Page 1


Обраќање на претседател на Советот на општина Ѓорче Петров

За малку време, многу реализација! П очитувани

сограѓани, Ми претставува особена чест што имам можност да Ви се обратам со оваа колумна, во која и со самиот наслов доволно кажува. Дозволете ми да посочам неколку работи. Реконструирани улици, нови канализациски мрежи, ново осветлување, пешачки патеки, репарирани детски и спортски игралишта, помош за социјални случаи, новороденчиња, спортисти и спорт-

ски клубови, расчистени депонии, подобрување на условите во сите сегменти од локалната самоуправа, транспарентен и отворен Совет, неуморен градоначалник и отчетна администрација која постојано работи во интерес на сите граѓани на Ѓорче Петров. Ова е само дел од сликата која општината со доаѓањето на новиот

2

градоначалник Александар Наумоски ја остава како печат на Ѓорче Петров. Да, со ова мое мислење се согласуваат и многумина, не само жители на оваа населба. Сепак, иако мислам дека можам уште многу да набројувам, тука ќе застанам, за да не избегам од суштината... Всушност, среќен сум оти тоа што го набројав погоре е само дел од она што Наумоски и тимот го сработија во изминатите месеци од неговото заземање на позицијата прв човек на Ѓорче Петров. Општината ми се чини, како никогаш претходно, работи со силна

пареа, брзина, со голем елан и желба да го подобри живеењето. Истата општина која беше преземена во лоша финансиска состојба и видлив застој од речиси сите аспекти. Истиот застој, го почувствуваа и граѓаните... Јас, како претседател на Советот и граѓанин на оваа населба, уверен сум дека општинската администра-

ција, предводена од градоначалникот Наумоски, ќе продолжи со исто темпо, дури и како што самите велат, уште по интензивно. И верувам во тоа. Ме радува фактот што гледам ентузијазам и енергија која не запира. Напротив, деновите минуваат, тимот е неуморлив, реализирани проекти се множат. Сите сме сведоци за активното работење на градоначалникот, кој несомнено ги опфати сите сфери, но ги вклучи и слушна и сите граѓани кои побараа да зборуваат со него. Ми се чини дека никогаш претходно граѓаните не биле повеќе добредојдени во општина Ѓорче Петров од сега. Нејсе, браво! Очекувам се што беше предвидено да се оствари. Советот, исто како и градоначалникот, останува на линија на граѓаните и нивните интереси. Секоја сугестија и критика се добредојдени. Многу е важно да прифаќаме критика и да не бидеме “глуви” на шепотите на оние кои ни изгласаа доверба. Одговорноста да се води овој Совет е голема, и токму затоа, заложбите ќе станат уште посилни. Продолжуваме со исти чекори. За малку време, многу реализација! Деновите се пред нас, а мотивот е голем. Општина Ѓорче Петров конечно ќе стане модерна, урбана и европска заедница за мирно и убаво живеење! Илија Спасовски


Делегација предводена од Наумоски на гробот на Ѓорче Петров во Красна Полјана

Положување цвеќе на гробот на Ѓорче Петров

Делегација

предводена од

градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски заедно со колегата од збратимената општина Красна Полјана во Република Бугарија, Иван Чакаров денеска положија цвеќиња пред спомен-плочата и гробот на нашиот патрон Ѓорче Петров во Софија, по повод 28 јуни, денот на неговото упо-

којување. Во делегацијата се и амбасадорот на Република Македонија Марјан Ѓорчев, директорот на КИЦ на нашата земја во Бугарија, Сашко Насев и претставници од Советот на општината. Посетата на Красна Полјана по повод 28 јуни продолжи и со средби во тамошната општина, а македонската делегација присуствуваше и на празничната програма по повод 30 години од создавањето на реонот Красна Полјана.

Средба на делегациите и разговори за Ѓорче Петров

Делегацијата на општината положува свежо цвеќе на гробот на патронот.

3


Поставен семафор на „Борис Сарафов“, се зголемува безбедноста во сообрајќајот

За најкратко време по бур-

кога истата е изградена. Градоначалникот АлексанПатем, граѓаните се жалат и дар Наумоски истакна дека е ните рекции и протестите не на ширината на коловозот кој запознаен со овој проблем, повеќе од 1 месец се постави е небезбеден кога се поми- па очекува да се изнајде и семафор на улицата Борис нува со брзина далеку над таму солуција, особено на двете клучни раскрсници, со Сарафов во близина на ООУ дозволената. Мирче Ацев. „Црната точка“ би требало да е веќе минато, се надеваат жителите од тој дел на општината Ѓорче Петров кои замеруваат на несовесното однесување на возачите кои возат пребрзо на тој дел од улицата. За кратко време, жителите се изборија да се постави семафор. Иако постапката е бавна, според познавачите на оваа материја, ова е најбрзо поставен семафор, односно за само 6 месеци се обезбеди оваа улица. По поставувањето на семфарот, а претходно со засилените полициски контроли успеа да се канализира брзото возење на оваа улица. Но, жителите на општината сега потенцираат дека возачите кои уживаат во брзото Иако на едната страна од ко- улицата која оди од Мирче возење почнуваат да ја кори- ловозот се празни плацеви, Ацев кон гробиштата и улистат улицата Радушка за ис- односно ниви, од другата цата која ја повзрува улицата пробување на брзината на страна има куќи, па неретко Ѓорче Петров со станицата нивните автомобили. Често, децата излегуваат да си иг- на последна 5-ка. велат тие сега се забележува раат и на улицата. лудо возење по уште една Меѓуинстиуционална соработка градска улица која го поврзува центарот на Ѓорче за унапредување на безбедноста Петров со крајот на општината, односно населбата Дек- Поставувањето семафор на „Борис Сарафов“ е проект сион, во должина од над 2000 остварен со заеднички ангажман на Град Скопје, Миниметри. стерството за внатрешни работи, општина Ѓорче Жителите се надеваат дека и Петров и ЈП Улици и патишта. Таквиот пристап кон овој проблем ќе биде надми- надминување на одредени проблеми ја докажува важнонат, бидејќи оваа улица пре- ста и ефикасноста на меѓуинституционалната соратставува „писта за тркачки ботка и заедничкото дејствување во интерес на натпревари“ уште од денот граѓаните.

4


Наумоски со „Разлошки искуства“ ќе го модернизира Ѓорче Петров

Бугарските искуства со ис-

дневна посета на оваа оп- работиме со меѓусебна штина, оссвен што разгова- помош во иднина, преку разкорисутвањето на европ- равме на теми од заеднички мена на идеи и искуства, акна разговорите ските фондови за енергетска интерес и се согласивме да цент ставивме на сочуефикасност се одлична Посетена пречистителната станица и вување на животможност за развој на општината Ѓорче Петров. депонија во Разлог, изградена со средства ната средина и Ова беше констатирано од Европската унија во која депонираат што е можно поод средбата помеѓу Гра- повеќе општини од регионот, приближно веќе изградба или доналалникот на Ѓорче 25 илјади тони ѓубре годишно. Добив иску- обнова на енерПетров, Александар На- ство кое во иднина може да послужи како гетски ефикасни Фокус, умоски и неговиот дома- пример по сличен принцип во Ѓорче Пет- објекти. ќин, градоначалникот на ров да се имплементира таков проект, кој исто така, беше општина Разлог, Краси- ќе ни биде од големо значење за сочуву- ставен и на провање на животната средина и намалување блемот со кој се мир Грчев. „Во рамки на мојата дво- на депонирањето на недозволени места. соочуваат доста општини и од двете страни депониите“, изјави градоначалникот Наумоски. Искуствата кои ги има оштина Разлог со менаџирањето со отпадот, се одлична можност за подгнување на свеста кај граѓаните за заштита на животната средина. Наумоски при посетата на Разлог, го информирал бугарскиот колега дека едиОпштинска делегација во посета на општина Разлог ниците на локалната самоуправа во Македонија, заедно со Владата, интензивно работат на решавање на проблемот со неовластено депонирање и недостиг на места за извршување на оваа активност. Презентација на проекти и нивно спроведување 5


Наумоски потенцирал дека е При посетата на Разлог, деледонесена одлука од страна гацијата од општината Ѓорче на македонската Влада за Петров присуствуваше на ренова претоварна станица во новирање на зграда во Разкоја ќе учествуваат по не- лог, чиј старт го означи колку општини.. колегата Герчев, што

6

вклучува нова фасада, покрив, прозори и под во домовите, со што ќе се добие целосно нов изглед на зградата, како и енергетски ефикасен објект. Овој проект со средства од Европската унија веќе се имплементира во оваа општина, односно досега се опфатени доста објекти. Во таа насока, општина Ѓорче Петров неодамна со здружението “Хабитат Македонија” потпиша Меморандум за соработка кој вклучува сличен проект за зградите во мојата населба. Денешното искуство беше одлично за да увидиме како на сличен начин изгледа имплементација на проект за енергетски ефикасни згради што во Ѓорче Петров ќе се одвива преку субвенции за нови фасади и покриви.

Посета на регионалната депонија во разлошкиот регион


Во полн ек пролетната асфалтирачка офанзива

Општинската администра-

ција на Ѓорче Петров ја даде комплетната поддршка за асфалтирање на триесет и трите улици во населените места Кисела Јаболка и Волково. ЈП за државни патишта одлино ги спроведува активностите и до септември сите улици предвидени со овој проект ќе бидат асфалтирани, а паралелно започна и поставувањето на канализа-

Асфалтирана улицата Знеполе

По долги молби, конечно општинската администрација се посвети на проблемот на граѓаните и од овој дел на Ѓорче Петров. Жителите подолг период бараа интервенција. цијата. За зафатот за поставување на канализациска мрежа се обезбедени над половина милион денари од државата. Како што информираа од оп-

штината, поставувањето на фекалната канализација во Волково и другите населени места во Ѓорче Петров ќе заврши во најкраток можен временски рок.

Асфалтирање на дел од улиците во Ѓорче Петров

Реконструирана и рехабилитирана улицата "Пробиштипска"

Жителите на улица Пробиштипска по подолг период добија нов асфалт. Улицата која повеќе од една деценија беше пропадната, конечно доби нов сјај. Жителите од улицата искажаа голема благодарност до општинската администрација и препорачаа да се продолжи со подобрување на условите.

ул. Пробиштипска пред асфалтирање

7


Пролетно чистење на каналите во Ѓорче Петров

Со чистењето на каналите

пацитет за наводнување на обработливата почва на тена реките Лепенец, Треска и риторијата на Ѓорче Петров. Вардар, како и со дезифенк- На овој начин се овозможи

цијата и дератизацијата низ канализационата мрежа, заврши пролетното чистење во општина Ѓорче Петров. Каналите по реката Лепенец секоја година се опасност за жителите на општината поради можно излевање на реката од една страна, а од друга страна недоволен ка-

8

граѓаните да имаат и добра основа за квалитетно наводнување на градинарските култури, но и на безбедност од можните поплави. Воедно, општината спроведе акција и за дезинфекција и дезинсекција. Како што информираат од општината, ова се прави со цел уништување на глодарите и останатите штеточини кои претставуваат опасност од пренесување на заразни болести.

Исчистени шахтите и подрумските простории од глувци

Со пролетната дератизација беа опфатени 2.500 шахти на фекална и атмосферска канализација, како и подрумските и тавански простории на сите шест основни училишта во Ѓорче Петров, и двете подрачни “Димитар Поп Ѓоргиев Беровски” во Хром и “Јоаким Крчовски” во с.Никиштане. Работите ги изведе “Зотокс ДООЕЛ”-Скопје.


Рехабилитација на дел од улицата „Исаија Мажовски“ и поплочување на пешачка патека

Завршена пешачката патека во Хром за безбедно движење на децата

Општина Ѓорче Петров из-

гогодишен проблем на тамошните жители за кој реагиврши рехабилитација на дел раа подолго време. од улицата “Исаија Мажов- Истовремено, завршено е и ски” покрај градинката во поплочување на новата пеХром, со што се решава дол- шачка патека за граѓаните на

Хром, во должина од 400 метри, што се протега од улицата “Исаија Мажовски” до градинката.

Момент од реконструкцијата на ул. Исаија Мажовски во Хром

9


Нова серија реконструкција на детски катчиња На

треба игралишта за најмлабарање на граѓаните, дите во Даме Груев и на улиопштина Ѓорче Петров интер- ците “Воин Драшкоци” и венираше на неколку детски “Веле Марков” во Хром, со катчиња низ населбата. што продолжува серијата реСанирани се штети и по- конструкции кадешто децата вторно се адаптирани за упо- се забавуваат, особено во

летниот период. Непосредно пред завршување на школската година, заменети се и кошевите во основното училиште “Страшо Пинџур..

Обновување на детски игралишта

10

Реконструкција на детско катче во Даме Груев


11


Презентиран енергетскиот потенцијал на општината

Презентација на енергетските потенцијали

Саша Максимовски и Иван

Марковски, претставници од општина Ѓорче Петров кои работат во делот на енергетската ефикасност го презентираа енергетскиот потенцијал на општината, како и проектот за зголемување на енергетската ефикасност на ООУ “Димитар Поп Георгиев Беровски”, преку реализација на ESCO модел и јавно-приватно партнерство како опција. Презентацијата беше по повод македонскиот ден за енергетска ефикасност-2018 (Sustainable, Green & Smart) како еднодневен настан во организација на Стопанската комора на мал бизнис и Здружението на енергетски менаџери ЕУРЕМ МК, во соработка со Програмата за зголемување на пазарната вработливост (Increasing Mar-

12

ket Employability Programme) таа насока е и неодамна пона Швајцарската агенција за тпишаниот Меморандум за развој и соработка и импле- соработка со “Хабитат Макементирана од Swisscontact. донија” за субвенции за проОпштина Ѓорче Петров ак- мена на фасади и кровови на тивно работи на подобру- згради. Во тек е изработка на вање на условите за регистарот на згради на териенергетска ефикасност. Во торија на општината.


Сонцето и необработените ниви, услов за евтина струја

Со новиот закон за енерге-

тика се овозможи секој граѓанин, компанија, па дури и јавно - приватно претпријатие да направи сопствен извор на електрична енергија. Во Македонија најповолни услови има за фотоволотаични централи, а на некои места ветерници. Во овој текст ќе споменеме само неколку примери за намалување на сметките на струја, поставување енергетски независна општина и задоволни граѓани. Ќе спомнеме неколку примери.. Данската држава е богата само поради сопствената енерегетска независност, а исти е случајот со САД, Германија, Русија, Норвешка, Исланд.... Данска одлучила дека сето производство на електрична енергија ќе го користи за себе. Благодарение на одличната клима за поставување ветерници, бидејќи во Данска ветерот е секојдневие, Данска успева да ги обезбеди потребните ресурси на струја. Потоа, успеале да најдат мали ископини за нафта, па си имаат сопствен бензин, а имаат и сопствен гас. Ова е пример уште потипичен за Норвешка, која изобилува со нафтени наоѓалишта и со наоѓалишта на гас, но патем има и сопствено производство на струја од ветерници. За САД и Русија не треба да се зборува. Гледајќи ги големите сили, а применувајќи ги

нивните методи во Македонија, која изобилува со сонце може да се обезбеди целосна енергетска независност од соларни електрани, а на некои места и ветерници. Но, ние треба да се задржиме на локално ниво. Атарите на селото Кучково, Аранакија, делови од Волково, па и Ново Село се целосно запоставени. Нивите не се обработуваат, а место да се мисли на општествено добро, се мисли на лични интереси, па се даваат маркички за изградба на згради, деловни објекти... Сето ова може да се смени, само ако општинската адми-

која за своите граѓани ќе обезбеди неповратни средства за енергетски фасдади, субвенции за енергетски фасади на индивидуални домови, како и вметнување во секој дом на мала фотоволтаична централа, па секое домаќинство да биде единица копманија за производство на струја.Па доколку повеќе домаќинства се вклучат заедно и од тоа произлезе мала компанија, која заедно со другата инвестиција на систем јавноприватно партнерство ќе овозможи комплетна целина за производство на поголемо количество струја, тогаш жи-

нистрација најде начин како да ги мотивира граѓаните да направат фотоволтаични централи, бидејќи земјата нема да даде толку голем земјоделски плод што ќе ја врати инвестицијата. Патем, почетокот на надлегувањето кој го најави ЕУ за Македонија, и можноста за брзо користење европски фондови за здрава средина, лесно може да ја направат општина Ѓорче Петров, вистински независно енергетска општина,

телите, не само што ќе трошат помалку, туку и ќе заработуваат. Сметам дека новата власт во мојатa општина има капацитет да направи еден ваков проект, со што ќе биде прв позитивен пример во Македонија, во регинот, а можеби и во Светот, по што же се гордееме што сме богати и среќни жители на Ѓорче Петров.

Со правилен начин на функционирање, можеби на јавно приватно партнерство, општината да обезбеди странска или домашна компанија која ќе изрази желба да инвестира во изградба на централа, преку вистинска физибилити студија и плаќање на одредена месечна кирија на граѓаните за користење на нивните ниви..., може општина Ѓорче Петров да се вклучи актвино на пазарот со електрична енергија и да им овозможи на своите жители да користат „зелена струја“.

Игор Мицкоски, новинар

13


Донесени одлуки во интерес на граѓаните

Седници на Советот на Општината

Советот на општина Ѓорче

дека се ненавремено искосени, што довело до појава Петров во месец јуни одржа на змии, чистотата во општидве седници на кои беше ната, сообраќајната безбеддискутирано за тековните со- ност, а побараа и нова сала стојби во оппштината и беа во подрачното училиште “Дидонесени неколку одлуки во митар Поп Георгиев Беров-

интерес на граѓаните. На 10тата седница на Советот, советниците го разгледаа и изгласаа Предлог-планот за заштита и спасување од пожари, експлозии и опасни материи за 2018 година. Меѓу другото, беше усвоена и Предлог-одлуката за давање согласност за потпишување договор за преземање на дел од обврските за ревитализација, одржување и чистење на нефункционална каналска мрежа за наводнување на подрачје на ХМС “Ново Село” и “Орман-Волково”, општина Ѓорче Петров за 2018 година. На 11-тата седница, меѓу другото, на дневен ред беа и советнички прашања. Советниците од опозицијата, се осврнаа на проблемот со кучињата-скитници, зелените површини за кои сметаат

14

Живковски командир на „ПС“ Ѓорче Петров

Советот му ја даде довербата на Љупчо Живковски,да биде новиот командир на полициската станица Ѓорче Петров. Живковски беше изгласан на седница на Советот на општина Ѓорче Петров. Богата биографија која да достваил до советниците, ги задоволила критериумите за оваа позиција. „На граѓаните им е потребна стабилна безбедност и сигурно живеење за кои нема сомнеж дека ќе им бидат обезбедени од страна на полицијата“, рече градоначалникот Александар Наумоски.

ски”-Хром. Во одговорите беше укажано дека општината се понуди да му излезе в пресрет на Град Скопје со тоа што ќе учествува во изградба на стационар за кучиња, веројатно во руралниот дел на Ѓорче Петров каде нема густо население, за што се уште се чека одговор. Во делот на уредување на зелената површина, пак, беа информирани оти службите се постојано на терен, и се работи постојано и на секој дел кој е во ингеренција на општината. Воведено е двосменско работење, како и активност за време на викенди на комуналните служби, со што се очекува намалување на нечистотијата, а повторно се разгледува и можноста за општинско комунално претпријатие со што значително ќе се подобрат состојбите. Во училиштето во Хром планирана е изградба на мултифункционално игралиште, наместо спортска сала која ќе им биде од корист и на учениците. На седницата се дебатираше и за набрзо поставување лежечки полицајци на критични точки, одбележување на паркинг места, како и за повторно упатување апел за расчистување на возилата од места кои не се предвидени за паркирање, пред да се почне со казнување.


Ѓорче Петров, најхумана општина во Македонија

Минативе

Дамјан да месеци Ѓорче добие ушно поПетров ја покажа и хуманата магало и кострана. Градоначалникот нечно да може Александар Наумоски и сове- да го слушне тот безрезервно ја дадода гласот на родиподдршката на организацителите и друјата на манифестациите за гарчињата. помош на жителите од оп- Градоначалништината. Домот на културата кот и советнибеше преполн, а и фудбал- ците најавија скиот клуб Македонија Ѓорче дека ќе проПетров одигра хуманитарен должат со акнатпревар. тивна поддршка на сите на кои им е потребна помош. Сепак, хуманоста не познава граници е мотото од кое се води Градоначалникот Наумоски велат жителите од општината кои ги поздравија акХуманитарен концерт за Христина тивностите. Тие се убедени деАкциите беа покренати за ка овој дух кој го има новиот Дамјан Поповски, детето кое совет на општината ќе проима проблем со слухот, одно- должи да владее и во иднина сно од раѓање не слуша. Но, се во интерес на граѓаните, за среќа напредната меде- велат жителите на општициина му овозможува на ната.

Пристигна покуќнината за „чичко Драги„

Општината Ѓорче Петров, откако со заеднички сили со хуманите луѓе успејаа да помогнат во реновирањето на куќата на „чичко Драги“ од Хром, на крајот од месец мај и ја опремија куќата со пкуќнина. Со мебелот и останатите ствари кои се донација. сожителот од Ѓорче Петров доби пристојно катче за живот. Со ова уште еднаш Ѓорчевци ја покажаа хуманоста на дело, ќе речат соседите на Драги.

Пристигна покуќнината за чичко Драги

15


Одбележан крајот на учебната година

Прв концерт на ученици од основните училишта во општината

Учениците од сите шест ос-

Концертот беше со цел да се поттикнат учениците да го исновни училишта од општина такнат својот талент, музички Ѓорче Петров учествуваа на способности, да се мотивиконцерт под мотото „Пееме раат и да веруваат во својот во хор, пееме и соло, сите се успех и во своето знаење. радуваме, нема веќе школо”. Воедно, настанот беше и од-

16

лична можност за соработка меѓу наставниците по музичко и децата од секое општинско основно училиште. Предвидено е овој музички настан во иднина да стане традиционален.


Нов спортски колектив во општината

Формиран кошаркарски клуб „ТНТ“ - Ѓорче Петров

Со поддршка од општината,

во Ѓорче Петров се отвори нов кошаркарски клуб “ТНТ”Ѓорче Петров. Отворањето на овој спортски клуб во кој ќе тренираат млади до 18 години, а за почеток ќе се натпреварува во третата кошаркарска лига, е доказ дека општината заедно со спортските работници активно работи на постојан развој и одржување на спортот, како и на тоа да ги мотивира младите да почнат со спортски активности. Градоначалникот Александар Наумоски изрази задоволство што во неговиот мандат општина

Ѓорче Петров се враќа на спортската сцена, но и поради тоа што младите ќе можат да тренираат и да придонесуваат во својата општина, наместо на други

места. Тој истовремено нагласи и дека општината стои на располагање за активно враќање на спортот и за негов континуитет во Ѓорче Петров.

50 години карате во Ѓорче Петров

Со пригодна свеченост, Општина Ѓорче Петров и Карате

клубот „Ѓорче Петров“ беше ната. Карате клубот “Мирче одбележан големиот јубилел Ацев” од Ѓорче Петров е 50 години карате во општи- првиот регистриран клуб со издадена прва книшка на натпреварувач од страна на Македонската карате федерација. На свечениот настан беа доделени признанија, дипмломи и благодарници. Општина Ѓорче Петров во континуитет се залага повторно да го издигне спортот со постојана поддршка на спортистите и клубовите, меѓу кои и карате клубот “Ѓорче Петров”, некогашен “Мирче Ацев”. 17


Обраќање

9-ти мај е празник на човековото достоинство

Почитувани граѓани,

Денес го обележуваме 9ти мај јубилеј 73 години од денот на победата над фашизмот, крајот на Втората светска војна. Празник од планетарно значење, победа на човековото достоинство и демократијата. Во сето тоа

Но и по капитулацијата на германската армија продожи воениот судир на далечниот исток помеѓу САД и Јапонија. Таа војна беше доста тешка со големи човечки и материјални загуби на двете страни. Јапонските доброволци, така наречени камикази во име на јапонскиот цар

мано Јапонија немаше друг избор освен капитуација. Од страна на воените стратези и експертите по историја оваа војна е проценета како најголема катастрофална војна во постоењето на човештвото. Жртви во Втора светска војна имало над 50 милиони загинати војници и

Градоначалникот Наумоски со учесникот од НОБ Лазаревски

нашата мала Македонија има свое место помеѓу победниците. ЕУ го прогласи 9ти мај за празник на Европа. На 9ти мај 1945 година германскиот генерал пред воените претставници на АФС, Америка, Русија и Англија потпиша воена капитулација на германската фашистичка армија. Со тој чин практично заврши Втората светска војна.

18

го жртвуваа својот живот. Тие предизвикаа големи жртви кај американските морнарици. Американците беа принудени да употребат атомско оружје и по бомбардирањето со две атомски бомби на градовите Хирошима и Нагасаки целосно беа уништени. Повеќе стотици млади лица беа убиени, озрачени или останаа вечни инвалиди. И нор-

цивили. Материјалните штети се големи и непроценливи. Во тројниот фашистички пакт учествувале Германија, Италија, Јапонија (Рим-БерлинТокио), Австрија, Унгарија, Бугарија, Романија и Финска. Тогашните млади македонски генерации ја согледаа и применија волшебната формула за воена победа- изборот на сојузници.


Македонскиот народ се определи за југословенските народи. Мајките кинисаа по своите синови и ќерки, кои на студиите во Белград и Загреб се здобија со првите борбени искуства и во духот на времето ја прифатија КПЈ за челен одред. Се покажа дека тоа беше судбоносна одлука. КПЈ на чело со Тито, иако беше илегална и жестоко прогонувана успеа да ги поведе сите југословенски народи во народноослободителната и антифашистичка војна. Се остварија огромни воени и политички успеси и светска афирмација. На Второто заседание на АВНОЈ на 29 ноември 1943 беа донесени историски одлуки. Кралството на Југо-

славија да се трансформира во југословенска федерација на 6 рамноправни републики, меѓу кои и Македонија. Тогаш и таму Македонија беше првпат дефинирана како држава, а македонскиот јазик официјализиран. На таква основа АСНОМ ја создаде РМ и ја внесе во југословенската федерација. Со тоа завршија бугарските манипулации преку ВМРО за автономија и за балканска федерација. Преку АВНОЈ македонскиот народ стана познат и признат во ООН.На крај, да повториме дека патот за слободата беше трасиран со крвта на 24.000 борци, меѓу кои 24 народни херои и 11 члена на најтесното воено и политичко раководство на

НОАВМ. Сегашните и идни генерации нека ги почитуваат секогаш традициите на НОБ и да им благодариме на борците за државноста и светлината што ни ја донесоа. Ако не беа борците, денес ќе живеевме во темнина. Историјата не може да биде индивидуална, односно на поединци. Историјата му припаѓа на народот и народот е одговорен за својата историја.

дадоа почит на загинатите борци. Ѓорче Петров се поколонија Претсавници од советот на пред споменикот на борците општината, политички партии од втората светска војна и од- и граѓански организации

дадоа почит на жртвите за самостојна и независна Република Македонија и за тие што загинаа за остварување на вековниот сон.

Учесник во НОБ

Перо Лазаревски

Претседател на сојуз на борци на Општина Ѓорче Петров

Општината го одбележа 9-ти мај, денот на ЕУ и победата над фашизмот

Делегации

од општината

19


Баскерфест и во Ѓорче Петров

20


Одбележан денот на крстот во Кучково

21


86 години спортска гордост на Ѓорче

ФК Маќедонија Ѓорче Петров

Фудбалскиот клуб Македо-

нија Ѓорче Петров несомнено е најголемиот, најстариот и најзначајниот спортски клуб во општината. Почетоците на клубот датираат во далечната 1932 година, кога од група ентузијасти се формирал ХАСК (Ханриевски аматерски спортски клуб) во кој членувале младите жители на Ханриево како што тогаш се викала населбата. Името ХАСК, клубот го носел до 1941 кога со окупацијата тој се преименува во „Победа“. По ослободувањето клубот го носи името „Индустријалец. Подоцна, клубот ги менува имињата во согласност на тоа кој се грижи за него. Во времето кога клубот бил под закрила на железничката ложилница тој се преименувал во „Локомотива“,

22

за подоцна да стане „Рудар“, а кога како главен спонзор доаѓа фабриката за сокови „Словин“ клубот го добива името „Југококта“ име коешто и денес е во колективната меморија на ѓорчевци и алтернативен назив за клубот од страна на повозрасните жители. Од сезоната 1989/90 клубот го добива името Македонија што го носи и денес. Од независноста до денес, Македо-

нија Ѓорче Петров е респектабилен фудбалски клуб кој дал мноштво на фудбалски репрезентативци, а клубот се одликува и со силна и талентирана младинска школа и пристојна фудбалска инфраструктура. Најзначајниот успех на Македонија Ѓорче Петров е освоената титула во фудбалското првенство на Македонија во сезоната 2008/2009, како и освојувањето на Купот на Македонија во сезоната 2005/2006 година. На меѓународен план, Македонија Ѓорче Петров настапувала во Интертото купот, Куп на Еропа, и квалификации за Лигата на Шампиони. Македонија Ѓорче Петров во претстојната сезона повторно настапува во најсилната македонска лига, што значи нова можност за нови успеси и трофеи на клубот што цели 86 години го радува Ѓорче и ѓорчевци


Повторно ќе се гледа прволигашки фудбал во Ѓорче

Фудбалскиот клуб Македо-

рица бразилски фудбалери, а оттаму информираа и за донија-Ѓорче Петров, со финан- полнителни засилувања кои сиска помош од општината и се вкупно 9 на број и ќе треба

враќање на еден од брендовите на препознатливоста на Ѓорче Петров, клубот кој во минатото имал многу имиња,

да овозможат ФК Македонија Ѓорче Петров да биде стабилен прволигаш со највисоки амбиции. Едно од главните предизборни ветувања на градоначалникот Александар Наумоски беше дека тој како прв човек на општината ќе го врати спортскиот сјај на Ѓорче Петров, од каде во минатото секогаш излегувале шампиони кои играле на врвно спортско ниво. За следната година се очекуваат и нови спонзорски имиња, а и од општината велат дека нема да изостане, не само финансиската, туку и административна помош за

а најпознат е под името “Југококта”. Следната сезона е на прагот, а веќе управата на клубот напорно работи за доработување на квалитетните подготовки кои започнаа, за од есен максимално мотивирани да влезат во битка со најголемите конкуренти за местата во Европа.

други компании, успеа да избори директен пласман во Првата македонска фудбалска лига, откако стана шампион во втората лига, регион запад. Фудбалерите од западната скопска општина повторно најавуваат борба за највисок пласман и излез во Европа, веќе следната година. Верните навивачи очекуваат да се повтори сезоната 2008/09 кога станаа шампиони и на мегдан излегоа со ФК Бате Борисов во второто квалификациско коло за пласман во Лигата на шампионите. За таа цел, раководството на екипата се засили со четво-

23


Гласник 1060 бр.2  
Гласник 1060 бр.2  
Advertisement