Page 5

10

SPANNENDE SCHOENEN

Verbeelding is de enige vluchtroute

UIT WAALWIJK

Studenten uit de hele wereld ontwerpen in Waalwijk waanzinnig spannende schoenen. SLEM gaat voor een revolutie: onze schoenen komen straks uit een 3D-bioprinter.

22

WAAROM ZIJN

Natuurlijk, het geweld in Parijs was vreselijk. Maar je kunt niet alle vrijheid opgeven voor veiligheid. De staat heeft een geweldsmonopolie, maar als je dat te veel toepast, is het een dictatuur. Het enige land dat totaal veilig is, is Noord-Korea. Een land waar geen verbeelding mogelijk is.

BRABANTSE CABARETIERS HET GRAPPIGST?

Gevaarlijke vooronderstelling: de beste cabaretiers komen al jaren uit Noord-Brabant (Teeuwen, Maassen, Weijers etc.). Maar hoe kan dat?

Het is nu tijd voor geloof, vertrouwen en verbeelding, tegenhangers van de lamme angst en machteloze hoop

52

Bij angst wordt de hoop geplaatst, als oplossing. Misschien zou de politiek nog richting kunnen geven, maar daar kunnen we op dit moment weinig van verwachten. Simpelweg omdat angst verkoopt.

BIJ TEXTURES THUIS

De zwaarste en misschien wel meest succesvolle Nederlandse metalband van dit moment. MEST-redacteur Thomas Snoeijs telde het aantal zuigflessen bij de bandleden thuis.

60 HET BOEK

MOED

Kamp Vught is 25 jaar een nationaal monument. En brengt om die reden het boek Moed uit. Met verschillende bijdragen van verschillende schrijvers. In deze MEST als voorpublicatie het essay van Alexander Rinnooy Kan. MEST nr 12

D

eze zomer waren het nog drank en drugs, maar nu zijn angst en hoop de grootste mediaclichĂŠs. Ze lijken bij elkaar te horen als Geer en Goor, Bassie en Adriaan, Victor en Rolf. En er is geen ontkomen aan. De enige remedie? Meer politie op straat, meer beveiligers bij podia en media die in de angst-mantra blijven vastzitten.

Toch lijkt er een uitweg. Angst en hoop laten je vaak in een toestand hangen, zonder dat er iets gebeurt. Daarom is het nu tijd voor geloof, vertrouwen en verbeelding, de actieve tegenhangers van de lamme angst en machteloze hoop. Juist dat kan kunst geven. Als grote katalysator. In tijden van grote shocks ontstonden de Guernica van Picasso, over het gruwelijke bombardement van de Baskische stad Guernica in 1937, of Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer, over 9-11. Niet extra beveiliging, maar meer verbeelding is de enige vluchtroute. Het is een van de grootste clichĂŠs, omdat het waar is.

Joost Heijthuijsen

5

Profile for bkkc

MEST#12  

December 2015. MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze preview lees je: - Het Graf - Matthijs Rümke - SLEM...

MEST#12  

December 2015. MEST is het tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant. In deze preview lees je: - Het Graf - Matthijs Rümke - SLEM...

Profile for bkkc
Advertisement