Page 10

VER MO UT

TEKST KOEN VAN DER SCHAEGHE

EEN REVIVAL

BO kiest deze zomer voor bitter, want na de ginrenaissance kent nu ook vermout een wedergeboorte. De naam klinkt misschien niet zo bekend in de oren, omdat in Europa Martini doorheen de jaren haast synoniem werd, maar vergis je niet, alle Martini is misschien vermout, niet alle vermout is Martini. Nu het officieel het etiket van zomerdrank van het jaar draagt, duiken diverse soorten op. Vermout is een versterkte wijn op smaak gebracht met kruiden en planten. Geen sterke drank dus, zoals velen denken. Omdat de bittere smaak de maag opent en de eetlust stimuleert, wordt het vaak gedronken als aperitief. In Spanje, waar het al langer een populair drankje is, is het belangrijkste drinkmoment echter het eind van de middag, wanneer in de vele hippe bars, meestal karamelkleurige, rode vermout wordt geschonken.

ZACHT BITTER Sinds de zeventiende eeuw was vermout eerst in ItaliÍ en later ook in Frankrijk een bekend aperitief. De naam komt van het woord Wermut (alsem in het Nederlands), een kruid dat bekend staat om zijn bittere smaak. Kruidige, zacht bittere smaken, die ook gin zo populair maken, liggen aan de basis van de huidige trend en heropleving van vermout. De zogenaamde botanicals maken het verschil: specerijen, bloemen, bladeren, wortels, schillen, schors,‌ Het arsenaal aan plantaardige aromaten dat wordt ingezet om het gewenste smaakprofiel te bereiken, is onuitputtelijk. Veel gebruikte kruiden zijn gember, jeneverbes, kinine en koriander. Essentieel voor het eindresultaat is een zekere bitterheid.

VAKANTIEGEVOEL Er zijn meerdere soorten vermout, maar de drie belangrijkste zijn droge, rode en witte vermout. De droge wordt vaak gebruikt in cocktails. Witte en rode zijn populair als aperitief, puur, al dan niet met ijs of desgewenst met spuitwater. De witte variant mixt men wel eens met andere dranken, zoals sappen. Bekende vermoutcocktails zijn de negroni (witte vermout, gin & Campari), americano (Campari met witte vermout), de manhattan (whisky, rode vermout en bitters) en natuurlijk de dry. (droge vermout met gin). Hoe je het ook drinkt, alleen al door de kleur en bijhorende tapas vertoef je onmiddellijk in vakantiestemming.

@

Profile for BO Magazine

Editie 78 | BO Magazine  

BO Magazine zomer editie 2016 met artikels over Marisa Papen, badmode dames, Sharma Springs, Achielle, Claudia Cardinale, zomermode, badmode...

Editie 78 | BO Magazine  

BO Magazine zomer editie 2016 met artikels over Marisa Papen, badmode dames, Sharma Springs, Achielle, Claudia Cardinale, zomermode, badmode...