Page 9

– Ved hjelp av lommelykt kunne vi se at flygeren satt tilsynelatende livløs i cockpit med hodet foroverbøyd

Fakta:

Den 6 desember 1965 styrtet et tysk jagerfly midt oppe på Ankenesfjellet etter å ha flydd på autopilot fra Tyskland. Piloten var bevistløs hele veien og kun et lite mirakel gjorde at ikke flyet styrtet midt i Narvik sentrum.

Hannover Nörvenich

Stuttgart

Det tyske jagerflyet skulle egentlig på et nattoppdrag fra basen i Norvenich mot Stuttgart, nordover til Hannover og tilbake til basen. På vei nordover mot Hannover mistet piloten bevisstheten og flyet gikk på autopilot helt til det slapp opp for drivstoff og styrtet på Ankenesfjellet.

L

og Sverige i en time og tjue minutter. ensmann Wahl alarmerte Forsvaret ble raskt oppmerksom på samtlige lensmannskontorer jageren og man prøvde å avskjære i distriktet rundt byen, Røde flyet en rekke ganger, uten hell. Fra Kors og alle telefonsentraler i mulige Bodø flystasjon gikk to norske jagere nedslagsområder. Folk flest var opp for å undersøke flyet nærmere. intetanende om dramatikken som Været denne kvelden var strålende. nærmet seg sekund for sekund. Det var fullmåne uten en sky på himNi minutter etter at meldingen fra melen. En av pilotene uttalte i følge Bodø tikket inn, nærmere bestemt rapportene følgende: klokken 19.41, smalt det. Flyet med ”Ved hjelp av lommelykt kunne vi se en bevistløs pilot om bord styrtet på toppen av Ankenesfjellet, rett ovenfor at flygeren satt tilsynelatende livløs Hatteberget/Emmenes. Jageren boret i cockpit med hodet foroverbøyd. Vi prøvde ulike midler for å få kontakt; seg ned i bakken og lagde et digert lys, flyging tett ved siden av for å krater og flere bolighus fikk knust skape turbulens, og radio, men alt var rutene av trykkbølgen. Hadde det nytteløst.”
 gått fem meter høyere ville jagerflyet Flygerne rapporterte derfor til krasjet midt i Narvik sentrum 15 basen i Bodø at piloten var bevisstløs sekunder senere. En katastrofe med - eller død. uante dimensjoner. Det ble snart klart at flyet ville fortDet viste seg at det tyske jagerflyet sette sin hasardiøse ferd nordover til kom fra Nörvenich ved Köln. Det drivstoffet var brukt opp. Beregninvar ute på en rutinemessig natt- og navigasjonstur som skulle gå fra Nör- ger fra hjemmebasen i Tyskland viste at flyet kom til gå tom for drivstoff venich mot Stuttgart, nordover til rundt klokken 19.40, noe som ville Hannover og tilbake til basen. På vei bety at flyet ville styrte i området nordover mot Hannover har flygeren mistet bevisstheten. Med autopiloten rundt Narvik. Spørsmålet om eventuell nedskyting dukket opp ganske innkoblet fortsatte ferden rett nordtidlig, da man var usikker på om flyet over langs grensen mellom Norge

var armert eller ikke. Men det ble aldri aktuelt. Klokken 19.41 så de to norske jagerpilotene at motorene sluknet og nesen begynte å tippe nedover og flyet forsvant i mørket under dem og styrtet like ovenfor bebyggelsen på Ankenes. Den tyske flygeren var Major Klaus Lehnert, skvadronssjef på Norvenich. Det viste seg, ironisk nok, at faren hans omkom under 2. verdenskrig, i felttoget mot Narvik, noe han ofte nevnte for sine venner. Etter flystyrten var det lenge mistanke om at forurensing av surstofftilførselen var årsaken til at flygeren mistet bevisstheten. I ettertid er det blitt avklart at det ikke var noen feil på det tyske flyet. Man fant aldri ut hva som hadde skjedd med piloten. Det tyske forsvaret hadde over 90 alvorlige hendelser med Starfighter F-104G på 60 tallet. De fleste av disse endte med krasj der pilotene enten omkom eller klarte å skyte seg ut med katapultsete. Kilder: VG fra 7. desember 1965 og artikkel fra Bård Moen, Norsk Luftfartsmuseum.

Til orientering: Denne saken ble skrevet i begynnelsen av januar, et par uker før det ble kjent at Erling Folkvord skulle komme til Narvik å holde foredrag om denne dramatiske hendelsen i desember 1965. Undertegnede har hatt saken på blokka ganske lenge, og tilfeldighetene ville at denne saken skulle komme opp akkurat nå. Folkvord mener å kunne bevise at den tyske piloten var på et rent selvmordsoppdrag og at han ønsket å dø i Narvik, akkurat som sin far, som falt under krigshandlingene her i 1940. Jeg har valgt å fokusere på å beskrive den dramatiske hendelsen ut fra mine kilder, VG fra 7. desember 1965 og en artikkel Bård Moen i Norsk Luftfartsmuseum skrev i 2011. Jørn Indresand Nr. 2 2014

I NARVIK

9

I narvik 02 2014  
I narvik 02 2014  
Advertisement