Issuu on Google+

ARCHITECTURAL PORTFOLIO UNIVERSITY of HOUSTON COLLEGE of ARCHITECTURE BAO TRAN 2013


TABLE OF CONTENTS MOBILE MUSEUM - CENTRE POMPIDOU

1

STUDENT COMMUNITY CENTER

5

SAILING ACADEMY DORMITORY

9

SINGLE-FAMILY RESIDENTIAL

13

SCULPTURE BUILDING

17

URBAN ECOLOGY LAB

21

2


PROJECT INFORMATION

mi

lam

t

nc

an

is

SITE STRATEGIES

int o nj

e rol in

ur n

sa

nb

ma

ca

ba

DESIGN CONCEPT

ac

be rry

ala

DESIGN STRATEGIES

fra

ho lm

wi

1

stu ar

nin

The Pompidou Centre reaches out to the public to share and promote the immense cultural heritage that it possesses. Since its opening in 1977 the Pompidou Centre has had a fundamental mission of cultural decentralization with an active policy of exhibitions and contacts outside of the main institution in Paris. With the decision to create the Centre Pompidou-Metz, the Centre Pompidou was the first large national cultural institution to be decentralized. The goal of the current program is to create a travelling exhibition space that will give new force to the Centre’s original mission. In imagining an itinerant museum, the Pompidou Centre will create a new possibility for encounters between the public and the masterpieces of one of the two largest collections in the world.

fan

DESCRIPTION:

in

1,000 meters squared

ma

SIZE:

tra vis

May 2012

lam

DATE:

mi

Houston, Texas

a

LOCATION:

an

Pompidou Centre Mobile Museum

lou isi

PROJECT:


FRANCIS ST.

MAIN ST.

TRAVIS ST.

VAN

HOLMAN ST.

SITE PLAN 1/32” = 1’

2


SECTION A-A 1/8” = 1’

A

A

SOUTH ELEVATION 1/8” = 1’

FLOOR PLAN 1/16” = 1’

3

WEST ELEVATION 1/8” = 1’


EXTERIOR PERSPECTIVE - DAY TIME

EXTERIOR PERSPECTIVE - NIGHT TIME

INTERIOR PERSPECTIVE

4


PROJECT INFORMATION PROJECT:

Student Community Center

LOCATION:

University of Houston, Houston, Texas

DATE:

May 2010

SIZE:

14,500 square feet

DESCRIPTION:

The Student Community Center was proposed to be built right outside our building, The College of Architecture. In this proposal, the center must include sleeping quarters for 30 or 40 students. The program also asked to design an environment for social networking and well as recreational facilities. Study areas were designed within the facility, as well as an exterior basketball court and courtyard for the students. The design of the building was oriented specifically through the existing pathway which connects the UC Satellite and the Architecture building. In doing so, students are forced to walk through this community center and interact with other students within the college promoting good studio culture.

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

5

SITE PLAN

GROUND FLOOR


SOUTHWEST ELEVATION

SOUTHEAST ELEVATION

6


7

PHOTO DOCUMENTATION


GROUND PERSPECTIVE

8


PROJECT INFORMATION PROJECT:

Sailing Academy - Dormitory

LOCATION:

Clear Lake, Houston, Texas

DATE:

May 2011

SIZE:

150,000 square feet

DESCRIPTION:

The goal of this project was to design a Sailing Academy in Clear Lake, Houston,Texas. The campus consists of educational facilities, dining halls, wood and metal shops, and dormitories. A large influence in designing the dormitory was a combination of the grand feature of hotels usually seen in Las Vegas, which is used as a large attraction for the typical passerby, as well as a form of Brutalistic architecture that is usually imposed on government type buildings. The dormitory‘s largest attraction is the Olympic size swimming pool located on the 2nd floor, while the entire building overlooks it for a great view, as well as a view down the entire campus. Its heavy concrete base was created to counter the light framed glazing all around the building.

14

6 12 1 13 1 2 2

11 3 8

9

1

8 8 8

10 7

N

14 Scale = 1:100

Legend 1. Education 2. Library 3. Administrative Office 4. Dining Hall 5. Parking 6. Pool 7. Boat Building 8. Boat Barn 9. Shop Master 10. Referee Tower 11. Faculty & Guest Dorm 12. Men’s Dorm 13. Women’s Dorm 14. Docks 15. Trailer Parking 16. Hilton Hotel

15

16

SITE PLAN

9


GROUND FLOOR

FOURTH FLOOR

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

FIFTH FLOOR

SIXTH FLOOR

SEVENTH FLOOR

10


SOUTH ELEVATION

11

DETAIL SECTION


GROUND PERSPECTIVE

12


PROJECT INFORMATION

Monthly Rainfall

Climate Data

4.0 3.5 3.0 2.5 2.0 1.5 1.0 0.5 0

0

PROJECT:

Single-Family Residential

LOCATION:

San Bernardino, California

DATE:

December 2011

SIZE:

2,500 square feet

April

DESCRIPTION:

This house in San Bernardino, CA is for a single parent with one child. This area has a high crime rate and I am investigating defensible architecture. The main factors that influence the design is the secturity-threat issue of the site and average salary the average resident brings in each year. Though the main road runs north to south, the house was orientated north to south as well to draw views down the road, as well as the mountain side for cool breezes. The house is divided into two wings that display public space and private space. The wings open up to the street and create a garden space that encourages community interaction. The public spaces are organized east to west to ensure maximum sunlight and views to the neighborhood. The private sector, containing the master bedroom, runs north to south, allowing the owner to see incoming guests and street activity from the bedroom. The goal is to create a comfortable living space that is aesthetically pleasing, yet affordable, and to provide a high level of privacy and security, but also express a strong form of cohesion between the owner and their community.

May

20

40

60

80

100 120

January February March

June July August September October November December

Income

Poverty

$50,221

US

14.3%

$58,925

CA

14.2%

$31,140

SB

27.6%

60000

50000

40000

30000

20000

10000

0

0

College Degree

5

10

15

20

25

Highschool Degree

27.5%

US

84.6%

29.7%

CA

80.5%

11.6%

SB

64.9%

6

100

80

60

40

20

0

0

20

40

60

80

100

7 8

9 8

3

3 4

7

2

3

3 5

8

1

5

5

8

7

5

7

Violent Crimes

6

9

Property Crimes

4.55

US

32.12

5.07

CA

29.60

11.6

SB

50.22

4

12

10

8

6

4

2

2

0

0

10

20

30

40

50

60

*per 1000 people

3 7

1

Age 4

Race

2

White under 20

African-American

20-40

Native-American

40-60 over 60

Asian Pacific Islander Other

13

Safest

2+ Races


FLOOR PLAN

VICINITY PLAN

GROUND PERSPECTIVE

14


NORTH ELEVATION 1/16” = 1’

NORTH SECTION 1/16” = 1’

15

EAST SECTION 1/16” = 1’


WEST ELEVATION 1/16” = 1’

WEST SECTION 1/16” = 1’

SOUTH ELEVATION 1/16” = 1’

16


PROJECT INFORMATION PROJECT:

Sculpture Building

LOCATION:

University of Houston, Houston, Texas

DATE:

December 2012

SIZE:

50,500 square feet

DESCRIPTION:

For Phase 2 (12 weeks) the course will focus on the design and development of a new Fine Arts Sculpture facility that will seek to connect the program of artistic instruction and production with the broader Arts Corridor. The definition of fluid spaces that connect within the building and to the campus along with the articulation of performative building skins will be an extension of the initial exercises in Phase 1 deployed to a building scale. A landscape site design component is also included in the proposal with the redesign of the quadrangle connecting to the new facility and the water feature in relation to a potential new free standing gallery connected to the Sculpture Building.

CIRCULATION

BUILDING SEQUENCE

* Two wings to differentiate programmatic spaces

* Lobby * Cafe/Lounge * Classrooms * Offices * Editing Studio * Production Studio * Computer Lab

* Pass-thru allows for student circulation

* Metal Shop * Wood Shop * Gallery A * Gallery B * Terrace

* Landscape rises and drops to making way for gallery/shop spaces as well as water features

* Exhibition Space * Critic Space * Water Feature

* Roof form mimics landscape language through push and pull

* Individual Studios * Open Studios

* Primary and Secondary circulation through the site

* Seminar Room

PROGRAM

UH FINE ARTS DISTRICT AERIAL VIEW

17


WEST ELEVATION Scale: 1/16” = 1’

SECTION YY Sculpture Gallery and Shop Scale: 1/16” = 1’

18


INTERIOR PERSPECTIVE - LOBBY/CAFE

19

EXTERIOR PERSPECTIVE - GALLERY/SHOP


PHOTO DOCUMENTATION

20


PROJECT INFORMATION PROJECT:

Urban Ecology Lab

LOCATION:

Gul/Bayou, Houston, Texas

DATE:

December 2010

SIZE:

40,000 square feet

DESCRIPTION:

The Urban Ecology Lab consists of multidisciplinary institutes studying human and natural effects on changes in the Gulf/Bayou ecosystem. The design of the Ecology Lab was based on the interaction between public spaces and the multiple disciplines. The lab is located along the bayou, which leads from Houston to Galveston, and is surrounded by water and highways. The architectural design was built on many factors which had to be accommodated for, such as the city’s rich history, the flooding of the bayou, and the site analysis. Much research into the site will factor into the choice of materials and structure of the building. The issues that were tackled in this design was the organization and orientation of the building, included the separation of public and private spaces, circulation within the building and through the site, and the integration of the building within the site itself.

N VICINITY PLAN

21

SITE PLAN

SITE PLAN


FLOOR PLANS

DETAIL SECTION

22


23

PHOTO DOCUMENTATION


GROUND PERSPECTIVE

24


ARCHITECTURAL PORTFOLIO UNIVERSITY of HOUSTON COLLEGE of ARCHITECTURE BAO TRAN 2013


2013 Architectural Design Portfolio