Page 1

SPOROČILO ZA JAVNOST

Bled, 20. junij 2014

Okrogla miza na temo zaščite voda

Danes je v organizaciji Bled Film Festivala in soorganizaciji BMW eko regate, na Bledu potekala okrogla miza na temo zaščite voda.

Na okrogli mizi na temo zaščite voda, ki tudi rdeča nit festivala, so sodelovali dr. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in Nobelova nagrajenka ter predsednik odbora Bled film festivala, Rade Šerbedžija. Skupno sporočilo vseh je bilo, da je končno zmanjkalo časa za debato o problemu ekologije in vode, ukrepati je potrebno takoj na vseh ravneh. Potrebno je dvigniti zavedanje o problematiki vode, to bo tudi glavno poslanstvo Bled Film Festivala v naslednjih letih. Tudi ekonomske teorije bodo morale upoštevati, da je naš planet omejen z naravnimi viri in ne more biti žrtev neskončnega ekonomskega izkoriščanja, ki nas vse vodi v pogubo.

Bled Film Festival je sprožil tudi pobudo o "dnevu voda" v slovenskih šolah. Na mednarodni dan vode, 23. marca, bi se v vseh slovenskih šolah, osnovnih in srednjih, predvajal dokumentarni film na temo vode in aktualne ekološke problematike. V naslednjem koraku bi Slovenije kot država koncept predlagala vsem članicam Evropske unije. Slovenija kot zelena država lahko tako postane motor ideje o zaščiti vode v EU in širše. Idejo je podprl tudi evropski komisar, dr. Janez Potočnik.

Bled film festival se zaključi jutri s svečano podelitvijo nagrad, ki bo potekala na Blejskem otoku.

Bff press 20 6 okrogla miza  

http://www.bledff.com/uploads/tx_news/BFF_Press_20.6_okrogla_miza.pdf