Page 1

I Narvik – vi sprer glede

15. september 2011 • nr. 9 • årgang 2

Tre dager på topp Vi var med da 11 spreke ungdommer besteg tre Narvikfjell i løpet av tre dager.

narvikjente og muslim Sølva Nabila Saxelin er halvt norsk og halvt svensk, oppvokst i Narvik >>SIDE 16

til usa

Tomas Simonsen satser som regissør i USA >>SIDE 28

en spesiell gutt Isak har Varicellasyndromet >>SIDE 12


Innhold 4 DU & Æ 6 Bygger ut 8 Studier i Brasil 22 T-skjorter 24 Vi fyller 1 år 30 Populært jenteløp 32 Ting & Tang 36 Kultur 38 Matspalten 40 Kino 42 Gamle bilder 44 Kryssord

Terje Theodorsen (50)

Små• praten

Direktør Rica Hotel Narvik.

Hverdagslykke: – Å være sammen med mennesker.

Leser: – Nyheter og Krim. Beste maten: – Sushi og nordnorsk tradisjonsmat.

Drømmeferien: – Fiske småsei og gå i fjellet på sommerstedet mitt på Senja.

45 Bloggen 46 Ung 47 Til tjeneste

Provosert når: – Bortforklaringer.

I NarvIk – vi sprer glede

På øret: – P4.

Største lidenskap: – Etter jobben, tur i fjellet. Besøkte Den sovende Dronning på min første dag i Narvik.

15. september 2011 • nr. 9 • årgang 2

Tre dager på topp

Tilbringer tid med: – Gode venner!

Vi var med da 11 spente ungdommer besteg tre Narvikfjell i løpet av tre dager.

Motto: – Vær vennlig oppmerksom på seg selv! narvikjente og muslim Sølva Nabila Saxelin er halvt norsk og halvt svensk, oppvokst i Narvik >>SIDE 16

til usa

Tomas Simonsen satser som regissør i USA >>SIDE 28

en spesiell gutt Isak har Varicellasyndromet >>SIDE 12

FORSIDEFOTO: Rune Dahl.

tips oss

Stine Elvelund

Rune Dahl

Sture Pettersen

Ole-Eivind Johansen

Terje Myller

Torje K. Karlsen

Ingrid Alice Iversen

Marita K. Eilertsen

Redaktør stine@inarvik.org Tlf. 957 22 474

Magasinredaktør rune@inarvik.org Tlf. 911 55 445

Grafiker sture@inarvik.org Tlf. 951 60 513

Mediakonsulent ole@inarvik.org Tlf. 957 68 611

Frilanser redaksjon@inarvik.org Tlf. 932 68 988

Frilanser redaksjon@inarvik.org Tlf. 932 37 361

Frilanser redaksjon@inarvik.org Tlf. 951 43 989

Frilanser redaksjon@inarvik.org Tlf. 936 72 721

I NARVIK er en avis som dekker små og store hendelser i nærmiljøet i Ofoten. Opplag: 12.000 ex. Avisen kommer gratis ut hver måned i alle postkasser i Narvik og distriktet rundt. Distribueres av Posten. Vårt kontor ligger i Dronningensgt 58, Victoria Hotell, 2.etg – midt i Narvik sentrum. Kvalitet i innhold, layout og trykk sikrer avisen lang levetid. Tips oss gjerne på tips@inarvik.org 2

I NARVIK

NB! Vi har fått nytt tlfnr: 76 94 81 00


last ned APA! Til iPhone og Android.

Sjekk saldo, overfør penger og betal med mobilbank.

Nordlandsbanken - et selskap i DnB NOR-konsernet

Gå inn på www.nordlandsbanken.no og last ned! Telefon 08900

I NARVIK

3


du & æ

Tips oss! Har du tips til oss så send

på e–post til: tips@inarvik.org

gratulerer

Bursdagshilsener er gratis hos oss. Send på e–post til: hurra@inarvik.org

i skrytehjørnet

Marthe Westrheim (21). GuStAv 6 åR :) Hipp hipp hurra før 1.klassingen å verdens beste storebror som fylle 6 år 12 oktober :) Håpe du får en TippToppTommelenOpp dag lamme store & små vænna. Stor bursdagsklæm fra lillebror, mamma & pappa!

Hipp hurra for familiens solstråle, Jenny Marie, som fyller 6 år 17.september! Gratulere så mye med dagen! Håper du får ei super feiring! Klem fra Magnus, Lilly Sofie, mamma og pappa.

Minsin lille skatt blir stor. Verdens beste, snilleste og skjønneste Mia Stjernstrøm Jensen fyller 13 år 8.oktober. Håper du får en superduper strålende dag. Gla i dæ!!! Klæmma fra mamsn <3

Vi vil gratulere prinsesse Majken med 3 års dagen den 3 oktober. Elske dæ lillesøster <3 Masse klem og hilsen fra Mamma, Pappa, Helle, Mia og Tuva.

Hipp hurra for Helle som fylte 9 år den 9 september!! :) Håper du hadde en super bursdag! Stor klem fra tante Cathrine og Emma.

Stine Emmeline Josefine Lykkemine e 30 år 23.sept. GOASTE JENTA I SELVESTE NARVIK,HA HO FÅTT PÆNG FØRR DÆ HO E,SÅ HA HO VÆRT STEINRIK. HOPPER OG SPRETTER,DANSER OG LER. PÅ GUTN HO JOBBA OG OFTE VI SER; GUTAN DE VERRA MÆ HAUET;E`KJE HO STINEMOR HER????”.

Lørdag 24.september fyller Malene Nyborg Hjelle 20 år. Frida vil gjerne gratulere storesøster så mye med dagen. Vældig gla i dæ. Resten av familien hilser også. Håper du får en kjæmpefin bursdag. Stooooor klæm.

Hurra for hælige Isak Fronth-Gaard som fylte 1 helt år den 15.september. Vi e kjæmpeglad i dæ!! Mange bursdagsklæmma fra storebror Nilas, mamma og pappa og Miia.

Ø

K

E

R

D

U

D

R

Ø

arbeidsfolk Veronica Johanne blir 25 år 6.september. Verdens søteste datter, søster og mamma til to. Full av humor, latter, klok som ei bok og snill og go. 6. september e din store dag, den skal vi feire i festlig lag. Du skal vartes opp på dagen din...uansett kor stor du blir.. e du alltid mamsen og papsen sin...:-) Vi e veldig gla i dæ <3 Klæm fra mamsen, papsen, JørnAndré, Jenny, Mia og Kenneth.

Torill Larsen (47). Jobber som sekretær ved servicetorget på Høgskolen i Narvik. – Jeg har jobbet her siden 2009, og stortrives i jobben.

nytt om navn Marlene Føre Frantzen (22) er ansatt som mar-

kedskonsulent for Rica Hotel Narvik som åpner i mars neste år. Marlene kommer rett fra studiene i Internasjonal markedsføring – først 2 år ved BI i Trondheim og deretter 1 år ved Simon Fraser University i Vancouver. – En utrolig morsom jobb og ikke minst inspirerende å være med på åpningen av et nytt hotell. Artig å se at vi kan bruke teorien som vi har lært på skola, forteller hun. Bookingen for rom og arrangementer er allerede åpnet. – Vi har allerede godt trykk under VU. Spesielt morsomt er det å se at Narvikfolk har leid mange av rommene på hotellet, sier Frantzen.

Vi ønsker vår toppselger og humørspreder OleEivind Johansen med dagen 28. september. Hilsen redaksjonen i avisen I NARVIK.

M

M

E

L

E

I

L

I

G

H

E

T

E

N

? design / freeform

S

– Æ vil skryte av av begge Friskhusene i Narvik. Flotte treningsforhold og godt miljø!

8. oktober fyller byens flotteste jente 13 år! Vi e super gla i dæ Mia Stjernstrøm Jensen <3 Klem fra Pappa, Elisabeth, Helle, Tuva og Majken.

SKISTUA

Kommer for salg !

4

I NARVIK

For den aktive familie er beliggenheten for prosjektet Skistua 4 i særklasse, med gangvei direkte til Skistua barneskole og barnehage. Med alpinanlegg og områder for fritidsaktiviteter i umiddelbar nærhet, er Skistua 4 er for de bevisste.

Er du nysgjerrig, og vil vite mer?

Selveierleiligheter fra 80 - 140 kvm. Moderne og tidsriktig utførsel. Personlig tilpassing og utforming. Ønsker du en leilighet på 150 kvm?

957 78 278 thomas@nystad.as

- kontakt oss på


Utfløtter´n er ei spalte der vi snakker med utflyttede personer fra Narvik og omegn. Hvor ble de av? Hva gjør de nå? Lengter de hjem? Har du forslag til intervjuobjekt, så send en e–post til redaksjon@inarvik.org.

nygift

utfløtter´n Navn: Geir Daniel Larsen. Alder: 37. Bor: Bodø. Sivilstatus: Gift med Veronica, tre

barn (Ina, Brage og Lea). Grunnskole: Frydenlund barneskole. Videregående: Frydenlund Videregående skole 90-93. Jobb: Trener Bodø Håndballklubb.

Hva gjør du nå?

– Trener BHK sitt a-lag sammen med Jesper Svensson og har eller hendene fulle med familien. Unni Skoglund (Trondheim/Kjeldebotn) og Dani Langseth Semshaug (Narvik/ Trondheim) giftet seg i Praha, Tsjekkia lørdag den 3. september. HURRA! Fotograf: Karl Inge Punsvik.

nyfødt

Når flyttet du?

– Flyttet fra Narvik i 93 for å bli ferdig med 1.gangstjenesten. Hva har du gjort siden du flyttet hjemmefra?

– Fra da til i dag har jeg først og fremst hatt en lang og innholdsrik handballkarriere. Har fått med meg 6-7 år på landslaget, 6 år i utlandet og oppi atl dette blitt gift og fått tre flott unger. Beste minne fra oppveksten?

– Vokste opp i Vassvika og hang sammen med flere av de som er mine nærmeste venner i dag. Kan nevne Frode John Kristiansen, Ronny Remo Dahl og Joar Oddmund Nilsen som noen. Med de mellomnavnene skjønner jeg ikke hvorfor. Spilte handball i NHK og fotball for Nor. Hvordan tror du skolekameratene husker deg?

– Tror nok jeg blir husket som en aktiv gutt. Kan vel ikke skryte på meg at jeg var en stille sjenert ung mann. Holder du kontakt med noen av barndomsvennene?

Den 6. mai 2011 kom nydelige Emma til verden på Ahus i Lørenskog. Hun veide 2760 gram og var 53 cm lang. Stolte og lykkelige foreldre er Roar Loraas og Anette Tiller.

– Holder mine barndomsvenner så nær som det er mulig i en travel hverdag. De som bor i Narvik snakker jeg mindre med, men når vi møtes er vi nok 17 år mellom øra igjen og alt er nært og fint. Hva er den største forskjellen på hjemstedet ditt og der du bor nå?

– Merker lite forskjell på folket. Det er en større by og det skjer mere. Med idretten som opptar meg mye, er det mye mere go her. Det satses fra alle hold og interessen er generelt større. Hvor ofte er du i hjemme i Narvikområdet nå?

– Vi er nok hjemme ca 3 turer i året. Noe som er alt for lite. Eller er det helger det er for lite av? Følger du med på det som skjer hjemme i Narvikområdet nå?

– Hjemlengsel kommer og går. Vinterhalvåret er verst. Savner fjellet hver gang det snør, men noe retur blir det neppe. Hva tenker du om utviklingen på hjemstedet og i kommunen?

–Følger ikke så mye med, men store overskrifter får en med seg. Ser at flere jeg kjenner engasjerer seg i idrette og politikken og det er viktig. Synes det er håpløs idrettspolitikk som drives i byen for tiden. Det finnes ikke haller. Noe som igjen har ført til at all hallidrett er nærmest død. Har et håp om å kunne hente et par unge fremtidige spillere til BHK. Det hadde vært gøy. Den 17. august ble Michelle og Sabine storesøstre til lille Sofie. Hun var 3200 gr og 50 cm. Takk til jordmor Vivian og Barnepleier Åse. Heidi Olsen og Tony Seljeseth. I NARVIK

5


utbygging

Skal selge utsiktstomter I høst skal Tommy Simonsen og Fagernes Boligbygg As legge ut 9 eneboligtomter på en av Narviks beste utsiktstomter – Fjellheim Boligfelt på Oscarsborg. Tekst og foto: Rune Dahl

I

tillegg planlegger han å føre opp en meget spesiell boligblokk i samme område – en blokk hvor kjøperne selv kan bestemme leilighetenes størrelse – og hvor ferdigstilt de skal være. – Et slikt konsept er nytt i Narvik, og det skal bli spennende å prøve det ut i markedet. Regner med reguleringsplanene er klare rundt påsketider til neste år. Eneboligomtene legger vi ut for salg så snart vi er ferdige med tomteinndelingene – om vel en måneds tid, forteller Simonsen. Simonsen har troen på en god og stabil stigning i eiendomsmarkedet. – Dette er tross alt indrefileten i Narvikfjellet, sier han. Tomteprisene vil ligge på en plass mellom 1,2 og 1,4 millioner.

Tommy Simonsen i Fjellheim boligfelt.

38 nye leiligheter på Frydenlund I løpet av neste år skal det bygges 38 nye leiligheter med livsløpsstandard på Frydenlundssiden av byen. Det er TBS Eiendom AS som står bak. Tekst: Rune Dahl

V

i har merket en stor etterspørsel etter leiligheter tilrettelagt spesielt for voksne og eldre. Derfor har vi nå bestemt oss for å sette i gang et større prosjekt i Frydenlundsgata 8, forteller Simonsen. Det skal bygges seks leiligheter på 85 kvadrat og 32 leiligheter på 63 kvadratmeter. 6

I NARVIK

– Det blir 41 parkeringsplasser i underetasje og også en del plasser utendørs. 33 av leilighetene får balkong på ca 15 kvadrat, sier Simonsen. Litt spesielt er det at det også bygges 2 stk gjesterom med bad i tilknytning til komplekset. Det gjør det enklere for beboerne å ha besøkende boende hos seg. Det bygges ogaå et fellesrom for beboerne.

– Med den nære beliggenheten til Aleen er jeg med på å tenke muligheter for deling av felleskostnader opp mot bassenget som ligger der. Det er i alle fall en spennende tanke, sier Tommy Simonsen.


I AM GIULIETTA AND I AM SUCH STUFF AS DREAMS ARE MADE ON.

Vi tar nå forhåndsordre med levering i år. Giulietta fra 289.900,- med omfattende utstyrspakker inkludert i prisen.

RING OSS FOR PRØVEKJØRING. Giulietta! Den nye skjønnheten fra Alfa Romeo. Giulietta er dristighet kombinert med maksimal sikkerhet og kontroll. Den unike Alfa DNA teknologien og elektronisk Q2 gir en helt ny kjøreopplevelse. Nye MultiAir og MultiJet motorer, lave CO2 utslipp og 5 stjerner i NCAP setter fremtidens standarder innen dynamikk, miljø og sikkerhet. Giulietta er drømmenes design og elsket av biljournalister for sin skjønnhet og innovasjon. Gjør drøm til virkelighet du også...

UTEN HJERTE VILLE VI BARE VÆRT MASKINER. Alfa Romeo Giulietta 1.750 TBI 235 CV. Forbruk (l/100 km) kombinert kjøring: 7,6. Utslipp CO2 (g/km) 114-177.

alfaromeo.no Tlf. 76 97 78 00 • E-post: post@bildilla.no ARENDAL: RSA BIL Arendal 37005100 BERGEN: Oddvar Bjelde & Co 55535520 DRAMMEN: RSA BIL Drammen 32218800 FREDRIKSTAD: RSA BIL Fredrikstad 69392260 HAUGESUND: Magnus Hope AS 52707810 KONGSVINGER Glåmdal Bil & MC AS62810450 KRISTIANSAND: RSA BIL Kristiansand 38177040 KRISTIANSUND: Kristiansund Bil Og Caravan AS 71572150 KVINHERAD: Kvinnherad Bil & Teknikk AS I 53484650 NARVIK MOSS: Bilforum Moss AS 69253555 ORKANGER: Bjørnstad Bil AS 72466990 OSLO: RSA BIL Ensjø 23242040 OSLO: RSA BIL Skøyen 22542450 ROMERIKE: RSA BIL Romerike 64831200 SANDNES: Rovik Auto AS 51605580 SANDNES: RSA BIL Forus 51964900 SANDVIKA: Autovia AS 47910910 SARPSBORG: RSA BIL Sarpsborg 69133070 SKI: RSA BIL Ski 64878880 TROMSØ: Nilsen Bil AS 77608420 TRONDHEIM: Bilmax Trondheim as 72882005 TØNSBERG: Tønsberg Auto AS 33349797 VIGELAND: Vigeland Bil AS 38256662 VIKERSUND: Hæhre Auto AS 32780084 ÅLESUND: Ødegårds Bil AS 70173350

7


utdannelse

Til sambaland for å studere I 14 uker framover blir det mye samba og strandliv for Ankenesjenta Linn Solvoll Kolbeinsen. I forrige uke ankom hun Cabo Frio i Brasil hvor hun frem til 15.desember skal ta et semester i studiet Sommeridretter med Trenerpraksis. Tekst: Rune Dahl

Foto: Privat

E

gentlig hadde jeg tenkt å ta et friår, men da jeg kom over en nettannonse fra Høgskolen i Hedmark om et idrettsstudium i Brasil var jeg rask med å søke. Å kombinere studier med reiser

Ø

K

E

R

D

U

D

R

Ø

M

M

E

L

E

I

L

I

G

H

E

T

E

N

? design / freeform

S

Brasil er et paradis for den som liker å være i fysisk aktivitet. Brasilianerne selv er genuint opptatt av sine nasjonalsporter fotball og beachvolleyball, i tillegg til at mange praktiserer de brasilianske kampsportene Capoeria og Brasiliansk Jiu-Jitsu. Samba, Forró og andre lokale danser er også svært populært. – Strendene brukes aktivt, ikke bare som samlingssted og til avslapping, men også for trening. Man finner alltid noen som jogger, tar push-ups, driver capoeira eller spiller volleyball. I tillegg er treningssenter-kulturen utbredt i Brasil, forteller Linn. Linn Solvoll Kolbeinsen blir i Brasil frem til 15. desember. Da blir det julefeiring og kos hjemme på Ankenes i to måneder. Deretter står et videre studie på Bali for tur!

og opplever er jo en fantastisk kombinasjon, sier Linn. Landsbyen Cabo Frio ligger to timers bilreise nord for Rio de Janeiro. Her har Active Education sitt studiesenter – bare et steinkast fra stranden, med kontor og klasserom i samme bygg. Stranden er regnet for å være en av de flotteste i hele delstaten Rio de Janeiro, og er et populært utfluktsmål for Brasilianere fra regionen. – Studiet i Cabo Frio er et svært praktisk studie, noe som betyr at vi bruker strendene, sjøen og utearealer mye. Studiet tilsvarer Idrett 1 (halvparten av årsstudium idrett). Her får vi opplæring og trening i alt fra tradisjonelle ballspillidretter, til mer genuint brasilianske idretter som brasiliansk JiuJitsu, Capoeira og Surfing! Gleder meg voldsomt, forteller Linn.

SKISTUA

Kommer for salg !

8

I NARVIK

Gjennomgående leiligheter med mye lys og rom. Arkitektur og detaljer som gir et unikt preg. Flott beliggenhet på Oscarsborg. Alle leilighetene får en fantastisk utsikt. Omgivelsene du velger å bo i sier mye om personene som bor der.

Er du nysgjerrig, og vil vite mer?

Selveierleiligheter fra 80 - 140 kvm. Moderne og tidsriktig utførsel. Personlig tilpassing og utforming. Ønsker du en leilighet på 150 kvm?

957 78 278 thomas@nystad.as

- kontakt oss på


0,559.00

,315.000

Nissan Pathfinder 2,5 Le Premium It Pack 2007, 55 000 km

Nissan Qashqai 1,5 DCI 110 hk Tekna Premium 2011, 2 500 km

0,305.00

0,333.00

Fremdeles

i feriemodus? Ingenting kan måle seg med en nord-norsk sommer, slik som sommeren har vært i år. Selv ikke greske øyer, italienske olivenlunder eller eksotiske streder

Nissan Qashqai 1,5 DCI 110 HK Tekna 2011, 250 km

0,329.00

Nissan Qashqai +2 1,5 DCI 110 HK Tekna Euro 5 2011, 650 km

,287.000

kan fremkalle en stemning slik lyset og energien er i nord-norge. Vi er et stolt folkeslag, som elsker å vise frem landsdelen vår fra sin beste side. Vi hater likevel lange køer av hvite bobiler som er på vei nordover, men samtidig er vi glade og takknemlige for at resten av verden kommer for å oppleve det praktfulle vi har rundt oss. Vi er stolte av det vi har å tilby. Og det har vi god grunn til. Det er ikke mange bobiler å se lenger. De fleste har dratt tilbake til sitt, og vi som

Nissan Juke 1,6 Turbo 190 HK Acenta 2010, 3 200 km

Nissan Juke 1,5 DCI 110 HK Tekna Skinn 2011, 602 km

0,329.00

,155.000

bor her, har kommet tilbake til vårt. Den normale hverdagen er her, og vi må tilbake til rytmen som skal bringe oss gjennom den mørkeste perioden av året. Høsten er en hektisk tid for oss som jobber i treningsbransjen. For mange kan sommeren bli altfor bedagelig, mens andre bestiger fjelltopper eller aktiviserer seg i hagen. NÅ er det uansett tid for å gjenoppta treningen. Modus er et konsept som er utviklet i Narvik, for Narvik. Også vi er stolte

Nissan X-Trail 2,2 dci Sport 2002, 169 000 km

0,229.00

Kia Sorento 2,5 CRDI EXE, skinn, aut., klima, n 2006, 89 000 km

0,229.00

å vise frem det vi har å tilby. Som et av få treningsentre i Norge som ikke er tilknyttet noen kjede, prøver vi å skape noe unikt som kan utfylle andre treningstilbud. Vår lokalisering midt i sentrum gjør at vi er lett tilgjengelige for alle, og bidrar samtidig til mer aktivitet i hjertet av byen vår. Dersom du er “bodybuilder” vil du sikkert bli skuffet over hva vi kan tilby. Vårt tilbud er skapt for deg som ønsker å trene godt, men som ikke har ambisjoner utover det å være i god fysisk form. Ønsker du å gå ned i vekt og å endre livsstil kan jeg anbefale vårt Easylifekurs som starter 28. september.

Mazda 6 2,0 tdi Limited Edition 2008, 62 000 km

,219.000

Chevrolet Avalanche 5,3 Bensin Gass 2003, 133 000 km

,190.000

Har du lyst å komme i form, men føler at tiden ikke strekker til ??? Da MÅ du prøve vibrasjonstrening! På 15 minutter får du en styrketreningsøkt som tilsvarer ca 1 time vanlig trening. Det funker garantert, og er trygt og enkelt. Ellers kan vi tilby saltrening med bla Zumba, Pilates og Bodyburn og vi har en stor avdeling med styrke – og kondisjonsapparater for deg som ønsker å trene det. Og det beste av alt; på Modus betaler du ikke ekstra for treningsveiledning eller den

Volkswagen Passat 1,9 TDI 2008, 114 000 km

Opel Zafira 1,9 CDTI CDTI 2006, 65 000 km

hjelpen du har behov for. Vi er her for å hjelpe deg med å oppnå dine mål. Er du kommet deg ut av feriemodus, er vi klare for å hjelpe deg med å nå dine mål.

Alle priser inkl reg. avgift

Trond Chitussi

DODGE

Daglig leder, MODUS

Rombaksvn 45, Narvik • Tlf 76 92 22 50 • www.bentro.no Ole Johnny Pedersen Mobil: 994 22 250 ole@bentro.no

Ben Hansen Mobil: 917 46 182 ben@bentro.no

Trond Frantzen Mobil: 906 47 463 trond@bentro.no

-MODUSTlf: 76 94 00 50

www. modusnarvik.no I NARVIK

9


ungdom på tur

PÅ toppen av Tredjetoppen.

Tre dager på topp Narvikfjell. 11 spente ungdommer. Tre fjelltopper på tre dager. Tekst: Rune Dahl Foto: Susanne Palm

D

et var de enkle fakta for de 11 ungdommene som deltok på Narvik og Omegn Turistforenings alpetur i slutten av august. Målet var enkelt – på papiret. Bestige tre Narvikfjell i løpet av tre dager. Første topp. Tidlig tirsdag morgen møtte 7 jenter

og 4 gutter opp ved Nedre Fjellheisstasjon. Ved gondolen ble de møtt av turleder Susanne Palm og de internasjonalt kjente fjellguidene Christian Edelstam og Stefan Palm. Deltakernes personlig utstyr fikk en gjennomgang før alle tok gondolen opp til 660 meter over havet. Derfra vandret de i fint driv opp til Tredjetoppen på 1272 meter. Fra toppen gikk de ned ryggen til leirplassen ved Forsnesvannet. Leirplassen. Leiren var rigget på forhånd. Mat, telt, lavvo kokeutstyr var båret opp dagen før – alt med

10

I NARVIK

tanke på at ungdommene skulle ha lette sekker i starten. – Vi hadde med oss en utrolig positiv gjeng, flotte Narvikungdommer, forteller reiseleder Susanne Palm. Formålet med denne ungdomsturen var å gi et tilbud til en aldersgruppe som blir ”litt borte” mellom tilbudene til Barnas Turlag og NOT-U. Barnas Turlag er for de aller minste ungene, mens NOT-U er har aktiviteter for ungdom primært mellom 16-25 men vi (NOT) ønsker at det også er tilbud til de yngre (13-16) i ungdomsgruppa. Opplegget ble strålende mottatt og NOT håper helt klart på et liknende arrangement til neste år, forteller Palm. Dag to ble det tur til Beisfjordtøtta 1448 moh – toppturcampens hardeste fjelltopp å bestige. I stedet for å gå normalruten opp til toppen valgte gjengen å gå opp i dalen sør for Forsnesvannet. Ruta gikk så opp til skaret mellom Moskocohkka (Jøden) og Beisfjordtøtta. – Fra skaret fulgte vi ryggen opp til toppen. En litt uvant, men flott og luftig tur. En fin opplevelse for ungdommene, sier Palm.

Tilbaketuren til leirplassen gikk langs normalruten. Tredje topp. Det ble en tidlig start for ungdom-

mene på dag 3. Opp klokken 07.00 var hardt for mange midt i ferietiden – men etter hvert skjønte de hvorfor. Dårlig vær nærmet seg. For fire stykk ble dagen spesiell. De fikk nemlig bestige Tøttatoppen 1230 moh fra vestveggen. Det innebærer en del klatring med tau, noe de færreste i Narvik har fått oppleve. De resterende gikk opp normalveien til topps. – Vi var tilbake til campene allerede ved 14-tiden. Da kom regnet, og ungdommene forsto viktigheten av å få dagen med seg, sier Susanne smilende. Alle ungdommene gjennomførte de tre toppturene uten nevneverdige problemer. Disse deltok: Sigve Sofus Larsen, Oskar Marthinussen, Tor-Arne Nerdal, Tor Eldby, Marte Liengen Sørslett, Anna Lagård, Ane Westerheim, Matilde Aalmen, Henny Bardal, Andrea C. Opshaug, Helene Kristiansen.


2 1

3

4

5

8

7 6

10

9 11 1. På tur opp mot Tredjetoppen. 2. Alpine omgivelser på vei til Beisfjordtøtta. 3. Våres flotte spiseplass. 5. Bading. 6. Skaret mellom ”Jøden” og Beisfjordtøtta. 7. Glade klatrere.aklatret blir avbildet?) 8. Utsikt mot Beisfjorden. 9. Toppen av Beisfjordtøtta. 10. Litt luftig noen steder. 11. Klatring opp vesteggen.

I NARVIK

11


livet

En helt spesiell gutt Isak elsker Biler, har bestemte meninger om hvilke sko han skal ha på seg og liker å bade, som de fleste andre fireåringer. Men lille Isak veier bare rundt 12 kilo og sitter i rullestol. Tekst og foto: Stine Elvelund

E

n desembernatt for snart fire år siden bestemte Isak seg for å komme til verden. Vannet gikk fem uker før tiden, og Isak ble tatt med keisersnitt da han ikke hadde tid til å vente på at mammas kropp skulle bli klar. Han var svært dårlig da han kom, og manglet hud på sitt venstre kne. Samme morgen ble Isak og pappa Geir-Martin Grande sendt til Tromsø med ambulansefly. På kvelden kom mamma Elene Fjelldal og den lille familien hadde mange måneder med redsel og usikkerhet foran seg. – Ingen skjønte hva som feilet Isak, og først etter et par uker nevnte jeg for ene legen i Tromsø at jeg hadde vannkopper under svangerskapet. Han spurte hvor langt på vei jeg var, og noterte det ned. Etter noen dager kom han med svaret. Isak hadde

12

I NARVIK

Varicellasyndromet, forteller Elene. Når Elene var 13 uker på vei fikk hun vannkopper. Hun tok kontakt med legen, men fikk beskjed om at det ikke gjorde noe siden hun var så tidlig i svangerskapet. – Jeg hadde vel egentlig et veldig enkelt svangerskap, sett bort fra vannkoppene spm jeg ble veldig dårlig av, forteller Elene. I ettertid har hun funnet ut at med en gang det ble kjent at hun hadde vannkopper, skulle hun blitt innlagt og fått medisiner for å beskytte barnet i magen sin. – Det er ekstremt sjelden med medfødt Varicellasyndrom. De sier at det fødes cirka en unge i året med det. Noen kan ha så lite mén av det, at de ikke vet at de har det. De fleste som får det dør under svangerskapet eller like etter fødsel, sier Elene stille. Det ble mange og tunge dager i Tromsø, Isak var ut og inn av respirator og til sammen ble det tre måneder på UNN i Tromsø før den lille familien endelig kunne dra hjem. – Legene har måttet lest seg opp om syndromet, da det er så sjelden. I tillegg rammer det ulikt så vi vet ikke hva fremtiden vil bringe, forteller Elene. Lille Isak er frisk mentalt, men pga vanskeligheter med ernæring er han veldig liten og tynn.

– Han spiste noen måltider når han var mellom seks måneder og ett år, men har etter det vært sondeernært på fulltid. Han kaster ofte opp så de kan ikke øke matmengden og dermed vokser ikke Isak som normalt. I oktober 2008 får Isak en oppkastrunde, og han

aspirer. Mamma og Isak reiser i drosje til Tromsø, og turen går forholdsvis bra med bare ett oppkast. De kommer frem i tolv-tiden og blir mottatt på sykehuset. Det viser seg at han har fått RS-virus. – Når klokka ble 18 ba de meg om å kontakte Geir-Martin så han kunne komme til Tromsø med en gang. Isak var blitt så dårlig, de hadde lagt han i respirator og visste ikke om de klarte å redde han, forteller Elene stille. Det ble tre og en halv måned, med flere døgn i respirator, før de kunne reise hjem. Siden da har Marmorsvingen vært Isaks hjem på natten, hvor verdens snilleste mennesker jobber i følge Isak, og det var først i sommer at Isak begynte å sove hjemme noen netter. – Han slo seg ikke til ro hjemme på nettene i begynnelsen da han ikke var vant til det, forklarer Elene som forteller at hun har slitt med en god del dårlig samvittighet fordi de ikke har kunne hatt


1

3 2

6 5

4

8 7

Isak hjemme på nettene. – Isak er koblet blant annet til en pustemaskin, og alarmer går flere gang i løpet av ei natt og han har også ofte oppkastrunder i løpet av nettene. Det er ikke mulig for oss og ha han hjemme på nettene på fulltid, men på tross av at jeg vet og forstår det samvittigheten innhente meg innimellom, sier Elene. Isak har en defekt i ryggen som gjør at han mangler helt musklene i si høyre hofte, og det er grunnen til at han fikk rullestol da han var kun 14 måneder gammel. – Vi er blitt så vant til at folk stirrer når de ser oss, at vi legger ikke merke til det lenger. Jeg skjønner godt at folk lurer, det er jo ikke hver dag man ser en så liten gutt i rullestol, men jeg skulle ønske at folk heller kommer bort til oss og spør enn å spekulere i hva som feiler han. De har fått høre forskjellige historier om hvorfor Isak er syk, som at Elene farga håret sitt under graviditeten og det gjorde at han ble syk. – Det er klart det er sårende og få høre slike historier. Det er også sårende og høre folk snakke om oss mens vi er tilstede på for eksempel en kafe. Isak kaster ofte opp, og da skjer det innimellom

1. En side fra dagboka som ble laget til Isak når han ble lagt inn på intensiven på UNN en stund før 1-årsdagen sin. 2. Isaks første jul ble feiret på UNN Tromsø. Her på mammas fang. 3. 1-årsdagen til Isak ble også feiret på sykehuset, her sammen med med pappa og mamma. 4. Noen timer etter keisersnittet. Han er blitt bandasjert og ligger klar til å bli henta med ambulanseflyet til Tromsø. 5. Isak hjemme og spiser yoghurt, den gang han spiste. 6. "Ståskallet" hjelper Isak med og stå. 7. På 1-årsdagen kom Se&Hør på besøk til Isak på sykehuset. Med seg hadde de et speilreflekskamera, og selvfølgelig kake. 8. Alle nyfødte som blir lagt inn på nyfødtintensiven får sin egen bok, der det blant annet blir limt inn bilder. når vi er ute også. Mange himler med øynene og sier høyt at hun må da ta ungen med seg hjem når han er syk, forteller Elene.

prata veldig mye med sosionomen, det har hjulpet mye for da har vi fått lettet trykket mot henne og ikke partneren. Vi fant tilbake til hverandre, og bestemte oss for at det er alt eller ingenting.

De vil gjerne stå frem med sin historie så folk

skal forstå hva som feiler Isak, og at man må være obs på vannkopper når man går gravid. – Man trenger ikke bli hysterisk, men oppsøk legen hvis du er usikker og ikke gi deg hvis du mener noe er galt, oppfordrer Elene. Hun fikk en følelse av at noe var galt mot slutten av svangerskapet, og fikk innvilget en ultralyd i uke 36, men da var Isak allerede kommet til verden. – I ettertid er jeg er glad for at jeg ikke visste noe på forhånd. Etter at Isak kom ser jeg hvor mange syke barn det er, man skal heller være glad for det man har. Man vil selvfølgelig ikke at barna sine skal være syke, men vi er tross alt heldig som har Isak som har full fart, og stort sett er snill og grei, sier Elene og smiler til Isak som er helt enig. Mange av foreldrene som har et kronisk sykt barn går ofte fra hverandre, og Elene og Geir-Martin legger ikke skjul på at de har hatt det tøft. – Vi har hatt det tungt, det har vært veldig tøft. Vi gikk nesten fra hverandre i fjor. Det er veldig lett å glemme forholdet og kjæresten oppi alt. Vi har

Elene måtte være hjemme med Isak i tre år, da han ikke fikk gå i barnehage på grunn av infeksjonsfaren. Hun har akkurat begynt i ny jobb, og Elene og Geir-Martin planlegger bryllup til neste år og ønsker seg gjerne flere barn. – I år har vi bare vært fire – fem ganger på sykehuset med Isak, og alle var planlagte turer. Det er lite for oss, og fortsetter det slik håper vi å kunne få flere barn i fremtiden, forteller de. Elene avslutter med og si at hun kommer aldri til å angre på sitt valg om å bli mamma i en alder av 19 år. – Men jeg skulle gjerne opplevd litt mer før jeg ble mamma. Man kan være så ung som bare det, men det er ikke sikkert at du får en frisk unge. Så jeg bruker og spørre de som gjerne vil ha barn, om de har tenkt nøye gjennom det og om de er klare for alt det kan bringe på godt og vondt.

I NARVIK

13


Tlf. 76 97 78 00 â&#x20AC;˘ E-post: post@bildilla.no

14

I NARVIK


Ned i vekt ? Hva kan du forvente å gå ned i vekt de 6 første ukene på vårt Easylife kurs?

NOR-TRYKK

Fredag 21. oktober - kl. 19.30 - Narvik Kino Lørdag 22. oktober kl. 19.00 - Lokstall 1

MARIT VOLDSÆTER

Drit i å danse!

Kursstart

startVEKt

startVEKt

startVEKt

startVEKt

28. sep

85 kg

95 kg

110 kg 120 kg

5. okt

83 kg

92 kg

106 kg 116 kg

12. okt

81 kg

89 kg

103 kg 112 kg

19. okt

79 kg

87 kg

101 kg 109 kg

26. okt

77 kg

85 kg

99 kg 106 kg

2. nov

76 kg

84 kg

97 kg 104 kg

9. nov

75 kg

83 kg

95 kg 102 kg

6 uker ÷10 kg ÷12 kg ÷15 kg ÷18 kg

"Hun er komplett, rett og slett. Alt stemmer!" VG

Vil du ned i vekt og endre livsstil? Easylife kurs starter 28. september.

"I takt med latteren!" DAGBLADET "Mer enn go’ nok!" BERGENSAVISEN "Marit Voldsæter er fantastisk. En forestilling du ler av – lenge etterpå!" STAVANGER AFTENBLAD "Innertier fra Voldsæter. Til slutt roper publikum om hjelp. Vi orker ikke le mer!" Mona Levin - AFTENPOSTEN ”Voldsæter i støtet igjen!” BERGENS TIDENDE "Frekk, freidig og folkelig!" TELEMARKSAVISA

Ta kontakt for gr aTis prøvetime

Lørd. 5. og fred. 11. nov. - kl. 18.00 - Lokstall 1

ALT FOR ROGNAN

gjør ALT FOR DAMAN Bill. salg: Aurora kino, Narvik » Strax Storkiosk » www.narvikkulturhus.no

-MODUSTlf: 76 94 00 50

www. modusnarvik.no I NARVIK

15


livssyn

Narvikjente og muslim Sølva Nabila Saxelin er halvt norsk og halvt svensk, oppvokst i Narvik. Men når du møter henne på gata i dag er det med fargerike hijaber. Vi tok en prat med henne for å høre hva som fikk Sølva til å konvertere til islam, og hva det har innebærer for henne. Tekst: Stine Elvelund

16

I NARVIK

Foto: Rune Dahl


H

alvt svensk, halvt norsk. Broren er rastafari. Hun er muslim. – For å si det slik så hadde broren min allerede lagt jernbanespor for meg, da han ti år tidligere kom hjem og fortalte at han skulle leve etter rastafaritroen. Så når jeg fortalte at jeg ville konvertere til islam var det ikke så ille. Det er tross alt bare svinekjøtt jeg ikke spiser, mens det var verre å lage middag til Ronnie som er vegetarianer, smiler Sølva. Hun vokste opp i et trygt og godt hjem, hvor barna hele tiden var i fokus. Hun ble tatt med på fagforeningsmøter nesten fra hun ble født. Da de andre jentene lekte mamma og pappa med Barbie og Ken, lekte hun fagforeningsmøter. – Har vel alltid skilt meg ut, ikke vært helt som alle andre, mener Sølva. Da asylmottaket åpnet her i byen, engasjerte foreldrene hennes seg i det, og inviterte flere av beboerne hjem til seg på middag. De ville at barna skulle bli kjent med flere kulturer, og det var Sølvas første møte med islam. – Jeg husker at det var et ektepar som brukte å være hos oss, der kona ikke fikk sitte å spise sammen med mannen. Mamma synes dette var helt hårreisende, og etter hvert fikk hun sitte sammen med resten av oss når vi spiste middag, forteller Sølva. Når koranens første oversettelse til norsk ble utgitt,

kjøpte Sølvas mamma den og etter at Sølva hadde lest den begynte hun og tenke. – Når jeg var tretten da jeg visste at jeg ville bli muslim. Når jeg var 18 var jeg helt sikker på at jeg var muslim, men jeg trodde at det ikke gikk an. Så snakket jeg med flere som forklarte at det går selvfølgelig an, det var helt normalt og det skjer over hele verden. Like før russetida konverterte Sølva til islam, men hun begynte ikke med hijab før langt senere og grudde seg til å fortelle om det. – Å skille seg ut med å begynne med hijab var lite lurt når man allerede var lite populær siden man hang på asylmottaket, ler Sølva. Hun rømte sammen med sin første mann til moskeen i Tromsø og giftet seg, men det tok fortsatt noen år før hun ble en praktiserende muslim. – Det tok meg nesten ti år, et ekteskap og to unger for å finne ut hvem jeg er som muslim. Min første mann var ikkepraktiserende muslim. Nå er jeg gift med noe så eksotisk som en ekte telemarking. Det er ikke det folk ser for seg. Han er norsk og muslim, er vokst opp som Jehovas Vitne, men konverterte til islam. Vi møttes på nett, og det viste seg at han faktisk kjente broren min. Han hadde vært på konsert med broren min noen år tidligere før vi møttes på nett. Det første møtet mellom Sølva og hennes nåværende

ektemann er ikke helt som andre første "dater". – Han kom til Bergen, vi gifta oss og så møttes vi for første gang. Som troende muslimer måtte vi ha hatt anstand med oss for å møtes, og det var vanskelig å få til i og med at han ikke bodde i Bergen. Jeg kom med mine to barn, og nøyaktig ett år etter kom vår felles datter, Dina Hajida, forteller hun. Sølva har vært aktiv i forskjellige organisasjoner, og har vært med på tv-debatter og nettdebatter som omhandler kvinner og islam, i tillegg til å være bidragsyter til flere bøker om islam. I dag er hun med i en organisasjon som jobber for å skape en møteplass mellom norske og muslimske kvinner. – Jeg klarer ikke og ikke være med i en organisasjon, akkurat som pappa ikke klarte og være med i fagforeninger. Så det er noe som jeg har tatt med meg hjemmefra. Uansett hvor travelt det er på jobb trenger jeg et møte eller to i løpet av måneden. Hun har en til hobby, som kanskje ikke er det man I NARVIK

17


ser for seg at ei forholdsvis voksen, muslimsk dame bruker fritiden sin til; – Jeg samler på Hello Kitty. Jeg bytter til meg Hello Kitty-ting fra hele verden, jeg sender foreksempel melkesjokolade til Somalia og får andre ting i bytte. I tillegg er jeg vel en gadgetfreak, men det er ikke alltid at jeg skjønner meg på disse gadgetene jeg får, smiler hun. For Sølva er det viktig og få frem at hun er ikke

så mye mer annerledes enn andre norske kvinner. – Det er ikke så stor forskjell på meg og en annen kvinne, men jeg tror på en Gud – Abrahams Gud. Adam og Eva som første mennesker på jorda, men jeg tror på en til profet. Jeg tror Jesus er guds profet, men ikke Guds sønn. Bortsett fra det er jeg ikke noe forskjellig fra deg eller noe annen. Det er ikke noe stor forskjell på mitt hjem fra andre sine, bortsett fra at vi møtes til bønn fem ganger om dagen såfremst alle er hjemme. Jeg skiller meg jo ut med hijab, det skjønner jeg, men jeg er ikke annerledes. Og hijaben er ikke i veien for verken å dømme småguttefotball eller andre ting. Noen muslimer velger å feire bursdager og jul, men Sølvas familie har valgt dette bort. Vi feirer ikke bursdag og jul, men vi har to høytider i året, Id. Den ene Id er "bursdag" og den andre er "jul". Barna har alltid fått julegaver fra mine foreldre, og der har jeg valgt å lukke øynene. Jeg vet at de er bare gitt av kjærlighet. I tillegg kjøper vi foreksempel en x-box i desember, ikke som julegave,

18

I NARVIK

men det at vi har halv skatt som alle andre bidrar til at vi kan gjøre slikt.

eldre uansett kjønn er de mest fordømmende. Det var alltid guttene som hjalp meg med barnevogna, da minstedatteren var liten, jentene slengte bagene sine der vogna skulle stå i stedet for å hjelpe.

Respekt for hverandre og hverandres tro står

sterkt i hjertet til Sølva. – Alle muslimer er ulike, jeg er ikke den som ville ha kledd på meg bombebelte og hoppet utfor Rombaksbrua. Men jeg tror ikke vi kan dømme de som kanskje gjør det, vi har ikke levd i krig, og opplevd at faren vår døde fordi noen soldater synes det var artig å plage muslimer så han ikke rakk behandlingen på sykehuset. Jeg bor i Norge, og må forholde meg til det. Det som irriterer meg mest er det ryktet muslimer har lokalt i Norge. Det var et oppslag om at muslimer var dårlige arbeidere, men damer med hijab får jo ikke jobb? Datteren til Bin Laden så sin far bli skutt, mens amerikanske barn blir skjermet fra alt. Er hun mindre verd? Hun var jo bare en datter, skal hun dømmes for sine fars synder, spør Sølva. Fordommer møter Sølva ofte på, og opplever at

gamle damer på bussen ikke vil sitte ved siden av henne. – Det jeg føler på er at de som faktisk har opplevd krig her i Norge er de som er mest fordømmende. Jeg får nesten alltid bussetet alene, eldre damer står heller enn å sitte ved siden av meg. De sitter åpenlyst på bussen og snakker om meg og muslimer, som om jeg ikke skjønner. Unge norske jenter og

Barna har også opplevd noen episoder der de har blitt utestengt, eller ikke møtt forståelse for at de er muslimer. – Datteren min har en badedrakt som går til under knærne og t-skjorte over, da fikk hun høre det fra noen jenter at du er jo norsk, hvorfor går du slik? Og sønnen min fikk beskjed om at han ikke kunne spille fotball sammen med laget sitt, etter hijabdebatten som var for noen år siden, da han var muslim. Da lagde han en powerpoint-presentasjon med bilder av alle spillerne i Premier Leauge som er muslimer, og da var det greit. Vi har hatt enkelte episoder men vi har klart å ro de i land. Noen utfordringer har det vært, men jeg tror vi er heldige som bor der vi bor, forklarer Sølva. Hvordan tenker du om hvordan norske jenter lever i dag? – Jeg har jo venninner som ikke er muslimer og lever sitt liv på alle måter. Så lenge de ikke involverer meg, og ikke pusher på at jeg må være med ut, og det gjør de ikke. Klart at jeg syns det er unødvendig og holde på med et festeliv når du er 35 år, men dem om det.. Men jeg har aldri vært noe festmenneske, det var veldig lett for meg å velge det bort da det aldri var en stor del av livet mitt. Hva andre som ikke er muslimer velger, berører ikke meg da


Jeg skiller meg jo ut med hijab, det skjønner jeg, men jeg er ikke annerledes. Og hijaben er ikke i veien for verken å dømme småguttefotball eller andre ting.

de ikke er muslimer. – Islam er like mannsundertrykkende som kvinneundertrykkende egentlig, jeg kunne krevd at mannen min måtte ha tatt to jobber mens jeg kunne sittet hjemme og sett Dr Phil hele dagen. En muslimsk kvinne kan potensielt skille seg fra sin mann, hvis de lever på sosialen, for det er han som har fullt forsørgeransvar. Det ble jo også blåst opp negativt i media, har vi rettigheter er det også feil, sier Sølva oppgitt. En annen ting Sølva blir oppgitt over, er når mennesker legger skylda for sine handlinger over på troen sin. – Det har jo vært tilfeller der menn har voldtatt kvinner, og så uttalt, i følge media, at det er deres rett som muslimer. Jeg blir ordentlig sint, i følge koranen kan ikke muslimske menn engang håndhilse på en kvinne, langt i fra voldta. Tenk at disse gjøkene deler jeg tro med? For meg er islam perfekt, men muslimer er ikke det, forteller Sølva. En ting som er forskjellige fra en "vanlig" familie og Sølvas, er at de spiser kun halalslaktet kjøtt. – Vi kjøpte inn halalmat til datteren i barnehagen, det kunne ikke falle meg inn å kreve at barnehagen skulle ordne det. Men jeg krevde at barnehagen ga henne den maten, og at vi fikk redusert kostpengene. Jeg kunne heller ikke krevd å få kjønnsdelt svømming, men jeg kjøper passende badedrakter og barna mine dusjer i lærerdusjen. En del fatwaer er gammeldagse og vanskelig å

følge, men flere jobber med og tilpasse reglene til dagens samfunn. – Fatwa er en religiøs utgreining om et tema, det er ikke en dødsdom. Noen i Tromsø holder på med en fatwa om at muslimer kan arve fra ikke-muslimer foreksempel. Kvinner kan ikke reise lenger enn 80 mil aleine, de som har skrevet disse fatwaene sitter i et lite hus i Saudi Arabia og bestemmer dette uten å aldri ha vært utenfor huset sitt. Her i Norge er det ikke noe fare for at kvinner blir overfalt på flyet på for eksempel. Når det kommer til spørsmål om musikk, er Sølva Nabila heller konservativ og mener at det skal man ikke høre på. Ironisk nok er broren hennes Ronnie Dread kjent for de fleste som nettopp musiker. – Jeg er fantastisk stolt av min bror, men jeg drar ikke på hans konserter. Men det er jo mest for at de holdes på uteplasser, med alkohol. Jeg hadde vel kanskje blitt nektet og komme inn også, de hadde vel trodd at jeg hadde noe under kjolen min, ler Sølva spøkefullt. – Før var jeg Sølva, så ble jeg Nabila, men det jeg helst vil være er Sølva Nabila. Islam er en stor del av meg, men det norske er jo helt klart en del av meg det også.

I NARVIK

19


Coop Nord støtter mange lokale idrettslag og foreninger. Som Coop-medlem får også du fordeler av dette. Ta gjerne med deg en venn – som selvsagt får se kampen gratis sammen med deg! Still opp og støtt laget ditt!

Leker • Bygg • Elektro • Tekstil • Sko • Bolig • Dagligvare • Cafe • Sport Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler! coop.no 20

I NARVIK

Coop obs! Hypermarked Narvik Telefon 480 10 230 • 08 – 22 (08 – 20) Gratis parkering • Kafeen er åpen 09 – 19 (09 – 17)

design: rekylreklame.no

Coop-medlemmer får se kampen mellom Mjølner og FK Senja –søndag 25. september GRATIS. Kampen spilles på Mjølner stadion i Narvik kl 16.00. Medlemskortet brukes som inngangsbillett, så husk å ta det med.


g n i r e t a C id!

lt t Av tA l i t t e

it

K vAl

e t u g i l d i t r Væ g n i l l i t s e b d me n e t a m e l u J av

.. .g jør deg sprekere

orDINært MEDlEMssKap • Styrketrening • Kondisjonstrening • Gratis treningsoppfølging • Gratis bruk av massasjestol • Gratis bruk av massasjerulle

349,-

Arilds er kjent for sin catering av høy kvalitet tilberedet av våre dyktige faglærte kokker Fra vår julematcatering leverer vi

• Ribbe • Pinnekjøtt • Julekoldtbord I tillegg til vår rikholdige julematcatering leverer vi også det du måtte trenge til den store dagen som;

• Bryllup • Bisettelser • Jubileum • Konfirmasjon • Firmafester

Trening

GRILLBAR

V.I.p. MEDlEMssKap • Trening i sal • Vibrasjonstrening • Styrketrening • Kondisjonstrening • Gratis treningsoppfølging • Gratis bruk av massasjestol • Gratis bruk av massasjerulle

499,-

Ta kontakt for gr aTis prøvetime

FLYKAFÈ & CATERING

Vi lesvåerier og Ballangen, en Bjerkvik, Bvoikg og Kjøps

GRILLBAR & CATERING

-MODUS-

torgsvingen 9 • tlf: 76 94 56 00 www.arilds.no • arild@arilds.no

Tlf: 76 94 00 50

CATERING Grillbar & Catering

www. modusnarvik.no I NARVIK

21


narviktee

T-skjortesjappa Det lokale firmaet Det norske plagg - som tidligere har gjort suksess med T-skjorter med nordnorsk bannskap, gloser og uttrykk - har nå laget et helt egen Narvik-kolleksjon.

M

otivene drar fram klassisk språkbruk fra Norges uoffisielle hovedstad, med ord som schnakkes, bonjævel, de Luxe, Bolaget med flere. – Dette burde selvsagt vært gjort forlengst, sier Robin Lund, som står bak Det norske plagg. T-skjortene kan kjøpes på aller enkleste måte, fra sofakroken, ved å gå inn på firmaets

nettbutikk. – Kolleksjonen skraper bare overflaten av alle språk-godbitene Narvik har å by på, så det oppfordres til å komme med forslag til hvilke ord og uttrykk som kolleksjonen skal utvides med, sier Lund. Mannen bak Det norske plagg ble kjøpt og betalt på Narvik sykehus i 1974, og var vaskekte narviking til sitt femte år, da hele familien ble frivillige bonjævler og bosatte seg på Emmenes. Så snart han ble gammel nok til å bestemme selv flyttet han tilbake til Narvik for å skolere seg. Deretter fulgte noen år i utlendighet i Harstad, Bodø og tigerstaden, før han nå er tilbake i Ofoten på kystperlen Liland.

OM DET NORSKE PLAGG T-skjortesjappa Det norske plagg er en solid frembærer av norsk kultur og identitet. Hele to ganger har Knut Nærum hatt på seg T-skjorter fra Det norske plagg i beste sendetid i Nytt på nytt, og advokatene til Moods of Norway har sendt trusselbrev i forbindelse med Det norske plaggs lett satiriske Moose of Norway-kolleksjon.

www.feras.no www.feras.no

www.feras.no

www.protid.no

22

I NARVIK

www.feras.no

www.protid.no


gruppetrening

vil, når u d a v h Tren husene k s i r F å p du vil, Hele i Narvik – r ca 50 a h i V ! n tide gstimer n i n e r t e p grup a tidlig r f , e k u r hve eld. v k n i e s l i t morgen, ooking! b e n i l n o Bruk

prøv Oss tre ganger gratis i september! Prøvekort fåes i resepsjonen på Friskhuset og gir fri adgang til 3 prøvetimer.

ONLINE BOOKING

Online bOOking Her ligger timeplanen, hvor du kan booke time og sette deg på venteliste hvis timen er full. Online booking bidrar til å planlegge din trening!

Friskhuset HEI Narvik

www.friskhuset.no

Lodve Langes gt 2 - Tlf: 76 96 23 00 www.friskhuset.no

Friskhuset Narvikhallen Narvik Stadion - Tlf: 76 92 22 30 www.friskhuset.no

I NARVIK

23


Skolestarten nærmer seg Vi er klar med høstens nyheter og det du www.narvikkulturhus.no trenger til skolestart!

-MODUSTlf. 76 96 46 00 • www.okonor.no

Tlf: 76 94 00 50 • www. modusnarvik.no

KJØP ET GAVEKORT

Gaven som passer uansett størrelse! Salg og info hos Skoringen, 1 etg. Narvik Storsenter / Ark, 1 etg. Amfi

Vi ønsker velkommen til 80 butikker i to senter • Gratis parkering! åpent: man-fre 10 (09) - 20 lørdag 10 (09) - 18 • amfi.no

Tlf. 909 72 255 • www.polaris.no

Tlf. 76 94 66 15 • www.delikatessen.no

www.jke-design.no

– oss med den beste løsning

Tlf. 480 10 230 • www.coop.no

Tlf. 02244 • www.snn.no

www.jke-design.no

– et godt kjøkkenliv

Tlf. 958 00 027 • www.jke-narvik.no

Tlf. 76 94 38 84 • www.markussen.as

Tlf. 76 96 23 00 • www.friskhuset.no

Tlf. 08900 • www.nordlandsbanken.no

Vi gratulerer avisen I Na


Tlf. 76 92 75 50 • www.elfag.no

Tlf. 76 96 96 20 • www.kuraas.no

Tlf. 76 97 78 00 • www.bildilla.no

etablering og vekst

Tlf. 46 42 07 67 • www.ieat.no

Tlf. 934 55 766 • www.vvshusetballangen.no

arvik

Tlf. 76 94 74 50 / 951 53 366

Tlf. 76 97 72 80 • www.narvikgaarden.no

Narvik Sentralverksted AS

etablering og vekst

Verkstedbakken 1 • Tlf. 76 96 36 00

Tlf. 99 49 99 40 • www.fokustakst.no

AS

Fagernesv. 4 – Tlf 916 06 960 – Faks 76 95 43 70

Fagernesveien 4 • Tlf. 916 06 960

Tlf. 957 78 278 • thomas@nystad.as

med sitt første år


2 for

5990

anthon berg

2 x 275 g. Velg blant mange ulike smaker.

4 for

00 99 m&ms

2 for

5990

oksefilét

4 x 335/430 g. Velg blant 3 ulike smaker.

after eight

2 x 400 g. Tynne sjokolademints.

lammesider

2 for

3 for

9900

00 49 meller

Halalkjøtt. Pr kg ..........

mentos

edamer og gauda-ost

6 x ??? g.

bassets

3 for

3 x 900 g. Velg fritt blant 4 ulike smaker.

00 99 Ferrero rocher

4 for

9900

6 x ??? g.

serano skinke

Skivet. 500 g ................

Ca 3,3 kg. Pr kg ...........

3 x 100 g.

3 for

00 99 daim

minis

4 x 375 g. Mars, Milky Way, Snickers, Bounty og Twix.

ST! PRISFE er s Alle pri e i svensk ! kroner

3 for

90 99 minde

3 x 350/400 g. Jubileum, Risbrød, Smågodt og Knaz.

12900 4495 9900 5995

Pr kg ............................

3 x 300 g.

3 for

00 99 Fazer

Bland a f ritt!

marianne 3 x 500 g.

3 for

90 19 toblerone mini 200 g. Ord. pris 29.90

Blanda f ritt!

90 Blanda 29 ritter sportf ritt!

a Bland! fritt

4 for

00 99 malacao

4 x 450-550 g. Djungelvrål, Gott & Blandat org., Gott & Blandat Surt, Gott & Blandat Salt og Fizzybubllizz.

90 39 rocky mountain

3 x 100 g. Marsipan, Nougat, Melkenøtt, Hvit nøtt m.fl.

marshmallows 790-1000 g.

Åpent: Mandag-lørdag10-18 • Søndag:11-17

Drikkevarer til helgen bestilles senest onsdag før kl 12.00. Bestilling av drikkevarer må være innen 2 dager før. Mail: systemet@lapporten.com – Fax: 0046 980 402 48. Utlevering alle hverdager hele dagen. Lørdager før kl 15.00. Ingen utlevering på søndager.

Tlf 0046 980 677 00 – Fax 0046 980 402 48 GPS 67.3497, 18.8338

26

I NARVIK

Velkommen til Sveriges største grensehandel nord for polarsirkelen!

Foto: runedahl.blog.com

Velkommen til grensehandel i abisko

kom og oppl sveriges st ev nordørste utv av smågodt! alg


Amfi – Norges største senterfamilie

Cardigan m/hette Moods of Norway. Woman.

Kortermet skjorte

1199,-

Salgsinnspurt. Gjelder tors-fre-lør.

199,Paispade i sølv FØR 965,-

Flogger

199,-

375,Høstnytt

Skjortejakke Spirit Servise

÷50%

599,NARVIK STORSENTER, KONGENSGT 66, 8514 NARVIK

Gi et gavekort Elektronisk gavekort kjøpes på Skoringen i 1. etg.

AMFI Narvik – der det skjer

åpEnt (09) 10-20 (18) 35 butikker • 300 gratis p-plasser

S O R T L A N D

Åpent: man – fre (09) 10 – 20 • lør (09) 10 – 18 • amfi.no

I NARVIK

27


filmfrelst

Satser i USA

Narvikgutten Tomas Simonsen – med aliaset Tom SKY – satser 100 prosent som filmregissør og reiser denne høsten til Los Angeles for å knytte kontakter. Tekst og foto: Rune Dahl

K

omiker Kristian Valen og musikkvideo-regissør RayKay er blant de som har gitt Tomas Simonsen innspill i den viktige prosessen han nå står foran. Først og fremst drar jeg til USA for å knytte kontakter. Men etter hvert skal jeg helt klart bosette meg i Los Angeles. Jeg må bo en plass hvor folk

Ø

K

E

R

D

U

D

R

Ø

M

M

E

L

E

I

L

I

G

H

E

T

E

N

? design / freeform

S

I Los Angeles håper Tomas blant annet å få møte norske Reinert K. Olsen, mer kjent som RayKay, en av verdens største musikkvideo-regissører. – Så lenge jeg har troen på meg selv kommer dette til å gå bra. I USA betyr et nei ”ikke nå, prøv seinere”. Jeg har en plan på hvordan jeg skal gå frem. Den gir også et vist press på meg selv. Men jeg er fullt klar over at jeg kan få mange nedturer, forteller Tomas Simonsen. Planen til Tomas er å reise over til USA før jul. Les mer om Tomas på www.tomskyfilm.com PS! Tomas Simonsen var i sommer med på innspillingen av ny norsk skrekkfilm, Dunderland, som kommer på norske kinoer i januar. Der jobbet han på settet som produksjonsassistent.

kan nå drømmene sine, sier Simonsen selv. Tomas Simonsen (17) har holdt på med filmproduksjon i fem år og er kjent i Narvik for filmene Frykt og Oppgjøret som i sin helhet ble filmet i Narvik sentrum. Begge filmene ble vist på Narvik Kino. Oppgjøret hadde 500 besøkende og ble flyttet opp fra Mea til hovedsalen pga besøkstallene. Filmen Oppgjøret 2 ble nesten ferdig, men er satt på vent pga hendelsene i Oslo og Utøya nå i sommer. – Det var under produksjonen av Frykt jeg fant ut at dette vil jeg holde på med resten av livet. Derfor satser jeg nå alt for å etablere meg i Los Angeles. Har skaffet meg meget gode kontakter som kan hjelpe meg inn i bransjen. Skal starte helt i bunnen og jobbe meg oppover over flere år, sier Simonsen.

SKISTUA

Kommer for salg !

28

I NARVIK

Aktivitet og mosjon er viktig for et langt liv. Skistua 4 har en flott beliggenhet, nær rekreasjonsområder i skog og mark. Umiddelbar nærhet til alpinbakken, lysløype og turområder. Det er en sammenheng mellom fysisk aktivitet og levealder.

Er du nysgjerrig, og vil vite mer?

Selveierleiligheter fra 80 - 140 kvm. Moderne og tidsriktig utførsel. Personlig tilpassing og utforming. Ønsker du en leilighet på 150 kvm?

957 78 278 thomas@nystad.as

- kontakt oss på


Tab 10.1 – et bedre nettbrett

Smartere, raskere, tynnere

i Narvik

10.1” Wide Screen / Full HD Video Playing / Dual-core CPU

GPS

Vi fremkaller både film og digitale bilder opp til A4 str Stikk innom oss i Gate 2 for de gode tilbudene!

Dronningensgt 47, Narvik • Tlf: 75 91 04 50 • Mob: 47 28 11 30 www.narvikdata.no • post@narvikdata.no

Vi syr gjerne din bunad :) Godkjent av:

Hos oss får du blant annet disse: • Nordlandsbunad • Tromsbunad • Herrebunad fra Nordland/Troms • Ofotbunad dame • Ofotbunad herre NYHET • Senjadrakt dame • Senjadrakt herre • Troms Festdrakt • Silje Festdrakt

Hålogaland Ungdomslag

Godkjent av:

Evig din!

Vi leverer alt av materialer til bunader

Bunadsstua Harstad AS, Verkstedveien 7, 9406 Harstad Tlf: 77 07 27 05 • Mob: 920 14 370 Hjemmeside: www. bunadsstua-harstad.no • E-post: post@bunadsstua-harstad.no Åpningstider: Hverdager 8-16, Torsdager 8-18

Bli venn med oss på Facebook: http://www.facebook.com/BunadsstuaHarstad

Snakk med oss på Twitter: http://twitter.com/bunadsstua

I NARVIK

29


jenter i farta

Suksess for jenteløpet 91 sporty jenter stilte opp i dette tiårets første jenteløp i Narvik – JENTER I FARTA! Ingen tidtaking, ingen startavgift, ingenting press – kun sporty innsats og glede - lokket jenter i hopetall. Med start fra Narvik Storsenter løp jenter i absolutt alle aldre ned Kongensgate til Politibygget. Her var vendepunkt for løypa på 2 kilometer. De ivrigste sprang to runder, med en liten forlengelse ned til havna, slik at de til slutt havnet på en distanse på ca 5 kilometer. Applausen fra tilskuerne var stor – ikke minst fra den mannlige delen! Og gleden var minst like stor fra jentene selv under premieutdelingen. Handelstanden var svært så velvillig og stilte opp med et stort antall premier. Løpet var et samarbeid mellom Friskhuset, Narvik Storsenter og avisen I NARVIK. Foto: Richard Mathisen

30

I NARVIK


! i a r rr å

Lykt

n 8 u e r d e e j r i Hi fe da-k

FRA

299,-

V Gy

Tilbudet gjelder torsdag, fredag og lørdag.

d • Fast Foo f • Bake Of ultur• Salg av k billetter

Kongens gt 44 • Tlf 913 33 596 Man – ons – fre 10 – 16.30, Tor 10 – 18, Lør 10 – 15

Start julegavehandelen hos Caffe Latte!

! t e h y N

Vi har oljer, pesto,TRYGGHETSsjokolade, fersk kaffe, te og mye annetGARANTI godt. Velkommen innom til en § hyggelig julehandel!

Strax Storkiosk

Frydenlundsgate 15 • Tlf 47 51 94 78 • Man - Fre: 09:00 - 16:00, Lør: 10:00 - 15:00 • post@caffelatte.no

Tlf. 76 92 42 62

4 garantier Triomont XSi ett og samme symbol! monteringsstativ

Kongensgate 44

m/innb.sisterne og Elegant veggskål

Nå gjør vi det enda enklere å velge Comfort når du skal renovere badet eller bygge nytt. Vi innfører nemlig TRYGGHETSGARANTI. Garantien består av fire hovedpunkter som alle sikrer din trygghet som Comfort-kunde. Les alt om Comforts TRYGGHETSGARANTI på side 2! Gjør et kupp...

• Tipping o • Rikstot leie • Videout rer • Kioskva

2990,-

Opptil 30% rabatt

Toscana boblekar, se side 10

Drømmepris

Comfort 3-jet dusjsett, se side 8

Før 7125,-

Safira kjøkkenkran, se side 7

www.comfort.no

Rørlegger med hjerte for faget

TM

as narvik rørleggerforretning

Strax Storkiosk Kongens gate 44 Tlf. 76 92 42 62

Kongens gt 14 – 18 • Tlf: 76 94 60 40 • www.comfort.no

– Det beste kjøpet gjør du alltid hos din faghandel

Gatelangs I NARVIK

31


Tips oss

Har du et tips om noe nytt i Narvik? Eller en hyggelig sak som kan bli en reportasje? Send en e–post til tips@inarvik. org eller ring 957 22 474.

g n a t Ting & gratis annonsering for lag & foreninger

TIL SALGS

Pårørendeskole i Ballangen

Pårørendeskolen er resultat av et samarbeid mellom Ballangen Demensforening , Nasjonalforeningen for folkehelsen og Ballangen kommune, Pleie og omsorg tjenesten Pårørendeskolen arrangeres som et kurs over 6 kurskvelder (annen hver torsdag). Skolen er GRATIS, så det er bare og komme. Der vil du møte pårørende og helsepersonell som vil svare på de tusener av spørsmål du sitter inne med. Der vil vi som pårørende få kunnskap om f.eks verge, fullmakt, samtykkekompetanse , tvang ,helseloven og hva demens er m.m. Vi starter opp 8.september 2011.klokken 18-20,30 Kurskveldene blir på kommunestyresalen i Ballangen.

BMW 5-serie 520 DA ( Ny i norge) 2007 70000 km., kr. 339.747, Velholdt og godt utstyrt Bmw 520da M-optic vurderes solgt. 150 hk • Diesel • Automat • Carbonsort Utstyr: • Komfortseter med minne •19” Breyton felger med to nye sommerdekk, kan følge med mot ett pristilegg på 10000 kr •16» to sett orginale bmw alu felger sommer og vinterdekk • Proff tonede ruter

PROGRAM: Kurskveld 2: 22.september 20111 fra 18-20.30 Tema: Hva er demens? Ulike demenstyper Symptomer Diagnose Behandling Foreleser: Kommunelege Håvard Finn

Neste klatrekurs for dem som vil ta Brattkort blir helgen 24-25 september.

Kontakt på tlf 916 10 494

HUSK! GRATIS annonsering for lag og foreninger DEN

65. NORDNORSKE KUNSTUTSTILLING

Narvik Kunstforening viser på Galleri Ofoten/Narvik Kulturhus Den 65. Nordnorske Kunstutstilling - Nordnorsken i tiden 24. september t.o.m. 9. oktober. Åpent hverdager kl.12 - 15 og kl.18 - 20, lør- og søndager kl.12 - 15. mandager stengt.   Alle er hjertelig velkommen til utstillingsåpningen lørdag, den 24. september kl.12.00.   OBS: I år deltar Narvik-kunstneren Grethe Irene Einarsen på Nordnorsken med fotoet “Portrett”!   Nordnorsken eies og administreres av Bodø Kunstforening.

32

I NARVIK

Narvik og Omegn Revmatikerforening Hyggekveld på Eldresenteret i Alleen 6 torsdag 29. september kl. 18.00 – kl. 21.00. Musikk av Jan B. Øien og Einar Haavik. Kveldens gjest er Greta Boquist. Servering – Loddsalg – Allsang – Dans. Her kan alle delta. Hurtigrutetur 30. september – 7. oktober 2011 Harstad – Bergen – Harstad med M/S Nordkapp. Medlemsmøtet 13. oktober 2011 er flyttet til fredag 14. oktober kl. 18.30. Revmatolog Jan Arne Lund deltar. Vel møtt alle sammen til dette åpne møtet på Quality Hotel Grand Royal. Tombola starter på Amfisenteret i uke 43, 24. – 29. oktober 2011. Andre uken er ikke bestemt. Ønsker gevinster og hjelp fra dere for å avvikle vår tombola. Inntekten går til revmatikersaken og drift av foreningen.


På epleslang Sommeren har verdt ekstra mild og fin i år. Det har resultert i flotte epler på flere av byens epletrær. Unger fra Måseveien Barnehage koste seg i forrige uke med epleslang i Vassvika! Foto: Marit Chitussi.

Vil på leverposteiboksen Stabburet leter nå etter et nytt ansikt til leverposteiboksen og har en konkurranse gående på nettet. Noah Leander(2,5år) fra Beisfjord vil gjerne pryde boksen. Noah ligger på 1 plass i Nordland og er blant topp 10 i HELE Norge. Han kjemper mot over 12 000 gutter. – Hjelp oss å stemme han frem som leverposteigutten, sier mamma Kjersti Pedersen. Gå inn på stabburet.no, velg gutt, topp 100 og Nordland fylke.Trykk på bildet å tast koden. Du kan også finne link for å gi din stemme på bloggen til Noahs mamma Kjersti.(dinner4you.blogg.no). Husk at du kan stemme HVER dag ut september for å hjelpe Noah til å bli den nye leverposteigutten. INVITERER TIL FEST: Sture Pettersen, Ole-Eivind Johansen, Stine Elvelund og Rune Dahl inviterer til fest fredag kveld. Foto: Ingrid-Alice Iversen.

Inviterer til fest Avisen I NARVIK inviterer hele byen til fest på Malmen fredag kveld. – Vi har fått en strålende mottakelse i vårt første driftsår og vil feire dette med et fartsfullt arrangement. En heldig gjest vinner en måneds fri bruk av en bil, forteller Rune Dahl og Sture Pettersen, eiere av avisen.

Gyda Godespesialisten feirer Det er nå 8 år siden Strax Storkiosk ble med i Gyda kjeden. Der de fleste andre aktører i markedet primært velger å konsentrere seg fullt og helt om mat, tar GYDA også vare på den gode, gammeldagse nærkiosken, dog i moderne innpakning. GYDA ønsker å tilby et bredt spekter av produkter til hele familen, enten det er yngstemann som skal ha lørdagsgodt, eller bestemor som vil levere ukens lotto og kjøpe seg noe ekstra godt til kaffen. Selvfølgelig skal man også kunne mette magen med raske måltidsløsninger hos GYDA. Anne Lise Olsen med sin del av staben ønsker deg velkommen til den «nye» ombygde butikken i Kongensgate.

Temaet for kvelden blir ”Tre tiår på en kveld”. Med innleide DJér skal vi spille den ene go´låten etter den andre fra 80-90 og 2000-tallet og løfte stemningen fullstendig opp i taket! Det blir rød løper, konkurranser, moteshow, paparazzier, zumbashow, bilutstilling og massevis av premier, forteller Rune entusiastisk. Det hele starter kl 21.00 og ifølge arrangøren oppfordres alle til å møte presis. – I løpet av kvelden skal vi trekke en rekke flotte gevinster som loddes ut på den enkeltes inngangsbillett. Vi kan nevne en måneds fri bruk av en Fiat 500, vi trekker ut en ny Peugeot scooter, treningskort, saccosekk, pc-vesker, dvd-filmer, kinobilletter, gavekort og bekledning – bare for å nevne noe. Våre samarbeidspartnere har virkelig stilt opp, forteller markedskonsulent OleEivind Johansen. Korte fakta: Dato: Fredag 16.september Tid: 21.00 - 03.00 Sted: Malmen Inngang: 50,Aldersgrense: 18 år Antrekk: Pyntet! Her er det bare å dra på seg party-antrekket! Alternativt kan du stille opp i kvelden feteste antrekk fra 80 eller 90-tallet :) Det er viktig at dere stiller presis kl 21.00.

I NARVIK

33


Øyeblikket

Syklist: Tor-Eirik Nystad. Sted: Narvikfjellet. Foto: Rune Dahl

25%

på ett valgfritt plagg ved

fremvisning av denne annonsen hos Match HOF Narvik.

*Gjelder t.o.m. 25. september

MATCH HOF NARVIK TLF 75 99 00 45 34

I NARVIK


ker

Kaldt klima

krever Polar varmepumpe Nye ToShiBa DaiSeiKai PoLar

r e r e l u t a r G Etter ca 1 times avislesing har du forbrent ca 80 kalorier

– Toshibas kraftigste varmepumpe! • • • • • • •

Suveren energibesparelse og unik ytelse Litt større utedel – betydelig høyere varmeeffekt! Betydelig økt varmeeffekt ved lave utetemperaturer Meget brukervennlig fjernkontroll Vedlikeholdsvarme Kompakt innedel Behovsstyrt avriming

NYHET

NYHET

Fra kr. 22.990,-

Fra kr. 22.990,-

1 pose potetgull inneholder ca 1000 kalorier

Ønsker du å lære mer om kosthold, ernæring og trening? Easylife er et kurs for deg som vil ned i vekt og som vil lære hvordan kosthold og trening påvirker kroppen din.

Eksempel på tekstboks

kjøling om sommeren» © Plattform / Johnér

© Plattform / Johnér

Skrur på lyset når det er mørkt, og av når det blir lyst. Reduserer strømforbruket og «Varme om vinteren gir økt komfort og sikkerhet.

«Varme om vinteren kjøling om sommeren»

Ballangen Energi AS

Avd. Installasjon Tlf. 76 92 75 50 Mail: avdinst@ballangen-energi.no www.ballangen-energi.no

Når du trenger elektriker

Ønsker du å gå ned i ve kt? Nytt Easy lifekurs starter 28. september. Ta kontakt for mer info .

-MODUSTlf: 76 94 00 50

www. modusnarvik.no I NARVIK

35


Kultur

nytt

Narvik Kunstforening viser på Galleri Ofoten/Narvik Kulturhus i tiden 24. september t.o.m. 9. oktober 2011 Den 65. Nordnorske kunstutstilling – populært benevnt ”Nordnorsken”. For første gang på mange år deltar en Narvikkunstner på Nordnorsken! Narvikjenta Grethe Irene Einarsen deltar med et foto.

Narvikkunstner på Nordnorsken N ordnorsken eies og administreres av Bodø Kunstforening som selv sier følgende om årets utstilling: For 65. gang har Bodø kunstforening gleden av å ønske velkommen til årets Nordnorske Kunstutstilling. Finmark, Troms og Nordland får besøk av en intim utstilling der vi kommer tett innpå familien, vennskap og naturen.. Vi blir gjort kjent med historien om de nære relasjoner som blir fortalt gjennom ulike visuelle teknikker. Utover det nære og intime, representerer utstillingen en variert kilde til innsikt i historisk- og ide basert tankegods som gir betrakter og formidler gode muligheter til felleskap og samtaler. Også denne gang har samarbeidet med en

profesjonell og engasjert jury gitt utstillingen sitt spesielle særpreg. Det ble ved 1. juryering sendt inn til 281 verk av 119 kunstnere. Av disse kom 84 verk av 49 kunstnere til 2. juryering. Den endelige vandreutstillingen består av 29 verk av 24 kunstnere. Utstillingen har 12 visningssteder i perioden 13. januar – 26. november. Den Nordnorske Kunstutstilling er en av til sammen 5 Landsdelsutstilling med lange tradisjoner. Den har som formål å gi samtidskunsten en arena for nyetablering og nyutvikling. Utstillingens kulturpolitiske formål er å tilrettelegge for at flest mulig skal ha muligheten til å oppleve samtidskunst i sitt nærmiljø.

Little Edie

Søndag, 25. september 2011 Klokken 19:00 - Mørkholla

Little Edie bygger på det forunderlige livet og skjebnen til sangeren, fotomodellen og kabaretartisten Edith Bouvier Beale og hennes mor. Little Edie og moren Big Edie var to overklasse drop-outs og senere moteikoner som levde et meget eksentrisk liv i det forfallne herskapshuset Grey Gardens i East Hamtons utenfor New York. Mor og datter var tante og kusine til verdenshistoriens mest berømte first lady, Jackie Kennedy Onassis. Onassis var nødt til å gripe inn og rengjøre huset da politi, helsemyndigheter og dyrevernsetaten, på grunn av naboklager truet med å kaste dem ut. En mor-datter fortelling, av ikoniske og nesten tragiske proporsjoner fortalt på Pickled Images britisk-burleske og særegne humoristiske måte. Little Edie er det tredje samarbeidet mellom Figurteatret i Nordland og Pickled Image (England). Tidligere co-produksjoner er "Houdini's Suitcase"(2006) og "Hunger"(2009). Forestillingen er rettet mot voksne og er på engelsk.

36

I NARVIK

Gjennom bildene sine ønsker Grethe Irene Einarsen fra Narvik å peke på vår egen forgjengelighet. Som scene for menneskelige relasjoner jobber hun mye med det nordnorske landskap. Bildene hennes har bakgrunn både i det dokumentariske og det iscenesatte fotografiet. De dokumentariske landskapsbildene rapporterer fra virkeligheten, mens de iscenesatte menneskene vandrer rundt, betrakter og undrer seg over denne. Som hoved- strategi konstruerer Einarsen situasjoner der individers plassering i forhold til hverandre i et landskap, gjør forsøk på å formidle og definere uttrykk av nærhet, isolasjon og felleskap.


redaksjonell annonse

Det viktige valget

Monica Svensson og Trond Chitussi.

Nei, vi snakker ikke om kommunevalget. Vi snakker om et valg som svært mange står ovenfor store deler av året, og ofte store deler av livet. Valget om å fortsette å leve slik man gjør i dag, eller om man skal velge å endre livsstil. Tekst og foto: Rune Dahl

F

or mange er en endring nødvendig av helsemessige årsaker. For andre er vektreduksjon ønskelig av andre grunner. Dette kan være et av dine viktigste valg, og det kan endre livet ditt. – Ingen påstår at å endre livsstil er enkelt. Hadde det vært enkelt, ville de som hadde behov for å gjøre det, gjort det for lenge siden, sier easylifeansvarlig Monica Svensson på Modus. Årsaken til at mange velger utsette det, er veldig ofte mangel på kunnskap. Kunnskap om kosthold og ernæring, kunnskap om trening og aktivitet, men også usikkerhet om man er i stand til å gjennomføre en livsstilsendring. – Er man ikke motivert for å gjøre en endring i livsstilen sin, er det klart at det blir vanskelig. Har man derimot funnet motivasjonen til å komme i gang er easylife en fantastisk mulighet til å virkelig gjøre en stor og viktig endring i livet sitt, sier Svensson. Ikke slanking. Det å endre livsstil forbindes ofte med slanking. Gjør man ingen endringer i livsti-

len etter man har slanket seg sine ønskede kilo, vil man garantert gå tilbake til opprinnelig vekt, og ikke bli overasket om det kommer et par kilo ekstra på toppen av det hele. – Svært mange at de som går easylifekurs, har prøvd mye forskjellig. De har gjerne prøvd ut det meste som finnes av “lettvinte løsninger”. Alt fra slankepiller, vektklubber, slankekurs, og også gjort egne skippertak for å komme seg ned noen kilo. Har man gjort det mange ganger, har man gjerne også fått seg noen skuffelser. Dessverre finnes det ingen enkle løsninger. Men alt blir enklere når man vet hvordan kroppen blir påvirket av kosthold og trening. Alle valgene i hverdagen blir mye enklere når etter hvert har lært hva du bør spise og hva du bør holde deg unna, sier Svensson. Hvem lykkes i å endre livsstil? Det er ingen hemmelighet at det å melde seg på et easylife-kurs ikke er synonymt med at du har lykkes å endre livsstil. Ca 60% av de som går kurs lykkes med å gjøre en endring. – Det kan være mange årsaker som gjør at man ikke lykkes, men de aller fleste som ikke klarer å gjennomføre en vesentlig endring har forventinger om at andre skal endre deres liv. Ingen er i stand til å endre noen andres liv i den grad at man får en endring som er evig. Skal man lykkes må man akseptere at endringen som skal skje, skal gjøres at av kursdeltakeren selv. Vi ønsker ikke at noen av våre deltakere blir “avhengige” av våre kursledere eller treningsveiledere, forteller Svensson. Easylife-kurset på Modus inneholder flere leksjoner med tanketrening. – Vi skal selvfølgelig motivere og inspirere, men deltakeren skal lære seg til å finne sin egen motiva-

sjon og inspirasjon. Man må være motivert, sette seg mål, være lærevillig, møte opp på kurskvelder og gjøre trening til en del av hverdagen. Man må stille seg litt frem i køen og begynne og si ja til seg selv, IKKE bare si ja til alle andre. Klarer man det har man svært gode muligheter for å lykkes. Ja, det kan høres vanskelig ut, og som sagt ingen har sagt at det er lett, sier daglig leder på Modus, Trond Chitussi. Easylife kurset tar høyde for at man skal leve et helt normalt liv. Noe må man ofre i enkelte perioder, og hadde det ikke vært noe man måtte endre hadde man heller ikke gjort en endring i livsstilen. Alt handler om kunnskap og valg. Kurset har en varighet på 1 år. Noe som har vist seg nødvendig for å klare å endre en livsstil. Gjennom dette året vil deltakerne møte på 24 leksjoner hvor kosthold, trening og motivasjon er viktige temaer. I tillegg har hver deltaker hyppige personlige møter med kursleder for å hele tiden kunne følge opp hvor man ligger i forhold til målet man har satt seg. Hver deltaker får også eget tilpasset treningsopplegg som blir tett fulgt opp av sin personlige treningsveilder. – Alt blir lagt til rette for at alle skal lykkes med å nå sine mål. Men til syvende og sist er det opp til hver enkelt deltaker. Vi som jobber på Modus skal gjøre det vi kan for at alle skal lykkes, avslutter Monica og Trond.

I NARVIK

37


s Bloggeren hjorne

Blogging er populært som aldri før! I Narvik ønsker å ta med en bit av denne verdenen, og har fått et knippe faste bloggere med på laget. Innen temaene interiør, mote, foto, mat og trening vil I Narviks lesere kunne la seg fascinere og inspirere. Denne utgavens blogger er Marit Helene Chitussi som er innehaver av bloggen casachitussi.blogg.no Marit Helene Chitussi har jobbet som modell i Asia og Europa i 6 år. Nå er hun fast moteblogger for I NARVIK. Følg med for å få med dere det siste innen mote.

fall essentials

Etter en lang og frodig sommer her i Victoria Havn kan vi nå gå en myk overgang til høsten. Har du forberedt garderoben din? Det finnes spennende måter å holde seg både varme og fasjonable på. Her er nøkkeltrendene som gjør deg klar til for å ta høsten med storm, bokstavelig talt.

2

KÅPE I KAMEL Kamel-fargen følger oss også inn i høstsesongen, og en kåpe i litt 80-talls stil gir den perfekte effekten..

1

FLØYEL Det delikate stoffet fløyel er en av høstens store store vinnere på Paris og New York fashion-week. Her ville jeg gått for en kjole, blazer eller kåpe. I dype rødfarger, lilla eller grønt. Vakkert.

6

DR. MARTENS 90-tallets store grungemote er tilbake. Denne støvletten passer til alt fra en søt kjole og tights til en mer rocka bukse og biker-jakke. Lourdes (hvis mamma er Madonna) har gått med disse i hele år. Jeg ville gått for de høye sorte.

7

LANGE SKJØRT Lange figursydde skjørt varmer godt over ett par skoletter. Styr unna hvis du er i laveste laget, da er mini’en noe for deg. Gå for ett i rustfargene som går igjen nå.

8

POLKADOTTER Marc Jacobs stjal mye oppmerksomhet med denne trenden iår. Men vær forsiktig slik at du ikke ser ut som Cruela De Vil. Gå for en bluse eller ett skjerf. Eller vet du virkelig hva du gjør kjør på med en kjole. La polkadottene være prikken over i’en i antrekket ditt. (Bokstavelig talt)

3

STATEMENTHANSKER Sorte skinnhansker blir litt for kjedelig for denne sesongen. La hanskene blir ett nøkkel-tilbehør og velg en kortere mer detaljert versjon som slutter ved håndleddet.

9

TJUKKGENSEREN Skal være tykk, oversized og i ull. Sleng den under en blazer, eller bruk den som ytterplagg med ett godt skjerf.

w w w . o k o n o r. n o

TID til gode relasjoner

Økonor Narvik (Økopartner Narvik) Kongensgt. 51, 8501 Narvik • Tlf. 76 96 46 00 E-post: narvik@okonor.no

Når vi tar regnskapet får du mer tid til kunder og medarbeidere - til beste for din bedrift.

. I NARVIK

STØVLER Støvlene du går i skauen og plukker bær med holder ikke til by-livet. Disse finingene har Hunter fått hjelp til av sko-yndlingen Jimmy Choo.

4

DEN NYE BALLKJOLEN Den uber-glamorøse ballkjolen er nå blitt tilgjengelig gjennom kjedebutikkene. Dette betyr at du nå skal spandere på deg en i litt mørkere farger, mens du lar sommerkjolene få sin fortjente hvile.

38

5


30

Alle slettetenger, vanlig og mini

÷50%

dager

Så lenge

varer annonSen

Gorgeous slettetang fåes i rosa, hvit og sort utgave.

Renati straight hold

99,-

TILBUD

din Avisen I NARVIK distribueres av Posten til ALLE postkasser i dette området

Dagsavisene har gjennom mange år minsket kraftig i opplag. Derimot fortsetter de lokale gratisavisene og annonsemagasinene å øke. Gjennom å bruke oss får du en effektiv og smart annonsering. Gjennom oss når du alle husholdninger i området!

Kjøp 2 få

50%

på den ene boksen ole-eivind johansen Markedskonsulent • Tlf: 957 68 611 ole@inarvik.org • www.inarvik.org

÷tud2en0tra% batt på

s

gyldig klipp ved is ev studentb

Tilbudene gjelder t.o.m. lørdag 24. sept

Jeg hjelper deg mer enn gjerne å nå dine kunder. Velkommen til å kontakte oss :)

I NarvIk – vi sprer glede

Kongens gate 30 - Tlf 76 94 15 55 I NARVIK

39


PÅ KINO Kommende filmer på Aurora Narvik aurora kino fra fredag 30. september

aurora kino fra fredag 16. oktober

FALSKE SPOR www.sf-film.no

Den fjerde Spy Kids-filmen med Jessica Alba og Antonio Banderas vises på kino i det helt spesielle formatet 4D, som i tillegg til 3Deffektene også inkluderer lukt. I Spy Kids 4 gjenopptar en mor sitt tidligere yrke som hemmelig agent, med det målet for øyet å forhindre en superskurk fra å stoppe tiden.

Stygge ting skjer når politimannen Erik vender tilbake til den nordsvenske småbyen for å oppklare en grusom sak. Rolf Lassgård og Peter Stormare topper rollelisten i oppfølgeren til den svenske thriller-suksessen Jegerne fra 1996.

aurora kino fra fredag 23. september

aurora kino fra fredag 30. september

Brillefin

på 3D kino

For å se filmer i 3D på kino er du avhengig av å bruke 3D-briller. Disse brillene har nødvendigvis ikke det lekreste utseende – men spør du denne gjengen er det nå slutt på dette. Aurora kino Narvik har nå tatt inn flere modeller av premium 3D briller fra Polaroid. Disse brillene har et moderne design og er mye mer behagelig å bruke enn standard brillene. I følge digitaloperatør Roger Edvardsen gir premium brillene deg også et bedre lysutbytte og dermed en bedre kvalitet på 3D kino. Dermed kan du se bra ut samtidig som du ser den nye dimensjonen i kinosalen. Brillene fungerer på alle kinoer som bruker Master Image og RealD-teknologi.

Rowan Atkinson er tilbake i rollen som den surrete etterretningsagenten Johnny English. I sitt seneste eventyr må den mest tvilsomme spionen i Hennes Majestets Hemmelige Tjeneste stoppe en gruppe internasjonale leiemordere før de eliminerer et statsoverhode og skaper globalt kaos.

Tenk deg at du engang ledet laget ditt til seier i Curling-NM. Du var kjent for din pedantiske milimeterforståelse og fokuserte vesen. Så går rullgardinen ned. Det klikker for deg. Du legges inn på psykiatrisk, og hver morgen må du knaske et pillebrett langt som et vondt år.

aurora kino fra fredag 23. september aurora kino fra fredag 7. oktober

Så langt tilbake som han kan huske, har Nathan Harper (Taylor Lautner) hatt en ubehagelig følelse av at han har levd en annen persons liv. Når han snubler over et bilde av seg selv som liten gutt på en nettside for savnede personer, blir alle Nathans mørkeste mareritt til virkelighet.

I ”Knerten i knipe” møter du noen skumle typer, en forundringspakke og Lille-Knerten. Og som om ikke det var nok forsvinner Knerten. Få med deg hvordan det fantastiske eventyret slutter!

aurora kino fra fredag 23. september

aurora kino fra fredag 7. oktober

Tidenes norske filmhøst? Denne høsten bærer preg av at norsk film er i vinden som aldri før. Et bredt spekter av filmer står klar for å gjøre årets norske filmhøst til kanskje tidenes beste på norske kinoer. I månedene som kommer får vi både Skandinavias første 3D-film, festivalfavoritter, lovende komedier, to Nesbø-historier, hvorav en kan bli tidenes største norske utenlands suksess, kvalitetsbevisste barnefilmer og spennende dokumentar. Med andre ord burde det være noe for enhver smak. Les mer om de norske høstfilmene på vår nettside: http://narvik.aurorakino.no/

40

I NARVIK

”Babycall” er en psykologisk thriller med Noomi Rapace og Kristoffer Joner. Anna og hennes 8 år gamle sønn Anders er på flukt fra Anders sin voldelige far. De flytter til hemmelig adresse i en gigantisk boligblokk. Anna er livredd for at eksmannen skal finne dem, og kjøper en babycall for å passe på Anders mens han sover.

aurora kino fra fredag 7. oktober

En ung, kvinnelig hodejeger i New York (Mila Kunis) overbeviser en ung potensiell rekrutt (Justin Timberlake) til å akseptere en stilling i ”the Big Apple”. Tross at de begge tiltrekkes av hverandre, innser de at dette er alt det de har flyktet fra i et forhold, og bestemmer seg for å se hva som skjer hvis de holder følelsene utenfor og kun har et fysisk forhold.

Hovedrollene i ”Barnepiken”, basert på en av fjorårets mest omtalte bøker og nr. 1 på New York Times bestselgerliste, innehas av Emma Stone (”Easy A”) som Skeeter, Oscar®-nominerte Viola Davis (”Doubt”) som Aibileen og Octavia Spencer som Minny - tre veldig ulike og ekstraordinære kvinner i 1960-årenes Mississippi som danner et usannsynlig vennskap gjennom et hemmelig skriveprosjekt som bryter samfunnsmessige regler og setter dem alle i fare.


Sterke merkevarer under Samme tak

Narvik Sentralverksted AS Verkstedbakken 1, 8514 NARVIK • Tlf. 76 97 78 00

Verkstedbakken 1, 8514 NARVIK • Tlf. 76 96 36 00

I NARVIK

41


Museum Nord – Ofoten Museum forvalter Narvik kommunes store og verdifulle fotosamling. Ofte mangler viktige opplysninger om hvor et bilde er tatt, hva det viser og når det ble tatt. I NARVIK bringer i hver utgave et nytt bilde fra fotosamlinga, med ønske om informasjon om bildet fra leserne. Kontakt oss på mail: stine@inarvik.org eller på tlf 957 22 474. Flere bilder fra gamle Narvik ligger på nettstedet www.fotosamlinga.no.

Vet du hvor dette bildet er tatt? Ta kontakt på stine@inarvik.org eller tlf 957 22 474.

X Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på bildet av Narvik Guttemusikk. Kjenner du igjen noen på bildet? a kontakt på stine@ inarvik.org eller ring 957 22 474.

42

I NARVIK


ar ! år i

Flott sentrumsleilighet til salgs 790.000,-

rer 8 eden u Hi feir da-kj V Gy

15. – og lder torsdag je g e en d u lb Ti ptember fredag 16. se

Pizza

25,pr stk

Softis

10,-

For mer info kontakt Espen 91 63 87 88 Se full annonse på http://tinde.no/eiendom/ED181450

11.845

Ved å annonsere hos oss når du ALLE

Strax Storkiosk

yd76a92 42 62 GTlf. k rnesek44 baKongensgate

79,-

postkasser i distriktet mellom Tysfjord i sør og Evenes i vest. Det gjør oss til den mest leste papiravisen i distriktet.

TM

STørST DiSTribuSjon = bEST EFFEKT! neste nummer av i nArViK kommer torsdag 17. oktober.

I NARVIK

www.inarvik.org • Tlf: 957 68 611

Strax Storkiosk Kongens gate 44 Tlf. 76 92 42 62 I NARVIK

43


I ung I Navn: Maya Lind Hansen Alder: 17 år Bor: Beisfjord Skole: Solhaugen videregående skole Hobby: Å være med venner og spille piano som er ett av

instrumentene mine på skolen Musikk: Liker mye forskjellig musikk. Men det går mest på progressiv musikk. Film: Ser for mye på film så det er vanskelig å velge en. Men liker krim, humor og skrekk mest. TV: Ser sjeldent på tv. Men jeg følger med på en serie, men da bruker jeg mest data. Mat: Spiser alt av mat, men helst ikke fisk og potet!

Hvordan ser din vanlige dag ut?

Min vanlige dag er aldri den samme. På skolen skjer det alltid mye forskjellig, men vanligvis er jeg veldig sosial med venner. Akkurat nå bruker jeg hverdagen på å finne en deltidsjobb. Hva er høydepunktet i hverdagen? Høydepunktet i hverdagen er lunsjen på skolen og leggetid på kvelden! Hva spiser du som regel til frokost?

Jeg spiser ikke frokost. Har ikke tid til det.

Hva er din største drøm?

Min største drøm er å flytte til Malaysia og få meg jobb og hus der. Men det er noe som er planen når jeg er blitt gammel. Hva gjør du i helger og ferier?

I helger er jeg ute med venner og slapper av. I feriene bruker jeg og dra til bestemor og bestefar på Andenes. Hvem spiller hovedrollen i filmen om deg?

Hvilket fag liker du best på skolen? Hvorfor?

Jeg så klart spiller hovedrollen i en film om meg. Min medspiller er da selvfølgelig Johnny Depp!

Hva vil du bli når du blir stor?

Den vil jeg gi til min aller beste venninne! Fordi hun er alltid der og støtter opp for meg.

Hva leser du helst?

Det beste med å bo her er at det er stille og rolig, og det er ikke langt til alle vennene mine.

Jeg liker best kor og instrumentaltimene. Fordi da kan jeg gjøre noe jeg har lyst til å gjøre.

Jeg har ingen planer om hva jeg vil bli etter videregående. Må vel bare se hva som skjer og hva jeg har kunnskap til å gjøre.

Jeg leser helst spennende romaner. Når er du lykkelig?

Hvem vil du gi en stor, god klem?

Hva er best med å bo her?

Hva er ikke bra?

Jeg er lykkelig når jeg er sammen med kjæresten min og når jeg har hyggelige stunder med familien.

Folk som dømmer noen pga rykter.

Hvordan ser drømmereisen din ut?

Jeg liker sommeren best!

Min drømmereise er til hjemlandet til moren min. Malaysia. Vi er der hvert år og jeg vil ingen andre plasser. Hva liker du best med deg selv?

Det eneste jeg liker med meg selv er vel at jeg lærer ting fort og skaper livserfaringer veldig fort. Jeg liker også at jeg som regel aldri er sur og gretten. Har du et livsmotto?

Mitt livsmotto er at hver gang det skjer noe galt eller ille, så kan det kun bli bedre etterpå 44

I NARVIK

Hvilken årstid liker du best? Hva bruker du penger på?

Jeg bruker penger på ting jeg vil ha. Hva ville du gjort som statsminister for en dag?

Jeg ville satt fartsgrensen til mopeder til hvert fall 60! Jeg ville gjort skole til en bedre plass og være, og jeg ville gjort mer for ungdommer og hva dem mener. Tekst og foto: Julie Løkås Dahl


Mat med Eirik Carolin

dagen blir ikke den samme uten!

Oppkvikkende, bedrer hukommelsen og kurerer visstnok gruff. (hva nå det er..). Demrer det? Jepp, vi snakker om kaffe. Tekst, foto og oppskrifter: Eirik Carolin

F

ør i tiden: Det eldste sporet vi finner etter kaffe er en 1500 år gammel historie fra Etiopia om en gjeter. Gjeteren oppdaget at dyra hans oppførte seg merkelig etter at de spiste en plante med røde bær. Geitene fikk ikke sove om kvelden. Han fortalte det til en munk, som straks fattet interesse for fenomenet og helte varmt vann over bærene. Vips så hadde ikke munkene problemer med å holde seg våkne under bønnestundene lenger. Om historien er sann sies det ikke noe om. På 1700-tallet fikk folk det som antipotensmiddel. (husk at det var kirken som bestemte på den tiden) Kaffen hadde et rykte på seg for å motvirke erotiske følelser og gjøre menn impotente. I tillegg var det vanlig å selge kaffe som avføringsmiddel. (Det må ha vært dårlige greier de serverte på den tia.) Nå er det heldigvis andre boller. Kaffe finnes i et utall varianter, og den vanligste måten å drikke den på er slettes ikke i ett digert

krus som vi nordmenn er vant med. Neida, den lille koppen med den sterke aromatiske kaffen som kalles Espresso er det vanligste å få servert nedover kontinentet. Espresso er basis for de fleste kaffedrikker, som Caffè latte, Cappuccino og Mochaccino Kaffebarer popper opp overalt for å kunne servere verdens mest solgte vare, nest etter olje. Ca 100 millioner mennesker over hele verden er involvert i kaffeproduksjon og handel. Den dyreste kaffen er trolig en sort som heter Kopi Luwak, Den koster over 5000 kr pr kg. Der denne kaffeplanten vokser blir de beste bærene spist av Desmerkatten, (et mår-lignende dyr), og kommer ut gjennom dens avføring. Deretter blir kaffebønnen plukket opp, vasket og ristet som vanlig kaffe. På verdensbasis produseres det bare ca 250 kg årlig. Opp igjennom årene har jeg anskaffet en rekke kaffe ting-og-tang. Til kaker bruker jeg å tilberede Espresso i en såkalt Mocca-kanne. Når jeg får gjester setter jeg på perkulatoren, og får jeg akutt lyst på kaffe, har jeg en kapselmaskin som lager godsakene på under minuttet. På fjellet er det skikkelig bål-kaffe som gjelder. Tenk deg; seint på høsten med alle fargene på trærne. Fiskestanga liggende ute, brødblings med brunost, og kaffe som er kokt over åpen flamme. DET er avslapping det. Selv elsker jeg å eksperimentere. Også med

kaffe. Kaffe er en velbrukt ingrediens i det Carolinske kake-repertoaret. Her er oppskriften på en sak jeg lagde spesielt for I NARVIK sine lesere. Kaffe-kake

Du trenger: En tredelt kakebunn 500 gr melis 300 gr Philadelphia ost (naturell) 4 cl Espressokaffe 6 ark gelatin. 1,5 dl Sheridans likør. 0,5 dl melk En pose Freia Sjokolademousse Legg gelatinen i bløt og løs den opp ved å varme den opp i kaffen. Pisk opp ost og melis til en luftig masse og tilsett kaffeblandingen. Sett kjølig i en halv times tid slik at massen blir litt stivere. Bland likør og melk. Dynk de tre kakebunn delene med likørblandingen. Fordel ostemassen oppå de tre bunnene og sett sammen kaken. Pisk Moussen etter anvisning på pakken og smør oppå og rundt kaken. Sett kjørlig ett par timer, og server gjerne med bringebær.

Besøk oss i Dronningens gate 59 (Thorsengården) • www.narvik-thai-takeaway.com I NARVIK

45


I

kryssord I

Se dagens program på: http://narvik.aurorakino.no Vi selger billetter til alle typer arrangementer

Man - Fre: 17 - 21 Billettbestilling:

www.aurorabillett.no Tlf: 820 01 330 Man - Fre: 09 - 21 Lør - Søn: 11 - 21

kryssord nr. 9

Navn:.............................................................

I NarvIk t 2011 • nr.

18. augus

Vinner i nr. 8: Solfrid Furnes, Ankenes

Adresse:.......................................................... Postnr.:.................Sted:...................................

– vi sprer

g2

8 • årgan

glede

Første skoledag

e førsteklasn for spent Skolestarte n I NARVIK er seg. Avise nter singer nærm elever og stude ønsker alle nytt skoleår. lykke til med

Gratulerer :)

Tips oss!

I NARVIK Dronningensgt 58 (Victoria Hotell), 8514 Narvik Konvolutten merkes «Kryssord»

odd

Flax–l Vinneren får 3 stk

Frist for innsending er fredag 7. oktober. Vinner og løsning på kryssord finner du i neste utgave av I NARVIK som kommer 17. oktober. Premien hentes i redaksjonen vår, 2 etg i Victoria Hotell.

tips@redaksjon.no

en med død ssen på jobbKjellOddvar Marku Vi har fulgt >>SIDE 20

lget kommunFrPeva sine hjertesaker AP, Høyre og >>SIDE 25

entbilak g nattåp og fra AMFI Narvi 28 sider nter Narvik Storse

>>BILAG

Ja, livet er ikke alltid like enkelt. Noen ganger mister vi noen vi er glad i. I slike situasjoner ønsker vi å være til støtte og bistå med praktisk hjelp.

Dronningens gt 43gt•43Tlf.• 76 84 84 • Postboks 147, 8502 Dronningens Tlf. 94 76 38 94 38 • Postboks 147, 8502Narvik Narvik••www.markussen.as www.markussen.as

46

I NARVIK


• Til tjeneste – Vi er tilstede når du trenger vår hjelp • bank

mat/catering

Vi gjør det mulig for kundene å nå sine mål

For små og store selskaper! – Alt av catering

byggmester

KPMG er et ledende kompetansehus som tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgift, samt rådgivning.

bestill VÅR FlOtte HUsKAtAlOG www.systemhus.no

Grillbar & Catering

– Din lokalbank Kongens Narvik Kongens gt. gt.24, 50, 8502 8503 Narvik Telefon: 76 91 11 0006002 Tlf Privat: 06001, Bedrift: Åpent: Åpent:Man Man- -fre: fre:10:00 10:00 -- 15:30 15:00

regnskap/økonomi

Grillbar & Catering

Kongens gate 42 • tlf: 76 94 56 00 www.arilds.no • arild@arilds.no

Dronningensg 41, 1. etg. Postboks 222, 8503 Narvik

Tlf: 40 63 99 27

Mobil: 915 27 029 E-post: saa@systembyggnarvik.no

ski & sykkel

En stolt nordlending! Kongensgate 66, 8511 Narvik Narvik Sentrumsgården 8512 Narvik

Tlf. 08900 luer & klær

Tlf: 22 22 55 55 www. peppes.no

Spisskompetanse innen regnskap og økonomi

vi kan sykkel og langrenn www.bergssykkel.no

Tlf. 76 96 46 00

narvik.okonor.no • Sentrumsgården Dronningens gate 39 tlf. 76 95 13 90 • fax 76 95 13 91 • MOb 924 60 496

advokater

renovasjon Bli kvitt avfallet - lei en

www.glovarm.no elektriker

Kongens gt. 42, tlf: 76 94 45 50

malermestere

Du merker forskjellen

Dronningensgate 36, 8514 Narvik • Tlf: 76 94 29 38

byggevarer

Trelast og byggevarer til dine prosjekter

Frydenlundgata 4, 8516 Narvik

Tlf. 76 94 01 10 blikkenslager

tlf: 76 92 20 70 | www.hrs.no

Landsdekkende regnskaps - og rådgivningskjede Frydenlundgate 4, 8516 Narvik

Tlf. 76 96 50 90

www.consis.no E-post: ketil.bonsaksen@consis.no

Verdivurdering fra kr 1990,-

utleie av maskiner og utstyr

www.fokustakst.no • post@fokustakst.no

Hvorfor eie når du kan leie? Norges største utleier av maskiner og utstyr

MATHISEN & MATHISEN AS Fagernesveien 62, 8514 NARVIK Telefon: 76 95 09 40

rørlegger

Tlf. 46 44 87 76 sjåførskole Moped M146 • B/BE Personbil/henger CI/CIE Lett lastebil/henger

Tlf: 76 94 50 87 www.jfore.no

Narvik VVS Service AS har konkurransedyktige priser og garanterer god oppfølging og service!

Ta kontakt for en uforpliktende prat!

Tlf: 76 94 87 00 E-post: firmapost@narvikvvs.no Mer info: www.narvikvvs.no

Tlf. +47 99 49 99 40 storkiosk

Trafikkopplæring Verkstedbakken 14 Alt innen faget!

konteiner

takst Vi har de rette fagfolkene som hjelper deg med alt fra kundeservice til oppussing av hjemmet.

Tlf. 76 97 76 40

Avd. Narvik og Kjeldebotn Tlf: 76 92 70 00 Epost: alfa@amesto.net

edvardsentrafikkskole

Edvardsen

Trafikkskole Narvik

Tipping, Rikstoto, videoutleie og kioskvarer • Fast Food • Bake Off • Salg av kulturbilletter

Strax Storkiosk

Tlf. 76 92 42 62 Kongensgate 44

Her kan du få din annonse! Send e-post til: sture@inarvik.org eller ring tlf. 95 16 05 13

www.edvardsen-trafikkskole.no Tlf. 901 04 045/769 45300

I NARVIK

47


HITS Avisen i nARviK inviteReR hele byen til

party Avisen I NARVIK fyller 1 år i september! i den anledning inviterer vi hele byens befolkning til et gedigent hits-party på Malmen. temaet for kvelden er “Tre tiår på en kveld”. vi skal spille den ene hiten etter den andre fra 80-90 og 2000-tallet og løfte stemningen fullstendig opp i taket! • Overraskelser • Konkurranser • DJ • Moteshow • Paparazzier • Zumbashow • Massevis av fete premier! Dato: Fredag 16.september Tid: 21.00 - 03.00 Sted: Malmen Inngang: 50,Aldersgrense: 18 år Antrekk: Pyntet! her er det bare å dra på seg party-antrekket! Alternativt kan du stille opp i kveldens feteste antrekk fra 80 eller 90-tallet :)

HTH Kjøkkenforum

Grillbar & Catering

Dronningens gt. 49, Narvik. Tlf 76 94 05 70. www.hth.no. NB! Det E-post: info@narvik.hth.no

er viktig at dere møter opp presis kl 21.00. Grillbar & Catering

Våre SAMArBeIDSPArTNere:

PreMIer Kr FOr OVer

80.00lø0PeT

SKAl uT I N AV KVelDe

Kjøkkenforum Narvik

Grillbar & Catering

House of Fashion

-ModUs-

Hovedpremier: • Vinn en måneds gratis bruk av en Fiat 500 • Vinn en Peugeot scooter til odel og eie • Gavedryss fra våre samarbeidspartnere

Glovarm

ArrANGør:

I NarvIk – vi sprer glede

www.inarvik.org

I NARVIK 09 2011  
I NARVIK 09 2011  

Gratisavis som distribueres i Narvik og omegn. En avis som skal ha de gode og positive sakene.

Advertisement