Page 1
 L

M

N 

  !

!

"

!

"

!

 "

 " !

"

!

$

3%

&

%

&

'

(

'

)

%

*

+

,

,

.

-

5

.

-

/

.

0

/

%

0

1

%

%

1

,

%

2

,

+

E

3

>

4

*

5

5

6

2

%

7

/

8

*

1

&

9

3

%

:

&

;

'

8

F

.

<

?

5

>

,

1

+

#

!

J

J

J

A

$

J

J

J

A

C

%

E

&

H

'

%

E

-

0

<

3

E

<

C

,

%

A

H

5

>

<

1

2

*

K

=

E

$

0

%

A

&

$

'

4

E

0

3

E

C

%

5

>

1

*

=

E

0

%

/

)

=

E

%

,

>

-

2

E

.

?

?

D

?

-

'

<

G

%

G

=

0

%

@

-

7

9

-

A

*

B

?

:

C

:

<

C

/

1

2

D

+

H

*

I

@

!


Felelős kiadó: Felelős szerkesztő: Főszerkesztő: Főszerkesztő-helyettes: Tördelő:

Elérkeztünk a tavaszi félév utolsó számához. Mozgalmas félév áll mögöttünk, 3 szám, 1 különkiadvány, Kármán nap, SLIP és mint mindig, az egyetemi teendők. Mostani számunkban a nyárra szeretnénk hangolni már (kaján vigyorral az arcunkon, így viszgaidőszak előtt) Fesztiválajánlóinkkal. Szép kis válogatással készültünk Neked az ismertebb helyekről, de ha ez nem elég, látogasd sűrűn honlapunkat, a www.kate.hu-t, ahová igyekszünk feltölteni az újabb információkat, melyeket megtudunk. De ezeken felül megtalálhatod más kedvelt témaköreidet is a technika, szórakozás vagy akár a viccek körében, melyekhez jó szórakozást kívánunk!

Olvasószerkesztők:

Cikkírók:

Szabó Klára KÁTÉ Főszerkesztő

Mérnökök az olimpián ............................................................4 Gillemot ................................................................................6 Interjú Perjési Péterrel............................................................7 Az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszere ......................1 A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata.......................1 Doktori az internetről ............................................................1 Kézzel-lábbal termelt energia ..................................................1 RepRap .................................................................................1 Jön a dízel M5-ös! – Tessék?! ..................................................1 High-tech kempingezés ...........................................................1 Formavilág - Vico Magistretti...................................................1 Az autóm és én ......................................................................1 Fesztiválajánló - Hegyalja .......................................................2 Balaton Sound .......................................................................2 EFOTT – 2012 .........................................................................2 A napfény városának fesztiválja - SZIN .....................................2 Zabagép – Wikinger ...............................................................2 „Tüzeszvíz” ...........................................................................2 Konyhagép ............................................................................2 21 Jump Street – A kopasz osztag ............................................2 Van merszed játszani egy játékot? ...........................................3 Ideális, mint a szent Mókus legprofánabb cselekedete ................3 Bodies 2................................................................................3 SZKÉNÉ ................................................................................3 ArrR-hely ..............................................................................3

A hirdetések tartalmáért és minőségéért felelősséget nem vállalunk.

0 1 1 4 5 6 7 8 9 1 2 3 4 4 7 8 9 0 1 3 4 5

Vendég cikkírók: Címlap: Grafika: Layout:

Völgyesi Gábor Hoffer Dávid Szabó Klára Sipos Annamária Hadzsi Ákos Takács Rudolf Ébert Dávid Káldi Tamás Poller Gyöngyvér Sipos Annamária Bognár Gergely Bőle Pál Hadzsi Ákos Hangyás István Atanáz Hucskó Ádám Káldi Tamás Peidl Tamás Podolyák Éva Poller Gyöngyvér Pónya Petra Rédey Zoltán Sejbenné Rieth Ágnes Takács Borbála Wilde József Zángó Tamás Both Soma Koczóh Levente Zángó Tamás Kruppa Gergely Földesi Bernát

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának Lapja http://www.kate.hu Megjelenik 1000 példányban az Egyetemi Hallgatói Képviselet támogatásával. KÁTÉ-szerkesztőség 1111 Budapest Irinyi J. u. 9-11. E-mail: katepress@gmail.com Honlap: www.kate.hu Nyomda: Multiszolg Termeltető és Szolgáltató Bt.


Online bővített változat

Idén nyáron a világ figyelme Londonra összpontosul. A brit főváros harmadik alkalommal szerezte meg az újkori olimpiák történetében a rendezés jogát. Az építkezés a végéhez közeledik. A Queen Elizabeth Park, ami otthont ad a stadionoknak és az olimpiai falunak, lassan készen áll a több mint 10000 versenyző érkezésére. A helyek egyre fogyatkoznak, ahogy a sportolók sorra szerzik meg a szükséges kvótákat. Büszkén mondhatjuk el, hogy egyetemünk két hallgatója (Cseh Laci és Hídvégi Vid) már teljesítette a kijutás feltételeit. Hogyan lehet egyszerre a Műszaki Egyetemmel és az élsporttal kiemelkedően fogalakozni? Erről kérdeztem Hídvégi Vid egyetemi hallgatót, és egyben válogatott tornászt, aki hazánkat fogja képviselni, a XXX. Nyári Olimpián. KáTé - Milyen érzés, hogy szerepelhetsz az olimpián? Hídvégi Vid - Természetesen fantasztikus érzés. Sok készülés, rengeteg verseny, és ezek által stressz előzte meg a kvalifikációs versenyt, ezért mondhatom, hogy megszerezni a kvótát duplán jó élmény volt megszabadulván a hatalmas tehertől.

4

tűnik, mert a maradék szabadidőben is oda kell figyelnem és úgy eltölteni, hogy az ne befolyásolja a másnapi edzésterveket. Természetesen az elejétől kezdve, amikor válogatott lettem, ez így működik, meg kell keresni ebben a rendKáTé - Mennyire volt biztos, hogy szerben is azt, amitől megszerzed a kvótát? és ahogyan boldogok tudunk lenni H.V. - Előzetes számítások alap- és ki tudjuk elégíteni a vágyainkat. ján, a VB pontszámokkal kalkulálva, tudtuk, hogy ha megcsinálom KáTé - Milyen edzőtáborokba azt, amit az edzéseken, vagy a VB- fogsz még menni? n, akkor a kvóta meglesz. A Teszt H.V. - Eddig idén voltunk két Verseny januári időzítéssel persze hetet Tatán és egy hetet Horvátorpróbára tett minket és az összes szágban, ahol frissen felhúztak egy versenyzőt. A pontszámok és tel- kifejezettem torna célokra tervezett jesítmények alacsonyabbak lettek, központot. Fantasztikusan felszerelt érezhetően a januári időzítése a létesítményről van szó, ahol a kifoversenynek a VB után senkinek nem gástalan torna termen kívül a szolhagyott pihenési időt és az egész- gáltatás is az. Az edzőtáborok a jöséges felkészülésre túl sok esélyt. A vőben, és még olimpia előtt anyagi verseny napján az esti fordulóban kérdések – remélem ezek nem az indultunk, ami után tudtuk, hogy utolsók voltak. most már meglesz, hivatalos konfirmáció nélkül is. KáTé - Segíti-e pszichológus a felkészülésedet? Mennyit számít az ő KáTé - Hogy állsz a felkészülés- segítsége? sel? H.V. - Szilárdi Katalinnal dolgoH.V. - Felkészülés a megfelelő zom együtt a nem fizikai felkészümederben, az eddigi tapasztalatok lési részen. Ezt is persze szabadalapján kialakított program szerint időmben. Az elmúlt évben kezdtünk halad. közösen konzultálni és a teljesítményemen érzem, hogy nagyon sokat KáTé - Van valamennyi szabad- segít. időd mással is foglalkozni? Ha igen, mivel töltöd a szabadidőd? KáTé - Tudod-e ezt a tanulásban H.V. - Van szabadidőm, de ko- is hasznosítani? Segít-e a vizsgákon? rántsem olyan sok, mint amennyinek H.V. - Az emberi gondolkodáselső hangzásra a számok alapján mód általános szabályai a torna2012/3 május

termen kívül és belül is érvényesek. Az én esetemben a torna az, ami felnyitja a szememet és megtanít arra, hogyan tudjam a legjobban használni az elmémet és érzelmeimet. Természetesen attól a ponttól, hogy ez elkezdődött, hasznosítható tanulásban és vizsgákon is.

KáTé - Egyáltalán mi a helyzet most a sulival? H.V. - A sulit ebben az évben passzívra kellett tennem, mert a tavalyi kvalifikációs világbajnokságra való készülés nem engedett meg egyéb hosszú távú tevékenységeket a torna mellett. Ezt fokozta a januári Olimpiai Teszt Verseny, ahol a kvótát sikerült megszereznem. KáTé - Miért a BME? H.V. - Két fő oka volt, hogy a BME-re esett a választás. Az egyik, hogy benne van a MOB életút programjában, ami az olimpiai kerettagoknak segít a továbbtanulásban. A másik a Masters of Business Administration mesterképzés, aminek az elvégzése az egyik célom.


Online bővített változat

KáTé - Kapsz valami segítséget az egyetemtől? H.V. - Az életút programon keresztül rengeteg segítséget kapok mind az MOB, mind pedig az egyetem felöl.

rá. Nem ismernek fel, nem néznek rám furcsán. Ebből adódóan nem is gratulálnak. Egy osztálytársam van, akivel folyamatosan tartom a kapcsolatot és a sulival kapcsolatos kérdésekkel ostorozom, és aki nem mellesleg állja is a sarat: Cservenkó KáTé - Van olyan zh vagy vizsga, Péter. Ő követi az sporteseményeami elsőbbséget élvez egyes verse- ket, sok sikert kíván üzenetekben, nyekkel szemben? gratulál is! De még ő se néz rám H.V. - Eddig egyetlen vizsga furcsán. sem tudott az értékrendemben megelőzni egyetlen versenyt sem. KáTé - Mióta tornázol? Miért Ez a felkészülési programnak kö- kezdted el? szönhető, mert a nagy versenyeket H.V. - 1994-ben kezdtem el torkisebb felkészítő versenyek előzik názni. Azért esett erre a sportágra meg, amelyek ugyanúgy fundamen- a választásom, mert a szivacsgödör tálisak a cél érdekében. és a szaltók tudták lekötni teljesen a figyelmemet. KáTé - Hogy viszonyulnak hozzád a tanárok? Jelent valamilyen előnyt KáTé - Mit szeretsz a tornában? vagy hátrányt az, hogy Magyaror- Mit jelent neked a sport? szág egyik legjobb sportolója vagy? H.V. - Tornában az a szeretni H.V. - Kedves a bók, de nem való, amikor olyan helyzetek elé tartozom még közéjük. Tervbe van állít, amit máshol nem, vagy csak véve, hogy ebbe az elit csoportba ritkán tudnék megtapasztalni. Emelbekerüljek, de ahhoz még edzés lett megtanít mindenre, amire az és idő kell. A tanáraim nem tudják, életben is szükség lesz és van, csak hogy én ki vagyok és azt se, hogy nagyon kell figyelni és folyamatosportolok-e. Se előnyt, se hátrányt san tanulni kell minden edzésből. nem jelent, de nem bánom, nincs szükség segítségre, ha megtanulom KáTé - Milyen érzés a dobogón az anyagot és elvégzem a felada- állni egy világversenyen? tokat, akkor sikerülni fognak a vizsH.V. - Ha a dobogó alatt a pógáim, ahogy az osztálytársaimnak diumra gondolunk, akkor fantasztiis. kus. Pont azok a pillanatok, amiknél az adrenalin felszökik az égbe még KáTé - Mondta már valaki, hogy nyugalmi állapotban is. Hihetetlen döntsd el, tanulni vagy sportolni sze- kihívások, amikre szükségünk van retnél? a felnőtté váláshoz. Ha a dobogó H.V. - lyet szerencsére nem hal- alatt azt az emelvényt értjük, ahol lottam még életemben. Ezt túllici- az érmeket adják át, akkor abban tálva, Angliában nappali tagoza- annyira sok tapasztalatom nincs, ton végeztem a Bachelor szakot és mert EB-n és VB-n negyedik lettem, emellett edzettem kétszer naponta. főiskolás VB-n és világkupán pedig Természetesen kétszer olyan nehéz második. volt és egyik hátráltatta a másikat, de megérte, jó kiképzés volt. KáTé - Melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb? KáTé - Milyen a kapcsolatod a diH.V. - Természetesen elfogult áksággal? Van, aki felismer, gratulál, vagyok én is. Minél nagyobb versenéznek-e rád furcsán? Van, aki segít nyen születik a jó eredmény annál a tanulásban? Kitől szerzed meg a büszkébb vagyok, így az EB és VB jegyzeteket? negyedik, illetve az Olimpiai Teszt H.V. - Ezek a kérdések szerin- versenyről szerzett kvóta, amiről eltem Cseh Lacinak állnának jobban, mondhatom, hogy életem egyik legmert negatív válaszaim vannak nehezebb versenye volt. Ha meg2012/3 május

próbálok egyet hátrébb lépni, akkor elmondhatom, hogy mindegyik eredményemre büszke vagyok, mind része az egésznek, egyik sem jöhetett volna létre a másik nélkül a személyes fejlődést tekintve. KáTé - Ha jól tudom, Berki Krisztiánnal barátok vagytok. Mennyiben segít ez a versenyeken? H.V. - Igen, együtt nőttünk fel. Nyugtató hatású, hogy az egyik csapattársammal versenyezhetek, de ha az ember nagyon összpontosít, akkor mindegy kik az ellenfelek a tornában, mert magunkkal kell megküzdeni első sorban. KáTé - Milyen eredményt vársz az olimpiától? H.V. - Számok megfogalmazásába nem mennék bele, mert a legfontosabb feladat egy tornásznak az, hogy a gyakorlatát végrehajtsa az adott pillanatban. A bírók értékelése, a többiek teljesítménye tőlem független változó, amiket nem tudok megjósolni. Azt várom az Olimpiától, hogy még tovább képezzen engem és meg tudjam csinálni a gyakorlatomat a kritikus pillanatban. KáTé - Mik a terveid a jövőre nézve? Az egyetemmel és a sporttal egyaránt. H.V. - Azt tervezem, hogy sportolok tovább az olimpia után is, érzem, hogy még nem tornáztam ki magam és van még bennem, ami nem jött elő. Az egyetemet, ha nem ilyen zsúfolt az év, akkor tudom mellette csinálni, ahogy az első évet is sikeresen elvégeztem már. KáTé - A sporttal szeretnél majd később is foglalkozni, vagy inkább egyetemen tanult szakmáddal? H.V. - Lehet a kettőt akár vegyíteni is. Minden irányba nyitott vagyok, ami vagy a sporttal vagy a tanult szakmámmal kapcsolatos. Ha a kettő keveredik talán az a legjobb, nem zárja ki egyik a másikat. Bori

5


Online bővített változat

Vannak olyan könyvek, amiket egyszerűen mindenki ismer; ilyen könyv az igényes gépészmérnök számára a Gilllemot: Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat c. kötet is, vagy ahogyan többen ismerhetitek: a Gillemot Biblia. Ebben a cikkben a könyv írójával, Gillemot Lászlóval szeretnélek titeket megismertetni, születésének 100. évfordulója alkalmából.

6

1912. október 7-én született Budapesten és 1930-ban iratkozott az akkori József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karára, ami mellett a Pázmány Péter Tudományegyetemen matematikát, fizikát és filozófiát hallgatott. 1941-ben doktorált le és 1947-ben már az akkori Mechanikai Technológia Tanszék (mai Anyagtudomány és Technológia Tanszék) tanszékvezetőjévé nevezték ki. 1948-ben megbízták a Fémipari Kutatóintézet megszervezésével, amit 1949-ben a Vasipari Kutatóintézet megalapítása követett (mindkettő igazgatói posztját több éven keresztül ő töltötte be). 1949-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett, amit 1965-ben rendes tagság váltott fel. 1954-től 1957-ig a Műegyetem rektori székében foglalt helyet. 19651967-ig tudományos rektorhelyettesi pozícióban működött. 1977. augusztus 20-án gödi nyaralójában érte a halál, a magyar és nemzetközi tudományos élet kiemelkedő alakjaként. Pályafutása során több tudományos szervezet tagja is volt, mind Magyarországon, mind külföldön. Ezek közül néhány a Hegesztő Egyesület (IWS London), a Fémek Társasága (MS London), az International Congress on Fracture (Japán) és a Jugoszláv Tudományos és Művészeti Akadémia. A szervezeti tagságokon kívül rengeteg különböző kitüntetést is magáénak tudhatott, köztük két Kossuth díjat (1949-ben az újjáépítés alatt a Kossuth híd anyagvizsgálatainak irányításáért és szabadalmaiért arany fokozatút, valamint 1957-ben a fémtitán kutatásaiért ezüst fokozatút) és egy ezüst fokozatú Köztársasági Érdemrendet (1949). Ezen kívül kitüntették Pattantyús Ábrahám Géza emlékéremmel (1958), Műegyetemért érdeméremmel (1975), valamint Kutatás-fejlesztési 2012/3 május

munkájáért kit ü n tet te a Francia Tudományos Akadémia is. 1997- be n , halálának 20. évfordulóján tanszéki kezdemé nyezésre az MT épület előtt szobrot avattak tiszteletére. Ebből az alkalomból néhány kolléga a tanszékről (Bognár Eszter, Dobránszky János, Keintzl Imre és Ring György) régi képekből, kortársak visszaemlékezéseiből és a professzor önéletrajzából összeállítottak egy kis emlékfüzetet, amelyből a sok szakmai elismerésen kívül a professzor személyiségéről is kaphatunk néhány információt. Becker István például pontosságára és a sport szeretetére hívja fel a figyelmet. Mind tanszékvezetői, mind rektori működése során megkövetelte beosztottjaitól a nagyfokú pontosságot és megtanította nekik, hogy a munkaidő „nem 8 órakor kezdődik, hanem 7 óra 59 perc 60 másodperckor”. Rendszeresen részt vett a tanszékek közötti focimeccseken, kedvenc sportjai az evezés és a tenisz voltak. Coboly Ernő szintén egy, a beosztottaival szemben támasztott követelményéről írt, mégpedig arról, hogy nem szerette, ha valaki nyakkendő nélkül mutatkozik. A szidás kiküszöbölése végett, ha tudták, hogy a proffal kell találkozniuk, mindenki nyakkendőt vett, de ha esetleg váratlanul hívott valakit az irodájába, akkor a titkárnőjétől elkérhette a fiókjában rendszeresített „ügyeletes nyakkendőt”.

Ginsztler János nagylelkűségéről ír, történt ugyanis, hogy egyszer a tankörével (akiknek ő volt az osztályfőnöke) meghívták Gillemot-t a Mátyás Pincészetbe egy ebéddel egybekötött beszélgetésre, és amikor a számla rendezésére került volna a sor, a pincér értetlenül közölte, hogy az egyik közülük már rendezte az egész csoport számláját. Kérdezésre a prof csak vállat vont és megkérdezte, van-e valami probléma? Keretes írásunkban néhány aranyköpést szeretnék leírni tőle, azt hiszem ezek alapján könnyebb megérteni, miért is szerette annyira a hallgatóság. Végezetül szeretném megköszönni a forrásgyűjtésben Dobránszky tanár úr segítségét, aki a már említett emlékfüzetet a rendelkezésemre bocsátotta, valamint két korábbi cikkírónknak is, Vantova Zsoltinak és Császár Daninak a szoboravatóról megjelent 2007-es cikküket. Források: Gillemot László emlékére (ATT 2007.12.14) KÁTÉ 2008/1

A.z.


Online bővített változat

Nem csak tanít, NEVEL is: „A kifáradásra igénybevett alkatrészt rendesen meg kell munkálni, nem pedig ’tényezőt alkalmazni’ a számításban” „5-8 mérési értékből határozni meg egy Wöhler-görbét kifejezetten pofátlanság” „Az erősítőt (villamos erőmérés) nem ismertetem, mert azt a tisztességes gépészmérnök úgy is készen veszi. Ha rossz, azonnal hív szakembert.” „Az eljárás lényege tehát az, hogy ha már kiszedni nem tudjuk a szennyezőket, akkor igyekszünk egyenletesen eloszlatni. Hogy minden vevő azonos joggal reklamálhasson.” „Tessék nyugodtan megkérdezni! A legrosszabb esetben én sem tudom, akkor viszont kvittek vagyunk” „A praxis azon hibák összessége, amelyeket az ember élete során elkövetett.” Bíztatás: „Az anyagszerkezettel kapcsolatban felmerült nevek tulajdonosai Nobel-díjat kaptak. Ebből Önök egyelőre azt a következtetést fogják levonni, hogy könnyű Nobel-díjat kapni. Kérem, a rácsparaméter meghatározásáért Bragg kapott Nobel-díjat, de jellemző az érdemek relatív voltára, hogy mi ezért a vizsgán csak egy elégségest tudunk adni.” Magyarországon két helyen található vasérc: Rudabányán és Szarvaskőn. Ez utóbbi egyben a vas minőségét is jelzi. Gillemot rajzol: „Ez egy mikroszkóp kör alakú látómezeje. (Élénk derültség a felrajzolt krumpli miatt.) Hm. Hát igen, ez egy kissé elhasznált mikroszkóp.”

Ebben a hónapban Perjési Péter Kollégium Bizottság vezetővel beszélgettünk HK-s tapasztalatairól, a kollégiumban történt fejlesztésekről és jövőbeni terveiről. Szóba került a kollégiumba kerülés feltételeinek változásai, a beköltözés emberibbé tétele és így tovább. Péter minden kérdésünkre örömmel válaszolt, olvassátok ugyanilyen lelkesedéssel. Káté- Hogyan kerültél kapcsolatba a HK-val és mióta is vagy tagja a HK-nak? Perjési Péter- Először a seniorsággal kezdtem, aztán láttam, hogy mennyi más ügy van amivel még foglalkozni kell a karon. Tavaly volt egy nyílt HK ülés, ahova lementem, feltettem a kérdéseimet. Utána volt lehetőség betekintést nyerni a HK munkájába. Tavasszal kezdtem el tevékenykedni, úgynevezett kis HK-sként. Nagyjából megismertem akkor a HK tagjait és a munkáját. Őszszel jelöltettem magam, akkor pályáztam Kollégiumi Bizottság vezetői és PR Bizottság vezetői posztokra, és ez előbbinek meg is szavaztak. Részben azért is, mert az elődöm, Völgyesi Gábor, elnök lett.

KB vezetőnek és kértem árajánlatot mosógépekre. Akkor rendelkezésre állt egy nagyobb pénzösszeg felújításokra, ennek egy része előző évről megmaradt. Azonban meglepően drágák voltak a mosógépek, egy darab egy millió forint fölött volt, mivel ezek ipari mosógépek. De mindenképpen akartunk venni legalább ötöt. Kitaláltam, hogy behívunk több céget a versenybe, és így lejjebb küzdjük az árakat. Sokszor nap mint nap hívogattak a cégek ügyvezetői, hogy ha nem felel meg az árajánlat Káté: A Hérosz csődje jelent valami akkor beszéljük meg személyesen. Sikeváltozást a kollégium életében, neked mint rült letornázni a végösszegből több mint KB vezető feltűnik valami változás? egy millió forintot. Így majdnem sikerült P.P.- Igazából semmi nem változott, benne maradni a keretben. csak más neve lett a cégnek. A Hérosz kimentette ezt a részét a nagy cégnek, Káté- Milyen más fejlesztések várhaKáté- Akkor te is a Gólyatanács tag- mert ez egy hasznot hozó tevékenység tóak? jaként tevékenykedtél? az üzemeltetőnek. Nem változott semmi. P.P.- Ezzel kicsivel túlléptük a tavaP.P.- Mondhatjuk igen, bár akkor lyi keretünket, idén kicsivel kevesebb még másképp nevezték, nem volt olyan Káté- Milyen fejlesztéseket eszközöl- van. Amit személy szerint szeretnék kiforrott a dolog. De talán aktívabban tetek a kollégiumban? megoldani az az Old’s nagy termének részt vettünk, mint a mostani gólya tanáP.P.- Nekem nagy célom volt amikor klimatizálása, levegőztetés megoldása. csosok, jól meg volt szervezve, bevontak elindultam HK-snak, hogy új mosógé- Ezen kívül 5 évente nagyobb keret ela munkába. pek kerüljenek a kollégiumba, mert a költésére van lehetőség, mivel a felújímosással mindig probléma volt. A sztori tás óta az üzemeltetőnek minden évben úgy kezdődött, hogy amikor bekerültem félre kell tennie egy nagyobb összeget, 2012/3 május

Káté- Milyen dolga van lényegében egy Kollégiumi Bizottság vezetőnek? P.P.- A legfontosabb feladat a kollégiumi férőhely osztás: A kollégiumi jelentkezés kiírása, annak lebonyolítása, utána a szoba beosztása. Ezenkívül havonta kétszer tartunk monitoring értekezletet, amelyen részt kell vennünk, ahol a gondnokokkal, az üzemeltetés és a KO képviselőivel megvitatjuk az aktuális problémákat. Ezen kívül a felmerülő kérdésekre válaszolni kell a levelező listákon.

7


Online bővített változat

amit állagmegőrzésre és felújításra kell fordítani. Így most sokkal több felújítás lesz. Pl.: A beléptető rendszer korszerűsítése, konyhai eszközök cseréje, elhasználódott bútorok, berendezési tárgyak cseréje. Káté- Ruhaszárítókkal kapcsolatban van valamilyen fejlemény? P.P.- A ruhaszárítókról azt kell tudni, hogy a Katasztrófa védelem leellenőrizte a kollégiumot, hogy tűzvédelmi szempontból milyen hiányosságok vannak. Ők mondták, hogy semmilyen ruha és gyakorlatilag semmi nem lehet a folyosón, ha a menekülési útvonalra esik ha nem. Emiatt kell a szárítókat és a tűzveszélyes vizes ruhákat beszedni. Erre találta ki a Kollégiumok Osztály megoldásnak, hogy a szobákban a plafonra szerelhető fregolikat szereltetnek fel, aminek a teljes anyagi vonzatát állják. A GHK sohasem támogatta ezeket a szárítók felhelyezését, de szükségmegoldásból jobb, mint a semmi.

8

Káté- A mentor gárda feladataiban, létszámában lesz változás? P.P.- A gépész hallgatók létszámától függ a mentorok maximális létszáma, de ezt mi nem érjük el. Jelenleg a feladataikat teljesen el tudják látni a jelenlegi létszámmal. Ennek a létszámnak Káté- Mi lesz a dohányzó helységek a bővítésének akkor lenne értelme, ha sorsa? feladatkörüket is bővítenénk. De most P.P.- A 8. emeleti dohányzót meg- ezen is gondolkodunk. Lehetne ilyen kapta az MSZO, egy forrasztó helység például beköltözéskor sorszámosztás. kialakítására. Ahova bárki bemehet Tavaszi beköltözéskor a nagy hidegbe egy mechatronika szakosztályossal. Így beterelhetnék a kígyózó sort az aulába, egy jól felszerelt barkács műhely lesz leültetni őket. Raktárhelységeket kinyitni, belőle, ami mindenki számára elérhető. ahova a beköltözők betehetik a cuccaiRemélhetőleg ez elősegíti a közösségi kat, kicsit emberibbé tenni ezt az egész munka kialakulását. A másik kettő sorsa beköltözést. még függőben van. Káté- Kollégiumi férőhelyosztásnál Káté- Akkor lesz ennek MSZO-s végül is nincs olyan, hogy egy kollégium ügyeleti beosztása? egy karé. Hogyan tudjátok megoldani, P.P.- Természetesen, hirdetve lesz hogy mégis egy helyre kerüljünk? elérhetőségekkel, vagy legalább egy P.P.- Tényleg nincs ilyen, hogy a Káronline jelentkezési felülettel. Minden- mán csak a gépészeké. Ez úgy néz ki, képpen lesz rá megoldás. hogy az EHK meghatározza minden évben a karok férőhelyeit. Ez az előző évKáté- Régi nagy kérdés a könyvtár, ben jelentkezők létszáma alapján törtéazzal van valamilyen tervetek? nik. Minden kar kap egy elsődleges kolP.P.- Az biztos, hogy könyvtár funk- légiumot, ez gépészeknél természetesen cióként teljesen feleslegesen működik, a Kármán, de ugyanígy a TTK-soknak mert nem volt kihasználva. Per pillanat is. Tehát a Kármán két karnak is elsődott található a pianínó, azon tudnak leges kollégiuma. Van egy excel tábgyakorolni, akiknek erre igényük van. lázat, ami legenerálja a cseréket, úgy Szeretnénk, hogy egy nagy klub hely- cserélget, hogy a gépészek legyenek a ség legyen belőle, de ez még egyelőre Kármánba. De természetesen nem tudja távlati cél. Olyan jellegű, ami csütörtö- tökéletesen megoldani a cseréket, ezért könként mondjuk a konyhák és a tanulók lehet, hogy kapunk néhány helyet más szoktak lenni. kollégiumba. Ezért próbáljuk minimáli2012/3 május

san kettőre csökkenteni, hogy mondjuk csak a Kármánba és a VPK-ba kerüljenek gépészek. Ezt most per pillanat így sikerült megoldani. Káté- Kollégiumok közötti energiatakarékossági versenyben hol végeztünk? P.P.- Nem túl előkelő helyen, elnézve a piszoárok működését például. De ott is várható fejlesztés, megcsinálják, hogy mindegyik külön kapcsoljon, vagy csak azután öblítsen miután ellépsz onnan. Évi 5 millió forint csak a piszoárok vízszámlája. Káté- Mennyire tudtad összeegyeztetni a HK-s munkát a tanulmányokkal? Tervezel indulni a következő választásokon is? P.P.- Tervezek indulni, bár sokkal nehezebb így jó tanulmányi eredményeket elérni főleg mert mellette seniorkodok is. Az még így bírható, pl. nem nézek sorozatokat, ahol tudom megspórolom az időmet. Káté- Hogyan értékeled a HK munkáját? P.P.- Most tele van friss, lelkes emberrel, úgy gondolom jól működik. Káté- A bizottságon belüli munkával is elégedett vagy? P.P.- Igen, de ez a bizottság általában csak egy főt jelent. Szóval a nagy részét nekem kell csinálni, koliosztást, ilyeneket. Azt fontos még hozzá tenni, hogy sokat segített beletanulni az elődöm, Völgyesi Gábor. Bizottsági üléseken vannak közös ötletelések, ott persze jól jön mások segítsége. Káté- Ha van valami fegyelmi ügy a kollégiumon belül azon neked is részt kell venned? P.P.- Nem, hivatalosan úgy működik, hogy a HK elnököt hívják meg és ő delegálhat. Legutóbb volt három fegyelmi, ott tanúként voltam jelen, mivel én kezdeményeztem. Kollégiumi átlag téves megadása miatt. Káté- Volt példa súlyosabb esetre is? P.P.- Igen, például volt olyan, hogy valakit verekedésért kitiltottak egy évre az összes BME kollégiumból.


Online bővített változat

Káté- Mivel jár egy megrovás? P.P.- Annyit jelent, hogy lesz egy papírod a Kollégiumok Osztálynál, ami nem évül el. Következő féléves kollégiumi jelentkezésnél 0,9-es szorzót kapsz a pontjaidra, akár tanulmányi, szociális, vagy közösségi alapon kerülnél be. Káté- Lesz valamilyen változás a kollégiumokba bejutás terén? P.P.- Igen lesz, szociális alapon volt eddig nagyon magas a bejutási ponthatár. Ezzel kapcsolatban volt sok ötletelés a KB üléseken, mire normális eredményre jutottunk. Azt találtuk ki, hogy nem húzzuk meg ilyen magasan a szociális pontokkal való bejutási határt, hanem 45 ponttól már versenyzel a szociális alapon való bekerüléshez. De ez még nem biztos bekerülés, KKI alapján csökkenő sorrendbe tesszük a hallgatókat és így töltjük fel a szociális helyeket. Így nem lehet majd 1,2-es KKI-val bekerülni koliba mint eddig, hiába van 75

szoc pontja. Mert mondjuk 60 ponttal is lehet valaki ugyanolyan rászoruló, így értékeljük, hogy jobban tanul.

Káté- Idén hogy-hogy nem a kollégiumban lesz a slip? P.P.- Sokkal jobb kint a nagysátorban. Egyrészt a lakóknak sem tetszett, Káté- Most szeptemberben jönnek hogy itt hangoskodtunk, másrészt el se majd a gólyák, nekik mennyi férőhelyet fértünk rendesen. Kint sokkal nagyobb szoktatok félre tenni? koncerteket lehet szervezni. Például a P.P.- Kb. 100 -150 körül teszünk fél- záró bulin nem fértek be a csapatok se re. Mert akik már ide járnak azoknak Old’sba. Kint el fog férni mindenki, ez nyáron van a kollégiumi jelentkezés, a most egy jó nagy slip lesz. gólyáknak meg csak később. Káté- Hol tudnak titeket elérni a kolléKáté- A jelentkezési felületben lesz gisták ötleteikkel? valamilyen változás? P.P.- Ha bárkinek bármi ötlete, jaP.P.- Először a portálon volt az egy- vaslata van kollégiummal kapcsolatban, séges jelentkezés, aztán áttértünk egy hogyan lehetne jobbá tenni a dolgosaját rendszerre, amit Juhász Zoltán, kat, szívesen várjuk a HK e-mail címére: mentor csinált. A portál nem tudta ke- hk@ktk.bme.hu zelni az MSc-seket, és még több probléma is felmerült, nem forrt még ki a Káté- Köszönjük a válaszokat! rendszer. Például „gyengébb” e-mail címekre nem küldött megerősítő levelet. Hage és Khraal Következő félévben is maradunk ennél, ha portálon nem lesz változás.

A Continental AG – amely a világ egyik legjelentősebb autóipari rendszerbeszállítója - május 12-én megnyitja egy napra Veszprém mellett megépített tesztpályáját a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai számára ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a világszínvonalú tesztpályával. A szakmai programon kívül több szórakoztató programlehetőség közül választhatnak a kilátogató diákok.

2

012. május 12-én a Continental a TesztFeszt rendezvény keretein belül 1 napra megnyitja tesztpályáját – több egyetem közt - a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai számára. A tesztpályán folyó fejlesztési folyamatokat üzleti és technológiai szempontból vállalat hét pecsétes titokként kezeli, de idén május 12-én arra lehetőséget nyújt az érdeklődő diákok számára, hogy megismerkedjenek egy világszínvonalú, napi használatban lévő tesztpályával. Az esemény keretein belül a diákoknak lehetőségük van hivatalos tesztpilóták mögött kipróbálni a tesztpályát, ahol két különböző autóval mehetnek végig. Először azokkal a járművekkel próbálhatják ki a pályát, amelyen működnek a tesztpályán fejlesztett menetstabilizáló rendszerek, ezt követően pedig olyan autóval viszik

2012/3 május

körbe az érdeklődőket, amelyen ezek a rendszerek ki vannak kapcsolva. Az eseményen megjelenik a Totalcar két népszerű műsorvezetője is, ahol az adás egy blokkját forgatják az eseményről, így beleshetünk a méltán kedvelt autós magazin kulisszatitkaiba. Az adást viszontláthatjuk a többek közt TV2-n, és a Totalcar.hu-n A tesztutazáson kívül a merészebb diákok kipróbálhatják a Totalcar által vezényelt új vezetéstechnikai, ügyességi pályát, az Extrém Rutint, ahol erős, hátsókerék meghajtású autókkal kell driftelni, kézifék segítségével parkolni. Pályán kívül is sok szórakoztató program várja a diákokat, akár paintballban is kipróbálhatják magukat a teszt pálya melletti füves placcon. A Continental ezen felül szakmai workshopokat tart, az eseményen részt vesznek a vállalat fejlesztőmérnökei,

így első kézből kaphattok információt a különböző biztonságtechnikai fejlesztések folyamatairól. Emellett a különböző Continental központok HR szakembereit is megtaláljátok, akik friss gyakornoki-, és állás lehetőségeket ajánlanak az ellátogató diákoknak. A Continental szeretettel várja az autóiparban elhelyezkedni szándékozó Villamosmérnöki, Gépészmérnöki, és Közlekedésmérnöki karra járó hallgatókat. A Continental gondoskodik a diákok lejutásáról és ebédjéről. Az eseményre előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, amelyet a Continental TesztFeszt oldalon értek el a Facebook-on (www. facebook.com/Continental.EB), a Continental TesztFeszt eseményen keresztül, vagy e-mailen a tesztfeszt@ akcio360.com email címen, ez esetben fel kell tüntetni a jelentkező milyen karon, szakon tanul.

9


Online bővített változat

Az Európai Unió a Kiotói Jegyzőkönyv emisszió-csökkentési felajánlásainak összeírásaikor közösségi szinten 8%-os kibocsátás-csökkentést vállalt üvegház-hatású gázokból, a 2008-2012. évek átlagát az 1990-es bázisévhez hasonlítva. E cél elérésének egyik igen fontos eszköze a közösségen belüli emisszió-kereskedelmi rendszer.

A

10

rendszer működésének első szakasza egy tanulási fázis volt, 2005 és 2007 között; ezt követően 2008 és 2012 között zajlik az éles működés első szakasza. A folyamatban kb. 12.000 létesítmény vesz részt, ezek 5%-a olyan nagy létesítmény, amik a teljes szennyezés 50%-áért felelősek; a közepes (10-20%) és kisebb (75-85%) létesítmények okozzák a kibocsátás 20-30%-át, illetve 20%-át. A kibocsátásokat nemzeti szinten engedélyezik, ellenőrzik, jelentik és hitelesítik. Az érintett létesítmények csak kibocsátási engedély birtokában működhetnek, a rendelet módszertana alapján számolt CO2-kibocsátásukat – egy független akkreditált hitelesítő által hitelesítve – évente jelenteniük kell a hatóságnak. A tagállamok rendelkeznek egy előre meghatározott kibocsátási jogosultsággal (European Allowance Unit, EAU): ez a „nemzeti sapka”, amelyet a nemzeti kiosztási terv alapján ágazatoknak osztanak ki („ágazati sapka”), azon belül pedig egyes létesítményeknek. Az egységek kiosztása a 2008-2012-es időszakban 90%-ban térítésmentesen történik, a maradék 10%-ot pedig meg lehet vásárolni A rendszerbe terveznek némi tartalékot is, új belépők vagy vis maior kibocsátások esetére. Az érintett létesítmények számlát nyitnak az ún. nemzeti forgalmi jegyzékben, és itt zajlik a kibocsátási egységekkel való kereskedelem és azok regisztrációja. A kibocsátási egységekkel az érvényességi idejük alatt szabadon kereskedhet annak birtokosa. A lehasznált kibocsátási egységeket az állam a következő év tavaszán törli a forgalmi jegyzékből; a jogosultaknak pedig új egységeket oszt ki. Ha egy létesítmény-üzemeltetőnél feleslegben maradt egy évben valamenynyi egység, azt eladhatja; viszont ha 2012/3 május

többet szennyez, mint ahány egysége van, rendkívül komoly büntetéssel kell szembenéznie: a következő évben a tartozással növelt mennyiségű egységet kell visszaadnia az államnak és szégyenlistára kerül a neve. Kibocsátási egységet üzemeken kívül magánszemélyek, kereskedők is birtokolhatnak. Az egész folyamat során biztosítani kell a nyilvánosságot és áttekinthetőséget az állampolgárok és más érdekelt felek számára.

Az ilyen cap and trade megoldásokat főleg az Egyesült Államokban kedvelik és alkalmazzák sikeresen. A módszer egyik nagy előnye, hogy a gazdálkodó szervezetek számára megéri a kibocsátásuk minél nagyobb mértékű csökkentése, hiszen a fennmaradó egységek értékesítéséből a kisebb energiaköltségek miatti nyereség mellett további pótlólagos hasznot érnek el. Ezzel a szabályozási eszközzel a szereplőkre kívülről ráerőltetett előírások helyett a gazdasági képességeiket figyelembe vevő rendszerszemléletű, komplex megoldást kínálunk a problémára, a szereplőket érdekeltté téve a klímaváltozás elleni harcban való részvételben. Az emisszió-kereskedelmi rend-

szerben való részvételre kötelezett iparágak azért kerültek kiválasztásra, mert az ilyen tevékenységek különösen nagy energiafelhasználással és fosszilis tüzelőanyagok fokozott mértékű felhasználásával (vagy éppen előállításával) foglalkoznak, így nagymértékben felelősek az üvegház-hatású gázok növekvő légkori koncentrációjáért, és ezáltal az éghajlat-változásért. A harmadik kereskedési időszak 2013 és 2020 között fog lezajlani. A cél a 2005-ös szintről 20%-os csökkentés 2021-ig. Újabb iparágakra terjesztenék ki a rendelet hatályát, így a légiközlekedés, a petrolkémia. az alumíniumipar és az ammóniagyártás is bekerülhet a rendelet hatálya alá. További terv, hogy az EU-n belüli 27 nemzeti sapka helyett egyetlen közös sapkával működjön tovább a rendszer. Drasztikusan emelkedne tovább az árverésbe bocsátott egységek aránya is, mégpedig szektoronként eltérő módon. Lehetőség nyílik a rendszerből való kikerülésre, ha egy üzem vállalja a szén-dioxid leválasztását és tárolását. Az érintett létesítmények alsó emissziós küszöbét 10000-ről 25000 tonna éves széndioxid kibocsátásra fogják emelni a kisebb üzemek versenyképességének növelése érdekében. Összességében úgy vélem, a rendszer egy jól megalapozott, remek eszköz az éghajlatváltozás elleni harcban, amelynek eredményeit már ma is élvezzük, és továbbfejlesztésével még nagyobb környezeti haszonra tehetünk szert.

Koczóh Levente A BME EZK tagja


Online bővített változat

Az Ifjúsági Tagozat 2010-ben alakult a nagy múlttal rendelkező Magyar Energetikai Társaságon belül. Kezdetben Dőry Zsófia és Jeszencsák Péter vezetésével folyt a munka, ők tették le az IT alapköveit. A megalakulásakor 17 főt számláló Tagozat lélekszáma már az első évben 32 főre duzzadt. Ez a növekedés jelzi, hogy egy fiatalokból álló szakmai műhelyre mekkora igény mutatkozott ebben az időben. A csoport tagjai elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energetikai mérnök szakos alap- és mesterképzéses hallgatói, illetve a BME doktoranduszai és frissen végzett mérnökei közül kerülnek ki, de ez korántsem jelent kizárólagosságot. A Tagozaton belül mindenki megtalálja a számítását, akinek a szakterülete legalább részben az energetikához kapcsolódik, és azt magas szinten kívánja művelni. Így például van egy lelkes, fiatal jogász tagtársunk is.

A

fiatalokból álló társaság aktív szakmai és közösségi életet él. A 2011-es évben a MET elnökének, Dr. Garbai László professzor úrnak mentorálása mellett elkezdtük a rendszeres szakmai beszélgetések szervezését. Ezeken a fiatalok egy-egy meghívott szakemberrel válthattak pár szót. Az események sajátossága, hogy a meghívottak nem előadást tartottak, sokkal inkább kerekasztal beszélgetés folyt. Rendkívül pozitív, hogy vendégeink a fiatalságra partnerként tekintettek, és őket is érdekelték a mi gondolataink. A szakmai beszélgetések nyomán nőtt a Tagozat aktivitása, és ennek hatására egyre többen csatlakoztak hozzánk. 2011-ben összesen 11 alkalommal szerveztünk kerekasztal

beszélgetéseket. Ezen kívül központi szerepet játszottunk a MET újszerű fórumának, az Energia Műhely rendezvénysorozatnak a szervezésében és lebonyolításában. Tagjaink ebben az évben már nem csak operatív támogatást nyújtottak a MET részére, hanem szakmai tanulmányok és szakcikkek írásába is be tudtunk kapcsolódni. A Társaság legnagyobb éves rendezvényén, az Erőmű Fórumon Gebhardt Gábor tagtársunk előadásával vettünk részt. A friss lendület és a Tagozat megalakulása óta eltelt idő miatt 2012ben tisztújító közgyűlésre került sor. Dőry Zsófiát, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének doktoranduszát nagy többséggel ismét a Tagozat elnökévé választottuk. A

létszámnövekedés és az aktívabb szerepléssel járó többletfeladatok miatt új tisztségviselőkkel is bővült az IT vezetősége. Így Both Soma ügyvezető elnöke, Buzea Klaudia alelnöke, Gebhardt Gábor és Illés Ákos pedig vezetőségi tagjai lettek a Tagozatnak. Az IT-n belüli munkát az új Vezetőség magas színvonalon kívánja folytatni. Bízunk a lelkes új tagok jelentkezésében, és reméljük, hogy jó szakmai és baráti kapcsolatok épülnek majd körünkben. Honlapcím: www.e-met.hu Az Ifjúsági Tagozatba jelentkezni a bothsoma@hotmail.com címen lehet.

Both Soma Ügyvezető elnök

A probléma egyre inkább elharapódzik tudományos körökben. Jelentőségét mi sem domborítja ki jobban, minthogy hazánk „sérthetetlen” köztársasági elnöke is botrányba keveredett miatta. Nem, nem a helyesírás-ellenőrző programokról lesz most szó, hanem a sokkal újabb plágiumkeresőkről, amik azt ígérik: a netről összelopkodott szakdolgozatok korának vége.

E

lőször a Polimertechnika Tanszékről hallottam, hogy újfajta módszerrel szűrik ki a lusta hallgatók munkáit: az elektronikus formában beadott házik/szakdolgozatok bekerülnek egy adatbázisba, ahol aztán nem csak egymással, hanem még az internetes forrásokkal is össze lehet őket hasonlítani egy program segítségével. 2012/3 május

Az algoritmus megkeresi a szövegekben rejtőző megegyező kifejezéseket és szószerkezeteket, és ha tényleg szó szerint emeltünk át részeket, akkor csúnyán bukjuk a dolgot. Az első ilyen szoftverek alig tíz éve jelentek meg, legjelentősebb (angol nyelvű) képviselői az iparban az iThenticate, felsőoktatási körökben pedig a Turnitin.

Magyar nyelven eddig csak az MTA SZTAKI KOPI nevű programja jelent meg, ami egyelőre interneten csak a Wikipédiából tud keresni, abból viszont – a világon egyedülálló módon – két nyelven is. Na jó, gondolja az élelmes hallgató, akkor a Ctrl+C/Ctrl+V módszernek lőttek – egyébként se gyakran hal-

11


Online bővített változat

lani olyanról, hogy valaki szó szerint másol le egész fejezeteket, bár ugye vannak a közelmúltban híressé vált kivételek. Aki fordított már, az viszont tudja, hogy milyen jól lehet a mondatok megbontásával vagy a kifejezések szinonimáival játszani – a végére ki lehet hozni egy teljesen más szöveget úgy, hogy szakmailag semmit sem tettünk hozzá a témához. Magyarán magyarról fordítunk magyarra, ami azért mégiscsak egyszerűbb, mint hónapokig kutatni egy témában. De vajon így is lebukunk? Hogy gyors és egyszerű választ kapjak, regisztráltam a KOPI honlapján. A regisztráció és a használat teljesen ingyenes, gyors és egyszerű. A keresés menete úgy néz ki, hogy először feltöltjük a fájlokat (html, doc, docx, rtf, txt vagy pdf), majd kiválasztjuk,

12

melyeket akarjuk ellenőrizni, végül beállítjuk az ellenőrzés típusát, tehát hogy egymással, vagy a teljes adatbázissal szeretnénk-e összehasonlítani (Wikipédiás keresésre egyelőre egyszerre csak egy dokumentummal van lehetőség). Az értesítést az eredményről pedig megkapjuk a megadott e-mail címünkre, de a KOPI felületén is fel vannak tüntetve az egyes kereséseink eredményei, százalékosan és szómennyiségben is megadva az egyezés mértékét más művekkel. Mintául egy korábbi cikkemet vettem, és kimásoltam belőle egy bekezdést. Mérnöki témákban nehezítés a sok számszerű és műszaki adat, amit alig lehet úgy megváltoztatni, hogy a dolgozat értéke ne csorbuljon – ezért én is egy szakmai jellegű cikket választottam a repertoáromból

(Mágnesvasút, 2011. novemberi szám). Három lépcsőben terveztem elvégezni az átírást: elsőnek csak kulcsszavakat és szófordulatokat írok át, másodszorra pedig a mondatok tagolását is elcsúsztatom, végül pedig mindent beleadok, és az egész bekezdést szétcincálom és újrafogalmazom, vigyázva, hogy semmi újat ne írjak hozzá. De amint látni fogjuk, az utóbbi kettőre végül nem is volt szükség. Eredeti szöveg (minta 1): „A japánok 1969-től kezdve foglalkoznak maglev vasutakkal. A Miyazaki próbavasút 1979-ben be is állította a személyzet nélküli sebességrekordot 517 km/h-val. Egy súlyos baleset után azonban újragondolták a dolgot, és a japánoknál két koncepció is felmerült: az egyik a Transrapid klónja, a HSST (High Speed Surface Transport), ame-

A KOPI-ról Fejlesztése 2003-ban indult állami támogatással, és 2004-re már el is indult a publikus szolgáltatás – használata teljesen ingyenes. Mára több tízezer felhasználója van, akik többségében egyetemi és főiskolai diplomákat töltenek fel. Ez képezi a KOPI belső adatbázisát. Ezen túlmenően képes a magyar nyelvű Wikipédiából is hasonlóságokat keresni, és 2011 óta – a világon elsőként – létrehozták az interlinguális plágiumkeresőt, azaz az angol Wikipédiában is képes kikeresni a magyar nyelvű dokumentummal való egyezéseket.

2012/3 május


Online bővített változat

lyet a Japan Airlines fejlesztett – ez a verzió a kiállításokról sosem került ki. A másik a JR-Maglev (Japanese Railway Maglev), amely 1997-ben a 18 km-es Yamanashi tesztpályára költözött, és amelyet a japánok forgalombaállításra szánnak a jövőben.” Átirat (minta 2): „A japánok 1969 óta érdeklődnek a mágneses elvű vasutak iránt. Miyazaki nevű tesztmozdonyukkal 1979-ben az ember nélküli sebességrekordot meg is döntötték 517 km/h-val. Történt azonban egy durva baleset, és némi agyalás után a japánok két irányba haladtak tovább: az egyik ezek közül a Transrapid japán verziója, a HSST (High Speed Surface Transport), a Japan Airlines gondozásában – ez a projekt sosem lett kipróbálva élesben. A másik, a JR-Maglev (Japanese Railway Maglev) 1997 óta a Yamanashi 18 km-nyi pályáján üzemel, és a jövőben a nagyközönség szolgálatába akarják állítani a szigetországban.”

Eredmények Sajnos a KOPI jelentős hátránya, hogy a különböző dátumok kereséseit ugyan marha jól elkülöníti szép színekkel, az értesítésekben azonban nem jelöli meg, hogy mégis melyik iromány eredményéről van szó, így egy idő után kicsit átláthatatlanná válik az egész. A másik gond, hogy egyszerre csak egy opciót lehet kiválasztani (összehasonlítás az adatbázissal, magyar Wikivel, angol Wikivel), úgyhogy egy teljes körű keresés három körből áll. De ez nem tántorított el, lássuk az eredményeket: Mindkét bekezdést a teljes KOPIadatbázissal (amiben ők maguk is benne voltak) hasonlítottam össze, kezdve a nyers verzióval. Mivel az eredeti cikket is feltöltöttem, ezt a választ kaptam: „minta1 (szerző: Káldi Tamás, feltöltötte: sztadi) 100%-a egyenlő maglev (szerző: Káldi Tamás, feltöltötte: sztadi) 4%-ával (80 szavas egyezés)”. Érdekesség, hogy bár ez a bekezdés átment a Wikipédia-teszten (ilyenkor viccesen azt írja, hogy „saj-

A keresőmotorokról A keresés úgy történik, hogy a szövegeket néhány szavas egységekre bontja fel a program, és ezeket keresi meg a többi szövegben, legyen az bárhol elrejtve (hasonlóan az Acrobat Reader keresőjéhez). Ez alapján tehát a mondatok tologatásával nem megyünk sokra, a kifejezést mindenképpen meg fogja találni a program – sőt az algoritmus nyelvfüggetlen is, tehát akármilyen (megegyező) nyelven van két dokumentum, a hasonlóságokra rá fog bukkanni. Dőlt betűket, idézőjeleket viszont nem tud felismerni, ezért előfordulnak véletlen találatok is. A kereséshez a KOPI gridet (SZTAKI Desktop GRID) használ, felhasználva a tagok felajánlott gépeinek kapacitását, hiszen a teljes Wikipédiát feldolgozni rendkívül sokáig tartana (egyébként az angol keresés tart a legtovább, de ez sem több 10 percnél egy néhány oldalas dokumentumnál, pl. egy cikknél).

2012/3 május

nos nincs találat”), az eredeti, több oldalas cikk és a magyar Wiki közt 3 hasonló mondatot is talált, és ezeket szépen ki is listázta egymás mellé. Úgy tűnik, van egy határ, ahonnan elkezdi bemásolni az egyezéseket. A második eredmény döbbenetes. Egyetlen találatot sem jelzett, tehát már a mellékmondatok átrendezésével is kár lett volna bíbelődnöm! Többször lefuttattam, sőt különböző szövegekbe oltva is kipróbáltam, de ugyanúgy semmi. Úgy látszik, elég volt itt-ott néhány szófordulatot megváltoztatni, és már ki is cseleztem az algoritmust. Persze, ha egy 250 oldalas doktorival kell ugyanezt eljátszani, akkor már kicsit több munka, de mint mondtam, a csalóknak még mindig jobban megéri, mint rendesen megdolgozni vele. Konklúzió Tehát a kereső hasznos lehet, ha valaki teljes bekezdéseket, mondatokat emel át – aki viszont kicsit is veszi a fáradtságot, és átírogat minden második mondatot, annak már jó esélye van arra, hogy megússza a lebukást. Pláne, hogy mindenki használhatja ezt az online alkalmazást, így még ellenőrzéseket is lehet végezni, hogy biztosak lehessünk a dolgunkban (egyébként Angliában pontosan ezért akarják lekorlátozni ezeknek a programoknak a használatát). Praktikus a nyelvek közötti keresés is, amit jelen cikkben már nem volt keret kipróbálni, de a gépi fordításból származó hibákkal együtt nem hinném, hogy jobb eredményt produkálna. Mindenesetre továbbfejlesztve mindenképpen hasznos eszköz lesz a jövőben a csalók kiszűrésére – addig is bátorítok mindenkit, hogy ne éljen vissza az internetkorszak lehetőségeivel, és a saját tudása alapján írjon meg minden beadandó feladatot! Források: http://hvg.hu/karrier/20110422_ plagi u m _ ko ny v_ s zer zoi _ jo go k _ vilagnap http://itcafe.hu/hir/dolgozat_ plagium_plagiumkereso_program. html http://kopi.sztaki.hu/

Sztadi

13


Online bővített változat

Guruló kerekek, rezgő gépek, mozgó emberek és számos mindennapi helyzet, ami során kihasználatlan értékes energia keletkezik. Az emberi test energiáinak hasznosításával több kutató foglalkozott, a téma már kommersznek tekinthető, hiszen régóta jelen van az egyes termékeinkben, viszont kevésbé ismert, így érdemes néhány szót ejteni róla.

A

14

mai társadalmunkra jellemző, hogy fejlődő világunkban igényeink egyre növekednek, a technológia folyamatosan fejlődik, viszont erőforrásaink továbbra is adottak. Ide kapcsolódik a fenntartható fejlődés fogalma, melynek jelentése: „kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentsük a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. A piezoelektromosság jelensége műszaki egyetemisták számára valószínűleg nem ismeretlen (méréstechnika témakörben találkozhattunk vele). A jelenség régóta ismert, Pierre és Jacques Curie felfedezése, mindennapi eszközeinkben használatosak: kvarcóra, gázgyújtó, hangszóró, mikroszkóp és nyomtató. A piezoelektromos jelenség lényege, hogy bizonyos félvezető kristályok, kerámiák vagy egyéb anyagok (például a kvarc, turmalin, szacharóz, topáz, dentin, selyem) felületein mechanikai feszültség hatására villamos töltések jelennek meg. Lényegesen leegyszerűsítve: egyes anyagok áramot termelhetnek nyomás vagy szorítás hatására. Mindez azt jelenti, hogy kisebb energiát előállíthatunk mindennapi tevékenységeink során, az elnyelődő energiákat felhasználva. Hollandia egyik szórakozóhelyéről sok újságcikk és beszámoló készült, és többükben olvasni, hogy piezoelektromosság felhasználásával működik. Ezen cikkek tévednek, hiszen nem használ a klub piezokristályokat, viszont a működési elve nagyon hasonló, és a valójában felhasznált energiatermelő eljárás figyelemreméltó. A klub neve: Sustainable Dance Club – nevében szerepel a fenntarthatóság, és ehhez is próbál igazodni. A Sustainable Dance Floor az első olyan táncparkett, amely energiát nyer a tánc által, így a fenntarthatóságot ötvözi a szórakozással. A moz2012/3 május

gás által keltett energia elektromos energiává alakul, így a táncos interaktív módon járul hozzá a klub működéséhez. Egy komolyabb nightclub iszonyat energiát használ fel a maga erősítőivel, fénytechnikájával. Egy átlagos hétvégén kb. 150-szer annyit, mint egy 4 fős háztartás egy egész évben. Az ilyen módon nyert energia csak részben fedezi a szükségletet, de így is nagyon hasznosnak minősül. A táncparkett modulokból áll, ezek maximum 10 mm-t tudnak függőlegesen mozogni, mozgásukat egy generátor alakítja át elektromos energiává. Mindegyik modul az irányítómodulhoz kapcsolódik, ez tárolja az energiát. A modul belsejében LED lámpák világítanak visszajelzésként a táncosoknak. Egy-egy személy 5-20 watt előállítására képes – ez természetesen függ a súlyától és a mozgás mértékétől (a maximális 20 wattot intenzív ugrálással lehet elérni). Ezen elemek újrahasznosított PVCből készülnek, valamint újrahasznosítható anyagokból: megerősített üveg és nemesacél. Fogyasztása maximum 5 watt. A táncparkett tartozéka egy ún. energiatorony modul, mely LEDek segítségével világít, és vizuális jelzést ad azáltal, hogy a feltöltöttség arányát mutatja százalékban. A világító parkett zöld színben fénylik ott, ahol a legtöbb energia keletkezik; ennek semmi gyakorlati haszna nincs, csak a táncoló emberek számára nyújt interaktív élményt. A táncparkett csatlakoztatható a fali világításhoz is, így az egész terem integrált egységgé válik. Jelenleg Rotterdamban található egy állandó klub, viszont a modulok hordozhatósága miatt a táncparkett bérelhető. Egy másik cég Izraelből, az Innowattech egy új rendszert tesztel, amely segítségével a közlekedés által jutnánk energiához. Az ötlet nagyszerű, mivel az utak behálózzák világunkat, személy- és teherautók

folyamatosan közlekednek. A járművek tömegüknél és mozgási energiájuknál fogva hatást gyakorolnak az úttest burkolatára – ez elsősorban nyomás és vibráció. Ennek az energiának jelentős része – elnyelődés helyett – árammá alakítható a piezoelektromosság felhasználásával. Kis méretű piezoelektromos generátorokat helyezve az úttest burkolata alá képesek lesznek felfogni és árammá alakítani a mechanikus energia jelentős részét. A számítások szerint egy viszonylag nagy forgalmat lebonyolító (óránként 600 áthaladó autó), 1 km hosszú kétsávos autópálya-szakasz egy óra alatt 500 kWh energiát képes megtermelni, ami nagyjából 150-200 lakás világítására elég. Működése időjárási viszonyoktól nem függ, és a fő elektromos vezetékektől távol eső területek áramellátását biztosíthatja. A világ további területein is találkozhatunk piezoelektromosság felhasználásával, mint például Japán esetében, ahol a jegykezelő kapuk padlója az áthaladó tömeg lépéseinek vibrációjából termel áramot. Ennek teljesítménye össze sem hasonlítható az útburkolatéval, hiszen egy 100 wattos körte 80 percnyi üzemeltetésére elegendő naponta. A vázolt eszközök nem megoldások az energiaválságra, csupán a pazarlást csökkentik. Nevezhetjük őket „energiaguberálásának”, hiszen össze sem vethetők egy atomerőmű teljesítményével, viszont a szemléletük az, amit követni kéne. A jelenlegi technológiánkat meg kell fizetni valahogy, és ezt tehetjük környezetbarát módon is. Forrás: Stefan Dammers kommunikáció és sajtóasszisztens www.sustainabledanceclub.com www.innowattech.hu Mazsola


Online bővített változat

Melyik mérnök ne hallott volna már a gyors prototípusgyártásról és a 3D nyomtatókról? És melyik mérnök ne örülne, ha lenne egy ilyen szerkezet az asztalán? Nos, ez talán kevésbé elérhetetlen, mint azt sokan gondolják.

P

ersze nem az SLS-es (szelektív lézerszintereléses) gépekre, vagy különleges polimerrel dolgozó, mikronos felbontású nyomtatókra kell gondolni. A cél, hogy a gyors prototípusgyártás elérhető eszközzé váljon. Az egyik talán legegyszerűbb megoldás az FDM (Fused Deposition Modeling), melynek során egy termoplaszt polimerszálat enyhén olvadáspontja fölé melegítenek, majd az így kapott polimerömledéket egy fejen keresztül kinyomják, a fej mozgatásával pedig az előírt helyre juttatják azt. Jó, jó, de eddig ebben semmi forradalmi nincs... „Mi lenne, ha nyomtatnánk egy nyomtatót?” – valószínűleg ez az ötlet merült fel a RepRap projekt alapítóinak fejében. Nem kellett sok idő, hogy – egy másik, „igazi” 3D nyomtatón – létrehozzanak egy nagyon primitív, egyszerű elemekből felépülő szerkezetet, amely már képes arra, hogy a saját szerkezeti elemeit kinyomtassa. Azért nem kell megijedni: sajnos – vagy inkább szerencsére – a Csillagkapuból ismert replikátorok kora még nem jött el, a hétvégére magára hagyott nyomtató egyelőre nem készíti el magát több példányban. A szerkezet ugyanis kétféle elemből áll össze: nyomtatott alkatrészekből és egyéb elemekből, amelyeket a RepRapos szakirodalom vitaminnak

2012/3 május

nevez. Ezek közé a vitaminok közé tartozik az elektronika, a motorok, valamint néhány méter menetes szár és egyenes vezeték – gépész szemmel nézve néha nem túl elegáns megoldások, de a célnak megfelelnek, és egyáltalán nem túl drágák. A 3D nyomtató alapjait tekintve egy nem túl erős, 3-tengelyű CNC gép. Az X tengely egy fogasszíjjal mozgatott vízszintes szán, Y tengelyként a – hasonlóképp, vonóelemesen mozgatott – munkaasztal szolgál, míg a függőleges Z tengely az X vezetékeit képes függőlegesen mozgatni, két oldalon egy-egy orsóval. Ezek az orsók egyszerű, metrikus menetes szárak. A keretet szintén menetes szár, meg egy zsák anya építi fel, a sarokelemek és a csatlakozások pedig nyomtatott elemek. A pozíció-jeladók elhagyása szintén a költségcsökkentés jegyében történt, így a tengelyeket léptetőmotorok hajtják. A léptetőmotorok áramgenerátoros meghajtásúak, ezek vezérlését egy – szintén RepRapos – négytengelyes CNC-elektronika végzi, amely USB kapcsolaton kapja a PC-től a G-kódot. Persze ez csak az általánosan használt, leggyakoribb megoldás, létezik rengeteg másféle is – van, amelyik SD-kártyáról nyomtat PC nélkül, és van, amelyik Wi-Fi-n kapja a nyomtatni valót. Ez a változatosság természetesen igaz a gép többi részére is: ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás – és az interneten lévő rengeteg terv közül mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikusat, vagy létrehozhat egy teljesen újat is; a RepRap az OpenHardware mozgalom szellemében működik. Itt mindent szabad: nyúlj bele, tervezd át, csinálj jobbat! Jobb ötleted van, nem tetszik a „gyári”? Változtass! Tényleg megteheted… Nem csoda hát, hogy rengeteg dokumentáció, leírás, próbálkozás, valamint azok eredménye érhető el a vi-

lághálón. A folyamatos fejlesztések miatt a tervek egyfolytában változnak, így építés során folyton tájékozódni és dönteni kell: merre, hogyan haladjunk tovább? De térjünk vissza a géphez! Az X-tengely szánján van rögzítve az extruder. Ahogy azt már említettem, a gép egy polimerhuzalból dologik. Ez általában 3 mm átmérőjű, PLA (politejsav) vagy ABS (akrilonitrilbutadién-sztirén) anyagú, és egy dobra akár több száz méter is fel van tekercselve. Erről a dobról tekeredik le a szál, amelyet a gép behúz – persze ebből is többféle konstrukció létezik, általában valamilyen éles, fogazott tengely részlegesen belevág a szálba, a tengely forgásával pedig az anyag továbbítása és finom adagolása oldható meg. A szál innen egy olvasztófejbe (hot-end) jut, ahol egy nagy teljesítményű ellenállás kis térfogatba juttat jelentős hőt. Az olvasztófej természetesen finoman szabályzott, a hőmérsékletet egy termisztorral méri a gép, és ennek alapján a már említett CNC-vezérlő gondoskodik a polimerömledék előírt hőfokon tartásáról. Az olvasztókamra után, a fej végén egy apró, 0,5 mm-es fúvóka található, amelyen keresztül az ömledék távozhat – persze csak akkor, ha az extruder épp forog. A gép rétegről rétegre haladva építi fel a kívánt tárgyat, ami igényesen kivitelezett szerkezet esetén

15


Online bővített változat

meglepően pontos, és jó felületi minőségű lehet. Így csupán órák kérdése az, hogy a megálmodott alkatrész a 3D-modellező szoftverből az asztalunkra kerüljön. Akinek a RepRap megmozgatta fantáziáját, csak keresse fel a http:// reprap.org-ot, ahol a témával kapcsolatban bőséges olvasnivalót talál, kezdve az ős-RepRap Darwintól a modern Prusa Mendel vagy Huxley modellekig. Akinek nincs kedve vagy ideje, hogy az egyes alkatrészeket összevadássza, az akár egy csomagban is megrendelhet mindent az internetről;

több tucat ember árul ilyen készleteket. Ennél drágábban vehetünk készre összeépített, tesztelt gépet is. Aki csak egyes alkatrészekre hajt, az is rengeteg forrás közül válogathat, a futárszolgálatok nagy örömére. Még a télen hárman belevágtunk egy Prusa Mendel megépítésébe, ami – minden bizonnyal – hamarosan el is fog készülni. Könnyen lehet, hogy mire ezt a kezedben tartod, kedves Olvasó, a RepRapunk már vidáman munkálkodik valahol... (reprap@astech.hu) P

Az autós társadalom tárt karokkal várja az ilyen izgalmas újdonságokat. A kategória rajongói szintén felemelik a kezüket, de inkább betámasztanának az ilyen irányú változások felé. Vegyük csak górcső alá, mit találtak ki nekünk a BMW mérnökei, és hogyan is kell elképzelni az M osztályt kormolós motorral.

P

letykákat már hallottunk – avagy a márka híveinek szemszögéből nevezzük csak rémhíreknek – de a bajor gyártó munkatársai sokáig sikeresen titkolták új üdvöskéjük fejlesztését, majd egy banális hibával kapott igazolást a híresztelés: egy 5-ös bömbi tulajdonosa ellenőrizte, hogy milyen típusú fékbetétet kell rendelnie, és a címkén feltűnt neki egy új típusjelzés: M550dX. A BMW M Performance Divízió megalakulásának a célja, hogy szélesebb rétegek számára tegye elérhetővé az M modelleket, vagyis azok vezetési élményét. Négy új modellt mutattak be: a BMW M550d xDrive szedán és kombi, valamint az SUV

16 2012/3 május

kategóriába tartozó X5 M50d és X6 M50d személyében. A divíziótól kikerülő modellek az M GmbH optikai- és motortuningján esnek át, szóval nem hagyományos értelemben vett M modellek. Azt ígérik, hogy a hétköznapi használhatóság és a gazdaságosság megmarad a feltűnőbb megjelenés, erősebb motor és a dinamikus kezelhetőség ellenére. A négy autóban közös szív dobog. A bajorok sportrészlege által vadonatúj fejlesztésű, háromturbós, sorhatos, common rail dízelmotor, amely 381 lóerős (4000-4400-as fordulatszámok között). 2000-3000 fordulat/percig nem kevesebb, mint 740 Nm-nyi csúcsnyomatékot mozgósít. A két tonna körüli tömegük el-

lenére meglepően jól gyorsulnak: a szedán változat 4,7 másodperc alatt van százon a gyári adatok szerint, de a Touring is 4,9 s alatt teljesíti a szokásos 0-100-as sprintet. A végsebességüket – ahogy az lenni szokott – 250 km/h-nál lekorlátozza az elektronika. Ilyen menetteljesítmény mellett azt gondolhatnánk, hogy a gazdaságos szó itt inkább csak marketingfogás lesz, viszont a fogyasztási adatok hihetetlenül alacsonyak: karosszériától függően vegyes használatban 6,3 - 6,4 liter gázolajat égetnek el 100 km alatt. (Ez 165, illetve 169 g/km-es széndioxid-kibocsátásnak felel meg.) De ez is inkább környezetvédelmi szempontokból fontos, egy ilyen alapárú autónál nem az üzemanyagon szoktak spórolni. A különböző modellek listaára minimum 24 és 25 millió forint között mozog, extrákkal a végösszeg elérheti a 30 milliót is. A BMW X5 M50d és X6 M50d szintén magasra teszi a mércét a nagyméretű SUV kategóriában. Az X5 M50d 5,4, az X6 M50d pedig 5,3 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, átlagfogyasztásuk pedig 7,5, illetve 7,7 l/100 km. A CO2-kibocsátásuk 199 és 204 g/km. A végsebességet szintén 250 km/óránál korlátozza le az elektronika.


Online bővített változat

Külön érdekességként emelném ki, hogy ha Sport vagy Sport + fokozatba kapcsolunk, egyrészt sebességet a kormány mögött helyet kapó pillangókarokkal tudunk váltani, ami úgy élményében egy Ferrarira emlékeztet (vagy ha közelebbit akarunk mondani: egy számítógépes játékokhoz kapható kormányra), valamint az automata váltó ilyenkor gyorsabban vált – mintha rövidebbek lennének az áttételek.

Úgy van behangolva az összkerékhajtás, hogy hátsókerekesnek tűnjön a kocsi. Amiért viszont az egészet felhoztam, az a motorhang: az egyébként csendes utastérbe ilyenkor a hangfalakon át jön be a triturbós dízelmotor igencsak meggyőző hangja, ezzel is növelve a sportos vezetési élményt – külön nagy piros pont érte a BMW mérnökeinek. A dízeles modellek a Genfi Autó-

szalonon debütáltak március közepén. A BMW M550d xDrive szedán és kombi május 12-én jelenik meg a német szalonokban, míg az X5 M50d és X6 M50d modellek június 16-án érkeznek. Kinek tetszik, kinek nem, megmaradt a választási lehetőség a benzinesre is, de az is biztos, hogy rengeteg rajongója van a nyomatéktúltengésben szenvedő óriásdízeleknek is. Forrás: autopult.hu khraal

Eljött a nyár, eljött a fesztiválok és kempingezések időszaka. A cél, hogy közelebb kerüljünk magunkhoz és a természethez, elmélyülhessünk a világ csodáiban. De valljuk be őszintén, közben egy kicsit vágyunk a technológiára, hiszen tudjuk, mennyivel könnyebbé teheti az életünket. A XXI. század pedig ellát minket mindennel, hogy a kiszakadás ne legyen oly fájdalmas.

A

legtöbben a kempingezés legkellemetlenebb részének tartják a sátorban alvást. Hideg földön, kényelmetlen matracon aludni úgy, hogy hiába a több órányi előkészület, egy-egy kavics biztosan a sátor alatt maradt. Emellett ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak is, egy jól sikerült eső és máris nedves ébredés vár ránk. Ezek a gondolatok járhattak a Tentsile függősátor megalkotóinak fejében is. Az alapelv pofonegyszerű: a sátrat akasszuk fel a fára. A kialakítás során a szilárd merevítések helyett az ébredő erők megfelelő irányításával alakították ki a sátor formáját. Ennek köszönhetően egy könnyen szállítható szállást tudtak kialakítani. Három különböző kialakításban kapható, a legkisebb 2, a közepes 3-4, a legnagyobb 5-8 férőhelyet biztosít. Minden személy számára külön tároló rekeszek találhatók a hálóhely alatt. A felső borítás leszerelhető, így meghitt csillagok alatti romantikázásra is lehe-

2012/3 május

tőséget nyújt. Egy igazi kempingező a lakásból sem teszi ki a lábát a gázfőzője nélkül. Viszont minden igazi kempingező utálja a gázpalackot, mert cipelni kell, ha kinyitottad, akkor vigyázni kell vele és sosem lehet tudni pontosan mennyi is van még benne. Az erdőben pedig ott a sok gally és faág, tökéletes üzemanyagként. Emellett azért bármennyire is szeretjük az anyatermészetet, a mobiltelefonunk, gps-ünk nehezen viseli a civilizáció hiányát, mi pedig egy-kettőre elvágjuk magunkat a külvilágtól. Mindkét problémánkat egyszerre kívánja orvosolni a BioLite CampStove, egy usb töltővel felszerelt tűzhely. Az alapelv egyszerű, rendelkezésre áll egy csomó termikus energia, és egy viszonylag rossz hatásfokú égés. Ez a főző a megfelelő kialakításának és egy parányi ventillátorral levegőt juttat az égéstérbe, ezzel drasztikusan növeli az égés hatékonyságát. A ventilátor hajtásához szükséges energiát a tűzből nyeri és mivel a bekapcsolása után a hatékonyság miatt egy csomó fölös energia marad, egy USB porton keresztül a használó hozzáférhet a fölös energiához. Ahhoz ugyan nem elég, hogy megnézhessük a kistévén a Barátok Közt aktuális

részét, de egy mobiltelefont fel tudunk tölteni vele. A boltokba azonban még nem érdemes rohanni, megjelenésére idén nyáron lehet számítani. A fejlesztők elkötelezettségét mutatja, hogy egy nagyobb méretű háztartásban használható verziót is elkészítettek belőle, amivel a fejlődő országokat szeretnék támogatni. Napjainkban is mintegy 3 milliárd ember kénytelen minden nap szabad tűzön főzni. A BioLite által kifejlesztett rendszer segítségével a szükséges famennyiség felét megtakaríthatják és az égés során keletkező gázok mennyisége 90%-kal csökken, emellett a megtermelt energiával háztartási eszközök üzemeltethetők. Menet közben azonban meglehetősen nehéz így energiához jutni. Erre a problémára a PowerTrekk nevű vízzel működő töltőeszköz nyújt megoldást. Az eszközt kifejezetten túrázók részére fejlesztették, így sáros vízzel, olvasztott hóval is üzemeltethető. Persze szükség van hozzá egy nátrium-szilicidet tartalmazó energiacellára is, ami létrehozza az áramtermeléshez szükséges kémiai reakciót. A használata nem igényel semmilyen komolyabb szaktudást, rákötjük a mobiltelefonunk és nagyjából 10 órányi használathoz elegendő áramot kapunk. Emellett előrelátó felhasználók otthon feltölthetik a beépített akkumulátorát, így üzemanyagcella nélkül is tölthetik az eszközeiket.

Rovács

17


Online bővített változat

Rovatunk mostani részében az olasz design egyik meghatározó képviselőjét mutatjuk be. Vico Magistretti építészként kezdte pályafutását, majd egyre inkább tárgyak tervezése felé fordult.

1

920-ban, Milánóban született. Építészcsaládból származott, ami már korán meghatározta, és irányt mutatott számára, hogy merre folytassa tanulmányait. 1939 őszétől a Politecnico di Milanón tanult. 1943-ban, hogy elkerülje a Németországba való deportálást, elhagyta Olaszországot, és Svájcba költözött. Itt a Lausanne-i Champ Universitaire Italienre járt egy ideig. Itt találkozott Ernesto Nathan Rogerszszel, a BBPR egyik alapítójával. (A BBPR építészek egy csoportja, melyet 1932-ben alapítottak, és a tagok vezetékneveinek kezdőbetűiből áll össze a rövidítés.) Ő szintén Svájcban keresett menedéket az Olaszországban elfogadott törvények elől. Ez a találkozás kulcsfontosságú volt Magistretti későbbi fejlődése szempontjából, mert Rogers később a mestere lett. 1945-ben tért vissza Milánóba, ahol ez év augusztusában megszerezte építész diplomáját. Ezután rögtön elkezdett az apja által vezetett cégnél dolgozni. Sajnos édesapja váratlanul még ebben az évben elhunyt. A megörökölt kis cégnél töltötte egész életét, és itt emelkedett magasra a karrierje is. Ennél a vállalatnál, külső munkatársakkal és belső tanácsadókkal együtt dolgozva, a technikai fejlődés vívmányainak felhasználásával alkották meg a termékek és épületek koncepcióit. Építészként sok olyan projektben

18 2012/3 május

vett részt, amely az olasz műemlékek rekonstrukcióját célozta, vagy éppen társadalmi célt szolgált. A második világháború utáni években kezdetben az internacionalizmus képviselőjeként tevékenykedett. Ekkor építészként sok és olcsó lakást kellett terveznie a kor igényeinek megfelelően, tárgyak tekintetében pedig a jó használhatóság volt a cél. Ennek megfelelően ő először olcsón gyártható, padlótól plafonig terjedő polcokat tervezett lakásaiba. 1956-ban egyike volt azoknak, akik megalapították az Italian Industrial Design Association nevű szervezetet. Még ebben az évben tagja volt a Golden Compass Díj zsűrijének. 1969ben került be ismét a zsűritagok közé. Az olasz design alapítóatyái közé sorolhatjuk. Ő maga csodálatosnak nevezte a folyamatot, amely során a design létrejön a két kulcsszereplő, a tervezők és a gyártók együttműködésével. Felismerte, hogy a tömeggyártással támogatott formatervezés lehet a háború utáni új és feltörekvő olasz elit markáns stílusa. Az 1960-as években fordult a tárgyak és ezen belül a bútorok felé. Első ismertebb munkája a Carimate Golf Country Club számára készült szék volt. Ehhez hagyományos anyagokat használt: gyékényt az ülőlaphoz és faelemeket a karfához. Nem finomkodó lett, inkább kedélyes. Népi elemek is megjelennek rajta. 1963-ban kezdték el gyártani, és máig forgalomban vannak a változatai. A Cassina céggel való kapcsolatnak csak a kezdete volt ez a szék. A 60-as években még két híres faszéket tervezett, a Gólemet és a 905-ös modellt, majd a műanyag felé fordult. Kísérletezett azzal is, hogy hogyan tudja megteremteni a stabilitást minél

különlegesebb formákkal. Lámpákat is tervezett műanyagból. Azzal, hogy ilyen szép és időtálló tárgyakat hozott létre, hozzájárult, hogy az emberek a műanyagot többé ne értéktelen anyagnak tekintsék. A kezdeti termékeihez később újabb „társakat” talált ki, és így egész termékcsaládokat hozott létre. Ezekben már kanapék, ágyak, evőeszközök és porcelángarnitúrák is megtalálhatóak voltak. Ezekre már a külföldi cégek is felfigyeltek, mint például a német Rosenthal vagy az amerikai Heller & Knoll. Kanapéjainak mindegyike más stílust tükröz. A Szinbád például a popart jegyeit: színes „lótakaró” fedi. A Maralungáért megkapta a Golden Compass Díjat 1979-ben a különleges, összehajtogatható műszaki megoldásáért. Szinte minden darab egyéniség, karaktert tükröz. Lámpái is igazán figyelemre méltóak. Ezek közül a Dalut, a Chimerát és az Eclisse-t említeném meg – ez utóbbi szintén Golden Compass Díjat kapott. Már a nevéből is sejthető, hogy valami köze van a napfogyatkozáshoz: a villanykörte előtt egy elfordítható félgömb van, ami egyben a fényerő szabályozását szolgálja, és olyan látványt kelt, mintha napfogyatkozást néznénk. Műanyag székei közül az 1966-os Selene egyike volt a világ első műanyagból fröccsöntött székeinek. (A Panton székkel együtt, amiről előző számunkban olvashattatok.) Ekkortájt vált az Oluce cég ve-


Online bővített változat

zetőjévé. A társaság sok híressé vált tárgyat köszönhet neki, és nem utolsó sorban olyan egyedi és elhibázhatatlan stílust, amelyet az általa tervezett termékek sorozatos gyártása hozott meg számára. Az 1970-es évek végétől tanítani kezdett a londoni Royal College of Arton, mint óraadó. Ez az iskola volt a minimalizmus bölcsője, ahonnan több híres tervező indult el (pl. Konstantin Grcic). 1983-tól tiszteletbeli tagjukká választották. Elnyerte a Royal Designer címet is. „Napjaink igazi nagy ellensége a közönségesség. Nagyon szeretem az angolszász kultúrát, mert mentes

ettől.” – mondta egyszer. Az Egyesült Királyság iránti szeretete kölcsönös volt: 1986-ban elnyerte a neves angol díjat, a SIAD Arany Medálját. (SIAD: Society of Industrial Artists and Designers.) Miközben külföldön tanított, nem hagyta abba tevékenységét otthon sem. Belső terek tervezésével is foglalkozott. Azt vallotta, hogy egy házat úgy kell megtervezni, hogy az a benne lakók karakterét tükrözze, s mentes legyen minden plusz nagyravágyástól. „Mert mindenkinek, aki egy olyan házban lakik, amit én terveztem, megvan a saját kultúrája és ízlése.” – mondta egyszer. Ezzel elhatárolta magát mindenféle díszítő és öncélúan dekorálgató szándékú tervezéstől. Szeretett régi eredetű ötleteket újfajta köntösben tálalni, így nem hagyta kihalni a hagyományos dolgokat, és egyúttal újfajta utakat is lefektetett számukra. Talán pont emiatt vannak olyan tárgyai, amik még napjainkban,

a tervező halála után is remekül eladhatóak. Ilyen például a Maralunga, az Eclisse vagy az Atollo lámpa. Elmondása szerint a jó design akár 50100 évig is „elél” – saját munkái is ezt támasztják alá. És bár ő már nincs közöttünk, az öröksége szervesen beépült az olasz formatervezés kiválóságai közé. Források: http://www.vicomagistretti.it/ http://faipar.hu

Gyömbér

A kép még az 1950-es évekből származik: egy négyfős család utazik a kocsijában az autópályán, miközben társasjátékoznak. Ami ezután feltűnik, hogy a gépjármű magától követi az utat több más társával együtt, ezzel is éreztetve a jelenség hétköznapi voltát. Ilyennek képzelték a nem túl távoli jövőt akkoriban. És lám, eltelt 70 év, mégsem haladtunk eme elképzelés felé érdemben. Vagy mégis?

A

zért azt nem mondanám, hogy nem történtek lépések ebbe az irányban, de mint látható is, odakint az utakon nem önjáró autókkal találkozunk. Ahogyan pedig páran vezetnek, ez igen sajnálatos dolog. Bár elsőre nem egyből az önjáró autók felé való törekvés mérföldköveinek tekintjük az autók fejlődésének egyes állomásait, mégis azok. Ide tartozik az önindító (1912), az automata váltó (1939) és a GPS (1973) is. A vezető nélküli autó ötlete Norman Bel Geddes „Futurama” kiállításáról származik 1939-ből. Ebben a jövő gépkocsiját áramkörök irányítják az autópályán, melyeket rádiójellel vezérelnek. Bár ez 2012/3 május

ma már bután hangzik, de a lényegi Motorways”-ben részletesen leírja, elképzelés tényleg zseniális. Az 1940- hogy milyen fejlesztésekre van szükben megjelenő könyvében, a „Magic ség az utazás és közlekedés biztonságosabbá tételéhez. Szerinte a balesetek döntő többségében az ember hibázik, nem pedig valamilyen műszaki meghibásodás a baj okozója – és ezen balesetek legtöbbször halálos kimenetelűek. Tekintve, hogy nem volt még három ponton záró biztonsági öv (1958) vagy légzsák (1963), ez nem is csoda. Való igaz, hogy a legtöbb technikai újítás a javunkat szolgálja egy autóban, de ezzel a baleseti kockázatok is növekednek. Az ABS megjelenésével például a sofőröknek több bátorsága lett gyorsabban hajtani, ezzel

19


Online bővített változat

20

pedig gyakrabban idéztek elő végzetes kimenetelű baleseteket. A statisztikák is azt mutatják, hogy egy jobb törésmutatókkal rendelkező autóban a sofőr az addig megszokottól eltérően gyorsabban mer hajtani. De akkor mégis merre vannak ezek az futurisztikus gépek? A sci-fi irodalom és filmvilág már megalkotta a maga számára ezeket az önjáró autókat, de a mi világunkban is több ilyen autó létezik. Az első eredmények nem voltak nagyok; sikernek számított már az is, ha az autó megjárt egy adott utcarészt, amiről kitiltották a forgalmat. Komolyabb kihívást a 2004-es DARPA Grand Challenge jelentett a 2 millió dolláros pénzdíjával, ahol egy önvezérlő járműnek kellett a sivatagban eljutnia egy meghatározott ponthoz. Ez az első évben a 25 jelentkező egyikének sem sikerült. 2005-ben végül a 217 km megtételét 5 csapat teljesítette, köztük is az első a Stanford Egyetem lett, melynek tagjai között 15 Google mérnököt is felfedezhettünk. A Stanley névre keresztelt módosított VW Touaregre a „drive-by-wire” technológiája miatt esett a választás. Ennek keretében az irányítórendszer elektromechanikus aktuátorokkal dolgozik: például a kormány és a kormánymű között nincs mechanikai kapcsolat, hanem szenzor figyeli a szöghelyzet változását, és jelet ad egy aktuátornak, hogy fordítsa el a kerekeket is. Ugyanez történik a pedálok esetében is. Ezt a rendszert sokkal könnyebben át lehetett építeni a célnak megfelelőre a VW Electronics Research Laboratory munkatársainak segítségével. A 2007-es versenyen a feladat hasonló volt, de itt már lakott területen kellett megtenni 89 km-t. Ezt a Tartan Racing nyerte Pittsburgh-ből. Gondolom felmerül a kérdés, hogy mi történt az eltelt 5 évben. Nos a törvény adta keretek nem engedik meg, hogy önjáró gépek közlekedjenek az utakon, mivel ezeket nem lehet felelősségre vonni, ha esetleg baleset következik be. Végül Nevada államban ideiglenesen sikerült engedélyt szerezni 7 gépjárműre – 6 Toyota Priusra és 1 Audi TT-re – úgy, hogy közben valaki a vezetői ülésben ül, és képes a manuális irányítást bármikor átvenni. 2010 óta a Google többféle autót is tesztelt a 2012/3 május

rendszerével, hogy mennyire alkalmasak önjáró autónak. Közleményük szerint 1609 km utat tettek meg emberi beavatkozás nélkül, és 225 308 km-t alkalmankénti emberi beavatkozással. Végigmentek San Francisco híres Lombard Street nevű hajtűkanyarokkal tűzdelt utcáján, megkerülték a Tahoe tavat, és végigmentek Kalifornia állam 1-es számú főútján. Talán ezeknek a sikereknek is köszönhető, hogy az államban 2011-ben elfogadták azt a törvényt, hogy önjáró autókat (bizonyos feltételekkel) lehessen használni. De mégis hogyan tájékozódik ez az autó? A logikai szoftver a Google Street Viewnál használt adatgyűjtő rendszer és egy mesterséges intelligencia kombinációja, mely megannyi videokamera, egy 900/perc fordulatszámú LIDAR szenzor, radar szenzorok és GPS jelek alapján navigálja az autót. A mesterséges intelligencia több programot is ismer, így lehet óvatos vagy éppen agresszív vezetői stílusa. A sebességkorlátokat betartja, amikről az adatokat a Google Maps tárolja. Felismeri a jelzőlámpákat, táblákat, látja a gyalogosokat, az autókat, és ezeknek a haladási irányát és jövőbeli helyét is kiszámolja, ezzel előre megtervezve a mozgását. Tartja a szükséges követési távolságot, és mindig figyel, hogy a baleseteket elkerülje. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy másodpercenként 20 alkalommal ellenőrzi a számításait a szoftver, és azonnal korrigál, ha valami nem a vártnak megfelelően alakul. Az utasoknak egy hang előre megmondja, mit tesz a jármű, így ha szükséges, közbe lehet avatkozni. De persze folyamatosan tanul, és ha valamit nem lát jól, vagy éppen még soha nem látott olyat, akkor kéri a „vezetőt”, hogy tájékoztassa, mivel is került szembe, közben pedig kikerüli. Ezekből az új információkból pedig frissítik az összes autó tudástárát. A nagy gyártók persze elkezdték már a maguk fejlesztéseit;

van, ahol az új modellek az önjáró autók egyes rendszereit már tartalmazzák is, mindenesetre a legígéretesebb eddig a Google-é. Egyik autójukat odaadták használatra a 95%-ban vak Steve Mahannak, aki elképesztőnek tartja, hogy mennyire felszabadult és megkönnyebbült a használatának köszönhetően. Visszakapta a szabadságát, függetlenségét és főleg az idejét, aminek köszönhetően már bárhova eljuthat, és végezheti az amúgy nagyon sok időt felemésztő teendőit. Ez egyike a lehetséges felhasználásnak, de gondolhatunk itt az ittas vezetés elkerülésére, vagy éppen a mozgássérültek szabad közlekedésére is. A törvényi korlátozás azonban csak az egyik kérdéses dolog: vitatható még, hogy az emberek hajlandóak lesznek-e lemondani a vezetés élményéről. Persze ez még a jövő zenéje, az is megeshet, hogy az önjáró autók európai utakon való megjelenésére nem is egy évtizedet, hanem akár annak a kétszeresét is ki kell várnunk. Azonban elképzelhető, hogy valamelyik országban a következő autók már önmagukat fogják vezetni, és mi találkozhatunk velük vagy az utakon, vagy éppen mint az utasaik. Források: Norman Bel Geddes – Magic motorways Wired – 20.02 – Your next car will drive itself, by Tom Vanderbilt Wikipedia – Autonomous car szócikk

Hadzsi Ákos Hage


Online bővített változat

Fülledt hőségre ébredtem az agyamon gyorsan átfutottak a történtek: Guano Apes koncert, Tankcsapda, slaggal locsolták a közönséget, borospincék, Tisza, rock-diszkó, vagy d’n’b már nem is tudom, de meleg van, ki kéne menni a sátorból!

S

zokásos módon a nap első programjaként reggelizni indul a társaság. Az út hosszú, úgyhogy ne hagyjuk otthon a fél papucsunkat. Az úti cél Tokaj. Ki a kempingből, át a hídon, ahol az emberek egy percre sem szűnnek meg áramolni. A hídról látni a hegy aljában a borvidék egy részét, de ezzel majd a nap egy másik felében foglalkozunk. Ha folytatja a sétát az ember, Tokaj belvárosába jut, melynek utcáin hamburgeresek, lángososok, borospincék és földön ülő fesztiválozók sorakoznak. Az embernek olyan családias hangulata támad, amit nem sok más fesztiválon tapasztalhat meg. Talán az ennek az oka, hogy a 85 ezer látogató egy 5 ezer fős városban tölti a szabadidejét, amikor éppen nem koncerten van, vagy a strandon fürdik. Megérkeztünk a főtérre ahol bevetődtünk a légkondicionált Coopba és megvettük a reggelit. A templom árnyékában egy bicskával könnyedén el is lehet fogyasztani, amit vásároltunk, közben megbeszélni a tegnap eseményeit, kinézni a mai koncerteket a programfüzetből, és nézni az embereket, ahogy a híres kút vizével hűtik le magukat, vagy töltik fel a kulacsukat. Tegnap innen indultunk el felfedezni a természetet. Egy kényelmes háromnegyed óra alatt felértünk a

2012/3 május

Nagy Kopasz tetejére, ahol megcsodálhattuk a remek kilátást Tokajra és a környékbeli falvakra, valamint figyelemmel kísérhettük a Tisza kanyargását. A csúcsról a másik oldalon mentünk le, útba ejtve egy bányatavat is, ahol sütögettünk és fürödtünk. A hegy túloldalán elhelyezkedő Tardosból vonattal tudtunk visszajutni a szeretett pincevárosunkba. Úgy döntöttünk, hogy reggeli után átmegyünk a fizetős strandra, a belépő csak pár száz forint, viszont cserébe homokos part, strandröpi pálya, és elfogadható árú sör-forrás jár. Az elmúlt napokban folyton itt lógtunk, sőt aki jobban szeret kulturált körülmények közt aludni, és nem attól rettegni mikor esnek rá a sátrára (néha előfordul), az kempingezhet itt is. Ha a Tisza már túlságosan lehűtött és az ember el akar kezdeni melegíteni, erre a legjobb hely egy borospince. Fel is kerekedtünk és meg is látogattuk az egyiket, hogy melyiket a sok közül az inkább szokástól függ. Minden társaság esküszik a sajátjára, de ami közös bennük, hogy töredék áron adnak igazi minőségi bort, és a pincék hangulata utánozhatatlan . Bementünk hát a bejáraton, ahol rögtön lehajtott fejjel kellett lemenni pár lépcsőfokot, hogy eljussunk a pultig. Itt természetesen sor állt, de nem baj, legalább volt

időnk kitalálni mit kérjünk; szamorodni, hárslevelű, muskotály, vagy furmint. Sikerült eldönteni és megvenni, így folytathatjuk az utunkat befelé szintén lehajtott fejjel, ameddig nem találtunk egy asztalt valami szimpatikus társaság mellett. Itt bent a mohás pénzérmékkel teli boltív alatt az ember szinte teljesen megfeledkezik a külvilágról, az idő is hűvösebb, a napszak sem látszik, folyik a bor és múlik az idő. Kezdődtek a programok, visszaindultunk hát a fesztivál területére. Miután megkaptuk a biztonsági őröktől a nekünk járó tapit siettünk az épp kezdődő Bëlga koncertre. Innentől nem volt pihenés, egész este koncerteken kellett tombolni, ki-ki Slayerre, vagy Scooterre ment, ezután Nemjucira és Grand Mexican Warlockra. Végül hajnalig táncoltunk egy koncertsátorból átalakult buli-helyen. És ekkor a legjobb barátaidnak adsz pacsit gondolatban, vagy valóságban hogy eljöttetek erre a fesztiválra. Idén szokásos módon számíthatunk a hazaiak javára, a Kiscsillagra, 30Yra, Eddára, Péterfy Borira, Alvinra és a mókusokra a többek között. Külföldiek közül lesz az Enter Shikari, Arch Enemy, Pendulum DJ Set, Alphaville, és még sokan mások, ahogy szokták mondani. Remélem veled is találkozom majd Hegyalján. Forrás: http://hegyaljafesztival.hu/ index2012.php

Hucsi & Jeez

21


Online bővített változat

Hamarosan belevethetjük magunkat a nyárba, és lassan itt az ideje eldönteni, hova is menjünk a haverokkal a kötelező balatoni nyaraláson kívül. Akik nem riadnak vissza a tömeges szórakozástól és a széles zenei választéktól, azoknak ajánlom figyelmébe az idén 20. alkalommal megrendezésre kerülő VOLT fesztivált!

P

akolás, vo n a tozás, sátrazás, bulizás – mindez a nyári melegben, folyamatos sörellátás mellett. Hazánk egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválja eddig sem okozott csalódást, elég csak a 2007-es évre gondolnom, amikor a Pendulum-Prodigy pároson kívül a KoRn is jelen volt. Idén is folytatják a megkezdett vonalat, és marad a rendkívül változatos paletta: a punk rock irányzat kedvelőinek az Billy Idol és Sum41 után most a Simple Plan tesz majd kedvére, az elektrósoknak pedig a Prodigy-t és a Pendulum-ot követően a sikert sikerre halmozó Skrillex jön el. Ugyanígy, a fésült hajú alternative rock kedvelőinek a My Chemical Romance és 30 Seconds To Mars idei megfelelőjeként jön a Lostprophets és az Európában méltánytalanul ismeretlen Enter Shikari. Ráadásként a metál finn istenei, a Children of Bodom és a kicsit könnyebben fogyasztható, U2utód Snow Patrol is tiszteletét teszi.

Természetesen mindehhez hozzájön még a magyar zenei élet színe-java. De nézzünk kicsit bele a fesztivál történetébe. 1993-ban indult, kissé szokatlan nevét az 90’-es évek elején kevés megjelenést megélt, de annál korszakalkotóbb VOLT magazinról kapta. Az esemény 2001-ig a soproni Sportcentrumban kapott helyet Húsvét tájékán, utána viszont a helyszíne és az időpontja is megváltozott: a VOLT a Sziget társfesztiváljaként nyári fesztivállá avanzsált (azóta általában július első hetében tartják, idén lesz először teljesen június végén), a megnövekedett létszámú közönségnek pedig a soproni Lővérek biztosít helyet. 1995től pedig a VOLT önálló színpaddal van jelen a Sziget Fesztiválon is. A rendezvény évről évre bővült, mind fellépőket, mind a közönséget, mind a programokat tekintve: ma már a koncerteken és DJ-szetteken kívül rengeteg mással is elfoglalhatjuk magunkat, például színházi előadásokra, kiállításokra mehetünk, hülyéskedhe-

tünk a különféle szervezetek standjainál, vagy akár sportprogramokon vehetünk részt. Emellett mindenképpen érdemes egy kevésbé macskajajos napon felfedezni Sopront, mert az egyik legszebb és legbarátságosabb város az országban. A népszerű magyar előadók mellett pedig az elmúlt években egyre több világhírű zenész ad koncertet és ezzel párhuzamosan növekszik a fesztivál népszerűsége mind a hazaiak, mind a külföldiek körében – tavaly már sikerült elérni a lélektani 100 ezres vendéglétszámot, ami azt jelentette, hogy a fesztivál befogadóképessége elérte maximumát. A buli június 27-én kezdődik, így lesz idő kipihenni a vizsgaidőszak fáradalmait és megejteni a családi nyaralást – tehát nincs semmilyen kifogás, aki egy fergeteges bulival akarja kezdeni a júliust, annak itt a helye! www.sziget.hu/volt

Sztadi

Víz, napsütés, bikinis lányok és tuc-tuc zene.

A

Balaton Sound különc a hazai fesztiválok közül sajátos atmoszférájával és közegével. A többségében elektronikus zenéket felvonultató rendezvény vonzereje kétségtelenül hazánk tengere, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó nyári melegben a hűs vízben pörögni. Aztán ne feledkezzünk meg a gyönyörű

22

látványról, amit a csillózó sík víztükör, a távolban fekvő Badacsony dombjai, és a közelben ringó napbarnított dombok biztosítanak. Minden bizonnyal Zamárdi az a hely, ahol szabadjára engedhetjük magunkat, hogy kivetkőzve magunkból csatlakozzunk alul öltözött társainkhoz. S ebben az egyéni szabadságharcban segédkeznek olyan előadók, mint Björk, David Guetta, Dubfire, Paul Kalkbrenner, Example, Gossip és Sander van Doorn. Egyszóval fürdőruhákat fel és irány a magyar tenger!

Toto

Heineken Balaton Sound, 2012. július 12-15., Zamárdi O

2012/3 május

P

Q

R

S

S

T

T

T

U

V

W

X

Y

Z

[

U

O

\

S

]

^

_

^

[

`

a

V

`

\

a

b


Online bővített változat

30Y, a Kicsillag, a Tankcsapda és a Quimby is fellép az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT), amelyet július 3-8. között tartanak Velencén.

J

oggal mondhatjuk, hogy ez az ország legnagyobb hallgatói rendezvénye, sőt a legnagyobb múltra visszatekintő fesztivál is, mert már 1976-óta rendezik meg. Az idei év különösen kedves számunkra, ugyanis a BME lesz a házigazda felsőoktatási intézmény, szóval a jó társaság és hangulat garantált. Itt és most megelőlegezném az idei látogató csúcs döntést is! Külön piros pont a szervezőknek, hogy idén nem ütközik más fesztivállal az esemény. A helyszínre sem lehet panasz: a hosszú strandszakasz a Velencei tó partján, kellemes időtöltést jelent majd a nyári nagy melegben, csak tartanánk már ott. Sajnos lapzártánkig nem derült ki a végleges program, így az EFOTT Facebook oldaláról szemezgettem nektek fellépőket. A bevezetőben említett zenekarok mellett még sok érdekességet tartogatnak számunkra a szervezők, ott lesz például a slipezők nagy kedvence a Paddy and the Rats, szólhat majd a Pub ’n’ Roll. Ugyanilyen szempontból emelném ki nektek a raprock fenegyerekeket, vagyis a Bëlgát. Ha ezt a két műfajt külön vesszük akkor igen jó rock koncertnek ígérkezik a Road. A rap stílus kedvelőinek, pedig jó lehetőséget jelent a Hősök fellépése. Amire nekem felcsillant a szemem, hogy bejelentették a nyitó napon Csík zenekar maratoni koncert lesz. Emellé jön még a megduplázódott nagyszínpad és össze is állt a recept egy kihagyhatatlan bulihoz.

2012/3 május

Utoljára én személy szerint a 2010-es orfűi EFOTT-on jártam. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az eddigi legjobb fesztivál élményemet szereztem. Be lehet ezt tudni a programoknak, fellépőknek, de én inkább azért érzem így, mert igen népes társasággal mentünk le, mindig barátok, ismerősök között voltunk. Szóval egész nap ment a fesztivál, nem alakultak ki üresjáratok, mint máshol, hogy csak várod napközben az esti programokat. Ennek tanúbizonyságául álljon itt, egy a helyszínen az infó sátorból készített blog bejegyzés részlete: „Majciiii, kész a fjöcsiii! Csak megerősíteni tudjuk a híreket, hatalmas buli kerekedett a Panoráma kempingben és környékén. Kipróbáltuk a rengeteg lehetőséget nyújtó fesztiválsátrakat, nagyon kellemes hangulatban telik a fesztivál, a pultokban ismerős arcok kínálják a mennyei mannát. Még a bungee jumpingot sem voltunk rest kipróbálni. Tegnap este nagyon jól sikerült a Quimby koncert. Valamint a népes Kátés csapat nagyot bulizott az UFO koncerten, a Szerelem doktor ismét elrabolta szívünk, mint az idei slipen. Keresek nektek néhány fotót, hátha elkap titeket a hangulat és lenéztek az utolsó két napra!” Aznap még sárkányhajó versenyeztünk az Orfűi-tavon, igen megnyertük! Végig raboltuk a civil falu szóró ajándékait, mint egy jó kollégista

az állásbörzén. EFOTT állampolgárok lettünk, néhányan még házasságot is kötöttek. Amint a mellékelt fotó mutatja nem volt mindenkinek egyértelmű, hogy a fotóparaván melyik oldalára kell állni. Hosszú és Répa kollégáink kedvet kaptak tőlünk, és ők is kipróbálták a bungee jumpingot. Ezt csak azért említem, mert igen emlékezetes volt, hogy a nagyszínpados Road koncerttől csábította el a közönség egy részét az esemény. Még az étkező sátrakból is kijöttek a dolgozók, és együtt skandáltunk több mint 50-en, hogy „Répa! Répa! Répa, ugorj!” Egy negyed óra vacillálás után meg is tette. Ekkora már a Pécs tv riportere, is a helyszínen volt, hogy riportot készítsem hősünkkel. Aznap este nagyot tomboltunk a Tankcsapda koncertjére, emlékezetes nap volt. Remélem ezzel a rövid élménybeszámolóval, így a félév végi hajtásban, sikerült meghoznom a kedveteket a fesztiválozáshoz. Külön kiemelném, hogy a BME-s diákkal végig akciósan lehet venni a hetijegyet. Mi biztosan ott leszünk, gyertek el ti is!

khraal Kedvezményes jegy kapható: (11 500 Ft-ért) Kármán Tódor Kollégium Kun Levente levente.kun@gmail.com

23


Online bővített változat

Szeretnél egy jót bulizni a haverjaiddal a nyáron, de sosincs közös szabad időpont a családi nyaralások és egyéb utazások miatt? Ez esetben remek választás lehet a Szegedi Ifjúsági Napok, mivel ez az esemény augusztus utolsó heteiben kerül megrendezésre.

A

helyszín a Tisza part, a híd tövében fekvő strand. Kényelmesen megközelíthető a belvárostól negyed óra alatt. A SZIN fő célcsoportja, ahogy a nevéből is látható, a diákok (a Szegeden tanulók kedvezményesen juthatnak belépőhöz). Azzal, hogy a fiatalság képezi a fesztiválozók nagy részét, garantált a remek hangulat, az óriási bulik, és egy felszabadult baráti légkör. Szállást érdemes minél korábban foglalni, de mint a legtöbb fesztiválon, itt is van lehetőség sátrazás-

ra; és mivel a város (és vele együtt a boltok, étkezdék) közel van, rendkívül olcsón meg lehet úszni a hetet. Több gyorsétteremben és más étkezdékben akciósan vásárolhatunk, ha felmutatjuk a karszalagunkat. Napközben el lehet ütni az időt városnézéssel, késő délutánra viszont megtelik a Tisza partja fiatalokkal. A SZIN-re minden évben hívnak nívós külföldi előadókat, az elmúlt pár évben fellépett a Sugababes, a Morcheeba, Scooter vagy a Guano

Apes. Az idei év fellépőinek listája folyamatosan bővül, de abban már biztosak lehetünk, hogy ott lesz a Kosheen (GB), a Quimby, a Kiscsillag, Alvin és a mókusok, Edda és a Magashegyi Underground. Aki tervezi, hogy megy a Hegyalja Fesztiválra, érdemes elgondolkoznia a SZIN-en is, hiszen a kombinált bérlet lényegesen olcsóbb, mint a kettő külön-külön. További információk a honlapon: www.szin.org

Hadzsi Ákos Hucsi

Ebben a hónapban visszatértem Újbudára, hogy az egyetem közvetlen környezetében is képet kapjak a gyorsétkezési lehetőségekről. A választásom a Móricz Zsigmond körtéren fekvő Wikingerre esett, ami – legalábbis ami a hamburgereiről szóló pletykákat illeti – egyre népszerűbb kezd lenni a hallgatók körében.

E

24

z az eddigi legfrekventáltabb helyen lévő büfé (a Meki mellett van kettővel), ezért talán nem annyira meglepő, hogy még csak néhány éve boldogítja a közönséget, de már alig van olyan, aki nem hallott róla. Hatalmas tömeg vonul el a figyelemfelkeltő feliratok előtt minden nap; de lehet, hogy gyors elterjedését nem kizárólag ennek köszönheti. Ugyanis betérve rádöbbentem, hogy messze nem csak egy integrált gyros-hamburger gyorskonyháról van szó, amint azt kívülről sejteni lehet, hanem még egy kifőzde is helyet kapott belül. Így aki „rendesen”, tányérból szeretne megebédelni, az a hagyományos menza-kiszolgálásnál akár ezt is megteheti. Aki pedig sietősebbre fogja, annak ott van a másik, ablak felőli pult, ahol a hamburgerekre és gyrosokra veszik fel a rendelést. Határozottan jó pont nálam, hogy a menü mellett a berendezés is tük2012/3 május

rözi az amerikai gyorséttermek világát: pácolt fa uralkodik az enteriőrben, kissé vadnyugati érzést keltve. Ráadásul a pult és az étkező rész elrendezése is meglepően modernre sikerült: okosan ki van találva, hogy ne zavarják a sorban állók, a rendelésükre várók és a lakomázó emberek egymást. Sőt, a kifőzde résznek még saját, elhatárolt pultja és külön étkezője is van az étterem másik végében (persze oda lehet menni hamburgerrel is), tehát belsőleg nagyon jól ki van alakítva az egész, hogy ne akadjanak össze az emberek. Ugye ismerős az érzés, amikor a telepakolt tálcával a kezedben minden hirtelen mozdulat a tömegből szívmegállás okoz? Na, ilyet itt nem igazán fogsz érezni. Elsőre kicsit talán nehéz tájékozódni, de a második alkalomnál már ez sem jelent problémát. Mivel én a gyorsbüfékre vagyok kíváncsi, ezt a részt vettem célba. Dere-

kas, kb. 15 tagot számláló hamburgerlista van, mindegyik alá kiírva, hogy mit is tartalmaz. Itt tényleg különböző összeállítások vannak (nem úgy, mint egyes helyeken), viszont akadt egy kis félreértés: a hamburgerhúst steaknek írják a felsorolásban – a steak márpedig nincs ledarálva. Aggódva néztem, hogy akkor ez most elírás, vagy tényleg steakhúst raknak a szendvicsekbe, de a sütőlapra pillantva gyorsan meggyőződtem róla, hogy csak elírásról van szó. Mivel nem ajánlottak konkrét specialitást, kipróbáltam azt, ami alapján a legjobban meg tudom ismerni egy hamburgeres minőségét: a sajtburgert. Lehet önmagában és menüben is kérni, utóbbi esetben kapunk hozzá steak krumplit és egy két és fél decis dobozos kólát is, 400 forintos felárért. Ezzel együtt 1150 pénz volt az ebéd – a franchise láncoknál tehát kicsivel olcsóbb, de aránylag kevés innivalót


Online bővített változat

kapunk, főleg, ha figyelembe vesszük az egyre inkább elterjedő önkiszolgáló üdítőpultokat. A rendelés és fizetés után a blokkal el lehet sétálni, ülőhelyet keresve. Így remek lehetőség adódott a helyszín, az étkező alaposabb felmérésére. A gyorsbüfé felőli étkezőben szobanövények díszelegnek, az utcáról pedig pontosan annyi fény szűrődik be, amennyi az evéshez kell – ezek a körülmények csak tovább erősítették az érzést, hogy valami nyugati nagyváros, esetleg egy amerikai interstate egyik büféjében vagyok. Közben erős aggodalom töltött el, hogy meg fogom-e hallani a sajtburgerem hangját – de néhány perces homlokráncolás után egy hangosbemondó oszlatja el minden kételyemet. Kimentem a pulthoz, és ott mosolygott rám a sajtburger menü, várva, hogy megízleljem. Először a krumplival kezdtem – ez az aranyszabály még a franchiseokból maradt rám: egyrészt a friss krumpli jól „bemelegíti” a gyomrot a nagyobb hamburger előtt, másrészt a vékony burgonya hamar kihűl, és úgy már nem annyira finom. Nos, itt elébe mentek ennek a problémának: a krumpli már jócskán ki volt hűlve, sőt volt, ami át se sült rendesen, de ezt kompenzálták a szériatartozékként adott ketchuppal (igaz, nem kérdezték, kérek-e). Mellesleg steak burgonyaként (vastag, fűszeres hasábok) alapból előnnyel indul a hagyományos sültkrumplival szemben. Miután a köret rendben volt, továbbmozdultam a fő attrakció, a

sajtburger felé. Kinézetre ez már sokkal közelebb volt a magyar valósághoz, mint maga az étterem: hagyományos hamburger fóliába volt burkolva (hogy miért, az hamar kiderült), és csak úgy hömpölygött belőle minden oldalról a savanyúkáposzta és a saláta. Kicsit belekukucskálva a belsejébe a sajt dominált, a húst nem is lehetett tőle látni. Először megijedtem, hogy vega burgert kaptam, de aztán beleharapva már megmutatta magát az apró húspogácsa… Bizony a husit nem vitték túlzásba, legalábbis méretre, a sütés viszont már túlzásba volt esve. Az egész hamburger ízében a svanyúkáposzta és az ecetes szószok savassága uralkodott, ami ugyan jobban emlékeztet boldog gyerekkorom panelburgereire, de mégsem olyan finom, mint egy hagyományos, jól megtermett, húsos hambi, amiben a friss zöldségek adják a zamatot a savanyúságok helyett. Szintén nem volt túl imponáló, hogy szinte minden irányban csúsztak kifele a dolgok, a szendvics harmadát a (most már praktikus) fóliáról kellett feleszegetni – de

persze lehet, csak nekem volt szétcsúszós napom. Az adag egyébként teljesen megfelelő volt: jól lehet lakni vele, de nem akar ő megenni téged, mint Marika néninél. A két és fél decis kóla pedig meglepetésemre nem volt kevés, a végén legurítva az egészet pont elég volt. Összességében tehát helyileg ajánlani tudom a Wikingert, egész jól eltalálták azt a hangulatot, amiben az ember szívesen eltölti azt a nagyjából 20 percet, amit egy gyorsétkezésre szán. Sajnos az étel viszont már sokkal inkább a balatonparti talponállós büféket juttatja eszembe, semmint a bőségben tobzódó nyugatot. Kár érte. De persze a Wikinger portfóliója messze nem korlátozódik le egy sajtburgerre: még ha a kifőzdét és a gyrost nem is nézzük, még mindig ott van a „Gasztronómiai orgazmus” nevű hamburgerük, amitől erotikus neve ellenére a tükörtojás miatt rettentem el. Mindenki próbálja ki kedvére, de a hagyományos burgereket inkább hagyjátok!

Sztadi

Az alapanyagok beszerezhetők a felsőbbévesektől Az edényeket sörrel vagy töménnyel öblítsd ki, mielőtt nekikezdenél. Végy 5 kreditnyi áramlástant, szilárdságtant vagy dinamikát, 4 kreditnyi matekot, szakirányos tárgyakat az előírt mennyiségben, valamint további 5-10 kredit már kipróbált tárgyat. Ha túl híg lett, adj hozzá szabválokat 6-10 kredit értékben (hamis szemeszter: hasonlóan készül, az előbbiek 30 kredit szabvállal helyettesíthetőek). Tegyél bele szigmát, attól jó lesz. Fűszerezd szigorlatokkal, vizsgakurzusokkal, szakdolgozatírással. Ha pikánsan szereted, adj hozzá egy csipetnyi munkavédelmet. Önts hozzá annyi alkoholt, hogy lágy, nyúlós, megfoghatatlan masszát kapj. Hagyd állni 3 hónapig, majd gyorsan dolgozd össze, de semmiképp se teljes erőből, néha tedd félre, hadd pihenjen. Még egyszer alaposan keverd össze vizsga előtt. Díszítheted csúszással, másnapossággal, elalvással vagy lebukással – gyakorlatilag bármivel, ami a kezed ügyébe akad. Ha ügyesen csináltad, az egész szépen összeáll, ha nem, épp tálaláskor fog szétesni, ez esetben köretnek rákvörös fejet és őszinte könnyeket ajánlunk. 2 rekesz sörrel öblítsd le. kisnihil 2012/3 május

25


Online bővített változat

Édesapám mesélte, hogy egyetemista korában egy napon nagyon megkívánta a levest, holott addig nem nagyon fogyasztotta olyan előszeretettel. Ez az érzés nálam is feltűnt nemrégiben, csak sajnos manapság a legtöbb helyen pocsék levest szolgálnak fel, vagy éppen a leves kifogástalan, csak az ára nő föléje. Viszont mégis akad egy hely, ami kivétel.

A

Leves. - már a név is beszédesegy meglehetősen eldugott helyen van, hiába a Vámház körút és az utcafrontra néző bejárat. Ha nem állna előtte három talponálló asztal és egy fehérre mázolt reklám bicikli, akkor lehet, még ma sem lelem meg. Amúgy meg, ha olyan időben érkezik az ember, akkor a szembejövő emberek a leveses poharakkal és a bolt előtt álló tömött sor mutatja a helyes irányt. Belépve nem sok helyet fogunk találni, sőt! Összesen ketten tudnak helyet foglalni, így mindenkit a kinti étkezésre buzdítanak - elvégre ez egy elviteles (takeaway) levesbár. A választék 4 féle meleg és 1 hideg leves, 5 féle baguett, 2 féle tejberizs

26 2012/3 május

és 2 féle cookie. Levest már 390 forintért is kapni, de a legdrágább is 450-be kerül. Az első alkalommal érdemes próbálkozni, mi is lenne jó a szánk ízlésének, hiszen a levesek naponta változnak és a kiírás mellé némi információt is kapunk, hogy mi van bennük, ha esetleg a nevük nem lenne elég beszédes. A 3dl mellé érdemes választani egy baguettet is, mert nagyon finomak és menüben nem sokat csapnak az árhoz, így tényleg egy laktató kétfogásos ebéd boldog tulajdonosai lehetünk ezer forintból. Az indulás óta volt pár változtatás a kapható baguettek körül, ma négy féle húsos és egy vega variáció kapható - mind nagyon finom. Mikor pedig a választott ételünkkel kimegyünk egy asztalhoz, akkor a nagy habzsolás közben hamar észrevesszük, hogy valójában mi vagyunk a reklámtábla, ami minden járókelőt a betérésre késztet. Mikor itt járok, mindig megállnak mellettem az emberek, nézik, miért állnak sorba egy ilyen kis boltnál ennyien. Aztán hamar leesik nekik, hogy ez egy levesbár, és beállnak ők is. Összefoglalva, ha betérünk, akkor

nehéz rosszat kérni. A választék pont elég bőséges ahhoz, hogy mindenki megtalálja a magának valót, de kicsi ahhoz, hogy nagyobb dilemmába essünk. Ha rosszat kellene írni róla, akkor a méretek jöhetnek elő: hosszú a sor (viszont ha nem kérünk baguettet, akkor így is nagyon hamar kiszolgálnak) és egyszerűen kicsi a benti tér, sokkal nagyobb helyet érdemelne, mint most. Bár nem tudom, hogy akarnak-e bővülni, de így is megnyertek maguknak, mint törzsvendéget: a nagyobb szüneteimben elzarándokolok ide, és ha mást nem is, de egy jó levest magamhoz veszek. Leves. Hadzsi Ákos Hage Cím: Budapest, Vámház körút 14. http://facebook.com/levespont


Online bővített változat

Az ígéret földjének vendégszerető őslakói becézték így a betelepülő spanyolok és egyéb idegenek által minden szándék nélkül nekik adott kedvcsináló itókát. Szimpatikusan egyszerű természetüknek köszönhetően az újonnan érkezők könnyűszerrel megszerezhették az indiánok sátrát, skalpját, nőjüket és nem utolsó sorban földjüket és jó barátságukat. Néhány beugró alkalmával mi is örülnénk, ha egy néhány tanárunk is ily egyszerű baráti természet lenne…

A

telepesek fő nedűje a sokféle fajtájú és hosszú múlttal rendelkező nemes ital, a whisky volt. Az ital története valamikor a 6. és 7. században kezdődik, amikor az ír misszionáriusok elterjesztik a lepárlás művészetét a mai Nagy-Britannia és Írország területén, melyet a Földközi-tenger térségében tanultak, majd a mórok Hispániában kezdik űzni az ipart, de nem jókedvre derítés céljából, hanem eredetileg csak illatszerek és aromák készítésénél. Az egész lepárlás, mint eljárás Kínából ered, innen jutott a Földközi-tenger térségébe egyiptomi, arab és héber közvetítéssel. A whisky több tőről eredő szó, sok átformálódás útján a latin ’élet vize’ kifejezésből ered. Ki gondolná, hogy egy király Skóciában az írások szerint belehalt az élet vizének túlzott fogyasztásába? És bizony korán kezdték a szabályozást, 1579-ben már törvényt hoztak a skótok az élet vizének előállításáról. 1707-ben csúnya adót vetett ki a whiskykészítőkre és árusítókra az akkor már Skóciát is magába foglaló angol parlament, ekkor kezdődött a száz évig tartó ún. whiskyháború. 1823-ig állt fent ez a kellemetlen helyzet, amikor is a szomjas skót nemes, Gordon herceg az angol királyt meggyőzte arról, hogy inkább enyhíteni kéne a

whiskygyártás terheit, ekkor született meg az első szeszengedélyezési törvény. 1853-ban dobtak piacra először ízesített szeszt, és mivel 1860ban a francia bortermelés járvány miatt visszaesett, újabb utak nyíltak meg a skót whisky terjeszkedéséhez. 1908-ban a Királyi Whisky Társaság szabályozta, hogy pontosan mi is viselheti a skót whisky nevet. 1920-ban tragikus esemény következett be az USA-ban a szeszt kedvelők (férfiak) számára, kitaláltátok, ez a szesztilalom kezdete volt, de egy spéci whisky, az ún. Laphroaig maláta privilégiumot élvezett, mivel az orvosok felírhatták erős, jódhoz hasonlító illata miatt, ez az időszak 1932-ig tartott, amikor is az idősebb Roosevelt beszüntette a szesztilalmat, a háború idején pedig Anglia skót whiskyvel is fizetett a hadifelszerelésért Amerikának. A történet vége eddig, hogy az Európai Bizottság szabályozása alapján a Scotch Whisky csak Skóciában készülhet, és legalább 40%-os alkoholtartalommal kell rendelkeznie. A whisky (Nagy-Britannia és Kanada) másképp whiskey (Amerika és Írország) tulajdonképp egy olyan égetett szesz, mely az őrölt gabona lepárlásával és erjesztésével, majd hordóban (a hordó anyaga esetfüggő) érlelésé-

vel készül el. Alapanyaga lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica és az imént felsoroltak keveréke. Az a helyzet, hogy pofátlanul sok féle-fajta whisky/whiskey létezik a világon szerte. Legjellemzőbb fajtája a már említett skót whisky, mely erős, füstös ízét az árpa szárításánál használt tőzegről kapta. (Johnnie Walker, J & B, Ballantines). Az ír whiskeyt árpából, búzából, rozsból, vagy zabból készítik. Az alapanyagokat nem füstölik, lágy ital, sajátos ízét a hordós érlelés során nyeri el.(pl. Tullamore Dew). Az amerikai whiskeyk nagycsaládot alkotnak. Ide tartozik a Bourbon, mely nagyrészt kukoricából készül, íze az érlelés útján keletkezik (pl. Jim Beam), a Rye, melyet rozsból főznek, íze a Bourbonnál fűszeresebb (pl. Old Overholt Rye), a Tennesse Whiskey, melyet faszénen szűrnek át (pl. Jack Daniels). A kanadai whisky kukorica, búza, és rozs keverékéből készül, ezt inkább koktélalkotóként használják (pl. Black Velvet). Ezen kívül van még japán, skót, német, indiai, és walesi whisky is. Reggel whisky, délben whisky, este meg a mentő „visz ki”. Forrás: www.mr-mixer.hu

Jazzy

27 2012/3 május


Online bővített változat

Hamarosan itt a nyár, és végre elkezdődött a kerti partik és piknikek szezonja. (Szinte) semmit se imádok jobban, mint jó időben a szabadban enni. A következő receptek pedig nagyon is ideális szereplői egy grillparti menüsorának. De ha épp nincs lehetőségünk grillezni, akkor sincs nagy baj, ugyanis otthon a négy fal közt is szuperül működik mind. Hozzávalók: • 2 nagyobb csirkemell • 3 gerezd fokhagyma • 1 evőkanálnyi friss lereszelt gyömbér • 3 ek. szójaszósz • 2 ek. méz • 1 chili (opcionális) • 1 csomag bambuszpálca Elkészítés: A csirkemelleket hosszában, közepesen vékony (kb. 2,5 cm vastag) szeletekre vágjuk és beletesszük egy mély tálba. A felaprított fokhagymát és chilit, a szójaszószt, a mézet, illetve a meghámozott, lereszelt gyömbért összekeverjük, a húsra öntjük és összeforgatjuk. Legalább 1-2 órára lefedve a hűtőbe tesszük. Sütés előtt a csirkecsíkokat hosszában felhúzzuk a fa nyársacskákra és forró serpenyőben, vagy kerti grillen oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Adhatunk hozzá fűszeres joghurtot és valamilyen friss salátát.

28

Hozzávalók: • 5 érett, közepes méretű paradicsom • 1 kisebb vöröshagyma • fél csokor koriander vagy petrezselyem • 2 friss chili paprika • 1 zöldcitrom leve • só, bors Elkészítés: A paradicsomokat és a hagymát kis kockára vágjuk, a chiliknek eltávolítjuk a magját, majd nagyon apróra daraboljuk. Egy mély tálban összekeverjük a paradicsomot, a hagymát és a chilit, majd ráfacsarjuk a zöldcitrom levét, hozzáadjuk a felaprított koriandert vagy petrezselymet, sóval és frissen őrölt feketeborssal fűszerezzük. Tálalás előtt 1-2 órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben. Az eredeti recept egyébként korianderrel szól, de mivel én egyáltalán nem rajongok a koriander levélért, petrezselyemmel helyettesítem azt. 2011/4 szeptember

Hozzávalók: • 40 dkg farfalle (masni) tészta • 20 dkg csirkemell-filé • 40 dkg friss, leveles spenót • 30 dkg koktélparadicsom • 10 dkg feta sajt • 6 gerezd fokhagyma • 1 dl olívaolaj • fél dl fehérborecet • 1 tk. dijoni mustár • maréknyi friss bazsalikom • só, frissen őrölt bors, olívaolaj Elkészítés: A felkockázott csirkemellet pár perc alatt kevés olívaolajon készre pirítjuk. Hozzáadjuk az egészben hagyott spenótleveleket, 4 gerezd felaprított fokhagymát, sót, frissen őrölt borsot. Enyhén megfonnyasztjuk a spenótot. A tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, s közben készítsük el az öntetet: keverjük el az olajat az ecettel, mustárral, frissen őrölt borssal, 2 gerezd aprított fokhagymával. Ha a tészta kész, szűrjük le és keverjük el vele az öntetet. Keverjük hozzá a spenótos csirkét, a negyedre vágott koktélparadicsomokat, az összetépkedett bazsalikomot és morzsoljuk rá a fetát. Langyosan vagy hidegen fogyasszuk.

Petra


Online bővített változat

Kellemes szembesülni azzal, hogy még bele lehet futni jó akció-vígjátékokba a mozikban is. Régóta vágytam egy olyan film után, ami kicsit visszahozza a 90-es évek kultzsánerét. Persze mindig vannak próbálkozások, de mostanában sehogy sem sikerül eltalálniuk a megfelelő egyensúlyt a rendezőknek. Phil Lord és Chris Miller párosának sikerült.

A

mennyiben e két név nem mond semmit, a hiba nem bennetek van. Lord és Miller egyetlen ismertebb munkája a Derült égből fasírt című animációs film, amire valószínű mindenki emlékszik, hiszen három éve olyan mértékű reklámkampánnyal nyomult a stúdió, ami mellett nem lehetett elmenni észrevétlenül. Most pedig egy új műfajban igyekeztek maradandót alkotni. A Jump Streeten végzett munkájuk nem éppen felejthetetlen, de jól összerakott mozi. Bele lehetne kötni, de felesleges. Azonban azt le kell szögezni, hogy a film motorja a jól megírt forgatókönyv, amit Michael Bacallnak köszönhetünk. Bacall pajtás Hollywood ügyeletes aranytojást tojó tyúkja – már ami a vígjátékokat illeti. Ő jegyzi az előző számban bemutatott Projekt X-et, illetve a Scott Pilgrim a világ ellen című filmet. Jonah Hill-lel közösen ötletelve keltették életre a 80-as évek sikersorozatát, az öt évadot megélt 21 Jump Streetet. Nagy valószínűséggel hazánkban a kutya se hallott róla, viszont mindenképp érdekes, hogy a főszerepet Johnny Depp játszotta. A sorozat koncepciója szerint kölyökképű rendőröket építenek be inkognitóban egy amerikai középiskolába, hogy különböző bűnügyeket göngyölítsenek fel. A filmben ugyanez a szituáció, annyival leegyszerűsítve, hogy egy droghálózat lebuktatása a feladat. Persze a filmben muszáj lennie karakterfejlődésnek is (ez kőbevésett szabály), így a két főhősnek szembesülnie kell a gimiben átélt, még meg nem emésztett sérelmekkel. Blődnek hangozhat, de egész emészthetően van tálalva (to2012/3 május

vábbi piros pont Bacallnak). A főszereplő páros is kellemes csalódás, mivel eddig egyiküket sem tartottam sokra. Channing Tatum a Step Up első részével szerzett hírnevet meg egy dögös feleséget, majd a G.I.Joe, Fighting, és a Haywire című filmekben öltötte magára az akciósztár imázst. Jonah Hill pedig kövér lúzerként szerencsétlenkedett a Superbadben, majd a Get Him to the Greekben, hogy most lefogyva, nem annyira kövér lúzerként folytassa életművét. Igazságtalanság lenne nem megemlíteni, hogy időközben jelölték Oscarra is, de hát nem kapta meg. Itt viszont mindketten szé-

pen formálják meg saját karakterüket, nem ripacskodnak fölöslegesen. 21 Jump Streetben minden megvan, ami a könnyed akciófilmek kedvelőinek kellhet, méghozzá a megfelelő dózisban. A szokásos robbanáslövöldözés-üldözés mesterhármas dominál tarkítva helyzetkomikumokkal és vicces dialógusokkal. Sajnos, az új nézőgeneráció kedvéért (akik Adam Sandler bélsár-bohózatain nevelkedtek) belekerült egy-két ordenáré poén is, de a többségben lévő humorbombák mellett simán befogadhatóak ezek is. S ha már a film humoránál tartunk, külön kiemelném azt a dicséretes önrefl exiót, ahogy pofátlanul parodizálja saját műfaját és magát a forgatókönyv alapjául szolgáló sorozatot. A film nem ül le, nem laposodik el, észrevétlenül elszáll vele a másfél óra. Közben meg kacaghatsz és izgulhatsz, a lényeg úgyis az, hogy fogyjon a popcorn és kikapcsolódj egy kis időre. Erre pedig tökéletes választás a 21 Jump Street – A kopasz osztag.

Toto

29


Online bővített változat

Izgalmas kalandban lehet része annak, aki elmerészkedik a PÁNiQ szobába, ami valójában egy hatodik kerületi emeletes ház különlegesen berendezett pincéje, melyben testközelből is átélheted az internetről jól ismert kijutós (room escape) játékokat. De vigyázz, itt nem szállhatsz ki akármikor!

30

Nehéz helyzetben vagyok most, mert úgy kell írnom a helyről, hogy közben semmit ne áruljak el róla, hiszen ezzel elrontanám mások játékát. Meg kell hát bocsájtanod Kedves Olvasó a ködös, pontatlannak tűnő és a teljesség igényét abszolúte nélkülöző írásomért, de remélem az élményt sikerül azért átadnom, és a kíváncsiságot felkeltenem. „Mind tudjátok jól, hogy miért vagytok itt... Hatvan percetek van arra, hogy a szobában található jelek és segítségek alapján megtaláljátok a kiutat, mielőtt a gyilkos idegméreg eléri a halálos szintet.” Érkezés után pár perccel, egy rövid eligazítást követően már zárult is mögöttünk a súlyos vasajtó, melynek egyetlen kulcsa az elénk táruló szobában van elrejtve valahol, már csak az a kérdés, hogy hol. A pincehelyiségben szerte, különböző izgalmas tárgyakkal találkozhatunk. Az első percek még céltalan nézelődéssel és a helyszín megismerésével teltek, de már ekkor is érezhető volt a társaságban a feszültség mely a különleges próbatételt kísérte. A kellékek mellett az élményt tovább fokozta a sejtelmes világítás és a hátborzongató zene is, a saját reakcióinkról nem is beszélve, a csapattagokban ugyanis a feszültség az idő fogytával egyre csak nőtt. A berendezés olyan élethűen sikerült, hogy talán kezdtük elfeledni, hogy mindez csak játék. Az első fél óra után már sok feladaton túl voltunk, de mindegyik megoldás csak még több kérdést vetett fel. Elismerem a vége felé anynyi információnk volt, amit már fejben tartani is nehéz volt, pláne kombinálni. Mielőtt azonban kiderülne, hogy a mi kalandunk hogyan végződött, lássunk 2012/3 május

néhány érdekes információt! A szobában egyszerre minimum 2 és maximum 5 ember tartózkodhat, nekik kell összejátszaniuk a kijutásért. Vannak a terítéken logikai és ügyességi feladatok egyaránt, de a legnagyobb kihívást talán az információk jó kezelése és a sikeres együttműködés jelenti. A szobát jelenleg egy hallgató, Koltai

Balázs üzemelteti egyedül, aki a Károli jogi karán tanul. Ebből fakadóan a szoba csak délután illetve este tart nyitva, viszont ez nekünk hallgatóknak inkább előny, mert ez jól illeszkedik a mi szabadidőnkhöz is. A szoba még igazán friss és ropogós, mivel csak március közepén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, de a körültekintő tervezést mutatja, hogy a pince berendezése és a feladatok kitalálása már az év elején elkezdődött. A szobában a nyitás óta már sok csapat megfordult és azon sem kell csodálkozni ha kicsit nehéz lesz szabad időpontot találni, azonban ebből is látszik, hogy mennyire jó és érdekes is ez a program. Sajnos

jelenleg csak egy szoba van készen, amit Balázs minden szabadulás (vagy szabadulási kísérlet) után eredeti állapotára állít vissza így jelenleg nem éri meg újra befizetni, de már készülőben van a következő szoba is, így azoknak is érdemes figyelni a weboldalt, akik már megjárták a PÁNiQ szobát. Nekünk végül sikerült a megtalálni a kiutat és megmenekülni, ezzel kissé előre mozdítva a kijutó csapatok arányát, mely valamelyest 50% alatt van. Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy egy igazán izgalmas és emlékezetes délutánt töltöttünk el. Úgy gondolom, hogy a PÁNiQ szoba egy nagyon jó alternatíva lehet például egy mozizásnak vagy valami hasonló passzív tevékenységnek, mert még ha a maga a kijutás nem is tart olyan hosszan, mint mondjuk egy film, de az, hogy aktív részesei lehetünk a folyamatnak, sokkal értékesebbé teszi az így átizgult perceket, mint egy bármilyen jó mozi. Az árat tekintve nekem elsőre kicsit borsosnak tűnt a dolog, de ha öten mentek és kihasználjátok a diákkedvezményt is, akkor az összeg fejenként nagyjából egy mozijegy árára fog kijönni, ami így már teljesen korrekt. Ha több információt szeretnél, akkor keresd a PÁNiQ szobát a FaceBook-on, vagy látogass el a PÁNiQ szoba internetes oldalára, melyet a következő címen találsz: http:// paniqszoba.hu/ Megjött a kedved? Akkor álljatok össze a haverokkal és irány a PÁNiQ szoba! Nem fogjátok megbánni.

Ryz


Online bővített változat

Először is a nagybányai tájképek festője, ezt mindenki tudja. A Nemzeti Galériának a tárlat novemberi megnyitása óta is bővült gyűjteményes kiállításán azonban sok egyéb dolog összeáll. Tekintve, hogy 1940-ben volt utoljára megközelítőleg hasonló jelentőségű Ferenczy- kiállítás, nincs olyan élő ember, aki nagyjából reális képet tudhatna magáénak az egész életműről. Így viszont elég nehéz a kérdés, hogy mit jelent egy ma élő embernek Ferenczy, ha csak ennyire részleges impulzusokat lehetett szerezni róla ez idáig. lötte a modern fiatalok szó szerint megvadulnak (ahogy ezt a pár évvel ezelőtti MNG által rendezett Vadak kiállításon láthattuk). Szívesen marad meg olyannak, akit elsőre szimplán szép, idilli képek festőjének lehetne nézni. Ferenczy minden klasszikus műfajt végigfest a portrétól a csendéleten és zsánerképeken át a tájképekig. De a szent Mókus Október, 1903 nem azért fest mikor Csók István megkérdezte bibliai kompozíciót, mert vallásos. Mednyánszkyt, hogy a társa- A rendelkezésünkre álló források – ságban, ahol Mednyánszky minden főként levelezések és fiának, Vafestőt állatneveken szólít, miért épp lérnak az édesapjáról szóló könyve Ferenczyt hívja szent Mókusnak, – szerint biztosan nem volt gyakor„hisz Ferenczy sem jobb a Deákné ló hívő, sőt. Ettől még nem kell levásznánál”. Erre Mednyánszky: „Te gyintve azt megállapítanunk, hogy csak hallgass. Te Daxli vagy. Ha mi ilyen kép festéséhez akkor nem is imádkozunk, az nem olyan ideális, volt belülről fakadó motivációja. mint a szent Mókus legprofánabb Ő egy pictor doctus, vagyis tucselekedete."- felelte a lehető leg- dós festő volt. Kultúránk viselkekomolyabban Mednyánszky Csók désmintáinak önként vetette alá emlékezései szerint. magát úriemberről lévén szó. A Milyen is tehát ez a szent Mó- festészet történetébe organikukus? Szerény, nem hivalkodó. Vilá- san kapcsolódó művészetében is got látott, de zárkózott figura. Úri- ugyanezt teszi. Nem jegyzeteiből ember, de nem közlékeny. Kedveli derülnek ki rendkívül összetett műa hosszú idők során megtalált for- vészettörténeti és egyéb ismeretei mákat, és nem szakít azokkal ra- – mint a címet már régóta kizáródikálisan, akkor sem, amikor körü- lagosan magáénak tudó Székely

A

2012/3 május

Bertalan esetében – hanem maguk a képek árulkodnak róla. Így a művek megfejtéséhez is hasonlóan művelt szem és intellektus kell – utalt rá hasonlóan Boros Judit, aki Plesznivy Edittel és Pálinkás Rékával együtt Ferenczyt szívügyükként kezelve hozták létre a kiállítást és a kapcsolódó kiadványokat, programokat. A „Pictor Doctus” egyébként egyúttal a kiállítás alcíme is lehetett volna. Hiába a google korát éljük, az MNG szakmai testülete részben azért szavazta le ezt a javaslatot, mert tartott a közönség értetlenségétől (másrészt mert „foglalt” a titulus). Mindeközben a kiállításon dolgozó művészettörténészek láthatóan valódi elhivatottsággal igyekeznek lépést tartva a korral pl. blog formájában is népszerűsíteni a tárlatot. A szándék és koncepció jó, mert azt tűzte ki célul, hogy szélesítse az emberekben élő Ferenczy-képet, mind a tematikus rendezésű tárlat, mind a blog, ami a művészettel való rendszeres kapcsolatra buzdítja a közönséget. A kiállítás külön szekciót szentel az alkotói folyamat bemutatásának, ami a kulisszák mögé tekintés varázsát hozhatja a látogatóknak. A különböző termek az életművet nem az eddig legjobban kiemelt nagybányai rész hangsúlyozásával mutatják be, hanem tagolják, méghozzá úgy, hogy helyet adnak kb. 80 grafikának is, ami felhívja a figyelmet Ferenczy plakátkészítő és grafikus tevékenységére ezzel megvillantva a hűvös, tartózkodó személyiség szellemes, lazább oldalát is. Emellett nem mismásolják el a „bohóc, mint művész” allegóriával

31


Online bővített változat

rodukált festménye jól példázza, hogy minden derűssége mellett is, valamilyen feszélyezettség érzékelhető. Az abrosz félig lecsúszva, a férfi az otthonosság legkisebb érzetét sem keltve nemcsak, hogy háttal van, de állva olvas. Nem egy elkényelmesedett pozíció. Gyakran a többalakos képeken – még ha fényben is úsznak a szereplők (Napos délelőtt, 1905) – az első látásra harmonikus kép szereplői nem néznek egymás szemébe, és ugyanez igaz egy – a már felnőtt gyermekeiről festett – műtermi képén, a Hármas arckép / Testvérek (Béni, Valér, Noémi), 1911 (MNG) kompozíción. Ferenczy a nem nyilatkozás elvét vallotta, ha művészetének magyarázatáról volt szó, és ez a fajta titokzatosság az, ami talán még inkább felkeltheti a figyelmes műélvező érdeklődését. Napos délelőtt, 1905

32

operáló artista és birkózó-képeket sem, ami igen dicséretes, hiszen az eddigi művészettörténet nem igazán tudott mit kezdeni ezekkel a feltételezhetően homoerotikus mögöttes tartalommal bíró alkotásokkal. Itt éppen, hogy szervesen beleillesztik abba a korai szentendrei zsánerekkel induló sorba, ami a napfényes nagybányai festményeken átívelve a műteremképekig terjed. Nehéz ügy ezeket a légies Ferenczy munkákat múzeumban kiállítani, hiszen a festő eredetileg természetes fényviszonyokra „tervezte” festményeit. Ehhez a kiindulóhelyzethez hozzáadva az épület adottságait és technikai felszereltségét, sajnos arra a benyomásra juthatunk, hogy az épületarchitektúra változtathatatlan robosztusságától eltekintve is ez egy kissé megerőszakolt téri együttállás. Erről maga Boros Judit, a kiállítás egyik kurátora is így beszélt: „A látogatók panaszkodtak a rossz bevilágításra. Nos, igazuk van. Profi felszereltséggel nehezen, de megoldható lenne. Sajnos még ezeket a spotokat is úgy kellett vadászni az épület más részeiről.” 2012/3 május

Igaz, hogy 1896-tól Ferenczy minden nyarat a nyugalmas Nagybányán tölt, de előtte is, utána is létrehoz olyan műalkotásokat, amelyek komoly jelentőséggel bírnak, és nem nagybányai képek. Viszont minden képét összefogja, mondhatni átitatja egyfajta bújtatott jelentéstartomány. Az 1903-as Október című, már-már agyonrep-

Forrás: Boros Judit kurátor tárlatvezetése http://ferenczy-mng.blogspot.com képgyűjtemény festményrészletekről: http://ferenczy-mng.blogspot. com/2012/03/illusztralt-eletrajzikronologia.html

Fülöp

Hármas arckép / Testvérek (Béni, Valér, Noémi), 1911 (MNG)


Online bővített változat

A most következő cikkben egy különleges kiállítást szeretnék ajánlani. Amellett, hogy érdekes és néhol meghökkentő dolgokat tudhatunk meg testünkről, szemet gyönyörködtetően pontos és modern preparátumok mutatják be az egyes szervrendszereket.

A

helyszín a WAM Design Center alagsora. Belépve kőfalakkal határolt termekbe érkezünk. Ezekre egy művész alkotásai vannak kivetítve, melyek az emberi szöveteket ábrázolják kb. 1000-szeres nagyításban. A „körítés” és a helyszín már önmagában sajátos hangulatot kölcsönöz a kiállításnak, ami már az elején is érezhető. A kiállítást a megálmodói szisztematikusan építették fel. Az emberi test legfontosabb szervrendszerei egymást követik a könnyedén átjárható termekben. A nézelődés közben pedig minden vonatkozó információt elolvashatunk a preparátumok mellett, kis táblákon. A csontokkal kezdődik az „utazás”, melyet a test körül teszünk. Itt megfigyelhetjük a legnagyobb és legkisebb képviselőiket, ezek szerkezetét, és az ízületi kapcsolódási pontokat. Az izmokat sajátos koncepció alapján mutatja be a kiállítás. Egészen máshogy néznek ki, mint ahogy eddig láthattuk őket. Sőt, vannak preparátumok, amelyek az izmok rétegeibe is betekintést engednek és kiterítve mutatják be őket. A teljes alakos izom-bemutató preparátumok és metszetek különösen tetszettek, mert ezek hétköznapi testhelyzetekben ábrázolják, hogy milyenek is vagyunk. Az idegekről is sok érdekeset megtudhatunk a falakra kihelyezett kisebb, ismeretközlő táblákról. Többek között például azt, hogy miért bizsereg az ujjaknál, ha valaki a könyökét veri bele valamibe. Az agy különböző, kiállított ré-

2012/3 május

szei betekintést engednek annak szerkezetébe. A vitrinekben megjelenő „szeleteken” tekervények és sávok rajzolódnak ki. Változatos metszeteket tekinthetünk meg róluk. Itt láthatunk károsodott agyakat is, ahogyan később a többi szervnél is ki vannak állítva a beteg darabok is. Az idegrendszer részlegét elhagyva a keringéshez érkezünk. Ezt nagyon szemléletesen sikerült bemutatni: a preparátum o k mellett sok szerv (pl. máj, vese) érhálózata piros-kék modellként van elkészítve, az artériáknak és vénáknak megfelelően. Hihetetlen szerteágazó a hajszálerek hálózata, hiszen egyetlen sejt sem maradhat vérellátás nélkül. Ugyanígy a tüdő ér- és hörgőhálózata is színes modellekkel kerül bemutatásra. Közvetlenül, elrettentő példákon keresztül láthatjuk, hogy mit is okoz a dohányzás ennek a szervnek. A szervezők még egy jelképes szemetesládát is kiállítottak, amiben cigaret tásdobozok voltak. A kiál-

lításnak volt egy terme, amelyben embriók tekinthetők meg. Ezt a szervezők úgy alakították ki, hogy ne legyen feltétlenül szükséges megtekinteni, ha valakinek zavaró. Számomra ez a terem egyike volt a leginkább lenyűgöző részek egyikének, hiszen fejlődő embriókat ilyen közelségből sosem szemléltem még. A kiállítás végén szagittális (álló helyzetben függőleges sík, amely a testet bal és jobb oldalra osztja) metszetek voltak láthatóak az egész testről. Ezek hasonló képet adtak, mint amit a MRI technikával hoznak létre. Gyakorlatilag egy egész test fel volt „szeletelve”, és érzékelni lehetett, hogy ha összeraknám, valóban egy egészet látnék, életnagyságban. Összességében nagyon jól éreztem magam a kiállításon. A preparátumok szemléletesek voltak. A testek polimeres preparációs eljárással vannak tartósítva, amely eljárás száraz, szagtalan és tartós preparátumokat eredményez. Mivel laikus vagyok anatómia témában, sok új és érdekes dolgot is megtudhattam, főként a falakon kihelyezett kis táblákról. A kiállítás alatt pedig szakelőadók járkáltak a teremben, akiktől szabadon lehetett kérdezni, ha valaki még plusz információkra volt kíváncsi. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a témában, vagy csak kíváncsi arra, hogy mi zajlik a testében. A kiállítás július 31-ig látogatható. További információ a www. bodies2.hu oldalon olvasható.

Gyömbér

33


Online bővített változat

A FÜGE Produkció és a VÁDLI Színház közös produkciója Május 15., 16. 20.00, Szkéné Színház Megtörtént Palesztínában, i.sz. 39 -41 ben. A Caligula helytartója a magyar drámairodalom egyik csúcspontja. Hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, akár gyakorolja a hatalmat – akár, ha ki van téve a hatalmat gyakorlóknak. Becsületről, barátságról és hűségről szól. No meg árulásról és öncsalásról. Arról, hogy végre kell-e hajtani a parancsot bármilyen őrült is vagy mindent feláldozva szembeszállni véle. Áruló-e az, aki az emberségében leli meg hazáját, vagy eleve bukásra van ítélve. “Látod ezután is Jönnek őrültek és őrült helyzetek. Sosem lesz úgy , hogy ránk ne kényszerítsék Latorságuk a latrok, tébolyuk A tébolyultak – mert e nyomorult faj Sajnos mindenre kényszeríthető. Csakhogy gondold meg: mentség is a kényszer, Míg főnököd van, van mentséged is.”– mondják a darabban. De valamennyien tudjuk, hogy minden mentség öncsalás...” "Akkurátus és érzékeny, szöveg- és színészcentrikus munka, mely nem terheli túl széttartó ötletekkel az alapanyagot. Nagyban épít az erős és hatásos képiségre; tiszta szimbólumrendszerrel dolgozik (...) Igen ígéretes rendezői indulás (...)" Markó Róbert, revizoronline.hu, 2011. július P. Petronius római patrícius, Caligula szíriai helytartója: Nagypál Gábor Decius római lovag, Caligula állandó követe: Király Attila Lucius, fiatal római nemes, Petrónius segédtisztje: Huszár Zsolt szerepében Szikszai Rémusz Probus, egy germán származású segédtiszt: Kovács Krisztián

34 2011/4 szeptember

Agrippa, Palesztína királya: Tamási Zoltán Barakiás, a jeruzsálemi templom főpapja: Fodor Tamás Júdás, zsidó politikus, az államtanács tagja: Tóth József Decius két segédtisztje: Fekete Zsolt, Varga Ádám Jelmeztervező: Papp Janó Díszlettervező: Varga Járó Ilona, Szikszai Rémusz A rendező munkatársa: Gyulay Eszter Produkciós vezető: Kulcsár Viktória Rendező: Szikszai Rémusz 2011-ben a Színikritikusok Céhe beválogatta az előadást a legjobb független előadások közé. Támogatók: Előadóművészeti és Jogvédő Iroda – SZIDOSZ, FÜGE, Nemzeti Kulturális Alap, Orlai Produkció, Új Színház, Zsámbéki Színházi Bázis A produkció fő támogatója: MasterCard – a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója


Online bővített változat

A kalózok megtámadnak egy hajót. A kapitány szól a hajósinasnak: - Hozd ide a piros ingem! A piros ingében végig az élen harcol, visszaverik a kalózokat. Legközelebb két hajónyi ellenséges kalóz jön, de a kapitány megint csak a piros ingét kéri, nagy nehezen megint visszaverik a kalózokat. Kérdezik a matrózok, hogy miért mindig a piros ingben harcol, erre azt mondja nekik, hogy így nem látszik a vér, ha megsebesül, és ezért ők továbbra is ugyanolyan bátran harcolnak. A matrózok be is látják, milyen okos a kapitány. Harmadszor viszont már egy 20 hajóból álló flotta támadja meg őket. A kapitány szól a hajósinasnak: - Hozd a barna nadrágom!

- Melyik a kalózok kedvenc testrésze? - A kArrr! A kalóz és neje megegyezik, hogy azokon a napokon fognak szerelmi életet élni, amelyek nevében szerepel az „r” betű. A kis feleség éjjel arra ébred, hogy félreérthetetlenül matat a férje, és megrovón megkérdezi tőle: – Drágám! Milyen nap van ma? Könyörgő hangon a férj: – Préntek… - Mi a kalózok kedvenc játéka? - A barrrchoba!

- Melyik kémiai elemet gondolják a legnemesebbnek a kalózok? - Arrrrgon! - Melyik ókori matematikus a kalózok kedvence? - Arrchimédész! - Mit adnak a kalózok a fish and chipsükhöz? - TArrrtár szószt! - Melyik a kalózok kedvenc filmje? - Arrrgo! - Ki a kalózok kedvenc BME-s oktatója? - Arrrtinger Istbán! A tengerész egy papagájjal érkezik a határra. A vámos nézegeti a papírokat, közben hangosan gondolkodik. - Élő papagáj ezer forint, kitömött papagáj vámmentes. A papagáj felkiált. - Emberek! Ne csináljanak őrültséget! - Hogyan edz a kalóz? - Arrobikozik! - Milyen autót vesz egy kalóz? - Barrrkaszt!

2011/4 szeptember

- Ki a kalózok kedvenc droidja? - Arrrrr2D2! Két kalóz találkozik. Az egyik kérdezi: -Honnan van ez a jó biciklid? - Képzeld mi történt velem tegnap. Sétáltam a parton és szembe jött velem kerékpáron egy gyönyörü nö. Meglátott, ledobta az összes ruháját és azt mondta: -Vedd el amit csak szeretnél. - Jó választás! A ruha biztos nem paszszolt volna. - Melyik a kalózok kedvenc hónapja? - Márrrcius!

Tengeralattjáróparancsnok oktatja az újoncokat: - ... és akkor a tengeralattjáró hermetikusan bezáródik és lemerül. Világos? Van valakinek kérdése? - Parancsnok úr! Mi az a hermetikus? - Fürdött már kádban, tengerész? - Jelentem, igen. - Fingott a vízben? - Jelentem, igen. - Bement a víz a lyukon? - Jelentem, nem. - Na, az a hermetikus... Egy tengerész megszorul anyagilag, és eladja papagáját egy hölgynek. Igen ám, de a papagáj rettenetesen cifrázza, állandóan rondán beszél. A hölgy tanácsot kér az ismerőseitől, hogyan szoktathatná le a papagáját a ronda szavakról. Valaki azt tanácsolja, takarja le a ketrecet, aztán jól rázza meg, s ettől a madár mindent el fog felejteni. A hölgy megfogadja a tanácsot, letakarja a ketrecet, forgatja-rázza erőteljesen, majd leteszi, s várja az eredményt. A papagáj megrázza a tollát, körülnéz, és azt mondja: - Hű, de kurva nagy vihar volt! Kalózhajó félszemű kapitánya este támad a kivilágított áruszállító hajóra. Ahogy a hajó mellé érnek, egyből elkezdenek átugrálni a kalózok. Eldördül az első lövés, amely véletlenül éppen a kalózkapitány egyetlen ép szemét éri. Mire a kapitány felordít: - Ez az fiúk, jól csináljátok! Először a világítást! - Mit mond a raccsoló kalóz? - Alll! - Melyik a kalózok kedvenc rádiója? - MArrr2 Két kalóz barkóbázik: -Szőrös? -Nem. -Akkor Rum. -Arrr.

35


Jelentkezési határidő meghosszabbítva:

2012. május 15.

KÁTÉ 2012. május  

KÁTÉ 2012. májusi szám

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you