Page 1

Метафизички театар Бициклистичког клуба Горски и Средње школе Бранислав Нушић из Сокобање

ВАМ ПРЕДСТАВЉА ОПСЕНУ комитрагедију у три чина (други и трећи чин су нестали са Лица Земље)

Школски час

,


Лица (кобабајаги ученици и радници школе) Професорка (предаје српски језик и књижевност, апсолвент географије и студент Војне академије у Сталаћу, неудата, има троје деце) Милка Цанић Немања Стојковић (баскеташ, игра за Врбовац) Вукашин (глуп и паметан) Саша (иако се заљубио, глуми дечака у проблематичној породици) Давид (мисли да је Циганин, убеђен је да је Црногорац, рођен је у болници, спава на кревету са три ноге) Јелена П. (ради у зоолошком врту, не воли масан бурек) Милетић (парамецијум, праорганизам, амеба) Ана Р. (ради као чистачица у Јавној кући за упознавање са рачунарском техником и иде у Средњу школу) Владимир (бубулеја) Миљан (ћошкаст) Владимир и Миљан (побегли из научно-фантастичног романа „Деца кукуруза“) Миљан и Владимир (вратили се) Весна (руководилац пољопривредног газдинства „У освит зоре“) Стефан и Вулић (двауједан) Вулић и Стефан (почасни јунаци филма „Врни се кево!“) Никола (Квазимодо) Гала (сенка, ради као консултант фирме за производњу пластичних скакаваца) Каћа (дрвосеча) Милена (секретарица председника општине) Лазар (спарушкани парадајз) Јоца (једини нормалан) Психолог (електричар) Чистачица (доктор филозофских наука) Ненад Јовић (задњи десни, вуче унапред на лево) Прлинчевић (потикани) Јелена Б. (истраховска кокошка) Андријана (брбљива)


Први и једини чин

Тахикардија мозга


(школска учионица, звонило је за почетак часа, у учионици ученици, неформална атсмосфера, спонтани распоред појединаца и група ученика, ученици улазе и излазе из учионице, неки касне…) Професор Добро вече! Сви у глас Милка Цанић! (сви седају) Професор Редари? (устају Јовићи, Јанковић, Стојковић) Шта вам то значи? Какав је то начин? И шта вам то значи? (седају Јовић Д. и Стојковић) Редари ове недеље су: Јовић и Јанковић. (седају Јовић Н. и Јанковић, устају Јовић Д. и Стојковић) Стојковићу дете драго! Глава ти низашта не служи, мислиш само на кошарку. Стојковић Ја сам се заљубио. Ви сте дивна жена. (седа) Професор Јовићу! (устаје Јовић Н, Јанковић седи) Давид Јовић и (за то време седају Ненад Јовић и Стојковић) Јанковић Вукашин. (устаје Јанковић Вукашин седа Давид Јовић). Ко је теби рекао да седнеш Јовићу? (устају Ненад Јовић и Давид Јовић) Ненаде седи! Давиде не мрдај!!! Ненаде, коњу један, марш напоље! (урла, Јовић Н. излази) Вукашин Професорка немојте да вређате тако дивну животињу. (улази Саша С.) Саша Извините што касним.


Професорка Зашто стално касниш? Саша Болесна ми је бака. И деда! А, за њега није важно. Он ионако има пољопривредну пензију. Баба није дивча, она има девизну пензију. У апотеци је гужва. Звао ме и чича, и он је болестан. Професорка А шта ти је са ујном? Да ли се породила? Саша Једино ми прабаба није болесна мада се укочила док ми је препричавала лектиру. Да, ујна је трудна, и не знамо ко је прави отац. Професорка Добро Саша где су твоји родитељи? Саша Ћале је пуко скроз. Нашљокао се с ракију у Црну мацу и пао у кому. Још га не мож' пробудимо. Кева цепа дрва код комшије већ два месеца. Неки кажу да се преудала. Професорка Шта је с тобом драго дете? Саша И мени није добро! Шутнула ме она моја... Професорка Оставила те девојка? Саша Ма не! Шутнула ме у главу, тренира ајкидо. (у пролазу) Професорка Одсутни ко су? Давид Брка и Јеци. Професорка Извини, Јовићу, ко су господин и госпођа? Давид Онај што је најгори из српског и његова девојка Јелена. Професорка А ти си ми супер из српског. Задњу књигу си прочитао у шестом разреду основне школе и то на предлог психолошко - педагошке службе. Давид Ја професорка читам мисли. Савладао сам јога технику и искушеник сам будистичког храма. Хоћу са бабом да правим бизнис. Она ће да


гледа у длан а ја ћу да читам мисли за паре. Хоћете вама да прочитам мисли? Професорка Просветли ме! Давид Ви мислите само на ону ствар. Професорка На коју ствар, Давиде? (упада Јелена Пешић) Јелена Извините што касним. Професорка Зашто ти касниш? Јелена Хранила сам мачке. Професорка Гојка, Цицу, Мицу, Ђуру…. Јелена(плачно) Не, Ђура се изгубио. Мица је добила птичији грип. Само су ми Гојко и Цица остали. Цица неће да једе без Гојка. А Гојка баш брига! Он се заљубио у вашу Јуцу. Професорка Како ти то знаш? Јелена Реко ми је Џеки из комшилука. Професорка Ко ти је тај Џеки? Зар ти разговараш са псима? Јелена Не, Џеки је врабац. (одлази на своје место) Професорка Данас питам. Ко је прочитао лектиру нека се јави? Вукашин Ја сам читао! Питајте Милетића! Професорка Милетићу, да ли је читао Вукашин лектиру? Вукашин Ма не то! Питајте њега. Нека он одговара. Професорка Добро Милетићу, реци ми нешто о лику Александра Вронског.


Милетић (устаје) Тај Александар Вронски је био неки пријатељ мог деда Зденка. Заједно су шверцовали са Кинезима чачкалице из Аустралије. Кад им је пуко тај посо, кренули су да раде са фармерице. Шили су их у Кини и слали преко Турске за Нови Пазар... Све док, та будала, Вронски, није направо срање због ракију код Алексинац. Ту га деда саранио са све фармерице и флашу од ракију. Камион ћушнуо у Мораву код Рутевац, код ону високу обалу. Професорка Милетићу, шта лупаш, Милетићу? Милетић Професорка, немојте да вређате мог деда Зденка и мене. Ми смо племенита српска породица. Све од оног кумства са Карађорђем, па надаље, рађају се све лепши и лепши изданци... А ја сам најлепши, најснажнији и најпаметнији примерак. Једноставно: ЈА САМ МИЛЕТИЋ! (седа) Професорка Добро Милетићу. Седи. Један. Милетић (устаје) Један је Милетић! Један сам ја! И мој деда Зденко... Хвала. (седа) Професорка Вукашине сине шта си ти учио? Вукашин Ја сам учио да грицкам нокте али сам заборавио. Професорка Вукашине! Вукашин Учио сам и да читам. Стигао сам до АН и заболела ме глава. Мама ми каже да сам се пречито и да морам да правим паузу као она. Она је стигла до АНА КАР и добила мигрену. Ја не смем да се играм! То су озбиљне ствари! Професорка О господе! Ана Р. (занесено) Не узимај име Господа свога без разлога! (професорка збуњена) Ја идем на пут којим иде све на земљи. Буди храбар и буди свој човек! Држи заповести Господа, Бога свога, ходећи путевима његовим и држећи законе његове, наредбе његове, судове његове и прописе његове, како је написано у закону Мојсијевом, да би имао успеха у свему што радиш и за чим се год окренеш.


Владимир (упада, иза њега се крије Миљан) Добро вече професорке! Професорка Добро вече господо сељаци, грађани села… Владимир Гургусовца… Миљан Код Моклиште! Владимир Какво Мокриште бато?! Миљан Горње Моклиште бато! Владимир Ел беше имамо њивче горе!? Миљан Ма не, имамо воћњак и шљивар, знаш онам, код оно големо каменче што се судимо с ујче. Владимир Јел то онам код ону врвинку што гу пртисмо ја и Ђурђија мајка? Миљан Туј бе бато! (грле се братски) Професорка Зашто касните, господо сељаци, грађани села Гур… Владимир Гургусовца… Миљан Код Моклиште! Владимир Какво Мокриште бато?! Миљан Горње Моклиште бато! Владимир Ел беше имамо њивче горе!? Миљан Ма не, имамо воћњак и шљивар, знаш онам, код оно големо каменче што се судимо с ујче. Владимир Јел то онам код ону врвинку што гу пртисмо ја и Ђурђија мајка? Миљан Туј бе бато! (поново се грле се братски)


Професорка Али зашто касните, лудаци… Владимир Па јел вам рекомо да нам поцрцали клипови код Мокриште на Фергусона! Миљан А бе бато, Моклиште! Владимир Добро бе бато, Моклиште, Мокриште, знам да је неко мочање. Миљан Бато, осушише ми се уста, ајмо си на место. Владимир (док одлазе) Боље да остасмо пред задругу… Професорка Никола Миленковић. (Никола устаје) Миленковићу, реци нам ти нешто о односу између Љевина и Кити из романа. Никола (муца) Љев…ин и Кити…. су им….али специф…ичан о…днос, у то…лико што се он у …многоме… раз…лик…ује …од однос….а између Ан….е и Вронског… Професорка (не слуша Николу, звони јој телефон, јавља се и разговара са замишљеном мушком особом, ноге диже на сто) Мацо, па добро где си ти, дасо мој? Како ме обрадовало оно цвеће синоћ... Морамо да купимо нови душек... Весна (устаје, седа) Какав је ово начин?! Професорка Добро Никола, нисам те баш разумела. Да ли ти није проблем да поновиш? Весна (устаје, седа) Ово стварно нема смисла! И ви сте ми неки професор! Срам вас било! Малтретирате ученике и понижавате нас редом! Безобразлук и срамота! (устају Владимир и Миљан) Владимир Јел сам ти реко бато да боље да остадосмо пред продавницу. Овде ће нам се осуше и мозак и њивче…


Вукашин (добацује) Ће вас убије баба за паприке! Миљан Леле, паприке бато!? И оне ће се посуше! Професорка Тишина! (устају Стефан и Вулић и у један глас говоре) Стефан и Вулић Ми ћемо да поновимо! Аулкјхгхгјхдк,х,лдкхдлкхлкдлскдјлјлфкјф,кјб,јкдјгкдгјклјхдкх,лдкхлоф хгјгјгкиројгквккјвогјјоијојгпв3чомгоибјојхпо5пхобпојпохбјп... (њима својствени говор, напуштају учионицу, професорка слуђена, улази Јоца (пијан) и седа на место.) Професорка Прекините сви! Доста! Ућутите! Јовановић Гала. (Гала устаје) Гала Без обзира на ову метафизичку ситуацију која има авангардни карактер, ја би се само на кратко осврнула на асоцијативни однос између суплемената у оном делу романа када се заправо рађа љубав... Каћа Шта ти знаш о љубави, лујко? Гала Питај дечка шта ја знам о љубави, наказо! Каћа Наказа си ти! Накарадна ми је чак и помисао на тебе! Гала Ћути тикво! Каћа Марш! (само што се не потуку) Професорка Прекините вас две. Милена, реци ми нешто о Толстоју. Милена А реците ви мени: Грчки фудбалер, 8 слова, прво слово К а задња два ИС? Лазар Куртинаитис! Професорка То ми је баш симпатично. Јоца (пијано)


Није бре Куртинаитис него Курчакис. Милена Ја, јесте, Курчакис се уклапа. А шта може да буде планина у Алжиру на два слова? Јоца Ух! Милена Може, уклапа се! Јоца Ух бре, ал си глупа! Мајку ти пољубим! (улази психолог) Психолог Децо, добар дан. Наша служба је због вашег случаја спремила један мали пригодни упитник на који ће те изволети одговорити. (дели папире, ученици реагују свако на свој начин) Као што видите прво питање је лако: Да ли конзумирате алкохол? Јоца (пева) Знаш ли драга ону шљиву ранку… (пада у кому) Психолог Немам коментара. Предаћете ми анкету после великог одмора, зато што је то, јелте, саставни део мог докторског рада на Факултету за парапсихологију у Блацу. Вукашин Нек је са срећу! Професорка И ја сам тамо завршила факултет. Весна Види се! (излази психолог, улазе сви они који су у међувремену изашли у пратњи чистачице) Чистачица Ова мангупарија прави лом по ходницима! Зашто сте дозволили да нису на часу! Вас би требало ставити на моје место! Зашто сам ја учила школу да сад радим као помоћни радник са оваквим професорима у овој лудој школи? Весна


У праву сте! Ово није професорка, ово је споменик пропалог система вредности. (показује руком на Професорку) Професорка Доста! Прекините! Сви на своја места! Седите! Ти сељанко, заостала, марш напоље! Ти ћеш мени, керушо бедна! Н. Јовић Професорке, да ли да обришем таблу? Ја сам редар. Д. Јовић Ја сам редар! Вукашин И ја сам редар! Немања И ја сам био редар! Хоћу ја да бришем таблу. Вукашин Прка се јавио да одговара! Професорка Добро, Прлинчевићу, кажи и ти своје мишљење. Прлинчевић (устаје, немо одговара, после сцене пантомиме седа) Шта сам добио? Професорка Добио си оно што си и тражио. Вукашин Још и ви да добијете оно што тражите. Стојковић То ћу ја да јој дам! (звони телефон Јелени Б, јавља се) Јелена Б. Цицо, хвала што ме зовеш. Видећемо се касније у соларијуму. Смарам се овде у школи. Ови клинци су одлепили. Једва чекам да те видим. Ћао! (Андријана све време ћути) Сви у глас фрхтјхфгкмјг,кх,.кјх.лј.лј-ч.-ч.кбефгбцкјбвцјбкјвбривљхрвљјнљјљивххвиххкфхјвкљјкјвкнвкјхавхавкхк вхнкрејвк... (настаје потпуни хаос у учионици, асоцијативно лудило.) КРАЈ

Школски час  

Метафизички театар Бициклистичког клуба Горски и Средње школе Бранислав Нушић из Сокобање ВАМ ПРЕДСТАВЉА 25.3.2011. ОПСЕНУ комитрагедију у...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you