Page 36

DE DRIE BESTE WINKELS VOOR KINDERBOEKEN IN BRABANT

ZELDZAME PA R A D I J S J E S ZONDER TIJD

Het is bijna Kinderboekenweek. Daarom: wat zijn de drie beste winkels voor kinderboeken in Noord-Brabant? Pjotr van Lenteren, kinderboekenrecensent voor de Volkskrant, zocht het uit. En vond ze in Eindhoven (de compleetste), Tilburg (de modernste) en Den Bosch (de echtste). Een top drie zonder volgorde.

I

E茅n op de vijf boeken die over de toonbank gaat, is een kinderboek. De Kinderboekenweek en Sinterklaas werden afgelopen herfst en winter gevierd als redders aan het eind van een rampjaar vol faillissementen. Eigenlijk zouden de boeken voor volwassenen achterin boekwinkels moeten staan in plaats van andersom.

Kinderboekwinkels worstelen net als gewone boekwinkels om het hoofd boven water te houden. Vreemd, want hoewel de verkoop van literaire boeken sinds het begin van de crisis in 2009 hard terugloopt, is het kinderboek het al die tijd goed blijven doen.

Helaas: het internet lokt kopers weg bij de kenners die de hele week klaarstaan tussen hun goedgevulde kasten, zonder dat zoekmachines ooit zullen weten wat zij weten: precies welk boek bij precies wel kind past. Misschien is dat wel een ander boek dan de titels die iedereen al kent. De kinderboekspecialisten kunnen een steuntje in de rug gebruiken en als dank krijgt je kind een leven lang leesplezier cadeau. Daarom: de drie beste winkels voor een kinderboek in Noord-Brabant.

nkt in vrolijke kleuren ruikt anders dan serieuze inkt. Doe je ogen dicht, de deur open, luister naar het belletje, haal diep adem door je neus en je weet het: je bent in een kinderboekwinkel. Paradijsjes zonder tijd, om urenlang te snuffelen, net als in grotemensenboekwinkels zoals je die alleen in Parijs of Oost-Europa nog vindt. Je mag er dromen, verdwalen en iets anders vinden dan je zocht. Sterker nog: dat m贸et.

36

MEST nr 11

Profile for bkkc

Mest#11  

September 2015. MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze editie lees je * Social label - Design dat levens ve...

Mest#11  

September 2015. MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze editie lees je * Social label - Design dat levens ve...

Profile for bkkc
Advertisement