Page 5

28

MOETEN WE HET SYMFONIEORKEST MAAR OPDOEKEN?

vindt helemaal niet dat kunst moet aansluiten bij een ‘Brabants profiel’

“Het is een anachronisme, een afspiegeling van de negentiende-eeuwse maatschappij.”

t

opkunst, co-creatie, innovatie, kwaliteit, schoonheid, participatie, verdienmodel, aansluiten bij het DNA; als we het over kunst en cultuur hebben, dan herbergt de taal die we daarbij hanteren vaak de tijdsgeest. Want in woorden die we gebruiken zit vaak meer verscholen dan we denken.

44

JEROEN DE LEIJER ONTMOET: ANTON DAUTZENBERG “Ik begin de liefde steeds meer te waarderen.”

32

KUNSTENAAR EN LANDSCHAP VAN ZIJN JEUGD

Een van de meest opvallende gemeenplaatsen kwam ik tegen in de criteria van het nieuwe cultuurfonds Brabant C: “Kunst moet aansluiten bij het profiel van Brabant.” Wat is dat? Past het werk van Mondriaan, omdat het rode en witte blokken bevat, net als de provincievlag? En past een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam beter bij Brabant als er worstenbroodjes na af afloop worden geserveerd? Hiphop sluit niet aan bij het profiel van New York, maar het profiel van New York is onder andere hiphop. Dan maar geen hiphop in Brabant omdat New York het al heeft? Taal zegt veel over het beeld dat we van onszelf hebben. Het beeld van kunst die moet aansluiten bij een profiel maakt me een beetje zenuwachtig. Het is een politiek Blut und Boden-argument, een Ravensburg-landschap.

“Juist omdat ik dit bos al van jongs af aan ken, kijk ik voorbij de oppervlakkige schoonheid.”

54

THE RUGGEDS: WERELDBEROEMD ZONDER DAT IEMAND HET WEET

De beste breakdance-crew ter wereld komt uit Eindhoven.

MEST nr 9

Daarom bevraag ik in deze column clichétermen. Groot voorbeeld hierbij is Flaubert, die zich met zijn Woordenboek van Pasklare Ideeën afzette tegen de maatschappelijke verstarring door stereotype zienswijzen.

Juist de gedachte dat kunst moet aansluiten bij het profiel van Brabant, bewijst waarom investeren in cultuur in deze provincie extra noodzakelijk is. En dan niet in een lokale Anton-Pieckrealiteit, die enkel lokaal geldig is. En misschien nooit bestaan heeft. De enige realiteit die geldt, is de realiteit van de wereld. En als die wereld ergens in verborgen zit, dan is het wel in de kunsten. Daarom moet kunst niet aansluiten bij het profiel van Brabant, maar moet het profiel van Brabant aansluiten bij kunst, bij de wereld.

JOOST HEIJTHUIJSEN

5

Profile for bkkc

MEST #9  

Maart 2015. MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze editie lees je: * Het symfonieorkest - Moeten we het s...

MEST #9  

Maart 2015. MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze editie lees je: * Het symfonieorkest - Moeten we het s...

Profile for bkkc
Advertisement