Page 1

balans Voorjaar 2010

ZORGKRANT VOOR BRABANT EN ZEELAND

Halfjaarlijkse special Met onder meer: Hulp van de psycholoog Plus: Speciale verpleegkundigen Boeken & tips

Voorkom diabetes

Goede opvang

Eigen keuzes

IN BALANS IS EEN COMMERCIテ記E UITGAVE VAN DE ADVERTENTIEBEDRIJVEN VAN BN DESTEM | PZC, BRABANTS DAGBLAD EN EINDHOVENS DAGBLAD, I.S.M. MET DE ZORGSECTOR.


2

In balans

Woensdag 14 april 2010

Vervang uw loszittende kunstgebit

voor een comfortabel klikgebit ko Voor de

sten ho

t niet eft u he

te laten

!

De van tv bekende tandprotheticus Van der Wal is gespecialiseerd in tandprotheses. Patiënten kunnen -zonder tussenkomst van de tandartsrechtstreeks bij deze specialist terecht voor een kunstgebit of een klikgebit op implantaten. Een klikgebit is een onder- en/of bovenprothese die u kunt vast- en losklikken op twee implantaten (kunstworteltjes) in de onder- of bovenkaak. Doordat een klikgebit niet kan bewegen (zoals het klassieke kunstgebit) wordt speling voorkomen en kan er vrijwel geen voedsel onder de protheserand komen. Mensen kunnen hiermee weer probleemloos lachen en alles eten!

Toe aan een tweede jeugd of een nieuw perspectief?

Momenteel wordt een klikgebit in de onder en bovenkaak vergoed door de basisverzekering. Er geldt alleen een verplichte eigen bijdrage van circa € 250 (incl. nieuwe boven- en/of onderprothese). Een tandartsverzekering is niet nodig! Bent u geïnteresseerd in een klikgebit maar vormt de eigen bijdrage een kostendrempel? Om deze laatste financiële drempel weg te nemen, bieden wij u graag een perfecte oplossing aan! Vraag naar de voorwaarden.

Bel voor een vrijblijvende afspraak: Praktijk Breda Baliëndijk 10 T 076 - 57 29 800 www.implantatenpraktijk.nl

Praktijk Oosterhout Leysenhoek 46 T 0162 - 46 66 61 www.implantatenpraktijk.nl

Kom werken in de Brabantse Zorg en Welzijn!

surf naar

Thuiszorg met persoonlijke aandacht Bij Thebe bent u aan het juiste adres voor professionele en persoonlijke zorg bij u thuis. Of dat nu verpleging of verzorging betreft, hulp bij het huishouden of nachtzorg. U kunt rekenen op de zorg die u van oudsher kent.

Leden hebben een streepje voor Het lidmaatschap van Thebe Extra biedt u handige diensten aan huis, zoals maaltijden, kapper en pedicure. Meer informatie vindt u op www.thebe-extra.nl. Daarnaast kunt u in de thuiszorgwinkels van Thebe allerlei ondersteunende artikelen en verzorgingsproducten met korting kopen. Kijk op www.thebe.nl voor locaties en openingstijden.

www.thebe.nl • 0900 - 8122 (€ 0,10 p.m.)

erk voor Kwaliteitskeurm rie zorg de hoogste catego


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

In tr o d u c tie

Inhoud In dit nummer: Leven met diabetes

5

Uit het werkveld

7

Boeken en tips

9

Wat betekent het voor u? Zorg is een mooi woord. Het roept de associatie met betrokkenheid op. En dat klopt doorgaans ook. Maar we moeten

Slaapapneu

11

Kinderopvang

13

De Stelling

15

Bij de psycholoog

17

Zelf verzekerd?

19

steeds meer zelf doen. En tot hoever gaat dat?

Kijk ook op: www.bndestem.n/specials door Herbert Kats

Colofon In Balans is een commerciële uitgave van de advertentiebedrijven van BN DeStem | PZC, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad, in samenwerking met de zorgsector. Deze special verschijnt als bijlage bij de genoemde dagbladen.

Wilt u adverteren in de volgende bijlage? Neem dan contact op met: Frits Smeets 076-531 22 77 segmentteam@bndestem-pzc.nl

Vormgeving: Angela van Eck Productcoördinatie: Dennis Willems Herbert Kats

Met jaarlijks oplopende kosten is het allerminst vreemd dat men in de gezondheidzorg zo hardnekkig op de noodzaak van preventie hamert. Dat is belangrijk, in meerdere opzichten. Niet in het minst omdat daar een verschuiving naar de eigen verantwoordelijkheid bij hoort. Op zich helemaal niet verkeerd, maar iedereen kan zien dat er een addertje onder het gras zit. Een flinke adder zelfs. Zelfredzaamheid is een term die regelmatig opduikt in bespiegelingen over de toekomst van de gezondheidszorg. Ieder weldenkend mens kan snappen dat er iets moet gebeuren om ons zorgstelsel betaalbaar tehouden nu de vergrijzing meer en meer oprukt. Eigenlijk is zelfredzaamheid niets anders dan het vermogen om je dagelijks staande te houden. Of dat lukt hangt niet alleen af van de zorg, maar ook van de persoon zelf. Iemand met een kwaal of gebrek kan zich vaak ‘redden’ als de mate waarin zorg geleverd wordt maar goed is afgestemd op de behoefte. Ziedaar, de beide elementen zijn met elkaar verbonden. Maar daarmee ligt tegelijk het gat bloot tussen tussen theorie en praktijk, tussen tekentafel en werkelijkheid. Groei Betere zorg betekent namelijk vaak: meer specialistische zorg. En voor expertise moet nu eenmaal betaald worden. Jarenlang is getracht met bijstellingen de groei van de kosten - want die nemen ondanks alle maatregelen nog steeds toe - in de hand te houden. Maar iedereen die een huishouden ‘runt’ snapt dat je het met een kaasschaaf niet zult redden als het om miljarden gaat. Vandaar dat je steeds vaker termen hoort als ‘grondige reorganisatie’ en ‘ingrijpende koerswijziging’. Zoals altijd, makkelijker gezegd dan gedaan. Want van ons zorgstelsel leven letterlijk miljoenen mensen. Gaat het niet langer over ‘ombuigen’ maar om regelrecht saneren, dan zal dat dus zeker van ‘au’ doen. Tegelijk is door de verschuiving van het ooit bijna alomvattende begrip zorg naar preventie en zelfredzaamheid

‘maatwerk’ nodig om mensen te helpen. Ironisch genoeg maakt dat het steeds gecompliceerder om de helpende hand te reiken. En te vinden. Waar moet die helpende hand vandaan komen? Moet je erom vragen of moet iemand anders hem aanbieden? En wanneer? Informatie is er doorgaans in overvloed. Maar kan de betrokkene die vinden en nuttig gebruiken? Afhankelijk Nu zijn er gelukkig veel mondige mensen. Die zullen ongetwijfeld hun weg vinden. Maar bij het begrip ‘zorg’

Op zoek naar helpende hand

hoort onontkomelijk ook een groep die afhankelijk is van hulp. En die niet altijd kan vinden of betalen. Want hoe belangrijk mantelzorg, steun van familie en zelfredzaamheid ook zijn, adequate zorg voor mensen mag nooit alléén afhankelijk zijn van hun vermogen een (voordelige) helpende hand te vinden. Het Amerika van Obama heeft (naar Europees voorbeeld) net afstand genomen van die gedachte. Het zou wrang zijn als wij juist naar de andere kant doorschieten. Het is goed als iedereen die het heeft over ingrijpende veranderingen zich terdege beseft dat onze taal nog een andere maar aanverwante uitleg geeft aan het begrip zorg. Inderdaad, die van bezorgdheid.

3


In balans

Woensdag 14 april 2010

Last van uw voeten of onderbeen? Meer comfort in uw (sport)schoen? Kom op 23 of 24 april 2010 naar MediPlus. Op deze dagen krijgt u een gratis voetmeting en advies over inlegzooltjes voor meer comfort in uw (sport)schoen, de Comfort Sports. Tevens maakt u voordelig kennis met de nieuwe VenoTrain® sport, de compressiekous die voor betere prestaties en een sneller herstel zorgt. Ook op andere sportverzorgingsartikelen ontvangt u deze dagen 10% korting*.

Comfort Sports

Primeur voor Nederland

De Comfort Sports inlegzool heeft speciaal voor ieder sporttype een aparte variant. Hierdoor sluit de zool optimaal aan bij uw sport en uw voeten! De ideale zolen voor hardlopen, wandelen en sporten.

Nieuw! VenoTrain® sport De VenoTrain® sport biedt een optimale sportieve ondersteuning tijdens training en wedstrijd. Deze compressiekous ondersteunt de prestatie, heeft een hoog draagcomfort en verbetert het uithoudingsvermogen. Tevens biedt de kous voordelen bij herstel van een zweepslag of overbelasting aan het scheenbeen. Nú met 10% kennismakingskorting! * m.u.v. Comfort Sports. Prijzen zijn niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen en/ of kortingsafspraken

www.mediplusbreda.nl T. 076 52 65 340 • Slingerweg 87 • Breda Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00 – 17:30 uur, zaterdag 10:00 – 14:00 uur

Maak jij het verschil voor hen? • Kan jij je goed inleven in personen én je

openstellen voor de verschillen in mensen?

• Bied jij in de verschillende situaties waarin mensen zich bevinden, de 24-uurs zorg of ondersteuning die ze nodig hebben? Kies dan voor één van de uitdagende opleidingen binnen de Zorg- en Welzijnssector.

Onderdeel van ROC West-Brabant

4

Vitalis college Terheijdenseweg 414 4826 AB Breda T 076 573 33 33

www.vitaliscollege.nl

Dromers gezocht… en aanpakkers! Slaak jij wel eens een zucht als je aan de zorg denkt? Zou je het graag eens op een andere manier proberen dan op routine? Word je soms moe van de regelgeving die een lumineus idee belemmert? Ben jij die man of vrouw die zijn of haar zorg-dromen nog niet heeft opgegeven en ze nu echt wil waarmaken? Naar dergelijke dromers is tanteLouise-Vivensis op zoek!

Stichting tanteLouise-Vivensis is op weg naar residentie Moermont. Een stukje nieuwbouw in Bergen op Zoom waar je U tegen zegt. 227 toekomstige bewoners, die nu nog verblijven in verpleeghuis ABG, zullen op 3 juli 2010 hun intrek nemen in residentie Moermont, het verpleeghuis gebouwd met het oog op de toekomst. Verdeeld over 28 woningen gaan wij kleinschalig wonen en leven met stuk voor stuk unieke individuen. Mensen met een (levens) verhaal, mensen met wensen en dromen, maar ook mensen met (zorg)behoeften zoals jij en ik. Op dit moment worden onze (droom) teams samengesteld. Ben jij die:

Verpleegkundige Verzorgende Woonbegeleider Vrijwilliger met die verfrissende blik? Die buiten de kaders van de verpleeghuiszorg kijkt en mee wil werken aan leven? Ga dan snel naar de website van tanteLouise-Vivensis. Daar vind je de functieomschrijvingen van de diverse droombanen die wij in de aanbieding hebben.


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

5

Ze lfz o r g v o o r o u d e r e n

Normaal leven met diabetes Heb je diabetes, dan merk je dat dagelijks. Dat komt omdat je medicatie en voeding moet afstemmen op je bloedsuikergehalte. En dat kost tijd en aandacht. Ook kun je te maken krijgen met allerlei complicaties. Daar moet je dus alert op zijn. Diabetesverpleegkundige Astrid Jumelet noemt het ‘zelfzorg’. „Hoe beter die zelfzorg, hoe groter de kans op een normaal leven.”

door Joyce Muilenburg Astrid (46) kan het weten. Niet alleen werkt ze al 23 jaar in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom als diabetesverpleegkundige, ook heeft ze sinds haar zestiende zelf diabetes. „Toen ik dat te horen kreeg, deed ik op hoog niveau aan atletiek”, vertelt ze. “Daar moest ik acuut mee stoppen. Bewegen was niet goed voor mij, zo besloten de artsen. Nu is dat wel anders. Want wat blijkt? Door te sporten maak je insuline gevoeliger, oftewel meer werkzaam. Bewegen is dus juist goed. Zeker voor iemand met diabetes.”

Foto GPD

BEWEEGWIJZER Bewegen wordt daarom steeds meer gestimuleerd. Zo heeft de gemeente Bergen op Zoom een programma-aanbod met de naam ‘Beweegwijzer’. Een greep uit dit aanbod: 55+ fit; bewegen voor ouderen; fit en spel 50+; Nordic Walking 50+; Oriëntaalse buikdans 50+ en dansimprovisatie 50+. Astrid: “Andere gemeenten kennen ook dergelijke programma’s. Misschien net iets anders, maar het aanbod is er wel. En mocht iemand niet in groepsverband willen of kunnen sporten, dan raden we aan om in ieder geval een half uur per dag te wandelen. Of te fietsen. Zelfs de trap nemen helpt. Als je maar beweegt. Het is belangrijk dat je daar zelf aan werkt.”

doening, waarvan 900.000 met diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. “Daarom is voorlichting en begeleiding zo belangrijk”, legt Astrid uit. „Steeds meer huisartsen hebben een praktijkondersteuner waar men terecht kan voor controle en advies. Ook heeft Thuiszorg West-Brabant deskundigen in dienst die zich richten op diabetici, zoals diëtistes en diabetesconsulenten.” Vanuit haar eigen poli werkt Astrid intensief samen met andere specialisten, om zo goed mogelijk zorg te kunnen dragen voor mensen met diabetes. “Maar we blijven aangeven: zorg goed voor jezelf. Ga regelmatig bij één van de deskundigen langs voor controle.”

CONTROLE

GEVOELLOOS

Er komen alsmaar mensen met diabetes bij. Nederland telt in totaal zo’n miljoen inwoners met deze aan-

Als voorbeeld geeft Astrid de voeten van iemand met diabetes. „Een veel voorkomende complicatie is ge-

Er zijn twee types binnen deze aandoening Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer (goed) regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel precies met het hormoon insuline. Heeft iemand één van de types, dan kan hij nooit het andere type krijgen. Type 1 Eén op de tien heeft diabetes type 1. Vroeger werd het jeugddiabetes genoemd, omdat dit type meestal bij jonge mensen wordt geconstateerd. Bij dit type maakt het lichaam zelf helemaal geen insuline meer aan. Het afweersysteem heeft per ongeluk de cellen die insuline aanmaken, vernietigd. Mensen met dit type moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten. Of ze dragen een insulinepomp.

Type 2 Negen van de tien heeft diabetes type 2. Vroeger werd het ouderdomsdiabetes genoemd, maar het komt nu ook vaker bij jongere mensen voor. Bij dit type heeft het lichaam te weinig insuline. Ook reageert het lichaam niet meer goed op de insuline. Factoren die het risico op type 2 vergroten zijn overgewicht en te weinig bewegen. Ook erfelijke belasting vergroot de kans. Mensen met type 2 krijgen meestal medicijnen in combinatie met voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand insuline spuiten.

voelloosheid onder de voet. Je kunt dus zomaar een wondje of een lelijk plekje hebben en het niet weten. Het wondje wordt groter en heelt slechter. Een tiental jaar geleden zag je vaker mensen met diabetes die voor een amputatie van een voet of onderbeen moesten. Door meer voorlichting en controle komt die ingreep een stuk minder vaak voor, maar het blijft opletten. Wij adviseren diabetici om regelmatig naar de pedicure te gaan. Zeker ouderen. Zij kunnen slechter bij hun voeten om die te controleren en te verzorgen.”

THEMA Medicatie, de juiste voedingskeuzes, bewegen, controle van lichaam. Het is nogal wat. „Dat is absoluut waar”, erkent Astrid. “Vooral het rekenen met koolhydraten is voor mensen die net diabetes hebben een lastig onderdeel. Sommigen raken ervan in de stress. Ik zeg dan altijd: hou je even aan de basis en laat het een paar dagen rusten, begin dan opnieuw. Er komt een dag dat je er veel ontspannender mee omgaat.” Astrid loopt naar een kast in haar werkkamer en laat een hele rij folders zien. Kleine, overzichtelijke vouwbladen met de titel: ‘Leven met diabetes’. Iedere folder heeft een ander thema, zoals: vakantie, rijbewijs, verzekeringen, seksualiteit. Astrid: “Jarenlang onderzoek heeft er voor gezorgd dat we steeds meer weten hoe we op een goede manier met diabetes om kunnen gaan. Met al die kennis zorgen we met elkaar dat diabetici een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. En dat kan. Ik ben er het levende bewijs van!”

’Leven met diabetes’ is een uitgave van de Diabetesvereniging Nederland (www.dvn.nl) De folders zijn o.a. te verkrijgen bij huisartsen en ziekenhuizen.


6

Woensdag 14 april 2010

In balans

/MNOZIVHIV©

/MNOST :SSVQSKIPMNOLIHIRMR

HI8LYMW^SVK   9MXWXIOIRHIEVFIMHWZSSV[EEVHIR

.SY[VIEGXMI 7YVJREEV[[[X[FRP[EEVNIIIREGXYIIPZEGEXYVISZIV^MGLXZMRHX.IOYRXZERHEEVYMX HMVIGXWSPPMGMXIVIR;I^MIRNIVIEGXMIQIXZIIPFIPERKWXIPPMRKXIKIQSIX :SSVQIIVMRJSVQEXMIOERNISSOGSRXEGXSTRIQIRQIX7ERRIHI+VSIRVIGVYMXIV XMNHIRWOERXSSVYVIRXIFIVIMOIRSTXIP  SJZMEZEGEXYVIW$X[FRP

Y[^IPJWXERHMKLIMHSR^I^SVK

Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491 200 www.asvz.nl

Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Werken met mensen met een verstandelijke beperking

Locatie Vincentius in Udenhout is een middelgrote locatie met een kleinschalig en informeel karakter, actief

ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. We beschikken op tientallen locaties in meerdere regio’s over een diversiteit aan woonvormen, van meer tot minder beschut en een grote variëteit aan dagactiviteiten.

in de regio Tilburg. Er zijn

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Zuid Holland beschikbaar.

Kijk naar actuele vacatures op onze site

ASVZ is aangesloten bij

diverse begeleidende en leidinggevende functies binnen ons werkgebied in Brabant en Midden- en

www.asvz.nl


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

7

P o r tr e tte n u it h e t w e r k v e ld

Speciale verpleegkundigen De Britse Florence Nightingale (1820 - 1910) wordt gezien als het boegbeeld van de verpleging. Mede door haar zorg en inzet is verpleegkunde een volwaardig beroep. Een eeuw na haar sterftejaar vertellen drie gespecialiseerde verpleegkundigen hoe zij hun vak uitoefenen. door Joyce Muilenburg

Carola Janssen (23) Werkzaam bij: Thuiszorg West-Brabant Functie: Verpleegkundige in de wijk Na het VMBO volgde Carola Janssen de opleiding Verpleegkundige (niveau 4) bij het Vitalis College in Breda. Werken in de thuiszorg sprak haar direct aan. „Je stapt ‘s morgens in je auto en je weet niet hoe de dag zal verlopen.” Carola vindt het leuk om bij mensen thuis te komen. „Iemand verplegen die thuis is, is anders dan wanneer diegene in een ziekenhuis opgenomen ligt. Thuis zijn mensen in een andere positie, met andere wensen en vragen. Een verpleegkundige in de wijk moet daar op in kunnen spelen, de wensen kunnen en willen respecteren. Ik vind het een uitdaging om mijn cliënten zo goed mogelijk tegemoet te komen.” Wijkverpleegkunde ontwikkelt zich snel. Binnen dit vak is er steeds meer specialisatie. Ook veranderen de protocollen met enige regelmaat. Dat vraagt veel van de verpleegkundigen. „Daarbij, mensen blijven almaar korter opgenomen en hun herstel vindt steeds vaker thuis plaats”, vult Carola aan. „We hebben daarom regelmatig bijscholing en cursussen en we overleggen dagelijks met ons team. Je werkt veel alleen, dus zo’n overleg is zinvol en fijn.” Het hoofdkantoor van Thuiszorg West-Brabant staat in Roosendaal. Carola werkt in Breda. Deze vestiging is nog maar net opgestart: in december 2009. Carola: „De kracht van onze vestiging is, dat het om een klein team gaat. Hierdoor krijgen de cliënten telkens dezelfde mensen terug te zien. Dat werkt van beide kanten prettig.”

’Iemand thuis verplegen is anders dan in een ziekenhuis’

’Het ene moment geef je een flesje, het andere reanimatie’ Lisette Beenakkers (35) Werkzaam bij: Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout Functie: SVK en ICN-verpleegkundige. SVK: Specialistische Vervolgopleiding Kinderverpleegkunde. ICN: Intensive Care Neonatologie. Neonatologie betekent: leer van de nieuwgeborenen. Het is een afdeling in een ziekenhuis waar extra zorg wordt verleend aan vroeggeborenen. Lisette werkt op zo’n afdeling. „Het is mijn taak om kinderen tot zes weken oud te verzorgen. Het kan gaan om te vroeg geboren kinderen, maar ook om kinderen die op tijd of overtijd geboren zijn en zorg nodig hebben omdat ze ziek zijn.” „Elke dag is anders! Soms ben ik intensief met zeer zieke baby’s bezig, de andere dag verzorg ik baby’s die al weken bij ons op de afdeling liggen. Ook ondersteun ik de ouders.” Lisette vertelt dat de redenen van opname erg kunnen verschillen. „Het kan gaan om een baby die net geboren is op de verloskamer of op de operatiekamer en ondersteuning nodig heeft, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een baby van twee weken oud die opgenomen wordt met een hartafwijking. Die diversiteit spreekt mij erg aan. En uiteindelijk gaat het er om, om te zorgen dat de baby zo goed mogelijk mee naar huis kan met de ouders.” Lisette deed de opleiding tot algemeen verpleegkundige, daarna SVK en ten slotte de ICN-opleiding in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. „Naast je opleiding is het belangrijk dat je je flexibel kunt opstellen. Je moet zelfstandig kunnen denken. En ingrijpen, want het ene moment zit je een flesje te geven en het volgende moment word je bij een reanimatie van een net geboren baby geroepen.”

Hennieta Mulder (37) Werkzaam bij: Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom Functie: nurse practitioner klinische geriatrie Hennieta is nurse practitioner. Dat is iemand die qua functie tussen de verpleegkundige en de arts in staat. Hennieta kan zodoende taken van een arts overnemen, maar ook verpleegkundige handelingen verrichten. Om deze functie te kunnen vervullen deed Hennieta eerst de Verpleegkundige-A opleiding, vervolgens HBO Maatschappelijke Gezondheidszorg en diverse verpleegkundige specialisaties. Daarna volgde ze met succes de Masteropleiding Advanced Nursing Practice in Groningen. Hennieta: „Ik ben werkzaam in het grensgebied van ziekte en zorg. Door middel van die masteropleiding heb ik geleerd om naast verpleegkundige aspecten ook medische taken te verrichten zoals anamnese, diagnostiek, behandeling en medicatie.” Geriatrie is een specialisme die gericht is op ouderen. Binnen het Lievensberg ziekenhuis heeft Hennieta verschillende werkterreinen. „Ik zie patiënten op de geheugenpolikliniek; begeleid mensen die medicijnen gebruiken en zie patiënten die niet op onze GAAZ afdeling liggen maar op andere verpleegafdelingen en geriatrische problemen hebben. Het kan gaan om verwardheid of onrust, maar ook om iets fysieks zoals ouderen die gevallen zijn. Hennieta geeft soms ook klinische lessen en voorlichting en zit namens het ziekenhuis in werk- en stuurgroepen. Ze legt uit dat geriatrie een breed specialisme is. „We zien de patiënt in zijn totaliteit en kijken naar lichamelijke, geestelijke en sociale problemen. Ook hebben we vaak contact met partners, kinderen, naasten en andere professionele hulpverleners. Die veelzijdigheid spreekt me aan.”

Werken in het grensgebied van ziekte en zorg


8

In balans

Woensdag 14 april 2010

Vanaf 1 juni óók in de gemeente Rucphen

1 JUNI OPENT VIDENTI EEN NIEUWE PRAKTIJK AAN DE VIJVERSTRAAT 8A IN ST. WILLEBRORD. WILT U MEER WETEN? BEL 0165 555 728.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OVER ONZE PRAKTIJKEN OP WWW.VIDENTI.NL

Joost

Dat er over het werken in de zorg veel taboes bestaan, is geen verrassing. Waarom ben ik dan tóch in de zorg gaan werken? Is het de hele dag alleen maar verzorgen? Het klopt inderdaad dat cliënten die dat zelf niet kunnen, gewassen en verschoond worden. Dit is wel een knop die je om moet (kunnen) zetten. Maar dit is maar een klein stukje van je dagelijkse werk. Je kunt bijvoorbeeld ook met cliënten gaan wandelen en sporten. Ik zie mijn werk elke dag weer als een nieuwe uitdaging. Als ik heb gewerkt en ik heb iets voor een ander kunnen betekenen, dan heb ik lekker gewerkt. En wat het mooie ervan is? Door goed te doen voor anderen, krijg je wederzijds respect en dat geeft zoveel positieve energie dat je iedere dag met plezier naar je werk gaat en de soms negatieve kanten snel vergeet.

Lisette

Als je naar je werk gaat, weet je nooit wat er die dienst gaat gebeuren. Dit houdt in dat je snel moet kunnen schakelen en handelen. Op het moment dat de situatie escaleert, moet je stevig in je schoenen staan en je collega's back-up kunnen bieden. Het werk is hierdoor super afwisselend. De cliënten hebben een dusdanig niveau dat je er vaak leuke gesprekken mee kunt voeren. Het zijn cliënten waarbij het accent ligt op begeleiding en niet zozeer op verzorging.

Word jij de nieuwe collega cliëntbegeleider van Lisette en Joost?

GP

(gedragscomplex)

Ben jij iemand die complexe situaties kan inschatten? Toon jij initiatief? Zie jij mogelijkheden en kun je die pakken? Kun jij meteen handelen in onverwachte situaties? Kun jij de veiligheid van cliënten en collega's waarborgen? Ben jij flexibel? Heb jij snelle reflexen? Heb je een afgeronde beroepsopleiding op minimaal niveau 3 richting zorg en welzijn?

Dan ben jij geschikt en zoeken wij jou! Meer informatie De contracturen (min. 7 max. 28 uur) zijn in overleg en op basis van een onregelmatig rooster. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Gehandicaptensector. De functie van cliëntbegeleider GP is ingeschaald in FWG 40. Schrijf vóór 28 april een korte brief met cv naar S&L zorg t.a.v. personeelszaken o.v.v. vacaturenummer 100414, postbus 148, 4700 AC Roosendaal. Of vul ons sollicitatieformulier op www.slzorg.nl in. Mailen kan ook via pz@slzorg.nl. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

9

T ip s

Beter weten Nagelbijten

Trillend ooglid

Louisie, zit niet op je nagels te bijten, zong men ergens in de vorige eeuw. Nagelbijten is een vrij onelegant en ongezond tijdverdrijf. Je gebit slijt er van, bacteriën van je handen komen in je mond terecht, er ontstaan wondjes rond je nagels en als je maar lang genoeg knaagt krijg je lelijke eeltplekken. Wil je ervan af, dan kun je je wenden tot therapieën als valse nagels of pleisters plakken, smeren met een bittere vloeistof, knijpen in een stressbal of kauwgom kauwen. Hypnose of homeopathie zou ook helpen. Enige zelfreflectie is waarschijnlijk nog het effectiefst. Signaleer wanneer je behoefte krijgt aan nagelbijten, sta even stil bij dit moment en neem het besluit niet toe te geven aan je bijtdrift.

Reuze irritant, zo’n trillend ooglid. Het ontstaat door het aan- en ontspannen van je ooglid. Gebeurt dit heel snel, dan gaat je ooglid trillen. Vaak duurt dit maar een paar minuten en gaat het vanzelf weer weg. Maar bij sommige mensen kan het wel een paar dagen aanhouden. Oorzaken hiervan zijn vaak vermoeidheid, stress of ingespannen werk met de ogen. Neem je rust en

Wie de schoen past… Veel mensen dragen steunzolen. En nu de zomer er aan komt, is het voor hen vaak lastig om leuke, goed zittende schoenen te vinden waar de zolen in passen. Waar moeten zij op letten? ● Allereerst op de maat! De binnenkant van de schoen moet altijd langer zijn dan de lengte van de voet. Hoeveel langer? Ongeveer een vingerkootje. Voor kinderen is dat wat meer. Een goede schoen moet buigen bij de tenen. ● Een goede schoen heeft een stevige hiel. ● En mag in het midden niet buigen. ● De hak mag daarbij niet hoger zijn dan 2,5 centimeter ● Ook mag de hak niet smal zijn. Ten slotte: koop nooit schoenen die je niet leuk vindt, maar kies uit alle leuke schoenen wel de goede! Bron: Praktijk voor Pod therapie De Boer

slaap eens lekker uit. Zorg voor minder stress; ga na waar die vandaan komt en werk hieraan. Werk je veel met je ogen? Las dan om het uur een korte pauze in. Vaak is het ongemak dan snel opgelost.

Laat het niet bederven Voedsel kan op verschillende manieren bederven en vaak gebeurt dit door een gebrek aan hygiëne in de keuken. Deze oorzaak is meestal eenvoudig te voorkomen. Bijvoorbeeld door vóór en tijdens het koken geregeld de handen te wassen. Daarnaast is het belangrijk om steeds schoon keukengerei te gebruiken. Dit geldt ook voor snijplanken, vooral houten. Zij kunnen een bron van besmetting vormen. Was ze altijd af met heel heet water en afwasmiddel. Om kruisbesmetting te voorkomen is het heel belangrijk dat je voor kip, vlees, groente, enz. altijd aparte snijplanken gebruikt. Verwissel ook regelmatig vaatdoekjes en theedoeken, dat zijn namelijk pure bacteriekwekerijen.

Biologisch voedsel Supermarkten ruimen een steeds groter deel van hun winkel in voor biologisch voedsel. Bij de productie van dat voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. Slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong is in de producten toegestaan. Zo zijn de meeste kleur-, geur- en smaakstoffen verboden. Nergens in de productieketen wordt gentechnologie toegepast. Daarmee is niet alleen het gebruik van genetisch gemodificeerde ingrediënten, maar ook van genetisch gemodificeerde enzymen en diervoer uitgesloten. Biologische producten dragen het EKO-keurmerk. Meer info: www.voedingscentrum.nl

Boeken Angst en leed A. Kluveld Pijn. De terugkeer naar het paradijs en de wens er weer uit te ontsnappen 17,95 euro

Positief beeld Eva Snoijink De Upside van Down 39,99 euro

Pijn kan diepe emoties en vragen naar de zin van het bestaan oproepen. Het is een bron van angst en leed, wanhoop en eenzaamheid. Maar ook van verlangen en fascinatie, en van kunstzinnige en literaire creativiteit. Vandaag de dag ervaren de meesten van ons pijn als een belemmering van onze persoonlijke ontwikkeling en zoektocht naar geluk. We grijpen al snel naar de pijnstillers. Er zijn mensen die juist reiken naar de uiterste grenzen van pijnbeleving. In Pijn duikt Amanda Kluveld in de historie van de aantrekkingskracht en afschuw van, en de angst voor lichamelijk lijden.

Eva Snoijink kwam als fotograaf in contact met Pien, een kindje met het Downsyndroom. Het viel haar op dat Pien net zo was al ieder ander kind dat zij heeft gefotografeerd. Het leverde dit boek op met 101 portretten van kinderen met het Downsyndroom. Elke foto gaat vergezeld met een korte tekst van de ouders over hoe dat nou is, leven met een kindje met Down. Dit fotoboek is een mooi tegenwicht voor de overwegend negatieve verhalen die al zo vaak voor het voetlicht verschijnen. Het laat zien dat Down ook positieve kanten heeft. Na de eerste druk in november 2008 zijn diverse herdrukken verschenen en is er zelfs een stichting met dezelfde naam.

ISBN10: 902956508X ISBN13: 9789029565080

ISBN 10: 9049100295 ISBN 13: 9789049100292

Eetweetjes Francine Oomen Hoe overleef ik als keukenprins(es)? 12,50 euro Er zijn al veel delen van de ‘Hoi-reeks’. Toch weet Francine Oomen iedere keer weer haar ijzersterke formule van leuke teksten en illustraties in te zetten. In haar kookboek leveren de hoofdpersoon Rosa en haar vrienden een hoop lekkere en eenvoudige recepten. De starter kan aan de slag met het leren koken van een ei of het maken van een tosti. De meer ervaren keukenprins(es) bladert door naar bijvoorbeeld brandnetelsoep of groenten-bonenprutje in wraps. Naast de recepten staat het boek vol leerzame ‘eetweetjes’ en survivaltips voor in de keuken. Ook is er aandacht voor thema’s waar jongeren mee bezig zijn, zoals vegetarisch eten, je gewicht en het milieu. ISBN: 9789045109848


10

In balans

Woensdag 14 april 2010

Zelfstandig blijven wonen? Allévo biedt uitkomst! Allévo ‘zit’ van oudsher in de thuiszorg: dat is ons vak, daar zijn we goed in en dat waarderen onze cliënten. Hulp nodig? Bij het ouder worden is huishoudelijke hulp vaak de eerste thuiszorg die ingeschakeld wordt. Maar er kan veel meer thuis: van verzorging, verpleging, medische handelingen en nachtzorg tot zorg op afroep. Informatie? Bel de zorgcentrale van Allévo 0113 24 91 11 voor meer informatie. Of kijk op www.allevo.nl wat Allévo voor u kan betekenen. Ook wanneer u op vakantie bent in de Oosterschelderegio!

Avoord Zorg & Wonen Zoals u het wenst. Eigentijdse woonzorgcomplexen waar de cliënt centraal staat. Keuzevrijheid, zelfstandigheid en privacy. In de seniorenappartementen en woongroepen van Avoord Zorg & Wonen in Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert zijn de zorg- en dienstverlening afgestemd op de wensen van de cliënten; er zijn dan ook tal van voorzieningen als een Grand Café, winkel, kapel en kapsalon te vinden. Er zijn luxe appartementen van ongeveer 80 m2 en kleinschalige huiselijke woongroepen waar de cliënten allemaal een eigen kamer hebben. Avoord Aanhuis biedt ouderen thuiszorg en een scala aan diensten zoals maaltijdbezorging.

1

Meer weten?

Bel gratis

Cliënten Service Bureau

0800 220 0 220 op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

2

3

4

5

Woonzorgcomplexen in Een leuke baan in de zorg? Etten-Leur, Zundert en Rijsbergen Dat ben je bij ons aan het juiste adres. Avoord is namelijk voortdurend 1

HET ANBARG Seniorenappartementen en woongroepen in Etten-Leur.

2

KLOOSTERGAARD Seniorenappartementen in Etten-Leur.

3

KLOOSTERHOF Verpleeghuis en verzorgingshuis in Etten-Leur.

4

CONTREFORT Woongroepen in Etten-Leur.

5

RIJSERF Seniorenappartementen en woongroepen in Rijsbergen.

6

DE WILLAERT Seniorenappartementen en woongroepen in Zundert.

AVOORD ZORG & WONEN. ZOALS U HET WENST.

op zoek naar enthousiaste mensen om ons team te komen versterken. Heb je de opleiding Verzorgenden niveau 3 of wil je gewoon graag werken in een innovatieve organisatie waarbinnen eigen initiatief en creatief meedenken zeer op prijs worden gesteld, dan ligt er hier wellicht een uitdagende baan of studie op je te wachten. Heb je interesse en wil je meer weten over onze mogelijkheden of vrijwilligerswerk? Kijk dan op www.avoord.nl

WWW.AVOORD.NL

6


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

11

F a c e t u itg e lic h t

Slaapapneu, van vage klacht tot erger

Luchtstroom

Slaapsituatie normaal Ademen verloopt vrij en onbelemmerd Tong

Luchtpijp Luchtstroom

Slaapsituatie obstructieve apneu 1 Tong en ander zacht weefsel

Slaapapneu is een medische term voor een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden voorkomen van ademstilstand. Iedereen heeft wel eens slaapapneus in zijn slaap. Men spreekt van een Slaapapneusyndroom (SAS) als dit hoger dan 5 stilstanden per uur bedraagt. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in de weefsels. De hersenen geven het lichaam een signaal om wakker te worden. Na ontwaken, vaak met een schok, wordt de ademhaling weer hervat.

De oorzaak van de apneu kan zijn Obstructief Apneu (OSAS): de bovenste luchtweg klapt dicht door wand of tong, waardoor een afsluiting (obstructie) van de ademweg. Centraal Apneu (CSAS): tijdens de slaap wordt vanuit het ademhalingscentrum in de hersenen te weinig signaal doorgegeven naar de ademhalingsspieren, waardoor er geen ademhaling is een combinatie van beide vormen

Gevaren De eerste klachten zijn vaag: (hevig) snurken, snel vermoeid, prikkelbaar. Gaandeweg worden andere symptomen zichtbaar als concentratieverlies, (extreme) slaperigheid overdag, hoge bloeddruk en hartkloppingen of –ritmestoornissen. Veelal gekoppeld aan overgewicht en hevig zweten tijdens de slaap. Pas in dit stadium komt over het algemeen de huisarts in beeld. Niet altijd zal die meteen de link leggen met slaapapneu. De praktijk leert dat vaak eerst in de richting van overspannenheid of een burnout wordt gedacht. De klachten kunnen in dit stadium ook tot extra spanningen in het gezin of op het werk leiden. Niet-behandelde slaapapneu kan in het uiterste geval leiden tot levensbedreigende hart-, hersen- of longcomplicaties.

infographic Angela van Eck

ontspant zich in de keel

Tong

2 Lucht richting de

1

luchtpijp wordt geblokkeerd naar de longen * Het ademen kan meerdere malen per nacht stoppen * Verstoorde slaap veroorzaakt lijdt tot chronische slaaptekort

Luchtpijp

2

© 2009 MCT

Waar te behandelen In veel ziekenhuizen werken kno-arts en neuroloog (al dan niet met met longarts, kaakchirurg en/of psychiater) samen aan het opsporen en behandelen van slaapapneu. Daar komt een patiënt na een doorverwijzing van de huisarts ook in eerste instantie terecht. Is er aanvullend en/of meer gespecialiseerd onderzoek nodig, gebeurt dat in slaapcentra die meer dan de eerste poliklinische zorg kunnen bieden. In West-Brabant wordt doorgaans doorverwezen naar slaapcentrum in Heeze (bij Eindhoven) en naar van het Universiteitsziekenhuis Antwerpen. In Zeeland gebeurt dat laatste slechts bij uitzondering, omdat het Admiraal De Ruyter ziekenhuis in zowel Goes als Vlissingen behandelingen aanbiedt. Opname is echter alleen in Vlissingen mogelijk. Voor Zeeuws-Vlaanderen is er het slaapcentrum Zorgzaam, met locaties in Terneuzen en Oostburg.

Remedie - Chirurgische correctie van structurele afwijkingen in de neus- of keelholte. - Het aanmeten van een speciale mondprothese (vooral tegen snurken) - CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) voor ondersteuning van de ademhaling. Een kastje met een neus- of gezichtsmasker dat zorgt voor 'voortdurend positieve druk’ op de luchtwegen.


12

In balans

Woensdag 14 april 2010

dol op kinderen? dan is werken als gastouder écht iets voor u: • Leuk om te doen • Werken vanuit thuis • Zelf uw tijd indelen

• Een prima vergoeding • Opleidingen vanuit onze organisatie • Persoonlijke ondersteuning en advies

Kinderopvang in Breda en Etten-Leur Kijk voor aanmelden of meer informatie op www.skon.nl Skon is een landelijke organisatie met 200 kinderverblijven, die alle ISO/HKZ gecertificeerd zijn. Dagopvang en buitenschoolse opvang de blauwe kip Van Glabbeekstraat 2 Etten-Leur T (076) 50 22 737 Manager: Inske Brouwers

Sport-bso de blauwe gibbon Nieuwe Inslag 97 Breda T 06 267 084 41 Manager: Judith Timmers

Dagopvang en buitenschoolse opvang de blauwe otter J. Nieuwenhuyzenstraat 13 Breda T (076) 52 29 522 Manager: Corrie Noorlander

Buitenschoolse opvang Montessori dubbelwijs J. Nieuwenhuyzenstraat 15, Breda T 06 267 084 41 Manager: Judith Timmers

Buitenschoolse opvang de Wildert dubbelwijs Twaalfbunder 2 Breda T 06 267 084 41 Manager: Judith Timmers

Buitenschoolse opvang de Tweesprong dubbelwijs Kapelstraat 15, Breda T 06 267 084 41 Manager: Judith Timmers

Kijk voor meer infomatie op www.koberkindaanhuis.nl Word ook gastouder! Bent u gek op kinderen en vindt u het leuk om thuis kinderen van 0 tot 13 jaar op te vangen? Heeft u een diploma MBO-2 of bent u bereid deze opleiding te volgen? Wij helpen u met alles op weg! Neem gerust contact met ons op. Kober kind aan huis: t 076 504 56 00 e kkah@kober.nl


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans|

13

M a a ts c h a p p e lijk

Gaat uw kind naar een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang? Dan mag u verwachten dat die opvang in een veilige en gezonde omgeving plaatsvindt. \En dat het verblijf in het kindercentrum bijdraagt aan een goede ontwikkeling van uw kind. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt bespraken we met een inspecteur van de GGD. Foto GPD

GGD toetst kinderopvang door Wiljan Broeders

beurden destijds op basis van een gemeentelijke verordening (en konden per gemeente ook verschillen). Nu liggen alle kwaliteitseisen vast in de wet en zijn overal hetzelfde.”

Elk kinderdagverblijf en elke buitenschoolse opvang in Nederland moet voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Terecht, want we hebben het immers over onze jongste en meest kwetsbare burgertjes. Zij verdienen VOLDOENDE OF ONVOLDOENDE een veilige en gezonde leefomgeving. Om dat te ga- Binnen de kinderopvang onderscheiden we drie soorranderen worden alle kindercentra jaarlijks aan een uit- ten, te weten: kinderdagverblijf (0-4 jaar), buitenvoerige inspectie onderworpen. schoolse opvang (4-12 jaar) en gastouders (0-12 jaar). De GGD is daarmee belast. „En hoe vanzelfsprekend Karien Zonneveld: „Jaarlijks worden zij door ons behet voor ons ook klinkt, veel ouders zijn er waarschijn- zocht en sinds 1 januari 2010 gebeurt dat onaangelijk helemaal niet van op de hoogte dat kinderopvang kondigd. We houden er een interview en koppelen gebonden is aan strikte, daar een praktijktoets aan wettelijke kwaliteitseisen vast. We controleren op en dat de GGD de instanonder meer veiligheid, getie is die waakt over het zondheid, deskundigheid welzijn van hun kinderen.” van personeel, accommoWist u dat ook ouders Karien Zonneveld is één datie en inrichting, groepsvan de acht inspecteurs grootte en pedagogisch zelf bij twijfel een verzoek voor kinderopvang binnen de beleid. Toetsingskaders GGD West-Brabant. Deze staan ons daarvoor ter beeen inspectiebezoek bij de regio - die geografisch schikking. Het eindoordeel loopt van Woudrichem tot luidt altijd voldoende of GGD kunnen indienen? Nieuw-Vossemeer en van onvoldoende. Registreren Galder tot aan Putten - bewij tekortkomingen dan is staat uit 18 gemeentes en het aan de gemeente daartelt maar liefst 338 kindercentra. „Samen met mijn col- op te handhaven. Wij overhandigen onze rapporten lega zwaaien wij de spreekwoordelijke scepter over aan de gemeente die op haar beurt verantwoording Breda; hetgeen neerkomt op ruim 100 kindercentra.” dient af te leggen aan het ministerie van OCW (Onderwijs Cultuur en Wetenschap).” GEZAMELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID Het jaar 2010 is anders dan andere jaren, benadrukt De Wet kinderopvang die 1 januari 2005 werd be- de GGD-inspecteur. „Want ook zijn onlangs de nieukrachtigd, heeft veel ontwikkelingen in deze sector we regels voor gastouderopvang ingegaan. Sindsdien met zich meegebracht. „In een notendop samenge- leggen we dus ook huisbezoeken af. Het zijn al met al vat, gaat deze wet uit van een gezamenlijke verant- buitengewoon intensieve bezoeken. Maar wat een woordelijkheid van ouders, overheid en werkgevers. leuk en uitdagend werk zeg. Iedere dag is weer anDe wet regelt het toezicht op de kwaliteit en de finan- ders; de centra verschillen van elkaar en de kinderen ciering van de kinderopvang. Daar waar het het toe- al helemaal.” zicht op de kwaliteit betreft, komen wij dus in beeld. ‘Vonden er voor 2005 dan geen inspecties plaats?’ RODE KAART vraagt u zich misschien af. Absoluut, maar deze ge- „Ja, soms zie je ze bijna wit wegtrekken als die stren-

TIP

ge ‘schooljuf’ daar voor de deur staat”, zegt Karien met een schaterlach die haar uitspraak meteen relativeert. „Ze weten natuurlijk toch dat er iemand op hun vingers komt kijken. Niettemin is het eindoordeel overwegend positief hoor. Tot op heden heb ik nog steeds geen onvoldoendes uitgedeeld. Natuurlijk tref ik wel eens tekortkomingen aan, maar die zijn dan dusdanig van aard dat het kindercentrum, de bso of de gastouder een hersteltermijn door de gemeente krijgt opgelegd en ondertussen door mag gaan met de werkzaamheden. Maar mocht het nodig zijn dan zal ik uiteraard niet schromen die ‘rode’ kaart te trekken. Het gaat nu eenmaal om het welzijn van onze kinderen. Wij zijn gemachtigd - indien de situatie daarom vraagt - tot het uitdelen van een schriftelijk bevel, wat wel een (tijdelijke) sluiting tot gevolg heeft. Maar al met al mag ik wel concluderen dat het er met de kinderopvang in West-Brabant best goed voorstaat.”

GEZONDE KLEUR „Als wij na zo’n inspectie het kindercentrum weer verlaten, is bij de medewerkers die gezonde kleur op het gelaat overigens weer snel terug. Ze zijn zelfs blij dat ik langsgekomen ben, want het geeft hen natuurlijk wel de bevestiging dat ze op een juiste manier hun werk uitoefenen. En dat sterkt mij vervolgens weer in hoe belangrijk ons vak is. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het allemaal draait om een veilige, prettige leefomgeving voor kinderen en een prettige werkomgeving voor medewerkers. Het feit dat de GGD daar een steentje aan bij kan dragen, zorgt er voor dat iedere dag weer opnieuw mijn handen met plezier uit de mouwen gaan!”

Op www.inspectiekinderopvang.ggd.nl leest u alles over de uitvoering van het toezicht, wet- en regelgeving en (toelichting) toetsingskaders. Via www.ggdwestbrabant.nl - en dan kiezen voor ‘kindercentra’ - zijn alle inspectierapporten te vinden.


14

In balans

Woensdag 14 april 2010

sDWiser

SDW is doorlopend op zoek naar vrijwilligers. Heeft u wekelijks een paar uurtjes tijd over? Gaan mensen met een verstandelijjke beperking u aan het hart? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met Joke Priem: 088 - 2593000 Als vrijwilliger bent u broodnodig!

vooru enjou! SDW verleent zorg en hulp aan mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders en familieleden. Onze betrokken en gekwalificeerde medewerkers ondersteunen cliënten bij wonen, werken, leren en vrije tijd. SDW staat voor kwaliteitszorg: betrouwbaar, professioneel en klantgericht.

Laan van Brabant 72 4701 BL Roosendaal Tel. 088-2593000 info@sdwzorg.nl www.sdwzorg.nl

SDW Regiokantoor Bergen op Zoom Zuidoostsingel 21 4611 BB Bergen op Zoom Tel: 088-2593000

Zorg met een goed gevoel!

SDW biedt haar zorg aan via onder andere: • orthopedagogische kinderdagcentra • werkprojecten voor volwassenen • dagbesteding • kleinschalige woonvoorzieningen met aanleunwoningen • kleinschalige voorzieningen voor jongeren • vakantiedagopvang en weekenddagopvang • gezinsondersteuning en jeugdzorg • logeerhuizen • vakantiereizen voor mensen met een verstandelijke beperking • therapieën

Wat maakt Elisabeth zo bijzonder?

Werken bij Elisabeth

Bij ons staat de mens centraal.

Medewerkers zijn een van de

Dat ziet u terug in het inlevings-

belangrijkste succesfactoren van

vermogen, de betrokkenheid en

Stichting Elisabeth. Daarom

liefde voor het vak van onze mede-

luisteren we goed naar de vragen

werkers. Maar ook in onze specifieke

en wensen van onze mensen. En

aandacht. Via Elisabeth Zorg Thuis

doen wij er alles aan om hun

bij u thuis in de eigen omgeving of

talenten en mogelijkheden zoveel

voor een intensievere verzorging op

mogelijk te helpen ontwikkelen en

een van onze gezellige locaties. Maar

ontplooien. Zowel als persoon als

eveneens door het aanbieden van

op de werkvloer. Dat doen we op

allerlei leuke activiteiten en welzijns-

allerlei gebieden. Door in- en

en gemaksdiensten die het leven

externe praktijkgerichte cursus-

een stukje prettiger maken. Binnen

sen, beroeps- en bedrijfsopleidin-

de locaties van Elisabeth én in de

gen en bijvoorbeeld bij- en

wijken waarin we gevestigd zijn.

nascholing aan te bieden. Maar ook voor stagiaires hebben we

Gericht op de toekomst

diverse mogelijkheden. Want

Stichting Elisabeth is een organisatie op het gebied van wonen, welzijn en

Stichting Elisabeth is bovenal een

uiteindelijk streven wij ernaar om

zorg met speciale aandacht voor senioren. Met een luisterend oor voor

kenniscentrum op het gebied van

iedereen zolang mogelijk vitaal,

onze cliënten én voor onze medewerkers. Want bij Elisabeth willen we dat

verpleging en verzorging. Dit houdt

gemotiveerd en inzetbaar te

iedereen zich goed voelt. Vanuit verschillende locaties in en rondom Breda

in dat we tendensen in de zorg-

houden.

zetten we ons met meer dan duizend enthousiaste medewerkers elke dag

verlening nauwlettend volgen. En

weer in om onze cliënten die zorg te geven die zij nodig hebben. Daarom

daarop anticiperen. Door ambitieuze

hechten we veel waarde aan kwalitatief goede zorg en ondersteuning op

programma’s te ontwikkelen

maat. Zodat we zoveel mogelijk mensen een zo goed mogelijk bestaan

afgestemd op de behoeften in en

kunnen geven. Want wie zich goed voelt, straalt dat ook uit op anderen.

rondom onze woon- en zorgcentra.

En dat is een positieve stimulans voor iedereen die aan de zorg van

En door steeds te zoeken naar nieuwe

Stichting Elisabeth is toevertrouwd.

combinaties tussen wonen, welzijn en zorg die aansluiten bij de veranderende vraag van onze cliënten.

Stichting Elisabeth 076 - 527 61 00 cliëntenservicebureau@elisabethbreda.nl

kijk voor meer informatie of vacatures op www.elisabethbreda.nl


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

15

D e S te llin g Een maaltijd kan best zonder vlees!

In De Stelling twee visies op de vraag of de mens een malse karbonade of de toevoeging van gehakt nodig heeft om lekker én gezond te eten. Beide tegenpolen komen opmerkelijk genoeg uit op een eensluidend

Ja

slotwoord: eet smakelijk. door Wiljan Broeders

Marion Pluimes (diëtist/kok) ‘Een maaltijd zonder vlees? Dat kan niet! Je hebt het nodig om gezond te blijven. Al die vegetariërs zien er slecht uit. Vlees is veel te lekker. Dan zakt de vee-industrie in. Het zijn wel heel saaie maaltijden.‘ Oké, dan eten we gewoon vlees… Zou er ook een andere manier van eten zijn? Als enige land ter wereld met een Partij voor de Dieren behoort dat wellicht tot de mogelijkheden. Laten we eens kritisch kijken naar bovenstaande uitspraken. Inmiddels weten we dat dagelijks gebruik van vlees onnodig is om gezond te blijven. We krijgen zonder vlees genoeg voedingsstoffen binnen. Het gebruik van gemaksvoeding is eerder de boosdoener als het gaat om een risico op tekorten. Vlees levert teveel verzadigde vetten op (ook de magere soorten) en de meeliftende antibiotica en groeihormonen verstoren redelijk wat processen in ons lichaam. Een aantrekkelijk uiterlijk is het gevolg van een gezonde levensstijl en een positieve levenshouding. Vlees kan dan ook van negatieve invloed zijn. Google maar eens eventjes; je zult versteld staan van hoeveel ‘mooie’ mensen geen of minder vlees eten. Wat de een lekker vindt, vindt de ander vies. Zo ook met vlees. Inmiddels zijn onze smaakpapillen wel suf gemaakt met al het snel gefokte vlees. Proef voor de grap maar eens biologisch vlees naast vlees uit de bio-industrie. Dan weet je meteen wat ik bedoel. Het zou overigens geen kwaad kunnen als de bio-industrie eens een tandje lager ging draaien. Goed voor het milieu, goed voor de dieren en goed voor de mensen. We kunnen dan nog steeds lekker, gezond en gevarieerd eten. Wees gerust. Vegetarisch eten is allang niet meer hetzelfde als vleesvervangend eten. Daarbij wissel je het vlees in voor een vleesvervangende burger. Geen aanwinst voor je maaltijd, al helemaal niet wat smaak en variatie betreft. Vegetarisch koken is hip en lekker. Menig chef-kok verlaat de vleeskeuken voor een groentekeuken. Er is zoveel mogelijk dat er een nieuwe wereld - keuken - voor je open gaat. Koken met smakelijke noten, verrassende peulvruchten en kleurrijke groenten zorgen voor interessante gerechten.

Eet smakelijk!

Nee Jaap ‘Kookgek’

Ik ben iemand die houd van koken en lekker eten. Ik kom nog uit de tijd dat er maar een paar keer per week vlees werd gegeten en op vrijdag werd er vis met botersaus opgediend. Vlees en vis zie ik naast fruit, groente en zuivel als een vast onderdeel van iemands eetpatroon. Het staat ook niet voor niets in de ‘Schijf van Vijf’ als een van de pijlers van onze bouwstoffen die we nodig hebben. Dat neemt overigens niet weg dat er ook bij ons soms wel eens een dag zonder vlees is en dat we toch bewust - onbewust! - een beetje letten op waar het vlees vandaan komt. Verhalen als ‘zielig’ zijn niet aan mij besteed eerlijk gezegd. Als je ziet hoe dieren in de natuur worden gedood door andere dieren dan komt daar ook geen zieligheid aan te pas. Ook met mensen die het vlees laten staan omdat zij het zielig vinden voor het dier heb ik helemaal niets. Het geeft eigenlijk alleen maar aan dat wij als maatschappij steeds verder van de natuur af komen staan en niet meer voor ogen hebben dat wij nog steeds deel uitmaken van diezelfde natuur met onze eigen noden; waaronder dus ook vlees eten. Daarnaast zie ik dat de maatschappij zich vandaag de dag steeds meer laat leiden door trends. Het is al gauw ‘leuk’ om iets te doen wat een ander niet doet of waar we ons mee kunnen onderscheiden; zoals bijvoorbeeld geen vlees eten. En ook wordt er altijd maar weer geschermd met de bio-industrie en hoe slecht alles voor ons is. Dit ondanks het feit dat de mens de laatste vijftig jaar steeds ouder is geworden, juist vanwege het betere leef- en eetpatroon. Wat uiteraard wel heel belangrijk is, is het welzijn van dieren tijdens hun leven en hoe wij ze behandelen voor de slacht. Dit dient op een humane, respectvolle wijze te gebeuren. Wat in alles dus voorop staat is de kwaliteit van het vlees en zijn achtergrond. Kortom: Ik zal altijd vlees blijven eten, maar wel proberen enigszins op te letten waar het vandaan komt.

Eet smakelijk!


16

In balans

Woensdag 14 april 2010

Iedereen heeft wel eens een moment in het leven dat je psychische hulp kunt gebruiken…

Kellebeek College Onderdeel van ROC West-Brabant

Het Psychologisch Expertise Centrum van Gurchom & Partners (PEC) is een Centrum waarin alle facetten van de psychologie en orthopedagogiek worden gepraktiseerd. Wij zijn laagdrempelig en hooggekwalificeerd. Het centraal bureau is gevestigd in Breda, maar er zijn ook vestigingen verspreid door de provincie Zeeland en Noord-Brabant. Een team van ervaren deskundigen doet psychologisch en orthopedagogisch onderzoek en verricht behandelingen. Tevens hebben we een breed pakket aan psychologische dienstverlening voor arbeidsgerelateerde problematiek en schoolgaande jongeren. Zowel in de 1e als in de 2e lijns zorg evenals op particulier gebied. Onze hulp is kosteloos in de 2e lijn (er is een wettelijke kleine eigen bijdrage in de 1e lijn). Psychologisch Expertise Centrum van Gurchom & Partners Speelhuislaan 173 4815 CD BREDA Tel: 0900-7320000

SMO Breda Bredaseweg 39 5111 GD Baarle-Nassau 013-5079555 info@smobreda.nl www.smobreda.nl Stichting Maatschappelijke Opvang Breda e.o. is er voor personen die voor kortere of langere tijd moeite hebben om zich zelfstandig in de maatschappij te handhaven. Zij kampen met meerdere, vaak complexe problemen en vinden daar zelf geen oplossing voor. Wij bieden hen een plek, waar zij zichzelf kunnen zijn en samen met onze betrokken medewerkers werken aan een beter bestaan. Uitgangspunt is een respectvolle en professionele benadering. Tot onze stichting behoren woon- en crisisopvangvoorzieningen, dag- en nacht opvang, (preventieve) woonbegeleiding, sociale activering en arbeidsintegratie. Wilt u meer informatie? Neem contact op met SMO Breda.

Kies je voor de toekomst, dan is de zorg jouw bestemming! MBO Apothekers-, Dokters- en Tandartsassistenten Verpleging en Verzorging Uiterlijke Verzorging Welzijn Kijk op www.kellebeek.nl onder Opleidingen voor een uitgebreide toelichting.

Find your destination

Kom elkaar tegen bij een Steunpunt voor Ouderen! Woont u zelfstandig maar heeft u af en toe behoefte aan leuke activiteiten en een gezellig praatje? Dan zijn onze steunpunten wellicht iets voor u. Op een steunpunt worden allerlei activiteiten georganiseerd, variërend van koersbal tot handwerken en van yoga tot geheugentraining.

Door het meedoen aan deze activiteiten leert u automatisch nieuwe mensen kennen en ontstaan leuke contacten. Zo voelt u zich meteen thuis! Het steunpunt is bedoeld voor iedereen van 55 jaar en ouder. U kunt gewoon binnenlopen en meedoen aan de activiteiten. Dit is overigens helemaal gratis.

De heer Verhaard, 84 jaar: “Ik kom nu 5 jaar in het Steunpunt voor Ouderen. Elke dinsdag, woensdag en donderdag ben ik hier te vinden. Thuis ben ik maar alleen en dan is het fijn om naar het steunpunt te kunnen. Hier ben je gezellig onder de mensen en kun je lekker praten over vroeger. Er wordt altijd wat georganiseerd. Ik houd niet van kaarten, maar gym vind ik leuk en verhalen vertellen. Bovendien eet ik hier een warme maaltijd. Dat is lekker en ook nog ‘ns makkelijk.”

Bent u benieuwd of het Steunpunt voor Ouderen misschien iets voor u is? Kom vrijblijvend langs en doe mee aan één van onze activiteiten. Als u de waardebon meeneemt, kunt u meteen gebruik maken van een gratis kopje koffie! Onze steunpunten bevinden zich in Kruisland, Oudenbosch, Rucphen, Sint Willebrord, Schijf, Sprundel en Zegge. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Groenhuysen Klantenservice via 0165 – 57 40 00 of een kijkje nemen op www.groenhuysen.nl

Gratis kopje koffie Ouder worden, jezelf blijven


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

17

Eer s te lijn s g e e s te lijk e z o r g

Irrita tie

Positief Nieuw Pad

e i s s e r Dep

Wijsheid Lekker in je vel

g

t s g n A Kl

Kracht Evenwicht

Vastgelopen?

Wist u dat 1 op de 4 Nederlanders ooit te maken krijgt met een depressie? Dat 1 op de 5 last heeft van een angststoornis en dat 1 op de 12 daar het afgelopen jaar zelfs mee te kampen had? Een gesprek met twee eerstelijnspsychologen. door Wiljan Broeders De kans is groot dat de nood in werkelijkheid nog veel groter is dan de cijfers doen vermoeden, aangezien heel wat psychische stoornissen onzichtbaar blijven. Mensen schamen zich ervoor, denken dat ze de enige zijn en lijden in stilte. Doodzonde! Bij een kwaal van fysieke aard - of het nu een verrekte spier in de onderrug of gescheurde kruisbanden betreft - wordt toch ook hulp gezocht om het leed zo snel mogelijk te verhelpen.

EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een kortdurende behandelmethode om akelige ervaringen veelal traumatische gebeurtenissen - te verwerken. Van deze relatief nieuwe therapie maken zowel Lydie van Leeuwen als Tanja van Os regelmatig gebruik. Zij beschouwen het beiden als een welkome aanvulling op de tools die ze reeds tot hun beschikking hadden. Vele successen zijn er reeds mee geboekt.

Waar komt toch die angst vandaan? Eerstelijnspsychologen Lydie van Leeuwen en Tanja van Os hebben meer dan genoeg praktijkervaring om enkele antwoorden te bieden. Lydie en Tanja zijn twee van de ruim dertig geregistreerde eerstelijnspsychologen die in West-Brabant werkzaam zijn. Zij zijn aangesloten bij de LVE (Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen). Beiden breed opgeleid (generalist), zoals het een goed eerstelijnspsycholoog betaamt met daarnaast ieder een eigen specialisme. Zo is Lydie van Leeuwen tevens cognitief gedragstherapeut, terwijl Tanja van Os ook kinder- en jeugdpsycholoog is. Beiden zijn tevens opgeleid als EMDR-therapeut. „Met die term ‘generalist’ hebben we direct een belangrijk kenmerk van de eerstelijnspsycholoog te pakken”, gaat Lydie van Leeuwen voortvarend van start. „Net zoals de huisarts voor de medische zorg in de eerste lijn staat, staan wij dat voor de psychische zorg. Wij verzorgen - zoals al in de naam ingebed zit de eerste opvang van mensen met psychische problemen; professioneel en persoonlijk, snel en effectief. In de meeste gevallen komen mensen hier terecht via een doorverwijzing van de huisarts.” Maar om wie gaat het dan, bij die ‘mensen met psychische problemen’? „Dat zijn mensen zoals jij en ik”, verzekert Tanja van Os. „Waarbij we alvast één belangrijk vooroordeel onderuit hebben gehaald, dat je vast ‘gek’ moet zijn om bij een eerstelijnspsycholoog te lopen. Het zijn simpelweg mensen die ergens klem zijn geraakt in een situatie in hun leven. Depressies en angststoornissen scoren wat dat betreft het hoogst, gevolgd door interpersoonlijke problemen (vastlopen in relaties). Aanpassings- en verwerkingsproblemen completeren de top drie. Veelal gaat een en ander ook nog gepaard met fysieke klachten: moe, slecht slapen, huilerig, snel geïrriteerd.”

IN MIJN EENTJE NAAR EEN FEEST Om meteen nóg een vooroordeel weg te nemen: de behandeling begínt wel met praten, maar daarna wordt het snel concreet. „Samen formuleren we de doelstellingen om inzichtelijk te krijgen welk pad bewandeld moet worden. Want we moeten natuurlijk wel ergens naartoe werken. Een doelstelling als ‘Ik wil lekkerder in mijn vel komen te zitten!’ schieten we

niet echt wat mee op. Eerstelijnspsychologen zijn vermoedelijk heel wat praktischer dan menigeen denkt en werken zichtbaar oplossingsgericht. Door een streven van ‘Over twee maanden wil ik in mijn eentje naar een feest durven gaan!’ op tafel te leggen, bereik je veel meer. We zien cliënten hier vaak zienderogen veranderen (zelfverzekerder vooral). Dat maakt dit werk ook juist zo dankbaar.”

HERSTEL VAN EVENWICHT „Laten we daarnaast vooral ook de preventieve werking die van ons vak uitgaat niet vergeten”, vult Lydie van Leeuwen aan. „De eerstelijnspsycholoog zorgt voor ‘herstel van evenwicht’. En dat gaat verder dan de individuele cliënt. We leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving als geheel. Waarschijnlijk is dat een van de voornaamste redenen geweest dat de eerstelijnspsychologische zorg in 2008 in de basisverzekering is opgenomen. Daar hebben we met zijn allen overigens hard voor ‘geknokt’. De toegankelijkheid werd vergroot en zienderogen brokkelde ook het taboe af.”

EIGEN WIJSHEID Rest enkel nog de vraag hoe we dan die laatste sceptici de mond kunnen snoeren; overtuigen dat het geen zwakte is als je naar een psycholoog gaat. Lydie van Leeuwen reageert. „Met je auto ga je toch ook naar de garage als die rammelt. Je kunt er zelf wel aan gaan prutsen maar die monteur heeft ervoor geleerd. Dat geldt ook voor de eerstelijnspsycholoog.” Bovendien is hulp zoeken geen zwakte maar juist een teken van kracht, besluit Tanja van Os. „Je onderkent je problemen en bent bereid om daar iets aan te doen in plaats van maar door te modderen. Je zoekt de kracht in jezelf (terwijl je ook heel gemakkelijk de maatschappij of wie dan ook de schuld kan geven). Je leert je ‘eigen’ wijsheid weer te gebruiken. Daar kan je alleen maar sterker uitkomen. Noem dat maar zwak!”

Voor meer informatie: www.emdr.nl www.psychologenwestbrabant.nl www.lve.nl


woensdag 14 april 2010 BN DeStem

balans |

19

Verze k e r a a r s a a n h e t w o o r d

Een vitale senior die zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen heeft een andere zorgvraag dan een alleenstaande moeder met een kind dat ADHD heeft.

Ik koop mijn eigen zorg in

Ook tussen een chronisch zieke volwassene en een frisse twintiger schuilt een wereld van verschil. Hoe vertaalt zich dat naar je zorgverzekering?

door Wiljan Broeders ’Zoveel mensen, zoveel wensen!’ luidt het bekende gezegde. Dat werpt direct de vraag ‘Hoe ver reikt de vrijheid van de individuele consument om zelf zijn eigen zorg in te kopen?’ op. Op zoek naar een antwoord klopte ‘In Balans’ aan bij een drietal grote zorgverzekeraars: Univé-VGZ-IZATrias, Zilveren Kruis Achmea en ONVZ. Laten we dan de stelling ‘Ik koop mijn eigen zorg wel in!’ maar meteen op tafel leggen. Zilveren Kruis Achmea Dat is een stelling die Zilveren Kruis Achmea na aan het hart ligt en alvast prima bij ons past. Wij staan nu eenmaal voor het inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorg. Daarin onderkennen wij verschillende elementen, waaronder: kwaliteit van zorginstellingen inzichtelijk maken voor en door de consument, contractering van zorg op basis van kwaliteitscriteria en het bewust maken van de consument dat er daadwerkelijk iets te kiezen valt. Waarom zet u daar zo hoog op in? Zilveren Kruis Achmea Omdat gezondheid het meest waardevolle bezit is van een mens. Heeft iemand een keer een arts, specialist of ziekenhuis nodig, dan is het goed te weten wáár hij/zij de beste kwaliteit kan vinden. Maak dat eens wat concreter. Zilveren Kruis Achmea Voor een aantal veelvoorkomende medisch specialistische operatieve behandelingen hebben wij informatie waarmee we ècht iets over de kwaliteit kunnen zeggen. Het gaat dan om zaken als de snelheid van herstel, het achterwege blijven van complicaties en infecties, de kans op heroperaties en uiteraard de wachttijden. Het verhogen van de kwaliteit van zorg zien wij namelijk als een van onze belangrijkste taken. Kwaliteit die voldoet aan individuele wensen en omstandigheden, zodat die persoon weer snel op de been is. ONVZ Keuzevrijheid is bij ONVZ een recht! Bij ons bepaalt de consument zelf welke zorg hij kiest. We adviseren wel maar sturen iemand nooit een bepaalde richting op. Onze verzekerden krijgen - met andere woorden de vrijheid zelf de beste zorg te kiezen. Laten we die ‘vrijheid’ dan eens testen. Wat heeft u een vitale senior die streeft naar zelfstandigheid te bieden? ONVZ Senioren vragen ons in de praktijk veelal om preventief onderzoek naar hun gezondheid. Jaarlijks kunnen onze verzekerden een gezondheidscheck ondergaan. Het doorlopen van verdergaande medische, preventieve onderzoeken via een total bodyscan behoort eveneens tot de mogelijkheden. Maar wij helpen senioren ook door hen actief hun gezondheid te laten

ervaren. Zo vergoeden we cursussen, waarvan ‘Gezond leven’ en ‘EHBO - reanimatie’ aansprekende voorbeelden zijn. Daarnaast helpen wij hen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Een nieuw persoonsalarmeringssysteem behoort tot de mogelijkheden, maar we kijken eveneens welke aanpassingen in huis we vanuit de ZVW of AWBZ kunnen vergoeden. Daarnaast geven we een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Het spreekt voor zich dat we ook alle hulp die er in deze levensfase bij een verzekerde aan de orde is, vergoeden. Bijvoorbeeld: gehoorhulpmiddelen, rollators en incontinentiemateriaal, maar ook de mogelijkheid van zorgbemiddeling. Univé-VGZ-IZA-Trias Wij hebben ondermeer het VGZ Vitaal pakket voor onze klant samengesteld. Een pakket ideaal voor degene die gestopt is met werken of die dit binnenkort van plan is en bij wie de kinderen de deur uit zijn. Aan een vergoeding voor kraamzorg of orthodontie heb je dan geen behoefte meer. Wel wil je je verzekeren voor zorg die je juist in de specifieke fase van je leven belangrijk vindt. Het Vitaal pakket heeft als totaalpakket een ruime tandheelkundige dekking in haar aanvullend pakket opgenomen.

Nederlandse Obesitas Kliniek. ‘Gezond gewicht’ is een multimediaal en multidisciplinair behandeltraject. Onder begeleiding van professionals en in een groep van lotgenoten werken zij aan het veranderen van hun beweeg-, leef- en eetpatronen. Dit moet uiteindelijk resulteren in een afname van gewicht, buikomvang en vetpercentage.

Wat betekent dat voor te dikke mensen? Univé-VGZ-IZA-Trias Speciaal voor mensen met ernstig overgewicht heeft VGZ een behandelprogramma samengesteld met de

Meer info: www.unive.nl/www.vgz.nl/www.iza.nl/www.trias.nl www.zilverenkruis.nl www.onvz.nl

En voor een gezin met schoolgaande kinderen? Univé-VGZ-IZA-Trias Daarvoor hebben we het VGZ Gezin Pakket. Een compleet pakket met aanvullende verzekering en tandheelkunde in één. Van kraamzorg tot flapoorcorrectie, van orthodontie tot (kinder)fysiotherapie. Met extra ruime zorgvergoedingen die passen bij gezinnen met kinderen of kinderwens. Nog een laatste, als u toch zelf ‘kinderwens’ aanhaalt. Wat biedt u als die wens is vervuld? Univé-VGZ-IZA-Trias Via het loyaliteitsprogramma Zoë’s Groeiwereld helpen we kersverse moeders bij de verzorging van hun kindje. We geven handige EHBO tips, nuttig opvoedadvies, luierservice en een schatkist vol verrassingen voor de kleine!


Bijzonder heel gewoon en dichtbij

Wil jij werken in de zorg? Dan bieden wij je tal van mogelijkheden! Werken bij Amarant is een prima keuze. Wij hebben tal van mogelijkheden in verschillende functies op diverse locaties in heel Brabant. Jaarlijks hebben wij zo'n 500 vacatures. Maar er is méér: * Werken voor en met cliënten staat centraal In al onze werkzaamheden staat de cliënt centraal; daar doen wij het tenslotte voor. In onze dienstverlening aan cliënten streven wij naar optimale kwaliteit van zorg. En natuurlijk hebben wij daarbij aandacht voor onze medewerkers. Plezier in je werk is immers erg belangrijk. * Amarant Academie In onze Amarant Academie tref je een breed én gespecialiseerd pakket van opleidingen aan. Als medewerker bij Amarant krijg je de kans om regelmatig scholing te volgen. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste inzichten en manieren van werken in de zorg. Bovendien krijg je de kans om je te specialiseren, in aansluiting op ons doelgroepenbeleid. * Flexpool Ben je aan het einde van je opleiding of wil je als flexwerker aan de slag? Onze flexpool biedt je de kans om je te oriënteren binnen Amarant en werken en privé goed te combineren. * BBL met baangarantie Misschien beschik je nog niet over de gevraagde diploma's en vaardigheden. Dan kun je toch bij ons terecht. Via onze BBL-opleiding medewerker maatschappelijke zorg kun je werken en leren, mét baangarantie (BBL = beroepsbegeleidende leerweg).

Ingeborg begeleidt zelfstandig wonende cliënten met autisme

"De begeleidingsvragen van mijn cliënten zijn heel divers; help me met mijn financiën en het huishouden, maar ook met het maken van vrienden. Mijn cliënten willen een begeleider die náást hen staat, niet iemand die alles overneemt. Kennis, bijvoorbeeld van autisme, heb je nodig. Maar daarmee ben je er niet. Dit werk doe je ook met je hart. In gesprek met een cliënt ben ik oprecht geïnteresseerd; hoe gaat het met jou? Ik geef een steun in de rug, maar doe ook tijdig een stapje terug. Mijn cliënten bepalen immers zelf hoe hun leven eruit ziet. Ik werk in een fijn team. Ieder van ons werkt individueel, maar wij zijn niet alleen. Wij steunen elkaar en wisselen veel uit. Via de Amarant Academie hebben wij ruime scholingsmogelijkheden en daar maken wij goed gebruik van. Amarant is erg in ontwikkeling: de trein rijdt en ik stap voorlopig niet uit!"

"Ik werk met licht verstandelijk beperkte mensen. Vaak is er veel misgegaan in hun leven. Denk aan verslaving, psychiatrische problemen en/of maatschappelijk probleemgedrag. Stap voor stap brengen wij weer stabiliteit in het leven van onze cliënten. Dat doen wij in een strikt programma, maar wel met wederzijds respect. Als begeleider moet je sterk in je schoenen staan en kunnen reflecteren op je eigen gedrag. Humor is een belangrijk onderdeel van onze begeleidingsstijl. Humor relativeert. Ik heb voldoening van mijjn werk wanneer een cliënt weer een beetje grip krijgt op zijn eigen leven."

"Vanwege ernstige handicaps is het moeilijk voor mijn cliënten om uit zichzelf contact te maken. Je moet geduldig zijn, dingen uitproberen, rustig wachten op een reactie en cliënten ook niet overvragen. Zintuigen en fysiek contact, zoals bijvoorbeeld iemands hand vastpakken, zijn belangrijk. Het is een zoektocht, maar ik haal veel voldoening uit de kleine contactmomenten. Van lieverlee leer je iemand beter kennen en dan weet je ook beter wat die persoon jou probeert te vertellen."

Petra begeleidt meervoudig complex gehandicapte cliënten

Ken jij Amarant? Amarant biedt zorg, ondersteuning en huisvesting aan kinderen, (jong) volwassenen en ouderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in heel Brabant. Met ruim 4000 enthousiaste en deskundige collega's en 1000 vrijwilligers ondersteunen wij onze cliënten. In onze dienstverlening richten wij ons op vijf doelgroepen. Mensen met een lichte verstandelijke handicap, een matige tot ernstige verstandelijke handicap, een meervoudig complexe handicap, autisme of een lichamelijk handicap/niet aangeboren hersenletsel. Afhankelijk van vraag en indicatie bieden wij zorg en begeleiding aan huis, zorg met verblijf, behandeling, dagbesteding en werk en begeleiding op school en bij vrije tijd en huisvesting.

Meer weten over werken bij Amarant? Jan begeleidt licht verstandelijk beperkte cliënten met complexe problemen (sglvg)

Bel 013 464 59 06 of kijk op www.amarant.nl/ werken bij amarant

in dienst van mensen met een beperking in heel Brabant

BNDeStem bijlage inBalans voorjaar 2010  
BNDeStem bijlage inBalans voorjaar 2010  

BNDeStem bijlage inBalans voorjaar 2010

Advertisement