Page 1

Portfolio Jae You


Jae You 2852 S. Wallace St. Rear Apt. Chicago, IL 60616 jyou88@gmail.com | 267.991.6822 Online Portfolio: issuu.com/bobtong88/docs/jyou_portfolio

Education Illinois Institute of Technology – Chicago, IL Bachelor of Architecture

08. 2006 – 05. 2011

Cheltenham High School – Wyncote, PA

09. 2002 – 06. 2006

Work Experience Lessard Design’s Lucien Lagrange Studio – Chicago, IL Architectural Designer: hospitality and multi-family projects

05. 2014 – 01. 2015

Advanced Technologies Group, Inc. – Lombard, IL Project Associate: healthcare facilities surveys, document management

07. 2013 – 05. 2014 06. 2013

Harding Partners – Chicago, IL CPS Construction Documents (contractual) RTKL – Chicago, IL Commercial Interiors: AutoCAD, SketchUp, Photoshop (contractual)

02. 2013 – 05. 2013

Camiros – Chicago, IL Re-Zoning Project: SketchUp modeling (contractual)

03. 2012

Doo-Yong Construction – Ambler, PA basic AutoCAD, SketchUp modeling, Photoshop (contractual)

08. 2011

Skills Architectural Programs:

Autodesk AutoCAD, Revit Architecture

Graphic Design Tools:

Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, CorelDRAW

3D Modeling Programs:

Autodesk 3ds Max, Google SketchUp (with V-Ray), Rhino 3d

Languages:

English, Korean, Spanish (basic)

Reference Lucien Lagrange, Principal, Lessard Design’s Lucien Lagrange Studio llagrange@lessarddesign.com | 312.526.3002 Michael Maurer, Principal, Lessard Design’s Lucien Lagrange Studio mmaurer@lessarddesign.com | 312.526.3002 Lori Mukoyama, Principal, RTKL lmukoyama@rtkl.com | 312.542.5850 Thomas Jacobs, Adjunct Associate Professor, IIT | Principal, Kruek + Sexton TJacobs@ksarch.com


4


Work Experiences

5


Mixed-Use Development Suburban Chicago, IL Lessard Design’s Lucien Lagrange Studio Chicago, IL May 2014 - Jan. 2015 This mixed-use development, in the suburbs of Chicago, plans to exceep the number of parking spaces the new project displaes. Its adjacency to the village’s train station and the project’s goal to provide the village with a plaza required overlapping of properties and programs between the railroad, the village, and new development. The classical design tries to tie in with the village’s original planning and aligns its center axis with the village’s existing public buildings nearby. The project contains parking for not only the residents, but also for the retail employees and patrons, and for the commuters using the train station to the west. 6


7


Typical Residential Floors

Second Floor

8


Looking Southwest

Looking Northeast

Overview 9


Residential Tower Dallas, TX Lessard Design’s Lucien Lagrange Studio Chicago, IL May 2014 - Jan. 2015 This project is a high-rise development located just outside of Dallas, Texas. Its twenty floors include four floors of parking and sixteen floors above it containing amenitites and 53 residential units. The developer wished to have a classical design for the project, and the facade design is still in progress. There were studies for the the number of units using different square footages, the number of parking spaces, the location of terraces, and the location of the setbacks. Square footages per floor were also determined by trying to reach the given height limit while trying to use up all of the given FAR. Based on the site’s proximity to exisiting high-rise buildings on either side, the location of the setback and terraces became more important than just an aesthetic issue. 10


Section

Massing Study 11


Ground Level: Offices and Parking

12


13

Level 5: Amenities

Level 2: Parking

Levels 6-16: 4 units

Level 3: Parking

Levels 17-19: 2 units

Level 20: Penthouse

Level 4: Parking


Reflected Ceiling Plan

Huadu RTKL Chicago, IL 02. 2013 - 04.2013 Contractual-based temporary position at RTKL Chicago in The Environment Studio (Interiors). Auto CAD used for interior elevations, paving plans, and RCPs for a mall design in Huadu District, China.

14


Paving Plan

15


Atrium Panel Eleva ons

16


Bathroom Paving, RCP, and Interior Eleva ons

Interior Eleva ons 17


Nail Spa Doo-Yong Construction Ambler, PA Summer 2011 Proposal for a nail salon and spa branching out. Located in a 3,000 sq ft space in a shopping center, the client required a large open space for the nail salon and smaller rooms in the back for massages, restrooms, and employees. REF W

D

18


Massage Room 19


Revitalization of the Tustin Hangars Tustin, CA [un]restricted access competition Architecture for Humanity In collaboration with James Hwangbo Spring 2012

20


21


West Ramp Entrance

Hangar

22

Ramp Circulation


Design Scheme The scheme for this project has been taken literally from the objective for the community to be taking back the site. Adopting the notion of an extension of the urban grid, the site and hangar are pierced by angled paths which are aligned to the neighboring streets. The grid extensions and the access points of the site were the determining factors for placement of the building’s circulation and the division of spaces and programs within. The angle from the extended grid not only rotated the axis for the circulation on an x and y plane, but on the z axis as well, creating multiple ramps that penetrate the hangar off the ground. These ramps provide circulation that connects different programs on different levels in a smooth and flowing manner.

Los Angles

54

.6

km

Anaheim

P Tustin 10 mi 20 km

Location

Extension of Urban Grid

Site Access Points

23


Ramp Over Conservatories

Isolation of Programs

24

Bridging Across Void Space

Indoor/Outdoor Extension

Interspersing of Programs


Programs Using the historic nature of the site as a premise, the concept of the project developed towards moving forward by referring to what came before. Taking into account the rich agricultural history of the site and Tustin in general, the driving program behind the project became horticulture. It became the main concept for all other programs to stem from. With the amount of open space available in the hangar, a conservatory seemed most fitting to take advantage of the hangar’s height. The only issue was the amount of light that entered the hangar, and so this led to the stripping of the existing skin and replacing it with glass and solar panels. In addition to the conservatory came supporting programs, and in an effort to not only refer to the past and traditional methods of gardening/farming, but to introduce and instill in the community ideas and desires to keep advancing, it was decided to add a community hydroponic garden. To help determine the necessary supporting programs, the concept for the programs was divided into three “sub-concepts� of relationships with people: between people and nature, among people themselves, and with oneself.

Ramps from Existing Paths

Dynamic Angling

Final Layout

25


West Ent We ntra ranc ra nce nc

North Elevation 0

26

50

100 m

West Elevation 0

50

100 m


Fifth Level Restaurant/Cafe

Fourth Level Hydroponic Garden Roof Garden

Third Level Exposition Center Hydroponic Garden Fitness Center

Second Level Hydroponic Garden Fitness Center

Ground Level Exposition Center Hydroponic Garden Fitness Center Conservatories

South Elevation 0

50

0

50

150 100

200 m

100 m

27


28


Academic Samples Illinois Institue of Technology Chicago, IL Aug. 2006 - May 2011

29


Cluster Housing Bridgeport, Chicago, IL The Cluster Housing project in Bridgeport, decreases the land use to 1/2, and increases the amount of houses per block from 40 to 96.

30

Illinois Institute of Technology Prof. Roesch Spring 2011


31


WASTE WASTE

street

alley

street

WASTE

“sub-alley”

sidewalk

sidewalk

alley

raised walkway

N

(1/8 block)

(1/8 block)

walkway level

Shifting

Study Models

32

“sub-alley” level


Cluster

33


3

1

2

1 2 3

Walkway Level “Sub-Alley” (Ground) Level Courtyard Level

0

5

1 3 2

34

15

30ft


Walkway/”Sub-Alley” Perspective

Courtyard Perspective

35


Interior

Courtyard

Bedroom

Alley

36


37


Art Foundation The Materiality of Space Illinois Institute of Technology Professors Krueck and Jacobs Fall 2010 The Art Foundation is a space problem studio that focuses on “modulation of space, amplification of light, resolution of scale, fulfillment of proportion, purpose of structure, authenticity of material, and richness of experience.� The generic site is cropped from an infinitely gridded surface and is therefore defined by the interaction and the flow of space between the interior and exterior. The Art Foundation consists of exhibition spaces on the first and second floors, an auditorium, a courtyard, and a library on the third floor.

38


UP

0

10

20

50

100 ft

Ground Level Plan

Auditorium Lobby

Main Lobby 39


DN

Third Floor

UP

DN

Second Floor 0

40

10

20

50

100 ft


First Floor

41


South Elevation

North Elevation 0

42

10

20

50

100 ft


Second Floor

Courtyard

Second Floor 43


Vertical Space Problem Private Art Gallery Illinois Institute of Technology Prof. Takeuchi Spring 2010 The Ver cal Space Problem is an extension of “The Space Problem,” and deals with both the “ver cal and horizontal extensions of space.” Along with space, materials and the effects of artwork in space are also studied as they “accentuate and enhance” the space in which they inhabit. As with the Space Problem, the Ver cal Space Problem also focuses on the “free plan” and its language and grammar. 44

Model


UP

DN

Main and Lower Levels 0

5

10

30 ft

Section 45


Model

46


DN

DN

Upper Levels 0

5

10

30 ft

Section 47


Bicycle Tunnel

48

Kankakee, IL

Illinois Institute of Technology Prof. Rohter Spring 2011


This bicycle tunnel is part of a proposed plan for a new intermodal facility and its surrounding area. The pathway serves as an infrastructure for both transportation and fitness. It connects the residential area to the nearby commercial district and to the intermodal facility/warehouses, around which they were built. Using passive strategies, the enclosed pathway promotes year-round walking and cycling.

49


Cube Table

50

Architecture + Furniture

Illinois Institute of Technology Prof. Pettigrew Spring 2011


Just as a cube is made up of six sides, the Cube Table consists of six 2’x2’ pieces of birch plywood, which was put together using dowels and slotting. Aside from the table top, it has eight additional shelves underneath. The design of the table tries to create an abstraction of cantilevers and extruding forms that provide the space around the colors of the objects it holds.

Top

Sides

Leg 1

Leg 2

The idea for the cube table first developed from Frank Lloyd Wright’s Robie House, for the project’s assignment began with finding a piece of Chicago architecture for inspiration. The long cantilevering planes of the Robie House seemed like the perfect idea for a table. Study models and construction mock-ups however, revealed other possibilities and led to an exploration into the De Stijl and Gerrit Rietveld’s Schroeder House. The De Stijl’s definition of “pure abstraction and universality by a reduction to the essentials of form and color” gave the design more depth and volume. The idea of depth and volume tied back to the Robie House. Wright’s own dining table and chairs created a sense of space within a space and the hearth in the Robie House created a division of space. The legs and shelves of the Cube can be seen as an attempt to reflect these characteristics as well.

Shelves

Base

Full-Scale Preliminary Study 51


Visual Training Illinois Institute of Technology Prof. Jones Fall 2009 and Spring 2010 “Aesthetic expression as experience. Exercises in the study of form: proportion and rhythm, texture and color, mass and space. Exercises in visual perception and aesthetic judgment. Isolation and analysis; interdependence and integration of sensuous qualities. Aesthetic unity under restrictive conditions.� - course description from VISUAL TRAINING I & II

52


Four Rectangles Canson Mi-Teintes Paper on 20” x 30” Crescent Board

53


Lines Canson Mi-Teintes Paper on 20” x 30” Crescent Board

54


Curve Canson Mi-Teintes Paper on 20” x 30” Crescent Board

55


Falling Planes Canson Mi-Teintes Paper on 20” x 30” Crescent Board

56


Materials Papers, Fabrics, Metals on 20� x 30� Crescent Board

57


Stamps Sumi Ink on 20” x 30” Crescent Board

58


Ink Drop India Ink on 20” x 30” Crescent Board

59


Jae You Architecture Portfolio  

Academic Architecture Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you