Page 17

junij 2016

iz naše preteklosti

17

Po končanem delu je pet deklet sedlo na travnik, da jih je fotograf še enkrat ovekovečil. Le eno dekle, morda zato, ker je bilo brez predpasnika, se je slikanju izognilo.

Slovarček: gepel: vprežni pogon za kmetijske stroje pajtel: vetrovnik za ločevanje zrnja od plev

Viri: Ivan Škrlj, Sleme SS. Trinitatis, 200 let župnije Sv. Trojica, Marija Žgajnar, 2008 Kraj: Jeršanovo Datum: 1933 Avtor: neznan Zbirka: Ivan Škrlj Skenirano: 21. 3. 2016 Oblika: dve fotografiji

Z leve: • Marija Škrlj – Šokotinova s Slemena, por. Matičič v Martinjak, • Marija Korošec, Erjavcova z Rožančega, por. k Županovim na Sleme, • Frančiška Korošec, Tagorenja z Jeršanovega, por. k Zimcovim na Hribarjevo, • Francka Korošec, Erjavcova z Rožančega, • Marija Korošec, Tagorenja z Jeršanovega, por. k Šokotinovim na Sleme, mati Ivana Škrlja, ki je ohranil te slike.

Dekleta so si za žetev značilno zavezala svetle, z vzorcem potiskane rute in nadela svetle predpasnike. Da je bilo slikanje najbrž vnaprej najavljeno, kažejo tudi značilne pričeske, ki silijo izpod rut. Tudi čevlji so bolj praznični in pri vseh skoraj enaki. Obute so v nogavicah, saj gole noge ne bi bile spodobne, pa tudi strnišče neprijetno pika. Čeprav je žetev veselo opravilo, so izrazi deklet resni, saj slikanje ni bila njihova vsakodnevna izkušnja.

Profile for Bloški korak

Bloški korak 2016 -3  

glasilo občine Bloke, JUNIJ 2016,letnik 17, številka 3

Bloški korak 2016 -3  

glasilo občine Bloke, JUNIJ 2016,letnik 17, številka 3

Advertisement