Page 1

Architectural Design Portfolio


Contact Information: John Hu blugreen.design@gmail.com (626)922-2657


Table Of Contents: Design Projects (2007-2010), Pasadena City College

20A The Alumni Commons: Surface Architecture..............................5-11 10B The Alhambra Bicycle Kitchen: Exchange & Connection......... 13-19 Spatial Study: Spatial Sequence.............................................. 21-25 Found Space: Subtracted Cube................................................27-31 12B The Eames House Case Study.................................................33-35 14 Plywood Design Production: "Tablair".......................................37-39


The Almuni Commons: Surface Architecture Arch. 20A Fall 2010 Instructor: Coleman Griffith


Description: In recent years, landscape architects and architects have jointures in creating buildings that interact with surface at the site. The goal is to investigate the opportunities of design inventions by combing landscape and architectural design, as opposed to the proven-and-true box-buildings that most architects designed. Objective: Design an architecture that interacts and emerges with surface at the site. The design can be used as a complementay site for student affairs and faculty meetings and become part of the college's system of structures. Site Program: snack shop, botanical garden, outdoor gathering lounge and restrooms Process: First Stage: Concept Development and Rule Set Reverse osmosis is chosen as the concept in the development of design. Second Stage: Site Analysis The site is looked at both locally and regionally.

First stage

Rule Set Development

Bi-nuclear words: permeability, balance

 

Reverse osmosis is a filtration method that removes many types of large molecules and ions from solutions by applying pressure to the solution when it is on one side of a selective membrane. The result is that the solute is retained on the pressurized side of the membrane and the pure solvent is allowed to pass to the other side. To be "selective," this membrane should not allow large molecules or ions through the pores (holes), but should allow smaller components of the solution (such as the solvent) to pass freely.

    

   


Second stage



Circulation at regional scale





Circulation at local scale; traffic



Circulation at local scale; density







Circulation developed for the design


Interior Perspective View Final Stage: Surface Integration with the Site The design focuses on the principle that the structure will blend in with site. Section drawings, as well as plans and renders, are shown .

Long Section


N





Site Plan


 





 

Floor Plan


Perspective View

Short Section


Perspective View, overlooking the design project from the R building


The Alhambra Bicycle Kichen : Exchange and Connection Arch. 10B Fall 2008 Instructor: Coleman Griffith


Description: The Alhambra Bicycle Kitchen and Tourist Center is a non-profit community bicycle space, dedicated to educating the comunity on bicycle repair and maintenance and promoting a velo-centric way of life in America's most car-dominated city. The design project is located in the former Andy's Gas Station located on Westmont and Valley blvd. Objective: Design a community center that accomdates the needs of repair shop for bicycles as well as a gathering place for the cycling community; and establish connection with Arch. 20b site. Site Program: Office 150 sq. ft. Conference room 300 sq. ft. Interior bicycle repair area: work tables and tools. Storage of parts and bicycles. Tools and bicycles must be secured each night. Movable workstations. Tourist office 250 sq. ft. Bathrooms: M, F separate accommodate 3 persons each. Accessible from inside and outside. Outdoor gathering and work areas Process:

First Stage: Concept Development The concept chosen for this design project is a braking mechanism called the regenerative brakeing. Found in vehicles such as hybrid and electric cars, the system can recapture kinetic energy that is lost unlike traditonal fricition-based brakes. Second Stage: Stie Analysis The site is located by the end of 710 freeway, with arch. 20b just west from Andy's gargage. Traffic circulation will be looked at for emergence for both cars and bicycles.

First Stage Concept: Regenerative Braking Regenerative braking recaptures energy from a car's momentum during slowing down. The main idea is that it resuses otherwise lost engery.

Bi-nuclear words: Linkage & Conversion


Diagram of bicycle repair station

’”’”

(a)

(b)

Rule Set Development



 



 

 



 



Rules: Recapture: reclaiming energy partially that is otherwise lost Recharge: re-energized and restore Reuse: remaking waste as an useful element in a system

(c)


Second Stage:

Old vs. New


Bike Ramp Conference Room

Outdoor Area Main Office

RR Storage

Interior Bike Repair Workshop

Tourist Office

Program Diagram

Starting Point


N

B 7

3

H

D

C H

3

1

E

6 F

8 4

2 5



       

G

H



A

       


Perspective view

South Elevation


Spatial Study: Spatial Sequence Arch. 10B Fall 2008 Instructor: Coleman Griffith


The Mosewich House, located at British Columbia, Canada. By D'Arcy Jones Design. Single-family dwelling, 2003-2004 Description: Exploration of the interior spaces of modern home of choice and the study of spatial properties such as circulation, private and public spaces, as well as sequential acessibility of these spaces. Objective: Demostrate understanding of spatial relationships in a given common interior space and revealation of sequenial order through the use of both digital and physical model. Process: First Stage: Identifying Spaces For the first part of the spatial study the circulation is examined critically since it's defining the experience of accessing spaces. Second Stage: Three Dimensional Model Diagramming Images of spatial diagrams in 3d solids of spaces of private, public and circulation, are shown for comparison.

First Stage

Ground level

Basement level

Second level


Digital Model Disassembly

Second Stage

Private only

Private + Circulation

Private + Public

All Spaces


Final Stage

(1) Model with nothing removed

Final Stage: Spatial Sequence Digital Model, The Revelation of Spatial Sequence The rendered images above narrate how spaces are accessed sequentially. Notice that circulation block will be removed before public spaces do so that the complete disassembly of the model can be done in a sequential order.

(2) Front courtyard removed

(3) Kitchen+two story space and family room removed

(4) Living room+two story sapce and stairway removed


(5) Second story hallway removed

(6) Studio and Study are removed

(7) Basement hallway removed

(8) Model with everything removed


Found Space : The Subtracted Cube Arch. 10B Fall 2008 Instructor: Coleman Griffith


Description: Locating and identifying fogotten spaces that are often overlooked and ignored of their potential as functional spaces of their respective environment. Once the spaces are identified, they are documented digitally. Objective: Gather fogotten spaces and transform them into threedimensional contour objects and subtract them from a cube. Process: First Stage: Gathering Fogotten Spaces The site of found spaces is located in Pasadena City College; the picture shows the view of Shatford library facing south. Pictures are made into a collage. Second Stage: Digital Documentation The images show work documented and illustrated in sequence, presenting the progression of objects being transformed.

First Stage

(1) Found spaces are documented

(2) Transforming spaces into three dimensional objects

(3) Spatial objects being arranged as a single form


Final Product: Rendered cube with acrylic layers Second Stage

(4) Spatial object is placed inside the cube

(5) Object is differenced with the cube

(6) Cube is then contoured


Final Stage: Rendered Interior Perspective View

The interior view of the cube after being subtracted and contoured from spatial objects is shown here. This view, in particular, effectively defines differences in spatial relationships such as postive vs. negative spaces and solid vs. void.


The Eames House Case Study Arch. 12B Spring 2007 Instructor: Peter DeMaria


First stage Description: This home are designed by Charles and Ray Eames, considered by many to be some of the most influential designers of the 20th century. The case study analysis spatial properties and interior spaces. Objective: Constructing a 3-D replica model of the Eames House using digital tools. Examination of spatial relationships inside the house. Process: First Stage: Plan and Section Drawings These drawings will become the foundation for building the threedimesional digital model. Second Stage: Construction of the Digital Model Exhibiting the series of images of the model in sequential order of how the house would be built in actuality.

Floor Plans

Elevations

(2)Building ground floor pavement and rooftop

(3)Adding interior spaces , floors and walls

second stage

(1)Building the trusses


The Eames House Digital Model

(4)Adding exterior windows

(5)Adding exterior window glasses


Plywood Design Production: "Tablair" Arch. 14 Fall 2009 Instructor: Coleman Griffith & Dinicio Valdez


Description: The design project focuses on creatiing an object/scrupture/furniture with a piece of plywood with sized limitations. Objective: Using no hardwares and glues, create a design with a 8'x4' plywood that can be self-substained structurally. *"Tablair" is a hybrid word of "table" and "chair" Process: First Stage: Exploring Design Ideas. The main goal of design focuses on being efficient without sacrificing functionality and dualibility. The sketch shows the early stage of development of the furniture that is intended to be a dual-function piece. Second Stage: Planning and Configuring. The plan drawing shows how the design is being used on a 8'x4' plywood, with measurements included. Final Stage: Fabrication and Digital Model. The *Tablair is a dual-purpose piece in one sleek, sustainable design. The hybrid design of the Tablair pushes the boundaries between the desk and table to the limit. It's both decorative and functional, and while being very resource efficient at the same time.

First Stage

Second Stage

96.0000 24.0000 23.0000 10.0000 15.0000 24.0000 5.3633

48.0000

12.2500

11.7500

12.2500

11.7500

4.0000


How efficient is the design? During the fabrication process the tablair uses about 7.5 of all 8 2'x2' pieces, or about 93% in material usage!

Tablair, showing in stacking configuration

Final Stage

Perspective view

Perspective view facing removable chair

Removable chair detached from the table

Chair in seating configuration

Portfolio, Week 6.Final. Ver. 1.0  

Portfolio presented for today's critique(021611) version 2.0 coming soon

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you