Page 1

Magasinnarvik

VINTER/VÅR 2012

1928-2012

BYFJELLET

Tre profiler I Enkel luksus I Tinja viser vei I Barnas Narvik I Skolen ved foten av fjellet

A LT D U T R E N G E R Å V I T E O M E V E N T Y R , A K T I V I T E T E R O G O V E R N AT T I N G :

NARVIKGUIDEN


Stikk s innom os gelig for en hyg bilprat og ing prøvekjør

DEN HELT NYE SUBARU X XV • Denne SUV-en kan bli en Norges-favoritt • Ny norgesbil fra Subaru • Ny folke-SUV perfekt for norske forhold


USTOPPELIG

USTOPPELIG UTVALG Symmetrical AWD og Boxermotor. Permanent 4-hjulsdrift gir kjøreglede for alle.

SubaruCenteret AS • Ankenesveien 130, 8520 Ankenessstrand Andreas: 930 68 973 andreas@subarucenteret.no

Roy: 453 98 845 roy@subarucenteret.no


KJÆRE LESER

S

om ordfører i Narvik kommune er nettopp Narviks beliggenhet mellom fjell og fjord en av kvalitetene som jeg trekker frem for besøkende. Denne beliggenheten gjør at tilgangen til variert friluftsliv er enorm. Om du foretrekker langstrakte vidder på fjellski eller brattere terreng på bredere ski så er mulighetene store. På vinterstid kjøres det også langrennsspor i hele kommunen – en stor takk til alle frivillige for all innsatsen. Årets kulturprisvinner Bjørn Forselv er nå ute med sin bok nr 3 i serien ”På tur i Narvik og omegn”, hvor alle turene er lagt til vinteren – jeg håper og tror at en slik bok vil gjøre terskelen litt lavere for å komme seg ut på tur. At slike bøker virker mener jeg Mikael af Ekenstams toppturbøker er et godt eksempel på. Aldri før har flere vært på topptur i nærområdet. Jeg vil bare minne folk om ansvaret man har for seg selv og andre på topptur. Kjøp sikkerhetsutstyr før ny jakke og gå på skredkurs! Jeg har stor tro på å gjøre aktivitetene mer tilgjengelig gjennom opplysning – det gjør Narvik et bedre samfunn å flytte til og bo i. Hvordan årets sesong i Narvikfjellet kommer til å bli er noe som opptar mange – den store Facebook aktiviteten i fjor høst viser engasjementet tydelig. Jeg mener klart og tydelig at Narvikfjellet er en av de tingene som ”gjør” Narvik, dette fantastiske skifjellet er definitivt en fordel i rekrutteringen av folk til arbeid eller studier. Enklere friluftsopplevelser kan også være enorme opplevelser. Inviter noen på kakao og nordlys. Vinteren 2011-2012 er spådd å bli den beste på lenge. Ønsker alle et fortreffelig friluftsår fullt av flotte opplevelser. Tore Nysæter Ordfører i Narvik

ØYEBLIKKET

Kirsti Linna. Finsk mester i kunstløp. Første gang kunstløp ble vist på Narvik Stadion i 1949. Foto utlånt av Arne Victor Kristiansen.

4

MAGASIN NARVIK


ww

SE RE ER a.no D t VÅ TSI lshyt T tda NEw.sal

Villmark 952 A

Saltdalshytta gir deg frihet! Med “frihet” mener vi ikke bare følelsen du får når du kommer på hytta for å koble av fra en stressende hverdag. Vi gir deg frihet helt fra starten av – frihet til å velge din egen stil og til å utforme hytta slik du alltid har drømt om at den skal være.

Saltdalshytta markedsavdeling 2011

I Villmark 952 A har vi kombinert populære godbiter fra andre modeller for å skape et nytt og spennende bygg. Hytta har kroker og karnapper som skaper en interessant fasade. Langbordet er plassert i fronten, med vinduer på tre kanter. I den bakerste halvdelen har hytta en romslig hems som kan innredes etter eget ønske. Du finner flere flotte bilder og mer informasjon på våre nettsider. Saltdalshytta er Norges største hytteprodusent, med et bredt modellutvalg i fem stilarter. Hyttene produseres i Norge, og leveres i monteringsvennlige byggesett som også passer perfekt for selvbyggere. Vår solide og geniale elementløsning gjør at en dugnadsgjeng kan sette opp råbygget på kun 3-5 dager. Systemet gjør det dessuten enkelt å tilpasse hytta slik at den tilfredsstiller dine krav og ønsker.

Bestill kataloger på www.saltdalshytta.no Hovedkontor og salg Nord-Norge: Saltdalshytta · 8255 Røkland · tlf. 75 68 16 00 Trøndelag & Møre tlf 75 68 16 33 · Hordaland og Sogn & Fjordane tlf 75 68 16 27 VILLMARK

RUSTIK

PROFIL

AURORA

SMART

Rogaland og Agderfylkene tlf 75 68 16 26 · Østlandet (Fornebuveien 5, Oslo) tlf 75 68 16 50


SKØYTEFESTEN I 1949 En ettermiddag i mars 1949 gikk en hærskare av narvikværinger i retning Narvik stadion. Rundt 5000 personer stimlet etter hvert sammen på snøhaugene rundt banen. Ruskeværet på formiddagen snudde til klarvær, og nordlyset danset nå lekent på himmelen. Bolagsmusikken gjorde sitt aller beste for å varme opp publikum til de begivenhetene som var i vente. Nå skulle narvikværingene med egne øyne for første gang få se noen av skøytesportens norske verdensstjerner i aktivitet. I tillegg til to av gullvinnerne fra de olympiske lekene i St.Moritz året før, Reidar Liaklev og Sverre Farstad, stilte også Henry Wahl, Thomas Byberg og Hjalmar ”Hjallis” Andersen på startstreken. Det ble en skøytefest over to dager i Narvik. Kilde: Narviks historie, bind 2. Foto: Foto: M. Lind.

6

MAGASIN NARVIK


MAGASIN NARVIK

7


INNHOLD

REDAKSJONEN

STINE ELVELUND JOURNALIST Tlf: 957 22 474 stine@inarvik.org

RUNE DAHL REDAKTØR/FOTOGRAF Tlf: 911 55 445 rune@inarvik.org

MARKED

10 OLE-EIVIND JOHANSEN MARKEDSSJEF Tlf: 957 68 611 ole@inarvik.org

Skieldorado

PRODUKSJON

STURE PETTERSEN GRAFIKER Tlf: 951 60 513 sture@inarvik.org

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE: Eirik Carolin, Terje Myller, Erik Bergan, Bjørn Forselv, Tore Nysæter, Arne Victor Kristiansen, Olaf Schau Pettersen, Henry Norvik, Arne Olsen, Museum Nord, Erlend Sande, Jon Sommerseth, Odd Stormo, Vibeke Hanssen, Vinterfestuka, Terje Pedersen m.flere.

20 Barnas Narvik

KONTAKT: Magasin Narvik, Dronningens gt 58, 8514 Narvik, E-post: redaksjon@inarvik.org Utgiver: Mediaguttan AS TRYKK: GTC Print AB, Luleå OM MAGASINET: Magasin Narvik gir deg reportasjer om friluftsliv, aktiviteter og annet lokalt stoff. Produsert på Apple og Adobe InDesign CS5 COVER MAGASIN NARVIK: Daniel Josefsen henger høyt over Ofotfjorden. Foto: Rune Dahl.

8

MAGASIN NARVIK

1

24

COVER MAGASIN LAPPLAND: Foto: Fredrik Schenholm.

Ø M ER KE T ILJ

8 Trykksak 6

4

M

30 Fagernesfjellet 1928 – 2012

23 NOT´s hyttenett


60 God p책 hest

42 Student p책 HiN

64 Enkel luksus

76 Lokale produsenter

78 Familiedestinasjonen

86 Narvikguiden

Magasin Lappland. Baksiden. MAGASIN NARVIK

9


EN NYTELSE: Til venstre ser du offpistområdet Mørholla, så skianlegget i Fargenesfjellet og byen, på en andre siden av fjorden fjellet Den sovende Dronning (Skjomtind 1575 moh.) og skibanlegget på Ankenes. Narvik har det meste. Foto: Rune Dahl.

Skieldoradoet Bombet under krigen. Lurt av Terra Securities. Velsignet med det råeste frikjøringsterrenget du kan nå fra en skiheis i Nord-Europa. Velkommen til Narvik. Tekst: Erlend Sande (Fri Flyt)

10

MAGASIN NARVIK

Foto: Rune Dahl


D

enne linja tror jeg faktisk ikke jeg har kjørt før! sier Ronny Dahl. Du verden! En linje som Narviks mest berømte frikjører aldri har vært borti. Det dreier seg om en variant av en variant, en vei ned fra et punkt mellom Linken, toppstasjonen på heisanlegget og Mørkholla, som ligger noen hundre meter lengre oppe langs ryggen. Stian Garnes legger sporet først, traverserer under en bergnabb og speider etter en farbar vei videre. Det er skikjøring som krever konsentrasjon, et lite stykke brattkjøring, før vi kan suse utfor den store åpne fjellsida. Det er puddersnø, det er en herlig mestringsfølelse, det er helt riktig å være akkurat her nå. Planen var å dra Chamonix eller La Grave denne uka, en etterlengtet rettfør-påske-uke satt av til reportasjetur. Jeg hadde til og med billett til Genéve. Men velinformerte kilder fortalte om fønvind. Det var ikke noen vits. Fra

nord, derimot, kom det rapporter om fine forhold. Ronny Dahl var selvsagt på plass. – Længe sia sist, sier han, og gir meg en bjørneklem som bare tettbygde, skjeggete karer kan gi. Ronny Dahl hadde garantert vunnet castingen til en film om en evig skiboms, som lar humla suse og lever for de sjelfulle svingene. Den tilårskomne Toyotaen med passasjersete nesten nede i veibanen, understreker inntrykket. Men sannheten er at Ronny er villaeier som driver med oppussing og pendler Oslo – Narvik og holder på å pusse opp hus. Mens andre frikjørere har snekret eller surfet på Bali, har Ronny Dahl sørget for å følge studieprogresjonen ved det som tidligere het Landbrukshøgskolen, nå kalt Universitetet for Miljø- og Biovitenskap. Nå jobber han med å planlegge boligfelt og veier, med fleksibelt arbeidssted og mulighet for å ta ettermiddagene på ski. – Jeg er mye i Oslo, men i mars drar

jeg stort sett til Narvik og blir der hele våren, sier han. Ronny herjet i frikjøringskonkurranser for ti år siden, Stian er ung og lovende, og jeg, skal lage reportasje. Men ingenting av dette spiller noen rolle nå. Her er vi bare tre skikjørere som gjør det vi liker best. Det er skygge og håpløse fotoforhold, men finfin snø. Vi slipper oss ned det bratte henget mot Vassheim og fortsetter i bekkedalen ned mot bebyggelsen – masse bra terreng og dypere pudder her! – og dundrer nedover brøytekantene i gata ned mot dalstasjonen. Rekker vi en tur til? Ja! Vi vraker den sakteflytende gondolen og hiver oss på tekrokene. Først én, så én til, så en travers i ulendt terreng, og en ny stolheis, før vi kan stakke oss bort til Linken-heisen som bringer oss til toppen. Det er ikke slik kanadiske konsulentselskaper prosjekterer skisentre, men det gjør nytten for oss som bare vil opp for å få enda enda en fin nedkjøring.

MAGASIN NARVIK

11


Daniel Josefsen henger høyt over Ofotfjorden. Foto: Rune Dahl.

«Feller og Duke- bindinger kun ne går vi på beina, slik de fles te N Daniel Josefsen på giganthoppet. Foto: Rune Dahl.

Narvik er en by fordi den isfrie havna egnet seg for å skipe jernmalm fra Kiruna ut på verdensmarkedet. Kontroll over Narvik var sentralt for tyskerne under andre verdenskrig, og det foregikk harde kamper her i 1940. På krigsmuseet midt i sentrum snakker vi den siste store rystelsen som rammet byen. De tapte 200 millioner kroner på investeringer gjennom Terra Securities, og dermed er både museet og andre som er avhengig av kommunebudsjettet utsatt for sparekniven. Nå leter det kommunale selskapet Narvikgården etter en investor som kan ta tak i skisenteret. Narvik er som før, Mørkholla er som før, men det har liksom vært litt stille i det siste. Før var det mye snakk om Narvikmafiaen. Det var Ronny Dahl selvsagt, som braste rett utfor fjellsidene med sine Linken telemarkbindinger – Made in Narvik. Så kom den enda dristigere Terje Nordgård Larsen, som valgte de høyeste 12

MAGASIN NARVIK

klippene i frikjøringskonkurranser og til og med vinne bigair-konkurranser, på pur fart og høyde. Men i parken ble han overgått av Robin Fagerli, som gikk fra spadebygde spretthopp i Narvik til norgeseliten i jibbing og filming med Matchstick Productions. Magasinet Ultrasport hadde de tre, Ronny, Terje og Robin, i svarte dresser på forsiden, for å understreke poenget. – Det var vel heller andre folk som syntes det var et passende navn for oss. Jeg tror det var fotografen Christian Åslund som begynte å snakke om det, sier Ronny Dahl. – Hva var det som gjorde at dere narvikinger kunne dominere sånn på den tida? – Jeg vet ikke helt, men vi hadde kjørt mye på ski og var vant til å kjøre, lange store strekk. Dessuten var vi keen på å vise oss frem. Så møtte vi andre folk som var gode på ski, og det genererer at man blir enda bedre på ski, sier han. Det virker som Ronny tar Narvikmafiaens fall med knusende ro. Kanskje

kan den snart slå tilbake. – Det kommer en del nye kjørere som kan markere seg nå. Det er mange flinke jenter, det er artig, sier han. Kjæresten Pia Nic Gundersen, med bakgrunn fra alpint på toppnivå, er en av jentene du kan fort kan bli frakjørt av i Narvik. Men i dag er hun opptatt med skole. Når vi pakker sammen for dagen, hilser jeg på Ketil Singstad, tidligere markedsansvarlig for Narvikfjellet, fremdeles reiselivsmann. Han sier noe om «gullalderen», men forsvinner før jeg rekker å spørre han når gullalderen var, hva som foregikk da og hvorfor den tok slutt. – Det var vel fra 1997- 1998 og noen år framover, sier Singstad på telefon. Norge har mange skisteder som kunne ha vært noe mer enn de er, som hadde fortjent liv og røre, skiskolelærere, afterski, men som ikke har det. Men ingen av dem


kun ne vært en fordel, men istedet fles te Narvik-freeridere gjør» Ronny Dahl, frikjører

har fått mer internasjonal oppmerksomhet enn Narvik. På den tida kom de alle sammen, Matchstick Productions, Dominique Perret, Perfect Moment. Ronny Dahl og de andre lokale heltene hadde nok å strekke seg mot. Forutsetningen var skapt helt på slutten av 1980-tallet, da de bygde stolheisen Linken opp til 1002 meter over havet. Narvik fikk landets råeste utforløype. I den grad folk var interessert i det. – Man trodde at en verdenscuparena var det som skulle til for å trekke folk. Men et konkurranseanlegg gir ikke kommersiell

PRØV 3 UTGAVER FOR KUN kr 99,-

Ronny Dahl tar en pause på Andretoppen. Foto: Rune Dahl.

suksess, konstaterer Singstad. Naturen og frikjøringsmulighetene, derimot! Den ferske diplommarkedsføreren tok fatt på oppgaven med ustoppelig energi. Han satte opp busser fra Luleå i Sverige, inngikk samarbeid med nabodestinasjonen Riksgränsen, samlet folk i gamme oppe i fjellet, holdt pistvisning og overbeviste regionaviser om at når amerikanske skiblader skrev om skikjøring i Narvik, så burde de også. Han utviklet også ekspertise innen afterski og helsteking av gris. Selv de mest snusfornuftige svenske studentene ble revet med. Markedssjefen var hands on.

– Trikset var å servere den første ølen til samme pris som den koster på Rema, da er folk i gang. Det første året vi hadde helgrilling av gris var vi oppe i Fossen, i et lokale uten pipe. Folk luktet helgrilla gris hele helga, men det var bare moro, sier Singstad. Narvik ble nevnt i samme åndedrag som La Grave. Snowboardfotograf Jeff Webb fikk publisert bilder av lokale helter som Vegard Stormo og Torgeir Norkild. Malmbyen var på vei til å bli et skisted. Men så kom noen sesonger med dårlig snøforhold. Strategien ble endret. Lufta

FRI FLYT send PUDDER + navn og adresse til 2030

UTE send UTE3 + navn og adresse til 2030

(verdi kr 237,-)

(verdi kr 207,-)

MAGASIN NARVIK

13


«De beste dagene er når det er fine forhold fra Mørkholla og Tredjetoppen. Hver tur tar en stund, så med to-tre turer har man en bra skidag» Mikael Af Ekenstam, frikjører

Sture Pettersen leker seg på brettet nedover mot Øra. Foto: Rune Dahl. 14

MAGASIN NARVIK


gikk ut av ballongen. Nå går anlegget med tap, år etter år. Singstad jobber nå med andre deler av reiselivet i regionen, og vil ikke kritisere de som driver Narvikfjellet i dag. – Men de burde gjøre noe med åpningstidene, sier han. I gamle dager var det åpent til klokken 21 på lyse vårkvelder, slik at folk kunne få en full skidag bare ved å stikke litt tidlig fra jobb. Nå er åpningstidene er et tilbakevendende tema. Ikke åpner det tidlig nok til at eventuelle tilreisende turister kan få formiddagspudder på ukedagene. Ikke er det åpent lenge nok utover kvelden til at de lokale får full pakke. Selv er jeg i høyeste grad rammet av dette, men siden det er nok av eposter å svare på, sikrer det trådløse bredbåndet på hotellet at jeg ikke rekker å lure på hva jeg skal finne på. Hotellet i seg selv sier noe om hvor få skigjestene i Narvik er for tiden. Det er ingen ting her som minner om at Narvik er et skisted, bortsett fra at lokalavisa som ligger i resepsjonen har Aksel Lund Svindal på forsiden. Han har vært på alpin-NM og blogger entusiastisk om naturen ved Ofotfjorden. Den ser ut som et postkort, badet i gyllen ettermiddagssol, når vi setter utfor nedkjøringen mot Øra, på motsatt side av Mørkholla. Det er herlig cruisingterreng, snøen ligger feit og tung under skisålene. Hvorfor kjøres det ikke oftere her, egentlig? Svaret på det får vi litt lengre nede. Det er kratt og villniss, basking som kaller fram bannskap og galgenhumor. Drevne folk har sin fulle hyre med å holde flyten her. For meg ender det opp med at den ene skia bråstopper i noe hardt som ligger like under snøoverflaten. Det er restene av en gjerdestolpe. Det nærmeste vi kommer rekkverkkjøring i dag. Mens jeg plukker opp utstyret og børster snøen av meg, har Ronny funnet svar på hvordan vi kommer oss tilbake til byen og anlegget. – Morsan kommer og henter oss. Hun er akkurat ferdig på jobb, gliser Ronny. Folk godt opp i tredveårene blir ikke så ofte kjørt til og fra aktiviteter av sine mødre, men du verden så praktisk og hyggelig. Det er bare 48 kilometer fra Narvik til Riksgränsen, det vesle skistedet hvor alle svenske ski- og bretthelter samles på våren. Her ble Free Radicals startet. Her vant Jesper Rönnbeck de første freeridekonkurransene på 90-tallet. Her fløy Ingemar Backmann høyt i lufta, og JF Cusson viste fram new school. Det sier seg selv at Narvikmiljøet har hentet mye inspirasjon

herfra. Med heiskortet Arctic Pass kan du kombinere Narvik, Riksgränsen og Abisko og Bjørkliden. Jeg bestemmer meg for å ta turen oppover og svinger av på E10 mot Bjørnefjell med Ronnys gamle Toyota. Planen er ikke bare å få kjørt noen svinger i Narvik, men også å treffe noen skihelter fra Narvik. Terje Nordgård Larsen og Robin Fagerli har tatt seg noen dagers skiferie. Riksgränsen har tørr kald snø, og jeg finner noen felter hvor den ligger urørt. Men når jeg ringer Terje er han blitt syk og har dratt hjem til Narvik. Robin er visst utenfor dekning, og dessuten begynner jeg å få dårlig tid. Jeg kjører tilbake til Narvik og plukker opp Ronny utenfor kontoret i sentrum. Vi rekker ikke den første stolen til toppen, men det er ikke så langt unna. Vi kjører et par turer først, men denne gangen er målet Tredjetoppen, lengst oppe på ryggen som du når fra toppstasjonen på Linken. Det en ganske lang gåtur, eller hike, som det gjerne heter. Feller og Duke-bindinger kunne vært en fordel, men i stedet går vi på beina, slik de fleste Narvik-freeridere gjør. Svenske Mikael af Ekenstam er med. Den tidligere Free Radicals-stjernen flyttet hit for ti år. Han mener Narvik fremdeles har et kjent navn i Sverige, men ser at stedet sliter med å utnytte oppmerksomheten. – Men for oss som bor her er det perfekt å kunne være på jobb og kunne være i heisen når det åpner, ha første spor. Når det blir lange kvelder i april, kan du få en skikkelig skidag. De beste dagene er når det er fine forhold fra Mørkholla og Tredjetoppen. Hver tur tar en stund, så med to-tre turer har man en bra skidag, sier Ekenstam, som har skrevet toppturbok fra området. Praten går som den gjerne gjør med entusiaster på et skisted. Som gode patrioter håper de at anlegget skal få fart i sakene, at Narvik skal få den posisjonen anlegget fortjener. Men på den annen side er det jo fint å slippe å dele godene med alt for mange andre. Fra Tredjetoppen ser vi videre sørover mot Beisfjordtøtta, en av Mikaels favoritturer. Men i dag holder vi oss nærmere heisene. Turen fra Tredjetoppen er noe jeg har gledet meg til. Det starter bratt og fortsetter med fin cruising, nedkjøringen er mer enn lang nok til at vi trenger en pust i bakken for å klaske nevene sammen, før vi fortsetter ned mot bebyggelsen. Glisene til Mikael, Stian og Ronny lyser i den skyggefylte dalen under Mørkholla. Slik er det hver vår. Frikjørerne i Narvik går lyse tider i møte.

NARVIK

www.narvikfjellet.no BYEN: Narvik er en by med 18.000 innbyggere. Den måtte gjenoppbygges fullstendig etter krigen. Høgskolen i Narvik har rundt 1200 studenter og et godt rykte innenfor flere teknologifag. REISE: Narvik har sin egen flyplass, men både fra Tromsø, Trondheim og Oslo er det enklest å fly til Evenes, 79 kilometer unna. OVERNATTING: Du finner oversikt over overnattingstilbudene på www. destinationnarvik.com. Best Western Narvik Hotel ligger ved dalstasjonen på skianlegget, mens Quality Hotel Grand Royal og RICA ligger i hovedgata. Breidablikk Gjestehus i gate 4. Spor 1 Gjestegård er et rimeligere alternativ i sentrum. SKIANLEGGET: Det er først når anlegget åpner helt til topps i mars at det er verdt å reise langt for å besøke Narvik. De siste årene har det blitt bygget bra park, til glede for de mange jibberne og snowboarderne i byen. Traséene ned mot bunnstasjonen er forholdsvis bratte, og ved siden av dem er det mulighet for leken kjøring når det kommer snø tidlig på vinteren. PLANENE: Dagens eier av Narvikfjellet, det kommunale selskapet Narvikgården, leter en investor som kan utvikle Narvik som skisted. En rekke grunneierspørsmål skal være løst den siste tiden, for å gjøre det enklere å planlegge helhetlig. Den store utfordringen er å finne områder som egner seg for flatere traséer, men en mulighet er å satse på området ved toppen av gondolbanen. Nytt og bedre snøkanonanlegg, bedre vanntilførsel, ny heisstruktur, ny lysstruktur, familievennlige traséer fra toppen og ned, servicebygg, aktivitetsområde med skileik for barn, hytte- og boligfelt, oppkjørte langrennsløyper er noen av forbedringene dagens eier ser for seg.

MAGASIN NARVIK

15


SULTEN?

M A R G 3 3 3 X 3 R E G R U

B 0 0 0 1 R PRØV VÅ

I T N A R A G S METTHET Grillbar & Catering

TORGSVINGEN 9 • TLF: 76 94 56 00 • WWW.ARILDS.NO • ARILD@ARILDS.NO


Lesertips turbøker Toppturer i Norge Fri Flyt Den nye utgaven har 23 nye turer, alle bilder er nye, alle kartene har rutene tegna inn, og alle tekstene er gjennomgått og forbedret. Boka har noen helt nye områder. Totalt er 156 fantastiske skifjell fra hele Norge med i boka. Toppturer i Norge egner seg både til planlegging i forkant av turen og i sekken underveis. Hver av toppene beskrives med ett eller flere rutevalg, kartutsnitt og oversiktsbilde.

Stetind og Narvik – Dancing on the Devil´s Dancefloor Mikael af Ekenstam, Lars Thulin (foto) En klatrefører for Norges spektakulære nasjonalfjell og klipper rundt Narvik. Boken guidar deg til klatringen i områdene Hamarøy, Stetind, Efjorden, Skjomen og Narvik. Blandt annet finnes det turbeskrivninger for klassikerne Hamarøyskaftet, Normalveien og Sydpilaren på Stetind og Klubbruta på Eidetind. Boken beskriver først og fremst lengre fjallklatringsturer men innehåller også sportsklatring nær Narvik. Utgitt på forlaget Topptur.nu.

I boka finner du 100 turer i området rundt Narvik. Som vanlig er det ei god blanding av lette, middels og krevende turer. Turene har et vidt spenn fra korte enkle turer for barnefamilier, til lange turer på fire mil. Her finner du turer i flatt terreng uten stigninger og turer til topper opp til 1543 moh. Alle turene kan gjennomføres med normale turski og normale skiferdigheter. I tillegg til vanlige skiturer er de fleste lysløypene i området beskrevet. www.turinarvik.no

design: rekylreklame.no

På tur i Narvik og omegn III Bjørn Forselv

DRISTIG har vi alltid vært Derfor har vi siden 2008 vært Norges rimeligste strømleverandør* Ring en av våre kundekonsulenter i dag, så får du billig strøm! [ * Konkurransetilsynet ]

Så enkelt - så billig!

Skatter i Fjell Trond Blomlie Turboka «Skatter i fjell» forteller de spennende og viktige historiene om skjerp, gruver og anlegg i Ballangen, Evenes, Narvik og Tysfjord. 38 bergverksminner har fått hver sin omtale; med historie, geologi og nøyaktig turbeskrivelse, inkludert kart og GPS-koordinater. Ofotens geologi og bergverkshistorie blir sammenfattet i egne kapitler. For mer informasjon, samt en oversikt over hvor boka er å få kjøpt, se Museum Nord - Narviks hjemmeside. www.museumnord.no

x

Tlf: 02006 E-post: firmapost@kraftinor.no

www.kraftinor.no MAGASIN NARVIK

17


stæsj VARMT & GODT Kask base layer system holder deg varm og tørr i alle situasjoner hele året. Kaj Zackrisson og Sverre Liliequist har testet disse ultimate plaggene mens de har vært på reise rundt om i verden. • 100 % Merino • Naturlig Merino • Pustende • Klør ikke • Mindre lukt • Positiv energi design • Flate sømmer for bedre passform • Testet i røffe forhold www.kaskofsweden.com

LOFOTEN & NARVIK Lofoten Gore-Tex Active Jacket (M) En pustende vanntett frikjøringsjakke. Et fantastisk produkt for de som ønsker et vanntett skall som slipper fuktigheten ut ved høy aktivitet.

Narvik Gore-Tex 2L Jacket (M) En myk vanntett frikjøringsjakke. Det børstede, behagelige polyesterfóret på innsiden av jakken gir noe isolasjon. Er du en som lett fryser, bør du vurdere dette tolagsproduktet.

Narvik down750 Jacket (M) Ekstra varm og lang frikjøringsjakke med slitesterkt og vindtett ytterstoff. Kombinasjonen dun og PrimaLoft gjør at jakken er varm, myk og allikevel bevegelig nok til skikjøring.

Narvik dri1 insulated short Gloves Den varmeste vanntette hanske for frikjøring. Håndflaten er av slitesterkt geiteskinn. www.norrona.com 18

MAGASIN NARVIK

Narvikfirmaet Glovarm er ute med sin fete kolleksjon av luer, t-skjorter, longsleeves og hettegensere. Med utsikt utover Narviks fjellverden, Ofotfjorden og Lofoten legger Glovarm-gjengen strategier og lager design på sine produkter. Filosofien er å ha det morsomt på jobb. Det gir igjen inspirasjon til spreke design og en humoristisk undertone i det meste av det Glovarm-gjengen gjør. www.glovarm.no


56 11' 29" N — 14° 44' 54" E

N 13 FLUEFISKE / MÖRRUMSÅN

BILEN SOM TAR DEG TIL EVENTYRET

Bytt byen mot en ujevn, sporete landevei. Kjenn grepet det siste stykket opp til hytta. Volvo XC60 med firehjulsdrift AWD og Instant Traction™, gir suveren kontroll. De sportslige kjøreegenskapene gjør Volvo XC60 også både morsom og komfortabel å kjøre – lenge. Gå inn på xctravels.com for å se destinasjonene og laste ned XCTravels app fra APP Store eller Android Markets.

2012 MODELL

VOLVO XC60 DRIVe 2WD Fra kr

491 800, -*

VOLVO XC60 D3 AWD MAN. Fra kr

530 800, -*

XCTRAVELS.COM *Pris inkl. frakt-, leverings- og adm. kostnader levert forhandler. Gj.sn. forbruk Volvo XC60 5,7–10,7 l/100 km. CO2-utslipp 149–249 g/km. Alle Volvos dieselmodeller har partikkelfilter som standard. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com/volvocarsno og volvocars.no

Millerjordbukta – 8520 Ankenesstrand – Tlf. 76 91 10 00 post@sommerseth.net • www.sommerseth.net

Åpningstider salgsavdeling: Man – tirs 08.00 – 20.00 Fre 08.00 – 16.00 Lør 10.00 – 14.00

MAGASIN NARVIK

19


BARNAS NARVIK

Den fantastiske naturen I Narvik og omegn er en helt unik lekeplass for barn i alle aldre. Men om været er ufyselig kan det jo være at man har lyst til å gjøre noe under et tak. Her er noen forslag til hva man kan finne på sammen med barna, både innen- og utendørs.

ALPINFEST FOR 20. GANG Årets alpin-begivenhet i Narvik innledes fredag 30.mars med super-G for jenter og gutter i alderen 11-16 år. Frem til søndag går det slag i slag med fartsfull ski-idrett. Årets utgave er den 20. i rekken av flotte arrangementer. Barnas World Cup er Nord-Norges største alpinrenn i aldersbestemte klasser. Ofte er det et visst internasjonalt snitt over arrangementet med deltakelse fra utlandet. Løpere fra både Finland og Sverige forventes å stille.

. PA HESTERYGGEN Både i Skjomen og i Ballangen finnes det mulighet for å prøve seg på hesteryggen. I Skjomen er det også rideskole, narvikrideskole.no, mens i Ballangen finner du arcticranch.no.

. STRANDLIV - BADE SOMMER OG VINTER I gåavstand fra sentrum av Narvik finner du Ornesvika – en yndet badeplass sommerstid. Her er det lagt til rette for barnefamilier med lekeplass og toalett/skifterom. Her finner du også en brygge og en flytebrygge på sommerstid. På Ankenes finner du også ei strand ved småbathavna. Den er mindre, men har til gjengjeld masse deilig hvit sand. Og ikke glem at det kan være minst like spennende å gå langs strandkanten på vinterstid – bare husk på varme klær og gode støvler!

20

MAGASIN NARVIK


BULDRING OG KLATRING

FISKEVANN - KUN FOR BARNA

På Friskhuset Hei finnes en av Nord-Norges beste klatrehaller. Buldrerommet deres tilbyr klatring i alle fire vegger pluss taket, med en høyde på 3,5 meter. For de som har brattkort finnes det fire tretten meter høye vegger med cirka 66 skrudde ruter. Klatrehallen arrangerer forskjellige kurs gjennom hele året, blant annet foreldre og barn-kurs.

En halvtimes gange for de minste barna, fra minikraftverket der du også finner geysiren, ligger Førstevannet. Her setter Narvik Jeger og Fisk-forening ut fisk hvert år, til glede for alle under 16 år som kan fiske så mye de vil her. Her finner du sittebenker, to gapahuker og et utedo og området er godt lagt til rette for småbarnsfamilier. På sommerstid kan du også bade her, men det anbefales og bruke badesko. For de litt større barna har NOT ei dagsturhytte ved Pumpvann cirka en halvtimes gange videre mot Tøttatoppen. Funnhytta, som den kalles, inneholder kaffekjele og vedovn foruten stol og benker. Den ligger ved Strømsnes drikkevannskilde, Pumpvannet, så her er det ikke lov til å verken fiske eller bade.

BOWLING MED UTSIKT TIL VEGGFJELLET På Frydenlund ligger Narvik Bowling, og der sender du bowlingkulene rett under Veggfjellet – på veggen over rennene er det nemlig malt et nydelig bilde av Veggfjellet. Her kan barna bowle, spille airhockey og andre spill. Bowlingen befinner seg i Domusbygget midt på Frydenlund.

TURBO-KASSER - BARNAS EGNE TURBOKKASSER Barnas Turlag ved Narvik og Omegn Turistforening har plassert ut turbokasser ved grillbua på Fagernes (sti oppover fjellet fra Moslings vei), Einarvika (langs Lyngedahl-stien), i Kobberstadløypa og i Beisfjord. Turbo-kassene er barnas egne turbokkasser, og i løpet av 2012 vil det komme flere. Se narvikfjell.no for mer info, der du finner du også flere barnevennlige turforslag.

MAGASIN NARVIK

21


EN ROLIG LESESTUND - ELLER EN LAERERIK ETTERMIDDAG For de bokglade barna, de kunnskapshungrige eller de som bare har behov for ei stille stund – kanskje etter en aktiv dag i bakken – finnes Narvik bibliotek. Her kan du både tegne, høre på lydbøker, surfe på internett og selvfølgelig lese bøker og blader. Biblioteket kjører også lesestunder noen ganger i løpet av året, for å se når og sjekke åpningstidene kan du sjekke hjemmesiden til Narvik kommune.

PLASKING OG STUPING I bassenget på Idrettens Hus kan du både plaske i det varme barnebassenget, eller stupe fra fem-metern hvis du er av den tøffe sorten. Bassenget åpnet nylig etter en lengre renovasjonsperiode og har nye garderober og badstuer på plass. Åpningstider for bassenget finner du på narvik.kommune.no.

KUNSTLOP OG ISHOCKEY Helt på tampen av 2010 sto Narviks første innendørs ishall klar. Her kan du ha det morsomt på skøyter – både med og uten puck. Det er mulig å leie både hjelm og skøyter, så om du besøker Narvik uten utstyr, er ikke det noe problem. For åpningstider sjekk nordkraftarena.no.

KJELKEKJORING Mere moro skal du lete lenge etter! En av nord-europas lengste akebakker finner du i Fagernesfjellet. Du tar med deg akebrettet eller kjelken i gondolen opp til fjellheisrestauranten 650 moh. Vel oppe ligger en flere kilometer lang og varierende bakke framfor deg. På fine dager kan utsikten ta pusten fra deg, men som oftest har du ikke tid til å nyte.

22

MAGASIN NARVIK


Stille i nord

I det sørligste området av hyttenettet til Narvik og Omegn Turistforening kan du oppleve å ikke møte andre skivandrere på påsketuren. Her kan du se dagferske jervespor, du kan møte en fjellrev og se snøugla i gledeflukt over viddene. Fjellbu i Skjomdalen - Sitashytta Paurohytta - Røysvatn - Sørfjorden Dag 1: Fra Fjellbu i Skjomdalen (ca. 100 moh.) går det tungt oppover til 600 meter, men så er det aller meste av stigningen unnagjort. Det flater ut, og en fantastisk fjellverden åpenbarer seg. Vel framme på Sitashytta har du krysset riksgrensen fire ganger og tilbakelagt ca. 25 km. Det bør ikke gå mer enn ett minutt fra du kommer til hytta før du tar en «kommar» som er et glass pils eller en dram. Her i grensetraktene er dette like viktig som blåswix, og du spanderer på dem som ikke har. Alle hyttene til Narvik og Omegn Turistforening er rikelig utstyrt med drammeglass. Dag 2: Fra Sitas går du til fjellryggen på ca 880 moh. sør for Rounas, turens høyeste punkt. Herfra har du fin utsikt nedover mot de store vassdragene, blant annet til Kåbtåjaure. Herfra stammer historien om den svenske samen som skjøt en bjørn ulovlig. Politimannen som etterforsket saken oppsøkte ham i gammen og ble tatt gjestfritt imot med middag. At det var bjørn på menyen visste han ikke, men han ble god og mett før han sa farvel. Videre til

Pauro, hvor du bør prøve storrøya på isen rett nedenfor hytteveggen. Isboret finner du i uthuset - dette kan fort bli et herlig måltid! Dag 3: På de langstrakte vannene sørover fra Pauro kan du på godt skiføre raskt spise noen kilometer, selv uten ferdige skispor. Men når ruta tar en sving inn i Sverige kan du støte på snøscootere eller spor etter dem. Etter ca. 28 km ankommer du Røysvatnhytta, med vedfyrt badstue og færre årlige besøkende enn Mount Everest. Spander gjerne en ekstra dag her. Rett ved troner landemerket Bjørntoppen på 1520 moh. og Gihccejiekna, en av Ofotens drøye 100 isbreer. Dag 4: Siste dag går ned til Sørfjorden, og skituren ender med 800 høydemeter flott utforkjøring. Merk: Dette er en krevende tur som krever erfaring fra fjellskiturer, gode fjellski og utstyr for vinterfjellet. Rutene er ikke merket, og dagsetappene varierer fra 24-26 kilometer. Kunnskaper om orientering og kart og kompass er nødvendig. All mat må bæres ettersom hyttene er ubetjente. Lær deg gjerne noen samiske ord før du drar, ikke fordi du trenger dem til å konver-

sere, men fordi du da vil forstå kartet bedre: De fleste stedsnavnene i Narvikfjellene er på samisk. Samisk ordliste, nyttig når du skal lese kart: • javri: vann • cohkka: fjelltopp • johkka: elv • vagge: dal • voupmi: skogkledd dal

FAKTA • NOT har 500 kilometer med løyper • 27 hytter på 14 hyttesteder • Hyttene har cirka 4000 besøksdøgn iøpet av et år • Blant lokallagene med størst prosentvis vekst i antall medlemmer både i 2010 og 2011 • Årets styre er som følger: Sidsel Naustvoll (styreleder), Veronica Føre Andersson, Trude Elstad, Sissel Nilsen, Erik J. Kimsaas, SvennErik Ervland, Finn Johnsen og Knut Schulstad. Jon Sommerseth er daglig leder i 20% stilling

MAGASIN NARVIK

23


3

Norddalen Fjellbuhytta

DAM -Statkraft

Sør-fjorden Kvilebu-Baugeelva

På kartet er rutene angitt i normal gangtid sommerstid. I tillegg til avbildede hytter har vi Caihnavaggehyttene med 4 senger i storhytta og 2 i lillehytta, kart ref: 226 591. Kvilebu/nødhytte ved Baugeelva med 2 senger, kart ref: 888 502.

24

MAGASIN NARVIK Røysvannhyttene

Paurohyttene

Oversikt over hytter/kvilebuer drevet av NOT: Mer informasjon om løyper, hytter og annet ser du på våre nettsider: www.na = Hytter med standard DNT nøkkel

Sitashyttene

Skoaddejavrehyttene

Gautelishyttene


gamle anleggsveien. Soveplass til 13. Strøm, badstue og gapahuk. Egen nøkkel.

Hunddalshyttene

Vokterbolig

DAM -Statkraft Vokterbolig 3 Kvilebu-Baugeelva

Vokterbolig

Hyttene til Narvik og Omegn Turistforening Bygd 1975, restaurert senere år. 3 timers gange fra Katterat st. 7 timer til Cunojavrehyttene. Storhytte: 10 senger + hems Lillehytta: 4 senger

Bygd 1898, Ofotbaneanlegget. Overtatt av NOT, 2003. Ofotbaneanlegget. 1/2 Bygd times1898, gange – 3 km fra Overtatt av NOT, 2003. Katterat stasjon, langs den 1/2 times gange – 3 km fra gamle anleggsveien. Katterat stasjon, langs den Norddalen Soveplass til 13. Strøm, gamle anleggsveien. Fjellbuhytta Soveplass til 13. Strøm, badstue og gapahuk. badstue og gapahuk. Egen nøkkel. Egen nøkkel.

DAM -Statkraft

Sør-fjorden

3

Storsteinfjellhytte

Bygd 1898, Ofotbaneanlegget. Overtatt av NOT, 2003. Bygd 1898, Ofotbaneanlegget. 1/2 times av gange 3 km fra Overtatt NOT,–2003. Katterat stasjon, langs den 1/2 times gange – 3 km fra gamle anleggsveien. Katterat stasjon, langs den Soveplass til 13. Strøm, gamle anleggsveien. badstue ogtilgapahuk. Soveplass 13. Strøm, Egen nøkkel. badstue og gapahuk.

Cunojavrehyttene

Egen nøkkel.

Vokterbolig

Hunddalshyttene Hunddalshyttene

Vokterbolig Vokterbolig Bygd 1953–1969.

3 timer fra veislutt Norddalen. NOT har egen båt her. Storhytte: 6 senger, 2 hemser Lillehytta: 3 senger

3 3

Kvilebu-Baugeelva

Kart ref: 792 678

Kart ref: 195 811

Hunddalshyttene Hunddalshyttene

Vokterbolig Vokterbolig

3

Bygd 1953–1969. 3 timer fra veislutt Norddalen. NOT har egen båt her. Vokterbolig Storhytte: 6 senger, 2 hemser Vokterbolig Lillehytta: 3 senger

Bygd 1990, overtatt fra NVE. 2 timers gange fra veislutt Norddalen. Storhytte: 4 senger Sikringshytte: brisker Bygd 1975, restaurert 2 senere år. 3Bygd timers gange fra Katterat st.år. Egen nøkkel. 1975, restaurert senere 7 timer til Cunojavrehyttene.

Kart ref: 792 678

Bygd 1898, Ofotbaneanlegget. Overtatt av NOT, 2003. 1/2 times gange – 3 km fra Katterat stasjon, langs den gamle anleggsveien. Soveplass til 13. Strøm, badstue og gapahuk. Egen nøkkel.

7 timer til Cunojavrehyttene. Kart ref: 10 195senger 811 Storhytte: + hems Lillehytta: 4 senger

Cunojavrehyttene Vokterbolig Kart ref: 195 811

Hunddalshyttene

rsikt overNorddalen hytter/kvilebuer drevet av NOT: Norddalen Fjellbuhytta FjellbuhyttaNorddalen informasjon om løyper, hytter og annet ser du på våre nettsider: www.narvikfjell.no 3 Cunojavrehyttene Fjellbuhytta

DAM -Statkraft Bygd 1975, restaurert senere år. DAM -Statkraft 3 timers gange fra Katterat st.

Bygd 1953–1969. 3 timer fra veislutt Norddalen. NOT har egen båt her. 7 timer til Cunojavrehyttene. Kvilebu-Baugeelva 6 senger, 2 www.narvikfjell.no hemser Storhytte: 10 senger + hems Mer informasjon om løyper, hytter og annet ser duStorhytte: på våre nettsider: Lillehytta: 3 senger Lillehytta: 4 senger Kvilebu-Baugeelva

Skoaddejavrehyttene

t

Kart ref: 792 678

= Hytter med standard DNT nøkkel

Sitashyttene

Gautelishyttene

Skoaddejavrehyttene Norddalen Fjellbuhytta

KARTGRUNNLAG: Statens kartverk

Hytter med standard DNT nøkkel Sør-fjorden Sør-fjorden Oversikt over hytter/kvilebuer drevet av NOT:

Vokterbolig

3 timers gange fra Katterat st. Storhytte: 10 senger + hems

7 timerref: til Cunojavrehyttene. Kart Ø 622782 N 7568011 Lillehytta: 4 senger

Kart ref: 195 811

Oallavagge kvilebu Oallavagge kvilebu Cunojavrehyttene Cunojavrehyttene Kvilebu nødhytte. DAM -Statkraft 2 brisker. Propan. Kvilebu-Baugeelva Kart ref: 237 786 Kart ref: 195 811

Kart ref: Ø 622782 N 7568011 Bygd 1898, Ofotbaneanlegget. Overtatt av NOT, 2003. Oallavagge 1/2 times gange – kvilebu 3 km fra Katterat stasjon, langsKvilebu den gamle anleggsveien. nødhytte. Soveplass til 13. Strøm, 2 brisker. badstue og gapahuk.Propan. Egen nøkkel. Kart ref: 237 786

Fjellbuhytta

Bygd 1953–1969. 3 timer fra veislutt Norddalen. Storsteinfjellhytte Vokterbolig Cunojavrehyttene NOT har egen båt her. Gautelishyttene Fjellbuhytta Storhytte: 6 senger, 2 hemser Lillehytta: 3 senger

Nordd Fjellbuhytta

Storhytte: 10 senger + hems Lillehytta: 4 senger Kart ref: 195 811

Bygd 1990, overtatt fra NVE. 2 timers gange fra veislutt Norddalen. Sør-fjorden Storhytte: 4 senger Sikringshytte: 2 brisker Egen nøkkel.

orddalen

DAM -Statkraft

Storsteinfjellhytte

KARTGRUNNLAG: Statens kartverk

Bygd 1975, restaurert senere år. 3 timers gange fra Katterat st. 7 timer Cunojavrehyttene. Bygd 1975,tilrestaurert senere år. Storhytte: 10 senger + hems 3 timers gange fra Katterat st. Lillehytta: 4 senger

Hunddalshyttene Lossihyttene

Bygd 1953–1969. 3Bygd timer1953–1969. fra veislutt Norddalen. Kvilebu nødhytte. NOT harfra egen båt her. 3 timer veislutt Norddalen. 2NOT brisker. Propan. Storhytte: 6 senger, 2 hemser har egen båt her. Lillehytta: 3 senger Kartref: 237 786. Storhytte: 6 senger, 2 hemser Lillehytta: 3 senger Kart ref: 792 678

Lossihyttene

Kart ref: 792 678

Storsteinfjellhytte Storsteinfjellhytte

3

Kart ref: 792 678

Storsteinfjellhytte DAM -Statkraft

Bygd 1992.

Fjellbuhytta Sitashyttene Sitashyttene Kvilebu-Baugeelva

Paurohyttene

Norddalen.

Mer informasjon om løyper, hytter og annet ser du på våre nettsider: www.narvikfjell.no Propan. Storhytte: 4 senger = Hytter med standard DNT nøkkel Kart ref: Sikringshytte: 2 brisker 237 = Hytter med standard DNT nøkkel 786 Egen DAMnøkkel. -Statkraft KARTGRUNNLAG: Statens kartverk

Sør-fjorden Gautelishyttene Paurohyttene

Kart ref: Lossihyttene Ø 622782 N 7568011 Skoaddejavrehyttene

Skoaddejavrehyttene

Oallavagge kvilebu

Bygd 1990. 9 timers gange til Paurohyttene. Kvilebu Storhytte: 6 senger nødhytte. Lillehytta: 4 senger 2 brisker. Egen vedfyrt badstu.

Propan.

Gautelishyttene

Kart ref: 930 558

Fjellbuhytta

Kart ref: 082 519

DESIGN: Lubi

Skoaddejavrehyttene Kart ref: 847 497

Lossihyttene

nødhytte. Propan. 2 brisker. Kart ref: Propan. 237 Kart786 ref: 237 786

Gautelishyttene Bygd 1990, overtatt fra NVE. 2 timers gange fra veislutt Gautelishyttene Norddalen. Storhytte: 4 senger Bygd 1988. Sikringshytte: 2 brisker 9Egen timers gange til Røysvann, nøkkel. ca 8 timer til Sitashyttene. Kart ref: Ø6622782 Storhytte: senger N 7568011 Lillehytta: 4 senger

Bygd 1953–1969. Fjellbuhytta 3 timer fra veislutt Norddalen. NOT har egen båt her. Fjellbuhytta Storhytte: 6 senger, 2 hemser Lillehytta: 3 senger Bygd 1983. Kart ref: 792 678 Ca 2 timer til veibom ved Kjårda. Storhytte: 4 senger Storsteinfjellhytte Lillehytta: 2 senger

Bygd 1992. 5 timers gange fra vei ved Gautelisvann. Storhytte: 10 senger Lillehytta: 2 senger

Bygd 1952–1973. 3 times gange fra S demning ved Gau egen båt her. Storhytte: 6 senge Lillehytta: 4 senge

Bygd 1952–1973. Kart ref: 847 497 Kvilebu 3Bygd times1952–1973. gange fra Statkrafts nødhytte. demning ved Gautelis. NOT har 3 times gange fra Statkrafts 2 brisker. egen båt her. demning ved Gautelis.Propan. NOT har Storhytte: 6 senger egen båt her. Kart ref: Lillehytta: Storhytte: 46senger senger 237 786 Lillehytta: 4 senger Kart ref: 184 499

Bygd 1970-tallet, Kart ref: 930 558restaurert senere. Overtatt fra Statskog Bygd 1970-tallet, restaurert 2004. Fjellbu er barnevennlig senere. Overtatt fra Statskog og ligger ca 100 meter fra 2004. Fjellbu er barnevennlig parkeringsplass. og ligger ca 100 meter fra Hytta har 3 soveplasser + brisk. parkeringsplass.

Bygd 1966, ”Arentz-legat” . Kart ref: 082 519 Knapt 1 times gange fra . Bygd 1966, ”Arentz-legat” anleggsvei i Norddal, Knapt 1 times gange Skjomen. fra Storhytte: 8 senger anleggsvei i Norddal, Skjomen. MAGASIN NARVIK 25 Lillehytta: 2 senger Storhytte: 8 senger Strøm. Lillehytta: 2 senger

Kart ref: 184 499

Hytta33w har 0606021 3 soveplasser + brisk. GPS: 7563830 Bygd 1990, overtatt fra NVE. GPS: 33w gange 0606021 2 timers fra7563830 veislutt Norddalen. Storhytte: 4 senger

Strøm. Kart ref: 154 667

Oallavagge kvilebu

Lossihyttene

Kart ref: 184 499

Lossihyttene Lossihyttene

Kart ref: 154 667

FOTOS: Jon Sommerseth DESIGN: Lubi FOTOS: Jon Sommerseth DESIGN: Lubi

Fjellbuhytta

FOTOS: Jon Sommerseth

Kart Bygd1988. 1952–1973. Bygd1983. 1970-tallet, restaurert Bygd 1966, . ref: Bygd Bygd Bygd 1992. Kart ref: 768”Arentz-legat” 396 237 786 ver9hytter/kvilebuer drevet av NOT:Casenere. 3timers timesgange gangetilfraRøysvann, Statkrafts Overtatt fra Statskog Knapt 1gange times fra gange fra 2 timer 5Bygd timers vei ved Bygd 1988. Bygd 1983.til veibom ved 1992. demning ved Gautelis. NOT har 2004. Fjellbu er barnevennlig anleggsvei i Norddal, Skjomen. ca 8om timer til Sitashyttene. Kjårda. Gautelisvann. asjon løyper, hytter og annet ser du våretilnettsider: www.narvikfjell.no 9 timers gange til Røysvann, Ca på 2 timer veibom ved 5 timers gange fra vei ved egen båt her. og ligger ca 100 meter fra Storhytte:10 8 senger Storhytte: Storhytte: Storhytte: ca 8 timer 6tilsenger Sitashyttene. Kjårda. 4 senger Gautelisvann. Storhytte:4 6senger senger parkeringsplass. Lillehytta: 22 senger Lillehytta: Lillehytta: 2 senger Lillehytta: senger Storhytte: 6 senger Storhytte: 4 senger Storhytte: 10 senger med standard DNT nøkkel Lillehytta: 4 senger Strøm. Hytta har 3 soveplasser + brisk. Lillehytta: 4 senger Lillehytta: 2 senger Lillehytta: 2 senger Kartref: ref:847 184497 499 Kartref: ref:082 154519 667 GPS: 33w 0606021 Kart Kart ref: 930 558 7563830 Kart

KARTGRUNNLAG: Statens kartverk

ttsider: www.narvikfjell.no

ishyttene

DESIGN: Lubi

Kart ref: 082 519

OT: al gangtid sommerstid. er du på våre nettsider: www.narvikfjell.no i Caihnavaggehyttene mal gangtid sommerstid. llehytta, kart ref: 226 591. vi Caihnavaggehyttene aillehytta, med 2 senger, 888 502. kart ref:kart 226ref: 591. a med 2 senger, kart ref: 888 502.

FOTOS: Jon Sommerseth DESIGN: Lubi KARTGRUNNLAG: Statens kartverk KARTGRUNNLAG: Statens kartverk

Kart ref: 082 519

KARTGRUNNLAG: Statens kartverk

Lillehytta: 2 senger

Kart ref: 930 558

FOTOS: Jon Sommerseth

Bygd 1975, restaurert senere år. Bygd 1952–1973. 1990, overtatt fra NVE. Bygd Bygd 1966, ”Arentz-legat” . Bygd 1990, overtatt fra NVE. Bygd 1953–1969.Bygd 1970-tallet, restaurert 3 timers gange fra Katterat st. 2 timers gange fra veislutt 2Bygd timers gange fra veislutt 3 timer fra veislutt Norddalen. 1952–1973. Bygd 1970-tallet, restaurert Bygd 1966, ”Arentz-legat”. 1990, overtatt fra NVE. 3 Bygd times gange fra Statkrafts senere. Overtatt fra Statskog Knapt 1 times gange fra 7 timer til Cunojavrehyttene. Norddalen. NOT har egen båt 3Norddalen. times gange fra Statkrafts senere. Overtatt fraher. Statskog Knapt 1 times gange fra 2 timers gange fra veislutt Storhytte: 10 senger + hems Storhytte:ved 4 ved senger Storhytte: 4 senger demning Gautelis. harFjellbu6 senger, 2004. Fjellbu anleggsvei er barnevennlig anleggsvei i Norddal, Skjomen. Storhytte: 2 hemser demning Gautelis. NOT har NOT 2004. er barnevennlig Norddalen. Lillehytta: 4i Norddal, senger Skjomen. Sikringshytte: 2 brisker Sikringshytte: 2 brisker Lillehytta: senger båt her. og liggersommerstid. ca3100 meter fra Storhytte: 8 senger Storhytte: 4 senger Påegen kartet er rutene angitt i normal gangtid Oversikt over hytter/kvilebuer drevet av NOT: egen båt her. og ligger ca 100 meter fra Storhytte: 8 senger Egen nøkkel. Egen nøkkel. Kart ref: 195 811 Storhytte: 6 senger hytter har vi Caihnavaggehyttene parkeringsplass. Lillehytta: 2 senger Mer informasjonSikringshytte: 2 brisker Kart ref: 792 678parkeringsplass. I tillegg til avbildede om løyper, hytter og annet ser du på våre nettsid Storhytte: 6 senger Lillehytta: 2 senger Lillehytta: 4 senger Strøm. Hytta har 3 soveplasser + brisk. Egen nøkkel. Kart ref: Ø 622782 N 7568011 Kart ref: Ø 622782 N 7568011 med 4 senger i storhytta og 2 i lillehytta, kart ref: 226 591. Lillehytta: 4 senger Hytta har 3 soveplasser + brisk.= Hytter medStrøm. Cunojavrehyttene Kart ref: 184 499 Kart ref: 154 667 GPS:233w 0606021 Kart ref: Ø 622782 N 7568011 standard DNT nøkkel Kvilebu/nødhytte ved Baugeelva med senger, kart7563830 ref: 888 502. Storsteinfjellhytte Oallavagge kvilebu Oallavagge kvilebu Norddalen Kart1990, ref: overtatt 184 499 Kart ref: 154 667 GPS: 33w 0606021 7563830 Bygd fra NVE. Oallavagge kvilebu Kvilebu Fjellbuhytta Kvilebu Oversikt over hytter/kvilebuer drevet av NOT: 2 timers gangehytter fra veislutt nødhytte. nødhytte. Mer informasjon om løyper, og annet ser du på våre nettsider: www.narvikfjell.no Røysvannhyttene Paurohyttene Sitashyttene Skoaddejavrehyttene Gautelishy Kvilebu Oversikt over hytter/kvilebuer drevet av NOT: 2 brisker. 2 brisker.

Bygd 1983. 5 timers gangeBygd fra 1992. vei ved Ca 2 timer til veibom ved 5 timers gange fra vei ved Kvilebu-Baugeelva Gautelisvann. Gautelisvann. Kjårda. Storhytte: 4 senger Storhytte: 10 senger Storhytte: 10 senger Lillehytta: 2 senger Lillehytta: 2 senger


Gjennom hele 2011 sparte mange av våre kunder penger hver gang de handlet.

Bli medlem

du også! Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler!

Leker Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler! coop.no

26

MAGASIN NARVIK

Bygg

Elektro

Dagligvare

Tek stil

Coop obs! H


e ng

m

!

design: rekylreklame.no

Tek stil

Sko

Bolig

Sport

Kafé

s! Hypermarked Narvik

Telefon 480 10 230 • 08 – 22 (08 – 20) • Gratis parkering • Kafeen er åpen 09 – 19 (09 – 17)

MAGASIN NARVIK

27


Tinja viser vei TINJA FJELLGÅRD, ved E10 og mellomriksveien 24 kilometer nord for Narvik, frister sine gjester med en arktisk matopplevelse. Tekst: Rune Dahl

Foto: Tinja

Anders og Mette med de minste ungene til venstre. Til høyre ukjent. Gården i bakgrunnen tatt i 1940.

H

er kan du spise eksklusiv mat og ha en eventyrlig opplevelse i det vakre fjellandskapet som omgir gården. Gjestene kan blant annet glede seg over rype, torsk, reinsdyr, kongekrabbe, reker- alt inspirert av Nordisk kokekunst. Historien. Men det få vet om er den rike historien fjellgården har å by på. En av eierne av Tinja Fjellgård, Odd Stormo, forteller mer enn villig de besøkende om den interessante historien til gården. Gourmetmat, historie og profesjonelle ansatte gjør besøket til et annerledes reisemål. På Nygårdsfjellet finnes det i dag rester av gammel samisk bosetning i form av gammeltufter, enkle husmurer og seterdrift. Disse er bosetninger er lite kjent utenfor Stormofamilien. I 1842 slo de første seg ned på gården for godt. – Når vi i dag opplever en stengt E10, sterk østlig vind med meget lave temperaturer er det svært vanskelig å forestille seg

28

MAGASIN NARVIK

Mette Stormo

levekårene på denne plassen for over 150 år siden. Men vi skal huske på at de var reindriftssamer som hadde egen rein og var spesialister i å leve under ekstreme forhold, forteller Odd Stormo. Fra 1842 og frem til 1957 er det samiske etterkommere av gammel-lensmannen Nils Nilsen Sunna Svonni som har bodd og drevet gården. Anders Andersen, født 1875, er Odd Stormo’s bestefar, og kjøpte marka til gården i 1912 for 800 kroner. Han er mest kjent i Narvik som ”Anders Puin Tinden”. Han blei også kalt for ”Tinja Andaras” og er dermed opphavet til navnet ”Tinja Fjellgård”. Overtok i 1981. – Bestefar drev gården frem til sin død i 1957, 82 år gammel. Han var gift 3 ganger og ved hans bortgang bodde fortsatt den siste kona Mette og sønnen Bjarne der. Året etter ble alle dyrene på gården slaktet og en lang epoke med gårdsdrift var slutt, forteller Stormo. Helt frem til 1981 var gården mer eller

med hesten

siste som Unni var den

57.

til 19 dreiv gården

mindre øde, og bygningene i dårlig forfatning. Da Odd Stormo overtok eiendommene samme år, begynte han først på renoveringen av stabburet. – Stabburet brukte jeg som hytte. Etter en tid ble fjøset satt i stand og i 1994 var gården komplett igjen med ei ny tømmerhytte som hovedbygning. Familien med Karoline, sønnene Vegard og Anders tilbragte stort sett feriene og helgene på gården. Selskapet Tinja AS blei stifta i 2003 og byggingen av det nye huset som inneholder dagens restaurant blei starta i 2005 og i mai 2007 tok vi imot de første gjester, forteller Stormo. I dag er Vegard daglig leder og kjøkkensjef i selskapet Tinja Opplevelse AS som er familiens driftsselskap. Snart har det vært drift i 5 år med servering av gourmetmat til alle slags selskap. I det siste året har det vært økt innslag av møter og konferanser med flere gjester fra Sør Troms i tillegg til de som kommer fra Ofoten regionen.


Tinja Fjellgård ligger lett tilgjengelig like ved mellomriksveien.

7.

Et av konseptene er å kombinere skikjøring/sightseeing med helikopter sammen med matopplevelser på Tinja.

Alfred Stormo vokste opp på gården.

Vegard Stormo, daglig leder og kjøkkensjef på Tinja Fjellgård.

Kortreist gourmetmat fra lokale leverandører.

MAGASIN NARVIK

29


HISTORIEN OM

Narvikfjellet, eller Fagernesfjellet som det egentlig heter, har en historie som strekker seg tilbake nærmere 90 år i tiden. Allerede i 1928 ble Hovedlandsrennet på ski, eller datidens NM, arrangert i Narvik. Da mildværet meldte seg gikk narvikfolk mann av huse for å berge hopprennet i Fagernesfjellet. Dugnadsånden var utbredt og skapte fellesskapsfølelse rundt skiidretten. Tekst og foto: Rune Dahl

30

MAGASIN NARVIK


1928 – 2012

MAGASIN NARVIK

31


HISTORIEN OM FAGERNESFJELLET 1928 – 1970

Mål

Kåre Opdal.

Arne Walther Mørch.

Tore Steinholt og starter Jon Ivarsson.

Arne

Gamle tidtagerbua (t.v.) og varmebua.

Jon Køltzow og i høyre kant funksjonær Reidar Johnsen.

Den spede begynnelsen Men det var ikke før på midten av 50-tallet at det ”tok av” i Fagernesfjellet. Da ble det montert et provisorisk skitrekk ved slalåmtraseen i Holstkleiva.

D

e første alpinanleggene i Fagernesfjellet var bygd ut før andre verdenskrig, og allerede i 1947 ble det arrangert utfor- og slalåmrenn som utnyttet traseer fra Fagernestoppen til målområdet ved vannbassenget. Men skulle alpinsporten få oppslutning i malmbyen, kunne den ikke basere seg på at utøverne skulle ta seg til fots til toppen og bare kunne kjøre i dagslys. Byggingen av skiheis åpnet Fagernes-

32

MAGASIN NARVIK

fjellet for skientusiaster. På ettervinteren i 1957 sto gondolbanen ferdig og kunne på få minutter frakte alpinister og folk som bare ville på tur til topps for å nyte utsikten, til platået 880 meter over havet. I 1959 ble det første permanente skitrekket tatt i bruk i Holstkleia, og i 1960 fikk slalåmbakken flomlys. Utbyggingen gjorde Fagernesfjellet til et mekka for alpinister. Utenlandske løpere som kom til byen, lot seg spesielt imponere av utforløypa. Selv om løypa nå bare gikk fra ”Skaret”, var den imponerende nok og var den lengste utforløypa i Norden som hadde godkjenning fra det internasjonale skiforbundet. Løypa høstet rosende omtale ved mange internasjonale renn på 1960-tallet. Store deler av den alpine verdenseliten var samlet i Narvik under de årlige Polar Light Cup-

rennene. Etter at østerrikske Traudl Hecher hadde gjort reint bord med seier i kvinnenes slalåm, storslalåm og utfor i 1963, og landsmannen Hugo Nindl var beste mannlige alpinist, uttalte den østerrikske laglederen Hubert Speiss at ingen steder i Skandinavia kunne sammenliknes med Narvik når det gjaldt løyper. Men til tross for at løypene ble utbedret i løpet av tiåret, stod likevel Fagernesfjellets anseelse i fare ved slutten av 1960-tallet, da FIS ikke ville godkjenne flere utforrenn uten at løypa ble forlenget til Fagernestoppen (der rennet hadde startet 20 år tidligere) og det ble bygd stolheis til toppen. Kilde: Narvik Historie Bind 2. Foto: Henry Norvik.

Mas

Star


Målgang i slalåm.

on. Halvor Malm.

Arne Liland til venstre og Per Fjelde.

Stort oppmøte under konkurransene.

Masse tilskuere nyter finværet i bakken.

Trøkking av løypa nedenfor Fjellheisrestauranten.

Starter Erik Rønning.

Per Olaussen.

Startlisten studeres. MAGASIN NARVIK

33


HISTORIEN OM FAGERNESFJELLET 1970 – 2012

Tove Dølvik fra Ankenes Alpinklubb og Arne Olsen, Narvik Slalåmklubb.

Marianne Oppdal. Hanne Dreyer fra Narvik (t.v.) og Astr id Lødemel fra Voss her assistert av trene r Arne Olsen foran NM i Narvik 1989.

34

MAGASIN NARVIK


Fagernesfjellet – det nye narviksymbolet Alpinsporten hadde opplevd en gullalder i Narvik i 1960-årene da Polar Light Cup årlig samlet nasjonale og internasjonale toppløpere. I 1969 ble rennet avlyst fordi FIS ikke ville godkjenne løypene i Fagernesfjellet uten at anlegget ble forbedret, blant annet med heis det siste stykket opp mot toppen av fjellet.

nes lsen,

Tekst: Rune Dahl

Wenche Mørch og Halvor Malm.

A

vgjørelsen innledet en langvarig periode med videre utbygging av anlegget og for å bringe Narvik tilbake som et senter for alpinsporten. Den første utbygginga skjedde imidlertid ikke i Fagernesfjellet, men på Ankenes. Den tidligere toppløperen Halvor Malm trakk seg i 1972 som trener for det norske herrelandslaget i alpint og gikk i gang med å bygge skitrekk og flombelyste slalåmløyper i Ankenesfjellet. Alpinsporten fikk et nytt anlegg i Narvikområdet og en ny avlegger i alpingruppa i Hardhaus og senere i Ankenes Alpinklubb. Det var likevel Fagernesfjellet som var alpinsportens hovedanlegg i Narvik.

Foto: Arne Olsen, Kjell G. Karlsen, Rune Dahl, Div faksimiler fra aviser

Klassevinnere i klubbmesterskapet. Fra venstre Roald Sommerseth, Arne Olsen, Stig Bolle, Siri Fjelde, Per Jansen og Robin Sommerseth. Anlegget ble gradvis bygd videre ut, først med mindre utvidelser av slalåmtraseen, elektronisk tidtakersystem, ny tidtaker/speakerbu og nytt lysanlegg i 1970-årene og med ny løypetrasè i nedre del av fjellet, to nye skitrekk opp til øvre fjellheisstasjon og snøkanon og varmebu (Asbjørnstua) i 1980-årene. Anlegget hevdet seg godt i nasjonal sammenheng, og Narvik Slalåmklubb kunne i 1976 arrangere det andre alpine norgesmesterskapet i Narvik. Klubben hadde bygd opp en ny stamme alpinister fra tidlig på 1970-tallet med Siri Fjelde, Marianne Opdal, Hans Arild

Fjelde og Jonny Stenbakk i spissen. Men alpinsporten lå etter i Nord-Norge på denne tida og Hans Arild Fjelde ble beste nordnorske utøver med en 12.plass i utfor og en 16.plass i storslalåm. Tre år seinere arrangerte klubben på nytt norgesmesterskapet, men denne gang bare i utfor. Slalåmklubbens egen Marianne Opdahl ble beste nordlending med en femteplass i kvinneklassen. Erik Håker, den fremste norske alpinisten i 1970-årene, vant herreklassen, Mens Helge Johansen ble beste løper fra Narvik med sin 20.plass. Narvik kunne ikke hevde seg som alpinby bare i kraft av velrennomerte løyper rett utenfor stuedøra. Skulle Narvik MAGASIN NARVIK

35


HISTORIEN OM FAGERNESFJELLET 1970 – 2012

Narvik-løperne gjorde sine saker bra under et Norges cup-renn i Svolvær på 1970-tallet. F.v. Arne Olsen, Ulf Føre og Halvor Malm.

Hans Arild Fjelde, Arne Olsen og Helge Johansen på treningstur i Italia.

Steve Skavik og Marianne Aam på treningsssamling i alpene.

vinne tilbake ryet som skimetropol, måtte de sportslige prestasjonene heves. Narvik Slalåmklubb starter derfor i 1984 et langsiktig arbeid for å få frem toppløpere og satte som mål å bli blant de beste alpinklubbene i landet. Tre år seinere ble arbeidet fulgt opp med ”Prosjekt Alpin Narvik”, som rettet seg mot klubbens 15 beste junior-og seniorløpere med blant annet egen, heltidsansatt trener. Målsettingen for PAN var svært ambisiøst sett på bakgrunn av de beskjedne prestasjonene fra klubbens løpere de siste 15 årene: Slalåmklubben skulle innen to år etablere seg innen toppsjiktet i norsk alpinsport og erobre medaljer i norgesmesterskap både for junior og senior. På lengre sikt skulle klubbens løpere også kunne hevde seg internasjonalt. Det neste steget for mer systematisk satsing på talentene var opprettelsen av en idrettslinje ved Frydenlund videregående skole. Idrettslinja Frydenlund fotball 36

MAGASIN NARVIK

Kenneth Sivertsen.

og alpint (FFA) startet opp høsten 1991 med ti elever i hver av de to disiplinene. Alpinlinja fikk straks status som rekrutteringslag til det alpine landslaget. Slalåmklubben oppnådde målsettingene om toppresultater langt hurtigere enn forventet. Allerede vinteren 1987-88 erobret Morten Solberg og Roy Jacobsen medaljer i norgesmesterskapet for seniorer. Solberg ble også tatt ut til det alpine landslaget sammen med to av klubben unge kvinner, Hanne Dreyer og Marianne Aam. De neste årene var det spesielt de to kvinnene som utmerket seg, og i 1990 gjorde de et gjennombrudd både nasjonalt og internasjonalt. Hanne Dreyer ble norgesmester i slalåm som første kvinnelige alpinist fra Narvik, mens Marianne Aam tok en sjetteplass i storslalåm. De deltok begge på det norske landslaget i flere år og kjørte løp både i europacupen og verdenscupen. Dreyer og Aam ble en del av

Therese Sommerseth.

den norske offensiven i det internasjonale alpinmiljøet ved begynnelsen av 1990-tallet. Da Marianne Aam ble blant de 30 beste i et verdenscuprenn i januar 1990, var det første gang siden 1982 at en norsk kvinne hadde tatt poeng i disse konkurransene. Samme måned slå Aam til med en åttendeplass i cupen og fikk følge av to andre norske jenter i poengkampen. De to Narvikkvinnene klarte ikke å hevde seg helt i toppen i årene som fulgte, men hadde vist at det kunne gro frem nye talenter i alpinmiljøet i Narvik. Seinere på 1990-tallet var det de mannlige alpinistene fra Narvik som hevdet seg best. Kenneth Sivertsen kom med i slalåmklubbens eliteprosjekt allerede i 1988, men det var først ti år seinere han slo igjennom som toppløper. Sivertsen var med på det norske verdenscuplaget i flere år. I 1999 nærmet han seg en topplassering med en sjuendeplass i et renn i


Johnny Stenbakk, Bente Helmersen (Svolvær), Tor Ståle Andersen og Geir Hansen.

«Prestasjonene på hjemmebane var et synlig tegn på at Narvik var satt på kartet som en viktig alpinby»

Kitzbuhel, mens han to år seinere gjorde sin beste plassering til nå med en tredjeplass under et renn i Åre. Sivertsen fikk i 2002 følge av en annen narvikkjører, Lasse Paulsen, på landslaget til verdenscupen. De to narvikalpinistene skilte imidlertid lag i løpet av sesongen. Lasse Paulsen måtte nøye seg med europacuprenn, mens Kenneth Sivertsen ble tatt ut til OL i Salt Lake City i USA. Det var da gått 46 år siden Narvik Slalåmklubb sist var representert i et OL. Selv om Sivertsen ikke nådde helt til topps med sin 19., 20., og 25.plass, var deltakelsen et nytt høydepunkt for alpinmiljøet og alle idrettsvenner i Narvik. Slalåmklubben tok ved slutten av 1980-tallet også mål av seg til igjen å arrangere internasjonale konkurranser. Det internasjonale skiforbundet (FIS) godkjent løypene i Fagernesfjellet for verdenscuprenn for kvinner, og i løpet av 1990-årene

arrangerte klubben to utforkonkurranser i verdenscupen. Svenske Pernilla Wiberg var en av frontfigurene i kvinnelig alpinsport disse årene og satte farge på begge løpene i Narvik. I 1992 gikk hun helt til topps, mens hun i 1996 havnet lengre ned på listene med en sjuendeplass. Fagernesfjellet ble også arena for nye norgesmesterskap. Seniorløperne fant veien til Narvik både i 1994, 1999 og 2001. Alpinmiljøet i Narvik hadde en ekstra grunn til å glede seg i 2001 da Therese Sommerseth vant en bronsemedalje i slalåm. Ei narvikjente sto igjen på seierspallen i et norgesmesterskap for første gang siden tidlig på 1990-tallet. Prestasjonene på hjemmebane var et synlig tegn på at Narvik var satt på kartet som en viktig alpinby. Stemningen rundt de store arrangementene kalte frem gode følelser hos dem som opplevde alpinbyens forrige storhetstid i 1960-årene. Men det som skulle ha vært toppen

av kransekaka, verdensmesterskapet for juniorer i byens jubileumsår 2002, måtte avlyses på grunn av snømangel i fjellet. Slalåmklubben kunne imidlertid sende en av sine egne utøvere, Pia Nic Gundersen, til mesterskapet i Italia. Aktivitetene i fjellsiden ovenfor bykjernen, enten det var i preparerte slalåm- og utforløyper eller offpist, hadde bidratt til å gjøre Fagernesfjellet til et av de fremste symbolene på nye Narvik. Mange håpet at det også skulle bidra til ny økonomisk vekst. Da reiselivsnæringa og utviklingsselskapet Futurum i 2002 gikk sammen om en satsing på ”adrenalin og opplevelsesturisme”, ble Fagernesfjellet trukket fram som et av satsingsområdene ved siden av golf i Skjomen, dykking, fjellklatring og reiser med Ofotbanen. Kilde: Narviks historie bind 2.

MAGASIN NARVIK

37


FREMTIDEN I FAGERNESFJELLET

Vil ha ny stolheis Preben Bussoli i Narvikgården ønsker seg ny stolheis i Fagernesfjellet. En heis med seks seter, vindbeskyttelse og setevarme. Den kan erstatte heis 1, 2 og 3 som vil være med på å redusere lønns- og vedlikeholdskostnader i fjellet. FAKTA FAGERNESFJELLET Alpinanlegget hadde ved stiftelsen av Narvik Slalåmklubb i 1957 stort sett de samme renntraséer som i dag. Det første lysanlegg som ble etablert i anlegget dekket kun deler av Holstkleiva (slalåmtraséen), og et lite tautrekk ble bygget for å betjene den belyste traséen. Slik var anlegget fram til 1972, da det ved hjelp av økonomisk støtte fra STUI (tippemidler) ble bygget nytt lysanlegg i Holstkleiva og i Nedre del av Fjellheimløypa. Det ble også bygget en ny T-krokheis som betjente den nedre delen av Fjellheimløypa, og det ble satt opp ny bu for tidtaker- og speakertjeneste. Anlegget fikk da (av NSF og STUI) status som Sentralbakkeanlegg i alpint. Utbredelsen og utviklingen av alpinsporten medførte at heiskapasiteten ikke var tilstrekkelig for å tilfredsstille den økende mengden av utøvere. I 1982 ble det gamle tautrekket i Holstkleiva erstattet med en T-krokheis, og det ble oppført ny varmebu som også inneholder plass for sekretariat og møterom. Denne er lokalisert på sletta av Holstkleiva. (Asbjørnstua). I 1986 ble T-krokheisen til nedre del av Fjellheimløypa erstattet med en ny heis med større kapasitet. Det ble også bygget en ny T-krokheis fra toppen av Holstkleiva og opp til platået ved øvre stasjon, kabinbane. Lysanlegget i Nedre del av Fjellheimløypa ble fornyet og nytt lysanlegg etablert i familiebakken, en annen lettere nedfart. Det ble anskaffet et snøproduksjonsanlegg som dekker arealene fra nedre målområde til skoggrensen. Disse arealene ble i denne forbindelse maskinplanert og tilsådd. I 1990 ble dagens

38

MAGASIN NARVIK

Tekst og foto: Rune Dahl

utforløypetrasé rehabilitert og ny stolheis bygget fra Platået (670 m.o.h.) og opp til Fagernestoppen, start utfor herrer (1003 m.o.h.). I 1995 ble den gamle kabinbanen, bygget i 1957, erstattet med en ny og moderne kabinbane til 25 mill. Dette medførte at kvaliteten på det alpine tilbudet i Fagernesfjellet økte betraktelig. Gjennom hele denne utbyggingsperioden har Narvik Slalåmklubb›s medlemmer utført en betydelig dugnadsinnsats. HEISANLEGG: Skitrekk nr.1, Nedre del av Fjellheimløypa Kapasitet: 1220 p/h Lengde: 600 m Høydeforskjell: 145 m Skitrekk nr. 2, Holstkleiva Kapasitet: 600 p/h Lengde: 650 m Høydeforskjell: 220 m Skitrekk nr.3, Snaua Kapasitet: 1100 p/h Lengde: 720 m Høydeforskjell: 190 m Stolheis, Fagernestoppen Kapasitet: 650 p/h Lengde: 900 m Høydeforskjell: 350 m Kabinbane, Fagernesfjellet Kapasitet: 350 p/h Lengde: 1810 m Høydeforskjell: 540 m

E

n ny stolheis burde gå fra heis 1 med avstigningsrampe ved Asbjørnstua for de som ikke vil helt opp og stoppe ved neste stolheis. Dette er et av ønskene til Preben Bussoli, styreleder i Narvikfjellet. – Jeg understreker at dette er et personlig ønske, og ikke noe som er styrebehandlet i Narvikfjellet. Men ingen tvil om at en slik stolheis vil være både kostnadsbesparende for selskapet og øke kapasiteten i fjellet betraktelig, forteller han. Stolheisen er en av mange saker som en nylig opprettet prosjektgruppe skal ta stilling til. Styringsgruppen for regulering og næringsutviklings-prosjektet i Narvikfjellet har valgt ut 40 personer fordelt over 5 arbeidsgrupper som sammen skal foreslå veien videre i fjellet. – Vi tenker her spesielt på hva som må og bør gjøres, av hvem, til hvilken pris og hvordan det skal finansieres, forteller Bussoli. – Med andre ord finne ut hvordan fremtidens fjell skal se ut for at dette fortsatt skal være spydspissen i Narviks reiselivssatsning, sier han. Potensielle viktige investeringer i første omgang kan være; bedre heisstruktur, nytt snøkanonanlegg for å nevne noe.


NAMIBIA

MER ENN ØRKEN

Aurora kino Narvik – mer enn bare kino!

PRØV TURSKØYTER DER DU BOR

RIKTIG UTSTYR FOR VINTEREN

VI GIR DEG SVARENE VI ANBEFALER NYE SKITURER

STJERNEHIMMELEN OG VOKSNE SPENNENDE FOR BARN

BEST I TEST

SNØSPADER MELLOMLAGSBEKLEDNING PÅ HODET

ISKLATRING

LETTERE ENN DU TROR MOT TOPPEN AV ELBRUS DET ER IKKE ALLTID MAN LYKKES

KITING PÅ SNØ MORSOMT PRØV NOE NYTT OG

RIK GAL, ELLER BARE FOR HØYT? KAN NATUREN PRISES

Nummer 1, 2006. 24. utgave. Kr. 49,-

ALPENES HEMMELIGE NEDKJØRINGER

SLIK FINNER DU FREM 20-01-06 17:14:29

01 UTE 1-06.indd 1

April

2007 SAS Braathens magasinet

Narvik

o for hele Nord-norsk vintermor

Madrid familien!

store Metropolen med det

hjertet

landskap. midnattssol over vinter

April 2007

asjon. Svalbard, n, bør miljøprosjekt til inspir dalen. Siesta på jobbe Grønne landinger, storbonde i Gudbrands på to sekunder? oslogutten som ble an ta en avgjørelse Mikkel Dobloug, beslutinger, hvord mennene? Raske

Vi skreddersyr etter ditt ønske: • Møter • Kurs • Konferanser • Kickoffs • Bedriftsarrangementer • Kjøp av hele kinoforestillinger

Norge følge fransk

Uvurderlig markedsføring

P

• Vi tar på oss oppdrag for salg av billetter til alle typer arrangement. • To saler for utleie med topp moderne lyd og bilde utstyr. • Ankeret 300 plasser • Mea 50 plasser

å 90- og 2000-tallet ble Fagernesfjellet stadig oftere presentert i fine ordlag i ski- og snowboardmagasiner verden over. ”Nord-Europas mest imponerende alpinanlegg” var gjennomgangstonen. Mye av æren for denne flotte Narvik-reklamen skal Ketil Singstad ha. Singstad var daglig leder og jobbet utrettelig med konseptutvikling og markedsføring der han blant annet guidet fotografer og journalister til alle døgnets tider i fjellet. Resultatet av denne jobben ble enormt med redaksjonell omtale. Narvik ble slått stort opp som en juvel i skisammenheng, og trakk til seg stadig flere ski- og brettkjørere til Narvik. Denne satsingen stoppet opp da Singstad trakk seg ut av Narvikfjellet rundt 2002. Singstads grunntanker var å erkjenne at Fagernesfjellet på godt og vondt er unikt og kun kan utvikles og drives som det produkt bare Narvikfjellet kan være. Anlegget, forutsetninger i klima, beliggenhet og markedsforholdene er så spesielle at en ikke kan kopiere verken Hemsedal, Trysil, Kitzbühl, eller Riksgränsen. Narvikfjellet må utvikles og drives som Narvikfjellet - ikke etter mal av noe annet skifjell nærmere større markeder. Singstads filosofi på 90-tallet var gradvis stein på stein å utvikle Fagernesfjellet som totalprodukt i tråd med en utvikling av de til enhver tid ulike målgrupper en satset på å utvikle økonomien rundt. Sentralt i satsingen var å til enhver tid ha et godt nok produkt FØR en satset på mer krevende målgrupper.

For nærmere info ta kontakt med: Roger Martinussen, Kinosjef E-post: roger@aurorakino.no Tlf 90 89 22 55 Nettside: www.narvik.aurorakino.no Facebook: www.facebook.com/AurorakinoNarvik

MAGASIN NARVIK

39


d e v n Skole t e l l e j f v a n e t fo

Ved foten av et stolt fjell i Ofoten har Høgskolen i Narvik befestet seg som et unikt og attraktivt teknologisk arnested for kloke hoder, suksessrike bedrifter og aktive studenter. Gjennom et internasjonalt faglig og sosialt miljø forberedes studentene til fremtidens økende internasjonale arbeidsplasser. Og nür det er tid for en liten pause i studentens hverdag, ligger skibakkene og den nordlandske naturen klar til bruk for rekreasjon og revitalisering. LES MER >>


Stay ahead

Work with the leader

We’re #1 You can help us stay there

Recognition in 2011

FMC Technologies is a global technology leader in the oil and gas industry. We value leadership and innovation, and demand business excellence. If you enjoy solving complex problems and are passionate about creating innovative solutions in challenging situations, we have many opportunities for your professional development and growth. Explore FMC Technologies at www.WorkWithUs.no.

www.WorkWithUs.no

Høgskolen i Narvik


Høgskolen i Narvik ligger flott til med nærhet til friluftsaktiviteter, byen og en fantastisk utsikt, sier en fornøyd student Victoria Windstad. Foto: Rune Dahl.

En students hverdag

Victoria Windstad går andre året på bygg- og anlegg ved Høgskolen i Narvik. Vi fikk følge henne gjennom en dag på skolen, og høre hvorfor hun valgte nettopp dette studiet og HiN. Tekst og foto: Stine Elvelund

E

tter å ha både jobbet, studert og reist litt var tida inne til å finne ut hva jeg ville bli når jeg blir stor, smiler Victoria som opprinnelig er fra Kabelvåg. Hun ville velge et studium som ikke bare var innenfor interessene hennes, men som også var utfordrende, slik at hun virkelig kunne være stolt av seg selv når hun fullfører. – Hvis noen hadde fortalt meg at jeg kom til å studere noe som inneholdt svært mye realfag, hadde jeg aldri trodd dem. Men det beviser bare at alle kan om de bare vil det nok, forteller hun. Valget falt på en bachelor i bygg og anlegg, og studiestedet ble Narvik. – Jeg bodde i Tromsø når jeg søkte meg hit, og Narvik var nærmeste studiested som tilbød bygg og anlegg. Neste alternativ var Trondheim, noe som var uaktuelt da kjæresten min ble igjen i Tromsø, forklarer hun. Men høsten 2011 kom også kjæresten flyttende til Narvik for å starte på høgskolen, og de bor nå sammen i ei leilighet ikke langt fra skolen, sammen med sin Alaska Husky. Hobbyer er satt på vent til Victoria er ferdig med studiene, men hunden Sjoko bidrar til at hun kommer seg ut på tur, både til beins og på ski, i den fantastiske naturen skolen er omgitt av. Og skulle lysten til å gjøre noe annet enn skolearbeid komme, finnes det flere muligheter i en av de mange klubbene som studenter har på høyskolen.

Høgskolen i Narvik

ste du cetorget er de før Damene på servi gen an ng din ve ho er inn ser når du komm ste. me t de du hjelp til på skolen. Her får


.

Da Victoria først kom til Narvik tok hun Bratt Kort-kurset i klatrehallen som ligger vegg i vegg med høgskolen. Her er gode muligheter for avkobling fra en stresset studiehverdag. Pü bildet er Victoria i buldrerommet. Høgskolen i Narvik


På betongla bben

finner vi Boy -Arne Buyle . Her er hum øret på topp til enhver tid og han serv erer ofte ryke nde fersk ka ffe.

Grupperommet ”kontoret” hvor de møtes hver dag etter forelesningene, og ofte tilbringer både ettermiddager og kvelder. I dag fant vi Dan og Frank der som har mye godt å si om skolen og studentsamskipnaden. – Barnehagen Soria Moria er bare helt fantastisk, sier de som begge har barn der. Dan bor også i en av studentboligene på Sildretunet, og stortrives der.

Høgskolen i Narvik

Hver morgen mø tes en gjeng meds tudenter for en ko dagens arbeidsø pp kaffe før kt starter med for elesning og grupp earbeid.


Nærhete n til lærern e er en a setter sto v tingene r pris på Victoria ved høys – Man ka kolen. n a lltids stikk rne for å e innom få hjelp, o en av lære g de aller fantastisk fleste lære flinke, fort rne er eller Victo er i samta ria som p le med H å bildet ung Than h Nguyen .

Biblioteket er moderne og har et stort utvalg av både fagbøker og skjønnlitteratur, aviser og magasiner. Bak Victoria ser vi et av datarommene som er i tilknytning til biblioteket. t for å være Viggo Storelvmo er kjen er svært som en utrolig flink lærer, og Victoria e, ten den stu nt bla godt likt . er ikke noe unntak

e alle og Frank hadd Victoria, Dan de r re o som læ da Viggo Storelvm n stiller Ha n. ge in dn or tok tre-termin ede for hjelp til stor gl enda opp for studentene. Ved et av langbordene med en fantastisk utsikt, finner du Victoria og medstudentene ved lunsjtider.

I kantina serveres det både frokost, lunsj og middag. – De er veldig trivelige de som jobber her, og baguettene er kjempegode, forklarer Victoria. Men hun prøver å ha med seg matpakke så ofte som mulig, da det, tross studentvennlige priser, fort blir et stort innhugg på et allerede stramt studentbudsjett.

Høgskolen i Narvik


Villmarksmedisin Høgskolen i Narvik tilbyr nå, som den første i Europa, et spennende nytt kurs der medisinsk behandling med enkle midler står i fokus. Kurset vil inngå som en valgfri del av emnet forebyggende og helsefremmende sykepleie. Tekst og bilder Erik Bergan

F

olk flest er mer aktive og benytter naturen mer enn noen gang. Ekstreme aktiviteter, både til lands og til vanns, blir stadig mer populære, smiler Sverre Håkon Evjú, fastlege i Narvik og initiativtaker til kurset Villmarksmedisin. – Utviklingen med at folk er mer aktive i naturen er selvfølgelig svært gledelig, men den presenterer også større utfordringer for helsepersonell, spesielt rundt om i distriktene. I Norge er det ofte snakk om store avstander, både til sykehus og legekontor, så det er viktig at skader blir vurdert og behandlet korrekt og effektivt fra første stund. Det er dette villmarksmedisin handler om.

Hands on!

Liker du deg best utenfor allfarvei, vil denne valgfrie delen av Bachelor i sykepleie ved HiN tilby verdifull medisinsk ekspertise. – Kurset er ”hands on”, og deler av undervisningen foregår ute i det fri og i simulerte situasjoner, kan instruktør og emneansvarlig, Anne Svelstad Evjú, fortelle. Videre forklarer hun at mye av undervisningen vil bestå av gruppeaktiviteter, der studentene blir gitt praktiske problemstillinger. Enten de befinner seg i fjellet på ski, til fots, i en fjellvegg, over

Høgskolen i Narvik

on Sverre Håk schner og Li in m ja . in en ksmedis tad Evjú, B rset Villmar Anne Svels ennende ku sp et d yr b Evjú til

eller under vann, skal de være forberedt på en ulykkessituasjon. De må kunne gjennomføre en medisinsk vurdering, stabilisering, behandling og eventuell transport av skadde. Dagfinn Eilertsen, med erfaring som fagarbeider ambulanse, vil stå for den praktiske veiledningen.

Først i Europa

Sverre Håkon Evjú vil sammen med kollega Benjamin Lischner være ansvarlig for det meste av teoriundervisningen. – Studentene blir oppmuntret til å tenke raskt i akutte dramatiske situasjoner, og korrekt anvendelse av den kunnskapen de allerede har tilegnet seg i studiet bachelor sykepleie blir svært viktig, opplyser Lischner. De har begge erfaring fra egen kursvirksomhet i Villmarksmedisin, og var de første til å virkeliggjøre dette konseptet i Europa. – Vi gjennomførte et vellykket pilotprosjekt i Abisko høsten 2011, og gleder oss til å bygge videre på dette. Det spesielle med kurset er at det er rettet direkte mot leger, sykepleiere, ambulanse- og annet helsepersonell. Det er altså et helt ideelt tilskudd til undervisningen i HiNs Bachelor i sykepleie. Konseptet er hentet fra USA og baserer seg på en praktisk anvendelse av medisinsk kunnskap i situasjoner der sykehus er utenfor rekkevidde. Ved Høgskolen i Narvik vil kurset gå over fire uker, med en avsluttende eksamen. Det blir tilgjengelig for studenter i deres tredje år av sykepleierutdanningen, og gir studiepoeng på lik linje med de andre fagene. – Å studere ved Høgskolen i Narvik skal være en spesiell og minneverdig opplevelse, og Villmarksmedisin er et unikt alternativ for våre friluftsinteresserte studenter. Det internasjonale beviset AWLS


Fakta

Høgskolen i Narvik

Vi utvikler Norge Multiconsult er et komplett rådgivnings- og prosjekteringsselskap. 1200 dyktige medarbeidere bidrar i fellesskap for å skape verdier for våre kunder og for samfunnet for øvrig. Våre verdier er tuftet på engasjement, lagspill og ansvar. Sammen med våre samarbeidspartnere og kunder skapes historie og viktige bidrag i utviklingen av Norge.

www.multiconsult.no

Studenter: 1700 Ansatte: 170 Beliggenhet: Få minutters gangavstand fra Narvik

sentrum og Narvikfjellet

Studietilbud • • • • • • • • • •

Bachelor Bachelor Bachelor Bachelor Bachelor Bachelor Bachelor Bachelor Bachelor Bachelor

allmenn bygg prosessteknologi industriteknikk elkraftteknikk industriell elektronikk satellitteknologi datateknikk internasjonal beredskap sykepleie økonomi og administrasjon

• • • • • • • •

Master integrert bygningsteknologi (norsk) Master ingeniørdesign (engelsk) Master industriell teknologi (engelsk) Master satellitteknologi (engelsk) Master elektroteknikk (engelsk) Master bærekraftig energi (engelsk) Master data/IT (engelsk) Erfaringsbasert master i teknologiledelse (engelsk og norsk)

Kvalifiseringsordninger (Advanced Wilderness Life Support), som belønnes etter endt kurs, gir dem også flere muligheter videre. Vi er stolte over å være den første skolen i Europa som har dette tilbudet, smiler Anne Svelstad Evjú.

Varierte situasjoner

Villmarksmedisin omfatter forebygging og behandling av et vidt spekter av skader man kan komme ut for ved en ulykke i naturen. Kurset fokuserer på å yte akutt helsehjelp der ute, med de enkle midler og ressurser man har til rådighet. Alt fra sår-, muskel- og skjelettskader til kunnskap om snøskred og forfrysninger, infeksjonssykdommer, traume, samt skader fra lynnedslag, er inkludert i dette svært omfattende kurset. – Når nærmeste sykehus er flere timer unna, må man gjøre medisinske vurderinger raskt. En av de viktigste avgjørelsene man må ta er om man skal evakuere eller ikke, forklarer Lischner. Å få pasienten til sykehus på en trygg og effektiv måte er målet. Forebygging av komplikasjoner under transport er derfor en viktig del av undervisningen i dette emnet.

Ettårig forkurs for ingeniørutdanning Ingeniørutdanning Y-vei og tretermin Søknadsfrist: 15. april.

Etter- og videreutdanninger • • • •

Praktisk økonomi og ledelse Tverrfaglig videreutdanning i veiledning Videreutdanning i rus og psykiatri Videreutdanning om vold i nære relasjoner og aggresjonsproblematikk • Praktisk pedagogisk utdanning • Rusforebygging i skolen • Videreutdanning i koordinering av sammensatte tjenester Egne søknadsfrister for etter- og videreutdanninger.

Spisskompetanse

Sykepleierstudenter som velger delemnet Villmarksmedisin vil, i tillegg til generell medisinsk kompetanse, stå igjen med ettertraktet kunnskap om stabilisering, behandling og transport av skadde personer ute i naturen. Søker du Bachelor i Sykepleie ved Høgskolen i Narvik med oppstart høsten 2012, har du muligheten til å være av de første i Europa med spisskompetanse innen Villmarksmedisin. Ordinær søknadsfrist er 15. april (1. mars for noen søkegrupper. Se www.hin.no/opptak for detaljert informasjon).

Høgskolen i Narvik


:

OPPSLAGSTAVLA – OM HiN:

unn rsamf er for at e t n e stud arbeid ha et

Narviktudentersamfunonlen i Narvik skiea ne. I tillegg

l s k d s u Narvik ne ved Høg siden av st Narvik r d te studen itidstilbud ve konserter, e tuka i g r f en o d t ll r u a t ie b s terr va ift, jule arrangør av idig som Vin r d b b t m a til klu rsamfunn s te abelen studen en går av st D . Narvik Narvik. ai festuk

Auditorium Kantina

Gode fasiliteter

For teknologer og ingeniører handler det ofte om både skaperevne og kreativitet for å komme til et oppsiktsvekkende resultat, og gjennom studier ved Høgskolen i Narvik får du mulighet til å velge en teknologisk utdannelse der du i fremtiden kan være med på å skape tekniske mesterverk med banebrytende design.

Høgskolen i Narvik har anskaffet seg en rekke avansert forskningsutstyr de senere år, deriblant vindtunneler. HiN har også gode samarbeidspartnere i næringslivet, som drar veksler på hverandre, og gjør oss i stand til å drive forskning på en helt spesiell måte. Narvik ligger for øvrig ideelt til for å ha realistiske, fullskala forskningsprosjekter direkte i naturen. Dette gir virkelige data som man aldri vil kunne simulere inne i et laboratorium.

Topp studieforhold

Forskning og utvikling

Teknologi og kreativitet hånd i hånd

Studentene ved Høgskolen i Narvik har god boltreplass. Du vil eksempelvis ikke oppleve at du ikke får grupperom når du har behov for ekstra plass. Fra den store, men koselige kantina kan du spise utsøkt mat samtidig som du får Narviks beste utsikt på kjøpet. Biblioteket holder også et høyt servicenivå og har et omfattende tilbud. Det samme kan sies om kiosken på skolen som byr på mye snadder, samt skolebøker og materiell.

Høgskolen i Narvik har brukt store ressurser på å legge til rette for forskning gjennom store internasjonale prosjekter og internasjonale samarbeidspartnere. Det har bidratt sterkt til den teknologiske utviklingen vi ser både i Narvik og resten av landsdelen. Innenfor dataspill har skolen et utstrakt samarbeid med Funcom, Norges største spillprodusent. Det gjør at studentene får førstehåndskjennskap til det absolutt nyeste som skjer på spillfronten over hele verden lenge før det kommer ut i markedet.

International Student Union Høgskolen i Narvik er et internasjonalt studiested med studenter fra en rekke nasjoner. De utenlandske studentene har sin egen organisasjon som heter Interneation Students Union (ISU), og de har som mål å skape forståelse og tilhørighet på tvers av landegrenser. Hvert år arrangerer ISU en internasjonal uke med spennende kulturinnslag, og servering av lekre matretter fra ulike land. 8

STUDIEINFORMASJON 2012-2013 | HØGSKOLEN I NARVIK Høgskolen i Narvik

Friskhuset HEI

Kiosk

Samarbeider med næringslivet Høgskolen i Narvik ønsker alltid at studietilbudet skal være tilpasset morgendagens arbeidsmarked. Derfor har HiN et tett og nært samarbeid med næringslivet. Det er ingen tilfeldighet at Narvik har inntatt posisjonen som teknologisk hovedstad i NordNorge. En bevisst satsing på teknologi og et nært samarbeid med en rekke teknologiske bedrifter og miljøer både i og utenfor landsdelen har gitt resultater. Her har HiN vært en av drivkreftene.

Unik fadderordning Å komme til en ny by og ny høgskole kan både være moro og litt skummelt. Det har Høgskolen i Narvik tatt konsekvensen av, og tilbyr nye studender en fadderordning. I løpet av fadderperioden får du og din gruppe en egen fadder som bidrar til at du blir kjent med de nye omgivelsene. Konserter, fjellturer, rebusløp, klatring og paintball er bare noen av aktivitetene som står på programmet. Fadderne er for øvrig HiN-studenter som har minst ett års fartstid som student hos oss.


Høgskolen i Narvik er også en aktiv møteplass også etter at lysene på forelesningssalene er slukket for kvelden. HiN Idrettslag er bare ett av om lag 20 ulike klubber som finnes ved Høgskolen i Narvik. Det brede tilbudet gjør at studentene har et utall av muligheter til finne noe man liker. Friluftsgruppen Jägermeister, paintball, biljardklubb, kor, fotball, volleyball og dans er noen av slike aktiviteter.

Narvik studentradio

Labratorium

Bibliotek

Masterutdanning på engelsk De aller fleste masterutdanningene ved Høgskolen i Narvik blir forelest på engelsk. Det beriker utdanningen på flere måter. Både ved at flere utenlandske studenter kan ta utdanningen ved HiN og at norske studenter nyter godt av dette. Det å beherske teknisk engelsk er en viktig ingrediens når man entrer arbeidsmarkedet.

Studentsamskipnaden i Narvik (SSiN) Du finner stort sett alle tjenestene på campus eller innenfor en radius på 500 m fra Høgskolen i Narvik: Studentboliger, studentbarnehage, kafé, treningssenter, bokhandel & kiosk, helse/rådgivning.

Hinsides

t for seg selv Alle høgskoler med respek ldstid, og det kve på lass tep har egen mø vik. Når Nar i har selvsagt Høgskolen som finner nge ma det er på kvelden faller HiN. på en veien til Hinsides i kjeller

Friskhuset HEI og klatrehall

NSR var for en tid tilbake landets første lovlige nærradio med egen konsesjon, og har siden den gang blitt produsert av studentene selv. Narvik studentradio har et moderne studio med CD, Tape, MC, DAT, MD, Vinyl, og PC-avspilling. Ved hjelp av nettradio i både MP3 of Ogg Vorbis kan man høre på radioen over hele verden. NSR sender hele året på FM-frekvensen 94,1 MHz.

Unik mulighet for utenlandsstudier Næringslivsdagen

Næringslivsdagen Det kan lønne seg å være tidlig ute med å finne ut hva du ønsker å gjøre etter endt utdanning når du er student ved Høgskolen i Narvik. Ved HiN arrangerer studentorganisasjonene Næringslivsdag hvert år i oktober. Dette er dagen da næringslivet fra hele landet besøker skolen for å rekruttere medarbeidere. Næringslivsdagen er sannsynligvis høstens viktigste begivenhet for studentene, og det kan være dagen der du møter din fremtidige arbeidsgiver.

100 prosent praksisplass

Alle som tar sykepleieutdanningen ved HøgVegg i vegg med Høgskolen er et moderne skolen i Narvik er sikret praksisplass i Narvik treningssenter etablert. Friskhuset HEI alle tre studieår. Sykepleieutdanningen har fokuserer på et helhetlig helsekonsept der utstrakt bruk av praksisperioder i utdanntrening, ernæring, behandling og bedriftsingen, og disse trenger man altså ikke å helsetjeneste står sentralt. I samme bygning reise bort for å gjennomføre. De som ønsker finnes det også en innendørs klatrehall som å avholde studiepraksisen i Narvik, får av mange blir beskrevet som noe av det mulighet til det. Det blir også i denne utråeste som finnes i hele landet innen denne danningen lagt til rette for praksisplass genren. andre steder, Sider, forslag_Layout 1 03.01.12 09.51 Side 8 eksempelvis i utlandet.

Velger du å studere ved Høgskolen i Narvik er mulighetene store for at du kan ta deler av utdannelsen i utlandet. HiN har gjennom en årrekke bygd opp et solid nettverk av internasjonale kontakter over hele verden. Det viser seg også at studenter som har valgt å ta deler av utdanningen i utlandet er attraktive når de er ferdigutdannet og blir fort snappet opp av næringslivet.

Ivaretar studentene Studentparlamentet i Narvik (SPiN) er studentenes øverste organ ved Høgskolen i Narvik. SPiN er tilsluttet Norsk Studentorganisasjon og har som hovedoppgave å ivareta og fremme studentens plikter og rettigheter på skolen.

r

rnettside Nyttige inte www.hin.no o www.ssin.n uset.no h sk ri .f w w w net.no n nss.samfu Følg oss på

STUDIEINFORMASJON 2012-2013 | HØGSKOLEN I NARVIK Høgskolen i Narvik

OPPSLAGSTAVLA – OM HiN:

9

Informasjonen og layout er hentet fra HiNs studiekatalog for 2012.

Variert klubbtilbud


MELD DEG NA INN I TEK OG BLI

G INNSIKT E D F F A K S . EG INGEN DIN E. L Æ R D F O R U T D A NN N R IE A D V U S T N S A R E T HELHETLIG T V E R K UND IG GODE L E K FAGLIG NET AT DU TAR E IR R E V ID V L V E A O R K S G E ET TT D IUM ASTERSTUD UELLE FOR DEG ALLEREDE NÅ. FÅ SOM VEKKER INTERESSE. BENY MEDLEM I TEKNA FÅR DU M T E MELD DEG I BRANSJER SOM ER AKT SKRIV JOBBSØKNADER RING I GJENSIDIGE. SOM INN PÅ Å SETTE OPP EN GOD CV. IK SOM GRATIS FORSIK ER OF THE FUTURE. RE L E R , SL U E T LIR MAST D U R F O / F O S N . M ORSTAND B E F A L E T S E ID MED TEKN V I SLIK AT DU ALT DETTE O

G MER,

Tekna er foreningen for deg som har eller planlegger en mastergrad innen teknisk-naturvitenskapelige fag

Høgskolen i Narvik


En stErk rEgion – Et attraktivt narvik Narvikregionen går nå inn i et av de mest spennende tiår i sin historie. Mange nye og spennende arbeidsplasser vil bli skapt og vi trenger både kloke hoder og flinke hender. Vi trenger mange flere som vil være med på veksten og delta når mulighetene i regionen skal realiseres. Futurum har vært med å bidra til hundrevis av nye arbeidsplasser i Narvik. Du inviteres til å finne din arbeidplass i Narvikregionen. Narvikregionen trenger kompetente personer både fra teknologi, økonomi, helse og andre områder. Vi trenger flere unge mennesker! Futurum skal være pådriver og tilrettelegger for regional vekst og utvikling.

rekylreklame.no

Utsikt fra Tredjetoppen i Narvikfjellet. Foto: Rune Dahl

Telefon 76 96 73 00 • www.futurum.no

Fra idé til millionforetak We make ideas fly fpn.no

Høgskolen i Narvik


Et studium for fremtida Høsten 2011 ble det mulig å ta en Bachelor i internasjonal beredskap. Studiet er et samarbeid mellom Høgskolen i Narvik, Norges Brannskole og Høgskolen i Harstad. Tekst: Stine Elvelund

T

otalt 30 studenter tar de svært allsidige fagene som ligger under Internasjonal Beredskap. Studiet fokuserer på samfunnssikkerhet, risikoforhold og beredskap i nordområdene i et internasjonalt perspektiv. – Vi hadde over 250 søkere til studiet. Studentene utgjør en variert gruppe og vi har folk fra Arendal i sør til Svalbard i nord. Noen med årelang erfaring fra arbeidslivet,

Høgskolen i Narvik

blant annet innen brann og redning, politi, forsvar, offshore og industri. Men det er også flere studenter som kommer rett fra videregående. Det blir en fin og gjensidig stimulerende blanding mennesker, med ulike kunnskaper og studiemetoder, forteller Bjørn Kanstad som er studiekoordinator på HiN og som har vært med fra starten i utviklingen av dette nye studietilbudet.

Utdanningen skal gjøre studenten kvalifisert til å ivareta utrednings- og rådgivningsoppgaver i offentlige sektor, privat næringsliv og frivillige organisasjoner. – Evalueringer og de første eksamensresultatene viser at studentene ligger på et høyt faglig nivå, i følge Kanstad. Han håper at de kan øke antall studenter neste opptaksrunde, dette avhenger i første omgang av fasiliteter. – Men det er heller ikke ønskelig å få gruppen så stor at det går ut over kvalite-

ten for den enkelte. Så det ser ut til at det fortsatt vil bli betydelig konkurranse om disse plassene, noe som igjen er fordelaktig for kvaliteten.

Studiet er samlingsbasert, med åtte

samlinger per skoleår. Samlingene varer i fem dager, inkludert reisetid mandag morgen, og fredag ettermiddag. Det meste av undervisningen inkludert praktiske øvelser og ferdighetstrening vil foregå ved Norges Brannskole i Tjeldsund Kommune i Nordland, hvor også studentene innkvarteres under samlingene. Brannskolen ligger meget gunstig til i forhold til stamflyplassen på Evenes. Annen type undervisning vil foregå ved dagsbesøk i Narvik og Harstad. Enkelte samlinger vil foregå andre steder i Norge og i nordområdene med spesiell relevans til studiet. Undervisningsspråket vil være et av tre skandinaviske språk samt noe engelsk.


Spennende

og annerledes

studium

Tekst og foto: Kjetil Nilsen

D

et var en intensiv uke med mye informasjon, men veldig interessant, forteller Kaia-Mari Oskarsen fra Steigen. Hun er en av «pioner-studentene» på det nye bachelor-studiet. – Studiet er samlingsbasert og da

møttes vi i Trondheim, der vi hadde forelesninger blant annet med folk fra Høgskolen i SørTrøndelag, NSB, Jernbaneverket og Vegtrafikksentralen. Om kvelden tok vi nattoget nordover. – Framme i Bodø var det innlagte besøk med forelesninger på Hovedredningssentralen for Nord-Norge og Forsvarets Operative Hovedkvarter, sier Kaia-Mari.

Turen videre til Harstad gikk med hurtigruta med forelesninger om bord med fokus på Nordområdekunnskap. Siste del av samlingsuka gikk med til intensiv drilling før fredagens eksamen i organisasjon, ledelse og logistikk. – Et svært interessant og annerledes

studium – med mye arbeid riktignok, sier Kaia-Mari. Hun er en av fem jenter på kullet med til sammen 30 studenter. – En veldig sosial og fin gjeng, med en god blanding av unge og folk med masse arbeidserfaring. Selv gikk hun ut av videregående for et par år siden. På spørsmål om hva hun tenker om jobbmuligheter etter fullført studium, har hun planene klare: – Sikkerhetsansvarlig på oljeplattform, kommer det kjapt. t

På studiet i Internasjonal beredskap har de samlinger litt utenom det vanlige: I løpet av en uke i desember hadde de forelesninger i Trondheim, Bodø, Harstad og på hurtigruta – før uken ble avsluttet med en eksamen.

Hva får egentlig en ingeniøreller teknologistudent for 300 kroner?

• Medlemskap i en aktiv studentorganisasjon – hele studietiden • Gratis PC-forsikring • Gode bank- og forsikringstilbud • Teknisk Ukeblad og NITO Refleks • Juridisk rådgivning (inkl. råd om lønn og arbeidskontrakt) • Faglige kurs og arrangementer Flere medlemsfordeler og innmelding: nito.no/blimedlem Alle som studerer på ingeniør-, bioingeniør-, sivilingeniør eller andre teknologistudier (høgskolekandidat, bachelor eller master) kan bli medlem i NITO.

Høgskolen i Narvik


TRENGER DU OPPMERKSOMHET • årgang 1

INARVIK magasinet

Blomstrer i Håkvik

Trond Karoliussen:

30 år i urmakery

Rune Horrigmoe og samboer trives Cecilie Woll Johansen med godt i Håkvik sammen barna Martine og Karoline. Vi har tatt pulsen på den Narvik. idylliske bygda sør for

rket

Nordkraft Arena

>>SIDE 28

Moteserie:

Vår i Victoriahavn

Ungdomstalenter

Bygger aktivitetspark i fjellet

Næringslivet har slått på stortromma >>SIDE 12

Station I Satser i Abisko

>>SIDE 8

til en

Medlemsblad for Boligbyggelagene

i Hammerfest, Alta, Harstad,

Surfeferie

glovarm drømmeoppgave

Ny uNik julegate

på Costa Rica

HIN-elever med unik mulighet

BOLIG

Skal gjøre Narvikfjellet bedre destinasjon

>>SIDE 14

no 1 • 2011

Utgave 2 | 2011

Narvik, Svolvær og Mosjøen

Samarbeid i Nord-Norge

Magasinnarvik

VINTER/SOMMER 2012

vinTEr/soMMEr 2012

SIDE 4

SAMARBEIDER sen

Björkliden og Riksgrän

1928-2012

BYFJELLET

Jevn økning i eiendomssalget SIDE 12

vinTEr/soMMEr 2012

Nordområdekunnskap 1 – næring og infrastruktur Nordområdekunnskap 2 – nordområdepolitikk Organisasjon, ledelse, logistikk Anvendt statistikk Geofysikk Øvelsesmetodikk Risiko og risikostyring Mennesker i ekstremt klima Miljø og sårbarhet Katastrofeberedskap Operativ ledelse Farlig gods (HAZMAT) Utredningsmetodikk Samordnet øvelse Praksisopphold med bacheloroppgave Det er også planer om ulike valgfag som Transport og spedisjon, Utslippsbekjempning og oljevern, Redningsinnsats til sjøs og Smittevern.

7. oktober 2010 • nr.1

– vi sprer glede

Magasin narvik

• • • • • • • • • • • • • • • •

I NARVIK

Kungsleden I Aurora Sky

Emneplanen inneholder disse fagene:

Interiørtips fra Petter Leiros

Bachelor internasjonal beredskap

VINTER/SOMMER 2012

studiekompetanse, eller realkompetanse etter gjeldende regelverk. Søkere må påregne å bli vurdert for nødvendig sikkerhetsklarering Søknad sendes: Samordna opptak, åpner 1. februar Kontakinformasjon ved spørsmål: bachelor@nbsk.no Hjemmeside: www.hin.no www.hin.no/internasjonalberedskap

Høgskolen i Narvik

Magasinlappland

Undervisningsspråk: Norsk, noe skandinavisk og engelsk Studielengde: 3 år Studiepoeng: 180 Tilhørighet: Avdeling for Teknologi, Høgskolen i Narvik Opptakskrav ordinært løp (inkl. nettstudie): Generell

ne Boligbyggelage trives – der gammel og ung

Tre profiler I Enkel luksus

I Tinja viser vei I Barnas

Narvik I Skolen ved foten

av fjellet

Norske Boligbyggelag A LT D U T R E N G E R Å VITE OM EV ENTYR, AKTIVIT ETER OG OVERN AT T I N G :

NARVIKGUIDEN

Vi hjelper deg både med redaksjonell og grafisk utforming av produkter. Skulle du ha behov for avis, magasin, brosjyre, internettside eller andre trykksaker så ordner vi absolutt alt fra a til å.

Ta kontakt med oss for nærmere informasjon OLE-EIVIND JOHANSEN MARKEDSSJEF Tlf: 957 68 611 ole@inarvik.org

STINE ELVELUND RED/JOURNALIST Tlf: 957 22 474 stine@inarvik.org

Høgskolen i Narvik

Boligbyggelag Magasin LaPPLanD

24 SIDE Norske

RUNE DAHL RED/FOTOGRAF Tlf: 911 55 445 rune@inarvik.org

STURE PETTERSEN GRAFIKER Tlf: 951 60 513 sture@inarvik.org


Et ivrig og entusiastisk dugnadsgjeng står på for å legge alt best tilrette for ungdommen i Ankenesfjellet.

Fantastisk dugnadsinnsats Ankenes Alpinanlegg er familieanlegget som drives 100 prosent på dugnad. Tekst: Stine Elvelund

Foto: Lise Arntzen, Vibeke Kristensen og Kristian Berg

Flotte forhold i Ankenesfjellet.

E

t dugnadsår i Ankenes Alpinklubb består av mange timer med forskjellige typer jobb og mange frivillige som stiller opp i all slags vær. I løpet av en sesong blir det ca 960 timer med heisvakt og ca 400 timer med kafévakt, forteller leder i Ankenes Alpin, Vibeke Kristensen. Tråkkemaskinen har cirka 800 timer med kjøring i løpet av en sesong. Men selv om timeantallet er høyt, er det ikke mange timene de fleste foreldrene bruker i løpet av en sesong – fordi de er såpass mange medlemmer. – Driften av et anlegg består av mange små og store oppgaver, hvor alle er av stor betydning for klubben. Alt fra arrangering av renn til rundvask av Villa Utsikten, kvisting, vedlikehold og selvfølgelig snølegging, sier Vibeke. Anlegget har to heiser, og åtte nedfarter. Kafeteria og skiutleie finner du også her. – Vi har lagt forholdene til rette for at alle brukergrupper av anlegget skal ha et maksimalt opphold når de kommer på besøk, forklarer Kristensen. – Vi har et kjempebra familie- og snowboardanlegg, og garanterer at du vil finne deg til rette, uansett alder og ferdighetsnivå, avslutter Vibeke Kristensen.

Luftige svev med fjorden i bakgrunnen. MAGASIN NARVIK

55


NYHETER I NARVIK

FUNNCUP BEGYNNER 18.MAI

Narviks og en av nordnorges største fotballturneringer – FUNN Cup – går i år av stabelen 18-20. mai. I fjor kom 113 lag og det er forventet at vel så mange deltar i år. Årets turnering blir den 39. i rekken. – Vi begynner som alltid Kristi himmelfartsdag, eller dagen etter. I år kommer himmelspretten på 17.mai, derfor blir det første kamp 18.mai, slår Funn Cup-sjef Terje Enoksen fast. Foto: Rune Dahl

REGIONALE SKREDVARSLER

Denne vinteren vil NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) to ganger i uken sende ut regionale skredvarsler for 23 regioner i landet, blant annet Narvik-området. Alle som ferdes i fjellet kan melde inn skredobservasjoner. Det er også etablert et nettverk av observatører som melder inn detaljerte observasjoner ukentlig til NVE. Mer informasjon om skredvarslene og hvordan du melder inn observasjoner finner du på nettsiden www.nve.no/regobs.

NY DAGLIG LEDER I NARVIKFJELLET Styret i Narvikfjellet har ansatt Svein E.Fjellstad (50) som ny daglig leder. Han begynte i jobben i januar i år.

Foto: Rune Dahl

PROSJEKTLEDER

NARVIKLEKENE 2012

Narvik Idrettslag inviterer store og små utøvere, og publikum, til friidrettsfest på Narvik Stadion 16. og 17. juni 2012. Årets leker er de 49.ende i rekken. De yngste utøverne, rekruttene, er 7-10 år gamle. Så blir det konkurrerert i alle aldersklasser oppover, inkludert junior, seniorer og veteraner. Stevnet er åpent for funksjonshemmede utøvere i alle øvelsene.

Styringsgruppen for prosjektet ”Regulering og næringsutvikling i Narvikfjellet” har engasjert Erik D.Plener (48) i et ettårig engasjement som prosjektleder. Prosjektet er finansiert av lokalt næringsliv.

Foto: Rune Dahl

VIL LUFTE DAMENE

Inga-Lill Ekrem og Hilde M. Normark har satt i gang et luftetiltak for damer i hele landet. De har fått med seg en ressursterk gjeng med damer som skal være «luftere» - ansvarlig for de aktivitetene som står på programmet. Fredag 1. juni ønskes damer fra hele landet velkommen til lufting i Narvik. Det hele starter med en åpningsseremoni i parken ved det nye Ricahotellet i Narvik. Lørdag 2. juni blir stappfull av aktiviteter; fjelltur, yoga, bli-ny-pakker, presentasjon av bli-nykandidater, mange spennende workshops, festmiddag og show. Her er MASSE spennende på gang, forteller Inga-Lill og Hilde. Følg med her:www.luftes.no

Hilde M. Normark, Unni Danielsen og Inga-Lill Ekrem vil lufte damene. 56

MAGASIN NARVIK


INVITERER TIL BYFEST

FOLKEFEST: Redaktør Stine Elvelund, grafiker Sture Pettersen, sentersjef Helge Edvardsen, ordfører Tore Nysæter, senterleder Kirsten Nystrand, daglig leder Rune Dahl og markedssjef Ole-Eivind Johansen inviterer til BYFESTEN I NARVIK i juni. Tulin Tuncer fra Narvik IL var ikke tilstede. Foto: Torje Kosmo Karlsen.

Nå blir det gedigen sommerfest i Narvik! Første helgen i juni inviterer denne gjengen til det folkelige arrangementet BYFESTEN I NARVIK midt i sentrum. Det aller meste av arrangementene vil bli gratis. - BYFESTEN vil være en flott arena å vise mangfoldet i Narvik - lag, foreninger, kultur og idrett. Jeg oppfordrer alle til å se og bli sett disse dagene. Håper og tror at BYFESTEN kan bli en flott folkefest og en god start på sommeren, forteller ordfører Tore Nysæter. Det hele skal skje 1-3.juni midt i Narvik sentrum. Da skal det myldre av barn, ungdom og voksne i sentrumsgatene, på torvet og Parkhalltaket. Det blir idrettsarrangementer, korpsmusikk, konserter, salgsboder, utstillinger og et stort folkeliv. Og det aller meste blir gratis for alle. Dette blir en folkefest for ung og gammel, med et stort antall arrangementer for enhver smak. Kultur og idrettsliv skal forenes, forteller initiativtaker Rune Dahl.

NY SYKKELLØYPE I FJELLET

I fjor sommer og høst har det vært ivrig dugnad i Fagernesfjellet med bygging av ny sykkelløype. Løypegeneral Mikael Af Ekenstam er godt fornøyd med arbeidet som er nedlagt. – Via Facebook har vi klart å mobilisere mange av de ungdommene som kjører ski om vinteren og sykkel om sommeren. Spesielt i fjor høst hadde vi godt oppmøte og det er bygd bruer på utsatte plasser, doseringssvinger å lagt ned drenering, sier han. Den vil være heisbasert og starter oppe ved Fjellheisrestauranten og er nybegynnervennlig. – Vi regner med at det vil bli noen dugnadstimer i vår før løypa er ferdig, men sommeren skal definitivt brukes til sykling og ikke mere graving, avslutter den blide svensken.

FREESTYLESHOW PÅ SCOOTER

Lars Erik Niia gjør det i år igjen. Lørdag 14.april samler han verdenseliten på snøscooter i Narvikfjellet, blant annet X-games-vinner Daniel Bodin. På sletta i bunnen av slalåm anlegget blir det et heidundrende freestyleshow, og Niia regner med at minst like mange som fjorårets over 500 tilskuere møter opp. Skijibbere fra Sverige og Norge vil ha oppvisning i pausen. Arrangementet avsluttes med afterski rett etter at showet er over. Foto: Rune Dahl

NY HYTTE PÅ NÆVRA

I løpet av sommeren 2012 vil Narvik og omegn Jeger og Fiskeforenings nye hytte på Nævra være klar til utleie. Hytta er ei Saltdalshytte på 37 kvadratmeter og inneholder to soverom, to boder, vindfang og hems foruten åpen stue- og kjøkkenløsning. Hytta får en fantastisk utsikt over begge vannene. Gammelhytta leies ut som vanlig, utenom i byggeperiodene. MAGASIN NARVIK

57


Sykkelentusiasten Narviks mest ihuga sykkelentusiast heter Sture Pettersen. Gjennom sitt eget nettsted www.singletracknarvik.com formidler han sine egne sykkelopplevelser. Tekst: Rune Dahl

E

Foto: Selv Utløser

t imponerende antall timer på sykkelsetet har resultert i nettstedet www.singletracknarvik.com som stisyklister over hele landet har lagt merke til. Her får man en detaljert beskrivelse av 13 av de beste stisykkelturene i Narvikområdet. Og flere oppdateringer er på gang.

58

MAGASIN NARVIK

– Med utgangspunkt i Narvik er alle turene innen en rekkevidde på en time sørover eller en time opp til Riksgränsen. –De aller fleste stiene er sykkelbare i midten/slutten av juni bortsett fra de høyestliggende som Låktatjåkko Fjällstation (1228) og Reinnesfjellet (804), forteller Pettersen.

Den røde, gamle caravellen med fartsstipe over panseret, mer kjent som The Bikevan, er et kjent syn i Narviks bybilde. På lasteplanet er det et sykkelstativ med plass til 5 sykler, og med denne frakter Sture sine kompiser og grupper ut på tur. – Jeg liker meg godt i Sverige, så det blir mange turer dit. Den absolutte favo-


ritten min er turen opp til Låktatjåkko fjellstue. En tur som inneholder det meste; tøffe stigninger, fine nedkjøringer og teknisk terreng. Og ikke minst den obligatoriske Låktavafflen på fjellstua på toppen, forteller Sture. – Men turen over Reinneset i Skjomen

står også veldig høyt. Fantastisk utsikt og sykling på fjell som slår det aller meste, forteller han. Sture hadde i fjor 50 turer på terrengsykkelen sin. Men likevel er det langt unna rekorden fra 2009 med 79 turer i løpet av sesongen. Den lengste dagsturen

er på over 6 mil. Turene foregår ofte i kupert terreng, altså noe annet en landeveissykling på asfalt. – I løpet av 2012 skal jeg sykle Nikkalokta – Abisko, en strekning på 11 mil. Den har jeg hatt høyt på lista lenge, sier Pettersen.

MAGASIN NARVIK

59


Sprangridning er en av verdens vanskeligste idretter å holde et godt nivå i. Camilla Munkvold er Narviks beste innenfor sporten. Tekst og foto: Rune Dahl

Hest hele døgnet 17

-åringen går andreåret ved sprangridningslinja på Toppidrettsgymnaset i Telemark. Det er et privatgymnas med 12 forskjellige idrettslinjer – og er den eneste i Norge med egen linje for sprangridning. Hvert år tar de inn 5 elever - på en linje med over 80 søkere – så nåløyet er trangt. – I løpet av de to årene jeg har vært i Skien har jeg lært mer enn på 10 år i Narvik. Skolen er veldig bra og vi har Norges beste trenere, forteller Camilla. Camilla begynte med hest når hun var 5 år og har vært interessert siden. Mye grunnet mammaen Monica Munkvold som har holdt på med hest på hobbybasis i mange år. – Jeg kom til et punkt i Narvik hvor

60

MAGASIN NARVIK

jeg følte at jeg måtte bort for å utvikle meg videre. Å søke meg til Skien var en rett ting å gjøre. Det er et flott miljø ved skolen, forteller hun. Camilla trener med hest hver morgen og ettermiddag, i tillegg til basistrening på dagtid. Når hun i tillegg deltar på stevner omtrent hver helg gjennom hele skoleåret, sier det seg selv at hest tar mye av tiden til Camilla. – Hest er ikke en hobby lenger, det er uten tvil blitt en livsstil. Men det er en livsstil jeg liker. Jeg har konkurranseinnstinkt og er villig til å gjøre det som skal til for å bli god. Håkvikjenta er den første fra området vårt som har deltatt på Oslo Horse Show. For Camilla var det en stor opplevelse å

sitte på hesten side ved side av verdensstjernene som hun tidligere bare har sett på tv. – Å drive på med hest er veldig kostbart. Det er uten tvil et underskuddsprosjekt og uten støtte fra mamma og pappa hadde dette ikke gått. Det kan også være farlig, men heldigvis har jeg bare havnet på sykehuset et par ganger. Skadene kommer stort sett ved at man havner i hinder eller blir tråkket på av hesten, forteller hun. Camilla skal gå fire år i Skien. Deretter er det vanskelig å si hvor veien går. Enten fortsetter hun med hest eller så satser hun på en utdanning innenfor idrett. Personlig trener eller Idrettspsykolog kan være to av mulighetene.


Amfi – Norges største senterfamilie

Friluftsopplevelsen starter hos oss! I våre to kjøpesenter finner du det du trenger både før og etter turen! 80 butikker ønsker deg velkommen inn i varmen.

Åpent: man-fre 10-20 • lør 10-18 • amfi.no MAGASIN NARVIK

61


Et arktisk menneske Sidsel Naustvoll vokste opp mellom slake åser og jorder i Trondheimsfjorden, men må ha kjent en dragning mot nord. Tekst og foto: Terje Myller

E

tter sivilingeniørstudiet i Trøndelags hovedstad ble det først jobb i Mo i Rana, så i Bodø. Så en vinterdag for femten år siden var hun innom Narvik for å gå på ski fra fra Katterat til Sulitjelma. Da skjønte hun at hun måtte ta enda ett skritt nordover. Her var det god energi og rundt byen var det makeløs natur. – Det er noe med landskapet i nord, sier hun. Kontrastene i lys og årstid. Energien i naturen. De barske fjellene. Alt dette gir sterke opplevelser. Det er ingenting galt med Syden, men jeg velger heller Svalbard enn Gran Canaria. Sidsel jobbet en gang to somre som guide på Svalbard. Ja, jeg er nok et arktisk menneske, forteller hun. I dag er hun lærer i realfag på Høgskolen i Narvik og styreleder i den 110 år gamle, ærverdige Narvik og Omegn Turistforening. Med sine nesten 1000 medlemmer i 2011 har foreningen hatt en flott tilvekst de siste årene. Hun mener at folk er blitt mer interessert i turer i fjell og mark. – De ser flere muligheter enn før. Turbøkene til Bjørn Forselv har hjulpet på. Det er også noe i tiden å ha fokus på folkehelse og nærmiljø, tror hun. Det eneste hun hadde ønsket seg var at flere ungdommer kom seg opp på fjellet. – La oss kalle det ”heisfri ferdsel”, det kan det bli enda mer av blant ungdom. Turistforeningen må ta et visst ansvar. I fjor hadde vi leircamp og tinderangel for dem. Vi skal ha det samme i år, forteller Sidsel.

62

MAGASIN NARVIK


2012

9. M AR S  18. M AR S

VI SETTER NARVIK PÅ HODET!

Billettsalg: Aurora Kino, tel 820 01 330, www.aurorabillett.no.

Noen smakebiter fra programmet:

URIAH HEEP

BJØRN EIDSVÅG

Hos Bose kaller vi IKKE

dette

for en TV.

LØRDAG 10. MARS STED: NORDKRAFT ARENA

INGRID BJØRNOV

TORSDAG 15. MARS STED: NARVIK KULTURHUS

TIRSDAG 13. MARS STED: NORDKRAFT ARENA

BO KASPERS ORKESTER

Bose VideoWave entertainment system. Bilde i HD. Hjemmekinolyd. Ingen synlige høyttalere. ®

FREDAG 16. MARS STED: NORDKRAFT ARENA

LIDOLIDO

Bose VideoWave entertainment system er den eneste HD-flatskjermen med et komplett innebygd hjemmekinosystem. Gjennom eksklusive Bose-teknologier gjenskapes lyden fra steder hvor det ikke finnes høyttalere, og leverer en opplevelse du aldri ville trodd var mulig. Det er ikke en TV. Det er faktisk en komplett hjemmeunderholdningsløsning som kombinerer 1080p-oppløsning med hjemmekinolyd. I ett brukervennlig system. Kun fra Bose. ®

SIRKUS ELIASSEN PRESENTERES AV

LØRDAG 18. MARS

®

MED FLERE REGIONALE BAND

®

Før du kjøper en ny TV, må du sørge for å oppleve Bose VideoWave -systemet hos:

LOKOMOTIV PARTNER

®

LKAB Norge AS

Narvik kommune

Støttet av Norsk Kulturfond

Vi gir deg mer informasjon på www.vinterfestuka.no

DESIGN: luto.no

SVARTA BJØRN PARTNER

®

TV-TORMOD Kongensgate 28 • Tlf: 76 94 23 05 • Din elektrobutikk i Narvik med over 50 års erfaring •

Følg oss på MAGASIN NARVIK

63


Enkel luksus Tekst: Eirik Carolin Foto: Rune Dahl

Rakfisk-anretning

200 gr Raket ørretfilet i 2-3 cm brede biter 3-4 mandelpoteter Purreløkringer Seter-rømme 1 Valdreslefse, evt vestlandslefse Kok opp poteten på primusen, I mellomtiden legger du opp fisken på tallerkenen sammen med purre-ringer, en rømmeklatt og sammenrullet lefse. Server med varme poteter. Rørosflatbrød smaker himmelsk til. 64

MAGASIN NARVIK


M

ange prøver å la sine stordager gå hen i stillhet. De ønsker ikke all den viraken som følger med, med husvask, innkjøp, invitering av gjester og altfor mye oppmerksomhet. Det må de jo for all del synes, men man behøver jo ikke å være enig i att kameraten som arrangerte DET heidundrandes utdrikningslaget noen år tilbake skal billig unna. Selv har jeg elefanthukommelse på slike ting. En god kompis av meg som har arrangert; la oss si ”mer en et par” av nevnte kalas-typer, stakk til København i all stillhet for å gifte seg. Han slapp unna helt til han ”plutselig” fylte ett rundt tall. Intetanende kom han på kaffebesøk hos mora si: OVERRASKELSEEEE !!... Selv ble jeg tatt på senga for en tid siden da jeg inviterte til bursdagsfest med litt god mat og drikke, 3 kompiser var invitert. Huset blei vaska og maten laga. De skulle komme kl 8 på kvelden. En halvtime forsinket kom det en kar med pils i neven inn døra og ville ha meg ut på trappa for å

røyke. Joda, kunne vel det ettersom ingen andre var kommet. Der ble jeg møtt av de to andre som hadde med en diger klovne-gummimaske. Og Håndjern. Bakbundet og blindet ble jeg kasta bak i en bil og etter hvert ført inn i et ukjent lokale. Det var ikke bare 3 personer der… Husker mesteparten, fikk noen bilder. Resten er historie. Om man skal gjøre stas på noen er et godt måltid ofte den sikreste måten. Dersom det i tillegg lar seg gjøre å overaske med hvor man serverer måltidet, er du sikret suksess. Kontraster er bra. Ingen forventer å få servert ett 3 retters måltid ved det de trodde skulle være ett pølsebål. De følgende rettene ble anrettet på entre-gulvet hos fotograf Rune. Du trenger kun å ha med deg tre tallerkner, en primus, en liter vann og en kjele. Maten tilbereder du hjemme og tar med i små plastbokser med lokk.

«Om man skal gjøre stas på noen er et godt måltid ofte den sikreste måten» Eirik Carolin, kokk

Vanilje-parfait med varme multer og eggelikør

Varmrøkt Reinsdyrhjerte

½ dl kremfløte ½ eggeplomme 1/20 vaniljestang 1,5 ts sukker

50 gr varmrøkt reinhjerte (Kjøpes f. eks. hos Klas i Abisko) skjæres i tynne skiver ca 20 Ruccula blader 5-6 strimler Parmesanost Olivenolje Seter-rømme Legg bladene i ett pent mønster og brett kjøttskivene pent i en topp midt på salaten. Ringle litt olje over og legg på noen parmesanost-strimler.

Alle ingredienser skal være kalde, også skålen. Skrap frøene fra vaniljestangen. Pisk fløte, eggeplommer, vaniljefrøene, og sukker sammen til en ikke for fast kremkonsistens i en kjøkkenmaskin. Fryses over natten.

50 gr sukrede multer ½ dl vann 3 cl eggelikør Varm multene sammen med litt vann i en kjele. Anrett isen på en tallerken og hell likør over. Legg de varme multene ved siden av.

Oppskriftene er pr person. MAGASIN NARVIK

65


Utlendingene i fjellet

UTLENDINGER: Fire utlendinger som drifter Narvikfjellet med stø hånd. Fra venstre: Svenskene Markus Eriksson og Martin Bruce Lundberg. På taket, australieren Kaj Sønnichsen. Foran, Karin Montin. 66

MAGASIN NARVIK


For tredje året på rad er Karin Montin på plass i Narvikfjellet. Den sprudlende 25-åringen fra Nynäshamn sør for Stockholm er en av mange svensker som har sin arbeidsplass i Narvikfjellet. Montin forteller om et fjell med enormt potensiale, ansatte med stor arbeidslyst og gode holdninger. Og det til tross for at Narvikfjellet AS kanskje er inne i sin mørkeste periode noensinne. Tekst og foto: Rune Dahl

N

arvikfjellet er degradert fra riksanlegg til lokalanlegg, og det har vært høylydte diskusjoner i lokale og nasjonale medier om anleggets fremtid. Dette til tross: så snart de mørke høstkveldene har meldt sin ankomst til midnattsolvante Narvikværinger, så kommer også svenskene til Narvik. De kommer for å arbeide, for å kjøre på ski og oppleve nye impulser. De krever lite og jobber mye, perfekt for et skianlegg i vanskeligheter. Over hele verden. I Sverige er det svært attraktivt å være ”sesongare” – sesongarbeider – ved skistedene. I spesielt Åre og på eksotiske Riksgrensen er trengselen stor. I Åre var det tidligere sesonger 1000 søkere på 300 plasser. Og det til tross for at de tjener halvparten av det de gjør i Norge. – I Sverige forventer vi oss ikke fast jobb i ung alder. Antakelig er det også en litt annen kultur. Etter endt utdanning er det mer vanlig at man reiser rundt i verden, opplever nye kulturer osv. Da er jobben som sesongarbeider ved skianlegg perfekt. Man finner svensker over hele verden, forteller Karin Montin. Karin har jobbet syv sesonger ved forskjellige skisenter verden over. Åre i Sverige, New Zealand, Australia og Geilo og Narvik i Norge. – Man drar med seg veldig mye erfaring fra de store veldrevne skidestinasjonene. Det er nok med på at vi blir tatt godt i mot i Narvik, forteller Karin og fortsetter: – Det er uten tvil den beste arbeidsplassen jeg har vært på. Narvikfjellet er virkelig på rett vei, og det skjer mye i kulissene som folk flest ikke vet om. Vi har et enormt forbedringspotensiale, og det er også noe av det mest positive; Den minste lille for-

bedringen er revolusjonerende, og på bare det siste året har anlegget forbedret seg vesentlig. Gode holdninger. Karin fremhever holdningsendringen blant de ansatte som har endret seg radikalt siden hun kom til Narvik for 3 år siden. – Gjengen som jobber i fjellet er stolte over arbeidsplassen sin. Vi har en sterk drivkraft for Narvikfjellet, og håper at arbeidet vi legger ned skal gi resultater etter hvert. Fjellet betyr veldig mye for oss som jobber her, forteller Karin. Et stort problem i Narvik er gammelt utstyr. Dermed går mye av arbeidsdagen med til vedlikehold. Men hovedfokuset nå er å yte god service til de besøkende og ikke minst skape gode rutiner i hele anlegget. Rett og slett kopiere de veldrevne destinasjonene. – Flesteparten av de besøkende i Narvik er barn, noe vi er kjempeglade for! Men vi har et stort ansvar som må følges opp, forteller Montin. – Det gjelder både merking av løyper, og oppsetting av nett og sperringer. Dessuten jobber vi mye med å fortelle ungene hvordan de skal oppføre seg i løypa. Her henstiller vi også de voksne til å ta en runde med barna. Fortell om vanlig oppførsel, sikkerhet i løypa osv, sier Karin. I følge svenske Karin har Narvikfjellet skandinavias beste offpistkjøring og burde vært det best besøkte anlegget i nordeuropa. – Alle skikjørere må besøke Narvikfjellet en gang i livet. Så bra er virkelig skikjøringen og naturen her, sier hun.

NARVIKFJELLET OM DE FIRE I FJELLET Kaj Sønnichsen – En mer entusiastisk toppturperson skal man lete lenge etter. Fasinert av nord-norsk natur og lys. Er meget pliktoppfyllende/trofast medarbeider med høyt servicenivå/ kundevennlig, en av Narviks beste skiteknikere. Martin Bruce Lundberg – høy kompetanse innen sikkerhet/skipatrulje og snølegging samt mekanisk drift. Har jobbet mellom 7-10 sesonger i Narvikfjellet (i sin tid også sammen med Ketil Singstad). Er under utdannelse til å bli internasjonal UIAGM-fjellguide. Markus Eriksson – Narvikfjellets «handyman» med høy kompetanse innen sikkerhet, skipatrulje, snølegging samt mekanisk drift. Er løsningsorientert – samt trygg og rolig. Er en habil fotograf. Kjenner de fleste fjelltoppene i regionen godt. Karin Montin – en ung dame med stort engasjement for Narvikfjellet. Har full oversikt over alt som skjer i anlegget og har lagt ned enormt mye ressurser og energi på å få anlegget på samme nivå som andre skidestinasjoner. Har bred erfaring fra skidestinasjoner over hele verden. Kompetanse innen sikkerhet, skipatrulje, drift, arbeidsmiljø/HMS, kundeservice, salg. Er nøyaktig, resultatorientert, har stor arbeidskapasitet og er positiv!

MAGASIN NARVIK

67


Snart M{zd{ CX-5

er den helt nye

på plass hos oss.

Levering fra mai 2012. Forhåndssalget har startet! Nye M{zd{ CX-5 med SKYACTIV-teknologi • Fantastiske kjøreegenskaper • Drivstofforbruk fra 0,45 l/mil (CO2-utslipp fra 119 g/km) • Sterke motorer, diesel 150 hk (380Nm), bensin fra 160 hk • Tohjulstrekk eller firehjulsdrift • 6-trinns manuelt– eller automatgir

Pris fra kun

298 100,-*

* Levert Narvik inkl frakt og registreringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg.

Du når alltid våre selgere utenom åpningstid på mobiltelefon; Frode 918 55 670 • Ole-Johan 900 13 045 • Trond 907 93 894

– FOR TRYGGHET OG SERVICE –

Ankenesveien 7 • Tlf: 76 96 50 00 • www.fagerthun-bil.no Åpningstider: Man-fre: 08:00-16:00, tors 08:00-19:00, lør 10:00-14:00

68

MAGASIN NARVIK


PanoRana 15

Ă…sgard

Unike hytter til deg som søker den gode opplevelsen. Ta kontakt i dag! Umskare

Bestill katalog med SMS

Send kode RANAHYTTA til 26112 med navn og adresse

PanoRana 4

www.ranahytta.no tlf 75 12 88 44 - Mo i Rana

Peppes Pizza Narvik - Kongensgate 66

MAGASIN NARVIK

69


KJELKEMORO Mere moro skal du lete lenge etter! En av nord-europas lengste akebakker finner du i Fagernesfjellet. Du tar med deg akebrettet eller kjelken i gondolen opp til fjellheisrestauranten 650 moh. Vel oppe ligger en flere kilometer lang og varierende bakke framfor deg. På fine dager kan utsikten ta pusten fra deg, men som oftest har du ikke tid til å nyte. Adrenalin-nivået er høyt fra start til målgang ved gondolens bunnstasjon. Aktiviteten passer for barn i alle aldre. Turen er også mye brukt av firma som vil ha en morsom og inspirerende opplevelse. Foto: Rune Dahl.

70

MAGASIN NARVIK


MAGASIN NARVIK

71


4

flotte vinterturer

Tekst og foto: Bjørn Forselv

Turbeskrivelsene er utdrag fra boka «På tur i Narvik og omegn – Vinter»

72

MAGASIN NARVIK


1 Sepmola

Turen opp til Sepmola er den mest populære toppturen i Ballangen om vinteren. Og det er ikke uten grunn. Fra toppen 1342 moh har du en fantastisk utsikt over Ofoten. Nedrennet er fantasisk selv med vanlige turski. Turen opp er ei kontinuerlig stigning, men uten bratte og rasfarlige stigninger. Dette er en tur hvor du benytter skifeller hele veien opp. Den største utfordringen på turen er når du renner ned de siste 300 høydemeterne gjennom skogen. Fra kote 700 og opp til toppen har du etter min mening kanskje den flotteste utsikten på en topptur i hele Ofoten. Ved foten av fjellet har du den flate Ballangenmarka etterfulgt av Efjorden med de flotte granittfjellene på vestsiden av fjorden. Bak disse ligger Vestfjorden med Vesterålen og Lofotveggen i bakgrunnen. Dette er tur nr 87 i På tur i Narvik og omegn III -Vinter.

MAGASIN NARVIK

73


2 Varden på Veggfjellet

Turen opp til Varden (542) på Veggfjellet er en gammel klassiker, og ikke uten grunn. Startpunktet er E10 ved Trollhøgda. Dette gir deg en starthøyde på 170 moh. Den 7,5 km lange turen fra E10 og opp til Varden har ei svak kontinuerlig stigning på 370 høydemeter. De første 6 km av turen går gjennom fjellbjørkeskog. Den siste 1,5 km går over skoggrensa og gir fin utsikt mot Ofotfjorden. Fra Varden har du flott utsikt mot Narvik og fjellene sørøst

74

MAGASIN NARVIK

for byen. Avstanden i luftlinje fra Varden til Framneslia er på 7,5 km, nøyaktig samme distanse som løypa fra E10 og opp til Varden. Tilbaketuren til E10 er ei kontinuerlig svak nedkjøring. Rundt påsketider er det som ofte preparerte løyper opp til Varden. Dette er tur nr 71 i På tur i Narvik og omegn III -Vinter.


3 Lakselvvannet og Svartdalen Lakselvvannet og Svartdalen er et av de nærmeste turmålene når du kjører nordover fra Narvik. Dette er en tur som går i lavlandet og passer fint når været er ugjestmildt i høyfjellet. Fra Rallarkirkegården på Hergot går du veien inn mot skytebanen og tar av til høyre mot Lakselvvannet 0,5 km før skytebanen. Lakselvvannet kan være et turmål i seg selv, men fortsetter du til nord enden av vannet kan

4 Lapphaugen Vassdalen

Turen fra Lapphaugen til Vassdalen har historisk sus over seg. Langs traseen var det harde kamper våren 1940. Denne 17 km lange turen er derimot ikke hard, og har kun ei stigning på 100 høydemeter fra Stormyra og inn til Gressdalen. To tredjedeler av turen ligger mellom kote 350 og 400. Dette er under skoggrensa, men dalførene er praktisk talt skogfrie og gir inntrykk av å være i høyfjel-

du gå opp i den flotte, trange Svartdalen. Terrenget stiger svakt opp gjennom dalen. Svartdalen går etter hvert over til Styggdalen, og følger du hele dalføret 4 km kommer du opp til Nygårdsvannet 260 moh. Dette er tur nr 18 i På tur i Narvik og omegn III -Vinter.

let. I det du renner ned i Vassdalen treffer du skogen. Ved Storfossen ser du fortsatt den åpne traseen i skogen hvor Vassdalulykken inntraff 6. mars 1986, hvor 16 soldater mistet livet. Turen er lett å gjennomføre og bringer deg gjennom tre flotte daler. Dette er tur nr 70 i På tur i Narvik og omegn III -Vinter.

MAGASIN NARVIK

75


Lokalt håndverk

Det finnes mange flinke mennesker som lager flotte produkter her i Narvikregionen. Vi bringer her et lite utvalg fra noen få av bidragsyterne.

BARNEBUKSER

Behagelige, praktiske i flotte farger blir også produsert av Gull og Gråstein. www.gulloggrastein.no

KAMMERSET

EKTE NORDNORSK SAU

er en lokal nettbutikk med egenproduserte varer. Ønsker du en liten gave - eller noe til deg selv - er dette butikken for deg. kammerset-narvik.blogspot.com

spikket av tre med ekte saueskinn. Smia Vekst står bak produktet. www.smiavekst.no

ZYLLA SMYKKER

tilbyr unike håndlagde smykker, her ser vi to med motiv av fisker mens det siste med drage som motiv. zylla.wordpress.com

SITTEUNDERLAG i villsau-skinn med flotte trykk, fra Smia Vekst. www.smiavekst.no

FLOTTE KJOLE I ULL Fra Aktiv Ballangen. www.aktivballangen.no 76

MAGASIN NARVIK

STRIKKET HETTESJAL

fra Gull og Gråstein. www.gulloggrastein.no

SMØREKNIV fra Smia Vekst. www.smiavekst.no


STRIKKET SITTEUNDERLAG

eller pledd til de minste fra Aktiv Ballangen. www.aktivballangen.no

SITTEUNDERLAGET

i tovet ull kan like gjerne brukes i bilsetet på kalde dager. Også dette fra Smia Vekst. www.smiavekst.no

OPTIMIST OF NORWAY

Som en av de første i Norge bruker de bambus som hovedmateriale i hele deres kolleksjon på grunn av kvalitet, funksjonalitet og komfort. www.optimistofnorway.no

NICOLA MULRYAN lager smykker blant annet med Swarovski-steiner og glassperler. Alle smykkene er unike – det finnes ikke to like. www.nicolamulryan.com

HÅTTN TÅTT FLOTTE PULSVARMERE

strikket med ull og silke av Gull og Gråstein. www.gulloggrastein.no

Selger flotte luer, votter og halser som de selger via Facebook.

SMYKKE av sølv og skinn fra Zylla smykker. zylla.wordpress.com MAGASIN NARVIK

77


Narvikfjellet – en trivelig familiedestinasjon

N

arvik er en kompakt by. Her finner man praktisk talt alt av fasiliteter innenfor en radius på bare noen få hundre meter. Her kan du bo komfortabelt, enten det er i flotte hotell eller i campinghytter. Barnefamilien skal føle seg hjemme i Narvikfjellet. Det er egen barneheis i den nedre delen av fjellet. Her er det også grillmuligheter. I nedfarten Familien er det i år egen park for barn- og ungdom. Tar man gondolbanen opp er kjelkekjøring ned den flere kilometer lange veien en stor hit blant både barn og voksne. Kobberstadløypa som ligger helt inntil alpinanlegget er mye brukt av byens unge og eldre langrennsløpere. Foto: Rune Dahl

78

MAGASIN NARVIK


- for helse og velvære

Vi har byens mest varierte utvalg i behandlinger!

Vi åpner i nye lokaler i dag 19. mai!

Flere typer ansiktsbehandlinger, massasjer, aromamassasjer og fotterapibehandlinger

• • • • •

Dette feirer vi med fantastiske tilbud til deg som kunde

Make-up tatovering (bryn/eyeliner/munn) Auriculoterapi (øreakupunktur) kombineres med massasje IPL (laser) mot akne uønsket hårvekst, synlige Masse spennende Ved(kviser) bestilling av I tillegg er du blodkar Massasje for gravide hos jordmor tilbud og gaver, behandling får med i trekning av Enerpeel-ansiktsbehandlinger (hyperpigmenteringer, så her er det du opp til et gavekort verdi uren hud, sensitiv hud, linjer og dype rynker) CE-godkjent! først til mølla! rabatt.*(restylane) • Dysport (botox) Aestelis/Fortelis

50%

kr. 2.000,-

på ny CE-godkjent Gå Bl.a. innintro-tilbud på: www.oasennarvik.no • Online booking! Tlf: 76 94 26 26, Kongens gt 34. peeling til øyne, lepper og acne (kviser). HOSi Narvik. OSS FÅR DU PLEIE SOM LØFTER HUDPLEIE OG GIR KREFTER, PÅFYLL OG ENERGI • MASSASJE • FOTPLEIE • KROPPSPLEIE Eneste forhandler VELKOMMEN INN TIL TERAPI

* Tilbudet forutsetter at du bestiller din behandling innen

lørdag 21. mai og at behandlingen utføres i mai måned.

Kongens gt. 34 (tidl. Ankenes Sparebank) www.oasennarvik.no • 76 94 26 26

MAGASIN NARVIK

79


Reise Narvik

Narviks magiske nordside Fjellryggen fra skianleggets toppstasjon på Fagernestoppen og opp til Tredjetoppen er utgangspunkt for noe av det mest spektakulære heisnære skiterrenget i Norge. Bruk denne guiden til å planlegge Narvikturen, men vær for all del forsiktig. Både skavelbrudd og skred er faremomenter du må være svært oppmerksom på.

TREDJETOPPEN (1272 moh)

TIL ØRA

MØRKHOLLA

4

2

3

VASSHEIM

80

FRI FLYT / 36

MAGASIN NARVIK

ANDRETOPPEN (1160 moh)


TRAK T: De fleste linjene på Narviks nordside ender opp i en bekkedal som fører tilbake mot skisenteret. Her er det plass til mange spor. Bilde: Rune Dahl.

PEN FAGERNESTOPPEN (1007 moh)

1

Mørk 3

2

1

(1) Ned fra Linken: Du kan finne bratt og fin løssnøkjøring bare noen stavtak fra avstigningen på den øverste stolheisen, Linken. Ruta går ned langshøyspentlinja, holde til venstre. Lokalkjente advarer mot skredfare. Når terrenget flater ut er det greit å skrå tilbake og ta en tur til på direkten. (2) Mørkholla: Narviks mest kjente nedkjøring nås med en drøy halvtimes gange videre langs ryggen fra Linken-heisen. Mørkholla er er et søkk inn i fjellsiden, slik at terrenget blir en skålform, som samler vindtransportert snø fra alle retninger og ikke slipper den ut igjen. Du når det klassiske topphenget ved å gå videre oppover (1) NEDryggen FRA LINKEN: Du kan fin fra toppen av stolheisen. Fra bare den første noen høystavtak fra avstigninge den („Andretoppen“) kan du Linken. se inn i Ruta Mørk-går ned langshøysp holla. Men du går videre langs ryggen til du Lokalkjente advarer mot skredfa kommer inn i søkket. Det er som regel åstore det greit skrå tilbake og ta en t skavler på toppen av Mørkholla, men det (2) MØRKHOLLA: Narviks mest k finnes et punkt hvor man vanligvis kommer en drøy halvtimes gange videre la seg ned uten å droppe. I toppen det bratt er er et søkk inn sen.erMørkholla og krevende kjøring, så blir det blirnoe en slakere, skålform, som samler vin med mulighet for å droppe utfor skavler.og ikke slipper den ut i retninger Dalen vider seg ut til i et storttopphenget område, hvor ved å gå videre oppov du kan velge mellom solvendtstolheisen. og solskjermet Fra den første høyden snø. Etterhvert kommer du ned elvedal Men du går vider inni ien Mørkholla. som leder deg ned mot avlandet. mer Du innkan i søkket. Det er som rege velge mellom å kjøre helt nedav til Mørkholla, gondolba- men det finnes et p nen (og få maks høydeforskjell) eller skrå seginn ned uten å droppe. kommer tidligere, slik at du når en av krevende t-krokheisene kjøring, så blir det noe litt lengre opp. droppe utfor skavler. Dalen vider (3) Tredjetoppen: Hit kommer du kan medvelge mellom solven hvor du 15-20 minutters gange videreterhvert fra innkjørinkommer du ned i en elve gen til Mørkholla. Du kommerlavlandet. til en varde, Du og kan velge mellom å ser inn i Mørkholla. Starten kan vanskenenvære (og få maks høydeforskjell) e lig å finne, så vær forsiktig. Det alternaat er dutonår en av t-krokheisene litt tiver, til venstre og høyre for en skavel. (3)stor TREDJETOPPEN: Hit kommer Når du kommer inn i gryteformasjonen er fra innkjøringen til gange videre det bratt i starten og blir slakere etterhvert. en varde, og ser inn i Mørkholla. Du kommer ned i det sammeåområdet finne, såsom vær forsiktig. Det er to nedkjøringen fra Mørkholla. høyre for en stor skavel. Når du k (4) Ned til Øra: Denne sørvendte siden sjonen er det bratt i starten og bl kan nås både fra Andretoppen og fra Tredjened i det samme områd kommer toppen. Vurdér skredfaren nøye. Ta retning Mørkholla. kjørers venstre (motsatt av Mørkholla) og kjør (4) NED TIL ØRA: Denne sørvend nedover store åpne sider. Ruta ender i et og fra Tredjetoppen Andretoppen elveløp, og etterhvert blir det retning tettere skog og venstre (motsatt a kjørers muligheter for å rote seg bort.over Du ender opp store åpne sider. Ruta ender på veien til Beisfjord og trenger tilbake.skog og mulighete blirskyss det tettere ender opp på veien til Beisfjord o Vi tar også med to populære ruter midt i heisanlegget: Vi tar også med to populære ruter (5) Black kids: Lokale entuasiaster (5) BLACKskulle KIDS: Lokale entuasia hugge ut en barnevennlig løype til kjørers løype til kjørers ven barnevennlig venstre for den nederste stolheisen. Den Den endte opp med å stolheisen. endte opp med å bli i bratteste laget, derav navnet. Et fint alternativ når Link navnet. Et fint alternativ når Linken ikke går. klippedropp. Muligheter for klippedropp. (6) GONDOLTRASÉEN OG HØYSP (6) Gondoltraséen og høyspenttraseen: er mulig flere steder, og et godt Skogskjøring er mulig flere steder, og et godtTraseen under gon gondolbanen. valg er å ta utgangspunkt i gondolbanen. traseen under høyspentledningen Traseen under gondolen er fin, det samme er traseen under høyspentledningen. MAGASIN NARVIK

81


Snart er Narvik klar for årets folkefest, Vinterfestuka. Her er store og små klare for kostymetoget. Foto: Karl Inge Punsvik.

Det varierte programmet i årets Vinterfestuke inneholder blant annet konserter med f.v. Bo Kaspers, Ingrid Bjørnov, Bjørn Eidsvåg og Uriah Heep.

Den store vinterfesten Vinterfestukas historie er lang og mangfoldig. Den begynte med «Fransk festival» i 1956, og Vinterfestuka i Narvik er således en av de eldste og mest tradisjonsrike festivalene i landet.

V

interfestuka begynte i det små med en fransk festival. Året var 1956 og den andre verdenskrig hadde ikke vært så mange årene borte. Byen ble hvert år besøkt av et stort antall turister, og svært mange av dem franske fremmedlegionærer. De hadde deltatt i kampene om Narvik under krigen. De hadde vært her og vunnet. For Narvik ble det tyske rikets voldsomme krigsmakt beseiret for første gang. Det var en glorie rundt Narvik. I Paris fikk

82

MAGASIN NARVIK

byen sin egen plass: «Place de Narvik». I to år feiret vi fransk festival i Narvik, og det i en stil som fortsatt i våre dager kan ta pusten fra de fleste. Fra det franske turistkontoret i Stockholm kom hele jernbanevogner med blomster og de siste Pariskreasjoner. Steen & Strøm i Oslo sendte sine stjernemannequiner. Franskmennene og den franske ambassaden viste byen stor oppmerksomhet. Men det er nå en gang grense for hvor langt man skal tøye et godt vennskap. I 1957 het det «Festival Narvik», men så begynte man å se bakover i byens korte men dramatiske historie. Forbi krigen. Tilbake til rallartiden. Til tiden med anleggsbyen innerst i Rombaksbotn og til oppbyggingen av det moderne Narvik rundt malmskipningsanlegget. Til de hektiske årene rundt århundreskiftet da store mengder av svenske, finske og

norske arbeidere under stort slit utførte det arbeidet som dyktige ingeniører hadde beregnet og konstruert på sine papirer: Ofotbanen. Jernbanen som i dag bringer jernmalm fra de svenske gruvene til LKAB rundt Kiruna ned til isfri havn i Narvik og for eksport til Europa og resten av verden. Dengang, - og i dag. Og historien var rik på alt: På personer og personligheter. På sagn og legender. På dramatikk. Alt fortettet til noen hektiske klondykeår i en anleggshistorie i tiden rundt århundreskiftet. Og kulissene var like dramatiske som historien selv: Stupbratte glattskurte fjellsider rundt anleggsbyen i Rombaksbotn. Det var litt av dette miliøet de ønsket å gjenskape en gang i året. Vinterfestuka var skapt.


VU 2012 D

et blir ni døgns festival fylt med kultur, musikk av alle genrer, fest og gateliv med opplevelser for alle aldrer. For eksempel blir det mye god jazz og spennende musikere fra hele Nordkalotten, forteller Robert Gustafsson, daglig leder i Stiftelsen Vinterfestuka. Tradisjonene tro er Barnas Dag første lørdag i VU, og da kler både store og små seg ut og deltar i kostymetoget. Toget avsluttes i Nordkraft Arena hvor det blir en stor gratiskonsert for barna. I år er det igjen satset stort på Rallarrock – ungdommens scene. Satsningen er mulig gjennom godt bidrag fra den regionale kraftprodusenten Nordkraft. Hit kommer LidoLido og Sirkus Eliassen, og kjellerband fra hele regionen får en unik mulighet til å opptre på en proff scene under Rallarrock.

Mange fine musikkopplevelser under Vinterfestuka. Foto: Karl Inge Punsvik.

Årets Svarta Bjørn-konferanse LEGENDEN OM SVARTA BJØRN

Anna Rebecka Hofstad, kvinnen som senere ble kalt Svarta Bjørn, oppsøkte eventyret i Rombaksbotn for å søke jobb ved anlegget som bygde verdens første arktiske jernbane - mellom Kiruna og Narvik. Livet på anlegget var strevsomt. Svarta Bjørn arbeidet hardt, døde ung, og var en av mange kvinner som ga alt under anleggstiden til Ofotbanen. En av historiene sier at en same ga henne navnet ”Svarta Bjørn” på grunn av hennes styrke, hennes sorte hår og mørke øyne. Kanskje er noe av årsaken til at hun er blitt en legende det at hun i virkeligheten var en uhyre sammensatt kvinne. Ung og med sterk personlighet og integritet, som har i seg elementer fra alle legendene; Både helgen og skjøge, både from og vill – hun kunne vært rallarnes mor, hjelper og svært nære venn. For noe må det åpenbart ha vært som gjorde henne til en legende allerede i levende live. Vinterfestuka i Narvik har tatt godt vare på historien om henne, som et symbol på kvinnene som arbeidet langs Ofotbaneanlegget. Vinterfestuka i Narvik har tatt vare på historien om henne som et symbol på kvinnene som arbeidet langs Ofotbaneanlegget. Hvert år siden 1959 har en ung kvinne blitt utnevnt til å bære tittelen ”Svarta Bjørn”.

K

onferansen arrangeres for 7. året på rad, og Lokstall 1 er blitt dens faste lokale. – Når vi startet opp med konferansen brukte vi konferanselokalene på Hurtigruten, som ligger til kai her under VU, men de ble fort for små. Vi fant ut at Lokstall 1 passet ypperlig for konferansen, og med plass til 350 stykker regnet vi det som sikkert at vi ikke ble å vokse ut av de lokalene, smiler Vigdis Østensen i Vinterfestuka. Men Svarta Bjørn-konferansen er blitt utrolig populær, og de senere årene har de satt opp venteliste på grunn av den store pågangen. – Svarta Bjørn-konferansen er åpen for absolutt alle, men vi ser at det er desidert flest kvinner som kommer. Aldersspennet går fra cirka 25 til godt over 80, forteller Vigdis. Årets konferansier er Alex Rosen, mens foredragsholderne er Elin Ørjasæther, Mia Törnblom og Thorvald Stoltenberg. I tillegg skal Shabana Rehman intervjue Joumana Haddad.

Torvald Stoltenberg.

Elin Ørjasæther.

Joumana Haddad.

Mia Törnblom. MAGASIN NARVIK

83


GALLERI

Tråkkemaskinen på Andretoppen med Linken til venstre, sett fra toppen av Mørkholla. Foto: Rune Dahl 84

MAGASIN NARVIK


MAGASIN NARVIK

85


NARVIKGUIDEN Alt du behøver å vite • VINTER/SOMMER 2012

Finn frem blant alle restauranter,kaféer, hoteller, butikker, og eventyr 86

MAGASIN NARVIK


OVERNATTING

SPISEPLASSER

Best Western, Narvik Hotel 76 96 48 00 www.bestwestern.no

Tinja Fjellgård 40 60 61 00 www.tinja.no

Quality Hotel Grand Royal 76 97 70 00 www.choicehotels.no/no099

Fiskehallen, Bacalao 76 94 36 60

Nordstjernen Hotell 76 94 41 20 www.nordstjernen.no Rica Hotel Narvik 76 96 14 00 www.rica.no Narvik Hotel 76 97 79 50 www.narvikhotel.no Nye Bjerkvik hotell 76 96 30 90 www.bjerkvikhotell.no Evenes Hotell 76 98 21 30 www.eveneshotell.no Breidablikk Hotel/gjestehus 76 94 14 18 www.breidablikk.no Tinja Fjellgård 40 60 61 00 www.tinja.no Norumgården Bed & Breakfast 76 94 48 57 www.norumgaarden.narviknett.no Spor 1 Gjestegård 76 94 60 20 www.spor1.no Narvik Camping 76 94 58 10 www.narvikcamping.com Ballangen Camping 76 92 76 90 www.ballangencamping.com Lapphaugen Turiststasjon 77 17 71 27 www.lapphaugen.no Korshamn Fort 97 01 00 29 Pippira Siida 95 14 48 66 www.pippirasiida.no Ballangen camping 76 92 76 90 www.ballangen-camping.no

Rallarns Pub & Kro 76 97 70 00 Peppes Pizza 22 22 55 55 www.peppes.no Viva Italia 76 95 29 00

BESØK VÅRT

FLOTTE OG NYRENOVERTE HOTELL I NARVIK

Kafferiet 76 96 00 55 Baguetten 76 95 25 00 Senterkafeen 76 94 64 00

Lik oss på Facebook

Cafe Marcus 76 96 34 40 Myklevold Bakeri 76 96 35 50 Steinovnsbakeriet 76 94 74 50

QUALITY HOTEL GRAND ROYAL NARVIK KONGENSGATE 64 | T. 76 97 70 00 | q.royal@choice.no | choice.no

QUALITY HOTEL GRAND ROYAL NARVIK KONGENSGATE 64 | T. 76 97 70 00 | q.royal@choice.no | choice.no

Korshamn Fort 97 01 00 29 Skistua Spiseri 76 96 48 00 Smak Restaurant og Kafé 76 94 56 78 Fjellheisrestauranten 76 94 16 05 Bella Napoli 76 94 29 40 Kafferiet Restaurant og Bar 76 96 00 55 Breidablikk hotell/gjestehus 76 94 14 18 Arilds grillbar 76 94 56 00 Torvet Kjøkken 76 94 66 37 Myklevold Bakeri 76 96 35 50 Kafé Kvadraten 76 94 13 18 Pizzabakern 76 94 60 00 www.pizzabakeren.no

EN MØTEDAG I ANNERLEDES OMGIVELSER ? Hvorfor ikke oppleve et av de beste spisestedene i Nord Norge etter at dere har snakket strategier, løsninger, aktiviteter og fremdriftsplaner? Tinja Fjellgårds beliggenhet egner seg spesielt godt når det er viktig å beholde deltakerne samlet på et sted. Her finner du en hyggelig atmosfære, store naturskjønne uteområder og service-innstilte medarbeidere som bidrar til at dere raskt finner et inspirerende arbeidsmiljø. I tillegg kan vi tilby en rekke ulike aktiviteter under ditt besøk som for eksempel historisk vandring med guide, bålkaffe og ”tygg”, kaffepause i vår lavvo eller aperitiff før middagen. En standard konferansepakke inkluderer: Kaffe, te, oppskåret frukt, 2 - retters lunsj, kake/wienerbrød, AV-utstyr, skrivemateriell, trådløst internett, flip over etc: Totalt kr 545 pr. person Møtet kan avsluttes med middag og overnatting hvis ønskelig. Ta kontakt med oss for ett uforpliktende tilbud eller send forespørsel via tinja.no www.tinja.no • visit@tinja.no • tlf. 40 60 61 00 MAGASIN NARVIK

87


– Jeg kan garantere rask levering, god mat og service samt en hyggelig betjening som står klar for å servere deg fra vår rikholdige meny.

UTEPLASSER

GUIDE/SAFARI

Malmen Nattklubb 76 96 00 50

Fjordcruise 91 39 06 18 www.fcn.no

Kafferiet Restaurant & Bar 76 96 00 50 Narvikguten Pub 76 94 79 20 Spor 1 95 16 18 14 www.spor1.no Rallarn Pub & Kro 76 97 70 00

SPA/VELVÆRE spaSpa 77 07 55 66 www.spaspa.no

Tlf: 76 94 29 40

Mellem motor & fritid 922 33 147 www.mellem-motor.no

INTERIØR/DESIGN

Narvik Velværesenter 76 94 40 07 www.velveresenter.dinstudio.no

Katrinas Gaver & Interiør 913 33 596

Elenas Hudpleie 901 62 072 www.elenashudpleie.no

Alt du trenger til festbordet finner du hos oss

Nails Unique Salong 41646907 nailsunique@live.no

Friskhuset Narvikhallen 76 92 22 30 www.friskhuset.no Friskhuset HEI Narvik 76 96 23 00 www.friskhuset.no EVO www.evofitness.no MODUS 76 94 00 50 www.modusnarvik.no Arctic Yoga 917 24 747 www.arcticyoga.no

RIDNING Narvik Rideskole 76 95 12 22 www.narvikrideskole.no

MAGASIN NARVIK

Narvik Opplevelser 99 53 80 45 www.narvik-opplevelser.no

Overia Interiør 93 23 69 13 mkirkefjord@hotmail.com

TRENING

88

k10 90 09 39 90 www.k10.no

Oasen 76 94 26 26 www.oasennarvik.no

Åpningstider: Mandag – torsdag: 13.00 – 23.00 Fredag – lørdag: 13.00 – 24.00 • Søndag: 13.00 – 23.00

Tlf 913 33 596 Man – ons – fre 10 – 16.30 Tor 10 – 18, Lør 10 – 15

Narvik Dyk & Eventyr 99 51 22 05 www.divenarvik.com

Arctic Ranch 99 59 04 34 www.arcticranch.no

Narvik Interiør 76 94 61 80 narvikinterior@ventelo.net Bohus 76 94 77 50 www.bohus.no Skeidar 76 97 77 20 www.skeidar.no Nicolines Verden 76 94 65 55 nicolines-verden.blogspot.com Kitch´n 51 11 17 10 www.kitchn.no Til Bords 76 96 35 93 www.tilbords.no Christiania Glasmagasin 76 94 76 20 www.cg.no Kremmerhuset 91 82 28 07 www.kremmerhuset.no Celines Hus 76 95 55 10 www.hvitstil.com Gardinstudio 98 22 51 75 gardinstudio@edaagenturer.no

NARVIKGUIDEN


BLOMSTER

BILUTLEIE

Sonjas Blomster Interflora 76 95 75 07 www.interflora.no

Hertz 76 94 45 55 www.hertznarvik.no

Anns Blomster 76 96 00 40 www.annsblomster.no

AVIS 76 94 39 80 www.avis.no

Floriss Narvik/Stinas Blomster 76 96 35 85 www.floriss.no

Europcar 67 03 43 80 www.europcar.it

FK butikken Narvik Hagesenter 76 96 94 80

Easy Terra 800 15 446 www.easyterra.no

SPORT/FRITID

Rentalcars 800 111 95 www.rentalcars.com

Intersport 76 96 34 25 www.intersport.no G-Sport 76 94 30 64 www.gmax.no Sportcenteret 76 94 69 50 Stormberg 76 96 34 06 www.stormberg.no

APOTEK Apotek 1 76 92 33 00 www.apotek1.no Vitus Apotek 76 92 22 10/76 92 44 60 www.vitusapotek.no

BANK Nordea 76 96 90 00 www.nordea.no

BILVERKSTED/MOTOR Autocenteret 76 95 03 20 www.autocenteret.com

Toyota Nordvik 76 96 78 00 www.nordvik.no

Sommerseth Auto 76 91 10 00 www.sommerseth.net Bildilla 769 77 800 www.bildilla.as

• Fast Food • Bake Off • Salg av kulturbilletter

Mekonomen 76 95 02 20 www.mekonomen.no

Sparebank1 Nord-Norge 02244 www.sparebank1.no

Willys verksted 76 96 05 50 www.willys-verksted.no

Nordlandsbanken 08900 www.nordlandsbanken.no

BENSINSTASJONER

NARVIKGUIDEN

Tipping, Rikstoto, videoutleie og kioskvarer

Bentro Bil 76 92 22 50 www.bentro.no

Narvik Sentralverksted 76 96 36 00

Ofoten Sparebank 03800 www.dnb.no

Kongens gate 44 /46, 8514 Narvik Tlf. 76 95 75 07 • www.interflora.no

Svebjørn Auto 76 95 02 30 www.svebjorn-auto.no

Sparebanken Narvik 76 91 11 00 www.sparebankennarvik.no

Ofoten Sparebank 76 98 18 00 www.ofotensparebank.no

INTERFLORA

Fagerthun Bil 76 96 50 00 www.fagerthunbil.no

Narvik Bensin Shell 76 94 18 68 www.shell.no Shell Oljesenter Ankenes 76 12 00 29 www.shell.no Esso Ankenes 76 96 77 50 www.esso.no

TM

Berg´s Sykkel SKi & Surf 76 95 13 90 www.bergssykkel.no

Blomster til alle anledninger

Strax Storkiosk Tlf. 76 92 42 62 Kongensgate 44

MAGASIN NARVIK

89


Velkommen til oss på Hårek Salong

Statoil Fagernes 76 94 41 80 www.statoil.no

FRISØRER

Vi ønsker å gjøre deg finere og gladere

Karisma Frisør 76 94 14 50 www.karismafrisor.no

• Klipp av dame, herre og barn • Skjeggklipping • Striping/shimring • Farging • Farging av vipper og bryn • Vippe extention • Nappe bryn

Virvel 76 94 15 30

• Hull i nese og ørene • Hodebunnsmassasje • Hair extention • Permanent • Festfrisyrer • Make-up

Nikita 76 94 24 00/76 96 34 10 www.nikita.no Klippen Frisør 76 96 04 10 Picasso 76 94 74 00 Hårek Salong 76 94 15 55 Trixie Frisør 76 94 73 60 Fame Hårdesign 76 94 44 60

Tlf: 76 94 15 55 Kongensgtate 30

Byens eneste spesialbutikk for dameundertøy

Klippoteket 76 94 13 50 Victoria Frisør 76 94 44 15

Kactus Frisør 947 83 852 Hairport 76 96 04 40

TAXI Narvik Taxi 07550 www.narviktaxi.no

BUSS Cominor 4055 4055 www.cominor.no

MUSÉER Narvik Krigsminnemuseum 76 94 44 26 www.warmuseum.no Museum Nord - Narvik 76 96 96 50 www.ofoten.museum.no

SKIUTLEIE Narvikfjellet 79 87 72 80 www.narvikfjellet.no

Velkommen til oss

Godt utvalg i BH og truser Calida ullundertøy Godt utvalg av strømpebukser i tykkelse og farger Kongens gate 38 – Tlf 76 94 42 55 – Narvik

Kongens gate 38 – Tlf 76 94 42 55 – Narvik

Kongens gate 38 – Tlf 76 94 42 55 – Narvik Vi ligger ikke i noe senter, men – midt i Gate 1

90

MAGASIN NARVIK

Apotek 1 Bien, AMFI Narvik • Bolagsgt. 1 8514 Narvik Tlf: 76 92 33 00 • Faks: 76 92 33 01 Åpent: Mandag – fredag 09 – 18 • Lørdag 10 – 15

NARVIKGUIDEN


Welcome to Narvik Sweater Store We have the best and finest collection of Norwegian Sweaters and souvenirs in town! Top quality and lowest prices is our speciality.

VI KAN SYKKEL OG LANGRENN WWW.BERGSSYKKEL.NO

Narvik and NORDIC SWEATER STORE

Only 200 meters down main street you´ll find us Kongensgate 20

Dronningens gate 39 tlf. 76 95 13 90 • fax 76 95 13 91 • Mob 924 60 496

en m m o k l Ve å til oss p a li Viva Ita

13 – 23 Middagsmeny (mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, søndag)

13 – 24 Middagsmeny (fredag, lørdag)

Proffe/solide Partytelt til utleie • Bryllup • Gatefest • Utstilling

• Jubileum • Idrettsarr. • Loppemarked

18-400m². Bord, stoler, servise (på lager i Narvik. Skaffer større ved behov)

Dronningens gate 53 • Tlf. 76 95 29 00 NARVIKGUIDEN

Tlf: 916 91 500 www.teltproffen.no post@holtet.com MAGASIN NARVIK

91


Skikjøring er en soleklar vinteraktivitet, enten du foretrekker telemark, slalåm eller frikjøring. Men Narvikfjellet kan også tilby kjelkekjøring, og gode muligheter for paragliding og hanggliding fra platået ved Fjellheisrestauranten. Foruten det fantastiske fjellet med alle sine muligheter har Narvik mye mer å by på. Har dere lyst på en fisketur kan dere ta kontakt med Fjordcruise Narvik for havfiske, eller Tinja Fjellgård og Lapphaugen Turiststasjon hvis isfiske frister mer. I november og desember har du mulighet til å ta en Wild Life Safari, er man heldig møter man både spekkhugger og havørn. Hestemiljøet i Narvik er stort, og i Skjomen finner vi Narvik Rideskole mellom mektige fjell og med elven Skjoma som nærmeste nabo. I Ballangen finner vi Arctic Ranch som tilbyr Western Ridning hele året for hele familien. For de litt mer vågale, som er ute etter en helt spesiell opplevelse, tilbyr Helitrans en luftig opplevelse over Ofotens magiske landskap. Narvik er en av ytterst få byer som kan skilte med langrennsløyper så å si midt i sentrum. Løypene finnes like ved alpinbakkene både i Narvik og på Ankenes. Kobberstadløypa i Narvik fortsetter videre oppover

92

MAGASIN NARVIK

Tøttadalen i nydelig natur. Ankenesfjellet har milevis med muligheter for fantastiske opplevelser på langrennsski. Isklatring finnes det mulighet for flere plasser samt ishockey i hallen på Nordkraft Arena. For de som vil ha litt innendørsaktiviteter er Klatrehallen i Narvik rangert som en av de fem beste i landet. Hallen er 13 meter høy og tilbyr klatring på alle fire vegger. Buldrerommet er 3,5 meter høyt. Hallen er laget slik at det finnes en passende utfordring for alle, fra nybegynnere og barn til eliteklatrere. Alt utstyr du har behov for kan du også leie på Friskhuset HEI. Om ikke klatring skulle friste finner man bowling hos Narvik Bowling på Frydenlund. Narvik Kino tilbyr 3D-filmer for de som er interessert i det. For den historieopptatte kan Narvik tilby Museum Nord – Narvik og Krigsminnemuseet. Og for den shoppingglade kan Narvik tilby et rikt utvalg av butikker fordelt på sentrene og sentrumsgatene. Fotos: Rune Dahl.

NARVIKGUIDEN


Vi leverer alt av: Tapet • Maling inne og ute • Gulvbelegg Parkett • Laminat • Korkgulv • Billakk • Bil og båtpleie • Maling og reparasjon av båter

Vi hjelper deg med alt innen mobil!

Tlf: 76 94 50 00 • Kongensgate 32 Åpningstider: 09.00 – 16.30 Facebook: www.facebook.com/SnakkNarvik Hjemmeside: www.Snakk.no• E-mail: Narvik@snakk.no

Dronningensgate 36, 8514 Narvik

Tlf. 76 94 29 38

Vi ønsker velkommen til vår butikk gate 2, der vi kan tilby topp service, god fagkunnskap og konkurransedyktige priser.

godt verktøy er halve jobben Ligger sentralt i sentrum og selger alt av fersk fisk og skalldyr. Her finner du også Elisabeth´s Varmmat (tlf. 917 27 184) som serverer varme smaksfulle fiskeretter.

• Verktøy for industri og hobby • Hydraulikkslanger og koblinger • Bilrekvisita/-verktøy • Arbeidsklær/sko • Havfiskeutstyr

Ferskest fisk, størst utvalg! Man – fre 09.30 – 16.30 • Lørdag 10.00 – 14.00

– Garantert fangst! Telefon 934 84 839

NARVIKGUIDEN

MOTORSAGER

POWERTOOLS ELVERKTØY

Verktøy & Maskin a/s Fagernesveien 3 - Boks 244 - 8503 Narvik - Tlf. 76 94 11 75 E-post: post@vermas.no - Org.nr. 833 880 152

ÅPNINGSTIDER MAN-FRE: 07.00 - 15.30

MAGASIN NARVIK

93


Kungsleden I Aurora Sky Station I Satser i Abisko

Magasinnarvik

VINTER/SOMMER 2012

Magasin narvik vinTEr/soMMEr 2012

SAMARBEIDER

1928-2012

BYFJELLET

Magasin LaPPLanD

vinTEr/soMMEr 2012

Björkliden og Riksgränsen

VINTER/SOMMER 2012

Magasinlappland lappland

Tre profiler I Enkel luksus I Tinja viser vei I Barnas Narvik I Skolen ved foten av fjellet

A LT D U T R E N G E R Å V I T E O M E V E N T Y R , A K T I V I T E T E R O G O V E R N AT T I N G :

NARVIKGUIDEN


galleri

Sture Pettersen, Pål-Eirik Pedersen og Andrey Meschansky på sykkeltur i Kärkevagge. Trollsjøen helt innerst i dalen. Foto: Rune Dahl


Björkliden & Riksgränsen sama

Foto: Fredrik Schenholm.

Langt oppe i nord, i det nordvestre hjørnet av Sverige, finnes det mektige fjell og innsjøer. Vinterstid faller det enorme mengder med snø som gir forutsetninger for skikjøring i verdensklasse.

H

er ligger to av Sveriges mest kjente og eldste skisteder, Björkliden og Riksgränsen. Alt for lenge har de to drevet hver for seg, men nå har de endelig gått sammen. Sesongen 2012 blir det felles skikort og daglige bussforbindelser mellom skistedene. Björkliden Har man vært i Björkliden så vet man at dette er et av Sveriges absolutt vakreste og storslagne steder. Skisystemet starter rett ved hotellet og forsvinner utenfor synshold opp på fjellet. Dette er ikke et skianlegg der hver kvadratmeter er utnyttet med løyper, barneområder og restauranter i bakken. Her snakker vi om fjell som det er bygget skiheiser på. Det finnes ikke tilsvarende anlegg i Sverige. Skisystemet og heisene er bare begynnelsen, disse tar deg bare den første biten ut på fjellet. Deretter venter den store villmarken. Navn som Kåppastjårro, Kårsavagge og Låktatjåkko vekker eventyrlysten hos de fleste. Den heisbaserte skikjøringen i Björkliden er heller ikke småting. Offpistområdet Svarta Bjørn

4

MAGASIN lApplANd

er en skikkelig snøsamler med mengder av skavler og bratte raviner samt det spektakulære isfallet. Løypene er mange og varierte med Sveriges tredje største fallhøyde på 538 meter. Løypen Rallarsvingen er nesten tre kilometer lang og gir skikkelig med melkesyre i lårene hvis man kjører nonstop. Bor gjør man på hotell, hytter eller i den klassiske Gammelhården Ski Lodge. Stedet er såpass lite at det er gangavstand til alt, noe som gjør det veldig intimt og personlig, i kontrast til de store fjellmassivene som omkranser Björkliden. En mil rett ut i den store fjellverden, på 1228 meters høyde, ligger Låktatjåkko Fjällstation. Den ble bygget under harde forhold vinteren 1938 for SJs ansatte. Nå er den i Björklidens regi med førsteklasses restaurant, Sveriges høyest beliggende bar (og toalett ”Bajslåkta”), badstu og 18 senger. Ved den åpne peisen i storstuen sitter atmosfæren fast og gjesteboken vitner om besøkere fra hele verden og til og med en og annen kjendis. Fra Björkliden går det daglige turer med bandvogn. For de mere avanserte skikjørerne finnes den spektakulære Kopparåsrännan, et av Sveriges lengste (ca 1000 meter fallhøyde) og fineste offpistnedkjøringer.

Foto: Bruno Ehrs.


marbeider

MAGASIN lApplANd

5


«Ved den åpne peisen i storstuen sitter atmosfæren fast og gjesteboken vitner om besøkere fra hele verden» Foto: Markus Alatalo.

NYHETER • To av Sveriges mest kjente skisteder drives i samme regi. • Felles skikort for Björkliden og Riksgränsen • Daglige bussforbindelser mellom anleggene. • Ny løype i Björkliden ved «Ängarna» • Luksushytter i Björkliden «Solhyllan» med 10 senger, åpen peis, badstu, to etasjer, utvendig jacuzzi med utsikt mot Lapporten, osv. For mer informasjon: Les mer på www.bjorkliden.com www.riksgransen.se

Foto: Sture Pettersen. Riksgränsen I Riksgränsen, eller bare Grensen som det ofte kalles, ligger fokus på skikjøring med stor S. Her ble den moderne skikjøringen født på 1900-tallet. Når man ser filmer fra den tiden så forundres man hvordan kjørere som Olle Rimfors i spissen kunne kjøre så bratt og fort med datidens dårlige skiutstyr. Man blir like forundret da man ser dagens skikjørere hive seg ut blant klippene under Nordisk mesterskap i ekstremskikjøring som avholdes på Riksgränsen hvert år. På en bra dag finnes det ingen skiplass i Sverige som kan matche skikjøringen på Grensen. Den er enormt effektiv og tar 6

MAGASIN lApplANd

vare på hver tilgjengelige høydemeter. Mye av skikjøringen handler om offpist, men langt ifra alt. Det finnes massevis av enkle, kuperte løyper. Mellom disse finnes det små offpist-områder, lett tilgjengelig skikjøring. Rett og slett kul skikjøring. Om man besøker Grensen i løpet av sommeren og tar seg opp i skisystemet så overraskes man over det bratte og ujevne terrenget. Her innser man hvor enorme mengder med snø som behøves for å fylle opp de mange ravinene. Det er dette som gjør at området blir en stor funpark. Den store mengden med snø som legger seg på alle mulige og umulige steder

forandrer stedet til et makeløst skiområde, der man blir inspirert til kreativ og lekfull skikjøring. På Riksgränsen blir du en bedre skikjører, slik er det bare. Etter dagens skikjøring samles man i den legendariske baren Grønan for å fortelle om dagens bravader, og det skjer ofte at kvelden blir sen. I mai er den flotte tiden da solen i prinsippet aldri går ned. Da er det tid for å ta seg opp på noen av de lett tilgjengelige toppene i området for å kjøre ski i midnattsol, en uforglemmelig opplevelse! Under Sankthans åpner heisene kl 23 på kvelden.


GALLERI

Tobias Boström og Alexander Moen nedover flotte fjellstier mot Björkliden. Innsjøen Torneträsk ligger badet i sola. Foto: Sture Pettersen

Tore Fauske og Pål-Eirik Pedersen på tur opp til Unna Allakas fjellstue. Foto: Sture Pettersen

MAGASIN lApplANd

7


Bygger handelspark på 10.000 m²

Her blir det et nytt kjøpesenter i Abisko.

Abiskos handelskonge Klas Ekdahl står i bresjen for en storstilt satsing i den lille svenske fjellbygda. Tekst og foto: Rune Dahl

E

n handelspark på mellom 6- og 10.000 kvadratmeter. Mellom 5- og 10 butikker. Byggevarer, gullsmed, frisør, sport og fritid, stor matbutikk, godtebutikk. – Interessen er stor og vi har henvendelser fra mange forskjellige aktører, forteller Klas Ekdahl smilende. Han bortviser ryktene som har florert i lokale media om at han har solgt butikken. – Dette stemmer absolutt ikke. Jeg satser hardere enn noen gang og har store planer, forteller han. Det er campingen nedenfor veien som i løpet av våren må vike for utbyggingen av den kommende handelsparken. – Jeg er utrolig spent på prosjektet. Handelsparken kommer til å sette Abisko på handelskartet i all fremtid. Det har også Kiruna kommune sett, og støtter prosjektet fullt ut, sier Ekdahl. Klas Ekdahl flytter sin nåværende butikk ned i den nye handelsparken. Nye aktører står i kø for å overta disse.

8

MAGASIN lApplANd

Selger trailerlass med godis Siden påske og frem til november i fjor har 20 trailerlass med “godis” forsvunnet ut fra Klas Ekdahls butikk i Abisko. Tekst og foto: Rune Dahl

E

kdahls satsing på godterier har bært frukter. Paller på paller forsvinner daglig ut av butikken – det aller meste til norske kunder. – I sommer gikk det 500 kg med løsvekt-godter hver eneste dag. Da var det fart i butikken, forteller han. Ekdahl har over 500 forskjellige vareslag av godter. Av dette er 300 sorter løsvekt. Hvis man ikke tar med de enorme godis-fabrikkene i Svinesund og Strømstad, så er Abisko-butikken den største i Sverige.


VELKOMMEN TIL GRENSEHANDEL I ABISKO

Kom og oppl Sveriges st ev Nordørste ut av smågodt! valg

ST! PRISFE er s Alle pri e i svensk ! kroner Bland a f ritt!

ÅPENT 7 DAGER I UKEN!

Mandag – lørdag 10 – 18 • Søndag 11 – 17

Drikkevarer til helgen bestilles senest onsdag før kl 12.00. Bestilling av drikkevarer må være innen 2 dager før. Mail: systemet@lapporten.com • Fax: 0046 980 402 48. Ikke utlevering lørdag etter kl 15. Ikke utlevering søndager • Tlf 0046 980 667 00 • Fax 0046 980 402 48.

Velkommen til Sveriges største grensehandel nord for polarsirkelen!

MAGASIN lApplANd

9


Abisko – verdens beste nordlysplass Skru av lyset og se ut i verdensrommet. Å se Aurora Borealis (nordlyset) er det samme som å se møtet mellom rom og jorden. Det gjør du best fra Aurora Sky Station i Abisko.

V

i vet i dag at nordlys er partikler fra sola som kolliderer med de ytre delene av atmosfæren. Abisko, i midten av nordlyssonen, regnes for å være det beste stedet på jorden for å se Aurora Borealis. Med sin friske, klare luft og stedets nærmest permanente skyfrie himmel er forutsetningene i Abisko på det nærmeste optimale. Det mer eller mindre aktive nordlyset kan sees nesten hver natt. Forbered deg på en minneverdig nattopplevelse. Du kan se spektakulære utbrudd, og senere på natten rolig pulserende nordlys. Mange har hørt om Aurora Borealis, men få har hørt det. Det er usikkert om de rare lydene egentlig kommer fra aurora selv, men med forsterkere kan du faktisk lytte til stemmene i rommet. Inne i Aurora Sky Station, hjelper en nordlysutstilling deg til å se og forstå nordlyset. Observasjonene på stasjonen er gjort med hjelp av radiomottakere og kameraer. En skalamodell av solsystemet bidrar til å bedre forstå Aurora Borealis. Foto: Peter Rosén.

10

MAGASIN lApplANd


Flott vandring på Kungsleden.

Kungsleden – 425 km med turglede Den eldste og mest kjente vandringsleden i Sverige er Kungsleden. Den strekker seg fra Abisko i nord til Hemavan i sør.

D

et er en mye brukt tursti og stort sett bestandig møter man andre turgåere. Et unntak er strekningen sør for Kvikkjokk der det ikke finnes fjellhytter. Her kan du gå i flere dager uten å møte andre. Kungsleden er et godt utbygd system av fjellstier og hytter som passer både nybegynnere og mer avanserte fjellfolk. Her finnes ingen vanskelige passasjer, for eksempel er det bygget bruer over alle vanskelige elver. Kungsleden ble etablert ved århundreskiftet mellom Torneträsk og Kvikkjokk. Gjennom flere etapper er leden bygget ut og i dag strekker den seg fra Abisko til Hemavan. Kungsledens høyeste punkt er Tjäktapasset, i Kebnekaisefjellene, på 1150 moh. Laveste punkt er Kvikkjokk på 302 moh. En vandring langs Kungsleden byr på et variert naturlandskap.

Turistbåten over Laddjujavri.

Foto: Sture Pettersen

På Kungsleden kan man få reinburger. Foto: Sture Pettersen

Fantastiske sykkelmuligheter på Kungsleden. Foto: Sture Pettersen

MAGASIN lApplANd

11


Stikk s innom os gelig for en hyg bilprat og ing prøvekjør

USTOPPELIG

USTOPPELIG UTVALG Symmetrical AWD og Boxermotor. Permanent 4-hjulsdrift gir kjøreglede for alle.

DEN HELT NYE SUBARU XV • Denne SUV-en kan bli en Norges-favoritt • Ny norgesbil fra Subaru • Ny folke-SUV perfekt for norske forhold

SubaruCenteret AS • Ankenesveien 130, 8520 Ankenessstrand Andreas: 930 68 973 andreas@subarucenteret.no

Roy: 453 98 845 roy@subarucenteret.no

MAGASIN NARVIK vinter_sommer 2012  

Et magasin for friluftsliv, aktiviteter og muligheter i Narvikregionen

Advertisement