Page 1

I NARVIK og omegn

kari bremnes

cecilie skog

– vi sprer glede • 24. oktober 2013 nr.9 • årgang 4

dora thórhallsdóttir

k i v r a n l i t i r e l l stjernega r e b m e v o n . 0 3 29 heidi ruud ellingsen

john brungot

mia törnblom

ari behn & per heimly

vazelina bilopphøggers

?

secret speaker

timesalg i dag 16-20 SENTRALT GODKJENT RØRLEGGERFORRETNING Tlf: 76 94 59 70 • Dronningens gt. 18 • Narvik www.ofotenror.no

Det bugner av tilbuD hele Dagen – gjør et kupp nå! se siDe 3

alle som handler 0,over 100 er med i av trekning en ipad


småpraten

kirsten therese nystrand (59)

På øret: – Jazz og jazzinspirert musikk, gjerne norsk.

Hverdagslykke: – At mine barn og barnebarn trives og har det bra.

SIDE 29

SIDE 22

Senterleder på Narvik Storsenter

Provosert av: – Sjelden, men kombinasjonen bastante påstander og lite kunnskap er vel det som i hvert fall forundrer meg mest. Og oppdrettsnæringens mangel på magemål.

Leser: – Krim og psykologiske thrillere.

Beste maten: – Fisk, og helst når andre tilbereder den :)

SIDE 14 Drømmeferien: – På loffen i Europa med tog.

Største lidenskap: – Lidenskap er nok litt voldsomt da,… men jeg trives i storbyer med musikk og kulturopplevelser.

ten lunsjpra sterberg wenche ø SIDE 8

SIDE 10

Motto: – Har egentlig to… Det finnes ikke svart og hvitt, bare nyanser av gråtoner. Vær vennlig mot dem du møter på din vei oppover, det er de samme du møter på din vei nedover.

Tilbringer tid med: – Familie og venninner.

Rune Dahl

Sture Pettersen

Ole-Eivind Johansen

Jørn Indresand

Gro S. Løkås

Daglig leder/Redaktør rune@inarvik.org Tlf. 911 55 445

Grafiker sture@inarvik.org Tlf. 951 60 513

Markedssjef ole@inarvik.org Tlf. 957 68 611

Journalist jorn@inarvik.org Tlf. 906 60 702

Frilanser redaksjon@inarvik.org Tlf. 416 69 977

I NARVIK er en avis som dekker små og store hendelser i nærmiljøet i Ofoten. Opplag: 12.000 ex. Avisen kommer gratis ut hver måned i alle postkasser i Narvik og distriktet rundt. Distribueres av Posten. Vårt kontor ligger i Dronningensgt 56, – midt i Narvik sentrum. Kvalitet i innhold, layout og trykk sikrer avisen lang levetid. Tips oss gjerne på tips@inarvik.org


0 2 6 1 g a d i g l a s e å! n tim p p u k t e r ø j g – hele Dagen uD

Det bugner av tilb

16-17

17-18

1990,-

4990,-

Jomo u/sete veggtoalett

90/90 Euro Eco tt dusjkabine

395,-

12990,-

Space servantkran

hele

n! dage

÷25%

oker alt av kr r fra e og knott o b d e m s

90/90 8-5 Showerama tt dusjkabine

18-20

1850,hele

n! dage

÷20% eter toaletts se og lo c m/soft ase quick rele

Pax ifte baderomsv ld pje m/kaldrass

3490,Høiax sbereder varmtvann r 200 lite

alle som over handler med 1000,- er g av i treknin en ipad SENTRALT GODKJENT RØRLEGGERFORRETNING Tlf: 76 94 59 70 • Dronningens gt. 18 • Narvik www.ofotenror.no

SENTRALT GODKJENT RØRLEGGERFORRETNING Tlf: 76 94 59 70 • Dronningens gt. 18 • Narvik www.ofotenror.no

hele

n! dage

÷25% Ingrid sbaderom møbel


narviK i vinde Narviks største inspirasjonsdag for folk i arbeidslivet!

?

secret speaker

la

de

gi

ns

pir

er

e!

Cecilie skog Verdens mest profilerte kvinnelige eventyrer

ari behn & per heimly Verden rundt med radarparet

john brungot Sprudlende konferansier

mia törnblom Selvinnsikt, selvtillit og selvfølelse

www.narvikivinden.no

heidi ruud ellingsen Narviks egen musikalstjerne

dora Thórhallsdóttir

Direkte fra storsuksess på Latter i Oslo


sett 29. n av Fred ag ove mbe r

en

Narvik i vinden

program 08.30: Registrering, servering av kaffe og te

pamelding www.narvikivinden.no

09.00: Dørene åpnes 09.30: Konferansier John Brungot gir deg en

herlig start på dagen!

09.45: Heidi Ruud Ellingsen. Narvik sin egen

Konferansested: Narvik Kulturhus

musikalstjerne

Deltakeravgift: kr 1495,- (+ mva) per person. Inkluderer servering i pauser og lunsj.

Delta sammen – hver 6. deltaker går gratis!

Ved samlet påmelding.

Påmelding for privatpersoner: Aurora Kino, Narvik. www.aurorabillett.no

10.00: Mia Törnblom 11.00: Secret speaker La deg engasjere og inspirere

12.00: Lunsj 13.00: Cecilie Skog. Verdens mest

profilerte kvinnelige eventyrer

14.10: Ari Behn og Per Heimly

å! bestill n g sikre de de beste e plassen

Selvinnsikt, selvtillit og selvfølelse

Verden rundt med radarparet

15.10: Heidi Ruud Ellingsen 15.15: Dora Thoraldsdottir

Direkte fra storsuksess på Latter i Oslo

16.15: Fartsfull avslutning med John Brungot

Bli tilhenger av oss på Facebook ! www.facebook.com/narvikivinden

Narvikevent

– Du skal huske at du har vært der


bedre hverdag

Hvordan få en bedre hverdag Manglende bruk av hjelpemidler og tiltak er en årsak til at flere mennesker møter veggen på et alt for tidlig tidspunkt i livet. Det vil Kay Bryn gjøre noe med. Tekst og foto: Rune Dahl

B

ryn sitter i Rådet for likestilling av funksjonshemmede i Narvik og er medlem i Norges Blindeforbund. – Manglende bruk av hjelpemidler medfører at mange mister lysten til deltakelse i jobb, skole og ellers i samfunnslivet, forteller han.

Bryn mener det er viktig å fjerne barrierer som kan komme ved bruk av vanlige hjelpemidler som briller, høreapparater, krykker, rullestoler med mer. – Det er spesielt viktig å forebygge vegring blant de unge slik at de på en god måte kan mestre sitt fremtidige funksjonstap, forteller han.

For folk flest er det ikke et problem at det står en benk rett foran oppslagstavlen nede ved bussholdeplassen på Amfi. Men for Kay Bryn og andre synshemmede gir dette komplikasjoner. De kommer ikke nær nok til å lese teksten. – Det handler om kunnskap og tilrettelegging, forteller Bryn.

Selv var Kay så heldig at han fikk gå i et spesialtilpasset klasserom for svaksynte da han var 10-15 år. – Klasserommene hadde godt egnet belysning for undervisningen og hjelpemidler til den enkelte. Med de fikk jeg mulighet til å fungere videre i skolesammenheng og arbeid, men av vegring skjulte jeg bruken av hjelpemidler i det offentlige rom, rett og slett av redsel for å skille meg ut, forteller han.

Mestringssenter i Narvik

Blant annet ville han ikke vise andre at han måtte bruke lupe for å lese normal skriftstørrelse i lærebøker og magasiner. – Jeg prøvde alltid å lure meg unna høytlesning på skole og i jobb. Det var også et problem å benytte offentlig transport, forteller han. Manglende belysning og lite bruk av kontraster og farger i sentrumsområdet i Narvik gir store problemer for mennesker med funksjonstap. – Vi har problemer med å se nivåforskjeller i gangsoner, samt å se trapper og stolper. Blanke flater og umarkerte glassdører er også en utfordring, sier Bryn. Skjuling av mitt funksjonstap ble en så stor belastning at jeg måtte søke hjelp for å fortsette jobb, og samtidig ivareta min fremtidige livskvalitet. Først etter en langtidssykemelding fikk jeg hjelp for belastningene som startet vel 20 år tidligere. Gjennom bedriftshelsetjenesten fikk jeg god bistand i tilrettelegging og tilpasninger i samarbeid med arbeidsgiver og NAV. I ettertid har denne hjelpen gitt meg trygghet til å finne de beste løsningene i min livssituasjon, forteller han.

Narvik kommune har et eget Lærings –og mestringssenter i andre etasje i everks-bygget midt i Narvik sentrum. Her er det mulig å komme med innspill, melde behov for lærings- og mestringskurs og å få informasjon. – Jeg oppfordrer folk flest til å ta kontakt med dette senteret. Bruk det positivt for å få informasjon og veiledning,. Det finnes massevis av hjelpemidler som kan lette hverdagen, forteller Bryn. – Jeg oppfordrer Pleie- og omsorgsseksjonen i Narvik kommunen til å ta tak i dette, i tråd med den nye samhandlingsreformen. Jeg har tidligere gitt innspill og kommentert mangelen på kompetanse i mange ledd i kommunen, sier Kay Bryn. Kay Bryn oppfordrer alle til å lese nettsiden www.sansetap.no . Her finner man veldig mye informasjon.

Denne miniversjonen av en kikkert har Kay Bryn med seg overalt. 6

I NARVIK Nr. 9 2013


Farsdagsgaven finner du på Narvik Storsenter!

Klarer du ikke å bestemme deg, så kan du gi et gavekort som han kan bruke akkurat på den butikken han vil. Gavekort kjøpes på Skoringen.

www.narvikstorsenter.no • Åpent (09) 10 – 20 (18)


lunsjpraten

Til kamp for de viktige ver Wenche Østerberg er ikke redd for å si i fra. Hun mener at vi i Norge bør være stolte av å forfekte verdier som livskvalitet og familieliv i stedet for å jage omsetning for enhver pris. Tekst: Gro Løkås Foto: Rune Dahl

D

en driftige og sprudlende damen har alltid vært engasjert, og ler når hun tenker tilbake på ungdomsårene. – Jeg var aktivt med i Unge Høyre, og delte faktisk rorbu med Børge Brende ved et tilfelle. Vi skulle ha en stand på Sortland 1. mai, og ville markere avstand til denne arbeiderdagen som en fridag. Da vi passerte Lødingen, mitt hjemsted, stoppet vi innom min mamma, som hadde flagget OPPE!!! Dette var jo skandale i mine øyne, og jeg nærmest krevde at hun skulle ta flagget ned. Noe som ikke ble aktuelt for min Arbeiderparti-mamma. Hun insisterte så klart på sin rett til å ha flagget oppe. Denne historien har i ettertid blitt en morsom historie fra min mor, når hun vil beskrive meg som ung rebell. Det politiske livet ble kortvarig for Wenche. – Kulturen i politikken bydde meg

i mot. Jeg opplevde at det var mye baksnakking og dolking i ryggen. Man hadde hele tiden en skjult agenda, noe som ble for umoralsk og kynisk for meg. Jeg ga meg, til tross for at jeg stod på stortingslisten for Nordland Høyre. – Jeg ville heller ikke stå i en situasjon der jeg ble valgt inn på kvote. Skulle jeg bli valgt inn, måtte det være fordi jeg var dyktig – ikke fordi jeg var kvinne.

– Jeg opplever at det kommer unger innom, som venter til jeg blir ledig – bare for å få en klem! Og kjenner på et nært forhold til mange kunder, til tross for at jeg ikke kjenner dem personlig.

Wenche har også en stemme som taler høyt når det er ting som engasjerer og provoserer innenfor sitt yrke. Hun er opptatt av miljøvern, og gjennomfører konkrete tiltak hver dag på jobb for å spare miljøet. Dagens engasjement begrenser seg Netthandelen har hun også gitt sin klare mening mot. til det som omhandler jobb. – Bare se på London nå. 7000 – Når man jobber i et serviceyrke butikklokaler står tomme der, som som meg, gir man veldig mye av seg følge av handel på internett. Dette selv i løpet av arbeidsdagen. Selv om ser vi bare antydningene til i Norge jeg så gjerne skulle engasjert meg foreløpig, men vil vise seg mer og mer, innenfor for eksempel omsorg, så frykter hun. har jeg ikke så mye mer å gi når «Når man jobber i et servi- Antydningene arbeidsdagen er ceyrke som meg, gir man om søndagsåpne butikker og over. Er glad hvis veldig mye av seg selv i utvidet åpningstid jeg kommer meg løpet av arbeidsdagen» i romjulen proen tur på trening, voserer Wenche ler hun. På jobben kraftig. gir hun alt. Både til trofaste kunder, – Alt kan ikke handle om omsetning. og til saker som er aktuelle. Jeg har ansatte som jeg bryr meg om, – I forhold til kundene tror jeg og er opptatt av at skal trives. For nærmest jeg er blitt en ”gammelbuoss vil det aldri bli aktuelt å sette inn tikkdame”. Jeg husker en slik dame skoleelever på jobb ”bare for å ha fra min egen barndom, i Lødingen. åpent”. Vi vil levere samme kvalitet Hun var en sånn dame som alltid og kompetanse til en hver tid. Dette hadde vært der, som så alle og tok seg vil også være en enorm utgift, som tid til dem. Og ga klemmer. Jeg føler vil svekke bunnlinjen for mange. Og på at jeg er blitt en slik selv nå.

i verste fall knekke nakken på mange små, særegne butikker. Hva sitter vi igjen med da? Sentere med bare de store kjedene, som blir helt like i alle byer. Og hvor spennende er det? Politisk er hun klar over at hennes eget parti, står i bresjen for denne utviklingen. – Men det spiller ingen rolle, sier hun. Man kan ikke være enig i alt, og man må våge å si i fra om det man er uenig i. En ting er at man må være med på utviklingen. Men det må vel gå an å ivareta viktige verdier samtidig ? At ”usynlige” topper i senterkjedene skal få bestemme hvordan dagene til butikkansatte skal være, uten å ha mulighet til å motpåvirke dette, er hun ikke med på. Det er rett og slett udemokratisk, hevder hun. Det går mot jul, og Wenche gleder seg stort til å om ikke lenge bli bestemor for første gang. Noe som nok er med på å sette viktige verdier i fokus for forretningsdamen. – Det å kunne være til stede på hjemmebane og finne roen i familien er viktig. Den biten vil jeg ikke miste selv, og heller ikke ta fra mine ansatte. Blir søndagsåpne butikker en realitet, blir det skifte av yrke for min del. Det har jeg bestemt meg for, avslutter hele Narviks ”gammelbutikkdame. En ung sådan.

Økonomisk rådgivning? spØr oss om hjelp vi står til tjeneste, enten du har stor eller liten bedrift vi arbeider med: • Lønnsomhetsrådgivning • Regnskapsførsel • Lønn og fakturering • Nøkkeltallsanalyse • Budsjettering • Bistand ved selskapsstiftelse • Søknader  • Bistand med styrearbeid og generalforsamlinger

8

I NARVIK Nr. 9 2013

Tom Robert Johansen.

Evy Eriksen.

Tlf. 76 96 46 00 • narvik@okonor.no


– Det å kunne være til stede på hjemmebane og finne roen i familien er viktig

rdiene

Nr. 9 2013

I NARVIK

9


testpilot

– Og når vi nå kom i testfasen

Skitester i Italia

Pål- Eirik Pedersen (36) har denne høsten hatt en oppgave som mange misunner han. Narvikgutten tester ski og hodelykter for en norsk produsent, og en av arbeidsoppgavene har blant annet vært to testturer til nord-Italia. Tekst: Rune Dahl Foto: Jan-Arne Pettersen

S

elskapet Moonlight Skis drives av gründer Bjarte Hollevik i Burfjord Sport. Utstyrsfriken og friluftsentusiasten fra Nord-Troms var misfornøyd med skiene han ble tilbudt i butikken. – Jeg veier jo noen kilo, og samtidig er det i løssnøen jeg trives best. Da trenger jeg litt brede ski, og de blir fryktelig tunge å drasse oppover. Vi begynte å leke med tanken på å kunne lage noe lettere, fordi jeg ikke fant lette nok ski som ga meg de dimensjonene jeg ønsket, sier Bjarte Hollevik. Dermed var ideen om toppturskiene født. Han viser fram det han mener er løsningen på problemet. Brede pudderplanker dekorert med nordlysbilder fra Kvænangen. Selv de lengste parene veier under 1800 gram. Men før produksjonen av de nye skiene kunne komme i gang måtte 10

I NARVIK Nr. 9 2013

de testes. Og det er her Narvikgutten Pål-Eirik Pedersen kommer inn. – Jeg kom i kontakt med Pål-Eirik for tre år siden og ble klar over at han var en dyktig telemarkskjører. De siste to årene har vi utvekslet tanker og ideer, og når vi nå kom i testfasen var det en selvfølge at Narvikgutten skulle inn i testteamet, forteller Hollevik. Dermed ble det et par turer til Stelvio i Italia for Narvikgutten. Her ble ski- og bindinger testet til det ytterste. Med på turen var også en annen mann med tilknytning til Narvik. Jan-Arne Pettersen var med som fotograf og har levert bildene i denne artikkelen. – Pål-Eirik har vært en av våre viktigste testkjørere. Han kjører telemark uansett føreforhold og har en utrolig god blanding av teknikk og styrke som er sjelden å se i de fleste alpin anlegg i dag. Men hans største

styrke som testpilot har vært hans evne til å gi nøyaktige beskrivelser av fordeler og ulemper samt forbedringer på bindinger og ski, forteller Hollevik. Produksjonseventyret i Kvænangen startet i det små med produksjon av hodelykter, og siden har det ballet på seg etter hvert som gründer Hollevik ble mer interessert. Gjennom eksperimentering med forskjellige karbonteknologier og skumstoffer, klarte Hollevik å komme fram til en ski som var lett nok. Skiene er designet i samarbeid med en italiensk ingeniør og produseres på en hemmelig karbonfabrikk i Italia, som til vanlig ikke produserer ski. Han er ikke bekymret for at det allerede finnes veldig mange skiprodusenter på markedet. – Vi ser at skimerker med egenart stort sett klarer seg ganske greit. De

selger ikke vanvittig mye, men nok til å rettferdiggjøre satsingen sin vanligvis. Vi har en egenart innenfor vårt felt, som de letteste store skiene, sier Hollevik.

Burfjord Sport:

Innehaver er gründer Bjarte Hol levik. Lanserte sin egen skiserie Moo nlight Skis nå i høst. Har også verdens sterkeste hodelykt i produksjon. Bjar te overrasket også skiverden da han lanserte verdens første kombo binding Tele Rando i sommer. Bind ingen lar deg bytte mellom Telemar k og Rando / AT stil. Alt du trenger å gjøre er å vri på hæl-løfteren og klikke inn så kan du kjøre alpin stil.


n var det en selvfølge at Narvikgutten skulle inn i testteamet

Spesialister på regnskap og lønn

Simplifying business

Stressa?

Våre moderne regnskaps- og økonomiløsninger gir deg maksimal tid til kunden! Vi har «spa-avdeling» for regnskap, Kontakt oss! lønn og Vi finner enadministrasjon. god løsning for ditt behov. Amesto er ledende i Norge på moderne regnskapsløsninger, lønn og rådgivning. Vi ønsker også nyetablerere velkommen og yter hjelp og bistand. rekylreklame.no

Alfa Økonomi as Avdeling ALFA ØKONOMI ASKjeldebotn: – EN DEL AV Idrettsveien AMESTO ACCOUNTHOUSE 8543 Kjeldebotn Avdeling Narvik: Kongens gate 40 8514 Narvik

Tlf: 76 92 70 00 • alfa@amesto.net • www.amesto.no

Narvik I Kjeldebotn Tlf 76 92 70 00 I alfa@amesto.no www.amesto.no


skipremiere Lørdag 26.oktober inviterer kinosjef Roger Marthinussen byens skientusiaster til en helaften med spesialvisning av den norske skifilmen SUPERVENTION. Tekst: Gro Løkås Foto: Jørn Indresand

DJ Ole-Eivind Johansen, Stine Holt, kinosjef Roger Marthinussen og Hanne Lewis inviterer til en helaften med fokus på skikjøring lørdag 26.oktober på Aurora kino Narvik. Skifotograf Rune Dahl (th) ville ikke være med på bildet :)

Inviterer skifolket til premierevisning J

eg kan garantere god stemning, forteller den friluftsinteresserte kinosjefen. – Det blir en helaften med fokus på skikjøring hvor det viktigste er visning av Supervention. Skifotograf og Narvik-entusiast Rune Dahl vil vise skibilder som han har tatt på sine mange turer i fjellet. Og ikke minst har vi DJ Ole som spiller kjente låter og garanterer god stemning i forkant av filmen. Vi har også flere andre overraskelser på lur,

forteller Marthinussen. Billettene til denne lukkede forestillingen selges utelukkende på forhånd gjennom Aurora Narviks sine nettsider. Det blir ikke solgt billetter ved inngangen. Aldersgrense 18 år. Det er bevilling på arrangementet og det er årsaken til aldersgrensen. Filmen Supervention tar for seg alle sider ved moderne free-skiing. Selskapet bak filmen har tidligere

Ny på spaSpa

spaSpa by Mikkelborg har fått en ny terapeut med på laget. Annie Boman er utdannet massasje- og spaterapeut, som før hun flyttet til Narvik har jobbet på Essens Dagspa i Tromsø. I tillegg til massasje utfører hun også voksbehandlinger og er sertifisert Univesal Contour Wrap-behandler. Spaet, som åpnet dørene i Narvik for snart tre år siden, har hatt en positiv utvikling hele veien. Noe som har resultert i ombygging - og et behandlingsrom til. - Vi er svært fornøyd over å tilby produkter og tjenester som tydeligvis blir satt pris på, sier daglig leder Gro Løkås. 12

I NARVIK Nr. 9 2013

vunnet en rekke priser innenfor sjangeren og vi møter fantastiske kjørere som vanligvis ikke er med på film, som Aksel Lund Svindal og Terje Håkonsen. Spektakulær naturfoto blandes med rå ski- og snowboardkjøring, personlige historier og ekstreme naturopplevelser fylt med heftig, snøfylt action. Følg et knippe av verdens råeste ski og snowboardkjørere på en intens og uforutsigbar

reise gjennom eksotiske destinasjoner i Norge, Sverige, Canada, USA og New Zealand. Spektakulær naturfoto blandes med rå ski-og snowboardkjøring, personlige inntrykk og ekstreme naturopplevelser. Det hele dokumenteres slik at man får frem reiselysten, gleden og personlighetene til de involverte menneskene i produksjonen, både foran og bak kamera.

Går som en lek

Lekelandet i Narvik har vært åpent i overkant av en måned. Og barna har strømmet på. – Det er utrolig morsomt at det går så bra, sier daglig leder Hanna Strømsnes. Hun har merket seg at flere familier tar turen på lekelandet på lørdagene. – Det kan til tider være kul på veggene her, sier hun og ler. De eneste hun savner er de litt større barna. – Det mange kanskje ikke vet er at vi er større enn det som vises gjennom vinduet. Vi har en egen del av lekelandet som er for de større barna, så alle skal finne noe å leke med, sier hun. Hanna Strømsnes liker at ungene trives på lekelandet. Her boltrer hun seg sammen med Maya Helen Hansen Haugli og Hermann Anthonsen. (Foto: Jørn Indresand)


Vi har fått inn Vinterens jakker og bukser

mange fLotte fra nyheter , n berga s , a n norrø , n e V fjeLLrä n o s didrik +++

Et sEntEr for sport og fritid Lik oss på facebook

nen

jo koLLeks

Kongensgate 50, Narvik • Tlf 76 94 69 50 E-post: mail@sportcentret.no

Foto: Sture Pettersen

n nye

Vi har de

narVik norrøna


livsstil

Klar for livsstilsendring

Mads Parten har bestemt seg. Det tidligere lokale skitalentet skal tilbake i form. Målgang blir i sitt eget bryllup i juli til neste år. Tekst og foto: Rune Dahl

27

-åringen har gradvis blitt i dårligere form, mye grunnet dårlig livsstil og arbeidspress. Nå skal det bli andre boller. – Jeg jobber mye, og tar ofte enkle løsninger i forhold til mat. Dessuten er jeg veldig glad i en fest, forteller Parten med et smil. Det skal han gjøre noe med nå. Med hjelp av pådriver og treningskompis Morten Remman og livsstilscoach Linda Rondestvedt skal Mads styres inn på rett vei. – Vi skal sette hovedfokus på kostholdet til Mads. Her kommer vi nok til å gjøre en del endringer. Vi blir også å involvere Mads sin tilkomne fru i denne prosessen. Det er viktig at hun også er med på denne livsstilsendringen, sier Rondestvedt. – Dette forplikter for Mads. Han har et iboende konkurranseinstinkt, dette kommer han til å klare, forteller pådriver Remman.

FAKTA

Avisa I NARVIK skal følge Mads Parten sitt mål om vektreduksjon og bedre form frem til sitt eget bryllup i juli neste år. I artikler før jul og på vårparten skal vi se om takstmannen er i rute.

Dansekvelder

Torsdag 24.oktober og torsdag 21.november 2013 kl 18-21.00 inviterer Narvik og omegn Revmatikerforening alle som har lyst til å delta på dansekveld på Aktivitetssenteret i Alleen 6, Narvik. Inngang fra Frydenlundsgata.

14

I NARVIK Nr. 9 2013

Det blir musikk av Remax. Fire glade musikere spiller til dans og allsang. Det blir servering av kaffe og vafler med mer. Kr 80,- i inngangspenger som også inkluderer servering. Loddsalg hører med. Revmatikerforeningen har dette som fast tiltak en gang pr måned.

I desember er det julebord på Grand med musikk av Remax. Kom dere opp av stolen og ut av huset, oppfordrer leder Wilma Knutsen. Alle er velkommen til sosiale og minnerike kvelder, også de som ikke er medlem.


Åpent hus hos

EVO Narvik Fredag 25. okt. kl. 12-16 Lørdag 26. okt. kl. 12-16 Få gode tips og råd fra våre personlig trenere. Du finner oss i 4. etg. på Nordkraft Arena. Meld deg inn på

evofitness.no

kr.

295,-

pr.måned

Ingen bindingstid ingen in I

Åpent 05.00-24.00 - 365 dager i året, med markedets mest fleksible medlemsvilkår. Untitled-1 1

15/10/13 16.31

velkommen til soul red night førpremiere helt nye m{zd{ 3

VIP-kVeld 7. noVember kl 18.00 SKYACTIV

KYACTIV

technology

technology

Servering, avduking, lysshow, film m.m. Fingermat og drikke.

meld deg på her: www.mazda.no/vip

SKYACTIV

Vinn sydentur ) vekort (reisega 00,verdi 80

technology

SKYACTIV technology

Følg oss på Facebook

Trekkes kl 20.00

Følg med på mazda.no, facebook.com/mazdanorge eller meld deg på Mazda sitt nyhetsbrev for å få oppdatert informasjon om Mazda og helt nye Mazda3. Du kan også laste ned nye Mazda3 App i App Store eller Google Play.

Ankenesveien 7 • Tlf: 76 96 50 00 • www.fagerthun-bil.no Åpningstider: Man-tors 08.00-19.00 fred 08.00-16.00 lør 11.00-14.00


BEST WESTERN  NARVIK  HOTELL  

VELKOMMEN TIL  JULEHYGGE!     Ta  med  dine  kollegaer,  gruppe,  venner  eller  familie  til  et   hyggelig  og  avslappet  julebordalternativ.   Bestilt  ditt  eget  julebord  med  egen  julebuffet  i  koselige   Peisestua.  Vi  fyrer  i  peisen  og  skaper  en  lun  og  koselig   julestemning  for  dere.  

Pris kun  445,-­‐  pr  person  

Overnatting La  bilen  stå  og  hygg  deg  sammen  med  de  andre!   Pris  fra  445,-­‐  pr  person  i  dobbeltrom        

For booking  ring:  76  96  48  00  eller  epost:  service@narvikhotell.no  

BEST WESTERN  Narvik  Hotell       Skistua  8,  Narvik   service@narvikhotell..no   Tlf:  76  96  48  00     www.narvikhotell.no    

 


fra 4x4 900,93 . kr 2

NYE

HUSK VÅRE NYE ÅPNINGSTIDER man-tor 08.00- 19.00 fred 08.00- 16.00 lørd 11.00- 14.00

biler, tradisjonelle erer det beste fra SUV nye Folkebil kombin re sto s uki ehjulstrekk er Suz ���r . rste 4x4 klassens stø helt nye S-Cross pü hele 430 liter er Suzuki lanserer nü utslipp gjør bilen til er. Bagasjerommet ogn lave nsv og sjo ruk sta forb st min otorer med lavt personbiler og ikke r kan vi trygt si at Nye diesel og bensinm ivüet er svÌrt høyt. r plass og lave avgifte standard og utstyrn ���rehjulstrekk, sto Me . glig jen tilg ü omatgir og er ogs bør gü glipp av. en avgiftsvinner. Aut og en nyhet du ikke pt for norske forhold ska som er s ros S-C + 15.000,-

N SOM SKAPT FOR R G E

tilgjengelig 4x4 og automatgir

4x4 standard

.900,S-Cross 4x4 fra 293

Automatgir

ere kke: d USB og 7 høyttal Introduksjonspa ak - DAB+ radio me - El. panorama solt s riør rely kjø inte n LED skin t Sor - Ryggekamera oth telefon system e Navigasjon - Blueto lys med lyktespyler og bak - Bi Xenon n g fora r nso sse 2 sone klimaanleg Parkering tt sra jon nks lger - Skinn multifu - Tükelys il spe 17� aluminiumsfe dig ven inn rt omatisk avblendba vindusviskere Cruisekontroll - Aut nse - Automatiske bakkestart assista takrails Hill hold kontroll/ r fra B pilar - Sølv rute rke Mø rt og sta 49.000.Nøkkelfritt system 20.000.- Spar kr. kr. : bud stil jon Introduks Verdi kr. 69.000.l /100km. k. rbruk fra 4,4 - 5,7 Veil pris er levert Narvi - 130 g/km Drivsto�o CO2 utslipp fra 110

ske forhold! Som skapt for nor www.suzuki.no

Ankenesveien 7 • Tlf: 76 96 50 00 • www.fagerthun-bil.no Ă…pningstider: Man-tors 08.00-19.00 fred 08.00-16.00 lør 11.00-14.00 "OLFOFTWFJFO"OLFOFTr5MGrXXXGBHFSUIVOCJMOP


stamfiske

Elever på stamfiske B

arna skal følge hele prosessen med å stryke fisken, for å få rogn og melk, til de får øyer og til slutt når de er blitt yngel som skal settes ut. – Tenk kor mange vi blir jordmor til, kommer det fra en gutt da han fikk høre hva de skulle være med på. Klassen er kjempeglad for at de får ta del i dette, og etter dagens tur ble nok interessen større. Da vi ankommer Melkedalen står barna klare og er spente på det som 18

I NARVIK Nr. 9 2013

Ungene i femteklasse ved Skistua skole er med Narvik og Omegn Jeger og Fisk på stamfiske i Melkedalen. Det er akkurat blitt satt ut garn, og det går ikke mange sekunder før barna ser en stor ørret i garnet. Tekst: Rune Dahl Foto: Ragnhild Utstøl Jakobsen og Bente larsen

skal skje. Terje Bæverfjord, Bengt Jenssen og Børre Olsson har vadere på seg og hopper ut i elva. De spenner opp et garn langs elva, mens to av dem går nedover elva for å jage fisken oppover. Etter noen minutter sjekker de garnet og får løs en hunfisk og legger den i en balje. Det finnes ca 20 hannfisk per hunfisk, så som oftest blir det flere runder med garnet for å få nok hunfisk. Denne gang ble det faktisk bare en hunfisk. På land står Terje og Bengt klar til å ta i mot fiskene. Hunfisken strykes, slik at den

gir fra seg rogna. – Oæh, æ skal aldri mer spise kaviar, utbryter noen av barna mens Terje stryker hunfisken. Det er en helt egen teknikk å få fisken til å slippe rogna, og det vises godt at Terje har mange år bak seg med denne jobben. Når de har fått nok rogn melker de hannfisken, og blander dette sammen i et Norgesglass. – Se så mye, det e jo fiskeegg og fiskesæd, kommer det fra en fascinert gjeng som står og følger med og fniser litt innimellom. Bæverfjord retter og

forteller at på fiskespråket kalles det for rogn. – Når vi har blandet det sammen må det stå helt i ro i cirka 20 minutter, forteller Terje. Etter det blir glasset kjørt opp til klekkeriet i Fossestua hvor de får være frem til de blir to år, og skal slippes ut i et av de flere hundre vannene foreninga setter ut fisk i hvert år. Noen av barna i klassen mente at de måtte jo finne navn til alle ynglene, hvis de velger å gjøre det må de finne


– Jeg har aldri sett at barn går så rolig, som da de får en sekk med fisk og vann i

på navn til opp mot 4000 yngler! – En halv liter med rogn gir mellom tre- og firetusen yngel, forteller Bæverfjord. Han har jobbet med klekkeriet de siste tretten – fjorten årene, og har vandret sammen med andre frivillige til de aller fleste vannene i Narvik og omegn med yngel. – Det går rundt 700 – 1000 timer i året på og drive klekkeriet, så det ligger en betydelig innsats fra medlemmene bak denne jobben, forteller de og understreker at uten denne viktige jobben ville det ikke ha vært

mange fiskevann igjen i området. En gang før jul skal klassen opp å se på øyerognen, for da har de fått to svarte prikker som er øyene til yngelen. Til våren skal de få være med å sette ut yngelen fra 2012, og det skal være en ganske spesiell opplevelse. – Jeg har aldri sett at barn går så rolig, som da de får en sekk med fisk og vann i, forteller Terje. Litt som å gå gravid, men på ryggen som lærerne Ragnhild Utstøl Jakobsen og Bente Larsen sa.

Visning av ny bilmodell

Torsdag 7.november inviterer Fagerthun Bil deg til avduking av den helt nye modellen av Mazda 3. – I god tradisjon gjør vi dette med brask og bram slik vi også gjorde da vi lanserte den nye Mazda 6, forteller Trond Fagerthun. – Vi har stor tro på at dette blir en suksessmodell for Mazda. Et reisegavekort blir trukket til en heldig vinner i løpet av kvelden. Nr. 9 2013 I

NARVIK

19


Ta kontakt med oss på: Tel: 76 96 30 90 Mail: post@bjerkvikhotell.no www.bjerkvikhotell.no

• • •

Dato for julebord ved Bjerkvik Hotell: Lørdag 7. desember Lørdag 14. desember

Julebord bestående av…. Velkomstaperitif Stor julebuffet med varme og kalde retter Dessertbord og kaffe Levende musikk

Spør oss gjerne om andre aktuelle datoer!

675,- pr pers 1150,- pr pers i dobbeltrom inkl. julebord 1425,- enkeltrom inkl. julebord

Velkommen! Invitasjon til fotokonkurranse

Lions Club Narvik Svarta Bjørn inviterer til

 Torsdag, 7.november, kl.1900 på Quality Grand Royal Hotell • • • • • • • • •

Fischer Klær / NOAH Jan Hansen Dameklær Kittys Klær Førr ei Dame Gullsmed Bjørn Øiesvold Stormberg Sko + Sånt Fame Hårdesign Kristina`s Barber Shop

Billetter kr.100,- kjøpes ved inngangen

Ballangen Energi AS sender hvert år ut en kalender til sine kunder. Til kalenderen trenger vi bilder og vi avholder derfor en fotokonkurranse. Vinnerbilder blir premiert med kr 700,- og vil bli brukt i vår kalender for 2014. Bilder kan også bli brukt i annen reklamesammenheng.

Utdrag av konkurranseregler: 1. Bilder må være relatert til områdene Ballangen kommune samt nordre del av Tysfjord. 2. Ved innsending av flere bilder bør de være relatert til ulike årstider 3. Hver deltaker kan maksimalt sende inn 5 bilder 4. Bilder må sendes inn elektronisk på mail til marked@ballangen-energi.no 5. Frist for innsending er 20. november 2013

For mere informasjon: www.ballangen-energi.no eller tlf 76 92 60 00

– Miljø, kvalitet, mangfold


169,-

For 4 dekk

129,-

Garasjejekk, 2 tonn

Med 2 svingbare hjul og dreibar løftesadel Ø 55 mm. Høyde: 135–335 mm. Lengde: 470 mm. Skaftlengde: 430 mm. Vekt: 8,5 kg. 15-826

Dekkstativ Oppbevar dine dekk skånsomt. Ingen deformering av det nederste dekket, fukt mellom dekkene ventileres bort. Passer dekkbredder på opptil 225 mm. Høyde: 102 cm. Plass til 4 dekk. 41-290

tema il B t if k ls ju h r fo id T har det du trenger!

399,Garasjejekk, 2 tonn Lettrullende hjul, 2 svingbare. Av kraftig stål. Løftehøyde: 130–350 mm. Pumpehåndtak, lengde: 480 mm. Vekt: 11 kg. 15-847

6490 Hjulmutternøkkel Av CrV-stål. Med vendbar pipe for 17 og 19 mm hjulmuttere. Uttrekkbart skaft og 1/2” firkantfeste for bruk også som krafthåndtak for kraftpiper. Lengde: 360–530 mm. 10-2606

Bra kvalitet og stabilitet! Motor - mars 2012

2490

5990

Hjulmutternøkkel 1/2”

Hjulkryss

Dekkposer, 4 stk

Stålskaft med glassfiberbelegg og gummihåndtak. Regulerbar lengde. 350-510 mm. Vendbar pipe av CrVstål med hhv. 19 og 21 mm Round Corner®- fatning. 10-2608

Galvanisert. Kraftig utførelse. Nøkkelvidde: 17, 19 og 21 mm. 1/2” feste for piper. 10-2605

For ren og praktisk transport og oppbevaring av dekk. Posene har et skrivefelt for merking av dekkets plassering etc. 39-021

18 000 varer rett i hånden Last ned appen!

7990 Dekkhengere, 4 stk

Skann QR-koden eller søk på ”Biltema” i Market eller App Store.

ARENDAL, ASKIM, BODØ, BRYNE, BÆRUM, BERGEN SANDSLI, BERGEN ÅSANE, EGERSUND, ELVERUM, FAUSKE, FINNSNES, FOLLO (SOFIEMYR), FREDRIKSTAD, FØRDE, GJØVIK, GOL, HADELAND, HAMAR, HARSTAD, HAUGESUND, HELL, HØNEFOSS, KARMØY (ÅKRA), KONGSBERG, KONGSVINGER, KRISTIANSAND, KRISTIANSUND, KRISTIANSUND, LADE, LADE, LARVIK, LARVIK, LIER, LIER, LILLEHAMMER, LILLEHAMMER, LYNGDAL MJØNDALEN, (17.okt), MO IMJØNDALEN, RANA, MOLDE, MO MOSJØEN, I RANA, MOLDE, MOSS, NAMSOS, MOSJØEN, NARVIK, MOSS, OSLO, NAMSOS, SANDEFJORD, NARVIK, SANDNES, OSLO, SANDEFJORD, SARPSBORG, SANDNES, SKIEN, SKJETTEN, SARPSBORG, SOGNDAL, SKIEN,STEINKJER, SKJETTEN, SOGNDAL, STEINKJER, STORD, TROMSØ, TRONDHEIM, TØNSBERG, ULSTEINVIK, VALDRES, ÅLESUND

For veggmontering. Skruer med plugg medfølger. Lengde: 210 mm. 33-400

815 32 815 - www.biltema.no

Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil. Utsolgte og forsinkede varer kan forekomme.

9990


julebyen narvik 29. nov – 1. des Populære Kari Bremnes og Vazelina Bilopphøggers er headlinere under det kommende arrangementet Julebyen Narvik. – Vi er utrolig glade for å ha fått tak i disse folkekjære artistene, sier Rune Dahl i Narvik Event. Tekst: Gro Løkås

N

arvik Event slår virkelig på stortromma under Julebyen Narvik. Fredag formiddag er Narvik i Vinden-konferanse, som blir en fantastisk opplevelse. Deretter øker det bare på og høydepunktene står i kø gjennom hele helgen. – Kveldskonsertene under årets arrangement Julebyen Narvik skal foregå i et eget juletelt i Narvik sentrum.

Kari Bremnes.

«Sammen skal vi skape atmosfære, julestemning, entusiasme og glede i førjulstiden»

Fredag 29.november er Kari Bremnes headliner. I tillegg skal LKAB BigBand og Heidi Ruud Ellingsen spille. Kvelden blir avsluttet med den legendariske Narvik-DJ´n Bjørn Hagholt som gjør sitt comeback denne kvelden, forteller Rune Dahl med stor entusiasme. Dahl lover god stemning hele helgen. – Kari Bremnes kommer til Narvik for å spille låter fra hele katalogen denne kvelden og inviterer til en konsert med litt løsere feeling, mer intimkonsert, tettere mellom folk og garantert god stemming, forteller Dahl.

Lørdag 30.november er det duket for Vazelina Bilopphøggers. – “Høgger´n” og resten av besetningen i Vazelina har lovet å ta Narvik med storm. Lørdagen kommer til å bli en skikkelig festaften i sentrum med god musikk og flott stemming. Billetter til konsertene selges gjennom Aurora Kino Narvik. Man kan kjøpe både dags- og helgepass. Kveldskonsertene er en del av Julebyen Narvik som starter med konferansen Narvik i Vinden fredag morgen. Her er Ari Behn og eventyrer Cecilie Skog de store trekkplastrene. Resten av helgen blir det massevis av aktiviteter i sentrum. Konkurranser for barn og voksne, lag- og foreninger, julemarked, julegrantenning, konserter, korsang, sparkiade, skirenn, hest og slede og juleradio er noe av det som skal skje. – Vi samler alle gode krefter i byen og sammen skal vi skape atmosfære, julestemning, entusiasme og glede i førjulstiden, sier initiativtaker Rune Dahl hos arrangøren Narvik Event.

Gjør deg klar til en fantastisk førjulshelg

LKAB Bigband.

høggers. Vazelina Bilopp 22

I NARVIK Nr. 9 2013

Heidi Ruud Ellingsen.


Illustrasjon: runieboy.no

Priseksempel Boliglån Ung (BLU): Eff.rente 3,72 %, 2 mill., o/25 år. Totalt: 3.052.750. Gjelder helkunder under 34 år med lån i DNB Boligkreditt. Prisen er per 08.03.13 og kan bli endret.

Ring oss på 04800 – hele døgnet, alle dager. dnb.no


Julebord

i Narvikfjellet

Vi har lang erfaring med gjennomføring av arrangementer og julebord, hvor vi kan tilby aktiviteter som klatrepark, bandvogner, toppturer, skikjøring i verdensklasse og mye mer. Alt dette kombinerer vi med en kulinarisk opplevelse og uslåelig utsikt fra Fjellheisrestauranten 656 moh.

årskortkampanje i narvikfjellet 2013/14 barn/ungdom 7-16 år

vårt mest fantastiske pristilbud noengang!

gjelder også på sommeren!

voksen 17 år og eldre

1.250,- 1.500,Frem til 8. desember 2013 er det mulig å kjøpe årskort i Narvikfjellet som gir deg rett til å bruke alle åpne heiser i fjellet både vinter og sommer 2013/14 i ordinær åpningstid. Etter 8. desember er det ordinære priser på årskort. (Ungdom 2650,- Voksen 3750,-)

For mer info kontakt Thomas Roll Andersen på mail: thomas@narvikfjellet.no Tlf: 48 28 77 28 Følg oss også på Facebook


Månedens

blinkskudd

Send inn dine bilder til oss på epost: konkurranse@inarvik.org. I hver utgave presenterer vi syv av bildene. Til jul trekker vi ut et kamera blant alle bidragene som har vært på trykk. Alle som får bilder på trykk får også et flaxlodd som takk for innsatsen. (Flaxloddet må hentes i redaksjonen)

Martine Munkvold i Ornesvika. Foto - Grete Pedersen.

: Ida Fenris – Siberian Husky. Foto Høst. Foto : Christian Roman. liksom. ga mi bare eksploderte, Det er helt sant, far! Sen Foto: Jon-Leo Munkli

Foto : Isabell Olsen.

Teigen. Foto: Willy

Foto : Maya Davidsen.

Helene Sivertsen


49)= /kg

4 for

Medlemspris

/kg

KoKt helgesKinKe

ost

Arla Ko Velg mellom Präst 31%, Herrgård 28%, Greve 28% och Svecia 28%. I bit. Ca 500-1500 g.

pris

89k

59)= Sverige/Scan 1500 g.

kanon-

Kaffe Classic Velg mellom ulike sorter og brentgrad. 500 g, jfr-pris 44:50/kg. Gjelder ikke selection, hela bønner, Fairtrade og Krav kaffe. Max 1 kjøp/hushold.

e M n ti M o l k l e r U o Mi F V op k ir U n a o C Det er lett og bli medlem! Si fral i butikken så hjelper vi deg!

2 liter

19)= /st

2 for

2 for

30k

34k

stilldrinK 10-paCK

godteposer

Chips

Capri-sonne Velg mellom ulike sorter. 200 cl, jfr-pris 9:95/liter.

Cloetta Velg mellom Polly, gelehallon och kjekssjokolade. 150-350 g, jfr-pris 48:57-113:33/kg.

pringles Velg mellom ulike sorter. 175-190 g, jfr-pris 78:95-85:71/kg.

Coop Forum / Coop Bygg • Österleden 12, Kiruna • Tel vxl 0980-757 00 • Åpent alle dager 8-22 Vi är ombud för Posten • DHL • ATG • Svenska spel • Apoteket receptfria läkemedel

Priserna gäller t.o.m 27 oktober 2013.

nyhet


KatterjåKK

Velkommen til butikken kun 2 km fra grensen! kanon-

prIs

kanon-

59)=

prIs

medlemspris

89k

/kg

129k

K

/kg

KjøTTdeig Sverige/Coop Fettinnhold 10-12%. 1000 g.

FerSKe KyllingFiléer

enTreCoTe

Sverige/Coop Ca 925 g.

Sverige/Hugoson nyhlens Max 2 st/hushold.

Max 2 st/hushold.

medlemspris

kanon-

prIs

19)= /st

Hel

rIng.

49)= /kg

3 for

40k

KoKT HelgeSKinKe

bruS

Sverige/Scan Ca 1500 g.

Coca Cola Velg mellom ulike sorter cola, fanta och sprite. 150 cl, jfr-pris 8:89/liter. Pant tilkommer med 2:-/flaske.

nYHeT.

78)= /kg

kanon-

prøV gjerne Coop:s egne Varemerker HøY kValITeT TIl god prIs!

50

CooP HuSHÅllSoST

26% 78:50/kg

Vi er SYSTEMOMBUD

FaluKorv

Scan 800 g, jfr-pris 24:88/kg. Max 2 st/medlem.

9)=

prIs

/kg

SaTSuMaS

Spania, Klasse 1. Max 5 kg/hushold.

Prisene gjelder torsdag 24/10-Søndag 27/10 eller så langt lagret rekker

Vi har åpent året rundt:

Du bestiller-vi leverer

mail: konsum.katterjokk@yahoo.se Tel. 010-7474031

.

.

Velkommen Inn!

.

man-lør 10-18 søn 10-17

Coop Konsum Katterjåkk 981 94 Riksgränsen Tel +46(0)10-747 40 31 Mail: konsum.katterjokk@yahoo.se


Kjempesalg på et stort utvalg av spesialvarer som leketøy, pyntegjenstander, kjøkkentilbehør m.m.

postKunder For pakker gjelder følgende: For å sende Poste restante OBS!! På pakken får det kun stå: Poste Restante "Kundens Navn" 98107 Abisko Står det noe annet returneres pakken.

Vi er agent for; apoteKet atg sVensKa spel

Vi er agent for systembolaget

BeStill FøR Kl 12.00 Bestilling minst 2 dager før leveranse. Kunden får alltid en svarmail på at bestillingen er registrert.

LApporTen Abisko

Tel: +4610-7474190

Coop.Lapporten@coopmalmfalten.se

Mån-Fre Lördag Söndag

11:00 - 19:00 10:00 - 19:00 11:00 - 17:00


reise:florida

Reisemål: Florida Florida er nordmenns favoritt reisemål i USA og det er ikke uten grunn. Florida har et behagelig klima hele året, og gir deg en perfekt blanding av opplevelser og avkobling, langstrakte strender og utallige fornøyelser. Tekst og foto: Rune Dahl

D

et er helt naturlig å kalle Florida ”The Sunshine State”. Det hersker liten tvil om at Florida en gang for alle har befestet sin posisjon som USA´s ledende turistområde. Alternativene er mange og det er bare å velge! Florida oppdages best med bil. Det er enkelt å ta seg rundt og du får mer igjen for ditt opphold. En populær kombinasjon er en ukes opphold i Orlando. Her er det full fart med masse spennende fornøyelses-

parker for store og små. Spe på med en ukes avslapping langs Floridas flotte vestkyst. Her er klimaet roligere, strendene flotte og klimaet godt. Florida er perfekt for barnefamilier og for alle som er på utkikk etter sol, strand, badeferie og opplevelser. En annen kombinasjonsmulighet er å kombinere spennende og trendy Miami med et cruise i Karibien. Miami er verdens største cruisehavn og et stort antall cruise går ut her hver eneste uke.  > Nr. 9 2013 I

NARVIK

29


reise:florida

i t s e f l So t s e W y Ke

KEY WEST: Når solen synker i havet utenfor Key West, er det fest. 360 dager i året. På Mallory Dock samles alle som vil være med på den aldri planlagte, alltid varierende hyllesten til solnedgangen. Tekst og foto: Rune Dahl

H

er samles gjøglere, fakirer, spåkoner, gatemusikanter og publikum som vil oppleve atmosfæren på havnen og fargene på himmelen når solen synker i Mexicogolfen. Key West er den sydligste av øyene som utgjør øygruppen The Florida Keys. Øygruppen ligger som en vakker perlerad, bundet sammen av 42 broer hele veien fra fastlandet sør for Miami.

30

I NARVIK Nr. 9 2013

Det sydligste punktet i USA er markert med en stripete betongklump på Key West. Denne sørger de fleste som kommer hit, for å bli fotografert foran. Fra dette punktet er det bare 144 kilometer til Cuba. Kjøreturen fra Miami til Key West tar ca. fire timer, men beregn gjerne mer tid. Det er mye å se på veien. Romantiske trehus. Key West skiller

seg fra det meste i Florida. De gamle, romantiske trehusene, de store hagene, palmene langs gatene, atmosfæren, alt er ekte. Riktignok er dette et av de mest populære feriemålene for amerikanere i USA. Likevel får man ikke følelsen av at det er bygd opp bare for turister. Key West er på mange måter slik det var da de første innbyggerne slo seg ned her på 1800-tallet, og slik det var

da Ernest Hemingway bodde her på 1930-tallet. Den store forfatterens hus i spansk kolonistil er, ved siden av solnedgangen, den største turistattraksjonen på øya. Guidene forteller at de spanske møblene fra 1700-tallet som står i huset i dag, er de samme som da Hemingway bodde der. Hemingways hus stenger klokken


Fakta om Florida

Kallenavn: The Sunshine State Bokstavkode: FL  Delstatshovedstad: Tallahassee  Største byer: Miami, Orlando, Jacksonville, Tampa Antall innbyggere: 15 982 378 (tall fra 2000)  Nabostater: Georgia, Alabama  Kystlinje: 1926 kilometer  Strender: 1067 kilometer  Lengste elv: St. Johns  Største innsjø: Lake Okeechobee (USAs nest største innsjø)  State sales tax: 6 %   Florida ble innlemmet i Amerikas forente stater i 1845 som stat nr 27.

17.00. Da begynner det å nærme seg tiden for å trekke ned mot Mallory Dock for å oppleve solnedgangen. Det første vi møter når vi går ned mot menneskemylderet på havnen, er et kubansk band som spiller salsa. Like bortenfor står en sølvsprayet mann og gjør robotbevegelser, og en flammesjonglør vider kunstene sine.

I salgsbodene selges alt fra keramikk og sølvsmykker til den berømte Key lime-paien, tatoveringer, trejulenisser, gele´lys med skjell fra Key West og verdens sørligste snøflak, skåret ut av tynne trebiter. Så synker solen i havet. Kjærestepar kysser, himmelen er rød, og snart blir det mørkt. Etter hvert finner publikum veien til en av de mange barene i Duval Street.

Key West er kjent for å ha et fantastisk natteliv, med enorm trøkk fra musikkbarer, puber og kafeer. Publikumet er ungdommelig. Dette er ikke et sted hvor man først og fremst reiser med barn, men snarere et sted hvor de som er unge av sinn og skinn kan more seg hele natten.

Flytid: Ca. 14 timer fra Oslo Tidsforskjell: Norsk - 6 timer Transport: Du flyr til Orlando, Miami er Fort Lauderdale med rutefly. Flytiden avhenger av hvilket flyselskap du flyr med. Avstanden mellom Miami og Orlando er ca 37 mil og man bruker ca 5 timer med bil. Valuta og kredittkort: USD. Eurocard, MasterCard og VISA. Pass og visum: Pass- og visumreglene for innreise til USA oppdateres stadig så de reisende må kontakte Den amerikanske ambassaden for aktuell informasjon. Les mer på www.usa.no eller ring 21 30 85 40. Ved innreise fotograferes alle og fingeravtrykk registreres av immigrasjonsmyndighetene. Passinformasjon skal gis til flyselskapet før avreise. Alle som reiser til eller via USA må søke om godkjennelse. Helt siden 2010 har man også måttet betale en turistskatt på 14 USD pr. person. Denne skatten betales med kredittkort når man søker om innreise. Du må søke på internett via ESTA (Electronic System for Travel Authorization) på hjemmesiden https://esta.cbp.dhs.gov. Din ESTA-søknad må sendes inn i god tid, og senest 72 timer før avreise. Pass: Ved innreise til USA skal alle norske statsborgere (herunder barn, uansett alder) være i besittelse av et maskinlesbart pass. Passet skal være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreise. Reglene gjelder all innreise til USA, også hvis du bare er på gjennomreise til andre deler av verden. Leiebil: Leiebil gir frihet! I Florida er det veldig praktisk å ferdes med bil. USA har virkelig blitt bilistenes hjemland, så her har du nærmest fri tilgang på store, oversiktlige motorveier. Elektrisitet: 110 V, man må ha adapter. Øvrig: Vær oppmerksom på at hotell i USA vanligvis har 21 års aldersgrense. Dette innebærer at minst en person i reisefølget må ha fylt 21 år. Dersom to personer bestiller ett rom vil dette i de aller fleste tilfeller i USA innebære at man deler seng. Riktignok er dette minimum en dobbeltseng queen size. To separate enkeltsenger er ikke vanlig. Dersom flere enn to personer deler rom, disponerer man to queen size (141-189 cm) eller to king size dobbeltsenger (190 cm eller bredere), samt felles sengetøy. Disse sengene regnes da som senger for fire personer.

Nr. 9 2013 I

NARVIK

31


reise:florida

Opplev hele solskinnsstaten Florida har 12 av USAs 20 beste strender, og uansett hvor man befinner seg, er man aldri langt fra en strand. Men i tillegg til strandlivet finnes det utallige muligheter for andre aktiviteter. Her er noen av klassikerne: Disney World Disneys parker er en av verdens mest besøkte turistattraksjoner. Nøkkelen til Disneys vedvarende suksess er evnen til stadig å fornye konseptet. Et besøk i denne eventyrverdenen er

obligatorisk for barnefamilier, men spesielt Epcot Center er også noe for de voksne. Prisen er ca. 600 kroner for voksne og 500 kroner for barn for et dagspass. I tillegg er også flere av Disneys andre

attraksjoner verd et besøk; de aller fleste ligger i Orlando, rundt fire timer fra Fort Lauderdale. Cruise Ifølge reiseselskapene er de mest fornøyde gjestene de som kombinerer en uke i Fort Lauderdale med en ukes cruise i Karibien. Gjennomsnittsalderen på cruisepassasjerene er nå i underkant av 40 år. Selv de som på forhånd innbiller seg at dette blir for rolig, vender tilbake etter en uke som store cruise-entusiaster. En uke om bord på for eksempel Oasis of the Seas kommer på fra ca. 6300 kroner, det vil si omtrent samme pris som en uke i Fort Lauderdale. Båten går innom en rekke karibiske øyer. Det er mange båter og ruter å velge blant. Vestkysten Lei bil og dra på egen hånd til Floridas vestkyst. For eksempel til byen Tampa, til strandområdet ved Clearwater eller til badeparadiset Sanibel Island. Her er

Clearwater Beach, Florida I Clearwater nyter du badelivet på verdens beste strender som bader i sol stort sett året rundt. Clearwater Beach ligger på en langstrakt sandøy utenfor Tampa. Stranden i Clearwater pleier ofte å havne på 10 på topp-listen når verdens beste strender blir kåret. Når du plasserer føttene i den finkornede, kritthvite sanden kommer du til å forstå hvorfor. (Foto: Rune Dahl)

Cape Canevaral Ta gjerne en tur til Cape Canaveral og Kennedy Space Center, der de fleste av USAs romskip skytes opp. (Foto: Rune Dahl) 32

I NARVIK Nr. 9 2013

det en helt annen og roligere stemning enn på strendene i Fort Lauderdale og Miami Beach. Området kalles «Floridas Florida», det er her innbyggerne i staten selv ferierer.

Miami Beach Det er i Miami Beach det virkelig skjer. Her er det både trendy og tropisk. Man har pusset støvet av art-decostrøket fra 1920-tallet, og South Beach, eller «SoBe» som det kalles, er blitt et begrep innen USAs glamour-verden. Miami skal for tiden være den «hot-

teste» byen i USA. En rekke hoteller, kafeer og restauranter ligger langs strandkanten på legendariske Ocean Drive, hvor stjerner som Madonna, Sylvester Stallone og Cher ferdes. Her gjelder det å se mest mulig tilbakelent og «cool» ut. Florida Keys Florida Keys er en kjede av øyer ca 150 kilometer ut i Det karibiske hav, knyttet sammen av et hundretalls broer. Hver øy har sitt særpreg, men mest kjent er Key West. Dette er det sydligste punktet man kan komme i Nord-Amerika, og man kan skimte Cuba 140 kilometer ute i havet. Stedet har en spesiell atmosfære, skapt av bohemene som har bosatt seg her ute. Golf Golfentusiaster har ingen grunn til å føle seg under «par» i Florida. Staten betegnes som golf-hovedstaden i USA. Mer enn 1200 baner ligger spredt omkring, og her finnes noe for enhver smak og prisklasse.

Everglades Everglades er en av USAs største nasjonalparker og et must å besøke når man er i Florida. Her finner du tusenvis av alligatorer, slanger, vaskebjørner, flamingoer og andre sjeldne planter og dyr. Ta en tur med de berømte båtene drevet av en enorm vifte. (Foto: Rune Dahl)

Disneyworld I eventyrlandet Magic Kingdom kan barna hilse på Mikke Mus, kikke inn i Torneroses slott og bli med Kaptein Nemos ubåt.

Daytona Beach Daytona Beach er et populært bade- og feriested med mange hoteller, særlig besøkt om vinteren og i påsken. Stranden, som er 37 km lang, har siden 1903 vært brukt til å sette fartsrekorder med bil. På deler av stranden kan man kjøre bil, mot en liten avgift. Stedet er også kjent for sin racerbane med det store billøpet Daytona 500 i februar. (Foto: Rune Dahl)


r e r e l u t a r G Vi vil gratulere vår kjære datter Amanda Helen Sørensen med 16-årsdagen den 26. oktober. Vi er veldig glad i deg. Hun får masse gode klemmer fra mamma, pappa, storesøster Cathrine og Neo. Alexander og tantebarna Nora Sofie og Angelica Helen hilser også så mye.

10 november fyller Defne 4 år, og hun gratuleres stort fra mamma, baba, mommo, Bjørn Eirik og Pål! Dagen feires i pirat-stil med andre små sjørøvere.

Detta er virkelig den flotteste mann det er ikke den ting han ikke kan Stiller alltid opp for sine nære Uansett hva det måtte være Den beste pappan var vi så heldig å få Tar vare på sine kjære, både store å små Men husk i dag er bare DAGEN DIN og vi håper den blir både minnerik å fin Masse bursdagsklæmma til dæ fra Torje, Trine & Tone Margrethe, Stein, Tim, Thea, Johannes Sander, Ine, Sofie & Fruen

Sende en stor bursdagsklem til verdens beste lillesøster Amanda Helen Sørensen. Gratulere så mye med 16 årsdagen som du har den 26.Oktober. Håpe du får en super dag. Kjempe glad i dæ <3 Klem fra storesøster Cathrine.

Den 26.Oktober blir verdens beste tante Amanda 16 år. Hun får mange klemmer fra tanteungene sine Nora Sofie og Angelica Helen. Vi er veldig glad i deg, tante <3

Herlige supertøffe Jayden fyller 4 år den 29 oktober. Vi alle: Kaylee, Amalie, Alice, pappa og mamma gratulerer deg med dagen, og håper du får en knall bursdagsfeiring ;) Elsker deg masse!! Hipp hipp hurra :) Vi vil gratulere Nora Sofie Sørensen Fossheim med vel overstått bursdag, 12.Oktober. Tenk, du er allerede blitt hele 5 år. Vi er kjempe glad i deg, jenta vår. Stor klem fra Mamma, Pappa og Lillesøster Angelica Helen. Til mi kjære storesøster og mamma Tonje Stoltenberg Augustinussen <3  Gratulere så mye med den store dagen som er 6 nov., vi e kjempeglad i dæ og du e den snilleste mammaen i verden. Glede oss til å feire dæ når alt er på plass :) Masse sussa&klemma fra Charlotte, Mathea og lillesøster Therese.

Månedens bursdagskake går til Celina

12.Oktober for 5 år siden kom verdens fineste jente til verden, så vi vil gratulere Nora Sofie med vel overstått bursdag. Masse gode klemmer fra mormor, morfar, tante Amanda og Neo.

Den 12.Oktober ble mitt tantebarn Nora Sofie 5 år, så jeg vil gratulere henne med vel overstått bursdag. Masse gode klemmer fra tante Amanda.

Hipp hurra for Celina Eliassen som blir hele 5 år 13. November! Vi er kjempeglad i deg og ønsker deg en super bursdag! Klem fra mamma, pappa, Victoria og Noddy!

Månedens gratulant kan velge mellom en av disse kakene :)

Den flotteste av dem alle helt herlig fotogen Ei nydelig søster så vakker og ven Den besteste tanteTone helt uten tvil Gratulerer så masse me dagen Husk å feire med stil

Flotte, snille, søte, lille Vilde fyller 8 år 2 nov. Masse klemmer fra Mamma, Pappa og Jonas + Stella.

Bursdagshilsener er gratis hos oss. Send på e–post til: hurra@inarvik.org Hver måned deler vi ut en flott bursdagskake til en av de som har bursdag. Vinneren kan ta kontakt med oss i Dronningens gate 56 for å få kakebevis.

Bursdagsklæmma fra Trine, Stein, Tim, Johannes & Ine Torje, Margrethe, Thea & Sander mamma, pappa & Sofie

Kaken er levert av

steinovnsbakeriet

M Y K L E V O L D

Nr. 9 2013 I

NARVIK

33


gratis annonsering for lag & foreninger

Julemat

Vi leverer til alle anledninger

Narvik og omegn Revmatikerforening inviterer alle til våre aktiviteter. Basseng i Alleen 4 Mandager kl 11.00 – 12.00 og kl 18.00 – 19.00 Onsdager kl 18.00-19.00 Sosiale symøter på vårt kontor i Folkets Hus tirsdager kl 18.00 – 21.00 Temamøte 14.nov kl 19.00 Julebord 5.des kl 19.00 påmelding kreves. Alle møter på Quality Hotel Grand Royal. Inngang i hovedinngangen. Hver tirsdag kl 11.00 – 12.00 sittedans / gym fra stol, bortsett fra i uke 47, da blir det mandag 18.november kl 11.00 – 12.00. Treningen foregår i aktivitetssenteret Alleen 6. Oppslag i gangen. Etter avtale besøker vi sykehjemmene med aktiviteter i Narvik og Ballangen kommune. Høstlotteriet i uke 45. 4.-9.nov på Amfi Narvik. 11.-16.nov sitter vi ved Prix. Knokkeltreff på Bella Napoli første torsdag i hver måned kl 19.00 Vel møtt! Styret

Varm julemat PINNEKJØTT av lam med hjemmelaget kålrabistappe, kokt potet 250,- pr pers JULERIBBE servert med rødkål, medisterkake, medisterpølse, saus og kokt potet. 199,- pr pers KALKUNFILET servert med Waldorfsalat, rødkål, eplesaus, kokte poteter og tyttebær 185,- pr pers LUTEFISK med baconfett, erterpure, gulrøtter, kokt potet, flatbrød og sennep 250,- pr pers RIBBE & PINNEKJØTT med alt tilbehør som går til begge rettene 280,- pr pers

julekoldtbord (min 10 personer) STORT Sursild og tomatsild Røkt laks med eggerøre Gravet laks med sennepsaus Juleskinke og sylterull Roastbiff med remulade Grillet kalkunbryst med waldorfsalat Spekemat med potetsalat og rømme Brød & smør 250,- pr pers. LITE Røkt laks med eggerøre Juleskinke og sylterull Roastbiff med remulade Grillet kalkunbryst med waldorfsalat Sursild Brød & smør 185,- pr pers.

DESSERT TIL KOLDTBORD Riskrem med bringebærsaus 45,Hjemmelaget karamellpudding 45,Riskrem og karamellpudding 65,-

Kongens gate 26 (tverrgata), Narvik Tlf: 46 85 63 66 • www.syeriet.no

FLYKAFÈ & CATERING

VARMRETTER TIL KOLDTBORD Ribbe med rødkål, saus og kokt potet 101,Pinnekjøtt med hjemmelaget kålrotstappe, sjy og kokt potet 130,Ribbe og pinnekjøtt med alt tilbehør 150,-

• Mye nytt innen symaskiner • Motestoff • Quilt stoff • Nye kjolemønster

Syeriet AS

GRILLBAR

GRILLBAR & CATERING

følg oss på facebook

Åpningstider: Mandag 10.00 - 17.30 Tirsdag- Torsdag: 10.00 – 16.30 Fredag: 10.00 – 16.00

torgsvingen 9 • tlf: 76 94 56 00 www.arilds.no • arild@arilds.no

CATERING Grillbar & Catering


Spis og hold kjeft! I

forsvaret nytter det lite å klage. Liker du ikke maten slipper du å spise, men da går du også sulten til neste måltid. Nå kan det høres ut som om jeg er i ferd med å lire av meg en rekke klager over institusjonsmaten som blir servert på forsvarets messer rundt om i landet. Evige runder med ihjæl-kokt fisk, og “kokken spesial” som du egentlig ikke vil vite hva inneholder. Been there; spist that. Men det er egentlig ikke temaet denne gangen. Jeg har derimot tenkt å servere en solid porsjon med griseskryt. Dere ser: Som vernepliktig befal blir man fra tid til annen kommandert rund om i landet på videre utdanning, for å best mulig kunne stå til tjeneste for konge og fedreland. Så: Ved ankomst til Værnes garnison i trønderlag hadde jeg vel egentlig regna med at en solid del av reisebudsjettet kom til å bli brukt på det lokale gatekjøkkenet. Så feil kan man ta. Maten som ble servert i messa på Vernes var rett og slett i en klasse for seg. Frokosten var bestående av nystekte brød, kokte egg, alskens pålegg som faktisk var lagt PENT opp på fatene, flere typer juice, melk, te og kaffe. Jøss, hva er det vi har gjort for å fortjene dette? Sikkert en rein tilfeldighet at de hadde mye greier igjen fra gårdagen. Not so ! Lunsjen ville vel kunne blitt enkelt beskrevet av en Narvik-væring som “DET jævla koldt-bordet” Her var det røket laks, kald kokt laks, eggerøre, roastbiff og kjøttpålegg i laaange baner. Hjemmelaget suppe og greier. Ikke noe posefix her nei. Æ blei så steikandes imponert. Dette går da ikke ann å toppe, tenkte jeg. Feil igjen.

som gjennomgangstema. Biffsnadder og lasagne og greier. Rett og slett fantastisk !! Nå har selvfølgelig 11 dager med militær restaurantmat gjort sitt med formene, og badevekta mi kommer nok til å se stygt på meg til godt over nyttår. Men det var det verdt. Så til kjøkkensjefen, kjøkkenpersonalet og lærlingene på messa på Værnes: Jeg bøyer meg i støvet !

mat med eirik carolin

Pasta A-la Værnes (til 4): 1 stk pk tagliatelle 500 gr. 1 stk pk Stjernebacon 2 stk hvitløksfedd 2 dl kremfløte/matfløte 2 dl revet parmesan 4 stk eggeplommer ½ ts nykvernet pepper 2 ss hakket frisk basilikum 2 ss sitronsaft Skjær bacon i små biter og stek dem i panne. Tilsett finhakket hvitløk. Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell fløte og revet parmesan over den ferdig kokte pastaen. Varmes et par minutter.  Smak til med sitronsaft og pepper. Dryss over med hakket basillikum. Strø over baconbitene, og legg en eggeplomme på toppen. Sprø Rugbrødsbruchetta: Tynne skiver av rugbrød, ca ½ cm tykke Olivenolje Salt Hvitløkspulver Oregano Sett ovnen på 250 grader: pensle brødet med olje på begge sider Dryss litt salt, hvitløk og oregano på begge sider. Stekes på rist i 3-4 minutter, eller til de er blitt sprø.

For første gang siden jeg som 17-åring ble innrullert blant kongens menn, fikk vi servert maten ferdig opplagt på tallerken: Hjemmelaget pasta carbonara, med fløtesaus, stekt bacon og eggeplomme. De hadde til og med laget rugbrødsbrushetta og tomat/Basillikum-salat. Vi fikk til og med øl til maten (lettøl, vel og merke) De andre dagene kan beskrives likedan, med hjemmelaget mat av svært god kvalitet og presentasjon Nr. 9 2013

I NARVIK

35


Muntre Musikanter – Den kulturelle skolesekken Tirdag, 29. oktober 2013 Klokken 10:00 - Teatersalen I fjor, i 2012, var det hundre år siden Thorbjørn Egner ble født, og det feirer vi fortsatt. Og du får være med på feiringen når Brumlebekk byorkester snart skal besøke skolen din! Musikantene i byorkesteret kommer fra Forsvarets musikk, og de elsker å spille og synge om det som hender dem på livets landevei. De er rett og slett en gjeng muntre musikanter! Thorbjørn Egner skrev veldig mange historier, fortellinger og sanger. Kanskje du har hørt om Karius og Baktus, Folk og røvere i Kardemomme by og Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen? Ola Bremnes har laget en helt ny og spennende historie basert på Egners fortellinger, og det er den du får høre på skolen din.

Kultur

nytt

Stor korkonsert D fredag

Profesjonelle musikere- og sangere støttet av to kor skal fylle Narvik kirke 26. oktober.

Tekst: Rune Dahl

et er i alle fall intensjonen til prosjektleder Ingjerd Grøm når Händels «Israel i Egypt» settes opp i Narvik og i Harstad. Verket er skrevet for åttestemmig dobbeltkor, solister og orkester. Narvik kirkes kammerkor har mange ganger satset på samarbeidsprosjekter med kor i regionen, også over fylkesgrensene. Denne gangen samarbeider vi med Trondenes motettkor, forteller Ingjerd Grøm. Årets prosjekt viderefører samarbeidet som kammerkoret har med landsdelsmusikere fra Nordland, Troms og Finnmark, pluss med Forsvarets musikkorps Nord-Norge. Spesielt er Musikk i

CC Cowboys og Magnus & Hanna Maria Grønneberg Fredag, 25. oktober 2013 Klokken 21:00 - Teatersalen

M

agnus Grønneberg og hans band, CC Cowboys, har i sitt andre liv, det som startet med albumet Lyst for et tiår siden, sakte men sikkert igjen bygget seg opp til å bli en av landets absolutt aller største rockekonsert-attraksjoner. Denne gang deler CC Cowboys plakaten med duoen Magnus og Hanna Maria Grønneberg! Hanna Maria er Magnus´ toogtyve år gamle datter, en sanger som CC Cowboysfansen først stiftet bekjentskap med på albumet På Svalbard uten Strøm, konsertplata som ble utgitt i 2007. Hanna Maria var også med på CC Cowboys’ siste studioplate, Innriss, ute sommeren 2011. Der sang hun og Magnus blant annet duett på hit´en ”Bare du”. I forkant av høsturnéen slipper far og datter Grønneberg et duoalbum, I skyggen av en Engel. På turnéen til høsten vil CC Cowboys, som nå består av Per Vestaby, Agne Sæther, Jørn Christensen, Kyrre Fritzner og Magnus, utvides med ytterligere to musikere, kvinnelige, ved siden av Hanna Maria. Det er Madeleine Ossum på fiolin og vokal og Wenche Losnegård på keyboards og vokal. 36

I NARVIK Nr. 9 2013

Nordland tungt inne med alle strykerne, innleid konsertmester og fløyte, forteller Grøm. – Dirigent er Vivianne Sydnes. Hun er utdannet kirkemusiker fra Norges musikkhøgskole og har diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. – Solistene er hentet på øverste hylle internasjonalt. Det er den danske sopranen Ditte Højgaard Andersen, mezzosopranen Catherine King fra Wales, den norske tenoren Vidar Hellkås, og den svenske barytonen Lars Johansson Brissman. Konsertmester er Mary Utiger, forteller Ingjerd Grøm.


Koht fyrer løs Onsdag, 6. november 2013 Klokken 19:00 - Teatersalen Endelig er hun tilbake: Om showet sier Christine: Livet er egentlig enkelt. Lykken ligger i hverdagen og alt går bra hvis vi tenker positivt. Likevel kan alt når som helst bli et helvetes bråk! På jobben. I forholdet. Med familien. Hvordan får vi det til? Hvor vanskelig kan det være? Er det ikke mulig å få fred? Fyrverkeriet Christine Koht gir alt i et forsøk på å oppnå balanse og harmoni!

Saga - Wakka Wakka og Figurteateret i Nordland

Søndag, 03. november 2013 Klokken 19:00 - Teatersalen En sann beretning fra Island om bankkrise og grådighet. Når krisen rammer som verst vekkes ættens helter til live. Politisk og samfunnskritisk dukketeater for voksne, fremført på sedvanlig svarthumoristisk og virtuost vis av det prisbelønte dukketeaterkompaniet fra New York.

Her ser vi instruktør Kristin Jørgensen fra Nordland Teater sammen med et knippe av de lokale skuespillerne som skal kaste klærne på Narvik Kulturhus. (Foto: Jørn Indresand)

Kaster klærne på Narvik Kulturhus Teaterstykket Kalenderpikene er en humørbombe av en forestilling, proppfull av varme og vidd basert på en sann historie, om husmødrene fra Yorkshire som kastet klærne for kreftsaken.

H

istorien: Chris (Marita Havaas Olsen) og Annie (Veronica Frette Evensen) er bestevenninner - veldig forskjellige, men likevel veldig nære. De bor på et lite tettsted i Yorkshire Dales i England, hvor deres stille liv blir fullstendig snudd på hodet når Annies ektemann John (Johnny Mobakken) dør av leukemi. Venninnene samler seg i et brennende ønske om å bidra med midler til kreftsaken, da den vanvittige idéen kommer: Hva med en kalender med bilder av damene mens de utfører huslige sysler - uten klær! Skepsisen er stor, men til slutt

stiller de opp alle som en. Resten er historie: Kalenderne blir revet vekk, og suksessen er et faktum. Kvinnene fra Yorkshire opplever sitt livs eventyr, med internasjonal berømmelse. Dette er en humørbombe av en forestilling, proppfull av varme og vidd, med fokus på vennskap og mellom-menneskelige relasjoner mellom flotte, frodige og godt voksne kvinner. Forestillingen gjøres i samarbeid med Nordland Teater. Instruktør: Kristin Jørgensen (Nordland Teater). Regiassistent: Lena Hope

Kalender. Narvik Teaterlag kommer til å kaste klærne og lage en kalender i forbindelse med Kalenderpikene - slik det ble gjort originalt. Inntektene på salget kommer vi til å gi til Kreftenheten ved sykehuset i Narvik (UNN Narvik). Pengene vil bli brukt til å kjøpe møbler, utstyr og annet som kan bidra til å gjøre avdelingen så bra som mulig for kreftpasienter i Narvik. Vi gleder oss til å bidra.

Marie – Marita Aanes Celia - Elin R. Eilertsen Jessie - Wigdis Aune Strømsnes Cora - Thorill Fagerthun Lawrence/Liam: Vidar Vidar Andrè Klavenes John: Johnny Mobakken Rod: Hansi Lorentzen Brenda Hulse - Anja Sommero Malin Elaine - Anja Sommerro Malin Lady Cravenshire - Linda Mentzoni Olsen

Skuespillerne: Chris - Marita Havaas Olsen Annie - Veronica Frette Evensen Ruth - Mona Almli Nr. 9 2013 I

NARVIK

37


PÅ KINO oktober – november

2 Guns

Action Premiere 25. oktober Oscarvinneren Denzel Washington og Mark Wahlberg leder an i denne eksplosive actionthrilleren hvor vi følger to undercoveragenter fra forskjellige byråer som blir tvunget på flukt sammen. Men det er et problem; ingen av dem vet at den andre også er føderal agent.

Supervention

Dokumentar Premiere 26. oktober Filmen Supervention tar for seg alle sider ved moderne free-skiing. Selskapet bak filmen har tidligere vunnet en rekke priser innenfor sjangeren og vi møter fantastiske kjørere som vanligvis ikke er med på film, som Aksel Lund Svindal og Terje Håkonsen.

Insidious: Chapter 2 Drama Premiere 1. november Den hjemsøkte Lambert-familien forsøker å komme til bunns i en gammel hemmelighet, som har holdt dem farlig nær den åndelige verdenen.

Gravity Drama Premiere 8. november Gravity gikk inn på 1-plass på kinotoppen i USA, og er en dramatisk thriller fra verdensrommet med George Clooney og Sanda Bullock. To astronauter forsøker desperat å returnere til jorda etter at romskipet deres skades og fortsetter uten styremuligheter inn i det ukjente.

The Counselor Jackass Presents: Bad Grandpa

Action Premiere 8. november Jackass-stjernen Johnny Knoxville forkler seg som en 86-årig bestefar, og drar ut på en ellevill reise gjennom USA med skjult kamera og et 8 år gammelt barnebarn på slep.

Thriller Premiere 15. november En advokat får mer enn nok å hanskes med når han blir involvert i et større nettverk av narkotikasmugling. Regissør Ridley Scott er tilbake med bl.a. Javier Bardem, Brad Pitt, Michael Fassbender, Cameron Diaz og Penélope Cruz i rollene.

Solan og Ludvig Jul i Flåklypa

Detektiv Downs

Premiere 25. oktober Robert Bogerud (28) har eget detektivbyrå. Med trenchcoat og Bogart-hatt er Robert klar - alt han trenger er en sak. Men ingen har troen på Robert. Selv faren hans, som er politietterforsker, avfeier hele detektivopplegget. Det er ikke lett å være Robert – landets eneste privatdetektiv med Downs syndrom.

Thor: The Dark World 3D

Action Premiere 1. november Marvels' "Thor: The Dark World" er fortsettelsen på historien om Thor, the Mighty Avenger, som nå kjemper for å redde Jorden og de ni Rikene fra en mystisk fiende som er eldre en Universet selv.

Familiefilm Premiere 8. november NB! Førpremiere på Den Store kinodagen 2. november. Solan, Ludvig og Reodor er tilbake. Det nærmer seg jul, og Flåklypa Tidene-redaktør Frimand Pløsen har lovet bygda snø. Når Ludvig ønsker seg det samme, så er ikke oppfinner Reodor Felgen vanskelig å overtale til å bygge verdens kraftigste snømaskin. Men så forsvinner Reodor, og så forsvinner snømaskinen, og da må Solan og Ludvig stelle i stand til jul alene. Hvis de rekker det, etter å ha reddet Flåklypa fra verdens verste snøstorm. For å tukle med naturen. Det er farlig det.

Philomena Ender´s Game Action Premiere 8. november I fremtiden har en fiendtlig, utenomjordisk rase kalt Formics angrepet jorden. Hadde det ikke vært for den Internasjonale Flåtens legendariske kommandant Mazer Rackham (Ben Kingsley), ville alt vært tapt.

Drama/komedie Premiere 15. november Philomena er en emosjonell historie inspirert av sanne hendelser. Dette er historien om to svært forskjellige mennesker på søken etter å avdekke sannheten bak en hjerteskjærende historie som har vært et mysterium for et halvt århundre.

The Hunger Games: Catching Fire Thriller Premiere 20. november The Hunger games starter når Katniss Everdeen har kommet trygt hjem etter å ha vunnet de 74. årlige Dødslekene sammen med tributten fra samme distrikt, Peeta Mellark. Som vinnere av dødslekene må de forlate familie og venner for å legge ut på en seiersturnè til alle de andre distriktene.


UTFLØTTER´N Navn: Kenneth Sivertsen Alder: 40 år Bor: Oslo Sivil status: Samboer Jobb: Finansanalytiker Grunnskole: Ankenes Videregående: Stormyra Videregående (Handelsskolen)

Hva gjør du nå? Jobber som analytiker i en investeringsbank i Oslo. Er samboer med Julie Kufaas og sammen har vi Sigurd som er litt over 1 år.   Når flyttet du?   Jeg flyttet mer eller mindre i 1993. Bakgrunnen var at treningene i regi av Norges Skiforbund utenom ski ble lagt til Olympiatoppen i Oslo. I tillegg var flere av landslagsutøverne etablerte i Oslo, noe som bidro til et bra treningsmiljø med god oppfølgning.   Hva har du gjort siden du flyttet hjemmefra? Det meste var relatert til ski og trening, var på landslaget i alpint i ca 14 år. Sluttet på ski tidlig i 2004 og begynte å studere dagen etter. Var engasjert i alpinmiljøet som trener de årene jeg studerte. Det å få jobbe med unge alpinister var morsomt og lærerikt, men planen var at jeg skulle ut av idretten. Så når jeg var ferdig på Handelshøyskolen BI i 2007 startet jeg å jobbe innen Finans som analytiker.   Beste minne fra oppveksten? Barndommen på Ankenes var trygg og god. Vokste opp med engasjerte foreldre og en storesøster som tok ansvar for alt jeg ikke gjorde – dvs det meste. Hadde også besteforeldrene kun 50 meter unna. Har mange gode minner fra barndommen, både sommer som vinter. Turer til Bolagshytta på Bjørnfjell eller turene til Veggfjellet huskes godt, i tillegg var turene til Alta om sommeren alltid moro.    Hvordan tror du skolekameratene husker deg? Tja, er vel mulig at jeg blir husket som han som var over gjennomsnitte opptatt av alpint.

Hvor bodde du, hvem var vennene? Vi bodde på Ankenes var veldig flott, der hadde man alt som man kunne ønske seg som liten; alpint, langrenn, fotballklubb, idrettshall og kort skolevei. Har god kontakt med mange av barndomsvennene.     Hva er den største forskjellen på hjemstedet ditt og der du bor nå?   Oslo er en større by og det skjer mere, men kan ikke si at jeg benytter meg mye av de tilbud som finnes. Narvikfjellet er noe jeg helt klart savner. Jobbmuligheter er nok hovedårsaken til at vi bor i Oslo, men så trives vi også veldig godt.   Hvor ofte er du i hjemme i Narvikområdet nå? Har alltid brukt Narvik mye og er hjemme 2 til 3 ganger i året. Hva vi gjør avhenger av årstiden; om sommeren er det sjøen som lokker og om vinteren står Narvikfjell alltid høyt på listen.   Følger du med på det som skjer hjemme? Følger med hva som skjer gjennom aviser, samt at jeg blir oppdatert av familie og venner. Vi ser helt klart fordelene ved å bo i Narvik, særlig nå som vi har fått barn, nærhet til familien hadde nok vært positivt for alle. Men foreløpig er det ikke aktuelt å flytte på seg.   Hva tenker du om utviklingen på hjemstedet og i kommunen? Den utviklingen som har skjedd i Narvikfjellet imponerende, til tross for små investeringer, og stor honnør til de som jobber der. Andre deler i næringslivet har derimot hatt noen tøffe år, samtidig så har det dukket opp flere spennende bedrifter som er i utviklingsfasen og teknologidrevet. Til slutt bunner det ut i om Narvik evner å omstille næringslivet, noe jeg tror og håper byen klarer. Nr. 9 2013

I NARVIK

39


vanlige dag ut? Hvordan ser din spiller ishockey. – Går på skolen og ktet i hverdagen? Hva er høydepun – Trening. t? m regel til frokos Hva spiser du so brødskive. – Havregryn eller ? du best på skolen Hvilket fag liker og t, ite tiv ak er å være i kå – Gym fordi jeg lik ik us m på re hø å er musikk siden jeg lik spille det jeg kan.

to? Har du et livsmot e. m ho – Go hard or Go

du blir stor? Hva vil du bli når snekker. er – Hockeyspiller ell ? Hva leser du helst ø. sb – Jo Ne ? Når er du lykkelig key kamp. oc ish r ne vin jeg år N – mereisen din Hvordan ser drøm ut? , å se ishockey – Dra til New York w York Ne e kamp, og få møt Rangers. med deg Hva liker du best selv? t. – At jeg er en aktiv

40

I NARVIK Nr. 9 2013

e drøm? Hva er din størst ff. ro yp – Å bli ishocke er og ferier? Hva gjør du i helg r og er ilag med venner. ne tre , ey ck – Spiller ho drollen i filmen om Hvem spiller hove deg? om meg. – Har ingen filmer å bo her? Hva er best med alt, Narvikfjellet, til et – Du har muligh kino og all-bane, bowling, ishockey-hall, fotb byen. Hva er ikke bra? ed snø-scooter. – Det er forbudt m er du best? Hvilken årstid lik – Vinter. nger på? Hva bruker du pe og mat. ær kl , yr – Hockey-utst

er for t som statsminist Hva ville du gjor en dag? norsk. – Ville tatt bort ny  Foto: Julie Dahl. 

Navn: martin Alder: 15 Bor: narvik ungdomsskole Skole: parken ey Hobby: ishock spotify på a st Musikk: toppli furious Film: fast and taco Mat: biff eller r på tv tv: det som gå


utstilling

Ytringsfrihet, demokrati og kvinnenenes rettigheter innen islam, var tema for en utstilling ved Narvik bibliotek. Tekst: Rune Dahl Foto: privat

D

et er Ahmadiyya Muslim Jamaat Norge som har laget utstillingen. Ahmadiyya er en reformbevegelse innen islam som ble grunnlagt i India på slutten av 1800tallet. Bevegelsen har motto ”Kjærlighet til alle, ikke hat mot noen”. – Narvik er et flerkulturelt samfunn, og vi ønsker å presentere vår

Vil bruke argumenter – ikke våpen tro. Vi vil vise at islam både har rom for ytringsfrihet, og er for fred og for kvinners rettigheter, forteller lederen Zartasht M.A. Kahn. Utstillingen bestod av flere oversettelser av Koranen, deriblant norsk. I tillegg var det en rekke brosjyrer og hefter om kvinnenes stilling

1-årsjubileum Kristinas Barbershop i Dronningensgate hadde forleden ettårs-jubileum. Dagen ble feiret med kaker og kaffe til både kunder og gjester. – Det har vært et flott år, med nok å gjøre, forteller innehaver Kristina Jonutiené. Nå ser hun frem til en hektisk julesesong. Foto: Rune Dahl.

innen islam, om vold og terrorisme. Ahmadiyya-bevegelsen tar sterkt avstand fra terror og vold. – Vi er opptatt av å kjempe med argumenter, ikke med våpen, sier imam Shahid Kahloon som forteller at bevegelsens medlemmer er forfulgt i mange land som Pakistan, Saudi-Arabia og Indonesia.

COOP Sverige velger avisa I NARVIK som mediepartner i nord

– Vi tror på fred, kjærlighet og toleranse og samarbeider med andre religioner, sier Kahloon. Zartasht M.A.Kahn, Stig Thomas Johansen og imam Shahid Kahloon under åpningen av utstillingen ved Narvik bibliotek.

COOP Sverige har valgt avisa I NARVIK som mediepartner i nord. I første rekke dreier dette seg om annonsering i avisa I NARVIK og destinasjonsmagasinet MagasinNarvik og MagasinLappland for 2014. Ole-Eivind Johansen (th) markedssjef i Avisa INARVIK er fornøyd med at Coop i Svergie har valgt avisa INARVIK som sin mediakanal. Andrè Pirronen (tv) sjef for butikkene i Norrboten sa valget var enkelt. – Dere har en utstrakt distribusjon, konkurransedyktige priser, god oppfølging av kundene deres og en avis som har lang liggetid, sier André.

Nr. 9 2013

I NARVIK

41


Taxi Direkte

Sentrum/Frydenlund 982 14 520 Framnes/Storåsen 982 14 521 Taraldsvik 982 14 522 Straumsnes 982 14 523

Furumoen/Oscarsborg 982 14 524 Fagernes 982 14 525 Beisfjord 982 14 526 Ankenesstrand 982 14 527 Forhåndsbestilling må fortsatt ringes inn på tlf: 07550

kryssord nr. 8

Navn:.................................................................................................................

I NarvIk 16. august

Vinner i nr. 7: Isatou Cham, Narvik

Adresse:........................................................................................................... Postnr.:..................................Sted:.................................................................

Gratulerer :)

– vi sprer

2012 • nr.

7 • årgang

3

glede

Skolestart

Dahl ngen Marte på Førsteklassi for skolestart r er Arnøy er klar Et nytt skoleå Tårnveien skole. har snakket med Vi straks i gang. elever på hver året fire forskjellige tanker rundt sine nivå om dem. som venter >> SIDE 8

Tips oss!

I NARVIK Dronningensgt 56, 8514 Narvik Konvolutten merkes «Kryssord»

Vinneren får 3 stk

Flax–lodd

Frist for innsending er onsdag 13. november. Vinner og løsning på kryssord finner du i neste utgave av I NARVIK som kommer 21. november. Premien hentes i redaksjonen vår, Dronningens gate 56.

tips@redaksjon.no

jellet 2.september narvikf – ningshelg 1. Stor avslut >>SIDE 4

opp tøffe tak Gym har startet Narvik Fight >>SIDE 16

tila

er er 250 nye million >>SIDE 48

investert

Ja, livet er ikke alltid like enkelt. Noen ganger mister vi noen vi er glad i. I slike situasjoner ønsker vi å være til støtte og bistå med praktisk hjelp.

Dronningens gt 43 • gt Tlf.4376• Tlf. 94 76 38 94 8438 • Postboks 147,147, 8502 Narvik • www.markussen.as Dronningens 84 • Postboks 8502 Narvik • www.markussen.as 42

I NARVIK Nr. 9 2013


Til tjeneste – Vi er tilstede når du trenger vår hjelp bank

mat/catering

Vi gjør det mulig for kundene å nå sine mål

For små og store selskaper! – Alt av catering

byggmester

Spisskompetanse innen regnskap og økonomi

bestill VÅR NYe HUsKAtAlOG www.systemhus.no

Grillbar & Catering

– Din lokalbank Kongens Narvik Kongens gt. gt. 24, 50, 8502 8503 Narvik Telefon: 76 91 11 0006002 Tlf Privat: 06001, Bedrift: Åpent: Åpent:Man Man- -fre: fre:10:00 10:00 -- 15:30 15:00

regnskap/økonomi

Grillbar & Catering

Kongens gate 42 • tlf: 76 94 56 00 www.arilds.no • arild@arilds.no

Tlf. 76 96 46 00

Mobil: 483 69 092 E-post: ru@systembyggnarvik.no

narvik.okonor.no • Sentrumsgården

renovasjon Bli kvitt avfallet - lei en

www. peppes.no

advokater

Vi har de rette fagfolkene som hjelper deg med alt fra kundeservice til oppussing av hjemmet.

Dronningensgate 36, 8514 Narvik • Tlf: 76 94 29 38

Verkstedbakken 14 Alt innen faget!

Tlf: 76 94 50 87 www.jfore.no

byggevarer

Trelast og byggevarer til dine prosjekter

TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM TM

TM TM

TM

TM TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM

tannlege

ToRVeT TANNKlINIKK

5 kg: kr 170,10/11 kg: kr 225,-

Dronningensgt. 46, 8514 NARVIK

Tlf. 76 94 41 50

Tannlege Harry Pedersen Tannlege Monica Sandbakk Tannlege Sesilie Beck-Hansen

Tlf.: 76 94 29 74

rørlegger

teltutleie

Narvik VVS Service AS har konkurransedyktige priser og garanterer god oppfølging og service!

Proffe/solide Partytelt til utleie

Ta kontakt for en uforpliktende prat! MATHISEN & MATHISEN AS Fagernesveien 62, 8514 NARVIK Telefon: 76 95 09 40

Kongensgate 44

Bytte av propanflasker

www.holmlund.no • post@holmlund.no

blikkenslager

TM

gass & fyringsolje

Strax Storkiosk

Tlf. 76 92 42 62 TM

malermestere

Tlf. 46 44 87 76

• Fast Food • Bake Off

TM

Kongens gt. 42, tlf: 76 94 45 50

TM

Forhandler for Kärcher, Jonsred og Univern. Alt av verktøy og tilbehør.

Frydenlundgata 4, 8516 Narvik

Tlf. 76 94 01 10

storkiosk

TM

TM TM

Tlf: 76 94 74 50

Du merker forskjellen

tlf: 76 92 20 70 | www.hrs.no

utleie av maskiner og utstyr

Utleie av maskiner og utstyr

M Y K L E V O L D

elektriker

www.consis.no E-post: ketil.bonsaksen@consis.no

Tipping, Rikstoto, videoutleie og kioskvarer

steinovnsbakeriet Steinovnsbakeriet AS • Vekstedbakken 13 E-post: kontakt@myklevold.no

Tlf. 76 96 50 90

TM

bakeri/kafé

Tlf: 22 22 55 55

Frydenlundgate 4, 8516 Narvik

TM

Tlf. 04800

Kongensgate 66, 8511 Narvik

TM

Bank fra A til Å

konteiner

Landsdekkende regnskaps - og rådgivningskjede

Tlf: 47 65 03 00 E-post: firmapost@narvikvvs.no Mer info: www.narvikvvs.no

Bryllup • Gatefest• Utstilling • Jubileum Idrettsarrangement • Loppemarked 18-400m². Bord, stoler, servise (på lager i Narvik. Skaffer større ved behov)

www.teltproffen.no

vi hjelper deg fra a til å Her kan du få din annonse! Send e-post til: sture@inarvik.org eller ring tlf. 95 16 05 13

Mediaguttan produserer infobrosjyrer, reklamemateriell, aviser, nettsider, menyer, profesjonell fotografering m.m. Vi har byens beste bildearkiv med oppdaterte bilder. For mer info 76 94 81 00 www.inarvik.org

Nr. 9 2013

I NARVIK I NARVIK

43

43


FantastisK

KonsertHelg Fredag 29. november: Festaften i Juleteltet med

Kari Bremnes Heidi ruud ellingsen lKaB BigBand KlasKen dJ BJørn HagHolt Kl 20.00 – 02.30

Billetter:

aurora Kino narvik www.aurorabillett.no pris dagspass: Kun 395,Helgepass: Kun 595,-

Julebyen Narvik

www.julebyennarvik.no arrangør: narvik event aS

lørdag 30. november: Fantastisk juleshow med:

vazelina BiloppHøggers top coat dJ BJørn HagHolt Kl 20.00 – 02.30

I narvik 09 2013  
I narvik 09 2013  
Advertisement