Page 48

KRONIEK DER

MINIMUSEA

VINCENTS TEKENLOKAAL

“Met meer aandacht voor zijn talent had Vincent een leuker leven gehad”

v

olgens tekenleraar Chiel heb ik de Biesbosch getekend. Hij wijst naar de groene en blauwe strepen. Water en gras. Die rode streep? Een fietspad. Overduidelijk de Biesbosch, van bovenaf getekend. Alsof ik de ogen van een drone heb. Een modern perspectief op een eeuwenoud natuurgebied, heel origineel. Verbaasd kijk ik naar de tekening. Zonder nadenken heb ik zitten kliederen. Op een scherm, met een virtuele kwast, want het is tenslotte 2015. Is deze kleurenzooi de Biesbosch? Het zal wel. Chiel is tekenleraar. Hij kan het weten. “Wil je de tekening naar jezelf mailen?”, vraagt hij. Ik aarzel. Tegenover me zit een oma met haar kleinzoon. Ze stoppen met schilderen en kijken me verwachtingsvol aan. “Tsja”, zeg ik. “Ja, natuurlijk wil je dat”, zegt Chiel. Hij drukt op het scherm. “Vul hier je e-mailadres maar in en druk op ‘versturen’. Dan staat-ie meteen in je mailbox. Kun je hem aan je vriendin laten zien.” Ik wil de tekening helemaal niet aan mijn vriendin laten zien. Toch druk ik op ‘versturen’. Groepsdruk. De oma en het jongetje kijken naar me alsof er niets mooiers bestaat dan een digitale tekening naar jezelf versturen. Ook Chiel is zichtbaar tevreden.

Ik zit in Vincents Tekenlokaal. Gevestigd aan de achterkant van het Paleis-Raadhuis in Tilburg. Hier kreeg Vincent van Gogh ooit tekenles, toen hij dertien jaar oud was. Het paleis, oorspronkelijk gebouwd voor koning Willem II, deed in die jaren dienst als Rijks-HBS. De school werd geopend in 1866, Vincent was een van de eerste leerlingen. In 1868 verliet hij de school alweer. Waarom, dat weet niemand. Zijn erfenis uit die twee jaar: één tekening. “Eigenlijk is het niet zeker of die tekening wel van Vincent is”, zegt Chiel. “Hij hangt ook niet hier.”

48

Weinig Vincent dus, in Vincents tekenlokaal. Ja goed, je kunt het oude tekenlokaal van Vincent bezoeken. Of beter gezegd: een namaakversie, want het echte tekenlokaal bevond zich ergens anders in het gebouw. Een kleine ruimte is het, met tafels en kasten. Dat oude lokaal is eigenlijk niet zo interessant, vindt Chiel. Het gaat om het nieuwe lokaal, waar ik mijn tekening van de Biesbosch maakte. Daar worden namelijk de nieuwe Van Goghs opgeleid. Kinderen tussen de 9 en 14 jaar die in Noord-Brabant wonen, mogen maximaal drie tekeningen inzenden. Uit alle inzendingen kiest de jury 45 jongeren. Die krijgen een jaar lang tekenles in Vincents Tekenlokaal. Ook bezoeken ze onder begeleiding verschillende musea. Aan het eind van het jaar worden de kunstwerken van de jongeren geëxposeerd. De tekenleraar spreidt zijn armen. “Stel je ’s voor. Je bent jong en onzeker. Je tekent graag, maar andere kinderen lachen daarom. En dan kom je hier terecht.” Ik vraag me af of het lachen daarmee minder wordt. Daar gaat het volgens Chiel niet om. Het gaat om het zelfvertrouwen van de kinderen. Dat groeit hier als een malle. “Bovendien heb je er ook echte talenten tussen zitten. Kinderen van wie je denkt: dat kan wel iets worden.” Mensen waarmee het nooit iets wordt zijn ook welkom in Vincents Tekenlokaal. Voor twee euro vijftig mag je er de hele dag tekenen. De dag na mijn bezoek open ik mijn mailbox. Ik zie de tekening. Zonder aarzelen druk ik op delete.

Tekst Bart Smout Fotografie Erik van der Burgt

MEST nr 9

MEST #9  

Maart 2015. MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze editie lees je: * Het symfonieorkest - Moeten we het s...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you