__MAIN_TEXT__

Page 1

MARZEC 2016

www.mandalaclinic.com

MANDALA REVIEW

PISZEMY O HARMONII CIAŁA I DUCHA

W piątym numerze Mandala Review

dzięki której można uzyskać taki lub inny wymarzony wygląd. Przedstawimy Wam hiszpańską DJ-kę Soni Hill. To była klientka porozmawiamy o jednej z najbardziej intym- naszej kliniki, która poddała się zabiegonych, a także najczęściej ukrywanych części wi modelującemu pośladki i jednocześnie ciała – o pupie. wyszczuplającemu brzuch. Efekty końcowe Z jednej strony jest obiektem pożądania, będziecie mogli ocenić sami. z drugiej żartów, również politycznych. My Z naszym gościem specjalnym – właścizajmiemy się oczywiście tym pierwszym cielem Centrum Terapii Kręgosłupa i Masażu aspektem. Porozmawiamy o modzie na po- CHIROMED – porozmawiamy o współpracy śladki brazylijskie oraz o chirurgii plastycznej, fizjoterapeutów z chirurgami plastycznymi.

Przy okazji dowiemy się, jak zadbać o pośladki po zabiegu modelującym. Z kolei lekarz dermatolog z Mandala Beauty Clinic doradzi, w jaki sposób pielęgnować skórę tej części ciała. W tym numerze również ciekawostki ze świata tańca, muzyki, porady dietetyczne i kosmetyczne. I jeszcze mały bonus specjalnie dla Panów. W końcu płeć brzydka wcale nie musi być brzydka :-)


2

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

T EM AT W Y DA N I A

Kanony piękna kobiecego ciała zmieniały się na przestrzeni wieków, a czasami nawet kilku lat. Możemy to obserwować na przykładzie rzeźb (już starożytnych), malarstwa (przywołajmy chociażby obrazy Rubensa), fotografii, a od XX wieku również w filmach. To właśnie w ubiegłym wieku zmiany te przebiegały najintensywniej, a jedną z części ciała, która często im ulegała była... pupa.

Piękna pupa


3

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

T EM AT W Y DA N I A

Na początku XX wieku idealna kobieta miała kształty klepsydry. Oczywiście zawdzięczała je gorsetom, a nie wielogodzinnym ćwiczeniom fitness. Można ją podziwiać na przykład na rysunkach Charlesa Dana Gibsona. Szczupła, ale nie chuda, z bujną fryzurą, wąską talią oraz pełnymi biodrami i oczywiście pośladkami była wzorem dla innych amerykańskich kobiet. W latach 20. sylwetka kobieca nabrała chłopięcych kształtów i w związku z tym pupa stała się passé. Na szczęście później pełne kształty powróciły do łask. Kobiety zaczęły dbać o swoją sylwetkę i coraz chętniej ją pokazywać. Jednak od lat 60. ważniejsze od pośladków były długie nogi, ładna twarz, duży biust. Na początku XXI wieku propagowano płaski brzuch, wąskie biodra i małą, kształtną pupę. Łatwo można było wpaść w kompleksy!

Niemniej są one obarczone pewnego rodzaju ryzykiem. Może wystąpić infekcja, asymetria, przesunięcie lub pęknięcie implantów. Dlatego jeżeli jest to możliwe, należy skorzystać z bezpieczniejszej alternatywy, którą jest lifting brazylijski.

Oczywiście kanony te zmieniały się nie tylko z czasem, ale i w zależności od szerokości geograficznej. Na przykład w Brazylii idealne pośladki są pełne i jędrne. Można je podziwiać co roku podczas słynnego karnawału w Rio. Z czasem stały się symbolem seksu oraz westchnień także w innych krajach. Przyczyniły się do tego zapewne celebrytki, które od kilku lat lansują modę na bardzo dużą, ale jędrną pupę.

Tłuszcz może być pobrany za pomocą tradycyjnej liposukcji lub ultradźwięków. Najważniejsze, aby tkanka nie została uszkodzona, tak jak dzieje się to w przypadku liposukcji laserowej. W naszej klinice najchętniej stosujemy metodę ultradźwięków, czyli Vaser Lipo. Jak już wielokrotnie wspominaliśmy na naszym blogu oraz w magazynie Mandala Review, jest to bezpieczna, mało inwazyjna metoda, która umożliwia rzeźbienie sylwetki.

Sposób na piękną pupę Czasami odpowiednie ćwiczenia wystarczą, aby uzyskać satysfakcjonujący efekt, ale niestety nie zawsze. Bywa, że w wyniku restrykcyjnej diety pupa staje się zupełnie płaska. Wtedy z pomocą może przyjść chirurgia plastyczna. Nie po to, aby każda kobieta wyglądała jak celebrytka, ale po to, aby mogła poczuć się dobrze i atrakcyjnie we własnym ciele. W naszej klinice przeprowadzamy zabiegi plastyki pośladków z użyciem implantów oraz tak zwany lifting brazylijski. Wszczepienie implantów jest niejednokrotnie ostatnią deską ratunku dla osób, które chcą poprawić wygląd pośladków. W Mandala Beauty Clinic stosujemy bezpieczne implanty Macrolane lub Aquafilling, a nasz zespół ma ogromne doświadczenie w wykonywaniu tego typu zabiegów.

Pełne kształty bez implantów Lifting brazylijski to autoprzeszczep tkanki tłuszczowej. Jest ona pobierana metodą liposukcji z jednego miejsca i wykorzystywana do powiększenia oraz poprawy kształtu innego, w tym wypadku pośladków. Ponieważ zamiast implantów stosuje się materiał własny, to zabieg ten jest całkowicie bezpieczny i daje maksymalnie naturalne efekty.

Modelowanie to obejmuje nie tylko same pośladki, ale również biodra, dolną części pleców, uda. Efekt końcowy zależy w dużej mierze od organizmu pacjentki. U niektórych tłuszcz przyjmuje się w 100%, u innych w 60%, ale na szczęście zawsze można go uzupełnić. Ważna jest też oczywiście technika podania i doświadczenie lekarza. Właściciel naszej kliniki dr Samir Ibrahim przez lata pracował w regionie Zatoki Perskiej, gdzie plastyka pośladków należy do najpopularniejszych zabiegów. Do tego jest certyfikowanym trenerem technik liposukcji Vaser Lipo i szkoli następne pokolenie specjalistów. Nasze pacjentki mogą więc mieć pewność, że są w dobrych rękach. A dlaczego się w ogóle decydują na taki zabieg?

Powiększenie pośladków często wykonuje się ze względów czysto estetycznych, ale także u osób z defektem, chorych, np. na zanik mięśni. Wtedy przeszczep własnej tkanki tłuszczowej umożliwia normalne funkcjonowanie, przywraca komfort życia oraz pewność siebie – zauważa dr Samir Ibrahim. W przypadku braku tkanki tłuszczowej stosujemy implanty, ale jest to ostateczność – dodaje właściciel kliniki.

Modnie i wygodnie Każda kobieta decydująca się na zabieg najpierw rozmawia z lekarzem, zależy nam bowiem na tym, aby była w 100% zadowolona z efektów. W czasie konsultacji dobieramy najodpowiedniejszą w danym przypadku metodę, przedstawiamy jej plusy i minusy (choć jak zauważa dr Samir Ibrahim, lifting brazylijski ma same zalety), omawiamy potrzeby i pożądany wygląd. Jednocześnie dbamy o to, aby sylwetka naszej pacjentki była harmonijna, proporcjonalna. Wierzymy, że najważniejsze to czuć się dobrze we własnym ciele, a nie podążać ślepo za trendami. Jak już wspominaliśmy na początku, każda moda w końcu przemija. Na ogromne pośladki zapewne w końcu też przeminie, ale zgrabna, jędrna pupa będzie zawsze na topie.

Według badań, w 2015 roku zabiegi modelujące pośladki wykonywano co 30 minut!


4

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

M ETA MOR FO Z Y M A N DA LI

Brazylijskie pośladki muzycznej gwiazdy Powiększenie pośladków to obecnie, obok plastyki piersi, jeden z najpopularniejszych zabiegów chirurgii plastycznej na świecie, zwłaszcza w Ameryce Północnej i Południowej. Ten trend dotarł także do Europy, co możemy zaobserwować na filmach, teledyskach czy imprezach, np. na Ibizie! Soni Hill to znana hiszpańska DJ-ka, która poddała się zabiegowi liposukcji ultradźwiękowej Vaser Lipo Hi Definition 3&4D w Mandala Beauty Clinic. Przeszczepiona z brzucha zbędna tkanka tłuszczowa została wykorzystana do modelowania pośladków. Dzięki temu uzyskano naprawdę spektakularne efekty, które możemy podziwiać na zdjęciu powyżej. Zastosowana przez dra Samira Ibrahima metoda Vaser Lipo to nowoczesny sposób liposukcji, który umożliwia nie tylko odessanie tłuszczu, ale jednoczesne rzeźbienie wybranych partii ciała, w tym przypadku pośladków, dolnej partii pleców, ud, talii. Dzięki temu można w bezpieczny, mało inwazyjny i praktycznie bezbolesny sposób uzyskać efekt modnych brazylijskich

na zdjęciu powyżej: Soni Hill fot. dzięki uprzejmości DJ'ki

pośladków. W porównaniu z tradycyjną liposukcją zabieg ten wiąże się z mniejszym ryzykiem powikłań i krótszym czasem rekonwalescencji. To z pewnością ważna informacja dla wielu osób bezskutecznie usiłujących wypracować pożądane krągłości czy tak zwany sześciopak na siłowni i zajęciach fitness. Każdy z nas ma inną budowę ciała i w niektórych przypadkach uzyskanie ta- Doktor Samir Ibrahim – właściciel Mandala kiego efektu bez ingerencji chirurgicznej Beauty Clinic – jest specjalistą chirurgii plajest niemożliwe. stycznej i estetycznej, chirurgii odtwórczej włosów oraz laserowej ginekologii estetyczDobrze, że perfekcyjne kształty zna- nej LVR, a także certyfikowanym trenerem nych kobiet przestały być tematem tabu technik liposukcji Vaser Lipo. i współczesne celebrytki, takie jak Soni Współpracował z twórcami tej metody: Hill, przyznają się do przebytych zabiegów dr. A. Hoyosem i dr. J. Millardem. Dzięki chirurgicznych. Uzyskanie idealnej sylwet- temu pacjenci naszej kliniki mogą mieć ki jeszcze nigdy nie było tak blisko! pewność, że są w najlepszych rękach.


5

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

CI E KAW I E O Ś W I E CI E

DJ w spódnicy W większości klubów za konsolą DJ-a stoją mężczyźni. Jednak kobiet w tym zawodzie wciąż przybywa. W piątym numerze Mandala Review przedstawiamy jedną z nich – hiszpańską DJ-kę Soni Hill, która słynie nie tylko z muzycznych setów, ale również pięknych kształtów. W Polsce na imprezach też grają wyjątkowe kobiety. Jedna z nich to DJ Wika. Wika słynie ze swojej pozytywnej enegii, którą zaraża młodsze od siebie osoby. Sama ma ponad 77 wiosen. Jej pasją jest muzyka. Grywa nie tylko przeboje ze swojej młodości, ale także hity ostatnich lat. Szczególnie lubi inne silne kobiety: Madonnę i Lady Gagę. My natomiast jesteśmy fanami Pani Wirginii i życzymy jej wielu lat za konsolą!

Taniec pupy, czyli twerking Twerking to taniec o zabarwieniu erotycznym, który polega przede wszystkim na rytmicznym potrząsaniu pośladkami. Prawdopodobnie wywodzi się z tradycyjnych rytualnych tańców afrykańskich i to właśnie Afroamerykanie rozpowszechnili go najpierw w kulturze hip-hopowej, a potem popularnej. Fenomen tańczących pośladków nie przemija. Kolejni piosenkarze wykorzystują go w swoich tekstach (Justin Timberlake) i teledyskach (np. Beyonce czy Jennifer Lopez). Niektórzy biją nawet rekordy popularności (Nicki Minaj – prawie 20 milionów odsłon teledysku na kanale You Tube... w ciągu godziny!). Jak widać, najlepiej gdy pupa nie tylko dobrze wygląda, ale też rytmicznie i seksownie się porusza!

O tym, że łagodzi obyczaje, wiemy nie od dziś. Ma również zastosowanie w medycynie, i to z niemałym sukcesem. Muzyka – wpływa na napięcie mięśni, działa kojąco na układ pokarmowy, łagodzi ból w czasie zabiegów, podwyższa lub obniża puls, a przede wszystkim poprawia samopoczucie. Dotyczy to zarówno pacjentów, jak i lekarzy Mandala Beauty Clinic, którzy właśnie dzięki muzyce starają się osiągnąć odpowiedni balans ciała i ducha. W ramach profilu na Facebooku regularnie publikujemy muzyczne preferencje członków naszego zespołu. Już wkrótce przedstawimy całą muzyczną listę i zaprosimy Was do głosowania na największy przebój!


6

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

G O Ś Ć M A N DA L I

Fizjoterapeuta i chiropraktyk, naturalnie! mgr Bartosz Posłuszny D.C. Fizjoterapeuta, absolwent studiów dziennych fizjoterapii AWF w Poznaniu, wykładowca. Od 2006 roku nieustannie rozwijaja wiedzę praktyczną i teoretyczną w zakresie specjalistycznej terapii manualnej – chiropraktyki. Założyciel Chiromedu – Centrum Terapii Kręgosłupa i Masażu, z którym współpracuje nasza klinika.


7

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

G O Ś Ć M A N DA LI

Dlaczego powstał Chiromed? Chiromed powstał przede wszystkim z myślą o ludziach, którzy mimo pędu otaczającego świata pamiętają, że należy dbać o własne zdrowie, kondycję i kręgosłup. Ale również z myślą o osobach, które o tym zapomniały i cierpią z powodu bólu pleców, głowy, kończyn. Stres i ciągły bieg nie pozostają bowiem obojętne dla zdrowia.

Która technika terapii czy masażu jest dla Pana najbardziej inspirująca?

Najbardziej inspirowała i fascynowała mnie zawsze chiropraktyka. Jest to amerykańska terapia manualna, która poprzez odpowiednie mobilizacje i manipulacje na kręgosłupie pomaga w odblokowaniu stawów i zniesieniu ucisków na nerwy. Prowadzi do spektakularnych efektów likwidacji lub znacznego zniesienia bólu. W pewnym sensie jest to sztuka. Należy jednak pamiętać, że to dopiero począNasz zespół składa się z młodych ludzi z pasją, chcemy dzielić się tek terapii! Likwidacja przyczyny i zniesienie bólu otwiera nam wiedzą i pozytywną energią z każdym, kto przekroczy próg naszej drzwi do wzmacniania kręgosłupa, poprawy sylwetki i wdrożenia kliniki i pozwoli sobie pomóc. profilaktyki.

Skąd pomysł, aby działać w tym obszarze? Co wyróżnia dobrego masażystę, Wybór zawodu fizjoteraputy i chiropraktyka był dla mnie natural- fizjoterapeutę?  nym biegiem zdarzeń. Od najmłodszych lat lubiłem spędzać czas w gabinecie (później klinice rehabilitacyjnej) mojego ojca lub dyżurce lekarskiej mamy w szpitalu. Styczność z pacjentami, którzy wchodzili do kliniki o kulach, a wychodzili o własnych siłach, mogła poprowadzić mnie tylko w jednym kierunku: fizjoterapii i chiropraktyki (amerykańskiej terapii manualnej).

Co jest dla Pana największym wyzwaniem?

Dobry fizjoterapeuta wyróżnia się otwartością na pacjenta, zawsze podchodzi do niego indywidualnie. Prowadzi program rehabilitacji płynnie, stopniowo zwiększa poziom trudności, tak aby powrót do zdrowia trwał możliwie jak najkrócej, ale też uwzględniał możliwości pacjenta. Dobry fizjoterapeuta posiada wachlarz technik, które umie właściwie dostosować do potrzeb terapeutycznych konkretnej osoby.

Ciekawa historia, przypadek, którymi warto podzielić się z pacjentami?

Każdy dzień stanowi dla mnie nowe wyzwanie. Każdy pacjent jest inny. Każda dysfunkcja wymaga indywidualnego podejścia, skrupulatnego wywiadu i wdrożenia właściwego leczenia. Opiera się ono nie tylko na zabiegach rehabilitacyjnych w klinice, lecz rówJedne z ciekawszych przypadków to te związane z chirurgią planież zmianie nawyków przez pacjenta: wprowadzeniu aktywności styczną. Pacjenci, którzy trafiają do nas tuż po zabiegach liposukcji ruchowej i odpowiedniej diety. i są dalej prawidłowo prowadzeni (drenaże limfatyczne, masaże, specjalistyczne ćwiczenia), osiągają spektakularne efekty. Często Największym wyzwaniem jest wyprowadzenie pacjenta skazanego wydają się być zdumieni, że tak szybko można uzyskać wymarzony na operację kręgosłupa do stanu, w którym będzie mógł w pełni wygląd. cieszyć się życiem (bez leków przeciwbólowych).

Co jest najtrudniejsze w Pana pracy? Zdecydowanie najtrudniejszym zadaniem jest uświadomienie pacjentowi, że powinien dbać o siebie, tak samo jak dba np. o swój samochód, regularnie wymieniając olej i filtry. Nie można czekać, aż będzie bolało. Profilaktyka jest zawsze lepsza od leczenia schorzenia. Regularna terapia kręgosłupa, aktywność fizyczna, dbałość o prawidłową postawę oraz zbilansowana dieta zastosowane razem przynoszą niesamowite efekty. Pacjent może żyć pełnią życia. Musi „tylko” to wszystko zrozumieć, zaakceptować i zacząć działać – a to jest najtrudniejsze.

Czy chirurgia plastyczna oraz fizjoterapia mogą się uzupełniać? Fizjoterapia nastawiona jest na pracę z ciałem. Chirurgia plastyczna poprawia mankamenty natury oraz rzeczy, które chcielibyśmy zmienić. Należy bezwzględnie pamiętać, że aby efekt zabiegów chirurgii plastycznej w pełni nas zadowolił, niezbędna jest prawidłowa fizjoterapia i systematyczna praca z ciałem. Przykładem jest zabieg liposukcji, podczas którego tracimy 5 litrów tłuszczu. Aby po zabiegu nasze ciało nabrało pożądanych kształtów, należy skorzystać z dobrodziejstw drenażu limfatycznego. Ułatwia on odprowadzenie toksycznych produktów przemiany materii gromadzonych w organiźmie. Co więcej, dzięki masażom zapobiegniemy powstawaniu zrostów czy zastojów żylnych, a to z kolei zagwarantuje prawidłową odbudowę oraz regenerację tkanek.


8

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

T EM AT W Y DA N I A

Chirurgia plastyczna może być ogromnym skrótem na drodze do upragnionego wyglądu, potrzebny jest jednak ktoś, kto przeprowadzi pacjentów mądrze przez cały proces. Fizjoterapeuci mają ogromną wiedzę, dzięki której pacjent przejdzie bezpiecznie i z zadowoleniem przez wszystkie etapy leczenia, bez konieczności poszukiwania odpowiedzi na nurtujące go pytania w Internecie. Dobry i renomowany chirurg plastyczny oraz zespół doświadczonych fizjoterapeutów gwarantują pełną satysfakcję z efektów zabiegu. I pomagają przywrócić równowagę w życiu pacjenta.

A jaka jest Pana recepta na balans ducha i ciała? Myślę, że można go tylko osiągąć poprzez ciągłą pracę nad sobą. Szybkie tempo życia należy zrównoważyć odpowiednią aktywnością fizyczną. Z kolei ta aktywność i troska o ciało pozwalają uzyskać spokój ducha.

Masaż odpręża, modeluje... Przeciwwskazaniem mogą być ostre stany bakteryjne i wirusowe, Większość z nas uwielbia masaże relaksacyjne. Niestety rzadziej korzystamy z profesjonalnych drenaży limfatycznych. Tymczasem rany otwarte, czynna gruźlica płuc, ostre zakrzepice kończyn dolmogą one przynieść ulgę w wielu dolegliwościach. Dlatego pole- nych dotkniętych obrzękiem, infekcje skóry. camy wszystkim, bez względu na płeć i wiek, regularne wizyty Poza usuwaniem metabolitów masaże poprawiają ukrwienie u profesjonalnego fizjoterapeuty. tkanek, modelują sylwetkę, zapobiegają asymetrii, likwidują zroDotyczy to zwłaszcza naszych pacjentów po zabiegach liposukcji sty powięziowe. Stanowią dopełnienie zabiegów chirurgicznych. lub powiększania pośladków. Aby efekty były w 100% satysfakcjoZachowanie kształtów uzyskanych po zabiegach jest możliwe przede nujące, a proces rekonwalescencji możliwie jak najkrótszy, należy udać się do fizjoterapeuty, który oceni stan tkanek i zaproponuje wszystkim dzięki systematycznym i odpowiednio dobranym treningom. odpowiedni program wspomagający leczenie. Najważniejsza jest Po liposukcji czy powiększeniu pośladków zaleca się basen, nordic walking oraz specjalistyczne ćwiczenia w odciążeniu z wykorzystaniem jednak współpraca ze strony pacjenta. sprzętu Redcord, piłek, platform RehaBoard i innych urządzeń wykoNajczęstszym problemem, z którym borykają się f izjoterapeuci, rzystujących niestabilne podłoże – rekomenduje Bartosz Posłuszny. jest brak dyscypliny pacjentów, nieprzestrzeganie zaleceń, niewykoĆwiczenia dwa razy w tygodniu z fizjoterapeutą gwarantują nywanie zadanych ćwiczeń wzmacniających i rozciągających, niestosowanie odpowiedniej diety oraz brak nawadniania organizmu utrzymanie lub poprawienie jędrności ciała, w tym pośladków. w czasie rekonwalescencji – zauważa Bartosz Posłuszny, założyciel Trening połączony z masażem szklaną bańką chińską przynosi niei fizjoterapeuta w Centrum Terapii Kręgosłupa i Masażu Chiromed. samowite rezultaty. Technika opracowana do perfekcji przez specjalistów pracujących w Chiromedzie gwarantuje napiętą i zwartą W pierwszych kilku dobach po operacji bardzo ważne jest, aby tkankę, jak również jędrne i elastyczne ciało. Korzystajmy zatem! wdrożyć masaże limfatyczne, które mają na celu usunięcie z orga- Regularnie. nizmu metabolitów wytwarzanych przez nasze ciało podczas procesów regeneracji tkanek. Terapię tę można rozpocząć, jak tylko lekarz chirurg uzna to za stosowne.

... masaż leczy.


9

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

M A N DA L A N EW S

Jajko dla zdrowia i urody Jajko to chyba jeden z najpopularniejszych produktów spożywanych na śniadanie w naszych domach. Na miękko, na twardo, sadzone, po wiedeńsku, jajecznica – do wyboru, do koloru. I bardzo dobrze, bo jajko ma wiele składników odżywczych: białko, aminokwasy, lecytynę, kwas omega-3, ksantofil, luteinę, witaminy A, D, E, K, B oraz składniki mineralne, tj. żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Co prawda, kiedyś obarczano je winą za wysoki poziom cholesterolu we krwi, ale teraz wiadomo już, że zależy on od wielu innych czynników. Tak jak ze wszystkimi produktami pochodzenia zwierzęcego należy jednak zachować umiar i pamiętać, że jajka spożywamy nie tylko jako osobne danie, ale również w większości innych pokarmów: makaronach, naleśnikach, ciastach, ciastkach, panierkach. Bez umiaru, ale oczywiście pod warunkiem, że nie jesteśmy na nie uczuleni, możemy korzystać z jajek w kosmetyce. To wspaniały naturalny środek do pielęgnacji włosów i cery. Można go wykorzystywać do produkcji domowych kremów, maseczek, balsamów czy peelingów.

Nasiona nie tylko na wiosnę Wiosną siejemy nasiona, z których wyrastają warzywa, owoce oraz zioła. Te z kolei dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Jednak są też nasiona, które same w sobie stanowią cenne źródło składników odżywczych i można je spożywać przez cały rok. To nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) oraz lnu. Te pierwsze od niedawna robią karierę w naszym kraju. Nic dziwnego. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy E i z grupy B, minerały, a także białko, wapń oraz błonnik. Z kolei od dawna znane i cenione w naszej kuchni i apteczce siemię lniane oprócz kwasów omega-3, witamin i błonnika, zawiera także fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy, przeciwdziałają osteoporozie, a nawet nowotworom! Dietetyczka Mandala Beauty Clinic Angelika Kargulewicz wykorzystała zalety jednych i drugich i przygotowała przepis na orzeźwiające smoothie, które polecamy wszystkim osobom dbającym o swoje zdrowie i ciało.

Składniki:

Przygotowanie:

• • • • • •

Roszponkę i owoce myjemy, osuszamy, banana obieramy. Dodajemy nasiona i wodę. Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do szklanek. Smacznego!

2 garści roszponki 1 mały banan 0,5 szklanki malin łyżeczka nasion lnu łyżeczka nasion chia 0,5 szklanki wody mineralnej


10

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

M A N DA L A P O L E CA

Koniec dylematu Największą wagę przywiązujemy do wyglą- Na co zwracać uwagę, kupując balsam do du twarzy. To zrozumiałe. Należy jednak ciała? pamiętać, że nasze ciało to nie tylko twarz. Generalnie każdy ma swoje preferencje, przy czym warto wybierać Na temat pielęgnacji skóry pośladków pokosmetyki bez parabenów. Najważniejsze jest to, aby osoby o normalnej skórze dbały o prawidłową pielęgnację i nawilżanie, natorozmawiamy z dermatologiem Mandala miast osoby ze skórą wrażliwą, suchą, atopową stosowały emolienBeauty Clinic dr n. med. Małgorzatą ty. Są to preparaty natłuszczające, tworzące na powierzchni skóry warstwę ochronną. Zatrzymują wodę w jej warstwach głębokich, Czarniawską-Grzesińską. a także wchłaniają wilgoć z otoczenia i utrzymują odpowiedni po-

Jak dbać o skórę pośladków? Czy skóra na nich również się starzeje?

ziom nawilżenia.

Znana nie tylko z talentu, lecz także wielkiej urody aktorka Catherine Deneuve powiedziała kiedyś: „W życiu kobiety przychodzi taki moment, że musi ona wybrać: albo pupa, albo twarz”. Tymczasem skóra to największy organ naszego ciała, którego najważniejszą rolą jest funkcja ochronna. Ale niestety starzeje się, ulega urazom, a każdy uraz, każda jej choroba powoduje zachwianie balansu, naruszenie bariery ochronnej organizmu. Dlatego skórę należy pielęgnować w całości i to przez cały rok. Na przykład zimą powinniśmy ją częściej nawilżać i dostarczać witaminę A. To inwestycja, która na pewno się zwróci.

Jest ich wiele. Po pierwsze trądzik, który występuje bardzo często, bez względu na wiek. Po drugie rogowacenie mieszkowe – choroba o podłożu genetycznym. Na szczęście przy regularnym stosowaniu witaminy A i właściwej pielęgnacji zmiany ustępują. W części przypadków dobry efekt uzyskujemy dzięki miejscowej terapii retinoidami w połączeniu z intensywnym nawilżaniem skóry oraz peelingi chemiczne, np. glikolowy. Kolejne problemy to rozstępy i cellulit. Tutaj wiele do zaoferowania ma medycyna estetyczna. Bardzo dobre rezultaty osiągamy za pomocą mezoterapii. W przypadku cellulitu poprawia mikrokrążenie w tkance podskórnej, zwiększa metabolizm komórek tłuszczowych, redukuje tzw. pomarańczową skórkę, zwłaszcza w połączeniu z substancjami takimi jak wyciąg z karczocha, nostrzyka żółtego, rutyny i krzemionki. Z kolei w leczeniu rozstępów i blizn stosujemy koktajle z witaminami A, C, E oraz krzemionką organiczną, co likwiduje zmiany i poprawia elastyczność skóry. Najważniejsze, aby osoby z wyżej wymienionymi dolegliwościami skonsultowały się z lekarzem dermatologiem, który dobierze najlepszą dla nich terapię.

A latem? Jak dbać o skórę pośladków na wakacjach? O skórę pośladków dbamy tak samo jak o skórę całego ciała. Musimy ją chronić przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i stosować grubą warstwę kremu z filtrem UV, również pod ubraniem! Jeśli chodzi o kąpiele w słonym morzu, to generalnie sól wpływa korzystnie na skórę: odżywia ją i wygładza. Wykazuje jednak działanie wysuszające, więc po kąpieli całe ciało, również pośladki, należy nawilżyć kremem lub balsamem.

Jakie problemy dotykają skórę pośladków?

Okazuje się, że jednak nie musimy wybierać jak Catherine Deneuve. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji oraz zabiegom medycyny estetycznej możemy zadbać o skórę całego ciała, także pośladków.


11

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

M A N DA L A P OLE CA

Panowie, ta wiosna będzie Wasza! W powietrzu czuć już wiosnę. Przyroda budzi się do życia po sennym okresie wegetacji, wraca do formy, zaczyna tętnić energią. Pierwsze promienie słoneczne mobilizują nas do zmian – na początek klasyczne wiosenne porządki. Ciepłe, puchowe ubrania lądują na dnie szafy, wełniane czapki, szaliki poczekają na kolejny sezon. Z garażu wyciągamy rower, w którego miejsce trafia i tak rzadko używany sprzęt narciarski. Robimy przegląd kosiarki, z zapałem odkurzamy ogrodowego grilla. A co z naszymi sylwetkami? Tłusta zimowa dieta bezlitośnie zaowocowała podwójnym podbródkiem lub typową oponką na brzuchu? No właśnie… Znamy ten problem. Rokrocznie obiecujemy sobie poprawę: systematyczny poranny jogging, do tego intensywny trening na siłowni i zero słodyczy. Przynajmniej do lata, by móc swobodnie eksponować kaloryfer na brzuchu podczas słonecznych kąpieli. A potem jest jak zwykle. Zalew obowiązków w pracy, totalny brak czasu, stres i jedzenie w pośpiechu. Brzmi znajomo?

O liposukcji powstała masa niepochlebnych legend, które Vaser Lipo powala jednym, bezlitosnym ciosem. Ta rewolucyjna metoda oparta na wykorzystaniu technologii ultradźwiękowej nie ma nic wspólnego z bolesną, laserową techniką odsysania tłuszczu. Vaser Lipo to prawdziwy rzeźbiarz w klinice medycyny estetycznej. Jego zaletą jest zadziwiająca skuteczność i bardzo niska inwazyjność. Pacjenci w zasadzie nie odczuwają bólu, a rekonwalescencja po zabiegu jest bardzo krótka. Wszystko to za sprawą ultradźwięków, które bezboleśnie i bez chirurgicznych cięć modelują tkankę, nie uszkadzając przy tym nerwów.

Vaser Lipo perfekcyjnie rzeźbi ciało a – w zależności od kondycji i wyników pacjenta – jest w stanie zlikwidować do 6 litrów zbędnego tłuszczu. Wizja nienagannego sześciopaku, na widok którego wzdychają kobiety, od teraz przestaje leżeć jedynie w sferze marzeń. To jednak nie wszystko. Metoda ta umożliwia wykorzystanie odessanego tłuszczu do wypełnienia miejsc, gdzie go brakuje (także na twarzy), a tym samym bezpieczne modelowanie całego Na pomoc wszystkim panom, którzy bezustannie (i niestety ciała. Nadmiar tłuszczu jest magazynowany i może zostać użyty również bezskutecznie) próbują wyrzeźbić upragnioną figurę przy- ponownie. chodzi innowacyjna metoda modelowania tkanki tłuszczowej – Vaser Lipo.


12

MANDALA REVIEW / KWARTALNIK / MARZEC 2016

M A N DA L A P OLE CA

Dzięki ultradźwiękom Vaser Lipo jednocześnie obkurcza i ujędrnia skórę, co jest nieosiągalne w tradycyjnej metodzie liposukcji. Po szybkiej rekonwalescencji wymodelowane, sprężyste ciało będzie wyglądało jak po długotrwałym, spartańskim treningu. Metoda Vaser Lipo cieszy się na świecie ogromnym powodzeniem. W samym Hollywood trafiła do pierwszej piątki zabiegów chirurgii estetycznej najczęściej wykonywanych przez celebrytów. Nie trzeba być jednak gwiazdą srebrnego ekranu, by móc skorzystać z dobrodziejstwa liposukcji ultradźwiękowej. Mandala Clinic oferuje zabiegi systemem Vaser Lipo 3D&4D Hi Definition Liposculpture wszystkim, którzy pragną trwale i skutecznie odmienić swój wygląd.

Rokrocznie obiecujemy sobie systematyczny poranny jogging, do tego intensywny trening na siłowni i zero słodyczy. Przynajmniej do lata, by móc swobodnie eksponować kaloryfer na brzuchu podczas kąpieli słonecznych.

Dr Samir Ibrahim – certyfikowany wykonawca i trener metody Vaser Lipo w Mandala Beauty Clinic zapewnia, że jednorazowy zabieg na wybranej partii ciała jest wystarczający i nie wymaga powtórzeń. Przestrzega jednak, że pomimo trwałości efektów nie należy polegać na samym zabiegu. Zdrowy tryb życia, aktywność fizyczna i odpowiednia dieta zapewniają pożądaną harmonię ciała i ducha. Panowie, zanim zaczniecie zabierać się za wiosenne wietrzenie szaf, zerknijcie w lustrze na swoje sylwetki. Może i one wymagają sezonowych porządków?

PA RT N ER Z Y W YDA NI A AIRHAIR ul. Grochowe Łąki 5 Poznań www.airhair.pl

CHIROMED ul. Obornicka 8a, Suchy Las – Jelonek www.chiromed.pl

CITY PARK HOTEL & RESIDENCE ul. Wyspiańskiego 26a 60-751 Poznań www.cityparkhotel.pl

CZESANKA ul. Dolna Wilda 87 Poznań www.czesanka.com

YASUMI Instytut Zdrowia i Urody ul. Obornicka 8 Suchy Las Jelonek www.suchylas.yasumi.pl

WYDAWCA I REDAKCJA MANDALA BEAUTY CLINIC ul. Chwiałkowskiego 28/7, 61-553 Poznań +48 61 833 08 81 klinika@mandalaclinic.com www.mandalaclinic.com

Profile for Black Hog

Mandala Review nr 5  

W piątym numerzeMandala Review porozmawiamy o jednej z najbardziej intymnych, a także najczęściej ukrywanych części ciała – o pupie. P...

Mandala Review nr 5  

W piątym numerzeMandala Review porozmawiamy o jednej z najbardziej intymnych, a także najczęściej ukrywanych części ciała – o pupie. P...

Profile for blackhog
Advertisement