Page 1

Setembre / Octubre

01

2013

Bocamolla Revista escolar d’informació i entreteniment.


Bocamolla. bocamoll,-a (de boca + moll) adj. 1. Moll o bla de boca, dit d’un cavall, mul, etc. ||

fig. 2. Que diu fàcilment allò que caldria callar, que tot ho xerra. SIN. 2. Xerraire.

Bocamolla és una revista multilïngue.

T

E

ot inici d’un projecte col·laboratiu

very beginning of a collaborati·

neix baix la idea de ser una excel·

ve project born under the idea to be

lent oportunitat per a l’aprenentage a partir

an excellent opportunity for learning from

una vertadera aventura cap a quelcom prèvi·

a real adventure into something previously

de les idees i propostes dels altres. Així com

the ideas and proposals of others. Just like

ament inexplorat que suposa, sense dubte, un

unexplored supposes undoubtedly a conti·

continu repte davant situacions imprevistes.

nuing challenge facing unexpected situations.

Aquesta revista escolar neix amb l’objectiu

This school magazine was created to inform

d’informar i entretenir a tota la comunitat

and entertain the whole educational commu·

de 1r d’ESO a 2n de batxillerat, passant per

of 1st ESO to 2nd Batxillerat, to teachers

educativa de l’IES Manacor des d’alumnes

nity IES Manacor highschool from students

professors, mares i pares. A més, pretén ser un

and parents. It also aims to be a showcase of

mostrari del bon treball d’aquests alumnes en

the good work of these students in different

les diferents matèries, i una eina útil de comu·

subjects, and a useful tool for communicati·

nicació entre els diferents estaments del centre.

on between the various levels of the center. 2

Bocamolla


5 8

11

15 19

14 53 57

31 7 3

Bocamolla


27 39

23

51 26

43

29 61 4

Bocamolla

37 55


HOT NEWS Notícies Breus Des

de juliol a octubre

2013

Envia’ns les teves notícies a: revistabocamolla@gmail.com

EQUIPAMENT ESPORTIU. Els alumnes de l’IES Manacor ja poden realitzar les seves classes d’Educació Física i gaudir del temps d’esplai al nou patí del centre. Aquest nou pati és ben gran, disposa de dos camps per a la pràctica del bàsquet, futbet, volei o altres, a més de nombrosos bancs per a descansar després de les classes. Des del departament d’Educació Física se’ns vol recordar que no convé penjar-se de cistelles o porteries per tal conservar les instal·lacions i també evitar accidents no desitjats. Entre tots cuidem del pati! El nou pati compta amb cistelles i porteries.

X(p)rimenta 2013. Els millors vídeos sobre ciències produïts per escolars catalans, seleccionats entre 160 treballs aspirants procedents de centres de Primària, Secundària i Batxillerat, van rebre el divendres 28 de juny a Castelldefels els premis i mencions de la tercera edició del concurs audiovisual sobre experiments científics X(p)rimenta, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica i amb el patrocini del Grup SERHS. L’IES MANACOR MANACOR ha obtingut una menció en la categoria de batxillerat amb “ Experimentem amb l’acetona”.

Il·lustració de la molècula de l’acetona. Per veure el vídeo complet fes clic al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=sgveZs6WKmE

5

Bocamolla


Programa BIOSIRE Recollida d’oli

usat.

L’IES Manacor col·labora amb el Programa BIOSIRE de la Unió Europea dins el desenvolupament del Programa d’Ambientalització de Centre, com a mesura per tal d’ajudar a conservar el nostre Medi Ambient, mitjançant el reciclat d’olis vegetals per a la transformació en Biodiesel. El procediment a seguir és: • Els alumnes i professors interessats reben una ampolla (Claki) per a la recollida d’oli domèstic usat. • Quan el tenen ple, el porten a l’institut i se’n poden dur un altre de buit. • Aquesta recollida serà el DIVENDRES entre les 7:50 i les 8:00 i també durant el temps de pati. Claki: dipòsit per a oli usat.

Visita Bodegues Pere Seda El dia 8 d’octubre de 2013, els alumnes de 1r de batxillerat de l’IES Manacor, juntament amb la professora de biologia Cata Salvà, visitaren les bodegues de Pere Seda a Manacor per estudiar el procés d’elaboració del vi. Allà descobrirem que primer pesen la quantitat de raïm amb una barra metàl·lica, després es porta aquest a una màquina rotatòria on s’aixafa el gra amb pell i pinyols inclosos. I finalment, si s’ha de fer vi blanc, el raïm aixafat es trasllada a la premsa, en canvi, si s’ha de fer vi negre, va al dipòsit.

Assistents a les bodegues Pere Seda.

Alumnes que visitaren les bodegues de Pee Seda.

FINAL DE LES OBRES. Després de llargs mesos de patir renou, pols, certa estretor i molèsties ja s’acosta el final de les obres de la darrera fase de construcció de l’IES Manacor. Ben aviat ja podrem gaudir d’espais amplis i moderns. Amb el final d’aquesta segona fase, el centre disposarà de noves aules teòriques, d’informàtica, tallers, magatzems, banys, un gran pati i un pavelló esportiu cobert amb vestidors. Si entre tots ho cuidam, evitam les pintades i les deixalles tendrem un institut com a nou per molts d’anys. Vista de les noves instal·lacions del centre.

Bocamolla

6


LA VAGA

Verdor en Educació Assemblea de Docents IES Manacor

GRÀCIES, FAMÍLIES. GRÀCIES, COMPANYS. Enguany la primera foto de grup que alguns professors ens hem fet no ha estat d’excursió amb els alumnes, ni brindant a taula en un dinar de Nadal, ni la foto de l’anuari... Ens hem vestit de verd i hem posat amb la mirada preocupada i amb un somriure de gratitud: som l’Assemblea de l’IES Manacor. No tenim gaires motius per somriure. Estam molt preocupats pel futur dels alumnes i, empesos per la falta de consens amb el Govern, des de l’inici de curs ens hem unit per fer front a les ordres d’uns dirigents que no ens escolten ni volen sentir el nostre parer. Ens hem reunit ja diverses vegades i hem parlat i debatut com ha de ser la nostra lluita. Emperò la primera cosa que volíem fer ha estat retratar-nos per posar cara i ulls al sentit agraïment per tot el suport que les famílies ens heu fet d’ençà que ha començat el curs. Els dies d’aules buides i les paraules d’ànim són el millor regal que ens podíeu fer. Esperam que tota aquesta lluita s’acabi aviat i retorni el seny als qui ens manen. I que tot el que hem passat servesqui per recordar que als mestres no se’ns comanda a cop de decret. Ens agradaria recordar aquest curs no com el curs de la vaga indefinida sinó com el curs de la dignitat, el curs del respecte a nosaltres mateixos que des de dalt i amb menyspreu han intentat prendre’ns. El curs en què redescobrírem que la nostra força ha estat la nostra unió. Moltíssimes gràcies a tots els qui ens heu fet costat. Pancarta a l’entrada de l’IES Manacor.

Bocamolla

7


La GALA

Graduació 2013 Departaments

de

Castellà

i

Català

Per veure més fotografies de l’acte fes clic a: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1020181

El PhotoCall va ser un èxit sense precedents.

El director de l’IES Manacor va fer un parlament.

L’assistència a l’acte va ser molt nombrosa.

Volem començar aquest curs mostrant-vos la festa de graduació de l’any passat, dels cursos de 4t d’ ESO i 2n de Batxiller. Va ser una festa molt participativa. I volem agrair la implicació del pares, de l’APIMA i del personal de centre (professors, alumnes, secretaria, etc). Ens agradaria animar-vos i poder comptar amb vosaltres per la festa de graduació d’enguany, serà gran! Disfrutau amb les fotos, un record entranyable.

Petra i Mercè foren les presentadores de l’acte.

Bocamolla

8


ITV i Motos

Tot va Sobre Rodes magdalena duran, departament d’automoció

ITV

i

Motos

Com ja sabeu, per llei les motos han de passar la ITV una vegada han complert els quatre anys d’antiguitat, en el cas dels ciclomotors a partir dels tres anys. Per cada un d’ells la periodicitat a partir de la primera revisió serà biennal. Passar la ITV és obligatori i es motiu de sanció, a més la companyia d’assegurança pot no fer-se càrrec dels danys si la moto no te la documentació en regla.

El

preu de la

ITV.

Aquí a Manacor el preu de la ITV per motos, quads i ciclomotors és de 19,28€ durant l’any 2013. Ja veurem el 2014 ... però més o menys.

Com

passar la

ITV.

El primer tràmit és passar per caixa i pagar les taxes. Si la teva moto no la supera seran diners pagats i que no et retornaran. Així que abans revisa que tot estigui en ordre.

La

A partir dels 3 anys les motos han de passar la ITV.

documentació a presentar és:

Vídeo amb els punts de la revisió de la ITV: http://www.youtube.com/watch?v=KMfQghTkizI

• El permís de circulació. • El rebut de l’assegurança en vigor. Bocamolla

9


Els

punts que et revisaran:

• Que el número de bastidor no tingui modificacions. • Els llums de davant, darrera i intermitents. • Que els retrovisors estiguin en bon estat i si no són els originals que estiguin homologats. • En el ciclomotors biplaça es comprova que disposin d’estreps i agafadors pel passatger. • Els pneumàtics, el seu estat i de mesures homologades per la teva moto. • La matrícula, ben fixada i de perfecte lectura. • Que el clàxon funcioni. • El tub d’escapament, si no és l’original has de demostrar que està homologat. Ha de complir la normativa de renou (no superar el nivell de decibels permès) i d’emissions de CO2. • També t’inspeccionaran possibles pèrdues de líquids, radis no tibats, estat de les suspensions i funcionaments dels frens.

Inspecció d’una moto a la ITV.

• A més en el cas dels ciclomotors comprovaran que no supera els 45 km/h que marca la llei.

Recomanacions: • Si has canviat el tub d’escapament assegura’t que el nou està homologat. En cas de dubte munta l’escampament original. • Si has eliminat els col·loca’ls novament.

topes

de

velocitat,

• Si tens problemes en la prova de renous, demana que la facin a l’exterior, a vegades es produeixen vibracions que alteren les proves. • No posis taps per evitar que la moto soni molt, poden verificar-ho o directament no passar la prova per la impossibilitat de ficar la sonda. Si voleu més informació o sol·licitar cita prèvia on line podeu visitar la pàgina: Web de Cita Prèvia de la ITV a Manacor: Moto un cop passada la ITV.

http://www.itvcitaprevia.es/itv-manacor/

Bocamolla

10


Això era i ...

Modern Fairy Tales Marisa Reyes Duran,

english teacher

Per veure el vídeo complet fes clic al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=1AfsmoS5G4E

Fades

i

Granots

El curs passat els alumnes de Processos de Comunicació en anglès van gravar una pel·lícula en anglès. La pel·lícula, Modern Fairy Tales, és una adaptació de tres contes clàssics: Blanca Neus, Caputxeta groga i Na Ventafocs va ser dirigida per la professora d’anglès Marisa Reyes. Aquesta pel·lícula s’ha rodat, amb molta il·lusió durant el segon i tercer trimestre. Totes les circumstàncies que han envoltat aquest projecte ha fet que sigui un èxit absolut: l’acurada interpretació dels alumnes, l’espectacular vestuari dels personatges, el guió adaptat amb cura i esment, la participació i ajuda incondicional dels pares, la indispensable i perfectíssima edició de la professora Emma Saura, i l’acertada selecció musical de Franco Esteve.

Premiere at the IES Manacor, June 2013.

Aquesta pel·lícula està feta íntegrament en anglès i és per tant una eina d’aprenentatge no només pels alumnes que la protagonitzen, sinó també per a tots els seus espectadors. Una aventura cinematogràfica única per a tota aquella gent que l’ha feta possible, i segurament inoblidable per a tota la gent que tengui la sort i el plaer de poder-ne gaudir.

The whole filmmaking team.

11

Bocamolla


Cinderella and the prince at the castle.

The wicked witch in Snow White.

NA VENTAFOCS / ESCENA 1 :

NA BLANCANEUS / ESCENA 1 :

Madrastra: Ventafocs, escura els plats... Ventafocs, fes net. Ventafocssssssss, dóna menjar als animals ... Ventafocs, a treballar, a treballar, a treballar!

Reina: Esclau del mirall màgic, vine del lloc més llunyà, a través del vent i de la fosca. T’invoc! Parla! Deixa’m veure la teva cara.

Ventafocs: Deixau-me fer. Ja m’hi pos.

Mirall: Què vol vostè, majestat?

Leonarda: Ventafocs, vine aquí!

Reina: Mirall màgic de paret, regne?

Ventafocs: Deixau-me!

qui és la més guapa del

Mirallr: Coneguda és la vostra bellesa, majestat, però un moment, una bella jove veig. Desgraciadament, ella és més bella que vostè.

Anastasia: Ventafocs, grena el terra! Leonarda: Ventafocs, fes-me les sabates netes!

Reina: Desgraciada ella! Revela el seu nom.

Ventafocs: (Fa les sabates de na Leonarda netes) Germanastres: Ha ha hahahahaha

Mirall: Llavis vermells com la rosa. Cabells negres com el carbó. Pell negra com la coca cola.

Anastasia: Cinderella pentina’m!

Reina: Blanca neus!

Ventafocs: Estic un poc cansada ja de vosaltres dues. Només vull poder anar a jugar amb el meu pollet.

SNOW WHITE / SCENE 1 : Queen: Slave in the magic mirror, come from the farthest space, through wind and darkness, I summon thee. Speak! Let me see thy face.

CINDERELLA / SCENE 1 : Stepmother: Cinderella, wash the dishes... Cinderella, clean the house. Cindereeeeellllaaaaaaa, feed the animals .. Cinderella, work, work, work!

Mirror: What would you like, my Queen ? Queen: Magic mirror on the wall, of all?

Cinderella: Leave me alone. I’m already doing it!

who is the fairest one

Mirror: Famed is thy beauty, majesty. but hold, a lovely maid I see. alas, she is more fair than you.

Leonarda: Cinderella, come here! Cinderella: Leave me alone!

Queen: A lash for her! Reveal her name.

Anastasia: Cinderella, sweep the floor!

Mirror: Lips red as the rose. Hair black as ebony. black as coke.

Leonarda: Cinderella, clean my shoes!

Skin

Queen: Snow white!

Cinderella: (Cleaning Leonarda’s shoes) Stepsisters: Ha ha hahahahaha Anastasia: Cinderella comb my hair!

Per veure el vídeo complet fes clic al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=1AfsmoS5G4E

Cinderella: I’m a bit tired of you both. I just want to go play with my dear chick.

Bocamolla

12


Little Yellow Riding Hood’s grandmother and Mr. Wolf.

The dwarves in Snow White.

Last year, the students who studied ‘Processos de Comunicació’ in English starred in a movie. The film, Modern Fairy Tales, is an adaptation of three classic tales: Snow White, Cinderella and Little Red Riding Hood (now Little Yellow Riding Hood), and it was directed by the English teacher, Marisa Reyes.

NA CAPUTXETA GROGA / ESCENA 1 : Mare: Grogueta! Caputxeta groga: M’has cridat, mumare? Mare: Sa teva padrineta està malalteta! Vull que vagis a ca seva i Ii duguis aquesta canastreta amb aquest medicament.

This film, shot over three months, was made with great enthusiasm. Everything surrounding this project from beginning to end has made it an absolute success: the accurate interpretation of the students, the spectacular costumes worn by the characters, the script adapted with care and attention, the participation and unconditional support of the parents, the perfect and absolutely necessary edition by Emma Saura and the wise selection of music by Franco Esteve.

Caputxeta groga:Sí, mumare. Mare: No t’aturis al bosc, i no

parlis amb estranys.

Caputxeta groga:Sí, mumare! Marer: D’acord!

LITTLE YELLOW RIDING HOOD / SCENE 1 :

This film was made entirely in English, and it is therefore a learning tool for both the students who participated in it and its viewers.

Mother: Little Yellow! Little Yellow Riding Hood: Did you call me, mother?

A cinematic adventure unique to all those people who made it ​​ possible, and certainly unforgettable for everyone who has been and will be lucky enough to enjoy it.

Mother: Your grandmother is very sick! I want you to go to her house and take her this little basket with some pills. Little Yellow Riding Hood:Yes, mother. Mother: Don´t stop in the forest, and don´t talk to strangers.

The ball. Cinderella’s frame.

Little Yellow Riding Hood:Yes, mother! Mother: Ok!

13

Bocamolla


Brain Fitness

Curiositat matemàtica Carme Nebot Mascaró,

maths teacher

Envia els teus reptes matemàtics a: revistabocamolla@gmail.com

Paradoxa

de

Russel

Bertrand Russell (1872-1970). Fou un matemàtic, filòsof i escriptor gal·lès. Va tenir una gran influència dins la lògica matemàtica moderna. Es va centrar durant molts d’anys en les Teories de Conjunts.

Per explicar aquesta paradoxa tenim un exemple clar:

En una barberia hi ha un cartell que diu el següent: Jo afait als que no s’afaiten a si mateixos, i només a aquests. Qui afaita al barber?

Se’n va adonar que aquestes teories donen lloc a moltes paradoxes, moltes de les quals, no tenen solució.

Si el barber s’afaita ell mateix, llavors forma part de les persones que s’afaiten a si mateixes, pel que no podria afaitar-se a si mateix. Si no s’afaita a si mateix, llavors formaria part de les persones que no s’afaiten a si mateixes, de manera que s’hauria d’afaitar ell mateix. No hi ha solució, el barber no pot complir amb el que va posar en el cartell. Pensant en la profunditat del seu contingut podem dubtar sobre si el que coneixem o allò que creiem és vàlid.

El que diu abaix, és vertader.

Un altre exemple inventat per Raquel Barceló:

Tenim un llibre de receptes que inclou totes les receptes del món que no formen part de cap llibre de receptes.

El que diu a dalt, és fals. Anomenem M al “conjunt de tots els conjunts que no es contenen a si mateixos com a membres”. Llavors, M és un element de M i només si M no és un element de M, la qual cosa és absurd.

I aquest llibre és de receptes, però si inclou les receptes, aquestes formaran part d’un llibre de receptes, el que no és possible. Però si no inclou les receptes no inclourà totes les receptes que no formen part de cap llibre de receptes.

Alumnes d’Ampliació de Matemàtiques de 2º BATX.

Bocamolla

14


Antoni Pastor Batle de Manacor Divendres, 11

octubre

2013

Per veure l’entrevista completa fes clic al següent enllaç: http://wp.me/p1PusD-1qq

Davant

de la batlia de la ciutat de

Manacor,

quins

són els reptes de futur de la ciutat i com creu que l’Ajuntament ha de treballar-hi?

Entrevista Des

de que va iniciar-se en política l'any

elegit regidor a les eleccions han passat divuit anys. aquest temps?

Com

1995 sortint municipals de Manacor,

ha canviat la política en

Jo crec que ha canviat tot. Ha canviat la manera com els polítics viuen la seva feina, però sobre tot la percepció de la gent cap als polítics. La falta de credibilitat de la gent davant als polítics és allà on es nota més el canvi. En 18 anys s'ha perdut molt espai de comunicació entre el ciutadà i les persones que ens dedicam a la política.

Va

En aquests moments degut a la conjuntura econòmica els reptes de futur són bàsicament poder mantenir els serveis. Crec que Manacor és un municipi que ofereix molts de serveis i bons als ciutadans. I ara a curt plaç ens conformarien en poder mantenir els serveis. De cara al futur hi ha reptes importants en millores en sanitat i infraestructures. Però aquests de moment estan coberts. Ens venen moments difícils en el tema d’expropiacions i moments econòmics que tornaran a ser complicats. Avui el nostre gran repte és baixar el deute de l’Ajuntament.

ser elegit batle del municipi de

per prim-

des de llavors ençà no ha

abandonat la

explicaria aquesta longevitat

en el càrrec?

2003, i batlia. Com

Manacor

era vegada l’any

“S’ha perdut molt d’espai de comunicació entre ciutadans i polítics” El

primer ministre de l’extinta

URSS, Nikita Kruschev, va dir: “Els polítics són tots iguals. Prometen construir un pont encara que no hi hagi riu”. Va passar això amb el pont des riuet a Porto-Cristo? No vaig tenir la sort de construir-lo sinó la desgràcia d’haver-lo de tomar. Aquest va ser un dels moments més difícils. Va ser una decisió judicial que avui en dia encara no comparteixo ni puc entendre. Evidentment la respecto. Però penso que l’Ajuntament de Miquel Riera, qui va dur a terme el projecte, ho va fer bé, ajustat a dret. Fins i tot temps després ho vàrem intentar ajustar a la legislació però no ens ho van permetre. Va ser una decisió presa per la justícia però que no puc compartir. Crec que va ser una decisió injusta per als ciutadans i per l’Ajuntament de Manacor que va ser maltractat.

És la primera vegada que un batle repeteix en el càrrec en tres legislatures. Cercant cada vegada la complicitat de la gent, intentant fer les coses bé, tractant de guanyar la seva confiança són coses que al final han convençut a les persones perquè ens votessin. Però sens dubte, el suport de moltes persones que hi ha darrera d’aquest projecte i que m’han acompanyat a les llistes o m’han donat el seu suport polític.

15

Bocamolla


Al final de l'entrevista, els reporters (Antònia Pascual, Carme Gayà i Tomeu Mascaró) es fotografiaren amb l'entrevistat.

Les

darreres enquestes a nivell nacional mostren que

a més de l’atur i la crisis econòmica, els polítics, són percebuts com un problema.

A

nivell local vos arriba

aquesta sensació de rebuig i distanciament per part del ciutadà envers al polític?

L’actual

organització interna dels partits polítics ac-

tualment afavoreix la concentració de la pressa de decisions en la cúpula del mateix.

Per

contra els ciutadans

demanden formes de govern més democràtiques i partici-

Nosaltres ho notam. Els polítics avui han perdut tota credibilitat per a la gent. Però el polític local, pel fet de ser l’administració més propera amb els ciutadans, fa que amb el contacte, la gent et conegui, sàpiguen qui ets, et coneixen de tota la vida, i tal volta aquesta sensació no sigui tan agreujada. Però segurament s’ha de fer qualque cosa perquè la gent torni a tenir aquesta confiança en els polítics. Nosaltres exigim que els ciutadans ens respectin però els polítics no som capaços de respectar-nos entre nosaltres. Fins que els polítics no ens respectem entre nosaltres, difícilment ens tornarem a fer amb el respecte de la gent.

patives.

Com s’enfronta

a aquest repte el seu partit?

Més que les formes del partit, la clau es troba en la pròpia Constitució. Aquesta afavoreix i reforça la figura dels partits polítics. Els grups polítics i parlamentaris hi han de ser, però cal apropar-nos a un concepte de llistes obertes o una altra fórmula semblant, on possiblement el ciutadà s’hi sentiria més identificat. Segurament són experiències a les que hi arribarem. De cada vegada més els partits polítics intenten tenir una democràcia interna més propera als ciutadans en forma de primàries i estic convençut que acabarem a processos electorals amb llistes obertes, cosa que agrairien els ciutadans.

“La corrupció no té color polític, afecta a totes les persones.” Vostè va ser elegit diputat del Parlament de les Illes Balears el 1999 sota les llistes populars encapçalades per Jaume Matas. Què opina dels casos de corrupció que envolten a la figura de l’ex-president? Tots els casos de corrupció que envolten a l’ex-president i a qualsevol altre càrrec polític són fets totalment reprovables. En Jaume Mates quan va ser president va fer coses bones per Manacor però per desgràcia avui la gent el recorda pels casos de corrupció que s’estan jutjant, alguns d’ells recorrits a darrera instància. Però si se demostren al final que és culpable, allò que puc fer és reprotxar a qualsevol polític que s’acosta a la corrupció, sigui del Bocamolla

color polític que sigui. La corrupció no té color polític, la corrupció afecta a totes les persones.

16

Un Llibre El darrer llibre que he rellegit és Siddhartha d’Hermann Hesse. És un clàssic, un llibre molt recurrent que tenc i que llegeixo moltes vegades. És molt bo de llegir i aquesta mateixa setmana l'he tornat a llegir. Es llegeix en quatre dies.


Quines són polític?

Davant

les qualitats que hauria de tenir un bon

tualment amb la vaga dels docents i les mobilitzacions

de les associacions de mares i pares, quina és la seva

Moltes. Allò que un polític ha de tenir són pocs defectes i moltes virtuts. Però sobre tot, saber escoltar i tenir molta il·lusió. La il·lusió és una cosa bàsica en aquesta feina. Però les mateixes virtuts que ha de tenir qualsevol persona per enfrontar-se a un repte en la societat. Nosaltres som servidors públics semblants a altres col·lectius. I semblants han de ser les virtuts que ha de tenir un professor, funcionari, jutge o polític. No crec que els polítics hagin de ser persones especials o que tenguin un tracte especial, tot el contrari, com més humans siguin, encara que això impliqui tenir defectes, doncs millor per dedicar-se a la política.

Arran

la tempesta en l’àmbit educatiu que es viu ac-

del seu vot contrari a la

Llei

de

posició davant les polítiques educatives del govern pel que fa a la implantació del decret de trilingüisme, el famós

TIL?

La meva postura no pot ser altra que d’agraïment als docents, alumnes, i pares i mares que han donat una mostra de civisme, de saber dialogar i de responsabilitat. L’efecte contrari totalment ha sigut el mostrat pel govern: inflexibilitat, intolerància, actituds dictatorials i no escoltar a la gent . Cent mil persones en el carrer demostren que el govern no té raó.

“En temes educatius el Sr. Bauzà és un autèntic ignorant.”

Funció Pública

i el corresponent trencament de la disciplina de vot del

Grup Parlamentari Popular que va suposar l’obertura d’un expedient i l’expulsió del PP. Com valora la llib- Quina és la seva opinió davant les manifestacions del ertat de vot dins l’ideari d’un partit polític? president balear, el Sr. Bauzà, on afirma que la immersió lingüística és la causa del fracàs escolar a les Balears?

“Cent mil persones en el carrer demostren que el govern no té raó”

En temes educatius és un autèntic ignorant i no entén absolutament res. Està demostrat científicament que col·legis amb un cent per cent d’immersió lingüística tenen menys fracàs escolar. Això no té res a veure, a l’inrevés, crec que la immersió lingüística ha funcionat durant molts anys i és qüestió dels docents i professionals decidir el grau d’immersió lingüística que tendrà cada projecte educatiu.

Ha d’existir. A més, el mandat imperatiu està protegit per la pròpia Constitució. Aquesta diu que malgrat hi ha d’haver una disciplina de vot, la llibertat o dret dels diputats elegits no es deu al partit o als ciutadans que els van votar sinó a tots els ciutadans. Jo crec que la Constitució em protegia en aquest cas. Hi ha punts molt personals. Per exemple, avui dia, la llengua, però també l’avortament, l’eutanàsia, com entendre el model de país, .. . Són qüestions que no es poden imposar, que hi ha d’haver una certa llibertat perquè les persones es puguin defensar, evidentment sempre dins la disciplina de partit. No crec que perquè una persona discrepi en un punt del partit hagi de ser expulsada.

Com

es veu n’Antoni

Pastor d’aquí

a

10

anys?

en política o deslligat totalment d’aquest món?

Com

valora l’actitud del seu anterior partit envers a

la llengua?

Encara

. Una Pellícula

Això no es sap mai. Crec que deslligat d’aquest món. Porto molt de temps en política, i crec que la política no és per a tota la vida. Venc del món empresarial i m’agradaria qualque dia tornarhi. No m’ho plantejo d’aquí a deu anys perquè aquesta vida no te deixa plantejar les coses que faràs a tants d’anys. Però d’aquí a uns anys més em dedicaré a una altra cosa.

La vida de Bryan (Monty Python’s, 1979) és una pel·lícula d’humor que vaig veure fa molts anys i em va quedar gravada.

17

Bocamolla


Una Ciutat/Un Pais El millor lloc del món és Mallorca. Però hi ha llocs que crec que s’han de visitar, per exemple, Istanbul a Turquia. És una ciutat que em va encantar.

Hauria de ser un requisit i no un mèrit l’exigència al funcionariat del coneixement del català. Es pot arribar a un acord que hi pot haver excepcions. Per exemple a l’Ajuntament vàrem aprovar una moció que per al cos científic, el cos d’informàtics o els habilitats nacionals el requisit del català podia ser una excepció i considerar-se només un mèrit. És impensable que un policia local no hagi de tenir el requisit del coneixement de la llengua catalana per a dirigir-se als ciutadans. Aquesta inferioritat d’una llengua en front de l’altra provoca crispació i la divisió de la societat. I això no hauria d’haver passat mai. Penso que hi ha d’haver igualtat de les dues llengües davant l’Administració. Això és bàsic.

“No podem cada quatre anys canviar el model educatiu o lingüístic ...” Amb molta sorpresa perquè estic convençut que majoritàriament no pensen el mateix. Crec que és una fòbia personal del president perquè jo dins del partit popular sempre havia defensat la nostra llengua, el català, i sempre ho havia fet amb total llibertat, com altres com el senyor Rotger, la senyora Catalina Soler i molts de batles del Partit Popular. Crec que una comunitat que té dues llengües oficials és una comunitat culta. I han convertit aquestes comunitats amb dues llengües oficials en un problema. Això no hauria d’haver passat mai. Les llengües són per a unir mai per a dividir.

Com

Jo no era massa bon estudiant. De fet era tan mal estudiant que encara ara estudio. Estic fent Dret en aquests moments. La recordo com una etapa amb unes inquietuds diferents a les altres. Aquí on els pares ens recomanen que estudiem perquè és quelcom importantíssim per a la vida. Moltes vegades recordo no haver escoltat quan els meus pares em deien que m’esforçàs una miqueta més i em dedicàs més a l’estudi.

L’escriptor, premi Príncep d’Astúries de les Lletres (1986) i Nobel de Literatura (2010) Jorge Luis Borges Ja digué que “La democràcia és l’abús de l’estadística”. No creu que avui dia els governs nacionals i autonòmics les reclamacions de la societat?

Cal

presentava inquietuds polítiques en la seva joventut?

No mai. M’agradava molt l’esport. La meva obsessió era ser jugador de futbol i no sabia veure més enllà. Les meves primeres inquietuds com a polític van venir ja de més gran.

s’escuden en les majories absolutes per deixar de banda

Avui les regles del joc són aquestes: cada quatre anys hi ha eleccions. Però entenc la democràcia com quelcom més i entenc que davant decisions que afecten a col·lectius també se’ls ‘ha d’escoltar, i aquests casos són molt eloqüents i marquen molt bé el sentit de la frase. Les decisions que afecten a l’educació, la sanitat, els serveis socials o el model d’Estat s’han de consensuar i no poden ser fruit de una majoria i, sobre tot, no poden tenir un temps limitat. No podem cada quatre anys canviar el model educatiu, lingüístic o sanitari. Hi ha coses que perquè tenguin èxit han de perdurar en el temps, i per perdurar en el temps han de néixer fruit del consens.

es recorda vostè quan era estudiant?

Quin

consell donaria als alumnes que estan ara cur-

sant estudis a les etapes d’ESO i batxillerat?

La societat és cada vegada més exigent. Si qualque cosa ha tengut de positiu entre cometes la crisi econòmica ha sigut que ha obligat a les persones a formar-se més i estar més especialitzats. Per trobar feina avui, que és complicat, fins i tot per una persona amb molts de coneixements, té més avantatges una persona formada que una altra no formada. Aquesta crisi ens ha d’ensenyar que és molt important la formació. Per veure l’entrevista completa fes clic al següent enllaç: http://wp.me/p1PusD-1qq

actuar per al coneixement i ús del català en la

societat balear i els seus organismes públics?

18

Bocamolla


NUMBERS

Estadístiques IES Manacor Curs 2012 - 2013

A continuació es mostren les gràfiques de l’evolució de les promocions en el passat curs 2012-13 per als diferents estudis (ESO, Batxillerat i Formació Professional) que es desenvolupan a l’IES Manacor. També s’inclou una comparativa amb la resta de promocions de les Illes Balears.

COM11

Cicle FP PQPI Comerç 1r

TMV12

Cicle FP GM Mecànica 1r

COM21

Cicle FP GM Comerç 2n

ELE22

Cicle FP GM Electricitat 2n

IFC21

Cicle FP GM Informàtica 1r

TMV22

Cicle FP GS Mecànica 2n

ADG32

Cicle FP GS Administratiu 2n

ADM31

Cicle FP GS Administratiu 1r

IFC31

Cicle FP GS Informàtica 1r

ESO

Educació Secundària Obligatòria

BATX

Batxillerar

En el gràfic d’evolució de les promocions del curs 2012-13 podem observar com la majoria de cursos milloren les dades de promoció des de la primera avaluació fins arribar a l’avaluació global, que és la suma de l’ordinària i el setembre. Destaquen amb un percentatge de promocions al voltant del 80% o més els grups de 1r de batxillerat, 2n d’administració i finances, 3r d’ESO i 1r d’ESO. Bocamolla

19


En el gràfic que representa l’evolució de percentatge d’alumnes amb 4 o més suspeses, podem veure com destaquen negativament els grups de 1r de PQPI (comerç i automoció), que assoleixen valors superiors al 40%.

El gràfic de comparativa de promocions amb les Illes Balears, a l’avaluació global, ens mostra que el nostre centre obté uns resultats semblants als de les Illes Balears. La línia groga mostra les diferències entre els resultats del nostre centre i els de les Illes Balears. Destaquen positivament per sobre de la mitjana de les Illes Balears els cicles d’electricitat, d’administració de sistemes informàtics en xarxa i de 1r de batxillerat.

Bocamolla

20


Bocamolla

21


Old Vs New

Advertising Era Comparing

old and new advertisements

View more comparisons between adverts: http://wp.me/p1PusD-tq

Advertising The evolution from steel to digital took many turns along its way, such as print fliers hoping to get young men to fight in the Revolutionary War, billboards spurred by the rise of automobiles, electric banner ads following the invention of the light bulb (Times Square’s first went up in 1882) and direct marketing with the nascent postal service. Advertising has constantly changing throghout time.

L’evolució des dels anuncis impresos en planxes d’acer a l’ús actual del disseny digital ha donat moltes voltes al llarg del temps, des dels fulletons informatius perquè els homes joves s’allistassin a la Primera Guerra Mundial, les pancartes publicitàries potenciades pel creixent ús de l’automòbil, els rètols lluminosos gràcies a la invent de la bombeta elèctrica, el màrqueting directe amb el naixement del servei postal, fins als anuncis a les pàgines webs. La publicitat ha canviat constantment al llarg del temps. Bocamolla

22


THE MEDIA

A Meeting Point Pilar Caldentey Gomila,

english teacher

Official Weblog of the COMENIUS Project: http://themediaameetingpoint.wordpress.com

The End of the COMENIUS Advenure Last June the Final Report of the project “The media a meeting point” was finished. All the paper work, reports and data-base fulfilment, was completed and as we were filling forms in, we recalled really good memories of an experience which has been challenging and rewarding for both, students and teachers. The project started in September 2011 and it finished in September 2013. Throughout these two years, students and teachers were committed to two years of active participation in the project which ended with an Art Show in Majorca during the visit of the Italian students. In this Art show students could exhibit the productions they had created during the development of the project: photos, logos, advertisements, short films and animation films, audio clips and so on.

Mostra d’Art celebrada a l’aula magan del IES Manacor. http://wp.me/p1PusD-1j1

When we look back at the original objectives that motivated our project we feel that we managed to reach our target. Our students learnt about communication and how to use the media to communicate. They also made use of ICT to communicate with foreign students within a virtual network and they finally put into practice all the acquired knowledge about communication in order to create final products. On the other hand, the intercultural exchange was a big success. Students have been in Italy, they have new friends there now and they have also lived the experience of having a foreigner at home. They had the chance of introducing their own culture to their Italian mates and they could travel to Italy and learn about another European culture as well. The use of English as the language of communication, allowed the students to use the English language in a friendly and relaxed atmosphere, much more natural than the classBocamolla

Visita a les instal·lacions de IB3 Televisió. http://wp.me/p1PusD-1gB

“It has been a challenging and rewarding experience for students and teachers.” 23


Logotipus del COMENIUS “The Media: a meetig point”. El projecte va cobrir la redacció de notícies i continguts en un diari.

room situation, in which they usually feel the use of English as an imposition and as a subject of study, not as a real necessity of communicating with someone else.

El Final de l’Aventura COMENIUS

As for the teachers, we completely recommend the experience to our colleagues. From a methodological point of view, it was of great interest for us to share and compare the experience of the CLIL approach with our students in the European Sections. Moreover, if you like travelling and getting to know other people in your professional environment, the COMENIUS is a great chance to learn about the education system in other countries,as well as a good opportunity to practice your English or any other languages in the European Union. The only thing you need is a good idea to make a project and a good deal of motivation and enthusiasm!

El passat juny l’informe final del projecte europeu “The media a meeting point” fou entregat. Tota la paperassa, informes i formularis de la base de dades foren completats, i mentre emplenàvem fulls, ens venien bons records d’una experiència que ha sigut engrescadora i reconfortant tan per alumnes com per professors. El projecte començà el setembre de 2011 i acabà en setembre de 2013. En aquests dos anys, alumnes i professors varen estar involucrats en dos anys de participació activa en un projecte que acabà amb una Mostra d’Art a Mallorca durant la visita dels alumnes italians. En aquesta Mostra els alumnes exhibiren les produccions realitzades durant el desenvolupament del projecte: fotografies, logotips, anuncis publicitaris, curtmetratges, animacions, clips musicals i molt més.

All in all, we can say that despite the hard work, the experience has been far too interesting not to feel like repeating it again. So, after the summer break, we think we are ready to embark a new COMENIUS adventure... Let’s keep an eye on the next call!!

“Ha estat una experiència engrescadora i gratificant per alumnes i professors”. Quan miram enrere als objectius originals que motivaren el nostre projecte sentim que hem assolit el nostre destí. Els nostres alumnes han aprés sobre la comunicació i com usar els Mitjans de Comunicació per a comunicar. També han fet ús de les TIC per a relacionar-se amb els alumnes estrangers dins d’un entorn virtual, i finalment han posat en pràctica tots els coneixements adquirits per a la creació de productes finals. Per altra banda, l’intercanvi intercultural fou un gran èxit. Els alumnes viatjaren a Itàlia, feren nous amics que encara ara conserven i visqueren l’experiència de tenir un convidat estranger a casa. Varen tenir la oportunitat de mostrar la seva cultura als seus col·legues italians i pogueren viatjar a Itàlia i aprendre així sobre una altre

Participació en un programa de Ràdio Púglia (Itàlia). http://wp.me/p1PusD-Cb

Bocamolla

24


Logotipus del COMENIUS “The Media: a meetig point”. El projecte va cobrir l’ús de la Ràdio per a transmetre notícies.

cultura europea. L’ús de l’anglès com a llengua de comunicació, va permetre als alumnes emprar l’anglès d’una forma més amistosa i en un entorn més relaxat, molt més natural que en una classe, on normalment ells perceben l’ús de l’anglès com una imposició i una matèria d’estudi, no com una necessitat real de comunicar-se amb qualcú.

“Els alumnes varen emprar l’anglès en un entorn més relaxat i natural que en una classe”.

Com a professors, recomanam completament l’experiència als nostres col·legues. Des d’un punt de vista metodològic, va ser d’especial interès per nosaltres compartir i comparar l’experiència de l’enfocament CLIL amb els nostres alumnes de Seccions Europees. A més, si desitjau viatjar i conèixer altra gent dins del nostre àmbit professional, un projecte COMENIUS és una gran oportunitat per aprendre sobre el sistema educatiu en altres països, així com una bona oportunitat per a practicar el vostre anglès o qualsevol altra llengua de la Unió Europea. Només necessitau una bona idea sobre la que fer un projecte, i molta motivació i entusiasme!

Visita al Castello Aragonese (Taranto).

En tot, podem dir que malgrat l’enorme treball, l’experiència ha sigut de lluny molt enriquidora fins i tot per repetir-la de nou. Així doncs, després de la pausa de l’estiu, pensam que estam llestos per embarcar-nos en una nova aventura COMENIUS... Estarem atents a la pròxima convocatòria!!!

“Un COMENIUS és una bona oportunitat per a practicar el vostre anglès”.

Visita a la ciutat italiana d’Alberobello (Itàlia).

Official Weblog of the COMENIUS Project: http://themediaameetingpoint.wordpress.com

Bocamolla

25


FASHION

Designing T-Shirts Antoni Ramirez Duran, ICT

teacher

Per veure l’article complet fes clic a: http://wp.me/p1PusD-19s

Designing T-Shirts Above you can see some t-shirts designed by IES Manacor students in ICT lessons using a vectorial designing software such as InkScape. A sobre podeu veure algunes camisetes dissenyades pels alumnes de l’IES Manacor a la classe de TIC fent ús del programa de disseny vectorial InkScape. Per veure més camisetes fes clic al següent enllaç: http://wp.me/p1PusD-19s

Bocamolla

26


Philosophy

Per Què Filosofar? Victor Fernámdez Payeras, Philosophy

teacher

Missatge de futur de Bertrand Russell: http://www.youtube.com/watch?v=O8h-xEuLfm8

La filosofia sorgeix de l’actitud d’admiració i dubte davant una realitat que ens sorprèn. En aquest sentit, la primera funció de la filosofia, així com afirmaven els filòsofs antics com Aristòtil, és ajudar-nos a comprendre la realitat d’una forma totalitària i sistemàtica.

Així Kant afirmava que no es pot ensenyar filosofia, només es pot ensenyar a filosofar, és a dir, només es pot ensenyar a pensar per un mateix i a tenir el valor per fer-ho (sapere aude), o, en paraules del filòsof britànic Bertrand Russell:

Però la filosofia té una altra funció, més important encara avui en dia, la filosofia ens ensenya a pensar per nosaltres mateixos i a desenvolupar un esperit crític que ens permet alliberar-nos de dogmes inqüestionables i falses creences.

Hem de creure tot allò que ens han ensenyant des que som petits? És veritat tot el que diuen als mitjans de comunicació? Hem de complir sense protestar amb les normes i obligacions que ens imposa la societat o la religió?

En canvi, des del moment en què comencem a filosofar, trobem que fins i tot els objectes més ordinaris condueixen a problemes als quals només podem donar respostes molt incompletes. La filosofia, per bé que incapaç de dir-nos amb certesa quina és la veritable resposta als dubtes que suscita, és capaç de suggerir diverses possibilitats que amplien els nostres pensaments i ens alliberen de la tirania del costum. Així, en disminuir el nostre sentiment de certesa sobre el que són les coses, augmenta en alt grau el nostre coneixement del que poden ser; refusa el dogmatisme segons com arrogant d’aquells que mai no s’han introduït en la regió del dubte alliberador i manté viu el nostre sentit de l’admiració, presentant els objectes familiars en un aspecte no familiar”

Bertrand Russell, Els problemes de la filosofia.

Famosa frase de Bertrand Russell.

Bocamolla

“L’home que no té cap vernís de filosofia va per la vida presoner dels prejudicis que deriven del sentit comú, de les creences habituals en el seu temps i país, i d’aquelles creences que s’han desenvolupat en el seu esperit sense la cooperació ni el consentiment deliberat de la seva raó. Per a aquest home, el món tendeix a fer-se precís, definit, obvi, els objectes habituals no susciten cap problema, i les possibilitats no familiars són refusades desdenyosament.

27


A més, hem de tenir en compte que durant el darrer segle s’ha produït l’anomenat gir aplicat en filosofia. El gran desenvolupament de la ciència dels darrers segles ha permès que els científics puguin entendre i explicar l’univers físic amb gran precisió, tot i que, com ja hem dit, la funció i la validesa del coneixement científic també suposa un problema filosòfic. Així, les branques de la filosofia que més tenen a dir en el nostre món són les que conformen la filosofia pràctica, com l’ètica i la filosofia política. Així, la filosofia, ens ajuda a descobrir quins són els fins dignes i justos que ens hem de proposar en la nostra vida, tant de forma individual com col·lectiva, i quin és el camí que hem de recórrer per arribar-hi, sempre de forma raonada i argumentada. En concret, alguns problemes filosòfics que ens podem plantejar avui en dia serien:

Quin model de societat hem de construir? És la democràcia el millor sistema polític possible? Quina és la legitimitat de les normes legals? Hem de fomentar el creixement econòmic a qualsevol preu?

Una altra famosa frase de Bertrand Russell.

Com a conclusió, hem de tenir en compte que els grans problemes filosòfics no tenen una solució fàcil. En filosofia, més que la resposta, el que és important és la pregunta, és a dir, ser conscients que la realitat és essencialment complexa i problemàtica. Per aquest motiu afirmava Bertrand Russell que el valor de la filosofia s’ha de buscar en bona mesura en la seva real incertesa. Aquesta dificultat per trobar una resposta als problemes filosòfics provoca que moltes vegades no trobem sentit a la realitat i a la nostra existència, la qual cosa ens pot conduir a la desorientació vital. Però, com afirmava el filòsof espanyol José Ortega y Gasset, és aquesta desorientació la que ens impulsa a la filosofia. La filosofia ens ajuda a trobar el sentit de la nostra vida, tenint en compte que allò que sigui la nostra vida és responsabilitat nostra:

“La filosofía consiste en que el hombre busca una orientación radical a su situación, a su vida. Pero esto supondría que la vida del hombre consiste en una radical desorientación. No es que se encuentre desorientado parcialmente, en sus negocios o en su caminar por un paisaje. El que se desorienta en el campo busca un plano o la brújula y esto le basta para orientarse. Nuestra definición presupone una desorientación total, radical; es decir, la vida es desorientación, es estar perdido y por eso existe la filosofía.”

J. Ortega y Gasset, Unas lecciones de metafísica. Bocamolla

28


FILMMAKING Lights, Camera, Action Antoni Ramirez Duran, ICT

teacher

Official Movie Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=MeprTOSUKCI

The Last Trip to the Moon The Last Trip to the Moon is a short movie project we started during 2011 in the Computer Science & ICT subjects in the IES Manacor highschool and finally we finished last course 2012-13. In this projects the students carried out all the tasks related to the phase of the short movie production. They alternatelly worked as movie directors, assistants, cameramen and camerawomen, gaffers, boom operators, continuity person, sound recordists, … and all the roles involved into a movie production. During the project they learned to use different production equipment such as cameras, green and blue chroma screens, reflectors, microphones, lights, ... and some application software for designing or retouching pictures and editing video or sound.

Production.

Official Movie Poster.

The Last Trip to the Moon és un projecte i curtmetratge que començarem durant l’any 2011 en les assignatures de Seccions Europees de Informàtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació en Anglès a l’institut IES Manacor i que finalment acabarem en el curs 2012-13. Bocamolla

29


Fotogrames del curtmetratge on apareixen els actors (Marisa Reyes, Toni Lluis Reyes, Pere A. Bennàssar, J. Ignasi Galmés).

En aquest projecte els alumnes vàren dur a terme totes les tasques relacionades amb la fase de producció d’un curtmetratge. Treballaren de forma alternada com a directors, ajudants, operadors de càmera, de so, persona de continuitat, enregistradors d’àudio, .... tots els rols en la producció d’una pel·lícula. Bocamolla

Durant el projecte els alumnes vàren aprendre a usar diferent equipament de producció com càmeres, pantalles de chroma verd o blau, reflectors, micrófons, llums, ... a més d’algunes Per veure l’article complet fes clic al següent enllaç: http://wp.me/p1PusD-1pz

30


Jo Vull Ser ... Psicòleg/a

Entrevista

a

Tomeu Siquier Rabanedo, Psicòleg

Web Oficial del gabinet Eskilet: http://www.eskilet.com

Quines sortides Psicologia?

Entrevista Per què ets Psicologia?

vas decidir per estudiar la carrera de

Tot i que no és una decisió fàcil. Més o manco tenia clar que volia estudiar Psicologia perquè m’agrada molt l’estudi del comportament de les persones i la possible incisió en el canvi d’aquests comportaments que tal volta són un poc disfuncionals i desadaptatius.

Com

són els estudis a la carrera de

Molt ample, pots dedicar-te a quasi qualsevol camp. Això no vol dir que hi hagi molta feina. A més són uns estudis relativament molt joves, no tenen ni dos segles. La Psicologia és una disciplina jove. Deriva d’una branca de la filosofia encara que no ho sembli. Així com la Medicina té anys i anys d’estudis, la Psicologia és molt jove. Els camps on pot actuar són molt amples, però a dia d’avui encara no hi és present tan com hi hauria de ser. Pots fer feina en el camp de l’esport, infantil, escolar, dels recursos humans de les empreses, de la salud clínica, en hospitals, ...

“La Psicologia és una disciplina jove”

Psicologia?

Quins consells Psicologia?

Diferents a tot allò que et pots esperar abans d’entrar. Molt diferents. Penses que et començaran a xerrar de com tractar les persones i treure el millor d’elles. El primer curs de Psicologia va ser Estadística, Biologia, Processos Neurocognitius, Neurofisiologia... Quan entres dius “Ostres! Això no era el que jo m’esperava”. A mesura que van passant els cursos la cosa va canviant. De tot d’una les assignatures són més generals, després hi ha més concreció, i són assignatures més dirigides cap a l’evolució de la persona, cap a la teràpia. De fet, molta gent entra, veu que el primer curs no és allò que esperava, i acaba sortint o tenint molta paciència fins arribar al final. Bocamolla

professionals té estudiar la carrera de

donaries als alumnes que volen estudiar

Que ho pensin bé. A banda d’estudiar Psicologia, després has de ser psicòleg. I és molt diferent. La Psicologia té dues parts: el fonament teòric, on tu aprens, i qualsevol persona que va a la Universitat pot aprendre, però tot això després s’ha de dur a la pràctica. Les característiques personals de cada un són molt importants. T’ha d’agradar estar amb persones. T’ha d’agradar escoltar-les. T’ha d’agradar raonar damunt allò que aquestes persones et conten, i sobre tot s’ha de tenir una miqueta de paciència.

31


Al final de l'entrevista, els reporters (Joana Mª., MariaBel, Francina i Toni Albert) es fotografiaren amb l'entrevistat.

Quines

creus que són les qualitats que ha de tenir

un bon psicòleg?

Saber escoltar i tenir paciència són molt importants. I les ganes de voler ajudar a les persones.

Com

podem saber si un psicòleg és un bon profes-

sional?

Quins

són els problemes psicològics més freqüents que

tractau a

Simplement t’has de sentir còmode amb aquella persona. I veure que anar a aquella persona t’està ajudant. A vegades pots anar a un psicòleg i dir: “Pot ser molt bon professional, però jo i ell no hem arribat a aquell punt de relació que ens permet seguir avançant”. És el moment que has de dir: “No funciona, n’he de provar un altre”. Però això no vol dir que sigui un mal professional, senzillament que no vos heu arribat a entendre.

Quins

Això depèn molt de l’àmbit però principalment són: l’avaluació de la situació, sigui quin sigui el camp, després cercar els plans d’intervenció que es creuen més adients, més tard intervenir per dur a terme allò que has planificat, i finalment fer una altra re-avaluació per veure si allò ha funcionat. Evidentment pots plantejar-te moltes coses i després veure que has d’anar modificant. Cal adaptar-se a la situació.

Bocamolla

tipus de pacients són els més habituals?

Ve gent de tota casta que vos pugueu imaginar. Hi ha gent molt major, gent molt jove. Gent que ve perquè algú troba que ha de venir. Però en el final, els que han de venir són els que volen venir. És molt important que la persona que ve vulgui i estigui disposada a fer feina.

són les tasques habituals d’un psicòleg?

Com vas entrar a Eskilet – Centre Assessorament Psicològic?

Eskilet?

Hi ha una varietat absoluta. Però tota aquella casta de problemes que les persones necessiten pal·liar com problemes d’ansietat, de conducta, de trastorn depressiu, ... També en la re-educació per a aquelles persones amb dificultat en l’estudi, saber com organitzar-nos per a a aconseguir un bon rendiment acadèmic. A Eskilet, a més de psicòlegs, també hi ha logopedes per a tractar a aquelles persones amb dificultats en el llenguatge, i pedagogs que treballen més dins l’àmbit de tècniques d’estudi.

“Saber escoltar i tenir paciència són qualitats importants per un psicòleg” Quines

Eskilet va ser fundat pel meu company Jaume Brunet, qui havia tengut experiència en altres gabinets. Quan portava poc d’un any obert em va convidar amb altres professionals a formar part de l’equip del centre. Quan me va explicar el seu punt de vista i la seva forma de fer feina me vaig sentir molt interessat en formar-hi part.

Sempre

d’Aprenentatge i

32

funcionen els tractaments psicològics?

Res té un cent per cent de fiabilitat i resposta. Però tots els estudis, teories i investigacions aplicades diuen que entre el 90 i 95% de les persones responen bé davant un tractament. No es fan tractaments que no siguin validats. No fem allò que volem, sinó coses que estan contrastades, i que en un principi han de funcio-


“Per ser feliços necessitam sentir que tenim allò que realment necessitam”.

nar. Fins ara, més o manco, la gran majoria de la gent se’n va contenta, i ajudes a millorar la situació que tenen les persones.

Pot

Quant

psicològic?

El més important és que la persona vulgui ser ajudada. No pots obligar a ningú a fer res que no vol. Sí que pots intentar-lo convèncer, i això és part de la nostra feina. Fer-li veure que allò millor és que ho faci, que intenti iniciar un tractament. diferència hi ha entre un psicòleg i un psiquiatra?

Molta. Un psiquiatra és un metge, en canvi, un psicòleg no. Tot i que treballam sobre aspectes conductuals i tot allò relacionat amb la ment humana i comportaments neurofisiològics, els psiquiatres treballen més sobre l’àmbit biològic, la medicina que actua dins nosaltres. En canvi els psicòlegs hi treballam des d’una altra perspectiva, a través de canviar allò que fan les persones, no canviar com funciona el nostre metabolisme.

Com s’obté

informació d’un pacient?

tarda

en

solucionar

un

problema

“No pots obligar a ningú a fer allò que no vol” Quins

tipus de teràpies psicològiques existeixen?

Hi ha moltes variants, però la més general i habitual en el nostre país és la teràpia cognitivaintel·lectual, aquella que actua sobre els pensaments, les emocions i les conductes de les persones. Després hi ha el psicoanàlisi que la gent més o manco reconeix pel típic divan, de fet sovint gent em demana: “Com és que vosaltres no teniu un divan?” I és perquè nosaltres no treballam així. També hi ha la disciplina humanista que es centra més en la persona en sí més que en la seva conducta. I altres que treballen amb formes diferents d’expressar allò que et passa com la risoteràpia.

Depèn del pacient i, sobre tot, de la seva edat. Generalment, en el cas dels infants i joves, els seus tutors són els pares, i normalment sempre venen amb els pares. Els pares són els que han de signar el protocol de dades de salud. La informació també prové d’ells, i es complementa amb la informació que el menor et dona per mitja de preguntes. També es sol involucrar a totes aquelles persones que l’envolten, com poden ser professors, mestres, pediatres o persones que treballen amb ell, per tal d’obtenir més informació. En el cas dels adults, la informació es proporcionada pel mateix. Encara que també pot venir la mare, la parella o un altre.

es

No hi ha un temps determinat. Depèn del problema i de la persona, i de com funciona tot. En el cas de la Psicologia Cognitiva-intel·lectual, la metodologia que nosaltres utilitzam, pot variar. Però normalment, el termini es troba entre un o dos anys. En canvi, dins la Psicologia hi ha la branca del Psicoanalista on el tractament pot durar tota la vida o un llarg període de la vida del pacient. Però és una altre funcionament. A més, dins la nostra disciplina hi ha per a casos molt determinats, la Psicologia Breu on petits problemes bastant prototípics que es donen a moltes persones i que es poden solucionar amb petites pautes, més que estant en teràpies i incisions de molt de temps.

ajudar un psicòleg a algú que no vol ser ajudat?

Quina

temps

Poden 33

canviar les persones?

Bocamolla


“La persona que vol ser feliç, primer s’ho ha de proposar”

Sí. Treballam amb això. Si no hi hagés possibilitat de canvi, la nostra disciplina no tendria gaire sentit. La Psicologia no tendria massa sentit si no creguéssim que les persones poden canviar.

Com

vida”. No és recomanable, pel fet que et tenen massa confiança. Perquè a les paraules que tu puguis dir, ells hi poden afegir tota la relació que manteniu, i aquestes poden agafar una altra forma. És més recomanable que si necessites d’un tractament psicològic vagis a una persona que no té cap tipus de relació íntima amb tu. La pots conèixer, però millor que no hi mantenguis cap contacte.

podem solucionar la falta d’autoestima?

L’autoestima en sí mateix no existeix, és un invent. És molt comercial, però al final és un conjunt d’emocions que ens porten a trobarnos millor o pitjor. No s’ha de treballar amb l’autoestima sinó amb aquestes emocions. Si les persones tenen poca autoestima és perquè allò que es proposen veuen que no ho poden aconseguir. I veuen que potser no saben com fer-ho o aconseguir-ho. Idò hem de cercar les eines per posar-nos objectius realistes, o bé, si els objectius són realistes, cercar la metodologia per poder-hi arribar. Hem de lluitar contra la frustració, treballar amb les emocions i sentirnos bé amb la situació que vivim.

Són

importants

petits?

les

experiències

que

ens

passen

de

Sí, són importants pel fet que portam una espècie de motxilla al darrera on anam acumulant totes les experiències. Això no vol dir que a una persona les males experiències de petit la facin estar pitjor, potser aquestes l’han feta més forta. O tal volat sí, i caldrà treballar-hi. L’aprenentatge és molt important. Si de petits hem aprés les bones eines conductuals i cognitives, evidentment de grans ho tendrem més fàcil.

Psicològicament, seus estudis?

Quin

com pot un alumne millorar en els

A part de la motivació, hi ha moltes persones que no es saben organitzar, planificar o fer les tasques com toca. Hi ha persones que pensen que estudiar vuit hores seguides és bo. Però estan perdent el temps. No es poden estudiar vuit hores seguides sense que la teva capacitat d’atenció es vegi ferida. I per tant no són eficaces. Un bon plantejament de l’estudi i una bona estructuració de les tasques afer t’ajuda a millorar moltíssim. El psicòleg pot treballar en l’estructuració de la vida i ajudarnos a organitzar.

Pot

Proposar-s’ho. La persona que vol ser feliç primer s’ho ha de proposar. Quan t’ho proposes has de cercar les vies per aconseguir-ho. Hi ha molta disconformitat avui en dia. I això no ens fa feliços. No necessitam un Dolce & Gabana, ni un Lotus, ni un Ferrari per ser feliços. Necessitam sentir que tenim allò que realment necessitam. La piràmide d’Abraham Maslow ens diu les necessitats reals de la persona, on els estaments fan referència a les necessitats reals: alimentació, seguretat,... Si aquestes estan cobertes doncs la persona és feliç. La societat actual ens porta a pensar que per ser feliços hem de tenir molts diners i pertinences. Però això no és així. Podem ser feliços amb molt poca cosa.

Existeixen Només

Pot, però no és gens recomanable. La frase més típica entre els més amics és “I tu que ets psicòleg...” , com dir “Tu em solucionaràs la

les crisis per edat?

Com

la crisi dels

40?

usam una part petita del nostre cervell?

Existeix ...

un psicòleg tracta als seus familiars i/o amics?

Bocamolla

és el camí per aconseguir la felicitat?

el síndrome post-vacacional?

Pots llegir la resta de l’entrevista completa fent clic a: http://wp.me/p1PusD-1qG

34


Kleine DAF-Kunde Cornelia , German Teacher

Volksmusik: http://www.youtube.com/watch?v=o1xpjcwya3Y http://www.youtube.com/watch?v=l-XYBJOKNMg

Das Oktoberfest Vor einigen Wochen endete das grösste Volksfest der Welt in München, die Hauptstadt Bayerns. Das Oktoberfest findet auf der Theresienwiese statt. Das ist eine weite Wiese die sich mit Festzelten, Verkaufständen und Jahrmarktsattraktionen füllt, wie zum Beispiel ein grosses Riesenrad oder den berühmten Flohzirkus. Die Frauen und Mädchen ziehen sich ihre schönsten Dirndl an und die Männer und Jungs tragen die typischen bayerischen kurzen Lederhosen um die ganze Nacht durchtanzen zu können. Es kommen bis zu 6 Millionen Menschen aus aller Welt um bayerische Spezialitäten zu essen und Volksmusik zu hören. Und es wird natürlich auch sehr, sehr viel Bier getrunken, das “Wiesn-Märzen”, das speziell für dieses Fest gebraut wird.

Die Kartoffeln weich kochen, kalt werden lassen, schälen und in Scheiben schneiden. Die Gurke in feine Scheiben schneiden. Die Zwiebeln in sehr feine Würfel schneiden. Kartoffeln, Gurke und Zwiebeln zusammen mit den anderen Zutaten in einer Schüssel sehr gut mischen. Den Salat eine Stunde stehen lassen. Dann noch einmal mischen und servieren.

Unter anderem isst man Weisswürste mit Kartoffelsalat. Hier habt ihr das Rezept für den Kartoffelsalat. Ihr braucht: 3 Pfund Kartoffeln 1 Gurke 2 Zwiebeln 4 EL Öl 4 EL Apfelessig 1 L Wasser 1EL Senf, Salz, Pfeffer

Bocamolla

Guten Appetit und Prost!

35


Noia amb el vestit Dirndl típic de la regió dels Alps.

Circ de pusses a l’Okctoberfest.

L’Oktoberfest Fa unes setmanes va finalitzar la festa popular més grossa del món a Munic, la capital de Bavaria. És el famós Oktoberfest. Se celebra a Munic, a uns prats anomenats “de la Teresa”. És un prat molt extens que s’omple de parades, tendes i atraccions, com per exemple una noria gegant o un circ de pusses. Les dones i noies es solen posar molt guapes amb el seu vestit Dirndl de la regió dels Alps i els homes i nois vesteixen uns pantalons de cuiro curts per poder ballar tota la nit. Fins a 6 milions de persones de tot el món visiten l’Oktoberfest per gaudir del menjar i la música típica bavara. I, és clar, també es beu molta cervesa que es fabrica especialment per aquesta festa. D’entre moltes especialitats es menja unes salsitxes blanques de carn de vedella amb ensalada de patates. Aquí en teniu la recepta per fer l’ensalada: 1,5 kg patates 1 cogombre 2 cebes 4 cullerades d’oli 4 cullerades de vinagre de poma 1 L d’aigua 1 cullerada de mostassa, sal i pebre

Menjar tradicional a l’Okctoberfest.

Bon profit i salut!

Heu de bullir les patates, deixar refredar, pelar i tallar a rodanxes. Tallar el cogombre en tallades fines. Tallar les cebes a petits daus. Mesclar tots els ingredients amb l’oli i les especies, i deixar reposar una hora. Abans de servir remenar un altre cop. Bocamolla

Música típica a l’Oktoberfest: http://www.youtube.com/watch?v=o1xpjcwya3Y http://www.youtube.com/watch?v=l-XYBJOKNMg

36


Movie Review EVA (2011)

Joan Sureda Cantos (1ºBatx 11-12) Synopsis. In a near future, where the human beings live with mechanical creatures, Alex, a very prestigious cybernetic engineer, returned to Santa Irene with a new project from the Faculty of Robotics, creating a robot kid.

Official Movie’s Website: http://www.evalapelicula.com

In these ten years of absence, the life were going on for his brother David and for Lana, who after Alex had gone, they rebuild their life. The routine of Alex were ruffled unexpectedly by a child called Eva, daughter of David and Lana, a little magnetic and special girl, who from the first time they met they had a relation of complicity with Alex. Together, they will embark on a travel that will rush them to a revealing final.

Awards. • • • • • • • • •

68th VENICE FESTIVAL Menction. SITGES FESTIVAL 2011 Best Special Effects. SCIFI FESTIVAL OS NANTES Great Jury Award. “OJO CRÍTICO DE CINE” 2011 Award. INTERNATIONAL FESTIVAL “DU FILM FANTASTIQUE DE GERARDMER” Audience Award. IV PREMIS GAUDÍ: Best Photography, Best Supporting Actor (Lluís Homar), Best Film in Catalan, Best Special Effects, Best Artistic Direction. CEC 2011 AWARDS: Best Nouvel Director, Best Supporting Actor (Lluís Homar). 56 PREMIS SANT JORDI: Best Debut Film. GOYAS 2012: Best New Director (Kike Maíllo), Best Supporting Actor (Lluís Homar), Best Special Effects (Arturo Balseiro, Lluís Castells).

Opinion. Eva’s Official Poster.

Eva is a film for all the public, where you can have a good moment with the special effects, and the very beautiful story, in which we can can found a following of the human feelings on the machines. The film is very classic, because of the problem between humans and the artificial intelligence. definitely is a very big production with a very big story. I recommend all of you seeing the film. Bocamolla

“You can’t programm your feelings.” Per veure el tràiler de la pel·lícla fes clic al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=0JnhYX8IB8g

37


Diferents fotogrames de la pel·lícula Eva (2011).

RESUM.

“No es pot programar allò que sents.”

En un futur proper en què els éssers humans viuen amb criatures mecàniques, Alex, un prestigiós enginyer cibernètic, torna a Santa Irene amb l’encàrrec de la Facultat de Robòtica de crear un nen robot.

Duration

EVA

94 minutes

Genre

Science fiction

Year

2011

Country

Spain

Director

Kike Maillo

Script

Martí Roca, Sergi Belbel, Cristina Clemente, Aintza Serra.

Starring

Daniel Brühl, Marta Etura, Alberto Ammann, Lluís Homar, Anne Canovas.

Music

Evgueni Galperine Sacha Galperine

PREMIS.

Cinematography

Arnau Valls Colomer

• • • • •

Editing

Elena Ruiz

Studio

Escándalo FIlms SL Ran Entertainment Saga-Productions

Distribution

Paramount Pictures

Release Date

7 September 2011

En aquests deu anys d’absència, la vida ha seguit el seu curs per al seu germà David i per Llana que, després de la marxa d’Alex, van refer la seva vida. La rutina d’Alex es veurà alterada de forma inesperada per Eva, la filla de Lana i David, una nena especial i magnètica, que des del primer moment estableix una relació de complicitat amb Alex. Junts emprendran un viatge que els precipitarà a un final revelador.

• • • •

Menció Especial 68º Festival de VENÈCIA. Festival SITGES 2011 Millors Efectes Especials. Festival SCIFI OS NANTES Premi del Jurat. Premi “OJO CRÍTICO DE CINE” 2011. Premi del Jurat al Festival Internacional “DU FILM FANTASTIQUE DE GERARDMER”. IV PREMIS GAUDÍ: MIllor Fotografia, Millor Actor Secundari (Lluís Homar), Millor Film en Català, Millors Efectes Especials, Millor Director Artístic. CEC 2011: Millor Director Novell, Millor Actor Secundari (Lluís Homar). 56 PREMIS SANT JORDI: Millor Film Debut. GOYAS 2012: Millor Director Novell (Kike Maíllo), Millor Actor Secundari (Lluís Homar), Millors Efectes Especials (Arturo Balseiro, Lluís Castells).

Equip de la pel·lícula al Festival de Sitges 2011.

OPINIÓ. Trobo que Eva és una pel·lícula apta per a tots els públics on podreu gaudir del efectes especials, i la commovedora història, en la qual podrem trobar tot un seguiment dels sentiments humans a traves de les màquines. Tracta un tema molt clàssic, el del problema de la intel·ligència artificial per als humans. És en definitiva una gran pel·lícula amb una gran historia que recoman que vegeu. Bocamolla

Per veure l’article complet fes clic al següent enllaç: http://wp.me/p1PusD-ax

38


Music Review

Döria - Despertar M. Àngel Valero Frau (2n IFC22)

INFORMATION ABOUT THE BAND. The short but intense history of Doria has its origin in early 2010, when Martí Dòria (vocals) after several years in the music world decided to create his own project. A project for which he required the presence of his first musical steps mates, Samuel (guitar), Miquel (drums) and Lluís (bass). They all joined Martí to what would be the first solid structure of the band.

Official Band’s Website: http://www.doriaoficial.com/

Album

After few months of rehearsals, they recorded their first and only demo under the name of “Pensavientos“. The criticism received during the following few weeks were so positive that they only let them the option of arranging the recording of what would be their first studio album in just over a year. After that, Miquel and Samuel left the band. After several castings, Pep and Laura took their place, completing the band as we know it today.

Döria

Despertar (Wake up)

Genre

Hard Rock / Heavy Metal

Launch Date

02 /12 / 2012

Country

Barcelona, Spain

Productor(s)

Self-produced

Web

www.doriaoficial.com

Format

CD, Web download, Itunes

In July 2011 they recorded “Despertar” in Radish Records studios, Tarragona. The recording of the album took three months to be finished. As part of the promotional campaign during the last months of 2011, is being distributed, mainly in Barcelona, and later, in the rest of the country, more than 10,000 promotional CD’s. On 15 and 16 October 2011, Döria moved to the town of Vic to record their first video, “Caperucita Feroz” a production of great ambition, which have enjoyed the cooperation of more than 100 followers of the band and the famous star porn actress Silvia Rubi Barcelona, in charge of playing Little Red Riding Hood, accompanied them in the recording of the video, which was under the direction of Proddigi Digital Media.

OPINION. It’s a great Hard Rock band, one of the best of our country. They’re very original and innovative, and are amazing in live. I recommend you all to listen to the single: Döria – Caperucita Feroz. Bocamolla

Fotografies de Döria en diferents concerts.

39


INFORMACIÓ DEL GRUP. La curta però intensa història de Dòria té origen a començament del 2010, quan Martí, després de diversos anys en el món musical es decideix a crear el seu propi projecte. Un projecte per al qual recorreria a companys dels seus primers passos musicals; Samuel, Miquel i Víctor s’uneixen al costat de Lluís al que seria el primer esquelet sòlid de la banda.

SIDE A

Yellow Submarine

Després de pocs mesos d’assajos, graven la seva primera … i única maqueta sota el nom “Pensavientos”. Les crítiques rebudes durant les següents setmanes són tan positives, que no els deixen més remei que tirar la resta i organitzarse per gravar el que seria el seu primer disc d’estudi en poc més d’un any de vida. Abans d’això, es veuen obligats a reestructurar les seves files, ja que Miquel i Samuel, es veuen obligats a abandonar la banda. Després de diverses proves, ocupen el seu lloc Pep i Laura, completant així la formació actual. Al juliol de 2011 entren a gravar “Despertar” en els estudis Radish Records de Tarragona. Tres mesos després donen a llum a aquesta criatura que amb orgull i satisfacció avui ens presenten. Com a part de la campanya promocional, durant els últims mesos de 2011, s’estan repartint, principalment per Barcelona i més endavant per la resta de l’estat, més de 10.000 CD promocionals de la banda amb tres temes complets i demos de 30 segons de la resta de cançons del disc. Els dies 15 i 16 d’octubre de 2011, es van desplaçar a la localitat de VIC, per gravar el seu primer videoclip, “Caperucita Feroz“. Una producció de gran ambició, en què han comptat amb la col·laboració de més de 100 seguidors de la banda que els van acompanyar per participar en l’enregistrament i amb el protagonisme estel·lar de la coneguda actriu porno barcelonina Sílvia Rubí, encarregada d’encarnar la Caputxeta d’aquesta revisió moderna del conte infantil. Tot sota la direcció de Proddigi Digital Media.

Yellow Submarine is the tenth studio album by the Beatles in the United Kingdom, released on Apple Records. It was issued as the soundtrack to the film of the same name, which premiered in the United Kingdom seven months prior to the album’s release. Yellow Submarine és el 10è àlbum d’estudi dels Beatles enregistrat a Apple Records al Regne Unit. S’empra com la banda sonora per al film del mateix nom, que es va estrenar en el Regne Unit set mesos abans que la publicació de l’album.

OPINIÓ DEL DISC. És una de les millors bandes en el panorama del Hard Rock nacional. Són molt originals, innovadors, i, a més, impressionants en directe. Us recoman escoltar el seu primer single: Döria – Caperucita Feroz. Bocamolla

40

Yellow Submarine Film Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=K7lRMw6f3EY


Lyrics For The Revolution

People Have The Power Patti Smith, Godmother

of

Punk

Patti Smith Official Webpage: http://www.pattismith.net/

I was dreaming in my dreaming of an aspect bright and fair and my sleeping it was broken but my dream it lingered near in the form of shining valleys where the pure air recognized and my senses newly opened I awakened to the cry that the people / have the power to redeem / the work of fools upon the meek / the graces shower it’s decreed / the people rule The people have the power [x4] Vengeful aspects became suspect and bending low as if to hear and the armies ceased advancing because the people had their ear and the shepherds and the soldiers lay beneath the stars exchanging visions and laying arms to waste / in the dust in the form of / shining valleys where the pure air / recognized and my senses / newly opened I awakened / to the cry

Patricia Lee “Patti” Smith

is an American singer-songwriter, poet and visual artist, who became a highly influential component of the New York City punk rock movement with her 1975 debut album Horses. Called the “Godmother of Punk”, her work was a fusion of rock and poetry. Smith’s most widely known song is “Because the Night”, which was co-written with Bruce Springsteen and reached number 13 on the Billboard Hot 100 chart in 1978. “People Have the Power” is a rock song written by Patti Smith and Fred “Sonic” Smith, and released as a lead single from Patti Smith 1988 album Dream of Life. Music video is filmed mostly in black-and-white and features Patti Smith singing, writing and walking. The song was ranked number 22 on NME magazine’s list of the “Singles of the Year”.

The people have the power [x4] Where there were deserts I saw fountains like cream the waters rise and we strolled there together with none to laugh or criticize and the leopard , and the lamb lay together truly bound I was hoping in my hoping to recall what I had found I was dreaming in my dreaming Bocamolla

Patti Smith in concert. Watch its official videoclip: http://www.youtube.com/watch?v=pPR-HyGj2d0

41


Estava somniant en el meu somni sobre quelcom brillant i just i el meu somni es va interrompre Però el meu somni va persistir baix la forma de brillants valls on l’aire pur vaig reconèixer i els meus sentits novament s’obriren Em vaig despertar amb el crit que la gent té el poder de redimir el treball dels necis sobre els mansos plouen les gràcies És decret la gent té el poder La gent té el poder [x4] Els aspectes venjatius es posaren baix sospita inclinant-se com per escoltar i els exercits deixaren d’avançar perquè la gent tenia la seva oïda Y els pastors i els soldats jeien baix les estrelles intercanviant visions i deixaren les armes per perdre’s en la pols baix la forma de brillants valls on l’aire pur vaig reconèixer i els meus sentits novament s’obriren Em vaig despertar amb el crit

Patti Smith Quote.

god knows / a purer view as I surrender to my sleeping I commit my dream to you The people have the power [x4] The power to dream / to rule to wrestle the world from fools it’s decreed the people rule it’s decreed the people rule LISTEN I believe everything we dream can come to pass through our union we can turn the world around we can turn the earth’s revolution we have the power

La gent té el poder [x4]

People have the power ...

Patti Smith és una cantautora, poetisa i artista visual, que esdevingué un referent en el moviment punk rock de Nova York amb el seu àlbum debut Horses (1975). Anomenada la “Padrina del Punk”, el seu treball mostra una fusió entre el rock i la poesia. La seva canço més popular és “Because the Night”, la qual fou escrita conjuntament amb Bruce Springsteen i arriba a la 13ena posició de la llista Billboard Hot 100 en 1978. “People Have the Power” és una canço de rock escrita per Patti Smith i Fred “Sonic” Smith, llançada com a single de l’àlbum de Patti Smith Dream of Life (1988). Arriba a la posició 22ena a la llista “Singles of the Year” de la revista NME. Bocamolla

42

On hi havia deserts Vaig veure fonts les aigües pujaven com l’escuma I vàrem passejar junts sense res de que riure’s o criticar I el lleopard, i l’ovella jeien junts vertaderament units Estava esperant la meva mi esperança de recordar allò que havia trobat Estava somniant en el meu somni Déu ho sap, un visió més pura com jo m’entrego al meu somni t’encomano el meu somni La gent té el poder [x4] El poder de somniar dirigir per lluitar contra el món dels necis És decret la gent té el poder És decret la gent té el poder ESCOLTA Crec que tot allò que somniam pot arribar a passar mitjançant la nostra unió Podem donar la volta al món Podem donar-li la volta a la revolució de la Terra Tenim el poder La gent té el poder ...


RECIPES

Majorcan Recipes Antoni Ferragut Canoves / Petra Llull Riera, 2ºBatx Send us your recipes to: revistabocamolla@gmail.com

Tumbet Mallorquí. Ingredients for 4 people: 3 aubergines. 3 potatoes. 3 red peppers. 1 green pepper. 1 onion. 1kg of ripe tomatoes. flour, salt and olive oil.

Coca d’Albercocs.

Preparation (50 min):

Ingredients:

1. Cut the aubergines into slices and leave them in salt 5 to 10 minutes to reduce the bitterness. Then, clean and dry them, after that, coat them with flour, fry them and reserve.

4 eggs. 1/4 kg sugar a small bowl of milk and another of oil 300 g flour 1 package of baking powder apricots

2. Peel the potatoes and cut them into slices of 0.5 cm maximum, fry them, put salt and reserve them.

Preparation (45 min):

3. Cut the peppers in julienne obtaining 1.5cm strips, fry and reserve them.

1. First of all, you have to mix the eggs with the sugar (preferably with an electric mixer than a manual one)in a big bowl. Then, you have to add to the mixture the milk and the oil and mix it again. Finally mix the flour and the baking powder with the other ingredients you’ve mixed before.

4. In the same oil, fry the chopped onion and then put the tomato previously cut into pieces. After some minutes, we crush the tomato using a fork until it gets mushy, the sauce mustn’t be liquid.

2. When you have the final mixture, you should spread a mold and pour the mixture in it.

5. In a recipient you can put in the oven, put all the ingredients that we have reserved into layers. First start with the sauce, onto it, a layer of peppers, then, another of sauce,next, another layer of potatoes, sauce again, a layer of aubergines and finally a layer of sauce.

3. If you want, you can put on the cake half apricots with sugar on it. 4. Bake the cake 30 minutes(more or less) at 180 degrees. Bocamolla

43


Recipes pictures: “Tumbet Mallorquí” and “Coca d’Albercocs”.

Tumbet Mallorquí.

Coca d’albercocs.

Ingredients per 4 persones:

Ingredients:

3 albergínies. 3 patates 3 pebres vermells 1 pebre verd 1 ceba 1kg de tomàtigues madures farina, sal i oli d’oliva

4 ous. 300g de farina 1 sobre de llevadura (canari). albercocs. 1/4 kg de sucre. Preparació (45 min):

Preparació (50 min):

1. Primer de tot, has de mesclar els ous amb el sucre (preferentment amb una batedora elèctrica i no manual) dins un bol gros. Llavors has d’afegir a la mescla la llet i l’oli i ho has de tornar a remenar.

1. Tallar les albergínies en rodanxes i deixar-les de 5 a 10 minuts amb sal per eliminar l’amargor. Se fan ben netes, s’eixuguen, i se passen per farina. Després se fregeixen i les reservam.

2. Finalment mescla la farina i la llevadura amb els ingredients que ja havíem mesclat abans.

2. Pelar les patates i tallar-les en rodanxes de mig centímetre màxim, les fregim lis posam una mica de sal i les reservam.

3. Quan estigui tot mesclat, hauries d’untar un motllo i posar-hi la mescla dintre. Si vols, pots posar damunt la coca albercocs xapats per la meitat amb sucre al damunt.

3. Tallar els pebres a la juliana amb les tires de 1.5 cm de gruixa, els fregim i reservam. 4. En el mateix oli, hi fregim la ceba picada i després la tomàtiga trossejada, al cap d’uns minuts, desfer la tomàtiga amb una forquilla, la salsa no ha de quedar líquida.

4. Enforna la coca durant 30min (més o menys) a 180 graus.

5. En un recipient apte per fornejar, col·locam tots els ingredients que hem reservat per capes començant per la salsa de tomàtiga, damunt ella una capa de pebres, una altra capa de tomàtiga, una capa de patates, més salsa, una capa de albergínies i finalment una altra capa de salsa de tomàtiga.

Per veure més receptes fes clic al següent enllaç: http://wp.me/p1PusD-8S

Bocamolla

44


Storyboarding

Silly Job Interview Pilar Caldentey Gomila, PCA II English Watch the short movie clicking on the link: http://www.youtube.com/watch?v=3WiPBWGwgGM

What are Storyboards? Graphic organizers in the form of illustrations or images displayed in sequence for the purpose of pre-visualizing a motion picture, animation, motion graphic or interactive media sequence.

Silly Job Interview Processos de Comunicació II en Anglès students produced an humorous sketch in order to practice film grammar, analysing shots and identifying the different shot types in a movie. This is their own version of Silly Job Interview sketch produced by the Monthy Phyton. Previously they also drew a storyboard to plan the shots they were going to record using the camera. You can see an extract of this storyboard in the next page. Silly Job Interview by IES Manacor students.

Entrevista de Feina Estúpida Els alumnes de Processos de Comunicació II en Anglès per tal de practicar la gramática audiovisual, l’anàlisi de plans i la identificació dels diferents tipus de plans emprats en una pel·lícula van realitzar un curtmetratge d’humor. Aquest és una versió de la famosa Silly Job Interview produïda pels Monthy Phyton. Abans els alumnes dibuixaren un storyboard per tal de planificar els plans a enregistrar amb la càmera. Podeu veure un extracte d’aquest storyboard a la pàgina següent.

Original Silly Job Interview by Monthy Phyton.

Bocamolla

45


Què son els Storyboards?

Storyboard dissenyat per Bel Vives Bauçà (3r ESO). Per veure la resta de l’storyboard fes clic a:

Gràfics organitzats en forma d’il·lustracions o imatges que es disposen en seqüència per a pre-visualitzar una pel·lícula, animació o seqüència interactiva. Bocamolla

http://wp.me/p1PusD-1qf

46


Natura Viva

Espècies Invasores Marina Torres Casasnovas, 1r BATX

Tortuga de Florida Nom científic: Trachemys scripta. Com ha estat introduïda? Importades com a mascotes s’han estès des de Mèxic després de ser alliberades a la natura.

Cranc Vermell Nom científic: Procambarus clarkii.

Quins problemes mediambientals té? Competeix amb les tortugues autòctones ibèriques i europees. És més gran que ells, produeix una major descendència, madura sexualment abans i la seva dieta és més variada.

Com ha estat introduïda? Per el comerç i el consum des de Mèxic i els Estats Units. Quins problemes mediambientals té? Consumeix vertebrats, peixos, amfibis i macròfits. La seva activitat excavadora degrada les voreres de mar.

Cotorra Argentina Nom científic: Myiopssitta monachus. Com ha estat introduïda? Des de Sud-Amèrica s’ha estès sobre tot per Catalunya. Quins problemes mediambientals té? Suposa un problema per l’espècie arabugo, que està en perill d’extinció

Bocamolla

47


Visó Americà Nom científic: Mustela vison. Com ha estat introduïda? Ve de Canadà i Estats Units, hi va haver una fugida a una granja de Segovia. Quins problemes mediambientals té? Posa en perill al visó autòcton, ja que són grans competidors.

Siluro Nom científic: Silurus glanis. Com ha estat introduïda? Des de l’est d’Europa, Àsia Central i Àsia Menor a Mequinensa, el Danubi i l’Ebre. Quins problemes mediambientals té? És un gran perill per els peixos autòctons i altres vertebrats. També ha atacat a persones.

Mosquit Tigre Nom científic: Aedes albopictus. Com ha estat introduïda? A zones de Catalunya i la Comunitat Valenciana des del sud-est asiàtic. Quins problemes mediambientals té? Ataca als humans, al ramat, als rèptils, als amfibis i les aus.

Bec de Coral Coa-negra Nom científic: Estrilda troglodytes. Com ha estat introduïda? És originaria d’Àfrica, ha estat introduïda de forma accidental a Andalusia, Extremadura, València, Catalunya i les Canàries. Quins problemes mediambientals té? Pot alterar l’hàbitat i l’ecosistema.

Bocamolla

48


Alburno Nom científic: Alburnus alburnus. Com ha estat introduïda? Des dels Pirineus i els Urals, introduït il·legalment per a la pesca esportiva. Quins problemes mediambientals té? Moltes espècies endèmiques es veuen afectades.

Ós Rentador Nom científic: Procyon lotor. Com ha estat introduïda? Des de el sud de Canadà i Panamà es va introduir a Espanya com a mascota. Quins problemes mediambientals té? Són animals capaços de caçar i depredar nius.

Arruí Nom científic: Ammotragus lervia. Com ha estat introduïda? Originari del nord d’Àfrica han estat introduïts amb fins cinegètics a Múrcia, Alacant, Almeria, Granada i Jaén. Quins problemes mediambientals té? Té una gran competència amb el cérvol comú, la daina, el mufló i la cabra Montesa.

Acàcia o Mimosa Nom científic: Acacia dealbata. Com ha estat introduïda? Originària d’Austràlia ha estat introduïda a moltes zones i es cultiva a jardins. Quins problemes mediambientals té? Impedeix la regeneració de la vegetació natural destruïda per la seva facilitat a l’hora de germinar i rebrotar i pot produir al·lèrgies.

Bocamolla

49


Per veure mĂŠs personatges fes clic a: http://wp.me/p1PusD-19o

Personatge dissenyat per Francina MartĂ­ Sapena (1r BATX).

Designing Cartoons. A cartoon is a form of two-dimensional illustrated visual art. It refers to a typically non-realistic or semi-realistic drawing or painting intended for satire, caricature, or humor, or to the artistic style of such works. An artist who creates cartoons is called a cartoonist. Above you can see a cartoon designed by IES Manacor students using a vectorial designing software such as InkScape. Bocamolla

50


Old Cinema Silent Movies When

words weren’t necessary

Watch the movie clicking on the next link: http://wp.me/p1PusD-IW

Exiting the Factory (1895) Workers Leaving The Lumière Factory in Lyon (also known as La Sortie des Usines Lumière à Lyon) is an 1895 French short blackand-white silent documentary film directed by Louis Lumière. It is often referred to as the first real motion picture ever made, although Louis Le Prince‘s 1888 Roundhay Garden Scene pre-dated it by seven years. The film consists of a single scene in which workers leave the Lumiere factory. The workers are mostly female who exit the large building 25 rue St. Victor, Montplaisir on the outskirts of Lyon, France, as if they had just finished a day’s work. Three separate versions of this film exist. There are some differences between these, for example the clothing style changes demonstrating the different seasons in which they were filmed. They are often referred to as the “one horse“, “two horses“, and “no horse” versions, in reference to a horse-drawn carriage that appears in the first two versions (pulled by one horse in the original and two horses in the first remake). This 46-second movie was filmed by means of the Cinématographe, an all-in-one camera, which also serves as a film projector and developer. This film was shown in 1895 at the Grand Café on the Boulevard des Capucines in Paris, along with nine other short movies. As with all early Lumière movies, this film was made in 35 mm format with an aspect ratio of 1.33:1, and at a speed of 16 fps. The 17 meters of film length provided a duration of 46 seconds, holding a total of 800 frames. Bocamolla

51

First Silent Era Movies

1888

Roundhay Garden Scene - Louis Le Prince

1895

Exiting the Factory - Lumierè brothers.

1896

The Arrival of a Train - Lumierè brothers.

1898

The Astronomer’s Dream - Georges Méliès

1902

The Man with the Rubber Head - G. Méliès

1903

LIfe of an American Fireman - Edwin Porter

1904

Battle of Chemulpo Bay - Edison Studios


Diferents fotogrames de la pel·lícula “Sortida de la Fàbrica” (1895).

Sortida de la Fàbrica (1895) Treballadors sortint de la Fàbrica Lumière a Lyon és un curtmetratge documental francès mut en blanc i negre, dirigit i produït per Louis Lumière. Sovint se’n fa referència com a la primera pel·lícula de la història, encara que l’escena de Jardí Roundhay (1888) de Louis Le Prince data set anys abans. La pel·lícula consisteix en una única escena en la que els treballadors surten de la fàbrica Lumiere. Els treballadors són majoritàriament dones que surten de l’edifici 25 del carrer St. Victor, Montplaisir als suburbis de Lyon, França, just en acabar la jornada de treball. Hi ha tres versions diferents de la pel·lícula. Amb certes diferències entre elles, per exemple les vestimentes demostren les diferents estacions en què es van enregistrar les diferents versions. Sovint s’anomenen la versió d’ “un cavall“, la de “dos cavalls“, i la versió “sense cavall“, en referència a un carro tirat per cavalls que apareix en el començament de les dues primeres versions (tirat per un cavall en la versió original i per dos cavalls en la primera re-edició).

Cinématographe en mode projecció (dalt) i filmació (baix).

Aquesta pel·lícula de 46 segons fou filmada a Lyon, França, per Louis Lumière. Fou filmada fent ús del Cinématographe, una càmera toten-un, que també servia com a projector i revelador de pel·lícula. Fou projectada en 1895 en el Grand Café del Bulevard des Capucines a París, juntament amb altres nou curtmetratges. Com en els primers films dels Lumière, empra el format de 35 mm i una ràtio de 1.33:1, a una velocitat de 16 imatges per segon. A aquesta raó, els 17 metres de llargada de pel·lícula proporcionaven una durada de 46 segons, mostrant un total de 800 fotogrames. Bocamolla

Per veure l’article complet fes clic al següent enllaç: http://wp.me/p1PusD-IW

52


Your POEMS

“Tim Burton” Style The Melancholy Death

of

Oyster Boy

In Processos de Comunicació en Anglès in 3rd of ESO we started the school year reading some poems of this book. Then, we used our imagination to write a poem using the Tim Burton’s style. Some of the results are like this:

Target Boy

The Melancholy Death

of

He isn’t a normal boy, (you can see it, his name is Target boy). He’s red and white and sad like the night. He thinks he has a a friend but she only wants his end. He knows he doesn’t have a brain but he’s going to take revenge ‘cause he has a heart and she wounded it with an arrow. One night he goes to her house holding the arrow tight in his hand. He stays next to the door and thinks: “poor, I’m going to kill her and she doesn’t know”. He opens the door and shouts: “Hello lady, time to say goodbye to your life. What do you prefer, the arrow or the knife?”. And as she hesitates the arrow flies to her face. He doesn’t feel any sorrow, she feels all the pain.

Oyster Boy

Tim Burton wrote this book in 1997. The book contains twenty-three versed tales full of black humor and fantasy. Tim Burton also made a drawing for each poem. The tales narrate stories about solitary, strange and different boys like Stain Boy, Robot Boy, Mummy Boy and so on. Below you can read one of the poems in the book:

The Boy with Nails in his Eyes The Boy with Nails in his Eyes put up his aluminium tree. It looked pretty strange because he couldn’t really see.

Oyster Boy Animation Shortmovie:

Bel Vives Bauçà 3rd ESO

http://www.youtube.com/watch?v=N6micQaw5rc

Bocamolla

53


Diferents personatges del llibre: Robot Boy i Voodoo Girl.

A l’assignatura de Processos de Comunicació en Anglès a 3r d’ ESO hem començat el curs llegint alguns poemes d’aquest llibre. Després, hem usat la nostra imaginació per escriure un poema amb l’estil de Tim Burton.

The House Boy Alone in the darkness of the forest night The House Boy hadn’t got any light He was pacific, he didn’t like to fight And he wore his trousers so tight He liked to draw, and he liked to write And he always respected the civil rights But all of this arrived to the final end When he decided to kill himself Since he hadn’t got a single friend So he rested in peace under a shelf

El Nin Casa Tot sol a la foscor de la nit del bosc El Nin Casa no tenia cap llum Ell era pacífic, no li agradava lluitar I vestia els seus pantalons molt estrets Li agradava dibuixar, i li agradava escriure I ell sempre respectava els drets civils Però tot això va arribar al final final Quan va decidir suïcidar-se Perquè no tenia cap amic I ara descansa en pau baix la prestatgeria

La Melancòlica Mort

Nen Ostra

Tim Burton va escriure aquest llibre el 1997. Aquest llibre conté 23 contes versats plens d’humor negre i fantasia. A més, Tim Burton va fer una il·Lustració per a cada poema.

Il Ragazzo Casa Da solo nel buio della notte di una foresta La casa del ragazzo non aveva luce Era tranquillo, non gli piaceva lottare E indossava pantaloni tanto stretti Gli piaceva disegnare, scrivere Era rispettoso delle leggi Ma tutto ciò era giunto alla fine Quando decise di farla finita Perché non aveva un solo amico Ora riposa in pace sotto uno scaffale

Els contres narren històries sobre nens solitaris, extranys i diferents com Stain Boy, Robot Boy, Mummy Boy i d’altres.

El Nen amb Claus als Ulls El nen amb els claus als ulls es posa el seu arbre de nadal al cap. Semblava molt estrany perquè no hi podia veure.

Lluc Servera Caldentey 4th ESO

Bocamolla

del

54


CROSS WORD Music Vocabulary Alicia Miquel Obrador, 1st Batx.

CLUES 1. A plucked musical instrument with the strings within a triangular frame in which one side is the harmonic box. 2. A combination of, usually three or more musical tones, sounded simultaneously. 3. A device designed to listen to music. 4. Type of sounds made through the mouth which are distinctive to one person.

7. The pattern of regular or irregular pulses caused in music by the occurrence of strong and weak melodic and harmonic beats. 8. A music genre. 9. A person who plays the guitar. 10. An electro-acoustic device, that is an audio system component, its function is to make speech or music audible . 11. A person whose profession is playing music.

5. A treble instrument held nearly horizontal by the players arm with the lower part supported against the collarbone or shoulder.

12. A brass wind instrument with a penetrating tone, consisting of a tube curved once or twice around on itself. It has a cup-shaped mouthpiece at one end.

6. A person who vocalizes melodically.

13. A musical piece adapted for singing.

Bocamolla

55

14. Wind instrument that has free tabs, a keyboard and a pump powered with the arm. 15. 5 horizontal lines on which music is written. 16. A musical percussion instrument which is struck with hands or with one or two sticks. 17. A part of a song that recurs at intervals, usually following each verse; refrain. 18. Vibrations transmitted through the air by an instrument or someone. 19. Words said in a song which


Check your answers by clicking on the link:

Learn more English Music Vocabulary:

http://wp.me/p1PusD-9u

http://wp.me/p1PusD-G5

1. Un instrument musical de corda pinçada, amb les cordes dins d’un marc triangular en què un dels costats és la caixa harmònica.

7. El patró de pulsacions regulars o irregulars en la música causada per laparició de batecs melòdics i harmònics forts i febles.

2. Una combinació de, normalment tres o més sons musicals, tocats simultàniament.

8. Un gènere de música.

3. Aparell dissenyat per escoltar música.

10. Aparell elèctric que és un component del sistema de so, la seva funció es fer el so més audible.

4. Tipus de sons fets a traves de la boca que són distintius duna persona.

9. Persona que toca la guitarra.

11. Persona la professió de la qual és fer música.

5. Un instrument de corda format per una caixa de ressonància de fusta sospès horitzontalment sobre l’espatlla del músic.

12. Instrument de vent de llautó amb un to penetrant, que consisteix en un tub corbat una o dues vegades.

6. Persona que vocalitza melòdicament en l’òpera, el teatre, concerts, etc.

13. Una peça musical adaptada per cantar.

Bocamolla

56

14. Instrument musical d’aire que té llengüetes lliures, un teclat i una manxa accionada amb el braç. 15. 5 línies horitzontals on sescriu la música. 16. Un instrument musical de percussió que es colpejat amb una o dues baquetes o amb les mans. 17. Part d’una cançó repeteix a intervals.

que

es

18. Vibracions transmeses a través de l’aire per un instrument o alguna persona. 19. Paraules dites en una cançó que mostren sentiments. 20. Successió de sons musicals que formen la melodia.


Comic Stripes

Rialles en Vinyeta Send us your comic stripes to: revistabocamolla@gmail.com

Envia la teva tira còmica i si és una de les seleccionades apareixerà en el següent número de la revista Bocamolla.

Comic designed by ANRA.

Comic designed by Antoni Ferragut (2n BATX).

Bocamolla

57


Comic designed by Antoni Ferragut (2n BATX).

Comic designed by M. Àngel Valero Frau (2n IFC22).

Comic designed by M. Àngel Valero Frau (2n IFC22).

Bocamolla

58


The Eyecatcher Your Pictures Send us your pictures to: revistabocamolla@gmail.com

Envia les teves fotografies i si és una de les seleccionades apareixerà en el següent número de la revista Bocamolla.

TEMA nº 2 Per al proper número el tema de les fotografies serà Natura. Envia’ns la teva foto abans de 31/12/2013. Bocamolla

59


TEMA nº 2 Per al proper número el tema de les fotografies serà Natura. Envia’ns la teva foto abans del 31/12/2013.

Bocamolla

60


HOROSCOPE ASTRO SIGNS

Jaume Martí Sapena, 2ºBatx (12-13) Read the complete article: http://wp.me/p1PusD-IW

Libra. You have been working too much, disconnect and go to the cinema or something, take a minute for yourself, breathe, and when you are rested, go ahead again. Has treballat molt, desconnecta i ves al cinema o alguna cosa, pren un minut per a tu, respira, i quan hagis descansat, contínua.

Aries. For the people born in this sign, the stars may give you trouble, but you can face it if you keep happy. Per aquells nascuts sota aquest signe, les estrelles poden ocasionar problemes, però podràs enfrontar-te a ells si et mantens feliç. Taurus. The stars will follow you, everything will be awesome: You will earn a lot of money, you will find your love and you will be happy. Els estels t’acompanyaran, tot serà increïble. Guanyaràs molts diners, trobaràs l’amor i seràs feliç.

Scorpio. Don’t worry about your family, in these times you have to protect only yourself, because you are more important than other people. No et preocupis per la família, ara mateix només has de pensar en protegir-te a tu, ja que ets més important tu que els altres.

Gemini.

You will feel ill but you will recover quickly, avoid being bad with people near you. Et trobaràs malament però et recuperaràs aviat, evita ser massa sever/a amb les persones del teu entorn.

Sagittarius. The stars are clear: All this month you have to work for making the live better for a Taurus or a Scorpio person. Les estrelles són clares: Aquest mes has de dedicar-te a millorar la vida de les persones Taure i Escorpió.

Cancer. You feel like a boss but you aren’t, stop saying to everybody who they have to do and start doing things by your own. Et sents un/a líder però no ho ets, deixa de dir als altres el que han de fer i comença a fer les coses per tu mateix/a.

Capricorn. Don’t be so rude! You will lose important people if you keep that attitude. No siguis tan maleducat! Si segueixes així podries perdre a persones importants a la teva vida. Aquarius. If you are in love, tell the one you love that you love her/him, the other person will accept. If you aren’t in love, you will find that person by asking for being loved. Si estimes a algú, val mes que li ho diguis, ell/a acceptarà i estareu bé junts. En cas negatiu, demana ser estimat i l’amor vindrà sol.

Leo. Keep smiling and the stars may guide you, if you’re happy, everything will be easy. Segueix rient i els estels t’acompanyaran. Si ets feliç, tot serà fàcil. Virgo. You will suffer a lot, you will probably die, so, you better take profit of these moments and be a good person. Patiràs molt, probablement moriràs entre terribles sofriments, per tant, val més aprofitar aquests darrers moments i no arriscar-se, sigués bona persona amb la família i els amics íntims. Bocamolla

Pisces.

You don’t talk a lot don’t you? Open yourself to other people and feel good, because it will help you in the future. No parles molt no? Obre’t a altres persones i alegra’t, això t’ajudarà en un futur. 61


Classified ADS El Teu Anunci

Si vols el teu anunci en aquesta secció: revistabocamolla@gmail.com

Ajuda’ns a finançar la impressió de varis exemplars de la revista per a la biblioteca de l’IES Manacor. El teu anunci a la revista per només 5 euros.

El teu anunci aquí

El teu anunci aquí

El teu anunci aquí

El teu anunci aquí

El teu anunci aquí

Bocamolla

62


63

Bocamolla


Bocamolla IES Manacor - Issue # 01.  

Setembre / Octubre 2013. Primer número de la revista escolar d'informació i entreteniment creada pels alumnes de l'institut IES Manacor.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you