Page 1

B+M RETAIL

adviseren - tekenen - coรถrdineren


adviseren - tekenen - coรถrdineren

B+M Den Haag Zwaardstraat 16 2584 TX Den Haag +31(0)70 358 62 62 info@bplusm.nl www.bplusm.nl

2


INTRODUCTIE B+M B+M Retail is sinds 1994 actief in de ondersteuning van retailers. Hierbij moet men denken aan het ondersteunen bij winkelinrichtingen, het beheren van de bouwkundige gegevens van winkelobjecten en de ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe winkelconcepten en vestigingen. Van ontwerp tot realisatie Onze werkzaamheden zijn rond het uittekenen van een object gecentreerd. Zo worden bestaande objecten ingemeten, verwerkt tot tekening, worden ontwerpen gemaakt voor bouwkundige aanpassingen en worden benodigde bouwvergunningen aangevraagd, tot en met het leveren van projectbegeleiding van een ombouw. Ons team heeft dit met name gedaan voor de winkelketens Konmar, Edah, Super de Boer. Van realisatie tot oplevering In samenwerking met verschillende projectmanagement bureaus kunnen wij ook een totaalpakket aanbieden, waarbij de verantwoordelijkheid vanaf initiatief tot en met realisatie geheel kan worden overgenomen. Expertise Naast onze expertise binnen de retail heeft B+M zich gespecialiseerd op het gebied van (Bouw)techniek, bouwbesluit, NEN en het bouwproces, waarbij de architectonische kwaliteiten en uitgangspunten van het ontwerp niet uit het oog worden verloren. Architecten waarmee B+M heeft samengewerkt of nog samenwerkt zijn o.a.: Joan Busquets, Alvaro Siza, David Chipperfield, Christian de Portzamparc, Benthem Crouwel, Zwarts en Jansma, Gigon & Guyer, Mecanoo, UN Studio, OMA, T+T Design en Soeters van Eldonk.

3


1 gebouwmodel verschillende verschijningsvormen 2D en 3D

4


TEKENSYSTEMATIEK volledige 3d functionaliteit B+M retail werkt de tekeningen uit met Autocad (2D) en / of Revit (3D) met als applicatie Delta Pi. Door optimaal gebruik te maken van de software is het mogelijk om dezelfde tekening in diverse verschijningsvormen weer te geven. Werktekeningen zijn oppervlakte tekeningen, zijn ontruimingsplannen, zijn presentatietekeningen enz. Dit betekend dat met het aanpassen van de tekening dan ook alle mogelijke varianten van deze tekening zijn aangepast.

gegevens in het model zijn direct gekoppeld aan een database. hieruit kunnen oppervlakte staten sleutelplannen ed. eenvoudig gegenereerd worden

BIM (Bouwwerk Informatie Model) is een van de meest ingrijpende innovaties in het uitwerken, realiseren en beheren van projecten van de afgelopen jaren. Het is een proces wat langzaam in de gehele bouwketen is doorgedrongen. B+M volgt de ontwikkelingen op de voet en past deze toe bij de het uitwerken van de projecten. Zo zijn bijvoorbeeld oppervlaktestaten, sleutelplannen en hoeveelheden afwerkingen direct uit de tekeningen in bijvoorbeeld Excel staten uit te lezen en door derden direct te gebruiken. Ook de samenwerking met constructeur en installateur is door middel van deze methodiek sterk verbeterd.

5


maatvoering

6

plafond


WINKEL LAY-OUT Op basis van de bestaande plattegronden en de inrichtingswensen van de opdrachtgever werken wij lay-out schetsen uit. Uiteindelijk resulteert dit in een definitieve lay-out die voor de klant het beste commerciële resultaat behaalt maar ook bouwkundig uitvoerbaar is en voldoet aan de regelgeving zoals bouwbesluit, Arbo e.d. Indien u nog geen goed beeld heeft van het uiteindelijke resultaat van uw verbouwing kunnen we diverse 3d presentaties vervaardigen.

inrichting

Op basis van de definitieve lay-out worden de Uitvoeringstekeningen vervaardigd. Dit kan een vastgestelde set tekeningen zijn maar er kan ook per pand bepaald worden welke tekeningen nodig zijn. Te denken valt aan: • plafond-/ verlichtingstekening maatvoering (af)bouwkundig • maatvoering inventaris • wandaanzichten • doorneden • gevels. Tijdig voor aanvang van de (ver)bouwwerkzaamheden zorgen wij voor een volledige vergunningsaanvraag voor zowel de verbouwing, reclame uitingen aan de gevel en het daadwerkelijke gebruik. Is uw pand in een monument gevestigd, ook monumenten vergunningen zijn bij ons in goede handen.

7


wandaanzichten

vloerafwerkingen

presentatietekeningen t.b.v. welstandsadvies 8


WINKEL LAY-OUT DEELTEKENINGEN Oppervlakten en Sleutelplannen Het bepalen en beheren van oppervlakten (conform NEN 2580) en sleutelplannen. De gegevens van de oppervlakten en sleutelplannen zijn direct gekoppeld aan een database. Het aanpassen van de gegevens in de tekeningen wordt direct in de database doorgevoerd. De gegevens kunnen naar Excel worden getransporteerd of via een beveiligde website worden ontsloten. Op deze wijze ontstaat er een up to date overzicht van de ingehuurde vierkante meters maar ook de WinkelVerkoopvloerOppevlakt (WVO) en overige ruimtes.

oppervlakte tekeningen oppervlakten uit tekening direct gekoppeld aan excelbestand

oppervlakten vloer afwerking (+evt. oppervlakten wanden en plafond)

9


bladen uit een formuleboek van een supermarktketen

10


FORMULEBEHEER Formulebeheer en Huisstijlboek Alle interieur onderdelen worden uitgetekend en weergegeven in een Huisstijlboek. Deze onderdelen staan in een centrale CAD bibliotheek van waaruit de winkel lay-out worden uitgewerkt. Aanvullingen en wijzigingen van de winkelformule kunnen zo indien gewenst direct in alle vestigingen worden doorgevoerd. Met behulp het huisstijlboek kunnen diverse (nieuwe) leveranciers worden benaderd om de interieur onderdelen aan te beiden. Op deze wijze kan men met nieuwe leveranciers aan het werk terwijl het uiterlijk van de meubels uniform blijft. Buiten de interieur onderdelen streven wij ernaar alle bouwkundige details zo standaard en uniform mogelijk uit te werken. Dit draagt bij tot een snelle bouwtijd aangezien de aannemer weet wat er van het wordt verwacht.

11


INMETEN Bestaande toestand, Inmeten Het runnen van een winkel begint met het hebben van een pand. Om een winkel te ontwerpen is de basis een correcte tekening van dit pand. Vaak zijn er nergens tekeningen meer aanwezig. B+M heeft de apparatuur om uw panden op de mm nauwkeurig in te meten zodat er een basis bestaat waarmee iedere partij kan werken. Dankzij de bouwkundige kennis van B+M kunnen we de inmeting verrichten voordat de sloop begint. Tijdens openingstijden zullen wij onze apparatuur opstellen zodat de klanten zo minimaal mogelijk worden gestoord. Bij oplevering van nieuwbouw panden kunnen wij een controle meting verrichten en deze verwerken tot NEN 2580 oppervlakte tekeningen. Zodoende kunt u controleren of de huurmeters in het contract corresponderen met hetgeen opgeleverd is.

12


Ontruimingsplannen Iedere publiek toegankelijke ruimte is verplicht om een ontruimingsplan te hebben. Ook voor uw klanten is het prettig te weten waar, in geval van calamiteiten, men het pand zo snel mogelijk kan verlaten of de benodigde middelen kan vinden om bijvoorbeeld brand te bestrijden. B+M vervaardigd deze tekeningen op basis van de laatste winkellay-outs conform de NEN 1414: 2007

13


CAD BIBLIOTHEEK Cad bibliotheekbeheer Voor het efficiĂŤnt en nauwkeurig opzetten van lay-out tekeningen is een goede digitale bibliotheek onontkoombaar. Wij maken per winkelformule een cad bibliotheek met alle winkelinventaris. Het uiterlijk van het getekende onderdeel verschilt per schaal en er kunnen ook 3D elementen aan worden toegevoegd. Het beheer van de bibliotheek wordt aangestuurd vanuit het huisstijlboek. De lay-out tekeningen van alle filialen hebben een koppeling met de bibliotheek en dus ook met de huisstijl. Aanvullingen en wijzigingen in de huisstijl zijn dan ook direct in de tekeningen van de verschillende filialen toe te passen.

overzicht bibliotheek elementen

overzicht bibliotheek elementen

3D element 14


DATABEHEER B+M cloud

Eenvoudig gebouwmodellen en tekeningen delen via de cloud Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het tekeningen- en documentenbeheer goed geregeld moet zijn. Het ontbreekt veel bedrijven aan een helder overzicht van de tekeningen die men heeft en eenvoudig en snel inzicht in een document dat men zoekt. Als het juiste document eindelijk gevonden is moet men nog wel over juiste software beschikken om het bestand te kunnen openen. Door de snelle ontwikkelingen op ICT-gebied is het nu mogelijk om tekeningen-/ documentenbeheer centraal te regelen. Met name de ‘cloud’-oplossingen zijn hiervoor een uitstekende keuze. Tekeningen en documenten komen hiermee op een centrale plaats op internet te staan en kunnen beschikbaar gemaakt worden voor een grote groep gebruikers. Deze zijn zonder cad-software te raadplegen omdat deze via het beheersysteem inzichtelijk zijn. Via onze online webapplicatie kunnen wij uw project inrichten en via een rechtenstructuur instellen wie bepaalde tekeningen en andere documenten mogen inzien en eventueel downloaden. Gebruikers kunnen vervolgens via hun eigen webbrowser inloggen op het systeem en zo de tekeningen bekijken, downloaden en printen. Dit kan gedaan worden voor zowel projecten in ontwikkeling als tijdens de beheerfase. Zo kan het systeem gebruikt worden om met diverse partijen samen te werken of als een databank met gegevens te functioneren. Het voordeel van deze oplossing is dat alle betrokken partijen altijd toegang hebben tot alle beschikbare documenten en weten waar zij die terug kunnen vinden. Gebruikers kunnen ook direct zien of zij de laatste versie van een document hebben. Afhankelijk van uw wensen en documenten maken wij in overleg met u een structuur die bij u past. Op die manier kunt u optimaal gebruik maken van ons online beheersysteem. Alle cloud-data staat op een .nl-domein en blijft dus gegarandeerd binnen de Nederlandse grenzen.

15


1994-2000 35 winkels 2000-2001 1020 winkels operationeel 150 overig vastgoed 2001-2006 40 winkels

2002-2009 400 winkels

2002-2006 250 winkels

16


PORTFOLIO RETAIL Naast de langdurige relatie met Laurus N.V, (Konmar, Edah, Edah lekker& laag, Super de Boer en Laag & Lekker) waarbij B+M al het tekenwerk incl. samenwerking met de diverse ontwerpbureaus, interne lay-out ontwerpers en het voorzien in een centrale database hebben wij in samenwerking met diverse partners gewerkt voor: Tommy Hilfiger Marlies Dekker MCGregor Bakker Bart Jumbo Coop Prenatal Hoewel deze projecten vooral gericht zijn op de Retail sector past ons concept op diversen andere inrichting disciplines zoals kinderdagverblijven (de Natuurfontein in Amsterdam) hotels, restaurants (Sucre, Amsterdam), en de herinrichting van het Aidsfonds in Amsterdam.

17


PORTFOLIO

fragment van een coรถrdinatietekening t.b.v. sparingen en instort voorzieningen

18


DE ROTTERDAM - ROTTERDAM

programma kantoren - winkels - horeca - hotel recreatie - parkeergarage totaal ca. 165.000 m2 opdrachtgever De Rotterdam cv (MAB Development en OVG Projectontwikkeling) architect OMA coรถrdinatie en uitvoerend architect B+M Den Haag oplevering november 2013 19


OOSTERDOKSEILAND - AMSTERDAM programma kantoren - winkels - horeca - hotel conservatorium bibliotheek - parkeergarage - totaal ca. 200.000 m2 projectontwikkelaar Bouwfonds MAB architecten EEA Bennetts Associates(GB) Baumschlager+Grassman (A) Future Systems (UK) Jo Crepain (B) HvdN architecten - Maccreanor Lavington Jo Coenen Meyer en Van Schooten Zwarts en Jansma ArchitektenCie AgenceTer (F) coรถrdinatie B+M Den Haag uitvoering 2003-2012

OIIA68

S3

BIIA67

BIIA65

BIIA63

OIIA46

BIIA45

BIIA61

S3

11

10c

BIIA43

10a BIIA41 10 BIIA39 9b

BIIA37

9a

9

BIIA35

8b BIIA33

8a BIIA30 8 S2 OIIA20

OIIA19

BIIA17

BIIA14

Baumschlager - Eberle Architects

Aronsohn - ARCADIS Oosterdokseiland VOF

20

BIIA15

BIIA12 BIIA10

BIIA09

BIIA07

BIIA05 OIIA03

BIIA02

S2


STADSHART - ALMERE programma winkels - woningen opdrachtgever Almere Hart CV architecten Atelier Christian de Portzamparc (F) David Chipperfield (UK) Gigon & Guyer (CH) SeARCH S333 coรถrdinatie en uitvoerend architect B+M Den Haag oplevering 2006

programma herinrichting openbare ruimte aanpassingen winkelpuien opdrachtgever Unibail Rodamco architecten DunnettCraven(GB) coรถrdinatie en uitvoerend architect B+M Den Haag uitvoering 2012-2013

21


EEMPLEIN - AMERSFOORT programma winkelcentrum - wonen - parkeren opdrachtgever Multi Development - Gemeente Amersfoort masterplan Bolles & Wilson Drost + van Veen architecten O’Donnell + Tuomey Mecanoo Neutelings Riedijk Architecten Buro Sant & Co coÜrdinatie/uitvoerend architect B+M Den Haag oplevering 2012

22


OOSTPOORT - AMSTERDAM

programma winkelcentrum - wonen - parkeren opdrachtgever OCP (Ymere, Stadgenoot en Bouwfonds) masterplan Soeters van Eldonk architecten Soeters van Eldonk Molenaar & van Winden Mulleners en Mulleners HENK uitvoerend architect B+M Den Haag oplevering 2013

23


www.bplusm.nl

Šb+m den haag 2013

B+M Retail  

Portfolio werkzaamheden B+M Retail

Advertisement