Page 5

M: Még csak az hiányozna! Hallott már Ön olyanról, hogy költséghatékonyság? G: Az elnöki tanács elnöke is hasonlót emlegetett. M: Nem is bozon volt az, hanem bozont! Társaságunk részvényesei már nyakig ülnek a… az új ötletekben. Új szerkezeti anyagokat próbálunk ki, és tovább fejlesztettük a technológiai paramétereket

Józsi bácsi, a karbantartónk megfigyelései nyomán. Méretnöveltük kísérleti technológiáinkat, bővítettük berendezéseink kakacitását. Ehhez mit tudna hozzátenni? Mégis, hogy tudná magát hasznossá tenni? G: Kísérleti alapanyagot… hát azt tudok biztosítani.

3. felvonás Egy vegyészmérnök és egy fizikus gondolatai tudományos fejlődésről és a szellem előrehaladásról. G: Mit gondolsz, hogy a tudományos és/vagy technikai fejlődés a javunkra válik-e? M: Inkább arra kérdezzünk rá, hogy boldogabb lesz-e az átlagember attól, hogy fejlődik a tudomány! Mondhatjuk-e azt, hogy az újkor embere a tudományos fejlődés által szükségszerűen boldogabb, mint a régi korok embere? G: Figyelemre méltó, hogy kérdésedben egy állítás is el volt rejtve. Ezek szerint az, és csak az mozdít előre minket, ami az átlagember boldogságát növeli? M: Akkor lehet boldogabb az emberiség, ha minél több tagja boldog. Nem igaz? G: Nem is ez volt a kérdésem, hadd fogalmazzam újra! Igaz-e, hogy a szellem előrehaladása az emberiség minél nagyobb boldogságát jelenti? Számomra gyanús, hogy nem.

M: Valóban, létezhet olyan fejlődés, amiből nem következik rögvest embermilliók boldogulása. Gondoljunk például a művészetekre! G: Mi adja tehát a művészetek értékét? Szerintem erre a kérdésre hasonló a válasz, mint amit egy elméleti fizikus adna arra a kérdésre, hogy mi adja a fizika értékét. M: Szóval az elméleti tudományok fejlődése hasonló értékű, mint a művészetek. G: Úgy vélem, mindkettő az igazságot kutatja. M: S mi lesz, ha egy nap megtaláltuk az igazságot? Művészeink majd esztergálnak, tudósaink pedig pincérnek állnak? G: Akkor lesz a megváltás: a tudatok időtlenül ös�szefonódnak és feltárulnak az igazságok. M: Jövel, oh, boldog óra! De addig is dolgozzunk becsülettel, alkossunk szívvel és érezzünk lélekkel. Bízzunk a boldog eljövendőben, és legyünk büszkék az eddigi eredményeinkre. Ez kísérjen tovább az úton!

Profile for GDH BME

K4π 2016. április  

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kari lapjainak közös különszáma.

K4π 2016. április  

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kari lapjainak közös különszáma.

Advertisement