__MAIN_TEXT__

Page 71

Tee shot Environmentally friendly golf clubhouse scores at US Army military base

T

hey came. They saw. They golfed. They relaxed. That’s kind of the postgolf vibe happening with military and civilian golfers at the US Army’s Carlisle Barracks Golf Course in Cumberland County, Pennsylvania. Part

of the experience now includes the $5.6 million clubhouse—a green building built without using any taxpayer funds at military installation, which is not only the country’s oldest active base, but also home to the US Army War College.

The new 9,766-square-foot clubhouse replaces a structure that served the community for at least 40 years. The building now offers a restaurant and bar with a dining area and commercial kitchen, a vast improvement over the former grab-and-go snack stand. A pro shop, locker room, offices and golf club storage areas also were added in the new construction. Adjacent to the single-story clubhouse, visitors are privy to a practice putting green and extra parking with added lighting. The project is the work of Stellar, the Jacksonville, Florida-based firm construction management at-risk, design-build and general contracting service provider. The company started the project in spring 2019 after winning a design-build contract from the US Army Installation Management Command (IMCOM), which handles the day-to-day operations of Army bases around the world. Rather than relying on tax dollars, IMCOM used non-appropriated funds to pay for the job, with money coming from service members and other users of military recreation facilities.

Contract in hand, Stellar leveraged its vast experience with both military and golf course-related projects to develop a design that would fall within IMCOM’s budget, be environmentally friendly and provide Carlisle Barracks with a modern clubhouse that operates in a cost-effective manner.

Building Green (and Silver)

From the outset, LEED Silver certification was the target for the project. With this in mind, the first task was to demolish the existing two-story clubhouse to make way for a more eco-friendly structure. Crews crushed the old concrete slabs and reused the material as part of the aggregate base for the new building. “By recycling the crushed concrete, we kept the waste from ending up in a landfill,” says project manager Bill Richardson. “The reuse of previous materials onsite helped us get extra credits to go toward the project’s LEED Silver certification.” The construction team also focused on the new clubhouse’s geothermal HVAC system as part of its

DECEMBER 2020 — COMMERCIAL CONSTRUCTION & RENOVATION

69

Profile for BOC design Inc

CCR Dec 20  

CCR Dec 20