a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 15

iz naše kulturne zakladnice

oktober 2011

15

Spomini Čas, ki ga živimo, je naš čas. Včasih pa vendarle le zberemo toliko časa, da se vprašamo, kako ga živimo. Želimo si živeti čim bolj polno, zdravo, srečno življenje. Čas pa si popestrimo tudi s spomini, vzetimi iz našega življenja, polnimi lepih in manj lepih trenutkov. Naša preteklost postaja vse bolj in bolj odprta knjiga, v kateri je že moč marsikaj prebrati in se na ta način pustiti tudi o čem podučiti. Vsi v en glas ugotavljamo, da živimo mnogo prehitro in zato vse bolj in bolj površno. Upam si trditi, da prav to pretirano hitenje hoče oblikovati današnjega človeka tako, da bi svojo preteklost najraje kar poradiral – izbrisal.

G. France Čebohin, ravnatelj osnovne šole Nova vas – Bloke, je bil človek z mnogimi talenti, ki jih je nesebično razdajal Bločanom. Vsakemu učencu je bil pripravljen pomagati stopiti na prvo stopnico učenosti in od tu naprej tudi v druge hrame znanja. Če se danes oziramo nazaj, vse bolj in bolj spoznavamo, da je med nami živel in delal človek, ki je bil svoje bogato znanje in svoje dragocene izkušnje pripravljen razdajati celih 24 ur na dan. V današnjem času, oziraje se nazaj, je g. France Čebohin – ravnatelj osnovne šole

Na fotografiji se muči Andrejčkov Janko iz Metulj. Izvaja fitnes iz časov, o katerih govori besedilo. Je prou »fajn« za vid’t. Spomin na g. Franceta Čebohina je nam Bločanom še vedno zelo živ. Kot šolnik in kot ravnatelj osnovne šole Nova vas – Bloke je začel z delom z mladimi, ki so mu bili zaupani v vzgojo in izobrazbo. Spoznal je, da je ta mladina, s katero dela, še najbolj izmed vsega potrebna znanja. S prihodom na šolo je takoj začel s trdim delom (učenjem). Po mnenju staršev pretrdo. Starši so postajali vse bolj zaščitniški do svojih otrok. Pripravljeni so jih bili braniti pred vsem hudim. Tu in tam so si prišepnili, češ, kaj pa misli naš ravnatelj g. France Čebohin. Naše učence »gnjavi« s težkim učenjem (bil je odličen pedagog), pa kar naprej in naprej »goni« nek šport med mladimi (telesno kulturo je visoko cenil). Pa nenazadnje, vedno delovne akcije. Pripombe staršev – naši imajo dovolj dela doma. Njegova organizacija dela je bila že polovični uspeh dela. S svojo stalno spremljevalko – harmoniko in pevskimi zbori je našo mladino že vodil po poti glasbene vzgoje. Ob zimskih večerih je z vsem svojim žarom postal režiser dramskih del na ljudskih odrih.

Nova vas – Bloke, vreden velikega »SPOMINA«. Njegov vizionarski pogled je zajel skoraj celotno stoletje. Predvidevam, da danes vsak Bločan nosi v sebi del njegove duhovne zapuščine. Slava njegovemu spominu! Letošnjo pomlad so se še posebej spomnili na mlada šolska leta danes že mamice in očki oz. stare mame in dedki, ki so zadnjič odšli v svet skozi šolska vrata pred štiridesetimi leti. Srečanje je bilo zelo lepo. Vsem prisrčen pozdrav, Bronislava Žurga – Bloška.

Profile for Bloški korak

Bloški korak 2011-4  

Bloški korak - glasilo občine Bloke, letnik 12, številka 4

Bloški korak 2011-4  

Bloški korak - glasilo občine Bloke, letnik 12, številka 4

Advertisement