Page 1

Упатство за

модератор и


Најпрво една голема благодарност за искажаната заинтересираност кон сајтот WWW.TOP.COM.MK Сакаме да знаете дека не случајно сте избрани за модератори, благодарение на самите вас, вашето културно однесување во секој поглед, ни дадоа до знаење дека баш вие сте вистинските за таа работа (се надеваме не сме погрешиле )

Како што знаете сајтот е направен со една и единствена цел – забава, што значи дека се е на доброволна основа


Вовед Што очекуваме од вас:  Да продолжите на истиот начин како досега без вулгарности, груби коментари и некултурно однесување (не заборавајте дека го правите доброволно, тоа што сте модератори не ви дава право да се однесувате некултурно со другите корисници само затоа што можете да им ги избришите сликите или коментарите, понекогаш некои корисници знаат да провоцираат но тоа се случува секаде каде што се работи со луѓе)

   

Модерирање на слики Модерирање на поплаки за слики, блогови итн. Модерирање на поплаки за игри Проверка на игри

Сето ова сака строго почитување на правилата сепак правилата се направени за да се почитуваат без разлика колку безсмислени ни изгледаат


Што НЕ очекуваме од вас:  Одговор на секакви безсмислени прашања на корисниците од типот “Зошто мојата слика не е одобрена има и полоши” 

Разбираме дека секоја задача си има свои приоритети на важност што значи дека доколку имате некоја друга работа не е проблем ако ве нема определено време. (доколку немате повеќе никакво слободно време или не сакате повеќе да се занимавате со сајтот едноставно пишете на некој од главните модератори, бидете сигурни дека нема да си ги нарушиме меѓусебните односи стекнати по време на заедничката работа на сајтот)

Не очекуваме изјави на определено време кој што направил (тоа го оставаме на вас, доколку сметате дека има нешто што треба да го разберат и другите – слободно пишете или на личната пошта на сајтот, или на форумот за модератори или на Chat клиентите)


МОДЕРИРАЊЕ НА СЛИКИ Ова е главната цел на презентациата и настојуваме да обрнете внимание кон следните слајдови Секоја од причините за одбивање на слика ќе биде разгледана поодделно, вниманието ќе биде повеќе на попроблематичните случаи Причините се напишани по истиот редослед како што се на страницата за модерирање така да може полесно да се ориентирате Внимание!! Сите слики дадени за примери се со намалени димензии освен сликите во “ ЛОШ КВАЛИТЕТ НА СЛИКАТА ИЛИ СЛИКАТА Е МНОГУ МАЛА ”


ПОРНО ИЛИ ЕРОТИКА

НЕ

Голи слики, исто така и слики на кои што одредени делови од телото се покриени, но сепак се вулгарни (на пример, пенис во ерекција што се заприметува преку панталони, жена што мастурбира и слично).

ДА

Слики каде што интимни делови од телото се покриени (на пример, слика од девојка во бикини - е нормалнио) или нема вулгарни впечатоци од сликата)


РЕКЛАМИРАЊЕТО Е ЗАБРАНЕТО

НЕ

За реклама се сметаат адресите или логата на други сајтови во подписот или на сликата - (например hi5, prijateli.com.mk, love.com.mk и др.). Исто така не се дозволени и кратенки, кои се јавуваат како реклама на човекот што ја обработил сликата или неговото лого (например DMT). Знакот за копирајт "©" исто така е забранет

ДА

одобрено е логото на top.com.mk; на сликата или под неа може да има име на сопственикот на сликата. Исто така може да има име на човекот што ја направил сликата или ја обработил, но само во вид на име на акаунт в top.com.mk, но не и името на човекот, фирмата и т.н.!


ТЕ МОЛАМ ПОТВРДИ ГИ АВТОРСКИТЕ ПРАВА

Користете ја оваа причина кога се сомневате дека сликата не е на корисникот или користи друга слика (на агенција за фотомодели, и слично). Особено, ако акаунтот е направен наскоро, податоците се пополнети по минимум (например напишано е само пол и возраст, годините не се точни, тестот за личност не е направен, сликата ви изгледа како туѓа и т.н.). ВНИМАНИЕ !!! ДОКОЛКУ СРЕТНИТЕ ВАКВА СЛИКА ИНФОРМИРАЈТЕ ГИ ГЛАВНИТЕ МОДЕРАТОРИ ЗА ТОА, НЕ ПРЕВЗЕМАЈТЕ НИШТО ЕДНОСТАВНО NEXT>> И ПРОДОЛЖУВАТЕ СО ДРУГИТЕ СЛИКИ


ЛОШ КВАЛИТЕТ НА СЛИКАТА ИЛИ СЛИКАТА Е МНОГУ МАЛА Сликите тука се со оригиналната големина без да се намалени со цел да се согледа разликата

НЕ

ДА

Ако сликата е направена со веб камера или мобилен телефон, лицето може да се распознае и квалитетот не пречи на општиот впечаток од сликата.


ПОСОЧИ КОЈ ОД СИТЕ НА СЛИКАТА СИ ТИ...

НЕ Во жолтото или со плава коса Двете се во жолто и со плава коса

Јас и Ана, или Ана и Јас Обично секој започнува од себеси “Јас..” без разлика дали е првиот или не

Марија, Ана и Јас, или јас, Марија и Ана

Ако личностите на сликата СЕ од исти пол и во описот е напишано "јас и Ана" (ако сопственикот е женско), тогаш не е јсно, кој од двајцата е сопственикот на акаунтот.

ДА Јас и Ана

Марија, јас, Ана , или втората сум јас, или на средината

Од лево на десно – Марија, Ана, Јас, или Од десно- Јас, Ана Марија

Покажување со стрелки (<-јас и таа ->, <- Трпе и Рамче (јас) ->). Ако сопственикот е например машко и во описот е напишано “јас и Ана”, тогаш тука е јасно кој е сопственикот на сликата, како и во обратниот вариант. Исто така требва да се одобрат слики, на кои што сопственикот на сликата е на преден план и на сликата некаде во позадина се гледаат други личности. Дозволено е да се опишуваат само на македонски или англиски јазик.


ПОВТОРЕНА СЛИКА

Доколку сликата што треба да ја модерирате ја има во “Одобрени слики” (покажано е на сликата) тогаш е ПОВТОРЕНА СЛИКА често се слчува да сте ја модерирале еднаш и да се покаже пак истата НО доколку е нема во “Одобрени слики” незначи дека има грешка во системот ами корисникот е избришал сликата и ја додава на ново истата


ТУЃА СЛИКА

НЕ

Моето братче, многу си го сакам Ти веруваме дека го сакаш само стави го во албуми 

Сестрами и нејзината другарка

Мојата девојка


СЛИКАТА Е НЕПРАВИЛНО СЕЧЕНА

НЕ

Внимание!! Обично сликите за матура, апсолвентска и некои такви други свечености од страна имаат најчесто бела рамка, тие слики се ОДОБРУВААТ

ДА

Ако мал дел од сликата е оставен недосечен, тогаш се познава дека сопственикот на сликата не е гениј во областа на фотошоп. Ако рамката е за украс на сликата, е еднаква од сите страни и не е премногу широка, може да се одобри. Совет: Понекогаш се случува во кадар да попадне дел од врата, ѕид или нешто друго, во таков случај сликата требва да се одобри.


ДЕТСКА СЛИКА ИЛИ ПОГРЕШНА ВОЗРАСТ

НЕ

Кога имав 5 години

Кога бев на 8

Ако 25 годишен корисник додаде слика на која што е на 9 години исто така се смета за детска слика. Кога 9 годишен корисник додаде слика на која што е на 9 години - тогаш е ОК


СЛИКАТА МОРА ДА БИДЕ ВЕРТИКАЛНА

НЕ

Ако човекот е надолу со главата (пример виси на дрво), лежи на кревет или на земјта.

ДА


ЛИЦЕТО НЕ Е ВИДЛИВО

НЕ

Ако се гледа само едното око, само рака или нога, голем дел од лицето е покриено. Ако сликата е направена на темно без блиц и ништо не се гледа. Ако човекот не е завртен кон фотоапаратот и не се гледа лицето.

ДА

Ако се гледа 50% од лицето, ако се гледаат очите и носот е доволно.


АЛКОХОЛ, ЦИГАРИ ИЛИ НАРКОТИЦИ НА СЛИКАТА

НЕ

Ако во описот на сликата е напишана пропаганда за употреба на цигари, алкохол или наркотици. Наргиле исто така е забрането, како и слики со какви и да е цигари!

Доколку алкохолот е некаде далеку во позадина и не се забележува на прв поглед

ДА


СЛИКАТА Е НЕПОТРЕБНО ИЛИ ПОГРЕШНО ОБРАБОТЕНА

НЕ

Слики, кои што се направени от неколку;. Забрана на ефекти на фотошоп или “украсувања” - например романтични рамки

ДА

Веќе нема слика што не поминала фотошоп, но доколку не е многу заприметливо како ретуширање (обично сите слики за матури, апсолвентски поминале низ тоа) сликата се одобрува


НЕМА ЧОВЕК НА СЛИКАТА

НЕ


СЛИКАТА ИЛИ КОМЕНТАРОТ НЕ ОДГОВАРААТ НА УСЛОВИТЕ НА НАШИОТ САЈТ

НЕ

Ако сликата или описот се расистички, навредува друг корисник, нарушува закон, покажува насилство, делува негативно на младите корисници на сајтот и др. Ако во описот на сликата има навреди кон модератор, като: "Ајде да ми ја одобрите сликата". Ова не е местото да се критикува сајтот и работата на модераторите.

Забранети се слики што покажуваат среден прст, оружје и особено ако оружјето е насочено кон некој. Описот на сликата не треба да е многу долг и требва да е сврзан со сликата, а не некаков монолог.


ЧОВЕКОТ НЕ Е ВО ПРЕДЕН ПЛАН

Ако сликата е групна и корисникот не посочил точно кој е на сликата. Ако човекот се наоѓа на многу заден план и не може да се распознае лицето.

Ако на сликата има много луѓе, но корисникот е на преден план и се гледа убаво. Ако корисникот во описот на сликата посочил точно кој е на сликата.

НЕ

ДА


ПОПЛАКИ ЗА СЛИКИ, БЛОГОВИ Како што знаете или доколку не знаете сега ќе дознаете, под секоја слика има линк соопшти за неправилности »

Исто таков линк има и кај блоговите

Како и за коментарите


ПОПЛАКИ ЗА СЛИКИ, БЛОГОВИ Поплаките на корисниците испратени од тука пристигнуваат на страницата за моредирање Доколку поплаката се однесува за груб коментар убаво би било да ги разгледате другите коментари пишувани од корисникот. Ако повеќето се со навредлива содржина, коментарите ги бришите, и пишувате предупредување до корисникот. НО ако коментарите не се толерират пишувате до некој од главните модератори и тие го блокираат акаунтот без предупредување


ВИ БЛАГОДАРИМЕ ЗА ВНМАНИЕТО За как ви и да се прашања пишете на главните модератори, на расположение сме 24 / 7 / 365

Presentation  

Presentation for moderators