Page 1

Blair Ramsey University Of Cincinnati Architecture


About I am a junior at University of Cincinnati. Architecture has been a passion of mine from a young age and I look forward to each day in studio. I love working by hand, drawing, creating, and building models. The process and exploration in architecture is what interests me and I am looking for a unique experience for my last co-op.


CONTENTS


06

Row House

12

Athenaeum

16

Insertion

18

Folly

20

7 Walls

24

lauckgroup

26

Rowing Club

30

Personal Work


Model 3/16”-1’ | Bass wood | Museum board

As an introduction to residential design, we were asked to design a row house fit for a specific client. The site was 25’ x 135’ and located in Convington, KY on the Ohio river. My assigned client was a multigenerational family with a mother in-law that just moved back in. The family’s main wishes were; space for small gatherings/party’s, privacy from their neighbors, the ability to allow their kids to play outdoors, and a connection/view to the city. My main idea was derived from their last request. I created terraces on the North and South ends to create privacy in the back and views directed to the river and Cincinnati. The plans for the house are oriented off of an angle that was created by the view of the bridge that crosses the river to the city. That idea derived a cut that is made in all of the plans and is felt while within the space. When standing on opposite ends of the cut, you could see the other side and through to outside.

06

Row House January-February 2017


Section Exploration Models 3/16”-1’

Site Plan and Analysis

1

2

3

4


Plans | Sections

08


Model 3/16”-1’ | Bass wood | Museum board


10


Site Massing Model 1/16”-1’ | Wood | Cardboard | Museum board

Study Models 1/16”-1’


Model 1/8�-1’ | Bass wood | Black museum board

An athenaeum is an institution, such as a literary club or scientific academy, for the promotion of learning. With a rigorous program and 25,000 square feet, I chose a site in Cincinnati from a list of eight possibilities. I picked this site because the right corner was open and exposed. The building needed to be welcoming to everyone. My design consisted of two main elements: the main volume and the shell that encompassed it. The main form came from a series of explorations that removed and added mass to the building based on the surrounds of the site. The main program spaces were galleries; therefore, my main focus was light. I created the shell to let just the right amount of light into the space. The screen acted as a filter for the light and I made cuts in the screen to indicate where there needed to be more light. The model is made from basswood and the screen was laser cut.

12

Athenaeum October-December 2015


Elevations | Sections | Plans The interior spaces helped to define the exterior as well. I learned about structure and the proper amount of space that is needed for specific uses. The base of the drawings were done on the computer and then rendered by hand using watercolor.


Process Diagrams

14


Group Model The second semester of my first year began with an analysis of a building on campus. With an assigned group, we built a ¼”=1’ model of the building. We took measurements and worked as a group to build the model. We then analyzed how the building was used and the design intent. The model is made of basswood and chipboard. The biggest challenge was working as a group. This was accomplished by assigning small tasks to individual people and coming together at the end to create the final model.

Individual Model Individually we created an addition/insertion to the existing building that we analyzed as a group. The challenge was designing within the context of an existing building. To begin, I looked at the building’s site, circulation, light, massing, approach, threshold, and promenade. The intention of my insertion was to bring all of the people in the building together in one spot. Currently, the building is separated into two areas; business offices and public space. I created a staircase and two main areas for these groups to connect. The goal was to design a space that would enhance the existing building.

16

Insertion January-March 2015


1Cut University Pavilion Section 4 "

UNIVERSITY PAVILION SECTION 1/16" = 1' - 0"

UNIVERSITY PAVILION PLAN 1/16" = 1' - 0" N 1Cut " University Pavilion Section 4

N


In a team of six, we designed a structure that could be admired from afar and interacted with up close. Our team spent a lot of time making sure the design would be comfortable for the user and well balanced by the viewer. I personally took on a lot of responsibility when it came to the construction of the models and the final product. I was a leader within the team and made sure we got our work done on time. Our biggest challenge with this project came on the last day. On the day of construction, our professor told us that our design would benefit from a few additions. This was really hard for me because at that moment, I wanted to celebrate the end of a project and feel great about what we accomplished. Our group worked together that day to make the changes she recommended and we were extremely pleased with the results. The structure was 4’x4’x9’ and composed of 30 - 2x4s and MDF.

18

Folly

March-April 2015


Bass Wood Model 3/8” = 1’ For this project, we were given an anonymous 50’x100’ site. It was 50’ tall, in an urban setting and between two buildings. The space is intended to be filled with seven particular wall types and be occupied spatially and physically. The wall types are: light, storage, information, boundary, demarcation, occupation, and energy. There are also, four types of spaces; entry, study, aggregation, and overlook. The idea for the 7 walls had to be derived from a historical aspect of Cincinnati. I came across a map of the original city of Cincinnati and used that to make decisions regarding the space. My drawing of that map is located in the bottom

The plan of the city was used to demarcate each space within my project. I chose to represent my design using black paper and charcoal to emphasis the decision making process and the simplified version of my idea. The most difficult part of this project was the reasoning for each decision. The map of Cincinnati helped me make conclusions and create a purpose for each one of the elements.

20

7 Walls

August-October 2015


Plans | Sections | Diagrams | Perspectives | Black Paper with White Charcoal


22


P 2 N 5

ACCESSORY DISPLAY RAMBLR.

RAMBLR.

APPAREL

SKIFF

Q BB PIT

RAMBLR.

APPAREL

TRUCK BED F150-MED

YETI VS.

SHLVG.

ACCESSORY DISPLAY

AMBASSADOR ' 16 -7

DN

1/2 "

BAR

CUSTOM SHOP

POS

HISTORY

HOPPER

During the Spring of 2016 I worked at an interior architecture firm in Dallas, Texas. The project is for Yeti. It is their first retail store that is being built in Austin, Texas. I helped work on the event plan for the store. All of their furniture had to be moved to an adjustable storage area. I also helped with renderings and store fixture designs with this project At lauckgroup I was able to participate in all aspects of the design process. I had a hands on experience with the professionals at the firm and their clients. Blog Posts from lauckgroup http://www.lauckgroup.com/news/detail-blair-ramsey/ http://www.lauckgroup.com/culture/retrospect-2016/

24

lauckgroup-Yeti Spring 2016


VANITY FIXTURES DOORS

FRAMES

LARGE WALL

AUX. WALLS ACCENT ENAMEL


Site Plan - Concept | 3’ x 2’ | XL

This project is for the Cincinnati Junior Rowing club. The site is located on the Ohio river. The summer semester of school our studio was focused on the concepts of tectonics and landscape. We viewed the project through specific lenses of scale. In each lens of exploration we explored different techniques of viewing and presenting an idea. The different scales are XS | S | M | L | XL My concept was a hinge or connection point that links the program elements. The two buildings, boat house and field house, are made up of the same square foot elements Those elements are then rotated off of each other. I expanded on that idea and the landscape is designed with the same hinged connections.

26

Rowing Club Summer 2016


Bas Relief Site Analysis Models | XL

Circulation Diagram

Detail Model | Concrete | Black Museum Board | Basswood | XS


Landscape Section | L

Building Section | L

Site Model 1/32”-1’ | Bass wood | Museum board

28


Section Model 1/8”-1’ | Bass wood | Chipboard | MDF


Watercolor

Photograph-Florence

30

Watercolor

Sketch

Personal Work


Photograph-Rome

Photograph-Venice

Photograph-Rome


Thank you

Blair Ramsey Portfolio 2017  

University of Cincinnati DAAP Architecture

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you