Page 4

Oda-vissza interjú: a fizikus és a vegyészmérnök Gergely & Márton

1. felvonás Erőltetett menet, avagy hogy hangzott volna az interjú, ha komolyan vesszük? M: Jó napot, illetve estét! Ki vagy? G: Én is merőben jó napot kívánok, illetve ezen adott körülmények között jó estét! M: Ezen nem veszünk össze. De mégis ki vagy? G: Én vagyok a tudós! És te ki vagy?

M: Viszont én a mérnök vagyok. És éhes is. G: Mondd, nálatok is vannak vizsgák az első félévben? Mi szoktunk izgulni a vizsgák előtt. M: Igen, nálunk is nemkülönben, viszont legalább annál inkább vannak vizsgák. G: Ó, vajon mit hagytam ki, mit kell még elmondani egy ilyen interjúban? M: Kimerítőnek és kellemesnek találtam a társalgást, köszönöm.

2. felvonás Az elismert és sikeres elméleti tudóst egy nap kicsapják az Akadémiáról, mert viszonyt folytatott az elnöki tanács elnökével és lányával egyszerre. Felkeresi tehát régi kollégáját, az Egyesített Szennyvíztársaság főmérnökét, hogy állást találjon nála.

Ajtó: kopp-kopp M: Tessék? G: Jó napot kívánok! M: Nicsak, hová nem kerül egy régi kolléga! G: Ilyen gyorsan terjednek a hírek? M: Minden mocsok, ami a városban van, előbbutóbb itt köt ki, és mi leszűrjük a tanulságot. Tudjuk ám, mi bűzlik az Akadémián. G: Betevő kenyérre, állásra van szükségem. M: Látott-e már villáskulcsot? Melyik végén kell megfogni?

G: Gondolom a másik végén, mint ahol a villa van? M: Miért gondolja, hogy akadémikus háttérrel hasznos munkaerő lehet szerény társaságunknál? G: Én a fizikát a legnagyobb őszinteséggel és bátorsággal műveltem, minden kérdésnek utána mentem, semmilyen diszkussziót nem hagytam az utókorra, valamint minden hibát feltüntettem. M: És hivatkozta is, ugye? Az az igazság, hogy az igazság odaát van, az ajtó mögött, ott vannak a keverő és rohasztó tartályaink. Nagyra értékelem tudományos munkáját és publikációinak színvonalát messzemenőleg elismerem. De tudja-e, hogy mérnöki szemlélettel ez a szennyvíztelep átugorja az olyan apróságokat, amin Önök fennakadnak? Például rakodásnál, a keverésnél és a pottyantásnál csak közelítő egyenleteket alkalmazunk. Tapasztalati úton jutottunk el a szakma csúcsára. Mi testközelben éreztük a matériát, amivel dolgozunk, nem pedig az elefántcsonttoronyban ülve. Így tapasztaltuk meg, hogy a kvantumrohasztóra alkalmazott egyenlet, melyet az Akadémia ajánlott nekünk, befuccsolt és befröccsent. Képes lesz-e innentől fogva kantáros nadrágot és gumicsizmát húzni és leszállni a föllegekből, hogy a szelepeknél szolgálja ezentúl a társaságot? G: Attól félek, hogy képesítésem folyományaként hamarabb vagyok alkalmas szellemi munkára, mint holmi kuli munkára. Természetesen kész vagyok a gyakorlatba átültetni az elméletet, megjavítani a kvantumrohasztó egyenletét, és a Higgs-bozon felfedezése által inspirálva fejlesztés alá vonom a kettes számú ülepítő medencét.

Profile for GDH BME

K4π 2016. április  

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kari lapjainak közös különszáma.

K4π 2016. április  

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kari lapjainak közös különszáma.

Advertisement