Page 1

portada

B L A N C A F E R N Á N D E Z - B A L D O R L A P O R TA . P O R T F O L I O STUDENTS PROJECTS 2016-2019


Í N D E X : 1. INTERVENTION IN LALLA YEDOUNA SQUARE.

2019

2. A NEW HORIZON. THE MUSEUM OF THE ORIGINS. 3 . S Y N E R G Y. C O M B A R E L L E S G A T E W A Y. 4 . M A R K E T I N C E U TA .

2018

2017

7. LIGHTNES. 8 . D U P L I C I T Y.

2018

3th SEMESTER

2017 2017

3th SEMESTER 2th SEMESTER

2018

5th SEMESTER

4th SEMESTER

5. ROBERT RYMAN’S HOUSE. 6 . M AT T E R .

2018

6th SEMESTER

4th SEMESTER

5th SEMESTER


IN T E RV ENTI ON

I N

2019

LALLA YE DDOUNA S QU A R E 6th

S E ME S T E R


In the present distribution of Lalla Yeddouna square the streets and routs are fragmented. Single directional paths are created forcing the pedestrian to walk more than what should be necessary. A new distribution that allows multiple routs and connexions is needed. The access points to the square are limited to just two options: the bridge and the link to the main street. Due to this two references the square serves only as a widening of the street. The proposal contemplates to increase the number of entries to the square in order to diversify the movements in it. A new bridge will be built over the river in the south extreme of the square. This bridge will conect the site with R´cif square by a street paralell to the river. The square will be opened in the north creating a conexion with the parking which is one of the main entrances of the Medina. This last connexion has to save the unevenness of the plot and it is solved by the creation of a terraced garden. Also, the problem of the heat and sun incidence and the problem of the high urban density is very important. To conserve the maximun public space the museum is elevated creating an inhabited cover for a stepped public space. Vegetation is used to provide shadow to the public spaces. It is also used to create one of the few green spaces in the Medina.


Plant on street level

Plant +1


Section 1


Section 2


A NEW

2018

HO RI ZO N

5th

S E ME S T E R


Located on the top of Saint Cristophe, the museum offers the visitor a tour in contact with the rock, a descent that conquers each of the views that this geographical marvel can offer. The forest, the river, the crack. A path of silence and reconnection with the origins. Looking for harmony with the environment, the museum is carved into the rock forming spaces, looking for light and getting different views. The program is divided into different levels that take advantage of the depth of the rock, the natural erosion of time. Spaces in connection with the different elements as a memory of a past in which nature and the human being lived together in tune. The light between the trees from which life is born, the air as a link between the sky and the rock, the fire in the cave as darkness and the water in the river flow.


2018

SY NERG Y 5th

S E ME S T E R


The project is located in the valley of the Beune river, tributary of the VèzÊre, in a small flat land tongue surrounded by rock that contains the cave of Combarelles. In its almost 250 meters in length and a width of 1.5 meters combarelles hides an impressive collection of prehistoric engravings. The historical and artistic quality of the cave competes with the beauty of the natural enclave that surrounds it. A wonderful beech forest embraces the valley adorning its cornice. It is proposed to strengthen the relationship between the two main elements of the valley through a piece in contact with both the cave and the forest. The valley is disconected from the road by a corridor that leads the visitor to a silent place in the cave and forest are related. The program is lived in two pieces. The first one is related to the cave. Through the scale, the material, its proximity to the cut rocky sets of light and shadow sets that prepare the visitor for the entrance to the cave. In this piece is the program of the entrance pavilion as such, with reception, rooms for preparation for the visit and private areas for the conservators of combat. The second piece is placed on the roof and through light volumes, in which verticality and changing light predominates, there is a total immersion in the natural environment. In this piece we find different workshops of interpretation of the nature of the French Dordogne, as well as meditation and retreat areas.


M ARKE T 2018

4th

I N

CEUTA

S E ME S T E R


This project is a renovation of an old market in the peninsula of Ceuta. The plot connects the two shores and it is located in a very dense zone. The proposal approaches the problem by proving a public space reducing and maximizing the use for the market and creating a forecourt for social interactions. It is also the reflection of the climatological variables such as the high temperature and the exploitation of the sea breeze. The Market absorbs the unevenness of the plot by the modification of the floor in terraces. It provides a permanent market on the inside of the building and a movable market on the forecourt. The limits between the inside and the outside of the building are diffuse in order to create a continuous public space. The market works as a reminiscence of the traditional market square. The building combines large vertical walls with a sawtooth cover allowing the light and the breeze to come in but keeping the sun on the outside. It embraces de constructive traditions by using ceramic bricks as its main material. The roof is made of a more modern material: Aluminium. Although it heats up with the sun, the breeze drags the heated air outside the building.


Market Plant

Market Section


RO BE RT 2018

RY M AN’ S 4th

HO USE

S E ME S T E R


This house is designed for Robert Ryman, a famous artist known for his large-scale works. The project has to combine a private space to live and a studio. As the plot given is located between two other houses, the problem of the light becomes the main theme. The studio needs an indirect lightning that is obtained through a roof conceived as a large, folded platform, which rises and folds to emit natural light. The studio is conceived as a light well to which all the house is directed. A playful space combining platforms and elevators to develop the artistic creativity of Ryman’s work. The living spaces use a more precise control of the light. The facade is perforated creating small entrances for the south sunlight allowing an exterior view but preserving the privacy of their inhabitants. This house creates a game of light and shadow adapted to the needs of this artist.


Ground floor

First floor

Section


2017

MATTER 3nd

S E MES TE R


This exercise is an experimentation with the concept of heaviness. The purpose is to develop a communal building with 400 living units. This proposal seeks the contrast between lightness and matter. In this case, a light lattice acts as a facade of a material piece. The houses are composed around a compact interior and equipped walls, leaving evidence of the power of the inner piece. The playful setbacks and rapprochements of this two pieces creates diferent scales and different tipes of interactions between the interior and the exterior depending on the purpose of each space. It combines public spaces for the neighbours and private ones as living units.


LIGHTNESS

2017

3nd

S E ME S TE R


The purpose of this exercise was to create a light proposal that solved 400 living spaces. I started this exercise by folding and generating loops from a lightweight material such as cardboard. However, the density created massified the proposal. To compensate for this heavy and coarse exterior appearance, the house is disintegrated, organizing itself into open plan units where the curtains distribute the space, and delimits with the exterior with a glass faรงade. The building is understood as a perceptual duality in which external materiality contrasts with an ethereal interior as if it were a geode.


DUPLICITY

2017

2nd

S E ME S T E R


This project was born as a basic living unit. The pvvroposed solution was a clear separation between private and public spaces dividing the unit in two sights. The first sight is on the ground, the space is opened to the exterior and provides a large space for the inhabitant to share. The second sight is elevated from the ground, conected to its surrondings to see without being seeing. The scale is more intimate and preserves privacy. From the single house as an essencial space this project continues developing combining multiple units to create a community. They conform an inner space that interacts with the exterior through the sights of the houses. It is a place for interaction covered by a triangled ceiling. Working as the single unit, this project combines private spaces in the houses with a large public site. It serves as entrace for the houses, as a lybrary, a cafeteria and a workshop.


BLANCA FERNÁNDEZ-BALDOR LAPORTA +34 656 653 114 blancabaldor@gmail.com

Profile for Blanca Baldor

PORTFOLIO. Blanca Fdez-Baldor  

Student projects 2017-2019

PORTFOLIO. Blanca Fdez-Baldor  

Student projects 2017-2019

Advertisement