Page 18

18

iz naše kulturne zakladnice

marec 2013

Angleški plemič med ljudožerci na Blokah Zgodnje življenje Znani Britanec sir Francis Chichester Charles Vir: Wikipedija

Znani Britanec sir Francis Chichester Charles se je rodil 17. septembra 1901. leta v Angliji kot sedmi otrok anglikanskega duhovnika. Že pri šestih letih starosti so ga poslali v internat. Med prvo svetovno vojno je obiskoval univerzo v Marlborought. Pri starosti 18 let je emigriral na Novo Zelandijo, kjer je postal uspešen poslovnež.

Zračni pilot Po vrnitvi v Anglijo leta 1929 se je začel učiti letenja v kraju Brooklands in postal kvalificiran pilot. Bil je prvi letalec, ki je z letalom pristal na otoku Norfolk in otoku Lord Howe. Potovanje se je zavleklo, ker je bilo njegovo letalo močno poškodovano. Na otoku Lord Howe ga je moral sam obnoviti s pomočjo otočanov. Med drugo svetovno vojno je služil v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske kot strokovnjak za navigacijo.

Jadralec Bil je prvi jadralec, ki je s svojo jadrnico Gipsy Moth IV sam obplul cel svet ob največjih svetovnih rtih. Odplul je leta 1966 iz Plymoutha v Angliji ter se po 226 dneh vrnil nazaj na izhodišče.

Priznanja in kasnejše življenje Sir Francis Chichester je iz rok sedanje britanske kraljice Elizabete II 7. julija 1967 prejel visoko odlikovanje in postal vitez (sir) britanskega imperija. V njegovo čast je bila izdana tudi poštna znamka. Po njegovi smrti je angleška rock skupina Dire Straits izdala album Sailor, v katerem je pesem, posvečena Francisu Chichesterju. Sir Francis Chichester je napisal tudi več knjig in priročnikov. Umrl je 26. avgusta 1972 v Plymothu. Pokopan je v St. Peters Church, v cerkvi svojih prednikov.

Sir Francis Chichester na Blokah

7. julija 1967 je britanska kraljica Elizabeta II Francisa Chichesterja povzdignila v plemiški stan. Vir: Wikipedija

Meglenega novembrskega večera leta 1929 je blizu vasi Topol na njivah zasilno pristalo letalo, ki ga je pilotiral Chichester. Ob pristanku se je polomil propeler. Prvi je z letalcem govoril Janez Milavec iz Topola. Bil je edini domačin, ki je znal angleško, saj je v mladosti enajst let delal v ameriških rudnikih, železarnah in gozdovih, tam se je angleščine tudi naučil. Milavec ga je odpeljal v Lavričevo gostilno v Novi vasi. Med potjo je Chichester spraševal, kje sploh je. Milavec mu je razložil, da je v Jugoslaviji in da mu ne bo hudega.

Bloški korak 2013-2  

Bloški korak, glasilo občine Bloke, letnik 14, številka 2