Page 36

36

pa še to

junij 2016

Se bodo vremena Bločanom zjasnila ali kaj pove Pratika

Vremenska pratika za Bloke AVGUST, tudi VELIKI SRPAN, je dobil ime po rimskem cesarju Avgustu, kar pomeni, da je ta mesec tudi vzvišen. So mar zato mogoči nenavadni dogodki tudi pozitivni?

Luka (18. 10.) repo puka, v roke huka.

Mlaj bo 2. avgusta nastopil malo pred enajsto nočno uro v znamenju Leva. Obeta se nam vroče poletno vreme. In ker ravno na ta dan goduje sv. Porcijunkula, nam s svojo vročino obeta tudi hudo zimo.

Kakor je Urša pričela, tako bo cela zima pela.

Sicer pa ljudska modrost o VELIKEM SRPANU pravi takole: Če se srpana po gorah kadi, kupi si kožuh za zimske dni. Če srpana veter zvedri, vreme še dolgo drži. Vreme, ki ga Lovrenc (10. 8.) naredi, se celo jesen drži. Če sta Lovrenc in Jernej (24. 8.) lepa, se lepa jesen nam obeta. Rada po vremenu Jerneja, se cela jesen nareja. Kakor zadnji srpan vremeni, tako celo jesen drži.

September - kimavec ali po staro slovensko je to mesec devetnik, jesenščak, malomašnih, poberuh pa tudi miholjščak in šmiheljščnik. Vreme bo že jesensko, hladnejše in mokro. Ljudske izkušnje pa povedo: Če se zgodaj selijo ptiči, bo huda zima o božiči. Kakršno vreme kimavca ob mlaji (1. 9.), takšno je vso jesen najraji. Kadar prve dni kimavca pogosto grmi, bo dosti tepkovca, pšenice, rži. Če je na Ilija (Tilen 1. 9.) jasno in gorko, bo še štiri tedne tako. Če je Tilen slabe volje, več mesec ne bo bolje. O mali maši (8. 9.) so lešniki naši. Če je za malo mašo lepo, dva meseca potem bo tako.

Vlažen, mrzel Luka, kmalu sneg prikuka. In kaj nam kaže Urša (21. 10.)?

Če je do Urše lepo, še lene babe nastilj dobo. Po Simonu in Judi (28. 10.) se nam bliža zima tudi. Mag. Dušan Kaplan Kakršno vreme na malo mašo nastane, tako rado potem še dva meseca ostane. Če je Matevž (21. 9.) vedren, bo prijetna jesen. Če na Mavricija (22. 9.) sonce sije, pozimi huda burja brije. Če je pred Mihaelom (29. 9.) jasna noč, bo tudi zima imela veliko moč. Če na Miholovo sever vleče, veliko zimo in sneg privleče. Če o Mihajlu sneg naletuje, dolgo zim obljubuje.

Oktober – vinotok ali po staroslovensko tudi še desetnik, vinec, repar, kozoprsk, vinodaj, mošnik, lukovščak … Čeprav je avtor Vremenske pratike za letošnje leto mag. Dušan Kaplan zapisal, da letošnji oktober ne bo najbolj prijazen mesec v letu, pa ljudska modrost meni, da je oktober dober. V oktobru burja, mraz, januarja sončen čas. Če se listje nerado obleti, vsak se zime naj boji. Dež, mraz in sneg začuti živina, če nerada pašnik zapusti. Če zgodaj listje odpade, sneg kmalu zapade. Če je Gal (16. 10.) suhoten, oznanjuje, da ob letu suša pripotuje. Topel, veder Gal, suho bo poletje dal.

November - listopad ali po staroslovensko tudi ednajstnk, meglovec, gnilolist, martinščak, zimšček, vahtnik … Vreme se bo ohladilo, vlekel bo jug, prinašal dež in poledico. V ljudski zakladnici vremenskih modrosti za letošnji november piše, da bo malo prida za kmetije, če mokro zemljo sneg pokrije. Vseh svetnikov mraz, o Martinu topel čas. Vseh svetnikov mrzel dan, božič bode v sneg vkovan.

koledarju in latinski besedi december pa tudi radozimek, veliki božičnik, grudnik … Bo po napovedi ta mesec res za mnoge nevšečen, zelo naporen, brez pametnih rešitev! Saj ljudsko izročilo pravi, da je gruden malo vljuden. Če je prvi teden v adventu mraz (do Barbare 4. 12.), trajal bo ves zimski čas. Prvi teden huda zima, osem tednov ne odkima. Da Lucija (13. 12.) krati dan, to ve že vsak faran. Konec grudna huda zima, veter brije, hudo leto oznanjuje. Če o božiču led visi raz veje, velika noč se v soncu smeje. O božiču zeleno, za veliko noč sneženo. Kolikor ivja se o božiču na vejah blesti, toliko sadja prihodnje leto dozori. Dež in veter pred božičem koplje jamo rad mrličem.

Deževni vsi sveti, pozimi zameti.

Dež na Štefanovo (26. 12.), malo žita v kašči bo.

Če je na Lenarta (6. 11.) grdo, bo vse do božiča tako.

Tepežni dan oblačen (28. 12.), ob letu bodeš kruha lačen.

Kolikor ima Lenart snega na planini, toliko ga ima božič v dolini.

Pripis:

Če je na Martina (11. 11.) lepo, bo čez tri dni grdo. Če Martin sonce ima, huda zima prikrevsa. Martin naj bo suh, da pozimi raste kruh. Če se na Martinovo gos po ledu plazi, o božiču običajno po blatu gazi. Cecilije grmenje (22. 11.) dobre letine znamenje. Sveta Kata (25. 11.) sneg pred vrata. Kakršen bo Konrada dan (26. 11.), takšen bo skoraj ves svečan.

December – svečan ali dvanajstnik, po rimskem

Se tudi vi, spoštovani bralci Bloškega koraka, vprašujete, koliko držijo vse te vremenske napovedi po ljudskem izročilu in kmečkih izkušnjah? Tudi avtor teh napovedi mag. Dušan Kaplan nima pravega odgovora, njegov namen pa je s temi zapisi kar najbolj verno ohranjati ta naša lepa in bogata ljudska izročila in njene modrosti, kajti na vremenska dogajanja na Zemlji vplivajo številni dejavniki, naši predniki pa so jih spletli v čudovit, klen in jedrnat slovenski jezik. Po Vremenski pratiki za Bloke avtorja mag. Dušana Kaplana sem izbrskal številne napotke in ljudske modrosti za Bloški korak: Tone Urbas

Profile for Bloški korak

Bloški korak 2016 -3  

glasilo občine Bloke, JUNIJ 2016,letnik 17, številka 3

Bloški korak 2016 -3  

glasilo občine Bloke, JUNIJ 2016,letnik 17, številka 3

Advertisement