Page 4

27

Levende Brug | roos terra en jaap dirk tump wat Levende Brug, Roos Terra & Jaap Dirk Tump

waar Bij Gasthuishoeve, in een ‘oksel’ van hulstkwekerij van Eric van den Hurk, op de kruising Liempdseweg – Kremselen te Boskant (gemeente St. Oedenrode)

met wie Stichting Roois Landschap en Rooise Boomkwekers, gemaakt door de Natuurwerkgroep van het Roois Landschap o.l.v. hoepelmaker Fried van den Brand. In opdracht van Euro Land Art.

wanneer Fase 1: Het wilgentenen staketsel van de brug is gebouwd, mei 2014

w

nieu

Levende brug is letterlijk en figuurlijk een fysieke, levende en groeiende ratificatie van een ‘Landschaps Convenant’, dat door lokale boomkwekers uit de gemeente Sint-Oedenrode, de gemeente Sint-Oedenrode en Stichting Roois Landschap is getekend. Met haar ene poot in de kwekerij en met haar andere poot in het bloemrijk grasland verbindt de brug de grenzen tussen economische, ecologische en cultuurhistorische belangen. Het staketsel van de brug is gemaakt van wilgen die op authentieke wijze worden gevlochten. Aan de zijkanten worden struiken geplant die na 5 á 8 jaar worden gevlochten tot een vlechtheg. Traditioneel vakmanschap in een hedendaags jasje.

Fase 2: De struiken worden

Meer informatie en de exacte locatie vindt u op www.landkunst.nl

geplant, najaar 2014 Fase 3: De struiken worden gekapt, najaar 2020

Trek je wandelschoenen aan en ‘Beleef de Kempen’! Een netwerk van beleving et project Beleef de Kempen, pilot Vessem, komt voort uit het dorpontwikkelingsplan Vessem. Vanuit dit project zijn er vijf nieuwe, duidelijk herkenbare wandelroutes ontwikkeld die de schat aan bezienswaardigheden en activiteiten, die al in Vessem aanwezig zijn, zichtbaar en beleefbaar maken voor de wandelaar. Routes die het aanbod van een typisch Kempisch landschap met beekdalen, bolle akkers, grafheuvels en een dorpskern met vele karakteristieke elementen verrijken. Dit verrijken doen ze doordat ze het totale aanwezige aanbod met elkaar verbinden. Maar ook door informatie te geven en verhalen te vertellen aan de wandelaar. De routes vertrekken vanuit vier verschillende startpunten in en buiten de dorpskern van Vessem, gemeente Eersel.

pilot in vessem

H

Diversiteit in beleving De vijf routes zijn niet alleen verschillend in lengte en omgeving, maar ook in de manier waarop ze beleefd kunnen worden. De ene meer informatief, de andere juist verhalend, maar altijd met de insteek om wandelaars wat extra’s te bieden waardoor ze later nog eens terug komen. De routes zijn op een innovatieve en toekomstbestendige manier te beleven door de speciaal hiervoor ontwikkelde app.

routekaart atelier van asseldonk Naast de app is er, voor de wandelaars die liever gebruik maken van kaartmateriaal, ook een belevingskaart verkrijgbaar en zijn er markeringen aangebracht bij de interessante punten langs de routes. De wandelaar kan dus zelf kiezen op welke manier hij de routes wil beleven. Om het onderhoud en de continuïteit van de routes te garanderen, lopen de routes over het aanwezige wandelknooppunten netwerk. Hoog ambitieniveau De ontwikkelde huisstijl, de belevingskaart, de informatiepanelen en de markeringen bij de interessante punten passen perfect in het Kempisch landschap en bij zijn karakteristieke elementen. Hiervoor heeft Atelier van

Asseldonk uit Mariaheide zich verdiept in de omgeving en een invulling gepresenteerd die het hoge ambitieniveau van dit project waarmaakt. De markeringen zijn uitgevoerd als een soort grenspalen die van oudsher al voorkomen in deze omgeving. Deze vorm komt als symbool ook terug op de andere materialen waardoor de samenhang direct duidelijk is. Cortenstaal, beton en ongestreken papier zorgen voor de juiste uitstraling die past bij de contente mens, één van de iconen van Eersel.

Zij had het idee om de wandelaar de omgeving te laten beleven door mensen te interviewen die leven, werken en recreëren rondom de Kleine Beerze, de beek die voor een deel meanderend langs Vessem stroomt en het landschap vormgeeft. Hannie van den Bergh heeft haar idee uitgewerkt tot acht prachtige, via de app te beluisteren interviews, die de wandelaar anders naar de omgeving laten kijken. Bij elk fragment is het mogelijk een bijdrage of reactie toe te voegen die gedeeld kan worden via social media. Hierdoor is een nieuwe dimensie toegevoegd aan Beleef de Kempen. De begeleiding van de ontwerpers is vanuit een samenwerking uitgevoerd door bkkc. Het project Beleef de Kempen, pilot Vessem is mogelijk gemaakt door de gemeente Eersel en subsidie van het sre-Leader in het kader van de gebiedsontwikkeling Kleine Beerze. www.vessem.info www.eerselwandelgemeente.nl

Toppunt van beleving Tijdens het project ontstond het contact met kunstenaar Hannie van den Bergh (Studio HB) die afkomstig is uit deze regio maar woont in Amsterdam. 28 29

4

informatiezuilen atelier van asseldonk

Profile for bkkc

Land Kunst Krant 2014  

Een gratis uitgave voor iedereen van 8 tot 88 jaar die meer wil weten over Landkunst.

Land Kunst Krant 2014  

Een gratis uitgave voor iedereen van 8 tot 88 jaar die meer wil weten over Landkunst.

Profile for bkkc
Advertisement