Page 37

Tip: Wie toevallig in Chicago is, kan in het International College of Surgeons de Hall of Fame bezoeken waar een plaquette te vinden is ter nagedachtenis aan Mathijsen.

1 GIPSVERBAND: UITVINDING UIT BUDEL

U

Wie? Jac. Biemans, stadsarchief 's-Hertogenbosch, voorzitter Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ Nomineert: Monument voor Antonius Mathijsen (Budel, 1805 - Hamont, 1878) Waarom? "De uitvinder van het gipsverband is een vergeten Brabantse held die in het boek niet misstaan zou hebben."

had waarschijnlijk wel andere dingen aan uw hoofd op het moment dat u met een beenbreuk van een Zwitserse alp gleed, maar volgens Jac. Biemans is dat zonde. Want een breuk is weliswaar vervelend, maar toch stukken minder erg als u weet dat het gipsverband een Brabantse uitvinding is. Legerarts Antonius Mathijsen vond in 1851 het gips uit. Een vondst van wereldformaat en dus wordt er flink aan de beste man getrokken. Biemans: “De Vlamingen vinden dat Mathijsen eigenlijk van hun is. Zijn familie kwam uit het Vlaamse Hamont en hij is er ook gestorven. En in Haarlem claimen ze hem ook. Vorig jaar werd daar een wall of fame geopend en kreeg Mathijsen een ereplaats in de lokale bibliotheek. Bij de restauratie van de Sint-Bavo zou hij gezien hebben hoe MEST nr 7

handig het materiaal gips was. Zonder Haarlem dus geen uitvinding.”

In Budel zijn ze blij dat zij ook eens wat hebben en houden ze vast aan hún uitvinder. Budelnaar Jac. Biemans deed onderzoek naar Mathijsen en wijdde er in 2005 een tentoonstelling aan. Daar werd getoond hoe Mathijsen er achter kwam dat het gips zo goed werkte. “Heel diervriendelijk ging dat niet. Mathijsen brak volgens overlevering de pootjes van levende kippen en vermengde vervolgens gips met zwachtels. Na een paar weken bleek dat de kippen er weer monter bij liepen en de breuk hersteld was. Zielig? Ach, dankzij Mathijsen kunnen we alles met een gerust hart breken. Dat is wel een monumentje waard.”

37

MEST #7  

MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze editie lees je het interview met Ted van Lieshout, gaan we op bezoek...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you