Page 1

44 08

Blogorolin Hot’a’lot Wazap?

Tema tedna: Zvesta prijateljica

Intervju: Anej Mehadžič Filmska rola www.blogorola.com

Lenobica moja mala

Foto tedna: Brez omejitev!

Bizarna scena & Hororskop

Lajfstajl: Puštr, trd vrat in ljubezen...

1


2


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : U VOD N I K : :

3

Temna stran bloganja Zadnji trije meseci so bili zame, milo rečeno, čudni. Najprej sem izvedel, da imam na ledvici rakav tumor, v naslednjem hipu pa sem se že znašel na operacijski mizi, takoj za tem, ko sem podpisal dokument, v katerem sem potrdil, da se zavedam, da je lahko rezultat operacije tudi moja smrt. Ups, vrag je šalo vzel.

Soizdajatelja: ČZP Večer d.d. in Hotalot d.o.o. Direktor projekta: Marko Vrtovec Odgovorni urednik: Gregor Fras

V prihodnjih dnevih in tednih sem doživel in preživel operacijo, neznanske bolečine, telesno nemoč, štetje pik na zidu bolniške sobe, vse mogoče postoperacijske zaplete, neprijetne posege, razgaljanje in razvrednotenje na medicinski primer, operacijske kvote in statistiko uspešnosti. Predvsem pa sem doživel nekaj svojih najbolj pomembnih in življenskih premislekov in razmišljanj, odločitev in zapovedi.

Izvršni urednik: Simon Ručigaj Urednice fotografije: Marta Lamovšek Tehnično uredništvo: Matija Rijavec Jure Kajzer

Večkrat sem se vprašal, ali naj o tem pišem tudi na svojem blogu, pripovedujem znancem in neznancem okoli sebe. V preteklosti sem znal marsikatero osebno in intimno izkušnjo brez sramu in neprijetnih občutkov deliti s komerkoli. Konec koncev se je velik del moje pretekle zveze odvijal na blogih, pred očmi vseh. Iskrenost, sem razmišljal, je sproščenost do sveta in mene v njem. In zdelo se mi je prav, da sem v življenju sproščen.

Ilustracija: Natan Oblikovna zasnova: Studio Designis

Toda ne tokrat. Vsa bolezen in vse, kar se mi je dogajalo, je zarezala v najgloblje plasti moje intimnosti. Bil sem sam, izgubljen v lastnih strahovih in zmeden od realnosti, ki se mi je dogajala. Kaj naj sploh povem? Kako naj sploh razložim, o čem razmišljam? Ali si sploh želim povedati? Ali si sploh želim vedeti? In ravno v trenutku, ko sem se spraševal o vrednotah zasebnosti in svojem odnosu do bloganja, je vame udarila njegova temna plat. Javno razčiščevanje, obtožbe, komentarji ljudi, ki nimajo z mano prav ničesar skupnega, a vendarle ocenjujejo in sodijo moje življenje, moje odločitve, moje vrednote. Temna stran bloganja je temna stran življenja, ki ne premore razumevanja in dostojanstva. In v tem smislu ni posebnost bloganja, ampak posebnost človeka. Takšnega, kot smo. Gregor Fras, odgovorni urednik

Prelom: Jure Verč Uredništvo: Blogorola Kladezna 12, 1000 Ljubljana T.: +386 (0)1 426 50 73 urednistvo@blogorola.com www.blogorola.com Naročnina: narocnina@blogorola.com Oglasno trženje: Ervin Strnišnik T: +386 (0)40 666 645 E: oglasi@blogorola.com Tisk: Delo, d.d., tiskarsko središče

GO TO ↓

blogorola 44.8

10

Intervju: Anej Mehadžič

14

Tema tedna: Lenobica moja mala

22

Fotorola: Brez omejitev!

Naklada: 50.000 izvodov. Gostovanje: Domenca d.o.o. Prispevki v tiskani izdaji Blogorole niso lektorirani in ne izražajo mnenja ali stališč izdajateljev ali uredništva Blogorole. Več o pogojih uporabe in sodelovanju si lahko preberete na www.blogorola.com.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : ::::::::

naslednja stran >>

Anej Mehadžič je 23-letni študent Ekonomske fakultete – zase pravi, da je po duši in poklicu podjetnik. Če kaj, lahko to potrdimo. (...)

Lenoba je po definiciji pomanjkanje želje nekaj delati ali se truditi za nekaj. Dojemanje lenobe je lahko zelo različno glede na kulturo, navade posameznika in na okoliščine. Menda obstaja celo bolezen, kronična lenoba, ki je neozdravljiva. (...)

“Drage Blogorolovke in Blogorolovci! V rubriki Foto tedna objavljamo najbolj kreativne, vroče, izvirne in vsebinsko polne fotografije, ki ste jih posneli.” (...)


4

:: WAZ AP ::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b e r 2008 ::

ŠTUK- Elvis Jackson Matjaž Andrejašič otaza www.myspace.com/fot

09/10

ČETRTEK

10/10

PETEK

10/10

PETEK

10/10

PETEK

→ Kiberpipa (Kersnikova 6, LJ) → ob 19h

→ klub SubSub (LJ)

→ K4 (LJ)

→ Prešernovo gledališče (Kranj) → ob 19.30

VIP – za inovativne in podjetne V režiji univerzitetnega

YUngle w/ Shazalakazoo Si

ELEMENTS w. KEVIN SAUNDERSON Prvi Element nove se-

Moje pesmi moje sanje Zna-

inkubatorja in Kiberpipe – tokrat bo govoril Japec Jakopin, ustanovitelj podjetja Seaway, snovalec bark in bivši profesor ljubljanske Medicinske fakultete.

sploh lahko predstavljate kako živahno je na plesišču lahko kombiniranje elektronskih beatov in balkanskih semplov? Pridružite se nam na večeru z beograjskim dvojcem Shazalakazoo in vse vam bo jasno.

zone techno večerov v K4 je eden izmed treh botrov techno glasbe, detroitska ikona, ki je techno zvok popeljala v mainstream, a ostala zvesta undergroundu: Kevin Saunderson!

meniti družinski muzikal v režiji Matjaža Pograjca z znanimi imeni in otroki! Muzikal o čudežni moči glasbe, ki odpira okna in vrata naših src v ljubezen in svobodo.


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : WA ZA P : :

Sodeluj tudi ti!

rijo Pošlji nam segodka o d ij af gr foto aj in nam pomag briko ru i at rj va st sou tografije fo ji šl o Wazap. P i na st o v visoki ločljiv naslov rola.com. wazap@blogo

Miss Hawaiian Tropic 2009 Miha Rekar mr-foto.net

11/10

SOBOTA

11/10

SOBOTA

11/10

SOBOTA

→ klub SubSub (LJ)

→ K4 (LJ)

Mixit Po krajšem premoru vam bomo zopet postregli z vsonočnim drum’n’bass rajanjem v družbi domačih DJev, članov kar štirih slovenskih krujev (Vibe Department, DrumWise, Illegal. kr in Brejkschnitta). Podprite lokalne DJe!

AUDIODEVLISH's psycheK4 Roza – karaoke Voditedelic-trance night Audiodevli- ljica Seky – prisrčna, prijazna, sh se vrača s poletnih potepanj s poslasticami letošnjih poletnih festivalov. Live: YAB-YUM (Peak Records), DJs: P-MAC, Don Ziggy, Cuich, Naveen, Tyma.

→ K4 (LJ) → ob 22h

ljubka, nasmejana, visoka, urejena, dostopna in samska. Ups! Karaoke so tokrat odprte, naslednjič pa bodo že tekmovalne in za nagrade.

5


6

b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b er 2008 ::

POLITIK A

Jin jinovsvet.com

Obama obtožen sodelovanja s teroristom Zakaj – in ali res – prijateljuje s teroristom? izbiranju prijateljev, ali pa da je tako radikalen v svojih pogledih na svet, da se obkroža s sovražniki Amerike. Torej, še en način, kako igrati na patriotizem Američanov in nasprotnika očrniti kot izdajalca domovine. Zdaj, ko je manj kot mesec dni do volitev in McCain občutno zaostaja, zapovrhu še v mnogih ključnih državah, je priročno prav vsako sredstvo, ki bi utegnilo republikancem še prinesti zmago. Pomembno je tudi, da se pozornost volivcev preusmeri s potapljajočega gospodarstva na nekaj povsem drugega, saj ljudje glede gospodarstva bolj zaupajo Obami kot McCainu. Kot poroča New York Times (in radikalni republikanci imajo ta časopis za liberalno usmerjen in zaradi tega povsem neverodostojen, kot imajo mimogrede za neverodostojne večino medijev, ki niso FOX News ali desničarski talk radio) sta se Obama in Ayers v preteklih letih srečevala le občasno, prvič leta 1995 v Chicagu, ko je bil Ayers že

profesor in sta se pogovarjala o šolski reformi. Obama je svoje stike z Ayersom minimiziral, govornik njegove kampanje Be LaBolt pa je izjavil, ‘da je zamisel, da bil bil Ayers Obamov političen svetovalec ali nekdo, ki bi oblikoval njegove politične poglede, popolnoma napačna.’ Kot poroča CNN, so zamisel, da bi Obama imel tesne stike z njim, zavrnili tudi v mnogih drugih časopisih, v Washington Postu, Time magazinu, Chicago Sunu, The New Yorkerju in pri The New Republic. Po drugi strani se obtožbe vrstijo v desničarski blogosferi, ki kar poka od kritik ‘liberalnih medijev’, ki da nočejo povedati vse resnice in bi poročali povsem drugače, če bi John McCain za prijatelja imel kakšnega ekstremista, ki bi podstavljal bombe v klinikah, kjer opravljajo splave. Kar je smešno, glede na to, da Sarah Palin lahko povežemo s stranko za neodvisnost Aljaske in kaj je manj proameriškega, kot se želeti odcepiti in ustanoviti samostojno državo!? Resno obmetavanje z blatom se je začelo. Videli bomo, če bo v teh časih gospodarske krize to republikanskemu taboru v pomoč.

Foto: Reuters

»Ameriko vidimo kot največjo silo za dobro v tem svetu. Po drugi strani je naš nasprotnik nekdo, ki vidi Ameriko, tako se zdi, kot tako nepopolno, da prijateljuje s teroristi, ki bi napadli lastno državo.« Tako je podpredsedniška kandidatka republikancev v Englewoodu v državi Kolorado napadla Obamo. Ime terorista: William Ayers. Bill Ayers je bil od šestdesetih let naprej eden izmed vodilnih ameriških militantov. Leta 1969 je bil eden izmed ustanoviteljev radikalne levičarske organizacije Weatherman, ki so jo v FBI označili za domačo teroristično organizacijo. Istega leta je Ayers bil udeležen v bombnem napadu na policijski kip, pri čemer ni bilo žrtev, bilo pa je nekaj materialne škode. V naslednjih letih je sodeloval v drugih napadih, med drugim tudi na Pentagon. Zdaj Ayers poučuje na univerzi v Illinoisu, obtožbe proti njemu so bile zaradi nelegalnega prisluškovanja v njegovem primeru zavržene leta 1974 – po tistem je bil rehabilitiran. Kakor trdijo republikanski napadalci, in Palinova je le ena izmed njih, je Obama prijateljeval s tem teroristom in to bodisi pomeni, da ima izrazito slabo presojo pri


POLI TI K A

:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o kto b e r 2 0 0 8 Barbara Kvas

e-demokracija.si

Pričakovanja volivcev in delovanje strategov se ne ujema Raziskava inštituta E-voter institute je pokazala, da se pričakovanja volilnega telesa in delovanje strategov predvolilnih kampanj ne ujemajo, največji razkol pa je opaziti ravno pri spletnih komponentah predvolilne kampanje, kjer so pričakovanja volilnega telesa zelo velika, vseeno pa ostajajo spletne komponente finančno zelo podhranjene in nerazvite. Tako je recimo skoraj devetdeset odstotkov volilnih upravičencev, ki so jih vključili v raziskavo, izrazilo željo po uradnemu spletnemu mestu stranke oziroma političnega predstavnika, vseeno pa samo četrtina volilnih strategov meni, da je spletna kampanja učinkovit način komuniciranja z volilnim telesom. Nadalje več kot polovica vprašanih meni, da bi morali kandidati ali stranke komunicirati z videoposnetki, vendar pa se samo štirim odstotkom vprašanih volilnih strategov zdi, da so spletni videoposnetki koristni

Foto: Reuters

7

Premalo je internetne kampanje. pri nagovarjanju volivcev. Spletni strategi so si pri razporejanju financ za spletno komponento enotni – najbolj pomemben je razvoj in vzdrževanje spletnega mesta, na drugem mestu je ustvarjanje vsebin za splet in družbene mreže, na tretjem mestu pa se nahaja ciljanje volilne baze z elektronskimi sporočili. Raziskovalci so ugotovili “črno luknjo spletne kampanje”, ki nastane pri nagovarjanju latinoameriške in afroameriške manjšine v ZDA ter nagovarjanje manj izobraženih delavcev. Vseeno pa je v javnomnenjski raziskavi inštituta Pew večina Latinoameričanov, ki so prispevali denarna sredstva v predvolilni kampanjo, to storila preko spleta. Vir: PoliticsOnline

Medijski Watch Dog medijski.blog.siol.net

Slovenski tednik zdaj s pristopno izjavo v SDS V Slovenskem tedniku po novem več ne skrivajo svoje identitete. Na tretji strani 38. številke na skoraj pol strani objavljajo pristopno izjavo v stranko SDS: »Slovenska demokratska stranka je zrasla iz slovenske pomladi in odločitve za samostojno Slovenijo. Ni nam vseeno kam gre naša pot. Vemo, kaj smo in kaj hočemo. SDS ni združila skupaj želja po oblasti. SDS je stranka vrednot. Obzorje je širše od tega, kar vidimo danes. Zato gremo naprej. Vabimo Vas, da izpolnite pristopno izjavo in se pridružite Slovenski demokratski stranki.« Objava prijavnice za vpis v politično stranko je zelo verjetno kršitev Zakona o medijih in oblika politične propagande. Zanimivo je, da so oglas objavili na isti strani kot naslovni diskreditacijski članek, v katerem pišejo o pogoltnosti LDS in njene predsednice. Za kontrast. Slovenski tednik nadalje postaja plačljiv. Očitno so se skriti fondi izpeli točno na dan volitev – vprašanje za komisijo za preprečevanje korupcije. Obljubljajo, da bo številka poslej namesto 16 imela 32 strani, izvod bo stal 2 evra. Lahko pa si prislužite 15 odstotkov popusta: »Mesečna naročnina bo tako namesto 8,50 evra znašala le 7,30 evra. Tisti, ki boste naročilnico oddali do 15. decembra, boste Slovenski tednik prvi mesec prejemali brezplačno. Naročite se in vsak petek prebirajte vsebine, ki vam jih bodo čez teden zamolčali!« Saj res, od kod poznamo to

Objava prijavnice za vpis v politično stranko je zelo verjetno kršitev Zakona o medijih in oblika politične propagande. Zanimivo je, da so oglas objavili na isti strani kot naslovni diskreditacijski članek, v katerem pišejo o pogoltnosti LDS in njene predsednice. Za kontrast. udarno geslo? Iz bratske Demokracije, za katero Janez Markeš v sobotni prilogi Dela (4. 10. 2008) zapiše »tedensko glasilo SDS« in ki bo poslej dobila bratsko konkurenco: O Demokraciji največ pove slogan: “Objavimo, kar drugi zamolčijo.” Komentirajte na medijski.blog.siol.net


8

: : G O SPO DARSTVO : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b e r 2008 ::

Jeanmark imedi.si

Pravična delitev dodane vrednosti Ob kakšnem pivčku preveč in v ustrezno razgretem ozračju smo se zadnjič v pivskem krogu spomnili Marksa in Kardelja (izdelek je vreden toliko, kolikor je vanj vloženega človekovega dela) in malce razpravljali o tem, ali je delitev dodane vrednosti pravična ali ne. Seveda je ta debata prišla na vrsto po tem, ko smo rešili že večino svetovnih problemov, pa še par domačih za povrh. Gre za dokaj uveljavljeno, lahko rečemo kar socialistično, tezo, da se rezultati dela predvsem delavcev, napačno delijo. Da od dodane vrednosti, ki jo delavec ustvari in se realizira s prodajo, nekateri dobijo odločno preveč. Seveda se ob tem misli predvsem na imetnike kapitala. Pomalem pa tudi na vodstva podjetij. Resda je pa med tema dvema kategorijama, vsaj pri nas, meja precej zabrisana. Tako da, če že udrihamo, dejmo udrihat kar po vseh. To debato bi sicer lahko tuka že kar prekinil, predvsem zaradi besedice “pravično”. Namreč “pravično” ponavadi pomeni “tako, kot je meni prav“. Torej gre za popolnoma subjektivno zadevo, podobno kot recimo debatiranje o tem ali ti bolj sede laško ali union pivo. O tem lah-

Sta imela Marks in Kardelj prav, ali ne? ko razpravljaš na stotine let, pa do konca ne boš prišel. Ker enim pač sede bolj eno, drugim pa drugo. In prav je tako. Ampak poglejmo si to pravičnost delitve dodane vrednosti skozi praktičen primer. Recimo, da imamo enega šuštarja. Ne Šuštarja, ker on je bil v bistvu na strani delitve, ne na strani ustvarjanja, ampak šuštarja – čevljarja. On nabavi usnje in dreto, pa zašije čevlje. In pokasira 100 odstotkov ustvarjene dodane vrednosti od recimo 15 parov čevljev mesečno. Pravično? Pravično! Sedaj pa pride njegov kolega, pošteno in pravično je omeniti, da je malce predebel in rad kadi cigare (tipičen kapitalist pač), ki se je odločil, da on pa več ne bo sadil krompirja, ker je to preveč dela, in je zemljo prodal, z izkupičkom pa kupil čevjarski šivalni stroj. Ki mu sicer nič ne nuca, ker pač ni čevljar. Se pa odpravi k našem šuštarju in mu ponudi stroj v uporabo, da pa bosta dodano vrednost delila pol-pol. In

res. Čevljar sedaj zaradi pomoči stroja ustvari 30 parov mesečno, z enako ali celo manjšo količino vloženega dela in truda. In dobi 50 odstotkov tako ustvarjene vrednosti. Kar pomeni v bistvu enako kot prej, za praktično enako oz. manj dela in truda. Pravično? Naš podjetni lenuh, še malce bolj se je poredil in še boljše cigare sedaj kadi, sklene dogovore še z nekaj čevljarji, odreši jih nabavnih in prodajnih funkcij, vidi, kdo je primernejši za san-

dale in kdo za gojzerje, zrihta jim luči in ogrevanje, malico in prevoz na delo. In vse to rezultira v tem, da naš šuštar sedaj naredi 60 parov mesečno. Z manj dela in truda kot prej. In za to dobi četrtino takoimenovane dodane vrednosti. 75 odstotkov pa pokasira naš lenuh, ki sicer iz tega plača še elektriko in kuharico, ampak ostane mu pa precej več, kot čevljarju. Ali je to pravično?

Zirosi zirosi.net

Nazadnje sem ameriško reševanje finančnega sveta primerjal s Superhikovimi akcijami, danes pa sem naletel na novo primerjavo – na Wile E Coyota (zmedenega kojota iz risank o Zajčku Dolgouhcu, op. ur.). Zadeva je vsekakor vredna ogleda, tako zaradi vsebine, kot tudi zaradi spomina na stare dobre čase. Nepremičninski balon je povzročila vlada zato, da bi se izkopala iz problemov na delniških trgih v letih 2000-2001. Že leta 2006 pa je začel groziti hipotekarni balon na ne-

Posledice bomo nosili vsi, ne le Američani.

premičninskih trgih. Več kot 11 bilijonov dolarjev hipotekarnih dolgov preti na nepremičninskem trgu, ki je bil na višku nepremičninskega balona ocenjen na 22 bilijonov dolarjev, sedaj (najbrž okrog 20. septembra) pa je vreden samo še

18 bilijonov dolarjev, lahko pade na 9 bilijonov, preden se bo korekcija nepremičninskih trgov zaključila. Tudi, če se bo ubogi Wile iz te hipotekarne krize izkopal s 700 milijardami dolarjev, pa mu še vedno grozi velikanski tuji dolg. Analogija je dejansko precej dobra, vendar pa zadeve nekako ne zajame v celoti, saj Wile E Coyote vedno nosi sam posledice svojih dejanj, medtem ko bomo posledice dejanj ameriške in ostalih vlad nosili kar vsi – in to v veliko večji meri kot oni sami.

Foto: Reuters

Ameriška vlada kot Wile E. Coyote


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : GOS PODA RSTVO : : Poslovni utrip poslovni-utrip.si

Najbolj inovativna podjetja v Sloveniji Kaos

Gregor Cuzak iTIVI.si

Foto: Marta Lamovšek

Nacionalna komisija za inovacije na Slovenskem forumu inovacij je izbrala 10 najinovativnejših podjetij, ki bodo predstavila najbolje ocenjene inovacije na letošnjem izboru. Poleg tega bodo na izboru predstavili 30 najboljših inovacij ter 5 najboljših inovacij, ki so jih prijavili študenti in dijaki. 10. najinovativnejših podjetij v Sloveniji: Acroni, d.o.o. (tri inovacije), Domel d.d., Elektronček d.d., ETI Elektroelement d.d. (dve inovaciji, ena skupaj z Institutom Jožef Stefan), Indramat elektromotorji d.o.o. (dve inovaciji), Iskra Avtoelektrika d.d., Iskratel, Telekomunikacijski sistemi, d.o.o. (pet inovacij),

Kdo najbolj inovativen v deželi je tej? Izoelektro d.o.o., Pipistrel d.o.o. Ajdovščina in Trimo d.d.

Knjiga Jamesa Gleicka Kaos, ki sem jo v Konzorciju kupil še pred razpadom SFRJ, se mi zdi, je bila zame eno od odkritij, kakršnih je v življenju malo. Zanimivo pa je, da je še nekaj knjig name delovalo podobno in sem preko njih odkrival nove perspektive na življenje. Filmi se tudi znajdejo v tej kategoriji, čeprav verjetno redkeje. Naj ostanem pri kaosu. Verjetno ste že slišali, da je življenje pojav na meji med kaosom in redom. Da je preveč kaosa škodljivo, je najbrž jasno nemškim genom v nas, o škodljivosti prevelikega reda pa je jasno balkanskim. Merilu za kaos se v fiziki reče entropija. Večja kot je entropija, večji je kaos. Fizika tudi pravi, da se entropija celih sistemov ne more zmanjševati, lahko pa se zvečuje. Po domače – višja entropija pomeni višjo temperaturo. Če se sistem pregreje, potem doživi t.i. toplotno smrt. V podjetjih je balans med kaosom in redom ključen za preživetje. Podjetja z nizko stopnjo kaosa so hladna. Kar znajo početi, počnejo dobro, a le dokler se ne pojavijo spremembe v poslovnem okolju, te pa se dogajajo ves čas. Značilno je, da večje kot je podjetje, bolj je urejeno, a to pomeni tudi vedno bolj hladno. Značilnost velikih podjetij je zbirokratiziranost in neprijaznost delovnega okolja. Podjetja z visoko stopnjo kaosa so vroča. Ves čas so v giba-

Podjetja na meji med preveč in premalo kaosa so stroji za učenje. Se hitro prilagajajo, obenem pa imajo dovolj strukture, da jim ta zagotavlja konsistentnost.

nju, delajo ogromno projektov, pogosto ni jasno, kdo kaj dela, odzivnost na spremembe je velika, dela se tudi veliko napak, vendar je pogosto težava, da se na napakah takšna podjetja malo naučijo, ker se jim preprosto preveč stvari dogaja. Po domače – z ritjo podirajo to, kar delajo z rokami. Značilno je, da manjše kot je podjetje, manj je urejeno, je pa lahko prijetno za delo. Majhna podjetja so fleksibilna, a ne nudijo stabilnosti. Podjetja na meji med preveč in premalo kaosa so stroji za učenje. Znajo oboje, se odzivati na spremembe, se hitro prilagajajo, obenem pa imajo dovolj strukture, da jim ta zagotavlja konsistentnost. Njihova značilnost je, da so zelo hitra, pa vendar ne brezglava. Značilna je visoka produktivnost in to, da ljudje v teh podjetjih maksimizirajo svoje potenciale, pri čemer je korelacija med izobrazbo in uspešnostjo pogosto zelo nizka. Podjetja na meji med kaosom in redom so gazele. Komentirajte na cuzak.itivi.si

9


10 :: I NT ERVJU TED N A : : : : : : : : :

Anej Mehadžič je 23-letni študent Ekonomske fakultete – zase pravi, da je po duši in poklicu podjetnik. Če kaj, lahko to potrdimo.

Intervju: Si. R. Foto: Marta L.

anej.si http://anej.si/feed/

Anej Mehadži Kdaj in kako si začel blogati? Moje bloganje dejansko še ni povsem zaživelo, vsaj ne v taki meri, kakor sem si želel in predstavljal. Temu bo krivo pomanjkanje fokusa in preveč drugih stvari, ki jih počnem. Načrti so ambiciozni, možnih vsebin še več. Ampak razlog, da sem začel blogati, je bil moj prvi podjetniški projekt, kjer smo s partnerji postavili nekaj blogov (Žiga Vavpotič, Saša Gerčar, Blaž Kos). Plan je bil sicer razviti poseben projekt samo za produkcijo blogov, vendar pa je bil ta potem zamrznjen za nedoločen čas. In ker naj bi postavljali bloge, se je spodobilo, da tudi sam začnem pisati blog, tako da bom imel vsaj kredibilno osnovo za svetovanje. Kaj si želel doseči z blogom? Mislim, da je blog tisti osebni medij, kjer lahko vsak za skoraj nič denarja pove svojo zgodbo in deli s svetom npr. svoje znanje. Z blogom lahko narediš marsikaj, če imaš cilj in se ga držiš. Lahko pa je to samo tudi tvoj mindflow. Imaš vso svobodo na svetu in to je kul. Blog lahko dejansko postane eden močnejših orodij za

doseganje tvojih ciljev. Distribucija te dejansko ne stane nič. Edino, kar šteje, je vsebina. Če imaš kaj pametnega povedati in imaš publiko, ki jo ta vsebina zanima, potem te bodo brali. Z blogom človek lahko gradi tudi svojo osebno blagovno znamko, hkrati pa ga blog nekako prisili, da gleda na svet z bolj odprtimi očmi in išče navdih, kaj vse bi lahko napisal na blogu. Po vsem tem času, ko gledaš nazaj – kaj ti je blog 'dal'? Kakšno spoznanje? Te je razočaral, presenetil pozitivno? Neposredno mi je blog dal predvsem nekaj več razpoznavnosti, saj je na primer slovenski poslovni časnik objavil zapis z bloga, kako s seminarsko nalogo priti do zaposlitve. Tam sem tudi predstavil, kako se na slovenskih faksih pišejo seminarske, kar, sodeč po komentarjih, ni ravno navdušujoče. Sicer pa je članek želel izpasti samo kot dobronameren karierni nasvet – čemur je blog tudi namenjen – deljenju mojega znanja in opažanj. Svoje znanje želim deliti s svetom, da bi mogoče še komu drugemu s tem olajšal življenje.


11

Profil

Blogorola

Ime: Anej Priimek: Mehadžič Vzdevek:   (= Nepotreben balas Sem se jih znebil. t) Ime bloga: Anej.si  Spol: Moški URL: http://anej .si RSSl: http://anej .si/feed/ Starost: 23 Horoskop: Riba Verjamem v: Sebe Moji fetiši: Trenut ek, ko rečem “I told you so” Razvajam se: Pršu Naj knjiga: Drejče t, pršut k Naj glasba: Kar se in trije marsovčki de v določenem trenutku Naj film: Wanted Osebni slogan: I do of cake; I want th n’t want a piece e whole bloody bakery. Zares delam: Avto Za zabavo delam center.si : Avtocenter.si

Anže Višnar ⋆ visnar.eu Barbara Rijavec ijavec.si ⋆ www.barbarar avčič Christian Mikl e.com om ⋆ www.echo-h Blaž Kos ion.si ⋆ www.daimon ko ur M jan De janmurko.com/ ⋆ http://www.de Tadej Gregorčič .net ⋆ www.elasticlife r ika zn Go a len He logspot.com a.b flc ⋆ helenakno Jan Sitar ress.com ⋆ jansitar.wordp Uroš Trebec s/ ⋆ zabica.org /uro ič ot vp Žiga Va otic.com ⋆ www.zigavavp

ič Znanja ne zadržati samo zase, saj je v tem primeru neizrabljeno in od tega nima nobeden nobene koristi. Če misliš znanje zadrževati kot svojo konkurenčno prednost v stilu, da če bo kdo to izvedel, te bo pustil za sabo – je to navadna paranoja, katere zaključek je navadno ta, da te res pustijo za sabo, ker pridejo sami do istega znanja na boljši način in ga tudi bolje izkoristijo. Drugo in še pomembnejše spoznanje, ki mi ga je prinesel blog, je, da če ustvariš vsebino z dovolj veliko vrednostjo, jo bodo ljudje delili med sabo. Angleščina ima najbolj ustrezen izraz – remarkable content. Torej tisto, kar je vredno omembe. Ta princip se lahko aplicira tudi v biznis na produkte in storitve. Edino, kar je pri blogu negativno, je to, da zahteva veliko časa. Še posebej, če si picajzlast, kar se tiče vsebine. Katere druge bloge bereš? Kar precej. Trenutno mi je najbolj pri srcu Seth Godin. Kar se mene tiče, je bloger z največ zdrave kmečke pameti in izvrsten tržnik Iz osebnih izkušenj ve, kaj učinkuje in kaj ne, kaj lahko narediš bolje in kaj raje ne počni, kaj je pomembno in kaj brez veze. Njegovi blogi so polni res koristnih nasvetov in včasih je kar osupljivo, kaj človek vse opazi. Od slovenskih blogerjev se mu mogoče najbolj približa Aleš Lisac, on je tudi fejst. Berem nekaj blogov s področja osebnostne rasti, kot sta Craig Harper in Steve Pavlina. Ona dva imata bloge polne dobrih

nasvetov, kako dobro priti skozi življenje, velikokrat sta celo navdihujoča. Ponavadi pa dober opomnik, katere stvari v življenju so pomembne in katere ne, katere so nujne in katere lahko počakajo. V Sloveniji bi na tem področju izpostavil Žigo Vavpotiča, ki za svoja leta dosega res zavidljive uspehe in to preliva tako v blog kot tudi v svojo novo izdano knjigo (go get it!). Izpostavil bi še Smashing Magazine, ki objavlja res izvrstne izbore vsega, kar se dogaja na spletu, od najboljših predlog za Wordpress, do najboljših vodnikov po Photoshopu. S področja spleta in razvoja so odlični še Lifehacker, Vitamin, Profy in ReadWriteWeb. Od slovenskih blogov zelo cenim blog Blaža Kosa, Daimonion. si, Elastic Life Tadeja Gregorčiča, Nasvet.com Radoša Škrta in nenazadnje tudi blog Anžeta Višnarja, enega največjih vizionarjev, kar jih osebno poznam. Kako gledaš na 'blogersko sceno' oziroma t.i. 'blogosfero'? Gledano v celoti je jasno, da je tu preobilje vsebine. Veliko je blogov, ki nimajo neke pametne, usmerjene vsebine, manj je takih, ki dobijo svojo kritično maso bralcev. Po eni strani je za to kriva lahka dostopnost blogov, po drugi strani pa tudi pomanjkanje domišljije blogerjev. Nisem šel sicer preverjati številk, ampak mislim, da zna tudi tu veljati Paretovo pravilo, ki pravi, da ima 20 % blogov 80 % bralcev, mogoče je razmerje še večje.


12

:: IN TERVJU T E DNA : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b er 2008 :

Trenutno mi je najbolj pri srcu Seth Godin. Vendar pa to niti ni tak problem. Saj si vsak že izbere tistih nekaj blogov, ki jih lahko sledi in ki predstavljajo dovolj veliko vrednost informacij. Potem so tu agregatorji blogov, kot je npr. Blogorola, ki preko ocenjevanja in merjenja branosti blogov izluščijo najbolj »pomembne«. Potem so tu še orodja, kot so Digg, del. icio.us in podobna, ki prav tako služijo za izluščevanje tistega, kar šteje med objavljenim. Vendar pa, kakor bom razložil na primeru avtocenter.si, je tu prisotno dejstvo, da imamo preobilje vsebine in veliko parcialnih orodij za upravljanje s taisto vsebino. Vendar pa nobeno izmed njih ne odgovarja popolnoma na vprašanje, kaj je relevantno zame? Trend bo šel, oz. že začenja iti v orodja za konsolidacijo omenjenih orodij in nato na podlagi tega, kar uporabnik bere/ pregleduje/počne na spletu, za predlaganje relevantne vsebine za vsakega uporabnika posebej. To sicer velja za vso vsebino na spletu, del te so seveda tudi blogi. Ti bodo seveda še vedno obstajali, njihovo število bo seveda še naprej rastlo, vendar pa se bodo avtorji morali z vsakim trenutkom bolj truditi za svoje bralce. S čim vse se ukvarjaš? Trenutno je moja glavna zaposlitev avtocenter.si, kjer gradimo najboljši slovenski avtomobilistični portal z informacijami o nakupu, prodaji in vzdrževanju avtomobila. Tu skrbim predvsem za trženje, prodajo, finance in celotno administracijo podjetja. Res odlična izkušnja. Preostali čas porabim za delo na preostalih projektih prejšnjega projekta – Core Solutions – skupine za spletni razvoj in trženje. Kljub temu, da smo projekt zamrznili, še vedno po načelu word-ofmouth pride sem in tja kak nov projekt ali pa skrbimo za vzdrževanje in stranke, ki se vračajo. Tu pa je tudi še blog in pisanje za enega od slovenskih časnikov. Veliko časa porabim tudi za (social) networking. Predvsem Facebook je eno tako zelo luštno orodje za grajenje osebne mreže stikov. Prav tako se veliko ukvarjam z razvojem prihodnjih projektov. Moj cilj je imeti v svojem portfoliu zbirko med seboj komplementarnih projektov, med katerimi vsak funkcionira kot vzvod drugemu.

Da, imam tudi družabno življenje – neznansko uživam ob dolgih pijačah/ kavah, kjer za mizo s sogovorniki odkrivamo toplo vodo in rešujemo svet. Za dušo pa še vedno igram kitaro. Vikende ponavadi preživljam doma, v Žerovnici, kjer imamo majhno kmetijo. Tam z veseljem odklopim vse, kar se dogaja med tednom. Tako se med mojimi tipičnimi opravili znajdejo tako oranje njive, kot tudi filigransko natančno podiranje bukev v gozdu. Včasih se mi zdi, kot da živim dvojno življenje, spletno, hi-tech v Ljubljani in preprosto navdihujoče doma v Žerovnici. Storitev avtocenter.si je tvoj projekt ... Kako, zakaj si se odločil nastopiti na že tako polnem trgu avto-web storitev? Odločitev za produkcijo projekta ni bila moja, saj sta projekt že prej začela dva razvijalca. Razlog, zakaj sem se pridružil projektu, je bil predvsem ta, da sem bil takrat brez nekega pametnega projekta in sem pač rabil nov izziv. Po drugi strani pa me je prepričal idejni vodja s svojo vizijo, in tudi produkt sam, saj je bil že skoraj dobro leto nazaj veliko boljši od vsega, kar je trenutno na tem trgu. No, pa vedno se mi je zdelo fino mešati štrene na vrhu in posekati kakega glavnega playerja. Z našega stališča (vsaj slovenski) avtomobilistični internetni trg niti ni tako poln. V bistvu je še dokaj prazen. Obstaja sicer kopica nekih parcialnih rešitev – nekje imaš samo oglasnik rabljenih avtomobilov, nekje samo katalog novih, nekje samo kako koristno informacijo. Da ne omenjam, da so razne, sicer javno dostopne baze z res koristnimi podatki, kot je število lastnikov avtomobila, praktično skrite pred ljudmi. Prav tako nimajo ne ljudje, ne trgovci in uvozniki dovolj dostopnega in preprostega orodja za podporo odločanju – torej, kdaj prodati avto in zanj iztržiti največ ali kako najbolj učinkovito doseči najverjetnejše kupce določene znamke avtomobila. Nobeden na našem trgu ni še učinkovito povezal vseh informacij, ki jih ljudje in podjetja v tem poslu, dejansko rabijo.

Uporabnikom smo denimo že ponudili orodje preveri.avtocenter.si, ki ti z vnosom zgolj treh podatkov pove, koliko lastnikov je imel avtomobil, kje je bil kupljen, ali je ukraden ali ne, ali so na njem kakšne neplačane dajatve in ali je bil mogoče celo zarubljen. Mislim, da je tu definitivno priložnost in v ekipi dovolj znanja, da redefiniramo slovenski trg tako rabljenih kot tudi novih avtomobilov na enem samem mestu – avtocenter.si. Si dokaj kritičen do izobraževalnega sistema (Ali se motim?) - se ti zdi, da je 'dorasel' realnosti (kako, zakaj da/ne)? Ne motiš se, sem. Moja mati je profesorica in na ta način je bila formalna izobrazba vedno visoko med mojimi prioritetami. Glede na to so bila tudi pričakovanja velika. Za osnovno in srednjo šolo si že rečeš, ajde, okej, pač nekaj pred faksom. To se bo slišalo sedaj sicer dokaj naivno, ampak dejansko sem pred faksom pričakoval, da me bo res opremil s potrebnimi znanji in spretnostmi, da bom lahko prišel v podjetje in samostojno začel delati. No, to se ni zgodilo. Počasi dojameš, da si odvisen sam od sebe in da brez svojega angažmaja ne boš prišel daleč. Slovenski izobraževalni sistem definitivno ni dorasel realnosti. Mislim, da mu je bilo predvsem v zadnjih 8 letih narejeno veliko škode. Tako osnovna šola kot srednja sta dejansko podlaga za to, kar se potem dogaja na faksu. Začelo se je uvedbo devetletke, nadaljuje se z odpravo ocenjevanja s številčnimi ocenami. Na faksu smo priča zelo zmedenemu bolonjskemu sistemu, ki so ga uvedli po načelu, no, pa da vidimo, kako to zgleda, v Bolonji pravijo, da je to fino. Da vse le ni tako črno, ima izobraževalni sistem to dobro lastnost, da tisti, ki bodo kaj pomenili v svetu, študirajo. Vsaj moj faks, Ekonomska fakulteta, združuje nekaj res talentiranih, ambicioznih in pametnih ljudi, katere sem imel priložnost spoznati in z njimi delati. To pa je zame še največ, kar šteje.


13


14

: : TEM A TED N A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b e r 2008 ::

Lenobica moja mala Lenoba je po definiciji pomanjkanje želje nekaj delati ali se truditi za nekaj. Dojemanje lenobe je lahko zelo različno glede na kulturo, navade posameznika in na okoliščine. Menda obstaja celo bolezen, kronična lenoba, ki je neozdravljiva. Če samo pustimo ob strani dejstvo, da je lenoba (v neslabšalnem smislu) lahko posledica depresije ali brezvoljnosti. Da ne govorimo spet o intelektualni lenobi – gre za prav posebno neželjnost spraševanja vprašanj in preiskovanja dejstev; prav zaradi te vrste lenobe nastanejo 'črede' ljudi, ki se vedejo kot ovčke. A po drugi plati je lahko lenoba prav pozitivna – lahko pomaga odpraviti ali vsaj zmanjšati stres, seveda pa je blagodejna tudi za 'zdravljenje' prekomerne utrujenosti. Vsak ima dneve, ko rad obrede najbolj udobne fotelje po stanovanju in še zvečer ugotovi, da je še ves 'jutranji'. Vsak ima rad dan, ko ne naredi nič. Lenoba vendarle ni samo negativen pojav. Zanimalo nas je, kako lenarite vi? Kako se predajate brezdelju? Kako sploh definirate, kako zaznavate lenarjenje in lenobo? Jo pri sebi zaznate enako, kot pri drugih? Bi lahko rekli »lenoba osvobaja«? In če – od česa vas lenoba osvobaja?


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TED N A : :

15

Lord Wales lordwales.blog.siol.net

Lenoba, sladka razvada! Od česa me moja zasebna lenoba osvobaja? Definitivno od dobrih bejb – saj sem prelen, da bi jih sploh iskal. Če prav pomislim – sem od 23. oktobra napisal več postov, kot je povprečno število seks trenutkov! Je to dobro ali slabo? Glede na naslov mojega bloga: več idej kot imate, manj vas poslušajo, sem lahko malce zaskrbljen! Takšna hiperprodukcija – pa kljub temu skrbim bolj za kvaliteto napisanega kot kvantiteto – pa me noben ne pokliče, noben me ne kritizira ne graja. Sem pač na način pisanja neproblematičen, kot bi rekel eden od Slovenskih aforistov toplomer aktualnih političnih razmer. Najlažje je seveda kritizirati aktualno oblast, pa resnici na ljubo povemo, da prav veliko napak pri opoziciji, če se še tako trudimo, ne najdemo. Ostajam pa definitivno satirik, upam da mi bodo moj literarni junak in nick soimenjak oprostili, ker pisanje mojega romana zanemarjam. Moja lenoba se kaže tudi v tem, da nekaj dni ne zmorem pod tuš, zobe pa si umivam trikrat na dan! Iz dneva v dan ugotavljam, da sivino vsakdana premaga samo barvitost napisanega, pa kljub temu ne pišem vsak dan. Me pa vseeno skrbi – ko bom dobil bejbo, ali bom zmogel tak tempo seksanja kot pisanja? Najtežje bo ob četrtkih – ko pišem satirični štof – in saj veste, dragi, daj me, še – na srečo sem od tega še precej oddaljen. Seks in hiperproduktivno pisanje nekako ne gresta preveč skupaj, nekaj je treba

zmanjšati, zaenkrat lahko zmanjšam samo pisanje. Na lenobni svet gledam pisano, pa če kaj napišem, se takoj bolje počutim. Prelen pa sem, da bi urednike po telefonu klical. Če gre po mailu, v redu, drugače pa tud v redu. Spominjam pa se urednika – sedaj je, lahko bi rekli, odgovorni –, njegovih besed: Nikoli ti ne bo uspelo! Ko bi vedel, kako se je motil, čeprav je moja značilnost poleg občasne lenobe tudi skromnost. Uspe ti, ko najmanj pričakuješ, medtem ko te lokalna kulturna skupnost gleda kot bik v nova vrata. V času mojega pisanja, največ literarnega, se je zamenjalo kar nekaj urednikov in vlad, jaz pa sem še vedno to, kar sem. Občasno len. Zlasti za gledanje DVD filmov. Moja lenoba je kriva, da ko kupim nov naslov, težko odstranim celofan. Danes pa si bom potem, ko bom poslušal nekaj swingow Dire Straits, ogledal še legendarni film Milča Mančevsega Pred Dežjem. Pri objavah je pač tako, kot je, saj tudi vsaka bejba ne pade vsakemu! Kljub temu so mediji, če mi objavijo ali ne moji prijatelji. In še naprej se bom trudil satirično veseliti ta svet neštetih političnih in družbenih napak. Če političnih problemov ne moremo rešiti, jih vsaj pikro satirično kritiziramo oziroma smešimo. Ker dober smeh bolj rabimo kot lenobno stremljenje v bodočnost. Nekaj lenobnega pihanja v oblake in meditiranja ne škodi. Sploh, če smo v družbi z dobro bejbo!

Nekaj lenobnega pihanja v oblake in meditiranja ne škodi. Sploh, če smo v družbi z dobro bejbo!

Uršula pravi: Mar ni v zgornjem sestavku krepko nasprotje? Konkretno, med izjavo o skromnosti in nenehnem poudarjanju domnevnih dosežkov na področju pisanja?! Kaj bi šele bilo, ko lenoba ne bi preprečevala telefonskih klicev urednikov! Verjetno bi se naš planet vrtel okrog nove osi … Tokrat se oglašam zgolj zaradi toženja, da ob “takšni hiperprodukciji” (kakovostni, kakopak) nihče ne odreagira. Menim, da bi malček prave skromnosti pripomoglo k resnejšemu vtisu. In mnenje podajam povsem dobronamerno. Sicer pa …


16

: : TEM A TED N A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b e r 2008 ::

Renton rentonaktivno.blogspot.com

Lenoba je zdrava, pravijo znanstveniki Rana ura, zlata ura, a poznejša ura podaljša življenje.

Vsi vam že od malega pravijo, da morate trdo delati. Revije vam perejo možgane s konceptom, da boste lepi in zdravi le, če boste neprestano delali, dvigovali uteži in nasploh aktivno živeli. Dobra stara Biblija pravi, da je lenoba greh. Dobrodošli v Peklu. A – drage lenobe moje – prišla sta naša odrešitelja, ki naš najljubši šport podpreta z znanstveno razlago. Spoznajte Petra in Michaelo Axt, nemška znanstvenika, očeta in hči. Verjetno prvi oče, ki svojo hči podpira v lenobi. Okej, glede na to, da sta uspešna znanstvenika, verjetno ne govorita iz lastnih izkušenj. Torej – hinavski mesija. A bolje takšen, kot noben, ne? V svoji knjigi, imenovani Radosti lenarjenja, se upreta prevladujočemu modelu lepote in učinkovitosti, ki predvideva, da smo lahko lepi in uspešni le s trdim delom. Za lenarjenje v uspešnem življenju ni prostora. You wish. Pravita, da telovadba (sklepam, da preveč le-te, ker, bodimo iskreni, brez gibanja tudi ne boste daleč prišli) zmanjšuje dolgost življenja našega. Ko se veliko gibate, to ustvarja proste radikale, nestabilne molekule, ki imajo le en elektron, namesto dveh. In to ni dobro, saj te rade iščejo elektrone, ki bi jih dopolnili. Zato jih ukradejo od drugih molekul in s tem ustvarijo novo nestabilnost. Okej, dovolj kemije. Te proste radikale lahko uničite z antioksidanti, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi. A kdo sploh še jé sadje in zelenjavo?! Peter in Michaela pravita, da te lahko nadomesti lenarjenje! (Vem, zveni rahlo za lase privlečeno, a koncept ni slab.) Metabolizem spremeni proste radikale v vodikov peroksid, ki uničuje celice in pospešuje staranje. (Zmaga za kozmetično industrijo in njene čudežne kremice.)

Zdrav sprehod in zmerno prehranjevanje lahko veliko pripomore k zdravemu, dolgemu življenju – če odštejemo možnost teroristov in morilskih belih zajčkov. Nemška znanstvenika pravita, da se nihče ne sme sramovati odmorov, še posebej, če šefa ni. Tako je. Vsi, ki ta članek berete med službo, si vzemite še pet dodatnih minut odmora. Ljudje potrebujejo počitek, vedno, ko začutijo potrebo po njem (bolj očitnega stavka ne bi mogel zapisati). Počitek je zelo dobro zdravilo, še posebej za možgane. Ko počivate, možgani nevtralizirajo kortizol, hormon, ki ga telo proizvaja v stresnih situacijah. Ta hormon uničuje možganske celice in lahko vodi do izgube spomina ter prezgodnje senilnosti. Da pa Axtova ne govorita tja v tri dni, nam pove podatek, da je bil oče član nemške tekaške ekipe, ki je verjetno kar veliko pretekla in se razgibavala. Hči pa je dobila srebrno medaljo na 10 kilometrov, ko je sledila očetovim stopinjam. Ah, pa je šla po vodi obtožba o hinavskem mesiji. Avtorja ponazorita svoje ideje o »življenjski energiji« na primeru živali. Živali v ujetništvu živijo dlje kot tiste v divjini, pa ne zaradi pomanjkanja plenilcev, ampak zato, ker nimajo skrbi za hrano. Živali v divjini pretečejo kilometre, da ujamejo kosilo, tiste v živalskem vrtu pa ga dobijo na pladnju trikrat na dan. Človeški primer so menihi in nune, ki se, roko na Biblijo, ne pretegnejo. Baje živijo dlje kot ostalo prebivalstvo. A ta podpora lenobi ne pomeni, da se ne smemo gibati. Bolj kaže na pomembnost umirjenega življenja in izogibanja stresu. Temu pa se izognete, če občasno ne delate ničesar. Posedate naokrog in prodajate dolgčas.

Boris zitko.net

Lee Yen Chu Ga Lenoba? Leeeeeenoba? Lenoba je zakon, model!!!!

Len sem, priznam, kdo pa ni kdaj pa kdaj … no jaz sem skoraj vedno. Pa ne gre se za tako lenobo, da ne počnem čisto nič, da samo ležim in se redim. A-a, drugačna lenoba sem. Težko je dobro opisati lenobo, (oh, wait! kaj pa če sem spet samo len in se mi ne da razmišljati, kako misli prenesti v besede), ah, zakaj bi jo opisoval, saj jo vsi dodobra poznamo. Sam se zatekam k lenobi zelo pogosto, predvsem zato, ker pač v tistem trenutku nisem ravno pri volji početi stvari, katere bi takrat moral. Primer: tudi trenutno bi se moral ukvarjati s knjigo, ki jo moram prebrati do ponedeljka, a sem prelen, da bi se spravil. Raje posedam pred računalnikom ter blogam, ali pa žongliram. Torej ni res, da samo ležim in se redim, počnem marsikaj drugega, namesto tega kar

bi moral, ker sem pač prelen za določene zadeve. Najpogosteje pa lenarim tako, da se uležem na kavč, posteljo, tla, gledam v zrak ter štejem molekule kisika ob glasbi, ker pa se pogosto zmotim pri štetju, na koncu odtavam v globoko fazo zamišljenosti, kjer se izgubim v zmedi raznoraznih misli. S pomočjo lenobe ubežim vsakodnevnim težavam, pritiskom ter stresu, ki ga proizvede naš tempo življenja. Uživajte v lenarjenju tudi sami še naprej, se splača.


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TED N A : :

17

Alcessa alcessa.wordpress.com

Oda moji najdražji, s predgovorom O tem ne more biti nobenega dvoma: definitivno živim, da delam. Tudi obratno seveda velja, a to je le trda in prozorna skorja vsakdanjika, navaden izgovor. Domišljam si še, da bi tudi kot klon Paris Hilton hotela samo eno – delati, ustvarjati, biti zaposlena, ukvarjati se z. Torej biti klon Heidi Klum, a vstran od oči javnosti in posledično z manj naživciranih pred televizijskimi zasloni. Nekako tako. Začela pa sem povsem drugače, bolj preprosto. Kot dojenčica sem tiho in molče prespala vso svojo dojenčkavost. Šele kot mulka sem se zbudila in prebujeni duh me od takrat naganja sem in tja, vsepovsod, v širine in globine – redke so stvari, ki bi jih pri tem odklanjala. Droge, ja, živ dolgčas, če dogaja samo v glavi in samo meni. Moja edina droga so itak knjige, sploh tiste polne življenja. Poleg knjig pa sem si življenjske izkušnje ter s tem prepotrebne cekinčke pridobivala tudi s kakšnim nenavadnim delom, recimo z obiranjem sadja, pakiranjem premoga, delom v gorski koči in za tekočim trakom, da o razvajenih mulcih niti ne govorim, čigar starši so pri njihovih rosnih 5 ipd. letih pričakovali tekočo nemščino, dobro matematiko, lepo vedenje in druge sorodne zadeve. Kar sram me je govoriti o tem, a najlepša stvar pri mojem statusu freelancerja je poleg tistega nekaj svobode ravno dejstvo, da večino časa … delam. Ne ukvarjam se s strankami, odnosi, klju-

valnimi hierarhijami, osebnimi problemi drugih ter njihovo odvisnostjo od profiliranja in pa z lastnim pomanjkanjem zanimanja zanje, ukvarjam se izključno s svojim delom. Berem, premišljam in tipkam, ves ljubi dan, do večera. Dokler ne nastopi čas za moj drugi jaz. Dovolj je bil en sam stavek, ki ga moj ljubi nikoli ni pozabil, rekla sem namreč: »Udobno ležati je najpomembnejša stvar na svetu.« Tako sem ga nekega dne poučila, s svetlečimi očmi, vsa prepričana in modra. Takoj mi je verjel. ODA O postelja, svetišče mojih želja, prizorišče mojih sanjarenj, če tebe ne bi bilo. Kadar zlezem vate, s tvojo preveliko odejo in majhnim vzglavnikom, se umirim, omehčam, sprostim, osvežim, spremenim… In ne naveličam se te prehitro, nikakor ne. Preden se povrnem v svoje alternativno življenje aktivne osebe, si vzamem kar nekaj časa. Najraje te imam budna, ker se tako nenehno zavedam, kako fajn si. Včasih me mučiš in se prebujam, a zmeraj sem hvaležna, da obstajaš. Vem, marsikdo bi rekel, da iščem nadomestek za maternico, vendar ti ljudje ne vejo, o čem govorijo. Postelja je vendarle velika, zračna in suha?!?! Hvala ti, da si, ker sem tako tudi jaz. Osvobojena same sebe.

Udobno ležati je najpomembnejša stvar na svetu.

Nika darlingnikki.blog.siol.net

Kaj je lenoba?

mira pravi:

Tole.

Sikfak pravi: Pizda, ukradla si mi idejo. No, ali pa sva si samo sorodna v razmišljanju.

Snowblind pravi: CRKNTA! OBA STA MI JO UKRADLA! Sm hotu napisat ”Sm prelen, da bi pisou. Tkole” … jao jao …ampak sm vedu, da se nauš mogla upret čarom blogorole …

Enkrat vsakega mine, veliko časa si porabila, za blog.

Kakarun pravi: Lenoba je mirovanje in nedejavnost. Nekaterim droga, drugim nadloga, tretjim način življenja. Lenoba – vsak ji bo zvest do groba!


18

: : TEM A TED N A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b e r 2008 ::

Sanja www.vecer.com/blog/something special

Lenobe ne prenesem, a včasih pride prav Bodite leni – a pazite …

Prideš v službo, a ob pogledu na kaos te skoraj kap. Najprej moraš vse skupaj spraviti v red, da lahko v miru začneš delati. Morda kdo sploh ne bi opazil nereda, a imam to smolo, da ga. Vsako malenkost, ki ni tam, kjer bi morala biti, vsako malenkost, ki ni opravljena tako, kot bi naj bila – vse opazim. Tega ni vedno enostavno prenašati. Določene stvari seveda toleriram, ima pač tudi sodelavka kdaj slab dan in se ji ne ljubi česa postoriti, a ko se to dogaja prepogosto, ko nima volje narediti niti osnovnih stvari, takrat počim. Pri ljudeh na delovnem mestu ne prenesem površnosti, zmedenosti in lenobe. Če delaš, bodi zbran in delaj. Ne rečem, da se je treba metati na zobe, da bi bilo vse postorjeno, ampak če vse opraviš sproti imaš potem tudi čas za branje kakšne revije ali reševanje križank med delovnim časom. Sama sem na nek način perfekcionist, rada imam vse urejeno in imam vedno plan, kdaj in kako kakšno stvar opraviti, zato me morda zmedenost in neorganiziranost pri drugih ljudeh tako zelo moti. Lenoba, tista konstantna lenoba na delovnih mestih, mi dvigni pritisk. Ne prenesem lenih ljudi, ki samo sanjajo in čakajo, kdaj jim bo kaj padlo z neba. Vzgojena sem bila v delovno dekle, ki ne prenese sponzorstva. Za vse, kar imam, sem se vedno tru-

V prihodnji številki

dila, delala, se včasih morala tudi čemu odpovedati, ampak zato sem toliko bolj ponosna nase, ker vem, da sem vse dosegla sama. Ja, saj vsi kdaj sanjamo, kako lepo bi bilo, če bi imeli to ali ono, kako bi bilo, če bi imeli kupe denarja – ampak, eni se trudimo, da dosežemo svoje cilje, drugi pa le leno čakajo na čudeže. Lenobo podpiram le v enem primeru. Kot način sprostitve, da se znebimo vseh misli, skrbi, obveznosti. Tudi sama se kdaj zjutraj zbudim in si rečem: »Danes pa bom samo lenarila,« in prav je, da si to občasno dovolimo, če nam le to ne zleze pod kožo. Moje lenarjenje zgleda ponavadi tako – zjutraj vstanem kako urico bolj pozno kot običajno, si skuham kavo, jo pijem kako uro. Privoščim si vročo penečo kopel v bani, nato pa se uležem in gledam televizijo ali berem, če je slabo vreme. Če je vreme lepo, grem na kak sprehod, morda še na kakšno kavo in čvek. Občasno si privoščim kakšno kopanje in savno, da se še dodatno sprostim. Večeri so več ali manj vsi enaki. Topel tuš, metin čaj, glasba ali kak dober film in svečke. Ja, svečke. Ne le za romantične večere, tudi za sprostitev. Prižgane svečke me pomirjajo, me napolnijo z neko čarobnostjo. Torej ljudje, bodite leni, toda naj vam ne pride v navado, da bi bili potem leni tudi v službi.

Več o prihodnji temi tedna na blog.blogorola.com

Ciljam, torej sem

Blogorola # 45/08

Govori se, da ima vsak od nas cilje – postavljene zavestno ali podzavestno. Le redki med nami dejansko 'lebdijo v življenju' in se mu načrtno pustijo premetavati po svoje – vsaj upamo, da je tako.

Teme tedna je osrednji vsebinski sklop Blogorole, kjer lahko s svojimi prispevki sodeluje vsakdo! Pravila so preprosta – blogerka ali bloger na svojem blogu objavi zapis na izbrano temo in o zapisu obvesti uredništvo na:

Tokrat nas zanima – se teh ciljev zavedamo? So to le hotenja, ali pa jih sistematiziramo, jih dosegamo s sistematičnim delovanjem? Kaj smo za doseganje svojih ciljev pripravljeni narediti? Kako se stimuliramo, kadar nam zmanjka volje ,zagona, morale? In kako pazimo, da pri doseganju ciljev ne počnemo neumnosti? Gremo kdaj čez 'trupla'? Se grebemo? Smo tako zagrizeni, da je povprečen pitbul proti nam videti navadna brezzoba muca? Dragi državljanski novinarji – povejte nam vse o svojih ciljih ter dogajanje glede le-teh! Pa še trick vprašanje za konec – so vaši cilji tudi vaše sanje?

tema@blogorola.com

Zapis naj bo čim krajši (okoli 2.000 znakov), saj želimo znotraj omejenega prostora objaviti čimveč prispevkov. Mrtva črta: nedelja 28. 9. 2008 zvečer do 20:00


19


20

:: TEH N O LO G IJA : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b e r 2008 ::

CerpinTaxt moblog.si

Karmen gizmoti.si

Prvi Nokijin na dotik

Tipkovnica z zeeeeeelo velikimi tipkami

Tudi Nokia je končno uradno predstavila svojega dolgo pričakovanega bojevnika v bitki med “naslednjegeneracijskimi” multifunkcionalnimi touch-screen telefoni. Tretjega oktobra so na novinarski konferenci v Londonu pokazali, kaj so zadnje leto skrivali pod kodnim imenom Tube. Nokia 5800 XpressMusic, kot se sedaj uradno imenuje, je prvi Nokijin telefon z na dotik občutljivim zaslonom in brez tipkovnice. Gre torej za še enega “iPhone killerja”, ki poskuša biti telefon, glasbeni predvajalnik, spletni brskalnik, GPS sprejemnik, kompas, likalnik in spenjač papirja v enem. V ta namen so famozni operacijski sistem S60 prilagodili tako, da ga lahko upravljamo zgolj s prsti ali priloženo trzalico. Ja, kitarsko trzalico, kajti telefon v prvi vrsti cilja na glasbene navdušence. Integrirano ima namreč Nokijino spletno glasbeno trgovino, ki se trudi konkurirati iTunesom.

Telefon, katerega podrobne specifikacije si lahko ogledate spodaj, je izenačil vse glavne lastnosti konkurentov (3G, GPS, akcelerometer) in prihaja na tržišče konec letošnjega leta, po ceni 279 evrov (če je to res cena brez vezave, je izredno ugodno). Predstavitvene filmčke, fotografije teste in prve vtise boste našli na Gizmodu, Crunchgearu in še kje. Sedaj so znani praktično vsi veliki akterji, ki se bodo v naslednjih letih spopadli za prevlado na trgu. Naj zmaga najboljši!

Blogerski kolega si je poškodoval prste. Ker tisti, ki imamo prste prirasle na tipkovnice, dobro vemo, kako hudo je lahko … Ker sva se z Milanom že malo pohecala v komentarjih, sem mu šla čisto zares poiskat tipkovnico, ki bi jo lahko uporabljal. Kljub “punčki”, ki jo trenutno pestuje na roki. Bilo je čisto lahko! V Google sem vtipkala “keyboard with big keys” in hopla - prvi zadetek je bil idealen: bigkeys.com. Če je kolega slučajno še levičar, sem našla še pravo miško. Prvo, kar sem preverila, je bilo

– jasno – tudi, ali je tipkovnica kompatibilna z Maci. Takole, dragi blogerski kolegi – če boste še kaj eksperimentirali z žagami po svojih prstih, vedite, da lahko kljub bolečinam še vedno pridete na svoj najljubši blog. Le s tistimi malimi pisanimi tabletkami prosim, previdneje. A grem poiskat še kaj proti bolečinam? Smeh pomaga.

:: FET I Š I :: K R ATKO CAS N I K .COM : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :::::::::::::

Ne vem, kaj bi rekli pri društvu za zaščito živali, ampak meni se zdi ideja skrajno kul. Namesto da hrčki, miške in ostali domači glodalci pretegujejo svoje noge na v prazno vrtečih se kolesih v kletkah, jih posedemo v majhne plastične avtomobile, postavimo na namensko dirkališče in opazujemo dirko. Avtomobilčki so pravzaprav predelana klasična kolesa za hrčke in so vozna tudi zunaj dirkališča. Naj zmaga najhitrejši glodalec!

www.firebox.com

Hrana za tahude igričarje Pravi gamerji vemo, kako naporne so lahko 8-urne seanse WoWa in kako težko se je včasih odlepiti od monitorja, pa če tudi samo za hiter prigrizek. Malo za šalo, malo zares –Gamer Grub je namenjen vsem tr00 hardcore igričarjem, ki nimajo časa za spodobno zdravo kosilo. Sendviči, pizza, wasabi ali čokolada so pakirani v praktično embalažo, ki omogoča hiter dostop do vsebine in baje ne masti prstov in ne pušča drobtin po vaši tipkovnici.

gamergrub.com

Foto: promocijsko gradivo

Dirkališče z avtomobili za hrčke


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEH N OLOGI JA : : Računalniški servis www.racunalnik-servis.com

Nova Picasa V enem od starejših blogov sem že pisal o Picasi, precej dobrem brezplačnem programu podjetja Google za osnovno obdelavo digitalnih fotografij. Program s svojo preprostostjo ni namenjen zahtevnim uporabnikom, pač pa preprosti (osnovni) in hitri obdelavi digitalnih fotografij. Z prvim oktobrom je Google objavil novo verzijo svojega programa Picasa. Po namestitvi nam program vedno pregleda celoten disk in vse najdene slike razporedi (”organizira”) po svojih imenikih. Na teh slikah lahko potem delamo osnovne popravke – popravimo ostrino, osvetljenost … Ko sliko obdelamo, jo lahko objavimo preko Googlovega Picasa Web Albums. Program je

integriran s Picaso in nam daje na razpolago približno 1 GB prostora za objavo slik v internetu. Program Picasa omogoča tudi izdelavo predstavitev in filmčkov, katere lahko kasneje avtomatično naložimo na YouTube. Med drugim lahko v novi Picasi tudi sinhroniziramo slike z našega računalnika z programom Picasa Web albums, retuširamo slike, pregledujeme slikovne datoteke z Picasa Photo Viewer, ustvarimo in popravimo filmčke, zajamemo zaslon ali svojim slikam dodamo tekst oziroma vodno pisavo. Program je v svoji osnovi mišljen kot dovolj preprost, da ga lahko uporablja tudi malo slabši uporabnik računalnika. Seveda pa z dodanimi funkcijami v novejše verziji svojo preprostost izgublja in kot tak postaja vedno bolj zakompliciran za rabo.

Poslovni utrip poslovni-utrip.si

V Dubaju načrtujejo gradnjo največjega LED zaslona Družba Tameer Holding bo v Dubaju zgradila največji LED prikazovalnik na svetu. Podjetje iz Združenih Arabskih Emiratov bo v dubajskem okrožju Majan z LED zaslonom prekrila kar celo stolpnico – zaslon, ki bo prekril kar 33 nadstropij, bo menda mogoče spremljati tudi iz oddaljenosti 1,5 kilometra. To bo močan medij za oglaševanje, obveščanje in umetnost, še poroča spletni portal Gulfnews.

:::::: ::::::::::::::::::::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : KRATKOCAS N I K . COM : : FETI Š I : :

Foto: promocijsko gradivo

Neskončno vrteča vrtavka Stormtrooper pulover Motorizirana vrtavka na baterije? Človek bi rekel, da tako tej starodavni igrači odvzamemo ves čar in smisel. Pri iwantonofthose.com se očitno s tem ne strinjajo.

Vojnozvezdni navdušenci imajo zdaj na voljo še en zbirateljski artikel več. Pri Ecku so namreč pripravili prav zanimive puloverje s kapucami, ki izgledajo kot liki iz kultne filmske sage.

Neskončno vrteča vrtavka se sicer v resnici lahko z enimi baterijami vrti samo okoli 8 ur, kar pa je najbrž vseeno dovolj, da izpade zanimivo na pogled. Še posebej, ker ima ob strani LED diode, ki ob vrtenju rišejo hipnotično mavrico.

Tako vam na zborovanja ne bo potrebno nositi plastičnih čelad in oklepov, temveč se lahko Stormtrooperja ali Boba Fetta igrate že, če si samo oblečete tovrsten zabaven pulover.

www.iwantoneofthose.com/non-stop-top

www.shopecko.com

21


22

: : FOTO RO L A ::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b er 2008 ::

⋆Zmagovalec tedna Hands wit

h red light | David Verlič

Brez omejitev!

| davidverlic.blogspot.

com

Drage Blogorolovke in Blogorolovci! Po temeljitem premisleku na podlagi vedno številčnejšega glasu ljudstva smo se naposled le odločili, da vas v rubriki Foto tedna nehamo omejevati s posebnimi tematskimi razpisi. Namesto tega lahko odslej v rubriki Foto tedna sodelujete s katero koli fotografijo, ki je posledica pritiska na sprožilec vašega fotoaparata in ki si jo želite deliti z nami. Fotografije v čimvečji ločljivosti, z imenom avtorja in povezavo do bloga avtorja ter naslovom fotografije pošljite na naslov uredništva foto@blogorola.com.


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : FOTOROLA : :

↑ Koš | Ana Avsec | na Fac

ebooku

↑ Freedom | Sabina Košir

ntar | anze.frantar.com Roza maškara | Anže Fra

| corpulse.blogspot.com

son_wanna_have

k | www.myspace.com/gib

crete | Dino Kužni ↑ Alone in the desert of con

23


24

: : L AJF STAJL :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b e r 2008 ::

Uniformiranka corpulse.blogspot.com

Puštr, trd vrat in ljubezen … Včeraj pozno sem odšla v posteljo. Sama. Kljub anatomskemu oblikovanemu puštru, kot mu jaz pravim po domače, sem noč prebila mučno. Obračanje sem pa tja, rinjenje puštra po vsej širini in dolžini moje (pre) velike postelje ... Po vsem tem času muk in težav so se mi napele vratne mišice, vse me je motilo, vse je bilo odveč, za znoret! Jaz pa bi samo rada spala! Kar je zanimivo pri vsem tem pa je to, da se mi take težave ne pojavijo, kadar spim v dvoje. Takrat, ljubi moji, pa lahko ležim na kupu cementa z glavo v zraku, pa ne čutim nobene potrebe po obračanju, napetih mišic in bolečin v vratu, ne rabim niti puštra! Takrat imam ob sebi partnerja, »anatomsko oblikovanega« po moji meri in problemi izginejo takoj, ko se začutiva. Lahko mirno sanjam naprej in dan začnem spočita, brez trdega ... vratu seveda!

Ruth ne-smisel.blogspot.com

Sveta ne moreš spreminjati Pri svojih letih to že vem.

s slovenskim priimkom, predstavniki moškega in ženskega spola. S plavo barvo las, s črno, temno in svetlo rjavo. Kar pa je bilo vse skupno – državljanstvo. Slovensko državljanstvo. Slovenci prav simpatično dopolnjujejo stereotipno ksenofobijo, ki se je razpasla v zadnjih letih. Je to res nekaj brez česar se ne da živeti? Sem res tako zelo drugačna od drugih, ker me k Sloveniji veže le državljanstvo. Komentarji ljudi,

ki ne vedo koga imajo v družbi me ne ganejo, ker se ne zavedajo povedanega. Ker so omejeni in nerazgledani. Ker preveč idealiziram. Ker jih je strah drugačnosti. Ker se ne zavedajo teže izgovorjenih besed. Ker se izmikajo dialogu, ko jih opomnim kaj sem po izvoru v resnici. Ker se mi opravičujejo. Ker želijo spremeniti že povedano. Ker so strahopetci. Ker enostavno nimajo argumentov. Ker imajo intelekt

na nivoju prestrašene kumarice. Ker enostavno ne poznajo zgodovine. O Slovenci, čista rasa, kjer hiša stoji mojega deda. Kako popolna so vaša življenja in kako manjvredno se počutim, ko poslušam take opazke.

Foto: Reuters

»Sovražim Hrvate.« »Govori slovensko, ker si v Sloveniji.« »Prokleti Šipci.« »Sovražim Madžare.« »Sovražim Hrvate in Madžare.« »Sovražim Cigane.« Ob takih izjavah samo še sedim mirno pri mizi in mi mozak zablokira. Potpuno. Podobno kot sedaj, ko sem pomislila kolikokrat sem to slišala v zadnjih tednih. Pa ne v eni in isti družbi. Ljudje različnih narodnosti, različnih priimkov, različnih višin, izobrazb, starosti so izjavljali take stvari. Pravniki, strojniki, ekonomisti, računalničarji. Visoke, nizke rasti, s priimkom na –čić,


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : LAJFSTAJL : : MaMlaz pikainmamlaz.blog.siol.net

Reklama o zadnjični odprtini

Foto: Marta Lamovšek

WTF? OK … Nisem vedel, ampak resnici na ljubo zadnjiki, razen lastnega, nikakor niso področje, o katerem bi rad izvedel kaj več. Pri poplavi “različnih” reklam o pralnih praških, vložkih, ostalih čistilih (dr. Hana Suralova rulz) in o tem, kako po čiščenju dejansko lahko ješ iz WC školjke in si zobke potem podrgneš s priročno krtačko, ki največkrat stoji zraven prej omenjenega priljubljenega keramičnega kosa straniščnega pohištva, me je včeraj presenetila reklama, ki pokriva čisto drugo področje. Tisto, na katerega sonce le redko kdaj posije. Niti vedel nisem, da ima človek lahko toliko različnih problemov z zadnjikom. Rdečica, srbečica, razpoke? V glavnem – reklama obljublja takojšnje olajšanje pri dokaj enostavni uporabi. Previden moraš biti samo, da mazila za zadnjik ne zamenjaš s kakšnim operilom, ki se aplicira v nos in obratno. OK … Najbrž bi v obeh primerih hitro ugotovil zmoto. Mnenja sem, da take reklame sodijo na pult

Niti vedel nisem, da ima človek lahko toliko različnih težav z zadnjikom. lekarne ali pa v čakalnico pri zdravniku. Nikakor pa ne na TV in to, po možnosti, v času večerje.

Šuši komentira Ja, malo je želodec obrača joča. Mogoče pa se bodo zda j ljudje mirno čohali po riti sredi mesta in ostale gleda li s pogledom v smislu:“Sa j vem, da ima vsak drugi člo vek probleme z zadnjikom , priznaj si in se počohaj tud i ti!”

Nika komentira: Tralala hopsasa, menja t vložek hitro, ja … Ej, vem zgodbo o tem, kaj so bab e delale med menstro v 19. st. in kak so župniki preverjal, če jo majo al ne … Za crk nt! Ti povem …

Hotimir komentira: Ista figa je z reklamami za vložke, tampone in protez e. Bljak. Samo čakam še, da mi bodo namesto modre tekoči ne tam po vložkih in tampo nih polivali rdečo.

25


26

: : F IL M O RO L A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b er 2008 ::

Sakurazuka

Kratkočasnik

Akane OP Anime serija, postavljena v šolsko okolje. Presenečeni? Menda jih bo v sezoni 2008 še kar nekaj. Zgodba: ljubko dekljico ogrožajo popadljivi fantje … Več: sakurazuka.wordpress.com

Iztok Gartner

Jan G.

Synecdohe, New York

Elizabeth Shue

Napovedan je gurmanski filmski pridelek, ki bo pod taktirko Charlieja Kaufmana narekoval ponderiranje o eksistenci, tokrat na podlagi pomanjšanega New Yorka v New Yorku. Zanima? Dobro!

Iztok Gartner je na blogu čestital Elizabeth Shue in Kate Winslet. Sprašuje se tudi, ali nas ima Đuro za bedake ali za konje. Napisal je tudi nekaj filmskih ocen – recimo za Death Race.

Tropski vihar Zapis o nekorektnosti in provokativnosti, neotesanosti in ekscesnosti ter grobem parodiranju filmov – pa o tem, zakaj se nas tovrstne butaste komedije dotaknejo. Vredno branja!

Več: iztokgartner.blog.siol.net

Več: filmxi.blog.siol.net

Več: kratkocasnik.com PaucStadt paucstadt.blog.siol.net

Hud (1963)

Zgodba se prične, ko mladi Lonnie ves zadihan išče strica Huda. Ena izmed krav je poginila, pravega vzroka pa ne vedo. Med čredo se je najverjetneje naselila bolezen, ki redči govedo, zato Hud predlaga naj celotno čredo odprodajo preden se razve in naprtijo težave komu drugemu. Oče Homer se s tem ne strinja in pokliče oblasti. Veterinarji ugotovijo, da gre za bolezen, zato zahtevajo poboj celotne črede. S tem bi ranč Bannonovih bankrotiral. Hud in oče Homer sta na različnih bregovih, to pa še dodatno izostri njun odnos, ki že leta ni idealen. Še več, oče jasno pove, da sovraži svojega sina. Hud Bannon je tipični antijunak. Je egocentričen pozer, ki ljubi ženske in alkohol. Je hladen arogantnež, ki ne spoštuje moral-

nih zakonov takratne družbe. Izogiba se odgovornostim in še naprej živi divje življenje. Kljub temu, da je bil pred leti kriv smrti svojega brata, se zdi, da je to pustil za sabo, kajti svojega življenja ni niti malo spremenil. Ranč želi voditi po svoje, drugače od delavnega in marljivega očeta. Znano je, da pod zemljo teče reka nafte, zato si Hud prizadeva, da bi začeli kopati in se ukvarjati z naftnim poslom, a oče ga ne posluša. Homer Bannon je vzgojen po načelih stare šole. Je marljiv, delaven, vzoren gospodar, ki svojim hlapcem nudi dobro plačilo. Ranč vodi pošteno, zato tudi pokliče veterinarja, da pregleda njegovo govedo. Bolezni ne želi naprtiti prijateljem ali sosedom, zatorej da vse pobiti. Imel je dva sinova, enega je izgubil v prometni nesreči, drugega še ima, a ga praktično ne priznava.

iTIVI KOMENTAR

Zvesti vrtnar Kruto realno Anamarija M. Ne bom izgubljal besed in ponavljal že napisanih stvari. Rekel bi samo to, da film na boleče direkten način prikaže, da je denar sveta vladar in bolj kot je država »tretjerazredna«, lažje je kupovati ljudi na vseh nivojih. Kazen pa na koncu, na žalost, ne doleti tistega, ki bi si jo zaslužil. Nastradajo tisti, ki niso nič krivi, razen za svojo dobroto in visoka moralna načela.

Foto: promocijsko gradivo

Igra: Paul Newman.

Hud je totalno nasprotje vsega kar zagovarja, zato je njun odnos takšen, kot je. … Hud na koncu ostane sam. S pločevinko piva v roki lahko le zamahne proti odhajajočemu Lonu, ki ga kot zadnji zapušča. Potem, ko mu na rokah umre oče Homer, se Lonu razširi obzorje in v Hudu prepozna negativca. Ugotovi, da je imel ata vsa ta leta prav – Hud je izmeček, ki ni dorasel družbi. … Celoten film se nekako nakazuje, da bo Hud kaznovan, da ga bodo vsi zapustili. To se tudi zgodi, a vprašanje, če koga pogreša. Ob ogledu, to je treba priznati, gledalcu Hud postane simpatičen. Zato ni čudno, da je lik postal simbol nekega gibanja v 60ih letih. Dean je umrl, Brando je bil le še obskurni mit, zato je ljudstvo potrebovalo nov obraz upornika. Nov obraz, ki stopi iz vrste in se upre sistemu. Hud je prišel v pravem trenutku, Newman je prišel v pravem trenutku in potem 4 leta kasneje s Hladnokrvnim Lukom to tudi potrdi. Film je postal simbol tistega časa in obdobja, zaznamovan z mnogimi nagradami. Čudno, Newman Oskarja ni dobil, pa bi ga moral. Odličen je, ena njegovih najboljših vlog nasploh. V oči pade prelepa fotografija, ki navkljub črno-beli sliki izgleda čudovito, da ne rečem barvito. Široka polja, fantastična narava in izjemni posnetki na prostem so poleg odličnega Newmana najboljši del filma.


27


: : BIZ AR K E :::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b er 2008 ::

Zvita T. V. zvitafelgna.blog.siol.net

Ata pizdun atapizdun.blogspot.com

Daš, dam. Zakaj, če lahko pa škrta igram?

Niki na tapeti

Kot že neštetokrat sva se tudi tisto popoldne odločili, da greva na kavo. Nisva bili sami, zraven je bila tudi ona, njena sošolka, recimo da kolegica, še najmanj pa prijateljica. Sošolka, that’s it. In seveda je bila spet zraven, kot že neštetokrat prej, ko sva se odločili, da greva na kavo. Med potjo do kafiča prijateljici namignem, da jih bo dobila po tistih lepih belih zobeh, ker jo vedno vlači zraven. No, v bistvu je ni, ona nikakor ni znala iti svojo pot. Poleg tega, da nikoli ni nič povedala, tudi nikoli ni plačala kave. Ne njene, ne moje, še najmanj pa svoje. Vedno sva si račun izmenjavali midve, kofetarci, ki sva med tem ponavadi tudi čvekali. Ona pa je bila samo tam. Ne bu, ne mu, ne a in ne ž od nje. Nič. Če si jo kaj vprašal, je pokimala ali odkimala. Mh, ja, ne, no ja, ne vem, mogoče ... Ma pejt nekam! Poleg tega me je še vedno čudno gledala, ko smo bili skupaj na kosilu. Za vsak grižljaj, vsak srk juhice, vsak jebeni goltljaj. Dobro, še prenesem da me buljiš, ne rečeš nič. Ampak da misliš, da ti bom jaz vedno plačala kavo in sok, se pa prekleto motiš! In tako so se začeli smešni dialogi med mano in prijateljico. Smešni predvsem zato, ker sama ne znam lagati in se delati neumne. Vsaj ponavadi ne. Jaa, midve greva zdej tja pa tja, kjer naju čakajo oni pa oni, ki jih ti ne poznaš, in potem gremo še tja pa tja, kjer bodo oni pa oni. O, lej, problem je bil rešen. Priveska ni več. Čeprav – punca se mi je smilila. Par let starejša od mene, pa tako zadržana. Tudi kar se plačevanja računov tiče. Ni mi problem plačati pivo, dva, pet, deset.. če imam, dam. Seveda ne kar nekomu tam, moji družbi seveda. Pa če bom magari dala zadnje cente od sebe. Ni mi težko – ni mi težko dati za kavo, za sok, karkoli, če povabim, če sem volje, če vem da sem na vrsti, ali pa če osebek reče, da trenutno nima. Enkrat eden, drugič drugi. Če si škrt, bodi doma, ali pa se druži s sebi enakimi! Ne pa se naslanjat na druge, pa žret in pit na njihov račun. Mater, takim je fajn, so glih takšni kot nekateri cigani. Preprosto fajn jim je. Konec koncev, tudi nam nič ne preprečuje, da ne bi bili. Vsi imamo pravico biti kot oni. Mogoče pa bom, enkrat, vozila Mercedesa ali Audija.

Niki Žveglič je blagajnik društva AKD Pizdun in vodja Pizdunove Promocije. In on je moja naslednja tarča za na tapeto! Hja, kaj naj rečem o Nikiju. Vsi ga poznamo kot veseljaka, zabavljača in dežurnega pedra na Pizdunovih feštah. Vendar ne bi govoril o očitnih stvareh. Niki je namreč veliko več, kot kaže na prvi pogled. Niki je lepilo našega društva. Vsi se zavedamo, a mu premalo povemo, da bi brez njega propadli. Kolikokrat nas je ravno njegova skrb rešila pred gotovo smrtjo. Vedno je pripravljen posvetiti svoj čas neki neizbežni krizi, če bo le lahko vmes zbijal šale na račun vseh prisotnih. Radi ga imamo. Kadar je trezen, še bolj pa, kadar je pijan. No, takrat ga imamo radi vsi, razen tista oseba, katero se je Niki v svojem opitem stanju odločil nadlegovati. Besede prasica, kurba, peder in podobne so del njegovega stalnega vokabularja, a samo on jih zna uporabiti na tak način, da lahko čutiš ljubezen, ko te udarijo v ušesni bobnič. Niki – hvala, da ga piješ z nami. P.S.: Zdaj se pa zamislite. Ta človek je odgovoren za vse finance društva Pizdun. Ne vem, kako je z vami, ampak mene ta podatek malo plaši. (smeh)

Foto: Reuters,

28


:: bl ogorola 44| 08 :: 9. o ktob e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : B I ZA RKE : :

29

(e)stradanje

Mirna se je dobro najahala

Končno je luč sveta ugledal videospot za skladbo Kavboj, s katero je pevka in tekstopiska Mirna Reynolds napovedala vrnitev na slovenske odre in radijske valove. Dekle se očitno ni zmotilo. Kavboj, pod katerega sta se podpisala Domen Kumer in Steffanio, je namreč v tem poletju postal velika uspešnica, kar je botrovalo Mirnini odločitvi, da svojim oboževalcem ponudi še posladek v obliki videospota. Videospot je režiral Dejan Babosek – Babo, ki je na idiličnih lokacijah v naravi ter v enem najbolj znanih ljubljanskih pubov pričaral pravo vzdušje divjega zahoda. V glavnih vlogah sta se odlično izkazala kavboj Jure in mestna gospodična Mirna, v videospotu pa med drugim srečamo še vaškega pijančka, druščino simpatičnih kavbojev in, kakopak, pravega žrebca.w

Sharon bi sina napolnila z botoksom

Sharon Stone, holywoodska igralka si je želela večkrat videti posvojenca, za katerega sedaj skrbi njen nekdanji partner. Sodnik je njeno prošnjo zavrnil s precej grozljivo utemeljitvijo. Sharon naj bi bila paranoična, panična mati, ki bi – sicer z najboljšimi nameni – dečku utegnila škodovati. Kot dober primer je sodnik navedel njen izbruh, ko si je v glavo vtepla, da ima posvojenec resne težave s hrbtenico, čeprav so bili zdravniki drugačnega mnenja. Najbolj presenetljiv pa je podatek, da je Sharon danes 8-letnemu dečku nekoč v stopala želela vbrizgati injekcijo botoksa, ker naj bi imel težave z neprijetnim vonjem. Sodnik je med drugim tudi mnenja, da je Sharon posvojenca zaradi svoje kariere zanemarjala.

Pribijte ga na steno!

Tisti, ki v njem vidite utelešenje sodobnega Apolona, boste zdaj zavreščali. Portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo je šel po stopinjah Davida Beckhama ter si omislili svoj lastni koledar. Perfektno posončen, zdepiliran, sfriziran in zloščen športnik z brezhibno oblikovanimi obrvmi je posnel serijo bolj ali manj poletno obarvanih fotografij, na katerih je oblečen v mokre kopalke ali spodnjice.

Foto: Reuters, promocijsko gradivo, mirnareynolds.si

⋆ ⋆ ⋆ HORORSKOP

⋆⋆⋆⋆

Oven Radi bi sedeli na dveh stolčkih, a imate za to očitno premalo rit.

Bik V vaši postelji je več življenja kot v Bagdadu. Pričnite skrbeti za čistočo, ali pa ob »tistih« trenutkih uporabite vsaj papirnate robčke.

Dvojčka Si res želite, da vam ena ejakulacija postavi življenje popolnoma na glavo? Previdnost je mati modrosti.

Rak Sodelavcem se ta teden zdi, da ste nekako odsotni. Kot da vas ni, da ste daleč, daleč stran in sploh ne mislite na njih. Le zakaj?

Lev Ko boste naslednjič grdo opravljali, preverite, ali kdo stoji pred vrati. Zadnjič ste se namreč grdo opekli. Le počakajte še malo na odziv …

Devica Ne pljuvajte v lastno skledo! Ne le, da je zadeva nehigienična, tudi zelo neestetsko izgleda.

Tehtnica Praznovali ste, zdaj pa vas boli glava. Ni prvič, da vas je zaneslo v ekstrem. Tako ali drugače.

Škorpijon Je to v vaših očeh majhna, grda, hudobna, zelena pošast z imenom Zavist?

Strelec Kdaj ste nazadnje sodelavcu/ prijatelju plačali kavo? Še malo, pa se vas bo prijel sloves skopuha.

Kozorog Zakaj bi prispevali denar humanitarnim organizacijam, ko pa si lahko kupite hitro srečko?

Vodnar Radi bi pobližje spoznali svojo toplo, mehko, nežno stran – pa ne veste, kako. Poskusite s prstom in nekaj vazelina.

Ribi Nikar se ne odpravljajte na nenapovedane obiske. Ni ga človeka, ki bi vas v svojem prostem času bil vesel.


30

: : G O N Z O RO L A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 4 4 |0 8 : : 9 . o kto b er 2008 ::

Prašni Kartoni and Rajšp Ivo Combinating recreational drugs in free time. No, recreating with combining drugs in free time. No… Fuck, whatever!

Na podstrešju se je zadnje čase veliko govorilo o nepomembnih dogodkih, stvareh in osebah zadevši volitev in podobnih pripetij. Vse to je seveda šikaniranje iz strani uredništva, a naj vam zagotovimo, da smo dobro in slabo pisali o nekaterih in onih izključno iz enega in edinega razloga, ki se mu reče finančno nadomestilo. Sedaj, ko lahko končno spet za nekaj časa pozabimo, kdo je kradel in kdo pogoltnil, se posvetimo drugim, življenju bolj pomembnim vprašanjem in zagonetkam. Ker imamo na podstrešju vedno odprte oči in ker smo skoraj edini, ki zagotovo vemo, kje je začetek in kje je konec interneta, potemtakem nam vsak – pa naj si bo še tako droben doprinos svetovni omreži – ne ostane skrit. Še posebej kakšen klic v sili povprečnega pisca blogov, ki očitno ne zna rokovati s prepovedanimi substancami. V zapisu ''amaterski drogeraši'' (http://lukaz.blog.siol. net/2008/09/15/amaterski-drogerasi/), anonimen avtor razlaga situacijo, v kateri je zaužil preveč praška, ki sliši na ime kokain. Več kot očitno je razbrati, da ni zaužil kokaina samega, temveč da je pred, med in po uživanju dotične droge popil recimo nekaj piv, kakšno fino žganico pomešal z brezalkoholno osvežilno pijačo in pri vsem tem skadil toliko trave, da bi ga na običajen večer že zdavnaj položila na kavč, kjer bi se s prijetnimi krči v glavi in posušeno slino okoli ust zbudil dosti prepozno, da bi v miru odšel v službo ob tisti zgodnji jutranji uri. Torej, kombinacija zaužitega je našega ''amaterja'' pospremila v čuden svet čutnih doživetij, kjer je telo tuje in kjer je lahko vsak nerazločen zvok ali obris zgodba, ki traja cele večnosti in večno. Da vam kar najbolje ponazorimo, kaj se je dogajalo v piščevi glavi, si preberite naslednji odlomek: ''Okice so ti velike, srček utripa 250 na uro, kaj je to spanje, se sprašuješ ... Utrujen si, podoben zombiju, ki se sprehaja ob polni luni. Zbereš moči in se kljub vsemu spraviš v kinderpetl (tujska arhaična beseda za posteljo). Ulegel bi se na bok, pa te je strah, da bi srček razfukalo, zato se zlekneš na hrbet. Nič ni bolje. Srček dela tika-taka. Mižiš, rad bi spal, pa ne moreš. V mislih se poslavljaš. Posloviš se od mame, brata, svoje najdražje. Vedno si je želel umreti med izlitrenjem, končal pa bo kot džanki.'' Po celotnem koktejlu finih derivatov je našega junaka pošteno zakuhalo in situacija mu je sčasoma velela, da naj se posluži

postelje. Šele takrat pa je prišlo vse gorje, ki se tako je dolgo kopičilo v njemu – na plan. Premik na bok se kar naenkrat zdi delo nekaj civilizacij in srce dela kot 12 lokomotiv vkup. Kmalu zatem se začneš poslavljati, saj se ti zdi, da naslednjih 10 minut ne boš več preživel. Spominjaš se vseh lepih trenutkov, ki si jih preživel kot trezen. Izrečeš si tisto, kar si lahko samo v takem stanju: ''Kaj bi dal, da sem trezen!'' Stvar, ki se je tako krčevito braniš in proti kateri delaš skoraj vsako minuto prostega časa, postane tvoja največja neuresničena želja. Seveda so tu še neke postranske sakralne želje in kesanje, kajti počutje je še vedno tako, da je vsaka minuta zadnja. Torej – radi bi vam na hitro predstavili več metod kako se lahko ognete takim situacijam in hkrati zaužijete še več vsega z boljšim rezultatom. Ključno pred takšno ali kakršnokoli eskapado je seveda, da je nekako preskrbljeno, da ste vsaj v tistem dnevu pojedli nekaj 100 gramov masti, ki je vir še kako potrebne energije. Če pijete alkohol, pred njega zaužitjem spijte kak deci kakršnegakoli jedilnega olja ''za film'' v želodcu ( industrijskega ne priporočamo). Tako bo alkohol v primerjavi z drugimi substancami manjše zlo in nanj ni treba usmerjati prevelikih skrbi. Kar zadevši pa ostale substance, smo na podstrešju enotnega mišljenja, da s trdim preizkušanjem in konstantnim uživanjem le teh lahko dosežete neko drugačno raven, kjer nikoli več ne boste mogli zaužiti in si privoščiti toliko robe, ki bi vas spravila na kant, da bi si zaželeli treznega stanja. Seveda pa morate vedeti, da naj bo kokain bele in ne rdeče-zelene barve, ter da ekstaziji niso kocke, velike kot pest, ki jih grizemo. Navsezadnje pa ja ne smete povleči in pojesti vsega, kar je na mizi, če že v žepu nimate kakšnega zdravila (pomirjevala), ki vas bo spravil na realna tla in boste lahko – ne glede na zadeve v vas – normalni za sedenje pred računalom ali televizorjem. Dragi občani – adijo, lepi dnevi. Sledite razpletom na http://prasnikartoni.wordpress.com


31


32

Blogorola 44/08  

Blogorola 44/08

Blogorola 44/08  

Blogorola 44/08

Advertisement