Page 1

BESPLATAN PRIMJERAK

e

vis j n a p u t as v

Z

Poslovni centar 96, p.p. 50, 72250 Vitez, Bosna i Hercegovina T: +387 30 714 300 F: +387 30 714 302 E: info@ecos-vitez.com W: www.ecos-vitez.com

srpanj / kolovoz

2011

»Planiranje originalne kupaonice 6 »Izgled i uređenje poslovnog prostora 28 »Solarno grijanje 32

3 870947 004235

broj / 24


SHAPE PREMIUM Mogućnost uštede s potpunim komforom

IZNIMNA UŠTEDA

-105 KM GODIŠNJE

Nove ECO funkcija koja uči navike korisnika i memorira ih na elektroničku karticu. Funkcija s dnevnim/tjednim programatorom omogućuje uštedu do 105 KM / godišnje i vodi brigu o okolišu u isto vrijeme.

NOVA TEHNOLOGIJA SHOWER FREE

NANOMIX + Best tehnologija Vam daje dodatnih 40 litara vode na 40˚C

ZAJAMČENA SIGURNOST ABS sigurnosni plašt uključuje različite zaštitne sustave za maksimalnu sigurnost korisnika

Opseg: 50V, 65V, 80V, 100V Snaga: 1,8 kW Dodatak: uvećana magnezijeva anoda, titanijumom obogaćeni porculanski sloj, bez CFC poliretanske izolacije, italijanski dizajn * Procjena uštede bazirana je na prosječnoj godišnjoj potrošnji energije za proizvodnju tople vode za tročlanu obitelj (cijena električne energije 0,15 KM/kWh)


GRUNDFOS SOLOLIFT 2

SOLOLIFT 2 CWC3

SOLOLIFT 2 WC3

SOLOLIFT 2 WC1

SOLOLIFT 2 C3

SOLOLIFT 2 D2

Prije

Ugradite GRUNDFOS SOLOLIFT 2 ... Prije

Poslije

i pretvorite vaš stari podrum u potpuno nov prostor!!!

www.grundfos.ba


Planiranje originalne kupaonice, 6

Spoj kvalitete i modernog dizajna, 15

Izgled i uređenje poslovnog prostora, 28

Solarno grijanje, 32

Izlet povodom rođendana, 46

Ecos majice za naše najmlađe, 55

5

Brza i laka montaža radijatora  38

Planiranje originalne kupaonice 6

Lijevani kotao na čvrsto gorivo 43

Pozzi Ginori 

10

Ecos preporučuje 

44

Spoj kvalitete i modernog dizajna  

15

Izlet povodom rođendana 

46

Fima Carlo Frattini 

16

10. Dani trgovine 

50

Kabine Eco 

18

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije 

51

Topla voda u pravo vrijeme 

21

Sajam zapošljavanja 

52

Novo u Ecosu 

22

Ecos preporučuje 

26

Memorijalni košarkaški turnir Jozo + 8 

54

Izgled i uređenje poslovnog prostora 

28

Mladi i novinarstvo 

56

Solarno grijanje 

32

Odlični i u Laktašima  

56

Toplinske pumpe na zrak 

37

in memoriam: Darko Rajković

57

Riječ urednice 

Ecos majice za naše najmlađe  55

Urednica broja: Vesna Matković | Dizajn i grafička priprema: Borislav Sučić | Tekstovi i priprema: Ana Rajković, Vesna Matković, Igor Marjanović, Ivana Rajković, Damir Mijić, Dalibor Mlakić, Nataša Marjanović, Ivan Sajević | Fotografija: Ecos Marketing Team | Izdavač: Ecos d.o.o. | Voditelj projekta: Ana Zirdum | Za izdavača: Ecos Marketing Team | Adresa: PC 96, p.p. 50, 72250 Vitez | Država: Bosna i Hercegovina, FBiH | Telefon: +387 30 714-300 | Fax: +387 30 714302 | e-mail: info@ecos-vitez.com | URL: www.ecos-vitez.com | Izdanje: 4/2011 | Naklada: 2000 Časopis izlazi od 1.6.2007. šest puta godišnje Ecos zadržava pravo izmjene cijena bez prethodne najave. Sve cijene su s uračunatim PDV-om.


Riječ urednice

M

ilijunima godina trošimo sva blaga planete Zemlje. Nemilosrdno uzimamo resurse majke prirode uništavajući tako svoj okoliš a da toga nismo bili ni svjesni ili nismo željeli biti. Na svu sreću pripadamo generaciji koja je ekološki osviještena i koja radi na globalnom unaprijeđenju mehanizama za zaštitu našeg staništa i samih nas. Jedan od načina da se zadovolje veliki ljudski prohtjevi glede ugodnosti življenja, bez da se i dalje ruši prirodna ravnoteža, jeste kroz korištenje obnovljivih izvora energije. Kako bi približili i sebi i drugima na koji način najbolje koristiti obnovljive izvore energije, kao suorganizatori, sudjelovali smo na seminaru «Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije». Cilj seminara bio je pokazati kako energetska efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije potrošačima štedi novac. Ugradnja proizvoda s prefiksom energetski efikasan predstavlja najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

Ukoliko ove jako važne informacije prenesemo i proslijedimo drugima seminar možemo smatrati uspješnim. A kada je riječ o prijenosu informacija i koliko je važno ne samo komunicirati već komunicirati na pravi način pokušao nam je predočiti ugledni profesor komunikologije Besim Spahić. Ovi i mnogi drugi, vrijedni hvale, događaji i manifestacije organizirani su povodom 10. Dana trgovine, kojima je Ecos kao i svake godine dao svoj veliki doprinos. Da su svi ovi seminari i edukacije od koristi pokazat ćemo vam i kroz naše nove proizvode koji su proizvedeni po svjetskim standardima i ispunjavaju sve zahtjeve kupaca. Neke od njih pogledajte u ovom broju Ecos Newsa. A da se svaki rad i trud isplati i na kraju nagradi dokaz je jedan rođendanski izlet, gdje mladi tim slavi rođendan još mlađeg poduzeća. Izlet je bio samo mali predah u ovom burnom razdoblju poslovanja, a na praaaavom godišnjem odmoru smo od 15. - 27.8.2011. godine.

Vesna Matković, dipl. oec. voditeljica marketinga


Planiranje originalne kupaonice Pri planiranju unutarnjeg uređenja doma kupaonicama se danas posvećuje posebna pozornost, a jedan su od najvećih izazova jer sve više ljudi traži što originalnija rješenja.

U

koliko dovoljno pažnje posvetite uređenju i osmišljavanju izgleda podova i zidova, vaša kupaonica će zasigurno postati drugačija i originalnija od drugih. Ali, prije nego što počnete razmišljati o podnim i zidnim oblogama, morate razmisliti i o podlogama. S obzirom na to da su tuševi postali snažniji, postoji veći rizik da voda pronađe put između pločica i prodre u dublje slojeve zida i tako uzrokuje propadanje ili trulež. Postavljanje pločica na pregradni zid nije prikladno za tuš. Dugo se vremena cementna žbuka nanosila na pregradni zid od metala ili drveta, no u posljednje vrijeme postoje ploče koje se postavljaju ispod pločica i koje vlaga ne može uništiti. Ti vodonepropusni slojevi na bazi žbuke mogu se upotrijebiti za zidove, podove i spuštene stropove.

vodomaterijal

6


OPĆE KARAKTERISTIKE PODOVA I ZIDOVA

KAMEN

Kamen u prirodi je bezvremen i prirodno se uklapa u okolinu. U kupaonici ta bezvremenost stvara osjećaj trajnosti i izobilja. Međutim, na neke vrste kamena mogu utjecati sredstva za čišćenje. Postoje tri različite vrste kamena: taložni – pješčenjak, metamorfni – vapnenac i vulkanski – granit. Te skupine razlikuju se po svojoj čvrstoći i propusnosti. Važno je da se kamen pri postavljanju dobro zabrtvi. Postoje proizvodi kojima se kamen može impregnirati i tako učiniti vodonepropusnim. Pri svakom odabiru i radu s kamenom potrebna je stručna pomoć.

SAG

Iako je sag uvijek iskušenje, nije pogodan za kupaonicu. Pod nogama je nečujan, topao i ugodan, ali je nehigijenski skuplja grinje koje žive u kućnoj prašini i koje se hrane mrtvim stanicama kože koje otpadaju s naše odjeće. Mi udišemo suhi izmet grinja, što može uzrokovati ili pogoršati astmu.

KERAMIČKE PLOČICE

Keramičke pločice uvijek su bile omiljen izbor za potpuno ili djelomično oblaganje zidova i podova, kao i za vodoravne plohe oko kade i umivaonika. Jednostavne su za održavanje, glatke, vodotijesne, razmjerno jeftine i jednostavne za postavljanje. Postoje u bezbroj veličina, uzoraka i boja, njima možete poboljšati ukupni dojam te istaknuti određene elemente. Ljepilo i cementna kaša važni su za vodonepropusnost cijele površine. Moguće je da pločica pukne zbog diferencijalnih pomaka podloge, ali se lako može zamijeniti novom.

PORCULAN

Boje i tekstura porculana koji replicira prirodan kamen izgledaju vrlo stvarno. To je dobra alternativa za kamen ili glazirane pločice, koja može proizvesti potpuno drugačiji estetski dojam. Dostupan je i u obliku velikih ploča, otpornih na mrlje i oštećenja, što je brz način da zidove tuš prostorije učinite vodotijesnima. Za podove sa slivom porculan se može izrezati vodenom pilom ili ga se može postaviti u obliku manjih pločica koje se zalijepe na mrežastu podlogu koja je dovoljno fleksibilna da oblikuje sliv.

DRVO

Često se kaže da drvo nije pogodno za kupaonice, ali postavlja se i pitanje je li moderan laminat pravo drvo. Najčešće je riječ o drvenom furniru zalijepljenom na panel ploče. Police i površine oko umivaonika od drvenog furnira mogu biti dobre, no najprije ih treba obložiti s nekoliko slojeva poliuretanskog laka (barem šest). Čvrst pod od tvrdog drveta s odgovarajućim brtvama također će potrajati, posebice ako se u toj prostoriji ne nose cipele. Lakirano i brtvljeno meko drvo također je korisno, a omogućuje vam i brze promjene.

STAKLO

Staklo je prikladno za trenutačne trendove koji se okreću pločicama velikog formata. Nudi se u širokom spektru boja, tekstura, debljine i čvrstoće. Boje i tekstura naglašavaju prirodnu prozirnost stakla i omogućuju varijacije dizajna. Savjetujte se s dobavljačima kako biste provjerili odgovaraju li njihovi stakleni proizvodi vlažnim uvjetima te provjerite koje je ljepilo za njih najbolje.

vodomaterijal

7


Ne morate isključiti drveni pod u kupaonici sve dok je dobro postavljen. Međutim, razmislite o tome kako upotrebljavate tu prostoriju. Ovakva kupaonica nije dobra ako imate malu djecu, jer bi se na njega mogli poskliznuti čak i kad je suh. Djeca će, prskajući vodu po podu dok se kupaju u kadi, uzrokovati njegovo propadanje.

Za tuš s više mlaznica tuš prostorija je savršen izbor. Zidovi i pod su vodotijesni, što ljudima omogućuje da se tuširaju jedan za drugim bez opterećenja da će zidovi i podovi pretrpjeti određenu štetu.

vodomaterijal

8

Prirodan kamen uljepšava kupaonicu i daje joj scenski izgled.


Pod potpuno obrađen pločicama je dobar izbor za većinu kupaonica. U ovoj kupaonici s wellness kadom za dvije osobe bitno je da se prolivena voda može obrisati.

Tradicionalni materijali ne moraju biti neprimjetni: upadljive boje, mozaik, pjeskarena staklena vrata, čine obojene površine modernima.

vodomaterijal

9


Pozzi Ginori

Jednostavna i savršena u svojoj jednostavnosti, serija Egg je univerzalna forma koja nosi značaj generacije i regeneracije. Egg je nova linija Pozzi-Ginnori-a koju je kreirao Antonio Citterio kombinirajući prirodnost i funkcionalnost jajastog oblika.

32706

33214

33576

33214 Bide viseći bijeli POZZI GINORI EGG (51256)

185.00 VPC 216.00 MPC

33576 Školjka WC viseća s daskom soft close bijela POZZI GINORI EGG (51316)

349.00 VPC 408.00 MPC

32706 Umivaonik nadgradni 60 cm bijeli POZZI GINORI EGG (51110)

204.00 VPC 239.00 MPC


38252 Daska za WC školjku soft close POZZI GINORI EGG (51761)

99.00 VPC 116.00 MPC

33419 Školjka WC simplon s daskom soft close bijela POZZI GINORI EGG (51341)

325.00 VPC 380.00 MPC

33420 Školjka WC baltik s daskom soft close bijela POZZI GINORI EGG (51351)

325.00 VPC 380.00 MPC

33076 Bide bijeli POZZI GINORI EGG (51250)

175.00 VPC 204.75 MPC

38252

33419 33420 33076

Ovaj dizajn predstavlja čistu eleganciju i čvrstoću, a karakterističan oblik prilagođava se različitim vrstama kupaonica. Svojom nepogrešivom linijom, serija Egg igra se s prostorom oko sebe, reinterpretirajući prirodne forme u današnjem dizajnu.


38250 Daska za WC školjku POZZI GINORI SELNOVA 3 (56761)

38.00 VPC 44.50 MPC

33313 Školjka WC baltik bijela POZZI GINORI SELNOVA 3 (56310)

75.00 VPC 88.00 MPC

33418 Školjka WC simplon bijela POZZI GINORI SELNOVA 3 (56300)

75.00 VPC 88.00 MPC

32078 Umivaonik 50 cm bijeli POZZI GINORI SELNOVA 3 (56060)

47.00 VPC 55.00 MPC

selnova 3

38250

33230

33078 33588

33418 33313

33588 Školjka WC viseća bijela POZZI GINORI SELNOVA 3 (56312)

81.00 VPC 95.00 MPC

33230 Bide viseći bijeli POZZI GINORI SELNOVA 3 (56255)

81.00 VPC 95.00 MPC

Selnova 3 usavršava dosadašnje kvalitete Pozzi Ginori-a koje su uvijek težile poboljšanju ergonomije, udobnosti i prilagodljivosti stilova enterijera suvremenom načinu života.


33078 Bide bijeli POZZI GINORI SELNOVA 3 (56250)

69.00 VPC 81.00 MPC

32164 Umivaonik 55 cm bijeli POZZI GINORI SELNOVA 3 (56050)

50.00 VPC 58.50 MPC

32282 Umivaonik 60 cm bijeli POZZI GINORI SELNOVA 3 (56040)

54.00 VPC 63.00 MPC

32732 Umivaonik ugradbeni 55CM bijeli SELNOVA 3 POZZI GINORI

58.00 VPC 68.00 MPC

33021 Stalak viseći za umivaonik bijeli POZZI GINORI SELNOVA 3 (56160)

43.50 VPC 51.00 MPC

32874 Stalak za umivaonik bijeli POZZI GINORI SELNOVA 3 (56150)

43.50 VPC 51.00 MPC

32732

selnova 3 32078 32164 32282

32874

33021

Serija Selnova posjeduje eterični dizajn koji poboljšava fluidne linije. Meki oblici i funkcionalne površine učinit će vašu kupaonicu savršenim mjestom za skrb i brigu o sebi.

PC 96, p.p. 50 • 72250 Vitez • Bosna i Hercegovina Tel.: +387 (0)30 714 300 • Fax: +387 (0)30 714 302 www.ecos-vitez.com • info@ecos-vitez.com

Ecos d.o.o. zadržava pravo izmjene cijena bez prethodne najave.


Sigurnost s garancijom. Viega SC-Contur. Sigurnost s garancijom. Viega SC-Contur.

10 54132_Presssys-HR_10_11 10

06.03.2009 11:12:17 Uhr


Spoj kvalitete i modernog dizajna Kvaliteta i širok asortiman proizvoda čimbenici su koji C.R. čine jednom od poznatijih tvrtki za proizvodnju plastične galanterije za kupaonicu.

T

alijanska kompanija C.R. s.r.l. nastala je 1980. godine u Modeni u jednoj od tehnološki najnaprednijih četvrti u Europi. Danas je vodeća tvrtka za proizvodnju plastičnih sanitarnih proizvoda za kupaonicu. U C.R.-u su oduvijek veliku pažnju pridavali inovacijama, kvaliteti, dizajnu i funkcionalnosti što je dovelo do moderne industrijske strukture sa širokim asortimanom proizvoda. Iz bogate ponude C.R.-a u Ecosu, između ostaloga, možete pronaći vodokotliće Sfera 1 i Sfera 2. Uz visoku kvalitetu, neke od zajedničkih odlika ovih vodokotlića su visoki sjaj, površinska otpornost i tehnička savršenost, dvokoličinska tehnika ispiranja, primaju 9 litara vode s mogućnošću prilagodbe količine vode, te imaju izolaciju protiv rošenja i buke. Osnovna razlika ovih vodokotlića je u tome što Sfera 1 ima jednu tipku za ispiranje, dok Sfera 2 ima dvije tipke podesive na 3/6 - 6/9 litara.

33855 Vodokotlić niskomontažni sa izolacijom bijeli SFERA 1 CR 32,00 VPC 37,50 MPC

33856 Vodokotlić niskomontažni sa izolacijom bijeli SFERA 2 CR 34,50 VPC 40,50 MPC

vodomaterijal

15


Fima Carlo Frattini

godina garancije

Fima je uvijek vjerovala u dizajn kreativnih i mladih dizajnera. To je razlog zbog kojega je uvijek korak ispred vremena.

35150 Baterija usadna jednoručna za bide CARLO FRATTINI SPLIT (F3702CR) 86.50 VPC 101.00 MPC

35304 Baterija tuš jednoručna CARLO FRATTINI SPLIT (F3704CR) 128.00 VPC 149.00 MPC

34840 Baterija usadna jednoručna za umivaonik CARLO FRATTINI SPLIT (F3701CR) 86.50 VPC 101.00 MPC 34542 Baterija usadna jednoručna za sudoper CARLO FRATTINI SPLIT (F3707CR) 98.50 VPC 115.00 MPC

* Serija Split dolazi s ugrađenom čahurom za uštedu vode.

vodomaterijal

16

34543 Baterija usadna jednoručna za sudoper (dugi izljev) CARLO FRATTINI SPLIT (F3707/2CR) 112.50 VPC 132.00 MPC


35369 Baterija tuš jednoručna bez izljeva CARLO FRATTINI 2 (F3205CR) 93.50 VPC 109.00 MPC

F

ima Carlo Frattini kompanija, prepoznatljiva i cijenjena na europskom tržištu, nudi svojim kupcima kvalitetne i moderne baterije za kupaonicu i kuhinju. Visoka tehnologija i jedinstven „made in Italy“ dizajn ključ je uspjeha ove talijanske kuće. Izložbeni saloni te atraktivni i udobni prodajni centri dokaz su pažnje i konstantne brige o svojim kupcima i njihovim potrebama. Širok prodajni asortiman, osim baterija, nudi i raznovrstan izbor kupaoničke galanterije. Ecos je jedan od najvećih zastupnika ovog talijanskog branda u Bosni i Hercegovini. Naš maloprodajni centar u Poslovnom centru 96, u Vitezu, svojim klijentima nudi široku lepezu svih vrsta Fima Carlo Frattini baterija. Dokaz vrhunske kvalitete je 7 godina garancije. U slučaju kvara baterije i uz predočenje garancije, nema popravaka već se izdaje potpuno nova baterija u zamjenu.

34841 Baterija usadna jednoručna za umivaonik CARLO FRATTINI 2 (F3201CR) 79.00 VPC 92.50 MPC

35154 Baterija usadna jednoručna za bide CARLO FRATTINI 2 (F3202CR) 79.00 VPC 92.50 MPC

35307 Baterija tuš jednoručna CARLO FRATTINI 2 (F3204CR ) 110.00 VPC 129.00 MPC

34447 Baterija T+H jednoručna CARLO FRATTINI 2 (F3206CR) 106.50 VPC 125.00 MPC

FIMA CARLO FRATTINI JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH PROIZVOĐAČA SVIH VRSTA BATERIJA.

34544 Baterija usadna jednoručna za sudoper CARLO FRATTINI 2 (F3207CR) 94.50 VPC 111.00 MPC

vodomaterijal

17


Kabine Eco Potaknuti zahtjevima kupaca za jednostavnim tuš kabinama u suradnji s dobavljačem napravili smo tuš kabinu koja odgovara svim europskim standardima. Eco tuš kabine lako se uklapaju u svaku kupaonicu te su jednostavne za održavanje, a povrh svega cjenovno su prihvatljive.

Osnovne karakteristike kabina tuš s kadom ECO: • ukupna visina (kada + kabina) 200 cm • ukupna visina kade 20 cm • dubina kade cca 7 cm • obloga kade se skida • 5 mm kaljeno mat staklo • bijela boja aluminijskog profila • točkići (nosači) stakla – dupli na vrhu i “push” jednostruki na dnu (za lakše skidanje vrata kod čišćenja) • radijus 550 mm (europski) • sifon sa zaštitom od neugodnog mirisa • aluminijske ručke na vratima 31330 Kabina tuš s kadom 80 x 80 x 200 cm polukružna ECO 20900 VPC 24500 MPC 31412 Kabina tuš s kadom 90 x 90 x 200 cm polukružna ECO 21900 VPC 25600 MPC

vodomaterijal

18


31290 Kabina tuš s kadom 80 x 80 x 200 cm kvadratna ECO 20900 VPC 24500 MPC 31412 Kabina tuš s kadom 90 x 90 x 200 cm kvadratna ECO 21900 VPC 25600 MPC

vodomaterijal

19


Viega tehnologija izvođenja press spojeva. Brza montaža. Zajamčena trajna sigurnost Viega tehnologija izvođenja press spojeva. Brza montaža. Zajamčena trajna sigurnost.

8 54132_Presssys-HR_08_09 8

06.03.2009 11:11:45 Uhr


Topla voda u pravo vrijeme Topla voda potrebna je svakom domu, obitelji, kompaniji, svakom uzrastu, u bilo koje doba i pri svakom raspoloženju. Jednostavno, topla voda potrebna je svima i to bez straha hoće li poteći u trenutku kad vam zatreba.

R

ad i profesija tvornice Termorad zasnovani su upravo na izučavanju i zadovoljenju te ljudske potrebe. Sedamnaest godina, Termorad proizvodi uređaje

koji griju vodu i kroz taj period razvili su impersivan spektar bojlera koji mogu zadovoljiti svaki zahtjev korisnika.

Bojleri velike litraže s prokromskim spremnikom i izmjenjivačem topline Karakteristika ovih bojlera, osim što su znatno veće litraže, je i to što mogu biti s dva izmjenjivača topline. Model bojlera s prokromskim spremnikom proizvode se u zapreminama od 200 l, 280 l i 500 l. 20485 Bojler kombinirani inox 200L 3x2kW silver sa recirklulacijom 1S D 1129,00 VPC 1319,00 MPC

Bojleri srednje litraže s emajliranim spremnikom Bojleri s emajliranim spremnikom bez regulacije temperature su varijanta s najboljim odnosom cijene i kvalitete. Spremnik je površinski obrađen i emajliran na temperaturi od 850�C što znači da je fiziološki pouzdan. Poliuretanska izolacija predstavlja najbolje rješenje za uštedu energije i očuvanje tople vode. Radi sigurnosti bojler se fiksira na zid s dva nosača.

20486 Bojler kombinirani inox 200L 3x2kW silver sa recirklulacijom 2S D 1329,00 VPC 1554,00 MPC 20488 Bojler kombinirani inox 280L 3x2kW silver sa recirklulacijom 1S D 1349,0 VPC 1578,00 MPC 20489 Bojler kombinirani inox 280L 3x2kW silver sa recirklulacijom 2S D 1549,00 VPC 1809,00 MPC

20136 Bojler električni 50 L 2000W TERMORAD 505000 141,00 VPC 165,00 MPC 20199 Bojler električni 80 L 2000W TERMORAD 508000 153,00 VPC 179,00 MPC

vodomaterijal

21


Novo u Ecosu Za dugotrajnu kvalitetu u Vašem domu odaberite svjetski poznati brand Sanit čiju kvalitetu jamče brojni certifikati.

33980 Vodokotlić niskomontažni-visokomontažni bijeli 6-9 L SANIT 928 U (91 905 01 S000) 32.80 VPC 38.50 MPC

33970 Vodokotlić niskomontažni bijeli 6 L SANIT 936 (91 601 01 S006) 25.90 VPC 30.50 MPC

33972 Vodokotlić niskomontažni bijeli 9/3 L; 6/3 L; 4,5 L SANIT 951 (91 101 01 S000) 46.90 VPC 54.90 MPC

33974 Vodokotlić niskomontažni bijeli 6 L SANIT 937 (91 70 01 S006) 40.60 VPC 47.50 MPC

33976 Vodokotlić niskomontažni bijeli 6-9 L SANIT 928 (91 903 01 S000) 32.80 VPC 38.50 MPC

G

rupacija Aliaxis zauzima vodeću poziciju u svijetu kada su u pitanju proizvodi od plastike za gradnju. Uz pomoć tako jakog partnera Sanit se razvio u uglednu i poznatu tvrtku u međunarodnoj industriji sanitarne opreme. Od 1996./97. Sanit ima proizvodnju u novom industrijskom kompleksu koji se nalazi izravno na putu BerlinMünchen. Na toj modernoj lokaciji nalaze se svi proizvodni pogoni i administrativne prostorije na površini od 23.000 m2. Uz vrhunski dizajn u Sanitu je glavni naglasak stavljen na kvalitetu koja se postiže korištenjem najmodernijih strojeva i tehnologije proizvodnje, a koju potvrđuju i mnogobrojni certifi kati (DIN, TÜV, MPA RNW).

vodomaterijal

22


34343 Ventil uljevni s plovkom za vodokotlić 3/8” SANIT 510 (25 006 00 0002) 6.95 VPC 8.10 MPC

34338 Ventil dvokoličinski izljevni za keramičke vodokotliće 9/3 L; 6 L SANIT 944 (93 603 81 0000) 22.70 VPC 26.50 MPC

34344 Ventil start-stop izljevni za keramičke vodokotliće SANIT 943 (93 230 81 0000) 16.10 VPC 18.90 MPC

34279 Zidni držači SANIT (17 257 00 T000) 6.90 VPC 8.10 MPC

Kompanija Sanit sa sjedištem u Eisenbergu osnovana je 1945. godine. Od tada dizajniraju i proizvode tehnički zahtjevnu sanitarnu opremu od plastike. U to se, između ostaloga, ubrajaju daske za WC, nadžbukni vodokotlići, ugradne garniture za vodokotliće, montažni elementi za WC-e, izljevne armature za sudopere, umivaonike i još puno toga.

A

34045 Vodokotlić ugradni sa malim revizijskim otvorom i Bowden sajlom, 1185mm SANIT 995 N (90 701 00 T000) 209.00 VPC 244.00 MPC

B

34275 Ugradni komplet (školjka, vodokotlić 995, aktivirna tipka, daska, zidni držači, izolacija) SANIT (90 670 00 0000) 272.00 VPC 318.00 MPC

34043 Vodokotlić ugradni sa velikim revizijskim otvorom i zidnim držačima SANIT 995 (90 108 00 0000) 161.00 VPC 188.00 MPC

34100 Element montažni za bide H=1185mm SANIT 995 (90 614 00 T000) 159.00 VPC 186.00 MPC

vodomaterijal

23


38353 Daska za WC školjku PVC bijela sa metalnim okovima 1,15 kg SANIT 1001 (56 025 01 0000) 18.25 VPC 21.50 MPC

38355 Daska za WC školjku tvrda bijela sa metalnim okovima 1,50 kg SANIT 1502 (56 037 01 0000) 23.90 VPC 28.00 MPC

B

B

34269 Potisna ploča za ugradni vodokotlić krom/mat dvokoličinska 9/3L; 6/3 L SANIT 995 (16 018 93 0000) 40.20 VPC 47.00 MPC

34270 Potisna ploča start-stop za ugradni vodokotlić bijela 4,5 L SANIT 995 (16 021 01 0000) 28.30 VPC 33.00 MPC

A

34273 Potisna ploča za ugradni vodokotlić bijela dvokoličinska 9/4,5 L; 6/3 L SANIT 995 N (16 701 01 0000) 31.70 VPC 37.00 MPC

34271 Potisna ploča za ugradni vodokotlić bijela dvokoličinska 9/4,5 L; 6/3 L SANIT 995 N (16 706 01 0000) 31.70 VPC 37.00 MPC

34274 Potisna ploča za ugradni vodokotlić krom/mat dvokoličinska 9/4,5 L; 6/3 L SANIT 995 N (16 701 93 0000) 44.50 VPC 52.00 MPC

vodomaterijal

24

B

34268 Potisna ploča za ugradni vodokotlić bijela dvokoličinska 9/3 L; 6/3 L SANIT 995 (16 018 01 0000) 30.10 VPC 35.00 MPC

A

A

38357 Daska za WC školjku tvrda bijela sa metalnim okovima 2,40 kg SANIT 8000 (56 031 01 0000) 32.00 VPC 37.50 MPC

A

34272 Potisna ploča za ugradni vodokotlić krom/mat dvokoličinska 9/4,5 L; 6/3 L SANIT 995 N (16 706 93 0000) 42.00 VPC 49.00 MPC


Novi opći uvjeti od 2011. godine Nova Europska Direktiva 2009/125/EZ o zahtjevima za eko dizajnom proizvoda mijenja tržište pumpi s mokrim i suhim rotorom. Direktiva postavlja strože zahtjeve za energetskom učinkovitošću pumpi. Manja potrošnja struje znači manje plinova koji potiču efekt staklenika – samo uz primjenu visokoučinkovitih pumpi za grijanje emisija CO2 smanjuje se za 11 milijuna tona – godišnje u Europi, ili 23 TWh struje godišnje – što odgovara proizvedenoj količini struje od otprilike šest termoelektrana na ugljen srednje veličine.

Wilo-Stratos i Wilo-Stratos PICO S vrhunskom učinkovitošću u budućnost

Budući standard pumpi za tržišni uspjeh danas

High Efficiency Svjetski jezik visoke učinkovitosti: Wilo. WILO ADRIATIC d.o.o.

Predstavništvo Bosna i Hercegovina Zmaja od Bosne 45/II 71000 Sarajevo

Sarajevo: T: +387 (0)33 714 510 F: +387 (0)33 714 511 Banja Luka: T: +387 (0)51 460 067 www.wilo.ba


Ecos preporučuje

Donosimo Vam proizvode koji su se kvalitetom, cijenom i performansama zaslužili naći u ovom broju Ecos News-a u rubrici...

31217 Kabina tuš 90x90 h 180 cm polukružna ECO 14900 VPC 17400 MPC

31213 Kabina tuš 80x80 h 180 cm polukružna ECO 13900 VPC 16300 MPC

vodomaterijal

26


Sifon je je veoma važna komponenta i sastavni dio svake kade i sudopera. Za sve one koji razumiju dragocjenu važnost ovog elementa preporučujemo proizvode renomirane tvrtke Ghidini.

23689 Sifon za umivaonik niklovani GHIDINI SOFIA 1 5700 VPC 6700 MPC

23530 Sifon za sudoper jednodijelni PVC GHIDINI 370 VPC 430 MPC

23690 Sifon za umivaonik nikolavni GHIDINI SOFIA 2 6500 VPC 7600 MPC

23594 Sifon za sudoper dvodijelni PVC GHIDINI 540 VPC 630 MPC

23748 Sifon za perilicu rublja PVC GHIDINI 915 VPC 1070 MPC

23115 Izljev za tuš kadu masivni GHIDINI 910 VPC 1060 MPC

34074 Pileta za sifon niklovani za umivaonik GHIDINI SOFIA 1 i 2 2795 VPC 3270 MPC

vodomaterijal

27


Izgled i uređenje poslovnog prostora Bez obzira na vrstu djelatnosti kojom se tvrtka bavi, važan čimbenik u stvaranju njenog pozitivnog imidža u očima javnosti je upravo izgled poslovnog prostora koji na svakog posjetioca ostavlja dojam profesionalnosti i učinkovitosti.

U

red kojim dominira nered i hrpe nepospremljenog papira i registratora nije prikladno ogledalo dobrog poslovanja. Svaki prostor pa i poslovni odašilje poruku sačinjenu od dvije razine:

• razina objektivne kvalitete

uređenja (čistoća prostora, arhitektonska osmišljenost, kvaliteta izvedbe radova)

• ljudski faktor (ponašanje onog tko radi u prostoru, način na koji osoba tretira svoj radni ambijent)

Sva ljepota novog namještaja i dobrog arhitektonskog rješenja prostora potonula je pod dojmom nereda i buke. Važno je znati da su nered (neorganiziranost radnog stola) i buka (dovikivanje, šumovi) najčešći nositelj negativnog dojma o radnom prostoru. Kada govorimo o neredu, tu ne mislimo samo na nered na stolovima među spisima već i na nered i loše planiranje u razmještaju radnih mjesta. U zgradama s većim brojem ureda više je nego potrebno u ulaznom prostoru vidno izložiti plan prostora kako bi se posjetitelji znali snaći i kako ne bi lutali od vrata do vrata u potrazi za određenom prostorijom.

vijesti

28

Radni prostor Temperatura zraka u poslovnoj prostoriji treba biti umjerena i prilagođena kako vama tako i eventualnim posjetiteljima i kolegama, a ne „ekstremna“ prema vašoj želji. Radni stol je prvenstveno radna ploha. Mada mnogi smatraju radni stol iskazom svoje osobnosti, on bi prije svega trebao biti ogledalo rada i radne sredine. Zaljubljeni vole gledati sliku osobe koju vole ali ipak tomu nije mjesto u radnom prostoru, osim toga dokazano je da slike i predmeti iz privatnog života mogu ometati u koncentraciji na radne zadatke. Radna površina kompjutera nije mjesto za lijepljenje slika iz privatnog života. Mjesto za stolom na koje ćete posjesti osobu koja vas je poslovno posjetila treba biti ispražnjeno i čisto. Idealan omjer je 70% stola rezervirano za osobu koja ugošćuje i 30% prostora rezerviranog i namijenjenog posjetitelju. Kao i drugi zajednički prostori toaleti u službenim prostorima trebaju biti čisti i održavani kako bi bili na usluzi i radnom osoblju i posjetiteljima.


Pravila ponašanja u uredu Postoje neka osnovna, opća pravila ponašanja kojih se trebaju držati svi zaposlenici i koja su zajednička za sve, bez obzira na specifičnost posla koji obavljaju. Jedno od osnovnih pravila ponašanja je dobar odnos prema zajedničkom prostoru, zajedničkoj opremi i svemu onome što čini poslovni suživot kolega u radnoj sredini. Osim nužnog održavanja reda i čistoće radnog prostora potrebno je poznavati i poštovati radni protokol, što, drugim riječima, znači da je potrebno omogućiti kolegama da nađu svu eventualnu poslovnu dokumentaciju i da se snađu bez obzira na prisutnost ili izbivanje s posla. Isto tako, podrazumijeva se da sve primljene poruke koje se odnose na druge kolege njima i prenesete i to u točnom obliku i na vrijeme. Tuđe radne prostore ne zatrpavajte svojom dokumentacijom i stvarima,

a to ne činite niti sa zajedničkim policama i prostorima. Ako ste prisiljeni uzeti dio opreme s tuđeg stola nužno je da kolegu prije uzimanja upitate za dozvolu kao što je vaša obveza i da posuđeno vratite. Problem poslovanja može biti i vrijeme. Vrijeme morate tretirati kao ograničenu, vrijednu i korisnu komponentu. Tuđe vrijeme poštujte, a svoje cijenite. Veoma je neodgovorno kasniti na dogovorene poslovne sastanke, produžavati pauze i kasniti na posao nakon ručka. Što se tiče zajedničkih poslova svima je jasno da se određeni poslovi obavljaju povezano te u skladu i suradnji s drugim kolegama. U tim prilikama važno je da je svima jasno tko što treba činiti i u kojem se vremenu od njega očekuje da se to učini. Plan rada treba biti pregledan i precizan jer će samo tako biti moguće uskladiti rad svih onih koji su u proces uključeni.

Kolege međusobno surađuju i stavljaju se jedan drugome na raspolaganje u razumnoj mjeri i u prijateljskom ozračju što nikako ne znači da moraju biti i privatno prijatelji. Uvijek se treba cijeniti i uvažavati rad svakog od kolega bez obzira na to je li njegov dio posla hijerarhijski postavljen ispod vašega. U slučaju da se pojave problemi i nesporazumi među kolegama na poslu, novonastalu situaciju treba odmah civilizirano razjasniti i to u osobnom kontaktu i u kolegijalnom ozračju. U situacijama u kojima se javlja nezadovoljstvo kod zaposlenika važno je da oni takva raspoloženja iznesu i da se o tome otvoreno razgovara kako bi se otklonili uzroci i uspostavila zdrava radna atmosfera. Osobe iz menadžmenta i upravljačke strukture u odnosu spram zaposlenika trebaju uvijek poticati i održavati odnos u kojem jasno i precizno određuju koja su im očekivanja i na koji način zaposlenici mogu postići rezultate koji se od njih očekuju isto kao što uvijek trebaju reći konstruktivnu kritiku i pohvalu za dobro obavljeni posao.

vijesti

29


U komunikaciji s hijerarhijski podređenim zaposlenicima i pri delegiranju poslova poželjno se uvijek obratiti na način da se rabe riječi „molim“ i „hvala“ jer tim načinom će te pokazati ozbiljnost i autoritet vođenja bez da se mora prijeći na autoritativnost i „diktaturu“. Što se pak tiče negativne kritike i upozorenja na greške koje izričete kolegi, učinite to uvijek u četiri oka, a ne pred cijelim kolektivom. U radnim prostorima u kojima radi više ljudi vodite računa o jačini glasa prilikom razgovora i telefoniranja imajući na umu da vaš glas ne smije ometati druge u radu. Izbjegavajte glasno zivkanje kolega, a naročito dovikivanje i glasno zvanje preko cijele prostorije bilo klijenta bilo drugih zaposlenika.

Trebate li neku informaciju od kolega, ustanite, otiđite do radnog stola kolege kojeg trebate te mu se tamo i tada obratite. Nadređenima, isto tako, ne priliči da glasno iz drugih prostorija pozivaju zaposlenike. Za veće organizacije poželjan je instaliran sustav interne komunikacije ili mogućnost interne komunikacije putem telefonske centrale. Korištenje mobitela u te svrhe treba minimalizirati i eventualno u slučaju nužde poslužiti se SMS porukom. Sve privatne pozive koji nisu hitni odgodite za vrijeme nakon posla. Svako telefoniranje u doba radnog vremena koje nije u svrhu rada dekoncentrira vas i smeta i vama i vašim kolegama. Sve telefonske linije i sva uredska oprema pripadaju radnoj organizaciji i namjena im je isključivo profesionalna te se od svih zaposlenika očekuje da se na taj način prema opremi odnose i da je ne koriste u privatne svrhe.

vijesti

30


U suradnji s dobavljačem Wilo Adriatic počela je akcija za Wilo pumpe. Za svakih 5 prodanih Wilo pumpi (bilo kojeg tipa) dobivate GRATIS jednu pumpu Wilo Star RS 30/4.

5 5 11 5 1

Akcija vrijedi za maloprodajne i veleprodajne kupce.

KUPITE KUPITE DOBIJETE GRATIS DOBIJETE GRATIS KUPITE 5 KUPITE DOBIJETE 1 GRATIS DOBIJETE GRATIS

AKCIJA TRAJE DO ISTEKA ZALIHA


Solarno grijanje

S

olarno grijanje predstavlja dobru investiciju za dugoročnu uštedu energije, a kao obnovljiv izvor energije predstavlja izrazito dobro ekološko rješenje. Ušteda energije je značajna, pogotovo u

ljetnom periodu kad se zagrijavanje vode može gotovo u cijelosti izvoditi putem sunčeve energije. Solarnim kolektorskim grijanjem grije se sanitarna voda tijekom godine, a primjenjuje se i na instalacijama

SOLARNI SUSTAV SASTOJI SE OD NEKOLIKO KOMPONENTI: • solarni kolektori • solarni ili akumulacijski spremnik • solarne pumpne grupe • regulacija • ekspanziona posuda • spojni elementi

grijanja u zimskom periodu. Sustav solarnog grijanja sastoji se od solarnih panela koje zagrijavaju vodu u kolektorima koju crpka prosljeđuje do spremnika vode.

Solarni kolektori Solarni kolektor je centralni dio sustava u kojem se sunčeva energija prenosi na tekućinu koja će kasnije zagrijati spremnik vode. Kolektori mogu biti izvedeni kao ravni (pločasti) kolektori ili kao cijevni kolektori.

53200 Kolektor solarni vakuumski Heat Pipe 22 cijevi 3,61 m2 s nosačem ACV

centralno grijanje

32

53205 Kolektor solarni vakuumski Heat Pipe 30 cijevi 4,89 m2 s nosačem ACV

53729 Set solarni 200 L Efficiency CPC 12


pi ra ili drugih mnik za zagrijavanje radijato središnjem dijelu imaju spre nja. grija og traln cen grijaćih tijela u sistemu

53000 53004 53008 53012 53016

Spremnik solarni 200 L - dva izmjenjivača 3 kW ETACALOR Spremnik solarni 300 L - dva izmjenjivača 3 kW ETACALOR Spremnik solarni 400 L - dva izmjenjivača 3 kW ETACALOR Spremnik solarni 500 L - dva izmjenjivača 3 kW ETACALOR Spremnik solarni 600 L - dva izmjenjivača 3 kW ETACALOR

Solarni ili akumulacijski spremnik

Spremnik tople vode odabire se tenzitet zagrijavanja različit tijekom prema planiranoj potrošnji tople dana. Spremnici vode moraju biti 53027 Spremnik solarni visokoučinski (tank in tank sustav)usklađeni 300 L SLME ACV vode (PTV) na osnovu broja osoba dobro sa solarnim kolek53028 Spremnik solarni visokoučinski (tank in tank sustav) 400 L SLME ACV i njihovim potrebama. Spremnik torom i izmjenjivačem topline. kod obnovljivih izvora energije ima Spremnici tople vode mogu biti jedulogu akumulacije topline jer je innostavni koji služe za zagrijavanje

sanitarne vode ili mogu biti kombinirani koji pored sanitarne vode u odvojenom središnjem dijelu imaju spremnik za zagrijavanje radijatora ili drugih grijaćih tijela u sistemu centralnog grijanja.

Izračun solarnog sistema za četveročlanu obitelj (Potrošnja 200 L tople vode) 53205 53004 53720 44210 41756 44528 45185

Kolektor solarni vakuumski Heat Pipe 30 cijevi 4,89 m2 kosi krov ACV Spremnik solarni 300 L - dva izmjenjivača 3 kW ETACALOR Solarna pumpna grupa 2-15 L/min Regusol L-130 1” OVENTROP (136072) Regulator diferencijalni (solarni) SGC 13 s 3 osjetnika temperature TF/Pt SELTRON Posuda ekspanziona za solar 19L Cijev Cu u šipci Ø 22x1 (20 m) Izolacija za solarne kolektore 28x19 HT (20 m) UKUPNO U cijenu nisu uračunati spojni elementi

53000 Spremnik solarni 200 L - dva izmjenjivaca 3 kW ETACALOR 53004 Spremnik solarni 300 L - dva izmjenjivaca 3 kW ETACALOR

2.035,00 MPC 1.344,00 MPC 526,00 MPC 273,00 MPC 64,50 MPC 11,30 MPC 7,60 MPC 4.261,40 MPC cca 250,00 MPC

1.739,00 VPC 1.149,00 VPC 450,00 VPC 233,00 VPC 55,25 VPC 9,65 VPC 6,50 VPC 3.642,40 VPC

53027 Spremnik solarni visokoucinski (tank in tank sustav) 300 L SLME ACV 53028 Spremnik solarni visokoucinski (tank in tank sustav) 400 L SLME ACV

53008 Spremnik solarni 400 L - dva izmjenjivaca 3 kW ETACALOR 53012 Spremnik solarni 500 L - dva izmjenjivaca 3 kW ETACALOR 53016 Spremnik solarni 600 L - dva izmjenjivaca 3 kW ETACALOR

centralno grijanje

33


Solarne pumpne grupe

Solarna pumpa odnosno solarna crpka osigurava protok solarnog medija od kolektora do izmjenjivača topline u akumulacijskom spremniku vode. Uloga pumpe s kontrolerom je omogućiti cirku-

laciju tekućine u trenucima kad je temperatura medija u kolektoru veća od temperature vode u spremniku uz uvjet da je temperatura u spremniku manja od maksimalno podešene. 45184 Izolacija za solarne kolektore 22x19 HT 45185 Izolacija za solarne kolektore 28x19 HT

53717 Solarna pumpna grupa mono S1-1 s regulacijom STDC

53720 Solarna pumpna grupa 2-15 L/min Regusol L-130 1” OVENTROP (136072)

53719 Solarna pumpna grupa VRD 90

44212 Regulator diferencijalni (solarni) SGC 24 s 4 osjetnika temperature TF/Pt SELTRON 53718 Solarna pumpna grupa duo S2-30 s regulacijom TDC3

centralno grijanje

44210 Regulator diferencijalni (solarni) SGC 13 s 3 osjetnika temperature TF/Pt SELTRON

34

44214 Regulator diferencijalni (solarni) SGC 35 s 4 osjetnika temperature TF/Pt SELRON


HERZ Armaturen Predstavniťtvo u BiH, Marka Marulića 17, 71000 Sarajevo Tel/Fax: +387 33 52 28 97, Mob: +387 61 21 31 87 e-mail: herzdd@bih.net.ba, web: www.herz-armaturen.com


Toplinske pumpe na zrak Toplinske pumpe na zrak najsličnije su klima uređajima. Ipak, dok je rashladnim sustavima primarna funkcija rashlađivanje, a sekundarna grijanje, toplinskim pumpama na zrak je grijanje primarna funkcija.

P

oznato je kako tijekom sezone grijanja temperatura zraka nije konstantna. Drugim riječima, kod viših vanjskih temperatura, toplinska pumpa odaje i više snage- što je zapravo suprotno od naših zahtjeva za toplinom. U vremenima kada su temperature niske, dakle zimi, toplinska pumpa ima najmanji učinak, stoga se potreba za energijom dopunjava sa električnim grijačem kako bi se nadomjestila takva vršna opterećenja. Ovakve toplinske pumpe najbolje je koristiti u kombinaciji sa još nekim izvorom topline, na primjer sa solarnim kolektorima.

Evo pregleda još nekoliko prednosti sustava sa toplinskom crpkom:

• Oslobađa prostoriju od vlage, te istu hladi

• Korištenje i do 75% besplatne • Toplinska izolacija bez FCKW, sku pumpu i alternativnih izvora toplote: toplin lje odsmanjuje najbo i korist da tako iran dizajn energijeHybri iz dokoliša , gubitke topline je 500 solarne kolektore.

e, tako da toplu vodu

alne gubitke toplin rava minim • Smanjenje troškova zaniku, što• osiguVisoki komfor glede tople vode u samom sprem topline se vršienergije Izmjena ja. čekan bez tku, trenu istom u o potrebeimam tople vode – zbog 500 litarskih solarnih kolektora ske pumpe, spremnika energije iz sljedećih izvora: toplin Sistem je koncipiran na korištenju

e kao što je kotao na čvrsto će priključiti i neki drugi izvor toplin

a. Također je mogu i električnih grijač • Trajno smanjuje opterećenja gorivo (pelet), kotao na plin ili lož ulje. okoliša

43950 Toplinska pumpa na zrak Toplinska pumpa zrak-solar Hibrid Sistem 500 Cijena 11,890,00 VPC 13.900,00 MPC 11.890,00 VPC 13.900,00 MPC

Toplinske pumpe su poznate kao prijatelj okolišu. S obzirom da se toplina/energija nalazi svuda oko nas, u zraku ili vodi, ovakvi sistemi su u potpunosti neškodljivi . Postoji nekoliko prednosti karakteristične za toplinske pumpe: sustav funkcionira uz minimalno održavanje, nema kontrola od strane dimnjačara, niži troškovi rada je samo ¼ završne energije dobiva se iz električne energije, u potpunosti je neovisna o promjenama fosilnih goriva i njihovih cijena na tržištu, brza amortizacija u odnosu na investiciju na primjer na plin i slično.

centralno grijanje

37


Brza i laka montaža radijatora Ukoliko niste znali šablone su oni sitni tehnički detalji koji posao postavljanja radijatora T6 na zid čine jednostavnijim, te pri tom mogućnost pogreške svode na minimum.

Š

ablone za montažu Vogel & Noot radijatora, koje smo uvrstili u naš asortiman, namijenjen su bržoj i lakšoj montaži radijatora. Bez obzira radi li se o lijevom, desnom ili srednjem T6 priključku, prikladni su i uvelike smanjuju mogućnost pogreške pri montaži na zid. Šablona za montažu ima niz prednosti: •

Omogućuje kompletnu montažu cijevne mreže i konzola bez radijatora

Omogućuje tlačnu probu cijevne mreže bez radijatora

Univerzalna je za desni, lijevi i srednji priključak

Sa šablonom za montažu lakše je montirati T6 radijatore jer je priključak uvijek na sredini zadanog prostora. Dakle, nema više ni lijevog ni desnog priključka. Udaljenost priključka od zida je uvijek 66 mm bez obzira na tip radijatora (osim tip11). Radijatori imaju ugrađen termo-ventil, čep za ispust i odzračni čep.

centralno grijanje

38


HERZ Armaturen Predstavniťtvo u BiH, Marka Marulića 17, 71000 Sarajevo Tel/Fax: +387 33 52 28 97, Mob: +387 61 21 31 87 e-mail: herzdd@bih.net.ba, web: www.herz-armaturen.com


Za toplinu u Vašem domu U posljednjih dvadesetak godina kompanija Tesy je kvalitetom svojih proizvoda osvojila svijet. Od sada Tesy možete pronaći i u Ecosu.

K

ompanija Tesy Ltd osnovana je 1990. god. i dio je Ficosota Holdinga sa sjedištem u Sofiji. Danas je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju plinskih i električnih bojlera, grijača za vodu, grijalica za dom (uljnih, plinskih, fen, halogenih, konvektora i dr.), solarnih kolektora te neke dodatne opreme vezane uz navedene segmente proizvodnje. Tesy osigurava udobnost svojim klijentima u više od pedeset zemalja na pet kontinenata. Posjeduje četiri suvremeno opremljene tvornice za proizvodnju koje se nalaze u sjeveroistočnoj Bugarskoj (regija Shumen), a kvalitetu proizvoda potvrđuju mnogobrojni certifikati među kojima je i međunarodni certifikat ISO 9001:2000. Uljni radijator Tesy idealan je za hladnije jesenske i proljetne dane kada je potrebno malo zagrijati prostoriju ili za zimske dane kada je potreban dodatan izvor grijanja. Jednostavan je za prijenos zahvaljujući ugrađenim kotačićima i ručici. Radijatori su trajno napunjeni uljem, te nije potrebno nikakvo dopunjavanje niti odzračivanje, vakuumski prostor iznad ulja osigurava prostor za ekspanziju ulja prilikom širenja od topline, tako da radijatori na

centralno grijanje

40

maksimalnom radnom tlaku imaju tlak jednak vanjskom. Tesy konvektori konstruirani su tako da brzom raspodjelom topline pospješuju strujanje toplog

zraka u prostoriji. Prikladni su za upotrebu u svim stambenim, poslovnim i bilo kojim drugim prostorima. Jednostavni su za upotrebu, ekonomični te estetikom zadovoljavaju i one najzahtjevnije. 42788 Radijator uljni TESY 7 rebara 1500W (23m2-31m2) 63.00 VPC 74.00 MPC 42789 Radijator uljni TESY 9 rebara 2000W (34m2-44m2) 73.00 VPC 86.00 MPC 42790 Radijator uljni TESY 11 rebara 2500W (42m2-55m2) 85.00 VPC 99.00 MPC 42791 Radijator uljni TESY 12 rebara 2500W (47m2-57m2) 91.00 VPC 106.00 MPC


42792 Stupna grijalica 1300/2500W TESY BLACK ART HL-293 V PTC 199.00 VPC 233.00 MPC

42781 Pločasti konvektor TESY 1000W (15m2-30m2) IP24 CN 02 100 MAS 77.00 VPC 91.00 MPC

42783 Pločasti konvektor TESY 2000W (45m2-60m2) IP24 CN 02 201 MAS 96.00 VPC 113.00 MPC

42782 Pločasti konvektor TESY 1500W (30m2-45m2) IP24 CN 02 150 MAS 85.00 VPC 99.00 MPC

42784 Pločasti konvektor TESY 2500W (60m2-70m2) IP24 CN 02 251 MAS 101.00 VPC 119.00 MPC

42780 Pločasti konvektor TESY 500W (do15m2) IP24 CN 02 050 MAS 71.00 VPC 83.00 MPC

centralno grijanje

41


oventrop


Lijevani kotao na čvrsto gorivo Novitet našeg dugogodišnjeg partnera Radijator Inženjeringa, lijevani kotao LK Radijator max, možete pronaći u Ecosu.

R

adijator Inženjering od sezone 2010/2011 nudi tržištu lijevani kotao. Nova serija kotlova nosi naziv LK Radijator max. Oznaka LK ukazuje da je riječ o lijevanom kotlu, a Radijator max je oznaka najmodernije konstrukcije članka. Kotao se odlikuje izvrsnim odnosom visine i dubine ložišta, dok za sve nazivne snage omogućuje dobro sagorijevanje u svakoj zoni ložišta. Sam volumen ložišnog dijela omogućuje manji broj loženja ti jekom dana. Sivi lijev je minimalne debljine 6 mm u svakom poprečnom presjeku članka. Kotao je prilagođen sagorijevanju svih vrsta ugljena, od lignita do koksa. MoguOpis Broj članaka Snaga kotla na mrki ugalj Snaga kotla na drva Efikasnost (min)

Jedinica LK max 1 kom. kW %

Dužina

će je bez ikakvih problema koristiti krupne komade različitog drveta određenog stupnja suhoće. Kotao je osobito pogodan za primjenu u uvjetima očekivane kondenzacije (npr. podno grijanje), a bez upotrebe akumulatora toplote. Ukoliko se koristi ventil za termičko osiguranje oticanjem, obavezno treba koristi ti izmjenjivač za hlađenje vode u potisnoj grani kotla.

40172 Kotao na čvrsto gorivo LK 2 23/30 kW RADIJATOR 1339,00 VPC 1566,00 MPC 40174 Kotao na čvrsto gorivo LK 3 33/40 kW RADIJATOR 1569,00 VPC 1836,00 MPC 40176 Kotao na čvrsto gorivo LK 4 39/50 kW RADIJATOR 1799,00 VPC 2105,00 MPC

LK max 2

LK max 3

LK max 4

3

4

5

6

21

30

40

50

16.5

23

33

39

77.6

78.3

78.8

79.2

680

800

920

1040

160

200

Visina Širina

40170 Kotao na čvrsto gorivo LK 1 16,5/21 kW RADIJATOR 1179,00 VPC 1379,00 MPC

1150 mm

Prečnik dimnjače

500 160

160

Visina centra dimnjače

925

Zapremina vode u kotlu

L

35

47

59

71

Težina

Kg

266

333

401

469

centralno grijanje

43


Ecos preporučuje ACV električni kotlovi Za visoku učinkovitost u pripremi tople vode i generiranju topline preporučujemo vam ACV električne kotlove koji se montiraju na zid. Ovi kotlovi dostupni su u pet modela, svaki s podesivom snagom, a snaga kotlova kreće se od 4,2 kW do 36 kW. Tijelo bojlera izrađeno je od varenog čelika i može se zamijeniti. Jačinu kotla možete mijenjati po potrebi. Kontrolni sistem zaštićen je prekidačem magnetskotoplinskog sistema. Unaprijed je umrežen za kontrolu tople vode. Kotlovi se isporučuju s ekspanzionom posudom (10 litara), manometrom, sigurnosnim ventilom, prekidačem kod niskog pritiska vode, pumpom i automatskim zračnim ventilom.

41295 Kotao električni E-Tech 9 kW ACV 99900 VPC 116900 VPC 41298 Kotao električni E-Tech 15 kW ACV 104900 VPC 122700 MPC 41301 Kotao električni E-Tech 22 kW ACV 114900 VPC 134400 MPC 41304 Kotao električni E-Tech 28 kW ACV 124900 VPC 146100 MPC

50533 Ventil H dvocijevni 1/2” V.N. - 3/4” V.N. EK kutni 3000 Bypass HERZ (1376612) 1525 VPC 1785 MPC

44327 Set za podno grijanje FLOOR FIX HERZ (1810010) 11200 VPC 13100 MPC

50530 Ventil H dvocijevni 1/2" V.N. - 3/4" V.N. EK ravni 3000 Bypass HERZ (1376602) 1450 VPC 1700 MPC

centralno grijanje

44

+

50225 Glava termostatska "D" sa daljinskim namještanjem HERZ (1933005) 5425 VPC 6350 MPC


Termostatski ventili za regulaciju sobne temperature

Termostatski ventili

Termostatske glave

za regulaciju sobne temperature Termostatska glava K Termostatske glave

Termostatska glava K

Termostatska glava K

Termostatska glava K

Termostatska glava K

Termostatska glava K

s ugrađenim osjetnikom bijeli rukohvat (RAL 9016)

s clipom u bojama

s ugrađenim osjetnikom svijetlo sivi rukohvat (RAL 7035)

s ugrađenim osjetnikom prašnjavo sivi rukohvat (RAL 7037)

s ugrađenim osjetnikom antracit sivi (RAL 7016) i crni rukohvat (RAL 9005)

s ugrađenim osjtnikom kromirani rukohvat

Termostatska glava K glava DX sTermostatska ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava K glava DX sTermostatska clipom u bojama

Termostatska glava K glava DX sTermostatska ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava K glava DX sTermostatska ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava K glava DX sTermostatska ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava K glava DX sTermostatska ugrađenim osjtnikom

s ugrađenim osjetnikom bijeli rukohvat (RAL 9016) bijeli rukohvat (RAL 9016)

pergamon

s ugrađenim osjetnikom svijetlo sivi rukohvat (RAL 7035) svijetlo sivi rukohvat (RAL 7035)

s ugrađenim prašnjavo siviosjetnikom rukohvat (RAL 7037) prašnjavo sivi rukohvat (RAL 7037)

s ugrađenim osjetnikom antracit sivi (RAL 7016) sivi rukohvat (RAL 7024) igrafitno crni rukohvat (RAL 9005)

s ugrađenim osjetnikom kromirani rukohvat kromirani rukohvat

Termostatska glava DX Termostatska glava WK s ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava glava VK DX Termostatska pergamon

Termostatska glava glava K DX Termostatska s ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava glava K DX Termostatska s ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava glava K DX Termostatska s ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava Termostatska glavaDX D s ugrađenim osjetnikom

Termostatska glava WK

Termostatska glava VK

Termostatska glava K

Termostatska glava K

kutni bijeli model rukohvat (RAL 9016) s priključkom M 30 x 1,5

s klik priključkom za radijatore s integriranim ventilima i Danfoss RA

ssvijetlo priključkom za tijela (RAL 7035) sivi rukohvat termostatskih ventila Vaillant

sprašnjavo priključkom tijela (RAL 7037) siviza rukohvat termostatskih ventila Danfoss RAV

kutni model s klik priključkom za radijatore s s priključkom za tijela VD ventilima i Danfoss RA Termostatska glava K Vaillant s priključkom M 30 x 1,5Termostatska glava integriranim termostatskih ventila za radijatore s integriranim ventilima s daljinskim osjetnikom

s priključkom za tijela Termostatska termostatskih ventila Danfossglava RAV s daljinskim upravljačem

sgrafitno priključkom za tijela (RAL 7024) sivi rukohvat termostatskih ventila Danfoss RAVL

F

skromirani ugrađenim osjetnikom rukohvat

Termostatska glava K

Termostatska glava D

s priključkom za tijela Termostatska glavaRAVL K termostatskih ventila Danfoss - sigurnosni prsten za zaštitu od skidanja - 2 vijka za zaštitu od skidanja

Termostatska glava B

s ugrađenim osjetnikom

za javne prostore

Tijela termostatskih ventila Vrste ventila

Termostatska glava VD

Termostatska glava K

Termostatska glava F Termostatska glavaCB V-exakt F-exaktglava K GravityTermostatska Standard Standard

za radijatore s integriranim ventilima

s daljinskim osjetnikom

s daljinskim upravljačem

- sigurnosni prsten za zaštitu od skidanja - 2 vijka za zaštitu od skidanja

za javne prostore

Tijela termostatskih ventila Vrste ventila Standard

F-exakt

V-exakt

za dvocijevne sustave grijanja

Standard s najtočnijim prednamještanjem

s preciznim prednamještanjem

Kutni

Standard C Gravity Standard C za rashladne sustave

Ravni F-exakt

Standard

V-exakt

za dvocijevne sustave grijanja

s preciznim prednamještanjem

s najtočnijim prednamještanjem

Kutni

Gravity

Standard C

s iznimno malim otporom

za rashladne sustave

Ravni s unutarnjim navojem G 3/4

unutarnji navoj

za suprotan smjer protoka

Dvostruki kutni

Bočni

s unutarnjim navojem G 3/4

Bočni lijevi priključak

desni priključak s unutarnjim navojem G 3/4

lijevi priključak s unutarnjim navojem G 3/4

ravno brtvljenje

za suprotan smjer protoka

s koljeno spojnicom

Troputa tijela termostatskih ventila

unutarnji navoj

za suprotan smjer protoka

Dvostruki kutni desni priključak

Gravity V-exakt F-exakt s iznimno malim otporom

ravno brtvljenje

za suprotan smjer protoka

s koljeno spojnicom

Troputa tijela termostatskih ventila priključak s unutarnjim navojem G 3/4

Troputi ventil s desnim priključkom

Troputi ventil s lijevim priključkom

Termostatski ventili za jednocijevne i dvocijevne sustave grijanja Jednocijevni sustav desni priključak

lijevi priključak

Duolux Priključak za radijatore s ventilima u seriji

desni priključak s unutarnjim navojem G 3/4

Duolux 50 ravni i kutni tip

lijevi priključak s unutarnjim navojem G 3/4

priključak s unutarnjim navojem G 3/4

Dvocijevni sustav

Troputi ventil s desnim priključkom

Troputi ventil s

lijevim priključkom Jednocijevni ventil

E-Z sustav

Multilux

za jednocijevne/dvocijevne sustave grijanja

s priključkom u dvije točke

s uranjajućom cijevi

Termostatski ventili za jednocijevne i dvocijevne sustave grijanja Jednocijevni sustav Duolux

Duolux 50

E-Z sustav

Multilux

Priključak za radijatore s ventilima u seriji

ravni i kutni tip

za jednocijevne/dvocijevne sustave grijanja

s priključkom u dvije točke

Dvocijevni sustav Jednocijevni ventil E-Z ventil s uranjajućom cijevi s priključkom u jednoj točki

E-Z ventil s priključkom u jednoj točki

To be precise. To be precise.


Izlet povodom rođendana

S

vake godine, povodom obljetnice osnutka poduzeća, organiziramo prigodan izlet za sve djelatnike. Ove godine odlučili smo izlet provesti na Vlašiću. Iako nas je na Vlašiću dočekala kiša i dosta niska temperatura, to nije pokvarilo raspoloženje niti je umanjilo oduševljenje prekrasnom prirodom i ambijentom. Ubrzo nakon dolaska, na opće oduševljenje svih nazočnih, vrijeme se promijenilo. I dok su se neki zabavili hranom i roštiljem, drugi su okupirali sportske terene ili pošli u šetnju predivnom prirodom. Za one s malo više sportskog duha i želje za natjecanjem priredili smo i natjecanja u nogometu, odbojci, skoku u dalj, potezanju konopa, balotama i bacanju kamena s ramena, a pobjedničke ekipe i pojedinci dobili su zaslužene nagrade.

vijesti

46


Malo nas je, al' nas ima

Tko kaže da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, pogledajte naše dečke

Neki baš i nisu sportskog duha.. vijesti

47


Osmijeh samo za Ecos News Veliko zanimanje bilo je za disciplinu "Skok u dalj", ali iz mjesta (jako bitno)

Uloženi napor u pripremama isplatio se i naš Ljubiša je pobijedio u disciplini "Bacanje kamena s ramena".

Veliko rivalstvo: ekipa skladišta protiv vozača...

Što je jako poduzeće, bez jakih žena...

vijesti

48


Marijan zna ĹĄto je pravi sport, pobjednik u igri balota

Najbolji u odbojci

PobjedniÄ?ki tim u malom nogometu vijesti

49


10. Dani trgovine

V

eć tradicionalno u Vitezu je prvog dana mjeseca lipnja otvorena manifestacija Dani trgovine. Ove godine obilježeni su jubilarni, deseti po redu, Dani trgovine u organizaciji Udruge poslodavaca općine Vitez i pod generalnim pokroviteljstvom Općine Vitez i Sparkasse Bank. Manifestacija je otvorena izuzetno zanimljivom i poučnom tribinom “Komunikacijske vještine u prodajnim aktivnostima”, a predavač je bio dr. Besim Spahić. Povodom ove manifestacije cijeli mjesec lipanj u Vitezu je obilježen velikim sniženjima cijena i drugim popustima pri kupovini u većini poduzeća, a uz to mjesec je obilovao i raznim gospodarskim, kulturnim, sportskim i zabavnim aktivnostima.

vijesti

50

Komunikacija, osobna ili posredna, jedan je od najvažnijih faktora uspjeha. Od razgovora za posao pa sve do finalnog sklapanja dogovora komunikacijske vještine često igraju važnu, katkad i presudnu ulogu.


Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

P

ovodom ovogodišnjih Dana trgovine u Franšiznom centru BiH održan je seminar pod nazivom “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”. Ovaj događaj je podržan od strane USAID-a i GIZ-a (Otvoreni regionalni fond za energetsku efikasnost), te lokalnih poduzeća Ecos, Maks, Economic, Kristal, Bioenergy i BHM. Zamjenik direktora USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E) Mak Kamenica prezentirao je aktivnosti projekta američke vlade u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt vrijedan je 4,2 milijuna dolara, a odnosi se na promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinanciranim od javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja

potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži - u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako provesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu. U ime Ecosa na seminaru je sudjelovao naš partner Jurij Jeraj iz kompanije ACV.

Ovom prigodom gospodin Jeraj je učesnike seminara upoznao sa svim razlikama i prednostima ACVovog cjevastog solarnog kolektora u odnosu na standardni pločasti kolektor, te općenito na sve veću potrebu korištenja alternativnih izvora energije, među kojima energija Sunca svakako zauzima značajno mjesto.

vijesti

51


Sajam zapošljavanja

U

okviru Dana trgovine Bosne i Hercegovine u četvrtak i petak, 9. i 10. lipnja, u Franšiznom centru BiH u Vitezu organiziran je Sajam zapošljavanja. Sajam je otvorio Vlado Alilović, načelnik općine Vitez, a goste je u ime organizatora pozdravio i Josip Tolo, direktor Službe za zapošljavanje SBK. Organizatori ovogodišnjeg sajma bili su Služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona, uz pomoć OESS-a. Prvog dana sajma održan je okrugli stol na temu “Stanje u oblasti zapošljavanja u Srednjobosanskom kantonu”, a učesnici stola bili su predstavnici zavoda za zapošljavanje, resornih ministarstava i nekoliko udruženja. Drugog dana sajma organizirano je predstavljanje poduzeća te određene prezentacije i seminari na kojima su posjetitelji mogli

vijesti

52

naučiti kako se što bolje pripremiti na razgovor za posao, koje kvalitete treba osoba posjedovati za određeni posao, kako izraditi biznis plan i slično. Na sajmu je

sudjelovao i Ecos tako da su se svi posjetitelji mogli pobliže upoznati s djelatnošću našeg poduzeća, dobiti neki poklon, te ispuniti prijavu za posao.


Dizajnerski radijatori renomiranog austrijskog proizvođača Vogel & Noot vrlo lako će se uklopiti u svaki životni prostor

PC 96, p.p. 50 • 72250 Vitez • Bosna i Hercegovina Tel.: +387 (0)30 714 300 • Fax: +387 (0)30 714 302 www.ecos-vitez.com • info@ecos-vitez.com

vijesti

53


Memorijalni košarkaški turnir Jozo + 8

U

Vitezu je 18. i 19. lipnja u gradskoj sportskoj dvorani održan memorijalni košarkaški turnir Jozo+8. Kao i svih prethodnih godina HKK Vitez potrudio se okupiti sve najbolje juniorske košarkaške ekipe u BiH (HKK Široki TT Kabeli, HKK Zrinjski HT Mostar, KK Posušje, KK Nets Zenica), te kadetsku reprezentaciju BiH. Turnir je završen finalnom utakmicom između kadetske reprezentacije BiH i HKK Široki TT Kabeli. U ovoj utakmici bolji su bili košarkaši Širokog rezultatom 81 – 66 koji su kroz turnir još jednom pokazali da su neprikosnoveni u BiH. Turnir je donio dosta kvalitetne košarke i potpuno je opravdao epitet jednog od najjačih juniorskih turnir u BiH. Treće mjesto na turniru osvojio je KK Posušje koji su u utakmici za treće mjesto bili bolji od odličnih domačina HKK Vitez rezultatom 88 – 82, dok je u susretu za 5. mjesto HKK Zrinjski HT Mostar slavio nad vršnjacima iz Zenice KK Nets rezultatom 99 – 82.

vijesti

54

Najkorisnijim igračem turnira proglašen je Mijo Babić član HKK Široki TT Kabeli, najboljim strijelcem Mario Petrić iz Zrinjskog, dok je najperspektivniji igrač turnira bio Milenko Perkić iz kadetske reprezentacije. Košarkaši su posljednjeg dana turnira položili cvijeće na spomen

obilježje Osmica, te posjetili grob nekadašnjeg kapetan KK Vitez Joze Bošnjaka, u spomen kojih se i održava ovaj turnir već petnaest godina. Generalni sponzor turnira bio je Ecos Vitez, a održavanju turnira doprinijela je i općina Vitez kao i mnoga druga viteška poduzeća.


Ecos majice za naše najmlađe

E

cos je ove godine pripremio malo iznenađenje za dječicu naših zaposlenika, ali i veći broj druge djece u okolici te im poklonio dječje majice sa logom Ecosa. Vjerojatno je najsimpatičniji poklon bio za one najmanje koji su dobili bodi u rozoj i plavoj boji.

Karlo

Bruni

Ivo i Katar

ina

Luka

Roko i Klara

Mališani i tete iz vr tića Sunce

vijesti

55


Mladi i novinarstvo

U

sklopu projekta ''Mladi i novinarstvo'', u programu Radio Viteza emitirane su omladinske emisije, zabavno-edukacijskog sadržaja. Projekt je podržao UNICEF i Omladinska informativna agencija BiH, a reakcije nakon održane ukupno četiri emisije su i više nego pozitivne. U projektu je ukupno sudjelovalo 15 mladih osoba, članova Udruge mladih "Enter" iz Viteza. Lider projekta bio

je Jakov Križanović, a mentor cjelokupnog projekta Ivan Sajević. Prvo izdanje emisije pod nazivom ''Trafostanica'' bavilo se temom droge i mladih, dok je druga emisija obradila temu "Mladi i alkohol". Treća emisija obradila je na vrlo zanimljiv i šaljiv način temu seksualne edukacije, a četvrta emisija ponovno na vrlo zanimljiv i šaljiv način govorila o zadržavanju i zapošljavanju mladih u BiH.

Odlični i u Laktašima

G

radsko kazalište mladih Vitez koncem lipnja nastupilo je na 6. međunarodnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima. Publika u Laktašima odlično je prihvatila novu predstavu članova GKM Vitez te ih tijekom, ali i na koncu predstave nagradila gromoglasnim i dugotrajnim pljeskom, vraćajući ih nekoliko puta na bis. Podsjetimo, na prošlogodišnjem festivalu u Laktašima Gradsko kazalište mladih Vitez proglašeno je pobjednikom festivala, osvojivši četiri nagrade, uz onu za najbolju predstavu, a u konkurenciji sedam, slobodno možemo napisati poluprofesionalnih kazališnih grupa. Što se tiče ovogodišnjeg festivala mladi glumci iz Viteza nastupili su s predstavom ''Don Quijote'', u konkurenciji devet kazališnih

vijesti

56

grupa. Predstavu ''Don Quijote'' režirala je Mirna Mišković po tekstu Sanje Babić-Đulvat. U predstavi igraju: Marko Mirković, Mirna Mišković, Slaven Čalić, Bruno Grebenar i Lorena Križanović. Za glazbu je zadužena Nataša Todo-

rović, a grafički dizajn djelo je Borislava Sučića. Izvršni je producent predstave Ivan Sajević.


in memoriam

in

memoriam Darko Rajković, prijatelj, rođak i poslovni partner, nakon kratke i teške bolesti, zauvijek nas je napustio u 45.godini života. S tugom u srcu ali i osmjehom na licu, rado se sjetimo te vedre, uvijek prijateljski raspoložene osobe. Darko je s Ecosom gotovo od samih početaka. Poslovna suradnja prerasla je u prijateljstvo. Postao je rado viđen gost u našem poduzeću. Zajedno smo upoznavali nova lica, nova tržišta, prevladavali prepreke.

Darko Rajković (1967.-2011.)

Živio je jednostavnim, skladnim i obiteljskim životom. Ljubav prema supruzi i djeci nije mogao skriti. Volio ih je, ponosio se njima…volio je ŽIVOT. Darko hvala ti na vedrini duha, hvala ti na lijepim trenucima, na pozitivnoj energiji. Biti ćeš zauvijek s nama u mislima i srcima. Počivaj u miru

vijesti

57


U Ecosu, od rujna 2011. mo탑ete nabaviti univerzalni kombinirani bojler Bra체n!


AKO STE OD ONIH OSOBA KOJE SVOJ IDEALAN GODIŠNJI ODMOR ZAMIŠLJAJU U MALOJ KUĆICI NA MORU, APARTMANI NORIN U KLEKU SU IDEALNO MJESTO ZA VAS.

u k e l K u e t Ljetuj

Apartmani Norin smješteni su u Kleku, malom mjestu na jugu Dalmacije udaljenom samo tri kilometra prije Neuma na putu za Dubrovnik. Klek je turističko mjesto kojeg krasi prelijepa pješčana plaža, ali i priroda kojom je okružen. Apartmani Norin imaju sljedeće karakteristike: TIP 1 • površina apartmana 43 m2 • poseban ulaz za svaki apartman • spavaća soba (2 ležaja) • kuhinja s kompletnom opremom • dnevni boravak (garnitura na razvlačenje) • kupaonica • terasa TIP 2 • površina apartmana 43 m2 • poseban ulaz za svaki apartman • dvije spavaće sobe (po 2 ležaja) • kuhinja s kompletnom opremom • kupaonica • terasa Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite rezervirati smještaj, molimo Vas kontaktirajte nas svaki radni dan od 08:00 – 16:00 sati na broj telefona 030/717-610 ili na mobitel 063/992-735.

U neposrednoj blizini apartmana (u krugu od 100 m) nalaze se i sadržaji kao što su: teniski tereni, dječje igralište, mini marketi, pošta, ambulanta, mjenjačnica, pizzeria i restoran. Apartmani Norin odličan su odabir za miran obiteljski odmor posebno za obitelji s malom djecom.


Na odmoru smo!!!

...u periodu od 15.8. do 27.8.2011. Ecos ne radi zbog kolektivnog odmora!

PC 96, p.p. 50 • 72250 Vitez • Bosna i Hercegovina Tel.: +387 (0)30 714 300 • Fax: +387 (0)30 714 302 www.ecos-vitez.com • info@ecos-vitez.com

Ecos News 24  

Magazin poduzeća Ecos Vitez

Ecos News 24  

Magazin poduzeća Ecos Vitez

Advertisement