Page 1

BLAKE_ V_ WALLACE_

FOLIO/ VOL. TWO_


C

PAGE 01

“Regard it as just as desirable to build a chicken house as to build a cathedral.� -FLW


CONTENTS_

C V 03 04 10 16 24 28

CURRICULUM VITAE

PORT MOUTON WEATHER DECK VERTI_ CULTURE START_UP 2035

SCOTT STREET SALTBOX KANATA

PAGE 02


CURRICULUM_ VITAE_ Education/

2014 - 2018_ Azrieli School of Architecture Carleton University 2010 - 2014_ St.Maximilian Kolbe High School

Professional Experience/ 2015 - (Cur.) IBI Group Architects Toronto - Residential Highrise/Mixed Use Development

Awards & Achievements/ 2018_ First Place - Stantec Architecture Prize for Excellence in a Comprehensive Studio (Startup 2035) 2017_ Published Designer - Canada 150 Inspiration Village (Verti_Culture) 2015_ Published Designer - Building 22 Edition 14 (2 Projects) 2014_ DGN Design Award (For a Student Pursuing a career in the Design Industry) St.Maximilian Kolbe High School Applied Design Award Design Exchange Annual High School Design Competition St.Maximilian Kolbe High School Technological Design Award 2013_ St.Maximilian Kolbe High School Technological Design Award

Skills & Technical Proficiencies/ Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Autodesk REVIT Autodesk autoCAD Model Building Rhinocerous Trimble Sketchup Microsoft Excel BlueBeam Revu

Manual Drafting

PAGE 03

Chaos V-RAY


PORT_ MOUTON_ WEATHER_ DECK_

PAGE 04


Two Hulls House Model

Weather Deck Model (South)

Maritime Meteorological Studio Situated along Canada’s east coast, in Port Mouton Nova Scotia, this meteorological studio, an original addition to Brian Mackay Lyons’ “Two Hulls House” capitalizes on its maritime location to project and map approaching weather systems. The elevated studio space monitors climate conditions using 360 degree Doppler weather radar as well as other meteorological instruments including a barometer, anemometer, hygrometer and rain gauge. The structure is supported on steel columns 2.2 meters above low tide, to accommodate atlantic sea level at high tide. The studio has the ability to secure itself in the event of severe weather via large integrated shutters that pivot to envelope all major widows and instrumentation, transforming the aesthetics based on the conditions. Other seasonal features include a west facing wall that opens 90 degrees to immerse the interior in its surroundings for warm days and evenings, and incorporates a single window with its own shutters to let in natural light from the west during the winter. The addition adopts similar design language from its larger residential inspiration featuring board-on-board siding, a north facing window wall framing the oceanic horizon, and a south façade that mimics the house’s entrance foyer. The interior of the studio also takes after the Two Hulls’ interior, with a pocket style partition wall similar to the one featured in the house, a workbench resembling the heavy contemporary dining room furniture, as well as a workspace that resembles the house’s elongated galley kitchen.

Nova Scotia - Context Map

PAGE 05

Port Mouton, NS


Weather Deck Model (North)

Atlantic Ocean

PAGE 06 Site Context (Port Mouton)


7

Weather Monitor (Upscaled) 6

1 - Tempurature/Relative Humidity Gauge 5

4

2 - Precipitation Gauge/Barometer 3 - Solar Array 4 - Solar Sensor 5 - Wind Speed Monitor

3

7 - Lightning Rod

2

8 - Radio Antennae

Weather Deck Model (East) 8

High Tide (0)

Low Tide (-2200 mm)

PAGE 07

1

6 - Infra-red cameras

Exploded Axonometric (North)


Perspective View (North)

PAGE 08 North Elevation (Shutters Open @ Low Tide)

North Elevation (Shutters Closed @ High Tide)


1

Detail Wall Section A1 - Legend

2

1 - Aluminum Roof Terrace Guard 2 - Engineered “I” Joist

3

3 - Concealed Gutter

4

4 - Semi Rigid Mineral Insulation Below Exterior Floor Assembly

5

5 - Vertical Cedar Siding 6

6 - Weather Shutter

7

7 - EngineeredAluminum Header 8 - Double Glazed VIGU 9 - Engineered Aluminum Sill 10 - SPF Furring Strip

8

11 - Gypsum Wall Board Interior Finish Above Mineral Batt Insulation/Polyethylene Vapor Barrier 12 - Floor Finish 13 - Fiberglass Sheathing w/ Bitumous Self-Adhering Waterproof Membrane 14 - Steel “L” Bracket w/ Blocking & Rigid Mineral Insulation

9

15 - 6“ x 10” Steel Hollow Structural Section 16 - Port Mouton High Tide 17 - Structural Steel Frame Column 18 - Port Mouton Low Tide 19 - Steel Anchor Plate

10

20 - Concrete Foundation w/ Key & Footing

11

21 - Steel Reinforcing J Bar(s)

12

22 - Ocean Floor (Silt/Sand)

13

23 - Steel Pile w/ Reinforcing Pumped Concrete Slurry

14

24 - Bedrock

15

16

17

18

A1 19 20 21 22

23

Overall Plan (Shutters Open @ High Tide)

PAGE 09

24


VERTI_ CULTURE_

PAGE 10


Urban-Farming Apparatus In Collaboration with ERIK BALKOVEC The Verti-Culture urban farming apparatus aims to restore Ottawa’s Byward Market to its conventional marketplace roots. The structure transforms the archetypal farm that makes use of acres of flat land into four levels of segmental, modular agricultural units. The design also features a market that occupies the entire ground floor of the structure, with full public access to all four levels permitting patrons to pick and choose their very own produce. In addition to providing locally sourced fruits and vegetables, the urban farm will generate revenue from the Byward Market’s very own vendors, each with their own specific units to grow and harvest crops for preparation and resale to the public. Verti-Culture was awarded its own display from May - September 2017 in the Byward-Market’s “Inspiration Village”, in collaboration with “Canada 150” and the City of Ottawa.

PAGE 11

View of Tomato Crop


PAGE 12


PAGE 13

Market Atrium


STRUCTURE/AXO/_

Roof Level Perspective

The aparatus’ structure consists of an interlocking, 3-component steel structure combined with top-mounted modular wooden decking that can be rearranged, replaced, or removed at any time to accomodate changing agricultural tasks or conditions, and aquaponic unit placements.

POD C3_312/ Owner// Zak’s Diner Size// 1280 ft2 Orientation// South Subscription_ Yearly

SECTION/POD OWNERSHIP DETAILS/_

PAGE 14


HYDRATION/_ Misters are designed for crop propogation and low-volume misting applications in plant nurseries

PUMPKINSEED/_ North American freshwater fish of the sunfish family of order ‘Perciformes”

NITRATES/NO3/_ Water from an Aquaculture structure is fed to a hydroponic pump where the by-products are broken down into nitrates Aquaponics Unit A

CROPS/SWEET_CORN/_ The Aquaponics system combines conventional aquaculture with hydroponics (cultivating plants in water) in a symbiotic network

NUTRIENTS/LOAM_SOIL/_ Optimal for gardening and agricultural uses as it retains nutrients and water while allowing drainage

POD D8_120/

POD A10_014/

POD C9_002/

Owner// Dunn’s Deli Size// 2560 ft 2 Orientation// South Subscription_ Seasonal

Owner// Heart & Crown Size// 1280 ft2 Orientation// North Subscription_ Seasonal

Owner// Blue Cactus Size// 1280 ft 2 Orientation// South Subscription_ Yearly

Site Section

PAGE 15

Aquaponics Unit B


START_ UP_ 2035_

PAGE 16


Entrepreneurial Micro-Housing & Technology Hub

In Collaboration with ERIK BALKOVEC

Startup 2035 focuses on a future consisting of a more mobile, diverse, and technologically dependent entrepreneurial market incorporated within the traditional residential urban fabric. It aims to translate the creative and innovative atmosphere of the development’s central axis to the blocks both north and south of the aqueduct. The design will maintain Illumination LeBreton’s aim towards a future surrounding entrepreneurs, millennials, artists, innovators, designers and entertainers by emphasizing the concept of live-work. Elevated hub spaces, studios and landscape elements woven within a residential infrastructure create a community that better integrates the home, and the office, while simultaneously creating an entertainment and cultural hub for the next generation of Ottawa. Startup 2035 subsequently supports Ottawa’s bid for Amazon’s HQ2 as a versatile tech hub for the next generation of online retail, startups, and social networking. The project was nominated for and won First Place in the January 2018 Stantec Architecture Prize for Excellence in a Comprehensive Studio.

Livliness of Aqueduct

Proposed Masterplan

Stepping Activity Towards Albert Street

Frame the Towers Using Hub Space as a Boundary

Extrude in Accordance with Views to Downtown & Nepean Bay

Townhomes Soften Abuttment to Albert Street’s Neighborhoods

Bayview

LeBreton

Current Masterplan & Development Proposal

PAGE 17

Centretown


Development Concept Perspective

2046 2044

2042

2040

2035

2033 2031 2029

2027

Nepean Bay

PAGE 18

Bayview

Development Timeline


Perspective - Looking East into Plaza

PAGE 19

Perspective - Looking West Between Hub Space


With a focus on the idea of the startup business, the units evolve from a smaller work-based environment towards a larger more family oriented environment with the theoretical progression and growth of any given business. This assumes that as a business prospers and occupants age, expansion from a personal “live work� space is switched out in favour of a larger living space in tandem with a larger and more flexible office or studio hub space closer to the ground.

Long-Term Retail Space Pedestrian Thru-Way

Tower Entrance

Grade Vehicle Access

Live-Work Townhomes

Bachelor Unit Axonometric

PAGE 20


Booth Street

Preston Street

treet

Albert S

Master Plan @ L.37 Plaza Landscape Layout @ Albert Street

Longitudinal Site Section

PAGE 21

Future Expansion.......


Perspective View - Hub Landscape (L4)

Massing Model (South Side)

PAGE 22 Micro-Unit Axonometric Massing Model (North Side)

Perspective View - Single Loaded Gallery Access (L11)


Wall Detail @ Tapered Slab Edge

Parapet Detail

Tower (Typ.) - Structural Detail

Curtain Wall Detail @ Slab Edge

Splice Gusset Detail @ Column

Curtain Wall Detail @ Steel Deck

Bracing Reveal @ Steel Deck

PAGE 23

Hub Space - Structural Detail


SCOTT_ STREET_

PAGE 24


Recreational & Educational Extrusion Located in the rapidly developing Ottawa neighborhood of Westboro, The Scott Street ‘stacked’ community centre acts as a beacon to draw westboro’s tightly knit suburban community back into a landscape that is such a historical root of the rapidly developing community. The design features a reintroduction of a single-pad regulation community ice hockey rink adjacent to a nine storey vertical library that includes separate divisions for youth and continued learning. Archives, research, design education and audio visual resource levels spread throughout the building with soft transitions between each. The community hub also features a multi-purpose outdoor sport court located above the arena, with access from both the north and south ends of the building. The structure consists of a combination of concrete slab and HAMBRO systems, in conjunction with open span steel truss construction to carry the width of the arena

Concrete Structure

and support outdoor activities above. Mechanical systems consist of a forced fresh air system paired with concealed, ceiling mounted water source heat pumps fed from a roof top air handler, chiller and boiler, respectively, as well as a de-humidifier at ice level. The design addresses the rapidly approaching need to conserve space by not only consolidating programs, but transforming programs that would otherwise be considered ‘hortizontal’ to ‘vertical’.

Library Mechanical

Arena Roof Structure

Structural Shear Walls

Backlit Model

Arena Mechanical

Library Perspective (looking up from discovery centre)

Systems Axonometric

PAGE 25

Below-Grade Parking


B1

B1

B1

H

F

B2

B2

I

D C G

B

E

A

Floor Plan - Below Grade (Rink Level) A. Regulation Hockey Rink B. Dressing Rooms & Pro Shop C. Ice-Level Viewing Area

Floor Plan - At Grade (Administration Level) D. Lobby and Administration E. Ottawa Sports Showcase F. Cafe & Misc. Retail

Floor Plan - Level 2 (Spectator Level) G. Upper Deck Viewing Area H. Upper Level Retail I. Vehicular/Pedestrian Thru-way

PAGE 26


B1

B1

N

K

B2

L

B1

M

B2

B2

P R Q

O

J

J. Sport Roof K. L3 Terrace L. Flexible Learning Space

Longitudinal Section (B1)

Floor Plan - Level 7 (Design Centre) M. 3D Print Lab N. Modelling Area O. Open to Below

Floor Plan - Level 8 (Discovery Centre) P. Research Lab Q. Archives R. Open to Below

Cross Section (B2)

PAGE 27

Floor Plan - Level 3 (Terrace/Sport Roof Level)


SALTBOX_ KANATA_

PAGE 28


Single Family ‘I’ Home

Expansion

Saltbox House 1800’s Colonial Saltbox House

Bringing School Home Situated within the rapidly expanding Ottawa suburb of Kanata, the Saltbox early childhood education centre provides today’s young students with a balanced and collaborative learning environment, all constructed around an educationally primordial layout that engages children at their most critical

Extrusion

stage of schooling. Architecturally, the design provides students with a gradual transition from residential to institutional environments and is based off of the colonial saltbox houses of New England and Newfoundland. Historically the saltbox shape evolved organically from the need for additional space for growing families. The building’s form and layout translates to a tasteful nod to the family-oriented and collaborative atmosphere that is critical for a Kindergarten to serve its purpose.

Ramp/Atrium Perspective

PAGE 29

Saltbox Kanata


PAGE 30 Model Vignettes


PAGE 31


DRAWING LEGEND 1 - MAIN BUILDING 2 - TURTLE STUDY CENTRE 3 - BUS LOOP/DROPOFF 4 - MARSH POND 5 - PARKING 6 - ARBORETUM 7 - SCHOOLYARD 8 - WETLANDS 8

3 6 1 7

2

5 4

Site Plan

PAGE 32 Grade & Loft Plans

SITE PLAN


PAGE 33

Site Axonometric - Looking NW


RIDGE FLASHING

35MM High Reflective White Corrugated Steel Roofing Finish

STEEL GUSSET

600MM x 300MM PURLINS

MINERAL BATT INSULATION RIGID MINERAL FIBRE INSULATION 200MM x 200MM PURLINS

FLASHING W/ CONCEALED GUTTER

300MM I-JOIST W/ STEEL JOIST HANGER FASTENED TO TIMBER LINTEL

BLOCKING W/ EXPANSION JOINT ALUMINUM HEADER

200MM HEAVY TIMBER POST

50MM EXTERIOR GLAZING ALUMINUM SILL CONCRETE CURB W/ WATERPROOFING FLOOR FINISH

REINFORCED FOOTING (SLAB ON GRADE)

SLAB (ON GRADE) INSULATION

DRAINAGE TILE

Detail Section (Through Classroom)

PAGE 34 North Elevation


Loft Perspective

East Elevation

PAGE 35

Building Cross-Section (Through Atrium)


END_

PAGE 36


PAGE 37

Thank You


Blake .V. Wallace blakevwallace@gmail.com 2018 - All Rights Reserved

Undergraduate Portfolio  
Undergraduate Portfolio  
Advertisement