Page 1

belegningsstein støttemur - et magasin FRA BMC

&

80 sider!

l i t n o j as og hage r i p s n I teplass u

Bassengområde med belegningsstein SE VÅR LEGGEVEILEDNING FOR

BELEGNINGSSTEIN

Nyttige

Tips og triks

VÆR KREATIV MED

BETONG

og Mineralfarger

Bygg din egen utesofa i stein 1


Vi har realisert drØmmer i 30 år Går du rundt med drømmen om å skape et vakkert utemiljø? Vil du ha det stilrent og klassisk eller minimalistisk og moderne? Vårt store produktutvalg dekker de flestes ønsker. La oss ta deg med inn i vår verden fylt med kreativitet, inspirasjon og glede... BMC belegningsstein – en investering i fremtiden BMCs belegningsstein forurenser ikke under produksjon, ved bruk eller under nedbrytning. Alt fremstilles av naturmaterialer som sement, sand, grus og vann. Norsk produksjon med internasjonal styrke Produksjonen er 100% automatisert og vi benytter utelukkende kontrollerte råvarer. Prosessen overvåkes nøye for å sikre en høy kvalitet gjennom hele produksjonen. Daglig kontrolleres belegningsstein i vårt eget laboratorium. 10 års produktgaranti BMCs produktgaranti gjelder frostsikkerhet og trykk­styrke. Det forutsettes at arbeidet er forskriftsmessig utført.

Av tryk­ktekniske årsaker kan fargene på enkelte bilder avvike noe fra originalproduktene.

2


et godt førsteinntrykk

4

holmegaard gråmix

6

Holmegaard rødmix

14

holmegaard brunmix

16

holmegaard kantstein

20

holmegaard multimur

22

holmegaard multimur mega

24

holmegaard sirkler

26

holmegaard harmoni

28

lag ditt eget bassengområde

30

carmona 34 futura 36 patina 37 slottsfliser 38 skiferpreg 39 skjærgaardsstein 40 bygg din egen sofa

42

kreativ med betong

44

heller 52 gressarmering 56 en stein blir til

60

støttemur scan royal

62

støttemur pælemur

66

forskalingsblokk 67 granitt kantstein

68

leggeveiledning av belegg

70

nyttig informasjon

72

mearin avløpsrenne

74

produktoversikt 76


belegningsstein – gir et godt førsteinntrykk

Vi velger å kalle innkjørselen husets 5.fasade, som er med på å danne førsteinntrykket. BMCs belegningsstein vil ligge stabilt i mange år fremover og er en del av hjemmet ditt – det er derfor viktig å bruke god tid på valget ditt.

4


hovedproduktene i bmc: Gipsplater, Scan Blokk, Scan Isoblokk, Scan Mørtel, Scan KR Mørtel, Scan Sement, Scan Tegl,

Belegningsstein blir mer og mer benyttet, både blant huseiere og prosjektmarkedet som har sett de mange fordelene:

Scan Elementdekke, BMC Pipesystem, Scan Fasade, Scan Airstop Vindsperre, Scan Diffusjonsåpent undertak, URSA Isolasjon, Porebetong, Belegningsstein og Støttemur, samt en lang

• Bedre miljø

rekke komplimenterende byggevarer. Se fullstendig sortiment på våre nettsider.

• God økonomi – lang levetid • Tåler telehiv – uten sprekker • Fleksibel

– en sikker samarbeidspartner siden 1987

Vi har hovedkontor i Tønsberg, i tillegg til 13 lagre langs norskekysten. Våre produkter innen bygg og uterom er å få kjøpt over hele landet. Finn din nærmeste forhandler på våre nettsider: www.bmc-norge.no

Holmegaardserien leveres i fargene: gråmix, brunmix og rødmix.

Hva menes med fargemix?

Normalstein leveres i 4 forskjellige tykkelser: 21 x 14 x 5, 5,5, 6 og 7 cm.

av flere betongfarger som så er blandet.

Fargemix betyr at steinen blir produsert Noen stein er ensfarget, mens andre har flere toner i seg (gråmix er to gråtoner

holmegaard Fleksibiliteten er en viktig faktor. Steinen kan plukkes opp i deler av belegget ved f.eks. kabelbrudd, eller andre installasjonsarbeid og legges ned igjen, uten at belegget ødelegges.

I tillegg til normalstein produserer vi tilpasningsstein, komplette sirkler, kantstein, samt større dimensjoner til oppbygging av støttemurer eller trapper.

blandet). Fordeler med mix: Dersom man får søl på steinen, blir det ikke like synlig som det gjør på en ensfarget stein.

Hva er tromlet stein? Holmegaard-steinen har vært gjennom en prosess som slår bort alle rette kanter. Resultatet blir et mer rustikt uttrykk som kan minne om gammel brostein.

Om man må bytte en stein blir ikke fargekontrasten så synlig.

Våre nettsider BMCs kjente kvalitet på produktene er forlenget med nettsider hvor hovedfokus er brukervennlighet. Det er nå enkelt å finne frem til produkter, brosjyrer, teknisk info og forhandlersøk. Sidene er også fullspekkede med flotte inspirasjonsbilder i alle produktgrupper. Adressen er: www.bmc-norge.no

Facebook Legg oss til på facebook ved å scanne QR-koden eller ved å søke opp: BMC Building Material Corporation Trading AS

5


holmegaard Gråmix – klassisk eleganse Gråmix er fargen som oftest blir brukt, noe vi ser igjen i en rekke flotte utemiljøer år etter år. Det er et nøytralt dekke som passer inn overalt, uavhengig av husfarge, lokale bergarter (mange er opptatt av at steinen skal ha referanse til dette) og boligmiljø. Steinen benyttes vel så mye i det offentlige rom som det private. Inspirasjonsbildene som følger viser nettopp dette – mulighetene er uendelige! Serien består av mange spesialsteiner og farger. Dette gir igjen store muligheter til å sette ditt personlige preg. Vi tør påstå dette er et dekke du vil ha stor glede av i mange år fremover.

6


7


holmegaard Grümix – klassisk eleganse

8


9


holmegaard Grümix – klassisk eleganse

10


11


holmegaard Grümix – klassisk eleganse

12


13


holmegaard RØdmix – lidenskapelig og energisk Rødmix består av rødt og to nyanser grått. Mange bergarter i Norge har rødt i seg og Holmegaard rødmix blander seg derfor godt inn i naturomgivelsene. Holmegaard rødmix leveres som normalstein 21x14 cm, i 5 og 6 cm tykkelse. Ønsker du ramme inn området leveres også Liten kantstein (21x14x14 cm) som rødmix eller hva med å bryte opp området og gå for granitt kantstein?

14


15


holmegaard Brunmix – varmt og vakkert Brunmix er også en svært populær stein. Innbydende bruntoner skaper et lunt inntrykk som appellerer til folk flest. Selv om steinen er i farger blir uttrykket både klassisk og tidløst – dermed vil steinen ha en lang levetid. Steinen benyttes av alle typer boliger – fra romantikk til funksjonalisme. For å skape harmoni mellom dekket og huset anbefales det å ha en nøktern farge på huset. Dristighet kan dog bli en stor suksess eller mindre vellykket. Er du usikker kan det være en idé å kontakte en landskapsarkitekt eller hagedesigner i ditt nærmiljø.

16


17


holmegaard Brunmix – varmt og vakkert

18


Her er brunmix og gråmix mixet sammen - slipp fantasien løs

19


holmegaard kanstein - for den ultimate avslutning Holmegaard kanstein leveres i to formater: 21x14x14 (liten) eller 42x14x14 cm (stor). Liten kanstein leveres i fargene: gråmix, brunmix eller rødmix. Stor kantstein leveres i gråmix. Kanstein er å bruke som en avslutning slik at belegget holder seg på plass. Men man kan også benytte de til å lage forhøyninger eller små, lave murer.

20


21


holmegaard - Multimur, mur med flere bruksmuligheter Holmegaard Multimur tromlet er i utgangspunktet en støttemur som tilhører Holmegaardserien. Den er derfor ideell kombinert med belegningsstein. Muren kan mures opp med 15 mm fuger eller limes med Scan Steinlim, fliselim o.l. Steinen kan også by på flere muligheter som trappetrinn, portstolper, plantekasser og annet hvor det er ønskelig med en robust stein.

22


23


holmegaard Multimur mega – for trapper og stØttemur Holmegaard Multimur mega tar utgangspunktet i Holmegaard Multimur, men har større dimensjon, slik at inntrinnet er perfekt tilpasset som trappetrinn. Den kan selvfølgelig også brukes til å lage støttemurer eller lavere kanter, akkurat som Multimur – slipp fantasien løs!

24


(Sko pĂĽ bildet er str. 38)

25


holmegaard sirkel ­­­– gir et eksklusivt preg Et dekke med en sirkel løfter uttrykket betraktelig. Det kan være en sirkel inkludert i dekket, rundt beplantning, fontener, belysning, runde støttemurer, kanter, langs stier, kumlokk og annet fantasien kommer på. Liten og stor bue kantstein eller komplett sirkel er alt som skal til.

1

26


(Sirkel hvor senter er skjært til av normalstein fra Svelvik)

Sirkel fra Danmark Sirkel

Utvendig radius (cm)

Liten bue kantstein

Stor bue kantstein

Normal stein (21x14)

0 1

25

-

-

-

39

18

-

-

2

53

25

-

-

3

67

15

15

-

4

81

18

18

-

5

95

-

40

-

6

109

19

-

19

7

123

-

21

21

8

137

-

-

40

7 6 5 4 3 2 1

Sirkel fra Svelvik Diameter m

Antall pr. m

Vekt pr. sirkel

Gråmix 6 cm

Farge på sirkel

2,46

13,33 stk

741 kg

Brunmix 6 cm

2,46

13,33 stk

741 kg

Rødmix 6 cm

2,46

13,33 stk

741 kg

Sirkel kan kombineres med senterstein fra Danmark

Denne modellen har senterstein fra Danmark. Senterstein bestilles separat. Resten av sirkelen leveres komplett fra Svelvik.

Såfremt det skal lages buer under 123 cm, må det brukes bue kantstein. Fra fabrikk i Svelvik leveres komplett sirkel med diameter på 2,46 m. Fra fabrikk i Danmark leveres liten og stor buestein som man lager til sirkel.

27


holmegaard harmoni ­­­– mØnster i herlig harmoni Holmegaard Harmoni leveres som gråmix i formatene: mini (21x21x6 cm) og maxi (28x28x6 cm), som kan legges alene, sammen eller kombineres med Holmegaard Kvadrat (14x14x6 cm) for å få akkurat det uttryket du er på jakt etter!

28


Harmoni kombinert med Holmegaard sirkelstein

Holmegaard Harmoni kan ogsĂĽ benyttes som topphelle pĂĽ Holmegaard Multimur mega - du fĂĽr den komplette avslutning!

21 x 21

14 x 14

14 x 14

Leggemønster hvor alle tre komponenter er tatt i bruk

21 x 21

28 x 28

21 x 21

14 x 14 14 x 14

21 x 21

29


lag ditt eget bassengområde – her med Holmegaard gråmix 30


1. På arealet som skal steinlegges, er ferdig masse byttet ut, grovavrettet og komprimert. (se side 56-57 for leggveiledning)

2. Bruk god tid på planleggingen av leggemønster og retninger. Bruk snor og målestokk.

3. Så kan den morsomme utleggingen starte.

4. Legg ut de store flatene først.

5. Tilpass så avslutninger. Vær nøyaktig.

6. En god tusj og et rettholdt er nødvendig verktøy.

7. Lag god nok avstand til fugesand og ekspansjon.

8. En god vinkelkutter forenkler jobben og gir et godt resultat.

9. Husk å være nøye med detaljene, dette gir belegget en god finish.

...klart for å nyte sommeren

31


ANNONSE

SCAN STEINLIM SCAN STEINLIM benyttes til liming og fuging av skifer, kantstein, heller, flikking av betong og fuging av betongelementer. Kan benyttes på underlag av puss og betong.

Bruk: Små mengder blandes for hånd eller med drill. For større jobber benyttes en tvangs- eller vanlig blandemaskin. Underlag må være fritt for støv, løse partikler, fett mm. Sugende underlag primes med Scan MT (Beto-Binder).

Asfalt forbehandles med gysing av Scan Steinlim blandet med 1:1 Scan MT (Beto-Binder) og vann. Liming gjøres vått i vått. Det er viktig at skifer og heller får 100% limdekking. Forbruk: sekk à 25 kg gir ca. 12 liter masse Brukstemperatur: +5° - +25° Vannbehov: ca. 3,75 liter pr. 25 kg sekk Brukstid: ca. 1 time

32–

en sikker samarbeidspartner siden 1987


ANNONSE

Whatever good things we build end up building us

Norway`s up and coming showroom within the building and lighting industry

Come visit — be inspired!

Brobekkveien 107 II 0582 Oslo II +47 91 52 68 77 II www.houseofbuilders.com 33


carmona

– en ettertraktet, utromlet stein

Carmona er en utromlet belegningsstein. Steinen har samme mål som Holmegaard, men overflaten har en svak fas i kantene. Dette gir en flott og levende overflate. Steinen brukes til hage­stier, innkjørsler, terrasser, gågater osv. Carmona leveres i fargene; grå, gråmix, rødmix og brunmix. Dimensjon 21 x 14 x 6 cm. Halvstein leveres med på pallene. Disse letter arbeidet med leggingen, da man unngår mye skjærearbeid. Samtidig gir de muligheter for større variasjon i leggemønstre.

34


4

35


futura

– skarpt og minimalistisk uttrykk!

Nyhet innen belegningsstein! Leveres som normalformat 21x14 i 5 og 6 cm tykkelse. Samt i storformatene: 21x21 og 28x28 i 6 cm tykkelse. Så du kan velge om du vil legge den kun i ett format eller i mønster.

Futura 21x14x 5/6 cm

Øverst: Futura 21x21x6 cm Nederst: Futura 28x28x6 cm

36


patina

– klassikeren innen belegg

Patina har vært populær i årtier. Steinen kan med 10 x 20 modulet legges i flere markante variasjoner. Halvstein leveres med på pallene. Disse letter arbeidet med leggingen, da man unngår mye skjærearbeid. Samtidig gir de muligheter for større variasjon i leggemønstre. Steinen fås i grå og rødmix. Tykkelsen er 6 cm.

Patina har vært brukt til en lang rekke løsninger innenfor: • P-plasser • Hagestier • Innkjørsler • Fortau • Garasjeanlegg • Skolegårder osv.

37


slottsfliser

– en spennende helle

Slottsflis er en spennende helle, hvor hjørnene er «skjært av». Det gir muligheter til å bryte flaten, enten med en betongbrostein eller granittstein i hjørnene – ut i fra hva man ønsker. Slottsflis leveres i grå farge og i dimensjonene 40 x 40 x 6 cm eller 30 x 30 x 6 cm. Slottsflis er ikke kjøresterk.

38


Skiferpreg

– et streif av naturstein

Overflaten på Skiferpreg er støpt med preg, dette gir dermed belegget et streif av naturstein og liv i overflaten. Skiferpreg har dimensjon 21 x 14 x 5 cm og leveres i fargene gråmix og koksgrå. Det leveres også heller med samme overflaten i dimensjonene 40 x 40 x 6 cm i grå og koksgrå og 30 x 60 x 6 cm i koksgrå.

39


skjærgaardsstein – belegningssteinen med særpreg Dette er en flott stein som passer like godt langs kysten fra sør til nord som til innlandet! Den er noe mindre i størrelse enn Holmegaard og Carmona, men har blitt førstevalget til mange nettopp på grunn av dette. Siden Skjærgaardstein er tynnere enn andre belegningssteiner, er den også prisgunstig. Skjærgaardsstein leveres som gråmix i dimensjon 17,2 x 11,5 x 4,5 cm

40


41


Helårsglede...

bygg din egen sofa

Det startet som en avgrensning mellom terrasse i belegninggstein og hagen (to høyder).

Man fortsatte å bygge i høyden og målte seg frem til at en stein på langs og en på tvers ga en god sittedybde. For å gjøre komforten enda bedre, ble de siste fem cm. tilpasset på treverket som ble brukt til benken (det er lettere å skjære i treverk enn Multimur!).

42

Her ble det valgt hulrom med støttestein innimellom de to vangene, men man kan selvfølgelig bygge den massiv om ønskelig (men da må man skjære en del dersom størrelsen er lik denne). Dette hulrommet kan også brukes til oppbevaring av f.eks uteleker!


Vi føre ro Tipi-pe gså ise på bild n et!

Bygg din egen sofa med Holmegaard Multimur – en plass å krype opp i på lune sommerkvelder med en god bok, eller for pølsegrilling med barna på en strålende vinterdag. Du kommer garantert til å få stor glede av den!

Eksempel på støttestein i hulrommet. Disse ble bygget helt opp til siste skift så benken i treverk har noe å hvile på.

Det ble valgt tre skift til sete og fem skift til rygg fordi dette passet eier i høyde, men det er selvfølgelig mulig å bygge høyere. Det kan da være lurt å lime steinene med Scan Steinlim for bedre stabilitet. Det er også helt opp til deg hvilke avslutninger du velger på kantene, kan bygges helt ut eller trappes slik som her.

43


TIPS OSS! Vi ønsker å se hva spennende du selv har skapt med betong. Send inn bilder og kanskje nettopp ditt arbeid vil komme på trykk i neste magasin.

8 sider med kreativitet og idéer med betong steg-for-steg.

44


kreativ med betong – enklere enn du tror! Betong/mørtel er et kjempespennende materiale man enkelt kan skape fantastiske ting av, som fuglebad, fat, boller, te-lysestaker, blomsterpotter, urner, pyntekuler, husnummere og uendelig med andre ting. Du vil nok bli overrasket over hvor enkelt det hele kan gjøres. BMC kan tilby flere produkter til dette formålet; Betong (B-20 og B-30), mineralfarger fra Skalflex, armeringsnett, Skalcem 100 (maling for betong).

...og slik gjØr du det Det finnes forskjellige typer betong. Det som skiller

for store belastninger, må du armere. Armeringen kan

de ulike fra hverandre er kornstørrelsen. Jo mindre

bestå av hønsenetting, armeringsjern eller armerings-

korn, desto glattere betong.

nett. (Ingen av forslagene på de neste sidene trenger armering)

Tørrbetong (som kun skal tilsettes vann) kan du kjøpe i byggevarehus i sekker på 25 kg. Til en sekk mørtel

La betongen størkne. Det er viktig at du er tålmodig,

går det rundt 4 liter vann, og dette gir omtrent 11

slik at du ikke tar betongen ut av formen for tidlig.

liter betong. Mindre vann gir en sterkere betong, men

Størknetiden varierer etter gjenstandens størrelse, men

konsistensen må være slik at det er ganske lett å jobbe

du må uansett vente ett døgn. Sett ikke gjenstanden til

med. Når du kan forme en liten ball som holder seg

tørk rett i solen. Finn heller et skyggefullt sted der den

sammen, pleier konsistensen å være ok.

kan størkne. Dekk til med plast for å holde på fuktigheten. Spray gjerne med vann i tørkeperioden - vann

Former til å støpe i finner du overalt. Let i skuffer

herder betong.Husk: ingen tørking under +5°.

og skap hjemme, på loppemarkeder og i butikker. Når du har valgt form må den smøres inn med olje,

Teksten er et utdrag fra boken Vannspeil og betong

slik at betongen slipper taket når den har størknet.

i hagen, se side 36-39. Med tillatelse fra Gyldendal.

Hvis du arbeider med større prosjekter som utsettes

Vi leverer mørtel til dine prosjekter, se etter Scan Mørtel hos din byggevareforhandler eller kontakt oss for forhandleropplysninger: bmc@bmc-norge.no

45


Mineralfarger og betong Mineralfarger gir grå betong et fargeløft og store muligheter for variasjon. Den blå kulen på denne siden kan lett kopieres om du blander betong med en ønsket mineralfarge. Ta en ball (f.eks. en litt hard plastball fra lekebutikken). Snitt ballen noen cm. på toppen og fyll den med ferdigblandet betong. La den tørke noen dager. Deretter skjærer du ballen opp i mindre biter og betongkulen kan tas ut.

46


Ta en bøtte du fyller med knust glass og ca. 5 dl sand. Tilsett deretter ca. 5 dl. vann. Knus glasset til små biter med eks. en slegge. Husk å bruke beskyttelsesbriller!

Her er glasset knust til ønsket størrelse. Bitene har fått vesentlig mykere kanter pga. sanden som har slipt glasset.

Velg ut mineralfargen fra Skalflex/BMC som du ønsker å bruke. Noen ganger kan det være greit å tilsette hvitt mineralpulver i tillegg om det ønskes lysere/klarere farge - prøv deg frem.

Til denne formen brukes ca. 4 dl vann. Rør ut ca. en halv pakke mineralpulver i vannet. Fra før ligger det knuste glasset og sanden i formen. Til neste steg anbefales det å bruke hansker, støvmaske og beskyttelsesbriller.

Hell i betong og rør godt. Skulle du ønske mer farge på betongen kan du nå blande inn mer mineralfarge. Betongen er klar til bruk i det du kan forme en bolle i hånden, uten at den flyter ut. Viktig! Betongen må holdes fuktig. Tilsett mer vann om nødvendig.

Deretter finner du frem to rene former du ønsker å bruke. Begge smøres godt inn med vaselin/olje som gjør at betongen ikke limer seg fast. Fyll bunnformen med betongmassen.

Press ned til ønsket dybde. Om noe kommer utenfor fjernes dette med en flat gjenstand (her er det brukt en deigskrape).

Etter ett til to døgn kan betongbollen løftes forsiktig ut fra underformen. Betongen er fortsatt fuktig og skal være grei å skrape i den (for å få frem glassbitene). Er betongen for tørr, prøv med pussepapir etter flere dager med herding.

Ettertørk noen dager til før den tas i bruk. Overflødig mineralfarge tørkes bort så det ikke smitter.

47


Vannspeil og betong i hagen

48


Boken Vannspeil og betong i hagen er et godt hjelpemiddel når du selv er klar for å skape. Den er full av inspirasjonsbilder i første del av boken, siste del består av detaljerte trinn-for-trinn beskrivelser i form av tekst og bilder. På motstående side er det presentert fire ulike prosjekter fra boken, på de to neste sidene er det forklaringer på hvordan du selv kan skape dem på en enkel måte. Et utdrag fra bokens forord: ”Stadig flere av oss oppdager at betong er et fantastisk materiale å bruke i hagen. Den rå betongoverflaten er vakker blant alt det grønne...Her finner du både små og store prosjekter: potter, fuglebad, lysholdere, tråkkheller, en grillbenk som blir utekjøkken og mye, mye mer...Og så håper vi at du som aldri har støpt noe før, blir så inspirert at du bare er nødt til å prøve det. Det er slett ikke vanskelig. Lykke til!”

Tittel: Vannspeil og betong i hagen. Forfattere: Malin Nilsson og Camilla Arvidsson. Fotograf: Camilla Arvidsson Forlag: Gyldendal. ISBN: 978-82-05-42317-6. Kjøpes i en bokhandler eller bestilles på www.gyldendal.no

49


Husnummer Dette trenger du: Finbetong, puslespillmatte i skumplast, plate, olje, pensel, sparkelspade, vekter, steil/fil.

1. Begynn å smøre inn platen og den innvendige kanten på skumplastformen med olje.

2. Legg på noen vekter, slik at formen ligger stille. Bland betongen og fyll tallet med betong.

3. Bruk en sparkelspade til å gjøre overflaten jevn og fin.

4. Etter 1-2 døgn, avhengig av størrelsen, har betongen størknet. Løft formen forsiktig av.

5. Bruk en stein eller en fil til å slipe bort ujevnheter.

6. Heng opp tallet på en spiker, eller sett den på en liten hylle mot gjerdet eller husveggen.

Betongfat eller fuglebad Dette trenger du: Finbetong, grus/sand, vann, blad, olje, pensel, murskje, hansker, stein/fil. Kan også lages av rabarbrablader. Se bilde side 44-45

50

1. Begynn med å bygge opp en grus- eller sandhaug som er stor nok til bladet du har valgt. Fukt haugen med vann, slik at den holder seg sammen.

2. Legg på bladet med undersiden opp, for der er mønsteret tydeligst. Smør inn bladet med olje.

3. Bland betongen. Legg et jevnt lag med betong oppå bladet. Vær oppmerksom på hvor bladets kant er, for det blir penest hvis man ikke går altfor langt utenfor.

4. Pakk betongen rundt bladet. Sjekk at betongen er like tykk hele veien. Du kan for eksempel måle tykkelsen med en tynn spiker som du stikker inn.

5. Etter 4-5 døgn, avhengig av størrelsen, har betongen størknet. Fjern bladet forsiktig og slip bort ujevnheter langs kanten med en stein eller fil.

6. Bladets avtrykk er tydelig i betongen. Resultatet blir et vakkert, lite fat eller et bad.


Betongfat eller fuglebad Dette trenger du: Finbetong, to boller, vekt, olje, pensel, murskje, stein/fil.

1. Begynn med å smøre inn bollende med olje - den store på innsiden og den lille på utsiden.

2. Bland betongen. Fyll bollen med betong, men stopp litt før toppen, slik at betongen ikke renner over når du trykker ned innerformen.

3. Rist bollen for å fjerne luftboblene og gjøre overflaten jevn.

4. Trykk ned innerformen i midten, men pass på at bunnen i betongpotten ikke blir for tynn. Legg en vekt i innerformen - for å unngå at formen blir presset opp.

5. Etter to-tre døgn, avhengig av størrelsen, har betongen størknet, og potten er nå ferdig. Fjern potten forsiktig fra formene.

6. Bruk en stein eller fil til å slipe bort ujevnheter.

Bondesjakk Dette trenger du: Finbetong, isbitformer, olje, pensel, sparkelspade, plastboks, tape, sprayfarge.

1. Begynn med å smøre inn isbitformene med olje. I silikonformer er det egentlig ikke nødvendig, men vi gjør det for sikkerhets skyld.

2. Bland betongen. Fyll formene og skrap av all overflø- 3. Sett betongen til tørk på et flatt underlag. dig betong. Rist formen for å pakke sammen betongen Når betongen har størknet, etter omtrent ett døgn trykker du ut klossene. og fjerne luftboblene.

4. Bruk en plastboks til bondesjakkbrettet. Smør inn innsiden av boksen med olje. Bland betongen. Legg et to cm tykt betonglag i bunnen. La betongen størkne. Etter omtrent ett døgn har betongen størknet.

5. Løft ut brettet. Lag et rutemønster ved hjelp av tape. Pass på at tapen er godt festet, slik at ikke fargen flyter inn under den. Deretter spraymaler du brettet.

6. Når fargen har tørket, fjerner du forsiktig tapen. Sett ut isbitfigurene som brikker til bondesjakk eller tripp, trapp, tresko.

51


hvilken vei heller du?

– rene linjer eller kreative mØnster?

Kan kombineres med belegningsstein, singel, gress eller legges alene. Alle heller leveres i grå, mens 60x60 // 60x30 og 30x30 også leveres i koksgrå. Heller i 7 cm tykkelse er kjøresterke. Leveres i flere forskjellige formater, 60x60 // 60x30 // 30x30 // 50x50 // 40x40 Leveres i tykkelsene 4,5 - 5 - 6 og 7 cm.

Mange kombinasjonsmuligheter

Vakker hageoase omringet av heller!

52


Om man ikke blir sjakkmatt etter jobbing, blir det godt ĂĽ sette seg ned i alle fall!

UtrĂĽkket sti? Kreativitet har blomstret!

53


hvilken vei heller du?

– rene linjer eller kreative mØnster?

Heller kan legges enten med ett format ...eller kombiner fler formater slik at det kan komponeres ulike mønster

Puslespill for voksne - ikke så mange brikker, men greit å være 2 til å bære!

54


Helle skiferpreg 50x50x5 cm Passer godt i ensom majestet da preget gir liv til overflaten - eller den kan kombineres med glatt grĂĽ helle 50x50x5 cm

55


GRESSARMERING – kombinasjon av stein og gress Gressarmeringsstein blir idag mer og mer brukt. Steinen gir muligheter for at arealene kan få et klart og grønt utseende, og faller derfor naturlig inn i utemiljøet. I tillegg er det en kjøresterk og stabil løsning, dersom man ønsker å kombinere stein og gress. Brukes mye på p-plasser, rabatter/skille i forbindelse med sykkelsti og vei, stier og lignende.

Gressarmering leveres i tre varianter som gir ulikt gressareal: RC Gressarmering liten: 75% gress, Låsegressarmering: 65% gress, Costa Gressarmering: 32% gress.

56


FØR

ETTER

I tillegg har vi sett anleggsgartnere har begynt å prøve varianter med sand, for eksempel i carporter. Det som da er viktig er å benytte en sand som pakker seg, eksempel på dette kan være subus eller støpesand. Uttrykket passer vel så godt til et funkishus, som en klassisk villa.

57


ANNONSE

ALT RENS

- holder ditt uteområdet pent!

Ønsker du deg en uteplass hvor belegget er rent og pent? Følg disse enkle stegene hver vår og jobben er enkel! Klargøring av underlag: Området, som skal behandlet, skal være fritt tilgjengelig for Skalflex Alt-Rens. Dvs. at vegetasjon langs murverk, løst snavs m.m. fjernes før behandling med Skalflex Alt-Rens. Påføring: Påføres med malerrulle, pensel eller alminnelig hagesprøyte. Ved bruk av sprøyte bør det sprøytes to ganger med korte interval i samme arbejdsgang. For å oppnå optimal virkning bør produktet virke 2-5 døgn i tørt vær, før rengøring med vann og børste eller høytryksrenser. Dosering: Skalflex Alt-Rens er et konsentrat og skal blandes i rent vann. Inngrodde overflater: 1 liter Alt-Rens til 10 liter rent, kaldt vann (1:10). Inngrodde overflater kan kreve 2 x behandling. Mindre inngrodde overflater: 1 liter Alt-Rens til 20 liter rent, kaldt vann (1:20). Vedlikehold: Mose, alger og andre overflatevekster trives i lunt og fugtigt vær. Avhengi av beliggenhet og klimaforhold kan det anbefales å behandle pussede og malte overflater med Skalflex Alt-Rens 1-2 gange årligt (f.eks. april og oktober). Jo kortere tid alger/mose får lov til å gro - jo enklere er de å fjerne!

58

1. Start med å finne frem det du trenger: Alt Rens - Hagepumpe og vann

2. Finn stedene du ønsker å sprøyte på Alt Rens

5. Wait for it og gjør hva du vil i de neste 2 døgn!

6 a. Man kan tydelig se området som er sprayet med Alt Rens og at alger og renner har forsvunnet! Renser man uteområdet jevnt vil ikke skrubbing være en nødvendighet.

4. Sprøyt på Alt Rens.

(førbildet ble tatt dagen før sprøyting og har derfor annen farge på grunn av lyset).

6 b. Nærbilde av bilde 6 a.

– en sikker samarbeidspartner siden 1987


ANNONSE

MINERALFARGE

- en mineralfarge i pulverform uten bindemiddel

Oxydgul

Okergul

Oxydrød

Oxydsort

Oxydbrun

Ultramarin Blå

Titanhvit

Emballasje

rger a f l a r mine aftig x e l f l Ska t fargekr er er e nt som andig e t s m e g i b p lkalie a g i d n fullste

Bruksområder er uendelige - både for proff og på hobbybasis Eksempel på bruk: Til innfarging av kalk, sement, fugemørtel og betong (B20 + B30). Som fargestoff i limfarge, oljemaling, fresko og forskjellig lakk. Mineralfarger er innbyrdes blandbare og finnes i syv farger. Emballering Finnes i poser á 100-300 gram, små spann á 0,75-1,5 kg og 25 kg sekker. Vekten i pose og små spann er variabel, da vekten på fargene er meget forskjellige. Forbruk: ca. 5-7% av sementinnholdet.

Se fra for fle side 44 re k brukso reative mråde r!

BILDER: TONE M ALMEHAGEN

Marihøna har et skall som kan være lukket, med to vinger under Marihøna kan brette ut vingene og fly Det er frihet Mennesker Mennesker kan være lukket.

Mennesker kan velge å åpne seg opp å dele Det gir frihet Rødfargen er symbolet på kjærlighet De svarte prikkene er det dumme vi har gjort i livet

Prosjektet er planlagt og utført av Marihøne teamet. Bygget på 10 uker, i form av et anleggsgartnerkurs, under ledelse av TNT Landskap as

– en sikker samarbeidspartner siden 1987

59


en stein blir til — vi har besØkt fabrikken vår i Svelvik Fabrikksjef Stig Hvorslev (øverste bilde i midten) har vært på BMCs produksjonsanlegg i Svelvik siden det ble åpnet i 1996. Han vet godt hva han snakker om når det kommer til hvordan man produserer belegningsstein av høy kvalitet. Vi ble med en dag på anlegget for å følge prosessen hele veien igjennom. Det var med stolthet Stig viste rundt på anlegget som nettopp har investert i ny maskin som forbedrer produksjonskapasiteten.

60


Råmaterialene til belegningsstein er pukk, sement, sand, vann,

Betongen fyllles i støpeformer hvor steinen presses sammen

diverse tilsetningsstoffer, for eksempel farge (jernoksider).

med 40-60 bar trykk.

Alle råvarene er hentet fra miljøvennlige naturmaterialer. Steinen er klar for tørking i herdekammeret. Det tilsettes Hele produksjonen er sertifisert i henhold til standardene.

ingen varme. Sommertid er steinen tørr etter 10 timer

Dette kreves også av underleverandørene for å sikre

og klar for palletering. Vinterstid tar tørkeprosessen ett døgn.

en god kvalitet. Etter syv døgn er steinen er klar for bruk, men aller først testes Pukk, sement og sand oppbevares i lukkede siloer før

trykkstyrken og densiteten, dette utføres daglig på fabrikken.

produksjonsstart. Blandingsprosessen foregår slik at man

Dette er svært viktig for å kunne levere et kvalitetsprodukt.

blander alle råvarer, inkludert farge basert på en oppskrift og i henhold til et avansert vanndoseringssystem.

Skal steinen tromles kommer det enda en behandlingsprosess inn;

Det tilsettes vann slik at betongen oppnår korrekt fuktighet.

belegget blir etter noe herdetid kjørt igjennom en trommel som gir steinen det rustikke utseendet.

Dermed er det klart for støpeprosessen. Trykk og vibrasjon oppnår den rette komprimering av tørrbetongen.

61


støttemur – ScanRoyal, knekt eller glatt front Scan Støttemur (Royal) er en sterk støttemur, som er enkel å sette opp. Velegnet til mellomstore støttemurer. Scan Støttemur (Royal) leveres med enten en glatt eller knekt forkant, og har et låsesystem på baksiden som gjør den meget stabil. Det er også mulighet for å komprimere betong mellom steinene for ennå større styrke.

62


scan royal

– enkel å sette opp

Scan Støttemur (Royal) leveres i fargene: Grå, gråmix og sort. Til Scan Støttemur (Royal) leveres også ferdig støpte såleelementer som gjør at man slipper å forskale /støpe såle. Såleelementene er armert med to stk. armeringsjern

34,8 cm

og legges ut i pukk. Vær nøyaktig med måling/vatring

20

når elementet og første skift med støttemur

o

Scan Støttemur (Royal) har et unikt låsesystem som skaper en meget stabil mur. Låsesystemet er således

1 meter

settes opp, for et godt sluttresultat.

med på å skape den rette helling på støttemuren. Dersom det ønskes ytterligere stabilitet på muren kan det stampes betong mellom steinene.

Ønsker du innvendig eller utvendig hjørneløsning? I Scan Royal glatt støttemur finnes dette som ferdig løsning.

63


støttemur – ScanRoyal, knekt eller glatt front

64


Scan Royal støttemur egner seg godt til lange murer

Til Scan Royal støttemur leveres det endeblokk som gjør arbeidet med avslutningen enkel og pen å se på!

65


støttemur – Palæmur, herskapelig & flott Palæ- det danske ordet for herrskapshus! Palæmuren er en minimalistisk støttemur med rette kanter og skarpe hjørner. Designet gjør at den passer like godt til en lav levegg rundt en terrasse eller som frittstående mur. Støttemuren kan settes opp på to ulike måter. Er muren lav og avgrensende kan steinene stables direkte. Ønsker man en høy mur (over 1 meter) eller hvor det er behov for ekstra styrke, kan steinene støpes ut med betong og armeres. Produseres kun i Danmark og i følgende farger: Grå eller koks.

66


forskalingsblokk

– minimalistisk populæritet Forskalingsblokk er inn i tiden med sin rå overflate av betong, sammen med de rette kantene. Ønsker du å påføre en overflatebehandling er dette selvfølglig mulig - se alle typer puss- og murmalinger vi kan tilby på vår nettside! Siden forskalingsblokk skal fylles med betong gir det også mulighet for å støpe inn sålesko hvis man ønsker f.eks å bygge gjerde i treverk på muren.

Hvor mye mørtel trenger jeg? Dimensjon (L x B x H cm)

Kg/stk.

Mørtel/m2

Mørtel/stk.

Forskalingsblokker/ 1 m3 betong

50 x 15 x 20

18,6

70 liter

7 liter

143

50 x 19 x 20

19,0

105 liter

11 liter

92

50 x 23 x 20

20,6

145 liter

15 liter

67

50 x 29 x 20

21,0

210 liter

21 liter

49

50 x 33 x 20

22,3

245 liter

33 liter

37

67


granitt kantstein

– solid og vakker Granitt er for mange synonymt med eksklusivt og kostbart. Og ja, granitt er dyrere enn kantstein produsert i betong, men passer godt sammen med alle farger våre produkter leveres i. Man kan om ønskelig benytte granitt kantstein kun på deler av utemiljøet og kombinere det med kantstein av betong. På hovedbildet er denne kombinasjonen benyttet og resultatet taler for seg selv.

68


69


leggeveiledning

– belegningsstein og heller

ARBEIDSREKKEFØLGE

Alle lag må være jevne - uavhengig av naturlig masse i bunnen. Grunnarbeidet er meget viktig. Telefarlig mas­se skal skiftes ut med pukk eller grus i en tykkelse tilsvarende 25-30 cm. Er det fare for materialvandring, skal det legges en fiberduk på underlaget. Forsterkningslaget legges ut og komprimeres. Kantsteiner sikres god forankring ved å settes i jordfuktig betong. Dette fører BMC. (Etter at en prøvelegging viser ferdig veibredde). Bærelagets overflate skal være jevn og godt komprimert. Husk at helningen for det ferdige belegget også gjelder for bærelaget.

Heller og belegningsstein legges med 2-5 mm fugebredde. Dette er viktig for beleggets bæreevne. Småbiter mindre enn 1/3 av normalsteinens lengde, skal aldri brukes. Bruk heller to steiner. Fugene fylles med fugesand umiddelbart og kontinuerlig ettersom arbeidet skrider fram. Dette gjøres for at overflaten skal kunne belastes av arbeidsmaskiner mens arbeidet pågår. Overflaten kostes og vibreres deretter lett med en platevibrator. Jo tykkere stein, desto kraftigere vibrator. Vibrering av overflaten utføres vinkelrett eller diagonalt mot fugene. Når vibreringen er avsluttet, etterfylles fugene godt med fugesand.

Settesand legges i et jevnt lag og avrettes. Settelaget komprimeres lett med maskin, en overkjøring. Laget skal ha jevn tykkelse, ca 30 mm.

”Arbeidsrekkefølge” samt arbeidsillustrasjon er lånt fra heftet”Legging av belegningsstein og heller”. Mer informasjon? www.belegningsstein.info

70


NØDVENDIGE REDSKAPER

Måleutstyr (tommestokk+ bandmål), hammer, rake, rette­snor /tau, lirer (stål eller tre), vater, spade, avrettningsplank, vinkelsliper, steinsaks, vibroplate, trillebår og rettholt.

Platevibrator og steinsaks kan med fordel leies.

BMC har mange tilpasningsprodukter som gjør leggingen lettere og gir penere resultat. Kontakt oss gjerne!

FUGER

Fugene mellom steinene er viktig å tilgodese. De skal ikke legges tett inntil hverandre, men ha en avstand på ca. 2-4 mm. BMCs produkter har fugeknaster, noe som automatisk gir denne avstanden (gjelder ikke Holmegaard tromlet stein).

Belegningsstein eller heller, som er lagt helt tett, kan ikke bevege seg vertikalt uten at noen av kantene støter mot hverandre og eventuelt knuses. Dersom leggingen er utført med korrekte fuger og fugesand, kan belegget arbeide og motstå selv meget tung trafikk.

SKJÆRING OG TILPASNING

Steinsaks er mye brukt til tilpas­ninger. Den er enkel og støver lite. Kan leies hos forhandler. Til deling av større heller, legg hellen på et fast underlag, lag et riss med hammer og meisel. Slå deretter forsiktig med gummihammer. Belegget vil alltid forbli penest når tilpasninger rundt bed, inntil kanter, huset osv. er gjort riktig. Man kan bruke en steinsaks, men det optimale er en vinkel-sliper med kappeskiver for betong eller en diamantskive. Det bør være et diamantblad med 9” diameter. NB! Ved bruk av vinkelsliper – bruk beskyttelsesbriller og annet verneutstyr. FORSLAG TIL LEGGING AV BÆRELAG

LETT TRAFIKK (gangveier, stier etc.) Belegningsstein. - 30-50 mm av­rettingslag av maskingrus. 100-150 mm grus/kult som bærelag (avhengig av underbygning).

MIDDELS STOR TRAFIKK (småbiltrafikk, fortau, sporadisk kjøring av renovasjonsbiler etc.) Belegningsstein. - 30-50 mm av­rettingslag av maskingrus. 100-150 mm grus/kult som bærelag (avhengig av underbygning). 71


Alger og mose Alger og mose vokser på skyggefulle steder, hvor belegget som følge av manglende drenering eller lite fall kan stå i vann. Alger og mose skader ikke steinene. Dersom vekstene ikke forsvinner ved uttørking, kan det fjernes med plantegift, klorin fortynnet 1:1 eller 10% salmiakkoppløsning. Husk alltid for- og ettervanning. Høytrykkspyling er effektivt. NB! Ikke bruk mosefjerner da dette kan forårsake rustflekker.

nyttig informasjon Kommentarer bilder til høyre: 1) Belegg før vask med høytrykkspylling 2) Etter vask 3) Nyfuget belegningsstein Fugesand – holder belegget sammen! Det er meget viktig å fylle med fugesand, når belegg er lagt. 1

2

3

Bruk en fin kost og børst sanden ned i fugene. Når fugene er fylt opp, bør området komprimeres med en plate-

fargevariasjoner

vibrator. Børst deretter bort overflødig

Belegningsstein består av naturmaterialene sand, grus og sement. Derfor bør sammenheng-

sand. Hvis man ikke gjør dette, kan det

ende arealer anskaffes samtidig, slik at man er sikker på at man får stein fra samme produk-

føre til at bremsende, akselrerende

sjonsserie. Ved fargemikset stein skal man alltid blande fra flere paller under legging, fordi

eller svingende trafikk gir vannrette

ingen paller inneholder samme farge. På den måten unngår man lyse eller mørke felter

forskyvninger i belegget.

i belegget.

Fugesanden hjelper samtidig til med å hindre mose, gress og alger å vokse i fugene. Også etterfylling av fugesand er viktig, da sanden forsvinner med vær og vind. Gjenta gjerne fugingen de 2-3 første årene etter at belegget er lagt.

BMCs produkter er godkjent av Kontrollrådet. Produktene er også godkjent av det danske kontrollorgan BVK (Betonvarekontrollen). BMC er medlem av Grøntpunkt. Våre produkter overholder samtlige CEN-krav for belegningsstein, heller og støttemur.

72


kalkutblomstring Kalkutblomstringer er en naturlig del av herdeprosessen. Det skader ikke steinen og slites som regel hurtig av. Eventuelt kan belegget feies over med grov hagesand. I helt spesielle tilfeller kan arealet børstes med en 5% saltsyreoppløsning etterfulgt av grundig skylling med vann.

jernutfelling

Kalkutfelling Regn, dugg og kondensvann

Jernutfelling fra tilslagsmaterialene kan forekomme i visse deler av landet og kan forårsake rustflekker på belegget.

BMCs fiberduk Bruken av fiberduk er meget stigende. BMCs fiberduk koster kun få kroner

Oppløst kalk

pr. m2. Den stabiliserer jordbunnen og dermed også belegget. Legger man fiberduk under belegningssteinene fører dette til at ugress o.l. fra underlaget ikke så lett trenger opp til overflaten. Kalkutfelling

BMCs fiberduk kan også brukes under barken i ha­gen etc. og dette hindrer

Regn, dugg og kondensvann

ugress i å vokse. Fiberduken er en enkel løsning som sparer deg for jevnlig hagearbeid.

Oljeflekker snø og is Snørydding bør skje ved feiing etterfulgt av strøing med skarp grus. Dersom det saltes, skal det gjøres med måtehold. Om man unngår å salte belegget de første årene, forlenges levetiden betraktelig. Bruk natriumklorid (NaCI kokesalt). Salt- isblandingen fjernes hurtigst mulig fra belegget.

Oppløst kalk Friske flekker Olje skader ikke betong.

fjernes med absorberende pulver, triklorethen pasta eller motorrens som vaskes vekk med varmt vann. Tromlet stein (Holmegaard) kan vendes.

Tyggegummi Tyggegummien bløtes opp med kloroform, renset bensin eller fryses Regn, dugg ogav. med kullsyre og skrapes kondensvann

Varmekabler i stedet for snømåking Det lyder fristende, og er faktisk en god idé for å holde belegget snøfritt hele vinteren. Varmekablene bør, om mulig kobles på anlegg i huset, f.eks. gjennom en sløyfe, og dermed holdes forbruks­­omkostningene nede. Dette gjelder dersom kablene er i bruk kun ved snøfall.

73


mearin avløpsrenne – lett, kraftig og bruddsikker

Bruksmuligheter og nedleggingseksempler: Avvaningsflate lengde 30 m, fall 1 mm pr. m. Sandfang eller avløpstilslutninger monteres i forhold til avvanningsflaten. 1,5 cm

15 m

15 m

Nedleggingseksempler: Overflaten på det ferdige belegget skal ligge ca. 5 mm over ristens overkant. 10

B 25

Stabil grus

15

Fuge (mørtel, sand, bitumen) Betong – eller belegningsstein heller, asfalt osv. Jord

13,6

10 Slitelag/betong

12,5

8

27,5

13,6

12,5 10

22,5

8

Stabil grus B 25 Jord Ved svær belastning Ved tyngre belastninger

Ved lettere belastninger

Trafikksikker ristlås 1 stk. pr. 50 cm. Overflaten på det ferdige belegget skal ligge ca. 5 mm over ristens overkant. Ristsikring

Renne og avløp

MEA-sandfang

Rennelengde 100 cm eller 50 cm

Endelokk

Alle mål er oppgitt i cm.

Det tas forbehold om konstruksjonsendringer.

74


Stigerist av galvaniseret stål

Stigerist av galvaniseret stål

Stigerist av galvaniseret stål

Tåler person- og varebiltrafikk

Tåler person- og varebiltrafikk

Tåler person- og varebiltrafikk

100 S m/galvanisert rist Kg. pr. stk: 8. Stk. pr. pall: 48

50 S m/galvanisert rist Kg. pr. stk: 2,5. Stk. pr. pall: 54

Hjørne m/stigerist (2 stk. á 50 cm)

100 S m/støpejernsrist Kg. pr. stk: 15. Stk. pr. pall: 48

50 S m/støpejernsrist Kg. pr. stk: 7,5. Stk. pr. pall: 54

20 x 20 x 15 cm. Kg. pr. stk: 6

Støpejernsrist 100 S m/støpejernsrist Kg. pr. stk: 15. Stk. pr. pall: 48

Avløpsrenne punktsluk

Maskerist til

Sandfang m/galvanisert rist

m/støpejern

avløpsrenne punktsluk

Inkl. 2 stk. endelokk Kg. pr. stk: 9,1

Kg. pr. stk: 32,4

Avløpsrenne punktsluk m/maskerister Kg. pr. stk: 23,1

50 S m/støpejernsrist Kg. pr. stk: 7,5. Stk. pr. pall: 54

Sandfang m/støpejernsrist Inkl. 2 stk. endelokk Kg. pr. stk: 11,5

Øvrige typer

avløpsrenner Vi leverer også avløpsrenner beregnet for å tåle tyngre kjøretøy (truck, lastebil osv.), i tillegg til avløpsrenner spesialtilpasset landbruket etc.

Tilbehørsett Kg. pr. stk: 0,3

Ristlås Kg. pr. stk: 0,1

Endelokk Kg. pr. stk: 0,05

75


produkter produsert i svelvik utromlet belegningsstein

holmegaard tromlet stein Produktfoto

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

m pr. pall

Gråmix 7 cm

21 x 14 x 7

34

9,41

Brunmix 7 cm

21 x 14 x 7

34

9,41

Produkt

2

Produktfoto

Produkt

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. m2

UTROMLET STEIN

Rødmix 7 cm

21 x 14 x 7

34

9,41

Carmona grå

21 x 14 x 6

34

135

Gråmix 6 cm

21 x 14 x 6

34

10,59

Carmona gråmix

21 x 14 x 6

34

135

Brunmix 6 cm

21 x 14 x 6

34

10,59

Carmona rødmix

21 x 14 x 6

34

135

Rødmix 6 cm

21 x 14 x 6

34

10,59

Carmona brunmix

21 x 14 x 6

34

135

Carmona har 36 stk. halvstein pr. pall

Koksgrå 6 cm (bestillingsvare)

21 x 14 x 6

34

10,59

Patina grå

20 x 10 x 6

50

135

Gråmix 5 cm

21 x 14 x 5

34

12,94

Patina rødmix

20 x 10 x 6

50

135

Brunmix 5 cm

21 x 14 x 5

34

12,94

Skjærgaardsstein gråmix

17,2 x 11,5 x 4,5

50

100

Uniscan grå (bestillingsvare)

22,5 x 11,25 x 8

40

170

Scanlock (L-form) grå (best.vare)

24,5 x 24,5 x 8

26,67

170

Skiferpreg gråmix

21 x 14 x 5

34

110

Skiferpreg koksgrå

21 x 14 x 5

34

110

Futura normal gråmix

21 x 14 x 5

34

110

Futura normal gråmix

21 x 14 x 6

34

135

Futura mini gråmix

21 x 21 x 6

22,67

135

Futura maxi gråmix

28 x 28 x 6

12,25

135

Rødmix 5 cm

21 x 14 x 5

34

12,94

10,5 x 14 x 6

68

4,7

14 x 14 x 6

51

4,39

10,5 x 10,5 x 7

90,7

4,41

Halvstein gråmix 6 cm

Kvadratstein gråmix 6 cm

Kop gråmix 7 cm

Produktfoto

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m

Stk. pr. pall

Liten Kantstein gråmix

21 x 14 x 14

4,75

120

Liten Kantstein brunmix

21 x 14 x 14

4,75

120

Liten Kantstein rødmix

21 x 14 x 14

4,75

120

Stor Kantstein gråmix

42 x 14 x 14

2,3

48

Sirkel gråmix 6 cm

Diam. 2,46 m

4,78 m2 pr. stk.

1

Sirkel brunmix 6 cm

Diam. 2,46 m

4,78 m2 pr. stk.

1

Sirkel rødmix 6 cm

Diam. 2,46 m

4,78 m2 pr. stk.

1

Produkt

Patina har 40 stk. halvstein pr. pall

Produktfoto

Produkt

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. stk.

Heller grå

50 x 50 x 5

4

27,5

Heller grå

40 x 40 x 4,5

6,25

16

Heller grå

30 x 30 x 5

11,11

10

Heller grå

30 x 30 x 7

11,11

13,7

Heller koksgrå

30 x 30 x 7

11,11

13,7

Heller grå

60 x 30 x 7

5,55

28

Heller koksgrå

60 x 30 x 7

5,55

28

Heller grå

60 x 60 x 7

2,77

55

Heller koksgrå

60 x 60 x 7

2,77

55

Skiferpreg koksgrå

50x50x5 cm

4

27,5

SIRKEL KAN KOMBINERES MED SENTERSTEIN FRA DANMARK

Produktfoto

Senterstein gråmix

Diam. 0,5 m

-

1 sett

Produkt

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

m2 pr. pall

Harmoni mini gråmix

21 x 21 x 6

22,67

9,92

Harmoni maxi gråmix

28 x 28 x 6

12,75

11,29

granitt kantstein Produktfoto

Produkt Granitt kantstein

Dimensjon xBxH

L

Stk. pr. pall

Kg pr. stk.

100 x 8 x 20 cm

40

43

Granitt kantstein

50 x 7,5 x 15 cm

84

15

Granitt mur

20 x 20 x 100 cm

12

105

Granitt mur

30 x 30 x 100 cm

6

235

8 x 10 cm

7,5 m2/sekk

185 kg/m2

Granitt smågatestein

støttemur Produktfoto

fugesand Produkt

Produkt Scan Støttemur glatt grå rett

Kg pr. sekk

Sekk pr. pall

0-2 mm plastsekk

25

42

Herdende veksthemmende 0-2 mm plastsekk

25

42

Multimur Mega gråmix

Stk. pr. m2

Kg pr. stk.

26 x 25 x 18,6

21,5

19

35 x 21 x 14

20,4

23

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. m2

30 x 40 x 10

8,3

126

Gressarmering Produktfoto

Produkt

Costa gressarmering

76

Dimensjon LxBxH


produkter produsert i danmark heller

holmegaard tromlet stein Produktfoto

Produkt Gråmix 5,5 cm

Rødmix 5,5 cm

Produktfoto

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. m2

21 x 14 x 5,5

34

120

21 x 14 x 5,5

34

Produktfoto

120

Produkt

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. stk.

Heller grå

60 x 60 x 6

2,8

47

Heller grå

60 x 30 x 6

5,6

24

Heller grå

50 x 50 x 5

4

28

Heller grå

50 x 25 x 5

8

14

Heller grå

40 x 40 x 5

6,25

18

Heller grå

40 x 20 x 5

12,5

9

Heller grå

30 x 30 x 5

11,1

10

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m.

Kg pr. stk.

Heller grå

30 x 30 x 7

11,1

14

Liten kantstein gråmix

21 x 14 x 14

4,75

9,4

Heller Skiferpreg sort

30 x 60 x 6

5,6

24

Liten kantstein rødmix

21 x 14 x 14

4,75

9,4

Heller Skiferpreg grå

40 x 40 x 6

6,25

21

Heller Skiferpreg sort

40 x 40 x 6

6,25

21

Heller sort skarp

30 x 30 x 6

11,1

133/m2

Heller sort skarp

30 x 30 x 7

11,1

155/m2

Produkt

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m²

Kg pr. m2

Slottsflis grå m/sort kop

40 x 40 x 6

6,25

140

Slottsflis grå m/sort kop

30 x 30 x 6

11,1

140

Produkt

Stor kantstein gråmix

42 x 14 x 14

2,3

18,8

Liten sirkelstein gråmix

14 x 13/9 x 7

-

2,42

Stor sirkelstein gråmix

14 x 15/11 x7

-

2,54

Senterstein gråmix

Diam. 0,5 m

-

30,4

Liten bue kantstein gråmix

14 x 13/9 x 14

-

5,00

Stor bue kantstein gråmix

14 x 15/11 x 14

-

5,20

slottsflis Produktfoto

utromlet belegningsstein Produktfoto

Produkt

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. m2

Carmona grå

21 x 14 x 6

34

140

Carmona gråmix

21 x 14 x 6

34

140

Patina grå

20 x 10 x 6

50

140

gressarmering Produktfoto

Produkt

Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. m2

RC Gressarmering liten grå

21 x 21 x 7

22,7

110

Låsegressarmering grå

19 x 10,5 x 9

49

125

Costa Gressarmering grå

30 x 40 x 10

8,3

126

77


produkter produsert i danmark støttemur Produktfoto

fugesand Dimensjon LxBxH

Produkt

Stk. pr. m2

Kg pr. stk.

FORSKALINGSBLOKK 15 Forskalingsblokk

50 x 15 x 20

10

17,5

19 Forskalingsblokk

50 x 19 x 20

10

18

23 Forskalingsblokk

50 x 23 x 20

10

18,9

29 Forskalingsblokk

50 x 29 x 20

10

22,1

33 Forskalingsblokk

50 x 33 x 20

10

23,2

Glatt normal grå

26 x 25 x 18,6

21,5

19

Glatt normal gråmix

26 x 25 x 18,6

21,5

19

SCAN STØTTEMUR (ROYAL)

Glatt normal sort

26 x 25 x 18,6

21,5

19

Glatt bue grå

26 x 25 x 18,6

21,5

17,5

Glatt bue gråmix

26 x 25 x 18,6

21,5

17,5

Sekk pr. pall

Fugesand 0,3 - 1 mm

25

40

Fugesand 0,3 - 1 mm

40

30

Veksthemmende fugesand

20

54

fiber- og ugressduk Produkt

Gram pr. m2

Emballasje

Netex Home fiberduk 1 x 20 m

100

90 ruller pr. pall

Netex Home fiberduk 2 x 25 m

100

36 ruller pr. pall

avlØpsrenner Produkt

Kg pr. stk.

Stk. pr. pall

8,9/sett

30 sett

Glatt bue sort

26 x 25 x 18,6

21,5

17,5

26 x 12,5 x 18,6

43

11

Glatt ende gråmix

26 x 12,5 x 18,6

43

11

Glatt ende sort

26 x 12,5 x 18,6

43

11

Knekt normal grå

26 x 25 x 18,6

21,5

19

Knekt normal gråmix

26 x 25 x 18,6

21,5

19

100 S m/galvanisert rist

5

48

Knekt normal sort

26 x 25 x 18,6

21,5

19

50 S m/galvanisert rist

2,5

54

Knekt bue grå

26 x 25 x 18,6

21,5

17,5

100 S m/støpejernsrist

15

48

Knekt bue gråmix

26 x 25 x 18,6

21,5

17,5

50 S m/støpejernsrist

7,5

54

MEAHOME CLASSIC GARASJEPAKKE Garasjepakke som inneholder: 3 x 1 m renne m/galv.rist + tilbehør m/avløp, bladfang og endelokk MEARIN

Knekt bue sort

26 x 25 x 18,6

21,5

17,5

Tilbehørsett

0,3

Knekt ende grå

26 x 12,5 x 18,6

43

11

Ristlås

0,1

Knekt ende gråmix

26 x 12,5 x 18,6

43

11

Sandfang m/galvanisert rist inkl. 2 stk. endelokk

9,1

Knekt ende sort

26 x 12,5 x 18,6

43

11

Sandfang m/støpejernsrist inkl. 2 stk. endelokk

11,5

Endelokk

0,05

Avløpsrenne punktsluk m/maskerister

23,1

Avløpsrenne punktsluk m/støpejern

32,4

Hjørne m/stigerist (2 stk. á 50 cm)

6

Normal gråmix

28,7 x 20,5 x 14,2

24,5

19

støttemur Dimensjon LxBxH

Stk. pr. m2

Kg pr. stk.

Normal grå

40 x 20 x 15

16,67

12,8/6,3

Normal koks

40 x 20 x 15

16,67

12,8/6,3

Endeblokk grå

10/20 x 20 x 15

-

9,3/6

Endeblokk koks

10/20 x 20 x 15

-

9,3/6

Hjørneblokk grå

40 x 20 x 15

-

16,35

Hjørneblokk koks

40 x 20 x 15

-

16,35

Søyleblokk grå

40 x 40 x 15

-

24,45

Produkt PÆLEMUR

78

Kg pr. sekk

Glatt ende grå

MULTIMUR TROMLET (HOLMEGAARD)

Produktfoto

Produkt

Søyleblokk koks

40 x 40 x 15

-

24,45

Toppblokk grå

50 x 30 x 6,5

-

18,22

Toppblokk koks

50 x 30 x 6,5

-

18,22

Søyle toppblokk grå

50 x 50 x 6,5

-

29,57

Søyle toppblokk koks

50 x 50 x 6,5

-

29,57


ANNONSE

SCAN LIMTEGL

Les eller bestill vårt omfattende brosjyreprogram på www.bmc-norge.no

- vakkert og vedlikeholdsfritt

Scan Limtegl kan brukes både ute (er frostsikker) og inne på fasader, inngangspartier, vegg i kjellerstue/vinkjeller og på brannmurer/piper. Alle limteglmodellene leveres også som helstein – dette gir gode kombinasjonsmuligheter. Scan Limtegl leveres som rettflis og utvendig hjørne og er enkel å mure opp, men noen ting er viktig å tenke igjennom før man begynner: Hvor stort er arealet som limteglen skal monteres på? Passer det ikke ut med vegghøyden, justér fugebredden, slik at du slipper å kappe limteglen når du kommer til toppen!

Innvendig hjørne? Det vanlig er å mure limtegl i forbandt, tilpass størrelsen på første stein så du ikke kommer ”galt” ut i hjørnet.

Hvilke farge ønsker du på fugene? Fugefargen påvirker det helhetlige inntrykket når veggen er ferdig. Lyst eller mørk er opp til deg!

Trenger du ildfast stein til utepeisen? Se vårt sortiment på www.bmc-norge.no

– en sikker samarbeidspartner siden 1987

79


Spar lagerplass og kostnader

BMC AS // Stoltenbergsgate 58, Postboks 238, 3101 Tønsberg Tlf. 33 30 03 90 // bmc@bmc-norge.no // www.bmc-norge.no

80

Belegg og støttemur 2017 web  

Belegningsstein og støttemur fra BMC gir ditt hus et løft til nye høyder. Bli inspirert til å skape uteplassen du drømmer om!

Advertisement