Page 1

DRIVEN BMW Magazine

lente/zomer 2018 – € 8.00

De nieuwe X2 als rebelse reisgezel

Op jacht naar street art in Berlijn

Van Elvis tot James Bond: hoe Z een mythe werd

Met DriveNow maakt BMW autodelen supergemakkelijk

Elektrisch rijden is echt geen toekomstmuziek meer

Volg ons op  /BMWBelux en BMW.be

DRIVEN_1801_NL_001_Cover.indd 1 DRIVEN_1801_NL_001_Cover_4_Ebook.indd 1

11:12 11/05/18 11:17


Tai-Pub WC - 280 x 215 mm.indd 1 DRIVEN_1801_NL_001_Cover_4_Ebook.indd 2

16/04/18 11:17 10:17 11/05/18


Jean-Philippe Parain, Dorien Leyers en Peter Henrich.

U weet wellicht dat de General Data Innoveren is een van de kernwaarden Protection Regulation (GDPR) voor de van ons merk. Dat blijkt alweer met bescherming van persoonsgegevens nu de BMW X2, de eerste Sports Activity van kracht is in Europa. We namen met Coupé in het compacte segment. Dit u contact op om te weten of u onze inmodel bevestigt het buitengewone sucformatie wilt blijven ontvangen, waarces van de X-modellen sinds de lanceop een zeer grote meerderheid positief ring van de BMW X5 in 1999. De jonge antwoordde. creatieve Belgen Sean Dhondt en Henri Hierdoor kunt u kennismaken met PFR lieten zich alvast verleiden. andere voorlopers, zoals Sam Baro, De nieuwe WLTP-meetmethode voor CEO van Planet Group, die de grootde uitstoot en het verbruik is vandaag DR. PETER HENRICH ste vloot van BMW i3’s in België op de al realiteit bij de nieuwe modellen van Afgevaardigd bestuurder weg bracht. Deze vloot versterkt zelfs BMW. Ook hier is BMW een voorloper, Algemeen directeur BMW Group Belux nog de eerste plaats die BMW Group want we willen op elk vlak beantwoorin 2017 veroverde bij de constructeurs den aan de geldende regelgeving in de van wagens met elektrische aandrijverschillende landen waar ons merk ving in België. De nieuwe BMW i8 Roadster en i8 Coupé veraanwezig is. volledigen dat gamma. In het noorden of zuiden van België, in het Brussels Gewest U ziet het: BMW gaat altijd verder. Voor ons is de toekomst al of in het Groothertogdom Luxemburg: overal innoveren ook begonnen en we zullen u blijven verrassen en verleiden met onze concessiehouders om u zo goed mogelijk te ontvangen, onze innovatieve mobiliteitsaanpak. En natuurlijk ook met hoogtechnologische diensten te garanderen en rekening te het rijplezier dat we altijd hoog in het vaandel dragen. houden met uw interesses en noden.

“WE ZULLEN U BLIJVEN VERRASSEN EN VERLEIDEN”

3

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Wim Verbeurgt PROJECTBEHEER: Isabelle Regnard, Thomas Buytaert PRODUCTIE: Mediahuis Content Connections, dhaxley REDACTIE: Ronals Meeus, Robby Sterkens, Robin Van den Bogaert

VORMGEVING: Paul Van Dooren, Nadruk BEELDEN: Content Connections, Getty Images, Shutterstock, Erik

Derycke, eigendom van de respectieve merken tenzij anders vermeld

ADVERTENTIES: Kurt Vanwezer (0478/98.05.52)

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_003_Edito.indd 3

11/05/18 10:06


T I C K E T S & I N FO

bmwartville.be

13.07>26.08 open daily from 12:00 taste art at the beach in front of the casino of Knokke-Heist

Y18-1250_BMW_Artville_Advertentie_215x280_01.indd 1 DRIVEN_1801_NL_004_Advertentie.indd 4

07/05/2018 15:21 9/05/18 12:53


INHOUD

12

20

OP ZOEK NAAR STREET ART IN BERLIJN

PLANET GROUP KIEST VOOR ELEKTRISCH

18 BMW DURFT

40 BMW X4: VERVOLG

24 BMW I8 ROADSTER:

44 BMW 2 REEKS ACTIVE

26 GUINNESS WORLD

46 OP CITYTRIP

34 DE NIEUWE

48 SNEL DOOR DE STAD

Tijdens een roadtrip leert u een nieuwe wagen pas echt kennen. We trokken met de gloednieuwe BMW X2 naar Berlijn, waar hij perfect past in het straatbeeld.

MET DE NIEUWE X2

EEN NIEUW TIJDPERK

RECORD LANGSTE DRIFT

WLTP-TESTMETHODE

38 MET DE BMW ISETTA OVER DE CORNICHE

Sam Baro van Planet Group vaart graag de koers van een pionier. Dankzij vijftig BMW i3’s heeft zijn bedrijf voortaan de grootste elektrische vloot van België.

28

DE MYTHE VAN DE BMW Z

Van Elvis Presley tot Pierce Brosnan: bij iedere roadster van BMW horen unieke verhalen en persoonlijkheden. Vandaag leeft de BMW Z-legende voort.

5

OP EEN SUCCESVERHAAL

TOURER & GRAN TOURER

MET DRIVENOW

MET DE BMW C 400 X

50 AGENDA

42

LAADPUNTEN IN EEN STROOMVERSNELLING

Elektrische en Plug-in Hybride wagens worden alsmaar interessanter omdat het aantal laadpunten blijft toenemen. BMW toont de weg met ChargeNow.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_005_Index.indd 5

11/05/18 10:07


6

BMW CONCEPT M8 GRAN COUPÉ EEN NIEUWE VORM VAN LUXE MET DE TOEKOMSTIGE BMW 8 REEKS CREËERT BMW EEN NIEUW VLAGGENSCHIP IN HET GAMMA. HIJ IS TEGELIJK SPORTIEF, EXTRAVERT EN POLARISEREND. DE BMW CONCEPT M8 GRAN COUPÉ BLIKT ALVAST VOORUIT OP DE MEEST EXOTISCHE VARIANT BINNEN DE 8 REEKS.

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_006-007_Concept M8 Coupe.indd 6

11/05/18 10:10


VOORSTELLING

7

D

e BMW Concept M8 Gran Coupé benadert de symbiose van luxe en sportiviteit op een volledig nieuwe manier. De tegelijk elegante en dynamische coupélijn met vier deuren straalt pure authenticiteit en charisma uit. “De BMW Concept M8 Gran Coupé is ontworpen om de zaken door elkaar te schudden en te polariseren. Hij moet u emotioneel beroeren”, vertelt Domagoj Dukec, Vicepresident Design bij BMW M en BMW i. “Met deze wagen willen we mensen bereiken die iets speciaals zoeken en zich willen onderscheiden van de massa. BMW M treedt hier buiten de comfortzone van gewone luxe.”

SALÈVE VERT Net als de BMW Concept 8 Reeks Coupé toont de Concept M8 Gran Coupé de

nieuwe vormtaal van het premiummerk. Het strakke vierdeurskoetswerk in Salève Vert - een prachtige kleur die naargelang de lichtinval varieert tussen groen en grijsachtig blauw - trekt meteen de aandacht. Visueel komen de lange motorkap, de vloeiende daklijn en de korte overhangen van de Concept M8 Gran Coupé sterk tot uiting. Goudkleurige accenten rond de nieren, de M-kieuwen, de vensteromlijsting en de uitlaten zorgen voor een exclusieve toets.

LAAG ZWAARTEPUNT De contouren van de nieren van de BMW Concept M8 Gran Coupé verbreden naar beneden toe om het lage zwaartepunt van de wagen te benadrukken. Zoals bij vroegere coupés van BMW vormen de nieren één geheel.

Luchtinlaten in kunststof verstevigd met koolstofvezel (CFRP) - hetzelfde lichte materiaal als het dak - leiden de luchtstroom in goede banen. Achteraan springen vooral de slanke lichtblokken met donker afdekglas, de dubbele M-uitlaten aan elke kant, het brede spoor en de diffusor in het oog.

PRODUCTIE Bent u al helemaal gesmolten voor de looks van de BMW Concept M8 Gran Coupé? Dan is er goed nieuws, want BMW ontwikkelt momenteel de productievariant van deze nieuwe coupé. In de loop van volgend jaar krijgt dit knappe concept een vervolg en lanceert BMW de nieuwe 8 Reeks Gran Coupé en zijn sportieve topversie, de M8 Gran Coupé. Een nieuw icoon in het luxesegment!

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_006-007_Concept M8 Coupe.indd 7

11/05/18 10:10


MEEST BEWONDERDE AUTOMERK

GROEN LICHT VOOR BMW iX3, i4 EN iNEXT Harald Krüger, bestuursvoorzitter van BMW Group, heeft enkele nieuwe elektrische modellen bevestigd, te beginnen met de BMW iX3 op basis van de X3 in 2020. De BMW iVision Dynamics, het studiemodel van een elektrische vierdeurs Gran Coupé (zie foto), krijgt dan ook een vervolg als de BMW i4. Een jaar later introduceert BMW de iNEXT, die de lat inzake autonoom rijden alweer hoger legt. Ook de autonomie stijgt aanzienlijk. Met het eDrive-systeem van de vijfde generatie (de vierde generatie verscheen zopas in de BMW i8 Coupé en Roadster) halen de nieuwe elektrische BMW’s tussen 550 en 700 kilometer per laadbeurt, afhankelijk van het model.

Dat BMW een bewonderingswaardig merk is, hoeven we u ongetwijfeld niet meer te vertellen. Maar het blijft leuk om het bevestigd te zien door een onafhankelijke bron. Het gereputeerde Amerikaanse zakenmagazine Fortune peilde bij 3.900 executives, analisten, directeurs en experts naar de meest bewonderde merken van de wereld. Niet alleen automerken dus. De technologiereuzen Apple, Amazon en Alphabet (bekend van Google) voeren - in die volgorde - de ranglijst van populairste merken aan. BMW is het eerste automerk op de negentiende plaats, net na Coca-Cola. Toyota (29ste) is de enige andere autobouwer in de top vijftig.

8

BMW VAN DEN BROECK: KLAAR VOOR DE TOEKOMST

CENTRAUTO MALLE COMPLEET VERNIEUWD Centrauto heeft zijn dertigjarige vestiging in Malle helemaal aangepast. Zo werd de showroom ruimer en verdubbelde de werkplaats. Twee nieuwe poorten maken het mogelijk om wagens direct aan te nemen voor onderhoud en er is nu ook een eigen carwash. Centrauto streefde naar een lage ecologische voetafdruk met zonnepanelen en waterrecuperatie. Onder de noemer ‘CenMoments’ organiseert Centrauto elke maand drie à vier klantenevents, zoals de BMW M Track Experience, waarbij een helikopter de deelnemers naar het circuit van Spa-Francorchamps vliegt.

De dubbele vernieuwingsoperatie van BMW Van den Broeck is rond. Na de opening van de gloednieuwe BMW Premium Selection-site langs de E40 in Groot-Bijgaarden is nu ook de showroom in Dilbeek helemaal gemoderniseerd en klaar voor de toekomst. Dilbeek focust zich op nieuwe wagens, terwijl u in Groot-Bijgaarden de grootste BMW Premium Selection-vestiging van de Benelux vindt. Bestuurders met een nieuwe of tweedehands BMW kunnen hier ook terecht voor een bandenwissel of -stockage.

JORSSEN SCHOTEN WORDT JORSSEN NOORD Jorssen Schoten verhuisde op 7 april naar een gloednieuw gebouw, amper 750 meter verderop. Als symbolische stunt - die u kunt bekijken op de site www.onzedroom.be - droegen de personeelsleden een grote verhuisdoos van de oude naar de nieuwe vestiging. Die heet voortaan Jorssen Noord, terwijl Jorssen Aartselaar verandert in Jorssen Zuid. De nieuwe vestiging Jorssen Noord biedt heel wat voordelen voor de klanten. Zo is er een 24u/7d-service, waardoor u op elk moment uw wagen kunt binnenbrengen voor onderhoud en inruilen voor een vervangwagen. BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_008-011_Nieuws.indd 8

11/05/18 12:28


NIEUWS

ECHT GLIJPLEZIER IN LAPLAND “Wat is de remafstand om een BMW 1 Reeks van 50 km/u tot stilstand te brengen op een glad wegdek?” Wie juist antwoordde op die vraag (25,16 meter), maakte kans op een spectaculaire BMW Driving Experience in het Hoge Noorden.

W ie droomt er niet van om ooit zelf eens te driften? Vijf BMW-klanten kregen de kans om deze spectaculaire rijtechniek, waarbij wagens dwars door de bocht glijden, te leren in Lapland. Om de deelnemers niet onbeslagen op het ijs te sturen, werden ze enkele weken vooraf uitgenodigd bij de BMW Driver Training in Rotselaar voor een briefing over bochtentechniek en een eerste test met een BMW 1 Reeks op een glad wegdek. Zo maakte iedereen al even kennis voor het vertrek naar Zweden.

Na een eerste halte in München – compleet met bezoek aan BMW Welt, diner en overnachting – stapten de vijf deelnemers in alle vroegte op het vliegtuig naar de kleine luchthaven van Arvidsjaur.

Pure adrenaline Daarna was het tijd voor een stevige dosis adrenaline tijdens de BMW Ice Power Training in Arjeplog. Op een bevroren meer te midden van een adembenemend winterlandschap leerden ze alle driftgeheimen aan het stuur van een BMW M4 Coupé. De dag erna stonden nog twee uitgebreide testsessies op het programma. Uiteraard zorgde dit voor de nodige animo. Want wat gebeurt er

“DOSEREN VAN STUURHOEK ÉN GASPEDAAL IS DE SLEUTEL TOT SUCCES.”

als u op een spekgladde ondergrond met uitgeschakelde DSC (Dynamic Stability Control) het gaspedaal van een atleet met 431 pk stevig indrukt? Juist: de wagen schuift alle kanten uit.

Overstuur Gecontroleerd door de bocht glijden met overstuur is de basis van het driften. Hoe zachter u met het stuur en het gaspedaal omspringt, hoe mooier en langer de wagen door de bocht slipt. Het doseren van stuurhoek én gaspedaal is de sleutel tot succes. Na een geslaagd diner met lokale specialiteiten in het hotel, mochten de deelnemers op de derde dag nog een laatste keer hun glijkunsten oefenen op een nieuw parcours. Het einde van een leerrijke en absoluut onvergetelijke belevenis.

9

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_008-011_Nieuws.indd 9

11/05/18 10:34


BMW MUSEUM TOONT VISIE OP ELEKTROMOBILITEIT

ELEKTRISCH LEREN RIJDEN BIJ MERCATOR

10

Bestuurders in spe kunnen ook leren autorijden met een elektrische wagen. Als één van de eerste rijscholen in België biedt Mercator deze mogelijkheid. Leerlingen kunnen in Leuven enkele lessen volgen met de BMW i3 om te proeven van het elektrisch rijden. Annelies Van Minsel (23) uit Bertem beet de spits af: “Ik had al enkele lessen gereden met een handgeschakelde wagen en kan iedereen deze bijkomende ervaring aanraden. Enerzijds kon ik dankzij de automaat veel beter focussen op het verkeer rondom mij, anderzijds heb ik zo kunnen kennismaken met elektrisch rijden.”

Bent u in de buurt van München, breng dan zeker eens een bezoekje aan het BMW Museum. Nog tot en met september volgend jaar loopt daar de nieuwe tentoonstelling ‘BMW i Visionary Mobility’. Voor het eerst vindt u hier de geschiedenis, het heden en de toekomst van mobiliteit onder één dak. Van BMW’s eerste elektrische wagen die tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München werd voorgesteld (de BMW 1602e) tot de huidige modellen uit BMW i-reeks.

TWEEDE CONCESSIE VOOR BMW QUOILIN Behalve de vestiging in Namen heeft BMW Quoilin nu ook een nieuwe showroom in Marche-en-Famenne. Bij Quoilin vindt u een showroom voor BMW, BMW i en BMW M, een showroom voor MINI en een drive-in voor BMW Premium Selection. De komende maanden zijn enkele leuke events gepland. Op 10 juli kunt u de eerste halve finale van het WK voetbal bekijken in Namen en op 11 juli de tweede in Marche-en-Famenne. In september volgt een offroadtest met het BMW X-gamma.

BEERSCHOT WILRIJK EN BOUWBEDRIJF DCA KIEZEN VOOR BMW EN MINI Bouwbedrijf DCA uit Beerse heeft een exclusief partnership gesloten met Centrauto Group en leasingmaatschappij ALD Automotive. Centrauto Group, met dealers in Wijnegem, Malle, Genk en Dilsen-Stokkem, vervangt de hele vloot van DCA door BMW’s en MINI’s. Dit jaar gaat het om een bestelling van maar liefst 150 wagens. Bovendien wordt BMW samen met ALD Automotive de nieuwe auto­sponsor van KFCO Beerschot Wilrijk. Dankzij DCA, de nieuwe eigenaar van deze voetbalclub, mogen de spelers en trainers zich verheugen op nieuwe wagens van Centrauto Group. Net als BMW en Centrauto Group draagt DCA de waarden van innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel.

Francis Vrancken, CEO bouwbedrijf DCA - Peter Henrich, CEO BMW Belux Alex Geurts, CEO Centrauto Group.

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_008-011_Nieuws.indd 10

11/05/18 10:34


NIEUWS

1/ BMW BABY RACER III

2/ BMW KIDS SCOOTER

3/ BMW KIDSBIKE

DE NIEUWE BMW KIDS COLLECTION

NOOIT TE JONG OM TE ONTDEKKEN Zon, groen en een vleugje creativiteit. Meer hebben onze jongste ontdekkers niet nodig om van elke dag een buitengewoon avontuur te maken. Net zoals voor BMW rijplezier prioritair is, zorgt

ook de nieuwe BMW Kids Collection voor een vreugdevolle glimlach op het gelaat bij onze dapperste kapoenen. Hier zijn onze favoriete suggesties voor absoluut onvergetelijk spelplezier, thuis of op vakantie.

11

ONTDEK ALLE ARTIKELS UIT DE BMW KIDS COLLECTION OP WWW.BMW.BE/SEIZOENSKLAAR OF BIJ UW DEALER

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_008-011_Nieuws.indd 11

11/05/18 10:34


12

DRIVEN_1801_NL_012-017_Berlijn.indd 12

11/05/18 10:19


REPORTAGE

STREET ART HEAVEN DE WARE TEST VOOR EEN NIEUWE WAGEN IS EEN STEVIGE ROADTRIP. JE RIJDT HEM ER ZACHTJES MEE IN EN ER KLEVEN NA DE THUISKOMST METEEN JARENLANG GOEIE HERINNERINGEN AAN VAST. DAAROM REDEN WE MET DE ALLEREERSTE GENERATIE VAN DE BMW X2 NAAR BERLIJN, WAAR ZIJN ELEGANTE, MAAR STEVIGE VORMEN MOOI OPGINGEN IN DIE VAN PRUISISCHE MONUMENTEN EN DE WELIGE STREET ART DIE HET STRAATBEELD VAN DE DUITSE HOOFDSTAD SIERT.

DRIVEN_1801_NL_012-017_Berlijn.indd 13

13

11/05/18 10:19


14

Laat 118 kunstenaars los op een stuk van de Berlijnse Muur, en u krijgt de East Side Gallery. Met zijn 1,3 kilometer is dit unieke stuk van Berlijn de langste openbare kunstgalerie ter wereld.

W

e nemen de allereerste BMW X2 mee naar Berlijn: 750 kilometer op de kop, vanuit onze startplaats in de buurt van Leuven. Om u alvast te behoeden voor beginnersfout nummer één wanneer u een roadtrip doorheen Duitsland plant: zorg er altijd voor dat u uw eigen muziek bij zich heeft, tenzij u een grote fan zou zijn van Münchener Freiheit of Helene Fischer. Moeiteloos streamen we de muziek met Spotify en Deezer of de liedjes op onze smartphones naar het boordsysteem van de BMW X2 via het Bluetoothsysteem in de wagen.

AUTOVRIENDELIJKE METROPOOL De rit duurt acht tot tien uur, afhankelijk van welke route u kiest en hoeveel tijd u neemt voor koffiepauzes en een

lunchstop. Maar het voelt niet eens half zo lang, en we weten niet goed waaraan dat ligt: aan het rij- en zitcomfort van de X2? Aan het rijplezier om over het befaamde Autobahnwegennet te suizen? Aan de ontdekking die het iedere keer weer is om door Duitsland te rijden, dat zijn rijke, duizenden jaren lange geschiedenis voor u ontvouwt met monumenten die u zelfs vaak vanaf de autosnelweg kunt zien? In ieder geval voelt het, wanneer we de uit natuursteen gebeeldhouwde beer passeren die aangeeft dat we in de Duitse hoofdstad zijn beland, alsof we minstens nog evenveel kilometers kunnen vreten.

BERLIJN VOOR BEGINNERS... Meteen bij het binnenrijden merken we weer wat een autovriendelijke stad deze

metropool is, waar toch moeiteloos een dagelijks verkeer van zo’n zes miljoen inwoners en forenzen wordt weggehapt met zowel openbare als persoonlijke vervoersmiddelen. Natuurlijk is Berlijn, met zijn hemelsbrede lanen, een stad die voor alles haar ruimte neemt. Maar ook de infrastructuur, met bewegwijzering en beschikbaarheid van parkeer­ plaatsen, is dik in orde. We krijgen de wagen in geen tijd geparkeerd in de buurt van Alexanderplatz, waar we voor een verrassend lage prijs verblijven in een verder franjeloos, maar functioneel viersterrenhotel. De eerste namiddag en avond blijven we in de historische kern, waar een fikse fietstocht (met één BMW Cruise e-Bike die we bij ons hadden en één die we ter plaatse huurden) ons onder meer doorheen Unter den Linden brengt, naar de Brandenburger Tor, verder naar Potsdamer Platz, en weer terug. BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_012-017_Berlijn.indd 14

11/05/18 10:19


REPORTAGE

... EN VOOR GEVORDERDEN Maar in Mitte, het historische stads­ centrum dat al die locaties omvat, zijn we al vaak genoeg geweest: na een diner bij Brauhaus Lemke am Alex in de buurt van Alexanderplatz, waar we eerlijke Duitse keuken krijgen geserveerd bij een breed assortiment lokale bieren, rusten we uit voor een paar nieuwe ontdekkingen. Die doen we meteen al ‘s anderendaags in de voormiddag, wan­ neer we vanuit onze basis een autotripje binnen de stad maken. Het brengt ons naar Kreuzberg, een jonge, hippe wijk in de stad, die in het zuidoosten van Mitte ligt. Koffiebars en wereldkeuken galore, en overal heerlijk tegendraadse of net beeldschone street art tegen verder be­ scheiden gevels.

1/

2/

Een soortgelijke rebelse sfeer vinden we ook terug in het naburige stads­ deel Friedrichshain, waar we het RAW Gelände aantreffen, een voormalig in­ dustrieel terrein waar er onder meer een vlooienmarkt, een paar nachtclubs en een aantal bars te vinden zijn waar het hippe jonge (en wat oudere) volkje rondhangt. En veel, véél street art.

DE MUUR Vervolgens karren we, ergens tussen Kreuzberg en Friedrichshain in, naar de East Side Gallery, één van de weinige overgebleven gedeeltes van de Berlijnse muur die door 118 kunstenaars werd overschilderd. Met zijn 1,3 kilometer is het de langste openbare kunstgalerie ter wereld. Na een lange wandeling langs die muur rijden we naar Spindler

15

ONDERWEG... Ook op weg naar Berlijn komt u heel wat moois tegen. Twee plaatsen vonden we zelf een korte koffie- of lunchstop waard.

3/

ESSEN

Ooit een lelijke industriestad, maar tegenwoordig een moderne polis. Vooral het Colosseum Theater, het Aalto Theater en de Philharmonie tonen een moderne architectoni­ sche kracht. KAISER-WILHELM-DENKMAL

1/ BMW T-shirt logo heren. BMW Motorsport zonnebril heritage, uniseks, donkerblauw. BMW cardigan heren. | 2/ BMW polshorloge Day Date heren. | 3/ BMW Active hybride e-bike. Meer info: www.bmw.be/seizoensklaar

Ergens tussen Bielefeld en Hannover merkt u meteen al het KaiserWilhelm-Denkmal op, een 88 meter hoog Pruisisch monument dat te­ gen de flank van de Wittekindsberg werd gebouwd en dateert uit de late negentiende eeuw.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_012-017_Berlijn.indd 15

11/05/18 10:19


1/

2/

3/

4/

HET BERLIJN VAN SEAN DHONDT

Ook presentator en zanger Sean Dhondt trok vorig jaar met een aantal vrienden naar Berlijn voor een onvergetelijk weekendje. Niet met de BMW X2, de wagen waarmee hij momenteel wel over onze wegen rijdt en die hij onder meer roemt om zijn zit- en rijcomfort, en de Harman Kardon-muziekinstallatie. Maar toch: hij had er de tijd van zijn leven, vertelt hij. Graag deelt hij zijn favoriete plekken tijdens die citytrip. 16

& Klatt, een restaurant in een voormalig fabrieksgebouw langs de Spree-rivier, dat na elven wordt omgetoverd tot een nachtclub. Van daaruit kan het gevaarlijk worden: Berlijn heeft een woelig nachtleven, met bepaalde clubs die zelfs pas om drie uur ‘s ochtends de deuren openen. Tip: vraag aan het bedienend personeel van het restaurant waar u dineert waar u in de latere uurtjes moet zijn. En houd ‘s avonds de auto liever op stal, want u weet nooit waar u terechtkomt.

OP ZIJN STAART “Let’s see what this baby can do”, zeg ik terwijl ik de X2 ergens tussen Potsdam en Hannover op zijn staart trap. De Duitse Autobahn laat, tenminste in weinig bevolkte gebieden, toe om zonder

1/ HOUSE OF SMALL WONDER “Mijn echtgenote en ik houden allebei van lekker maar gezond eten, en vonden dat vlak na het binnenkomen van de stad in dit lunchrestaurant, dat op een formidabele manier mooi gepresenteerde, gezonde kost op je bord legt.” Johannisstraße 20, www.houseofsmallwonder.de 2/ BIKINI HOTEL “Dit hotel had ik me op voorhand laten aanraden, en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. De rooftop-bar met veel glas geeft een fantastisch panorama over de stad.” Budapester Straße 40, www.bikiniberlin.de 3/ WATERGATE “Ik ben niet zo’n clubber: ik heb het meer voor gitaarmuziek dan voor beats. Maar nu we toch in de clubbing-capital van West-Europa waren beland, mocht een nachtje in één van de bekendste clubs uit de stad natuurlijk niet ontbreken. Pas om vijf à zes uur ‘s ochtends kwamen we er weer buiten.” Falckensteinstraße 49, www.water-gate.de 4/ TEMPELHOFER FELD “Op zondag fietsten we over het tarmac van deze inmiddels gesloten luchthaven, dat werd omgetoverd tot een publiek park. De luchthaven zelf is een majestueus gebouw, maar we genoten vooral van de drank- en voedselkraampjes die er op de voormalige start- en landingsbanen stonden opgesteld.” Te bereiken vanaf de Columbiadamm, Tempelhofer Damm en Oderstrasse.

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_012-017_Berlijn.indd 16

11/05/18 10:19


REPORTAGE

enige snelheidslimiet te rijden, en daar maken we - strikt op die delen van ons traject - eventjes gebruik van. Hij blaast ons naar zo’n tweehonderd kilometer per uur zonder dat we het echt voelen, en de constant aangegeven maximumsnelheid in het BMW Head-Up Display waakt erover dat we ons niet laten vangen door een verraderlijk element aan diezelfde Autobahn: in de buurt van stedelijke gebieden en op plaatsen waar er veel uitritten na elkaar zijn, gaat het meteen terug naar 120 kilometer per uur, en dan is het handig als u te allen tijde die snelheidslimiet op uw voorruit ziet.

STAUGEFAHR! ‘s Middags vertrekken we. Maar eerst rijden we in de voormiddag nog even-

tjes langs de Siegessäule, een Pruisisch monument uit het tweede deel van de negentiende eeuw dat één van de trekpleisters van de stad is - en goed bereikbaar met de wagen. Daarna maken we nog een klein omweggetje naar Potsdam, een voorstad van Berlijn die veel bezoekers overslaan, maar die - met al zijn Pruisische architectuur - een echte aanrader is als bezienswaardigheid. Daarna hervatten we onze terugreis, waarin we ergens tegen het spitsuur in de buurt van Dortmund belanden, en het boordsysteem van de X2 ons een onverwacht handje helpt: dankzij een paar voorgestelde alternatieve routes ontwijken we het grootste stuk van de files. Want Duitsland is een heerlijk land om doorheen te rijden, maar het mag natuurlijk wel vooruitgaan.

ADRESSEN Brauhaus Lemke am Alex Karl-Liebknecht-Straße 13 www.lemke.berlin RAW Gelände Revaler Straße 99 East Side Gallery Mühlenstraße 3-100 www.eastsidegallery-berlin.com Spindler & Klatt Köpenicker Straße 16-17 www.spindlerklatt.com

17

Middenin de Spree-rivier, voor de Treptowers, staat de 30 meter hoge Molecule Man van de Amerikaanse kunstenaar Jonathan Borofsky.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_012-017_Berlijn.indd 17

11/05/18 10:19


18

BMW DURFT MET DE NIEUWE X2 DE NIEUWE BMW X2 WAAGT ZICH IN EEN NIEUW SEGMENT, TUSSEN DE X1 EN DE X3. ALS SPORTS ACTIVITY COUPÉ COMBINEERT DE X2 HET STOERE KARAKTER VAN DE X-MODELLEN MET DE SPORTIVITEIT VAN EEN COUPÉ.

E

en markant detail aan het exterieur van de BMW X2 is het merklogo in de C-stijl. Momenteel is de X2 het enige model in het BMW-gamma met deze eyecatcher. Maar lezers die hun klassiekers kennen, herinneren zich ongetwijfeld nog dat dit ook typisch was voor coupémodellen uit de jaren zestig en zeventig, zoals de 2000 CS en de 3.0 CSL. Dit stijlkenmerk benadrukt de sportieve uitstraling van de BMW X2. De Hofmeister-knik is dan weer iets lan-

ger dan gewoonlijk en maakt een visueel onderdeel uit van het portier.

X. Daarnaast is er uiteraard een breed palet andere kleuren beschikbaar.

GALVANIC GOLD

SPORTIEVE DAKLIJN

Is het prachtige, goudkleurige koetswerk op de foto’s u ook opgevallen? Deze metaalkleur heet Galvanic Gold en is één van de twee nieuwe tinten die BMW bij de X2 introduceert, naast het moderne Misano Blue. Deze blauwe metaallak is exclusief voor de BMW X2 Model M Sport en de X2 Model M Sport

Net als de BMW X4 en X6 is de nieuwe X2 een Sports Activity Coupé. Hij is korter en meer dan zeven centimeter lager dan de BMW X1, maar heeft wel dezelfde wielbasis om voldoende ruimte te behouden in het interieur. De atletische vorm van de X2 met korte koetswerkoverhangen en lage raampartijen is een BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_018-019_Voorstelling X2.indd 18

11/05/18 10:28


VOORSTELLING

kruising van verschillende genres. Of zoals Thomas Sycha, Head of Design BMW Compact Class, het verwoordt: “De BMW X2 koppelt de visuele snelheidsbeleving van een coupé aan de robuuste volumes van een X-model. Voor ons was het essentieel om deze ogenschijnlijk haaks op elkaar staande aspecten te bundelen in een model met een eigen karakter dat direct blijkt vanuit elke gezichtshoek.”

START YOUR ENGINES BMW introduceert de X2 met een ruim gamma benzine- en dieselmotoren. Voor wie relatief weinig kilometers aflegt en opteert voor een benzinemotor, is er keuze tussen enerzijds de driecilinder sDrive18i (140 pk) en anderzijds de viercilinder sDrive20i (192 pk) en xDrive20i (192 pk) met intelligente vierwielaandrijving (xDrive). Voor langeafstandsrijders is er een dieselalternatief dat bestaat uit de sDrive18d (150 pk), de xDrive18d (150 pk), de xDrive20d (190 pk) en de xDrive25d (231 pk). Speciaal voor de Belgische markt levert BMW bovendien de xDrive20d met gereduceerd vermogen van 163 pk. Sportieve uitlaateinden zetten de power extra in de verf. Afhankelijk van de gekozen motor heeft de X2 een enkele of dubbele uitlaat, telkens met een diameter van negen centimeter.

ale inzetstukken in de kleur Frozen Grey. Zijdelings bekeken geven die een lichte schaduw, waardoor de X2 Model M Sport X schijnbaar meer bodemvrijheid biedt dan de X2 Model M Sport. De X2 Model M Sport en de X2 Model M Sport X beschikken standaard over de lagere M Sport-ophanging met strakkere veren en dempers. Ze staat op velgen met een diameter van 19 of (optioneel) 20 inch, terwijl het instapmodel geschoeid is met 17 inchvelgen.

“SPORTIEVE UITLAATEINDEN ZETTEN DE POWER EXTRA IN DE VERF”

Beide modellen hebben een specifieke interieurbekleding in stof/Alcantara met contrasterende stiksels op het dashboard en de centrale console. Geen BMW zonder nieren. Maar bij de X2 zien die er net even anders uit dan

gebruikelijk. De twee nieren zijn namelijk onderaan breder dan bovenaan. De X2 is de eerste moderne BMW met dit designelement, dat de Sports Activity Coupé een gedistingeerd en sportief voorkomen geeft. Die indruk wordt nog verstevigd door de zeshoekige vlakverdeling in de voorbumper.

INTUÏTIEVE SCHERMEN De BMW X2 is standaard uitgerust met een vrijstaand Control Display van 6,5 inch. Door te kiezen voor een navigatiesysteem (Navigatie Business of Navigatie Professional) kunt u dit upgraden naar een scherm van 6,5 of 8,8 inch met aanraakbediening (Touch Control Display). Het hoofdmenu is opgebouwd uit duidelijke ‘tegels’ en kan ook met de iDrive-controller of steminstructies bediend worden. Nog fraaier wordt het met het optionele BMW Head-Up Display, dat alle belangrijke rij-informatie, navigatie-instructies en meldingen van rijhulpsystemen in hoge resolutie en in kleur projecteert in uw gezichtsveld op de voorruit.

19

SPORTIEVELINGEN Hoe u de verschillende varianten van de BMW X2 herkent? Kijk naar de afwerking van de bumpers en zijschorten. Op het instapmodel zijn die zwart. Bij de X2 Model M Sport zijn ze deels in koetswerkkleur uitgevoerd, wat het verlaagde onderstel visueel accentueert. Bij de X2 Model M Sport X zijn de voorbumper, diffuser en zijskirts afgewerkt met specilente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_018-019_Voorstelling X2.indd 19

11/05/18 10:28


20

PLANET GROUP KIEST VOOR ELEKTRISCH ONDER DE KOEPEL VAN DE PLANET GROUP BALDE SAM BARO ZIJN BEDRIJVEN IN DE TECHNOLOGIE,

HUMAN RESOURCES EN ZORG SAMEN. DE DUURZAME DRIVE DIE ALS EEN RODE DRAAD DOOR DE

ONDERNEMINGEN LOOPT, ZET HIJ OOK VOORT IN

HET WAGENPARK VAN ZIJN MEDEWERKERS: ONLANGS KOCHT HIJ VIJFTIG ELEKTRISCHE BMW i3’S AAN.

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_020-023_Planet Groupe.indd 20

11/05/18 10:35


INTERVIEW

N

a zijn recente aankoop van vijftig BMW i3’s heeft Planet Group wellicht de grootste elektrische bedrijfsvloot in België. Sam Baro runt met Planet Group een koepelonderneming die de dienstenbedrijven HR-Planet (dienstverlener in Human Resources), IT-Planet (een bedrijf dat informatici beschikbaar stelt bij top 100-klanten) en X-Care (een op HR geconcentreerd dienstenbedrijf in de zorgsector) onderbrengt in één groep. Die is gevestigd in het - ook stevig groeiende - Planet Business Center, een bedrijvencentrum vlak naast de E40-autosnelweg in Gent dat een optimistisch futurisme uitstraalt. Kortom: een ambitieus groeibedrijf dat die ambities ook doorzet in duurzame investeringen. Zoals een hele vloot van elektrische wagens.

ters toe dan een klassieke wagen met een volle tank. Zowel voor particulieren als voor werknemers zijn dat nog pijnpunten, maar elektrisch rijden vraagt gewoon een andere attitude van de bestuurder. Er komt een soort engagement bij dat we van onze medewerkers vragen. Anders gaan ‘tanken’, dat is het gewoon.

Een investering van deze omvang in een elektrische wagenvloot was tot nog toe ongezien. Wilde u het goede voorbeeld geven? Baro: “Met de BMW i3’s erbij bestaat ongeveer een derde van onze vloot uit volledig elektrische wagens. Dat is pionierswerk, zeker in België. En een pionierskoers, dat is er eentje die ik graag vaar. Het draagt vooral bij tot het ecologische beleid dat we met Planet Group en alle aangesloten bedrijven willen voeren. Maar het marketingaspect is natuurlijk altijd mooi meegenomen.”

Ondertussen engageren wij onszelf ook als bedrijf: we installeren massaal snelladers op kantoor en we zijn aan het onderhandelen met onze belangrijkste vaste klanten om - op onze kosten uiteraard - snelladers bij hen te mogen plaatsen. Of bij onze medewerkers thuis, dat is ook een mogelijkheid. Een belangrijk probleem is dat de laadinfrastructuur in België nog niet dicht genoeg is. Nu we deze stap hebben gezet, moeten we op dat gebied dus zelf nog wat helpen.”

Volgens sommigen is het te vroeg. “Maar iedereen weet wel dat elektrische wagens de toekomst zijn. Alleen zijn er weinigen die het vandaag al aandurven om daar volledig op in te zetten. De aankoopprijs van dit soort wagens is nog relatief hoog wanneer je hem vergelijkt met die van een auto met een verbrandingsmotor, en een volgeladen batterij laat nog veel minder kilome-

“ELEKTRISCH RIJDEN IS ONTZETTEND PLEZANT: DAT VOELDEN ONZE MEDEWERKERS METEEN.” SAM BARO CEO, Planet Group

Ook weer een forse investering. “Ja, maar wel een duurzame. Nog eens: ik vind het belangrijk om daar voortrekker in te zijn. Ik wil tonen aan andere bedrijven dat het wel kan, nu al, om met volledig elektrische wagens te rijden. Je moet daarvoor alleen de mindset van je medewerkers wat bijsturen.” Met een elektrische wagen moeten ze wel hun rit vooraf plannen. “Dat is de grootste moeilijkheid. Maar

op zich hoeft dat geen probleem te zijn. De i3 heeft - als je goed op het gaspedaal duwt - een reëel rijbereik van 200 tot 220 kilometer met een volgeladen batterij. Dat is inderdaad niet heel ver wanneer je het vergelijkt met de reikwijdte van een volle benzinetank. Maar als je weet dat de wagen via een snellader binnen de drie kwartier is volgeladen, valt dat ook weer mee. Alleen vereist het een zekere proactiviteit. Nu, de mensen die ermee moeten rijden, leggen natuurlijk geen echt grote afstanden af.” Speelde de cost of ownership ook mee in uw beslissing? Een elektrische wagen is momenteel bijvoorbeeld voor 120% fiscaal aftrekbaar. “Het was niet doorslaggevend in de beslissing. Maar de aankoopprijs van een elektrische wagen ligt op dit moment natuurlijk een stuk hoger dan die van een wagen met verbrandingsmotor. Het hielp om de pil te verzachten.”

21

Wat is het typische profiel van een Planet-medewerker die een BMW i3 als bedrijfswagen krijgt? “We gaan de kleinere wagens uit onze vloot, zoals Volkswagen Polo’s en Audi A3’s, vervangen door de i3’s. Typische bestuurders van de elektrische wagens

SWITCH TO ELECTRIC

Wilt u elektrisch rijden ook introduceren in uw bedrijf ? Neem dan deel aan BMW’s Switch to Electric en reserveer via uw BMW i Partner voor één week een i3, om uw medewerkers even hun benzine- of dieselwagen aan de kant te laten zetten en hen het rijplezier van een elektrische wagen te doen ervaren.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_020-023_Planet Groupe.indd 21

11/05/18 10:35


Sheer Driving Pleasure

BMW GOLF CUP SPECIAL EDITION. MAURITIUS, 5-16 NOVEMBER 2018.

DISCOVER MORE ON BMW.BE/GOLFCUPSPECIALEDITION AND SUBSCRIBE TO THIS WONDERFUL JOURNEY.

BME1800033 - Ann Golf 2018 280x215 UK_03.indd22 1 DRIVEN_1801_NL_020-023_Planet Groupe.indd

30/04/18 10:35 17:13 11/05/18


18 17:13

INTERVIEW

“Een derde van onze vloot bestaat uit volledig elektrische wagens. Pionierswerk.”

worden bijvoorbeeld verpleegkundigen bij X-Care en helpdeskmedewerkers en programmeurs bij IT-Planet. Dat zijn mensen die in de regel geen enorme afstanden moeten afleggen. Maar we letten ook op de gezinssituatie van onze medewerkers: voor iemand die een gezin met drie kinderen heeft, is een BMW i3 nu eenmaal niet zo geschikt.”

werd daardoor snel weggenomen. Dat de auto’s er futuristisch uitzien, bijvoorbeeld. Je went daar snel aan, want de BMW i3 is een prachtige wagen. Eentje die ook veel ruimer is dan je van buitenaf gezien zou vermoeden. Elektrisch rijden is ook ontzettend plezant: dat hebben we onze medewerkers tijdens die proefritten meteen laten voelen.”

Waarom precies BMW i3’s, tussen alle elektrische wagens die vandaag al op de markt zijn? “Omdat ze niet alleen een elektrische motor hebben, maar ook omdat hun carrosserie uit carbon is samengesteld, en andere elementen - zoals de zetels en het dashboard - gemaakt zijn uit duurzame, vaak gerecycleerde materialen. Ze gaan nog iets verder in de duurzaamheidsgedachte dan andere merken, vind ik. Dat sprak me aan.”

Planet Group zit in informaticadiensten, Human Resources en zorg. Is er een overkoepelende duurzaamheidsfilosofie waarin deze aankoop past? “Geen theoretische filosofie in ieder geval: daar doen we niet aan. Onze instelling is in de eerste plaats pragmatisch. We doen simpele dingen op ecologisch gebied, maar die hebben wel een grote impact wanneer je ze op een zekere schaal ziet. Een willekeurig voorbeeld: we printen vier pagina’s op één A4zijde. Dat bespaart enorm veel papier. We hebben hier in het midden van het Planet Business Center ook drie hectare bos staan. De aankoop van die vijftig BMW i3’s is één van de vele ingrepen. Al is het een grote (lacht).”

Hoe reageerden uw medewerkers toen u de aankoop communiceerde? “We hebben hier al een vijfentwintigtal proefritten laten doen door backofficemedewerkers en hun initiële schroom

Past het in een visie op mobiliteit? Als u uw medewerkers een bedrijfswagen met een kortere reikwijdte aanbiedt, vraagt u hen een beetje om naar multimodale mobiliteit te kijken. “Niet noodzakelijk. Je kunt makkelijk duizend kilometer met een BMW i3 rijden: het enige wat je moet doen, is vijf keer stoppen. Maar pauzes nemen moet je toch: theoretisch mag je maar twee uurtjes achter het stuur zitten. Bij langere ritten zonder pauze gaat de fysiologie je tegenzitten. Het is in de eerste plaats een ecologische beslissing - met een marketingimpact, dat ontken ik niet - waarmee we ook een mentaliteitswijziging proberen door te drijven.”

23

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_020-023_Planet Groupe.indd 23

11/05/18 10:35


DE EERSTE BMW i8 ROADSTER ICOON VAN EEN NIEUWE TIJD RIJDEN IN DE BMW i8 COUPÉ WAS SOWIESO AL EEN BIJZONDERE ERVARING EN KRIJGT NU NOG EEN EXTRA DIMENSIE. NIET ALLEEN VERBETERDE BMW DE ELEKTRISCHE MOTOR EN AUTONOMIE, DEZE FUTURISTISCHE SPORTWAGEN BESTAAT NU OOK ALS EEN OPEN TWEEZITTER. 24

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_024-025_i8.indd 24

11/05/18 10:36


VOORSTELLING

L

iefhebbers keken al een tijdje uit naar de i8 Roadster sinds de fascinerende i8 Concept Spyder uit 2012. Hun geduld wordt nu beloond. BMW bouwde de i8 Coupé om tot een variant met elektrische softtop - momenteel de enige Plug-in Hybride cabriosportwagen ter wereld. Druk op de knop en de kap van de i8 Roadster opent of sluit in alle stilte. Dat kan al rijdend tot een snelheid van 50 km/u. Achter de zetels bevindt zich een achterruit die onafhankelijk van de kap elektrisch geopend en gesloten kan worden. De softtop verdwijnt in een ruimtebesparende verticale positie. Achter de zetels is er nog een honderdtal liter opbergruimte beschikbaar. De twee zitplaatsen achteraan uit de i8 Coupé vindt u hier dus niet terug.

KNAPPE LOOKS Een opvallend element van de coupéversie dat hier wel terugkeert, zijn de vleugeldeuren. BMW gebruikt veel kunststof die met koolstofvezel is versterkt (CFRP), zowel voor het koetswerk, de vleugeldeuren als het voorruitframe. Ondanks de verstevigingen weegt de i8 Roadster uiteindelijk maar een zestigtal kilogram meer dan de i8 Coupé. Aan het iconische sportwagendesign hoefde BMW weinig te veranderen. Achter de C-stijl prijkt het logo ‘Coupé’ of ‘Roadster’. Nieuw in het kleurenaanbod zijn de metaalkleuren E-Copper en Donington Grey. Er zijn ook nieuwe lichtmetalen velgen (20 inch), ontworpen met dubbele spaken en zo’n kilogram lichter dan de lichtste wielen waarmee de i8 tot nu toe geleverd werd. De led-koplampen kunt u in optie vervangen door BMW Laserlight dat bijna dubbel zo ver schijnt als standaard koplampen, namelijk tot 600 meter ver in plaats van iets meer dan 300 meter.

HYPERMODERN Open de BMW i8 met de BMW Display Key en u stapt in een interieur dat er even spectaculair uitziet als de buitenkant. U neemt plaats in nieuwe, elektrisch verstelbare sportzetels. ’s Avonds zorgt de led-verlichting (wit, blauw of oranje) voor een bijzondere sfeer. Standaard voorziet BMW het Professional Navigatiesysteem en ConnectedDrive Services. Nieuwe diensten zijn de intelligente routeplanning (die rekening houdt met de tijd voor stops bij oplaadpunten en tankstations) of het delen van de tripstatus. Het BMW Head-Up Display is standaard aanwezig en die projecteert info op de voorruit in het gezichtsveld van de bestuurder.

STERKER EN SNELLER De i8 ziet er niet alleen futuristisch uit, hij is het ook. Een blik op de aandrijflijn zegt voldoende. Deze Plug-in Hybride is maximaal 374 pk sterk. Het vermogen

van de 1.5-driecilinder benzinemotor (231 pk) veranderde niet, maar de elektromotor vooraan dikte met 12 pk aan tot 143 pk. De lithium-ionbatterij heeft een hogere opslagcapaciteit. Zo ontstaan er meer mogelijkheden om zonder plaatselijke uitstoot te rijden: in de i8 Roadster maximaal 53 km, in de i8 Coupé tot 55 km. Het gecombineerde brandstofverbruik (volgens de WLTP-testmethode en omgezet in gecorreleerde NEDCcijfers) bedraagt 2,1 l/100 km (46 g CO2/ km) voor de i8 Roadster en 1,9 l/100 km (42 g CO2/km) voor de i8 Coupé. Met een druk op de eDrive-knop kunt u puur elektrisch een topsnelheid van 120 km/u behalen. Met behulp van de benzinemotor stijgt de maximumsnelheid tot 250 km/u en spurt de i8 Coupé naar 100 km/u in 4,4 seconden of de i8 Roadster in 4,6 seconden. Indrukwekkende prestaties, die in goede banen geleid worden door de ophanging met standaard Dynamic Damper Control en de voor elk model specifiek afgestelde stabiliteitscontrole (Dynamic Stability Control).

25

FABIENNE DELVIGNE: EXCLUSIEVE HOEDEN

Ontwerp twee hoeden die passen bij de nieuwe BMW i8 Roadster: dat was de uitdaging voor Fabienne Delvigne. De Belgische ontwerpster onthulde haar creaties in de BMW Brand Store in Brussel. “Ook vrouwen appreciëren de autowereld, die vaak als een mannenwereld wordt omschreven. Ik wil in deze mannenwereld graag wat meer glamour brengen”, vertelt de ontwerpster. De bruine strohoed ‘Elektra’ lijkt wat op een racehelm, terwijl de lederen strook op de pet ‘Vanina’ naar het interieur van de BMW i8 Roadster verwijst.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_024-025_i8.indd 25

11/05/18 10:36


GUINNESS WORLD RECORD

26

374,2 KM

Op de ochtend van 11 december 2017 start BMW-instructeur Johan Schwartz zijn M5 en trekt de wagen meteen in een drift. Acht uren later stapt Schwartz uit met het Guinness World Record voor de langste continue drift op zak.

5X BIJTANKEN

Omdat de M5 niet mocht stilvallen, ontwierp BMW een tanksysteem op basis van hoe gevechtsvliegtuigen in de lucht bijtanken. Matt Butts hing uit het raam en vulde de driftende M5 tijdens de rit vijf keer manueel bij.

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_026-027_Drift.indd 26

11/05/18 10:37


GUINNESS WORLD RECORD

27

M5 xDRIVE 2WD

BMW kiest niet zomaar voor de nieuwe M5. Die heeft een speciale driftmodus (M xDrive 2WD) om alle kracht alleen op de achterwielen los te laten. Maar bekijk vooral zelf de clip, inclusief gierende banden!

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_026-027_Drift.indd 27

11/05/18 10:37


28

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_028-033_Z-Mythe.indd 28

11/05/18 10:42


REPORTAGE

DE MYTHE VAN DE Z AAN IEDERE ROADSTER DIE BMW DOORHEEN DE DECENNIA OP DE MARKT BRACHT, KLEVEN HEEL WAT ANEKDOTES EN PERSOONLIJKHEDEN DIE DE AUTO‘S EEN MYTHISCHE BIJKLANK GEVEN. DE SPORTIEVE TWEEZITTERS GROEIDEN UIT TOT ECHTE LEGENDES.

M

ythes, verhalen over inspirerende persoonlijkheden en gebeurtenissen hebben de gewoonte om zichzelf geregeld te bevestigen. In 2014 gebeurde dat nog eens in een opslagplaats voor pompoenen, op een uurtje rijden ten zuiden van San Francisco. Het verhakkelde wrak van een eerder onbestemde sportwagen werd er in dat houten bouwsel door journaliste Jackie Jouret en Jack Castor, de eigenaar van de schuur en wagen, van onder het stof gehaald. Het ding zag er niet uit: het dashboard was in stukken gezaagd, in de versleten stoelen slingerden losgerukte instrumenten van allerlei andere voertuigen rond, de carrosserie had meerdere keren een nieuwe kleur gekregen en er was duidelijk een ongeval mee gebeurd. De achteras was vervangen door een exemplaar van onzekere herkomst. De vloer bleek ernstig doorgeroest. In meerdere opzichten was het ding rijp voor de schroothoop. Maar het was het chassisnummer dat Jouret interesseerde. “Jack had de motorkap dichtgebon-

den met touwen”, kijkt Jackie Jouret terug op haar ontdekking in de schuur van Castor. “Het duurde even voor we de motorkap open hadden en het chassisnummer konden zien. Maar het bleek inderdaad nummer 70079 te zijn. De Heilige Graal der BMW-chassisnummers.” Het kon niet anders: dit was hem! De BMW 507 van Elvis Presley.”

VAN WIT NAAR ROOD The King kocht de BMW Roadster, met een lichtmetalen V8-motor (150 pk) en een Becker Mexico-radio, in december 1958 in Duitsland. Hij deed er toen zijn legerdienst in Friedberg, in de buurt van Frankfurt. Hij had een Federweiß model gekocht, spierwit dus, maar nadat hij daar enige tijd mee had rondgetoerd, bleek dat niet meer werkbaar. Presley was al een wereldster in die tijd: hij had wereldhits gescoord met ‘Hound Dog’, ‘Love Me Tender’, ‘Jailhouse Rock’ en ‘Don’t Be Cruel’, en had vier films op zijn naam. Vrouwen liepen wild van de 23-jarige ster en het nieuws dat hij in

Duitsland gekazerneerd was, had niet veel tijd nodig om de lokale vrouwelijke bevolking te bereiken. Waar Presley zijn BMW 507 ook parkeerde in de buurt van zijn woonplaats Bad Nauheim, geregeld trof hij de wagen terug aan met namen, kusjes en suggestieve berichten in rode lippenstift. Hij werd het zo beu dat hij het koetswerk liet overspuiten, deze keer knalrood.

29

BEWOGEN VERLEDEN Toen hij in maart 1960 uit dienst trad, liet Presley de BMW 507 mee verschepen naar de Verenigde Staten, maar na een paar maanden ruilde hij de sportwagen in bij een Chrysler-dealer in New York. Die verkocht de auto aan radiopresentator Tommy Charles. De nieuwe eigenaar liet een Chevrolet-motor installeren en de voortrein wijzigen, verving de achteras en verwijderde het dashboard. Hij ging er ook mee racen. In 1963 verkocht Charles hem weer, waarna hij twee eigenaars later bij luchtvaartingenieur Jack Castor terechtkwam.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_028-033_Z-Mythe.indd 29

11/05/18 10:42


30

Castor was een verzamelaar van klassieke wagens en ontdekte snel dat de wagen nog vóór Presley hem kocht eigendom was van autocoureur Hans Stuck, die er in 1957 en 1958 diverse wedstrijden mee won. Voor zijn korte levensduur had de BMW 507 er al een bewogen geschiedenis op zitten: Stuck had hem gepresenteerd op de London Motor Show en won er het Concours d’Élégance van Wiesbaden mee. Hij leende de BMW 507 ook uit voor de opname van de Duitse film Hula-Hopp, Conny voordat hij bij de autodealer in Frankfurt belandde, waar soldaat Presley hem aan het einde van 1958 kocht.

IN DE SCHUUR Jack Castor kende een deel van die zonet beschreven voorgeschiedenis van de BMW 507, maar hij had er geen flauw benul van dat de sportwagen die hij had gekocht ook eigendom was geweest van niemand minder dan Elvis Presley. Daarvoor was het papierwerk dat de wagen achterliet bij zijn inschrijving op de Amerikaanse legerbasis te ondoordringbaar. Het was pas nadat experts van het archief van BMW Group Classic een verzekeringsofferte voor de wagen uit

“PAS NADAT EXPERTS EEN OFFERTE OP NAAM VAN ELVIS AARON PRESLEY VONDEN, GING EEN LICHTJE BRANDEN”

1958 vonden op naam van Elvis Aaron Presley, en Jouret op basis van die vondst in het Amerikaanse magazine Bimmer de BMW 507 van Presley koppelde aan die van autocoureur Stuck, dat er in 2014 bij de inmiddels gepensioneerde Castor een lichtje ging branden. Hij nam contact op met Jouret, die uiteindelijk samen met hem de trouvaille ging controleren in Castors verlaten pompoenenschuur.

ALAIN DELON EN URSULA ANDRESS Na de vondst werd de BMW 507 verscheept naar Duitsland, waar hij in de werkplaats van BMW Group Classic werd gerestaureerd. Een hels werk, want heel wat componenten moesten

nieuw worden gefabriceerd op basis van de originele specificaties in naslagwerken en oude fotoreferenties. Pas in 2016, op het Concours d’Élégance van Pebble Beach, Californië, werd de volledig gerestaureerde roadster opnieuw voorgesteld aan het publiek, in zijn volle fiftiesglorie. De renovatie van de wagen was de kroon op een BMW-reeks die op zichzelf een legende werd: BMW bouwde tussen 1955 en 1959 slechts 254 exemplaren, waardoor de BMW 507 zo gegeerd was dat hij vooral door beroemdheden werd gekocht. Naast Elvis Presley hebben ook de Franse acteur Alain Delon en de Zwitserse actrice Ursula Andress een BMW 507 in hun bezit gehad.

VAN NICE NAAR MÜNCHEN Nice, Frankrijk, 1934. Een BMW 315/1 staat aan de start van de International Alpine Rally, een autowedstrijd waarin 127 auto’s een traject van 2.867 kilometer afleggen tussen het Franse Nice en het Duitse München. Het is de eerste race waarin BMW toont waartoe zijn allereerste roadster in staat is: piloten Richard Brenner, Albert Kandl en Ernst von Delius brengen de wagen, na een BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_028-033_Z-Mythe.indd 30

11/05/18 10:42


REPORTAGE

race van zes dagen, als eerste in zijn categorie over de finish. Met de BMW 315/1, een klassieke roadster die Elvis’ BMW 507 met bijna een kwarteeuw voorafging, wou BMW een entrée maken in de prestigieuze wereld van de motorsport, maar daarmee zette het Duitse merk meteen ook de langlopende mythe van zijn roadstermodellen in gang.

OPVOLGERS “Veel Duitse automobilisten zien de auto niet alleen als een comfortabel en snel transportmiddel, maar ook als een sportactiviteit”, kondigde BMW de 315/1 aan op het Autosalon van Berlijn in 1934. “Dat zijn mensen die, eens ze een aerodynamische autocarrosserie met een lang en slank motorcompartiment zien, naast een snelheidsmeter die helemaal tot 150 km/u gaat, een sterk verlangen voelen voor open wegen die vragen om er snelheid op te maken, voor Alpenpassen die vragen om te worden overwonnen en voor tegenstanders die moeten worden ingehaald.” De BMW 315/1 werd in kleine volumes geproduceerd - slechts iets meer dan tweehonderd stuks rolden van de band

- en dat bleef ook zo met de opvolgers: de eveneens in 1934 gelanceerde en tot in 1936 gefabriceerde BMW 319/1 en de BMW 328 Roadster die in 1936 in productie ging. Al die modellen rolden in gelimiteerde volumes van de band: van de BMW 328 bouwde men slechts 464 stuks. Maar de roadster werd een blijver in het aanbod van BMW.

DE ‘Z’ VAN ‘ZUKUNFT’ Amsterdam, Nederland, 2016. “It aged well, vind je niet?”, zegt Harm Lagaaij, die met een redacteur van een Nederlandse autosite door de straten van Amsterdam wandelt, waar ze een gerestaureerde BMW Z1 spotten. Lagaaij kent de sportwagen maar al te goed: de autodesigner, die naast een lange staat van dienst bij BMW ook voor Porsche en Ford werkte, ontwierp hem in 1985. De Z1 was BMW’s eerste roadster sinds de 507 uit de fifties. In de jaren zestig en zeventig viel het roadstermodel in ongenade in de hele automobielindustrie door zijn krappe tweezitsruimte en de als gevaarlijk beschouwde combinatie van een sportwagen die snelheden tot over de 200 km/u haalde met een open dak. Maar aan het einde van de jaren

De finish van de International Alpine Rally, een traject van 2.867 kilometer.

tachtig ging BMW terug voor het model met deze eerste telg uit de Z-familie, met de Z van ‘Zukunft’ (toekomst). Lagaaij bouwde er een paar frivole features in, zoals elektrische deuren die verticaal in de carrosserie verdwijnen.

Z1 KRIJGT CULTSTATUS De BMW Z1 zette de glamoureuze legende voort die zijn verre voorganger, de nog veel zeldzamere BMW 507, had vastgelegd: zijn harmonieuze combinatie van materialen en technologieen zorgde er ook voor dat hij een stuk popcultuur werd. Tussen 1988 en 1991, de jaren waarin de Z1 in productie was, dook hij op in Duitse tv-series als ‘Ein Fall für zwei’ en ‘Tatort’. Door zijn wilde design en omdat hij geografisch op beperkte schaal werd verspreid hij verscheen bijvoorbeeld niet in de Verenigde Staten - kreeg de Z1 ook bij autoverzamelaars een cultstatus. Top Gear- en The Grand Tour-presentator Jeremy Clarkson heeft er bijvoorbeeld eentje in zijn privécollectie.

31

PIERCE BROSNAN Arecibo, Puerto Rico, 1995. Acteur Pierce Brosnan cruiset, met de Poolse actrice Izabella Scorupco in het passagierszitje, achter het stuur van een BMW Z3 over een landweggetje in Puerto Rico. In ‘GoldenEye’, de zeventiende James Bond-film waarin Brosnan voor het eerst de rol op zich nam, moet dat Caraïbische eiland doorgaan voor Cuba. Bond-fans waren not amused over het feit dat 007 bij zijn terugkeer zes jaar na de vorige film ineens met een BMW reed. De producenten van de film, Eon Productions, hadden voor het eerst in de geschiedenis van de James Bond-franchise het hoofdpersonage een Duitse auto laten besturen, in plaats

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_028-033_Z-Mythe.indd 31

11/05/18 10:42


32

van de Britse Aston Martin, die volgens Bond-puristen verkleefd was geraakt met het personage. Maar de film zette de BMW Z3, die in 1995 precies op de markt kwam toen ‘GoldenEye’ in de bioscoopzalen landde, wel helemaal op de kaart. Dankzij BMW’s slimme product-placementstrategie in de Bondfilm, gingen de verkopen van de Z3 door het dak, waardoor het de eerste BMW Roadster werd die door een grootschalig publiek werd gekocht.

PRODUCT-PLACEMENT BMW betaalde aan Eon Productions een som van drie miljoen dollar om Brosnan de BMW Z3 te laten besturen in de Bond-film. Eventjes, want omdat de filmproducenten alleen een prototype van de Z3 ter beschikking kregen, dat dus ook niet in de prak mocht worden gereden, werd de wagen slechts heel kort getoond. Aanpassingen waarover Bonds gadgetleverancier Q gewag

maakte in de film, zoals raketten achter de koplampen, konden de bioscoopbezoekers daardoor nooit in actie zien. Die ingreep zorgde er wel meteen voor dat de initiële productie van het model, vijftienduizend stuks, al volledig in voorbestelling was verkocht. De BMW Z3, met zijn sierlijke en slanke design, werd ook na die geslaagde Bondintroductie een succes: tussen 1995 en 2002 werden bijna driehonderdduizend stuks verkocht, in negen varianten. Het was de eerste BMW Roadster die in massaproductie ging. De Z3 werd zo’n succesproduct dat hij na ‘GoldenEye’ in nog tientallen andere films en tv-series opdook - waaronder ‘Traffic’, ‘Kiss Kiss Bang Bang’, ‘Californication’ en ‘The Sopranos’ - tot zelfs jaren nadat de laatste wagen van de band rolde in 2002.

NOG EEN BOND-STER

© Sony Pictures

De BMW Z8 verscheen naast Bond in ‘The World is Not Enough’ en verwierf onmiddellijk een cultstatus.

De deal tussen BMW en Bondproducent Eon Productions liep over drie films, en eindigde in 1999 met ‘The World is Not Enough’, Brosnans derde prent als James Bond. Ook daarin dook een BMW Roadster op: de Z8. Dertien BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_028-033_Z-Mythe.indd 32

11/05/18 10:42


REPORTAGE

jaar na zijn aantreden in die film zou de wagen op de rode loper van het Internationale Filmfestival van Berlijn staan, dat in dat jaar mee werd gesponsord door BMW, naast onder meer een gerestaureerde versie van de klassieke BMW 326 Cabriolet die in de Duitse film ‘Die Blechtrommel’ uit 1936 te zien was. BMW had de Z8, zijn eerste roadster voor het nieuwe millennium, in 1999 op de markt gebracht, terwijl de laatste varianten van de Z3 nog van de band liepen. Dit nieuwe model, waarin een vijfliter V8-motor van liefst 400 pk zat, werd weer eerder een cultsucces, mede omdat het design goeddeels was gebaseerd op de klassieke BMW 507 uit de jaren vijftig. BMW bouwde en verkocht maar iets meer dan vijfduizend stuks. In ‘The World is Not Enough’ kreeg de Z8 - toen nog een prototype - meer schermtijd dan zijn voorganger in ‘GoldenEye’. Ook de extra wapenmodificaties, zoals

“IN ‘THE WORLD IS NOT ENOUGH’ KREEG DE Z8 - TOEN NOG EEN PROTOTYPE - MEER SCHERMTIJD DAN ZIJN VOORGANGER IN ‘GOLDENEYE’.”

opnieuw raketten achter de koplampen, werden eindelijk gebruikt. Maar de wagen werd ook vakkundig vernield in de film: de rotorbladen van een helikopter spleten hem in tweeën.

TERUG NAAR DE ROOTS Op de Mondial de l’Automobile in Parijs werd in 2002 de recentste telg van het Z-gamma voorgesteld: de Z4 zette een

nieuwe stap in de designtaal van BMW, dankzij zijn subtiele spel tussen holle en bolle oppervlakken, en zachte rondingen. De Z4 heeft ondertussen al twee generaties achter de rug: in 2009 verscheen de moderne interpretatie van de roadster, met een fikse boost in zowel stijl als kracht. Waar de Z8 enkele jaren eerder vooral het design van Elvis Presleys BMW 507 opnieuw naar moderne wegen bracht, greep de tweede generatie van de Z4 terug naar de vormen van de originele BMW 315/1 Roadster uit 1934. Ook de BMW Blätter, de originele folders van de BMW 315/1, werden opnieuw geciteerd om het nieuwe model te beschrijven: “Een snelle, mooie en betrouwbare wagen, gemaakt om de ambitieuze en sportieve bestuurder de ene uitzinnige ervaring na de andere te geven.” Of: de legende leeft voort, ook op de wegen van de toekomst.

33

Z4 CONCEPT KOMT NAAR BRUSSEL Een deel van de recentste episode in het Z-epos werd in januari van dit jaar geschreven in de BMW Brand Store op de Brusselse Waterloolaan. In de elfde editie van de BMW Art & Design Sessions werd een reis terug in de tijd gemaakt doorheen de verscheidene Z-modellen, helemaal terug tot

de BMW 507. In aanwezigheid van het Japans-Zweedse fotomodel Anthony Thornburg, die figureert in de clip van de nieuwe Z4 Concept, gaf BMW met die Z4 Concept een voorproefje van de derde Z4-generatie, in het bijzijn van prominente BMW-eigenaars.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_028-033_Z-Mythe.indd 33

11/05/18 10:43


8 VRAGEN OVER WLTP

NIEUWE MEETMETHODE VOOR VERBRUIK EN UITSTOOT EUROPA HEEFT EEN NIEUWE METHODE INGEVOERD OM HET VERBRUIK EN DE CO2-UITSTOOT VAN NIEUWE WAGENS TE METEN. DE ZOGENAAMDE WLTP-CIJFERS ZIJN REALISTISCHER DAN DE OUDE 34

NEDC-METHODE, MAAR ROEPEN OOK HEEL WAT VRAGEN OP.

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_034-037_WLTP.indd 34

11/05/18 10:45


TECHNOLOGIE

1/

WAT BETEKENT WLTP EIGENLIJK?

2/

WAAR WORDT HET TOEGEPAST?

De WLTP-test wordt in fases uitgerold in de Europese Unie. Sinds 1 september 2017 ondergaan alle nieuwe wagens

die voor het eerst op de markt komen hun homologatie volgens de WLTPtestprocedure. Over enkele maanden, vanaf september 2018, zijn alle constructeurs verplicht om alle wagens die ze in de Europese Unie verkopen, te homologeren volgens de WLTP-methode. Alleen een beperkt aantal onverkochte stockmodellen krijgt nog maximaal een jaar respijt, tot september 2019. Nieuwe wagens worden in Europa dus vanaf september 2018 allemaal getest volgens de WLTP-methode, maar dat betekent nog niet dat de WLTP-cijfers meteen gebruikt worden. In de communicatie mogen ze namelijk nog tot en met 2019 teruggerekend worden naar NEDC-waarden. Hiervoor heeft de Europese Commissie een correlatieprocedure ontwikkeld - een formule om de WLTP-waarden terug te rekenen naar NEDC-cijfers - die voor alle constructeurs verplicht is. Deze teruggerekende waarden heten bij BMW ‘gecorreleerde NEDC-waarden’ (soms ook NEDC 2.0 genoemd). In de praktijk blijkt dat de gecorreleerde NEDC-waarden meestal enkele procenten hoger uitvallen dan de waarden volgens de oude NEDC-test.

2017

2018

2019

SEPTEMBER 2017 Start van WLTP en RDE voor nieuwe wagens die voor het eerst op de markt verschijnen.

SEPTEMBER 2018 Homologatie volgens WLTP en RDE voor alle wagens die nieuw verkocht worden, uitgezonderd laatste stockmodellen.

‘WLTP’ staat voor ‘Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure’. Eenvoudig gesteld is WLTP een realistischere methode om het verbruik en de uitstoot van nieuwe personenwagens te bepalen. Wanneer een constructeur een nieuwe wagen op de markt brengt, moet die verplicht een hele reeks tests doorstaan om onder meer het verbruik en de uitstoot van uitlaatgassen te meten. Deze homologatie resulteert in de officiële waarden die u terugvindt in de communicatie van de constructeurs en die als basis dienen om diverse belastingen te berekenen. Alleen bleken deze waarden steeds verder van de realiteit te staan. De oude NEDC-meetmethode (contradictorisch genoeg ‘New European Driving Cycle’ genoemd) stamt nog uit 1971 en werd al sinds de jaren negentig niet meer geupdatet. Deze testprocedure is al lang niet meer aangepast aan de nieuwe technologie en het verkeer van vandaag. Gevolg: een verschil tussen de cijfers op papier en de werkelijke verbruiks- en emissiecijfers.

De Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure werd uitgewerkt binnen de Europese Economische Commissie van de Verenigde Naties (UNECE). De ‘wereldwijd’ in WLTP moet u wel met een korrel zout nemen. De WLTP-test wordt eerst toegepast in de 28 lidstaten van de Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Liechtenstein, Turkije en Israël. Ook Japan, Zuid-Korea, India en China hebben het protocol al onderschreven, en zullen het op korte termijn invoeren. Dat betekent niet dat u pakweg de Europese en Chinese cijfers zomaar kunt vergelijken. De Europese Unie en andere regio’s gebruiken weliswaar dezelfde WLTP-basis, maar de test wordt op verschillende manieren toegepast afhankelijk van de plaatselijke verkeerswetgeving en noden.

3/

VANAF WANNEER GELDT WLTP?

35

SEPTEMBER 2019 WLTP en RDE gelden voor alle nieuwe wagens die verkocht worden.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_034-037_WLTP.indd 35

11/05/18 10:45


36

Deze tussenfase is bedoeld om geleidelijk over te schakelen van de NEDCnaar de WLTP-testprocedure. In België en Luxemburg zijn deze gecorreleerde NEDC-cijfers in de tussenfase niet alleen de gecommuniceerde waarden, ze vormen voorlopig ook de basis voor de belastingen. In 2019 wordt dan definitief overgestapt op de WLTP-waarden.

4/

HOE GEBEURT DE WLTP-TEST?

Net als de NEDC-testmethode vindt de WLTP-test plaats in een laboratorium. De reden is eenvoudig: alleen door wagens in exact dezelfde omstandigheden te testen - zonder invloed van externe factoren zoals de verkeersdrukte, het type weg of het weer - verkrijg je een neutrale vergelijkingsbasis en een procedure die je overal kunt simuleren. Toch is er een groot verschil tussen beide testmethodes. De WLTP-test is veeleisender en langer, waardoor het resultaat dichter aanleunt bij het verbruik en de uitstoot in de praktijk. Zo zijn er bij de WLTP-test vier in plaats twee rij­ fases met verschillende (en tegenover de NEDC-test ook hogere) gemiddelde

snelheden: langzaam (low), gemiddeld (medium), snel (high) en zeer snel (extra high). Binnen elk van deze fases wordt met verschillende intensiteit versneld of geremd om realistische rijsituaties na te bootsen. De combinatie van deze fases levert uiteindelijk de officiële rijcyclus op, die de fabrikant ook gebruikt in zijn communicatie. De WLTP-test meet niet alleen het verbruik, maar ook de uitstoot van stikstofoxiden, CO2 of schadelijke partikels. Nog een belangrijk onderscheid met de NEDC-methode is dat de WLTP-test ook rekening houdt met de specifieke uitrusting van de wagen, waardoor de resultaten realistischer zijn dan wanneer slechts één specificatie van een model wordt getest. Uitrustingskeuzes, zoals het bandentype, kunnen het verbruik immers beïnvloeden.

5/

NIET GETEST OP DE WEG?

Toch wel. Om de WLTP-laboratoriumtest te toetsen aan het reële verkeer is er een bijkomende RDE-test (Real Driving Emissions) verplicht. Dat is een extra controle om te checken of de resultaten

op de testbank wel kloppen in het echte verkeer. Voor de RDE-test gaat de wagen de weg op met een zogenaamd PEMS (Portable Emission Measuring System) aan de uitlaat. Dat is een meetsysteem dat in real-time de uitlaatgassen analyseert. De test vindt plaats op de openbare weg in alle mogelijke omstandigheden (snelwegen, bijkomende lading, bergop, …). Daarna wordt gecontroleerd of de resultaten overeenstemmen met de WLTPcijfers, uiteraard met een technische foutmarge.

6/

WAT MET HYBRIDE EN ELEKTRISCHE WAGENS?

Niet alleen wagens met een klassieke verbrandingsmotor, maar ook elektrische en Plug-in Hybride wagens ondergaan de WLTP-test om hun verbruik (in kWh) en actieradius na te gaan. Al verloopt dat enigszins anders. Omdat elektrische en Plug-in Hybride wagens vooral in de stad gebruikt worden, omvat hun rijcyclus nog een vijfde fase: de city-fase. Die combineert de fases met langzame en gemiddelde snelheid die het best overeenstemmen met rijden in BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_034-037_WLTP.indd 36

11/05/18 10:45


TECHNOLOGIE

de stad. Zo kan het werkelijke rijbereik realistischer ingeschat worden.

7/

WAT ZIJN DE FISCALE GEVOLGEN?

De impact op de belastingen verschilt naargelang het land en gewest. In België bepaalt de CO2-uitstoot (evenredig met het verbruik) mee de fiscale aftrekbaarheid en het Voordeel Alle Aard (VAA) op bedrijfswagens. In Vlaanderen beïnvloedt de CO2-uitstoot ook de inschrijvingstaks (Belasting op Inverkeerstelling) en de jaarlijkse verkeersbelasting, die in Brussel en Wallonië dan weer afhangen van het motorvermogen (BIV) en het fiscaal vermogen (verkeersbelasting). In Wallonië (niet in Brussel) wordt de BIV ook nog verhoogd met een ecomalus als de wagen meer dan 145 g CO2/km uitstoot. Het Groothertogdom Luxemburg houdt rekening met de CO2-uitstoot om de jaarlijkse verkeersbelasting en het Forfaitaire Voordeel Alle Aard op bedrijfswagens te berekenen. De NEDC-cijfers dienen hiervoor telkens als basis. Maar wat met de wagens die volgens de WLTP getest zijn en

dus (op papier) hogere waarden laten noteren? Nog zeker tot 2019 worden de WLTP-resultaten omgerekend naar ‘gecorreleerde NEDC-cijfers’ die in België en Luxemburg voorlopig gebruikt worden om de belastingen te berekenen.

8/

LIGT HET VERBRUIK BIJ DE WLTP-TEST HOGER?

De WLTP-test is realistischer dan de oude NEDC-meetmethode. Het verschil is afhankelijk van wagen tot wagen. Het is dus belangrijk om alleen waarden van dezelfde meetmethode met elkaar te vergelijken, anders kan de volledig verkeerde indruk ontstaan dat een WLTPwagen meer verbruikt dan een wagen die nog volgens de NEDC-testmethode werd gehomologeerd. En dat geldt ook voor een wagen met gecorreleerde NEDC-cijfers die op papier iets hoger liggen dan bij een NEDC-wagen. Hoewel de WLTP-resultaten dichter aanleunen bij de realiteit, blijft een verschil met de uiteindelijke verbruiks- en uitstootcijfers onvermijdelijk. Geen enkele test kan de wisselende omstandigheden en rijstijl van verschillende bestuurders immers helemaal simuleren.

NEDC 20

MINUTEN

11

KILOMETER

2

FASES

34

KM/U

120

KM/U

NIET

MEEGEREKEND

20-30°C VAST

VS

WLTP 30

DUUR

MINUTEN

AFSTAND

KILOMETER

RIJFASES

FASES

GEMIDDELDE SNELHEID

37

23,25 4

46,5 KM/U

131

TOPSNELHEID

KM/U

EXTRA UITRUSTING

MEEGEREKEND

WEL 23°C

TEMPERATUUR

SCHAKELPUNTEN

(CO2-WAARDEN GECORRIGEERD NAAR 14 °C)

VARIABEL

Nieuwe testparameters maken de WLTPmethode realistischer dan de oude NEDC-test.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_034-037_WLTP.indd 37

11/05/18 10:45


38

CRUISEN OVER DE CORNICHE MET EEN DOOR HEMZELF GERESTAUREERDE BMW ISETTA ONDERNAM AUTOFREAK MICHEL DARTEVELLE EEN EPISCHE ROADTRIP OVER DE FRANSE ROUTE NATIONALE 7 - ZEG MAAR DE EUROPESE ROUTE 66 - EN DE BEROEMDE CORNICHES IN HET ZUIDEN VAN HET LAND. EEN RIT VAN 1.300 KILOMETER: NIET NIKS VOOR EEN WAGENTJE DAT ZEVENTIG JAAR GELEDEN VAN DE PRODUCTIEBAND ROLDE. BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_038-039_Isetta.indd 38

11/05/18 10:48


REPORTAGE

M

ichel Dartevelle zegt het kordaat: ‘Freude am Fahren’. Het is nog steeds het eerste wat de 62-jarige tandarts en oldtimerverzamelaar te binnen schiet wanneer hij zijn BMW Isetta 300 moet beschrijven. En de rit van zijn leven, die hij samen met zijn echtgenote ondernam in het sympathieke oldtimertje. Eerst met de Isetta op een aanhangwagen van hun woonst in het Waalse Mont-Sainte-Aldegonde naar het centrum van Parijs, daarna op de beroemde Route Nationale 7 en vervolgens de Corniches op, een serie kustwegen langs de Middellandse Zee die hen via Cannes, Nice en Monaco naar hun eindbestemming brachten: het aan Italië grenzende Menton.

PRETTIG NERVEUS “Het maakt een hels lawaai om met de Isetta te rijden, omdat de deur vooraan zit”, zegt Dartevelle. “Maar voorts was de rit comfortabeler dan hij misschien lijkt. De Isetta is klein, maar ook rond, waardoor hij aan de binnenkant meer plaats heeft dan hij doet vermoeden. Maar veel belangrijker dan dat: hij heeft, ondanks zijn hoge leeftijd, de hele rit afgelegd zonder dat we iets moesten repareren. En hij rijdt ontzettend prettig. Vrij nerveus in de besturing zelfs: veel krachtiger dan je zou denken van een voertuig met een eencilinder van 300 cc.” BMW lanceerde de Isetta in 1955, om te voldoen

aan de grote vraag naar goedkope wagens die in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog was ontstaan. Nauwelijks zeven jaar later werd de productie al opgeheven, en in die tijd waren er 160.000 stuks van de band gerold. Één daarvan stond in 1970 te verkommeren in de garage van een vriend van Dartevelles vader in Anderlecht.

“IK VOND HET WAGENTJE ONTZETTEND MOOI. IK HEB HEM GERED.”

“Hij wou hem naar de schroothoop brengen: het autootje was in een ongeval betrokken geweest en had lange tijd verloederd in zijn garage gestaan”, zegt Dartevelle. “Het zag er gewoon niet uit. Maar ik kon het, hoewel ik nog maar veertien jaar oud was op dat moment, niet over mijn hart krijgen om het wagentje naar de schroothoop te zien verhuizen. Ik vond hem ontzettend mooi. Ik heb hem gered. Hij heeft jarenlang in de garage van mijn grootmoeder gestaan, tot ik hem in 1983 ben beginnen te restaureren. Dat werk was pas tien jaar later klaar. Wat natuurlijk helpt, is dat Dartevelle een autofreak is die in zijn werkplaats maar liefst 32 oldtimers heeft staan.

“Maar de Isetta neemt een belangrijke plaats in die collectie in”, zegt Dartevelle. “De gerestaureerde versie waarmee ik over de Route Nationale 7 ben gereden, is het resultaat van liefdeslabeur, van ontzag voor een innovatief wagentje.”

VOITURE ÉTONNANTE De Isetta was une voiture étonnante toen hij op de markt kwam in zijn tijd: hij had bijvoorbeeld een boordnet van 12 volt, een handgeschakelde vierversnellingsbak en hydraulische remmen. Allemaal dingen die nog heel innovatief waren in de jaren vijftig.” Dartevelle en zijn echtgenote hadden vijf dagen nodig om in Menton te geraken. Tegen het moment dat hij Fréjus naderde, ging hij dieper zuidwaarts, waarna hij het grootste deel van de Corniche d’Or aflegde, een prachtige weg die langs de Middellandse Zee loopt. Nadat die weg eindigde vlak voor Cannes reden ze verder naar Nice, waar ze de Grande Corniche, die andere sprookjesachtige kustweg aan de Franse Rivièra, afreden tot in Menton. “Je zou die hele weg natuurlijk op veel minder dan vijf dagen kunnen afleggen, maar ik wou er vooral van genieten”, zegt Dartevelle. “Het laatste stuk van het traject was ook het onvergetelijkste. Het decor was precies gemaakt om er overheen te suizen in dit magnifieke, betrouwbare wagentje. De BMW Isetta heeft ons veilig ter bestemming gebracht. Sans soucis! ”

39

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_038-039_Isetta.indd 39

11/05/18 10:48


BMW X4 DE SEQUEL

MET DE EERSTE GENERATIE VAN DE X4 HEEFT BMW EEN GEVOELIGE SNAAR GERAAKT. RESULTAAT: MEER DAN 200.000 VERKOCHTE MODELLEN WERELDWIJD IN AMPER VIER JAAR TIJD. DAT SUCCESVERHAAL KRIJGT VANAF JULI EEN VERVOLG MET DE GLOEDNIEUWE X4.

40

B

MW was in 2014 het eerste premiummerk met een Sports Activity Coupé in de middenklasse. Naar het voorbeeld van de grotere X6 – nog een niche die BMW creëerde – diende de X3 als basis voor een expressief model met coupéachtige daklijn. De X4 straalt kracht, zelfvertrouwen en persoonlijkheid uit. Deze ingrediënten vindt u ook terug in de tweede generatie, die in maart debuteerde op het Autosalon van Genève en vanaf juli in de Belgische concessies staat. Qua design is de X4 meteen herkenbaar als een BMW en toch helemaal nieuw. Het dak ligt nog een fractie lager dan bij zijn voorganger (-3 mm), terwijl zowel de lengte (+81 mm), wielbasis (+54 mm) als breedte (+37 mm) toenamen. Dat maakt de proporties van de X4 nog atletischer.

vooral het rijplezier in bochten ten goede komt. Het gestroomlijnde koetswerk zet bovendien een nieuwe referentie voor dit segment inzake luchtweerstand, mede dankzij de actieve luchtkleppen in de nieren. Standaard ziet de BMW X4 er al heel sportief uit, onder meer door de grote uitlaat van 90 mm aan beide zijden van de achterbumper, de LED Headlights (Adaptive in optie) en de volledige led-verlichting in 3D achteraan. Natuurlijk biedt BMW veel mogelijkheden om het design verder te personaliseren met de uitvoeringen xLine, M Sport en M Sport X. Voor het eerst staan in de X4 ook opties van BMW Individual op het programma, zoals de metaalkleur Sonnenstein, drie varianten van Merino-

leder voor de binnenbekleding, decoratieve lijsten in Pianolack Schwarz of velgen met een diameter tot 21 inch.

SFEERVOL INTERIEUR Open de deuren van de BMW X4 en u krijgt toegang tot een cockpit die – typisch voor BMW – op de bestuurder gericht is. Dankzij de hertekende sportzetels en stootkussens voor de knieën vindt u gemakkelijk een comfortabele zitpositie die sportief aanvoelt. Achterin zijn er drie zitplaatsen, met meer beenruimte dan in de vorige X4 (+27 mm) en als handige extra een rugleuning waarvan u de hellingshoek kunt instellen. Het interieur wordt nog aangenamer

LAGER ZWAARTEPUNT De korte overhangen van het koetswerk benadrukken de perfecte 50/50gewichtsverdeling (voor en achter). In vergelijking met de X3 ligt het zwaartepunt van de X4 aanzienlijk lager, wat BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_040-041_Voorstelling X4.indd 40

11/05/18 10:48


VOORSTELLING

dankzij de sfeerverlichting (zes kleuren) en het Ambient Air Package, dat de lucht zuivert en prettig laat ruiken (acht geuren). Geniet u liever van de buitenlucht en de zon? Het optionele panoramische dak heeft een groter formaat dan in de vorige X4 en het voorste deel schuift open. De stilte wordt dan weer gegarandeerd door de akoestisch gedempte voorruit.

HIGHTECH De X4 is voorzien van de laatste toptechnologieën. Het vrijstaande navigatiescherm van het iDrive-systeem (Navigatie Business) is optioneel beschikbaar in een groter formaat (10,25 inch) met aanraakbediening (Navigatie Professional). Of zelfs met BMW’s bekende gebarenherkenning Gesture Control. Gesproken instructies verlopen trouwens nog wat vlotter via Voice Control. Desgewenst kijkt de bestuurder naar digitale instrumenten (12 inch) of de nieuwste generatie van het BMW Head-Up Display dat rij-informatie direct binnen het gezichtsveld projec-

teert op de voorruit, volledig in kleur. Onder de noemer ‘ConnectedDrive’ biedt BMW nog extra diensten. Denk bijvoorbeeld aan de Microsoft Office 365-functie die – via een veilige verbinding – uw e-mails, uw agenda of uw contactgegevens integreert (dit is voor het eerst beschikbaar vanaf juli). Geavanceerde rijhulpsystemen verbeteren de veiligheid van de X4. Zo biedt de Lane Keeping Assistant actieve bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen. Met de nieuwe Parking Assistant Pack Plus wordt parkeren kinderspel en ziet u alles wat er rond de X4 gebeurt vanuit diverse standpunten (Top View, Panorama View en 3D View). Dat kan zelfs op uw smartphone wanneer u de X4 geparkeerd heeft (Remote 3D View). Handige opties voor smartphonegebruikers zijn ook de WiFi-hotspot en draadloze laadfunctie.

184 TOT 360 PK De nieuwe BMW X4 start zijn carrière met zeven motorvarianten, altijd standaard gekoppeld aan de Steptronic-

achttrapsautomaat en de xDrive-vierwielaandrijving. Voor benzinerijders zijn dat de xDrive20i (184 pk), de xDrive30i (252 pk) en de M40i (360 pk). Wie grote afstanden aflegt of een diesel verkiest, heeft de keuze tussen de xDrive20d (190 pk), de xDrive25d (231 pk), de xDrive30d (265 pk) en de M40d (326 pk).

41

DYNAMISCH DUO De twee M Performance-modellen (M40i en M40d) zijn het neusje van de zalm in het X4-gamma. De cijfers spreken voor zich: ze halen 100 km/u in respectievelijk 4,8 en 4,9 seconden. Ze beschikken over een Steptronic Sport-automaat met Launch Control om bliksemsnel uit de startblokken te schieten en een M Sport-differentieel achteraan voor een betere rijdynamiek. Ook de remmen en ophanging zijn specifiek afgesteld. Tot slot herkent u deze topmodellen aan de twee sportuitlaten in zwart chroom, de lichtmetalen 20 inchvelgen (of 21 inch in optie), de M-logo’s in het interieur en gegalvaniseerde koetswerkelementen (nieren, spiegelkappen, …) in Cerium Grau.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_040-041_Voorstelling X4.indd 41

11/05/18 10:49


LAADPUNTEN IN EEN STROOMVERSNELLING HET STIJGEND AANTAL LAADPUNTEN MAAKT DE KEUZE VOOR EEN ELEKTRISCHE OF PLUG-IN HYBRIDE WAGEN ALSMAAR INTERESSANTER. OP DAT VLAK SPEELT BMW EEN PIONIERSROL. NIET ALLEEN MET DE BMW i- EN iPERFORMANCE-MODELLEN, MAAR OOK MET TAL VAN SAMENWERKINGEN VOOR LAADINFRASTRUCTUUR.

42

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_042-043_Laadinfrastructuur.indd 42

11/05/18 10:49


FOCUS

E

en elektrische of Plug-in Hybride BMW kunt u op verschillende manieren opladen: aan een thuisstopcontact, aan een laadpunt (privé of publiek), met een BMW i Wallbox in uw garage/parking of al rijdend (voor de iPerformance-modellen en de Range Extender-varianten van de BMW i3 en i3s). Voor elke gebruiker is er dus een oplossing op maat. BMW draagt zijn steentje bij tot de uitbouw van de laadinfrastructuur. Het is bijvoorbeeld één van de oprichters van het Vlaamse openbare laadplatform Evora, een samenwerking tussen enkele steden (Antwerpen, Hasselt, Leuven, Mechelen en Sint-Truiden), netbeheerders en autofabrikanten. Tegen 2020 wil Evora vijfduizend laadpunten realiseren.

NOG MEER PALEN Wallonië kent een gelijkaardig initiatief: Ores Mobilité helpt steden en gemeenten in alle provincies om een goed netwerk van laadpunten uit te bouwen. In het Brussels Gewest komen er tegen 2019 tweehonderd nieuwe laadpalen. Op de terreinen van Q8 (achttien snelladers) en Decathlon (zeven stuks) heeft EDF Luminus, verspreid over heel België, snellaadstations voorzien die deel uit maken van een Europees netwerk. In het Groothertogdom Luxemburg plaatst Chargy (een alliantie van distributienetbeheerders) tegen 2020 in totaal achthonderd laadstations met zestienhonderd laadpunten. Wellicht ziet u door de bomen het bos niet meer en vraagt u zich af welk laadnetwerk u dan best kiest. Daar heeft BMW een goede oplossing voor: ChargeNow.

netwerken van laadpunten. In België heeft BMW hiervoor overeenkomsten afgesloten met vijf BMW i Partners: Allego, Blue Corner, NewMotion, Last Mile Solutions en EV-Box. Zo hoeft u niet bij elk bedrijf apart een contract af te sluiten en betaalt u alleen de ChargeNow-factuur, ongeacht bij welke partner u uw wagen heeft opgeladen. Handig, toch? Fleetklanten kunnen ChargeNow ook opnemen in hun leasingcontract (vraag bij uw BMWfleetverkoper naar AlphaElectric).

“IN BELGIË HEEFT CHARGENOW AL CIRCA 2.500 LAADPUNTEN”

De dekking van ChargeNow is uitstekend, want in België zijn er op dit moment al circa 2.500 laadpunten voorhanden. Met de ChargeNow-kaart vindt u in heel wat landen stroom voor uw BMW (Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, …). En dat lijstje breidt alsmaar uit. Luxemburg is er vandaag nog niet bij, maar daar komt over enkele maanden verandering in. BMW brengt dan ook alle internationale ChargeNowactiviteiten samen binnen zijn dochterbedrijf Digital Charging Solutions.

SNEL GEVONDEN Er zijn drie manieren om snel een ChargeNow-laadpunt te vinden. De eerste methode is via de officiële website. Surf naar www.chargenow.com en klik in het menu op ‘Vinden’. Ook uw smartphone wijst de weg naar de laadpunten via de kaartfunctie in de Remote Services van de BMW Connectedapp. Tot slot vindt u ze ook bij de ConnectedDrive-diensten in het navigatiesysteem van het voertuig zelf. Hierbij wordt op de kaart ook rekening gehouden met de actieradius van de wagen.

360° ELECTRIC ChargeNow is één van de diensten uit het aanbod van 360° ELECTRIC, net zoals BMW Add-on Mobility waarmee u, als eigenaar van een volledig elektrische BMW i3 met een financieringscontract bij BMW Financial Services, een andere BMW kunt gebruiken om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. BMW kiest voor een holistische benadering. Dit betekent dat BMW de klanten van zijn elektrische en Plug-in Hybride wagens maximaal wil ‘ontzorgen’. Enerzijds met een eenvoudige toegang tot publieke laadpunten via ChargeNow, anderzijds via de standaardlaadkabel voor thuisstopcontacten en de snellere BMW i Wallboxen om thuis op te laden. BMW kan ook zorgen voor de volledige plaatsing bij u thuis.

43

ÉÉN LAADKAART ChargeNow is een handige kaart waarmee u kunt opladen bij verschillende lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_042-043_Laadinfrastructuur.indd 43

11/05/18 10:49


BMW 2 REEKS

ACTIVE TOURER & GRAN TOURER 44

U ZAG ZE MISSCHIEN AL IN WERELDPREMIÈRE OP HET AUTOSALON VAN BRUSSEL OF BIJ UW CONCESSIEHOUDER: DE VERNIEUWDE BMW 2 REEKS ACTIVE TOURER EN GRAN TOURER. GRONDIG OPGEFRIST NA VIER JAAR.

B

MW verraste in 2014 vriend en vijand met de lancering van de 2 Reeks Active Tourer, een jaar later gevolgd door de Gran Tourer met optioneel zeven zitplaatsen. Voor het eerst gaf BMW zijn eigen interpretatie aan de monovolume met de zogenaamde Sports Activity Tourer (SAT). Ook ongezien voor het merk was de keuze voor voorwielaandrijving, kwestie van binnen de compacte afmetingen toch zo veel mogelijk interieurruimte te creëren. Met zustermerk MINI bewees BMW al eerder leuk rijdende voorwielaandrijvers te kunnen bouwen. Opvallend veel nieuwe klanten vonden via de 2 Reeks Active Tourer en Gran Tourer de weg naar het merk BMW.

Bijna driekwart van de kopers reed voordien met een wagen van een andere constructeur.

SPORTIEVERE LOOK Beide modellen zijn door hun flexibele ruimte heel populair bij jonge gezinnen, fietsliefhebbers en fervente reizigers. Wereldwijd verkocht BMW meer dan 380.000 stuks tussen 2014 en 2017. Voor het tweede deel van hun carrière heeft BMW enkele verbeteringen in petto. BMW maakt met enkele gerichte designingrepen het uiterlijk nog sportiever. De nieuwe voorbumper en BMW-nieren accentueren de breedte van de wagens. De dubbele koplampen (nu zeshoe-

kig) geven het front een nog moderner aanzien. Ook nieuw is de vorm van de optionele led-mistlampen vooraan. In de nieuwe achterbumper zit een grotere uitlaatpijp (diameter 90 millimeter), op alle viercilindermodellen zelfs één uitlaat aan elke kant. Ook het optionele M Sportpakket heeft nieuwe bumpers. Twee nieuwe koetswerktinten (Jucaro Beige en Sunset Orange) en zes nieuwe optionele velgontwerpen (17 tot 19 inch) ronden het geheel af.

GECONNECTEERD In het interieur doen drie nieuwe zetelbekledingen (leder of stof in combinatie met Sensatec-kunstleder) en nieuwe BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_044-045_2-Reeks.indd 44

11/05/18 10:52


“BLIJ MET HET EINDRESULTAAT” Voor Peter Henrich, president en CEO van BMW Group Belux, hebben de 2 Reeks Active Tourer en Gran Tourer een bijzondere betekenis. In zijn vorige functie als vicepresident productmanagement voor de compacte BMW’s stond hij mee aan de wieg.

materialen hun intrede. Het instrumentendisplay (Black Panel) oogt overzichtelijker. De optionele navigatiesystemen met aanraakscherm van 6,5 of 8,8 inch en Voice Control beschikken over nog meer connectiviteit. Zo blijft u met Real Time Traffic Information (RTTI) voortdurend op de hoogte van de laatste verkeersinformatie. Via de Connected-app krijgt u notificaties op uw smartphone om op tijd naar uw volgende bestemming te vertrekken en kunt u uw locatie delen. Uw smartphone wordt draadloos opgeladen via inductie en, als u een iPhone heeft, gemakkelijk geïntegreerd met Apple CarPlay. Het hele gezin kan trouwens reizen met entertainment, want maximaal tien apparaten kunnen tegelijk online gaan met een WiFi-hotspot. Dat zijn enkele optionele mogelijkheden waarmee u de uitrusting kunt uitbreiden.

SCHONE MOTOREN De BMW-ingenieurs maakten de benzineen dieselmotoren (drie- en viercilinders) nog zuiniger en schoner. In de 2 Reeks Active Tourer leveren ze 109 tot 231 pk, in de 2 Reeks Gran Tourer 109 tot 192 pk. Interessant om te weten, is dat de 2 Reeks Active Tourer nog altijd bestaat als Plug-in Hybride. Deze 225xe iPerformance Active Tourer met met een systeemvermogen van 224 pk combineert een benzine- en elektromotor. Hierdoor kan hij maximaal 45 kilometer puur elektrisch rijden per laadbeurt.

Wat was uw rol in de ontwikkeling van de vernieuwde BMW 2 Reeks Active Tourer en Gran Tourer? “Eenvoudig gesteld, is het de taak van de productmanager om te proberen definiëren wat klanten willen en in de toekomst nodig hebben, en daarna deze features toe te passen in de ontwikkeling, samen met het ingenieursteam. Na de lancering van de BMW 2 Reeks bekeken we wat we konden doen tijdens de levenscyclus om hem altijd up-to-date te houden. We hoefden geen noemenswaardige problemen op te lossen, maar uiteraard proberen we onze technologie altijd verder te ontwikkelen en willen we onze klanten nieuwe keuzes aanbieden, bijvoorbeeld nieuwe kleuren en binnenbekledingen of ConnectedDrive Services. Ik ben zeer blij met het eindresultaat.” Waarom zijn deze modellen belangrijk binnen het portfolio van BMW? “Met de BMW 2 Reeks Active Tourer en Gran Tourer betraden we een volledig nieuw segment voor BMW en konden we een nieuwe klantengroep voor ons winnen. Ongeveer 75 procent van de 2 Reeks-klanten rijden voor het eerst met een BMW. Zij kunnen nu de ruimte, variabiliteit en hoge zitpositie binnen compacte afmetingen combineren met de sportieve rijprestaties, het premiumdesign en de kwaliteit van een BMW.”

45

Wat is uw favoriete feature van deze modellen? “Ik ben een grote fan van de BMW Head-Up Display. Deze high-end feature, die ook beschikbaar is in de BMW 2 Reeks Active Tourer en Gran Tourer, projecteert informatie, zoals navigatiegegevens of de snelheidslimiet, in het gezichtsveld van de bestuurder, voor meer veiligheid en comfort. Voor alle andere informatie kunt u de conciërgeservice bellen die deel uit maakt van ConnectedDrive. Een callcentermedewerker helpt u om bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde supermarkt of een Italiaans restaurant te vinden, en stuurt de bestemming direct naar uw navigatiesysteem, als u dat wenst.”

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_044-045_2-Reeks.indd 45

11/05/18 10:52


OP CITYTRIP MET DRIVENOW 46

VAN HARTJE BRUSSEL NAAR ZAVENTEM RIJDEN, UW DEELWAGEN DAAR PARKEREN, HET VLIEGTUIG NEMEN NAAR BERLIJN EN DAAR OPNIEUW MET EEN DEELWAGEN DE STAD ONTDEKKEN. MET DRIVENOW VAN BMW KAN HET VANDAAG AL.

D

riveNow werkt volgens het free-floatingprincipe: een vloot van deelwagens die overal verspreid zijn in de stad en openbare parkeerplaatsen mogen gebruiken. Anders dan bij deeldiensten met een vaste standplaats die niet altijd in de buurt van uw woning of bestemming ligt, mogen gebruikers van DriveNow de deelwagen vrij parkeren, weliswaar binnen de perimeters van de ‘business area’. DriveNow telt in Brussel al ongeveer 25.000 gebruikers en de huidige gebruikszone is een goede 60 km² groot. Midden april kwam daar nog zo’n 6 km²

bij, met een kleine uitbreiding naar het westen toe, rond het Atomium en het Heizelpark.

EIGENDOM VAN BMW DriveNow werd op 9 juni 2011 gelanceerd in München, als joint venture tussen de BMW Group en autoverhuurbedrijf Sixt. BMW heeft begin 2018 echter de aandelen van Sixt overgenomen en is voortaan volledig eigenaar van DriveNow. Op die manier wil BMW zich verder ontwikkelen als aanbieder van mobiliteitsdiensten, één van de hoekstenen van de bedrijfsstrategie NUMBER

ONE > NEXT. Sixt blijft trouwens een belangrijke partner voor BMW.

VAKANTIEPLANNEN Nu de grote vakantie in zicht is, heeft u misschien wel zin in een citytrip en ook daarvoor komt DriveNow goed van pas. Een groot voordeel is namelijk dat het deel uitmaakt van een internationaal netwerk dat blijft groeien. Momenteel is DriveNow al actief in dertien Europese steden. Het is erg gemakkelijk om DriveNow ook in het buitenland te gebruiken. Stel bijvoorbeeld dat u in Brussel woont en graag naar Berlijn wilt. BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_046-047_Drive Now.indd 46

11/05/18 10:53


FOCUS

1/

MAAK EEN ACCOUNT AAN

Heeft u nog geen DriveNow-account, dan moet u die op voorhand aanmaken op www.drive-now.com. Voor de betaling voegt u ook de gegevens van uw kredietkaart toe. Download daarna de DriveNow-app (compatibel met Android en iOS). De account wordt binnen de 72 uren goedgekeurd en u ontvangt per post een klantenkaart.

4/

2/

KIES EEN DEELWAGEN

In de app zoekt u welke deelwagen van DriveNow vrij is in uw buurt. In Brussel staan 310 exemplaren van de BMW i3, BMW 1 Reeks, BMW 2 Reeks Active Tourer, MINI 3-deurs en Clubman ter beschikking. U reserveert de wagen en wandelt ernaartoe. Om hem te openen, heeft u uw klantenkaart of de app nodig, en gebruikt u uw persoonlijke pincode.

ONTDEK DE STAD

Zodra u in Berlijn bent geland (er is een DriveNow-parking aan de luchthaven), kunt u een DriveNow-deelwagen reserveren via de app. Ze staan er bij wijze van spreken op elke straathoek, want in Berlijn rijden 1.400 DriveNow-wagens rond. Zo kunt u in alle comfort de Berliner Dom of Brandenburger Tor bezoeken.

3/

PARKEER EN VERTREK

Vanuit het bedrijfsgebied in Brussel rijdt u naar de luchthaven in Zaventem (via de Drive’n Fly-formule). De luchthaven beschikt over speciale parkeerplaatsen voor DriveNow-deelwagens. U volgt simpelweg de borden naar parking P3 Holiday, waar de DriveNow-parking met voorbehouden plaatsen zich bevindt op de tweede verdieping van het gebouw. Om binnen te rijden met je DriveNowdeelwagen, gebruikt u simpelweg de parkeerkaart die zich onder de armleuning in de wagen bevindt; u hoeft dus geen apart parkeerticket te kopen. Voor de vliegtuigtickets naar Berlijn moet u uiteraard zelf zorgen.

47

DRIVENOW IN BRUSSEL

Eenmalige registratiekosten: 29 euro Prijs rijden: 33 ct/min (incl. 200 km, elke extra kilometer 29 ct) Prijs parkeren: 19 ct/min (ma-vrij: 0.00 uur tot 6.00 uur gratis) Drive’n Fly: toeslag 10 euro voor ritten van en naar Brussels Airport Reservatie: 15 minuten gratis, 15 ct/min extra (max. 8 uur, ma-vrij: 0.00 uur tot 6.00 uur gratis)

Aantal gebruikers: circa 25.000 in Brussel (meer dan een miljoen wereldwijd)

Aantal wagens (ook met automaat): 310 in Brussel (meer dan 6.000 wereldwijd)

PROBEER HET ZELF

Als lezer van het BMW Magazine heeft u recht op een gratis inschrijving en 30 minuten gratis om DriveNow uit te proberen. WWW.DRIVE-NOW.COM/BMWMAGAZINE

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_046-047_Drive Now.indd 47

11/05/18 10:53


BMW C 400 X

COMFORTABEL DOOR DE STAD DE ERG WENDBARE BMW C 400 X IS HET IDEALE VERVOERMIDDEL OM FILES TE ONTWIJKEN EN SNEL DOOR DE STAD TE BEWEGEN. OP DEZE NIEUWE, MIDDELGROTE SCOOTER BELUISTERT U EENVOUDIG UW FAVORIETE MUZIEK, BELT U NAAR VRIENDEN VIA UW DRAADLOOS VERBONDEN SMARTPHONE EN RIJDT U NOOIT VERKEERD.

48

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_048-049_Motor C400X.indd 48

11/05/18 10:57


VOORSTELLING

M

et de C 650 Sport en de C 650 GT had BMW Motorrad al 2 premiummodellen bij de maxiscooters, en nu dus ook in het segment van de middelgrote scooters. Qua styling herkent u de BMW C 400 X meteen als lid van de C Reeks: hij oogt modern en functioneel. Deze nieuwe scooter is beschikbaar in twee kleurstellingen. De metaalkleur Zenith Blue zorgt voor een moderne uitstraling, terwijl de C 400 X in Alpine White wat compacter en lichter oogt. De zitting in grijs/zwart of rood/zwart levert een mooi contrast op. De bekledingselementen aan de voorkant beschermen u niet alleen tegen weer en wind, hun V-vorm creëert ook een sportieve look. Vooral de asymmetrische koplamp met full-led-technologie (standaard) springt in het oog. Tegen een meerprijs kunt u bovendien fraaie dagrijverlichting met glasvezelelementen in een horizontale Y-vorm bestellen. Die maakt het uiterlijk helemaal af.

SLIM OPBERGEN EN CONNECTEREN BMW Motorrad gaf de C 400 X ook heel wat praktische troeven mee. Zo biedt hij een slim opbergconcept met twee geïntegreerde compartimenten en een handige, uitklapbare Flexcase onder de comfortabele ‘buddyseat’ die uit één geheel bestaat. Uw smartphone past dan weer perfect in het vakje met geïntegreerde oplaadaansluiting. Over smartphones gesproken: de BMW C 400 X introduceert in dit segment enkele ongeziene mogelijkheden voor connectiviteit. Het optionele Connectivitysysteem omvat een instrumentarium met een LCD-scherm van 6,5 inch, volledig in kleur. Via de verder ontwikkelde BMW Motorrad Multi-Controller links aan het stuur krijgt de bestuurder ge-

Via Bluetooth kunt u uw smartphone koppelen aan het Connectivity-systeem.

makkelijk toegang tot alle voertuig- en connectiviteitsfuncties. Zonder de aandacht van het verkeer af te leiden uiteraard. Op het LCD-scherm ziet u onder meer de huidige snelheid en de aanwijzingen van het navigatiesysteem. Bijzonder is dat u uw smartphone rechtstreeks met het Connectivity-systeem kunt verbinden, een innovatie in dit segment. Een lastige klus? Helemaal niet. Het enige wat u nodig heeft, is een smartphone met Bluetooth-verbinding en een helm die vanbinnen voorzien is van het BMW Motorrad-communicatiesysteem. Via Bluetooth wordt uw smartphone verbonden en krijgt u toegang tot uw contactgegevens. Zo kunt u tijdens het rijden vlot bellen of gebeld worden, met een goede geluidskwaliteit.

TRAPLOOS SCHAKELEN Het hart van deze scooter is een nieuw ontwikkelde eencilinder die een vermogen van 34 pk puurt uit een cilinderinhoud van 350 cc. Dat is ruim voldoende voor dagelijkse ritten in de stad. De BMW-ingenieurs koppelden de motor aan een Continu Variabele Transmissie (CVT), die traploos schakelt en het rijcomfort verder verbetert. De nieuwe BMW C 400 X staat op een stevig metalen buizenframe. Voor de

wielophanging en demping zorgen een telescopische voorvork en twee veerpoten aan de achterzijde. BMW Motorrad stelde alles in het werk om een sportief en dynamisch rijgedrag te combineren met een hoog comfort zonder trillingen in het stuur. Voor straffe remprestaties zorgen twee remschijven op het voorwiel en een enkele remschijf op het achterwiel, in combinatie met het standaard antiblokkeersysteem. Naast ABS heeft de C 400 X ook automatische stabiliteitscontrole, die in ons regenachtige landje zeker een meerwaarde betekent.

49

MAXIMAAL BESCHERMD Veiligheid stopt niet bij de motor of de scooter zelf. BMW Motorrad denkt ook aan de kleding die u beschermt, zoals deze Airbag Jacket Street Air Dry by Alpinestars. Dit is een vest met een geïntegreerde airbag. Zodra sensoren in de vest opmerken dat er gevaar dreigt, blaast de airbag zichzelf op. Niet uw rug, nieren, borstkas of schouders, maar de airbag vangt de impact van een val op. Het airbagsysteem werkt volledig onafhankelijk en kan op elk type motorfiets gedragen worden, zowel door de bestuurder als de passagier.

lente/zomer 2018

DRIVEN_1801_NL_048-049_Motor C400X.indd 49

11/05/18 10:58


AGENDA

2, 6 EN 11 JUNI

50

Vriendschappelijke wedstrijden van de Rode Duivels BMW is sponsor van onze Rode Duivels. Begin juni worden er in België nog enkele vriendschappelijke oefenwedstrijden gespeeld: • Zaterdag 2 juni: België - Portugal (Brussel) • Woensdag 6 juni: België - Egypte (Brussel) • Maandag 11 juni: België - Costa Rica (Brussel)

18 - 28 JUNI

Vlieg mee met BMW naar Rusland BMW organiseert een live voetbalevent in Rusland. Daarvoor bieden wij complete arrangementen met reis en ticket aan, zodat u de wedstrijden in ware BMW-stijl kunt beleven. Meer informatie over deze actie vindt u bij uw dichtstbijzijnde concessiehouder. Dit zijn de wedstrijddata: • Maandag 18 juni: België - Panama (Sotsji) • Zaterdag 23 juni: België - Tunesië (Moskou) • Donderdag 28 juni: België - Engeland (Kaliningrad)

JULI - AUGUSTUS

BMW Artville in Knokke-Heist Op het strand van Knokke-Heist, ter hoogte van Zeedijk-Albertstrand 509 (tegenover het Casino), zetten BMW en kunstencentrum Bozar vanaf deze zomer BMW Artville neer, een topevent waar innovatie, kunst, technologie en design hand in hand gaan. De partners bouwen er een architecturale eyecatcher uit duurzame materialen, waar vooral culturele live experiences worden gepresenteerd. Bozar toont nieuw werk van Jan Fabre. Voorts krijgt u culinair genot gepresenteerd en laat BMW de top op het gebied van design zien.

5 - 16 NOVEMBER

BMW Golf Cup Special Edition op Mauritius Al dertig jaar is de BMW Golf Cup International wereldwijd het grootste golftoernooi voor amateurs. In 2018 wordt het eiland Mauritius in de Indische Oceaan, pas nog bekroond tot Golf Destination of the Year, de bestemming. Voorts kunt u alles ontdekken wat dit paradijselijke eiland te bieden heeft. Om deel te nemen aan deze unieke reis moet minstens één van de twee ingeschreven deelnemers over een geldig federatienummer en een minimumhandicap van 36 beschikken. Meer info op bmwlife.be/nl/bmwgolfcupspecialedition.

BELEEF NOG MEER ALS LID VAN DE BMW M LEAGUE Alle eigenaars van een BMW M-model, die hun wagen hebben aangekocht sinds 1 januari 2015, kunnen gedurende de eerste vijf levensjaren van hun voertuig genieten van het M League-lidmaatschap, een exclusieve club die toegang geeft tot bijzondere voordelen en avontuurlijke topervaringen. Bezoek de website www.bmwmleague.be voor meer informatie.

PRIVACY BMW Belgium Luxemburg NV/SA, Lodderstraat 16, 2880 Bornem, BCE 0413.533.863 (hierna: ‘BMW Group Belux’) verzekert u de vertrouwelijke verwerking van uw persoonsgegevens overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming, in het kort ‘AVG’ of ‘GDPR’. Als verwerkingsverantwoordelijke verwerken wij uw persoonsgegevens hoofdzakelijk om onze contractuele verplichtingen tegenover u na te komen, en om te voldoen aan wettelijke en reglementaire eisen. We verwerken gegevens om de kwaliteit van onze producten en services continu te verbeteren. We bieden u ook graag gepersonaliseerde en product & service gerelateerde marketingcommunicatie aan. Dat doen we slechts mits uw voorafgaande toestemming, die u op elk ogenblik kunt intrekken. U kunt altijd vragen om te zien welke gegevens we verwerken, om ze te laten verbeteren, verwijderen of exporteren, om verzet aan te tekenen tegen de verwerking of om de verwerking te beperken. Wenst u meer informatie, neem dan contact op met ons BMW Group Belux Contact Center (+32 (0)3 890 50 02, contact.be@bmw.be, Lodderstraat 16, B-2880 Bornem (België)), of raadpleeg het privacybeleid op onze website www.bmw.be.

BMW Magazine

DRIVEN_1801_NL_050_Kalender.indd 50

11/05/18 11:00


LUXURY down to the last stitch

EMIRATES BUSINESS Introducing our re-designed 777 Business Class seat. Lie completely flat on the soft leather fabric and enjoy gourmet meals as you watch your favourite box-set on the 23-inch HD TV.

Experience a new level of comfort

DRIVEN_1801_NL_001_Cover_4_Ebook.indd 3

11/05/18 11:17


The Datejust 41 The new generation of the essential classic, with a new movement and design that keep it at the forefront of watchmaking. It doesn’t just tell time. It tells history.

oyster perpetual DATEJUST 41

Orye-StevenartCROWN17_M126334-0001_215x280.indd 1 DRIVEN_1801_NL_001_Cover_4_Ebook.indd 4

27/04/2018 15:10:31 11/05/18 11:17

Profile for BMW Group Belux

BMW Magazine DRIVEN NL 2018 1 zomer  

BMW Magazine DRIVEN NL 2018 1 zomer  

Profile for bmwbelux