Page 1

PO R T FO L I O BLOT Thomas


MASTER 1: 2017/2018 RELOGEMENT DES PAUVRES EN MILIEU URBAIN Reférent: ROMBACH Emmanuelle Groupe: 4 personnes Temps Cours

Hive Mind consists of a concrete mega-structure composed of columns and multitude of 30 sq.m hexagonal slabs. This concrete frame revolves around vertical flows -including staircase, elevators, ducts- which structure the whole distribution. The site is almost fully filled with a main low-rise structure while these vertical flows allow higher-rise architectural interventions. The rest of site is dedicated to mangrove which provides nature and fresh air and protection against the rising water into the project.

Approche Paramétrique: Rhino 3D, Grasshoper /sketchup/ Twinmotion

CONCOURS: BUILDING FOR A BILLION, MUMBAI , INDE THÈME DU CONCOURS: Ce concours organisé en Inde par un cimentier est un concours international permettant de se poser la question du relogement des personnes pauvres habitants dans les bidonvilles. Il est demandé de concevoir des logements de 30m² pour une famille de 5 personnes à l’échelle urbaine.

H


Hive Mind consists of a concrete mega-structure composed of columns and multitude of 30 sq.m hexagonal slabs. This concrete frame revolves around vertical flows -including staircase, elevators, ducts- which structure the whole distribution. The site is almost fully filled with a main low-rise structure while these vertical flows allow higher-rise architectural interventions. The rest of site is dedicated to mangrove which provides nature and fresh air and protection against the rising water into the project.

vators, ducts- which structure the whole distribution. The site is almost fully filled with a main low-rise structure while these vertical flows allow higher-rise architectural interventions. The rest of site is dedicated to mangrove which provides nature and fresh air and protection against the rising water into the project.

Hive Mind

Hive Mind Hive Mind

Mind consists of a concrete structure composed of coand multitude of 30 sq.m onal slabs. This concrete revolves around vertical -including staircase, eleducts- which structure hole distribution. The site ost fully filled with a main e structure while these l flows allow higher-rise ctural interventions. The site is dedicated to manwhich provides nature and air and protection against ng water into the project.

15.4 ha of usable land 10.8 ha built area 4.6 ha of mangrove

Slums density 15.4 ha of usable land 10.8 ha built area

2300 inhab/ha 24 840 inhab. on site

4.6 ha of mangrove

15,4 ha de Terrain libre 10,8 ha de Constructions 4.6 ha de Mangrove

15.4 ha of usable land

Slums density

10.8 ha built area

2300 inhab/ha

4.6 ha of mangrove

24 840 inhab. on site

Même densité que les slums 2 300density habitants/ ha Slums 24 2300 840 inhab/ha habitants sur le site

Prendre la densité des bidonvilles Faire varier la hauteur Lumière, Ventilation et Vues Keep slums’ density

Keep slums’ density Various heights Ventilation & views

Porosité Porous Mangrove Hive Ruche Mangrove Autoconstruction

H ive HIVE MIND HiveM Mind ind

Various heights 24 840 inhab. on site Hive Mind consists of a concrete Ventilation & views mega-structure composed of coMind consists of a concrete lumns and multitude of 30 Hive sq.m mega-structure composed of cohexagonal slabs. This concrete lumns and multitude of 30 sq.m hexagonal slabs. This concrete frame revolves around vertical Keep slums’ density flows -including staircase, frame ele- revolves around vertical Porous flows -including staircase, eleHive Various heights vators, ducts- which structure vators, ducts- which structure Mangrove the whole distribution. The site Ventilation & views the whole distribution. The site is almost fully filled with a Self-building main is almost fully filled with a main low-rise structure while these Hexagon vertical flows allow higher-rise low-rise structure while these architectural interventions. The vertical flows allow higher-rise rest of site is dedicated to mangrove architectural interventions. Thewhich provides nature and Porous fresh air and protection against rest of site is dedicated Hive to manthe rising water into the project.

Self-building

Hexagon


STRATÉGIES DE CONCEPTION :

Work

Le projet consiste en une méga-structure en Concrete béton composée de poteaux et d’une multitude Waterentank de dalles hexagonales de 30 m2. Ce cadre béton s’articule autour de colonnes verticales composées d’escaliers, d’ascenseurs et de Metal sheet conduits techniques qui structurent toute la distribution. Les habitants possèdent une dalle, puis construisentBricks eux-mêmes leur logement en fonction de leurs besoins et de leurs moyens, apportant diversité et évolution dans le projet. Les chemins urbains sont créés par la succession de dalles inhabitées.

La forme hexagonale des dalles de béton est une solution structurelle permettant un assemblage unitaire sans perte d’espace. Nous nous sommes inspirés de la nature, en particulier des abeilles qui utilisent des hexagones pour construire leurs ruches car c’est l’un des rares polygones réguliers qui permet de paver un plan avec les propriétés iso périmétriques les plus intéressantes. D’une échelle architecturale, les espaces hexagonaux offrent six orientations différentes, permettant plus de vues et une ventilation naturelle plus efficace qui est un paramètre important dans le contexte climatique de Mumbai.

S L

Cement bricks

Textile Roof garden

Hou


kshop

Stairs Lifts

IMMERTION DANS LE SITE

2020

using

2025

2030

Workshop

Concrete Water tank

Metal sheet

Bricks

Stairs Lifts

Coupe Nord Sud


PROPOSITION DE PLAN Commerce Workshop

e Réserve d’eau Water tank

heet Stairs Circulation Lifts

Concrete

bricks Concrete RoofJardin garden

Metal shee

Water

Habitation Housing

Concrete

Metal sheet

Bricks

Water tank

MATÉRIAUX D’AUTO-CONSTRUCTION Metal sheet Concrete

Bricks

Cement bri

Water tank

Concrete

Metal sheet

Bricks

Cement bricks Textile

Water tank

Béton

Tôle ondulée

Metal sheet

Brique

Bricks

Parpaing

Cement bricks Textile

Tissu

Roof g


EVOLUTION DE LA CONSTRUCTION

2020

2025

2030


CENTRE MULTICULTUREL: Dans une ancienne base militaire Temps Long 3ème année


Situé dans une ancienne base militaire, le centre multiculturel s’intègre par l’utilisation de la même pierre en façade et se distingue par sa forme architecturale dynamique. Une réelle dynamique est créée dans l’espace en se souciant de connecter l’ancien et le moderne. Architecturalement et spaciallement , les jonctions des différents volumes sont disposés de façons à créer des connections avec les différents usages par deminiveaux, pour permettre des relations visuelles et dynamique dans l’école. Les volumes sont disposés de façon à créer un lien réel entre l’intérieur et l’extérieur.


Elevation Ouest

RDC

R+1

Coupe A-A


Elevation Est

R+2

R+3

R+4

Coupe B-B


ANALYSE

EGLISE ST MARK Sigurd Lewerentz

Bjökagen Suède


PROJET URBAIN

Ile Saint-Hélène Wacken

Strasbourg


PHOTOS

Philarmonie de Berlin Hans Scharoun

Musée Soulages JESÚS RAFAEL SOTO


Berlin

Philarmonie


SOTO

J E S Ú S R A FA E L


BLOT Thomas 5 r u e d u ch a t ea u 52250 LONGEAU FR A N C E 011 336 04 01 33 96 th o m a s b l o t5 2 @g m a i l . co m

BLOT Thomas Portfolio  
BLOT Thomas Portfolio  
Advertisement