Page 1


If you only visit two continents in your lifetime, visit Africa twice!


Safari Guide 4 8 12 20 24 26 32 36 40 44 48 54

Afrika Wildlife Safari-activiteiten Op Safari Scubasafari Accommodaties Culinair Wellness Short Break Trouwen & Huwelijksreis Self Drive Reizen met BMS-Travellers

Bestemmingen Oost-Afrika 62 72 78 84

Tanzania Kenia Uganda Rwanda

Zuidelijk Afrika 90 96 102 108 114

NamibiĂŤ Botswana Zambia Zimbabwe Zuid-Afrika

Strand 126

Indische Oceaan

Communicatieweg 11a 3641 sg Mijdrecht Nederland Telefoon +31 (0)297 - 25 44 55 www.bms-travellers.nl info@bms-travellers.nl


4

bms-travellers


Afrika

Afrika heeft op avonturiers altijd al een grote aantrekkingskracht gehad. Het is een afwisselend continent met woestijnen, regenwouden, savannen en graslanden. Zo verschillend als de landschappen zijn, zo uitgebreid, gevarieerd en indrukwekkend is ook het dierenleven. Elk land heeft een volstrekt eigen charme. En door de verschillende stammen is het continent rijk aan vele culturen.


Gevarieerd

Over de herkomst van het woord Afrika zijn de meningen verdeeld. De ene groep stelt dat de naam ontleend is aan het Foenicische woord afrid. De andere uitleg luidt dat de naam Afrika te herleiden is tot de Berbergodin Ifri. Maar waar het woord ook vandaan komt: Afrika spreekt tot de verbeelding. Het continent herinnert aan expedities vol avontuur. Afrika moet je beleven. Afrika is een continent met een roerige en rijke geschiedenis. Het land werd gekoloniseerd door enkele Europese landen. Zij hadden oog voor de rijkdom en de mogelijkheden. De bodem verbergt schitterende edelstenen en mineralen. Zo zijn er beroemde diamantmijnen in Zuid-Afrika die u kunt bezoeken. Het continent is zo gevarieerd dat u zich ook helemaal op de landschappen kunt richten. Prachtige vergezichten, vele mooie aardetinten en immense luchten. Voor biologen is Afrika een enorme uitdaging. De verschillende biotopen herbergen ontelbare diersoorten. Nog steeds worden er nieuwe onbekende exemplaren ontdekt. Tijdens een tocht door de tropen zult u zich ook vergapen aan de variaties in kleuren en vormen van de begroeiing.

6

bms-travellers


Beleef Afrika Afrika wordt ook wel het donkere continent genoemd; uw ervaring zal straks anders zijn. Afrika is vol energie, licht, kleur en geur. En in Afrika zult u de rust, ruimte en luxe vinden zoals nergens anders. Een werelddeel dat op iedereen een onuitwisbare indruk achterlaat...

De ontdekking

Culturen

David Livingstone (1813-1873) was een Schotse missionaris en arts, die zijn leven wijdde aan de ontdekking van Centraal Afrika. Livingstone’s eerste reis naar Afrika was in 1840. In jaren daarop maakte hij nog enkele reizen. In 1849 doorkruiste hij de Kalahari-woestijn. Daarna ontdekte Livingstone als eerste Europeaan het Ngamimeer. In 1855 zag hij als eerste westerling de Victoria watervallen en op 10 mei 1856 bereikte hij de stad Quelimane in Mozambique, waarmee hij als eerste de reis van west naar oost dwars door Afrika had volbracht. In 1866 ging Livingstone terug naar Afrika om een expeditie te leiden om de oorsprong van de Nijl vinden. Na verloop van tijd hoorde niemand meer iets van de ontdekkingsreiziger en zijn mannen. Om hem te zoeken betaalde The New York Herald een expeditie onder leiding van Henry Morton Stanley. In oktober 1871 vond hij Livingstone bij de Ujiji. Stanley begroette hem met de beroemde woorden: “Dr. Livingstone, I presume?” (Dr. Livingstone, neem ik aan?) Op 1 mei 1873 stierf de arts/ontdekkingsreiziger in hartje Afrika. Niemand heeft meer van de Afrikaanse schoonheid ontdekt dan Dr. David Livingstone.

De oudste bewoners van Afrika waren jagers en verzamelaars. Daar zijn in 1999 tijdens opgravingen in oostelijk Afrika boeiende archeologische resten van gevonden: de al 2,5 miljoen jaar oude Australopithecus garhi. Ook ‘Lucy’ is zo’n primitieve mensachtige die is gevonden in Afrika. Een reis langs de verschillende volkeren laten u een grote verscheidenheid aan culturen zien. U komt in de dorpen van de Masai in Tanzania, de Samburu en Kikuyu in Kenia, de Himba in Namibië en de Khoisanvolken. In Zuid-Afrika maakt u kennis met de Ndebele, de Xhosa en de Zoeloes. U geniet van de kleurrijke kleding, de mooie sieraden en de oorspronkelijke gebruiksvoorwerpen zoals die al eeuwenlang door deze volkeren gebruikt worden. U maakt kennis met de mensen zoals ze zijn. U stapt op bescheiden wijze even in hun gewone, dagelijkse leven om te ontdekken dat elk volk op zijn eigen manier bijdraagt aan het gevarieerde Afrikaanse cultuurgoed.


8

b m s -t bm -tr tr r ave a ell lllle l er e rs rs


Wildlife

U zult onder de indruk zijn van de kracht en de schoonheid van het wild in Afrika. U ziet ze actief in hun eigen leefomgeving, u neemt waar hoe de jonkies met de grote beesten meelopen. U ontdekt hoe de jagers onder het wild op de graseters azen. U hoort ze, ruikt ze. Tijdens een safari belĂŠĂŠft u Afrika. U zult verbaasd zijn over wat u allemaal tegenkomt...


Diversiteit

Voor veel mensen die besluiten Afrika te bezoeken is het zien van wilde dieren (wildlife) de grootste interesse. Er is geen ander continent waar u volop genieten kunt van zoveel verschillende wilde dieren om u heen, vaak zelfs van zeer dichtbij. De grote diversiteit aan wilde dieren is te bewonderen in diverse wildgebieden in verschillende landen in Oost- en zuidelijk Afrika. U kunt naar deze dieren op zoek onder leiding van een gekwalificeerde gids of ranger, meestal per game drive in een (open) safarivoertuig, maar ook safari’s per boot, ballon, te voet of te paard zijn in sommige gebieden mogelijk. Door u vooraf in te lezen over wat er te zien is in de verschillende gebieden vergroot het plezier ter plaatse aanzienlijk: u herkent de diverse diersoorten onmiddellijk als u op safari bent. U kunt tijdens de safari’s op zoek naar de grote grazers, roofdieren, reptielen, insecten en niet te vergeten de honderden soorten vogels. Kortom: Afrika is een paradijs voor alle wildlife.

10

bms-travellers


Wildlife Bij Afrika denkt u meteen aan wilde dieren en een overweldigende natuur. En terecht. De variaties in het landschap en de grote stukken ongerepte natuur zorgen voor een grote verscheidenheid aan wild. Met name Tanzania is de droom van de wildliefhebber. Alleen al in het Serengeti-gebied leven ruim zes miljoen carnivoren en herbivoren.

Big Five

De ‘Big Five’ zijn en blijven favoriet voor vele safarireizigers. De term Big Five (in het Afrikaans Die Groot Vyf ) kom je vaak tegen in Afrika. Het is een uitdrukking van ‘de grote witte jager’, die stamt uit vroeger tijden (rond 1900), toen leeuwen, olifanten, witte en zwarte neushoorns, buffels en luipaarden de vijf gevaarlijkste dieren waren om op te jagen.

Om aan te duiden dat er naast het grote wild nog veel meer te ontdekken is in de Afrikaanse natuur, bestaat er ook een tegenhanger van de Big Five: de Little Five. Tijdens uw safari kunt u, om uw lijstje compleet te maken, op zoek gaan naar de mierenleeuw, de olifantspitsmuis, neushoornkever, roodsnavel-buffelwever en de panterschildpad.

Tegenwoordig staat de Big Five voor de vijf diersoorten die iedereen het liefst voor zijn cameralens ziet verschijnen. Meer zelfs, voor reizigers die op safari gaan en zeker voor de echte wildlife-liefhebbers, staat de Big Five synoniem voor de ultieme safaribelevenis.

Verder zijn er meer manieren te vinden om bijzondere diergroepen aan te duiden, zoals de Samburu Five en de Ugly Five. De Samburu Five refereert aan dieren die expliciet in het Samburu National Park in Kenia voorkomen: de netgiraffe, Grévy-zebra, Oost-Afrikaanse spiesbok, gerenoek en de Somalische struisvogel. De Ugly Five spreekt voor zich. U raadt het al: in deze top 5 staan de dieren die niet uitblinken door hun uiterlijke schoonheid: de hyena, gier, gnoe (wildebeest), maraboe en het knobbelzwijn.

Een jachtluipaard (Engels: cheetah) behoort niet tot de Big Five, evenmin als het dier met de sterkste kaken (de hyena) of de beste jager (de wilde hond). Ook het nijlpaard (groter dan de leeuw en gevaarlijker dan de buffel) en de krokodil horen niet thuis in het lijstje. Het lijkt misschien vreemd dat de buffel bij de Big Five hoort, maar een buffel is wel degelijk levensgevaarlijk voor mensen. Niet voor reizigers die met een voertuig op safari zijn, wel voor jagers die vroeger te voet in een wildpark op jacht gingen en vaak door buffels werden verrast.


12

bms-travellers


Safari

Het woord safari komt uit het Swahili, een Afrikaanse taal die vooral in Oost-Afrika gesproken wordt. Het is afgeleid van het Arabische woord (safara), waar het reis of lange tocht betekent.

sa·fa·ri (de ~, ~’s) expeditie in de wildgebieden in Afrika

sa·fa·ri·park (het ~) park waar bezoekers in auto’s of bussen exotische dieren kunnen bezichtigen => wildpark


Game drive

Wat houdt een game drive nu precies in? Het woord game wordt gebruikt om wilde dieren te omschrijven en het woord drive is een afgeleide van een rit met een voertuig. De combinatie van deze woorden spreekt dan voor zich: u gaat op pad met een auto, meestal een aangepast safarivoertuig, waarbij u op zoek gaat naar wilde dieren in de omgeving om deze van dichtbij in hun natuurlijke omgeving te kunnen zien. Als u in een lodge verblijft en gebruikmaakt van de auto’s en gidsen van de accommodatie, worden er meestal twee game drives per dag georganiseerd: één vroeg in de ochtend en de ander laat in de middag. U zult merken dat in de vroege ochtend en in de late middag de dieren het actiefst zijn; rond het middaguur is het vaak te warm om op jacht te gaan en genieten de roofdieren van een middagdutje. Wanneer u beschikt over een privévoertuig kunt u er ook voor kiezen om de gehele dag op game drive te gaan. U kunt hierdoor een groter gebied bestrijken. Een game drive kan in lengte en in afstand variëren, afhankelijk van wat u onderweg tegenkomt. Als u iets bijzonders ziet zal hier langer bij stil worden gestaan om alles goed te kunnen zien en te fotograferen.

14

bms-travellers


Safari-activiteiten Op safari in Afrika betekent dat u op diverse manieren de natuur en de wilde dieren kunt gaan bekijken. Per safari-auto, boot, ballon, te voet of te paard gaat u met een gids op pad. Uiteraard kan uw reis verschillende safari-activiteiten bevatten, afhankelijk van het land en gebied dat u bezoekt.

Wandelsafari

Bootsafari

De safarivorm die het dichtst de ontdekkingstochten van weleer benadert, is de wandelsafari. Een dag of dagdeel lang baant u zich een weg door de bush. En daar heeft u geen topconditie voor nodig. Onder leiding van een zeer ervaren gids of een gekwalificeerde game ranger vertrekt u bij het krieken van de dag. Dierengeluiden omgeven u de gehele wandeling. Tot u onverwacht wordt verrast door dieren die als versteend kijken wie er aan komen lopen. Of u staat oog in oog met een grote buffel of een reuzenvlinder. Sommige beesten vluchten weg of laten zich heel rustig benaderen. Het contact is hoe dan ook onvergetelijk. U ziet hoe ze leven in hun natuurlijke habitat. De ranger vertelt u alles over de sporen, de eetgewoonten, de natuurlijke vijanden en de samenlevingsvormen van de tropische beesten en beestjes. De warme geur van de aarde en de zware bloemengeur omgeeft u tot diep in de avond.

Een safari per boot is een welkome afwisseling in uw reis. U bekijkt het wild letterlijk van een hele andere kant. Veel dieren komen naar de rivier om te drinken en dat geeft u een uitgelezen mogelijkheid om ze te kunnen bekijken en fotograferen. Maar ook de vele nijlpaarden en krokodillen zijn prachtig om vanaf het water te benaderen.

Zo kunt u zelfs van lodge naar lodge wandelen: midden in de natuur, zonder ook maar een ander mens tegen te komen. Bij aankomst staan uw spullen al klaar op uw nieuwe logeeradres. Na zoveel wildernis en natuur geniet u extra van een heerlijke douche en een ontspannen maaltijd bij kaarslicht.

In het Selous Game Reserve in Tanzania kunt u bijvoorbeeld de game drives met de auto afwisselen met boot- en wandelsafari’s. In de Okavango Delta in Botswana worden ook veel safari’s per boot gemaakt. Men gebruikt hiervoor veelal de zogenaamde mokoro, een uitgeholde boomstam die gebruikt wordt door de lokale bevolking om goederen en reizigers te vervoeren. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van een kunststof variant van de mokoro. ’t Is overal ondiep, veel riet, biezen, waterlelies, gras en een uitbundig vogelleven. En het grote wild blijft zeker niet achter... Ook hier kunt u dagelijks een combinatie maken van bijvoorbeeld kortere wandelsafari’s of een avondcruise.


Fly camping

Fly camping combineert de echte trektocht te voet met zoveel mogelijk comfort en romantiek. Het is op diverse plaatsen in Oost- en Zuidelijk Afrika mogelijk. U wandelt gedurende één of meerdere dagen van de ene bestemming naar de andere. Zo kan uw kamp bijvoorbeeld de trekkende dieren volgen. U staat dan maar één of enkele dagen op een plaats. In dat geval zijn de voorzieningen eenvoudig en doeltreffend, denk aan een ‘bucket shower’ en een gedeeld toilet. Het comfortabele is dat u alleen maar hoeft te lopen en te genieten van wat u om u heen ziet. BMS-Travellers zorgt voor de rest. Uw spullen worden zorgvuldig vervoerd naar de volgende bestemming. Een deskundige gids leidt u door het natuurschoon en brengt u naar unieke plekjes. Een tent is al voor u opgezet als u aankomt. De kok zorgt voor een fantastische maaltijd die u bij kaarslicht geserveerd krijgt met een mooie wijn aan een smaakvol gedekte tafel. Na het avontuur en de inspanningen van de dag geniet u van de avondlucht, de stoere verhalen of de geluiden van de bush en een uitermate tevreden gevoel over de dag.

16

bms-travellers


Safari-activiteiten Op safari in Afrika betekent dat u op diverse manieren de natuur en de wilde dieren kunt gaan bekijken. Per safari-auto, boot, ballon, te voet of te paard gaat u met een gids op pad. Uiteraard kan uw reis verschillende safari-activiteiten bevatten, afhankelijk van het land en gebied dat u bezoekt.

Fly in safari

Ballonsafari

Afrika is een gigantisch continent. Veel landen op dit continent zijn ook enorm: zo is Zuid-Afrika 28 keer zo groot als Nederland. Elk land en elke regio heeft een eigen karakter. Naar Botswana gaat u voor de waterrijke Okavango Delta, in een andere regio voor de vele vogels in de beroemde zoutpannen. De meeste landen in zuidelijk en oostelijk Afrika hebben veel uitgestrekte en gevarieerde wildparken. U wilt in korte tijd veel zien en kiezen is soms moeilijk.

In verschillende landen in oostelijk en zuidelijk Afrika kunt u op safari in een luchtballon. Dit is waarschijnlijk de mooiste ballonvaart die u zich kunt wensen.

De fly in-safari is dan een uitkomst. U ‘hopt’ met een klein vliegtuig van gebied naar gebied, waarbij u tijdens de vlucht een fenomenaal zicht heeft op het land, de bossen, de vlakten en de troepen grote dieren. U vliegt boven watervallen, rivieren en meren en u overziet hoe groot een kolonie flamingo’s is: een imposante roze vlek bij de overgang van land naar water. U ziet de afwisseling van de Afrikaanse aarde met haar intense kleuren. Bovendien komt u op plekken die per auto slecht of nauwelijks bereikbaar zijn.

De piloot vliegt op verschillende hoogtes zodat u altijd een prachtig uitzicht heeft op het landschap en de wilde dieren. Uiteraard biedt dit een prima gelegenheid om foto’s te maken van de dieren die u anders nooit zou kunnen maken. Soms stijgt de ballon naar grotere hoogte, waardoor u een fantastisch panoramisch beeld van de Serengeti krijgt. Af en toe moet de piloot met de branders de lucht in de ballon verwarmen. Tussen deze “burns” hoort u alleen de geluiden van de natuur beneden u.

De variatie tijdens een fly in-safari is in alle opzichten groot: qua landschap, mensen, cultuur, fauna en flora. Zee, bergen, savannes, dorpjes, de bush: u kunt het allemaal combineren.

De vlucht duurt ongeveer een uur. Na de landing wordt u traditioneel onthaald op champagne. Daarna kunt u aan een in koloniale stijl gedekte tafel plaatsnemen voor een Engels ontbijt.

Eén van de meest exclusieve vluchten kunt u in Tanzania beleven. Bij het aanbreken van de dag stijgt u op vanuit het centrale gedeelte van de Serengeti, vlakbij de Masai Kopjes. Vanaf hier gaat u waarheen de wind u voert...


Fietsen

In en rond diverse natuurgebieden in Afrika kunt u op een mountainbike de omgeving verkennen. U rijdt op onverharde wegen door het binnenland, ver van de toeristische routes en ontdekt een ander gezicht van Afrika. Lokale dorpen, traditionele stammen, adembenemende vergezichten en wilde dieren die grazen op de schijnbaar oneindige vlaktes. U rijdt over de open savanne, dwars door de woestijn, het regenwoud of langs een tropische kust. En dat alles onder een vlekkeloze Afrikaanse hemel... Tijdens een safari per fiets staat u nog dichter bij de natuur en de lokale bevolking. U kunt bijvoorbeeld een culturele rit maken en een lokaal dorpje, school of project bezoeken. In sommige gebieden is het mogelijk in de ruige natuur te fietsen waar u onderweg ook wilde dieren tegen kunt komen. Wees gerust: alles wordt goed voorbereid en begeleid door een deskundige gids. Deze fietstochten zijn prima in te bouwen in uw reis; de experts van BMS-Travellers verzorgen immers alleen maatwerkreizen. Kortom, een fietssafari is een bijzondere extra invulling van een onvergetelijke reis.

18

bms-travellers


Safari-activiteiten Op safari in Afrika betekent dat u op diverse manieren de natuur en de wilde dieren kunt gaan bekijken. Per safari-auto, boot, ballon, te voet of te paard gaat u met een gids op pad. Uiteraard kan uw reis verschillende safari-activiteiten bevatten, afhankelijk van het land en gebied dat u bezoekt.

Paardrijden

Meer...

Stelt u zich eens voor: u zit hoog boven het lange gras en het riet, kijkend naar de grote kuddes grazers die langzaam over de zonovergoten vlaktes trekken. U trekt in stilte verder over de paden die alleen door de dieren gebruikt worden en komt uit bij een kudde buffels of een groepje olifanten. Aan het einde van de dag, als de bloedrode zon wegzakt in de zwarte nacht, geniet u na bij het kampvuur met een heerlijk koel drankje. De geluiden van huilende hyena’s en brullende leeuwen in de verte. U valt in een diepe slaap terwijl u op de achtergrond de nijlpaarden in het water hoort grommen. De dag dat u zij aan zij met een giraf over de savanne stapte zal u nooit meer vergeten. Dichter bij de natuur kunt u bijna niet komen...

Er zijn nog talloze andere manieren om de natuur van Afrika te verkennen en ontdekken.

Tijdens een safari te paard kunt u dit allemaal meemaken. Deze safari’s worden in diverse landen aangeboden, zowel als dagtocht en als complete meerdaagse reis.

Olifantsafari Safari per olifant is een geweldige belevenis. Stapvoets door de natuur, maar wel met grote stappen! Geen lawaai van een safarivoertuig, maar alleen het geluid van de natuur en de stapvoets voortschrijdende olifant. Op deze manier beleeft u de natuur op een wel heel bijzondere wijze... Quadsafari Voor de liefhebbers van gemotoriseerde activiteiten is er de quadsafari. Een quad is een klein vierwielig motorrijtuig met brede banden en een motorstuur. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de zandduinen in Namibië of de zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai in Botswana bezoeken. Bij verschillende accommodaties in zuidelijk Afrika worden zowel korte als langere tochten aangeboden.


Kids on safari

We krijgen veel vragen over het reizen met kinderen. Wat belangrijk is in een safari met kinderen is afwisseling en genoeg activiteiten buiten de game drives om. Vaak plannen we halverwege de safari een punt in zonder game drives, maar met activiteiten zoals vissen, mountainbiken of een bezoek aan een lokaal dorpje. Niet alleen leuk voor de kinderen! Door de kinderen te betrekken bij de voorbereidingen en natuurlijk tijdens het dieren spotten tijdens de game drives zorgt u dat ze geboeid blijven door hetgeen te zien is. Sommige lodges bieden een speciaal programma voor kinderen, waar ze samen met een gids de natuur gaan ontdekken. Een eigen camera en/of een verrekijker zijn ideaal, evenals een boek waarin de verschillende wilde dieren op te zoeken en af te vinken zijn. Een lodge of tented camp met een zwembad is ook aan te raden; u kunt dan of ĂŠĂŠn ouder op tourbeurt op pad sturen, of u blijft zelf ook gewoon heerlijk genieten van de rust en de natuur in en om de lodge. Veel lodges hanteren een minimumleeftijd van 12 jaar. Dit heeft te maken met de veiligheid van de kinderen die hier in het geding zou kunnen komen. BMS-Travellers adviseert u bij het kiezen van de accommodaties.

20

bms-travellers


Op safari Hoe gaat het er nu precies aan toe in de wildparken, als u op safari gaat? Dat verschilt per reis, route, land, gebied en soms zelfs per accommodatie.

Privé, fly in of self drive

Hoe uw dagen in de wildparken eruit gaan zien ligt aan vele verschillende factoren. Als u gaat reizen met een privé-voertuig en gids dan kunt u, als u meerdere dagen in een wildgebied verblijft, zelf beslissen hoe lang u op game drive gaat. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u de hele dag op pad wilt; de gids regelt dan een lunchpakket bij de lodge. Als u dat wilt, kunt u de dag ook in tweeën splitsen door ’s ochtends en ’s middags een safari-activiteit te plannen. U kunt natuurlijk ook in de middag een boek lezen of heerlijk aan het zwembad relaxen. Het is uw reis, dus u beslist. Bij een fly in liggen de zaken meestal iets anders. De meeste accommodaties die gebruikt worden bij fly in-safari’s hebben eigen safarivoertuigen en gidsen. Het is gebruikelijk ’s ochtends en aan het einde van de middag een safari-activiteit te ondernemen, waarbij u rond het middaguur, als de zon op haar hoogst staat, teruggaat naar de accommodatie om te lunchen en te relaxen. U maakt voor de safari-activiteiten dus samen met de andere gasten gebruik van de beschikbare voertuigen. Meestal zijn dit zes- of achtpersoonssafarivoertuigen, zodat u altijd aan de zijkant van de auto zit en alles dus goed kunt zien en fotograferen.

Bij self drive zijn verschillende mogelijkheden om uw safari-activiteiten te ondernemen. In sommige gebieden kunt u zelf de game drives maken. Een goede kaart of navigatiesysteem zijn onontbeerlijk: de meeste parken hebben weinig of geen bewegwijzering. Uiteraard bespreekt BMS-Travellers voor uw vertrek alle mogelijkheden. Tijdens een game drive met eigen auto kunt u zelf op zoek naar wilde dieren. Rijd stapvoets en kijk goed om u heen. Als u bijvoorbeeld bij een drinkplaats (water hole) aankomt, is het aan te bevelen om rust te nemen, de motor af te zetten en soms 20 of 30 minuten te wachten. Door de stilte komen dieren uit het niets naar de drinkplaats om water te drinken... Soms overnacht u in een wildgebied waar u niet met eigen auto de game drives mag maken. U maakt hier samen met de andere gasten gebruik van de begeleide safari-activiteiten die door de lodge worden aangeboden. In het geval van een game drive zijn dit meestal de speciale zes- of achtpersoonssafarivoertuigen.

bms-travellers

21


22

bms-travellers


Baby-leeuwtje

Opeens kwam er een leeuwin uit het moeras met iets in haar bek. We dachten eerst dat ze een stokstaartje had gevangen, maar toen ze dichterbij kwam zagen we dat het een baby-leeuwtje was! Ze legde hem in de bosjes en ging weer weg. Een paar minuutjes later kwam ze weer aan met het volgende welpje en ging erbij liggen. De kleine welpjes gingen lekker drinken bij hun moeder en zagen er heel gelukkig uit. Va l e r i e S p l i n t e r , 1 4 j a a r


Onderwaterwereld

Een van de grootste voordelen van duiken in oostelijk en zuidelijk Afrika is dat de beste duiklocaties dicht bij de vele bezienswaardigheden en wildreservaten liggen. U kunt uw duiksafari dus gemakkelijk combineren met andere safari-activiteiten zoals game drives, wandelsafari’s, bootsafari’s, ballontochten, een bezoek aan een spa of een lokaal dorpje. Ook aan de niet-duikers is gedacht. De reizen kunnen zo samengesteld worden dat er voor elk wat wils is, zoals zon, zee, strand, duiken en game drives. Uiteraard kunt u op de vele locaties ook een duikopleiding van PADI, SSI of NAUI volgen, van een brevet voor beginners tot diverse specialties voor de gevorderden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de experts van BMS-Travellers.

24

bms-travellers


Scubasafari Met een safari onder water kunt u optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden om wilde zeedieren van dichtbij te ontmoeten. De verschillende landen in Afrika bieden u diverse duikplaatsen en -mogelijkheden.

Oceanen van Afrika

We hebben een aantal unieke duiklocaties voor u geselecteerd, waaronder kooiduiken met witte haaien in Kaapstad en de ‘Sardine Run’, een zeer bijzonder natuurlijk fenomeen. Sardine Run Hoeveel sardientjes denkt u dat er zwemmen in een school van 15 kilometer lang, 3 kilometer breed en 35 meter diep? Miljoenen! Samen met de honderden dolfijnen, haaien, zeerobben, orka’s en schildpadden is dit één van de grootste natuurlijke fenomenen op aarde. En u kunt die van dichtbij meemaken... Oost-Afrika De wateren rond Mauritius en de Seychellen en de kusten van Zuid-Mozambique tot aan Kenia toe liggen bezaaid met adembenemende koraalriffen die erop wachten om ontdekt te worden. De vele honderden verschillende kleurige vissen, de prachtige harde en zachte koralen en het grote wild zoals dolfijnen en walvishaaien vormen voor jong en oud een boeiend schouwspel. De wateren zijn meestal van een zodanige temperatuur dat meerdere duiken per dag geen enkel probleem zijn. Er zijn duikplekken bij die thuishoren in het rijtje van de beste ter wereld.

Kooiduiken in Zuid-Afrika Vroeg in de ochtend vertrekt de boot vanaf Kleinbaai richting Dyer Island naar Shark Alley, ongetwijfeld de beste plek op aarde om de witte haai te bewonderen. Bij aankomst zakt het anker en wordt de kooi klaargemaakt voor gebruik. De ijzersterke kooi wordt te water gelaten en er wordt een testduik gemaakt. Vervolgens is het aan u de beurt om deze immense dieren op slechts enkele meters afstand te zien zwemmen. Vergeet dan ook niet deze unieke ervaring vast te leggen op foto of video! Kortom, een duiksafari in Afrika is een absolute belevenis voor elke (onder)waterliefhebber.


26

bms-travellers


Accommodaties

Van de ontberingen die Stanley en Livingstone hebben ervaren, is tegenwoordig niet veel te merken. De verschillende lodges, tented camps, hotels en resorts zijn stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd en worden nauwgezet in uw reis ingepast.


Lodges & Camps

Lodges en tented camps zijn de parels onder de verblijfplaatsen. Het zijn de optimale en exclusieve vormen van onbezorgd vakantiegenot. Ver verwijderd van de drukte van de westerse wereld en (digitale) toegangswegen geniet u van de ruimte en de natuur. De lodges zijn gelegen op unieke plekken: vaak midden in de wildernis, vlakbij de dieren, meestal in de wildparken. De variëteit in lodges is groot: van vijfsterrenhotels tot vrijstaande banda’s. Veel lodges zijn gebouwd met lokale materialen, te midden van alle tinten groen die u zich kunt indenken; één met de omgeving. Dat is comfortabel logeren in de tropen. (Nog) dichter bij de natuur zijn de tented camps: slechts een canvasdoek scheidt u in dit tentenkamp van de dierengeluiden en de buitenlucht. Toch is het woord kamperen hier absoluut niet op zijn plaats. Het is een lodge onder canvas: u slaapt in echte bedden, er is een badkamer en-suite, in de dinertent geniet u van het heerlijke eten van topkoks. Het ademt de sfeer van Karen Blixens Out of Africa. ‘s Avonds hoort u het brullen van de leeuwen of het ‘geklets’ en geschreeuw van de apen. In de vroege ochtend wordt u gewekt door het zonlicht en de geluiden van de vele vogels.

28

bms-travellers


Accommodaties Er zijn vele verschillende soorten accommodaties. BMS-Travellers maakt, samen met u, een selectie voor uw eigen reis. De accommodaties dienen te voldoen aan diverse criteria, zoals een mooie of bijzondere locatie, onbegrensde gastvrijheid, heerlijk eten en een ontspannen verblijf.

Mobile camps

Hotels & Resorts

Het mobile tented camp is net als een tented camp een luxe vorm van overnachten in een ruime, comfortabele tent in de bush. Het is een tentenkamp, midden in de natuur die daar niet permanent staat, meestal alleen in een periode dat er veel dieren in de omgeving zijn. U maakt game drives in de omgeving in een 4x4-safarivoertuig. ’s Avonds ziet u het landschap verkleuren door de ondergaande zon. Lezen kan nog bij het licht van een lantaarn, met de dierengeluiden als achtergrondmuziek. U bent dicht bij de dieren en u maakt echt deel uit van de natuur. Toch geniet u bij elke mobile tented-safari van luxe en comfortabele faciliteiten, zoals een eigen douche, toilet en goede bedden. Ook is er altijd een dinertent waarin u de heerlijke, vers bereide maaltijden van de eigen koks voorgeschoteld krijgt.

Hotels en resorts (Engels voor “verblijf ”) zijn meestal accommodaties met een groot aantal kamers in een stad (hotel) of aan het strand (resort). Vaak zijn er veel faciliteiten aanwezig, zoals sauna’s, zwembaden, sportvelden, restaurants, cafés en fitnessgelegenheden.

De uitdagende natuur, de buitenlucht en de aangename temperatuur zijn in combinatie met de uitgekiende locatie, de uitstekende bediening, geweldige maaltijden en uw eigen reisgezelschap zeer verslavend.

Laat u na een safari in de wildparken verwennen in een resort op een wit zandstrand en geniet van culinaire prestaties van de chef, de zon, de zee, het strand en de vele (water)sportmogelijkheden.

classificatie Accommodaties worden ingedeeld volgens een classificatie aangegeven in sterren. BMS-Travellers hanteert haar eigen classificatie. Daarnaast maken we een selectie van het aanbod accommodaties die we u aan kunnen bevelen. Elke accommodatie dient te voldoen aan de criteria die wij stellen: waardering, locatie, beleving en exclusiviteit. Kijk voor meer informatie op www.bms-travellers.nl


30

bms-travellers


Luxe kamperen

We vielen van de ene verbazing in de andere toen bleek dat een ‘tented camp’ niets te maken heeft met ‘kamperen’ en juist garant staat voor weldadige luxe en comfort in een betoverende omgeving. Het contrast van de comfortabele tentbungalow, voorzien van een badkamer en-suite met toilet en een kingsize boxspring, met de ruige natuur zorgt voor een unieke ambiance waarop niemand zich kan voorbereiden. Da n i ë l l e & Ev e rt


32

bms-travellers


Culinair

Happy and successful cooking doesn’t rely only on know-how; it comes from the heart, makes great demands on the palate and needs enthusiasm and a deep love of food to bring it to life. Georges Blanc


Fusion

Afrika neemt een bijzondere plaats in de culinaire wereld in. Er is er een overvloed aan verse producten, van een grote variĂŤteit aan vis in de kuststreken tot gigantische fruitplantages in de binnenlanden. De Afrikaanse gerechten bevatten elementen uit Arabische, Europese, Aziatische en Afrikaanse culturen. Ze zijn zeker gevarieerd, interessant en... heerlijk! De wijze waarop in Afrika wordt omgegaan met kruiden en specerijen was al legendarisch voordat Columbus naar het westen zeilde. En alsof dat nog niet genoeg is, de handen die al jaren in Afrikaanse pannen roeren worden in vrijwel de hele wereld beschouwd als zeer bedreven in de kunst van de voedselbereiding. In veel hotels, lodges en tented camps in oostelijk en zuidelijk Afrika staat een gerenommeerde gourmet chef, vaak uit Europa, aan het hoofd van de keuken. Hij of zij combineert veelal verschillende culturen en tradities met lokaal bekende kruiden en specerijen, waardoor een hoogwaardig, bijzonder culinair eindproduct ontstaat. Naast deze fusiongerechten staat er ook regelmatig lokaal voedsel op het menu. Deze accommodaties verwelkomen u graag met Afrikaanse gastvrijheid, sublieme gerechten en uitstekende wijnen.

34

bms-travellers


Culinair Bij Afrikaans eten wordt gedacht aan palmolie, hete pepers en vreemde vleessoorten in plaats van aan smakelijke gezonde gerechten. Zeker, ook die zaken horen bij het eten van het continent, maar daarnaast is er nog zo verschrikkelijk veel meer...

Specials & workshops

Vraagt u zich af hoe u een kokosnoot openmaakt, hoe u een mango snijdt of hoe u bobotie of potjiekos moet maken? U kunt dit leren tijdens een kookworkshop in Afrika. Hier leert u meer over de (tropische) ingrediënten en de bereidingswijzen van de gerechten uit de Afrikaanse keuken. U kunt in verschillende landen deelnemen aan kookworkshops. De experts van BMS-Travellers kunnen u verder informeren. Regelmatig stelt BMS-Travellers speciale reizen samen, waaronder ook culinaire reizen. Tijdens deze reizen naar Zuid-Afrika wordt u vergezeld door chef-kok Leonardo van Caffè Toscanini in Amsterdam. Leonardo, zelf Zuid-Afrikaan van Italiaanse afkomst, selecteert zelf de accommodaties waar overnacht en gedineerd wordt. Tijdens deze reizen zal hij zijn passie voor ingrediënten, gerechten en wijnen met u delen. Op sommige locaties neemt hij u mee de keuken in en laat u specifieke Afrikaanse producten en bereidingswijzen zien. Deze reizen zijn leuk, leerzaam en... lekker!

In veel landen kunt u restaurants vinden waar wild op het menu staat. Geen wild naar Europese maar wild naar Afrikaanse begrippen: struisvogel, zebra, impala, kudu, buffel en krokodil. Of u dit wenselijk vindt is aan u. In het algemeen is het natuurbeheer in Afrika goed geregeld. U kunt er zo goed als zeker van zijn dat het stukje wild op uw bord gekweekt is voor consumptie of overschot was in een natuurgebied. Laat uw smaakpapillen op safari gaan in Afrika...


36

bms-travellers


Wellness

If you have health, you probably will be happy. And if you have health and happiness, you have all the wealth you need, even if it is not all you want. Elbert Hubbard


Onthaasten

Wellness staat voor gezondheid en levensgeluk. In de luxe resorts in de overweldigende natuur krijgt u alle tijd, ruimte en verzorging om helemaal te ontspannen. Het ritme van de natuur laat u automatisch overschakelen naar een lagere versnelling. Een wellnessvakantie is als een oase in de woestijn. U geniet alleen maar van de zorg en aandacht waarmee u wordt omringd. Massages, baden, sauna’s, schoonheidsbehandelingen, kruidentherapieën en smakelijke kleuren vitaminerijke maaltijden dragen bij aan een volstrekt relaxt gevoel. Uw lichaam en geest veren terug in hun prettige ontspannen en natuurlijke staat. De natuur met al haar planten, dieren en de schitterende landschappen helpen daar goed bij. Wellness is prima in te bouwen in uw safariprogramma of rondreis. Het is een welkome afwisseling en een fantastisch rustpunt na stoere klamme wandelingen of lange tochten in een 4x4 over stoffige wegen in schitterende wildparken. De soms eenvoudige voorzieningen, zoals de bucket shower in een tented camp, zijn avontuurlijk en dicht bij de natuur. U geniet daar nog meer van als u weet dat u na enkele dagen of dagdelen kunt ontstoffen in de zwembaden, hot tubs, whirlpools, stoom- en kruidenbaden die de spa’s rijk zijn.

38

bms-travellers


Wellness Vakantie is om afstand te nemen van het dagelijkse leven. Dat kan op hele verschillende manieren. BMS-Travellers kent in Afrika de weg naar uw ideale vakantie, zeker op het gebied van de luxe wellness- & spavakanties.

Welverdiend genieten

Een wellnessbehandeling is een uitgebreide lichaamsbehandeling, waarbij een peeling, pakking of korte gezichtsbehandeling en dergelijke het lichaam voorbereiden op de massage. Door de synergie van de voorbereiding met olie, hydrolaten, modder of zeezout met de essentiĂŤle oliĂŤn komt het lichaam in een toestand van algehele ontspanning. U kunt meestal kiezen uit verschillende soorten massages, zoals Hot Stone-massage, rug/nek/schoudermassage of voetreflexmassage. In een oase van rust wordt u ontvangen in een speciale sparuimte, maar u kunt deze massages meestal ook ondergaan in uw eigen kamer of buiten in de natuur. Hier kunt u in alle rust ontspannen en de geuren, geluiden en massage tot u nemen. Afrika is een continent met goed bewaarde geheimen in haar natuur. De genezende stoffen en mineralen die opgesloten zitten in de vele planten zijn de oer-medicijnen van de oorspronkelijke bevolking. Deze natuurlijke krachten worden verwerkt in moderne behandelingen en verzorgingsmiddelen. In vele accommodaties met wellnessmogelijkheden wordt gebruik gemaakt van oliĂŤn die zijn samengesteld uit lokale kruiden die (al dan niet) medicinale krachten bezitten.

Na een door uzelf samengestelde wellnessbehandeling voelt u zich als herboren en draagt u de krachtige genezende elementen van Afrika met u mee.


40

bms-travellers


Short Break

Utility is when you have one telephone, luxury is when you have two, opulence is when you have three and paradise is when you have none. Doug Larson


Exclusief

Een exclusieve trip omdat u dat echt verdient. De vele inspanningen van het hoofd compenseren met rust en verzorging van het lichaam. Genieten van de warmte en de zon van een ander continent. En het is ook prettig thuiskomen: omdat u zuidwaarts vliegt heeft u geen jetlag als gevolg van de vele tijdzones die u passeert naar andere continenten. Het is mogelijk om écht helemaal weg te zijn, zelfs voor een korte vakantie van een paar dagen. BMS-Travellers stelt u een eilandvakantie voor op bijvoorbeeld Zanzibar, de Seychellen of Mauritius. Het aangename klimaat en de prachtige natuur combineert u met een luxe verblijf in uw eigen lodge aan zee. Van zeer exclusief tot een goed verscholen banda of tent op of aan het strand. ’s Ochtends loopt u zo uw huisje uit het strand op. Op het witte strand, tussen de palmen, onder de gekleurde vogelpracht, snorkelend tussen de tropische vissoorten. Een beter Bounty-gevoel kunt u niet krijgen. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden, zoals een iets grotere accommodatie op Mauritius met vele extra (water)sportmogelijkheden, een privéappartement aan de kust bij Kaapstad of een privévilla voor het hele gezin op Zanzibar.

42

bms-travellers


Even weg... Wie is er niet aan toe: een short break. Even weg uit de waan van alledag. Even uit de hectiek stappen van de westerse samenleving, terug naar dat oergevoel zoals Afrika dat nog kent – en koestert.

Verwend worden in het paradijs

Een short break is een korte tijd zeer aangenaam luieren. Niets moet. Met een slank glas sprankelende Zuid-Afrikaanse witte wijn naar de golven staren, een bord met de aantrekkelijkste amuses direct binnen handbereik. Een adempauze waarbij u geniet van de luxe van vers gevangen vis en kreeft, smakelijk gegrild vlees, lokale vruchten in alle kleuren en zoet-frisse smaken, mooie cocktails en heerlijke vitaminerijke salades die uw energievoorraad in no time weer op peil brengen. U hoeft alleen maar te genieten en de dingen op zijn beloop te laten. Er wordt uitstekend voor u gezorgd...

Mocht u na enkele dagen toch iets meer actie willen, dan zijn er meestal genoeg activiteiten om de omgeving te verkennen. Meestal zijn dit korte tripjes met een lokale Afrikaanse dhow (zeilboot), maar er zijn ook vele soorten watersporten te beoefenen, zoals zeilen, windsurfen, kitesurfen, kanoën, waterskiën en zeevissen. Op vele locaties is het uiteraard ook fantastisch om te snorkelen. Bij de meeste lodges en resorts is snorkelmateriaal, al dan niet tegen een kleine vergoeding, te gebruiken. Vrijwel iedereen die een beetje vertrouwd is in het water kan gaan snorkelen. Tijdens het snorkelen in tropische wateren rond Afrika treedt u binnen in een hele nieuwe wereld. Zwevend over de koraalriffen tussen scholen veelkleurige vissen, wie wil dit nu niet meemaken? Uiteraard kunt u op de vele locaties ook een duikopleiding van PADI, SSI of NAUI volgen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de experts van BMS-Travellers.


44

bms-travellers


Verliefd, verloofd...

We live in a wonderful world that is full of beauty, charm and adventure. There is no end to the adventures we can have if only we seek them with our eyes open. J awa h a r i a l N e h r u


Trouwen

Veel mensen willen van hun trouwdag een extra speciaal moment maken door in Afrika te trouwen. Wilt u met z’n tweeën de ringen uitwisselen te midden van de wilde dieren? Samen op pad om in alle rust de trouwceremonie mee te maken, ver van alle andere mensen? Het kan. Of kiest u ervoor om samen met ouders, getuigen, familie en vrienden in de weidsheid van de woestijn stil te staan bij de keuze die u voor elkaar maakt? U beleeft deze intense momenten in een land dat barst van de mystieke krachten. ’s Avonds geniet u met uw gasten onder de sterrenhemel bij het vuur van een heerlijk driegangendiner of braai, aangevuld met vruchten en wijnen uit het land zelf. Een bijzondere belevenis met de geluiden van de natuur op de achtergrond. Of wilt u een trouwdag met alles erop en eraan in een luxe resort? Met een feest bij het zwembad met Afrikaanse muziek, een fantastisch door topkoks bereid buffet met aansluitend een zwoele nacht tussen de koele lakens van uw lodge? Er zijn mogelijkheden te over, inclusief bruidstaart, foto- en/of videoreportage. BMS-Travellers adviseert u graag over alle mogelijkheden.

46

bms-travellers


Ja, maar... “...alleen als we naar Afrika gaan!” Dit zal niet veel voorkomen, maar er zijn toch veel mensen die de huwelijksvoltrekking in Afrika plannen, of de huwelijksreis in Afrika willen doorbrengen. Aan het strand, in de bush of in de woestijn: de mogelijkheden zijn ongekend.

Huwelijksreis

Getrouwd

Net zo exclusief als de belofte die u aan uw geliefde doet, is uw huwelijksreis in Afrika. De meeste mensen trouwen tenslotte maar één keer in hun leven. Onvergetelijk en bijzonder wordt het als u deze gebeurtenis koppelt aan een reis en verblijf in de tropen.

“De grote dag begon met kriebels in de buik en een stukje onzekerheid of alles wel goed zou komen, het is immers Afrika waar je nooit precies weet hoe alles gaat lopen. We zouden ’s ochtends nog de details doorspreken met de manager. Een paar uur later dan afgesproken was hij er, alles was geregeld en om drie uur konden we trouwen.

U stelt zelf met BMS-Travellers de reis van uw dromen samen voor ná de dag van uw dromen. U kiest samen de plekjes uit die uw romantische reis tot een mooie start van uw gehuwde leven maken. De huwelijksnacht in de bush, met op de achtergrond de geluiden van de natuur die nooit slaapt. Of kiest u voor de satijnen lakens in de sfeervolle lodge?

We hadden gevraagd om alles simpel te houden, maar ze hadden zich toch flink uitgesloofd. We kregen de met bloemen versierde bruidssuite op een klif met prachtig uitzicht op zee. Vanwege de wind moesten we alle papieren eerst in de lobby invullen waarna we in stoet naar het strand liepen. Iedereen liep te zingen en te dansen om ons heen, ze leken wel blijer dan wij! Ook het strand was versierd met bogen, een tapijt met kussens en een tafel met stoeltjes. De ceremonie was kort en simpel, zoals wij wilden. Na het uitspreken van de teksten, handtekeningen zetten en uitwisseling van de ringen kwamen de champagne en cake. We waren erg onder de indruk, van de uitbundigheid en vriendelijkheid van de mensen en de ongereptheid van de plek. Net als in een film, met blote voeten op een wit strand aan een helderblauwe zee. Marta en Robert


48

bms-travellers


Self Drive

Two roads diverged in a wood, and I I took the one less traveled by, And that has made all the difference. Robert Frost


Uw eigen route

Onafhankelijkheid en vrijheid ten top: dat is de self drive-safari. U gaat op safari in wildparken en u rijdt de hele route zelf. U trekt van land naar land, van volk naar volk, van gebied naar gebied. Bij het startpunt van uw safari staat de personenauto, motorhome of 4x4 van uw keuze voor u klaar. U krijgt een uitgebreide routebeschrijving en eventueel een navigatiesysteem mee met de route die u samen met BMS-Travellers heeft uitgestippeld. Deze leidt u langs alle mooie plekken en vele wilde dieren en uiteindelijk naar uw overnachtingadres. De overnachtingsmogelijkheden zijn gevarieerd: als u voor een auto met volledige kampeeruitrusting heeft gekozen overnacht u in een koepel- of daktent, eventueel afgewisseld met overnachtingen in een guesthouse of lodge. Maar u kunt ook een route samenstellen waarbij u alleen overnacht in guesthouses en/of lodges; in dat geval is een vierwielaangedreven auto niet noodzakelijk en een kampeeruitrusting overbodig. U kunt dit van tevoren zelf of in overleg met onze experts beslissen. De self drive-safari laat alle mogelijkheid om uit te stappen voor een wandelsafari, een sportieve activiteit of andere bezienswaardigheid.

50

bms-travellers


Self drive Self drive in Afrika: stap in en rij zelf tijdens uw safari in oostelijk en zuidelijk Afrika met de expert: BMS-Travellers. Dit is ongetwijfeld de beste manier om de wonderen Afrika te ontdekken...

Welke landen?

Veiligheid

De self drive-safari is mogelijk in vrijwel alle landen. Per land verschillen de wegen echter nogal. Van de uitstekende wegen in Namibië en Zuid-Afrika tot de ruige trails in de wildgebieden van Tanzania. Dan is een 4x4-Land Rover echt op zijn plaats. Met deze wagen rijdt u over ruige en onverharde wegen en paden en door (droge) rivierbeddingen. Beschikt u niet over die rijervaring, dan kan BMS-Travellers in Nederland een 4x4-cursus voor u regelen.

In alle landen waar onze experts de self drives uitzetten is het veilig. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal niets kan gebeuren; een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje... In veel landen is het wegennet goed ontwikkeld en soms zelfs van hoog niveau. Dit zorgt ervoor dat reizigers hier zonder problemen zelf kunnen rijden. In Afrika wordt vaak links gereden. Dat is even vreemd, maar het went snel. Niet alle wegen zijn geasfalteerd. Let er op dat de onverharde wegen vaak onvoorspelbaar zijn. Het is daarom aan te raden om langzamer te rijden. Als uw snelheid lager ligt, kunt u ook meer genieten van de omgeving.

In sommige wildparken is het inhuren van een gids verplicht. Deze ervaren ranger loodst u veilig het park door en weet de beste plekken te vinden om wild te zien. Interessant zijn ook zijn verhalen over het gebied, waardoor u meer inzicht krijgt in het landschap, de bewoners, de wetten van de natuur, de fauna en flora. Self drives van BMS-Travellers kenmerken zich door: ❖ uitgebreide routebeschrijving en/of navigatiesysteem ❖ bij aankomst eventueel uitleg over het voertuig ❖ overnachting in tent, motorhome, guesthouse en/of lodge ❖ 24/7 professionele ondersteuning ❖ een ongelimiteerd aantal kilometers ❖ volledig verzekerd; geen eigen risico

Er zijn veel wilde dieren in Afrika. Ze steken vaak de weg over of grazen langs de kant van de weg. Zowel wilde als gedomesticeerde dieren schrikken snel en kunnen dan vlak voor de auto de weg op springen. Vermijd ook in het donker te rijden; veel dieren zijn bij zonsopgang en -ondergang actief. Drive as slow as possible and as fast as necessary. Met deze stelregel in uw achterhoofd kunt u veilig door Afrika rijden.


Personenauto’s

Personenauto’s zijn ideaal voor routes met overnachtingen in lodges, hotels of guesthouses. Voor personenauto’s gelden verschillende categorieën, afhankelijk van het merk, de grootte van de auto, het comfort en de motorinhoud. Van VW Golf tot Audi A4 en van minibus tot Nissan X-Trail: u kunt kiezen uit een scala aan personenauto’s om uw vakantie in te beginnen. De microbus is ideaal als u reist met groepen tot acht personen. Voor deze auto’s geldt hetzelfde als voor de personenauto’s: u kunt uit veel verschillende categorieën kiezen. Sommige gebieden zijn in bepaalde tijden van het jaar moeilijk(er) begaanbaar. In dat geval kunt u kiezen voor een vierwielaangedreven auto (ook wel aangeduid als 4x4 of 4WD). Ook hier zijn weer verschillende mogelijkheden.

52

bms-travellers


De auto’s Het is bijna onmogelijk om alle typen auto’s te noemen waaruit u kunt kiezen voor uw self drive in zuidelijk Afrika. Wij zetten de belangrijkste mogelijkheden even op een rijtje.

Volledig uitgerust

Motorhomes

De volgende optie is een 4x4 met kampeeruitrusting. Ze zijn volledig uitgerust met onder andere één of twee daktenten met matrassen, slaapzakken en kussens. De keukenuitrusting is ook compleet: koelkast/vriezer, kooktoestel met gasflessen, barbecueset en een tafel met stoelen. Verder is er voldoende serviesgoed en eetgerei, waaronder potten, pannen, borden, kommen, bestek, openers en keukenmessen. Ook zijn alle de auto’s uitgerust met een watercontainer of watertank om voldoende water voor onderweg mee te kunnen nemen; een must in de droge en/of afgelegen gebieden.

Met een vakantie in een motorhome/camper heeft u al uw spullen bij de hand. U heeft de keuze uit diverse modellen: van een eenvoudige tot een zeer luxe motorhome. Airconditioning is standaard in alle motorhomes. U kiest de luxe die u aanstaat: toilet, douche en magnetron zijn echter standaard in bijna alle modellen. Indien beschikbaar ontvangt u ter plaatse een navigatiesysteem om alles vlot te laten lopen.

Kortom, de auto’s zijn zeer compleet uitgerust, eventueel ook met een navigatiesysteem. Bij boeking krijgt u een complete lijst van de experts. Onbezorgd reizen begint met een perfect onderhouden auto. Betrouwbaarheid en veiligheid zijn belangrijk. Daarom werkt BMS-Travellers alleen samen met erkende en vertrouwde verhuurbedrijven. Deze organisaties garanderen goede service en perfect onderhoud van de auto’s, de auto’s zijn nooit ouder dan twee jaar en ze verlenen 24/7 professionele ondersteuning.


54

bms-travellers


Reisbelevenis

De ultieme reisbelevenis is een bijzondere en persoonlijke ervaring. Jaren later moet de reis nog steeds in je geheugen staan gegrift. Zodra je eraan terugdenkt moet het magische gevoel dat je tijdens de reis had weer even boven komen. Een reis is pas goed als hij diepe indruk maakt. M a r c e l l o Pa c e n t i


Op avontuur

De hedendaagse safari’s zijn goed georganiseerde varianten op de avontuurlijke tochten van ontdekkingsreizigers zoals Livingstone en Stanley. De lusten zijn gebleven: met open mond kijken naar het voorbijtrekkend wild, genieten van een sterrenrijke, inktzwarte nacht met onbekende dierengeluiden. De lasten, een nijpend gebrek aan voedsel en water, het ontbreken van voorzieningen en het risico van onbekende tropische ziekten, zijn voor u volstrekt verleden tijd. Spannend kan het echter wel zijn: u verblijft midden in de uitgestrekte natuur in de nabije omgeving van wilde dieren. Net zoals illustere voorgangers als de schrijvers Ernest Hemingway en Karen Blixen, de Amerikaanse president Roosevelt en Prins Bernhard. De trofeeën zijn niet de huiden van het aangeschoten wild, maar een oogst aan schitterende foto’s en video’s om thuis nog eens heerlijk van na te genieten. De onvergetelijke beelden, geluiden en geuren blijven u nog jaren bij.

56

bms-travellers


Uw droomreis Een onuitwisbare herinnering aan een perfect georganiseerde Afrika-reis, dat willen de experts van BMS-Travellers voor u bereiken.

Reizen met BMS-Travellers

Het gaat erom dat u in uw vakantie precies dat doet en ziet waar u behoefte aan heeft. De juiste verhouding van inspanning en ontspanning, van natuur en cultuur, van rust en activiteit, van de verstilling van een groep stenen tot een groep wilde dieren. Een reis die u op het lijf geschreven is. Bij BMS-Travellers zijn daarom alle reizen écht maatwerk. We doen u graag ideeën aan de hand. Alle genoemde safari’s kunnen we voor u combineren tot de Afrika-reis van uw dromen. Bezoeken aan de verschillende landen en wildparken in zuidelijk en oostelijk Afrika zijn prima te combineren. U maakt dan kennis met de grote verschillen in land en volk op dit bijzondere continent. U stelt samen met BMS-Travellers de safari samen die bij u past. Van verblijf in lodges en tented camps tot fly in-safari’s. Wilt u dieren observeren vanuit een jeep (game drive) of wordt het een uitdagende wandeltocht van enkele dagen onder leiding van een gids? U geeft uw wensen te kennen over de programma-invulling en de mate van comfort. Wij komen met een passend voorstel uitgewerkt in een reisvoorstel. Daarin staat alles vermeld wat we voor u organiseren: uitleg over vertrek-

en retourdata, de route, programma-invulling per halve dag, de overnachtingsvormen, de overige gewenste faciliteiten, de begeleidingsvormen, het aanwezige personeel en de maaltijden. U ziet uw reis precies uitgestippeld en u komt niet voor verrassingen te staan. Ook niet qua prijs: het eindbedrag is de optelsom van de kosten van de beschreven activiteiten in het reisplan. In deze brochure treft u geen kant-en-klare reizen aan, maar suggesties voor exclusieve en unieke onderdelen. Laat u inspireren... In de bijlage en op onze website stellen we enkele reissuggesties voor die als basis voor uw reis zouden kunnen dienen. Voor meer informatie over landen, gebieden, wildparken en accommodaties verwijzen we u graag naar onze website: www.bms-travellers.nl


Uw wensen

Na een persoonlijk advies per telefoon, e-mail, een bezoek aan ons kantoor of een persoonlijk bezoek bij u thuis, stellen wij een uitgebalanceerd reisprogramma op maat voor u samen. Dit geheel vrijblijvende programma is conform uw persoonlijke wensen, zoals het reistempo en de mate van comfort en begeleiding. Uiteraard kunt u het reisprogramma aanpassen totdat al uw wensen gerealiseerd zijn. Na uw definitieve bevestiging wordt de reis voor u geboekt en ontvangt u een informatiepakket thuis. Op elk van onze bestemmingen heeft BMS-Travellers een lokale vertegenwoordiger waarmee wij al vele jaren succesvol samenwerken. Deze mensen weten als geen ander waar BMS-Travellers voor staat, daarom staan ze altijd voor u klaar. Tijdens verschillende reizen wordt u begeleid door goed opgeleide en gekwalificeerde gidsen of krijgt u een uitgebreide routebeschrijving mee, waaronder een gedetailleerde kaart met tips voor bezienswaardigheden, tankstations en dergelijke.

Gezien het internationale karakter van onze organisatie wordt u overal bijgestaan door Engelstalige, Duitstalige of Afrikaans sprekende collega’s.

58

bms-travellers


Persoonlijk advies U wilt over uw eigen reis toch zelf zeggenschap hebben over de route en de accommodaties? Geen probleem: bij BMS-Travellers wordt uw reis van dag tot dag naar uw wensen samengesteld. Uiteraard geven wij advies waar nodig.

Puur maatwerk

Aangezien alle reizen van BMS-Travellers puur maatwerk zijn (geen ‘bouwstenen’ of ‘blokken’), kunt u zelf uw voorkeur opgegeven voor het type vervoer dat u wenst: een vliegtuig, een 4x4-Land Rover, Land Cruiser, minivan of personenauto. Als experts adviseren wij u graag hierover. Eén van de grootste voordelen van BMS-Travellers is dat u een gegarandeerd vertrek heeft met uw persoonlijke reisgezelschap. U bent dus niet afhankelijk van anderen of een minimale groepsgrootte. Nog een voordeel: bij BMS-Travellers zijn er geen verborgen toeslagen achteraf. Voor zover mogelijk zijn er geen extra bijkomende kosten voor door ons georganiseerde reizen, tenzij we deze vanuit Nederland niet kunnen betalen. Als u uw reis heeft uitgestippeld, bekijken we welke lodges of tented camps op deze route liggen. U kiest uit deze sfeervolle plekken de slaapplaats van uw dromen. Deze overnachtingsmogelijkheden worden opgenomen en eventueel gecombineerd in uw eigen reisplan, waarbij u de ideale weg aflegt om zoveel mogelijk wildlife te zien of de mooiste landschappen te bewonderen. BMS-Travellers legt als onafhankelijke touroperator contacten met de lodges waar ú wilt verblijven.

Tijdens de safari’s trekt u van accommodatie naar accommodatie, vaak ook tijdens een en-route game drive. Om wat rust in te bouwen in uw reisprogramma, adviseren wij meer nachten in één lodge te blijven. Als u in de verschillende lodges of tented camps verblijft kunt u gebruik maken van de activiteiten die worden aangeboden. Het gaat hier hoofdzakelijk om de eerder in deze brochure genoemde safari-activiteiten, zoals game drives, wandel- en/of bootsafari’s. Deze activiteiten zijn bijna altijd inbegrepen; bij self drives vaak niet, omdat we dan liever de keuze aan de klant ter plaatse laten. Uiteraard wordt in ons persoonlijk reisvoorstel duidelijk aangegeven wat wel en wat niet inbegrepen is.

BMS-Travellers steunt actief Stichting Painted Dog Conservation (PDC) in Zimbabwe. Kijk voor meer informatie op onze website.


Airlines

Omdat kwaliteit, comfort en betrouwbaarheid voor ons vanzelfsprekend en zeer belangrijk zijn vliegen wij alleen met de beste internationale luchtvaartmaatschappijen. Op een groot deel van onze bestemmingen vliegt u met de KLM of Kenya Airways, vaak rechtstreeks. Naar andere bestemmingen maken we gebruik van South African Airways, British Airways en Air Namibia. Waar mogelijk wordt er rechtstreeks per lijndienst gevlogen. Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door betrouwbare lokale vliegtuigmaatschappijen.

60

bms-travellers


Voorkomen... ...is beter dan genezen, dat is ons devies. We laten liever niets aan het toeval over. Daarom werken wij samen met vertrouwde agenten en leveranciers en zijn we aangesloten bij de belangrijkste Nederlandse organisaties.

Voorbereid reizen

BMS-Travellers is aangesloten bij SGR. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de in dit programma gepubliceerde reissuggesties onder de garantie van SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorggedragen voor de terugreis. BMS-Travellers is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds vallen de in dit programma gepubliceerde reissuggesties onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis: A (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren; B de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.

Bij de voorbereiding van uw reis of vakantie mag een goede verzekering niet ontbreken. Bij Mondial Assistance bent u voor het verzekeren van uw vakantie of reis aan het juiste adres. Al meer dan 50 jaar is Mondial Assistance de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Waar u ook naartoe reist: voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Mondial Assistance een passende verzekering. Dit betekent een verzekering van Mondial Assistance: 1 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar 2 Wereldwijd eigen alarmcentrales, dus overal bekend 3 Professionele hulpverleners die helpen in de Nederlandse taal 4 Het inschakelen van de beste artsen of ziekenhuizen ter plaatse 5 Snelle en eerlijke schadebehandeling bij verlies, diefstal of annulering Mocht u nog geen (doorlopende) reis- en/of annuleringsverzekering hebben, dan kan BMS-Travellers dit voor u afsluiten. Kijk op onze website of neem contact op met één van onze experts.


62

bms-travellers


Tanzania

Er is geen mooiere en betere plek op aarde om een onvergetelijke wildsafari te maken dan de magische wildernis van Tanzania. Met BMS-Travellers treedt u in de voetstappen van Ernest Hemingway en zult u het ĂŠchte Afrika beleven.


Adembenemend

In de adembenemende wildernis van Tanzania huist een enorme diversiteit aan wildlife die zelfs de verwende Afrika reiziger verbaast en die het hart steelt van elke natuurliefhebber. Beleef de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti met al z’n schitterende wild, de overweldigende schoonheid van de Ngorongoro-krater, de indrukwekkende Mount Kilimanjaro en de wildparken Lake Manyara en Tarangire in het noorden en de afgelegen en onbedorven natuurparken Selous, Ruaha en Katavi in het zuiden en westen. Maar ook de parel van de Indische Oceaan, het eiland Zanzibar, is een welkome afwisseling na uw safari. De kracht van uw vakantie zit in de afwisseling van de mystieke, overweldigende natuur met de sfeervolle intimiteit van uw overnachtingsplek. U verblijft in een luxe lodge, een ruim opgezet resort of banda met rieten dak. U proeft bij kaarslicht de heerlijke gerechten van de topkoks met een uitstekend glas wit of rood. Nog dichter bij de natuur kan ook, maar dan wel lekker comfortabel. In uw tented camp geniet u nog steeds van echte bedden en een met linnen gedekte tafel. Tanzania is absoluut het beleven waard en laat een onvergetelijke indruk achter.

64

bms-travellers


Tanzania Tanzania is absoluut het beleven waard en laat een onvergetelijke indruk achter. Met BMS-Travellers bezoekt u individueel de natuurparken per four-wheel drive onder begeleiding van een ervaren en gediplomeerde Engelstalige gids.

Ruimte, karakter en charme

Noord-Tanzania is befaamd om zijn grote diversiteit aan wilde dieren. Het is de droom van elke vogelliefhebber, met maar liefst 500 verschillende soorten. De verschillende wildparken zoals de Serengeti, Tarangire, Lake Manyara en de Ngorongoro-krater liggen allemaal op korte afstand van elkaar, zodat u een bezoek aan deze parken uitstekend kunt combineren. U zult getuige zijn van grote kuddes olifanten, buffels, neushoorns, zebra’s, giraffes, nijlpaarden en rondtrekkende groepen leeuwen, luipaarden en nog vele diersoorten meer. Alle dieren leven op een magische wijze samen in the circle of life, een adembenemend schouwspel. Na een indrukwekkende safari komt u heerlijk tot rust in onze kleinschalige en ‘family-run’ lodges en luxe tented camps. Droom weg in een goed boek in de tropische tuin of trek een paar baantjes in het verkoelende water van het zwembad. Wanneer de ondergaande zon het landschap onderdompelt in een rode gloed en u op uw veranda met een drankje uitkijkt op een zeer nabije troep rustig voorbijtrekkende olifanten, wordt u overspoeld door een heerlijke rust en voelt u zich één met de natuur.

Zuid- en West-Tanzania is Afrika op zijn puurst: de adembenemende schoonheid van de wildparken Selous en Udzungwa, de uitgestrektheid van het ruige Ruaha, Katavi met haar moerassen en gigantische kuddes buffels en Mahale, waar nog steeds vele primaten leven. Eenmaal aangekomen op uw bestemming, bevindt u zich op één van de meest exclusieve, mooiste en intiemste plekken op aarde. U bent één met de natuur wanneer u met uw persoonlijke gids een wandelsafari door de bush maakt. Laat u meevoeren tijdens een bootexpeditie op de Rufiji-rivier en beleef de wildernis van een hele andere kant...

beste reistijd Tanzania kent een tropisch klimaat in de kustgebieden. In het binnenland varieert de temperatuur met de hoogte. Tanzania kan het hele jaar door bezocht worden. De lange regentijd is van half maart tot eind mei. Het zuiden van het land kan in deze periode niet bezocht worden. De korte regentijd is van half oktober tot half december. In die periode valt de regen in korte buien en vaak ’s nachts.


5.895 meter

Eenzaam oprijzend uit de open vlaktes, met eeuwig besneeuwde toppen en vaak omringd door wolken is Mount Kilimanjaro één van Afrika’s meest klassieke beelden. Het is een onvergetelijke ervaring om in slechts enkele dagen vanaf de gecultiveerde velden aan de voet, door tropisch regenwoud, savanne en kale vlakten met eeuwige sneeuw de top te bereiken. De uitzichten onderweg zijn adembenemend en zullen voorgoed in uw geheugen gegrift blijven staan. U kunt de tocht naar het ‘dak van Afrika’ individueel of in internationale groepen (van maximaal 20 personen) gaan ondernemen. Uiteraard gaat er ook een kok met u mee die de drie maaltijden per dag verzorgt. U wordt altijd begeleid door gekwalificeerde, ervaren Engelstalige gidsen en lokale dragers. De beklimming is het gehele jaar mogelijk, al is de beste tijd buiten het regenseizoen, van augustus tot oktober en van januari tot maart. Elke gemotiveerde wandelaar die over een goede conditie beschikt kan zonder enige technische klimkennis en ervaring de top van de Kilimanjaro bereiken. De top bereiken is niet het enige doel: het succes ligt meer in de kwaliteit van de poging. U begeeft zich

66

bms-travellers


Kilimanjaro Mount Kilimanjaro, de kroon van Tanzania, is met zijn 5.895 meter de hoogste berg van Afrika en zelfs de grootste vrijstaande berg ter wereld. Beklim deze reus met BMS-Travellers via bijvoorbeeld de Machame- of de Marangu-route.

Het dak van Afrika

dichterbij de natuur dan u gewend bent, u ontdekt uw eigen motivatie en (h)erkent uw afhankelijkheid van anderen bij uw terugkomst van de Kilimanjaro. Of u de top bereikt heeft of niet, u zult meer te weten komen over uzelf, uw zwakheden en sterke kanten. Uw zelfvertrouwen wordt op een nieuw niveau gebracht. Er zijn vele verschillende routes om de Kilimanjaro te bedwingen: van makkelijke routes tot routes voor de zeer ervaren klimmers. De Marangu- en de Machameroute zijn de meest gebruikte.

tijdens het stijgen. Langs deze route bevinden zich moderne hutten en alle andere noodzakelijke faciliteiten. Deze houten hutten, waarin u overnacht, zijn voorzien van een keuken met kookuitrusting en een eetkamer. De Machame-route is verreweg de mooiste route en is geschikt voor de avontuurlijke en meer ervaren klimmer. De weg is een stuk steiler dan op de Marangu-route, maar u wordt dan ook beloond met de prachtigste uitzichten. Op deze route overnacht u in tenten. De reis naar de top duurt minimaal zes dagen.

De meest gebruikelijke en makkelijkste Marangu-route brengt u in ongeveer 5 dagen naar de top. U zult zich verbazen over het landschap dat drastisch verandert

Probeer (indien mogelijk) uw beklimming te plannen tijdens volle maan; tijdens de nachtelijke tocht naar de top ziet u meer van uw omgeving, waardoor de ervaring nog intenser is.


68

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

Serengeti National Park migratie van de gnoes Ngorongoro-krater Mount Kilimanjaro Selous Game Reserve Ruaha National Park Katavi Park Mahale Mountains National Park Zanzibar Pemba & Mafia Island

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

game drives wandelsafari’s boot safari’s birding chimpanseetrekking Mahale beklimming Kilimanjaro en Meru ballonvaart over de Serengeti mountainbiken kanoën vissen paardrijden diverse watersporten


Adembenemend

De migratie van gnoes (wildebeesten), zebra’s en gazellen is een jaarlijks terugkerend fenomeen en vormt een uniek en indrukwekkend schouwspel in een gebied met een oppervlakte van 27.000 vierkante kilometer. De dieren van de grote kuddes herbivoren kalveren min of meer gelijktijdig, meestal in een periode van drie of vier weken ergens tussen januari en maart. Deze periode is er voldoende voedsel aanwezig op de short grass plains aan de voet van de Gol Mountains, in het zuiden van de Serengeti. Als het in het zuiden droog wordt, trekken ongeveer 1,5 miljoen gnoes en zebra’s over de uitgestrekte graslanden van de Serengeti richting Masai Mara in Kenia op zoek naar voedsel. Deze worden gevolgd door de kuddes Thomson-gazellen die het achtergebleven kortere gras eten, en deze op hun beurt door de grote roofdieren. De parken bestaan uit bosgebied met grote gedeelten open grasland (savanne), hier en daar onderbroken door ‘kopjes’ en stroken acacia’s. De kopjes zijn grote ronde rotsblokken van graniet, die als eilandjes verspreid liggen in het landschap. Omdat ze iets boven het landschap uitsteken zijn ze een perfecte uitkijkpost voor leeuwen en luipaarden, die er dan ook vaak gesignaleerd worden.

70

bms-travellers


Migratie De grote migratie van gnoes (wildebeesten), zebra’s en gazellen vindt ieder jaar weer plaats. Het voert de dieren tijdens een barre tocht van ongeveer 900 km. door de Serengeti, van Tanzania naar Kenia en weer terug.

Tanzania & Kenia

De dieren trekken via de westelijke corridor van de Serengeti, waar ze hun eerste hindernis tegenkomen: de Grumeti-rivier. Hier liggen honderden krokodillen te wachten tot de aarzelende gnoes de rivier oversteken. De kuddes trekken verder via het Grumeti Game Reserve, over de Keniaanse grens naar het Masai Mara Game Reserve. Ook hier moeten ze een rivier oversteken, dit keer de Mara met zijn grote groepen hongerige krokodillen. Als in oktober/november grote onweerswolken samentrekken in het zuiden keren de kuddes weer terug naar het zuiden. Tegen de tijd dat ze daar aankomen zijn de vlaktes weer weelderig en groen: de cyclus kan opnieuw beginnen. Niet alle dieren doen mee aan de grote trek (ongeveer 800 km) door de Serengeti. Een grote kudde wildebeesten is territoriaal en blijft dus in het zuiden van het park. Op de kaart is te zien waar de dieren in verschillende tijden van het jaar te bewonderen zijn. De migratie is een natuurlijk proces; de vermelde maanden zijn dus slechts een indicatie. Deze kunnen worden beĂŻnvloed door de weersomstandigheden.

Kenia

Masai Mara Game Reserve

Augustus

Tanzania

September Juli Oktober

Grumeti Game Reserve

Juni November

Mei

April

Serengeti National Park

December

Maart

Januari

Februari

Ngorongoro Conservation Area


7722

bbms bm mss --t m -tr tr t ra av ave veell v e lll lle llee rs rs


Kenia

De grenzeloze wildernis en het imposante grote wild (de Big Five) in deze regio hebben avonturiers vanuit de hele wereld lange tijd aangetrokken. Weinig landen komen zelfs maar in de buurt van de verscheidenheid aan landschappen, unieke geografische hoogtepunten die u in Kenia aantreft.


Natuurwonderen

Kenia is het land met een eindeloos potentieel voor wildlife-liefhebbers: een wereld vol natuurwonderen, mede dankzij een ongekend uitgebreide dierenpopulatie. U geniet tijdens uw game drive van de grote migrerende kuddes op de open savannen. U hoort en ziet een ongelooflijk uitbundig vogelleven. U kijkt heel stilletjes en in alle rust naar de dieren die hun dorst lessen bij een drinkplaats. U maakt mee hoe roofdieren op grazende dieren jagen en ze na een snelle achtervolging overmeesteren. U beleeft de uitersten van de dichte tropische regenwouden tot de dieptes van de visrijke Indische Oceaan. In Kenia treft u het allemaal aan. Een safari door de wildernis van Kenia is een reis door de pure natuur in al haar extremen... En dan is er nog de mens. Kenia is vindplaats van fossielen van 20 miljoen jaar geleden. Deze archeologische vondsten tonen aan dat er in die tijd al mensachtigen rondliepen. Kenia is de thuisbasis van onder meer de trotse Masai. Een intrigerend en eigenzinnig volk dat met vele traditionele rituelen tot de verbeelding spreekt. Tijdens een safari kunt u kennismaken met hun bijzondere cultuur.

74

bms-travellers


Pure natuur De afwisseling in natuurlijke habitats heeft een rijke verzameling dieren tot gevolg. Elk gebied kent zijn eigen biotopen, elke biotoop zijn eigen dieren: de bewoners die er kunnen leven omdat ze voldoende voedsel vinden – of dat nu planten of dieren zijn.

Magical Kenya

Zo’n veertig grote en kleine wildparken en -reservaten is Kenia rijk. Bekende namen zijn Aberdare National Park, Samburu National Reserve, Mount Kenya National Park, Lake Nakuru National Park, Tsavo East en Tsavo West en de Masai Mara Game Reserve. Elk park heeft zijn eigen kenmerken. U kunt kiezen voor de afzondering in De Tsavo-parken, de verschroeiende hitte van Samburu National Reserve of de spectaculaire wildebeestmigratie van het Masai Mara Game Reserve. U kunt tijdens een safari een bezoek aan diverse parken combineren. Zo kunt u de open vlakten en de weidsheid van Amboseli afwisselen met de dichtbegroeide gebieden van het Aberdare National Park. U vindt daar de uitdaging van een lange, spannende rit in een 4x4 door de moerassen en modderpoelen zonder een mens tegen te komen. Dieren zijn er des te meer, ook de schuwe zeldzame en moeilijk benaderbare antilopensoorten. Als tegenhanger kunt u vervolgens bijkomen in de luxe van de Mount Kenia Safari Club in het Mount Kenya National Park, waar sinds jaar en dag de ‘rich and famous’ zien en gezien willen worden.

Uw safari blijft ook een reis om volop te genieten van luxe, service en comfort. Na een game drive is het goed toeven in de luxe lodges en tented camps. Fantastische maaltijden, maar ook massages, gezichtsbehandelingen, baden; het is de perfecte relaxte afwisseling met een dag wildernis.

beste reistijd Kenia kent een tropisch klimaat met opmerkelijke verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland en tussen de hoger gelegen gebieden en de laagvlakten. Kenia kan het hele jaar door bezocht worden. De lange regentijd is van half maart tot begin juni. De korte regentijd van half oktober tot eind november. In die periode valt de regen in korte buien en vaak ‘s nachts.


76

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

Masai Mara Game Reserve migratie van de gnoes Samburu National Park Amboseli National Park Mount Kenya National Park Shaba National Reserve Lake Nakuru National Park Laikipia Meru National Park Kustgebied

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

game drives wandelsafari’s bootsafari’s helikopter safari’s birding beklimming Mount Kenya ballonvaart over de Masai Mara mountainbiken kanoën vissen paardrijden diverse watersporten


78

bms-travellers


Uganda

Uganda: de groene parel van Afrika. Het is niet voor niets zo groen. Het land is rijk aan water in veel verschillende vormen. Kratermeren, rivieren, moerassen en vergeet ook niet het vochtige klimaat in het tropische regenwoud. Van het uitgestrekte Victoriameer tot de wilde watervallen van de Witte Nijl. Al dat water zorgt voor een grote rijkdom aan wilde dieren.


Primaten

Uganda is beroemd vanwege de vele primaten die er leven. Tijdens trekkings op sommige safari’s komt u oog in oog te staan met berggorilla’s of gaat u op zoek naar chimpansees of bavianen. In het Kibale Forest National Park zijn alleen al elf verschillende soorten primaten geteld. Bijzonder zijn de begeleide wandelingen op het Ngamba Island in Lake Victoria. Daar kunt in een zeer select gezelschap de chimps van nabij meemaken tijdens de voedertijd. Hoog in de bergen, in het tropische regenwoud van Bwindi Impenetrable National Park, leeft meer dan de helft van de wereldpopulatie berggorilla’s. Een ontmoeting met de berggorilla’s staat in de top drie van exclusieve wandelsafari’s in Uganda. Om de leefwereld van deze zeldzame dieren beschermd te laten, is er een zeer beperkt aantal vergunningen per dag beschikbaar. U maakt met een klein groepje mensen en twee gidsen de prachtige, maar pittige wandeling door het woud. De duur ervan is afhankelijk van de plek waar de reusachtige zilverrug en zijn groep op dat moment verblijven. Als u ze ziet, kunt u ze van zeer nabij bekijken. U voelt dat u opgemerkt bent en dat er een stilzwijgend maar veelzeggend contact is. Vele safarireizigers noemen deze gorillatrek de meest onvergetelijke ervaring...

80

bms-travellers


Adembenemend Het is een prachtig, vruchtbaar en zeer afwisselend land met adembenemende flora en fauna, waaronder ’de zeldzame berggorilla’s. De dicht beboste bergen en watervallen in het westen en de uitgestrekte groene graslanden in het zuiden bieden een groot contrast.

De groene parel

Het Queen Elizabeth National Park is het meest wildrijke reservaat van Uganda. Ontdek de rijke verscheidenheid aan wilde dieren tijdens een game drive en boot safari. Er zijn kuddes olifanten, buffels, giraffen, zebra’s en antilopen en talloze kleinere dieren. Tijdens safariwandelingen van één tot vijf uur maakt u onder leiding van een ervaren gids van nabij kennis met het wildlife in de ondoordringbare wouden. Wissel de wilde natuur af met een rustgevende boottocht over de blauwe Nijl of laat u in een van de vele lodges verwennen op een kalme namiddag en avond. Het Murchison Falls National Park is de plek van de Murchisonwatervallen. De Witte Nijl (met nijlpaarden) stroomt door het park en heeft wilde watervallen en stroomversnellingen. U geniet er van Rothschildgiraffen en diverse soorten vogels. Tijdens een tocht over de Nijl ziet u grote kuddes nijlpaarden en krokodillen die op de loer liggen. In het water wemelt het ook van de nijlbaarzen en tijgervissen. Volstrekt anders is het Ruwenzori Mountains National Park. Daar is eeuwige sneeuw en ijs in Afrika; de witte bergtoppen van het Ruwenzorigebergte: de Mountains of the Moon, die u ook kunt gaan beklimmen.

Vogelliefhebbers kunnen terecht in Lake Mburo National Park. Dit is het ware vogelparadijs. Het park huisvest 310 vogelsoorten in zijn bossen en papyrusmoerassen, graslanden en op het open water. Tijdens een boottocht op Lake Mburo kunt u naast krokodillen en nijlpaarden ook pelikanen, Black Crake en, met een beetje geluk, Shoebill zien. BMS-Travellers zorgt ervoor dat het adembenemende Uganda uw hart zal stelen.

beste reistijd Uganda heeft een tropisch regenklimaat, maar is het gehele jaar door bereisbaar. De lange regentijd is van april tot eind mei. De korte regentijd is van oktober tot eind november. Meestal regent het ‘s nachts of valt er overdag gedurende korte tijd een fikse bui.


82

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

Bwindi Impenetrable National Park Kibale Forest National Park chimpanseeopvangcentrum Ngamba Island Mgahinga Gorilla National Park Queen Elizabeth National Park Lake Mburo National Park Murchison Falls National Park Rwenzori National Park

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

gorillatrektochten chimpanseetrek- en wandeltochten game drives wandelsafari’s bootsafari’s birding trek- en klimtochten Rwenzori Mountains beklimming Mountains of the Moon kanoën vissen


84

bms-travellers


Rwanda

Rwanda is een land van schoonheid en een grote verscheidenheid aan planten- en dierenleven. Zo staat het land bekend om zijn altijd groene heuvels (vandaar de bijnaam ‘land van duizend heuvels’) en de berggorilla’s.


Duizend heuvels

Rwanda zal zelfs de verwende Afrika-reiziger verrassen. Naast de imposante berggorilla’s heeft het land de natuurliefhebber nog veel meer te bieden. Zo heeft het een aantal zeer mooie nationale parken, waaronder het Akagera National Park, een gebied met vooral groot wild. Grote kuddes olifanten en buffels verschijnen uit de bossen om te drinken bij de meren, terwijl u als u geluk heeft ook nog een luipaard, een gevlekte hyena of een leeuw tegenkomt. Giraffes en zebra’s zwerven over de savanne, samen met meer dan een dozijn soorten antilopen zoals impala, oribi, bushbuck, tsessebe en de grootste antiloop van de wereld, de Kaapse eland. Het Nyungwe Forest is een prachtig tropisch bergregenwoud met ruim honderd soorten orchideeën en meer dan 275 verschillende vogelsoorten. Het meest bijzondere van Nyungwe Forest zijn de primaten: maar liefst 13 verschillende soorten, waaronder chimpansees, bavianen en grote groepen van honderden acrobatische rode en zwart-witte colobusaapjes. Maar ook de watervallen Les Chutes de Ndaba en het Kivuvumeer, waar u kunt zwemmen, zonnen en genieten van het uitzicht over het meer met zijn vele schiereilandjes, zijn zeer de moeite waard.

86

bms-travellers


Voor liefhebbers Een bezoek brengen aan de berggorilla’s is misschien wel dé reden om naar Rwanda af te reizen. In Afrika zijn er nog maar twee plekken, waaronder Rwanda, waar u deze met uitsterven bedreigde mensapen in het wild kunt zien.

Berggorilla’s

Rwanda is dé bestemming om een gorillatrekking (wandeling) te maken. U kunt een uur doorbrengen met deze ‘gentle giants’ en een silverback van dichtbij zien... In totaal leven in het Parc National des Volcans zeven groepen berggorilla’s, die ieder door maximaal acht personen per dag, voor de duur van één uur bezocht mogen worden. Dit alles om het leven van de gorilla’s zo min mogelijk te verstoren. Deze wandelingen zijn relatief zwaar, zeker als er veel regen is gevallen, dus een redelijke fysieke conditie is vereist. U loopt onder begeleiding van een of twee ervaren rangers door een prachtig stuk regenwoud vol met gigantische Lobelia’s en met mos bedekte Hageniabomen. Onderweg kunt u ook golden monkeys, buffels, bush-duikers en een grote verscheidenheid aan vogels zien. Uiteindelijk, wanneer de gorilla’s zijn gelokaliseerd, beleeft u één van de meest bijzondere wildlifeervaringen ter wereld: u brengt een uur door bij de gentle giant-berggorilla’s en bekijkt hun dagelijks leven, eten en spelen. Aan het einde van uw bezoek zult u begrijpen waarom Dian Fossey 18 jaar tussen deze dieren woonde om ze te beschermen.

Andere bezienswaardigheden in Rwanda zijn: het graf van Dian Fossey, de nationale monumenten voor slachtoffers van de genocide bij Gisozi en in Nyamata en Ntarama en het Nationale Museum van Rwanda in Butare. Dit alles maakt Rwanda tot een land waarop u niet snel bent uitgekeken.

beste reistijd Rwanda heeft een gematigd tropisch klimaat. Doordat heel Rwanda redelijk hoog is gelegen is de gemiddelde temperatuur van zo’n 20 graden veel koeler dan je zo dicht bij de evenaar zou verwachten. Wel is het zo dat de temperaturen hoger in de bergen wel een stuk koeler zijn dan in de rest van het land. Het kan hier gedurende de nacht zelfs vriezen en sneeuwen.


88

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖

Parc National des Volcans Akagera National Park Nyungwe National Park Mountain Gorilla trekking

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

gorillatrekking chimpanseetrekking colobus monkey-trekking golden monkey-trekking game drives wandelsafari’s birding canopy walk in Nyungwe vulkaanwandelingen


90

bms-travellers


NamibiĂŤ

NamibiĂŤ is alleen als land al uiterst fotogeniek. Het is de absolute droom van elke landschapsliefhebber. NamibiĂŤ is met recht een land van contrasten.


Landschappen

Het fotoalbum van de landschapsliefhebber zal schitterende verstilde foto’s met grote contrasten bevatten: verlaten zandduinen in warme roesttinten met hier en daar een kokerboom, de groene overvloedige gebieden van de Caprivi Strip, de diep in het landschap ingesleten Fish River Canyon en de spookachtige scheepswrakken van Skeleton Coast. En niet te vergeten de Sossusvlei, een plek op aarde die zijn gelijke niet kent. Zandduinen in eindeloze reeksen... ze verkleuren van licht naar donker met de stand van de zon. Bestaan er nog andere plaatsen op aarde waar je de puurheid en de zuivere onmetelijkheid zo aan den lijve kan ervaren? Maar ook het wild zal niet in het fotoalbum ontbreken: zeerobben, gemsbokken, woestijnolifanten, een verdwaalde solitaire leeuw in de woestijn... noem het maar op. Als u meer op de details let, ziet u uiterst zeldzame planten en dieren die al sinds eeuwen in deze omstandigheden kunnen overleven. Het is een ‘land van oer’. Voetafdrukken van dinosauriërs vastgelegd in zandsteen, prehistorische rotstekeningen, de oude plant Welwitschia Mirabilis, zij zijn alle getuige van het tijdloze bestaan van dit land.

92

bms-travellers


Méér dan zand De meeste gebieden zijn nog steeds zoals de ontdekkingsreizigers het aantroffen: onherbergzaam en onvruchtbaar. Niet interessant om te kolonialiseren. En dat was de redding voor het natuurschoon.

Land van contrasten

Namibië is bijna 20 keer zo groot als Nederland, terwijl er maar 2 miljoen mensen wonen. Het is het op één na dunst bevolkte land ter wereld. Het zijn de Owambo als grootste groep, maar ook de San met hun rotstekening en de Himba’s die van oorsprong het land bevolken. Deze laatste stam leeft in kleine familiegroepen en leidt een nomadisch bestaan. Ze trekken met hun geitenkuddes rond, voortdurend op zoek naar voldoende groen en water. Een ontmoeting met deze vriendelijke mensen is echt een kennismaking met een compleet andere manier van leven. Namibië is ideaal voor een self drive-safari of een guided self drive-safari. Met een van tevoren uitgestippelde route op de gedetailleerde kaart rijdt u alleen of met een gids met uw 4x4 het land door. U geniet van de Namib-woestijn, naamgever aan dit land, dat bekend is vanwege zijn grote aantal endemische duinbewoners. Maar liefst 30 unieke soorten hagedissen zijn hier ontdekt. Het noordoosten is groen en tropisch vochtig: de dichtbegroeide vlakte met de regenachtige gebieden van Kavango en Caprivi. In de 4x4 bereikt u plekken die moeilijk toegankelijk zijn. Een combinatie met een fly in-safari maakt uw tocht nog avontuurlijker.

De overvloed aan water in de Caprivi zorgt voor een grote variëteit aan zoogdieren, zoals de vele olifanten en vogels. De dichte begroeiing maakt het u niet gemakkelijk ze te zien. Het bekendste park is het Etosha National Park, waar naast de Big Five nog 114 andere diersoorten leven. Ze komen in toevallige combinaties drinken bij de waterholes. Soms vreedzaam, soms vechtend. Verder kunt u in Namibië kennis maken met de bosjesmannen in de Kalahari, de zeerobben in de Atlantische Oceaan, de Himba’s in Damaraland, de cheeta’s van het Cheetah Conservation Fund, de steaks van Joe’s Beerhouse of de olifanten in de woestijn. U kunt het allemaal meemaken...

beste reistijd Namibië heeft een woestijnklimaat: heet en droog. Namibië kan het hele jaar door bezocht worden. De jaargetijden zijn omgekeerd aan die van ons. De lange regentijd is van januari tot april. De korte regentijd van half oktober tot december.


94

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

Etosha National Park zandduinen van Sossusvlei zeerobbenreservaat bij Cape Cross rotstekeningen van Twyfelfontein Fish River Canyon Hoba Meteoriet Cheetah Conservation Fund

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

game drives wandelsafari’s bootsafari’s wandeling met de Bushman bezoek aan de Himba’s Living Desert Tour (Swakopmund) ballonvaart over de Namib-woestijn beklimmen van Dune 45 in Sossusvlei quadtour door de woestijn diner bij Joe’s Beerhouse in Windhoek mokoro-(kano)tocht in Caprivi dolfijncruise vanuit Walvis Bay mountainbiken kanoën vissen


96

bms-travellers


Botswana

Botswana is zowel voor de landschaps- als de wildlife-liefhebber een bijzondere bestemming. De afwisseling in gebieden laat een steeds wisselend beeld zien en is voor u een aanleiding voor speciale activiteiten.


Maanlanding

Bijna 70% van het land is bedekt door Kalaharizand. De Kalahari-woestijn is echter geen voortdurend droge, kale woestijn. Dankzij overvloedige, maar volstrekt onvoorspelbare regenval is er begroeiing. De grond houdt echter geen water vast aan de oppervlakte waardoor alleen de sterke flora en fauna overleven. De Kalahari-woestijn is onderdeel van het grootste aaneengesloten zandgebied ter wereld. De twee grootste parken van Botswana, het Central Kalahari Game Reserve en het Gemsbok National Park, liggen in dit gebied. U ziet kilometers glooiende roestrode zandduinen, het uitdagende en eeuwige spel van wind en zand. Een pure parel voor de liefhebbers van dit ruige, ongetemde Afrikaanse landschap, maar ook een plek om grote roofvogels en katachtigen te bewonderen. Droger is het ‘land van dorst’: Kgalagadi-park. De naam zegt het al: een mens houd het hier niet lang uit vanwege het gebrek aan water. Een bezoek is als een maanlanding: u bent een van de happy few die er (volledig geëquipeerd en onder begeleiding van een ervaren en deskundige gids) voet op de zanderige bodem zet. U bent in een gebied waar alleen de natuur zich heeft doen gelden. De mens heeft bijna niets kunnen doen. De dieren zijn er wel: u krijgt

98

bms-travellers


Woestijn & oase Botswana is door z’n droogte en regenperiodes een uitdaging voor mens en dier. De extremen zorgen ervoor dat u in sommige gebieden per seizoen een compleet ander land aantreft: van het zoutpannenlandschap van Nxai en het woestijngebied van de Kalahari tot de groene Okavango Delta waar de dieren toestromen om zich te laven aan het water.

Groene oase

kippenvel als u antilopen met duizenden tegelijk over de zandvlakte ziet rennen. Bijzonder is ook het Central Kalahari Game Reserve waar de San (bosjesmannen) wonen. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners die al duizenden jaren in Botswana leven. Het reservaat beschermt deze San en hun intrigerende cultuur tegen de invloeden van buitenaf. De spectaculaire Okavango Delta is de groene oase in de Kalahari. Als grootste delta van het continent biedt deze leefruimte voor vele soorten wild en vogels. Je ziet er de mooiste kleuren en zelfs met uw ogen dicht is het natte gebied vol eilandjes een belevenis. Het riet en de bomen verstoppen het wild en de talloze vogelsoorten. Ze laten echter voortdurend van zich horen: lokroepen, gesnater, geklapper, gebekvecht, geschreeuw, gepiep. In het vele water zult u oude bekenden uit de dierentuin tegenkomen, zoals otters, pelikanen, krokodillen, nijlpaarden en visarenden. In het wild ziet u echter hoe ze samenleven in deze prachtige omgeving. Ook een nacht in de delta is nooit stil. Dan gaat in uw comfortabele lodge het haarvuur aan, worden de lantarens en kaarsen aangestoken en is na het driegangendiner een warm bad een heerlijke afronding van uw game drive, boottocht of wandelsafari.

Het meeste grote wild treft u aan in het Chobe National Park. Chobe is het olifantenpark. Op uw route kunt u enorme kuddes met deze grote grijze dieren aantreffen.

beste reistijd Botswana heeft een subtropisch klimaat. Het land kan het hele jaar door bezocht worden. De beste reistijd is tussen eind april en midden november. Van juni tot augustus (winter) is het ‘s nachts zeer koud, terwijl het van februari tot maart (zomer) regenseizoen is. Van september tot december is het heet.


100

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

Okavango Delta Savuti Linyanti zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Chobe National Park Central Kalahari Game Reserve

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

game drives wandelsafari’s bootsafari’s birding wandeling met de Bushman quadtour door de zoutpannen mokoro-(kano)tocht in de Okavango Delta kanoën vissen


102

bms-travellers


Zambia

Zambia is een heerlijk land om te vertoeven. De liefhebbers van water, wildlife en de klassieke safari zijn er helemaal in hun element.


Waterrijk

De nationale parken Luangwa en Kafue zijn twee van de grootste wildreservaten in Afrika, daarnaast zijn er nog zeventien andere nationale parken die (slechts) acht procent van de totale oppervlakte van het land beslaan. Dat geeft meteen aan over wat voor enorm landoppervlak we het hebben. De spannende wandel- en kanosafari, de fly in-safari maar ook de traditionele game drive en night drive: Zambia biedt volop de gelegenheid aan de avontuurlijke en sportief ingestelde natuurliefhebber. Zelfs een vissafari behoort tot de mogelijkheden. En de wandelsafari is in Luangwa National Park ‘uitgevonden’. De waterpartijen zijn ook het decor van de mooiste lodges en tented camps. Bij een meer of rivier komen de vele verschillende grazers en vogels hun dorst lessen. Zittend op de veranda, diep weggezakt in de kussens van uw luie stoel, ziet u na een dag vol activiteit en avontuur het wild grazen en drinken; op een steenworp afstand. Een safari in Zambia is een optimale combinatie van bloeiende en groeiende plantenpracht, vele wildlifeverrassingen en een uitermate comfortabele belevenis in de tropen.

104

bms-travellers


Klassiek Met de bron van de grote rivieren Zambezi en Zaïre, de legendarische Victoria Falls, het gigantische stuwmeer Lake Kariba, de andere natuurlijke meren en de vogelrijke moerassen is Zambia een groot paradijs voor de reiziger die een klassieke safari, water en wildlife wil combineren.

Voor de liefhebbers

Kenners hebben het South Luangwa National Park één van de beste wildreservaten ter wereld genoemd en dat is niet zonder reden. Slechts weinig parken kunnen de buitengewone hoeveelheid wild evenaren noch kunnen zij aan bezoekers zulk opmerkelijk wild in zo’n afgelegen en geïsoleerde wildernis tonen. De Luangwarivier, de levensader van het park, is de beste intact gebleven rivier in Afrika en de concentratie van wild hierlangs behoort tot de grootste op dit continent. De Victoria Falls zijn één van de meest spectaculaire wonderen der natuur. Het magische van deze watervallen komt tot uiting in de torenhoge kolommen water en mist, het oorverdovende gedonder van het vallende water, de angstaanjagende diepte van de kloof en de rustgevende lagunes in de bovenloop van de rivier.

Het Kafue National Park met de Kafue-rivier is voor een groot deel bebost met hier en daar stukken open grasland. Deze worden onderbroken door termietenheuvels, vijgenbomen en palmbomen. Roofdieren zoals luipaarden en leeuwen komen hier veelvuldig voor. Bijzonder zijn de Busanga Plains: een uitgestrekt moeras dat gevoed wordt door de Lufupa-rivier. In het Lower Zambezi National Park, stroomafwaarts van Lake Kariba, vormt de machtige Zambezi-rivier kleine rietbedekte eilanden, die het leefgebied zijn van een keur aan wild.

beste reistijd Zambia heeft een tropisch klimaat. De beste perioden om het land te bezoeken zijn verschillend. De regentijd loopt van november tot mei en is een goede periode om de Afrikaanse bush op een andere manier te leren kennen. Luangwa is tijdens de droge tijd van juni tot oktober het meest geschikt voor safari’s. De Victoria Falls zijn het meest spectaculair tussen april en mei, na het regenseizoen. De beste reistijd voor Kafue en Lower Zambezi is tussen mei en oktober.


106

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖

Kafue National Park Lower Zambezi National Park North & South Luangwa National Park Victoria Falls

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

game drives wandelsafari’s bootsafari’s birding vissen Victoria Falls: bezoek aan de watervallen boottochten rondvlucht helicoptervlucht stoomtreintour white water raften bungeejumpen


108

bms-travellers


Zimbabwe

Zimbabwe is een prachtig land, bestaande uit ruwe Afrikaanse wildernis en oud mysterie. Een safari in Zimbabwe roept beelden op van grote, rijk gevulde wildplateaus, zoals het majestueuze Hwange National Park, en de adembenemende rauwe kracht van Victoria Falls, het breedste gordijn van vallend water in de wereld.


Victoria Falls

Het magische van de Victoria-watervallen komt tot uiting in de torenhoge kolommen water en mist, het oorverdovende gedonder van het vallende water, de angstaanjagende diepte van de kloof en de rustgevende lagoons in de bovenloop van de rivier waar nijlpaarden en krokodillen zich schuilhouden. Deze watervallen imponeerden David Livingstone bij de ontdekking zozeer dat hij ze vernoemde naar zijn koningin, Queen Victoria. De ‘Vicfalls’ zijn het hele jaar een spectaculair gezicht, maar vanaf februari, na het regenseizoen, stort er ongeveer een half miljoen kubieke meter water per minuut de honderd meter naar beneden. Dan is de beleving helemaal fantastisch. De lokale bevolking noemt het ‘Mosi-oa-Tunya’; de rook die dondert. Een rondvlucht (de ‘Flight of Angels’) biedt een fabuleus uitzicht op de 1708 meter brede watervallen en de bovenloop van de rivier met haar vele eilandjes. Raften op de wilde stroomversnellingen in de kloof is een zeer populair avontuur. Bezoekers kunnen ook kajakken, kanovaren, paardrijden of een wandelsafari maken onder begeleiding van een gids.

110

bms-travellers


Ruwe wildernis Zimbabwe is een land dat rijk is aan verschillende soorten ruwe wildernis, variërend van laaggelegen semi-woestijn, uitgestrekte savannes en fascinerende rotsformaties tot weelderige hooglanden bezaaid met bossen en meren. Bijzondere gebieden met wild in overvloed.

A World of Wonders

Hwange is het grootste wildreservaat in Zimbabwe. Het afwisselende gebied met zoutpannen, acaciabossen en grazige vlakten biedt onderdak aan een overvloed aan wilde dieren. De rivieren vallen in sommige maanden van het jaar droog, waardoor de dieren in deze droge perioden naar waterpoelen trekken, die overigens door mensen bijgevuld worden. U kunt vrijwel alle diersoorten van Zuidelijk Afrika hier tegenkomen, waaronder uiteraard de Big Five, maar ook cheeta’s, giraffes en zebra’s. Naast de gebruikelijke game drives kunt u hier (onder leiding van een bekwame gids en ranger) en bijzondere wandelsafari’s maken. Tijdens deze wandelingen komt u dicht bij het wild en leert u meer over de wonderen der natuur. Mana Pools is een gedeelte van de benedenstroom van de Zambezi-rivier in Zimbabwe. Het park biedt adembenemend mooie uitzichten en grote concentraties wild die aan de kilometerslange oevers komen drinken. Het is tevens een gewild gebied voor wandelsafari’s en vogelaars. De beste manier om Mana Pools te verkennen is ongetwijfeld per kano. Deze meerdaagse kanosafari’s, die afgewisseld worden met wandelsafari’s, zijn het hele jaar door mogelijk. In de droge tijd kunnen er safaritochten per 4x4 worden gemaakt.

Het stuwmeer Lake Kariba wordt bevolkt door grote populaties nijlkrokodillen en nijlpaarden. De oevers worden druk bezocht door olifanten en zeer veel ander wild, zoals witte neushoorns, giraffen, zebra’s, bavianen, sabelantilopen, impala’s, buffels en een grote verscheidenheid aan (water)vogels. Malilangwe in het zuidoosten is een groot beschermd gebied waar wilde dieren uitbundig aanwezig zijn, inclusief de Big Five. Kortom: de echte natuurliefhebber komt in Zimbabwe niets te kort.

beste reistijd Zimbabwe heeft een gematigd klimaat. De beste reistijd is in de maanden april en mei, wanneer alles nog groen is. De winter duurt van mei tot augustus. Het is dan vrijwel droog, maar het kan vooral ’s nachts wel koud worden. De lente is van augustus tot november; het is dan warm en vrijwel droog. De zomer duurt van november tot april, dit is tevens het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen valt er meestal eind van de middag een hevige bui. De Victoria Falls zijn het meest spectaculair tussen april en mei, na het regenseizoen.


112

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖ ❖ ❖

Victoria Falls Mana Pools National Park Hwange National Park Lake Kariba Malilangwe Wildlife Reserve

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

game drives wandelsafari’s bootsafari’s birding vissen mountainbiken kanoën Victoria Falls: bezoek aan de watervallen boottochten rondvlucht helicoptervlucht stoomtreintour parasailing white water raften bungeejumpen


114

bms-travellers


Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het land met de meeste vakantiemogelijkheden. Het land van de Tafelberg komt in alle opzichten tegemoet aan de veeleisende reiziger die ‘alles’ wil.


Ongeëvenaard

Zuid-Afrika is ongeveer 29 keer zo groot als Nederland. Die grootte brengt een enorme variatie aan landschappen, wildlife, flora en verschillende klimaatzones met zich mee. U kunt er safari’s maken, duiken, zonnen, winkelen, abseilen, waterskiën, paragliden, wildwatervaren, gokken, paardrijden, windsurfen, forelvissen, golfen en nog veel meer. Het land is ideaal voor een self drive-reis. Elk gebied en elk seizoen biedt natuurschoon en culturele hoogtepunten. Na de regentijd, tussen augustus en oktober, is de WestKaap één en al bloemenpracht. Hier liggen ook de beroemde Tuinroute en de Wijnroutes. De Tuinroute strekt zich uit tussen Tsitsikamma National Park en Mosselbaai en is ongeëvenaard door haar landschappelijke verscheidenheid, flora en charmante kustplaatsjes zoals Plettenberg Bay en Mossel Bay. Diepe ravijnen, ongerepte groene wouden, bloeiend fynbos en een uitbundig vogelleven zijn kenmerkend voor dit gebied. De belangrijkste plaats van de Tuinroute is Knysna, gelegen aan een prachtige lagune. U vindt hier een overvloed aan winkels, galerijen en restaurants. In The Quays kunt u genieten van verse lokaal gekweekte oesters (op een bedje van ijs en besprenkeld met citroen).

116

bms-travellers


Rainbow Nation Zuid-Afrika wordt ook wel de Rainbow Nation genoemd. Het land is namelijk in vele opzichten bijzonder kleurrijk: verschillende klimaatzones, vele volkeren, talen en culturen en verscheidene natuurgebieden met elk een eigen samenstelling van flora en fauna.

Facetten van de diamant

Van eind juni tot december kunt u in de West-Kaap zelfs walvissen en dolfijnen langs de kust zien, bijvoorbeeld bij het plaatsje Hermanus. U kunt ook een bezoek brengen aan Cape Agulhas, het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent.

Er zijn verschillende wijnroutes waar u bij verschillende wijnboerderijen kunt proeven, kelders bezoeken en uiteraard wijn kopen. Historische plaatsjes als Paarl, Franschhoek en Stellenbosch spreken hier tot de verbeelding.

Oudtshoorn, ingenesteld tussen de Outeniquabergen in het zuiden en de Swartbergketen in het noorden, is ook zeker een bezoekje waard. U kunt hier een bezoek brengen aan een struisvogelfarm, een krokodillenen cheetahfarm en de Cango Caves (grotten). In de grotten, gelegen aan de voet van de Swartbergpas, ziet u prachtige stalagmieten en stalactieten.

De Wild Coast in de provincie Eastern Cape is de geboortegrond van Nelson Mandela. In het dorpje Mvezo bij Umtata. In Mvezo bevindt zich een museum gewijd aan Mandela.

En dan is er het beroemde Kaapstad. De magie van deze stad voelt u meteen als u aankomt. De combinatie van zoveel verschillende aspecten qua natuur, mensen, arm en rijk, architectuur, visies, geschiedenis, feestjes, humor, muziek, kunst, eten en alles wat u nog maar kunt bedenken geeft deze wereldstad een bijzondere, karaktervolle sfeer. Beroemde bezienswaardigheden zijn het V&A Waterfront, de Tafelberg, Kirstenbosch, Robben Eiland en Cape Point. Liefhebbers kunnen hier ook gaan kooiduiken met witte haaien. Een absoluut avontuur!

In het Addo Olifant Nationale Park treft u een overvloed aan flora en fauna aan, waaronder de Big Five: olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel. Andere game reserves zoals Kariega en Shamwari zijn ook zĂŠker de moeite waard. Cape St. Francis is een klein vissersdorpje dat is uitgegroeid tot een moderne vakantieplaats. Het heeft hele mooie stranden met veel zandduinen. In het nabijgelegen natuurgebied St. Francis Nature Reserve, met zandstrand, rotsachtige kust en zandduinen, lopen kleine dieren zoals de bosbok, grysbok, vervet aapjes, mangoest, caracal en otters. Heel af en toe wordt de Jackass-pinguĂŻn gezien.


118

bms-travellers


Africa cool!

Afrika was echt heel cool! We reisden rond met een camper en sliepen elke nacht op een andere camping. Ik heb echt heel veel dieren gezien... Ik heb een leeuw geaaid op een camping en oog in oog gestaan met een nijlpaard op een meter afstand (wel met een muurtje ertussen hoor)! Op een andere camping kwamen een struisvogel en een hert chips pikken van de tafel. Er liepen ook wrattenzwijnen die hun neus zowat verbrandden aan ons kampvuur. Die waren ook heel grappig! Iris Doornbos, 15 jaar


Tapijt van bloemen

De Northern Cape ligt voor een deel in een bijzonder gebied: het Kgalagadi Transfrontier National Park, een uitgestrekte woestijn die doorloopt in Botswana. Het dorre Namaqualand wordt door de lenteregens in augustus omgetoverd in een uitgestrekt tapijt van bloemen. De North West regio kent twee belangrijke wildreservaten, het Pilanesberg Nationaal Park en Madikwe Wildreservaat. In het malariavrije reservaat Madikwe ziet u de Big Five en de op één na grootste populatie van olifanten in Zuid-Afrika. In dit gebied ligt ook Sun City, een luxe complex van hotels, restaurants, bars, gokhallen, theaters, discotheken, golfbanen en winkels. Limpopo is het gebied van de Waterberg Mountains, ruw terrein, wildernis, veeboerderijen, bergen, veel rivieren, beekjes, moerassen en o.a. Kruger-, Marakeleen Mapungubwe National Park. Daarnaast zijn er nog vele privé reservaten, zoals Welgevonden. In de provincie Mpumalanga ligt de beroemde Panoramaroute met haar spectaculaire vergezichten (Blyde River Canyon ) en bijzondere natuurverschijnselen, zoals God’s Window.

120

bms-travellers


Land van uitersten Niet alleen de overweldigende natuur maakt Zuid-Afrika tot een bijzondere bestemming, maar ook de culturele en historische plaatsen, de wijngebieden en de vele activiteiten die in de verschillende gebieden te doen zijn. Meer divers kan een land bijna niet zijn...

Historie, strand & safari

Kwazulu-Natal is uitermate geschikt voor een strandvakantie, met veel keuze in accommodaties, al dan niet met een golfbaan. Het Hluhluwe-Umfolozi Park staat bekend om zijn neushoorns, terwijl het Greater St. Lucia Wetland Park de leefruimte is van zeedieren, zoogdieren, reptielen en vogels. Als u geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis biedt Kwazulu-Natal de diverse Anglo-, Boeren-, AngloZoeloe- en Zoeloe-Boerenslagvelden (Battlefields). De Drakensbergen zijn met een top van 3446 meter het hoogste gebergte in Zuid-Afrika. Het gebied zal elke bezoeker door zijn unieke mix van spectaculaire schoonheid, rijke historie en hartverwarmende gastvrijheid betoveren. De Drakensbergen bieden een diversiteit aan wandel- en paardrijdroutes. En laten we het beroemdste wildpark ter wereld niet vergeten: het Kruger National Park, met daaromheen veel privéwildgebieden, zoals Sabi Sands en Timbavati. Dit is een prachtig gebied voor safari’s om de immense diversiteit aan flora en fauna te gaan bekijken. Het park bestaat uit enkele verschillende ecosystemen en landschappen. Omdat elke diersoort aangetrokken wordt door een bepaald ecosysteem, leeft elke diersoort ook in specifieke gedeeltes van het park. Zo leven de neus-

hoorns en de buffels vooral in het beboste zuidwesten van het park, terwijl zebra’s, giraffen en diverse soorten antilopen zich met name ophouden in de graslanden in het zuidoosten van het park. U ziet het: Zuid-Afrika is het land van uitersten. Van villa’s als paleizen tot de zeer arme townships. Van diamantmijnen tot zandafgravingen. De experts van BMS-Travellers adviseren u graag bij het uitstippelen van uw ideale reis.

beste reistijd Zuid-Afrika heeft een subtropisch klimaat langs de kusten en is warm en droog in het binnenland. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de jaargetijden precies omgekeerd aan die van ons. Het land kan daarom het hele jaar door bezocht worden. Een uitzondering daarop vormt de Kaap regio, waar het regenseizoen loopt van mei tot midden augustus en het noordoosten (Greater Kruger) waar het regenseizoen loopt van november t/m januari. Wilt u heel Zuid-Afrika bezoeken kunt u het beste reizen in maart-april en september-oktober.


Geschiedenis

Op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Kaapstad beginnen de Cape Winelands. Het is een gebied met indrukwekkende bergen, vruchtbare groene valleien, wijngaarden en boomgaarden vol fruit. U ziet hier nog landhuizen in de zeer herkenbare Kaap-Hollandse stijl. Er wordt in de Kaap al meer dan 350 jaar wijn gemaakt. In 1659 werd de eerste wijn gemaakt door Jan van Riebeeck. Hij importeerde de eerste wijnstokken uit Europa en produceerde de eerste wijn, die overigens niet echt van goede kwaliteit was. In 1679 trad gouverneur Simon van der Stel aan. Hij gaf de kwakkelende wijnbouw een positieve impuls. De komst van een aantal Franse Hugenoten heeft daar ook aan bijgedragen. De periode na de 17de eeuw kende afwisselend tijden van bloei en verval, maar sinds de laatste 10 Ă 15 jaar heeft de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zich ontwikkeld tot een zeer hoog niveau. Heden ten dage bedraagt het totale areaal ruim 118.000 hectare en groeit nog steeds. De meeste wijngaarden liggen in de West-Kaap dichtbij de kust, maar er wordt ook wijn geproduceerd in de drogere streken iets noordelijker en oostelijker, bijvoorbeeld in Klein Karoo, Olifantsrivier en Oranjerivier.

122

bms-travellers


Baie lekker De Zuid-Afrikaanse wijngebieden in de Western Cape behoren tot de mooiste ter wereld. Het klimaat in deze gebieden is mild, met zachte zomers en koele winters. Vanwege dit zeer gunstige, mediterrane klimaat en de vruchtbare grond is dit gebied perfect voor wijnbouw.

Eigen karakter

Wijnroutes

In de West-Kaap worden diverse druivenrassen verbouwd. De bodem en het bijzondere klimaat geven de wijnen die hiervan gemaakt worden allemaal hun eigen karakter. Voor witte wijn zijn dit o.a. de Chenin Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc enColombar(d). Voor rode wijn wordt o.a. Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot verbouwd.

Een populaire manier om de geneugten van Zuid-Afrikaanse wijn te ontdekken is het maken van een dagtrip vanuit Kaapstad; met eigen vervoer of via een georganiseerde excursie. Tijdens deze excursies worden over het algemeen 3 Ă 4 wijnboerderijen bezocht om daarna te gaan lunchen. U heeft dan echt wel een goede indruk kunnen krijgen en heerlijk kunnen proeven. Een groot voordeel van een geboekte excursie is dat u niet meer zelf terug hoeft te rijden... Het aantal wijngaarden dat u kunt bezoeken is legio. Al met al kunt u 13 wijnroutes rijden en 2.000 soorten wijn proeven!

De etiketten zijn vaak in het Engels en soms in het Zuid-Afrikaans geschreven. Men hanteert in ZuidAfrika het zogenaamde Wine of Origin-systeem, een classificatie in verschillende kwaliteitsklassen. Wine of Origin (Wyn van Oorsprong) is een kwaliteitswijn die aan allerlei eisen moet voldoen ten aanzien van druivenras(sen), alcoholgehalte en herkomst. De Estatewijnen zijn afkomstig van bepaalde b wijnhuizen, waarvan de naam op het etiket moet w worden vermeld. verm

Langs de verschillende wijnroutes kunt u naast het wijnproeven, meer kennis van wijn krijgen, kelders bezoeken en uiteraard wijn kopen. Mocht u op eigen gelegenheid gaan, dan is het raadzaam om vooraf een afspraak te maken om teleurstelling te voorkomen. De bekendste plaatsen zijn Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Constantia en Durbanville, maar Tulbagh, Worchester, Robertson en Wellington zijn ook zeker de moeite waard. Van elke plaats zijn lijsten verkrijgbaar waarop alle wijnboerderijen staan die bezocht kunnen worden.


124

bms-travellers


Highlights

Kruger National Park Panoramaroute Tuinroute Wijnroutes Kaapstad Addo Elephant National Park Hluhluwe-Umfolozi Park Greater St. Lucia Wetland Park Kgalagadi Transfrontier National Park

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

game drives wandelsafari’s bootsafari’s birding mountainbiken kanoën vissen paardrijden ballonvaren wijnproeven whale watching (seizoen) shark cage diving diverse watersporten


126

bms-travellers


Indische Oceaan

De kilometerslange ongerepte, tropische stranden en de warme wateren van de Indische Oceaan bieden een groot aantal bijzondere bestemmingen om de onaangetaste natuurlijke schoonheid van de Afrikaanse kust en de eilanden in de Indische Oceaan te ontdekken.

bms-travellers

127


Parelwit strand

De Indische Oceaan ligt tussen Oost-Afrika, ZuidAzië, de archipel van Indonesië en Australië. De bestemmingen rond en in de Indische Oceaan hebben veelal ongerepte, parelwitte stranden, overspoeld door warm, turkooizen zeewater en beschermd door wuivende palmen. Geniet van de zon, zee en de grote variëteit aan luxe accommodaties. En voor diegene die actief bezig wil zijn, zijn er altijd genoeg mogelijkheden om excursies in de omgeving te maken of één van de vele watersporten te beoefenen: snorkelen, duiken, zeilen, (wind)surfen, kanoën en zeevissen zijn slechts enkele voorbeelden. Vaak kunt u ook fascinerende uitstapjes door de overweldigende aanwezige natuur maken. In Kenia kunt u langs de kust bij het populaire Mombasa of Lamu uw rust zoeken, maar bij Kiwayu of Funzi Island kunt u die zeker vinden. Langs de kust van Tanzania zijn enkele bijzondere accommodaties te vinden, maar het grootste gedeelte van de resorts treft u op Zanzibar en op de eilanden Pemba en Mafia. U kunt hier echt nog ver van de bewoonde wereld genieten van de geneugten die de lodges en resorts bieden.

128

bms-travellers


Indische Oceaan Laat u verwennen in een van de fantastische accommodaties aan de kust en op de eilanden van Kenia, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika en de eilanden Mauritius, de Seychellen en de Malediven.

The beach experience

Verder naar het zuiden ligt de Quirimbas-archipel in Mozambique en nog zuidelijker de Bazaruto-archipel, beiden met vele verschillende tropische eilanden waar het goed vertoeven is. Ook aan de honderden kilometers kustlijn van Mozambique kunt u kiezen uit vele verschillende lodges en resorts. Of misschien prefereert u de meer gecultiveerde stranden van Zuid-Afrika? Alles is mogelijk... Het eiland Mauritius met haar witte zandstranden, helder water, bergen, tropische wouden en prachtige hotels van hoge kwaliteit staat garant voor een bijzondere strandbeleving. De eilanden van de Seychellen doen denken aan het verloren paradijs. U wordt altijd omringd door schitterende natuur en prachtige stranden. ‘Island hoppen’ tussen de verschillende eilanden, zoals MahĂŠ, Praslin, La Digue en vele andere, behoort hier tot de mogelijkheden. De Malediven bestaan uit 26 atollen met in totaal 1192 kleine eilanden. De meeste resorts bevinden zich alleen op een eiland, waardoor u gegarandeerd kunt genieten van de rust, de azuurblauwe zee en de spierwitte stranden. De eilanden zijn een geliefde bestemming voor huwelijksreizen.

De warme wateren van de Indische Oceaan bieden snorkelaars en duikers een groot aantal mogelijkheden om de onderwaterwereld te verkennen. Vooral Mozambique en de Malediven zijn duikersparadijzen bij uitstek. Adembenemende koraalriffen met vele kleurige vissen, maar ook mantaroggen, schildpadden en rifhaaien: u kunt het hier allemaal tegenkomen.

beste reistijd Kust en eilanden Oost-Afrika juni t/m oktober & december t/m maart Malediven oktober t/m april Mauritius mei t/m december Mozambique juni t/m november Seychellen januari t/m september

bms-travellers

129


130

bms-travellers


Highlights

❖ ❖ ❖

Tanzania: Zanzibar Pemba & Mafia Island Kenya: Mombasa Lamu Mozambique: Pemba Quirimbas & Bazaruto Archipel Mauritius Seychellen Malediven

Activiteiten ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

zwemmen snorkelen duiken zeilen windsurfen kitesurfen kanoën waterskieën zeevissen

bms-travellers

131


The Experts BMS-Travellers is de expert in privé reizen op maat: rondreis met gids, self drive en fly in naar ❖ Botswana ❖ Seychellen ❖ Kenia ❖ Tanzania ❖ Malediven ❖ Uganda ❖ Mauritius ❖ Zambia ❖ Mozambique ❖ Zimbabwe ❖ Namibië ❖ Zuid-Afrika ❖ Rwanda Voor meer informatie over de bestemmingen, wildparken, aanbevolen accommodaties en reissuggesties verwijzen we u graag naar onze website

www.bms-travellers.nl

Communicatieweg 11a 3641 sg Mijdrecht Nederland Telefoon +31 (0)297 - 25 44 55 www.bms-travellers.nl info@bms-travellers.nl


Safari Guide  
Safari Guide  

The expert in tailor made travels and safaris, fly in, guided or self drive, in east and southern Africa.

Advertisement