Page 18

18

društvene strani

januar 2012

Aktivnosti v DU Bloška planota Pohodniki V mesecu maju smo pričeli s pohodi članov DU. Prehodili smo veliko poti, ki so morda spomin na mladost. Obiskali smo vasi na Bloški planoti in na enem pohodu prešli tri občinske meje; Sodražico, Velike Lašče in Bloke, ko smo se spustili iz Lužarjev v Podstrmec in se ob Kozmanjki, ki je imela kljub suši veliko vode, povzpeli na Mramorovo in se vrnili na izhodiščno točko. Morda še kdo ne ve, kako lep slap je v soteski Zale in koliko poti vodi v sotesko Iške in kje priti do Kadic nad Mateti. Takih poti je veliko, zato bomo s tem nadaljeva-

za turnir v Cerknici in turnirja v Starem trgu in osvojili 4. mesto. Res je to uvrstitev na predzadnje mesto, toda za tako malo treninga in malo udeležencev v tem športu je to zelo odlična uvrstitev. Čestitamo!

Kopanje s plesom, celodnevno kopanje, letovanje Organizirali smo kopanje z večerjo in plesom v hotelu Delfin v Izoli. Udeležilo se ga je nekaj več kot dvajset članov. Celodnevnega kopanja, ki je bilo predvideno za 8. 9. 2011, nismo izpeljali zaradi premajhnega števila prijavljenih.

razgibavajo telo in duha s terapevtko v telovadnici vsak torek ob 17.45 uri. Vedno je še čas, da se jim pridružite!

Izleti in praznovanja 24. septembra smo uspešno izpeljali predviden izlet v SALZBURG. Avtobus je iz Nove vasi odpeljal 5.30 uri. Udeleženci so bili ob vrnitvi malce utrujeni, a zelo zadovoljni. Prednovoletno srečanje bo tudi letos. Dobimo se na kmečkem turizmu na Runarskem, 10. 12., ob 15. uri. Zabaval nas bo ansambel, zato ne pozabite plesnih čevljev in dobre volje! V Logatcu, v Blekovi vasi v Domu vojnih veteranov, je bilo srečanje upokojencev Notranjske regije, ki pa med člani DU Bloška planota ni vzbudilo zanimanja, zato se ga nismo udeležili.

Računalniški tečaj V dobi računalniške pismenosti se moramo tudi mi, ki nimamo veliko takšnega znanja, truditi iti v korak z novo tehnologijo. Zato bo organiziran računalniški tečaj v sodelovanju s šolo v Novi vasi, ki nam prijazno in brezplačno ponuja opremljeno učilnico. Zahvaljujemo se vodstvu šole za medgeneracijsko sodelovanje!

Predavanja in delavnice Ob Slemenskem jezeru

Tudi letos smo se družili na delavnicah in predavanjih, ki so koristna za izmenjavo mnenj in pridobivanje novih znanj s področja, ki zadeva vse upokojence in starejše občane. Udeležili smo se predavanja o demenci v Cerknici.

li in spoznavali, v kako čudoviti, neokrnjeni, lepi naravi živimo. Skupina pohodnikov zdaj šteje od 6 do 10 članov. Vabimo pa vse, ki si želijo en dan v tednu preživeti malo drugačne, naj se ob sredah ob 8. uri priključijo tej skupini, ki je odprta za vse, kajti upokojenci smo vsi samo upokojenci in med nami ne sme biti več ali manj vrednih. Zato, pridite! Dobimo se pred pošto v Novi vasi, vsako sredo ob 8. uri!

V decembru bo spet letovanje v Izoli. Pet dni se enoličnost vsakdana spremeni v dneve brez dela in obveznosti, so dnevi za uživanje v vodi ali na sprehodih in čas namenjen sebi in druženju.

Balinanje

Telovadba

UTŽO Cerknica je že pričela z zbiranjem tem za pridobivanje novih znanj. Restavriranje lesenih izdelkov, učenje tujih jezikov, spoznavanje notranjske flore, raziskovanje jamskega in površinskega sveta, kuhanje starih kmečkih jedi in še in še. Zimski večeri so dolgi in če vas zanima kaj od ponujenega, se, prosim, javite!

Balinarji DU so se udeležili izbora

Telovadke DU Bloke že pridno

Ob zanimanju večjega števila

Plesne vaje Od jeseni naši plesni pari plešejo v nadaljevalnem tečaju. Ostali pričakujemo revijo na prednovoletnem srečanju.

udeležencev tečaja, 8—10 učencev, bi tečaj lahko organizirali v Novi vasi. Nikomur ni treba ostati doma ali biti osamljen. Dobrodošli so predlogi o novem znanju, ki ga ponujate ali pa se sami želite naučiti česa novega! Zadnji četrtek v mesecu je namenjen druženju upokojencev v popoldanskem času v prostoru nad knjižnico v Novi vasi. Do sedaj smo imeli delavnico izdelovanja cvetja iz papirja in izdelovali smo novoletne čestitke. Te bomo namenili za želje ob obisku osemdeset in več let starih naših članov. V programu imamo še pouk o zdravi prehrani in izdelavi sveč, oživljanje in ohranjanje starih pozabljenih pesmi, izdelovanje košar iz leskovih viter … Vabljeni! Želimo si vaših predlogov za oživitev iz zakladnice življenja na Blokah včasih!

Projekt

starejše«

»Starejši

za

Prostovoljci v tem projektu bomo naprej spremljali starejše občane, nudili potrebne informacije svojcem, opravili ankete v naslednjem letu, za rojene 1942. in 1943. leta. Vabimo tiste, ki želijo nekaj dobrega narediti za starejše in s tem tudi zase, naj se pridružijo prostovoljcem pri projektu »Starejši za starejše«. Delo zahteva mobilnost, čas in pripravljenost pomagati. Dejavnosti v DU Bloška planota, kot vidite, so, le poiskati je treba tiste, ki vam ustrezajo. Ponovno kličemo: pridružite se nam in skupaj bomo združili prijetno s koristnim. Zahvaliti se moramo gospodu županu in sodelavcem za posluh in pomoč pri izvedbi naših programov. Prav tako tudi ravnateljici in sodelavcem Osnovne šole in vrtca iz Nove vasi za prijazno sodelovanje. Slika in besedilo: Nataša Zakrajšek

Profile for Bloški korak

Bloški korak 2012-1  

Bloški korak, glasilo občine Bloke, letnik 13, številka 1

Bloški korak 2012-1  

Bloški korak, glasilo občine Bloke, letnik 13, številka 1

Advertisement