Page 7

Rivierenland

Beweegt

De Giro brengt beleving! Gert Jakobs (Emmen, 29 april 1964) is een voormalig wielrenner die vijf keer deelnam aan de Tour de France met de PDM-ploeg en die de ronde vier keer uitreed. Hij werd in 1988, 1989, 1990 en 1993 respectievelijk 145ste, 136ste, 140e en 127ste. De Tour van 1987 reed hij niet uit. Jakobs werd gezien als superknecht. Hij trok jarenlang de sprint aan voor ploeggenoot Jean-Paul van Poppel. Hij reed de Giro slechts één keer, omdat het lastig combineren was met de Tour de France. De Vuelta d’Espagna reed hij vier keer. In 1984 deed Jakobs samen met Maarten Ducrot, Erik Breukink en Jos Alberts mee aan de Olympische Zomerspelen in Amerika. Het viertal behaalde daar op de 100km ploegenachtervolging een vierde plaats.

In een notendop Gert komt eigenlijk uit een judo-familie, maar vond fietsen altijd al het mooiste wat er was. “Als kind keek ik al naar de Tour, met een Jan Janssen-zonnebril op en een gele trui aan”, grinnikt hij. “Mijn eerste racefiets kreeg ik op mijn 8e en ik ging fietsen bij Wielersportvereniging Emmen, waar bleek dat ik talent had. Op mijn 17e maakte ik al deel uit van de nationale selectie en van daar ging het alleen nog maar opwaarts. Na een geweldige fietscarrière ben ik op mijn 31e gestopt. Ik had niets over de maatschappij geleerd en door slechte adviseurs eindigde ik platzak. Uiteindelijk ben ik fietsclinics gaan geven en heb ik, na acht jaar als vertegenwoordiger te hebben gewerkt, toch weer een plekje verworven in de wielerwereld en nu ben ik onder meer vaste tafelgast bij het RTL- programma Tour du Jour. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.”

Meer naar een topsportcultuur Gert, tegenwoordig woonachtig in Tiel, roemt de grote populariteit van de wielersport in Nederland. “Fietsen is hier zowel recreatief als sportief ontzettend belangrijk en dat geldt ook voor Tiel en omstreken. Mensen zijn er vaak mee opgegroeid en het barst dan ook van de verenigingen, koersen en parcoursen. Van heinde en verre komen mensen in de Betuwe en Maas en Waal fietsen, want de natuur lijkt er hier wel voor gemaakt. Sportief gezien is er nog wel een manco, omdat de écht bekende renners vaak niet te zien zijn bij lokale en regionale wielerevenementen; dat kost organisaties immers geld. De populariteit van het beoefenen van de wielersport zal niet verbeteren zolang er in Nederland niet een echte topsportcultuur ontstaat. Dat moet dus breder worden aangepakt. Persoonlijke aandacht voor jonge renners is daarbij heel belangrijk, want dat maakt het verschil tussen winnen en verliezen.”

komstplaats is doet daar niets aan af. Er zal veel in beeld worden gebracht, veel worden georganiseerd en we zullen de kleur roze veel zien. Wel is het voor de doorkomstplaatsen natuurlijk van belang dat de NOS de etappe helemaal uitzendt. Normaal wordt slechts de laatste 80 kilometer in beeld gebracht, maar hopelijk, omdat er zo veel bekende renners komen, zenden ze hem in zijn geheel uit.”

Dicht bij de renners Gert vervolgt: “ Zelf zal ik op 7 mei uitleg geven over de Giro, de voorbereiding van de renners bespreken en zo veel mogelijk de beleving die de Giro is laten zien. Voor de toeschouwers is het trouwens prachtig; zij kunnen dicht bij de renners komen, over wie ze vooraf alles te weten kunnen komen via de social media. Renners zijn daar vaak erg actief. Zo wordt de Giro voor iedereen letterlijk en figuurlijk toegankelijk en dat biedt een grote meerwaarde. De komst van de Giro zal laten zien dat sport verbroedert en dat dat enorm belangrijk is voor de verbinding in de lokale samenleving.”

Toekomstambities Gert heeft geen flauw idee waar hij over tien jaar zal zijn. “Ik ben niet zo’n planner. Ik zou graag een actievere rol in de wielrennerij zelf gaan spelen, maar zie mezelf niet in een ploegleiderswagen zitten. Wel zou ik graag jeugdig talent willen opleiden; er gaat immers veel talent verloren omdat ze niet goed worden begeleid en opgevangen. In ieder geval staat vast dat de komst van de Giro d’Italia alleen maar goed kan zijn voor de populariteit van de wielersport. Ik hoop dan ook dat er straks renners zullen zijn die zeggen: “Bij de doorkomst in Tiel, dáár is het voor mij allemaal begonnen!” Tekst: RvL Foto’s: SWR en GJ

In het hart De komst van de Giro vind Gert uiterst belangrijk voor de promotie van de wielersport in de regio. “Het is natuurlijk een wereldevenement dat in staat is om mensen het wielrennen in hun hart te brengen. Dat Tiel alleen door-

Lokaal is Hip!

7

Profile for Business Media....4All

Tiel XL Rivierenland 4All  

Het grootste onafhankelijke full colour tabloid magazine in de regio Tiel, Geldermalsen en Neder Betuwe.

Tiel XL Rivierenland 4All  

Het grootste onafhankelijke full colour tabloid magazine in de regio Tiel, Geldermalsen en Neder Betuwe.

Profile for bm4a