Page 15

van raamsdonk tot ’s-hertogenbosch

K

Kunstroute Halvezolenlijn

d

uitzicht op raamsdonk

Kunsttoepassing Natuurbruggen

N

provincie noord-brabant In opdracht van de provincie Noord-Brabant begeleidt bkkc een kunstproject verbonden aan de onlangs in gebruik genomen vier natuurbruggen aan de a50 en de n324 bij Oss en de a2 en n396 bij Leende. De beide natuurbruggen bij gemeente Oss verbinden de natuurgebieden Maashorst en Herperduin met elkaar. De twee andere verbinden Leenderbos, Valkenhorst en Groote Heide. De kunstenaars krijgen de opdracht eigentijdse verbindingen te leggen met de cultuur- en natuurhistorie van het gebied. Op deze wijze kan een ‘familie’ van natuurbruggen worden gecreëerd. De ecoducten gaan door de kunstwerken functioneren als herkenbare bakens in het gebied, zowel voor automobilisten als voor fietsers en wandelaars en onderscheiden zich van andere infrastructurele kunstwerken. Er zijn vier kunstenaars gevraagd om schetsontwerpen te maken. Dit zijn Sigrid Calon, Jean-Luc Moerman, Arno Coenen en Rick Messemaker. Samen met Rijkswaterstaat, vertegenwoordigers van Stuurgroep de Maashorst, Stuurgroep Grote Heide en betrokken gemeenten zal een projectgroep van de provincie twee winnende ontwerpen selecteren, die in 2015 worden uitgevoerd.

wars door de Langstraat loopt de voormalige Halvezolenlijn, een in de 19e eeuw aangelegde spoorlijn die zich uitstrekte van ’s-Hertogenbosch tot Geertruidenberg. Deze spoorlijn werd speciaal voor de ontsluiting van de schoen- en lederindustrie aangelegd, op een hoge langgerekte zandrug die de Langstraatdorpen met elkaar verbindt. De gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk willen de Halvezolenlijn weer betekenis geven en aantrekkelijk maken. Op het tracé ligt een fietspad (Halvezolenpad) dat begint in Raamsdonk en loopt tot in Drunen waar het wordt onderbroken om in Vlij-

spoorbrug waalwijk richting drunen

historie met inzet van de landschappelijke kwaliteiten van het gebied en hedendaagse kunstuitingen aantrekkelijk te maken voor bewoners De drie gemeenten en bezoekers. Voor de hebben bkkc opdracht gegeven om een kunst- kunstroute zijn vijf plekken geselecteerd waar visie voor het Halvezotussen 2014–2016 lentraject op te stellen. kunstwerken gerealiDe kunstvisie met als seerd worden die referetitel ‘Verbindingen in ren aan de oude spoorbeweging’ wil deze belijn en/of de schoen- en langrijke verbinding door middel van kunst- lederindustrie. Geertruidenberg geeft voor de toepassingen meer locatie Raamsdonk een zichtbaar en vooral beeldend kunstenaar beleefbaar maken voor toeristen en passanten. opdracht om twee kunstwerken te maken Het plan is ontwikkeld om de schoen- en leder- die een relatie leggen met de geschiedenis van industrie, die zo bepade spoorlijn. In Waspik lend is voor de Langskomt een kunsttoepastraatregio, extra onder de aandacht te brengen. sing in natuurpark De Vest met een verwijzing De gemeenten en bkkc naar een aanwezig kiezen er voor om de men te worden vervolgd en via de Venkantbrug wordt voortgezet tot in ’s-Hertogenbosch.

vestingwerk uit het verre verleden. In Waalwijk komt een imponerend kunstwerk bij de brug over de Baardwijkse Overlaat. Heusden wacht nog met het aanwijzen van een definitieve locatie in Drunen, tot de plannen rond de a59 bekend zijn. Er wordt een app voor deze kunstroute gemaakt. Hierin krijgen de fysieke werken een plek. De app vertelt historische verhalen over het gebied, laat speciaal ontwikkelde animatiefilms zien en vertelt gedichten die te beluisteren zijn via de smartphone. Ook komt er een app speciaal voor kinderen.

natuurpark de vest in waspik

arno coenen | ontwerp binnenzijde markthal rotterdam, 2014

15

Profile for bkkc

Land Kunst Krant 2014  

Een gratis uitgave voor iedereen van 8 tot 88 jaar die meer wil weten over Landkunst.

Land Kunst Krant 2014  

Een gratis uitgave voor iedereen van 8 tot 88 jaar die meer wil weten over Landkunst.

Profile for bkkc
Advertisement