8., klo 11-17. Muut ajat sopimuksen mukaan. Stundarsin museoalue on mielenkiintoinen kohde myös lapsiperheille. Täällä voi leikin ja tekemisen keinoin kokea itse millaista oli elämä maaseudulla 1900-luvun alussa. Taidenäyttelyitä, tapahtumia, museokauppa ja kahvila. Stundarsintie 5, Sulva, Mustasaari Puh. 06 344 2200 info@stundars.fi, www.stundars.fi

Unohtamatonta hauenkalastusta Merenkurkussa, myös maailmanperintöalueella Kalastusoppaat, mökit, palvelut www.kvarkenfishing.fi

36


Tule. Tutki. Näe. Koe.

Osallistu Esittele maailmanperintöämme -hankkeen

Elämys Merenkurkussa

-valokuvauskilpailuun

Vaasan seutu

Taltioi Suomen ainoan Unescon maailmanperintölistalle päässeen luontoperintökohteen, Merenkurkun saariston ainutlaatuinen tunnelma. Ryhdy maailmanperintölähettilääksemme!

............................................................................

Teemana on kuvata jokin tunnelmallinen tapahtuma, elämys, Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella. Elämys voi olla hetki, kun kamerasi tallentaa kurjen, tummanharmaina roikkuvat pilvet majakan yllä tai ystävän iloisen hymyn, kun hän poimii tyrnejä luontopolun varrella. Kilpailusarjoja on kaksi: • Nuorten sarja (alle 15-vuotiaat) • Yleinen sarja. Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalvelujen ja Esittele maailmanperintöämme -hankkeen raati valitsee kummastakin sarjasta kymmenen parasta kuvaa. Yleisö äänestää sarjojen voittajat www.merenkurkku.fi-sivustolla ja Facebookissa. Voittajat julkistetaan yleisöäänestyksen päätyttyä 14.12.2012. Kummankin sarjan pääpalkintona on 150 euron lahjakortti valokuvausliikkeeseen. Kaikki kymmenen finalistia kummassakin sarjassa palkitaan lisäksi Merenkurkun maailmanperintötuotteilla. Lisätietoja ja kilpailuohjeet: www.merenkurkku.fi sekä Merenkurkun maailmanperintöalueen asiakaspalvelunumerosta 050 346 6200 tai Esittele maailmanperintöämme -hankkeen projektipäälliköltä Susanna Pajakolta puh. 040 715 1636 arkisin klo 8-16. Kilpailuaikaa on 31.10.2012 asti. Mieleenpainuvia hetkiä Merenkurkun saaristossa!

Käsityön talo Loftet .................................................... Tee käsityöostoksia myymälässämme Taito Shop Loftetissa, ihaile kädentaitoja vaihtuvissa näyttelyissä ja nauti herkuista Konsulinnan kahvihuoneessa. Käsityön talo Loftet on vanha porvariskoti 1860-luvulta. Talo on kunnostettu perinteitä kunnioittaen ja esillä on monia kauniita yksityiskohtia. Lounas arkisin klo 11-15, kokous- ja juhlapalvelut ryhmille tilauksesta, A-oikeudet. Avoinna ma-pe 10-17, la 10-15, ryhmille sopimuksen mukaan. Raastuvankatu 28, Vaasa, Puh. 06 3185 300, www.loftet.fi

www.merenkurkku.fi 37


Isokyrö

Tule Pohjanmaan juurille Isoonkyröön Isossakyrössä matkailija löytää Pohjanmaan historian juuret. Tutustumalla Kivikirkon ja Isonkyrön historiaan opit uusia asioita koko Pohjolasta. Pohjankyrön suurpitäjän keskiaikainen harmaakivikirkko on jo sinänsä taideteos, jossa voit tutustua mm. vuonna 1560 valmistuneisiin 114 seinämaalaukseen. Upean historiallisen miljöönsä ja erinomaisen akustiikkansa ansiosta Kivikirkko on myös huippuorkestereiden ja solistien suosima konserttipaikka. Lisätietoja löytyy Isonkyrön seurakunnan verkkosivustolta www.isonkyronsrk.fi.

puorkesterit ja esiintyjät takaavat hyvän fiiliksen jokaiselle. Kalliojärvestä on kehittynyt myös yritysten suosima tilaisuuksien sekä monien valtakunnallisten kokoontumisten pitopaikka. SFC-Lukkuhaka on alueen tasokas karavaanarialue 180 asuntovaunupaikalla. Lisätietoja osoitteesta www.kalliojarvi.com.

Orisbergin kappeli ja toimintakeskus .........................................................................................

1700-luvun markkinat ......................................................................................... Elokuun toisella viikolla Kivikirkon alueella järjestetään vuosittain 1700-luvun markkinat, jossa noin sata käsityöläistä ympäri maata myy omia tuotteitaan. Lisäksi heinäkuun lopussa järjestettävä suosittu Sirpistä puimuriin -tapahtuma kuvaa maanviljelyn työmenetelmien kehitystä viimeisen vuosisadan aikana. Lisätietoja markkinoista www.1700-lmarkkinat.net.

Kalliojärvellä ja Lukkuhaassa viihdyt pitempäänkin ......................................................................................... SF-Caravan ry on valinnut Kalliojärven Lukkuhaan SFC-alueen vuoden 2010 Caravan -alueeksi. Kalliojärven viihdekeskuksen alue tarjoaa mahdollisuuden tasokkaaseen majoittumiseen, ravintolapalveluihin ja viihtymiseen Pohjanmaan ytimessä. Huip-

38

Historiallisessa miljöössä perhejuhlat, retket, virkistyspäivät, saunaillat, leirit ja viikonlopputapahtumat. puh. 040 511 9599, www.orisberg.fi

Tervajoen autokaupungissa – ”vaikka hyvää ostat niin priimaa saat” ......................................................................................... Isoonkyröön kun tulet, niin älä ohita autokauppojamme, joista suurin osa on sijoittunut Tervajoen taajamaan. Isossakyrössä myydään vuosittain noin 7000 autoa, joka voi johtua vain siitä, että hinta ja laatu ovat meillä kohdallaan. Nimittäin, kun hyvää ostaa ja priimaa saa, asiakas tulee toistekin!

Isonkyrön matkailuneuvonta ......................................................................................... Verkkosivustoltamme tai soittamalla saat lisää tietoa ruokailupaikoista, nähtävyyksistä ja majoituksista sekä opastuksista. Soita 06 470 1111 tai lataa esite verkkosivuiltamme www.isokyro.fi.


PEDERSÖ

RE ARI I JAK O B S TA

E

EXPERIENCE

S

OPPA AT/

LOMAPAKETIT

ERLEBNISSE

P I E TA R S A

UNGEN

GUIDER/ SEMESTER

Finland - Fin nland

TAD –JAKOBS KARLEBY RSAARI A–PIETA KOKKOL

SEHENSWÜR DIGKEITEN

EVENTS

PA K E T

V E R A N S TA LT

Finland - Finn land

RE ARI I JAK O B S TA

E

PIETARSAARI JAKOBSTAD

KOKKOLA Y KRUUNUPYY UUSIKAARLEPY KARLE LUOTO LEBY NYKARBY KRONOBY LARSMO

EXPERIEN ERLEBNISSE

CES | EV E N T S | PLACES TO VISIT | | VERANS ACCOMM TA LT U N G E N | SEHENSWÜR

7broars2010_E NG_GER.indd

1

DIGKEITEN

PEDERSÖRE PEDERSÖRE O D AT I O N

| ÜBERNACHT

PIETARSAARI JAKOBSTAD

| R E S TAU RA

UNGEN | RESTAURAN

R E S TA U R A N T UND CAFES S

UUSIKAARLE PYY NYKAR LEBY

NTS AND CAFÉS |

GUIDES A TS UND CAFES N D PAC K AG | STADTFÜHR ES ER UND URLAUBSAN GEBOTE 7 BRÜCKEN

SCHÄREN

10-01-08

S TA D T F Ü H R E URLAUBSAN R UND GEBOTE

PEDERSÖRE PEDERSÖRE

GUIDES AND PA C K A G E S

PYY LUOTO KRUUNU Y LARSMO KRONOB

R E S TA U R A N T AND CAFÉS S

20 12 10

2012 KOKKOLA KARLEBY

09.10.35

7 Sillan Saaristo ........................................................... Etsitkö mielenkiintoisia maisemia ja iloisia elämyksiä kaupungeista ja maaseudulta? Osallistu tapahtumiin, nauti musiikista, kulttuurista, historiasta ja liikunnasta. Nauti upeasta saaristostamme! 7 Sillan Saaristo tarjoaa jokaiselle jotain! Tilaa esitteemme verkkosivultamme www.7siltaa.com Kokkola-Kruunupyy-Luoto-PedersörePietarsaari-Uusikaarlepyy Pietarsaaaren Matkailutoimisto Kauppatori 1, 68600 Pietarsaari Puh. 06 723 1796 www.pietarsaari.fi

Varaa ryhmämatkat Pohjanmaalle kauttamme. ...........................................................................

Vöyri ja 7 siltaa

ACCOMMOD

AT I O N Ü B E RNACHT

UNGEN

P I E TA R S A

PLACES TO VISIT

PEDERSÖ

Räätälöimme matkat toiveittenne mukaisesti. Myös valmiit reittiehdotukset, teemoina esimerkiksi: • Päiväretki Pohjanmaalla • Puutalokaupungit • Risteillen ja vaeltaen Merenkurkussa • Kylpyläloma Pohjanmaan lakeuksilla ja rannikolla Katso lisätiedot www.pohjanmaanmatkailu.fi Pohjanmaan Matkailu Puh. 06 325 1125 office@pohjanmaanmatkailu.fi

Kokkolan Matkailu Oy Kauppatori, 67100 Kokkola Puh. 06 828 9402 www.visitkokkola.fi

Tilausravintola Ädelbragd ........................................................... Tilausravintola Ädelbragd on historiallinen ravintola, jossa voit nauttia päivällistä tai järjestää juhlat varhaiseen 1800-luvun tyyliin. Ajan henkeen räätälöityä tarjoilua ja ohjelmaa mahdollisuuksien mukaan. Tutustu juhlamenuihimme ja tee jännittävä aikamatka makujen maailmaan. Tule nauttimaan vanhojen perinteiden mukaan valmistettuja ja maustettuja ruokalajeja aidossa ympäristössä ja tunne kuinka aika pysähtyy. Slagfältsvägen 130, Oravainen Varaukset ja lisätietoja: Kenny Sundqvist, puh. 050 343 2642 Puheenjohtaja Göran Backman, puh. 0500 132 096 www.adelbragd.fi Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

39


Maalahti ja Korsnäs

Mainio Maalahti Nykyaikainen kaksikielinen saaristokunta Maalahti on mahdollisuuksien kunta, joka tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä pienille ja suurille, aktiivisille ja mukavuudenhaluisille matkailijoille.

Museot ja galleriat ............................................... • Brinkenin museo • Merenkurkun venemuseo • Petolahden kotiseutumuseo • Knösintalo Övermalaxissa • Klockargården Bergössä • Galleria Kultti • Taidepaja Malakta • Galleria Artox Bergö • Lars-Göran Söderholm, Bergö

Majoitus ............................................... • Åminnen lomakylä • Kecklunds Bed & Breakfast • Charleys Bar & Motel

Vaellusreittejä ............................................... • Rautakaudenreitti Storsjönissä • Karjamajapolku Molapnessa • Mamrestigen-Storsjöstigen-polku • Bergön patikkapolku

Koe saaristo ...........................................................

Åminne ...........................................................

Osa Merenkurkun maailmanperintöalueesta sijaitsee Maalahdessa, Bergön ulkosaaristossa. Bergön saarelle on lauttayhteys. Tutustu saaristolaismarkkinoihin syyskuussa, vaella luontopoluilla tai piipahda Rönnskärin luotsiasemalla.

Åminnen kylä tarjoaa kesävieraalle mukavan uimarannan, kesäravintolan ja pubin ja minigolfkentän. Mökki- tai leirintäaluemajoitus. Vierassatama. Kylässä sijaitsee myös Åminne Folkpark, jossa järjestetään kesäaikaan suosittuja tansseja, konsertteja ja muita tapahtumia.

Museot ja galleriat ........................................................... Yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä käyttöveneitä esittelevistä museoista sijaitsee Maalahden Åminnessa. Merenkurkun venemuseossa on esillä veneitä koko Pohjanmaan alueelta sekä erikoisnäyttelyitä. Kesäkuussa vietetään Veneen päivää. Maalahdessa on useita kotiseutumuseoita, taidepaja, gallerioita ja vaellusreittejä, jotka tarjoavat sekä kulttuurikokemuksia että liikkumiseen iloa.

Maalahden kunta Puh. 06 347 7111 malax@malax.fi, www.maalahti.fi

Monien perinteiden Korsnäs Korsnäsin kunta Strandvägen 4323, Korsnäs Puh. 06 347 9111 info@korsnas.fi , www.korsnas.fi Korsnäsin Oppaat ry Puheenjohtaja Jessica Nykamb, puh. 050 369 4538 Varaukset Moikipään luontoasemalle Merenkurkun asiakaspalvelu, puh. 050 346 6200 Opastukset Moikipään luontoasemalle, historialliset tarinat Ann-Sofi Backgren, puh. 050 5222 642 Lintu- ja luonto-opastukset Tuija Warén, puh. 050 303 3658 Venekuljetukset Peter Björkqvist, Molpe, puh. 050 518 1933

40

Puolen tunnin ajomatkan päässä Vaasasta etelään löydät alueen yritteliäimmän kunnan, Korsnäsin. Täällä koet luonnon läheisyyden kaikilla aisteillasi. Ui meressä, kalastele, nauti hiljaisuudesta tai tanssi paviljongeissamme läpi valoisien kesäöiden. Korsnäsin kirkonkylän keskellä on vehreä museoalue, jossa sijaitsevat sekä kotiseutumuseo että pappilamuseo. Kotiseutumuseon helmiä ovat värikkäät Korsnäsin neuleet eri aikakausilta. Myös alueen puisto istutuksineen, perinneruusuineen ja maustepuutarhoineen on tutustumisen arvoinen. Osa Korsnäsin pitkää rannikkoa ja saaristoa kuuluu Merenkurkun maailmanperintöalueeseen, mm. Moikipään luontoasema, Molpehällorna. Pohjanlahden ensimmäinen lyhtypuomipooki eli vipumajakka sijaitsi vuosina 1668-1808 Moikipään saarella. Vuonna 2001 paikalle pystytettiin uusi, vanhan mallin mukainen majakka. Samalla paljastettiin muistotaulu, jossa kerrotaan alueen jännittävästä menneisyydestä. Luontoasemalla on myös mahdollista yöpyä.


Närpiö

Närpiö – Punaisen kullan kaupunki Tervetuloa rannikkokaupunkiin, jolle meren läheisyys, elävä maaseutu ja kotiseutumme symboli ”punainen kulta” eli tomaatti, antavat oman leimansa. Närpiössä voit nauttia merellisistä maisemista, avarista maisemista ja kiinnostavista kulttuurielämyksistä. Tomaattikarnevaalit järjestetään joka kesä, jolloin tuhannet ihmiset kokevat sen aina uudestaan. Tule Närpiöön ja koe meren kohina, laajat lakeudet ja Tomaattikarnevaalien välimerellinen tunnelma!

Hotelli ja ravintola Logen ...........................................................

Strandkullan mökit ...........................................................

Tarjoamme maittavaa lounasruokaa joka päivä, myös à la carte -lista ja pizzoja. Kokoustilat ja 18 tyylikästä hotellihuonetta.

Korkealaatuisia mökkejä luonnon ja meren äärellä. Kaikki mökit ovat täysin varusteltuja ja niissä on wc + suihku ja sauna, TV, jääkaappi, pakastin, mikroaaltouuni, liesi, uuni ja astianpesukone. Kaikista mökeistä on pääsy omalle rannalle. Tule meille rentoutumaan!

Närpesvägen 16, Närpiö Puh. 06 357 7000 www.logen.fi

Fagerön huvikeskus ........................................................... Fagerön huvikeskus sijaitsee idyllisessä ympäristössä Rangsbyn lahden rannalla. Siellä on: tansseja ja tapahtumia, kesäisin kesäravintola Sea Side, uimaranta, rantalentopalloa ja vierasvenesatama. Björkgrundsvägen 1, Rangsby, Närpiö Puh. 040 500 7668 info@fagero.fi, www.fagero.fi

Skrattnäsvägen 700, Pjelax, Närpiö Puh. 050 546 3775 ulf_sodergard@hotmail.com ingersodergard@netikka.fi www.huvila.net www.supertravelnet.com

Frank Mangs Center ........................................................... Frank Mangs Center on kohtauspaikka niin vanhoille kuin nuorillekin. Mangsgården (Mangsintalo) on erinomainen paikka perhejuhlien, kurssien ja konferenssien järjestämiseen. Ståbacka, Kristinestadsvägen 884, Närpiö Puh. 06 225 9210 www.frankmangscenter.fi

Öjskogin puisto ........................................................... Närpiön kirkon ja ainutlaatuisten kirkkotallien läheisyydessä oleva Öjskogsparken on monipuolinen museoalue, jossa sijaitsee mm. apteekki-, koulu-, maaseutupuoti- ja suutarinverstasmuseo. Alueella toimii myös Närpes Teater, jonka esitykset ovat saaneet suuren suosion. Kyrkvägen 23, Närpiö Puh. 050 350 6797 www.ojskogsparken.fi

Närpiön matkailuneuvonta ........................................................... Närpesvägen 2, Närpiö Puh. 06 224 3035 narpesturism@dynamohouse.fi www.narpes.fi

Tapahtumakalenteri ........................................................... 2.6. Fagerön karnevaalit 23.6. Juhannustanssit, Fagerö 6.-7.7. Tomaattikarnevaalit 8.7. Kotiseutu- ja maastamuuttajajuhla, Öjskogin puistossa 10.7. Tarinakahvila, Öjskogin puistossa 12.7. Suolasilakan päivä, Öjskogin puistossa 17.7. Tarinakahvila, Öjskogin puistossa 21.7. Saaristolaistanssit, Fagerö 24.7. Tarinakahvila, Öjskogin puistossa 9.-12.8. Mangs-viikko, Frank Mangs Center 11.8. Rapujuhlat, Fagerö 8.9. Fagerön tanssit 29.9. Syystanssit

41


Kaskinen

Pieni, pippurinen Kaskinen Suomen pienin ja pippurisin kaupunki sijaitsee saarella, joten ihan itsestään sinne ei tule poiketuksi. Tee nyt mainio päätös ja tutustu valloittavaan pikkukaupunkiin, jossa voit unohtaa kiireen ja melun. Jo vuonna 1785 perustettu Kaskinen on säilyttänyt menneiden aikojen charminsa. Täällä on aikaa ja vierailijoita palvellaan hyvin. Kaskisten palvelut ovat aina kävelymatkan päästä. Ystävälliset pienyrittäjät tarjoavat palveluitaan: löydät kirpputoreja, gallerian, keramiikkapajan, ruokapaikkoja… ja vieläpä savusaunan keskellä kaupunkia. Kierrä ja katsele. Jokainen kortteli on elävää kulttuurihistoriaa. Kauniit puutalokorttelit heräävät henkiin etenkin kesällä, kun rehevät puutarhat viimeistelevät rauhallisen idyllin. Ruutukaavaan rakennetun pikkukaupungin verkkaista elämänmenoa ympäröi joka puolelta meri. Nauti hiljaisuudesta ja veneretkistä saaristoon. Voit tilata oman kuljetuksen hyville kalavesille – tai tulla vaikkapa pilkkimään talvella. Hyvätasoinen vierasvenesatama ottaa veneilijät vastaan keskellä kaupunkia ja Sälgrundin luonnonkauniissa majakkasaaressa voitte yöpyä isommallakin porukalla. Voit majoittua kätevästi myös hotellissa, vanhanajan majatalossa tai suositulla leirintäalueella.

Kaskisissa tapahtuu Kaskisissa järjestetään suosittuja tapahtumia. Kevätmarkkinat elävöittävät kaupunkia toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Kesätapahtumien ykkönen on Kalarantapäivät, jotka järjestetään juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna. Kalarannan tunnelmallinen tapahtuma tarjoaa ohjelmaa, kalaruokia ja käsitöitä leppoisassa vanhanajan hengessä. Heinäkuussa monet jo tietävät odottaa Kaskisten Musiikkikesää. Korkeatasoiset, kansainväliset konsertit Bladhin talossa ja Sälgrundin majakalla tarjoavat kesälomalaisille upeita elämyksiä. Lisätietoja ohjelmasta löydät tapahtuman kotisivuilta www.kaskistenmusiikkikesa.com. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna kaupunkilaiset vuorostaan järjestävät omilla pihoillaan kirppistapahtuman, jolloin voi tehdä hienoja löytöjä. Kirpparikierroksen välissä voi istahtaa kaupunginpuiston piknik–jazzkonserttiin nauttimaan musiikista. Lokakuun Silakkamarkkinoilla on tarjolla meren antimia ja lähialueen herkkuja. Kaskisissa kannattaa pistäytyä – koska vain. Voit aina jututtaa vastaantulijoita, jotka mielellään kertovat kotikaupungistaan, ja uusien vinkkien perusteella pääset taas lähemmäs pikkukaupungin sydäntä. Lisätietoja tapahtumista ja palveluista löydät sivuiltamme www.kaskinen.fi.

Tapahtumia:

42

• Kevätmarkkinat 26.-27.5.2012 • Kalarantapäivät 30.6.-1.7.2012 • Kaskisten Musiikkikesä 19.-22.7.2012 – Klassisen musiikin konserttisarja Bladhin talolla ja Sälgrundin luotsiasemalla • Pihakirppistapahtuma ja piknik-jazzkonsertti 28.7.2012 • Silakkamarkkinat 13.-14.10.2012

Grilli-kahvila Kung Gustav Ravintola Albatross Raatihuoneenkatu 39 ja 43, Kaskinen Puh. 06 222 7111 www.kunkku.fi Ravintola Sininen hetki Hotelli Sininen Joutsen Savusauna, savustamo Arto Koivisto Satamakatu 37, Kaskinen Puh. 06 231 4568 fax 06 231 4233 Arto 040 583 2247 ravintola.sininenhetki@ pp.inet.fi, www.sininenhetki.com Hotel Kaske Gastrobar & Terrace Raatihuoneenkatu 41 Kaskinen Puh. 06 222 7771 fax 06 222 7410 hotel.kaske@pp.inet.fi www.hotelkaske.com Oy KAS-Service Ab Majoitus, pitopalvelu Puistokatu 15, Kaskinen Puh. 040 581 9818, 06 222 7493 fax 06 222 8013 erik.sundberg@kas-service.com Luonnonkulku ja Marianrannan Camping Kaskinen

Sälgrundin luotsiasema Majoitus- ja kokoustilat, tilaussauna Puh. 06 220 7711 tai 0400 868 781 tourism@kaskinen.fi Oy Kaskinen Sea-Charter Ab Kari Häggblom Venekuljetuksia, saaristoretkiä räätälöityjä veneretkiä Puh. 040 524 0820 kari-h@netti.fi T:mi Solö Saaristoretkiä Niclas Back Prinssi Eerikinkatu 12 Kaskinen Puh. 040 502 2956 040 587 2429 niclas.back@pp.inet.fi Bladhin talo Cneiffinpolku 1, Kaskinen Kokoukset, koulutukset, näyttelyt, juhlat Puh. 06 220 7211 Kalastusmuseo Vanha Kalaranta, Kaskinen Puh. 040 504 2535 antero.honkasalo@kaskinen.fi

Pito- ja ohjelmapalvelut, luonto-ja elämysretket, Kaskisten urheiluhalli muinaismatkailu ja eräperinVuokrataan edullisesti urheiteet. Leirintämökkimajoitusta lutapahtumiin, näyttelyihin, ja matkailuvaunupaikkoja. messuihin Kalastajat tervetuloa Kaskisiin, Puh. 040 751 9404 isojen vonkaleiden apajille. pirjo.nylund@kaskinen.fi Puh. 050 595 6296 Kaskisten matkailuneuvonta luonnonkulku@luonnonkulku.fi (avoinna arkipäivisin) www.luonnonkulku.fi Kaskisten kaupungintalo Raatihuoneenkatu 34, Kaskinen Puh. 0400 868 781 tourism@kaskinen.fi Kaskisten kaupunki www.kaskinen.fi


Kristiinankaupunki

Kristiinankaupungissa elämä maistuu Kristiinankaupunki on Suomen ensimmäinen kansainväliseen Cittaslow-pikkukaupunkiverkostoon liittynyt kaupunki. Täällä Kristiinankaupungissa me asetamme etusijalle elämisen laadun. Matkailijat otamme vastaan arvostettuina vieraina. Kun arvostat elämänlaatua – Kristiinankaupunki on oikea paikka juuri sinulle. Tervetuloa nauttimaan vieraanvaraisuudesta kauniissa Kristiinankaupungissa.

Kristiinankaupungin matkailuinfo/ Kristiinankaupungin elinkeinokeskus Oy Kauppahuone Corner Ylätori Puh. 06 221 2311 tai 040 569 3796 turism.matkailu@krs.fi www.kristiinankaupunki.fi

43


POHJANMA AN KAUTTA 2011

Valtionkatu 1, Matkakeskus 60100 Sein채joki Puh. 06 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Etel채-Pohjanmaa Pohjanmaa

fi

Raastuvankatu 30 65100 Vaasa Puh. 06 325 1125 office@botniatourist.com www.pohjanmaanmatkailu.fi

Pohjanmaan kautta  
Pohjanmaan kautta  

Matkailuesite Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueelta

Advertisement