Page 1

Културна установа Блесок

Каталог на печатени изданија

декември 2013

Во моментот на печатењето на овој каталог, можеме да ви понудиме повеќе од 160 печатени и повеќе од 440 електронски книги. Електронските книги се достапни во форматите epub, azw3 и mobi. Нашите изданија опфаќаат дела од 177 автори, на вкупно 39 различни јазици. Можете да одберете неколку начини за плаќање: • online со платежна картичка (Maestro, Master, Visa) на глобално ниво, преку системот CaSys; • online со PayPal – за земји кои се дел од PayPal системот; • со банкарска и со поштенска уплатница, или преку про-фактура – само во Македонија. Безбедно online плаќање со платежна картичка Начинот на плаќање преку интернет е многу едноставен: при првото најавување, купувачот креира свое корисничко име и лозинка за да изврши нарачка и плаќање на книгите. При плаќањето преку CaSys или PayPal, купувачот е пренасочен кон соодветната безбедносна веб страница креирана за ваков тип на купување и на таа заштитена страница внесува податоци за својата платежна картичка / сметка. По извршената трансакција, купувачот повторно се пренасочува кон „Блесок книжарница“. За плаќањето преку CaSys, Блесок има склучено договор со УНИ банка АД Скопје.

Нашиот каталог постојано се збогатува со нови наслови. Бидете во тек со тековните промотивни понуди во секое време: запишете се да го добивате нашиот билтен преку http://blesok-shop.mk/ За секоја нарачка во вредност од над 450 денари, пакувањето и поштарината се бесплатни!

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


с.р. (современ роман / своерачно)

2

ГОЛЕМОТО ФИНАЛЕ ВО ИЗМАМНИЧКИОТ ЗАНАЕТ

ВРАТОТ НА ЖИРАФАТА

роман од Херштин Екман

роман од Јудит Шалански

Превод од шведски: Родна Русковска Едиција с.р., книга 37

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 36

500 денари

300 денари

ПОУБАВ КРАЈ

СТАРИ МАЈСТОРИ (КОМЕДИЈА)

роман од Беким Сејрановиќ

роман од Томас Бернхард

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 35

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 34

400 денари

350 денари

БОЈАТА НА ПЕСОТ ШТО БЕГА

ЕРУСАЛИМ

роман од Ричард Гвин

роман од Гонсало М. Тавареш

Превод од англиски: Румена Бужаровска Едиција с.р., книга 33

Превод од португалски: Наташа Сарџоска Едиција с.р., книга 32

550 денари

450 денари

СВЕТЛИНАТА ГОРИ ДУПКА ВО ДЕНОТ

ИМАГИНАРНИ СЛУЧКИ ОД БУКУРЕШКИТЕ УЛИЦИ

роман од Вилхелм Генацино

роман од Константин Абалуца

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 31

Превод од романски: Лидија Димковска Едиција с.р., книга 30

240 денари

450 денари

ПРВИОТ СНЕГ

МОЈ ДЕЛ СРЕЌА

роман од Снежана Букал

роман од Луис Дејвис

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска Едиција с.р., книга 29

Превод од англиски: Катица Гароска Ацевска Едиција с.р., книга 28

250 денари

400 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


с.р. (современ роман / своерачно) ЗАМИНУВАЊЕ И ВРАЌАЊЕ

НИ БЕШЕ ТОЛКУ УБАВО! (ТАБУ II)

роман од Ѓерѓ Конрад

роман од Сибила Петлевски

Превод од унгарски: Анамарија Цинеге- Превод од хрватски: Панзова и Златко Панзов Игор Исаковски Едиција с.р., книга 27 Едиција с.р., книга 26

245 денари

400 денари

СПИЈ ПРЕД ВЕЧЕРТА

ПАТАГОНИЈА

роман од Магдалена Бол

роман од Душан Митана

Превод од англиски: Елизабета Баковска Едиција с.р., книга 25

Превод од словачки: Звонко Танески Едиција с.р., книга 24

400 денари

333 денари

ШУМСКИ ДУХ

КУЌИЧКА

роман од Горан Самарџиќ

роман од Оливера Николова

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска Едиција с.р., книга 23

Едиција с.р., книга 22

400 денари

400 денари

ПЛАТНО

РИО БАР

роман од Бенјамин Штајн

роман од Ивана Сајко

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 21

превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 20

500 денари

400 денари

ГЕЦ И МАЕР

РАЗУЗДАНОСТ

роман од Давид Албахари

роман од Јуриј Худолин

Превод од српски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 19

Превод од словенечки: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 18

400 денари

400 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

3


с.р. (современ роман / своерачно)

4

ГРАД ВО ОГЛЕДАЛО

ПОНЕКОГАШ Е ЈАНУАРИ СРЕДЕ ЛЕТО

роман од Мирко Ковач

роман од Алеш Штегер

Превод од хрватски: Катица Гароска Ацевска Едиција с.р., книга 17

Превод од словенечки: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 16

700 денари

400 денари

СЕЧЕЊЕ ШУМА

СОН ЗА ЉУБОВТА И СМРТТА

роман од Томас Бернхард

роман од Филип Давид

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 15

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска Едиција с.р., книга 14

400 денари

250 денари

ВРЕМЕ НА ЛАГИ (ТАБУ I)

ДВАЕСЕТ И ПРВИОТ, II ИЗДАНИЕ

роман од Сибила Петлевски

роман од Томислав Османли

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 13

Едиција с.р., книга 12

400 денари

400 денари

ХОТЕЛ ГРАНД

МОЈОТ АНТОНИО ДИАВОЛО

роман од Ренато Баретиќ

роман од Сибила Петлевски

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 11

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 10

400 денари

400 денари

ПЛИВАЊЕ ВО ПРАШИНА II ИЗДАНИЕ

АДАМ И ЕВЕЛИН

роман од Игор Исаковски

роман од Инго Шулце

Едиција с.р., книга 9

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 8

400 денари

400 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


с.р. (современ роман / своерачно) РАКОВИОТ НАПОРЕДНИК

ПРОСЕЧНА НОСТАЛГИЈА

роман од Хенри Милер

роман од Вилхелм Генацино

Превод од англиски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 6

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција с.р., книга 5

600 денари

390 денари

ДВАНАЕСЕТТИОТ ДИЈАЛОГ

НОЌЕН ТРЕНИНГ

роман од Том Петсинис

роман од Сибила Петлевски

Превод од англиски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 4

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 3

590 денари

350 денари

УЧИТЕЛ НА ЉУБОВТА

ФРАНЦУСКИОТ МАТЕМАТИЧАР

роман од Јосип Ости

роман од Том Петсинис,

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 2

Превод од англиски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 1

400 денари

900 денари

(тврда подврска)

ФРАНЦУСКИОТ МАТЕМАТИЧАР роман од Том Петсинис,

(мека подврска) Превод од англиски: Игор Исаковски Едиција с.р., книга 1

550 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

5


ЕваТас (повеќејазични поетски избори) БАЛАДА ЗА САМОТНИОТ ГОСТИН

СВЕТЛИНАТА ВЕ ЧЕКА НА РЕЦЕПЦИЈА

избрана поезија од Тод Свифт,

избрана поезија од Игор Исаковски,

на македонски и англиски

на македонски и англиски

Превод на македонски: Игор Исаковски Едиција EvaTas, книга 15

Превод од македонски: авторот Уредници: авторот и Р. Бужаровска Едиција EvaTas, книга 14

240 денари

240 денари

ГИ САКАМ ИСПЛУКАНИТЕ

ПОД ВИНОЖИТОТО НА НОЌТА

избрана поезија од Миле Стоиќ, на македонски, хрватски и англиски

избрана поезија од Тристан

Превод на македонски: Игор Исаковски Виндторн, на македонски, норвешки Превод на англиски: Чарлс Симиќ, Ејми и англиски Гоп, Горан Симиќ и др. Превод на македонски: Игор Исаковски Едиција EvaTas, книга 13 Превод на англиски: Ингрид Хауг Едиција EvaTas, книга 12

6

240 денари

240 денари

НАДЖИВУВАЊЕ

ЗНАМ ДЕКА ЗНАЕШ

избрана поезија од Богомил Ѓузел,

избрана поезија од Мехмед Бегиќ,

на македонски и англиски

на македонски, босански и англиски

Превод на англиски: повеќе преведувачи. Едиција EvaTas, книга 11

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Корана Шегатало Делиќ Едиција EvaTas, книга 10

240 денари

240 денари

АСФАЛТНИ ЗМЕЈОВИ

БРИШАН ПРОСТОР

избрана поезија од Рони Сомек,

избрана поезија од

на македонски, хебрејски и англиски

Катица Ќулавкова,

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Вивијан Идн и др. Едиција EvaTas, книга 9

на македонски и на англиски

240 денари

240 денари

НЕНАПИШАНА ПЕСНА

НУРКАЊЕ НА ЗДИВ

избрана поезија од Јосип Ости,

избрана поезија од Бранко Чегец,

на македонски, хрватски и англиски

на македонски, хрватски и англиски

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Марио Сушко, Ружа Кливленд, Борис А. Новак, Јудита Мија Динтијана, Евалд Флисар, Ана Јелникар, Стивен Вотс. Едиција EvaTas, книга 7

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Борис Грегориќ и Марио Сушко Едиција EvaTas, книга 6

240 денари

240 денари

Превод на англиски: Бела Глигорова Преводот го уреди Метју Мекдоналд Едиција EvaTas, книга 8

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


ЕваТас (повеќејазични поетски избори) ЧИТАЊЕ НА ТИШИНАТА

КОСМОПОЛИС

избрана поезија од Павле Горановиќ,

избрана поезија од Алеш Дебељак,

на македонски, црногорски и

на македонски, словенечки и

англиски

англиски

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Александра Никчевиќ Едиција EvaTas, книга 5

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Кристофер Мерил, Ендрју Завацки и Алеш Дебељак Едиција EvaTas, книга 4

240 денари

240 денари

ПОФАЛБА НА НЕВИНОСТА

ДЕНОВИВЕ АКО НЕ И УТРЕ

избрана поезија од

избрана поезија од

Хенк ван Керквијк, на македонски,

Јовица Ивановски,

холандски и англиски

на македонски и на англиски

Превод на македонски: Игор Исаковски Едиција EvaTas, книга 3

Превод на англиски: Елизабета Баковска и др. Едиција EvaTas, книга 2

240 денари

240 денари

СПОЕНИ ЛИЦА избрана поезија од

Сибила Петлевски, на македонски, хрватски и англиски Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Миљенко Ковачиќек и Сибила Петлевски Едиција EvaTas, книга 1

240 денари

Гестус (драмски текстови) СКАКУЛЦИ И ДРУГИ ДРАМИ ХРВАТСКИ ФАУСТ И ДРУГИ ДРАМИ избрани драми од Биљана Србљановиќ

избрани драми од Слободан Шнајдер

Избрала, превела од српски и приредила Јелена Лужина Едиција Гестус, книга 2

Избрала, превела од хрватски и приредила Јелена Лужина Едиција Гестус, книга 1

600 денари

650 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

7


Морфеј (избрана поезија) ЗАСИПНАТ ГЛАС

ПОСЛЕ ПРИРОДАТА

избрана поезија од Младен Ломпар

избрани песни од Михаел Кругер

Авторски избор Превод од црногорски: Игор Исаковски Едиција Морфеј, книга 19

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција Морфеј, книга 18

200 денари

170 денари

ИМАМ ЗБОР

НЕБЕСЕН ПАНСИОН

избрани песни од Борис Билетиќ

избрани песни од Миле Стоиќ

Авторски избор

Авторски избор

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција Морфеј, книга 16

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција Морфеј, книга 15

180 денари

170 денари

БАЛАДИ И РАСПАДИ oдбрана поезија од

ВУЛКАН: OДБРАНА ПОЕЗИЈА

Георги Господинов

oдбрана поезија од Есад Бабачиќ

Превод од бугарски: Никола Маџиров Едиција Морфеј, книга 14

Превод од словенечки: Игор Исаковски Уредила: Намита Субиото Едиција Морфеј, книга 13

200 денари

170 денари

ВО МАТЕРИЈАТА ПРОЗОРЕЦ

ДОАЃААТ АНГЕЛИТЕ НА РАМНОДУШНОСТА

панорама на современата црногорска

избрана поезија од Павле Горановиќ

поезија, уредил Влатко Симуновиќ

Авторски избор Превод од црногорски: Игор Исаковски Превод од црногорски: Игор Исаковски Едиција Морфеј, книга 12 Едиција Морфеј, книга 11

8

200 денари

170 денари

ГЛАГОЛИ НА СОНЦЕТО

ТЕЛЕФОНСКА СЕКРЕТАРКА

избрана поезија од Томаж Шаламун

одбрани песни од Пат Боран

Предговор и превод од словенечки: Лидија Димковска Едиција Морфеј, книга 10

Превод од англиски: Магдалена Хорват

170 денари

150 денари

Едиција Морфеј, книга 9

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


Морфеј (избрана поезија) ПРЕКУ ПОЛИЊАТА

КУЌА ОД ЈАЗИК

нова и избрана поезија од Ханс ван

избрани песни /1995-2005/ од

де Ваарсенбург, на македонски,

Јосип Ости.

холандски и англиски јазик.

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на англиски: Питер Бореас Едиција Морфеј, книга 8

Авторски избор Поговор и препев од хрватски: Игор Исаковски Едиција Морфеј, книга 7

170 денари

250 денари

ЖИТО: OДБРАНА ПОЕЗИЈА

ИЗБРАНИ ПЕСНИ

одбрана поезија од Рони Сомек

избрани дела од Алеш Дебељак, во два тома. Том прв.

Избор, предговор и препев од англиски: Игор Исаковски Едиција Морфеј, книга 6

Избор, превод и предговор: Лидија Димковска Едиција Морфеј, книга 3

150 денари

120 денари

ЛУД ПЕС & ЧУДНИ НАСОКИ

ИЗБРАНИ ПЕСНИ (1980-2000)

избрана поезија од Клод Фримен

избрана поезија од

Избор и превод од англиски: Игор Исаковски Едиција Морфеј, книга 2

75 денари

Ханс ван де Ваарсенбург Авторски избор Превод од англиски: Зоран Анчевски Едиција Морфеј, книга 1

150 денари

Ернест (избрана проза) ПОД ПРИТИСОК

ЧЕТВОРИЦА ИРЦИ

панорама на современиот БиХ расказ

– современи ирски раскази – Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли

приредил Драгослав Дедовиќ

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска Едиција Ернест, книга 7

700 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

Превод од англиски: Калина Јанева Едиција Ернест, книга 6

240 денари

9


Ернест (избрана проза) ЗА ШТО ЗБОРУВАМЕ

ЛИКОВИ ОД МЕЃУВРЕМЕ

антологија на словенечка куса проза

три филмски сценарија од

уредил Митја Чандер

Томислав Османли

Превод од словенечки: Намита Субиото и др. Едиција Ернест, книга 5

Едиција Ернест, книга 4

590 денари

250 денари

ГОРКО-СЛАТКИ ПАРЧИЊА

СОБИРАЧИ И ЛОВЦИ

современи холандски раскази

избрани раскази од Томас Шапкот

избрал и уредил Герит Бусинк

Превод од англиски: Игор Исаковски Едиција Ернест, книга 3

Превод од англиски: Игор Исаковски Едиција Ернест, книга 2

250 денари

250 денари

Бореа (збирки поезија)

10

СМРТТА ИМА КОСА ОД МОРСКА ТРЕВА

СО СЛАМКА ВО УСТА

поезија од Игор Исаковски

поезија од Јовица Ивановски

Едиција Бореа, книга 30

Едиција Бореа, книга 29

200 денари

200 денари

ЉУБОВНА

НА КРСТОТ НА ЉУБОВТА

поезија од Игор Исаковски

поезија од Јосип Ости

Едиција Бореа, книга 28

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција Бореа, книга 27

200 денари

150 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


Бореа (збирки поезија) ВУЛКАН – ЗЕМЈА – НЕБО

ОСТРОВОТ, ГРАДОТ И ДРУГИТЕ

поезија од Игор Исаковски

поезија од Луција Ступица

Едиција Бореа, книга 26

Превод од словенечки: Игор Исаковски Едиција Бореа, книга 25

200 денари

150 денари

ЧОКОЛАДА ВО ПОРТФОЛИО НОЌТА Е НАЈТЕМНА ПРЕД РАЗДЕНУВАЊЕ поезија од Звонко Танески

поезија од Игор Исаковски

Едиција Бореа, книга 24

Едиција Бореа, книга 23

170 денари

170 денари

ЉУБОВНИЦИ ОД ВЕРОНА

PH НЕУТРАЛНА ЗА ЖИВОТОТ И СМРТТА

поезија од Предраг Луциќ

поезија од Лидија Димковска

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција Бореа, книга 22

Едиција Бореа, книга 21

200 денари

170 денари

ВЕТЕР И МАГЛА

ВО АКВАРИУМОТ НА БАРБИ

поезија од Јовица Ивановски

поезија од Александра Димитрова

Едиција Бореа, книга 20

Едиција Бореа, книга 19

170 денари

170 денари

ПОД ПОВРШИНАТА

НЕДЕРЕМЕНО ОКО

поезија од Алеш Дебељак

поезија од Стево Симски

Превод од словенечки: Игор Исаковски Едиција Бореа, книга 17

Едиција Бореа, книга 16

170 денари

170 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

11


Бореа (збирки поезија) СРЕДЕ

БОЖИЦА НА ПОДИВЕНИТЕ МАЧКИ

поезија од Ристо Лазаров

поезија од Александра Димитрова

Едиција Бореа, книга 15

Едиција Бореа, книга 14

170 денари

150 денари

СУД(БИН)СКО ТОЛКУВАЊЕ

СТРЕМЕЖ ЗА ДРЕМЕЖ

поезија од Алеш Мустар

поезија од Јовица Ивановски

Превод од словенечки: Лидија Димковска. Едиција Бореа, книга 13

Едиција Бореа, книга 12

150 денари

150 денари

СИТЕ ЉУБОВИ СЕ НЕОБИЧНИ

МУЗИКА И СКОРБУТ

поезија од Јосип Ости

поезија од Ана Агилар-Амат, на

Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција Бореа, книга 11

Превод на македонски: Магдалена Хорват. Превод на англиски: Ана Кроу. Едиција Бореа, книга 10

165 денари

150 денари

СОСТОЈБИ НА ДУХОТ И ТЕЛОТО ПО ТРИЕСЕТТАТА

ДВОЕН АЛБУМ

збирка поезија од

две поетски книги од

Елизабета Баковска [поезија + цртежи + audio CD]

Јовица Ивановски: „Сладолед во недоглед“ и „Во сенката на билбордот“

Цртежи во книгата, дизајн на корица и музика: Дејан Спасовиќ Едиција Бореа, книга 9

македонски, каталонски и англиски

Цртежи на кориците: Роберт Пашоски Едиција Бореа, книга 6 / 7

145 денари

150 денари

СМРТНО ПИСМО

АПОКАЛИПСА

поезија од Сузана В. Спасовска

поезија од Михаил Ренџов

(драмска поема)

12

Едиција Бореа, книга 3

Едиција Бореа, книга 1

100 денари

200 денари www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


Бушавко (книги за деца и ним слични) ЕЛЕН, ПОЛСКАТА ГЛУВЧИЦА И ТАЈНАТА роман од Марија Френсборг, илустрации од Томас Нилсон

Превод од шведски: Родна Русковска. Едиција Бушавко, книга 3

240 денари ТАЈНАТА НА ДЕТЕТО ИВО роман од Снежана Букал

Превод од српски: Калина Буневска Исаковска. Едиција Бушавко, книга 2

240 денари БЕЛИОТ КЛОВН роман од Дамир Милош

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. Едиција Бушавко, книга 1

240 денари

Еа (избрани есеи)

КОВЕРТИРАН ПОТЕГ

ИЗБРАНИ ЕСЕИ

избрани есеи од Митја Чандер

избрани дела од Алеш Дебељак, во два тома. Том втор.

Избор и предговор: Игор Исаковски Превод од словенечки: Намита Субиото Превод: И. Исаковски, Елизабета Едиција Еа, книга 2 Баковска, Ана Димишковска Трајаноска Едиција Еа, книга 1

200 денари www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

220 денари 13


Урбан флуид (проза) ЧЕВЛИ ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ ОСКАР

ДОКОЛКУ Е ТОА СРЕЌА

раскази од Мелина Камериќ

љубовни приказни од четири

Превод од босански: Игор Исаковски Едиција Урбан флуид, книга 16

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција Урбан флуид, книга 15

200 денари

550 денари

ВОЛШЕБНИ ВРСКИ

ПОД ПРИТИСОК

раскази од Оуен Мартел

раскази од Фарук Шехиќ

Превод од англиски: Игор Исаковски Едиција Урбан флуид, книга 14

Превод од босански: Игор Исаковски Едиција Урбан флуид, книга 13

250 денари

250 денари

КОГА ЌЕ УМРАМ ДА СЕ СМЕАМ

ОСМИЦА

раскази од Фадила Нура Хавер

раскази од Румена Бужаровска

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска Едиција Урбан флуид, книга 12

Едиција Урбан флуид, книга 11

250 денари

200 денари

ДА СЕ НАСМЕЕ ПЕС

МОБИЛЕН

раскази од

раскази од Инго Шулце

децении, од Адолф Мушг

Оља Савичевиќ Иванчевиќ Превод од хрватски: Игор Исаковски Едиција Урбан флуид, книга 10

Превод од германски: Елизабета Линднер Едиција Урбан флуид, книга 9

170 денари

300 денари

БАЛЗАК И МАЛАТА КИНЕСКА ШИВАЧКА

ХАРМС ДЕНЕС

роман од Даи Сижи

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ

Превод од француски: Василка Пемова Едиција Урбан флуид, книга 7

250 денари 14

Превод од хрватски и словенечки: Игор Исаковски Едиција Урбан флуид, книга 6

150 денари www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635


Индра (есеи) ЗА СМЕШНОТО: ТЕОРИИТЕ НА ХУМОРОТ НИЗ ПРИЗМАТА НА РАСКАЗОТ

ПОСТМОДЕРНИСТИЧКИТЕ СТАПИЦИ ВО ДРАМИТЕ НА ГОРАН СТЕФАНОВСКИ

теориски труд од областа на

магистерски труд

хуморот во книжевноста,

од Александра Димитрова

од Румена Бужаровска

Едиција Индра, книга 11

Едиција Индра, книга 10

400 денари

350 денари

ГРАЃАНСКИ ПРОСТОР

ЕСЕЈ(ОТ) КАКО ВЕЖБАЛИШТЕ

разгледи за културата на салонот и за граѓанските вредности, од Томислав Османли

есеи од Јелена Лужина

Едиција Индра, книга 9

Едиција Индра, книга 6

500 денари

350 денари

ГЛОКАЛИЗАЦИЈА

МОЈОТ ЗАНАЕТ

електронски медиуми

ликовни есеи од Бојан Иванов

во Југоисточна Европа, уредил Холгер Бриел

(книгата е отпечатена на англиски) Едиција Индра, книга 4

Едиција Индра, книга 3

350 денари

170 денари

Вон едиции

СТАЖИРАЈЌИ ЗА СВЕТЕЦ

BLUES ГОВОРНИЦА II

36 љубовни песни (1995-2001) од Игор Исаковски

второ, дополнето издание на

Blues говорница од Игор Исаковски

Издание на НПМ Едиција Вон едиции, книга 3

Едиција Вон едиции, книга 1

200 денари

350 денари

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

15


Масин (хаику + цртежи) ЈАС ГО САКАМ ЖИВОТОТ, А СМРТТА МЕ САКА МЕНЕ

НОЌВА СНЕГОТ МИРИСА НА ТЕБЕ

книга хаику од Јосип Ости,

книга хаику од Јосип Ости,

на македонски, словенечки, хрватски

на македонски, словенечки,

и англиски

хрватски, чешки и англиски

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на хрватски: Јосип Ости Превод на англиски: Алан МекКонел-Даф и Јуре Новак Едиција Масин, книга 9

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на хрватски: Јосип Ости Превод на чешки: Душан Карпатски Превод на англиски: А. МекКонел-Даф Едиција Масин, книга 8

200 денари

150 денари

ОЖИВУВА МРТВАТА ГРАНКА СЕНКИ ОД СВЕТУЛКИ книга хаику од Јосип Ости,

книга хаику од Јосип Ости,

на македонски, словенечки,

на македонски, словенечки, хрватски

хрватски, бугарски и англиски

и англиски

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на хрватски: Јосип Ости Превод на бугарски: Људмила Миндова Превод на англиски: А. МекКонел-Даф Едиција Масин, книга 7

Превод на македонски: Игор Исаковски Превод на хрватски: Јосип Ости Превод на англиски: А. МекКонел-Даф. Едиција Масин, книга 5

150 денари

200 денари

ШУМИ, ИКОНИ

ЗА ВРАБЕЦ

книга хаику од Примож Репар, на

книга хаику од Џек Галмиц,

македонски, словенечки и англиски

на македонски и англиски

Превод на македонски: Лидија Димковска. Превод на англиски: Јуре Новак, Полона Коленц, Владимир Мартиновски. Едиција Масин, книга 4

150 денари

Превод на македонски: Игор Исаковски Едиција Масин, книга 3

150 денари

Вон едиции

ГРАФИКА „ХАИКУ“ графика од Мирослав Масин

50 примероци, сито печат, авторски потпис Едиција Вон едиции, наслов 6

6.200 денари

16

www.blesok-shop.mk • shop@blesok.mk • 070.377.635

Блесок: каталог на печатени изданија  

Избор од нашите печатени изданија, достапни и на http://blesok-shop.mk

Блесок: каталог на печатени изданија  

Избор од нашите печатени изданија, достапни и на http://blesok-shop.mk

Advertisement