Page 1

bkkcuitgeschre ven ruimte literatuur en beeldende kunst in het publieke domein

18 okt 2012 tot en met

27 jan 2013


literatuur en beeldende kunst in het publieke domein

bkkc wil met dit project laten zien dat het materiaal van schrijvers zich niet beperkt tot computer, papier en pen en dat kunstenaars anders kijken als ze met een schrijver werken. Wat is de rol van taal in het publieke domein? Welke betekenislaag wordt aan de openbare ruimte toegevoegd als er niet alleen te zien, maar ook te lezen is?

Iedereen kent ze, gedichten op de muren. bkkc stelde zeven schrijvers en zeven kunstenaars de vraag: wat gebeurt er als jullie vanaf het allereerste begin samenwerken aan een kunstwerk voor de openbare ruimte? Dat niet de een de ander volgt? Daar moet meer uitkomen dan een gedicht op een muur. Zeven duo’s kregen de opdracht om werken te maken voor specifieke plekken in het publieke domein, binnen en buiten. De resultaten van deze bijzondere samenwerkingen worden getoond in en om het gebouw van bkkc.

bkkc voor makers, overheden, organisaties en bedrijven Voor schrijvers, voor kunstenaars én voor makers in alle andere disciplines zijn dit interessante vragen. Maar ook voor overheden, die stadsdichters benoemen en kunstopdrachten uitschrijven. En voor organisaties en bedrijven, die we willen laten zien hoe aan ruimte toegevoegde taal iets met de mensen kan doen. bkkc onderzoekt en geeft de eerste antwoorden.

De werken zijn te zien te zien van 18 oktober 2012 tot en met 27 januari 2013 in en om het gebouw van bkkc. De expositieruimte is ingericht als documentatiecentrum met informatie en autonoom werk van de makers. Vanuit deze ruimte zijn alle werken te bezichtigen. De opening is op donderdag 18 oktober om 17.00 uur.

Beentrap Ester Naomi Perquin & Paul Mijksenaar Spoorzone De weg vinden in een nieuw gebied. Normaal gesproken zorgt Mijksenaar ervoor door zijn heldere manier van communiceren van routes. Door tussenkomst van Perquin zorgt de gecreëerde beeldtaal voor een nieuwe werkelijkheidslaag als toevoeging op de bestaande beelden op de voormalige NSwerkplaats, oostkant van de Spoorzone in Tilburg.


Ik ging de hoek om Nick J. Swarth & Ad Roefs Gevel bkkc Vanuit de trein,

De zee is groen Elisabeth Tonnard & Geert Jan van Oostende Ramen bkkc

vanuit de Spoorzone en vanuit de stad is de gevel van bkkc te zien. Dichter Swarth en architect Roefs ontwikkelden een monumentaal werk voor deze gevel dat recht doet aan de verborgen geschiedenis van het gebouw, het spoor en zijn reizigers en de bewoners van de stad.

De oppervlakte van ramen zorgden bij Tonnard en Van Oostende voor een uitwerking die speelt met de ‘oppervlaktes’ van tekst en beeld. Een repeterende litanie is het gevolg, gebaseerd op beschreven beeld uit Het Eiland Amoras van Suske & Wiske en de werktafel van Van Oostende.

Je bent mooi als je danst Peter Verhelst & Tim van Cromvoirt Trappenhuis bkkc Van Cromvoirt zocht

Oneerlijk badwater Delphine Lecompte & André van de Wijdeven Entree bkkc | zij-ingang De marmeren

naar een manier om de eigenschappen van het trappenhuis te gebruiken om op een analoge manier een bewegend gedicht te creëren. Verhelst schreef er veranderende gedichten bij, alleen te ervaren als je de trap op- of afloopt.

vloer die de zij-ingang siert past niet bij de status van de ruimte: werknemers en cliënten van de reclassering en die van bkkc zijn de passanten. Een verloren kraantje trok de aandacht van Lecompte en Van de Wijdeven.

Dansende doden op de weg Peter Holvoet-Hanssen & Eveline van de Griend Van het station naar bkkc

Bielzen Hanneke Hendrix & Strijbos & Van Rijswijk Spoorzone

De wasknijper, de bijnaam van de klokkentoren bij station Tilburg, is een vergeten oorlogsmonument. Met een uitgebreid project met verschillende onderdelen willen Holvoet-Hanssen en Van de Griend aandacht vragen voor dit monument en het, samen met de bevolking, in ere herstellen.

Een hoorspel op locatie. Veel tekst kun je in de openbare ruimte zelden kwijt. Het proza van Hendrix is het uitgangspunt van een hoorspel. De steeds veranderende composities van Strijbos & Van Rijswijk, mogelijk gemaakt door hun app ‘Walk With Me’, vormen de moderne variant op de grindbak en maken het hoorspel af.


uitgeschreven ruimte | literatuur en beeldende kunst in het publieke domein 18 oktober tot en met 27 januari 2013 opening donderdag 18 oktober om 17.00 uur cultuurnacht 23 oktober, doorlopend geopend tot 23.00 uur symposium | de waarde van cultuur 1 november (www.bkkc.nl/waardevancultuur) finissage | nieuwjaarsborrel 16 januari om circa 16.00 uur openingstijden dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur gratis entree contactpersonen Atty Bax, Jenneke Harings beeld voorkant Mijksenaar.com

bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur spoorlaan 21 i-k 5038 CB tilburg 013 7508400 info@bkkc.nl www.bkkc.nl/uitgeschrevenruimte @bkkc_nieuws /brabantskenniscentrumkunstencultuur bkkc

Uitgeschreven ruimte, literatuur en beeldende kunst in het publieke domein  

Iedereen kent ze, gedichten op de muren. bkkc stelde zeven schrijvers en zeven kunstenaars de vraag: wat gebeurt er jullie vanaf het alleree...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you