Page 5

24

DE PONT

Talentontwikkeling: een ongelooflijk mooie Nederlandse uitvinding

HET FIJNSTE MUSEUM VAN NL In veel musea krijg je na een paar uur hoofdpijn. Niet in De Pont. We vieren de nieuwbouw van het Tilburgs museum met een eerbetoon.

42

SIGRID CALON: OMARM DE MAAKBARE LEEGTE

Je kunt haar kennen van de Swatchhorloges. Of van haar veelgeprezen boek To the extend of / \ | & –. “Ik maak het liefst iets dat je kunt duiden en je het idee geeft dat je ergens vat op hebt.”

Vol jaloezie kijken de buitenlanders naar ons land. En terecht. Recent wonnen Nederlanders immers Oscars, de Berliner Philharmoniker bestaat louter uit alumni van Nederlandse conservatoria en New Yorkers klagen over de Hollandse hegemonie aan de museummuren.

46

DE OORLOG GAAT VOORBIJ,

HET LANDSCHAP BLIJFT

Fotograaf L.J.A.D. Creyghton en schrijver/dichter Serge R. van Duijnhoven trokken langs het westfront van WO I. En lieten zich inspireren door de veerkracht van mens en natuur.

56

ZINGEN ALS JEROEN BOSCH

Cappella Pratensis uit Den Bosch is een uniek clubje zingende mannen. Let wel: professionals die polyfone muziek uit vooral eind 15e, begin 16e eeuw zingen. Uit de tijd van Jeroen Bosch dus. En die muziek blijkt opvallend actueel.

MEST nr 13

a

ls ik hoor over talentontwikkeling, moet ik altijd denken aan die arme Duitsers, Engelsen en Amerikanen. Daar doen ze niet aan talentontwikkeling, dus daar is ook geen cultureel talent. Ze maken een filmpje hier, schrijven een boekje daar, componeren af en toe eens een liedje en smijten maar wat met verf. Dat allemaal zonder duidelijk talentenplan. Producenten en kunstenaars egotrippen langs elkaar heen. Werkveldconferenties? Daar dromen ze van. Kennisdeling? Utopisch.

Dat is allemaal te danken aan minister Jet Bussemaker. Talentontwikkeling werd speerpunt van haar beleid. Eerst was er nog kritiek. Mensen vroegen zich af of haar talentaanpak zelf wel getuigt van kundigheid. Een paar jaar eerder werden alle productiehuizen voor jonge makers opgedoekt. Alle kennis over talent moest weer opnieuw worden opgebouwd. Maar een kniesoor die daarover valt. Ook een verworvenheid: als jonge maker kun je nergens meer terecht voor een klein potje geld om iets te proberen. Er zijn geen kleine podia voor experiment. In Berlijn volgen ze het Nederlandse voorbeeld en worden veel kleine podia preventief door de overheid gesloten. ‘Proberen’ hoort niet bij de kunsten. Werk moet in een groter geheel passen, met duidelijke doelen en deliverables. Kunst is nooit zomaar kunst, dat hebben wij als Nederlanders toch maar mooi voor elkaar gekregen. Het is perfect beleid, van een ongelooflijke schoonheid. Talentontwikkeling is ons grootste exportproduct. Joop van den Ende maakt er binnenkort zelfs een toneelstuk over, dat op Broadway in première gaat. Een in Brabant gesitueerd drama, naar het schijnt.

Joost Heijthuijsen

5

MEST #13  
MEST #13  
Advertisement