Page 1

47 08

Blogorolin Hot’a’lot Wazap?

1

Tema tedna: Osebno financarstvo

Intervju: Zvita Felgna Filmska rola www.blogorola.com

Osebno financarstvo

Foto tedna: Brez omejitev!

Bizarna scena & Hororskop

Lajfstajl: Škorenjci, ponovitve in gospodinjec


2


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : U VOD N I K :: 3

Državni novinarji, WTF?! Medtem ko se mediji po svetu ukvarjajo s temeljitim redefiniranjem lastnega bistva, o čemer so lahko bralci prebrali marsikatero tudi v preteklih uvodnikih, je cvet slovenske novinarske znanosti in teorije zopet presenetil s kopernikanskim preobratom in svetu na splošno, naši državici pa posebej ponudil prvovrstni recept sproščenega uravnoteževanja medijev.

Soizdajatelja: ČZP Večer d.d. in Hotalot d.o.o. Direktor projekta: Marko Vrtovec Odgovorni urednik: Gregor Fras

Ne govorim o incidentu z novinarjem Surlo, prav tako v mislih nimam Slovenske tiskovne agencije, za katero se je izvedelo, da je v 96,6-odstotni lasti predsednika vlade in le v 3,4-odstotni lasti slovenskih državljanov – čeprav bi se tudi omenjena pojava lahko brez prevelike zadrege uvrstila med svetovne unikume – ne, govorim o najnovejši raziskavi Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ), ki je z davkoplačevalskim denarjem tudi letos izvedla obsežno raziskavo slovenskih medijev pod naslovom »Medijska svoboda na Slovenskem 2008«.

Izvršni urednik: Simon Ručigaj Urednice fotografije: Marta Lamovšek Tehnično uredništvo: Matija Rijavec Jure Kajzer

V »Sklepnih mislih« 125 strani dolge raziskave avtorji Borut Rončević, Mirna Macur, Mišela Mavrič, Urša Šinkovec in Tamara Besednjak – zaradi epohalnosti sklepov velja avtorje nedvomno navesti tudi z njihovimi imeni in jim tako zagotoviti zasluženo mesto v zgodovini slovenske medijske misli – namreč predlagajo uveljavitev tako imenovanega »državnega novinarja«.

Ilustracija: Natan Oblikovna zasnova: Studio Designis Prelom: Jan Jereb, Kultura d.o.o. Uredništvo: Blogorola Kladezna 12, 1000 Ljubljana T.: +386 (0)1 426 50 73 urednistvo@blogorola.com www.blogorola.com Naročnina: narocnina@blogorola.com Oglasno trženje: Ervin Strnišnik T: +386 (0)40 666 645 E: oglasi@blogorola.com Tisk: Delo, d.d., tiskarsko središče

Ne, dragi bralci, ne gre za to, da so zgoraj omenjeni končno uslišali preštevilne uvodničarske mantre vašega umiljenega urednika in v slovensko medijsko teorijo naposled le zarisali pojem »državljanskih novinarjev«,

GO TO ↓

Kaj so »državni novinarji«? Ker je v novinarskem poslu seveda najbolj pomembno kdo pije in kdo plača, se definicija državnega novinarja glasi, da »so to novinarji, ki jih neposredno plačuje država«. Državni novinarji bi bili torej novinarji, ki bi jih plačevala država in bi objavljali v medijih, v katerih bi država zakupila ustrezen prostor in s tem »omogočila objavljanje svojim novinarjem«. Še več, ker ima država seveda neprimerno več denarja kot mediji, bi država seveda lahko izbrala same »najboljše novinarje« in jih celo »spodbujala k raziskovalnemu novinarstvu«. Če izvzamemo vse očitne vzporednice s samoupravnim žurnalizmom in poskušamo državno novinarstvo umestiti v nekoliko bolj sodobne okvirje, lahko zapišemo, da državni novinarji končno ponujajo odgovor na vprašanje večje državljanske participacije v medijskem svetu – plačujejo jih! Gregor Fras, odgovorni urednik

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : ::::::::

blogorola 47.8

10

Intervju: Zvita/Tan!a

14

Tema tedna: Osebno financarstvo

22

Fotorola: Brez omejitev!

Naklada: 50.000 izvodov. Gostovanje: Domenca d.o.o. Prispevki v tiskani izdaji Blogorole niso lektorirani in ne izražajo mnenja ali stališč izdajateljev ali uredništva Blogorole. Več o pogojih uporabe in sodelovanju si lahko preberete na www.blogorola.com.

naši novinarski teoretiki so izumili povsem nov tip novinarja, ki ni »državljanski«, ampak je »državni«.

naslednja stran >>

Tanja je zvita – pa ne zvita lisica, pač pa Zvita Felgna. Felgne so iz Velenja, to je jasno vsem. Njen blogerski oddajnik sporoča vsakodnevne, zabavne in včasih že kar nadrealistične, a vendarle realne prigode. Skratka – sproščeno, mestoma skrajno, v glavnem zabavno. (...)

Onidan so se blogerji v okviru Blog Action Dayja po vsem svetu razpisali o revščini. No vzporedno se nekateri blogerji vsake toliko razpišejo o tem, koliko jim mesečno nanesejo položnice, pa kako draga je hrana, in se sprašujejo, kako sploh preživijo iz meseca v mesece. (...)

“Drage Blogorolovke in Blogorolovci! V rubriki Foto tedna objavljamo najbolj kreativne, vroče, izvirne in vsebinsko polne fotografije, ki ste jih posneli.” (...)


4 :: WAZAP ::::::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 :: ub

Gilles Peterson @SubS Zu subsub.si

30/10

ČETRTEK

30/10

ČETRTEK

31/10

PETEK

01/11

SOBOTA

→ klub SubSub (Celovška 25, LJ) → Klub InBox (LJ) → ob 22h → ob 23h

→ klub SubSub (Celovška 25, LJ) → ob 23h

→ Klub Gromka (Metelkova, LJ) → ob 22h

Murat & Jose Band Live!

Walk This Land w/ E-Z Rollers Po devetih letih se v

Starlight: Brejk-tru re-tro

Najuspešnejši slovenski hip hop dvojec bo predstavil svoj težko pričakovani drugi album Tuki not. Nove in stare komade bosta odrapala ob spremljavi skupine odličnih instrumentalistov in gostujočih izvajalcev.

Novi Disko w/ Faze Action Na tokratni posebni ediciji večerov Novi disko bosta v Klubu Inbox nastopila trenutno najvidnejša predstavnika new wave elektronike – angleški dvojec Faze Action, ki ga sestavljata brata Simon in Robin Lee.

Slovenijo vračajo drum’n’bass zvoki legendarnih E-Z Rollers, ki so daljnega leta 1999 navdušili v ljubljanskih Križankah. Pričakujte obilo novih in starih drum’n’bass poskočnic.

Večer retro glasbe in vizualij. Prepletanje dobre stare in nove glasbe, ki vam ne bo pustila, da bi sedeli. Obujanje, stimuliranje, animiranje z vizualijami. DJ Luk@may, VJ Šarlot. Dress code: retro.


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : WA ZAP :: 5

Sodeluj tudi ti!

rijo Pošlji nam segodka o d ij af gr foto aj in nam pomag briko ru i at rj va st sou tografije fo ji šl o Wazap. P i na st o v visoki ločljiv naslov rola.com wazap@blogoečer. zv je do nedel

Bruc 08 Miha Rekar mr-foto.net

IntosomethinG @K4 Marta L. zadetaodlajfa.si

03/11

PONEDELJEK

05/11

SREDA

→ Galerija Vžigalica (LJ) → ob 19h

→ Umetnostna galerija (MB) → ob 18h

/ hack / act / interact / progress / 08 DOtvoritev

Elektroakustika Predstavitev avtorske zgoščenke Lumina, sledi rpedavajne o elektroakustični glasbi Vladana Radovanovića. V četrtek predavanje o elektronskem pdoročju sintezne umetnosti, v petek ob 20h koncert elektroakustične glasbe.

festival za hekerje in urbano družbo, podrobnosti na www. haip.cc. Traja do 11. Oktobra. Na programu razstave, predavanja, debate, žuri, performansi in intervencije v centru mesta.


6

b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b er 2008 ::

POLITIK A

Jin jinovsvet.com

Zakaj se v zvezi z romskim nasiljem nič ne premakne? Strojanove smo že pozabili, podivjano množico vaščanov, ki je pravico vzela v svoje roke, tudi. Veliko je bilo govora o pravicah vseh državljanov, bivši predsednik se je veliko angažiral, toda zgodilo se ni nič omembe vrednega. Tisti, ki imajo veliko za povedati o človekovih pravicah, so ali potihnili ali pa postali preveč nezanimivi za medije in politike, da bi se ukvarjali z njihovimi predlogi, oni, ki so bili prignani na rob zaradi nedelovanja državnih organov, so bili že od začetka označeni za nestrpno drhal in o njihovih željah in strahovih se ni smelo veliko debatirati. Tako si lahko preberemo na blogu Stand Up Jurko o napadu skupine Romov na sinova avtorja bloga: »To noč je skupina teh “prikupnih” in nadvse zaščitenih ljudi (to o ljudeh bi veljalo še dobro razmisliti), napadla in kar dobro zdelala moja sinova. Bilo jih je 7. Fanta sta se vračala domov in le kakšnih 20 m od doma so ju napadli. Cigani, ki jih doslej še nista srečala, zato domnevamo, da so prišli delat pizdarije od drugod, morda iz Kočevja. Najprej so po tleh zabrisali mlajšega (16 let), da se je kar precej potolkel po rokah in obrazu. Starejši (23 let) je seveda posredoval in menda dva zbil po tleh, potem pa se je vsulo od vsepovsod. Tolkli so in brcali, ko je padel po tleh, vendar se jih

Jeza je razumljiva. Rešitev tega problema je samo ena: diktatura zakona. je uspel nekako otresti, dvigniti brata in skupaj sta pobegnila proti domu. Starejši je čez nekaj minut, ko se je malo umiril, klical na 113 in razložil, kaj se je zgodilo. Dežurni ga je vprašal, kje so storilci sedaj in povedal jim je, da se ravno z avtom odpravljajo stran. “Potem pa nimamo kaj,” je odgovoril dežurni in sploh ni poslal patrulje.« Jeza je razumljiva. Kdor tega ne razume in jo pripisuje rasistični nestrpnosti, ta je malo nor in ga ni potrebno upoštevati. Človek se vendar mora v trenutku nevarnosti, ki mu grozi, pa mu pri tem ni nudena zaščita države, katere davkoplačevalec je, počutiti izredno nelagodno in besno. Rešitev tega problema je samo ena: diktatura zakona. Vsi moramo biti pred zakonom enaki in za to morata poskrbeti policija in sodstvo. Vemo, da v določenih trenutkih nekatere skupine znajo povzročiti obilo problemov, toda to še ni razlog, da se ne ukrepa. Če so Romi znani po tem, da je med njimi mnogo takšnih, ki se vedejo izrazito nasilno in nastopajo v skupinah, je

potrebno proti posameznikom, ki zakone kršijo, da se zagotovi enakost pred zakonom, pač uporabiti več policijskega nasilja, da se jih umiri in zaščiti nedolžne državljane. Če policija tega ne zmore, potem je na voljo še vojska. Samomor države je namreč, če ji ne uspe uveljavljati svojih lastnih zakonov. Samomor države zato, ker pravico vzamejo v roke navadni državljani. Potrebno je povečati prisotnost policije na ključnih področjih, jim zvišati plače in spremeniti pooblastila, potem pa enako storiti tudi v sodstvu, da ne bo toliko lukenj, skozi katere se lahko izvleče vsak malo bolj inteligenten lopov. Če ne gre drugače, pa naj policija na vsako svojo akcijo nese še video ka-

mero, s katero bo posnela svoje delovanje in obnašanje tistih, ki kasneje tako lepo zagovarjajo svojo ‘nedolžnost’. Kakor se stvari razvijajo, je pričakovati novega Ambrusa, novih podivjanih množic in leporečja skupin, ki se borijo za človekove pravice. Pričakovati je, da bo morala policija ščititi kriminalce, pa med njimi še katerega povsem nedolžnega Roma pred jezo okoliških prebivalcev. Bo res moralo umreti nekaj ljudi, preden se bo kaj radikalno spremenilo in bo država začela resno jemati svoje lastne zakone? Mar nima država odgovornosti do vseh svojih državljanov?

Poslovni utrip poslovni-utrip.si

Na ameriški nacionalni konferenci združenja oglaševalcev je bil letos za oglaševalca leta izbran demokratski predsedniški kandidat Barack Obama. Obama je dobil 36,1 odstotka glasov in tako premagal slovito blagovno znamko Apple, ki

je dobila 27,3 odstotka glasov. Tretji je Zappos.com (14,1 odstotka), na visoko 6. mesto pa se je uvrstil tudi John MccCain, Obamin protikandidat iz republikanskega tabora. vir: Adage.com

Foto: Reuters

Barrack Obama je oglaševalec leta 2008


POLI TI K A

:: bl ogorola 47| 08 :: 30 . o kto b e r 2 0 0 8 Jin jinovsvet.com

Čez Slovenijo transport jedrskega materiala Z Madžarske so preko Slovenije po železnici transportirali jedrski material. Iz luke Koper je ta tovor odpotoval v Rusijo. Vse skupaj je potekalo v dogovoru z Američani. Material na Madžarskem naj ne bi bil varen pred

morebitnim napadom teroristov. Bilo je izvedeno tajno, ne da bi javnost karkoli posumila. Pa se vprašajte, kaj vse vam še prikrivajo. In vprašajte se tudi, ali bi bilo kaj takšnega možno storiti, če bi javnost za to vedela.

Poslovni utrip poslovni-utrip.si

Raziskave in razvoj

Foto: Reuters

Evropska unija si še vedno prizadeva za dosego velikega cilja, ki si ga je zadala z Lizbonsko strategijo - investicije v raziskave in razvoj naj bi do leta 2010 povečala na 3 odstotka BDP. To bo verjetno precej težko uresničljiv cilj, saj je Evropska unija v letu 2006 za raziskovalno-razvojni sektor namenila 213 milijard evrov, kar predstavlja 1,84 odstotka BDP. Delež je ostal na enakem nivoju, kot v letu 2005. V letu 2006 je bilo na področju raziskav in razvoja zaposlenih 2.200.000 ljudi, kar predstavlja 1,45 odstotka vseh zaposlenih na območju EU27. Največ v R&R na območju unije vlagajo na Švedskem (3,73 odstotka), Finskem (3,45 odstot-

Za raziskave in razvoj v EU 1,84, v Sloveniji pa 1,59 odstotka BDP. ka), Nemčiji (2,51 odstotka), Avstriji (2,45 odstotka), Danskem (2,43 odstotka) in Franciji (2,12 odstotka). Najboljši med novimi članicami Evropske unije sta Slovenija in Češka s skromnimi 1,59 in 1,54 odstotka deleži namenjenimi za znanost in razvoj. Najslabše pa so se odrezali Ciper (0,42 odstotka), Romunija (0,46 odstotka) in Bolgarija (0,48 odstotka). vir: Eurostat

Tomaž Štih Libertarec

Čas brez pravljic Ne uničujmo si torej prihodnosti z eksperimentiranjem z v praksi nedelujočimi ideologijami preteklosti, denimo brezmejno vero v sposobnost državnih uradnikov in neomejenih virov države, ki da bodo Še včeraj je bila za finančno krizo kriva deregulacija. Mišo Alkalaj je poznal zakon, ki jo je povzročil. Pri Onionu so jo »ekonomski forenziki« izsledili prav do neodgovorneža, ki je izdal nekrit ček za 16 dolarjev! Danes je čas brez pravljic. Finančno krizo pripisujemo ekspanzivni gospodarski politiki, katere ključni element je bila nizka obrestna mera in proti kateri je bila regulacija nemočna. V Sloveniji smo imeli močno regulacijo. Naše največje banke so od osamosvojitve v državnih rokah. V njihovih ključnih organih sedijo ugledni strokovnjaki, kritični intelektualci in socialno odgovorni politiki. Čisto brez pomoči »neoliberalističnega trga« so se znašle v tako klavrnem stanju, da moramo davkoplačevalci jamčiti za osem milijard evrov medbančnih kreditov. Naš reševalni paket za štirikrat presega ameriškega, državne banke pa rešujemo že drugič. Finančna kriza ne pomeni konca prostega trga, ampak nas opominja, da ta ni popoln. Kot noben drug sistem, ki ga je zgradil človek. Kritika obstoječega pa ni argument v prid še slabšim alternativam. Številke kažejo, da prosti trg tudi v krizi deluje dosti boljše od socializma. Povrhu je v preteklosti zagotavljal višjo rast in tudi razlika, ki jo bo povzročila recesija, bo v prid svobodnemu svetu. Konkurenčnejša okolja namreč praviloma hitreje okrevajo.

Finančna kriza ne pomeni konca prostega trga, ampak nas opominja, da ta ni popoln. vse rešili. Namesto kreativnih zamisli, kaj vse je potrebno storiti z denarjem davkoplačevalcev – zagotoviti jamstva za vloge, poskrbeti za podjetja v težavah, kupovati podcenjena tuja podjetja – se raje pripravimo na morebitno nedelovanje reševalnih ukrepov in poskrbimo, da nam bo tudi v tem primeru kaj ostalo. Ne izstradajmo edine države, ki jo imamo. Komentirajte na libertarec.blogspot.com

ka 2.0” smo V kolumni “Politi blogajočim li prostor ponudi , ki se s tim tis politikom in . politiko ukvarjajo rk, Majda Tu a Žig o jej lu de So in avtorji ih Št Širca, Tomaž Doga. ch at W Medijskega pridružilo bo jim se da o, Upam še veliko drugih.

7


8 : : GOS PO DARSTVO ::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 :: Vizor vizor.eDnevnik.si

Kako izbrati pravi poklic Danes sem po daljšem času zopet imel delavnico za dijake o izbiri poklica. Šestdeset dijakov, tri ure, na Pohorju. Včeraj sem malo prenovil vsebino delavnice, ki jo izvajam že približno šest let. Poudarek je na odkrivanju lastnih interesov, prepoznavanju sposobnosti ter iskanju preseka tega dvojega. Ravno v preseku pa ležijo tiste možnosti, ki so najboljše. Ključna stvar, ki jo vedno ponavljam dijakom, so izkušnje. Samo skozi konkretne izkušnje lahko ugotovimo, ali nam je nekaj vešč ali ne in ali smo v neki stvari dobri ali ne. Najboljši način poklicne orientacije je torej pridobivanje kar največjega števila izkušenj skozi prostovoljno delo, počitniško delo ter različne prostočasne dejavnosti in temeljita refleksija teh izkušenj. Dijaki tega niso sami sposobni oziroma vsaj ne počnejo tega. S težavo vztrajajo pri individualnem premisleku in beleženju ugotovitev. Nujno potrebujejo trajne spodbude za dejavnosti,

Večina dijakov četrtih letnikov ne ve, kaj bi radi počeli. ki jim kažejo njihovo poklicno pot. Na žalost pa v šolah za to ne poskrbijo v dovolj veliki meri. Večina dijakov četrtih letnikov ne ve, kaj bi rada počela. Večina tistih, ki vedo, pa se je odločala med zelo omejeno izbiro. Žalostno, a resnično je, da dijaki po grobi oceni poznajo največ polovico možnih študijskih smeri v Sloveniji, lahko pa da je ta delež tudi bistveno manjši. Kaj torej narediti? Šolam bi predlagal, naj začnejo z aktivnostmi karierne orientacije vsaj v tretjem letniku in namenijo temu vsaj tri srečanja letno – in to vsaj po tri ure. Na teh srečanjih je treba dijake potiskati, dregati in vleči, da se zmigajo h konkretnim dejavnostim in h konkretnemu premisleku. Jasno jih je treba usmeriti v pregled

informacij o študijskih smereh in poklicih, ki so na voljo. Videti morajo tudi možnosti oblikovanja in ustvarjanja lastnega poklica in še kaj. Rezultati so lahko izredni. In z veseljem pomagam kakšni šoli, ki bi se pogumno lo-

Zivako pravi:

tila takšnega izziva. Kot sem že pisal, bo regijski karierni center, ki ga sooblikujemo štirje partnerji, pomagal premikati stvari na tem področju. Sam se ukvarjam z razvojem Kariernega portfelja, ki bo služil beleženju in vrednotenju najrazličnejših izkušenj. Vredno se mi zdi vlagati v to področje.

Bi rekla, da je težko izbrati poklic pri rosnih 14 ali 18 letih ... Nima veze. Sama sem se od ločila tako, kot sem se, veliko pa je ljudi, ki ne opravljajo poklica, ki bi ga želeli. Si predstavljaš , kako jim je hudo zjutra j vstopiti v prostor, kjer so zaposleni? Nekaka spodbuda, orientacija, bi rekla, da je nujna, a jaz bi vse v pove zavi s starši. Otroci se še vedno vse preveč odloča jo na podlagi trenutnega navdiha/želja sošolcev ... To pa potem ni to.

Mikec mikec.si

Študentski boni Zastonj malica je smiselna, saj je zdrava prehrana precej pomembna. krat še ni uspelo obdelati, mi je pa trenutno najboljša hrana s pridihom domačega pri Lovcu, vendar bi z lahkoto spravil vase 2 obroka. Zanimivo dejstvo pri prehrani šolajočih se otrok/oseb je, da morajo osnovnošolci plačati malico v celoti (od nekje imam to v spominu), srednješolci imajo po novem topel obrok zastonj, študentje pa si lahko kupijo subvencionirane bone. Mislim, da

bi bilo malo bolj smiselno, če bi imeli tudi osnovnošolci zastonj malico, saj je pri mlajših zdrava

prehrana precej bolj pomembna, kot pa pri starejših, ki si lahko jedilnike sestavijo kar sami.

Foto: Reuters, Marta Lamovšek

Študentski boni so boni različnih vrednosti, namenjeni študentom za prehrano v določenih gostinskih lokalih. Študentje jih kupijo na študentskih servisih v Ljubljani (Kersnikova 4, Kardeljeva ploščad 5, Cesta 27. aprila 31/IV) ali drugod po Sloveniji, njihove cene pa se gibljejo od 0,57 evra (Kebap) do 3,62 evra (Cantina Mexicana). Ponekod se naješ že za 1,7 evra, medtem ko lahko drugod z 2,65 evra odideš iz restavracije lačen oz. ravno prav sit, da ko prideš domov, moraš zopet jesti. Nekaj najdražjih bonov je tudi tipa »All you can eat«, torej si na krožnik namečeš, kolikor je želodec pač sposoben absorbirati. Kaj veliko različnih restavracij mi za en-


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : GOS PODA RSTVO :: 9 Poslovni utrip poslovni-utrip.si

Rojevanje in umiranje podjetij v Sloveniji Leta 2006 je v Sloveniji na novo nastalo 9764 podjetij, poslovati pa jih je prenehalo 4985, poroča Statistični urad republike Slovenije. Največ novonastalih podjetij po svoji dejavnosti spada v področje poslovanja z nepremičninami, najema in poslovnih storitev, sledijo podjetja iz področij gradbeništva, trgovine in popravila motornih vozil. Podjetja iz omenjenih panog so predstavljala 72,8 odstotka vseh novonastalih podjetij. Po pravnoorganizacijski obliki so med temi podjetji prevladovale fizične osebe. Za registracijo s.p. se je odločilo kar 65,2 odstotka vseh novoustanovljenih podjetij. Med podjetji, ki so v letu 2006 prenehala s poslovanjem, je bilo največ takih, ki so po svoji dejavnosti spadala v področje trgovina in popravila motornih vozil. Sledijo jim podjetja, ki so se uvrščala v področje poslovanje z nepremičninami, najem, poslovne storitve in gradbeništvo. Med temi podjetji so glede na njihovo pravnoorganizacijsko obliko prav tako prevladovale fizične osebe (78,8 odstotka). Od podjetij, ki so na novo na-

5 let preživi le 65,6 odstotka podjetij. stala v letu 2005, jih je v letu 2006 poslovalo 94,2 odstotka. Od podjetij, ki so na novo nastala v letu 2004, jih je v letu 2006 poslovalo 84,0 odstotka. Delež podjetij, ki so na novo nastala v letu 2003 in so v letu 2006 še poslovala, je znašal 74,3 odstotka. Od podjetij, ki so nastala na novo v letu 2002, jih je v letu 2006 poslovalo še 68,0 odstotka. Delež podjetij, ki so na novo nastala v letu 2001 in so v letu 2006 poslovala, je znašal 65,6 odstotka. Skoraj v vseh obravnavanih letih so deleži t. i. preživelih podjetij največji med podjetji, ki po svoji dejavnosti spadajo v področji oskrba z elektriko, plinom, vodo in gradbeništvo. Med podjetji, katerih deleži preživelih podjetij so med najmanjšimi od vseh preživelih podjetij za posamezno leto, pa izstopajo podjetja, ki po svoji dejavnosti spadajo v področji gostinstvo in trgovina; popravila motornih vozil.

Jean Mark imedi.si/blog/jeanmark

Foto: Reuters

Zakaj je Pezdir v Trenjih … Morda je pa Pezdir v oddaji zato, da predstavlja tiste, čedalje več nas je, ki se nam zdi, da država pobere preveč? In da svoboda, kot osnovna človekova pravica, ni le svoboda do lastne veroizpovedi, seksualnega nagnjenja, oblačenja, pisanja bloga in splava, ampak tudi ekonomska svoboda. Ki pa je najbolj okrnjena ravno z davki. Če mi država pobere 60 odstotkov prihodkov, mi je odvzela 60 odstotkov finančne svobode. Si predstavljate, da vam država odkrne 60 odstotkov svobode pri oblačenju? Da

To se sprašuje Had na blogu www.had.si. si recimo 3 dni na teden oblečen kot želiš, 4 dni pa tako, kot predpiše država? Seveda država nekaj mora pobrati (kot so tudi ljubice pač potrebne), ampak naj bo tega čim manj! Zato naj kar bo Pezdir v vsaki oddaji. In Dan davčne svobode naj postane državni praznik. PS: Kaj že si o Slovencih misli Forbes?

Boštjan Špetič Zemanta

Zdravilna moč depresije razpoložljiv denar v 'varnejše' naložbe, ki bodo najverjetneje prevedrile depresijo. Ne le prevedrila, zanesljivo bodo takšna podjetja iz nje izšla v bistveno boljšem položaju od današnjega. EkonomV zadnjem mesecu se je svet nekoliko korenito spremenil. V Washingtonu se ne pogovarjajo preveč o bližnjih volitvah, v New Yorku ljudje ne hodijo več na kosila, v San Franciscu investitorji ne razmetavajo z denarjem in evropski voditelji izvajajo usklajene akcije. Vsi pa predvsem ves čas ponavljajo, da gre za večjo finančno krizo od velike depresije. Nedavno sem prebiral pogovore z direktorji najrazličnejših storitvenih podjetij v Veliki Britaniji o tem, kako ta depresija vpliva na njihovo poslovanje. Bojda se je pomanjšalo povpraševanje po dostavi sadja v pisarne, zmanjšala se je uporaba taksijev in čistilnic, edino direktor računalniškega podjetja za integrirane storitve je bil nasmejan – trenutno si vsi želijo racionalizirati poslovanje in njegova programska rešitev se prodaja za med. V silicijevi dolini se zmanjšujejo investicije v nadobudne startupe z divjimi idejami, obstoječi startupi klestijo stroške z odpuščanjem tretjine zaposlenih, predvsem iz raziskovanj in inovacij. V zakulisju pa njihovi direktorji priznavajo, da jim situacija pravzaprav koristi, ker se lahko brez slabe vesti 'znebijo' slabših delavcev in opravijo jesensko čiščenje. Obenem nekateri startupi celo cvetijo – v zadnjih tednih so najbolj vidna podjetja (digg, automattic … ) prejela neverjetno velike investicije. To je znamenje, da skladi tveganega kapitala 'parkirajo'

V zakulisju pa njihovi direktorji priznavajo, da jim situacija pravzaprav koristi. ska depresija je pravzaprav evolucijsko-sanitaren pojav, v katerem odmrejo iz raznih vzrokov neperspektivni organizmi. Kdor prinaša pravo vrednost za uporabnike, bo vedno uspešen, v časih depresije pa bo lahko celo izstopil iz brbotajoče množice in zavzel mesto, ki mu pripada. Zdi se, da so nekatere storitve na spletu že dosegle to raven pomembnosti za zahodni svet. Komentirajte na bostjan.konstrukt.it

“Start-meV seriji kolumen up” tniki govorijo štirje mladi podje ih izkuo svojih podjetnišk so z nami i rij šnjah. V prvi se mante, Ze iz ič Boštjan Špet iTIVI, Maša Gregor Cuzak iz is.si in Igor Arko iz Platform bla. oo Andrenšek iz M


10 :: I NT ERVJU TED N A : : : : : : : : :

Tanja je zvita – pa ne zvita lisica, pač pa Zvita Felgna. Felgne so iz Velenja, to je jasno vsem. Njen blogerski oddajnik sporoča vsakodnevne, zabavne in včasih že kar nadrealistične, a vendarle realne prigode. Skratka – sproščeno, mestoma skrajno, v glavnem zabavno.

Zvita/Tan!a

Intervju: Simon R. Foto: Osebni arhiv

Kaj se je zgodilo, kaj je pripeljalo do tega, da si treščila v svet blogov s svojim zabavljaškim načinom? A veš, ko greš zaradi dolgčasa barvati stanovanje in izgleda zabavno, ker vse popolnoma zafrkneš, ker namesto svetlo rumene barve stena izgleda zeleno? No, nekaj podobnega se je zgodilo. Bil je vikend, verjetno turoben, da sem na večer sedela za računalnikom, se pogovarjala s prijateljem Bojanom in brala Fetalija. In mu rečem – daj, a greva tudi midva odpret blog? Kar tako, za hec? In sva ga. In še vedno je tam s takšnim namenom, kot je bil odprt. Za hec. Več ali manj (smeh).

http://zvitafelgna.blog.siol.net zvitafelgna.blog.siol.net/feed

Kako nate gleda okolica – a tvoji bližnji vedo za tvoj blog, ga berejo, jim je všeč? Te imajo za čudakinjo? Za čudakinjo me imajo tudi ljudje, ki ne vedo za blog (smeh). In že zdavnaj pred blogom sem veljala za neke vrste čudakinjo. Dosti ljudi, znancev in prijateljev ve, da blogam, pa tudi bližnji. Od začetka sicer niso vedeli, kaj to pravzaprav je, sedaj pa redno kupujejo Večer in me berejo. In tudi okarajo, češ – veš Tanja, tudi jaz, ki sem že

starejši, se lahko zaljubim (oče). Preseneti me pa predvsem kakšen klic znanca, kolegice, ki pravi da me bere v Blogoroli. Bližnji (družina) me berejo le v Blogoroli, in jim je všeč kar preberejo, ne dajo pa temu prav velikega pomena. Blog ne spremeni prav ničesar, ker ponavadi pišem o stvareh, ki so se mi zgodile - kar sem in ne to, kar nisem. Ka pa sploh si? Kaj počneš v življenju? Kakšne cilje imaš oziroma kam te nese trenutno veter? Veter zadnje čase noče in noče pihati (smeh). Mogoče bi se morala preseliti na Primorsko? Trenutno počnem čisto nič, ker sem se odločila, da dam faks zaenkrat na stran in grem s trebuhom za kruhom. Sem v iskanju službe, potem bomo pa videli. Cilji so seveda nekoč nekje nekaj biti in ne životariti skozi življenje. Ampak jaz sem takšna, živim ponavadi za včeraj, danes in jutri. No, včasih še za kakšen napovedan dogodek (smeh). Preveč flegma? Ja, za marsikoga, kar se tega tiče. Katere bloge bereš? Kdo ti je všeč, kdo ti ni? Vsako jutro, ko se zbudim, prižgem računalnik in najprej preberem sebe (smeh). Mislim, da sem rav-


11

Blogorola Sparkica stroj.com ⋆ blog.mozgano ed Theywe ordpress.com ⋆ theyweedg.w Alex van der Volk l.net ⋆ volkec.blog.sio Renton og.net ⋆ www.rentonbl Morfej et morfej.blog.siol.n ⋆ Profil i Mayoz iol.net ⋆ mayozi.blog.s Ime: Tanja Lukaz l.net Priimek: V. ⋆ lukaz.blog.sio Vzdevek: snjoči, Fetalij kn .net Ime bloga: zvitafe edu tyschew.blog.siol ⋆ lgn a … re zerva je pa v prtljažniku Anka Bulovec Spol: Ženski iol.net ankabulovec.blog.s ⋆ URL: zvitafelgna. bl Canadian RSS: zvitafelgna. og.siol.net/ iol.net blog.siol.net/feed ⋆ canadian.blog.s Starost: 23 Šuši Horoskop: Devic a et Verjamem ⋆ susi.blog.siol.n

v: Tisto, tudi v bele miške. kar vidim, včasih Moji fetiši: Grize nj Razvajam se: Zeee e nohtov kdo omenil kavo? elo pogosto! Je Naj knjiga: / Naj glasba: Rock Naj film: / Osebni slogan: Za ka zadrt in zaprt, če j bi bil zategnjen, ti pa ni mus!? Zares delam: Bo lj Za zabavo delam malo : Pa skoraj preveč

nokar nekoga citirala (smeh). Berem jih ogromno, a po drugi strani malo. V Google Readerju jih je ogromno, pa čeprav sproti brišem, sem še vedno na ogromno. Všeč mi je veliko stvari, o katerih pišejo blogerji. Predvsem osebne stvari, dogodivščine, smešni pripetljaji. Če bi me zanimalo, kako je nekomu hudo, ker ga nekdo ne je*e pet postov, bi gledala limonade. Koristne informacije tudi vedno prav pridejo, zato tudi take bloge rada prebiram. Ne maram blogov, kjer vidiš samo YouTube filmčke in glasbo, kdo je fensi in kdo ni, kdo ima boljše joške in kdo ne. Predvsem se mi pa gnusijo tisti, ki zaradi osebnih konfliktov posvetijo nekomu objavo oz. v nekaterih primerih celo več. In to so ponavadi že blogerji veterani. Smešno za crknit! O imenih ne bom, se bodo že našli v zgornjih vrsticah.

Glede 'felgne' - hja, odvisno, kako gledaš na jezik. Kak lektor bi imel v večini primerov raje platišče ... Felgna je sicer dokaj tipičen Velenjski izraz, če se ne motim. Kako je živeti v Velenju? Bi rada za vedno ostala tu? Felgna je bolj po naše ja. Veleje Veleje. Doma sem blizu Velenja, vendar ravno toliko ven, da živim na vasi, in zaenkrat bi rada ostala tu, ker mi je kraj kot tak zelo všeč, predvsem pa ljudje, sosedje. Dobri sosedski odnosi so pa dost pomembni kajne? V mestu med samim betonom se ne vidim. Če bi hotela, bi sedaj že nekaj let živela v mestu, ampak ne hvala. Rada imam zeleno, tišino, piknik takrat ko se mi zaljubi, ljubljenje na seniku, domačo klet in vince.. dosti je stvari, ki prevagajo.

Od kod pravzaprav tvoje ime Zvita T. V. in od kdo zvitafelgna? (Ok, vemo, da je felgna takoimenovao avtomobilsko 'platišče'.) Enkrat so se na eni fešti muzikantje zafrkavali, da so trio Zvitafelgna in da imajo rezervo v prtljažniku. Ne vem, kako mi je ravno to padlo na misel ob odprtju bloga, ampak bilo mi je všeč. Tudi prijatelju Bojanu, s katerim sem pravzaprav odprla blog, a sem ga nadaljevala sama. In ker sva na začetku bila dva, sem bila jaz Zvita T.V., prijatelj pa Felgna B.P. Torej sva bila Zvita Felgna-ime bloga, kratice pa najine inicialke. Ime sem obdržala vse do pred kratkim, ko sem si rekla: »Mah, bom Tan!a!. In Zvita Felgna preprosto zato, ker se bolje sliši kot pa zvito platišče, kajne? (smeh)

Kateri faks si 'dala na stranski tir'? A ti manjka vizija za življenje? Misliš katera dva (smeh)? Obiskovala sem Ekonomsko fakulteto in FDV, a zaenkrat še vedno ostajam ekonomski tehnik. Po eni strani res manjka, po drugi strani pa vem, da mi faksa ne bi bilo težko narediti. Problem je le najti tisto pravo stvar, ki bi me dejansko veselila in mi bila všeč, ne pa da bi se mi zdela brezvezna in dolgočasna že kar na samem začetku. Sej sem flegma, sem pa tudi grozen optimist, tako da vem, da se bo tudi zame nekaj našlo. Slej ko prej.


12

:: I N TERVJU TED N A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b er 2008 :

Blog ne spremeni prav ničesar, ker ponavadi pišem o stvareh, ki so se mi zgodile - kar sem in ne to, kar nisem.

Iz bloga je nekako razbrati, da živiš bolj na vasi? A to ste prav na kmetih, bi se te dalo okronati za kmečko blogersko princeso recimo (smeh)? Ja, živim na vasi. Sicer zdaj nisem več tako kmečka deklina, kot sem bila v mlajših letih, sem pa še vedno na vasi, le da je sedaj manj krav, manj dela ... V bistvu ga skoraj ni, ker se enostavno ne splača. Očetu je to sedaj bolj hobi, kot pa včasih, ko se je dalo od kmetovalstva dejansko živeti. Kmečka blogerska princesa, hehe? Recimo raje podeželska blogerka, ki ne mara kron in ostalega kiča. Ali pa princeska, ki je že padla v kup gnoja, se lovila s kravami na travniku in kot otrok oboževala kokošje ekce pekce (smeh). Kaj ljudje tam na kmetih naredijo/rečejo, če rečeš, da 'pišeš blog'? Vprašajo 'kaj pa je to zaena novotarija spet'? Ne samo, da ne vedo ljudje na kmetih, starejšim je blog nekaj nepoznanega. Vsaj ljudem v moji okolici, ki svoj čas raje posvetijo žaganju drv, negi trte in obrezovanju dreves. Pa tudi ponavadi ne govorim sama od sebe, da blogam. Sem pa recimo prej razložila mojemu očetu, kaj to je blog, kot pa fantu mojih let, ki sem mu stvar morala dejansko pokazati (smeh).

anonimne 'oboževalce', oboževalce in/ali nasprotnike? Spremljam in sem z njim več kot zadovoljna. Mi pa ni tako zelo pomemben in ne bi nehala pisat zaradi tega, ker me bere samo še pet ljudi. Pišem bolj ali manj zase, za svojo zabavo. Publika je cool pa ni cool, vedno se najde nekdo, ki te bere malo drugače, kot pa ti misliš. Več kot polovica objav je ena sama zabava. Nekaj resnic, nekaj neresnic in izmišljotine, moje mišljenje … ampak redko zelo resno, zato pa pride do občasnih malo strožjih komentatorjev, ki zadevo jemljejo smrtno resno. Zato pa sem z rezervo, hehe. Če imam anonimne, so ti zelo dobro anonimni (smeh). Koga, ki bi me pa imel čas non-stop dr*at, tako kot nekatere blogerje, pa nimam.

A maš fanta - kako to? (smeh) Imam. Zato, ker sem se mu na začetku predstavila kot princesa. Brez 'kmečka' hehe.

A so resnične vse prigode, opisane na tvojem blogu? Se ti folk dejansko zaletava v fasado in pada v greznico? Vse ne, vse tisto, kar pa spada pod kategorijo (z)godilo se mi je, pa vsekakor. Ja, nekateri blogerji, khm, pardon, ljudje se dejansko zaletijo v fasado (v predel očetove spalnice) ob 4h zjutraj. Ampak ni problema, sta oče in njegova prijateljica pripravljena pomagati tudi pri takšnih scenarijih. Pa tudi na greznici sredi travnika pristanejo, pustijo odprt avtomobil in naslednji dan dajo oglas na radio, češ, izgubili smo avtomobil, če ga je kdo videl … (smeh) Veliko je prigod. Tudi še takih, neobjavljenih.

Malo bolj resno ... Spremljaš obisk na svojem blogu? Je tvoja publika komplet 'cool', ali pa imaš tudi kake

Se kdaj sramuješ, da si s kmetov? Ne, nič več. Je bilo pa ogromno skrivanja v času pubertete, pred vaškimi fantiči. Bog ne

daj, da so me videli z grabljami v roki. Sploh me je bilo sram, ko sem prišla v osnovno in kasneje v srednjo šolo v mesto. Kaj si ti ja nor, kaka kmetica neki. To je bilo slabo, to si smrdel, vse si bil, samo človek ne! Nekaj časa sem še bila normalno dekle iz vasi, kasneje pa ponosno kmečko dekle, ki dejansko ve, kaj je to tuš in ne pride v šolo v škornjih bata. Seveda mi nihče ni verjel, da pa sem res s kmetov in da sem otroštvo preživela v več sto let stari hiši in morala sredi zime ven na tisti WC, kjer se pa vode ne da potegniti, hehe. Kaj si misliš o blogosferi, o Siolovih hišnih blogerjih – recimo o Gartnerju? Ja … hišni so pač hišni. Jih nisem nikoli kaj preveč spremljala. Razen (bivšega) Fetalija. Zdaj pa tu pa tam občasno samo poškilim k Reboljevi in Gartnerju. Anka mi je zelo všeč. Tako zaradi fotografij kot njenega odnosa. Zadnjič enkrat mi je bilo dolgčas, in sem šla brat celo Crnkoviča. Se pa sprašujem, kaj počno določeni osebki med hišnimi? Komaj da jim znese napisati tiste štiri poste na mesec. Gartner je pa … No, če citiram mojega znanca, ki ga je nekoč gostil: »Tako samovšečnega moškega, ki bi verjetno najraje sam sebe v rit nažgal, pa še ne.« (smeh) Sicer pa – dokler si plačan za tiste štiri objave na mesec … Še jaz bi postala samovšečna in bi v vsakem postu najmanj 10x uporabila besedo fuk. (smeh & grmeči fadeout … )


13


14 : : TEMA TED N A :::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 ::

Osebno financarstvo Onidan so se blogerji v okviru Blog Action Dayja po vsem svetu razpisali o revščini. No vzporedno se nekateri blogerji vsake toliko razpišejo o tem, koliko jim mesečno nanesejo položnice, pa kako draga je hrana, in se sprašujejo, kako sploh preživijo iz meseca v mesece. No, to, dragi državljanski novinarji, zanima tudi nas – kako načrtujete finančno plat svoje eksistence, kako beležite, kako se odločate, kako postavljate prioritete in kako 'štukate', kadar se znajdete v situaciji, da ni niti enega žaltavega cekina več v žepu zimskega plašča, v predalu z dokumenti in 'rezervami' ter na morebitnem bančnem računu, ki nosi ime Za težke čase? Imate sploh tak račun? Kako torej furate svoje finance? Ste iz osebnih financ že kdaj 'diplomirali' tako, da ste izvedli nemogoče? Se v času stiske zaprete, ali pa si pač sposodite od prijateljev ali staršev, ali od banke? Kako kontrolirate svoje trošenje?


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TED N A :: 15 Mavrična lektura mavricavpravljici.blog.siol.net

Zrno na zrno pogača, evro na evro palača Kako pa naj rečem drugače vsakodnevnemu boju za preživetje, za dovolj evrov v denarnici, da se človeku ni treba igrat podganjih dirk (podganje dirke: petnajstega dobiš denar, pokriješ minus prejšnjega meseca, plačaš najemnino ali kaj podobnega in ostale stroške, če jih lahko, potem pa živiš, če imaš srečo, od ljubezni, ker od hrane bolj težko, se zapufaš do naslednjega petnajstega v mesecu, ko vrneš puf in se greš jovo na novo)? Ne boj, mesarsko klanje. Koliko (nas) je takih? Več, kot pa se na glas pove. Ker bolj stokajo tisti, ki imajo, kot pa tisti, ki stradajo. Jaz računovodje ne potrebujem. (to je parodija z ironijo posipana s cinizmom). Delo pa. Tako, ki je plačano, tako kot treba. Ne pa, da se smejim, ko pogledam v denarnico. Hm, lahko bi šla za računovodjo ali bankirko ter štela tuj denar. Hm. To bi tudi lahko bila parodija, ne ironija ... Vsekakor tumarija. Aha, DDV je treba vključit zraven: dodatek na dodano vrednost. Ženske smo se vče-

raj pogovarjale, vse tiste, ki ne izbiramo glavobola za izgovor pri določeni dejavnosti, bi lahko kasirale pri svojih ljubih še za to. Pa za hišna opravila. Potem pa bi že skoraj zneslo brez podganjih dirk. Res pa je, da bi imele druge vrste dirk, če bi šle med tiste vrste profesionalke. da bi živele od ljubezni. Ja, ne od tiste vrste ljubezni, pri kateri ti ni treba jest, ampak od one druge, kjer pravzaprav jaz tudi ne bi mogla jest. Želodec bi se mi obračal. To je zame že lumparija, bedarija, … ja, tudi tumarija, ker imam rajši ljubezen kot pa ‘profesionalno ljubezen’. Mogoče sem samo poklic zgrešila. Mogoče bi mi bilo lepše v Indiji ponoči na žebljih ležat, čez dan pa meditirat v nekem križišču, s prekrižanimi nogami in pogledom uprtim v nebo. Pred mano bi pa zaradi razsvetljenja dajali zahodnjaki kupe evrov, dolarjev, obveznic, delnic, hipotek … Zaradi trenutne svetovne finančne krize teh ne bi dajala v banko, ampak med žeblje in mene. Saj veste: Kakor si boš postlal, tako boš spal.

Bolj stokajo tisti, ki imajo, kot pa tisti, ki stradajo.

Philozophka www.vecer.com/blog/polulanka

Od danes do jutri Danes gre najslabše »ziherašu«. Živi od danes do jutri. Ta si pri nobeni stvari ne upa tvegati, predvsem ne z denarjem. No, enkrat sem tvegala. Prvič in zadnjič. Naložila sem v delnice NK MB. Vedno se pritožuješ, da ničesar ne dobiš, mi je očital sin. Zdaj imaš enkratno priložnost, da si ustvariš rezervo za težke čase, me je nagovarjal. Pa sem se vdala. Koliko je danes vredna moja naložba, vedo vsi, ki niso bili tako pametni (torej tisti, ki niso prišli do pravih informacij), da bi po 14 dneh delnice prodali. Namesto rezerve sem si na bančnem računu ustvarila minus. Zdaj čakam na trinajsto pokojnino, da bom pokrila primanjkljaj. Če trinajste ne bo, bo to resno ogrozilo mojo finančno eksistenco. Odslej ne bom več tvegala. Pa tudi načrtovala ne bom. Česar ni, ne moreš načrtovani. Kaj pa naj načrtujem? Dopust? Obisk gledališča? Razstave? Nakup avtomobila? S svojo pokojnino plačam položnice, kar ostane, je za hrano. Človek vendar mora jesti. Tudi upokojenec.

Mi vsaj ni treba kontrolirati trošenja. Ker nimam česa kontrolirati. Sicer pa dopusta po trditvah mojih upokojenskih prijateljev menda sploh ne potrebujem. Gledališče imam kar doma, ko me obiščejo snahe z vnuki. Na slikarstvo se menda tudi ne spoznam. Dobro, mi vsaj ni treba skrbeti, kje bom vzela za primerno garderobo. Avtomobila tudi ne potrebujem, ker je za upokojence najbolj zdrava hoja. Takole se začne in konča moje načrtovanje trošenja pokojnine. Česar pa nisem kriva sama. Krivi so tisti, ki mi iz dneva v dan grozijo s podražitvami. Hrane. Elektrike. Odvoza smeti. Vode Ogrevanja. Porabe zraka. Tožila bom vse, ki mi s tem ogrožajo življenje. Takšni zavestni napadi na mojo življenjsko eksistenco so vendar smrtno nevarni. In kaznivi. Tožila jih bom. Naj jih naša hitra in pravična sodišča kaznujejo, da ne bodo nenehno dihali potrošnikom za ovratnik (torej, v denarnice). O višini odškodnine še razmišljam.

Ni mi treba kontrolirati trošenja, ker nimam česa kontrolirati.


16 :: T EM A TED N A ::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 :: Zloba zloba.si

Če slučajno koga zanima, zakaj sem tečna … Torek, sedmega v mesecu.

Popis današnjega dne/kupčka položnic na mizi: Stanovanjske storitve: 67,55 EUR Zdravstveno zavarovanje: 22,66 EUR Kabelska televizija: 15, 49 EUR RTV prispevek: 11,00 EUR Stacionarni telefon: 11,49 EUR Elektrika: 11,54 EUR Prehrana za malega: 24,20 EUR Modelarski krožek: 40,00 EUR

Nezgodno zavarovanje: 19,00 EUR Najemnina: 500 EUR Obrok za računalnik: 100 EUR Obrok kredita (za 12 let star avto): 128 EUR Tri vrečke v enem od nakupovalnih centrov (zgolj hrana za nekaj dni): 69,95 EUR. Skupaj: 1009,39 EUR. Katerega v mesecu smo??

Piskec pravi:

Macica pravi:

Jaoj, Zloba, ne tega delat! Ne moreš kar tako skupaj dajat položnic … Pla čuješ eno po eno, mogoče največ dve skupaj , le zato, da nikoli ne veš, koliko ti gre … Drugač e lahko samo še čez balkon skočiš. :)

Hej, vse, kar je tu čudneg a, je, da imaš račun za elektriko nenormaln o nizek. Preveri na Elektro, drugače boš plačal a vse naenkrat ob poračunu.

Si. R. pravi: Imam še par konstruktivn ih predlogov, ampak če jih obelodanim, bom pa res notorični pacek izpadel. Ampak, ja, si predstavljam , da imaš mesečni obračun življenja brez luksuzov na kakih 150 0-1800 ojrov. Potem so tu še nenadna popravila avta, to in ono, pa, bog ne daj, še nepredvid eni stroški za zdravstvo ali kaj … In potem se spomnim, da je minimalni bruto OD pri nas 538 ali nek aj takega, zajamčeni OD pa cirka 260 … Vsaj Sonce nam zaenkrat sije zastonj –dajmo v tem sku šati odsevati svoj optimizem.

Alcessa pravi: Zloba, pa res: poroči se in se pritožuj v dvoje, bo lažje! :-) Drugače pa se ravno tolčem po prstih, da ne bi pisala o tem, da imam do konca leta vsak cent, ki sem ga

Uršula pravi: Čakam, da podate kako reš itev, pa nič od tega … Jaz sem v Mb skoraj na istem – ne upam skupaj potegniti položnic. Da me ne bo kap! Kak kruh, kaka jabolka, kaka voda – še tipa ni blizu, da bi od ljub ezni žive-

že in ga še moram zaslužiti, že splaniran in odpisan. Niti ti ne mislim povedati, koliko jaz plačam zdravstvenega zavarovanja. Ne bom, takšnih primerjav se ne del a. Denar ni vse. Je pa skoraj vse.

la. Internet in telefon sem si sama naročila (cenejše, kot pa tist o, kar je bilo prej noter, tisto sem odjavila), brez vednosti lastnika, ker gre itak z mano, če se preselim. Ena rešitev je: nekaj blesavega naredi ti, da te dajo pod ključ: tam ni najem nine in računov, pa še kako dodatn o izobraževanje ti ponudijo. :D


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TED N A :: 17 Morska morska.blog.siol.net

Ne maram denarja Odkar pomnim, sem govorila, da ne maram denarja. Kot otrok ga najbrž nisem marala, ker sem morala zanj prositi starša, saj mi striček s sladoledom le tega ni hotel dati zastonj. Jezila sem se nanj, ko sem hotela tudi sama imeti tono igrač, kot jo je imela prijateljica na balkonu, katero sem vsak dan z okna opazovala in se spraševala, zakaj jih ona lahko ima toliko, moja mami in oči pa pravita, da nimata denarja zanje. A za razliko od drugih vrstnikov, ki so prav tako izhajali iz povprečne družine, sama nisem nikoli sanjala, da bi se enkrat kopala v njem. Morda zato, ker je tista soseda na balkonu, navkljub vedno novim igračam, bila videti bolj nesrečna kot karkoli drugega, pogosto je bilo za balkonskimi vrati slišati prepire in njen jok, ki ga tudi tona igrač ni mogla pomiriti. Denar sem začela služit že zelo zgodaj.Nekje pri petih letih sem na ulici prodajala kamne, ki sem jih nabirala na obali in otroke prepričala, da so nekaj posebnega. Nisem ravno ponosna na te svoje prve poslovne korake, čeprav sem mami, ko je le ta obsojala moje početje, odvrnila, da nisem kriva, če so pa tako neumni, da mi verjamejo. Kamenodobno prodajalno sem hitro zaprla, nedolgo zatem pa odprla novo – tokrat z injekcijami, ki sem jih dobila od zdravnikov, ki so prihajali na dom zaradi brata. Stvar je šla dobro v prodajo, pojedla sem veliko sladoleda, le spet sem jih poslušala, češ da prihajajo otroci domov čisto mokri in špricajo celo mimoidoče. Ko sem zrastla, sem pridobila etiketo tiste, ki ni nikoli brez. Denarja namreč. Kljub povprečni plači, velikim stroškom, celo dejstvu, da sem poleg sebe vzdrževala še partneja in konkretno požrešnega kosmatinca, je nekaj denarja vedno ostalo. Ko so me povprašali, kako mi to uspeva, sem samo skomignila z rameni. Mogoče pa je le nekaj na tem, da mi denar resnično ne pomeni kaj dosti in mu zato ne

namenjam toliko pozornosti. Znano je namreč, da bolj ko se nečemu posvečamo, bolj nas posrka vase in v primeru denarja nas kaj hitro lahko popade pohlep, ki ti daje le kratkoročno zadoščenje. Včasih sem denar pridno kopičila, veliko delala in govorila tiste stavke, ki se začnejo s predlogom »ko«. Ko bom imela dovolj denarja, bom potovala, kupila hišo in podobno. Ko sem prvič postala milijonar, sem sicer bila ponosna nase, a v resnici se ni prav nič spremenilo. Kvečjemu sem bila vedno bolj nesrečna, ker si nisem ničesar privoščila. Ko sem po koncu dolgoletne zveze ostala skorajda brez ficka in posledično strehe nad glavo, pa sem ugotovila, da se je veliko lažje pobrati finančno kot pa duševno in takrat sem odločno vrnila člansko izkaznico zbirateljice denarja. Še vedno pridno delam in služim, a si tudi privoščim stvari, ki mi dobro denejo. Kaj mi bo kupček denarja, če sem nezadovoljna s seboj, kaj mi bo bogastvo, če pa nimam časa zase? To sicer ne pomeni, da sem postala razsipna, še vedno se držim načela, da skrbno ocenim, če je kakšna stvar vredna določene cene in še vedno imam na zalogi rezervo za nepredvidene zaplete, ki terjajo določen izdatek. In tudi danes mirne vesti rečem, da ne maram denarja. Ker ljudi spreminja, jih zaslepi in žene po napačni poti, ki jim prinaša le navidezno zadovoljstvo.

Bogastvo zaslepi še tako brezhibne oči.


18 : : TEMA TED N A :::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 :: Andreja Šeme z-a-stvari-so-fine.blogspot.com

denAr Ni mojega sveta vladar.

Ni problem, da imajo ljudje premalo denarja, ampak da imajo preveč želja, mislim. Jaz imam želja malo in še te so take, da jih ne morem uresničiti z obiskom trgovine. Izleti v naravo, nekaj več časa in srečanj, recimo. In so načini, kako uživati življenje in prihraniti. Recimo: Po urah sedenja za računalnikom si ne želim buljiti še v televizijo, zato je nimam, zato ne plačujem položnic za RTV. Ne želim si likati in sesati, zato nimam likalnika in sesalca, zato so položnice za elektriko manjše, jaz pa lahko delam prijetnejše stvari. Ne želim premišljevati o tem, ali sem plačala vse položnice, zato sem si na banki uredila trajnik, pa še precej velikih provizij tako ne plačujem. Ne želim se jeziti zaradi zastojev na cesti in iskanja parkirnega mesta in lisic, zato se večinoma vozim s kolesom in prihranim parkirnine, denar za bencin in za kazni in seveda živce. Filme in knjige si izposojam v knjižnici, ne kupujem, ker so enkrat čisto dovolj. Ne maram nakupovanja oblek in čevljev, čisto zares. V trgovine skoraj ne hodim, razen po hrano. Moj avto ni velik in najnovejši, a me pripelje, kamor hočem in ne sekiram se, da mi ga bodo ukradli ali popraskali.

V prihodnji številki

Moj nabiralnik ne sprejema oglasnih tiskovin, zato ne vem, kaj vse naj bi si želela. Zelenjavo dobivam z vrta mojih staršev, rada nabiram regrat in kostanj. Ne najemam kreditov, ker ti več vzamejo kot dajo. In zakaj potem delam? Do zdaj za stanovanje. Od zdaj pa samo še za sprotne stroške, ki res niso veliki. Za telovadbo, naravne kozmetične žavbice, zdravo hrano in savno, za izlete v naravo, ker če mi telo odpove, kaj mi pomaga ves denar? In za potovanja, kjer se spomnim, da ni važno, koliko imaš denarja, ampak koliko imaš izkušenj in doživetij. Sicer pa je veliko reči na svetu zastonj, vsaj večina, ki kaj pomeni, pomoje.

Več o prihodnji temi tedna na blog.blogorola.com

Dan živih spominov Ko tole berete, se dogaja ali pa je že za nami/vami Dan mrtvih, prvi november, 1. 11. … Dan spominov na mrtve, katerega predvečer je bila Noč čarovnic, nekoč poganski praznik, Dan vseh svetih. Nekoč smo bili vajeni na ta dan še posebej izražati spomine o umrlih in sočutje do tistih, ki so nekoga izgubili. Ampak, ali se vam zdi ,da je tak način še primeren? Sveče, ikebane, marmorni nagrobniki – se vam zdi, da se lahko te tradicije kdaj spremenijo? Imate kakšno idejo? Pravzaprav nas zanima – kakšen odnos imate vi do umrlih, do dneva mrtvih; kako se spominjate na bližnje, ki ste jih izgubili? Se vam zdi 'slovenski pristop' kdaj preveč morbiden? Pa saj morajo biti spomini na umrle lepi in prijetni – ali pa gre tu le za osebni egoizem ob izgubi? Irci in še kdo se denimo radi ob takih rečeh pozabavajo, včasih celo na račun umrlega …

Blogorola # 48/08 Teme tedna je osrednji vsebinski sklop Blogorole, kjer lahko s svojimi prispevki sodeluje vsakdo! Pravila so preprosta – blogerka ali bloger na svojem blogu objavi zapis na izbrano temo in o zapisu obvesti uredništvo na:

tema@blogorola.com

Zapis naj bo čim krajši (okoli 2.000 znakov), saj želimo znotraj omejenega prostora objaviti čimveč prispevkov. Mrtva črta: nedelja 2. 11. 2008 zvečer do 20:00


19


20 : : TEH N O LO G IJA :::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b er 2008 :: Agapetos citta-vritti.blogspot.com

IT mania itmania.wordpress.com

Blogger v razvoju

Prenosnik, ki lahko deluje 24 ur z enim samim polnjenjem

Ponudnik spletnih dnevnikov Blogger postaja vse boljši – trudi se stopati vštric s konkurenco, kot je Wordpress, čeprav je produkt slednjega nekoliko širše orientiran. Zadnje čase uporabljam oba sistema – Wordpress za lokalne bloge in zasebne zapiske, Blogger pa za javne namene. V nekaj letih je Blogger prišel kar daleč – fantje se verjetno zavedajo, da bi jim odklenkalo, če bi stopicali na mestu. Kljub temu pa se mi včasih zdi, da nekatere nove funkcije curljajo prepočasi. Morda sem se nalezel hude bolezni, ki se imenuje nepotrpežljivost? Včeraj sem po naključju odkril razvojno različico Bloggerja.

Gre za nekakšen laboratorij, kjer razvijalci in uporabniki preizkušajo novosti, ki se bodo sčasoma pojavile tudi v standardnem sistemu. Do preizkuševalnega sistema pridete tako, da se odpravite na naslov http://draft.blogger.com/, se prijavite z vašim uporabniškim imenom in geslom ter se razgledate po »Delovni tabli«. Razvojno različico lahko nastavite tudi za privzeto. Če si natančno ogledate nastavitve vašega bloga, boste opazili nekaj pomembnih novosti. … Novosti, ki kapljajo v stabilno vejo Bloggerja, lahko spremljate na strani Blogger Buzz. Izume razvojne različice pa boste našli na blogu Blogger in draft. Izčrpno poročilo najdete na citta-vritti.blogspot.com …

Mobilni računalniki so popolnoma odvisni od svoje baterije, kar pomeni, da je tudi naša mobilnost odvisna od tega, kako dolgo lahko prenosnik deluje med posameznimi polnjenji. Nič ni bolj neprijetnega kot izpraznjena baterija na letališču ali sestanku, kjer nimamo dostopa do vtičnice za ponovno polnjenje. HP se zaveda pomembnosti mobilnosti in stalno išče nove načine, s katerimi bi podaljšal življenjsko dobo baterij v svojih računalnikih. Septembra so razvijalci v podjetju najavili izreden dosežek – 24 ur neprekinjenega delovanja prenosnika z enim samim polnjenjem baterije. Po standardnih meritvah je prenosnik HP EliteBook 6930p, opremljen z dodatno baterijo z visoko kapaciteto, dosegel kar 24 ur neprekinjenega delovanja brez povezave z napajanjem.

HP-jeve baterije združujejo inženirsko znanje podjetja in energijsko učinkovite komponente prenosnikov, kot so diski brez premičnih delov SSD ter prikazovalniki LED, ki ne vsebujejo živega srebra. V primerjavi s tradicionalnimi prikazovalniki LCD novi izredno učinkoviti zasloni LED HP Illumi-Lite podaljšajo trajanje baterije za 4 ure, diski Intel SSD pa v primerjavi s tradicionalnimi trdimi diski zagotavljajo 7 odstotkov daljše delovanje baterije.

:: FET I Š I :: K R ATKO CAS N I K .COM : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :::::::::::::

Vesel sem. Izumi in komercialna naravnanost takšnih lebdečih prevoznih sredstev mi dajejo upanje, da se bom še v tem življenju lahko naokoli prevažal na hover boardu. Tale hover scooter je New York Times označil kot »vaš osebni miniaturni leteči krožnik z ročaji«. Tehnologija, ki jo uporablja, je ista kot pri pravih hover plovilih, kontroliramo pa ga podobno kot Segwaya – z nagibanjem in vlečenjem ročk. Največja hitrost, ki jo doseže, je 25km/h in za uro delovanja porabi cel tank bencina. Ampak hej, nekje treba začeti. → www.hammacher.com

Kreativne krste Odidite v stilu! Te na sliki so sicer namenjene geekom in izgledajo kot poceni Photoshop packanje, vendar pri Creative Coffins zagotavljajo, da lahko naredijo kakršenkoli dizajn si stranka zamisli. Izbirate lahko med širokim naborom vzorcev in poslikav, ki za krste niso ravno najbolj konvencionalne. Zagotavljajo tudi, da so vse narejene iz okolju prijaznih materialov oziroma recikliranega kartona.

→ www.creativecoffins.com

Foto: promocijsko gradivo

Osebni lebdeči krožnik


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEHN OLOGI JA : : Makonja makonja.blogspot.com

Mobilni Gmail 2.0 Google je izdal novo verzijo svoje mobilne različice priljubljenega poštnega odjemalca Gmail. Različica z imenom Gmail for Mobile 2.0 prinaša hitrejše in bolj stabilno delovanje ter nekaj manjših novosti, prilagojena pa je za vse telefone z J2ME (java) podporo in Blackberryje. Glavna in verjetno najbolj uporabna novost je podpora offline uporabi. Torej bomo sedaj lahko obstoječo pošto prebirali in

pisali osnutke tudi, kadar bomo brez signala (v tunelih, hribih, bunkerjih). Dobili pa smo tudi slovenski prevod aplikacije, napredno iskanje, lepši vmesnik in podporo bližnjicam. Pushmaila žal še vedno ni. Če Gmail mobilne aplikacije še nimate, z mobilnikom odsurfajte na m.google.com/mail in napako hitro popravite. Isto lahko storite vsi ostali, ki želite samo nadgradnjo.

Apple Netbook V svetovnem spletu je bila zaznana Applova naprava, ki ima resolucijo med iPhonom in Macbookom. Odkril jo je nek iskalnik, katerega lastniki so želeli ostani neimenovani. Citiram AppleInsider:«Podjetje je prosilo, naj ne razkrijemo njihovega imena, pripravljeni pa so bili povedati, da ima domnevna strojna oprema ločljivost azslona med iPhone 3G z 480 x 320 in 1280 x 800, kot jo ima 13-palčni MacBook. Tudi ime naprave naj ostane skrivnost.« Se nam obeta kaj takšnega?

Vsebina je vse!

Fotoaparat sem kupil že nekaj casa nazaj, po precej dražji ceni... Enostavna uporaba, pregleden meni, kakovostne slike... Zdaj pa še taka cena... Odlicna ponudba, ni kaj...

uporabnik a.p. o digitalnem fotoaparat Canon Ixus 82

EdMorganBlake moblog.si

21

+

0,25€

Foto: promocijsko gradivo

:::::: ::::::::::::::::::::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : KRATKOCAS N I K . COM : : FETI Š I : :

Polnjenje telefona s plesom

Knight Rider GPS

Pri podjetju Gotwind so za mobilnega operaterja Orange razvili poseben neoprenski trak, ki vsebuje generator oziroma pretvornik kinetične energije v električno. Zapnemo si ga okoli roke ali noge, nato pa telovadimo, plešemo, razgrajamo in tako ustvarjamo elektriko, ki zadovostuje za polnjenje mobilnega telefona ali katere druge podobne prenosne napravice. Dance charger je zaenkrat še vedno v prototipni fazi razvoja, vendar avtorji obljubljajo, da bo zelo kmalu postal realnost.

Priznajte, da ste v 80-ih letih fantazirali, da bi v avtu imeli nekaj podobnega KITT-u, pametnemu, govoročemu računalniku iz serije Knight Rider. Sedaj se vam sanje lahko uresničijo. Pri podjetju Mio so razvili GPS napravo, ki se zgleduje po tem legendarnemu predstavniku umetne inteligence. Knight Rider GPS ima vse standardne funkcije, kot jih poznamo pri ostalih GPS napravah, le da vas bo tokrat pozdravil in usmerjal kar znan KITT-ov glas iz serije. Lahko ga celo nastavite, da namesto privzetega »Michael« izgovarja vaše ime. Bolj kul je lahko samo replika HAL-a iz Odiseje 2001.

→ www.gotwind.org/orange_dance_charger.htm

→ www.mio.com/us/

Vaši komentarji in priporocila nam pomagajo, da skupaj ustvarjamo sodobno , kakovostnmo informirano nakupovanje. Zato vas za vsako objavljeno mnenje nagradimo s 25 centi dobroimetja na vašem mimovrste=) racunu

WWW.MIMOVRSTE.COM


22 : : FOTO RO L A ::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 ::

lic.blogspot.com

y | David Verlič | davidver

energy onl ⋆Zmagovalec tedna For your

Brez omejitev!

Drage Blogorolovke in Blogorolovci! Po temeljitem premisleku na podlagi vedno številčnejšega glasu ljudstva smo se naposled le odločili, da vas v rubriki Foto tedna nehamo omejevati s posebnimi tematskimi razpisi. Namesto tega lahko odslej v rubriki Foto tedna sodelujete s katero koli fotografijo, ki je posledica pritiska na sprožilec vašega fotoaparata in ki si jo želite deliti z nami. Fotografije v čimvečji ločljivosti, z imenom avtorja in povezavo do bloga avtorja ter naslovom fotografije pošljite na naslov uredništva foto@blogorola.com.


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : FOTOROLA :: 23

↑ HIP-HOP | Anel Gjuran

↑ Nostalgija | Charlotte

| pendrek.deviantart.com

| myspace.com/the_psy

ho

↑ Urbani temitnjak | Zvonko

↑ Drava | Kristina Špind

ler | manthur.deviantart.

com

t.com

spo URŠNIK | bonkosvet.blog

↑ Flames | Anže Frantar

| anze.frantar.com


24 : : LAJF STAJL :::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b er 2008 :: Ninnnna Ninnnna.blogspot.com

Škorenjčki Najboljša obutev za zimo so …

In tako sem šla (brez čokoladic iz reklame): od trgovine do trgovine, od nakupovalnega središča do nakupovalnega središča, od prodajalca do prodajalca. Prodajalci so v večini primerov strašno nezainteresirani in puščajo neprijeten vtis – če jim je težko za par sekund umakniti pogled z računalniškega ekrana, naj vsaj odmrmrajo nekaj v odgovor, ko jih pozdravim ... Im moji škorenjčki! V najboljšem primeru so izpolnjevali dva kriterija: material in pod-

plat – vendar so moj proračun prekoračili za najmanj 45 evrov, kar je preveč, da bi se tolažila, da je samo par evrov.V enem od primerov je bila celo cena primerna, pa so bili sestavljeni iz celotnega spektra drekastih barv. Ena od prodajalk me

je hotela prepričati, da platneni škorenjčki lepo dihajo, jaz pa sem si jih skušala predstavljati v snegu – in tako naprej. Očitno bom torej tudi letos najverjetneje sneg pregazila v ... bulerjih.

Foto: Marta Lamovšek

Ker imam vsako leto navado kupiti kakšne ljubke, poceni, a izredno nekvalitetne škorenjce (ki jih nato obujem mogoče trikrat in to v lepem vremenu), sem se letos tega podviga lotila zelo premišljeno: vnaprej sem določila, kakšen material želim, kakšen podplat mora biti (saj vemo, kako prijetno je po sveže zamrznjeni pokrajini stopicljati s popolnoma gladkimi podplati), izbrala pa sem tudi ceno, preko katere ne grem. Ni tako zelo nizka (vsaj glede na moj mesečni dohodek), lani pa je bilo mogoče za tak znesek dobiti marsikaj. Odločila sem se tudi, da ne bom diskriminirala in bom obiskala tudi tiste trgovine s čevlji, za katere vem, da imajo obupno izbiro/so predrage/so prepoceni/ imajo neprijetno osebje ...


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : LAJFSTAJL :: 25 Marin www.mmarin.net

Brisanje prahu je žensko opravilo V Google sem vpisal niz “brisanje prahu” in za čuda dobil presenetljive zadetke. Štirje od desetih zadetkov insinuirajo, da je brisanje prahu žensko opravilo. To me je kar pretreslo, saj zadnje tedne vsak vikend preživim nekaj ur za metlo/cunjo/sesalcem in laufam gor pa dol po hiši. A sem potemtakem ženska? Danes ne bo izjema. Do 12h bom pospravljal, nato pa šibanac ven na sprehod. Joj, a tudi sprehod je za ženske? Razlikovanje opravil glede na spol mi gre blazno na jetra. Pospravljanje, kuhanje, likanje,

Ojej, kaj sem v resnici ženska?

Rok pravi:

Nisi ženska, imaš pa mogoč e premajhno količino testoster ona, zaradi česar nisi tako pono sen, da se pranje, čiščenje… vsi lahko ne bi lotil tudi “ženskih” opravil. delamo vse. Tukaj ni vpra- Seveda da lahko vsi delam o vse, šanje, zakaj ja, ampak zakaj vprašanje je le, koliko se nam da in koliko smo pri tem veš ne? či. Sicer Če tudi Superman sam lika pa ti je krotlingerca že raz jasnila svoj plašč, se navadni mo- stvari: ko se otroci rodijo, jih takoj ški/fantje res nimamo česa oblečejo – punčke v roza, fantke pa v modro … Kako pol sramovati! ne boš delal razlik med spoloma, pa čeprav se gre za opravila?

Marin pravi: Krotlingerca je razja snila bore malo. Sedaj ne najdem, a pred približno letom dni sem prebral zaključke ene raziskave, kje r so mladim šimpanzom dal i na razpolago igrače. Mo ški šimpanzi so se v večji me ri igrali z avtomobili, ženske pa so božale plišaste me dvedke. Tako da tudi tuk aj najverjetneje ne gre izključno za vzgojo.

Helenca helenca.blog.siol.net

Spet in spet Ne bom več premišljevala o tem, grem na kosilo, na katero sem se sama povabila.

Foto: Marta Lamovšek

Ena ura več spanja. Ja, seveda, samo ne za mene. Pa brez budilke sem vstala – nekaj je narobe z mano. No, včeraj sem gledala, SPET, dnevnik Brigite Jones. Ta film me vedno nasmeje, muzika je fajn. In – ne, nisem ista kot Brigita, nisem toliko stara kot ona, ne kuham tak slabo kot ona, seveda ne spijem toliko kot ona in še

b i

se dalo naštevat. No, tam je tudi en prizor večerje s poparčkanimi pari. Ta me je spet spomnil, da moram tudi jaz hoditi na take večerje, ko so že vsi poročeni, ali pa še bodo. Imajo otroke, ali jih pa bodo še imeli. Take večerje letos čakajo še mene. No, niso všteta familijarna kosila, kjer so že obupali nad mano, da bi jim kako osebo predstavila.

Prejšnjič je mama iskala, po kom imam to? Po katerem genu sem taka? Si zamislite, kako hudo že more bit, ko greš krivit gene, da imaš tako hčerko? No, vrnimo se nazaj k večerjam s poparčkanimi pari, ki nikakor ne razumejo, da pa vsi lonci nimajo pokrova in da se vsi pokrovi niso izgubili, ampak jih pač niso naredili za njih. Kaj drugega preostane človeku kot da se gre igrat z otroci? Ti vsaj ne sprašujejo, ja kaj je pa temu manjkalo, glej, pa ta je fajn, itd. Mislim, prav psihične priprave rabim. Da letos ne bom spet na tapeti – a se keri javi, da gre z mano? Sebo (Termie), tebe ne vzamem s sabo, ti si preveč obupan. Nesramna sem, vem. Po drugi strani bi se jih pa lahko izognila, ali pa si izmislila kak izgovor. Ampak potem me bodo spet obrekovali. Nikoli ni prav! Ali pa grem, pa jih spet vse premagam v biljardu. Saj ne, da bi znala igrati, ampak imam srečo. Saj veste – norci imamo srečo. Ne bom več premišljevala o tem, grem na kosilo, na katero sem se sama povabila. Lena sem in se mi ne da kuhati, in če že skuhajo za tri osebe, bodo še za eno. Ja, spet bo dež.


26 :: FI LM O RO L A ::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 :: Jan. G.

Iztok Gartner

Ananas ekspres Ridikulozno popotovanje neodgovornega in nedoraslega mladeniča Dalea Dentona, depriviranega lokalnega dilerja in njunega priveska, malopridneža Reda. Več: filmxi.blog.siol.net

The Missouri Breaks je film,

Filmoljub

ki je bil tokrat deležen Gartnerjeve oznake 'Po krivici prezrta mojstrovina'. Ne vemo, kaj naj vam najprej predlagamo – ogled filma ali branje recenzije …

On Deadly Ground Mistična akcijska streljaško-eksplozivna pretepačina, navdihnjeno poslovenjena kot Aljaska v plamenih, je najslabši film, v katerem se pojavi Billy Bob Thornton …

Več: iztokgartner.blog.siol.net

Več: filmoljub.blog.siol.net

Kratkočasnik

Let the Right One In Hype okoli švedskega filma ustvarja zanimivo ambienco, film pa bo kmalu dostopen na festivalu Liffe. Gre o ljudskem izročilu o vampirjih, ki ne morejo vstopiti v hišo brez povabila … Več: kratkocasnik.com

PaucStadt paucstadt.blog.siol.net

Lolita, ZDA, 1962 koj odloči za poroko. To ga še vedno drži v bližini Lolite. Usoda je kar klicala po tem, da se z Lolito združita. Charlotte umre in Humphrey postane Lolitin skrbnik. Vozita se po Ameriki, od hotela do hotela - navzven sta kot oče in hči, za štirimi stenami sta ljubimca. Humphrey Humphrey je zanimiv lik. Ljubezen ga piči kot čebela. Direktno in boleče. Ko prvič zagleda Lolito, je ne more več pozabiti. Postane obseden, svoja čustva do nje pa zaupa le dnevniku. Misel, da je ne bi redno videval, da ne bi bil ves čas ob njej, ga grize, zato sprejema čudne odločitve. Kljub temu do Lolite goji očetovski odnos. Boji se za njo, boji se, da bi ji sovrstniki zmešali glavo in srce. Opreza za vsakim moškim, ki se približa mladenki, a najbolj očitnega spregleda. Lolita je drugačna, navzven deluje otročje, naivno, a punca dobro ve kako se stvari streže. Je uganka, tako za gledalce kot tudi za Humphreya. Zna koketirati, zna mešati glave drugih fantov. Njena mladostna energija jo večkrat ... Nadaljevanje na: paucstadt.blog.siol.net

iTIVI KOMENTAR

Ponosno krdelo Ponos Mateja K. Film smo gledali z otroki (7 in 5 let), brali smo podnapise, da so razumeli, o čem gre. Zelo zanimivo in mislim, da se lahko ta (živalski) svet primerja z našim (otroška svojeglavost in potem žensko trmo, pa seveda moški ... nekateri) – mislim, da ni treba preveč razlagati. Otroci lažje razumejo določeno obnašanje živali in njihove reakcije ter nagon. Doma imamo enega leva, tako da smo se kakšnim prizorom kar malo nasmejali (občasno lenarjenje in seveda »kralj živali«) ... malo heca. Lepo.

Foto: promocijsko gradivo

Stanley Kubrick je leta 1962 po malem šokiral celotno filmsko sfero, ko je na filmski trak prenesel znani Nabokov roman, ki se nevarno giblje med ljubeznijo in pedofilijo. Zgodba o starejšem možaku, ki se zaljubi v mladoletno Lolito in ter celotno nadaljevanje življenja priredi tako, da bo čim več časa v njeni prisotnosti, je marsikje doživela hladen sprejem, tudi cenzuro, a z leti je film le rasel in pridobival, danes pa ga je moč šteti med najbolj klasična dela filmske zgodovine. Slogan, ki je krasil reklamni plakat se je celo glasil: “Kako so sploh posneli film o Loliti? ” Gre za prvi film,

ki ga je Kubrick naredil v Angliji, kamor se je preselil poprej in že zaradi tega film dobiva poseben, večni status. Že začetek filma je obetaven. Možak se z avtom pripelje do dvorca, kjer je vse razmetano. Išče nekoga z imenom Quilty, ne vemo zakaj, ne vemo čemu. Quilty se po nekaj minutah odzove na klice in po kratkem pogovoru, ga prvi hladnokrvno ubije z nekaj streli. Ne vemo čemu, ne vemo zakaj. Konec. Zgodba nato skoči štiri leta nazaj in gledalca popelje na pot do konca, ki ga je že videl. Humphrey Humphrey je starejši možak, tam čez 40 bi mu pripisal. Najeti želi hišo za poletni oddih. Ogleduje si pravi dvorec, ki mu je všeč, tudi cena je razumljiva, a ne more se povsem odločiti. Gospa, ki oddaja prostore mu želi pokazati vrt, tam pa se sončnim žarkom nastavlja mlado dekle. Humphrey se takoj zaljubi. Posel je sklenjen. Humphrey postaja obseden, Lolita mu meša glavo. Včani se v različna društva in klube, le zato, da bi bil vedno blizu Lolite. Ko mu Charlotte grobo izroči ultimat, ali poroka z njo ali pa izgon iz hiše, se Humphrey ta-


27


28 : : B I Z AR K E ::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 :: Ninnnna ninnnna.blogspot.com

Sanjska služba Pravkar se je znašlo v mojem poštnem nabiralniku sporočilce študentskega servisa: STATIST V ODDAJI, ponedeljek, 27.10, RTV, 9 €/oddajo, pričetek ob 13h. Zdaj končno vem, zakaj je toliko mladine v občinstvu. Vprašanje pa je, ali je 9 evrov dovolj, da se človek smehlja butastemu programu ...

Doživljanje starševstva blog.zvitek.net

Pojoča kahlica Obstaja kup igrač, za katere jaz še vedno pravim, da so namenjene staršem in ne otrokom, ker proizvajalec pač igra bolj na starševsko potrošniško noto kot na to, ali bo igrača otroku dejansko zanimiva oziroma bo igranje z njo vplivalo na otrokov razvoj inteligence, psihe, motoričnih sposobnosti in vsega, zaradi česar bi danes že vsi otroci morali biti geniji.

V resnici pa je veliko igrač, ki so otrokom celo nevarne ali pa izzovejo strah. Kot denimo kahlica, ki “poje”, če se otrok vanjo polula. Sem slišal za primer, ko se je otrok ob tem tako prestrašil, da potem še pol leta ni hotel sedeti na kahlici. Seveda so starši bili prepričani, da so otroku kupili najboljše, kar je. Pa ja ...

Kaneli pravi: Tisti ki hočejo več, se pri javijo za nastop v resničnostnem šovu. Le tam se butasto obnaš ajo sami in na neki točki zakoljejo prašička. Od same lenobe sem začela spremljati Kmetijo, hihi ... Sicer pa fajn, da je delo statist ov sploh plačano oziroma jim ne po nudijo le brezplačnega ogleda od daje.

Renton rentonaktivno.blogspot.com

Edina stvar, o kateri se ne smemo hecati

Foto: Reuters

Dandanes se lahko hecate o čemerkoli. O hitri dostavi Bin Laden Airlines, ki vas pripeljejo direkt v pisarno. O princesi Diani, ki je bila na radiu (na armaturni plošči pa prav tako). O Židih, ciganih, Bosancih, raku, pedofilih ... Ni je stvari na svetu, iz katere se ne sme delati norca. Razen ekologije. Ekologija je tabu. Stvar, iz katere se za noben denar ne smete hecati. Gre ja za našo preljubo Zemljo! Kako vem? Poskusite. Prijateljem lahko rečete, da imate v kleti zaprte otroke, da za zajtrk jeste fetuse in da pretepate pandove mladiče. Rekli vam bodo »ah, normalno«. Če pa rečete, da ne reciklirate, odkar to počne nekdo, ki ga ne marate, dobite tisti pogled, kot da je dobil Charles Manson, ko je mami povedal, da je za hobi pobijal ljudi. Ne, dragi moji, iz ekologije se ne hecajte. Recikliranje je življenjskega pomena. Resna stvar. Pustite komunali, da smeti zmeče v isti jarek.


:: bl ogorola 47| 08 :: 30. oktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : B I ZA RKE :: 29

(e)stradanje

Pittu se bo utrgalo

Hollywoodski zvezdnik Brad Pitt bo v svoj že tako ali tako natrpan koledar vpisal še dve produkciji. Igralec se trenutno dogovarja s filmskim studiom Columbia o glavni vlogi v baseballskem filmu Moneyball: The Art of Wining an Unfair Game, s studiom Warner Bros pa tečejo pogovori za sodelovanje pri filmu Odiseja. V filmu Moneyball naj bi Pitt igral Billyja Beanea, managerja Oakland A's. Režijo filma bo prevzel David Frankel.

Oprah na sodišču

Kiefer Bonvilliain iz ameriške zvezne države Louisiana toži eno izmed najbolje plačanih in slavnih voditeljic Oprah Winfrey. Podlaga za astronomsko 180 milijonov dolarjev (139 milijonov evrov) težko odškodnino naj bi bile neresnične trditve Winfreyeve in njenega odvetnika. Ta bi naj namreč Bonvillaina obtožila izsiljevanja – zaradi tega je bil leta 2006 aretiran. Osumljen je bil prisluškovanja in snemanja telefonskih pogovorov slavne voditeljice, ki naj bi služili za domnevno izsiljevanje.

Šivanje deviške kožice

Čeprav med lepotnimi popravki prednjačijo korekcije nosu, povečave oprsja in odpravljanje znakov staranja, pa je nemški zvezdniški kirurg prof. dr. Mang spregovoril o nenavadnih željah svojih strank, ki pogosto prihajajo iz estradnega sveta. Imen seveda ni navajal, je pa povedal, da je iz dneva v dan večje zanimanje za nekoliko nenavadne posege. Med njimi je veliko moških, ki bi si želeli odebeliti svoj penis. Gre za približno 6000 evrov drag poseg, pri katerem v penis vbrizgajo maščobne celice, ki jih pacientu vzamejo s področja trebuha. Med standardne operacije pa že spada podaljšanje penisa. Ženske se zanimajo za oženje vagine in pomanjševanje sramnih ustnic. Presenetljivo veliko strank se zanima tudi za povečanje nosu. Med bolj bizarne posege spada t.i. šivanje deviške kožice, pri katerem kožico rekonstruirajo, ali pa njene ostanke ponovno prišijejo na stene sluznice. Poseg traja pol ure in stane od 500 do 1000 evrov. S pomočjo injekcij hialuronske kisline ali kolagena lahko zdravnik poveča tudi klitoris in območje g-točke, s čimer naj bi ženska med spolnim odnosom hitreje dosegla vrhunec. Najbolj fanatične ljubiteljice mode si občasno odstranijo kakšen del nožnega prsta, tako da se stopalo lepše prilega čevljem.

Foto: promocijsko gradivo

⋆ ⋆ ⋆ HORORSKOP

⋆⋆⋆⋆

Oven Namesto, da cele dneve šarite po sebi, bi raje pridobili nekaj znanja s področja geodezije.

Bik Obstaja možnost, da se boste še pred koncem leta intimno zapletli s članom nekega narodnozabavnega ansambla.

Dvojčka Še ena strija več, pa boste za noč čarovnic lahko šunka v mrežici.

Rak Nekaj tednov pred in po polni Luni, še posebej pa med njo, postane vaše obnašanje naravnost neznosno.

Lev Vašemu žalovanju zaradi odhoda bluzic s podloženimi rameni iz mode ni in ni videti konca.

Devica Dnevi so vse krajši in krajši. Noči pa vse daljše in daljše. Smola. Pa ravno sedaj, ko vas kronično muči nespečnost.

Tehtnica V decembru, načeloma v nočnem času, bo bradati, obilnejši neznanec starejših let vdrl v vašo dnevno sobo in vam v njej nekaj pustil.

Škorpijon Če so se ljudje nekoč norčevali iz vaših piščančjih prsi, pa danes več komentarjev pade na račun vaše ploske zadnjice. Vidite, nič ne traja večno.

Strelec Kot otroku se vam je zdelo zabavno, če vam je mati dala čez glavo plastično vrečko. Danes občutite posledice.

Kozorog Se dolgočasite? Pobrskajte po spominu in se poskusite spomniti vsega slabega, kar ste v zadnjih petih letih naredili. Dela vam ne bo zmanjkalo.

Vodnar Razmislite, ali je bilo vredno postaviti vse na kocko samo za nekaj minut neobvezujočega seksa v katerem se niste ravno odrezali najbolje.

Ribi Premišljena investicija v novo ptičjo hišico se bo kmalu obrestovala, saj boste čez zimo preživljali družino lačnih kavk.


30 :: GON Z O RO L A :::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 7 |0 8 : : 3 0 . o kto b e r 2008 ::

Prašni Kartoni and Rajšp Ivo Combinating recreational drugs in free time. No, recreating with combining drugs in free time. No… Fuck, whatever!

Najtlajf, kaki je to lajf?

Podstrešniki resda večino časa preživimo na nam ljubem podstrešju, a to še ne pomeni, da nam ni mar za nočno življenje, kakršnega premore naša prestolnica Ljubljana. Naj bo klasična polivka ali pa noč, ko se poje vse, kar je v žepih – vedno se najde kakšen pajzl ali klet, in ni lepšega, kakor otipavati sladka mladoletna dekleta in mižanje ter igra 'Kaj teb ni jasn, jez ne vem, kje sm, kva težiš, dej spel se!'' Pač, zabavne reči, ki nam podstrešnikom še kako polepšajo noč, ko pač pretiravamo, a se imamo zaradi tega toliko bolje. Ljubljana kot nočna prestolnica vsekakor ne slovi, a naj vas ne zavede, da ničesar ni, kjer bi lahko sami ali pa v družbi presedeli ob raznih alkoholnih pijačah dolgo v noč, se pravi – do jutra. Prvo kar je pomembno, preden izberete lokacijo, kamor se greste zabavat, je ura in količina alkohola, ki na vas vpliva. Vsi vemo, da je malo mest, kjer smo lahko trezne glave, da nas ne moti okolica in da nam ljudje, posedeni nasproti, ne gredo pošteno na živce. Po več izpitih kozarcih, ko je naš gnev že malce omehčan, pride na vrsto druga faza, tista, ko pričnemo oprezati za brhkimi deklicami z namenom, da si malce spočijemo oči. Ker je kmalu ura preko dvanajste, spili pa ste okoli šest ta velikih/sedem takratkih s sokom in pokadili okoli tri, štiri smotke domačice ali skanka na puf, se vsaj nam kmalu zahoče po kaki tableti ali pa črti, saj veste, te stvari ki so dandanes in, pa te fore … Sedaj pa nastopi največja težava – izbira lokacije, kjer boste preživeli, žurajoč do jutra … Če se vam zahoče balkanska muzika in vam pogled na južne sestre, beri: 'čaplje' ustreza, vam ne uide en pub, dvanajstka ali pa venera, kjer se lahko zibljete na šankih in mizah ob melosih čipozne muzike z najlažjimi besedili ter upate na kako prosto črnolaso ogromno zadnjično čapljo … Odpelješ jo domov, še preden te kakšni čudni modeli na wcju zasačijo s prevelikim pekom, ti ga sunejo in te še fino prebrcajo.

Če ste ljubitelj alternativnih scen in radi poslušate razne zvokove kanalizacije, ali pa neumorno žaganje, morebiti celo hipursko javkanje, so Metelkova, k štirka in orto prava izbira za vas. A tu je že vidna mlajša generacija, o kateri bo govora malce kasneje. Tu lahko poslušate raznolike zvoke, odvisno od večera, zatorej ne verjemite vsakemu, ki vam reče 'progresiv' ali pa nek 'london underground'. Vse je sranje in če želite preživeti ''sceno'' brez glavobola, se nikar ne bremzajte pri pitju, jedenju in vdihovanju. Izbira mladenk je odvisna od tematike, a vedno se najde kaj, sploh za tiste, ki so brez kakršnihkoli zadržkov. Poznamo seveda še 'hohštaplersko scena, kot so Baksus, razni lokalčki po centru, Ultra in ostalo, kjer lahko vidite razno samooklicano smetano in mladoletnice, ki ne vedo, kaj bi same s sabo. To je odlično mesto za moške 27+, ki nimajo življenja in si iščejo babe med mladoletnicami, ki jim oče od nekdaj ni znal kazati ljubezni. To sceno odsvetujemo, razen če ste v tisti skupini 27+ brez vsega, ki bi jo lahko poimenovali kar pedofili. Nenazadnje pa je tu še zlo, ki se mu, upam da, vsi probamo izogniti – a kaj, ko smo že prevečkrat spili mnogo in pristali v KMŠ-ju, kjer smo se streznili okoli 5 in 25 zjutraj, ko smo stopili iz kleti ter prvič zagledali bajso iz koroške na svetlobi, ko je razodela od mozoljev razrvan obraz. Neprijetna situacija, resnično, a vsak med nami jo je že doživel, zatorej, še enkrat vam ponavljamo: ko hodite ven, vse pojesti, vse popiti, pa to ... Sledite razpletom na http://prasnikartoni.wordpress.com


31

Digitalni fotoaparat Canon Ixus 82

Narocnik oglasa je Mimovrste, d.o.o., Spodnji plavž 24e, 4270 Jesenice

+ torbica Golla + SD Kingston 2GB

Privlacni Ixus 82 je odet v modro stilno aluminijasto ohišje in je pripravljen na beleženje lepih trenutkov z 8 mio tockami locljivosti, 3x opticno povecavo, odstranjevanjem ucinka rdecih oci, DIGIC III procesorjem, opcijo kretivnega filma...

MODRIH

149,90 EUR


32

Blogorola 47/08  

Blogorola 47/08

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you